Keresés

Részletes keresés

dmke Creative Commons License 2009.08.18 0 0 80

 Nekem is van gerincsérvem, viszont jogosítványom nincs, nem is volt :)

Ellhiszem neked, hogy  hirtelen mozdulatra fáj, mert én is tapasztalom.

Előzmény: real_geri (79)
real_geri Creative Commons License 2009.08.18 0 0 79
gerincsérvem van, igy tudom hogy tud fajni egy hirtelen fek vagy barmi. nem mondom hogy vegyek el a jogsim, de van hogy nem birok vezetni. es meg le se vagyok szazalekolva.
Előzmény: dmke (78)
dmke Creative Commons License 2009.08.07 0 0 78
21. § (1) A 20. § alapján minden orvosnak kezdeményeznie kell a soron kívüli egészségi alkalmassági vizsgálatot, ha az általa vizsgált személynél

a) elmebetegséget vagy annak maradványállapotát;

b) bármely eredetű tudatzavart;

c) epilepsziás tüneteket;

d) forgalomban való részvételt befolyásoló látás vagy hallászavart;

e) a mozgásképesség és összerendezettség ismétlődő vagy tartós zavarát;

f) alkoholelvonó kezelést;

g) kábítószerfüggőséget

állapított meg.

 

Jogosítványügyben a 13/1992(VI.26.)NM-rendeletet kellene megkeresned (gugli) és abban benne van részletesen, hogy ki mindenki kezdeményezheti a soronkívüli egészségi alkalmassági vizsgálatot.

De mégegyszer - nem csak attól függ,hogy valakinek úgymond "megaggályozzák a jogosítványát", hogy hány % egészségkárosodása van. Ebben a paragrafusban,amit kimásoltam a jó hosszú szövegből, benne van,hogy milyen esetekben kell kezdeményezni a vizsgálatot. És ha kezdeményezik is a bizottságnál a soronkívüli alk. vizsg.-t, még nem biztos,hogy az egyet jelent a jogsi elvételével.

Laikusként úgy gondolom,hogy akinek pl. porckorongsérv miatt fáj a dereka, nem tartozik ebbe a körbe.

(Egyébként meg érdekes,hogy amikor rokkant akar lenni valaki, akkor a háziorvosa nagyon szép szívhezszóló leletet tud kiadni, hogy milyen beteg is beteg, ha viszont a jogosítványáról van szó adott esetben, már rögtön  nem is olyan súlyos az állapota.... elgondolkodtató.... -  ne vedd magadra ezt az utóbbi zárójelest, nekem csak úgy eszembe jutott.)

Előzmény: Ingrid81 (77)
Ingrid81 Creative Commons License 2009.08.07 0 0 77

Először is köszönöm az infokat! Tartok tőle, hogy nincs meg a szolgálati évem...

 

A jogosítvánnyal kapcsolatban gondoltam, hogy valamennyire az egészségi állapothoz köthető, de az én esetemben nincs szó ilyen kizáró tényezőkről, ennek ellenére hallottam olyat, hogy 50%-os betegnek elvették a jogosítványát, pedig azzal tudott volna valahogy tovább dolgozni, ha csak részlegesen is. Azt lenne jó tudni, hogy valahol van-e rögzítve, hogy milyen feltételek mellett jogosult és ki elvenni ill. javaslatot tenni a leszázalékolt beteg jogosítványának elvételére, vagy ez egy szubjektív dolog annyiban, hogy ha gondolják elküldenek egy külön egészségi alkalmasságira és (akár a lenti zárójeles okból) az orvos úgy dönthet, hogy alkalmatlan vagyok.

 

Lehet, hogy a fenti példa csak egy különleges eset volt, de az ember már semmin nem csodálkozik....

 

Köszönöm előre is!

 

Előzmény: dmke (76)
dmke Creative Commons License 2009.08.07 0 0 76

Ha a nicknevedben levő szám a születési éved, akkor ugye 28 éves vagy, és mint a lenti táblázatból kitűnik, 28 éves életkorban 6 év igazolt (bejelentett) munkaviszony szükséges egyik feltételként a rokkantsági nyugdíjhoz vagy a rehabilitációs járadékhoz.

Rokkantnyugdíjas akkor leszel 28 évesen, ha a szükséges szolgálati időd megvan és az egészségkárosodásod 80 % és feletti  (tehát ha I. vagy II.csop. rokkant leszel), ha "csak" 50-70 % közötti, akkor fiatal korodra tekintettel rehabilitációs járadékos lehetsz,ennek is vannak még feltételei,pl. együttműködés a munkaügyi központtal stb.

Ha 40 % lesz az egészségkárosodásod, akkor többféle ellátás jöhet szóba (rendszeres szociáis segély, aktív korúak ellátása, rendszeres szociális járadék stb.), de ezek is úgy tudom, valamennyire függenek az igazolt szolgálati időtől. Érdemes a www.onyf.hu honlapon is nézelődnöd.

 

 

22 éves életkor betöltése előtt 2 év,
22-24 éves életkorban 4 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 3 év,
25-29 éves életkorban 6 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 4 év,
30-34 éves életkorban 8 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 6 év,
35-44 éves életkorban 10 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 8 év,
45-54 éves életkorban 15 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 12 év,
55 éves életkor betöltésétol 20 év, korkedvezményre jogosító munkakörben 16 év.

 

Jogosítvány elvevése vagy nem elvevése illetve inkább az erre tett javaslat(!) nem a fiatal korhoz kötődik, hanem az egészségi állapothoz, betegséghez. (Pl. könnyen belátható,hogy egy frissen agyi történésen átesett, béna ember vagy egy epilepsiás, heti 3x rohamozó ember inkább ne vezessen semmilyen gépjárművet....)

Előzmény: Ingrid81 (75)
Ingrid81 Creative Commons License 2009.08.07 0 0 75

Sziasztok!

 

Én még nem vagyok leszázalékolva,  de a porckorongsérvem miatt most leszek. Az első kérdésem az lenne, hogy mi a helyzet akkor, ha nekem még nincs meg a tíz év munkaviszonyom (azt olvastam, hogy elvileg az a minimum, hogy bármilyen járadékot kapjak). A másik, ami jobban nyomaszt, hogy egy barátom azt hallotta, hogy a fiatalon leszázalékolt rokkantak elveszíthetik a jogosítványukat (biztos ezzel akarják visszaszorítani a csalásokat...). Elvileg hivatalosan szerintem ilyet nem lehetne, de attól még előfordulhat...

 

Kérlek írjatok, ha bárki tud ezekről valamit.

Köszi!

the66 Creative Commons License 2009.07.30 0 0 74

Sziasztok!

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy kell elindítani ezt az egészet. Az onyf honlapját olvasgattam, de telefonon is érdeklődtem, ahol sokkal több dolgot soroltak fel, mint benyújtandandó dokumentum. Azt sem tudtam eddig, hogy létezik pl. TB igazolvány.

Van valaki, aki mostanában indította és tudja, miket kell benyújtani?

köszönöm előre is a választ. 

illesibolya Creative Commons License 2009.07.16 0 0 73
Szia! Köszi a választ! Hát bizony elég komolynak hangzanak betegségeid. De azért örülök, hogy a körülményekhez képest jól vagy. Talán a gyógyszerek segítségével még javulhatsz is! A szívbillentyűket nem javasolták kicserélni? Kórházi tapasztalataim alapján a billentyű problémások talán még betegebbek is. Bár ahol szívbaj van, az mindegy, hogy milyen, mind nagyon komoly. A szívrutmus zavart is a billenytű rendellenesség okozza? És ez az agyi dolog is komolynak tűnik.
Át tudom érezni gondjaidat, hiszen az én munkahelyem 29 év után szűnt meg és engem is nagyon megviselt, utána lettem még betegebb.
Azért ha időd engedi, néha írj, hogy vagy, mi van veled.
További jó egészséget kívánva maradok üdvözlettel: Ibolya
Előzmény: juliannae (72)
juliannae Creative Commons License 2009.07.15 0 0 72
Ibolya köszike szépen jokivánságaid. Nekem tavaly dec.-ben agyi infarkusaim voltak, mely érintette beszédközpontot, vmint bal oldali funkciókiesést, szövődményes migrént okoz sokat javultak,hála az orvosoknak. Magasvérnyomás, Szivritm.zavar,Billentyük elégtelensége,  + rheum. problémák.  Hála joistennek,hogy azért igy "megusztam" , /nem a legjobb kifejezés/ , lelkileg igen megviselt, mert imádtam hivatásom, nővér voltak egy idősotthonban és az én nénikéim, báccsikáim jelentették a mindennapjaim fényét. Nagyon helyesek .  Majd irok még ,kivánok neked nagyon -nagyon jo egészséget, és azt hogy ismét pozitiv élményed legyen/amibe szinte biztos vagyok!!!/  puszi juliannae
illesibolya Creative Commons License 2009.07.12 0 0 71
Kedves "juliannae"!
Köszönöm szépen, hogy válaszoltál, nagyon kedves vagy.
Természetesen Én sem titkolom, Zalaegerszeg a város, ahova én járok orvoshoz is, meg mindenhova is. És mint alább olvashattad, nekem is csak pozitív tapasztalataim voltak. Nagyon köszönöm a tájékoztatást a megváltozásról!
Nekem majd szeptemberben esedékes a következő vizsgálat, de természetesen meg fogom írni, hogy mi történt velem.
Egyébként neked mi a problémád?
Kívánok neked is jó egészséget, üdvözlettel: Ibolya
Előzmény: juliannae (70)
juliannae Creative Commons License 2009.07.11 0 0 70
T.IllésiIibolya! Olvastam hozzászólásod, szeretném veled megosztani saját tapasztalatom/ az 57. hozzászólásban olvashatod roviden/ , velem is nagyon szépen és humánusan bántak, maga az anamnézis felvételete, a panaszok ismertetése ,vmint a fizikális vizsgálatok következtek. Csak felsőfokon tudok nyilatkozni, nem titok A Kiskunhalasi ORSZI I.foku bizottságán voltam.Nagyrabecsülöm az ott dolgozó orvosok munkáját , mely azonfelül ,h igen felelőségteljes döntést kell hozniuk, velem , mint beteggel nagyonszépen bántak.!! A megváltozott %-ról pedig. pdl.50-79%-ig lévő egészségkárosodás ,az az összmunkaképesség csökkenés 67%-nak felel meg. Tehát nehogy megijedj, hogy visszaminősitettek , ha a határozatban pld50 % áll. az az ömcs. 67%-anak felel meg. Nagyon szoritok neked,  s kivánok neked sok -sok erőt a felépülésedhez.S ha megtisztelsz, kérlek ird meg tapasztalatod.  Sok sikert kivánva . juliannae
illesibolya Creative Commons License 2009.07.07 0 0 69
Sziasztok!
Most találtam rá erre a topikra, végig olvasgattam, nagyon jó.
51 éves, 67 %-os rokkantnyugdíjas vagyok 5 éve. Volt 6 éve egy nyitott szívműtétem (V-ös coronaria bypass) és pikkelysömör szövődményeként ízületi gyulladásom van.
Az első felülvizsgálatnál 2004-ben megkaptam 2 évre a 67 %-ot. 2006-ban a visszahívásnál újra megkaptam a 67 %-ot 3 évre, ami most szeptemberben jár le. Az akkori háziorvosom ráírta a papíromra, amit vinni kell, hogy nem rehabilitálható, együttműködő vagyok és rendszeresen járok kontroll vizsgálatokra. Azóta újra visszakerültem szívkatéteres értágításra tavaly októberben és idén januárban. Értágító stent-eket ültettek be. És kéthavonta reumatológiai ellenőrzésre járok, közben-közben fizikoterápiás kezelésre (most is).
Nekem nincsenek rossz tapasztalataim a vizsgálatokkal kapcsolatban. Nem is volt megalázó sem (hozzá vagyok szokva), kedvesen, normális hangnemben beszéltek velem.
És a következő hónapban esedékes nyugdíj előtt ki is küldték a véleményt.
Ha valaki mostanában volt, kíváncsi lennék a véleményekre és hogy esetleg mi is vár rám. Ugyanis nagyon sok mindent lehet hallani, hogy mennyire megszigorították.
Mindenkinek jobbulást és üdvözlet!
norbi712 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 68
Köszönöm mindenkinek a segítséget!!!!   Norbi
juliannae Creative Commons License 2009.06.20 0 0 67
Amugy meg nagyon nevetséges és primitiv a kérdésed T . tercsi-borcsi,hogy mit csináltam, hogy leszázalékoltak??? Elárulom  csak azt, hogy beteg lettem, bár ,mint irtam szivesebben dolgoznék, azt tettem közel 40évig, elég kielégitő a válaszom????üdv.juliannae
juliannae Creative Commons License 2009.06.20 0 0 66
Kedves hozzámforudo Tercsi!  E -mail ban megküldtem válaszom, bár itt is irhattál volna, azt ,hogy kit miért százalékolnak le, avagy nem  , nem a beteg, hanem az szakorvos ill. az ORSZI  erre hivatott  I.ill. II.foku bizottsága jogosult eldönteni.Ha te ugy érzed, veled méltánytalanul bántak , lehetőséged van megfellebezni azt, ez a te döntésed!!!   üdv. juliannae
lizy72 Creative Commons License 2009.06.19 0 0 65

Bocsi . tényleg így van.

Rendszeres szociális járadékot akaratam írni...

 

Liz

Előzmény: dmke (63)
juliannae Creative Commons License 2009.06.19 0 0 64
Kedves Norbi!!!! Ne idegeskedj, a háziorvosod, vmint a felülvizs.főorvos,mindig fogja mondani neked mi a teendő, amennyiben szükséges kiterjeszti a vizsgálatokat,stb.ha bármilyen kérdésed lenne irj nyugodtan juliaschadt@freemail.hu e-mail cimemre , ha tudok válaszolok kérdésedre, én agyi inf. és szivproblémák miatt kerültem leszázalékoló bizottság elé. Jobbulást kivánok, most az egészséged az első ...segitunk midannyian amiben tudunk.. juliannae
Előzmény: norbi712 (60)
dmke Creative Commons License 2009.06.18 0 0 63

Rehabilitációs járadékot  NEM kaphat 40 % egészségkárosodástól, csak rendszeres szociális járadékot  !!!!!

 

50  % egészségkárosodástól már jár a rokkantnyugdíj vagy rehabilitációs járadék, ha az egyéb feltételeknek megfelel valaki (munkaviszony, stb.)

Előzmény: lizy72 (62)
lizy72 Creative Commons License 2009.06.17 0 0 62

 

Változtak a szabályok!!

Rehabilitációs járadékot már 40%.tól kaphatsz, ha a jövedelmed az előző 4 hónapban nem érte el a minimálbér 80-át.

 

50%-tól pedig már jár rokkantsági nyugdíj is

dmke Creative Commons License 2009.06.13 0 0 61

Rehabilitációs járadékot akkor kaphatsz, ha az orvos bizottság által megállapított egészségkárosodásod 50 és 79 % között van és 52 évnél fiatalabb vagy, de ha idősebb, akkor is lehet, de csak saját kérésed alapján. Rehab. járadék időtartama 2 vagy 3 év lehet, munkaviszonynak számít, együtt kell működni a munkaügyi központtal. 

Itt van egy kicsit bővebb tájékoztató : http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=64017

Előzmény: norbi712 (60)
norbi712 Creative Commons License 2009.06.13 0 0 60
Én segítséget kérek!Hirtelen szívhalál után ICD készüléket ültettek be,2 hónapja táppénzen vagyok,felülvizsgálaton a főorvos közölte,hogy 3 hónapig nem is akar látni.Szeretném tudni,hogy van-e esélyem a leszázalékolásra és miként működik ez a rehabilitációs dolog.Köszönöm ha valaki tud segíteni!
györgyi67 Creative Commons License 2009.04.17 0 0 59
Tényleg nagyon ritka,hogy valaki pozitívan tud nyilatkozni .Szerencsére akkor van ilyen is.Irígylem azokat akiknél ez így zajlott le.
Györgyi
Előzmény: dmke (58)
dmke Creative Commons License 2009.04.16 0 0 58
Köszönöm, hogy valaki a pozitív véleményét is leírta:)
Előzmény: juliannae (57)
juliannae Creative Commons License 2009.04.16 0 0 57

Tisztelt fórumozók!  Szeretnék beszámolni róla hogy április o7én voltam ORSZ-nál I.FOK. Nagyon szépen , humánusan bántak velem. Csak pozitivan tudok nyilatkozni !Nagyon örülök hogy ilyen rendes orvosokkal hozott össze a sors:/KISKUNHALAS/mai napon kaptam kézhez a határozatot:   KÖSZÖNÖM hogy megoszthattam veletek tapasztalatom: juliannae

hgw308 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 56
sziasztok


megnéztem az orszi oldalát, de a szembetegségemen kívül, nem tudom magam besorolni.
esetleg valaki tud ebben segíteni?
györgyi1967 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 55
Szia!
Én azt gondolom,hogy ameddig tudsz dolgozzál.Elég szarul élem meg,hogy 23 év munka után most elveszítem a munkahelyemet és rokkant nyugdíjas leszek.Nem vagyok a toppon ,de már nézelődök,hogy valami kis részmunkaidős állást találjak.Jó az,ha tartozik valahova az ember és a pénzről nem is beszélve,bár én még nem tudom,hogy mennyi az annyi,de nincsek illúzióim,hogy felvet,majd a pénz.A két gyerekemet meg fel kellene nevelnem.Mindenki azt monja,hogy a pozitív gondolkodás sokat segít,de állandó 24 órás fájdalom mellett ez baromira nem könnyű.Feladni nem fogom, vannak még csodák.
Györgyi
Előzmény: Törölt nick (53)
györgyi1967 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 54
Sziasztok!
Jó néhány fórumot figyelgetek,de úgy néz ki,hogy mindenhol megállt az idő.Itt a tavasz tessék ébredezni.
Györgyi
Előzmény: Creatív (52)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 53
szia!


én is trompocitaval szenvedek.idiopátiás tompocita porpulával.és semmit nem tudnak velem tenni,dolgozom,de mondják ne dolgozom.67%leszázalékolnának,de nem tudom megérné e.én 34 éves vagyok és tehetetlen.szerinted?
Előzmény: ezmarsokk (40)
Creatív Creative Commons License 2009.03.15 0 0 52

Sziasztok!

 

Hova tűnt innen mindenki?Annyira pörgősnek indult....

wagnerviki Creative Commons License 2008.12.26 0 0 51
Sziasztok!Engem az érdekelne hogy az52%ra rendszeres szociális járadékot kapok egyébbként naszóval hogy nyugdijas bérletemet meghosszabithatom e52%ra?..

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!