Annó megfogadtam a barátnőm tanácsát: este félhatkor kapott utoljára ennivalót, utána ugye kb. 20-30 perc és lesz kaki és pisi, utána még sokat játszottunk vele míg magától bement a helyére-mármint a nyitott boxba (mindig körülöttünk volt, és ha kiment a szobából mindig követtük, mert általában akkor keresett egy helyet, hogy hova is pisiljen stb., akkor szóltunk neki hogy: " na na " és azonnal kivittük az udvarra és nagyon dicsértünk, hogy kint csinálta). A boxban hagytam aludni, 21.30 és 22 óra között még egyszer kimentünk pisilni. Majd éjszakára a boxba tettem és bezártam azt (elég nagy az a box, vagy 15-en is elfértek volna benne) Éjjel bevittük a hálószobába, az ágyam mellé. Kb. 3 szor ébredt fel, mivel nem csinál a helyére, ahogy hallottam hogy fent van, megint kivittem, minden alkalommal pisilt! Ha nagyon nyugtalan volt, felraktam a boxot egy székre és így még közelebb volt hozzám, ez általában segített és újra elaludt. (Hallottam olyat is, hogy órát lehet melléjük rakni, a monoton tik-tak állítólag emlékezteti a szívdobogásra.) Már nem emlékszem meddig tartott az éjszakai kalandozás, de majd egyre ritkábban mentünk ki, egyszer csak reggel azon gondolkodtam, hogy mikor is voltunk kint éjjel? Az etetéssel meg sajnos elinte én is azt hittem, jó hogy mindig elötte van a táp, így bármikor ehet. Hát nem .... igy megtanulja "úgyis mindig ott van a flamó, minek strappáljam magam, hogy egyszerre egyek sokat, majd ha játszottam stb..." Igy finyásak lesznek, mert te elé raksz ilyet is olyat is, csakhogy egyen valamit, ő meg lekapja elég gyorsan, na igy lesz változatos az "étlap". Rajta kell maradni, hogy egyen eleget, majd eltenni és később újra elővenni. Nem tud sokat enni egyszerre, kb. dió nagyságú a pici gyomra. Egyelőre ennyit az én tapasztalaimról. Sziasztok, szép estét MINDENKINEK!
Az előző kérdéseidre Boxmops azt hiszem kielégítő válaszokat adott, nem akarom őt ismételni.
A kábelekhez lehet kapni a barkácsáruházakban kábelcsatornát különböző vastagságban, és bele lehet pakolni a vezetékeket.
Mi szépen lassan engedtük csak be a lakás különböző pontjaira. Amikor megérkezett Fruzsi, a műpadlós részeken (előszoba, konyha) és a szobámban szabadon garázdálkodhatott. Addigra minden kutyabiztos volt. Majd mikor már majdnem szobatiszta volt, a húgom is beengedte a szobájába, majd amikor már biztosan szobatiszta volt, bejöhetett a nappaliba is. Ide mondjuk most is csak akkor jöhet, ha itthon vagyunk, mert nem barikádoztam el a számítógép zsinórjait, a virágokat, stb. Már a fürdőszoba ajtónál sem használunk barikádot, de eszébe sem jut bemenni, mert tudja, hogy neki oda nem szabad.
Ja... szavakból, illetve hangsúlyokból, tekintetből, mimikából ért a kutya, nem verésből, erőszakból, ordibálásból és parancsolgatásból... Mi soha nem bántottuk a Fruzsit, nem kiabáltunk vele, és így is szobatiszta lett, nem rág meg semmit, és nincs vele semmi gond. Egy barátságos, kedves, kiegyensúlyozott kutyus lett belőle. A pincsis nő, akinek a kutyája folyamatosan nekimenne Fruzsinak, kivételesen nem volt vele a kutyája, és Fruzsi olyan lelkesen üdvözölte, és teljesen meg volt lepődve, hogy milyen barátságos a kutyám, nem is gondolta volna. Szóval finoman az erőszakkal.
Szóval így élünk mi Fruzsinával több, mint másfél éve.
Édes nagyon, de ha megnézed az első meg utolsó képet, a pofija annyira hasonlít :D persze előre nem látni milyen lesz, de így utólag nagyon hasonlít :)
Én sem vagyok túl régóta tag, de sok okosságot megtudtam itt a többiektől.
Van 1-2 tapasztalatom nekem is, megosztom, hátha segít.
Alvás: nálunk is nyüsszögött a Porci kiskorában, de olyankor simogatás, babusgatás, és elég gyorsan elaludt. El kell tellnie pár hétnek mire megszokja mi a szitu, és majd neki is beáll az időérzéke. Nálunk a nagyfiú már 9körül tudja hogy alvásidő van, és reggel 6ig fel sem kell, csak ha zajonganak a házba.
Evés: Mi napi 3szor etettük, beáztatott RCvel. 6hónapos korába 2szeri, majd 1szeri. De ez még messze van, használjátok ki az időt hogy még kicsi.
Tanítás: yorkiebabával értek 1et, a NEM szó a legfontosabb. Azaz tudja mit szabad és mit nem.
Pelus: sajna ebben én sem tudok segíteni, mert nálunk a Porci azt hitte játék, szaladgált vele, vagy széttépte, szóval valahogy nem jött össze. Én is lehordtam adott időben, és ehhez gyorsan hozzátszokott.
Köszönöm a válaszokat, ígérem jelentkezem majd, ha van bármi eredmény :) Persze ha bárki csatlakozna a kérdésekhez tanácsokkal, kérlek ne fogjátok vissza magatokat :))
Mivel a neve és a NEM SZABAD már egészen jól ment, ezért kezdtünk bele az ÜLjbe, hátha ezzel is kicsit fegyelemre tudjuk nevelni a rosszcsontot. ;)
Eszembe jutott mégvalami. Nem tudtok valami okos megoldást a számára veszélyes kábelek, számunkra féltett szőnyeg esztétikus elkerítésére?
Egyelőre kartonpapírral bűvészkedünk, de ez se nem esztétikus, se nem jó és tartós megoldás.
A hálóban van kialakított biztonságos területe, de szeretnénk, ha a lakást bejárhatná a kutyus és nem lenne számára semmi sem veszélyes, ha elugrunk boltba.
Képek / video erre: http://www.flickr.com/photos/mazsiesandris/sets/72157607146086905/
Na igen,van ez így,pedig nagyon jó a szőrre és a bőrre,de ha utálja akkor nem kell eröltetni.Molly imádja,de mivel a volt feleségem még a hal szagát sem bírja ezért szegénykr nem ehet halat,én is a válásunk után ehettem hekket és halászlevet,minden rosszban van valami jó! :)
Ez érdekes, mert képzeld, hogy az én Yorkim rosszul van mindentől ami halas!!! Egész pici korától még a hal szagát sem bírja, és semmi féle kaját nem eszik meg, amiben van hal!
gratulálok a iskutyihoz, biztos sok örömötök lesz benne.
1, alvás: nálunk nincs gond az alvással, ha sötétedik már alszanak is :)
ha alom van a picik van h éjjel is felkelnek, és van h hallom h játszanak egymással.lehet a testvéreit keresi azért sírdogál. mivel ők napközben is sokat alszanak, ez normális. idő kell neki mire megszokja h éjjel csak alvás van. előbb utóbb biztos megtanulja. tegyél be neki vmi olyan játékot amihez odabújhat, lehet akkor megnyugszik kicsit.
2. az evésről mindenki mást mond. tény hogy egy 9-10 hetes yorkinak lehet 5 ször is enni adni. én nem szoktam előttük hagyni. mivel evés után szoktak általában pisilni kakilni így könyebb lesz szobatisztaságra nevelni, ha már ki lehet vinni. a felnőttek 2 szer kapnak, de és duán. de ha kint vannak hagyok mindig tápot nekik.
3. a yorkik rendkívül fogékonyak már 9 hetes korukban is. szerintem a nevük a legfontossabb hogy megtanulják és utána a behívás és a nem szabad. az ültetéssel szerintem nyugodtan várhattok még. a legjobb dícséret a játék, simogatás. annak mindig fog örülni.
4. a szobatisztaság változó. kb teljesen fél éves korukra lesznek szobatiszták. persze sokkal könyebb lesz ha már kijártok sétálni. szerintem nem rossz arány ez egy ilyen kicsi yorkinál. mindig dícsérjétek ha látjátok hogy jó helyre pisil. nagyon megszídni nem szabad, mert akkor titokban fog össze vissza piszkítani.
Mivel, én a régiek közül való vagyok, és nem pár hónapja kutyázom, gondtam segítek :)
Gratulálunk a törpéhez!!!!Sok örömötök lesz benne!!!
1. Nekem a kölykeim is soxor felkeltek éjszaka, és nem mindig ment be a mami, már amikor 6-8 hetesek voltak, sőt, ha este 8-9 körül nem ment be etetni őket, mert ciciznek még ha hagyja a mami, kaja mellett :),akkor nem volt nyugodt az éjszaka. Én nem adok enni 5-6 után a kutyiknak, mert akkor éjszaka dolgozik a kis pocijuk, és gyakran azért kelnek fel, és ha felkelnek, akkor már ugye jön a kaki-pisi. A Ti esetetekben lehet, hogy csak egyedül érzi magát.
2. Nálam a nagyoknak egész nap kint van a táp, mindig friss vízzel.A kölyöknek minden nap meghatározott időben adok enni - 8hetes kora után -3x , mert közben kap azért juti falatot, kekszet. Látni fogod mennyi az igénye tápból,és már hozzá tudod igazítani az igényeihez az etetést.
3. A yorkik már 5-6 hetesen is fogékonyak a tanulásra, legkönnyebb jutifalattal, kekszel, amit nagyon szeret :) Nagyon makacsok, de könnyen tanulnak, a hasukért bármit...
4. A szobatisztaság mindig nehéz kérdés, mert mindegyik kutyi más, és más... A lakás azon pontjára rakd le a pelust, ahova pisilni szokott, és nagyon dícsérd meg. Ne legyen 2-3 pelenka lerakva, mert össze zavarhatja. Kis oda figyeléssel rendben lesz, még csak pár napja van nálatok :)
szerintem próbálj meg tápmintát kérni, és akkor nem buksz rajta ha mégsem izlik neki..én is jó sok tápot ajándékoztam el, amit nem evett meg Csimpi......pl. az állati.com boltjában mindíg adnak tápmintát..érdemes lenne ott kérni...én okultam abból, hogy sok tápot nem evett és akkor kidobtam..mostmár én is elôször mintát kérek... egyébként Csimpi is így kezdte ennyi idôs korában...csomó szárazat kipróbáltunk..és eljutottunk oda, hogy mostmár egyiket sem eszi sajnos.... ahogy kicsit jobban lesz vissza akarom szoktatni a szárazra, hogy legalább reggelire azt egye.....:)asszem nem lesz könnyû..szerintem egy napot inkább koplalni fog....mert igaz terrier..aztán ha nagyon éhes lesz úgyis rájön, hogy nincs más megoldás..és meg fogja enni a szárazat:)
1. Nenszyt mikor elhoztuk,az első 4-5napban minden éjjel nyüszögött,én is nagyon sokszor keltem fel rá,alig aludtam valamit abban az 5 napban,de amikor felébresztett,mindig visszaraktam a helyére és ráparancsoltam,h ALUDJ..megvártam amig elhelyezkedett és becsukta a szemét majd megdicsértem...ezt minden feleklésénél eljátszottam és előbb vagy utóbb megtanulta,hogy neki este aludni kell:)
2. 6 hónapos koráig elég a napi 3szori evés,mi is igy csináltuk:)de van aki 4szer is ad nekik,ezt ti döntsétek el,mind a kettő helyes,de én az 5szörit már soknak tartom.De én pl a tápot áztatva és kicsit összetördelve adtam neki,amig meg nem erősődtek a fogai.
3. Szerintem az első szó amit egy kutyunak meg kell tanitani,az a NEM,hogy mit nem szabad,szerintem olyan 3hónapos korától már elég fogékonyak,bár Nenszy már 2,5 hónaposan tudta,hogy mi az hogy NEM:)
4. Mi nem szotkattuk pelusra,az elején újságpapirral és alommal próbálkoztunk,de az újságpapirba belefeküdt és aludt benne,az almot meg rágicsálta,ugyhogy feladtuk..később nekünk 9hetesen már kintre szokott,az udvarra(de mivel tudom,hogy ez itt sokaknak nem tetszik,igy nektek se ajánlom a kintre szoktatást,mert le lesz harapva a fejed:)én már megkaptam,hogy amig nincs meg az összes oltás,nem szabad kivinni:Dmégis egézséges a yorkim:))..előbb utóbb ezt is meg fogja érteni,hogy mit vársz el tőle,meg a kutya a saját helyére,ahol tartozkodik sose piszkit,sok kitartás kell hozzá,hogy a pelusra szokjon,ha esetlge oda sikeredett a dolog,meg kell dicsérni,jutifalatot is adhatsz neki:)ha meg esetleg máshova,akkor kicsit meg kell szidni...hidd el minden kutyus szobatiszta lesz:)
Nos Nenszy reggel 8körül kap reggelit,megeszik belöle kb 5db tápot,aztán ebédet kap 2körül,amikor a tápot keverem konzervvel,azt általában mindig megeszi,este megint csak 8 körül kap..megint csak tápot,amiből megint alig eszik:S...régen mindig megette a reggelit is meg a vacsit is,de most..pedig épp annyi tápot rakok elé,amennyit meg kellene enni,de ő mégse hajlandó..amugy nem sovány meg semmi,teljesen normális a súlya... Úgy gondolom,hogy ő már tudja,hogy neki mennyit kel enni...most 5 hónapos..1 hónapig még macaráskodjak igy vele?hogy hol eszik hol nem? Eukanubából pl bárányos/rizseset kap,a select goldból meg csirkés.. Nem tudom,hogy átáljak e vagy sem,mert szerintem,ha magától nem eszik már ennyit,akkor tudja,hogy neki ennyi elég és kész.
Párommal most már mi is friss gazdája lettünk egy pici (9 hetes) yorki kölyöknek :)
Nagyon boldogok vagyunk és igyekszünk a lehető legtöbbet vele lenni, de mivel ő az első kutyusunk, rengeteg kérdésünk van, remélem tudtok segíteni majd alkalom adtán.
1., Chili 5 napja lakik nálunk és a hálószobában alszik, az ágyunk mellett, esténként viszont 1,5 - 2 óránként mindig felébred és sírdogál. Ilyenkor mindig megnyugtatjuk és több kevesebb meggyőző erővel sikerül újra alvásra bírni. Van valami md arra, hogy ilyen fiatalon elkezdjük az esti csendes pihenőre oktatni? Mivel türelmesek vagyunk vele, de azért rossz esténként 3szor 4szer felkelni hozzá. Mit javasoltok?
2., Az anyukájának a gazdija szerint érdemes a kölyök etető táljában mindig friss ennivalót tartani az RC (kimondottan yorkiknak való) ennivaló csomagolásán viszont a napi 3 étkezést írják. A könyv amit a fajtáról olvastunk pedig az 5szöri étkezést javasolja. Most nem tudjuk melyik a követendő út.. szerintetek?
3., A yorkik mennyi idős koruktól a legfogékonyabbak az oktatásra? Már elkezdenénk tanítgatni az alap vezényszavakra, de figyelme érthető okokból még nagyon kalandozik. A tanítást érdemes már ilyenkor kezdeni? Most éppen az ül van a terítéken és kitartóan próbálkozunk, remélem sikerül :)
4., Ha 5 nap után a pelusra pisi / kaki kb. 80% -os pontosságú, akkor az mennyire elfogadható eredmény? Mikor érdemes próbálkozni a sima dícséret mellett valami más trükkel? Én elégedett vagyok mondjuk ezzel az eredménnyel, de 2 napja stagnál az arány :) és kiváncsi vagyok, hogy milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban. Furcsamódon egyedül a hálóban mindig jó helyre végzi a dolgát a kicsike, de ha figyelünk, játszunk a nappaliban, akkor képes lepisilni a kinti helyére tett párnáját pl.
tanácsot szeretnék kérni. Bichonom van, de a kozmetikus szerint érdemes lenne néha yorki tápot adnom neki, hogy szebb legyne a szőre. Szerintetek kiállitási szőrhöz melyiket válasszam ? Olyat szeretnék, amiben nincs csirke . talán ez a Trainer lenne megfelelő? A csirkés tápokat az idősebb két kutyám nem birta , ezért a kicsinek se akarok adni. Ajánlottak többféle yorkinek való táplálékkiegészitőt is, meg ligetszépe-olajra is emlékszem, hogy emlitették. Ti mit használtok?
ja meg még eszembe jutott valami.....szerintem ne a freshnapf-ban vegyél tápot, ott nemkifejezetten a prémium minôséget árulják, érdemesebb a neten körülnézni..(allati.com, petnet.hu) én pl. amikor tápot kerestem átnéztem az összehasonlító statisztikákat..persze ezt nem kell...mert én nemvagyok normális....de azért hasznos volt...az amerikai statisztikai listákban is pl. az orijen az elsô 10-ben van és érdekesség, hogy a nálunk kedvelt royal canin..kb az 50. ugyanezen a listán....a select gold....meg rajta sincs, az nem egy túl jó táp....ha tápot választasz fontos megnézni az összetevôket...de bbe már tényleg nem bonyolódnék bele......:)ez már kutya táplálkozástan....:)
Mini nem mini...Hát kinek a pap, kinek a papné. Előre nem lehet megmondani mekkora lesz a kis kutyi, mert vissza üthet bármelyik ősére, és ugye 2 kg alatt nem lszabad tenyésztésbe vonni kutyát, nem viccből... Pl. az én kutyim, 2.2 kg, a kan dettő, sőt, még kinézettre is tök egyformák, simán össze lehetne keverni őket, ha nem lenne csattja az enyimnek, és a kis kutyijuk, 111g született- egyedüli kölyök volt- és 15-én lesz 1 éves, 2.7 kg és hosszú lábú szépség:)
Vásárlás: A törzskönyv semmire sem garancia, sajnos. Sokan és sokféle képpen vissza élnek a törzskönyvvel :( A nevesebb tenyészetekben drágább a kiskutya, ez tény, de ott sincs semmire garancia.Nagyon kevés tenyésztőt ismerek aki korrekt, és vállal garit a kölykére.Vagy nem is ad szerződést, ha valami gebasz van, meg letagadja még azt is, hogy Tőle van a kis kutyi. Mutatni lehet kutyit, de nem biztos, hogy azok a szülők, lehet tk.-et is adni, de az se biztos, hogy az adott kiskutya szülei, csak így drágábban lehet eladni. Ha venni akarsz, nézz szét fórumokon, ismerősök kit ajánlanak, esetleg hívj föl 1-2 tenyésztőt, kérdezd ki őket, ha valahol folyamatosan van kölyök, az szerintem nem egészséges, mivel annyi a kutyája, hogy nem tud odafigyelni kellőképpen az anya kutyára. Ha nem a lakhelyére hív, hanem talizzatok valahol, akkor titkolni valója van, mert nem korrekt a kiskutyi. A tel. számot érdemes googleba lefuttatni, milyen hirdetéseket adott fel, lehet kereskedő, vagy szaporító. Hirtelen ennyi. A méretre meg ugye nincs gari, és arra sem, hogy nem lesz esetleg valami olyan baja , ami nem látható, és csak 1 éves korára jön ki rajta. Persze utánna lehet járni, hogy genetikai, vagy szerzett betegség.A genetikait általában a "tenyésztő" tudja, és nem is fog foglalkozni vele később... Mindez alól tisztelet a kivételnek!!!!!
Társ: Nekem a yorkik mopszokkal voltak együtt, és semmi baja nem volt egymással a két fajtának, sőt, egy nagyon jó barinőmnek is van mopsza a yorkikkal, egy másiknak francia bullija yorkikkal, szóval szerintem nevelés kérdése...
jó táp még az Orijen, tele van gyógynövénnyel, meg a Trainer, ez pl. egy olasz táp és teljesen hipoallergén, és jó minôségû...én pl. az Eukanubát nem szeretem de sokan azt is dícsérik.... nálunk Csimpi 6 hónapos koráig evett 3-szor utána 2-szer és egész nap elôtte van a száraz, ha éhes lenne.....de mindenkinek más a módszere....mivel az én kutyám pici asszem egész életében 2-szer fog kapni enni, mert egyszerre nemtud annyi tápanyagot bevinni amennyire egész nap szüksége van....de mindez a kutya súlyától, meg a megszokásától is függ....nemtudom mennyit segítettem?:) összességében szerintem 6 hónapos kor után lehet napi 2 etetés:):)
voltunk az orvosnál, Dolly nyaki dudorával, kiderült szerencsére csak megütötte valahogy, biztosan játszás közben.Az orvos szerint egy gyakran előfordul,mert nagyon kis szeleburdi ez a fajta :) Kaptunk rá egy gyógyszert,viszont attól meg állandóan alszik.ez természetes lehet??:s