Mivel a korábbi években már szinte mindenhová sikerült eljutni a Kotori-öbölben, így idén tematikus utakat bonyolítottam a csónakkal: főleg az öbölrendszer azon részeire akartam eljutni, ami eddig mégis kimaradt vagy csak messzebbről sikerült megnézni.
A korábbi évek tapasztalatából kiindulva tudtam, hogy napközben tele van a turistákat szállító kis és nagyobb hajókkal a tenger, sok hullámot keltenek és elvonják a figyelmet a látnivalóktól, így idén reggelente hajóztam ki, már a napkelte előtt. Mire beindult az élet az öbölben, jellemzően már visszafelé tértem a bázisra az 1-2 órás útjaimról.
Emiatt fotóimon meglepően kevés vízi járművet fogtok majd látni, illetve a magas hegyek miatt a nap sem süt még mindenhol.
Reggelente gyakorlatilag simán ki lehetett az öbölrendszer mélyéről jutni a nyílt tengerre úgy, hogy 2-3 hajónál többet nem láttam a vízen. Érdekes élmény volt ennyire egyedül lenni ekkora víztesten. Sőt, valahol kimondottan vicces volt, hogy a korai órákban inkább csak az öbölbe szinte cipőkanállal behajtogatott, óriási tengerjáró hajók jöttek szembe a mellettük eltörpülő 3.2 méteres gumicsónakommal, hogy délelőtt már a többszáz turista a hajó gyomrából szétspriccelve a kotori óvárosban szórja a Eurót, illetve a Kamenari-Lepetani szakaszon közlekedő kompok keresztezték csak utamat:
Reggelente ráadásul a tenger is jellemzően nagyon csendes volt ebben a 2 hétben, mindössze egyetlen olyan szeles nap volt, amikor a napfelkeltekor egész egyszerűen nem volt kedvem vízre szállni, mert látszott, hogy nem fogom tudni még siklásba sem vinni a csónakot, akkorák a hullámok. A többi napon viszont nagyon jól hajózható volt a tenger, simán lehetett volna akár csutkagáz közelében is közlekedni, a 25-30 km/h-s tartomány pedig még kényelmes is volt. Ennek megfelelően a horgonyzásra kijelölt, szélvédettebb (pl. morinji - https://maps.app.goo.gl/QGJHYT4cw38bXDGHA, krtolei - https://maps.app.goo.gl/RJ3uXUZfmN6HcBY87) öblökben akár tó vizéhez hasonló sima víztükör fogadott, ahol a különböző méretű motoros is vitorlás yachtok pihenték az előző nap fáradalmait:
Persze voltak azért meglepetések is, például a Kék-barlang túra (Blue Cave Google Térkép), amihez az út első felében, az öbölben a turistákat szállító speedboatok "szintidejéhez" hasonló időt futottam, köszönhetően a jól hajózható vizeknek, a nyílt tengerre érve azonban nagyon más körülmények fogadtak, de erről majd külön fejezetben számolok be.
Ígértem, hogy lesz beszámoló az idei montenegrói útról is (elsősorban gumicsónakos szemszögből), így hát bele is kezdek, idén is több részben elmesélve az élményeimet, hátha másnak is ad jó ötletet - ahogy én is sokat tanultam és inspirálódtam az itteni kollégák beszmolóiból. A tavalyi beszámoló sorozatomat itt találni (Index Fórum), valószínűleg többször is fogok hivatkozni a korábbi élményekre.
Kotori-öböl kalandok gumicsónakkal #1: a bázis
Az idei évben a korábbiakhoz hasonlóan új helyen foglaltunk szállást, most Kostanjicára (Kostanjica Google Térkép) esett a választás, ami a Kotori-öböl rendszerében a belső öblök egyike, a Morinji-öböl szélén fekszik (pirossal karikázva a panorámaképen):
Kis falu, kis strand, kevés ember, nulla nyüzsgés. Az öböl körül futó országút szeli át, erre nincs dugó, mondjuk túl sok infrastruktúra sem, boltba például a szomszéd faluba, Morinjba kell járni. Cserébe itt tényleg nyugodtan lehet pihenni:
A szállásadóval már a foglaláskor leegyeztettem, hogy szeretném a csónakot kikötni. A szomszédja - a strand melletti bójasor tulajdonosa - simán bele is egyezett, teljesen ingyen tudtam 2 héten át ilyen békés körülmények között tárolni a csónakomat - hahó, horvátok, 10-15 EUR/nap bójabérleti díjjal!
A bójasorhoz kötöttem az egyik horgonykötelet, a parti betonstéghez a másikat, így kihajózáskor az egyiket mindig be is szedtem, hogy legyen velem elég kötél. Természetesen az elején sikerült olyan rövidre vennem a köteleket, hogy kiszálláskor "kirántotta" alólam a csónakot a feszülő kötél, így kétszer is landoltam a vízben a stégre lépés helyett (hajós fail videó gyűjteményekben kötelező elem az ilyen jellegű bezuhanás), de aztán korrigáltam a hibát.
Mivel a bójasor gyakorlatilag a strand részét képezi, így itt felúszó kikötőkötél helyett lesüllyedő horgonyköteleket használ mindenki a hajó rögzítéséhez. Ennek ellenére nekem mégis sikerült egyszer a saját kötelemet feltekerni a propellerre, ami azonnal megfogta a motort. Szerencsére csak alapjáraton, így a hajtásnak nem lett baja és a kötelet is kézzel simán le lehetett tekerni, de azért az összes kötelező bénázást kipipáltam az idei úton, egyedül a zárva hagyott benzintank szuszogós "trükk" maradt ki.
Említésre méltó probléma volt még az is, hogy a legközelebbi benzinkúton (https://maps.app.goo.gl/TwowMNJf8iRPgFfv7) az első tankolásom után a motor rendre leállt alapjáraton. 98-as "prémium" benzint tankoltam, van plusz papírszűrő is a karburátor előtt (http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=167390331&t=9172969), szóval nem tudom, miért lehetett mindez, aztán a második tankolás után (ugyanott, ugyanazt) ez elmúlt. Ezeket leszámítva egyéb incidens nem történt, probléma nélkül sikerült hajózni, közel 18 üzemórát pakolva a motorba.
Emlékszem rá, amikor már boltból kellett zacskóban venniük a tejet, mert a valahányadik szomszéd eladta az utolsó tehenét.
Nyüglődtek, hogy mit csináljanak a tejeszacskókkal, mert szemétszállítás nem volt a faluban! (80-as évek eleje-közepe) Szüleimmel hordtuk haza (a városba) kidobni a kukába. Szinte minden mást újrahasznosítottak.
Fel nem merült, hogy eltüzeljék, elássák, vagy kihordják az erdőszélre.
Tudom, hogy nem ez volt az általános, de volt ilyen is.
Telesen más, mikor spórolásból, vagy valamilyen "öröklött" hagyomány/szokás miatt van kisebb negatív hatásod a környezetre, de amúgy nem különösebben érdekel, mert sose nevelték beléd, meg más az, mikor szándékosan törekszel rá, akár a spórolás rovására is. Nem kizárólag generációs dolog, de ismerve az idősebb generációt, elég jelentős részük magasról tesz erre a szempontra - egész egyszerűen azért, mert az ő életükben ez nem volt szempont soha, kisebb bajuk is nagyobb volt ennél akkoriban, meg nem is volt a közbeszéd része semmilyen szinten kb. Emiatt sokan közülük gyakorlatilag egy modern hóbortként néznek az egész "zöld" gondolkodásmódra, és legyintenek csak.
Én ezt inkább személyes beállítottságtól függő és kevésbé korosztályos dolognak érzem.
Ráadásul, pl. falusi nagyszüleim életvitelükből adódóan sokkal kisebb terhet róttak a természetre, mint (minden erőfeszítésem ellenére) én. Nem a környezettudatosság vezérelte őket, hanem a józan paraszti ész. Az újrahasznosítás közel 100%-os volt.
Valóban jó a spanyolok geometriája, és ezek szerint jól eltaláltad a te méretezésedet is. Hamarosan rakok fel részletes beszámolót képpel, videóval a saját tapasztalataimról, szerencsére volt lehetőségem tematikus tesztnapot tartani különféle aljzatokon:
Qrva meleg volt még a vízen is. A vízben viszont kellemes. :))
Most kimondottan hajózni való a Duna. Lement és letisztult a víz. A horgonyok jól teljesítettek. A kisebbet hátul dobtam ki csak kötéllel (~20méter/ 4méteres víz) Szinte azonnal elakadt és tartotta rendesen a csónakot, pedig a hátulról jövő sodrás annyira nyomta, hogy nem tudtam kézzel visszahúzni. Tolatni kellett motorral. Ha nem tapasztalom, sosem hiszem el, hogy az a 20x25cm-es háromszög ekkorát képes tartani. Nem tudom mibe ásta be magát, amikor felhúztam teljesen tiszta volt.
Ez is egy sztereotípia. Nem lehet ezt generációkra fogni, bármely generációban előfordulnak a "beleszarok" egyedek.
A magam részéről meg azt látom hogy többségében a 20-30-as korosztály "heréltet" azonnal, ha költeni kellene rá. Megveszi a 15-30milliós autót, de ne nézze senki madárnak, hogy Ő majd holmi környezetvédelem miatt költeni fog. Meg amúgy is, eggyel több ilyen autó az semmit sem számít. A baj csak az, hogy ő a 30milliomodik aki ezt mondja.......
Ennek ellenére nem állítom, hogy ilyet csak az említett korosztály csinál.!!
Nem herélünk DPF-et, EGR-t és szoftvert. Egyrészt mert nem értünk hozzá (nem véletlenül), másrészt mert meggyőződésem, hogy értelmes ember ilyet nem csinál.
Megértelek, de az a helyzet, hogy az idősebb korosztály abban a korban nevelkedett, meg élte le az életét, amikor kb semmilyen szintű környezettudatosság nem létezett. Nagyapámra se tudok haragudni ilyen dolgok miatt, 80 évesen már nem fog megváltozni, ha egy életet leélt így. Anyámat még próbálom terelgetni (60x éves) de őt se könnyű. 40 körül meg magyarázni se kell ilyesmit. Generációs különbség.
Az "okosba" egyre kevésbé működik*, és azok is döntően csak apróságok. A modern dieselek kibocsátását az eddigi műszerekkel nem lehetett kiszűrni. Most kezdtek erre rámenni, fejlett berendezéseket vásárolni. De mint írtam, tervezik a szigorítást. Hogy mi és mikor lesz belőle, az a jövő zenéje.
* folyamatos a vizsgaállomások ellenőrzése, könnyen bezárják őket, jelentős bírságok mellett. Aprópénzekért már nem kockáztatnak.
Akkor jókor adtam el. Az van, hogy én tisztításra vittem, aztán telefonon közölték, hogy nem tudják, ki kell szerelni. (nem választottam a 4 szazezres újat)
Ami szerencse volt, hogy amikor a vevőjelöltnek mondtam, még örült is neki, hogy 1 gonddal kevesebb. Egyébként láthatóan akkor sem füstölt.
"Amikor kiherélték (muszály volt, nem lehetett takarítani),"
Tehát nem működött rendesen.....
Ha takaríthatatlanra eltömődik, annak az az oka, hogy valami hiba van a motor működésében. Ilyenkor jön a "herélés" a javítás helyett. Meg hogy a tulaj magasról tesz rá mi szart ereget a szabadba.
A közlekedési hatóság több tucat modern mérőműszert vásárolt, amikkel már mérhető az euro5 és euro6-os dieselek kipugáza. A tervek szerint elkezdik kiszűrni a mókolt DPF-es dieseleket.
De én azt tapasztaltam, hogy a szűrő nélküli Fiat Scudonak "rendes diesel" szaga volt, a részecskeszűrős katalizátoros Kia meg nekem sokkal furcsán büdösebb.
Amikor kiherélték (muszály volt, nem lehetett takarítani), annak is normál dizel szaga lett.
Ezek beidegződések, mert csak..... Persze van különbség
A rezgés kezelhető, de egy modern alacsony kompresszióviszonyú dieselnél ez elenyésző.
Ha füstöt látsz, akkor ott hiba van. Ezek pont azért károsak egészségügyileg, mert annyira kicsi a kibocsátott koromszemcsék mérete, hogy az emberi szem számára láthatatlanok.
A szag az ízlés kérdése. :) Ismerek olyat, aki imádja a disznószar szagát. Számára az illat... :DD
Azt azért ne feledjük, ezek nem azok a csettegő dieselek amik évtizedekkel ezelőtt dohogtak a hajókban. !!
Ügye az átlag siklóhajó súlypontja kb a hossz háromnegyedénél van. Felraknám ezt a dromedárt a végébe, elől ballasztolni kellene :) Nem hiszem, hogy megéri a mai remek benzines külmotorokkal szemben. Na meg a dízel már szitokszó és üldözött lett, nem kell már sok idő és pont a vizekről fogják kiutálni mint 2takt-ot, legalábbis a rekreációs kategóriában.