Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2025.01.29 0 0 27633

Ja, hát akinek mediterrániumban van az ültetvénye, ráadásul meleg víz bugyog alatta annál előfordul az ilyen ;-)

 

De azt is tudjuk, hogy vannak renegát szőlők (is) ;-)

Előzmény: van_Persil (27632)
van_Persil Creative Commons License 2025.01.28 -17 0 27632

Folyik a szölö leve, fél méterre a földtöl lévö metszlapoknál. Mondjuk, nem minden tökénél, de jópárnál.

van_Persil Creative Commons License 2025.01.14 -18 0 27631

A legideálisabb egy nagy kupac, (vagy még ideálisabban: gödör,) mindenhol földdel borítva. Minél vékonyabb a komposztálandó réteg, annál kevésbé tudnak a megfelelö folyamatok beindulni.

 

Én azért nem csinálok egy kupacot, mert akkor két évig kerülgethetem, meg egy csomó meló utána szétteríteni.

Előzmény: IsKol (27628)
IsKol Creative Commons License 2025.01.14 0 0 27630

Pontosan ez a szűk keresztmetszetem.

Előzmény: van_Persil (27627)
IsKol Creative Commons License 2025.01.14 0 0 27629

Ha addigra megy szét a zsák mire megérik a komposzt, az jó ;-)

Előzmény: CBNora (27626)
IsKol Creative Commons License 2025.01.14 0 0 27628

Tavaly óta egy hosszában félbevágott 200 literes hordóba rakom és kötözöm a levágott vesszőket/szálvesszőket.

Ebből így kb. 25 "megtermett ölnyi" köteg jött össze, szóval nem kevés. Ha működne a "száraz" anyagok komposztálása nem lenne sem a big-bag zsák sem a diófa szűk keresztmetszet ;-) (az idő már más kérdés)

Inkább a technológia kérdés, kapjon levegőt vagy ne vagy csak keveset... és így tovább...

Vagy ez lesz és időt/energiát nem sajnálva megteszem a tőlem telhető legtöbbet a szerves és ásványi anyagok visszajuttatására vagy az égetés (ami szintén nem rossz mert a parázsban jó diszkoszos kaják készülnek), mert másra nincs lehetőség. 

Előzmény: van_Persil (27625)
van_Persil Creative Commons License 2025.01.14 -18 0 27627

A komposztálás amúgy külön tudomány, egy évfolyamtársam abból csinált másoddiplomát, hónapokig méregette infrás hömérövel a különbözö kupacok belsejének a hömérsékletét, ami attól függöen változott, hogy hogyan, mivel és mennyire volt az adott kupac takarva

Előzmény: CBNora (27626)
CBNora Creative Commons License 2025.01.14 0 0 27626

Nálunk volt big-bag zsákhoz hasonló anyagból készült zsákban (de még az se kizárt, hogy éppen big-bag volt) a kertben gallyapríték. Egy idő után a zsák utálatos, feltakaríthatatlan miszlikre porlott. 

Előzmény: IsKol (27624)
van_Persil Creative Commons License 2025.01.14 -18 1 27625

Nem tudom, mennyi venyigét akarsz aprítani, de nálam 100 tökéröl legalább 6 talicska apríték jön össze úgy, hogy a letermett szálvesszöket nem, csak az egyéves vesszöket aprítom., egy tökén van kb 10-12 vesszö, a hosszuk kb 120-130 cm). Attól tartok 1 bigbag zsák meg 1 diófa kevés lesz neked...

én azt csinálom, hogy a dleks kerekeken gördülö aprítómat odaviszem a sor végére, talicskába nyomatom az aprítékot, majd tolm be a sorba és terítem szét, aztán a traktorommal belerotálom az aprítékot a talajba. (a beteg tökéket elégetem, a vesszöiket meg hozom haza aprítva magaságyba).

 

Viszont ez az egész aprításdi sajnos segítheti az esca/eutypia etc. terjedését, ebböl a szempontból az égetés lenne a legcélszerübb módszer.

Előzmény: IsKol (27624)
IsKol Creative Commons License 2025.01.14 0 0 27624

Venyigét hasznosítanám komposztálással, mert más lehetőségen nincs.

Elképzelés szerint, beraknék egy aprított vesszőkkel töltött big-bag zsákot a diófa alá, adnék hozzá valami "lebontást elősegítő" készítményt is locsolnám mikor szükségessé válik.

 

Működhet ez egyáltalán?

van_Persil Creative Commons License 2025.01.11 -18 0 27623

Fajlagosan nem a kötözögép ára számít, hanem a dróté. Ill. ahogy alant is írták, a plusz súly is számíthat. Mindenképpen próbáld ki vétel elött.

Előzmény: Ocsi1234 (27620)
Ocsi1234 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 27622

Köszönöm !Lehet marad a szalagos egy szezont kibir most kb 10 000 ft évente veszek újjat akkor is 15 év 

IsKol Creative Commons License 2025.01.10 0 1 27621

Tapasztalat az nincs egyikkel sem viszont "okoskodás" van a szalagos kötözőből kiindulva ;-)

 

Mindkét választottad gyors és erős rögzítést ad. Az akksis a leggyorsabb, cserében viszont 1-1,5 kg-ot kell tartanod a "műszak" alatt ami elősegíti az alkar popeyesedését (a kézi Beli viszont szálkásít, nézd meg a fodrászok olló működtető kezét :-) ) 

 

Amennyiben olyan 150 rugó lenne a keret akkor a kézi Belit venném meg míg nagyobb büdzsé esetében a külső akksis féléket, amelyek akár a metsző ollót is meghajtják.

Előzmény: Ocsi1234 (27620)
Ocsi1234 Creative Commons License 2025.01.09 0 0 27620

Sziasztok!Tudna vlk segíteni mennyire jók a kötöző gépek néztem Bellit meg egy aksis kötözőt is kicsit sokalom az árát kb 150 000 de ha jo akkor nem sajnálnám 3 hektárt egyedül kötözöm lehe könyebb lenne velük köszönöm  ha van valakinek észrevétele

mzdude Creative Commons License 2025.01.09 0 0 27619

Nemrég cseréltem két oszlopot. Felül sáros a talaj, 60 centire lefúrva viszont egyre szárazabbnak tűnt. :(

Előzmény: IsKol (27618)
IsKol Creative Commons License 2025.01.09 0 0 27618

Hogy állnak az ültetvények csapadék feltöltéssel mert nálunk nagyon sivár... eddig...

 

2023 extrém volt (de előtte meg két év aszály) és ehhez képest a 2024-et a csapadék mennyisége miatt talán egy normál évnek lehetne nevezni de az eloszlása botrányos.-..

Az utolsó 1/4 évben esett 77,2 mm és most jön az év legszárazabb hónapja a január.

 

Lehet az idén kihagyom a tervezett pótlást, ha nem változik az első 4 hónap csapadék ellátása. (lesz elég gondom a tavaly ültetettek életben tartásával) 

van_Persil Creative Commons License 2024.10.17 -18 0 27617
pintjano Creative Commons License 2024.10.01 0 0 27616

Elvileg van ilyen ismerősnél sok, és én direktermő izt érzek a borban, nem csak ez van benn

üdv PJ

Előzmény: Good_times (27615)
Good_times Creative Commons License 2024.10.01 -1 0 27615

Nekem mindegy, én nem emiatt eszem ezt a szőlőt, hanem mert szeretem az ízét.

Előzmény: van_Persil (27613)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.01 -18 0 27614

9 évig

Előzmény: van_Persil (27613)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.01 -17 0 27613

 évig vizsgálták, kiderítették, hogy humbug az egész. Ennyi.

Előzmény: Good_times (27612)
Good_times Creative Commons License 2024.10.01 -1 0 27612

Kérdés, hogy milyen formában vizsgálták?

Izolált formában (ahogy az étrendkiegészítőkben árulják) a C-vitamin se ér semmit, csak komplex formában. A rezveratrol sem izoláltan van a szőlőben, hanem rengeteg vitamin, ásványianyag, bioflavonidok és egyebek társaságában fordul elő. Ezek közül sok erősíti egymás hatását, javítják egymás felszívódását.

Izolált formában nem érdemes vizsgálni ezeket az anyagokat, mert félrevezető lesz a kutatás eredménye.

Mindig a friss, feldolgozatlan, hőkezeletlen zöldség-gyümölcs a legjobb, nem a méregdrága étrendkiegészítők, amik izolált, lebutított és sok esetben szintetikus vitaminokat, valamint szervetlen kötésű ásványi anyagokat tartalmaznak.

Előzmény: van_Persil (27611)
van_Persil Creative Commons License 2024.10.01 -19 0 27611

"A Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja 1998-tól 2009-ig tartó kutatása során nem talált egyértelmű bizonyítékot a rezveratrol jótékony hatásaira."

Előzmény: Good_times (27610)
Good_times Creative Commons License 2024.09.30 -1 1 27610

https://hu.wikipedia.org/wiki/Baco_noir

 

 

Erről a fajtáról beszélsz? Mi ezt csemegeszőlőként esszük. Aprószemű, de nagyon finom, édes, fűszeres ízű. Rengeteget terem és nem kell permetezni. És nagyon egészséges, a világon tán a 2. vagy 3. legmagasabb rezveratrol tartalmú szőlője. Lekvárt is főztem belőle, isteni lett!

Előzmény: kszabi23 (27608)
szervezkedő Creative Commons License 2024.09.21 0 0 27609

Ebből a fajtából én egyszer próbáltam bort csinálni. Felemás a tapasztalatom, de nem biztos hogy a fajta miatt.

 

...de van itt akinek jobban megmozgatta ez a fajta a fantáziáját. Talán ha apad a Duna, előkerül és megosztja veled a véleményét.

Előzmény: kszabi23 (27608)
kszabi23 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 27608

Köszönöm szépen a válaszod !

 

Vörös szőlő, a lugasból, itt Bakunak hívják. és bornak készült.

Előzmény: szervezkedő (27607)
szervezkedő Creative Commons License 2024.09.16 0 0 27607

Fajta?

Fehér vagy vörös?

Bor vagy pálinka lesz?

 

Fogd fel az égiek ajándékaként, hisz tényleg az. :-)))

Nagyon úgysem tudsz mást csinálni.

Szerintem nincs nagy tragédia ha csak ennyi a "higitas", max. ha kevés a sav, akkor gyorsan meg kell inni (esetleg ha nem fogy egy pici savat kell pótolni).

Előzmény: kszabi23 (27606)
kszabi23 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 27606

Sziasztok!

 

Segítségetkre lenne szükségem. 

A tegnapelőtti vihar letépte a kádról a lekötözött takarót, és a felette lévő pavilon is összeomlott. A kádban 4 napos darált szőlő van, kb. 200 liter, ami 22cukorfokos volt. Sajnos az eső beleesett az éjszaka folyamán, nem tudni mennyi, mert forrásban van, igy csak hozzávetőlegesen szerintem gondolom 5 % körül a mennyiség többlet.

kb. 15g ként kapott. 

Mit tegyekvele szerintetek?

 

Előre is köszönöm válaszaitok!

apus61 Creative Commons License 2024.09.06 0 0 27605

Tisztelt fórumozók!

Szeretném kérdezni valaki ismer-e olyan szőlőfajtát hogy rác szőlő?

Felénk /Komárom-Esztergom vármegye/egy kék héjú fehér belsejü borszőlőt így hívták az öregek,de Én ijen fajtát nem találok.Vajon mi lehet az igazi neve?

apilusz Creative Commons License 2024.08.21 0 0 27604

Köszönöm szépen!

 

Előzmény: Falusi1 (27601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!