Keresés

Részletes keresés

Töck Jenő Creative Commons License 2022.12.29 0 0 101881

Üreges téglához lukacsos tégla dübel kell. Annak a teherbírása alacsony. Átmenő csavarral, talplemezzel jobb a helyzet. Ha a belső oldalon nem zavaró a megfogás akkor semmi baj. Pontos adatok nélkül csak véletlenül lehet megbízható véleményt mondani. Az, hogy csak fülül van rögzítve az alábbiakat jelenti: A csavar húzott és nyírt. Ez nem baj addíg amíg alá nem kap a szél, meg amíg a két igénybevétel nem haladja meg az erre az esetre megengedettet.

Előzmény: krafi1 (101880)
krafi1 Creative Commons License 2022.12.29 0 0 101880

A fal régi B30 tégla kevés lyukkal( talán 6 X2 lyuk) szóval jő vastag a tégla fala. A menetes szárak egyébként teljesen át mennek a 30 centis falon és a túl oldalon van egy laposvas. Így se bírja a becsült igénybevételt ? Viszont nincs alsó és felső rögzítés csak a felső részen van menetes szár sajna.

rakok egy közelebbi képet. A kiállás egyébként csak 1 méter.

Előzmény: Töck Jenő (101879)
Töck Jenő Creative Commons License 2022.12.29 0 0 101879

A kép alapján becsült igénybevételek. A tető kiállása 1,2m. A tető tartókonzoljának magassága a falnál kb. 30 cm (esetleg 40cm). A fényképen levő szerkezet az oszlopok nélkül valószínűleg nem állna meg. Nem az acélszerkezet a gyenge, hanem a téglafalhoz történt erősítés gyenge önmagában. 3-500 kg húzóerő becsühető egy-egy fölső dübelben hóterhelés esetén és ugyanannyi az alsóban ha alákap a szél. Szerintem teljes biztonsággal oszlop nélkül nem megoldható csak akkor ha befugásnál legalább méter körüli magassága lesz a konzolnak. Ha a fal lukacsos téglából van akkor az előbbi lehet, hogy optimista becslés. 

Előzmény: krafi1 (101878)
krafi1 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 101878

Sziasztok, hőszigetelés előtt az erkély elő tetővel kellene kezdenem valamit.
Mellékelt képen látható építmény van jelenleg a 80as évekből. Valami hasonló méretűt szeretnék a későbbiekben viszont esztétikailag változtatnék rajta:alulról és oldalról kő porozva felül pedig korcolt lemez lenne.

A jelenlegi szerkezet 12 es menetes szárral van rögzítve a falhoz 6 helyen kb 130 centinként. ( a födém fölötti attika falhoz)
Vajon a korláthoz rögzített oszlopok el hagyhatók ? Ha igen akkor megbirná ez a szerkezet mondjuk az osb + korcolt borítást? Ki hogyan erősítené meg ?

A födém egyébként “E” Gerendás beton béléstestekkel.
Sajnos a tetőn mar elkészült az új szerkezet + PVC szigetelés így a födémen alulról átmenő rögzítési módok már nem kivitelezhetők, a szélső hat méteres E gerendába pedig nem szívesen rögzítenék semmit.

Ha teljesen bontós ez a szerkezet akkor én arra gondoltam, hogy a meglévő menetes szárakhoz rögzítenék valami laposvasat vagy valamit ami lelógna a födém alsó síkig és ott lenne mondjuk valami U szelvény hozza hegesztve ami kilógna konzolosan és a benti végét pedig lehetne rögzíteni a falhoz. Így lenne a jelenleginel egy erősebb szerkezet amivel mar lehetne kezdeni valamit.

sr1 Creative Commons License 2022.12.22 0 0 101877

Nekem az a véleményem, hogyha a kéményen a betonfedőt meg tudnád emelni legalább 20cm, akkor nem lenne szükség ventilátorra. 

Bernulli tőrvénye: kémény a tetetjének  környezetében a levegő sebbességének a megváltozása egy erőss áramlást eredményez a kéménybe függőlegesen. 

Ha sehogy se lehet felemelni a kémény fedelét, szereld fel a ventillátort a felső 150-es csőbe. 

Előzmény: iii_ortho (101871)
iii_ortho Creative Commons License 2022.12.20 0 0 101876

végső esetben megpróbálom, de fenntről nem férek hozzá a csővéghez, tehát az az opcióm, hogy egy 4-5 méternyi 150-es csővel, aminek egy könyök lesz a végén zsonglőrködöm alulról és 30cmx35-ös kürtőben, hogy a tetején a könyők rámenjen a belógó csőre....elég esélytelennek tűnik, de ha minden kötél szakad, akkor megpróbálom...

Valamint a 30x35-ös kürtőnek csak egy részét foglalja el a 150-es cső, és a fennmaradó részen tudna gravitóciósan szellőzni a pince, amikor nem megy az elszívő...Fenn viszont csak egy 150-es kivezetésem van, tehát ez addig megy, amíg nem kötöm össze a csöveket.

Mindenesetre köszi mindenkinek!

ortho

Előzmény: JAMIE222 (101874)
iii_ortho Creative Commons License 2022.12.20 0 0 101875

Köszi, világos...először megnézem mit mutat, ha lentről 1,5m csővel bemegyek a kürtőbe...az nem baj, ha visszafelé is örvénylik, csak ne jöjjön vissza egész a pincéig:)

Előzmény: Atis57 (101873)
JAMIE222 Creative Commons License 2022.12.19 0 0 101874

Miért nem veszel egyszerűen 150-es csövet és könyököt? Összekötöd velük az alsó és felső csövet aztán kész.

Előzmény: iii_ortho (101872)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.19 0 0 101873

Szia!

kb igen ....a felvezetés 1--1,5m 

A legtisztább/egyszerübb eset  hajlékony csővel a fenti lyuktól leengede a ventillátorig.

Akár ilyennel is.

Előzmény: iii_ortho (101872)
iii_ortho Creative Commons License 2022.12.18 0 0 101872

Tehát a ventillátor kimeneti oldalán beszíkítem a csövet mondjuk 100-asra és a kürtőben nyitom megint 150-ig? Plusz bekéne egyensúlyoznom legalább egy lefelé forduló könyököt a kivezetés végére a kürtő tetején? és ebben az esetben milyen hosszan kéne felcsöveznem lentről a kürtőbe kb? 

Előzmény: Atis57 (101870)
iii_ortho Creative Commons License 2022.12.18 0 0 101871

Hát sajna már van a betonfedélen kert....Szóval lentről tudnék 4 méter csővel egyensúlyozni és talán rátalálni a kimenő ágra...Esetleg mér arra gondoltam, hogy ha alul betömöm a 30x35-ös kürtőnyílást, és keresztüldugnám a 150-es csövet rajta, azt könnyebben meg tudnám csinálni...de reméltem, hogy a visszaáramlás az max mondjuk 1 méter, vagy 80 cm, és akkor így megmaradhatna a nyitott kürtő gravitációs szellőzésnek

Előzmény: Töck Jenő (101869)
Atis57 Creative Commons License 2022.12.18 0 0 101870

Szia!

A légtechnikai szerelvények között hasonlokat látni.

A viz helyett a ventillátor csövét gondold a belépéshez.

A kilépésnél kicsi a keresztmetszett -s az iránytörés még tovább fokozza a torlónyomást.

Ott is körivvel kellene kifordulni  ...s a keresztmetszetet a téglakémény értéke felé növelni.

Előzmény: iii_ortho (101868)
Töck Jenő Creative Commons License 2022.12.18 0 0 101869

Én nem tudom kiszámolni, de a kollégák közt van csöves is. Azt gondolom, hogy a kijárat lesz a meghatározó. Kérdés, hogy azon mennyi fér ki a nyomás csökkenés után. Amellett a négyszögletes csőnek nagyobb az ellenállása mint a körnek. Miért fontos ezt kiszámolni? Ki kell dugni a nyomócsövet a lukon és nem lesz visszáramlás.

Előzmény: iii_ortho (101868)
iii_ortho Creative Commons License 2022.12.18 0 0 101868

Üdv!

szerenték egy szakembertől segítséget kérni légtechnika ügyben.

Van egy 30cmx35cm téglalap alakú kürtőm a pince plafonjából indulva (téglából van, nem jellemző, hogy kiálló habarcsrészek lennének benne, elég sima a felülete). 4m hosszú, függőleges, a tetején lezárva egy betonlappal. A betonlap alatt kivezettem annó, egy 3m hosszú 150-es csővel oldalirányba a kürtőt. Most egy 600m3/h-ás 150-es csőventillátort szereltem a pinceplafonra, és egy kanyarral bevezettem az elmenő ágat a kürtőbe. most jelenleg 40cm -ert  lóg be a 150-es cső alulról a kürtőbe, de még így is visszaáramlik a levegő, de megy ki a kürtő tetején lévő kivezetőcsövőn is. Milyen hosszan kell a kürtőbe bevezetnem a ventilátor elmenő ágát,hogy ne áramoljon vissza a levegő? (legalábbis, hogy ne jusson vissza a pincébe, csak felfelé menjen) És hogy kell ezt kiszámolni?

Előre is köszönöm, ha bárki tud segíteni!

üdv

ortho

gsmotoros Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101867

Hmm, értem, remélhetőleg olyanból építették...

Mondjuk ahogy nézem egy Google keresés után azért a IX.kerületben a Könyves Kálmántól délre durva dolgok vannak, az ex-ipartelepeken (Illatos út meg BVM régi telephelye) 2,4-es ph talajvíz megmérgek, meg hasonlók...

Mi a kerületnek a Könyves Kálmántól északra levő részén vagyunk, az talán nem ilyen brutál.

Előzmény: Töck Jenő (101866)
Töck Jenő Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101866

Elég sok helyen szulfátos a víz. Ami nem baj, ha szulfátálló (S 54) cementből készült a beton. Ez a gyakori a beton kártevők között.

Előzmény: gsmotoros (101865)
gsmotoros Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101865

Köszönöm a választ!

Erről nincs információm...

Budapest IX.kerület a helyszín, nem tudom, hogy az ország mely részeiben lehet ez probléma...

Előzmény: Töck Jenő (101864)
Töck Jenő Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101864

" de az épület ettől még állni fog, nem fog szerkezetileg rosszá vállni a beszivrgó víz miatt."

Ha nem savas a víz. (Nem csak szulfát!)

Előzmény: gsmotoros (101855)
gsmotoros Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101863

Fél éve lett átadva a társasház csak amúgy... szóval van még időnk szerencsére azt hiszem.

Előzmény: trebront (101861)
gsmotoros Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101862

Persze, mindenképp jelezve lesz "jobban" is. Ámde ez már eljutott írásban a céghez más által, azért kezdtek látszatinjektálásba...

Előzmény: trebront (101861)
trebront Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101861

ha sokáig vártok, kifutottok a jogi határidőkből. erre játszhat rá a beruházó a halogatással.

ami nem írásban történt, igazolhatóan, az nem történt meg!

igazságügyi csak bírósági pernél kell, elég ha mérnökkamarai szakértői listán rajta van (de nem lesz sokkal olcsóbb)

Előzmény: gsmotoros (101860)
gsmotoros Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101860

Köszönöm szépen, értem. Mondjuk 5 millióért végiginjektáltatni a parkolót saját zsebből erős lenne, de ilyenkor soha többet 40 évig nem kéne közös költséget fizetnem? Not bad :D

Amúgy a saját lakás hibáival is alig lehet bírni a beruházóval, megy a gányolgatás stb...

Illetve ahhoz, hogy hatékony legyen a felszólítás gondolom igazságügyi szakértő kell (ez mondjuk nekem a lakásban elrontott csempézésért nem érte meg, mert összemérhető lenne a kivitelezés költségeivel), ha az jön, akkor már az egész ház összes közös tulajdonó részének hibájáról írjon. Ezt jobb, ha a közös képviselő viszi felteszem, aki az összes tulajt képviseli. Több szem többet lát alapon több hiba is össze tud íródni úgy.

Előzmény: trebront (101858)
trebront Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101859

a közös képviselő csak a fizetett "rabszolgátok", tőle függetlenül is felszólíthatod a beruházót a javításra (mint tulajdonostárs).

Előzmény: gsmotoros (101857)
trebront Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101858

jogosult vagy az osztatlan közös tulajdonon állagmagóvási/felújítási munkákat végezni (saját költségen).

előre írásban tájékoztatni kell a tulajdonostársakat.

te fizeted, de ez összeg beleszámolódik a közös költségedbe. lásd: társasházi tv.

Előzmény: gsmotoros (101857)
gsmotoros Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101857

Köszönöm szépen a választ!

Fel van véve a gondok közé, amiket ilyen közös tulajdonú részek esetében a társasházkezelőnek/közös képviselőnek kéne jeleznie a beruházó felé (van itt leső csempék stb.). De tekintve, hogy a beruházó, akkor amikor még minden lakás az övé volt "bebetonozta" a saját ismerős cégét erre a pozira ez nem lesz egyszerű. Először ezt a céget kell eltávolítani, hogy tényleges ügyködés kezdödjön, amihez persze tulajdonosi összefogás kell.

Előzmény: trebront (101856)
trebront Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101856

ha a kiviteli tervben az volt kiírva, hogy vízzáró beton, és ezt meg is építették, de nem volt körbe/alatta igazi vizszigetelés tervezve (és így megépítve sem), akkor első sorban tervezői hiba, amit a felelős műszaki vezetőnek és a műszaki ellenőrnek is ki kellett volna szúrnia (de a felelősség a tervezőn marad).

ha beruházótól vettétek "kulcsrakészen", akkor felétek minden felelősség a beruházóé, rajta kell leverni. aztán majd ő abúzálja az alvállalkozóit, ha tudja/akarja

Előzmény: gsmotoros (101855)
gsmotoros Creative Commons License 2022.12.16 0 0 101855

Sziasztok!

sr1, Töck Jenő és trebont: Köszönöm a további információkat, hozzászólásokat!

Értem a helyzetet. Tehát ez egy örök problémaforrás gyakorlatilag... de az épület ettől még állni fog, nem fog szerkezetileg rosszá vállni a beszivrgó víz miatt...

Persze a kérdés, hogy mit követelhet jogosan a lakóközösség garanciában a kivitelezőn ennek javítására... végiginjektálgatást kb max.

sr1 Creative Commons License 2022.12.14 0 0 101854

Pont az a lényege a betonhoz hozzákötő vízszigetelő fóliának, hogy nem kell csak alá kell önteni a szerelőbetont, a sóderágyra. Feléje nem kell. Nagyon sok munkát lehet vele megtakarítani. A tisztességesen tömörített sóderra, földnedves szerelőbetont terít el a homkorakodó, és addig lehet egy kisebb lapvibrátorral döngölni, ameddig sík lesz. Erre kell lefektetni a fóliát. Egy bitumenes vagy forrasztott pvc vízszigetelő nehézlemezre, muszáj a második szerelőbetont ráönteni, de azt nagyon figyelmesen kell megdöngölni, vagy a hosszú lapvibrátorral lehúzni, hogy ne sérüljön.    

Ezt a fajtát nem tudja átszúrni a vasalás. Éles csavarhúzóval sem tudtam átszúrni 12micron vastagságút, ami a lemezalap alá jön. Méghozzá nem is vészesen drága, csak a ragasztószalag hozzá:).

Van annyira képlékeny ez a fólia, hogy fel lehet vinni a lemezalap oldalaira is, ha zsaluba szerelnek egy háromszögű PVC profilt. 

Előzmény: Töck Jenő (101851)
Töck Jenő Creative Commons License 2022.12.13 0 0 101853

A beton kötés közben reped. Nem nagyon (legalább is ha nincs túlvizezve) reped, de reped. Szennyvíznél ez nem olyan nagy probléma mint tiszta víznél mert a szennyvíz gyorsan eltömi a hajszál-repedéseket, a tisztavíz nem. Ezért előnyösebb a fólia szigetelés mint a kent.

Előzmény: Töck Jenő (101851)
trebront Creative Commons License 2022.12.13 0 0 101852

a vízzáró beton félreértés ott kezdődik, h az építőipari/mérnöki vízzáró beton fogalma (=nem porszáraz) nem azonos a hétköznapi vízzáró beton (porszáraz) fogalommal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!