Váltóméter kalkulátorok szerint, 15-20"-ig gyakorlatilag ugyan azon átmérőre lehet össze hozni a gumikat. Esztétika-vezethetőség. Kijelenthetjük, hogy a nagyobb mindig szebb-jobb! A ballonos kerék komfortosabb, felni-futómű barátabb, de vész helyzetben, pl. hirtelen kikerülésnél, sajnos pont az okozza a vesztünket. Voltam spec vezgyakon azon a reptéren ahol régen a totalcar forgatott. 1-es Octaviakkal voltunk, minimális elvárt sebesség 110 km/h. Az egyik gyakorlatnál bóják között kellett szlalomoznunk. A harmadik bója után mindenki lepörgött a kifutóról. 1. a Skoda rendkívül segg nehéz volt, 2. a kerekek 16"-osok voltak. A kocsik a bóják között billegtek, odébb araszoltak a gumik miatt. Ha 20-19"-os kerekek lettek volna, valószínűsítem, hogy meg tudtuk volna csinálni a feladatot. A magas oldalfalú gumik csak egyenes haladáskor adnak megfelelő vezethetőséget, kanyargás közben nem. Ha közben fékeznénk is, még jobban elvesztenénk az irányítást a kocsi felett.
A fiatalok kocsiján 15-18"-os gumik vannak. A 18"-os kerekeken olyan a vezetési élmény, mintha sínen menne a kocsi, a 15"-al meg olyan mintha szivacs lenne a kocsi alatt. A 19-20"-os felniken gondolom még jobban kézben lehet tartani a kocsit.
A magyar utakra a 18"-elég, sőt pár útszakaszon már ez is határeset, de szebb vele a kocsi mint a 17-es felnivel. És biztonságosabb is ...
Sanda gyanúm az, hogy a 17"-ost azért részesítik előnyben nagy sebességnél a 16"-al szemben, mert a fordulatszám az azonos (kb.) mind a két guminál azonos sebességnél, de valamivel könnyebb megépíteni a köpenyt úgy hogy bírja a sebességet. Tapadás a tapadási együtthatótól függ, nem a felület nagyságától. Vékonyabb, szélesebb guminak az oldalfala merevebb lehet, gondolom.
De az is lehet, hogy 10 éves téligumi van rajtuk. Egy jó 16-os gumival is lehet bőven úgy kanyarodni, hogy dűl borul a kocsiban minden, és visítanak az utasok.
Rendszeresen latom ahogy az autopálya lehajtón az éngem követő GolfGTi/A3-4 Schumaher-ek repülnek utánam (amúgy is vérszemet kapva mert a pályán nem volt modjuk megelözni), majd miután sodrodik a hátulja az autóiknak egyböl lemaradnak.
Aláírom hogy nagyobb papucs-nagyobb fogyasztás... de azért egy ilyen nagy kerékjáratban jól fekszik a 17”!
Stabil volt az autó, nem pattogott úgy, mint a 15-össel pattogott volna, pedig az ballonosabb.
Bevallom, 15-össel nem próbáltam, csak feltételezem, hogy a keskenyebb-ballonosabb gumi jobb lehet rossz burkolaton (egyébként Biharban vannak sokkal rosszabb utak is a Vekeri tavinál, sok még bicajjal is kirázza lelket az emberből).
Viszont meglepő módon a 17-es nem rosszabb annyival a 16-osnál, mint vártam. Észre lehet venni, de csak ha nagyon figyel az ember.
A 16-os kerék fényévekkel jobb mint a 15-ös. Borzasztóan pocsék úton is voltunk most az autóval (korábban írtam, hogy pályán tök jó a 16-os a 15-öshöz képest).
Vekeri tó, és tovább. Szerintem neked nem kell bemutatni. Stabil volt az autó, nem pattogott úgy, mint a 15-össel pattogott volna, pedig az ballonosabb.
Pont ezt mondom, hogy az emberek többsége nem azért vesz malom kerekeket a kocsira, mert esetleg jobban tapad, hanem csak az optika miatt. Persze sokszor látni, hogy amikor meg cserélni kell, akkor szívják sokszor a fogukat, hogy milyen drága... :)
Na, de ez a méret pedig még drágább, mint a 225/45-ös :)
Nekem ebből a szempontból mindegy, hogy néz ki a kocsi. Nem szoktam nézegetni. Beleülök, és megyek vele :)
Fontosabb, hogy jó legyen a futómű, elférjek (és a család is) benne, kényelmes legyen, és menjen valamennyire, ne legyen gond vele előzni, meg lehessen benne zenét hallgatni, ha úgy tartja kedvem.
Igazából az Octaviánál jobb családi kocsi racionális indokok szerint nemigen van. Csak ugye, ahogy neked a kerék méret, másnak meg más a mérvadó, ezért nem vesz mindenki Octaviát :)
Gumiknál ezt a határon autózás dumát nem nagyon értem. Szerintem én az autósok túlnyomó részénél jóval dinamikusabban autózom, de sosem érzem azt, hogy a csak a gumi szab határokat. Szerintem mi hétköznapi autósok a gumi határánál sokkal hamarabb tojunk be. Egy profi sofőr pályán ki tudja autózni a különbséget, de 16-17-es viszonylatban az is minimális szokott lenni. Szóval nyugodtan valljuk csak be, hogy csak az optika miatt veszünk nagy kereket.
Igen, az ügyfelek /is/ tehetnek róla, elfogadják ezt a helyzetet. Egyébként nem kuplung problémám volt garanciában, ez csak most kezd kijönni, ahogy melegszik az idő. Telefonáltam a szervizbe, azt a választ kaptam, hogy légteleníteni kellene a kuplungot, lehet hogy levegős a rendszer.
De kis túlzással a kinézet egy családi Octavia esetében szinte mindegy.
Nagyon nem. Attól, hogy családi autó, még fontos, hogy szép legyen, legalábbis nekem mindig jól esik ránézni, akár a garázsban, akár az utcán. A Combi is szép, bár az inkább praktikus, ellenben a ferde hátú (O2 és O3 is) az egyik legszebb forma az Audi A5-ön innen:
Egy szép 17"-os felni sokat dob rajta. Nem kell viszont ragaszkodni a 225-ös szélességhez, nekem 205/50r17-es gumi van rajta. És nem azért, mert (mindig) határon autózok!
Ha csak a praktikumot és az ésszerűséget néznénk, akkor a 195/65r15 lenne a legjobb (hogy azzal milyen randa tud lenni...).
nekem kicserélték a teljes kuplungszettet, szóval nem általánosítanék
sajnos azt tudni kell, hogy a porsche hungaria hálózatába tartozó márkaszervizek eléggé kiszolgáltatott helyzetben vannak. az, hogy ilyen a hozzáállás, az sajnos az importőr sara, mindent felülvizsgálnak, mindent ellenőriznek, és ha ők az autót nem is látva úgy ítélik meg, hogy valamilyen csere/elszámolás nem volt indokolt, nagyon kemény büntetéseket számláznak ki
ezért alapvetően a szervizek eléggé óvatosak, jómagam is számtalan durva sztorit hallottam. az, hogy ilyen a helyzet, nem jó, de nem feltétlenül (csak) a szervizek tehetnek róla sajnos
Igen, a Bara szervizben szeretik "megmagyarázni" a garanciális problémákat. Amikor először oda mentem, azzal kezdték, hogy lecserélhetik-e a rendszámtartó keretet az övékére? Cserébe nem adtak semmit, még azt sem engedték, hogy egy garanciális probléma megállapításánál ott lehessek az autóm mellett.
Nekem is sportmaxx a 17-es papucsom, árban nem volt annyira vészes, darabonként 4-5e Ft az árkülönbség kb. a 205/55R16-hoz képest, ami 4-5-6 évente történő csere esetén leosztva az évek számára mondhatjuk, hogy marginális különbség.
De azért igazából semmi sem indokolja a nagyobb papucsokat ésszerűség szabályát követve. Csak ugye az autózás sok esetben egyáltalán nem erről szól :)
Én azért azt vettem észre előző autómnál (H astra GTC), hogy a 205/55R16 és 195/65R15 gumik között jelentős, érezhető különbség van. A 205-ös jobban megvezeti az autót úthibáknál, jobban "cibálja" a kormányt, és keményebben rugózik.
Normál autózásra jobb volt a 195-ös, forszírozott tempónál nyilván a szélesebb ad több tapadást (azonos minőség esetén).
A klímahűtő és az intercooler kőzé beférsz egy vékony csővel, amire erősítessz egy drótot.
Vegyél egy klíma tisztitó habot, az megdagad és utánna oldódik és kifolyik mindenhonna és fújd be a két hútő közé, aztán vizes slaggal mosd át rendesen a hűtőt a maszkon keresztűl.
Meg lehet előlről mosni egy bogáreltávolító spreyel is előlről.
Vagy fél órát mostam egy része a festésnek (nekem fekere) lekopott, de kitisztult.
Az enyém 5oe-ben van és az alsó harmada a hűtőnek tiszta bogár volt, mert a Scoutnak van egy kretén méhsejt alakú alsó rácsa a maszkon, amin a bogarak átmennek.
Erre én is gondoltam, de sószóró mögött nem megyek, inkább félreállok fél órára :D vagy megelőzöm. Emlékeim szerint 1x vagy 2x előztem sószórót az Octival, autópályán messziről kerülve, a fényezésen nincsen karist. (pár kavicsnyom van a lökhárítón, meg a motorháztetőn, de azokat máskor szereztem)
Szerintem a nagynyomásúval oda sem férsz, mert előtte van a rács, azon nem dugsz be kb semmit sem. Ha közel rakod akkor meg csak a rácsot "vágod át" vele.