Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
a következő probléma megoldásában szeretném kérni a segítségeteket.
Van sok (B-CC oszlop), százas sor nagyságrenű, naponta növekvő számoszlopom.
A példa kedvéért csak ötöt írok ide az egyikből.
B5:B9: -0,40; 0,00; -0,15; 4,05; 2,95
A számok közötti különbség maximumára (minimumára és átlagára) lenne szükségem, egy(-egy) képlettel megoldva, kisegítő oszlop nélkül.
(C6:C9 0,40; -0,15; 4,20; -1,10 ezt az oszlopot nem szeretném, hogy legyen.)
Max: B1: 4,20
Min: B2: -1,10
Átlag: B3: 0,84
Sajnos olyan sok és összefüggő oszlopról (B-CC oszlop) van szó, hogy nincs kapacitás kisegítő oszlopokat (C oszlop ebben a példában) gyártani a különbözet számolásra, majd abból venni a max-t, min-t, átlagot.
Ezért egy-egy képlettel kellene megoldani.
Lehet, hogy van erre kész excel függvény, de sajnos én nem tudom, hogy mi a neve.
Szia! Szerintem első körben meg kellene próbálni struktúrálttá és egyszerűbbé tenni a táblá(ka)t.
Érdemes lenne egy csak a bevitelre szolgáló munkalapot/formot csinálni, ahol "lenyílókból"/adatérvényesítéssel kiválasztással lehetne a vevőket, termékeket kiválasztani, így elkerülhető a téves bevitel.
Ezenkívül persze felmerül az is, hogy miért nem adatbázis kezelőt használtok erre a feladatra (Access az Ofice-ben is van és többfelhasználós)?
Szűrni sorokat nem lehet, csak oszlopokat. Ha sorokban szereplő adatokra szeretnél szűrni, akkor transzponálni kell az adatokat - akkor a sorokból oszlopok lesznek és szűrhetőek máris.
Sajnos megakadtam, nem tudom, hogyan oldjam meg az alábbi kérdést. Van egy táblázat, amelyben kb 100 vevő és kicsit több termék van. A kolléganő folyamatosan ebbe a táblába töti a beérkező megrendeléseket, de bonyolult és sok hibalehetőség van benne. A tábla dolgozik aktuális készlettel, kiszállítási dátummal, vevő és terméknévvel. Azt szeretném elérni, hogy szűrhető legyen minden, hogy egyszerre csak egy vevő és termék lehessen előtte, így nem hibázna ennyit. A készlet és rendelés alapján pedig lenne infónk, ha valaki nem kao meg valamit. Még tudom fokozni, drive-on van fent a tábla, hogy mindenki láthassa és hozzáférjen. Ha meg tudná valaki mondani, hogy vízszintes sorokban tudok e szűrést beálltani, illetve, a munkalapok között lehet e szűrés, keresés azt megköszönném!
Hogy tudnám az excellel kiszámolni ezt a feladatot?
Van 5 db építőkockám, 13 és 30 mm közötti magassággal. Úgy szeretném összerakni őket, hogy minél több lehetséges magasság legyen. Nem kell mind az 5 kockát egymásra rakni.
Azt szeretném elérni, hogy ne legyen egyik oszlop sem egyforma és 30 mm felett ha lehet 2 mm-ként növekedjenek az oszlopok (kb 80 mm-ig)
Milyen magasságúak legyenek az építőkockák? Nem kötelező a 13-as és a 30-as, de 13-nál kisebb nem lehet, 30 fölé ha szükséges akkor kicsit lehet menni.
Én a sárga sávban beírom az magasságokat és így próbálkozom. Csináltam régebben mátrixot, de már nem emlékszek rá.
Köszönöm szépen, hogy ennyit dolgoztál vele. De a tömbképletekhez nem értek. Ami nem jelenti azt, hogy ne írnám így át, csak az már nem ma lesz. Utána kell néznem ebbéli alap dolgoknak.
Miután azt írtad, hogy több évre vannak az adatok, arra irányult (volna) a kérdésem, hogy pl. a január havi átlag az 2008. január majd 2009. január, aztán 2010 január stb. - re számítódik vagy 2008-2010 stb. januárjainak az átlaga.
A kimutás egy eszköz. Attól függ hol találod, hogy milyen Excel verziód van. Leginkább a Beszúrás menücsoportban található.
A régebbi verziókban ekkor a Kimutatásvarázsló vezet végig a folyamaton, az újabbaknál a mezőlistából kell választanod a vizuálisan mutatott kimutatás területekre.
Tehát kérdés: Milyen Excel verziód van, milyen módon számítanád az adott értékeket, milyen adat van az A oszlopban (dátum vagy dátumnak látszó szöveg -- ez utóbbit ellenőrizheted, ha megpróbálod megváltoztatni a cella formátumot számra, ha nem megy, akkor szöveg van a cellában) ?
Sikerült összefűzéssel megkapni a függvényt, elejére betettem egy fv tagot, tehát így néz ki: fv=MIN(A1:A31). De ekkor még szöveges.
Innen copy új oszlopokba, irányított beíllesztés "ÉRTÉKET"
Majd ebből CTRL-F-fel csere fv a semmire. Így megmaradt a =MIN(A1:A31) és működik függvényként számot adva eredményül a cellában. Temészetesen mindezt minden hónapra (1 sor = 1 hónap).
A kimutatást (függvény/funkció?) nem ismerem sajnos.
Az év fordulópontját a hét nem veszi figyelembe, szóval éveken átívelően.
Ja és makró nélkül jöhet csak számításba :)
A havi bontást még manuálisan átméretezném, mozgatnám, de a hetit nem szívesen.
Na de valamit alkotok: függvényekkel kiszámolom, hogy melyik cella lesz a -tól -ig cella hónapra és hétre és aztán valahogy összefűzöm függvénybe. Csak nem tudom, hogy utána fog-e függvényként működni, ha benne összefűzött részek vannak.
A oszlopban fentről lefelé A1:A2000 vannak dátumok egymást követő naptári napok szerint több évet felölelve.
B oszlopban mellette ehhez tartozó számértékek B1:B2000
F, G, H oszlopba havi összesítés kéne MINIMUM, MAXIMUM, ÁTLAG értkekre,
tehát januárra
F1=MIN(A1:A31)
G1=MAX(A1:A31)
H1=ÁTLAG(A1:A31)
de az F2/G2/H2-be már a következő hónap adatai kellenének F2=MIN(A32:A60) stb
Hogy lehet függvénnyel megcsinálni, hogy ne kelljene kézzel bepötyögni vagy egérrel húzkodni a tartományt? Plusz oszlopot tudok betenni, ha kell hozzá.
Az FKERES függvény utolsó paramétere a keresés módját határozza meg. A nulla pontos keresést-, az 1 (vagy ha nem írod be ezt az utolsót) megközelítő értéket ad. Nálad az utóbbit kell alkalmaznod.
Magyarban a vessző helyett természetesen pontosvessző kell és persze a magyar fgvnevek. Ctrl+Shift+Enterrel kell bevinni a képletet, mert tömbképlet lesz.
Köszönöm, ez nagyon jól működik a barátnőm 2019-es verziójú gépén! Sajnos nálam 2010-es verzió van még, abban is tudnál segíteni, hogy váltsam ki a maxha képletet? Köszönöm.
Az alábbi probléma megoldásához kérnék segítséget:
Adott egy rengeteg soros és sok oszlopos táblázat, mely - többek között - a termékek szavatossági idejét, mennyiségét mutatja, többféle raktárhelyen. A feladat az lenne, hogy ebből készüljön egy lekérdezés/kimutatás/kivonat/szűrés, mely megmutatja, ha egy adott cikkből van-e kint másik raktárban olyan, melynek a szavatossági ideje rövidebb a főraktárban lévő legrövidebb szavatossági idejű terméknél.
A kimutatásban meg tudom jeleníteni, hogy melyikből milyen szavidős van, és hol, csak nem tudom, hogy kellene a szavatossági idő összehasonlítását megoldani – illetve az is segítség lenne, ha vagy színes háttérrel kiemelkedne az eltérés, vagy csak azok jelennének meg, ahol eltérés van.
Kis mintatáblázatot küldök, hogy talán így értelmezhetőbb.
Főraktár: 1-es, kihelyezett raktár: 2-es (illetve később lehet több is).
égösszeg
350
Lehet, hogy nem a kimutatás erre a legjobb megoldás, de sajnos nem vagyok túl nagy excel guru, alapképleteket tudok csak használni - esetleg van ötletetek ennek a megoldására?
még annyi, hogy nem elég simán időformátumra állítani a cellát. Tudatosítani kell vele egy F2 Enterrel és utána látja már az fkeres is. Ha sok van, akkor meg szövegből oszlopokkal opcióval dátumformátumra végig kell futtatni az időket tartalmazó oszlopot, ahonnan az fkeresed keres.
Érthető magyarázat, köszönöm. Egyet azonban nem értek: Ha pl. 2:10 kapom eredményként és ennek megfelelőjét keresi tizedes számként egy FKERES függvényhez létrehozott táblázatban is (a 2:10 értékét mindkét esetben az excel számolja ki, tehát elvileg ha formázáskor nem kerekítek, akkor egyformának kellene lenniük az értékeknek) meg kellene találnia. Ha ugyanis manuálisan átírom a kapott eredményt, úgy megtalálja.
Szerintem nem azonos a cellában lévő érték és a keresés helyén lévő érték. Az Excel a dátum és idő értékeket tizedesszámként tárolja. A cella formázásától függően látszolag lehetnek azonosak az értékek, akkor is ha a sokadik tizedesben eltérés van.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a cellám értéke egy eredményül kapott idő érték, és erre lehetséges-e FKERES függvénnyel adatot kapni? Látszólag ugyanis a kapott eredményre "HIÁNYZIK" üzenetet kapok de ha manuálisan írom be a kapott eredményt, minden további nélkül megkapom az FKERES által kért adatokat. Van erre valakinek magyarázata? Esetleg tudna segíteni?
Sziasztok. Diagram szerkesztéssel van gondom. Az Office 2010 alatt egyszerű volt. A Diagrameszközök fül alatt lehetett rengetek beállítást elvégezni:
Most konkrétan egy tavalyi grafikonhoz jött új adatok miatt szeretném a függőleges tengely léptékét módosítani, de nem találom az Office 2019-ben a listát benne a tengely beállítási lehetőséggel. Feltételezem, hogy már a 2016-os verzió óta le ez az "újítás". Tudjátok, hogy hol érhető el? A a legrosszabb rémálmom lenne, ha sehogy:-)
Éééés találtam a neten egy tökéletes megoldást :-)
nem az adott nevű lekérdezést törlöm az egész folyamat elején, hanem az összeset.
Dim cn As WorkbookConnection Dim qr As WorkbookQuery On Error Resume Next For Each cn In ThisWorkbook.Connections cn.Delete Next For Each qr In ThisWorkbook.Queries qr.Delete Next
A munkafüzet egy sablon, amiről másolatok készülnek különböző beolvasásokhoz, és az adott txt minden esetben más.
De ugyanazt a munkaterületet (egy rejtett lapot, amit a makró fed fel, majd rejt vissza) többféle makró is használja. Mindegyik előtt törlöm a tartalmat, hogy ne ütközzenek, majd megtörténik az adatok feldolgozása.
Az a gondom, hogy ha újra be kellene olvasni ezt a txt fájlt, akkor megáll és nehezményezi, hogy "0" nevű lekérdezés már van. Ez világos, hiszen az előbb hoztam létre.
A kérdésem, hogy miként lehetne az egész elején vizsgálni, hogy létezik-e a "0" lekérdezés, és ha igen, akkor törölje.
Fájlok meglétét tudom vizsgálni, de erre a neten sem találtam számomra egyértelmű megoldást.
Kielemzem a képleted, mert nálam nem működik, míg nálad láthatóan igen.
Én amúgy Szumhatöbb-el próbálkoztam, ahol a második kritériumtartomány a Munka1 dátumos oszlopa, a kritérium pedig a Munka 2 első sora lenne, de ez nyilvánvalóan nem működik.
Sajnos régen Exceleztem már, az elmúlt években egy - ill. több - évekkel ezelőtt összerakott táblát alkalmaztam és bővítgettem.
Pl. lehet csinálni kimutatást, ahol a sorcimke a termék, oszlopcimke a kiszállítás dátuma - ez utóbbinál automatikusan a hónapot is feljajánlhatja, azt ki kell venni a kimutatásból.
Van egy SAP-ból lehúzott vevői rendelési/előrejelzési lista, amiben egyes cikkekre több megrendelési sor is létezik, és vele párhuzamosan az egyik oszlopban találhatóak a hozzájuk tartozó darabszámok.
A kérdésem, hogy milyen képlettel tudnám egy új munkalapra beolvasni a lista/tábla tartalmát úgy, hogy az A oszlopban szerepeljenek a cikkszámok (mindegyik csak egyszer - ezt a részt elvileg még meg tudom oldani;)), és az egyes mennyiségek pedig ezek mellett legyenek úgy, hogy az első sor tartalmazza az egyes napokat.
Tehát a kiindulás kb ez (persze sokkal több cikkszámmal):
És kb. ezt szeretném:
Előre is köszönöm a segítséget. Persze közben én is kutakodok, mert rémlik, mintha tanultam volna ilyesmit, de nagyon nem ugrik be :S
Használhatod a számok keresésére a Fferi50 által megadott képletet is!
=Darabteli($A:$A;C1)
Tehát az A oszlopban vannak a számaid, mondjuk a C1-től indulva 1-től a számok lefele oszlopban, a fennti képlet pedig a D1-ben, majd lehúzva amíg a C-ben van szám. Ahol 0 az eredmény, az a szám nincs a listában. Ráadásként beágyazhatod egy HA függvénybe, hogy 0-nál legyen üres a cella, vagy feltételes formázással kiemeld a 0-kat.
Ez a makró megcsinálja amit kérsz, egy picivel többet is ha szeretnéd, a H oszlopon túl további oszlopokba is beírhatod az ilyen formájú adatokat és mindaddig átfordítja az A-G oszlopokba azokat, ameddig adatot talál az oszlop első sorában:
Sub atforditja() Dim cl As Range, ucell As Range, fcell As Range Set fcell = Range("H1:H7") Do Set ucell = Range("A1000").End(xlUp).Offset(1, 0) For Each cl In fcell.Cells ucell.Value = Application.Substitute(Mid(cl.Value, Application.Search(",", cl.Value, 5) + 3, Len(cl.Value)), Right(cl.Value, 4), "") Set ucell = ucell.Offset(0, 1) Next Set fcell = fcell.Offset(0, 1) Loop While fcell.Cells(1) <> "" End Sub
Természetesen ha csak a H oszlopban van adat, azt a következő üres sorba fordítja át.
Nálam egyből számok lettek a méretekből, ha nálad nem így lenne, kérlek írj - Excel verzió stb.
Megnézem a listám csak 501ig van, de ez lényegtelen :) Csak 303 szám van meg, de ha mellé teszek egy 501es listát akkor már 70nél elveszítí a fonalat, merthogy addig van csak meg folyamatosan egymás mellett a két sorozat. :( Próbálom feltételes formázással, hogy szinezze ki azt a számot amit megtalál a kisebb listában...de valahogy azzal is elakadok
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy oszlopom amiben vannak számok 1-1000 között, és azt szeretném tudni, hogy melyik sorszámok hiányoznak a sorozatomból? Erre van valami egyszerű módszer vagy valami képlet?
Ha már úgyis makró - ahogy a letöltött fájlban írod -, nem lenne egyszerűbb szövegből oszlopok nélkül az összes adatot makróval kiolvasva a helyére másolni megfelelő formátumra alakítva?
Mert nem tudom, hogy választod szét az adatokat a szövegből oszlopok eljárással, de ha onnan kiolvasol egy adatot, amit számmá alakítasz, és minden további (pl. NumberFormat = "0.00") nélkül átmásolod egy másik helyre (ahogy a fájlodban látom), akkor persze, hogy dátumnak hiszi őket, és úgy formázza.
Adatok Szövegből oszlopok paranccsal szétválasztom az adatokat. Tagolt Tabulátor szóköz Oszlop adaatípusa Általános
Kijelölöm a szétválasztott összes oszlopot
A szétválasztott adatoszlopokra csere paranccsal kiszedem a tizedesjegyeket és a vesszőket.
Azonban a Hossz Szélesség Magasság értékei a veszző cserélése után átalakulnak dátummá vagy számmá attól függően, hogy próbálkoztam a cella adattípus beállításaival is kísérletezni
Elkészült egy táblázat, melyben különböző mezőkbe kell/lehet csak beírni értékeket a usereknek, a számolások csak akkor indulnak ha ezekbe a cellákba adat kerül.
A táblázatot újra és újra lehet használni, viszont a munkafüzet szóban forgó celláit kijelölgetni és törölni macerás, csináltam rá egy makrót, ami a feladat végeztével kattintásra minden adatot töröl, és a kezdő cellára ugrik.
És itt kérném a segítségeteket.
Sajnos a makrós műveleteket nem lehet visszavonni (tudom én :) ), de mégis szeretném, ha mondjuk ctrl z-re vissza lehetne tölteni a törölt adatokat, ha mégis szükség lenne rá.
Van erre valami egyszerű makró utasítás, vagy ilyenkor meg kell írni, hogy mentse el magának a törölt adatokat ?
(nem tudok makrót írni, kb ennyi megy, hogy Select meg ClearContents).
A HOSSZ függvény megadja a hivatkozott cella adatának a hosszát. A példádban ez 15.
A HELYETTE(A1;"0";"") az A1 cella szövegében a nullák helyett üres stringet ("") ad. Ha ennek a hosszát kérdezed le, akkor az eredei hossz, mínusz a nullák számát kapod, ami 13.
A képlet az eredeti hosszból levonja a nullák nélküli szöveg hosszát, az eredmény 2.
Cellák tömeges áthelyezésében szeretnék segítséget kérni.
Van egy táblázatom, ami egy oszlopból áll, s az adatok kettesével vannak egymás alatt párban. Ezeket kéne egymás mellé rakni, a nagy mennyiség miatt egyesével nem belátható a feladat.
Tehát A1-A2 cellatartalom változzon A1-B1 elrendezésre, A3-A4 változzon A3-B3-ra, és így tovább. Van ötletetek valamilyen parancssorra?
Sziasztok Excell guruk, egy kis segítséget szeretnék kérni.
Van egy A oszlopom, amiben vannak 10 jegyű számok. A feladat az lenne, hogy meg kellene számolni, hogy az adott cellában hány darab 0-s, egyes, kettes, hármas stb stb számjegy szerepel.
Például, egy ilyen cella, pont a legelső, az A2 az: HU 32078 1203 8 ebben ugye van két darab nulla, egy db egyes, két kettes stb.
Próbálkoztam fél napon át a COUNT meg a COUNTIF különböző változataival, próbáltam súgót is lesni, de nem sikerült.
Tud valaki ebben segíteni?
Ha valai várprofi és rámír egy emailt, még a táblázatot is át tudom küldeni. Ha működne a parancs, akkor gondolom fél perces ujjgyakorlat lehet annak, aki ért hozzá :)
Kedves hozzáértők. Ki tudja megmondani mi az oka, hogy a Win10 alatt használt office365 esetén ha egy korábban elmentett xlsx fájlt megnyitok, akkor nem az eredeti fájlt nyitja meg, hanem abból készít egy másolatot. Pld ha az eredetileg elmentett fájl neve teszt.xlsx akkor ha azt megnyitom, a megnyílló fájl neve már teszt1.xlsx lesz. Nagyon dühít, mikor módosítok egy ilyen fájl tartalmán és praktikusan elegendő lenne a mentésre kattintanom, az eredeti fájl felülírásához végig kell tallóznom annak elérési útját, azt kijelölnöm az eredeti fájlnév használata kedvéért és felülírnom a módosított fájllal. A legérdekesebb, hogy ezt csak az xlsx esetében csinálja az Excel, az xls -sel normális a működése. Előre is nagyon köszönöm annak aki le tudná írni, hogy hol lehet kikapcsolni ezt a működést, hogy az xlsx -et ne másolatba nyissa meg az Excel.
For Each c In Selection.Cells i = 1 Do c.Characters(i, 1).Font.FontStyle = "Félkövér" i = i + 1 Loop Until c.Characters(i, 1).Text = Chr(10) Or i > c.Characters.Count Next c
Do ActiveCell.Characters(i, 1).Font.FontStyle = "Félkövér" i = i + 1 Loop Until ActiveCell.Characters(i, 1).Text = Chr(10) Or i > ActiveCell.Characters.Count
Formátummal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Három (vagy több) cellában található szöveget egy újba összefűzök úgy, hogy azok egymás alá kerüljenek. Beállítható az, hogy az első sorban szereplő vastag betűtípusú legyen?
Ha nekem nagyon unalmas munkafolyamatot kell elvégezni sokszor egymás után, akkor többnyire az Auto Hot Key nevű programot szoktam hozzá használni.
Pl. a számlázó programunk bizonyos részén nem lehet sehogy sem kijelölni mindent adatot egyszerre, de egy-egy sort lehet másolni. Ez több száz sor esetén kicsit unalmas lett volna, így automatizáltam:
ctrl+c
alt+tab
ctrl+v
le nyíl kétszer
alt+tab
le nyíl
Ez egészen addig ismétlődött, amíg a vágólap tartalma nem volt egyenlő az egy körrel hamarabbi vágólap tartalmával. A dolog hátránya, hogy minden folyamat közé be kellett iktatni legalább 100 ms várakozási időt, az alt+tab után amikor az Excelbe léptem be, akkor 500 ms-t, amikor visszaléptem a számlázóba, akkor 1000 ms-t. Erre azért volt szükség, mert néha sokat gondolkodik a számlázónk és ha nem voltak ott a várakozási idők, akkor nem hajtotta végre normálisan a scriptet. Összesen 1800 ms várakozási idő volt benne. Ennél gyorsabban tudnám manuálisan csinálni, mert ha éppen nem gondolkodik egyik program sem, akkor haladós. De így vagy elmentem ebédelni vagy kávézni, esetleg másik gépen dolgoztam és ez is haladt.
u.i.: közben másra nem lehet használni az adott gépet.
Nem tudom, hogy neked mennyi adatot kell felvinni nap mint nap, de ha a weblap enged ugrálni a tabulátorral a beviteli mezőknél, akkor a megfelelő sorrendbe kigyűjtve egy táblázatba az adatokat, akkor csak oda vissza kellene alttabolni a két program között és közben ctrl c&v gombokat nyomkodni, meg odébb lépkedni tabulátorral.
Nem excel kérdés de annyi segítséget kaptam már, így hátha valakinek ötlet!
Adott egy internet explorer böngészőben megnyitható webes felületen szerkeszthet űrlap amelyen szakma szerint be kell állítani a napi munkavégzés adatait szakma szerint.
Minden nap folyamatos munkavégzés folyik és szakma szerint rengeteg az állandó adat. Ezen adatok szövegbeviteli mezőben helyezkednek el vagy választási lehetőségek(bepipálom) közül kell választanom. Egyfajta automatikus kitöltési lehetőséget keresek az állandó értékekre. Valakinek ötlet?
Sziasztok! Nem vagyok túl jártas a kétdimenziós Excel táblázatkezelésben, ezért kérem a segítségeteket.
Adott egy táblázat, vízszintesen percentil értékek (10-25-50-75-90), függőlegesen terhességi hetek (37-38-39-40-41) - és minden hét/percentil érték metszéspontban az adott héthez és percentil értékhez tartozó súlyok.
Hogyan tudok olyan képletet írni, amelyik a terhességi hét (függőleges változó) és a súly (táblázat érték) alapján a vízszintes változót (percentil érték) visszaadja? Köszönöm, ha segítetek!
Nálam excelben járatosabbak segitségét szeretném kérni. Van egy 1 oszlopbol állo táblázqtom a1:a20 melyben dátumok szerepelnek. Egy gépkocsi használatát tartalmazza, h mely napokon mentek a gépjármüvel. Nem minden nap ment a kocsi ezért van amikor több napot is ugrik a felsorolásban a dátum. A feladat az lenne, hogy van egy másik táblázqt amiben viszont az összes nap fel van sorolva és ebbe kellene beilleszteni vh h amelyik napon mentek a kocsival oda "1"-t irjon.
Mivel több évröl van szo egyesével macera lenne megnézni mely napokon ment a kocsi és azt beirni a másik táblázatba. Keres függvénnyel probálkoztam, de miután talált egyezést a napokban utána a következö találatig ugyanazt az eredményt hozta folyamatosan.
Orbitálisan egyszerü a dolog és megbolondulok h nem tufom h kell...
Nagy kár, hogy nem így kezdted a kérdésfeltevés során...
=HA(A1=0;HA(B1=0;0;"V");HA(B1=0;"H";"M"))
Ezt a képletet a C1 cellába kell beírnod, utána húzhatod lefelé a C oszlopon.
Ha nem az első sorban kezdődik az A oszlopban a beírás, akkor a C oszlopnál abban a sorban induljon a beírás, ahol az első érték van az A oszlopban, az 1-ek helyére pedig az induló sor számát kell írni.
On Error Resume Next Set xOtl = CreateObject("Outlook.Application") Set xOtlMail = xOtl.createitem(olMailItem) With xOtlMail .To = Cells(234, 5).Value .cc = Cells(235, 5).Value .BCC = Cells(236, 5).Value .Subject = Cells(238, 5).Value .HTMLBody = .HTMLBody & xStrBody .display End With Set xOtl = Nothing Set xOtlMail = Nothing End Sub
Hasonló problémába ütköztem én is anno. Én Thunderbird levelező klienst vezérlek Excelből. Olyasmi volt a problémám, hogy ha Excel munkalapról olvastam be a szöveget, vagy a makróba írtam bele, akkor bizonyos karaktert vezérlő karakternek vett és hibával leállt a levél küldés vagy be se töltötte rendesen a szöveget.
Ezt úgy oldottam meg, hogy a Thunderbird esetében meg lehet adni külső fájlt is levél törzsnek és azt a Thunderbird dolgozza fel és nem az Excel vagy a parancssori meghívás. Így már csak az Excelből kellett elmenteni egy html kódokkal megformázott fájlt, amit nálam TXT kiterjesztésű, de ennek nincs is jelentősége.
Valószínűleg itt is valami hasonló megoldást kellene keresni.
Hátha tud valaki segíteni. Az alábbi kódot a NEtről loptam. Azért loptam,mert szeretnék Excel-ből úgy Emailt küldeni, hogy a szövegben van egy hivatkozás, amire a levelet olvasó rákattintva valamit elérhet
Na most akárhány példát találok a neten, pont avval a "ref"-es sorral van baja a rendszernek. Naszóval ki tud segíteni, hogy tudnék a levél szövegébe hyperlinket tenni?
Előre is köszönöm, ha valaki tud valaki okosságot
Sub EmailHyperlink() 'updated by Extendoffice 20190815 Dim xOtl As Object Dim xOtlMail As Object Dim xStrBody As String xStrBody = "Hi there:" & "<br>" _ & "Please click " & "<a href="/"http://www.extendoffice.com"">Here</a> to open the page" & "<br>" _ & "Thank you." On Error Resume Next Set xOtl = CreateObject("Outlook.Application") Set xOtlMail = xOtl.CreateItem(olMailItem) With xOtlMail .To = "Email Address" .CC = "Email Address " .BCC = " Email Address " .Subject = "Subject line" .HTMLBody = .HTMLBody & xStrBody .Display End With Set xOtl = Nothing Set xOtlMail = Nothing End Sub
Köszönöm. Sajnos, mint írtam a kritérium több az eredetiben (25-30 sor). Így már nem működik tömbképlettel. Hisz egy feltétellel csak egy szumha lenne, 4-5 feltételle egy szumhatöbb.
Csináltam egy rövid UDF-et hozzá, tömbváltozókba szedi ami kell és kiszámolja azt amit szeretnék.
Már csak azt nem tudom, hogy mivel lehetne megkerülni, hogy ne a kezdődő karaktereket hasonlítsa, hanem a teljes kifejezést. Mert nincs lehetőség odarakni a '=szöveghez az egyenlőségjelet és mást sem. (Egyébként működik " '= " kifejezéssel is: Aposztróf=szöveg)
Amúgy jó dolog ez az ab.szum, kb ugyanaz az elv, mintha pivotot használnék - de itt szövegesen, operátorokkal bőven lehet definiálni a kritériumot.
Szia! "Itt már csak egy dolgot nem értek. Ha az ap az S2, vagy a V2 cellában van, akkor jó eredményt ad, ha a T2, vagy U2-ben, akkor nem."
A helyzet az, hogy a kritérium az adott fejlécre vonatkozik minden esetben. Mivel az T oszlopban n a fejléc, az u oszlopban pedig üres, ezért nem értelmezhető a függvény számára.
Szerintem ez jó. Legalábbis nálam. Ha a V2-be simán ap-t írok, akkor az összes ap-vel kezdődőt összeszámolja, ezért ad 6-ot. Ha ="=ap"-t írok, akkor csak a teljes szót veszi figyelembe, és 1-et ad eredményül. Ha ="=apacs"-ot írok, akkor csak az apacsot találja, és 3-at ad eredményül. Az "=a" vagy "=apa" stb. keresőszóra semmit nem talál, és 0-t ad.
Esetleg ha valaki tud AB.SZUM-ot pótló tömbfgves megoldást, annak megköszönném. A szorzatösszeges trükköket ismerem, de azért NEM jó, mert a kritériumnál nem csak egyetlen sor van eredetileg, hanem 15-20.
Az adazbázisfüggványek pl (AB.SZUM) nem tömbösíthetőek sajnos.
Ha nincs ilyen, akkor kénytelen leszek egy függvényt készíteni vba-ban, ami az dsum()-ot használja és ellátja a kritériumot a szükséges "=" jelekkel :(
Azért sem helyes ez a működés, mert a kritériumnál a "pa*" definíciónak kéne az összes ilyen kezdetűt beszámítania - dokumentáció szerint is. Tehát akkor miért számolja "így"
kipróbálnátok, hogy az AB.SZUM helyesen működik e nálatok?
Nálam (2019-es excel) az alábbira ezt mondja:
W1 = =AB.SZUM(S1:T10;"n";$V$1:V2)
Ha az "V2" = "ap" helyett '=ap van, akkor jól hozza. Egyébként minden ilyen kezdetűt beleszámol. A helpjében "=" jellel együtt mondja a kritérium megadást, de ennek akkor sem így kéne szrtem működnie. Tehát mennie kéne "=" jel nélkül is. Nekem legalábbis nem logikus.
Nem is találok erre semmilyen dokumentációt, hogy ennek így kéne működnie "=" jel nélkül. :(
teljes mértékben nem. Az az érdekes, hogy jegyzettömböt megnyitva Ctrl v -t használva beillesztődik az adat.
Amikor pedig menteni szeretném pl Total Commanderben akkor a filenév megadásakor a beillesztés helyén üres mező jelenik meg. Erre találtam ki a makrót s így automatizálható valamelyest, de köszönöm!!
Dim fPath As String With Application.FileDialog(msoFileDialogFolderPicker) 'így lehet könyvtárat választani .AllowMultiSelect = False If .Show = True Then fPath = .SelectedItems(1) & "" Else MsgBox "Nem választottál" :STOP ' Itt megáll és eldöntheted, hogy folytatod az If . Show-ra visszaugorva, vagy leállítod End If End With
Nem tudom pontosan, hogyan csinálja az Excel, de szerintem a lényeg az, hogy a beillesztésnél kell azt mondani, hogy Értékek beillesztése. Ezt általában a Ctrl-V után is ki lehet választani, az alábbi képen látható kis (Ctrl) feliratú jelre kattintva:
A1 cellába összefűz függvénnyel szövegeket számokat stb. fésülök egy helyre. Ebből a cellából a Ctrl c paranccsal próbáltam kimásolni az így összefűzött adatokat.
Beillesztéskor azonban a függvényt másolja ki nem pedig az összefésült adatokat. Hogyan tudom kimásolni vágólapra tenni az összefűzött adatokat?
Nekem van egy GID_leltar nevü excelem amiben gyűjtök számozott adatokat az N1 nevű cellám összegzi melyik sorszámokat használtam fel és hozzáadva egyet a következő felhasználható sorszámot írja ki nekem.
Szeretném egy másik táblában ezt a számot kitenni egy központi tévére amin mindenki látja, hogy mivel haladhatna tovább. Sima cellahivatkozásnál nem frissít, csak ha bezárom és újranyitom a a táblám.
Van esetleg valami jól használható ötletetek, hogy ez a kijelzős tábla kov_gid nevre keresztelve huzza át azt amit szeretnék? Sajnos nem egy gépen vannak a táblák, mert akkor szépen ment, de egy hálózati mappában vannak két külön gépen.
1. Ráállsz a cellá(k)ra, majd Adatok, Szövegből oszlopok menüpont. A varázsló 2. ablakában az Egyéb mezőben add meg a határoló x-et, kész.
2. A pimre által által javasolt BAL függvény helyett sok adat esetén a villámkitöltést is alkalmazhatod. Vegyük, hogy az A1-ben van a hosszú adatod. B1-be simán beírod a (jelen esetben) 400-at, majd Kezdőlap, Szerkesztés, Kitöltés, Villámkitöltés. Eredményként az összes celládba beírja az első 3 karaktert, egy fia képlet nélkül.
35x70x24 méretet az Adatok - szövegből oszlopok menüponttal tudsz egyszerűen és gyorsan szétszedni. Válaszd a tagolt fájltipust és utána pedig határolójelnek az egyéb-hez írd be az x -et.
D1-be pedig ezt: =KÖZÉP($A1;SZÖVEG.KERES("x";$A1;SZÖVEG.KERES("x";$A1)+1)+1;HOSSZ($A1))
És aztán ezt a 3 ószlopot töltsd ki lefelé, amíg A1-ben a különböző számhármasok vannak.
A másik kérdésedre, ha tényleg csak annyi a teendő, hogy "400V 3~ / 50Hz ÷ 60Hz feliratból kiszedni a 400-at külön cellába", akkor ha az is A1-ben van, akkor B1-be ezt írd: =BAL(A10;3)
Bár van egy gyanúm, hogy nem potsoan ezt akarod az utóbbi kifejezéssel.
Tudnátok abban segíteni, hogyha egy cellában a 35x70x24 méret szerepel, ezt hogy lehet 3 különböző, egymás utáni cellára szedni? Az "x"-re nincs szükség. A méretszám lehet 1, 2 vagy 3 jegyű is.
Illetve a 400V 3~ / 50Hz ÷ 60Hz feliratból kiszedni a 400-at külön cellába. (400 helyett más 3 jegyű szám is lehet.
Az aposztrof egy elég sajátságosan működő megoldás. Az őt követő tartalmat (legyen szám, vagy más) stringgé alakítja,viszont valahogy nem veszi figyelembe magát az aposztrofot, mint karaktert.
Ha az így átalakłtott stringet megnézed, az aposztrof nem lesz benne a hosszában: =HOSSZ(A1) ugyanúgy 1-et ad, mintha az A1 ben 1 lenne, nem pedig '1. Ugyanez érvényes a többi függvényre.
Ez a függvény a 365-höz való, működik is ha ipaden megcsinálom. Viszont az a baja ennek a függvénynek hogy windowsban ha duplikálom a munkafüzetet, szétcseszi az eredeti táblámat is.
Windowsban a képen látható függvény jelenik meg, a fent említett helyett.
Vagy visszacsinálom CTRL-Z -vel, vagy mind a 200 cellába bemegyek manuálisan F2-vel és kitörlöm az aposztróf ' jelet, hogy = jellel kezdődjön a beírás. Hát ez elég nagy hiányossága az Excelnek.
Nem. Hanem a C oszlop üres. A C oszlop azon celláiba számérték másolunk, ahol a B oszlopban is számérték van. És képletet másolunk, ahol képlet van a B oszlopban, de ne "ugorjon" a képletben a cellahivatkozás, hanem maradjon az, ami a B oszlopban van, tehát B1-ben =A1 van, és C1-ben is =A1 -nek kellene lenni.
Úgy értelmeztem a kérdésed, hogy a C oszlopban már vannak itt-ott számok, ahogy a képen látszik (C5; C7; C9). Az értékek beírása után akarod az üresen maradt cellákba beírni a hivatkozást.
Delila javaslatát megpróbáltam, de némi változtatással:
1. Kijelölöm a B oszlop összes érintett celláját (vagy akár a teljes oszlopot), és átmásolom C-be.
Ezzel ki is jelölődik a C oszlop, de ez most még mindegy is, mert a kovetkező Ctrl+G úgyis csak a C oszlop első összefűggő tartományával foglalkozik, tehát ha üres cella van benne, akkor az előtt megáll)
2. Ctrl+G->Irányított->Képletek->OK erre kijelölődikaz összefüggő tartomány összes képlete (csak a képletek!!!)
3. Ekkor javítom át a legelsőt =B1-ről =A1-re, majd Ctrl+Enter.
A1-A10 és B1-B10 cellák fel vannak töltve. C1-C10-ben meg minden üres. Mert ide akarok képletet vagy számértéket beírni ahogy a B oszlopban van, ahogy az inzertál képen van.
"Itt Irányított, Üres cellák. Az első nem üres cella lesz aktív. Ha ez a C1, beírod: =A1, majd Ctrl+Enterrel egyszerre beviszed az összes kijelölt cellába a képletet. A C oszlopban a bevitt számok megmaradnak."
Ha az első üres cellád a C3, akkor a képlet =A3. Az üres cellák kijelölése marad, most jön a Ctrl+Enter.
A notepadot csak azért írtam, mert ha be van kapcsolva a "képletek" gomb, akkor nem az értékét másolja a vágólapra, hanem magát a képletet. Azt beillesztve a notepadba és onnan kimásolva (akár az egész oszlopot is), már nem az eltolt függvény fog beillesztődni, hanem az eredeti egy másik oszlopba.
De valamit itt még nyomni kell, vagy más cellára állni, mint ahogy én csináltam. Mert a CTRL+Enter -es nyomásnál nem történik semmi. CTRL+Enter -t melyik cellán állva kell nyomni? Előtte ki kell jelölni még valamit?
Kijelölöd a C1:C10 tartományt, Ctrl+G-re bejön az Ugrás menü. Itt Irányított, Üres cellák. Az első nem üres cella lesz aktív. Ha ez a C1, beírod: =A1, majd Ctrl+Enterrel egyszerre beviszed az összes kijelölt cellába a képletet. A C oszlopban a bevitt számok megmaradnak.
Egyébként nem kell Notepad-et közbeiktatni. Ha belépek az adott cellába F2-vel például, és kijelölöm a képletet és CTRL+C-vel vágólapra teszem, majd az új cellában CTRL+V-vel beillesztem, akkor is marad az ereeti hivatkozás. De körülményes, hosszadalmas ez is.
Hogy Excelen belül meg lehet-e oldani azt nem tudom. Ha a képletek szalagon bekapcsolod a képletek gombot és úgy másolod át pl. Notepad++-ba, majd illeszted vissza a C oszlopba, akkor marad minden az eredeti. Utána kikapcsolva a képletek gombot látszódik minden "rendesen".
A1-A10 cellákban van 10 cella egymás alatt számértékekkel.
B1-B10 cellákban van 10 cella egymás alatt képletekkel.
Egy másik oszlopba, legyen "C" szeretném átmásolni a képleteket. Irányított beillesztéssel is úgy másolta be, hogy a képletben lévő hivatkozott cellát is annyival jobbra "tolta".
Azaz pl.:
B1-ben: =A1
és
C1-be másolás után kapott képlet: =B1
De nekem a C1-be is =A1 kell.
És ha nem muszáj, nem szeretnék $ jelleket beírkálni a képletbe.
Van erre valami egyszerű megoldás?
-----
Még annyit bonyolódik a helyzet igazából, hogy B1-B10 nem mindegyikben van képlet, hanem kb a fele számérték.
Tehát úgy kéne C1-C10 oszlopba másolni, hogy amely cellákban képletek vannak B1-B10-ben, ott C1-C10-ben is képlet legyen, a fent leírt nem "jobbra eltolt" hivatkozással és ahol számérték van B1-B10-ben, pl B5, B7, B9-ben, onnan C5, C7, C9-be ezt a számértéket másolja be.
Látom ahogy beírja, igen. Egyébként egyszeri F5 megnyomásra lefut.
Mentés másként után azt látom hogy minden feladatot elvégzett a makró, (kimásolja a fájlnevet a cellából, beilleszti adott cellába, és elmenti ezen a néven).
Majd nyitva hagy két munkafüzetet és a "Lista" munkafüzetet hagyja elöl, amelyből a makrót indítottam.
"2. "Megrendelő Sablon" Munkafüzet (Ezt mentem másként, ez bezárul a makró lefuttatása után.)"
A mentés másként után nem zárul be ez a munkafüzet, hanem a más néven aktív marad! (Ezt írtam korábban is.) Attól, hogy te nem látod a nevét, nem a bezárás miatt nem látod, hanem amiatt, mert más néven mentetted.
Viszont a más néven mentett munkafüzeted - az U2 cella nevű - aktív marad, azt nem kell ismételten aktíválni.
Windows(xx munkafüzet) helyett használd a Workbooks(munkafüzet neve) megoldást (tudom, a makrórögzítő az előzőt dobja), mert a munkafüzet műveletekhez az lesz egyértelmű.
Egy munkafüzet nevét megkapod az Immediate ablakban a Debug.Print (helyette egy ? is elég) ActiveWorkbook.Name utána Enter beírásával.
A névben nem feltétlenül szerepel a kiterjesztés, erre légy szíves figyelj oda.
Egyébként ha ezt a "Megrendelő sablon" munkafüzetet más néven elmented, akkor bizony "bezárul" az eredeti nevű munkafüzeted, hiszen már nem az a neve, hanem az új néven találod meg.
Sem a windows, sem a workbooks paranccsal nem aktív a létrehozott munkafüzet.
Én egy harmadik, eddig meg nem nevezett munkafüzetből indítom a makrót, nekem az marad aktív. A "Megrendelő sablon" munkafüzetet bezárja, az újonnan létrehozott munkafüzet nyitva áll de továbbra sem aktív.
A2 cellába beírtam az eredeti dokumentum nevét, mert nekem a teszt.xlsx maradt aktív, csak már teszt4.xls néven. Nálam az A1-ben teszt4.xls volt az új fájl neve.
Sőt, ha kihagyod a fájl névből az xls részt, az talán jobb is.
A formátumot a FileFormat rész definiálja. Csak próbából kipróbáltam, hogy mi van, ha xlsx-et írok be a fájl névhez és engedte úgy is elmenteni. De azt már nem tudtam megnyitni, mert hibás volt a fájl formátum, mert a belső szerkezet továbbra is xls szerinti maradt.
Én nem tudok alapjáraton a C gyökérkönyvtárába menteni, ezért tettem a mentést a temp könyvtárba. Ha a C-be próbálok menteni, akkor akkor visszabeszél, hogy rendszergazdai jogosultság kell a programnak.
Sub teszt() ActiveWorkbook.SaveAs Filename:= _ "C: visszaper temp visszaper" & Range("U2").Value & ".xls" _ , FileFormat:=xlExcel8, Password:="", WriteResPassword:="", _ ReadOnlyRecommended:=False, CreateBackup:=False End Sub
Nálad több sebből is vérzik: U2 értékét kitörlöd. Utána az ActiveWorkbook.SaveAS Filename:= után nincs " _" ez a karakter sorozat (macskakörmök nélkül). Majd a következő sorban sima per jelek vannak (bár ez lehet, hogy csak a fórum miatt tetted be), de oda visszaper kell. és a Range("U2").Value után kell >> & ".xls" _ << a csibecsőrök közötti rész.
Először átírtam akkor látszólag sikerült csak a windows rendszerbiztonság kért belépési adatokat a docs.live.net-be... Lövésem sincs mi ez..
Aztán próbálgattam mindent de mostanra elfáradtam.
Lecsupaszítottam mindent, áthelyeztem egy másik cellába a fájl nevét, megadtam neki egy egyszerű elérési utat hogy a onedrive se ugasson (ha működik a makró majd átírom) most így néz ki a makró:
Random mindent átformázott, ahol adatok voltak azt is.
Beszúrtam egy üres sort fölé hogy ne vegye át a formázást a fejlécből. Ami egyébként ugyanolyan formátumú csak a szöveg máshová zár, így aztán nem tudom honnan vette a félkövér betűt, felette mellette sehol sincs ilyen.
De így már jó lesz.
Más:
Egy mentés másként nem akar összejönni.
Makrórögzítéssel csináltam. Működne is csak a fájl elnevezés miatt mégsem. Definiálnom kellene az AA9-es cellában lévő mindig változó fájlnevet.
A következő problémám volna. Office 2007-et használok.
Az alaphelyzet: Kérdőív eredményeit szeretném kiértékelni. Soronként vannak az egyes személyek eredményei, az oszlopok pedig az egyes kérdésekre adott válaszokat kódolják.
Ha "igen"-nel válaszolt az illető akkor 1 az érték, ha "nem" a válasz, akkor 0. Idáig oké.
Új oszlopokat szeretnék létrehozni a kiértékelés miatt. Vannak faktorok fordított itemekkel, ami annyit jelent, hogy akkor növekszik az illető pontszáma
az adott faktorban, ha "nem"-el válaszolt, vagyis 0 az érték.
Lényegében az adott sor egyes celláiban a 0-k számát szeretném megszámolni, de nem egymás mellett lévő oszlopokban.
DARABTELI függvénnyel próbálkoztam. Nagyon jól működne, ha ezek a kérdések (vagyis az oszlopok) egymás mellett lennének, mert akkor a tartomány argumentumnál
ki tudnám jelölni azt a tartományt, ami kell. Viszont össze vissza vannak a megszámolandó cellák. Ha több cellát akarok kijelölni (felsorolni őket), akkor hibát ír ki az excel.
Ilyenkor mi a teendő? Hogyan tudok különböző cellákra hivatkozni? Bocsi, kezdő exceles vagyok...
Csatoltam egy leegyszerűsített példát, ami szemlélteti a problémámat.
Tegyük fel, a G oszlop a kiszámolandó faktor (Faktor1). Ennek pontszáma a Kérdés1 és Kérdés3 (fordított) itemekből tevődik össze. Annyi pontja lesz az illetőnek Faktor1-ben, ahányszor "nem"-el válaszolt
Kérdés1 és Kérdés3 kérdéseknél, vagyis össze kellene adni, hány darab 0 van.
Faktor1 értékeit kézzel írtam be, hogy szemléltesse, minek kellene kijönnie.
A kérdés tehát az, milyen képletet kellene beírnom Faktor1-hez, hogy működjön a dolog?
Annyi csak hogy random formázza a cellastílusokat, félkövérre és van amit balra rendez, máskor meg nem, vagy nem abban a sorban. Pedig a környező cellákat is már ugyanolyan stílusra formáztam, mégis. Valószínű hogy nem értéket illeszt be.
De semmi gond, ez csak egy gyűjtő tábla, a kinézete nem érdekes, ebből úgyis csak értéket viszek tovább.
Igen észre szoktam venni hogy elmentek valamit mondjuk a megrendelések mappába és keresem hogy hol van. Ilyenkor a frissítés sem segít csak ha mondjuk létrehozok valamit a mappában.
ha azt akarom hogy; ha P4 és S4 cellában nincs érték, akkor ebben a cellában (R4) ne jelenjen meg semmi?
=ÖSSZEFŰZ(P4;S4;Q4;T4)
Másik kérdés:
B4:N229 tartományban lévő táblázatban a B oszlopban meg kellene keresnem az azonos szövegeket és az utolsó után be kellene illesztenem egy üres sort, de nem egész sort.
Azt szeretném hogy a tartományon kívüli oszlopokat ne érintse, ezért a sima sorbeszúrás nem működik.
Makróval kellene megkeresni az azonosakat/eltérőket és lejjebb kellene vinni az adatokat, de ehhez én kevés vagyok.
Nyitottam egy munkafüzetet, alul a munkalapokon talalhato a két táblázat. X keres függvényt használtam, #ÉRTÉK! eredmény jön ki örökké. A táblázat egyik oszlopa a cikkszámokat, a másik a cikk neveket tartalmazza, ehhez szeretném megkerestetni a másik munkalapon levő helyről, szintén ezeken a cikkszámokon és neveken szereplő, de más sorrendben feltüntetett termékek újabb oszlopban levő önköltségeit.
Szuper, meg tudnád mondani, hogy miben nyilvánul meg a nem ok? Mit talál meg és mit nem? Hol van az egyik és hol van a másik "tábla" (azért írom idézőjelben, mert munkalapok, munkafüzetek vannak)?
Olyan feladatom lenne, hogy két táblázatból kéne összekerstetnem adatokat az excellel. Napi forgalmat húzok le, amelyben ciikszám, cikk név és napi nettó forhgalom van. Szeretnék árrést is számooni, de az önköltségek egy másik táblában vannak, ugyan ezekkel a cikkszámokkal és cikknevekkel. Itt az összes termék fent van, értelem szerűen. A napi forgalomban, csak azok, amelyekből forgalmat realizáltunk adott napon. Tehát, a napi forgalomban levő termékek önköltségét szeretném megkerestetni egy másik táblából. Milyen függvényt, vagy praktikát használjak?
Ajánlom figyelmedbe a Képletek - képletvizsgálat - képletkiértékelő menüpontját. Csak kijelölöd a kérdéses cellát (nem lépsz bele) és lépésenként meg tudod nézni az eredmény alakulását, vagy F2-vel belelépsz a szerkesztésbe, ráállsz a függvényre és az Fx gombot megnyomod, akkor láthatod a függvény paramétereit és eredményét.
Excelben ezek a dátumok adott számjegyként tárolódnak, de a formátumuk "bármi" lehet.
Na most, ha én azt adom meg, hogy a napok neveinek rövidítése legyen a kijelzett formátum ( H, K, Sz...), abban hogyan tudnék mégis rájuk betű szerint keresni?
Pl. ha a találat Szo, V, akkor az a hétvégét jelentse...?
Az ismétlődéseket nem szeretném letiltani, mert van létjogosultságuk.
Fiktív példával: A2 = 2891 B2 = "ácsceruza"
és mondjuk az alatta lévő 3 sorban ugyan ez a termék csak más beszállítóktól. Úgymond a fő beszállítónál van az a cikkszám, ami a számlázó programban is szerepel. Az alternatív beszállítóknál viszont mögé biggyesztek egy csillagot. Erre csak azért van szükség, hogy amikor árat változtatok a számlázóban vagy a webshopban, akkor elég a cikkszámokat figyelnem. Mert ami csak számból áll az élő termék, amiben van csillag, vagy más séma alapján épül fel az fiktív termék és nincs benne a számlázó és a webshop rendszerében. De így is van 3 ismétlődés ami megengedett. Nem csak beszerzési árat tartunk nyilván az adott terméknél, hanem a szállítót és a devizát is (meg még jó pár dolgot). Majd a végén kalkulálunk egy árat, hogy mennyibe van nekünk itt egy darab ceruza. Mert a szállítási költség eléggé befolyásolja az árat mire ideér. (csak néhány opció: leszállítva kapjuk meg a terméket, nincs szállítási költség; saját gépjárművel hozzuk el a nagykerből Pestről; európai import; távolkeleti import). A fenti négy termék minden paraméterében megegyezik (szín, hossz, átmérő, stb.), így eladás szempontjából teljesen mindegy, hogy ki melyiket kapja. Az alternatív beszerzési árak nyilvántartására is csak azért van szükségünk, hogy ha valamelyik gyártó elszáll az árakkal, akkor tudjunk rögtön váltani beszállítót.
Nem állok hadilábon az Excellel, ki merem jelenteni, hogy az átlag felhasználónál magasabb a tudásom. De azt is tudom, hogy vannak olyan funkciói, amiket sohasem használtam és nem vagyok velük képben. Pl Power Pivot-ra még sohasem volt szükségem, így nem is foglalkoztam vele, nem is vagyok vele képben. De több száz soros makrókat meg tudok írni.
Egészen Sheeny felvetéséig nem is foglalkoztam a feltételes formázások szétcsúszásával. Csak írtam, hogy nálunk is jelentkezett a probléma. De most már fogok rá valami megoldást keresni.
megpróbálhatod a feltételes formázást adatérvényesítéssel helyettesíteni. Ekkor nem lesz a "belső azonosító ütközés" formázással kiemelve - viszont nem tud majd ilyen ütköző azonosítót felvinni senki. (Mert az adatérvényesítés nem engedi)
Viszont, ha ez nem megy egyedül, akkor már látni kéne a táblát, hogy segíteni lehessen.
Köszi szépen. Valószínűleg hasznos lesz valamikor, amit linkeltél, de jelen helyzetemen nem segít.
A táblázat amiről szó van egy beszerzési-eladási ár kalkulátor a termékeinkre. Ha új terméket vagy alternatív beszerzési forrást írunk bele a táblázatba, akkor szükségünk van rá, hogy tudjunk új sort beilleszteni. A táblázat legtetején van egy biankó sor, amiben már a szükséges képletek szerepelnek minden cellához.
A feltételes formázás arra van használva, hogy figyeljük a belső azonosító ütközést. Ennél fontos leginkább, hogy a teljes A oszlopot egybe kezelje és ne széttördelje tartományokra. A többi feltételes formázás nem ennyire tartomány függő, ott csak az árváltozást jelölöm egy rögzített cellához képest. (HA (új_ár_dátum > új_árjegyzék_dátum; háttér (piros); semmi))
Letöltöttem windows 10-hez bizonyos témát, ami tetszik, viszont az excelem hátterét tönkrecseszi.
Ha a fejem tetejére állok se tudom fehérré varázsolni. Már oda jutottam, hogy letöltöttem egy fehér hátteret, és azt tettem be. Ez jó megoldásnak is tünt, viszont ahogy bezártam, és új excelt nyitottam, persze nem maradt meg a beállított háttér.
XLSTART mappába mentettem be xltx formában sablont, de nekem nem működött, nem azt nyitotta meg, vagy a háttér nem tartozik bele, csak a téma, én nem tudom, de sajnos nem működik.
A lapvédelemnél kijelölhetsz területeket, amelyeket jelszóval levédsz és csak meghatározott felhasználók számára engedélyezed a bele való írást. Véleményezés menücsoport - változások - tartományok szerkesztésének engedélyezése.
Elrontani el lehet táblázaton belüli másolással is. Sajnos ez a tapasztalat nálunk is: $A:$A tartomány formázása ismétlődő értékek esetén. Majd jön a kolléga, kimásol egy véletlenszerű sort, beilleszti ahova be szeretné és máris szét darabolódik a tartomány.
$A1:$A20
$A20
$A21:$A(munkafüzet legutolsó sora; valami jó nagy szám)
Ha eddig semmi sem volt formázva, mert nem volt ismétlődő érték, akkor akármit beírhat pl az A20 cellába, mert annak a formázási képlete csak azt az egy cellát figyeli. Nyilván egy cellán belül nem lesz ismétlődés.
Ettől függetlenül nem tudok a problémára megoldást. Mivel csak pár ilyen táblázatunk van, néha napján törlöm a fölösleges formázásokat és ismét beállítom a megfelelő tartományra a maradék formázást.
Szerintem makró nélkül ez nem megoldható. Én a formázásokat és a feltételes formázásokat igyekeztem úgy elkészíteni, hogy univerzálisak legyenek, az egész táblázatra legyenek érvényesek. Segédoszlopokat és sorokat figyelnek a formázó képletek, így ha táblázaton belül másol akkor elvileg nem tudja elrontani, csak ha más táblázatból másol. Ha meg elrontják akkor egy pár cella kivételével törlöm az összes feltételes formázást, majd kiterjesztem a meghagyott feltételes formázások érvényesítési tartományát.
Adott egy kész táblázat (szabadságokat és egyéb távolléteket vezetünk benne).
Mindenféle feltételes formázás van benne, és lapvédelemmel van ellátva.
Természetesen, ahogy az lenni szokott a usereknél, CTRL-C - CTRL-V vel töltik ki, mert az "egyszerűbb" mint beírni egy akármilyen betűt.
A probléma az, hogy másolja minden egyes helyre a feltételes formázást is, aktív lapvédelem mellett, és szét van cseszve az egész tábla emiatt.
Be tudom valahol állítani,hogy a feltételes formázást ne másolja csak a cella értékét? Vagy akár a másolás/beillesztést is tiltanám ha lehetne. (persze beírni lehessen). Sajna nem találok ilyen opciót :( (makró nélkül kellene mindez, a céges policy nem enged makrót).
Lapvédelemnél, csak az első két opció, van megengedve (zárolt és nem zárolt cella kijelölés).
Köszönöm. Erre tényleg nem gondoltam (Csak a CSV-ből való beolvasáshoz kötöttem ezt a technikát). De ezzel még kényelmesebben sikerült szöveggé alakítani a számnak látszó azonosító kódot.
Amikor a cella formátumát átállítod szövegről számra, vagy fordítva azt az excel nem veszi figyelembe. A cella tartalma továbbra is szám vagy szöveg marad, csak a formázás változik. A valódi átalakítást a "adatok" menü "szövegből oszlopok" varázslóval lehet elvégezni. Kijelölöd az oszlopot->"szövegből oszlopok"-> fix széles ->tovább->tovább->általános (szám) vagy szöveg ->befejezés
Amikor az egyik helyen szöveg a másik helyen szám van akkor a keresőfüggvények nem találják meg az értéket.
Kösz, időközben megtaláltam a megoldást: egy üres oszlopba beírom a következő képletet =SZÖVEG(B2;"0") (A 0 helyén @ is állhat, talán más is). Ez szöveggé konvertálja. És az eredményt értékként visszamásolom a 2. oszlopba.
Még valamit találtam. Ha a B oszlopban lévő számok elé aposztrofot teszek, akkor megtalálja a képlet, amit keres. Tehát nem veszi figyelembe azt, amikor formázással szeretném szöveggé alakítani. Van rá mód, hogy kikényszerítsem a szövegként való kezelést?
Nem szeretném egyenként eléírogatni az aposztrofot.
Egy munkalapon található azonosítót szeretnék megkeresni a munkafüzet egy másik munkalapján. De érthetetlen módon a keresések többségében hibát ad a képlet:
Teljesen érthetetlen a jelenség. A keresett azonosítók mindgyike megvan a Teljes lista nevű munkalapon. Kézzel végrehajtva a keresést természetesen megtalálja valamennyit. Ha sehol nem találná, akkor a képletben keresném a hibát. De így?
Még annyit, hogy a B oszlop adatait általános típusúak itt is, meg a keresés helyén is. Próbáltam szöveggé alakítani, nem segített. Még számként is próbáltam, úgy sem.
Ugyanannek a munkafüzetnek egy korábbi változatában hibátlanul működött a képlet.
Teljes a rejtély. Van ötletetek, hogy miben keressem a hibát?
Még annyit, hogy a célterület természetesen lehet az adott munkafüzetnek egy másik munkalapja, de lehet egy új munkafüzet is, ha nem akarod elrontani az eredeti adataidat.
Nem képet kell létrehoznod, hanem az Irányított beillesztést alkalmaznod. Kimásolod az értékekké alakítandó tartományt, majd a célterület első cellája felett (ez lehet akár a kimásolt terület bal felső cellája is) egér jobb gomb, és
1. vagy a megjelenő 123 szimbólumre kattintasz,
2. vagy az Irányított beillesztést választva az értékek gombra kattintasz.
Mindkét esetben a képletek helyére az érték kerül.
Olyan problémába ütköztem,hogy azt szeretném megoldani,hogy egy online adatbázisba feludjak tölteni egy előre megadott sémával rendelkező excel táblát(az oldal csak egy adott sémát tud lekezelni...) a feltölteni kívánt táblában egy adott szállítás termékeinek adatai szerepelnek, úgy mint név, vámtarifaszám súly stb... a munkám megkönnyítésére megoldottam,hogy ha beírok egy terméknevet,akkor automatikusan hozzárendeli egy másik tab bol a vámtarifaszámot,így azzal nem kell bajlódni.
Így saját magamnak pillanatok alatt tudok egy táblázatot létrehozni,azonban amikor feltölteném abba a problémába ütközök,hogy a netes oldal motorja nem konkrét értékeket lát a táblámban,hanem az azok helyen szereplő képleteket,azonban ezeket nemtudja értelmezni.
Mivel az oldalt nemtudom megváltoztatni,így más megoldáson töröm a fejem.
Ha a már elkészített,képletekkel telerakott excel táblám elkészítem,lehetőség van egy "kép" létrehozására,ami ugyanolyan táblázat lesz,csak nem képleteket tartalmaz,hanem a konkrét értékeket?
Így a netes oldalnak nem kellene túlagyalni magát...
Nehezen sikerült leírnom,de remélem érthető a gondom :)
Szerintem 2 új oszlopban FKERES függvénnyel meg tudod tenni, hogy egymás mellé kerüljenek az adott értékek:
A képlet az első oszlop első cellában:
=FKERES($C1;$A$1:$B$50;1;0)
a második oszlop első cellában
=FKERES($C1;$A$1:$B$50;2;0)
A képletek húzhatók lefelé.
Ha mégsem lenne olyan dátum az A oszlopban, ami a C-ben van, akkor Hiányzik hibaüzenetet kapsz. Ezt kiküszöbölheted, ha beveted a HAHIBA függvényt az FKERES mellé. =HAHIBA(FKERES---;"") üresen marad, ha nem talál értéket.
Adott két adatsor, amik eltérő méretűek. Mindegyik adathoz tartozik egy dátum, hogy mikor került rögzítésre. Azt szeretném elérni, hogy a nagyobb adatsorból is csak azok az értékek legyenek láthatók, ami a másikkal azonos napon került rögzítésre (a képen: ahol A=C) . Hogyan tudom ezt elérni? A képet mellékeltem a jobb megértéshez. Köszi!
Namost az a kérdés, hogy a cikkszám külön oszlopban van-e az A oszlopban és a neve a B oszlopban, ugyanakkor az F oszlopban pedig egyben van a cikkszám és a név?
Mivel Fferi adta meg eredetileg a képletes megoldást (ami elegánsabb, mint az én makrós elképzelésem), nem lenne illendő helyette folytatnom a megoldását. Biztosan kapsz választ hamarosan.
Feltétel, hogy az A és a C oszlopban pontosan ugyanazok az adatok legyenek. Ha ez nincs így, akkor az első karaterek (gondolom cikkszám v. vmi ilyesmi) alapján is lehet keresni, akkor kicsit bonyolultabb a képlet.
Nem írnád le egy kicsit bővebben (vagy érthetőbben), hogy mit szeretnél? Például, mit értesz azon. hogy "egymás mellé szeretném rendezni"? Hát nincsenek egymás mellett? És az utolsó mondatot hogy kell érteni? Miféle adatok vannak ott, és hogyan kellene azt figyelembe venni?
Ha jól értem ezt szeretnéd, azaz a-D oszlopok helyett a G-J oszlop szerinti rendezettség legyen (bocs, de nem volt kedvem bepötyögni a mintád adatait)?
És az E oszloppal - a figyelembe vételen kívül - mi történjen?
1. Maradjon változatlan?
2. A C-D oszloppal együtt mozduljon az I-J mintájára?
Egy kis segítséged szeretnék kérni. Adott egy 4 munkalapos Excel fájl. Szeretném mind a 4-et levédeni úgy, hogy a szűrés és az oszlopok csoportosítása (nyitás/zárás) lehetősége megmaradjon. VBA-ban próbálkoztam már kódokkal, de csak 1 munkalapot tudtam így levédeni, a többin nem működött.
Nem volt ilyen dokumentum megnyitás, én követhettem el valamit, akaratlanul. De legalább fiatalodott kicsit a szoftver, a réginek már úgyis megszűnt a támogatása.:-) Sokat segítettél, még egyszer köszi.
Nagyon szívesen, amúgy hasznos funkció, ha túl sok a képlet és lassan számol újra. Nem tudok róla, hogy lenne ilyen billentyű kombináció.
Azt tudom elképzelni, hogy megnyitottál egy olyan dokumentumot amiben le volt tiltva és átállítódott nálad is. És hogy ez a jelenség létezik-e, azt nem tudom.
Nagyon szépen köszönöm a segítséged! Valóban így volt, működik.
Bár anno elvégeztem egy Excel-tanfolyamot (OFFICE 95 szörnyű régen), de ettől még nagyon mezei felhasználó vagyok. Viszont pont ezért nem nyúlok semmilyen beállításhoz.:-) Lehetséges, hogy egy szerencsétlen melléütésből beletaláltam egy billentyű kombinációba, és attól állt át?
Egy kis segítséget kérek Excel-ügyben. Néhány napja az automatikus összeadás függvény nem működik. Ha módosítok egy cella értékén, akkor a végeredmény ugyanaz marad. Ha kitörlöm a végeredményt, újból kijelölöm a cellákat, és ismét rányomok az autoszumra, akkor kiírja a helyes értéket. Ha utána módosítok valamelyik cellán, akkor megint nem változik, és kezdődik elölről. A cellára kattintva, a függvény ellenőrzésénél ott vannak helyesen az összeadandó cellák, mégsem működik.
Korábban nem volt ilyen probléma. Mivel ez egy ősi Office 2007 volt, ezért ma lecseréltem 2016-ra (teljesen legálisak a szoftverek), és ugyanaz a jelenség. Mi lehet ennek az oka?
Az első részére vonatkozóan figyelmetlenségről van szó. Bár nagy oszlopszámokat nyilván nem szerencsés számokká alakítva használni.
A második részre: az =oszlop(AX1) képlet lehetőségére nem gondoltam, pedig az valóban sokkal egyszerűbb képletet adott volna még a 2010-es verzióban is.
"nekem nem vált be, tekintve, hogy az oszlop() függvény numerikus értéket ad"
Valamit nem értek. Ha az oszlopot és a sort is számokkal adod meg a két forráscellában (ahogyan a kérdező mutatta), akkor miért gond, hogy az oszlop() függvény számot ad vissza? Arról nem is beszélve, hogy az oszlopot tartalmazó cellába írhatsz képletet is.. pl. =oszlop(AX1), aminek az eredménye 50 lesz.
Akkor bocs (mármint Feritől). Elfelejtkeztem, hogy én most nem fértem hozzá a frissített gépemen, és Excel 2010-el próbáltam ki. Majd megnézem az újabb verzión is.
Még egy kérdésem lenne feltételes formázással kapcsolatban.
Szeretnék egy egész oszlopot (nem sort!) feltétellel formázni.
Pl.:
D2:AY76 tartományt szeretném formázni a következőképpen:
B1=D1 --> D2:D76-ig legyen mondjuk piros
B1=E1 --> E2:E76-ig legyen mondjuk piros
B1=F1 --> F2:F76-ig legyen mondjuk piros
Ez sornál tök jól működik az excelben, viszont egyszerűen oszlopra nem tudom, hogy kéne. Persze nem szeretném külön oszloponként, gondolom van erre valami megoldás.
Szia, bocs én is megpróbáltam ezzel, de nekem nem vált be, tekintve, hogy az oszlop() függvény numerikus értéket ad. Ezért egy kicsit bonyolultabb képletet kellett készítenem, ezt is azzal a korláttal, hogy maximum 2 karakteres oszlopnevekkel dolgozik, azaz ha 3 karakterest ad meg, akkor figyelmen kívül hagyja.
Van egy makróm, ami tökéletesen csinálja, amit kell.
Sub Kepek() Application.DisplayAlerts = False On Error Resume Next Dim Kepneve As String, utvonal As String, sor As Long
utvonal = "d:TomiKépek" '***
For sor = 1 To 30 If Cells(sor, "B").Value <> "" Then Kepneve = Mid(Cells(sor, "B"), InStr(Cells(sor, "B").Value, " ") + 1) & ".png" '***** With ActiveSheet.Pictures.Insert(utvonal & Kepneve)
Beilleszti teljesen jól a képeket, a megfelelő helyekre. Ezeket a képeket én átmásoltam egy másik excelbe, ami szintén gond nélkül megtörténik.
A probléma akkor van, hogyha egy másik gépre átmásolom az excel file-t, és megnyitom, akkor azok a képek, amik makróval lettek hozzáadva nincsenek ott. Tehát nem úgy kezeli őket, mintha normálisan, beszúrás útján tettem volna hozzá őket, hanem keresi az útvonalat. Egyszerűen valahogy meg lehet ezt oldani, hogy normális képként kezelje az excel? A másolás, és kivágás sajnos nem megoldás, ugyanúgy nem találja.
Kösz, hogy foglalkoztál vele! Mostanra nálam is meggyógyult. Volt közben egypár ki- és bejelentkezésem, de nem hiszem, hogy attól, mert már tegnap is ugyanez volt a gond. És azt sem hiszem, hogy a Védelem fül alatti beállításoktól, mert most is ugyanúgy látom a két pipát, a satírozással. Rejtély, de most működik.
Nekem a 2010-es is simán megtalálja. A második sorba (A2) írtam, hogy körte. Aztán elléptem róla, majd kerestettem. Az eredmény a rejtett sor megvastagítása és a szerkeszőlécen a körte megjelenítése. Aztán ha listába kértem, akkor konkrétan meg is adta a helyét:
Nekem úgy tűnik, hogy nem volt világos, mit is szeretnék. Éppenséggel NEM akarom felfedni a rejtett sorokat, csak azt szeretném elérni, hogy az azokban levő adatokat is megtalálja a Ctrl-F-es keresés.
Ez, amit találtál a munkalap védelemmel kapcsolatos. Azzal cellákat vagy tartományokat tudsz zárolni, vagy rejteni. Lásd inkább: Korrektúra->lapvédelem. De ez nem a sorok/oszlopok elrejtése. De nem is a munkalapé. Azt a nevére kattintva jobb gombbal rejtheted el. És persze ugyanott kattintva fedheted fel.
Hogy az Excel 2003-ban hogy volt, arra már nem emlékszem több év távlatából. A 2010-est, és a rákövetkezőket tudom. A rejtett sorok/oszlopok esetén a rejtett tartományt tartalmazó területet határoló sorokat/oszlopokat kijelölöd, majd jobb gomb és felfedés.
Ha a Keresés ablakban kinyitom az Egyebek-et, akkor megjelenik egy Formátum gomb. Ha rákattintok, akkor feljön a Formázás kereséshez ablak. Azon van egy Védelem fül. Az alatt látható egy Zárolt és egy Rejtett jelölőnégyzet. Kezdetben mindkettőben pipát láttam, de satírozással. Megpróbáltam ki-be kapcsolgatni a Rejtett opciót, de hiába, egyik állásban sem találta meg a rejtett sorok adatait.
Szerintem ez nem nyert. ÉN nem csalni akarok, hanem rendszergazda vagyok, és egy olyan táblázatban akarok keresni, amelyben felhasználónevek és jelszavak vannak, és szeretném, ha szükség esetén továbbra is meg tudnám nézni egy adott felhasználó jelszavát, anélkül, hogy a többi felhasználó jelszava is látszana a képernyőn. Ezért rejtettük el a táblázatnak a jelszavakat tartalmazó sorait. Az Excel 2003-mal nem volt probléma a keresés ezekben a rejtett sorokban, de most a 2010-essel ez nem működik. Az egyik kollégám szerint neki korábban is ment, amikor még 2010-est használt, de a saját szemével is láthatta, hogy nálam most nem megy. Az okát viszont együtt sem találtuk meg. Ezért kértem tippet itt a hozzáértőktől.
Azt nem lehet? Én eddig ahhoz voltam szokva az Excel 2003-ban, hogy simán megtalálja azt is, ami az elrejtett sorokban van. Most váltottam 2010-esre, és ez meg nem. Pedig jó lenne. Nincs erre valami trükk?
Sziasztok! Lenne 15000 adatom egymás alatt. Kellene nekem 100-as osztásban átlag tehát 1-100-ig majd 100-200ig és erről mind külön átlag. Valaki erre megoldás esetleg? :D
Létezik olyan megoldás, hogy egy excel táblázatból csak a fehér háttérrel rendelkező sorokat lássam? Adott egy nagy adatbázis amelyben a napi munkák vannak felsorakoztatva egymást követő sorokban.
Amelyik munka el van végezve azt a sort kiszínezik és szín szerint vannak osztályozva.Pl piros törölt munka, sárga elkészült, zöld a következő, sürgős stb. A státuszt ez alapján nem legördüléssel hanem színekkel fejezik ki:)
Nos a már valamilyen státuszban lévő munkák engem nem is érdekelnek de amelyik munkafolyamatnak a háttere fehér azokat szeretném látni
Sziasztok, egy olyan problémár keresek megoldást, hogy van egy HAHIBA fügvényem, ami két oszlop hányadosát jeleníti meg %-ban és ha még nincs bemenet vagy 0 az osztó akkor kiírja hogy nincs bemenet, viszont a következő oszlopban azt szeretném kiírni hogy ha az eddig beszélt oszlop eredménye >=80% ,akkor 1 et ír ki ha nem akkor 0 át, viszont a nincs bemenetre is 1 et ad eredményül. Hogy lehetne megoldani azt, hogy a nincs bemenetre mondjuk ugyanúgy 0 át adjon vagy mondjuk a nincs bementre egy kötőjelet ( "-" ).
A cellaegyesítéssel gyűlt meg kicsit a bajon. A problémám, hogy csak és kizárólag egyetlen egy cella tartalmazza ténylegesen az értéket, a többi 0.
Tehát pl.: A1 és A2 cella egyesítve van, de ha csinálok egy ilyen hivatkozást: =A2 az eredmény 0. Ha A1-re csinálom, akkor a normális értéket adja.
A baj az, hogy nekem szükségem lenne az A2-re is, aminek az értéke ugyanannak kéne lenni, mint az A1-nek. De sajnos nem így van.
Erre valami megoldást lehet esetleg találni?
Ui.: Az nem jó, hogy az előtte való értéket kérem tőle, mert összevissza vannak egyesítve, van ahol 2 cella csak, de alatta 3, az alatt megint 2, szóval nem tudná az excel melyikhez "tartozik".
Azt hogyan lehet belekódolni, hogy a legkisebb érték a függőleges tengelyen a minimum érték egészre lefelekerekített értéke legyen? (Ne pedig a -1 és kerekítve a legközelebbi 5-tel osztható számra)
Itt az új változat arra az esetre, mikor a másik fórumra kitett tartomány szerint kell a tengelyt módosítani.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range) Dim minn As Single
If Not Intersect(Target, [B2:D8]) Is Nothing Then minn = Int(Application.WorksheetFunction.Min(Range("B2:D8"))) ActiveSheet.ChartObjects("Diagram 1").Activate ActiveChart.Axes(xlValue).Select ActiveChart.Axes(xlValue).MinimumScale = minn End If End Sub
Azt hogyan lehet belekódolni, hogy a legkisebb érték a függőleges tengelyen a minimum érték egészre lefelekerekített értéke legyen? (Ne pedig a -1 és kerekítve a legközelebbi 5-tel osztható számra)
Megjegyzés: A lapon már meg kell lennie diagramnak, mégpedig elsőként. Ha nem az, akkor a neve nem Diagram 1.
Rákattintva: Diagrameszközök->Elrendezés->Tulajdonságok-ra megkapod a nevét.
Aztán az ActiveSheet.ChartObjects("Diagram 1").Activate sorban a nevet erre javítva működni fog.
Ettől kezdve, ha a B2:B8 tartományban bármit módosítasz mondjuk a 120-at felülírod akár seját magával, a progrma lefut, és skálázza a diagramot. Én ezt nem nevezném zoomlásnak, hiszen nem méretet csökkent vagy növel, hanem a diagram tartományát írja át.
Excelben adott egy pár sor vagy oszlop, a bennük levő számokat akarnám összeadni ezzel a függvénnyel: =B4:F4 és összeadás helyet ezt írja ki #ÉRTÉK! Miért nem csinálja meg a kért műveletet?
Látom, még nem jártál erre. Itt egy másik, laphoz rendelt makró. Ez akkor módosít a skála alján, ha valamelyik adatot átírod – itt a B2:B8 – tartományban.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range) Dim minn As Long
If Not Intersect(Target, [B2:B8]) Is Nothing Then minn = Application.WorksheetFunction.Min(Range("B2:B8")) minn = Application.WorksheetFunction.MRound(minn - 10, 5) ActiveSheet.ChartObjects("Diagram 1").Activate ActiveChart.Axes(xlValue).Select ActiveChart.Axes(xlValue).MinimumScale = minn End If End Sub
Egy laphoz rendelt eseményvezérelt makró megteszi.
Nálam az értékek a B2:B8 tartományban vannak.
A makró a lapra lépéskor fut le.
Private Sub Worksheet_Activate() Dim minn As Long
ActiveSheet.ChartObjects("Diagram 1").Activate minn = Application.WorksheetFunction.Min(Range("B2:B8")) ActiveChart.Axes(xlValue).Select ActiveChart.Axes(xlValue).MinimumScale = minn End Sub
KÖszi, de azt akarom, hogy ez automatikus legyen, azaz ne kelljen semmit állítanom a tengelyen, hanem ha változnak a számok, akkor magától csinálja meg az excell.
Az Y oszlop értékei határozzák meg. Ha nagyítani akarsz, ezekkel az értékekkel kell operálnod. Az alsó- és felső értékek közel legyenek az ábrázolandó értékekhez.
Hogyan lehet beállítani, hogy a diagramm az excellben automatikusan zoomoljon. (Ne manuálisan, azt ismerem.)
Van egy sejtésem, hogy ha a legnagyobb és legkisebb érték között 20%-nál nagyobb eltérés van, akkor nem zoomol, alatta pedig igen. Viszont akkor ezt a 20%-t át lehet írni? Vagy más ötlet?
Megnéztem ezt a kitűzés dolgot. Soha nem volt dolgom vele. Itt: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=140528027&t=9221319 kiderült, hogy a tálcára rögzített alkalmazás (pl. Excel) jobb gombos listájához lehet rendelni gyakram használt fájlokat (kitűzés), amiket aztán inen is meg lehet nyitni. Ebből kiderült, hogy a kérdésed tényleg nem Excel kérdés, hanem Windows 10. Kérdezd meg abban a topikban!
Nézd meg a Névkezelőt is. Figyeld meg, hogy a cégek neveiben a szóközöket alsó kötjelekre cseréltem, mert az elnevezésekben az Excel nem fogadja el a szóközt.
Adott egy 18.000 soros excel tábla. Cégekadatok szerepelnek benne, egy cégnév többször is szerepelhet benne. 1 székhely és több telephely mind eltérő címekkel. A táblában további általános vannak a cégekhez hozzárendelve, telefonszám, email cím, kapcsolattartó stb.
Egy olyan megoldást keresek, hogy egy cégenként csak a székhely jelenik meg alapesetben, de ha vannak további telephelyek, a címet tartalmazó cellából ki lehet választani cím szerint őket, és a kiválasztott telephelynek megfelelően változnak a további általános adatok a teljes sorban (telefonszám, e-mail, stb.)
Szerintem a munkafüzetek megnyitásának sorrendje határozza meg a Tálcán (Tray) azok megjelenítési sorrendjét. Nem hinném, hogy korábban másképp volt.
És ez szerintem nem Excel probléma, ott ugyanis office 2010 alatt csak egy dolgot tudtam szabályozni, hogy a megnyitott munkafüzetek egy ablakban nyíljanak meg, vagy sem:
Most Office 2019 alatt még ezt sem látom, de a sorrendre vonatkozó módosítás lehetőségét sem.
Egy program kimenti a táblázatba az abban található gépeket a csatlakozásaikkal (program által kinyert adatbázis). Ha egy gépnek több csatlakozásai is van (példa szerint elektromos, légtechnikai, víz és lefolyó) akkor azt annyi sorba hozza ahányféle csatlakozás van, tehát itt 4 külön sorom lesz. A célom az lenne, hogy úgy konvertáljam át a táblázatot, hogyha a B oszlop értékei azonosak, akkor csak egy sorban írja az adatokat, külön oszlopokba ahogy az az "átkonvertált formátumban" látható.
Kerestem, hogy feltettem-e már a kérdést de nem találtam,bocs ha régebben volt!
A munkafüzetek megjelenítésének sorrendje ( amikor az excel fölé viszem az egeret) állandóan változik de nem tudok rájönni, hogy miért!
Több munkafüzetet használunk egyszerre, de az első 5 mindig ugyanaz.
Egy ideje változott valami és roppant zavaró módon összevissza kóborolnak. Néztem, hogy a módosítás ideje vagy az elnevezés a lényeg, de nem jöttem rá mi alapján rakja sorba.
Remélem érthető!
Van ötletetek,hogy mi lehet a megoldás vagy egyáltalán mi a beállítás neve?
Egyébként a problémától függetlenül van egy észrevételem a makróddal kapcsolatban:
A BeforeClose utáni sorban az Application.EnableEvents = True ebben a használatban hibás. Ugyanis a BeforeClose eseménybe be sem lépne, ha nem True lenne az értéke.
Ezt fordítva szokás használni. Az eseménykezelőbe belépve Application.EnableEvents = False paranccsal kikapcsoljuk az eseménykezelést, hogy amíg be nem fejeződött, ne ugorjon másik eseményre, majd a kilépést megelőző - az End Sub előtti - sorban visszaállítjuk True értékre.
Igen, a Fájl -> Bezárás esetében mindig lefut a Workbook_BeforeClose.
A jobb felső sarokban lévő X-el csak egyszer fut le.
Idáig viszont az alábbi konfiguráción tökéletesen működött/működik, a jobb felső X-el is minden esetben lefutott a Workbook_BeforeClose. Ezért gondoltam, hogy az új platformon is működnie kellene.
- Windows 7 (64 bit) - Microsoft Office Professional Plus 2010 (32 bit) - Excel 2010 (14.0)
Ha a jobb felső X gombbal, akkor ez a jelenség valóban. Sajnos ezt nem lehet megkerülni, mert az X gomb Windows alatt érvényesül és nem az Excel alatt sajnos, ezért a BeforeClose eseménykezelő is csak 1x tud lefutni.
Amikor a Fájl-Bezárás menüpontokat használod, teljes mértékben érvényes az eseménykezelés és minden esetben megkérdezi amit szeretnél.
Már elég régen jártam itt, de most megint egy bosszantó problémába ütköztem.
Van egy kis eljárás, ami az Excel bezárási kezdeményezéskor: - megkérdezi, hogy valóban kilép-e - mentés nélkül bezárja az Excel-t.
Ez idáig az alábbi konfiguráción tökéletesen működött/működik: - Windows 7 (64 bit) - Microsoft Office Professional Plus 2010 (32 bit) - Excel 2010 (14.0)
Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)
Application.EnableEvents = True
If MsgBox("Valóban kilépsz?", vbQuestion + vbYesNo, "Adatvédelem") = vbYes Then
ThisWorkbook.Saved = True
Cancel = False
Else
ThisWorkbook.Saved = False
Cancel = True
End If
End Sub
A problémán az, hogy egy újabb konfiguráció alatt: - Windows 10 (64 bit) - Microsoft Office Professional Plus 2016 (32 bit) - Excel 2016 (16.0)
nem jól működik, olyan, mintha a „Workbook_BeforeClose” esemény csak egyszer futna le, amennyiben az első kilépési kezdeményezéskor a kérdésre a „Nem” opciót választom, a következő kilépési kezdeményezéskor már csak a hagyományos beépített kilépés előtt kérdéseket teszi fel (Ment; Nincs mentés; Mégsem).
Ez szuper ötlet, köszönöm. Az általad leírt verzióban lefelé visszament az elejére, felfelé azonban továbbra is kilépett. Ezen kívül, ténylegesen nem tudtam kiválasztani az utolsó elemet, mert ha ekkor szerettem volna kilépni, egyből átugrott a nulladikra. Ezért kicsit átalakítottam.
Private Sub ComboBox1_Exit(ByVal Cancel As MSForms.ReturnBoolean) With Me.ComboBox1 If .ListIndex = .ListCount - 1 Then .ListIndex = -1: Cancel = True
If .ListIndex = 0 Then .ListIndex = 0: Cancel = True End With End Sub
Ezen kívül a listák elejére és végére betettem egy üres cellát. Így a nyílbillentyűket nyomva nem körbepörög, hanem megáll az utolsó (üres) értéken. Azonban mivel erre nincsen szükségem, így bármelyiket kiválasztva onnan már ki tudok lépni a combobox-ból.
Nálam a Listbox nem lépett ki az általad leírt események során.
A Combobox-ra próbáld ki az alábbiakat a Userform kódlapjára írva:
Private Sub ComboBox1_Exit(ByVal Cancel As MSForms.ReturnBoolean) With Me.ComboBox1 If .ListIndex = .ListCount - 1 Then .ListIndex = 0: Cancel = True End With End Sub
Természetesen a saját vezérlő neveddel.
Ha a Listbox is kilép, akkor ugyanígy megnézheted arra is ezt a kódot.
Userform felületen Listbox és Combobox objektumokat használok, amikhez forrásnak egy-egy tartomány van csatolva.
A formon alapvetően a billentyűzettel haladunk, tehát a listboxban is le- és felbillentyűkkel állunk a választott szövegre, majd TAB-bal megyünk tovább.
Az a gondom, hogy a listboxon (vagy combobox) állva ha a le- vagy felnyilakkal elérem a tartomány legalsó vagy legfelső adatát, akkor kilép a boxból és az előző (felfelé nyílnál) vagy a következő (lefelé nyílnál) boxba átlép.
Meg lehet-e oldani, hogy a legalsó vagy legfelső elérésekor álljon meg, és ne lépjen ki az aktív boxból?
Köszönöm a válaszod! Betettem ezt a kiegészítést, de sajnos nem változott. Amint olyan cellához ér, ahol nem képnévvel egyező cella van, 1004-es hibát dob, és nem fut tovább.
Mi lenne az egyszerű módja automata kitöltéssel, hogy pl. 15 nevet egyenlő arányban elosszak egy több ezer soros táblában és mindegyik sorba be is írjam a nevet (pl. 2400 sor, 15 ember, akkor az 160 sorba az első ember neve, a második 160 sorba a következő ember neve, stb.)
Régóta használjuk ezt, de most a részben állandó tartalmak mellé bekerültek változók, valamint egy táblázat részlete is.
With email .To = Címzett .Cc = Másolatok .Subject = "Kmentés_" & Psz & "_" & TipK & "_" & WKm.Cells(sor, 6) & Atadva .Display End With
Eddig nincs gond, a változókat remekül kezeli. A probléma a bodyval van.
Az email szövege egy megszólítással kezdődik
Sendkeys "Tisztelt Főni! '(ez állandó)
Sendkeys "Tájékoztatom, hogy az ekkor és ekkor történt ilyen meg olyan valami megvalósult" '(ebben a szövegben változókból kapjuk meg a mondatot)
Majd itt jön egy táblázat meghatározott részének a bemásolása
Sheets("Kmentés").Range("A2:" & Sm & "5").Copy SendKeys "^v"
SendKeys "{ENTER}" SendKeys "{ENTER}"
SendKeys "Ide még jön egy lezáró szöveg, ami szintén állandó"
Tehát 4 részből áll össze a szöveg:
1. Megszólítás
2. Változó szöveg
3. Táblázat
4. Állandó szöveg
Alapvetően azt gondoltam, hogy mindegyik részt copy pasteval illesztem be egymás után. Azonban ha ebben a részben egynél több copy pastet szeretnék, annak ellenére, hogy egyenként másolom a meghatározott tartományt, majd illesztem be, mégis csak az egyik tartományt másolja be, de azt háromszor.
Ha sendkeys-szel írom be a szöveget, akkor meg a szövegben lévő "í" betűt nem ismeri fel, és annak a helye karakter nélkül marad.
"A kérdező pont az iránt érdeklődött, lehet-e egy billentyű kombinációhoz kötni az indulást."
Igen, de csak miután már elküldtem a makrót. És akkor meg azt is írta, hogy " Látom, kattintásra működik. Az is jó." Ezért aztán nem töprengtem más megoldáson, bár Delila duplaklikkes megoldása talán ésszerűbb lehetett volna.
Bocsánat, de miért kellene ezt a makrót eseménykezelésként futtatni? A kérdező pont az iránt érdeklődött, lehet-e egy billentyű kombinációhoz kötni az indulást. Miért ne lehetne?
"Az elindulást nem tudom megakadályozni"
Ha "sima" makróként használjuk - akár a munkalap kódlapján is, akkor a makróhoz hozzá lehet rendelni billentyű kombinációt.
Vagyis így a felhasználó dönti el, hogy mikor indítja a makrót!
"De ha billentyűhöz lehetne adni, és csak akkor indítanám amikor én szeretném. Jobb lenne."
Az elindulást nem tudom megakadályozni, de azért tettem bele a kérdést. Hogy ha más célból kattintottál a cellára, vagy véletlenül, akkor választhasd, hogy ne csináljon semmit.
Lehetne más trükköt használni, például a Delila által javasolt duplaklikket, de még akkor is előfordulhat a téves duplaklikk. Egyéb megoldás meg szerintem túlbonyolított lenne.
Nem gond. Én azért jelöltem ki az első oszlopot, hogy ne zaklasson kérdéssel, bárhova kattintasz. De persze az is jó, ha te adod meg az oszlopot, amelyik reagál.
Ehhez cseréld le a 4. sort
If Target.Column > 1 Then Exit Sub ' Csak akkor foglalkozunk vele, ha az első oszlopba kattint
erre, és az "A" helyére írd a saját prferált oszlopod nevét:
If Target.Column <> oszlopszam("A") Then Exit Sub ' Csak akkor foglalkozunk vele, ha az adott oszlopba kattint
Egy másik megoldás, ami a sor (amelyik alá be akarsz szúrni) bármelyik celláján duplaklikkre másol:
Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean) Dim sor As Long, oszlop As Integer sor = Target.Row + 1 Rows(sor).Insert Cells(sor, "A") = Cells(sor - 1, "A") For oszlop = 4 To 8 Cells(sor - 1, oszlop).Copy Cells(sor, oszlop) Next Cells(sor, "K") = Cells(sor - 1, "K") For oszlop = 15 To 22 Cells(sor - 1, oszlop).Copy Cells(sor, oszlop) Next Cancel = True End Sub
Köszönöm. Sajnos nem tudom, lehet e a korábbi hozzászólásokat módosítani. Látom, kattintásra működik. Az is jó. De mit és hol kellene átírni, hogy inkább az általam választott oszlop cellájában kattintva működjön és ne az A oszlopban.
A következő programot másold be a használandó munkalapod kódterületére:
Használat:
1. A második sorban a másolás után kijavítod a listát a neked megfelelőre, a meglévő szabályokat betartva, azaz a cellákat vesszővel választod el, és kötőjellel tatományt is megadhatsz.
2. Egyelőre korlát, hogy legfeljebb 100 cella lehet a felsorolásban. Ha kevés lenne, akkor az ötödik sorban a Dim cellalista(100) étrékét növelheted tetszés szerint.
3. A program csak akkor lép működésbe, ha az adott soron az A oszlopra ugrasz. Ekkor megkérdezi, hogy tényleg szeretnéd-e beszúrni akiválasztott cellákat a következő sorba,
4. A program először végéigmegy a megadott cellalistádon,és ha az hibátlan, akkor kezdi el a beszúrást. Így ha elhibáztad a listát, és elakad a program, akkor nem történik semmi.
5. A program első sora az Option Explicit. Ha nálad alapértelmezésben megjelenik, akkor az egyiket ki kell törölni. Ne legyen duplán.
Option Explicit
Const oszlopok As String = "A, D-H, K, O, P-V"
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
If Target.Column > 1 Then Exit Sub ' Csak akkor foglalkozunk vele, ha az első oszlopba kattint
Dim cellalista(100) As Long, cellasorszam As Long, valaszertek As String, szoveg As String, vhely As Long, khely As Long, aktoszl As String, kbetu As String, vbetu As String, i As Long
szoveg = Target.Row & ". sor " & Trim(oszlopok) & " celláinak beszúrása a következő sorba. Mehet?"
Egyszerű excel használóként olyan SORBESZÚRÁS makróhoz szeretnék segítséget kérni, ami előző sor meghatározott celláit másolja a beszúrt sorba. Pl. A, D-H, K, O, P-V oszlop előző kitöltött sor celláit másolja. A segítséget előre is köszönöm.
Bocs de ez nem valószínú. Ugyanis az Option Explicit mindig megjelenik a kód ablakban, ha a VBA settings alatt a Require Variable Declaration mellé kitettem a pipát. Ettől még nem válik makróvá a tartalom. Legalábbis szerintem csak egy Sub/End Sub pár megléte esetén lesz belőle makró.
És érdekesség, hogy amikor valódi makró esetén találom ezt az üzenetet, akkor a tartalom engedélyezése gombra kattintva legközelebb nem jelenik meg újra. De itt minden megnyitáskor előjött.
Viszont azt hiszen megtaláltam az okot: Rákattintottam az "A rendszer letiltotta a makrókat" szövegre, és a következő jelent meg:
Ezután megkerestem a hivatkozott fájlt, megnyitottam, és ezt találtam:
És valóban, korábban használtam az egyenletszerkesztőt, így az történhetett, hogy amikor visszaraktam a rendszer korábbi állapotát, a rendszer úgy érzékelhette, mintha újrainstalláltam volna a word-öt. Most uninstalláltam a Math Type-ot, és megszűnt a hibaüzenet.
Sziasztok, nem igazán Excel problémám van, de a Word topikban kevesebb esélyem van válaszra.
Szóval az történt, hogy a Windows 10 elkezdett furcsán viselkedni, és biztos, ami biztos, visszaállítottam a rendszert egy 3 héttel ezelőtti állapotra (akkor mentettem utoljára a kiváló Macrium Reflect programmal). Ez sikerült is, de - talán ettől függetlenül? - a Word dokumentumok megnyitásakor közli az Office, hogy letiltotta a makrókat, és kéri, hogy engedélyezzem. A konkrét fájlt nemrég hoztam létre, egy új TV 300 oldalas használati utasításából írtam ki részleteket. Ebben egyértelűen nincs makró:
Az Excel és a Powerpoint fájlokkal nincs ilyen probléma. Az Office egyébként 2019-es, noha a Fájl->fiók kérdésre office 365-nek mondja magát, de nyilván egy tőről fakad a kettő)
Találkoztatok hasonlóval? Egyszerű lenne rákattintani, hogy engedélyezem, de azért óvatos szeretnék lenni. Érdekelne, hogy egyáltalán mitől van a figyelmeztetés.
Egy kérdés amennyiben több állvány van a B oszlop egyik cellájában a táblázatból kiindulva pl. a B62 cellában ez is megtalálható:
"Állvány méretek: 3 x 3 x 8 m 1 x 1 x 3 m"
akkor ugye a makró az első 3x3x8 állványt kiszámolva be tudom írni az eredményt (72), de az 1x1x3 állvány ugye kimarad. Nem gond mert a 40 karakteres kivágás során látom, hogy lesz ott még egy állvány ezért ezt a sort a jegyzettömbben felírom és a munkafolyamat végeztével egy másik cellába kiértékelem a második állvány adatait s akkor megvan. Erre látsz esetleg megoldást?
használata: Feltétel, hogy a B oszlopban legyenek a szöveges adatok.
kijelölsz egy - vagy több cellát abban az oszlopban, ahová az eredményt szeretnéd megkapni.
ezután Fejlesztőeszközök - Makrók - szamol - indítás
A makró végigmegy a kijelölt cellákon.
Amennyiben nem talál Állvány szót az adott sor B oszlopában, akkor üzenetet kapsz.
Amennyiben talál, akkor megjeleníti az Állvány szótól kezdődő 40 karaktert egy form szövegmezőjében. Ebben a mezőben szerkesztheted a szöveget - azaz kitörölheted a nem releváns részeket. A lényeg, hogy csak a három szám
maradjon x -ekkel elválasztva.
Ezután a számold ki feliratú gombra kattintva megjelenik az eredmény a szövegmező alatt. Ha nem jól szerkesztetted a szöveget, hibás eredmény üzenetet kapsz. Ekkor visszamehetsz a szövegmezőbe.
Ha jó az eredmény, akkor a Beíró gombra kattintva beírhatod az adott cellába az eredményt.
A Kilépés gombra kattintva kiléphetsz az adott cella számításából.
A folyamat akkor fejeződik be, ha elfogynak a kijelölt cellák vagy a B oszlopban üres cella van (például a cella összevonások miatt most a 3.4 sor üres)
Szerintem a használat magáért beszél.
Elképzelhető, hogy a fájl vírusvizsgálat miatt csak később tölthető le.
Ha lenne valamilyen szabály - akármilyen bonyolult legyen is - akkor akár képlettel, akár makróval megoldható lenne.
De ha mindenki kénye-kedve szerint írja be a szövegeket, akkor sajnos nem. Hiába veszed fel az eddig megtalált összes verziót, ha utána jön valaki és egy sokadik, eddig nem szereplő változatot talál ki. :(
Csak gratulálni tudok annak, aki ezt így kitalálta!
Szerintem erre nem lehet igazán működő képletet, sőt makrót sem kitalálni. Annyi féle változat van "állványra", hogy egyszerűen nincs rá szabály.
Ezzel a képlettel:
=HAHIBA(SZÖVEG.KERES("Állvány";$B2)>0;HAMIS())
meg tudod állapítani, hogy van-e Állvány szó a szöveggarmadában.
Ezzel pedig:
=KÖZÉP($B2;SZÖVEG.KERES("Állvány";$B2);40)
kivághatod az "Állvány"-nyal kezdődő 40 karaktert, amiből már láthatod, mivel kell számolnod. A második paramétert változtathatod, ha úgy gondolod, hogy keveset látsz a számításhoz.
Mindkét képletet a 2. sorban levő cellába kell beírni és onnan lehúzhatod.
Most nincs magasabb verzióm a 2007-nél, így nem tudom produkálni a villámkitöltést. Ha ez menne, a képen a B oszlopban alkalmaznám, majd a C oszlopban végrehajtanám a cserét.
A névkezelő mutatja a KIÉRTÉKEL funkciót, a D oszlop megadja az eredményt. Már csak összesíteni kell a D oszlop értékeit.
Ezután abba az oszlopba, ahol a szükséges információkat meg szeretnéd kapni, a szöveget tartalmazó sornak megfelelően elég beírni az =eleje, a mellette levő cellába pedig a =véges képletet. Ez húzható lefelé.
Íme a névkezelő kinézete:
Természetesen a $A oszlop jelölés helyett azt az oszlopot használd, amelyikben az adataid vannak.
Feltételeztem, hogy magyar Exceled van.
A két név mit hajt végre: Megkeresi az Eleje ill. a Vége méreteit és végrehajtja a szorzást. Ez utóbbit a KIÉRTÉKEL nevű EXCEL4 -ben használt makró végzi el, ezért előfordulhat, hogy engedélyezned kell a makró futtatást a munkafüzetre.
Remélem sikerül megoldani, ha gondod lenne, csak írj bátran.
Üdv.
Ps. Azért mégiscsak befigyelt egy makró, bár ezt nem nekünk kellett megírni, készen kaptuk.
Egy cellában az adat a teljes munkafolyamatot tartalmazza. Amely adat ebből engem érint az az állvány mérete ami miatt az adatot vagy ha több állvány van az adatokat kell kinyernem s azokkal aza datokkalmár játszhatok.
Konkrét példára levetítve ebből a sok szövegből amely egy cella adata nekem csak a 3 x 3 x 7 (63) adat és a 6 x 3 x 8 azaz 144 adat kell nekem ami az állvány légköbméter értéke.
3RR2 Reaktor kamrában csúszócsőtartók ellenőrzése
A reaktor kamrában lévő 3RR2 reaktor, csúszócsőtartóinak ellenőrzése szükséges utánhúzások elvégzése, zsírzása. Helye üzemi igények alapján. Évi tisztításon csak a végén É-i és D-i.
* * * Állvány méretek: Eleje: 3 x 3 x 7 m Vége: 6 x 3 x 8 m 2 db átépítéssel Közös állvány a 3RR2-vel. Évi tisztításin 2 végén.
Szigetelés bontás és helyreállítása DN100 peremdoboz bontása 40 db 15 m2 50mm gyapot; 15m2 Al fólia; 100/50 egyenes 6fm bontás+szer.
- Megjegyzés: 2 végén kell fel állványozni, Északi és Déli oldal. Üzemi igény csak tájékoztatásul van benne.
A B oszlopban található cellákban az adatok ömlesztve helyezkednek el itt egy példa
3RR2 Reaktor kamrában csúszócsőtartók ellenőrzése
A reaktor kamrában lévő 3RR2 reaktor, csúszócsőtartóinak ellenőrzése szükséges utánhúzások elvégzése, zsírzása. Helye üzemi igények alapján. Évi tisztításon csak a végén É-i és D-i.
* * * Állvány méretek: Eleje: 3 x 3 x 7 m Vége: 6 x 3 x 8 m 2 db átépítéssel Közös állvány a 3RR2-vel. Évi tisztításin 2 végén.
Szigetelés bontás és helyreállítása DN100 peremdoboz bontása 40 db 15 m2 50mm gyapot; 15m2 Al fólia; 100/50 egyenes 6fm bontás+szer.
- Megjegyzés: 2 végén kell fel állványozni, Északi és Déli oldal. Üzemi igény csak tájékoztatásul van benne.
Nos ebből a sok betűből nekem az állvány méreteire lenne csak szükségem azaz 3 x 3 x 7 és 6 x 3 x 8
Azonban mindezt összeszorozva:) azaz légköbméterezve:) tehát 63 144 lenne a kimeneti adatom
Makróban nem nagyon vagyok jártas ezt előre bocsájtom. Ötleteket szívesen fogadok.
Az adatsorok tulajdonságait a következőképpen módosíthatod:
Ráállsz egy adatsorra - jobb egérgomb - adatsor diagramtípusának módosítása.
Akkor a következő képet kapod:
Az alsó részen beállíthatod, hogy melyik adatsor milyen típusú legyen és melyik tengelyhez kapcsolódjon.
Én nem javaslom, hogy a másodlagos tengelyhez is ugyanolyan típusú adatábrázolás legyen, mert akkor nem tud elválni a kétféle megjelenítés. Szerintem használhatóbb, ha pl. a másodlagos tengelyhez vonaldiagram tartozik.
Az oszlopdiagramot egyébként nehéz úgy beállítani, hogy a két tengelyhez tartozó értékek ne takarják el egymást.
Adott egy tábla (1-es kép), ahol pl.:a,b,c.. személyekhez tartoznak százalékos és numerikus értékek is. Ezt a 2-es képen látható módon szeretném megjeleníteni (a képeken látható tábla és grafikon nem összetartózó, de remélem érthető a gondolatmenet), úgy hogy a jobb oldali tengelyen százalék, míg a baloldalin numerikus értékek legyenek és ehhez tartozzanak az oszlopok értelem szerűen. A probléma az, hogy nem tudom csak specifikusan azon oszlopokat kiválasztani (jelen esetben 2,4,6), amiket a secondary axisen szeretnék ábrázolni.
Persze nem tökéletes. Mert például javítani nem tudsz. Ha beírtál egy számot a C, vagy a G oszlopba, majd észreveszed, hogy elírtad, nem tudod javítani. Illetve javíthatod, de akkor a javított cellához tartozó 3 cellát újra beírja a lista végére.
De ennek a kivédéséhez kellett volna egy kicsit vacakolni a sorszám megkeresésével, és a meglévő adat javításával. Erre most nem volt érkezésem:-(
Szia, nem könnyű tőled pontos feladatmeghatározást kapni:-)
Most azt nem írtad neg, hogy amikor a G oszlopba írsz valamit, az E-G tartomány hova kerüljön másolásra az összesítőben. Az E-G oszlopokba, vagy az A-C folytatásába?
A mintafájlodat nézve arra tippelek, hogy az is az A-C-ben akarod látni, mivel az A oszlop 29. sorszáma után jön az E oszlop 30-as sorszámmal.
Köszönöm. Viszont sajnos nem így másolódik az új rész. Ugyanis a G változására az E-F és G oszlopok cellái másolódnak a célterület E oszlopától kezdve (feltéve, hogy nem az A-C tartományba kell ennek is kerülnie):
Off: A fórumnak azt a hibáját ismerjük, beszéltünk is róla, hogy a VBA kód kimásolása uán a behúzások nem másolódnak ide, tekát minden parancs ugyanabban az oszlopban kezdődik. Ezért először kimásolom Wordbe, majd onnan ide, és akkor jó.
Viszont emlékeim szerint régebben nem volt gond azzal, ha innen kimásolok egy programot, akkor az jól kerül ki a VBA kódba. Most ez is változott. Kiderült, hogy minden soremelés duplán kerül a VBA kódba, ebből adódott is tegnap egy hiba a kétsoros parancsnál. Szóval, ha hibátlanul akarom a másolást, akkor az itteni kódot is először Wordbe kell írnom, majd azt kimásolva már jó lesz a VBA kód.
Azt nem írtad, hogy a második csapatot, amit a G oszlopba íráskor akarsz átmásolni, az Összesítés lapon az A, vagy a G oszlopba tegye. Ha a G-be, akkor a már ott lévő adatok alá, vagy abba a sorba, ahol az utolsó másolat az A oszlopban van.
A jelenlegi segítségeddel kapott eseménykezelő a Leltárív munkafüzet C oszlopba beírt változásokat az Összesítés munkafüzetbe egymás alá kimásolta.
A mellékelt fotón sárga színnel kiemeltem, hogy a G oszlopban is lehetnek változások a darabszám beírásakor
Tehát a file szerinti C oszlop tartalmaz változásokat és ekkor az eseménykezelő az előtte A B valamint a változást rögzítő C oszlopokat kimásolja az összesítés munkafüzet utolsó sora utáni szabad sorba.
A G oszlopba viszont ha beírok egy változót akkor annak a sorát azaz a E F oszlopot nem másolja ki
Amikor beilleztem a kódot a Destination:=Worksheets("Összesítés").Range("A" & ujsor) sor piros színre vált tehát ez lehet véleményem szerint a hiba bár nem értek hozzá
Megvan! A bemásolásnál nálad felesleges üres sorok szúródtak be minden sorhoz. Ami nem lenne baj, de a következő két sor közé nem szabad. Ugyanis ez egy sor, ami folytatódik a következőn (ezt jelzi a _ jel az első sor végén végén)
Sziasztok, ha egy képletben egy munkalapra beszúrt táblázat oszlopaira hivatkozok (pl. SZUMHATÖBB(HM_2020[qty];HM_2020[Age];">="&$D1...), akkor azt a képletet csak másolással duplikálhatom, húzó kitöltéssel nem? Ha ezt (ami megegyezik azzal, mintha $a:$a-t írtam volna) eggyel jobbra húzom, a hivatkozás is átugrik a szomszéd oszlopra (azaz HM_2020[gender] = $b:$b). Vagy lehet alkalmazni valahogy a $ jelet? A $HM_2020[age] és a HM_2020$[age] nem műxik.