Keresés

Részletes keresés

kifli Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93724

majd mesélj erről, fontos a jó társaság...

 

 

Előzmény: csite (93720)
Hepci Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93723

Egyszerűbb lenne, ha feltolnátok a seggükbe a dugóikat. Bár lehet, hogy élveznék...

Előzmény: csite (93720)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93722

Erről irhatnál bővebben ha van kedved és lehet róla beszélni. 

Előzmény: csite (93720)
Hepci Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93721

A vakkóstolón is "utcai" körülmények között tesztelik a borokat: betöltik egy pohárba és megkóstolják, pont úgy, mint amikor csak üldögél az ember a nappaliban és tölt egy pohár bort.

Más módszer sajnos nincs az egyéb információktól való leszakadásra, mint a vakkóstolás. Ott marad pontosan az, ami a pohárban van, és nem jut eszedbe, hogy a készítője egy polihisztor, egy faszfej vagy egy NER-lovag, szép-e a címke, rajnais palackba töltötte-e a rajnait, stb. Természetesen a vakkóstolás túlhajtott formája (borverseny köpködéssel) már egészen más műfaj, mint egy szimpla vakkóstolás.

A borszakírókon rendkívül hálás dolog elverni a port: neked tetsző faszi vagy nő egyhamar nem akad közöttük. Na jó, ott a Szabó Edit, de azért nézd meg, hogy miket ír általában szánalmasan gyenge borokról. Illetve tudom, ezt igyekszel nem észrevenni, mert ő szimpatikus, és hát ott van az a fránya kettős mérce...

Van az a réteg, aki ebből megélni próbál valami módon. Ezek "természetesen" megcsókolják a reklámozóik seggét, vagy a reklámozóik haverjainak seggét, a NER seggét, a beszállítóik seggét, stb.: így tudnak valamiképp ellavírozni, hogy oly cukik és nyájasak mindenkivel. Akik meg teljesen hobbiból tolják, maximum leesik nekik évente pár karton ingyenbor, azok érthető okokból nem tudnak hatalmas mennyiségű és színvonalas tartalmat előállítani: nincs rá idejük és/vagy képességük a munka mellett.

Előzmény: BZoltan (93676)
csite Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93720

Igen, az a kis jel lenne érdekes, de ha körbefotózod az is sokat segít.
Ugyanis jó eséllyel sikerül egy pertársaságot alapítanunk az egyik dugóscég ellen.

Előzmény: syntaxerror (93709)
Hepci Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93719

Sajnos én csak a portfólió alsó részét ismerem, a M. Mountain-ig bezárólag. Ezek szerintem jócskán lefelé mozdultak el, bár pl. Furmintfan pár hete nagyon jónak találta az 1,2, Dry aktuális évjáratát. Az is lehet, hogy ő nagyon felfelé pontozza a rajnait - olyan német meg osztrák alap rajnaikra szokott 6-7 pontokat adni, amik szerintem messze vannak attól a szinttől.

Előzmény: syntaxerror (93707)
altimus Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93718

Vilagos. Sajnos ma mar minden kozerti diszno vagy a csanyi, vagy a gazszerelo vagohidjarol kerul az uzletekbe. Nehez ezt kezelni. Van egy shell kut nem messze tolem, az esetek 90%-ban ott tankolok. De ha epp egy mol kut lenne ez, akkor ott tankolnek. Fontos dolog a tudatos vasarlas, de a mozgaster egyre kisebb. Bor ugyben, ahogy irod, azert meg van valasztasi lehetoseg.

Előzmény: BZoltan (93717)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93717

"A legtobb ember honnan tudna melyik markanev kihez tartozik? "

 

Például onnan, hogy az Ercsey Dani amikor cikket ír a témában akkor erről is szót ejt.

Egy csomó szolgáltatásnál és terméknél valóban nem is nagyon van már választási lehetőség. Speciel a boroknál pont van. A sajtónak lenne lehetősége (nem írom, hogy felelőssége mert felnégyelnek érte) ilyenekről írni.

Régen... nagyon régen, a művalkesznél is azért rühelltek engem sokan, mert következetesen számonkértem a blogger urakat, hogy miért nem írnak egy egy bor, borászat hátteréről. Egy csomó érdekes, sőt akár bulváros sztori is ott hever a szőlősorok között. Egyszerűen csak fel kell tenni a nehéz kérdéseket.

olyanokat mint:

- Kedves  Sauska Krisztián, hol is van az a pincekönyv?

- Kedves Romsics úr, miért is kelene egy fogyasztónak a Csányi zsebébe pénz tömni ha van alternatíva?
- Kedves Jásdi úr, hogy is volt azzal a Hungavis privatizációval?
- Kedves Heimann úr, Monimpexről esetleg pár szót?
- Kedves Bencze Pisti, mi a faszért is van neked akkor százmilliós kubatúrád ha egy gumicső is elég?
- Kedves Pista bácsi, tényleg az ár az értékmérő?

Az elmúlt harminc évben senki... de tényleg senki, soha egyetlen kényelmetlen kérdést nem tett fel borosgazdának, borásznak.  Az, hogy manapság tele van nerrel a magyar borászat csak egy új szál. Volt ilyen és még ilyenebb téma ezernyi a magyar bor modern történetében. Kinek is a felelőssége az, hogy ezekről a fogyasztól nem tudnak? A borszakírók, borbloggerek háddekéremezve tolják el maguktól ezt a felelősséget. Ők csak a szépről, jóról akarnak írni. A szép és jó viszont geci unalmas egy idő után. Nem is olvassa senki a magyar borsajtót. Ezen bezzeg csodálkoznak.

Előzmény: altimus (93716)
altimus Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93716

Nem ismerem a csanyi fele borokat, de szerintem nincs rajta az o neve a palackon, csak a teleki, mint markanev. A baj az amit irtam. Piszok faraszto jatek ez. A legtobb ember honnan tudna melyik markanev kihez tartozik? Neked ismert a tortenet, de sok olyan fogyaszto van, aki leemel a szupermarket polcarol (akar talalomra) evente par palack bort. Ahogy irtam, mi pl. probalunk tudatosan valasztani, legalabb en ne vigyem a penzem a gazszerelonek. De sokszor atlathatatlanok pl. a tulajdonosi szalak es erre tudatosan is ugyelnek a ner lovagok. Gazzal futeni meg kenytelenek vagyunk, meg akkor is ha konkretan ismert, hogy pl. a met-en keresztul hogy szivattyuzzak ki a szazmilliardokat az uzletbol.

Előzmény: BZoltan (93714)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93715

Én az Ercsey Danit kimondottan kedvelem. Értelmes, jó lelkű, jó szívű, őszinte és egyenes ember. Tényleg.

 

Ezzel együtt iszonyatosan dühös szokott lenni rám a legkisebb kritikáért is. Nem egyszer meglehetősen bántó, sértő és pikírt módon tromfolt vissza azért mert kritizáltam a magyar borsajtóban valamit ami az ő szívéhez közel állt.

 

Ezt a cikket sem igazán értem... Véletlen PR cikk? Ingyenes reklám az ország leggazdagabb bortermelőjének? Vagy az az oka ennek az alákérdező interjúnak, hogy a Pécsi Borozó főoldalán egy Csányi borászat reklám banner figyel rám?

 

 

Ilyenkor mindig eszembe jutnak a bajnárral folytatott teljesen értelmetlen csörtéim... aki szerint nincs is olyan, hogy boros establishment és a magyar borsajtó nem is kilóra eladó reklámsajtó ától zettig.

 

De nyilván habzó szájjal menne torokra minden magyar borújságíró már azért is, hogy ezt a jelenséget néven nevezem. 

Előzmény: altimus (93713)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93714

A bor kérdésében azért sokkal könnyebb a választás mint sok más területen. Mert azért kézműves autók megfizethető áron nem nagyon vannak a piacon. Ahogy HiFi cuccokat sem igazán lehet kis családi manufaktúrákból venni. Cipőt, ruhát is egyre nehezebb, ha nem már rég lehetetlen kisipari gyártótól venni.

 

De speciel bort az simán és minden minőségi kompromisszum és vállalhatatlan ártöbblet nélkül lehet venni fair forrásból. Simán ki lehet bekkelni a milliárdos bankárok, ner lovagok és a Család érdekeltségeit. 

 

Csányit azért lenne könnyű megítélni, mert ő a nertől függetlenül vagy a nerrel együtt is teljesen vállalhatatlan figura. Illetve mint bankár még csak-csak vállalható. Bár azért ott is vannak kérdőjeles pontok (képzavar rulez). Szóval elvileg Csányi megítélése teljesen pártfüggetlen kellene, hogy legyen.

 

Őszintén érdekelne, hogy ha egy tájékozott fogyasztó ott áll a boros polc előtt és egy Csányi bort meg egy nem Csányi bor között vacilál akkor mi is az az indok ami alapján azt mondja, hogy hát hínnye-no, toljunk bele ennek a jóembernek a zsebébe még egy kis aprót.

Előzmény: altimus (93712)
altimus Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93713

Ja, meg annyit, hogy a puhapocs riporterektol hanyhatnekom van. Beszeltunk mar az orokke emlekezetes snitt pal fele "interjurol" es tarsairol. De egyszeruen azt is mondhatjuk, hogy ez az alakerdezos seggnyalas ez nem riporteri munka es ez nem interju, inkabb fizetett, vagy rosszabb esetben ingyenes, reklam es promocio.

Előzmény: altimus (93712)
altimus Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93712

> Tudna mondani egyetlen ésszerű okot arra ...

 

Ha mozgasterrol, technologiarol, szakmai hozzaertesrol, alkalmazotti letszamrol, minosegbiztositasrol ... van szo, akkor a "dollármilliárdos bankár" boraszata nyilvan kenterbe tudna verni a "kisebb, családi és kézműves borászatokat". Persze nem biztos, hogy erre van-e szandek, de a lehetoseg az biztos benne van a csanyi fele boraszatban.

 

Tobbszor irtal itt arrol, hogy merlegelned kell, hogy milyen iranyba indulj, mire kolts. Ez nem feltetlenul rossz dolog, de a lehetosegeid eziranyban nyilvan korlatozottabbak, mint pl. a csanyi fele boraszatnak. Aztan, hogy ez a termek minosegeben mikepp latszik, azt nem tudom.

 

**

 

Ettol fuggetlenul kerdesed ervenyes es erdekes. Az utobbi evekben sok szempontbol egyre nehezebb a letezes mo-on. Mielott elmennenk egy szallodas hetvegere meg kell neznunk, hogy kie a szalloda, nehogy betevedjunk az orban-tiborcz fele andrassy kuriaba. Meg kell nezni, hogy kie a boraszat, hogy a dereszlat messze elkeruljuk. Meg kell nezni a kozert logojat, hol vasaroljunk. De meg a kibaszott kozeli kis zoldseges falan is kint van a nagy magyarorszag terkep, es egy idoben nagy magyarorszag nyomatos zacskoba tette az arut, amirol mara leszokott. Szoval van gond a napi letezessel es sajnos a mozgaster egyre csak szukul. Ma mar nehez az, hogy az ember tavol tartsa magat a ner kozeli vallalkozoktol.

 

Erre raktal meg a kerdeseddel egy ujabb reteget. Mar ha a csanyi pinceszet es csanyi ner kozelisegetol el is vonatkoztatunk felmerul a kerdes, hogy miert a dollar milliardos boraszatat tamogassuk. Ez is nehez kerdes. Gondolom eddigi hozzaszolasaimbol is latszik, hogy nem vagyok multi ellenes, es sok esetben inkabb a multik termekeit fogyasztom. Az trivialis, hogy egy kommersz autogyar ezerszer jobb autot keszit, mint egy manufaktura, ahol sokszazezer dollaros autokat kendacsolnak ossze. Az egyediseg, stilus, ... ettol fuggetlen kerdes.

 

Szoval en nehezen tudom eldonteni, hogy a kerdesedre mi a valasz, illetve, hogy en melyik oldalon is allnek. Talan ebben a kerdesben kicsit kozelebb allok hozzad, mint a dollarmilliardoshoz.

Előzmény: BZoltan (93711)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.30 0 0 93711

https://pecsiborozo.hu/blog/a-jovo-villanyi-borai

 

- Még egy kérdésem lenne Romsics úr.

- Parancsoljon.

- Tudna mondani egyetlen ésszerű okot arra, hogy egy magyar fogyasztó miért is az ország (egyik) leggazdagabb emberének,  dollármilliárdos bankárának adna pénz amikor a fogyasztásával támogathatná a kisebb, családi és kézműves borászatokat?
- ....

 

 

Magyar borszakírás... én így szeretlek. Hűségesen nem tenni fel nehéz kérdéseket. Csak a dögunalmas szakmai témákról beszélgetni. Nehogy a fogyasztó valaha is feltegye a kérdést, hogy honnan is jön a bor amit iszik és hova is megy a pénz amit ad érte.

Daeril Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93710

Köszönöm,  akkor jól láttam.

Kiváncsi lennék ezeknél a szuper ellenőrzött méregdrága dugóknál hol teszik fel a logót. Korábban úgy tudtam az úgynevezett 'finishing' és s logózás hazánkban készült. Lehet ezeknél a dugóknál nem így van, de ha mégis nekem erős a gyanúm, hogy abban lesz a hiba, mert ez a tipusú dugó ellenőzötten hagyja el a dugógyárat.

Előzmény: syntaxerror (93708)
syntaxerror Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93709

Ezt nem tudom sajnos, de megkérdezhetem. Dugójel a Figula logó melletti kis háromszög szerű izé? Mert csak az van még rajta, meg egy sorszám. Ha akarod lefényképezem holnap

Előzmény: csite (93702)
syntaxerror Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93708

Logózott, sorszámozott

Előzmény: Daeril (93701)
syntaxerror Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93707

A Dragonstone eleve egy új "márka", kb a tengerentúli piacra szánt egyszerű cucc, a Drachenstein halvány utánzata, szerintem sose volt jó. A Magic Mountainból ittam már jobbakat, egy ideje nem, most van itthon egy 19es majd megnézem

 

A komoly cuccaikért tudok rajongani, Berg Schlossberg, Berg Roseneck, Berg Rottland ezek mindig élmények voltak

Előzmény: Hepci (93699)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93706
Előzmény: naivkezdo (93705)
naivkezdo Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93705

Az egy másik cikk:D

Előzmény: Hepci (93700)
csite Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93704

Egészségedre! Örülök, ha örömet okozott!

Előzmény: homerx (93703)
homerx Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93703

wow, jo, hogy latlak itt. koszonom szepen a 2015 es 16-os furmintokat. eddig csak a 15-osbol bontottam egy palackot meg valamikor novemberben. en nem tudok olyan leirasokat adni, amiket itt neha olvasni, de nagyon bejott! ha valami erdekes, az az volt, hogy a korty utan sokaig lehetett erezni az izt, ami nagyon kellemes volt. szoval, a 15-os toplec furmint nalam bejott. koszonom szepen!

Előzmény: csite (93702)
csite Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93702

Nem tudod véletlenül, hogy ki a dugó gyártója? NDTech a típus? Amorim a gyártó?
Küldenél egy fotót nekem a rajta található dugójelről?

Előzmény: syntaxerror (93691)
Daeril Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93701

Jól láttam hogy logózott volt a dugó? Meg tudod kérlek erősíteni? Botrány, hogy a méregdrága kromatográffal bemért TCA mentes dugókat is elfertőzik valahol a terjesztési lánc egy pontján...

Előzmény: syntaxerror (93691)
Hepci Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93700

Először úgy olvastam a linkben, hogy "csikló-madame-tussauds". :D

Előzmény: naivkezdo (93675)
Hepci Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93699

Úgy tűnik, a Leitz mostanában "diverzifikálta" a termékpiramist - egyszerűbben szólva az itthon is kapható olcsó (Dragonstone) és középkategóriás (Magic Mountain) darabok egyre gyengébbek, az igazán jók pedig egyre drágábbak.

Barátaim pár hete voltak Berlinben egy rajnai-fesztiválon, most érkeztek meg a borok, amiket ott kinéztek maguknak. Pár napon belül megnézünk néhányat - erősen kíváncsi vagyok, a pincék többségének még a nevét se hallottam.

Előzmény: syntaxerror (93674)
BZoltan Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93698

Olyan mintha 8.0-tól 9.9-ig pontozna 0.1 és 0.2 lépésekben. Furcsa rendszer. De a cikk is furcsa.

Előzmény: lazaridi (93695)
lazaridi Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93697

Megnéztem. Nekem is van, de 12-esem is. a 17-es ráér még.

 

Aha 10-zel szorozva OK. Köszi.

Előzmény: syntaxerror (93696)
syntaxerror Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93696

A leírás alapján elhinném hogy 82/100, elosztva 10-el.

 

Van itthon ilyen 17esem egyébként, még nem bontottam fel. Pár év múlva talán jobb lesz mint amit most Sebestyén ír. A 16-osból is vettem, az nem rossz szerintem mostanra, mondjuk az árát lehet nem éri meg - de egyébként a poszt következtetésével egyetértek, ki kell jönni a tölgyerdőből.

Előzmény: lazaridi (93695)
lazaridi Creative Commons License 2021.12.29 0 0 93695

Emberek! Nagy Sebestyén hány pontos skálán pontoz?

https://nagysebestyen.hu/gere-kopar-2017/

 

a leírás alapján kijárna a bnornak egy 5/10, de 8,2/ micsoda?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!