Háááát ... A tapasztalatom azt mondja, hogy a peres gumi, stabilabban tartja a kocsit. Az tény, hogy a peres gumi nem fog hosszan sikítozni, mire elengedi az aszfaltot, de nem is fog rajta a kaszni össze-vissza billegni és kóvályogni. Az enyémen 17-es kerék van 2.5 bárra fújva (legalább is a Shell benzinkúti óra szerint, ennyi van benne). A Golfokon 18x225x8"-as kerekek vannak. Ha az Octi hátulját, nem nagy erővel, elkezdem oldalra lökdösni, elkezd a kerekein nyekleni-nyaklani (a feleségem Pug 2008-cas kocsija rendesen táncol a 16-os kerekein). A Golfokat gyakorlatilag nem tudom bemozgatni. Az oldal lemezekre már horpasztós erőt kellene alkalmaznom, hogy oldal mozgásra bírja a kasznit. 19-20" esetén szerintem már olyan lehet mintha felnin állna a kocsi. A lényeg, hogy a nagyon is számít, hogy milyen magas a gumi profilja. Tehát minél peresebb, annál kanyar stabilabb vele a kocsi. Ezért vélem úgy, hogy az O1 (de a Swift is) sokkal másabb lett volna, peres kerekekkel.
Egyetértek! Az Octavia az átlagember mércéjével mérve, a legjózanabb választás! :)
nekünk is van két gyerekünk, a kisebbik 14 hónapos, és az elmúlt nyáron elég sokszor volt olyan, hogy persze hazaérés előtt pont elaludt a kocsiban, úgyhogy valaki ücsöröghetett odakint a járó klímás kocsiban. fél-egy órákról is szó lehetett, és sose ment ettől tönkre. bevallom, nem néztem most meg a hűtőt, mivel a kocsi hétfő óra a porsche pestben dekkol (vajon hol tarthat a javítás? na mindegy), de szóval nekem az a kérdés itt, hogy abban a 25-30 percben mi és miért történt
mert ha valahol esetleg máshol van a hiba, még a felesben állt hűtőcsere is fájdalmasan felesleges kiadás lenne...
A gáz az onnan tűnt el, hogy a hűtőm nem tud csak ventilátorral teljesítni, felpumpálja a nyomást és biztonsági szelepen lefúj. A hosszú hétvégén jöttünk haza Balatonról, a gyerek meg becsokizott keményen :) , félre kellett állni, nem állítottam le az autót meg a klímát, ketyegett vagy 20-30percet, és ott nyomhatta el, mert előtte rendben volt a hűtés, utána meg már pocsék volt. Azért nem állítottam le, hogy ne buggyanjunk meg a napona kocsiban, a peluscsere közben :) (nem volt árnyékos hely)
Hasonló problémám már volt más autómnál, hogy a klíma ventillátora nem indult el, és dugóban araszoláskor időnként krehácsolt a motortérből valami, akkor fújt le a biztonsági, menet közben nem volt probléma. Feltöltettem a lefújt mennyiséget, és kicseréltem a ventillátort, és megjavult a rendszer.
Beszéltem a POHU-s ügyintézővel, korrekt volt, értette a problémámat, annyit sikerült kialkudni, hogy a csere költségét megosztva tudják vállalni. (értelem szerűen nem tehetnek a kavicsokról, viszont én meg nem tehetek, hogy ilyen fos anyagból van a hűtő) Annyit mondott még az ügyintéző, hogy oké , hogy a lamellák kaptak rendesen, de a hűtőbordák is ugyanazt kapják, ott lehetnek mikro repedések/lyukak, ahol ugyanúgy tud szökni a gáz, szépen lassan. Ez logikusnak tűnik, persze így el tud adni egy új hűtőt :D Délután megyek a BARÁba alkudozni.
Azért így fényben megnézve elég sok helyen tele van icipici fehér kavicsokkal (1-2mm átmérőjű), azokat meg senki nem varázsolja ki onnan. Sok helyen meg féltávig meg van semmisülve a lamella, némelyikbe a nagy kavics is bele van szorulva. Ezeken a helyeken úgy szét van kenve a lamella anyaga, hogy elzárja a levegő útját.
Volt nálunk egy szedán Swift is 155-ös gumikkal. :) Az nem pörgött le az kifutóról, be a susnyásba ... Végig kezelhető volt, csak eltolta az elejét, amit lassítással korrigálni tudtunk. Szerintem peres 18-20"-os gumival kézben tarthattuk volna az 1-es Octikat. Amikor azokat használtuk, azt mondtam, soha nem kellene Skoda, de amikor az O3-at megláttam azt mondtam, nekem ez kell! Mondjuk, ha lett volna bátorságom bemenni a VW-hez (elhittem az autós műsoroknak, hogy rohadtul túl vannak árazva), annak ellenére, hogy kedvelem az O3-at, lehet most nem Skodám lenne.
I-es Octik alatt elég "buta" futómű volt, ott nem hiszem, hogy a gumin múlott a dolog, főleg, hogy azokon jellemzően 15-ös, meg talán még 14-es kereket is voltak.
205/55R16 méretű, JÓ MINŐSÉGŰ kerék igazából egy alsó közepes autóra "mindenre" elég, ha nem 200+LE-s sport modellről beszélünk, vagy nem J Astráról, ami üresen is minimum másfél tonna.
A többi már szinte csak placebo, meg igény a kinézetre :)
lehet, hogy ez kicsit túl van most lihegve :) szerintem a kollégánál más hiba van, mint az a pár benyomódás, inkább azt erőltesd, hogy vizsgálják meg, hova tűnt a gáz...
A dízelnél a klíma és az intercooler között van egy rés, oda befér egy cső, a vízhűtő le van burkolva fentről, de le lehet bontani a burkolsát. Oldalról nem férsz hozzá.
Nagyon lefogja a levegöt és emiat a hütő hatásfoka gyengül! Kiprobálhatód, de észreveszed majd hogy állandoan menni fog a ventilátor mig le nem ég.
Inkább javasolnák fém hálót (szilikonal felragasztva) és abbol sem a legsürübbet. 3-4mm vagy nagyobbat (nagyon sürű szintén lefogja a levegöt). Igazábol az a fontos hogy a nagyobb lepkék/cserebogarak ne csapodjanak be (A kettéhasitott légy sem fog már akkora kárt okozni, szóval nem fontos hogy nagyon sürű legyen).
Elöző automra raktam fel 4mm fémhálot (talán Lidl ajánlat volt pince ablakra) nagyon jól müködött!!!
Mosásnál viszont kis kefével mindig ki kell tisztogatni (egy Német-Magyar út allatt teljesen betelik).
Bár ez olajos, direkt kipróbáltam, ha felvált kettesbe, akkor lassulva előbb kezd el "csúsztatni" mint hogy 1-be visszaváltana, szóval lehet az ajánlásban valami.
Az enyémben 18e van, de a hűtőn már látok belövés nyomokat. Azon gondolkodtam, hogy valami sűrű rácsot kellene betenni a légbelépő részhez, ami meggátolná a kemény bogarak és a kavicsok bejutását. Egyébként hihetetlen mennyire vékony és puha anyagból van a hűtő bordázata, lamellázottsága. Oké, hogy ezáltal jó lesz a hőcsere, de az iróniát félretéve, így valóban steril körülmények között kellene közlekedni a kocsikkal. A fiam Golfjában 6000 km van, de már az övén is láthatóak belövések ... A VW ezzel nem foglalkozik, ha kell új hűtő, vegyünk tőlük.
Az idő relatív. Amikor nagyon gyorsan kellene, hogy megoldódjon valami, lelassul az idő (pl. a fogászat is ilyen. Injekció beadás, vágás, fúrás, csiszoláskor egyáltalán nem telik az idő /most cserélek körhidakat, ami 8 Kilós kiadás lesz. Volt hely ahol 900, de voltam olyan helyen is ahol 1.4 Milláért vállaltak volna/). Pl. Van egy online lövöldözős játék a CrossFire. Vannak olyan fegyverek amiknél egész gyorsan cserélődnek tárak. Ha a tárcsere csere nyugodt, eseménytelen szituációban történik, fel sem tűnik, hogy megtörtént, de amikor harc közben fogy ki az átkozott lőszer, közben ugrálsz és jobbra balra irányítod a figurát hogy a másik el ne találjon, eközben a a figura oda nyúl a tárhoz, kiveszi a fegyverből, eldobja, nyúl a teli tárért, beteszi a fegyverbe, felhúzza azt, célra tart, majd végre valahára elkezd lőni ... hát eközben úgy érzem eltelt egy év! :-) Tárcsere közben nagy többségében ki szoktak lőni, csak a nagyon lúzerek nem tudnak eltalálni oldalazva ugrálás közben. :-)
A felúszásnál, érzésem szerint eltelt egy év is mire ismét talajt fogott a kerék, de az biztos, hogy a tized másodpercek hosszú perceknek tűntek. :) Szerencsémre egyenes szakaszon történt az előzés, volt annyi időm, hogy kellőképpen belassuljak, majd fékezéssel besorolni a busz mögé, mert szemből már jöttek.
A VW konszern autóit csak steril, szűrt, tisztított levegőjű környezetben lehet használni, ahol nincsenek bogarak, szálló növényi termések, stb.
Minden más esetben nem rendeltetésszerű használatról van szó!
Vagy az lehet még, hogy reszelővel szándékosan tágítottad ki a hűtőrács lyukait hogy nagyobb bogarak is beférjenek, esetleg eltávolítottad a hűtők elé előrelátó mérnöki munkával beépített bogárvédő hálót. (irónia)
Huhh, amiket most le tudnék írni, azt inkább nem írom le.
Ez dojcslandban úgy történne, hogy szépen kimosnák a hűtőket és ha nem javul meg, akkor meg csere. Vagy azonnal csere. Erre mernék fogadni.
Sőt, arra is, hogy itthon egy Audi esetében már egészen más lenne a történet.
Az elutasító nagyságos úr a nap végén lement a parkolóba és beült a céges autóba, aminek hűtője legalább így néz ki, ha nem rosszabbul.
Honnan férek hozzá a két hűtő közötti térhez? Felülről van pár műanyag amit le kellene bontani. Oldalról elég esélytelennek tűnik a behatolás, amit látok, hogy a zárszerkezetnél van annyi hely, ahol be tudom jutattni a csövet. A lamellék szétverődédét ez sem hozza vissza sajnos :(
Sajnos a POHU elutasította a kérelmemet a kép/képek alapján. Tudok mást tenni ezügyben? Részben értem az elutasítás jogosságát (használatból keletkezik a hiba), részben meg nem (ennyi idő alatt nem kellene ilyennek lennie).
Minden ősszel és tavasszal eljön az az idő, amikor a téli/nyári kerekek felszerelése után komfortosabb az autóval még csak gurulni is.
Tavasszal, 20 fok felett pl. valahogy érzem, hogy az Alpin5-ös gumik nem szeretik még a létezést sem, nem hogy az utakat.
(Ezért nem értem, hogy a gumis srác akihez járok, azt az elvet követi, hogy megveszi a legdrágább téli gumit és télen-nyáron azzal jár. Most Alpin5 van neki feltéve. Ezt már sok-sok éve csinálja.)
Én annyit még észre veszek, hogy a 16-os nyári kerekekkel beállított futómű és kormány középállás a 15-ös téli kerekekkel kicsit elmászik, kevésbé áll középen a kormány a téliekkel.
Az a baj, ha a kocsi felszalad a vízre, szép lehet az ember, de okos nem. Szerencse kell hozzá, hogy ne ess le az útról (mint a jégen). Sokszor az a mázli, hogy az útvályúkban megálló vízre szalad fel az autó, a vályú meg azért úgy-ahogy nyomvonalon tartja az autót. Viszont kapkodva kormányozgatni, fékezni tilos, max. elvenni a gázt, azután drukkolni, hogy ne legyen baj. Utána meg lassabban menni!!!
Nekem most 17"-os kerék van fent (így vettem), nagyon kell tartani a 2,2 bar nyomást, mert marhára ráz a pocsék Pesti és Pest környéki utakon. Én személy szerint sokallom a 225mm szélességet egy ekkora kocsihoz, de ez ízlés dolga. Viszont tényleg jól néz ki!
Azelőtt az Opel nyáron 16-oson, télen 15-ös váltóméreten ment. Bizony szokni kellett a téli felszerelése után a kocsit, olyan érzés volt, mintha a futómű rosszul lenne beállítva, kicsit kóválygott a kocsi az úton, persze ebben szerepet játszhatott a téli gumi lágyabb mintázata.
A Skodánál a 7Jx17-es felnihez - ez a gyári méret - 225/45 R17 gumi illik. A 205/50 R17-es gumihoz a 6,5Jx17-es tárcsa kell, a gyártó ezt ajánlja téli méretnek.
A keskenyebb gumi a szélesebb tárcsán nem biztos, hogy jól adja ki a futófelületet.
Régen volt egy 1.6D Kadett kombim, amin meglehetősen kopottak voltak a gumik (csóró voltam ...). Esett az eső, utolértem egy buszt ami kb. 70-nel ment. Amikor mellette jártam felszaladt a kilométer óra mutatója, a motor felbőgött, a kormány olyan könnyű lett mintha felemelték volna a kocsi elejét. Vissza engedtem a gázt, az óra mutatója lement alapjárati tempóra miközben kb. 90-nel mentem. Benyomtam a kuplungot, a kormányt egyeneseben tartottam, számoltam a hosszú tizedmásodperceket és vártam, hogy ismét aszfaltot fogjon a gumi. Nem lett baj mert egyenesben maradt a kocsi. Nem félem, de azóta tisztelem az esőt, a gumikat pedig nem hagyom annyira lekopni, hogy veszélybe sodorjon.
Az úthibákon viszont jobban elpattan, és mélyebb vízen könnyebben felúszik, mivel szélesebbek is ezek a gumik.
Ez igaz. Rossz úton, esőben, értelmes ember nem száguldozik. 100-as tempót a 225-ös bőven bírja (a 140-et is/autópályán szerintem még e felettit is/, de inkább kerülöm az ekkora tempót).
Többször visszanéztem a videót amit linkeltem, hol kapcsol fel egyből kettőbe. Úgy láttam kb. 8 Km/h-nál vált el. Tehát, ha valaki max 8-cal hajt fel a garázsfelhajtón, nem vált fel kettes fokozatba a váltó. Nem tudom kinek milyen hosszú a garázsfelhajtója, de 8 Km-es sebességgel sem tart örökké mire felér a járdáig vagy az úttestig. Ha jól számolom 2.2 métert tesz meg a kocsi másodpercenként.
Ezért nem értem az ajánlott manual 1-es fokozatot ...
Annyi lehet benne, hogy 1-be visszakapcsolni nem igazán szeret menet közben még nagyon lassú tempónál sem, és ami érdekes, hogy D-ben már akkor felkapcsol 2-be, amikor kézi állásban még nem is engedi. Szóval látszólag nem logikus, de mégis lehet benne valami.
Biztonságosabb lehet, ha tükörsima és száraz az út. Az úthibákon viszont jobban elpattan, és mélyebb vízen könnyebben felúszik, mivel szélesebbek is ezek a gumik.
Miután kétszer belenyitottam a csomagtartót (-spoilert) a sogorom tetöboxába, felmérgelödtem és vettem egy használt Camtek 320-as dobozt. Ez már jobban illik a kocsihoz!