Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Citruskert teraszon és balkonon c. könyve szerint / 69. oldal/
Sudárhajtás eltávolitása
Egyes fajok hajlamosak tulzottan erős sudárhajtásokat hozni, melyek a koronából illetve a bokorból kiemelkedve éktelenkednek citrusunk felett. Ilyen pl. a citrom a cédrát és a Honkong-kumkvat.
Ha a vegetációs időszakban, tehát az erős hajtásnövekedés idején felfigyelünk egy-egy ilyen hajtásra, azonnal metsszük vissza. Ezzel ugyanis elágazódásra késztetjük.
A tulzottan erős hajtások eltávolitásával nem szabad megvárni a szokásos tavaszi metszés idejét, mert addigra olyan méreteket ölthet a burjánzása, hogy kivágásával éktelen űrt hagy a citrusnövényünkben.
Alakitó metszés
Gyakorlati és esztétikai okokból is szükséges. a Dézsában nevelt növények ellenkező esetben megcsúnyulnak, ritkás koronájuk előbb-utóbb már nem fér el a teleltető helyiségben vagy a szobában.
A növények alakitásához elég, ha koratavasszal, akihajtást megelőzően a zavaró ágakat és hajtásokat megkurtitjuk.
Nagyjából ennyit ir a metszésről, kicsit röviditettem :)
Nem vagyok szaki, de én általában tavasszal, amikor látom, hogy kezd megindulni, akkor vágom vissza (amelyiken persze bimbó van, nem bántom). Hogy ez helyes-e, nem tudom, én így szoktam. Ha van szakszerűbb válasz, azt én is szívesen veszem. Üdv: Freddy
Nem vagyok szakember, de már sok éve van citromfám, és megfigyelésből adódó tapasztalatom. A kis citrom a virágzástól a beérésig több, mint egy évig tartó folyamat. Amikor beért, azaz sárga, nem fontos leszedni, ekkor egy picit visszazöldül, és még egy picit növekszik, bár inkább a héja vastagszik, viszont ne csodálkozz, hogy az ilyenkor leszedett termésben a magok már elkezdtek csírázni, van kis gyökerük, kis levélkéjük (viszont igen finomak).
A bevitellel az utolsó pillanatig várok, amikor már számítani lehet a reggeli fagyokra, akkor viszem be.
Jó tanács: vagy vizsgáld át, hogy van-e rajta pajzstetű, vagy permetezd le. Ha melegebb helyen telelteted, könnyen elszaporodnak, ekkor még az isten is ragacsos a fa alatt, sőt ha feketedik is, akkor még a gomba is támad, mert annak viszont jó táptalaj az édes ragacs!
A hűvösebb helyen való teleltetés jó, mert a citromnak is kell a pihenés, mint az itt honos fáinknak.
Én is elkövettem azt a hibát, hogy az elmúlt telet egy melegebb helyen vészelték át a fáim (kb.15 fok), eredmény, levélhullás, ragacs tavasszal ugyan sok bimbó, de abból egy kanyi citrom sem maradt meg. A feleségem tanácsolta, hogy ne kínozzam hűvös helyen a fát, pedig jobb lett volna a hűvös hely. Na ezután átültettem, most teli lombbal, nem túl sok virágot hozott, de így most van rajtuk pár kis citromka (borsó, mogyoró, dió nagyságúak, ahogy jött a virágzás, de még mindig van bimbó is). Még sok év tapasztalat után is követhet el az ember hibákat.
Ja, jut eszembe, ha hűvös helyen telelteted, kevesebbet kell öntözni, és nem kell tápozni. Majd tavasszal, ha megindul, mehet a táp és a több locsolás!
A citrom majd beérik jövőre, ha idén nem sikerül neki. Viszont télen a jó meleg fűtött szobában lehullik az összes levele és talán a kis citrom is, tavasszal meg nem fog virágozni. Tehát hüvös, szerintem akár csak 4-5 fokos helyiségben helyezd el.
A citrom őshazája a himalája déli lejtője a a téli hőmérséklet 10-15 c. tehát a fütött lakás nem jó neki. Ezt a hőmérsékletet kell biztosítani télen itthon is .
Ha van üveg veradna nálad ,vagy olyan helyiség ami nem fütött ,de nincs fagy tedd oda , aminek télen + 10-15 c körül van a hömérséklete .
Éjjel ne legyen kevesebb+ 4c -nál . Érés ideje : November közepe és folyamatos az érés .kora tavasszal kezd virágozni.
Speciális kérdésem lenne:van egy gyönyörü cirtomfám ami most lett tele terméssel,és legalább 50-60kis kezdemény van rajta,viszont nem lesz ideje beérni,mi lenne akkor,ha a nagyszobában az ablak mellé tenném(viszont itt jó meleg van,mert fűtünk)igy esetleg beérnének a kis citromok?tápoldatozzam?
szia palhen!
én a banánokat a helyedben közvetlenül az indulás előtt jól meglocsolnám és hűvös vagy árnyékos helyre tenném.biztos kibirják,legfeljebb egy kicsit kiszomjaznak.a citrusok sokkal jobban birják a szárazságot.
ha van itt valaki, gyors segítség kéne! Egy hétre elutazom, nem akarom, hogy a banánjaim, + a többi elszáradjanak! Adjatok valami ötletet, mit csináljak?????
Köszi! Az oltás már azért sem jó megoldás, mert még mindig ázik egy pici pohár vízben az alja. Oltás talán frissen lett volna szerencsés. Szívesen megpróbáltam volna, mert éppen van 2db 3éves magról kikelt citromom, amit majd beoltanék, de majd másikkal és tavasszal.
sziasztok!
sokat hallottam már arról,hogy a citrusoknak sokat számit a megfelelő ültetőközeg.én Florimo ált. és savanyú virágföld 2:1 keverékét használom,szerintem bevált,pláne az előzőekhez képest.Ti milyen földet használtok?andrás2 a citrusaid tünetei több problémára is utalhatnak,bár nem vagyok szakértő,de sajnos néhány szép citrust már kinyirtam.szerintem vagy túl sok vizet kapott vagy huzatot vagy mindkettőt.
Szerintem, biztosabb, ha a földbe dugod. (nedves föld, párás levegő, ez utóbbit egy zacsit ráhúzva jobban lehet biztosítani.) Gyökereztető hormonnal lehet még segíteni rajta. (Mezőgazdasági boltban lehet kapni, kis dobozkában por. Ebbe kell belemártani az ág szárát, majd így az ültetőközegbe)
Van egy pici citromfa hajtásom. Ha ezt szeretném életben tartani, akkor melyiket javasoljátok. Oltsam be egy magról nevelt pici citromba, vagy vizbe rakva várjam a gyökereket, esetleg földbe leszúrva reménykedjek, hogy történik valami? Melyik a biztosabb siker?
Mást egyenlőre nem kértem. A föld az jónak tűnik, ha nem látszik sötétedés a szárán akkor nem biztos hogy gomba. Lehet hogy csak olyan kedve volt és leszáradt, hüvösebb időben sokszor nem nő ki az új hajtása hanem ledobja. Gombaölővel csak óvatosan, mert van ami perzsel, én csak a szárát szoktam általában befújni.
Szóval gomba, no akkor adok neki. Compo citrus földebe ültettem át tavasszal, elég drága volt. Ez mondjuk nem feltétlenül jelenti, hogy jó is, de már megint bekajáltam egy reklámot. :-)) Esetleg adok neki tápoldatot is.
A többi hajtás viszont él és virul, szemmel láthatólag semmi baja. Kicsit olyan mintha menet közben meggondolná magát, francot növök én már ebben az évben.
Hát igen. sajnos a citrusdugványok(a citrom kivételével) elég érzékenyek. Ezért ajánlotabb az oltás. A gyökérnyakat,vagy a szárat könnyen megtámadhatja gomba, főleg a nedvesebb időben. Nekem a mandarinom csinálta ezt. Gombaölővel még próbálkozhatsz, persze ha tényleg erről van szó. De sokszor az sem segít. Érett hajtása nem száradt el, mintha elhalt volna? Napégéstől is lehet, de ez ebben az időben nem valószínű. Vagy esetleg tápanyaghiány, bár ilyen kis növénynél ez még nem szokott jelentkezni, főleg ha megfelelő közegben van.
A narancs, gréprút dugványom egész nyáron alig nőtt valamit. Most elkezdett kikínlódni magából új hajtásokat, de még egész picin zöldből barnára váltottak és leszáradtak. Már a második új hajtás adag is erre a sorsa jutott. Először arra gondoltam, hogy a túl nedves idő miatt, bevittem hát a lépcsőházba az ablakba, inkább szárazon tartva, mint nedvesen és megint... :-(( Mi lehet a baja?
Így látatlanból én mégiscsak gilisztára gondolnék. (Gilisztából is több fajta van, vagy csak fiatalok még)
Én először természetbarátabb módszerrel próbálkoznék. Máskor nálam is volt olyan növény, amelyik gilisztás volt. Egyébként ha tényleg giliszta, akkor ők nem bántják a banánfádat, csak az elhalt növényi részeket alakítják át olyan formába, amit a növény is tud hasznosítani. Egyszerűsítve: a giliszta jó barát a növény számára. (Csak esztétikailag nem szép, mikor egy giliszta kandikál ki a szobanövény cserepéből)
Egyszerűen állítsd a cserepet egy vödör vízbe úgy, hogy a föld teteje éppen kilátszon. A giliszták (és más állatkák) igyekezni fognak felfelé, hogy levegőhöz jussanak. Így egyszerűen el lehet őket távolítani. A banánfa is megmarad, a giliszta is tovább élhet. (Érdemes őket elengedni a kertben, tényleg nagyon hasznos jószágok)
Végső esetben, ha ez nem válik be, jöhet a vegyszer.
Sok sikert!
(A mimózámon csak az egyik virág hoz kis magtokokat, de azon legalább 6 db van.)
Ma reggel, ahogy meglocsoltam a banánfámat, a földből apró kis valamik másztak ki. Cérnavékony, kb. 2 centis kis kukackák! Olyanok, mint a giliszták, de szerintem nem azok. Rovarölővel locsoljak holnap, vagy van valami más ötleted?
Akkor megnyugodtam. Nem hiszem, hogy magoncról hoztam volna a dugványnak valókat és szép zöldek még mindig. Remélem, hogy túlélik a telet is, és akkor sinen vagyok.
Anyukám is nekiesett a termő citromfájának a nyáron metszőollóval. A kis ágakat ledugdosta, ápolgatta, gondozgatta. Több sikeresen meg is fogta. Van olyan, amelyik éppen hogy legyökeresedett, de már van rajta három bimbó. Levél egy szál se. A dugványozás pedig most nyáron történt. És ez nem lódítás. (Sőt, ha még elmesélném, hogy volt egy, amelyik akkor hozott bimbót, mikor még csak 2 hete volt a cserépben, akkor biztosan hazugnak neveznél. Pedig igaz.)
Így biztos vagyok benne, hogy ha sikeresen megfogja a tied is, akkor teremni fog. Persze, bizonyos szempontból jobban jársz, ha a kis citrusod nem hoz virágot egy ideig.
Tavasszal vettem kis citromfát magamnak és anyósomnak is. Az enyém nem virágzott, háromszorosára nőtt, míg az anyósomé tele volt virággal, és egy kis citrom meg is fogta. Maradt az övé ugyanolyan kicsi, semmit se fejlődött, csak a citromkája nő. Mind a kettő dugvány volt, kb. 15 cm magasak voltak.
Én nemes, azaz nem vad fáról metszem az ágakat, tehát a gyökeres növénykék is nemesek. Őszinte leszek, nem tudom, mikor hoz virágot, illetve termést az utód. Volt, hogy már két év után termett, volt, hogy 5 év után hozta a termést.
Most azt lenne jó tudni, hogy amit hoztál, az nemes ág volt-e, vagy valami magról kelt vadóc ága-e (a vadócok sokáig "kéretik" magukat, hogy teremjenek.)