Ha szinte korlátlan időre van fűtő, akkor a megfinanszírozható legnagyobbat javaslom! :)
Ez önmagában is hozza a leghosszabb áthidalható időt. A kütyüknek (vezérlés, szivattyúk, szelepek, stb) mindegy, hogy milyen tartályhoz kerülnek, ugyan annyiba fájnak majd, csak maga tartály lesz drágább valamennyivel. A 6 tagos azért szépen tolja majd a tartályt, 1500, vagy az fölöttit is szépen töltene.
Sokaknál, nálam is probléma volt a fizikai méretkorlát, így erre figyelj. A 1000 liter környékét még általában gond nélkül be leeht tudzkolni egy átlagos ajtón (90-100 cm), de ennél nagyobbakhoz már garázsajtó, vagy kétszányú kell, de van, aki bontott ajtót a nagyobb tartélyért. :)
A 6 kilo szerintem kicsit túlzó ár, nekem kazánostól, mindenestől jött ki ennyire kb.
Igaz, hogy 2-3 év alatt vásároltam össze a szükséges cuccokat és nincsenek úri huncutságok (okos szivattyú, vezérelt füstcsappanytú, fórumos fejlesztések, stb), meg a tartályt is részben gyártattam egy kisebből. Szerintem 4-5 között bőven ki lehet hozni, de kell egy kis striciség :D
Szétkaptam a szivattyú kapcsoló dobozát leszedtem a tekergetőjét és egy kis multiméterrel kiméregettem, hogy melyik érintkező melyik lábhoz megy. A közös szál megy a termo 1.pontjára az egyes fokozat a 2. pontra a kettes fokozat pedig a 3. pontra. Lehetett volna 1-3 is, de a 3-ast nem használom mert kavitál.
Kicsit macerás volt kihozni a szálakat (egybeöntött paszentos műanyag csatlakozó), de egy furógép vékony szárral segített. Ja és a fokozatkapcsoló érintkezőjét NEM kell visszarakni.
Gáz: amikor még csak gázkazán volt, szigetelet házzal, műanyag nyílászárókkal, 6 hónapon át, havi kb. 28.000FT-ot fizettünk. Különbözetre ki szokott jönni még vagy 30-40. Azóta a gáz csak a főzőlaphoz van. (Bojler villany + rá van kötve a kazánra)
Ok, 1000-1500 literes tartályokat néztem én is.
Most néztem (Goole-ból találtam) a puffertartaly.hu-t. Ott láttam, h egy ún. Laddomat töltőegységet is javasolják beépítésre a puffer mellé.
Kábeltévés2012(nekes is köszi) által javasolt - gondolom home made, de nagyon profinak tűnő - vezérlés a Laddomat-tól függetlenül kellene még?
Jelenleg úgy van megoldva a vezérlés, h a kazán előremenő réz csövére, egy hőkapcsoló van iktatva, ami csak 50 °C-nál indítja el a a szivattyút.
Lehet buta kérdés, de a Laddomat gyakorlatilag hasonló elven alapszik, csak egy teljesen profi, automatizált megoldás?
(A nick úgy 8 éves, azóta volt pár 2 kerekűm. :-)) )
Köszi! A képet fentebb azért is linkeltem, mert a kazántól balra tenném a tartályt. Néztem a méreteket, ott elférne. Ha, jól számolom, akkor az egész mutatvány minimum 600.000FT-ban lenne benne. Ez így első blikkre nem kevés, a vegyes tüzelés kialakítása is kicsivel volt csak többe. Sok ismerősöm használ puffert, gondolom a rendszer kiépítése 3-4-5 év alatt megtérül.
"leghidegebb napokon mennyi fogyott csak gázból ?
ÉS mennyi időt szeretnél a pufferból fűtve áthidalni ?"
Fentebb leírtam a gáz költségeit.
Második kérdés jópofa - ki ne válaszolná azt, hogy minél többet. :-)))
Na akkor ott kezdem, hogy a gázszámlám ugye 7000Ft, mert nem azzal fűtök csak vizet melegítek vele (egyelőre). :)
A kérdés az lenne, hogy a szakszeres rajzon a v-135b + a t 100r es termo fej érzékelőjét hova kössem? A tartály tetejébe? Ezzel mit tudok majd szabályozni?
A célom az lenne, hogy a tartály felfűtése után a lakást kb. 22-23 fokon tudjam tartani 24 órán át. Jó vastag vályog falak, kicsi 64m2 laktér, új műanyag nyílászárók, a padláson 10cm kőzetgyapot.
Ami még nem tiszta számomra, hogy ha a szakszeres termoszelepes megoldás a létezik, akkor miért van szükség viszonylag drága elektromos vezérlésre?
Szerintem is a puffertartály optimális méretét a kazán teljesítménye után lehet méretezni. Ami kb úgy néz ki, hogy Kw x 50l. Tehát neked pont egy 1500l -es tartály lenne jó.
A tartály minél közelebb van a kazánhoz annál jobb.
Alkatrászek... Na ezzel én is bajban vagyok. Ajánlott bekötési rajz:
Előre is elnézést kérek a feltett kérdésekért, gyanítom már számtalanonszor le lett írva minden, noh de egy forum azért forum, h folyamatos eszemcsere folyjon benne. :-)
(De, tökéletesen megteszi nekem, ha valaki akár egy összegyűjtött, minden infot tartalmazó linkel szolgál)
Szóval, elgondolkodtam, hogy a Viadrus U22D, 30 kW-os, 6 tagos vegyes tüzelésű kazánunkra köttetnék egy puffertartályt.
A ház fűtött területe kb 90m2. '70 körül épült, külső szigetlése 10cm-es hungarocell körbe, nyílás-zárók műanyagok. Alapvetően a fűtés szerintem jól van kiépítve, - 7-8 éve lett a gáz bekötve, új radiátorokkal - , illetve 2 éve lett a Viadrus is rákötve. Pillanatok alatt 25-26 fokra is felkúszik a hőrméséklet.
Viszont, este 20:00-kor pakolva rá, reggel 8:00-ra már érezhetően hűvösebb lesz. Ezen a komfortérzeten szeretnék javítani.
Ennek kiküszöbölésére gyanítom jó alternatíva egy puffertartály.
Kérdéseim:
- a fentebb is említett kb 90m2 fűtött területhez hány literes tartályra van szükségem?
- a beépítéshez a tartályon kívül milyen gépészeti alkatrészek kellenek még?
- a tartályt milyen távolságra kell tenni a kazántól? Minél közelebb, vagy az nem jó, ha konkrétan mellette van?
- költségeket tekintve manapság mennyiből jön ki egy ilyen bővítés?
A cégnél ugyanilyenünk van, legalább 1 szezont kibír egy szett elem, otthon Honeywell C907 van, abban most megy a 3. szezon és nyáron is indította a kényszerszivattyútást naponta 1x. Igaz, az nem rádiós, de nem felejti el a beállításokat ha elemet cserélsz, van belőle rádiós is.
Biztos sz@rabb... Igazából a legidegesítőbb, hogy nem jelez vissza semmit, olyan mintha jól működne, csak nem kapcsol. Viszont lehet, hogy a vevője bolondult meg, most voltam a pincében és automatára kapcsolva ment úgy, hogy az adó nem "kérte"
Hát nem egy minőség. Nekem a Honeywell, igaz nem rádiós, de szinte folyamatosan bekapcsolt relével a télen (az A2 szivattyú miatt) 3 évet bírt ki duracell elemmel, és csak azért vettem ki belőle, mert nem akartam hogy akkor merüljön le, amikor nem vagyok otthon.