De ott nem volt pár év múlva mit tud :) Ott zsír új dobozból bújt elő a drága ne hasonlítsunk egy pár éves nonstop klímát egy vadi újhoz szerintem.... :)
Szerintem van olyan jó én nem csalodtam benne. 220ért vettem a gwh12qc tip klimamat s szerintem felveszi a versenyt a nagy japan gepekkel. Vehettem volna azt is ennyibol de nem bantam meg. Nalam is ez megy rasegito futeskent baratnomnel meg csak ez fut nonstop most mar lassan fel eve gond nelkul mennek. Nekem nem volt jo tapasztalatom a japan gepekel panasonic rendbe karbantartott doglott meg nyaron server hutes kozben. Kis gree siman ment. Itt van nem messze egy dohany bolt kicsomagoltak a vadi uj panasonicot s nem is fapados modell volt mert 260e ft ba kerult felraktak s mar csorgott a kulteri. Szoval en nem vagyok hive a nagy japan gepeknek s ez is volt olyan jo. Jo persze ezt nem lehet altalanositani mert jok a japan gepek de nekem nem kell. Nezz korbe a belvarosba meg mindenhol mennyi gepe van most ahogy latom feltoroben van. S az egyik legjobb az importore ha valami gaz lenne megis.
-20 fokog tud fűteni is. Szerintem jó kis gép. Nyugodtan ajánlom neked. Nekem lassan 5hónapja megy nonstop a gree és semmi baja. Kellemes 23fok a lakasba és még anyagilag sem mentem tönkre a villanytól.
Wifis távirányító, bárhonnan szabályozható a klíma, finomhangolni lehet vele a hőmérsékletet, proframozható mikor kapocsoljon be vagy ki, mikor milyeb programon menjen, 28 foknál autómatikussan bekaocsolja a klímát, ilyenek. Emellett mindenféle cuccot távirányít (tv, dvd, hifi, lámpák) bármit. Ilyen házokosító elvileg.
valszeg így lesz - anyagi okból - de igazából az izgat, hogy a szobák előtt klíma elég lesz-e a három, árnyékosabb szoba hűtését, de valszeg elég lesz, ha nem is egyenletes hőfokkal, de az nem érdekel, mert nem állandóan akarom használni, csak ha nagyon kell.
3 rétegű, műanyag ablak (veka 90 md), lábazat 12cm xps, aljzat 20cm lépésálló eps, fal 25cm eps, födém 40cm(olcsóbb gyapot) szigetelés, alapterület 146nm(lakótér), Hátsó fal majdnem teljesen északnak néz a szobák D-K, nappali D-NY, elvileg az lesz a legnaposabb. Aluredőny lesz minden ablakon, teraszajtón.
Milyen a ház tájolása és kb mekkorák azok a befoglaló méretek? Milyen a szigetelés, ablakok árnyékolása?
Illetve ezek kb. a mai gépekkel ebben az elrendezésben és a leírt elvárásaiddal már nem is érdekesek.
SZVSZ bőven elég oda 2db 3,5-es gép is, felesleges nagyobban gondolkodni. Max ha van valahol nagyobb egész nap benapozott üvegfelület. Persze ilyenkor sem a klímára költenék, hanem árnyékolnám.
köszi először is a választ. Megkaphatnám az általad említett csapat elérhetőségét? akár privátban.
Amúgy a hőfok állandóság és állandó klímahasználat nem cél, annyira nem szeretem, de tudom hogy van amikor kell. Amúgy Gree u crownba gondokodok vagy 2 db 5 kw-osban vagy 1 5kw-os és egy 3,5kw-os. Minden szobába nem feltételenül szeretnék, max ha árban ugyanaz vagy olcsóbb mint az előző verzió, ezt viszont nem hiszem.
Nem maga a gree klíma a jellemzője az I-feel funkciónak, hogy az milyen alapon működik, minden klíma másképpen, általábban az olcsóbbak IR alapon a drágábbak meg a szabványos rádiófrekvenciát felhasználva RF adóval. Az IR-s távirányítónak mindenképpen kell a rálátás és az sem árt, ha közel azonos a beltéri és a távirányító magassága, már a funkcó használata közben. De arra figyelni kell, hogy minden esetben alapul veszi a távirányítóban lévő szenzor a magasságot, tehát az aktuális magasság hőmérsékleti adatát küldi át IR-n. Az RF alapú I-feel-es táviránytónak nem kell rálátnia a beltérie, effektív úgy működik mint a bluetooth, bár általában az RF adó a távirányító elejében található a LCD kijelző felett, így megeshet nagyobb távolságból és ellentétesen fordítva a távirányítót a beltéri felé gyengén vagy egyáltalán nem veszi a jelet, kivételt képez a távirányító belsejében elhelyezett antennás típús.
Működhet a dolog, kezdetnek nem is rossz, bár azt elmondom hogy a 2 klíma sosem fogja lehűteni az egész lakást. Mondjuk lehet nővelni a klímák teljesítményét, de akkor árban meg ott vagy hogy kisteljesítményű AC mehet az adott szobába amennyi kell darabszámra és az szakszerű, le is hűti ahogy kell. Nálam is ez volt a probléma, de szerencsére külföldről ajánlottak jó csapatot akik ennek a témának a szakértői, 4 klíma kellett volna, persze nem akartam annyit rákölteni így alternatív megoldással megcsinálták kettőből :) és nem is húztak le. A csapatról meg közben kiderült hogy Budapestiek. A mai napig működik nálam rendszer, cirka fél milla az amit megtakarítottam, be is invesztáltam egy LED-es álmennyezetbe :) Ami probléma lehet az az ajtók keresztmetszete, nem tud átpréselődni annyi hideg levegő, ugye ami lent lesz mérvadó, fent meg a fizika szerint a melegebb levegő. A leesett hideg levegő közben meg melegszik ezért nem lesz midenhol ua. hőmérséklet távolabbi pontokon a klímától. Ezért kell folyamatos utánpótlás a klímákból csak az nem mindegy hány klímából és mekkora teljesítménnyel, de hát erre vannak a szakik :) Az lehetőség még mielőtt bárki javasolná hogy egy jó nagy ventilátort beállítva majd továbbküldjük a hideget... felejtő. Az egyik hogy zajos a másik a + elektromos fogyasztás, a mai A++ klímák világába akkor minek ha összességébe lesz egy B kategorás rendszer, a számlát meg fizetheted és közben nyelheted a port amit a venti állandóan felkavar.
Igen, ugyan ez, épp az imént hallgattam kint végig csak nekem látszólag nincs is rajta jég, mégis 1-2 deci víz kifolyt a csövön. Ugyan ez a hang, kb ugyan ekkora is csak nekem utána még van egy pár másodperc amíg valószínűleg a hűtőközeg folyékony állapotban csörgedezik a csőben! Az a baj, hogy nekem ugyan ez a hang a beltériből is ugyan ilyen intenzitással bejön, 2 méteres a csövezése egyébként.
Igen, nekem is szempont volt a -20 mert ugyan abban a cipőben járok. Szomszéd nincs, 6 oldalról támad a hideg és csak ezzel fűtök, még kéményem sincs, nem építettem :D Ha gebasz van akkor van egy 2 kw-os auchanos hősugárzó...igaz COP1-el vagy 50 ezer volna egy januári számlám :D De pár napra ki lehet bírni ha úgy adódik....remélem azért nem tol ki velem a gépezet!
Nekem is furcsa volt először, hogy messze nem szabályoz le úgy, ahogyan itt sokan beszámolnak más klímáknál. Én még 750 W-nál kevesebb fogyasztást nem mértem, igaz 47 foknál kisebb kilépő hőmérsékletet se nagyon. Én ennek nézem a jó oldalát: nem kavargat soha langyos levegőt. Vagy meleget fúj, vagy forrót (59 fok a maximum amit mértem) vagy semmit.
A hűtési üzem egészen más, akkor még 100 W közelébe is simán lement. Ilyenkor a kültéri ventilátort is teljesen lelassítja, és éppen csak "dorombol" halkan a kompresszor.
Nálam az I-Feel rádiós, tehát nem kell rálátás a klímára. Kizárólag azzal használom, mert nélküle köszönő viszonyban sincs a beállított és a valós hőmérséklet egymással.
Ne a spórolás miatt választottam elsősorban ezt a gépet, hanem mert nem nyugtatott meg más gépek -15 fokos fűtési határa. Nem volt kedvem rásegítő fűtés miatt bent hagyni a konvektorokat vagy akárcsak egy kályhát is. Biztosan nem fogja behozni soha az árát, viszont nekem nincs más fűtésem, még egy olajradiátort se tartok, sőt szomszédom sincs, aki fűtene. Konvektorokat kidobtam, kéményeket elzártam, gáz kikötés alatt, szóval megbízható és egyszerű megoldás kellett. Azért amikor jött a -18 fok a múlt télen, nem voltam egészen nyugodt: mi van, ha a kínai gépek tényleg csak papíron tudnak a nagy hidegben fűteni?
Szerencsére nem kamuztak (legalábbis nagyobbat mint mások) a specifikációban, viszont olvasztásnál ez is pufog-szuszog rendesen, hiszen mégiscsak GREE :)
Annyit mondjuk helyesbítenem kell, hogy én 1,2-vel szoktam számolni de mivel mondjuk 40 fokos levegőről beszélünk 1,12 ha 50 fokos akkor már 1,1 sincs a levegő sűrűsége, 1,08 mondjuk... ez Így közelebb áll a valósághoz, ebben klimakirálynak igaza van, Ő számolt múltkor 1,1-el!
Ez esetemben rögtön 3,8 helyett már csak 3,5 COP-ot jelent jelen pillanat.....
Az U-Crown kínai ide vagy oda azért elég korrekt mutatókkal bír, jó kis gép az. Igaz 2x annyiba fáj mint az én gépem! Én így elsőre nem mertem bevállalni pláne, hogy az egész éves számlám 100K körül mozog majd így előzetes számítások alapján. Ha 30%-ot spórolok vele évente akkor is 5 év mire kifizetődik, ez is kicsit elbizonytalanított....
Az első 3 mérési eredményed kb olyan időben született mint amilyen idő most itt van. 605 watton ketyeg most a gép, 560 m3 és 12,4 delta T. Ez 3,8 COP. Ez 13%-al rosszabb hatásfok mint a tied ezen a hőfokon. De -18-ba biztos nem 2,9 lesz a COP ha egyenes arányossággal nézem. Elvileg 2,7 kW-ot tudott még ez a gép -20 fokon...legyen 2,8kw mondjuk a -18-ban de akkor már tuti felvesz 1,5 kw-ot majd. Örülhetek ha a 2-es COP meglesz. Persze remélem ha lesz is olyan hideg mint tavaly akkor is csak január elején abban a pár napban... :)
Igaz nem lehet a végtelenségig növelni a légszállítást, ha másért nem, hogy ne kavarjon hurrikánt a szobába. De ha azt veszed, hogy még -18-ban is 53 fokos kifújt hőmérsékletet tudott akkor bőven elbírt volna egy jóval nagyobb légszállítást is. Valóban a 40 fok körüli hőmérséklet még elég komfortos, addig le lehetne "fújni" és akkor még durvább volna a hatásfok.
Tavaly télen én is rendesen méregettem az egyik 3.6-os U-CROWN-omat. Plusz 14 foktól egészen -18 fokig vannak méréseim többféle ventilátor fokozaton. Néhányat bemásolok:
Én azt vettem észre, hogy az alacsony légszállítás vág oda leginkább a COP-nak. A leszabályozás az én gépemnél nem igazán javít a COP-n, igaz nem is szokott 750 W alá leszabályozni, hanem kikapcsol. Viszont az "erőltetett" menetet meglepően jól bírja nagyon nagy mínuszokban is. -18 foknál 28 fok delta T-t mértem legnagyobb ventilátor fokozaton, miközben a gép még "csak" 1400W-ot vett fel (a rated inputja 1680 W), tehát még elvileg bele tudott volna húzni kicsit.
Kíváncsi vagyok, hogy nagyobb mínuszokban miket fogsz mérni.
Itt most 0 fok van. Meghajtottam a gépet amit tud, meglepett, hogy 1700 wattot vett fel kereken. Delta T 22.1 fok, 816 kg azaz 18033 kJ, azaz 5 kW!!! 3,5 kW-os ugye a klíma de turbóban járattam. Ez jelen pillanatban 3-as COP. Jól romlik a COP ahogy hűl a levegő, 5 vagy 10 fokban durván jobb a hatásfok.
Eljátszottam itt fél órát mint a hülyegyerekek, fel is ment a hőmérséklet 26 fokra tehát most várhatok egy darabig amíg bekapcsol majd magától 22 fok körül. Akkor majd leszabályoz ilyen 400-500 watt közé és majd mérek egy magas ventifokozat melletti COP-ot, arra most kíváncsi vagyok mert addigra biztos lesz már vagy -3-4 fok...
Nem egy eget rengető hatásfok, pár éve még oké de ez ma már nem nagy eresztés de még egy ilyen kifutott gép is H tarifával veri a gázt de összességében a fát is ha beleszámolunk mindent....csak áramszünet ne legyen :D
Nincs bent fixre nekem sem, én is úgy bohóckodom....nyilván ha kijátszottuk magunkat meg kb lecsekkeltük mindenféle viszonyok között a kis házikedvencet akkor már unalmas lesz a játék és felhagyunk vele :) De eleinte azért érdekes és jó ha képben van az ember!
Hát gondoltam egy japán gépnél kicsit kulturáltabb ez a dolog....jó nyilván nem a világ vége, eleinte kapja csak fel az ember a fejét na most mi van, felrobbanni készül? :D
Van egy kis tábla az oldalán, de ahhoz tükörrel kellene megnéznem, mert elég kicsi a hely. Más semmi írás nincs rajta.
Egyébként lehet, hogy a második mérésnél hibáztam, mert lehet, hogy az árammérőn a következő értékre nyomtam ami a valamikori max felvett áram. 1 gomb van a léptetésre és alvó állapotból is azzal ébresztem fel, max. annyira pici a piktogram ami az épp altuálist mutatja, hogy olvasószemüveg nélkül nem is látom.
Neked akkor ezek szerint fikszre be vannak rögzítve a hőmérők? Én egy külső/belső vezetékessel bocóckodok, és mászni is kell. :))
Nézek majd valamit amit fikszre betehetek én is és akkor bármikor tudok adatot kinyerni.
Olvasztás nálam is volt már több is valószínűleg, egyet reggel el is kaptam, épp kilátok az ablakból a kültérire. Végig fehér volt, nincs szusszanás, vagy puffanás, venti leáll és ennyi. pár perc után szépen elindul. Olvasztáskor nem is szabad neki levegőt fújni belül, szép is lenne, ha a (fordított ciklus miatt) a nyakamba nyomná a jeges levegőt. :)))
Pont az maradt ki mi az alapállás honann tekerés 16-ra.
Beállítás 22 akkor 2 vagy 3 fokkal túl kell fütsön. Ha kis ventilátor vagy halk fokozat akkor esélyes hogy nem éri el a 24-25-t a korlátozás miatt csak szenved 24,5 vagy 25,5-en.
Most olvasztott először a gép, -5 fok volt kint éjszaka, mindenen állt a zúzmara, kerítés, fű, kocsi.... Érdekes mert itt is csak egy csíkban jegesedett a hőcserélő. Úgy 2-3 óránként kikapcsol, majd ahogy írtátok a gagyibb greek durrannak vagy szusszannak, a beltériben hallod a süvítést mint mikor becsavarsz egy CO2 patront a szódásszifonba...elég nyers és durva, egy japán gépnél ez biztos finomabban van megoldva. Viszont ami furcsa, hogy ugyan elindul gondolom hűtésben a klima vagy fene tudja, nem fúj a bentéri semmit viszont kb 10-20 mp és újra kikapcsol, ilyenkor már nincs semmi a hőcserélőn...és nem is indul újra mert csak akkor fog ha 1 fokkal beesik a beállított érték alá. A kijelzőn sem a H1 felirta látszik hanem csak a beállított hőfok és néha villog a fűtés ikon. Tehát olyan furcsa nekem ez a leolvasztás, kb mintha semmi sem történne, nem jár szinte semeddig a kültéri...azt hittem először, hogy na valami gáz van, vehetem elő a auchanos hősugárzót :D
Beltérin sincs feltüntetve legalább a max légszállítás? Green rajta van. Ha más nem esetleg az alapján is beazonosítható. A számaid alapján úgy 15%-al jobb a hatásfoka mint az enyémnek....ha stimmelnek a légszállítási adataid!
Ebben az éjszakai -5 fokban nekem már 3 alatt volt... -10 fölött tuti közelebb lesz már a 2-höz....ami rendes tarifával még mindig nem veszélyes 20 forint alatt marad /kWh. H-val meg kb egálba volna a gázzal.
Nem a túlfűtéssel van a gond hanem hogy nem akar le állni ha vissza veszem a hőfokot 16ra azonnal leáll leállás után azonnal vissza 22re és nem indul újra csak ha visszaesik a hőmérséklet kb 1 ora !5*5 helyiségben van egyébként !A többinél nincs ilyen jelenség !
A jelenség az hogy kb 2-3 fokot túlfűt, ha jól értem. A jelenség attól is lehet hogy a klíma nem tud annyira visszaszabályozni hogy ne fűtsön túl. Viszont programozva úgy van hogy ha lehet folyamatos üzembe legyen, de mivel a helységnek nincs akkora hőigénye mint a klíma minimum fűtőteljesítménye ezért túlfűt. Mekkora helyégben van a 3.5-ös amúgy?
Aki még nem vette meg a karácsonyi ajándékot, annak segítek választani, hogy legyen egy Daikin a fa alatt :)
Én konkrétan valami körömszépítőt gondoltam az asszonynak a fa alá, de ha te tudsz 3-4 ezer Ft-ért Daikint , ám legyen. Talán nem sértődik meg, ha nem kimondottan neki valót kap. Csak szépen legyen becsomagolva.
Üdv!Egy kérdésem lenne klímával fűtök 3 db van a lakásban a szobai valamiért nem akar kikapcsolni tehát a beálított hőfoknál nem kapcsol ki csak hidegebbet fúj egy kicsivel !Tehát 20 fokra van beállítva és a szobában 23-24 fok van !Mi lehet az oka hibakód nincs csak nem áll meg !A másik kettőnél nincs ilyen jelenség !
Ez utóbbinál egy picit azért jobbra számítottam, de mivel ilyenkor már annyira tolja a levegőt, hogy már semmi szabályzás nincs, megy minden maxon akár OK-s is lehet a mérés.
Amúgy egyelőre az az üzemmód nem is igazán érdekel, mert soha nem megy a venti így (kivéve turbó 20perc) 1.-2. fokozatot használja, télen fog kelleni majd a 3. A max az 5.fokozat. Kíváncsi leszek a -10fokos kinti időkre, akkor mit tudok mérni. Persze ott megint bejön bizonytalansági tényezőnek a leolvasztások pazarlása. Nem mindegy, hogy fele időben pocsékol és fele időben fűt, vagy 5% pocsékol és 95%fűt a megoszlás.
Vannak bizonytalan pontok, de ebben majd kérek egy kis segítséget.
Daikin FTX35KMV1B Na most ilyen gépet pontosan nem találok a daikintech oldalon. KMV1B csak 50-esben van, 35-öst K2V1B nek nevezi.
Sajnos több specben is összesen 4 ventifokozatot ír, de az enyém 6 fokozatú, mindkettőben beleértve a silent fokozatot. Itt egy kicsit megzavarodtam, ebben kérném a segítséget olyantól aki pontosabb spec. elérést tudna ehhez a géphez. Kinti hőmérséklet 5,5, szoba 21fokos.
A fentiek miatt a középső fokozatot (3.) választottam. A hőmérsékletet feltoltam 27fokra, 10perc után néztem. Fogyasztásmérő már nem billegett, szépen beállt közel fix értékre.
Erre ír (min/norn/high fokozatok közül a NORMra) 8,5m3/percet. Ez 510m3/óra, tehát 612kg levegő.
Üdv ! Ok köszi a választ ,belegondolva jogos a porral kapcsolatos felvetés ! Hát azt hiszem ki kell tanulni ezt a "ganézást"is ,mert nem szeretném egyhamar még egy klíma árát kifizetni ,meg úgy sem érnek rá az igazán jó klímás szakik !:D
néhány nálam jártasabb ember véleménye érdekelne, hogy épülő házunkba hova telepítsek klímát. 2 db-ban gondolkozom, egyiket az étkező falára tenném és ez kihűtené az étkező,nappali, konyha triót illetve egyet a folyosóra, a szobákkal szembe, ami a 3 szobának adna hidegebb levegőt. Főként a második érdekes, hogy ez elérheti-e a célját, úgy hogy tudom hogy nem akarom totálisan lehűteni és az a rész a ház hidegebb része, de azért oda is szeretnék. Mi a véleményetek a rajz alapján(pirossal jelöltek a klímát tervezett helyét)?
Amire Te gondolsz abban az értelemben kamu, hiszen nincs semmi cső a kertikukáig, vagy kismanó aki kiszalad a kitakarított kosszal.
Amire a gyártó gondolt az a ki-be kapcsolgatós tulajok elleni védelem amikor is kikapcsolás után még egy kicsit járatja a ventit, hogy valamelyest leszárítsa a hőcserélőt így csökkentve kicsit a gombatelep kialakulását.
Nekem mikor felszerelték, a szerelők már az elemeket cserélgették, meg a panelt akarták ellenőrizni, mikor a távirányító hátulján ott volt a bűvös matrica angolul, hogy párosítani kell a beltérivel.
Csak annyit szólnék, hozzá, hogy a Gree Ucrown széria nem infrán kommunikál a beltérivel, Rf-es a másik szobából is kommunikál, persze a kisebb tipusok csak infrán.
Üdv ! Fűteni nem fogok vele,de gondolom a havi tisztítás a hűtésre is érvényes akkor !:-) A szerelők az éves karbantartáskor mit csinálnak ,ha példásan tiszta klímába botlanak ?:-)Jahh a kávézáson túl !:D
Lentebb írtam. Ha nem látják egymást akkor nem működik....tehát olyan pozícióban kell állnia, hogy ugyan úgy vegye a jelet mintha valamit megnyomnál....ezért nagyon félrevezető és kb semmire sem jó ez a funkció az én tapasztalatom szerint. De biztos van akinek bejön.
Üdv !A szűrő mosogatása ilyen sűrűn nem túlzás egy kicsit???:-) Én évente 1x -i takarítást tervezte be ,akkor úgy néz ki hogy ez a két szélső érték(a Tied a havi 1x-i) ,és mi lenne a normál szűrő tisztítási idő intervallum !!??:-)
Hát passz. Gondolom normál, száraz, elpucolt gyári szűrővel adják meg ezeket az értékeket. Ez az egy paraméter szinte kizárt, hogy ellenőrizhető volna, elhisszük a gyártónak aztán csókolom:)
Ebben annyi lehet a hibaforrás hogy a manualban megadott szállított légköbméter az mennyire pontos?
Mennyit ront rajta a szűrő? PL. én 3-4hetente kimosom a szűrőt és mikor visszateszem érezhető, hogy a lerázott de még nedves szita fog a levegőn. Bekattintom/kikattintom a helyére és érzem, hogy változik a légmozgás. Teljesen leszáradva még nem néztem. :)) Porosan szintén nem ,mert olyankor óvatosan minél előbb szeretek eljutni vele a zuhanyzóig. :)
Fogsz 2 hőmérőt, összeméred őket, hogy pontosan ugyan azt mutatják e. Ha nem akkor nyilván az eltéréssel együtt is tudsz számolni csak akkor belekalkulálod....meg persze elég egy hőmérő is csak úgy bigyósabb és hosszadalmasabb mert rakosgatni kell a szondáját ide-oda. Ez egyikkel méred közvetlen a beltéri tetején beáramló levegő hőmérsékletét. Én be szoktam akasztani a fenti lamellákba. A másikkal a kifújtat, ott is beakasztom a mókuskerék elé közvetlen.. Kinézed a készülék manuáljából , hogy melyik fokozaton mekkora a légszállítása és természetesen kell valami fogyasztásmérő is a ketyere elé.
Érdemes olyankor mérni mikor a cucc beáll egy folyamatos egyenletes teljesítményre hosszabb ideig. A hosszún most mondjuk a fél órát értem, akkor már nem csapod be magad a méréssel...egyébként igen. Vagy told fel maxra és akkor dolgozzon maxon mondjuk 10-15 percig akkor már vélhetően elérte amit el tud. Más-más hőfokon meg légszállítás mellett más lesz a végeredmény is. Tehát vagy azt nézed pillanatnyilag mennyi a COP vagy mondjuk maxon mennyit tud vagy ilyesmi, de eltérések lesznek érthető okokból.
Az én esetemben pl a maxon 680 m3 szállít a beltéri, kifújt levegő ilyenkor 54-55 fokig felmegy. Beszívott levegő mondjuk 29 fok...természetesen magasabb lesz mint amit a szobában máshol mérsz hiszen óhatatlan, hogy ne szívjon vissza a kifújtból és a meleg ugye úgyis felfelé száll.
A kettő között van ugye 54-29 = 25 fok difi. 680 m3 levegő súlya 680 x 1,2 (1,2 kerekítve ezen a hőfokon) azaz 816 kg levegő óránként. Levegő fajhője 1 kerekítve az is. Tehát 816x1x25 azaz 20400 kj....ezt adjak meg btu-ban ugye. Ezt osztod 3600, hogy megkapd kW-ban. Kb 5,6 kw. Közben nézed a fogyimérőd, esetemben 1500 watt kereken. Osztod a kettőt és megkapod mekkora a COP ugye. Nekem ezek a számok TURBO mellett jönnek ki. Ha csak simán maxra járatom akkor 3,4-3,5 a végeredményem, tehát valamivel rosszabb viszont ennyit ad meg a manual is.
Kis hőmérséklet difinél és nagy légszállításnál valamivel 4 fölé megy, mínuszban legalacsonyabb fokozaton 3 alá is becsúszik ha olyan az idő.
A vicc, hogy még sima tarifával is csak 13 ft körül alakul egy kW átlagban...H tarifával ez 8 forint volna! Hát ez bőven veri a gázt, de még talán a fát is ha nem az erdőből lopod...persze csak ha szigorúan az anyagiakat nézzük...és akkor ez egy közepes gép, semmi földöntúli 5-6-os COP meg ilyenek...
Kibontották a régi fa szekrényt , raktak fel új tetőtartót, raktak fel egy kettes szekrényt amibe van a nappali és az éjszakai mérő. Raktak fel egy egyest a H tarifának, és van egy egyes amibe bemegy a betáp és abból van minden egyéb irányba elosztva.Ezenkivül megcsinálták a klímák közvetlen bekötését az órához. Ez a meló így 120 ezer ft környéke volt.
Sziasztok! Fűtésre használom a klímát, kinti 0 fokig jól jól működik. A kérdésem az lenne, h mivel kímélem jobban a technikát: ha 0-24ig alapjáraton megy (16fokon), ami estére, mikor itthon vagyunk, 18 fokot tart, vagy ha egész nap pihen, este 3 óra alatt turbóval befűt és utána tárjuk a 18 fokot? Fogyasztásban ugyan az. Köszönöm.
Ha jól tudom az összes merohelyet szabványosítani kell. Legalábbis nálam ez történt. Bár én a nappali teljesítményre is kértem bővítést. Nekünk is fa szekrényben volt a két mérő.
Szeretném megkérdezni, hogy "H" tarifás mérődobozt lehet-e teljesen külön a főmérőtől elhelyezni a saját szabványos dobozában.
A mostani szekrényem nem épp szabványos. Egyszerű faszekrény a falban. 20éve még jó volt. Ebbe szerintem ma már nem tesznek új mérőt, vagy bármi egyebet.
Sőt egy új mérőhelyről ami csak a "H"nak lenne kialakítva most még könnyebben is tudnám megközelíteni (vésni/rombolni) a készülékeket.
Nálam a két klíma már a leendő H tarifás óra alatti elosztó dobozba van közvetlenül bekötve. Van azért rá valami mód,hogy mérni tudjam az áramfelvételüket ,vagy azt csak a konnektorba dughato fogyasztásmérővel lehetséges?
Az eddigi tapasztalatom, hogy a gyári manuálja nem nagyon hazudik, igaz eddig a leghidegebb idén egy éjszaka erejéig mínusz 2-3 fok volt. COP atomra annyi mint amit a manual megad. Viszont abban egyelőre erős csúsztatást érzek, hogy nem tud 600 wattig leszabályozni fűtésben, ez 200 watt volna mondjuk bemeneten. Ha maxon járatom a beltérit, sem tudom rávenni, hogy 400 wattnál kevesebbet vegyen fel, ebből kb 80 watt amit a venti meg a beltéri megeszeget ilyenkor....mindenesetre a 200 watt felvett teljesítményhez képest ez nagyon messze van még...olyan 1200 körül adott le a minimum amit mértem...de aztán lehet lesz olyan körülmény mikor lecsavarja magát minimumra de egyelőre kikapcsol ha túlfűt.
Kondenzvizet termeli a kültéri rendesen, sokszor itt a hegyen ahol lakom éjszaka ködszitálás van ezerrel...viszont eddig a minuszos éjszakékon sem volt egy fikarcnyi jegesedés sem....később tuti lesz de erről egyenlőre tapasztalatom nincs, szusszan, pukkan, mit csinál vagy mit nem csinál olyankor!
Könnyűszerkezet , nem túl nagy, kb 100 légköbméter, szűk 40 m2...hegytető, semmi védelem, szél non-stop. Komplett felületem 155 m2, ebbe benne van a padlózat is. Ablakok hatalmasak, 40 m2 a ház 15 m2 ablakkal...folyamatos 30 m3/óra légcserével és közepes szigeteléssel. Ez azt jelenti, hogy a komplett U értéke a háznak, mindent beleszámolva kalkuláltan olyan 0,55 körül van...az októberi fogyasztás szerint, átlaghőmérsékletből számolva pedig 0,45....de ugye hulladékhő,benapozottság stb stb stb..
Van néha, hogy napokig a fogyasztás és a kinti átlag alapján 0,4 alatti U-t számolok. Csalóka ám mert ha nedves a levegő és kicsapódik a házfalon akkor az rengeteg hőt elvon...rögtön borul minden :) Szinte lehetetlen pontos értékeket meghatározni....maradok inkább a havi átlagolásnál :)
Október kereken 6000 forint volt, november most eddig a percig egyelőre 3000 forint. Sima tarifa, nem H. Nekem 0-24-ben megy a fűtés, tehát én direkt mód nem kapcsolom ki vagy lejjebb ha nem vagyok itthon. 23-25 fok között van mindenhol a házban folyamatosan.
Kikapcsolni akkor kapcsol ki ha eléri a +2 fokot, bekapcsolni pedig a beállított értéken kapcsol be vagy mikor épp eggyel alá megy. Nekem ez így pont megfelel tehát nem panaszkodom. A házban is ez 2 fok difi de nem kényelmetlen.
Hangja nem veszélyes, engem nem zavar az alvásban sem...bár max beltéri fokozaton még nem volt szerencsém aludni mellette ez is igaz... de a közepes az még simán elviselhető, kipróbáltam.
A fenti összegek és számok úgy jöttek ki ,hogy nekem folyton legkisebb fokozaton ketyeg a beltéri csak indulásnál nem...tehát a hatásfok ennél lehetne jóval jobb, de egyelőre nem vergődöm ezen. Csináltam számítást fokozatonként, hogy változik a COP, ha valakit érdekel előkotrom...
Az I Feel funkció nekem nem nyert. HA NEM LÁT RÁ A TÁVIRÁNYÍTÓ A BELTÉRIRE AKKOR NEM MŰKÖDIK! Azt hiszed igen mert szépen teszi a dolgát és valami más megírt program szerint elkezd kapcsolgatni de nem azért mert a távirányítóról veszi a jelet. 10 percenként a távirányító küldi a jelet, ezt magatok is megnézhetitek, stoppereljétek le és nézzétek az ikont, villan egyet :) De ha nem látja a beltérit akkor nem is tudja leadni az infót és a beltéri valami egyéb program alapján kezd el működni....
Ha valakit érdekel még valami hajrá....elég jól körbetesztelgettem már ezt a gépet.....Amúgy most is meg kell jegyeznem, tudna sokkal többet is ez a gép ha a beltérin volna még fokozat....turbóban 680 m3-nél is pikpak eléri az 55 fokot amikor is lejjebb veszi a kompresszor teljesítményét...Ha volna még egy fokozat akkor még simán nagyobb légszállítás mellett is elérné ezt a hőfokot....ezt ugyan eddig csak 5 fokban próbáltam de akkor 5,5 kw-ot simán lead. Hármas fokozatban is dettó ez a jelenség..Igaz ezt -7 fok körül kéne vizsgálnom majd mikor is elvileg még 100%-ot tud a masinéria!
Au i fell funkció jó mert alapul veszi a taviranyito homersekletet s akkor nem fog túl fűteni. Elöször én se hasznaltam de hidd el hasznos. Amúgy ha barmi kérdesed van akkor facebook on vedd fel a gree magyarorszagi kirendeltseget s valaszolnak ha irsz nekik egy oran belul rendessek. Segitenek mindenben. A wifi funkciot nem tudtam bealitani s mondtak hogy kuldenek ki embert aki megcsinalja ha akarom.Pedig semmi kozuk a szereleshez. Nem tom mashol van e ilyen support. Haveromnak a szerelo miatt a gaz ment el , szar volt a perem. Irt nekik kimentek es mutatta a szamlat es javitottak a szerelest ingyen s bermentve. Jo gondolom minden szart nem javitanak ki de ha mutatsz hivatalos szamlat s bizonyitod hogy az o termekuket veted s fizettel erte segitenek. Paratlan tarsasag sztem. Nah ennyit a kinai szar gree rol. En nem csalodtam bennuk sem a termekbe. Persze 100osan akkor fogom elhinni ha szarba vok s tenyleg csongetnek!
Tapasztalatom szerint mind a két Gree tipusom túlfűt. A napokban próbálgattam az Ifeel funkciót így a túlfűtés csak minimális,de néha le offolnak. Vajon ha hidegebb lesz akkor mennek majd folyamatosan? Másnál mi a tapasztalat esetleg?
Ha majd hidegebb lesz akkor felveszem neked a Samsungom ... halvány fogalmam sincs mi történik benne ami olyan hangot ad ... mondjuk vennem kellene egy mikrofont ... de olyan dologért ami elektromos nem igen adok pénzt mostanában.
ha szoftver buta akkor bizony szusszan ... a daikin althermas videómat nem találom ... de gondolom van a youtube-n 100 hogy az hogyan csinálja.
Aztán hogy FTXB mit csinál azt nem tudom, nem laktam vele egy lakásban, az ügyfelek meg nem panaszkodtak eddig.
Nem tudom te tapasztaltad e de éppen meséli barátnőm hogy az amber olyat csinal fűtésben néha éjszaka hogy lekapcsol leall a benti venti aztan elindul a kulteri s durran vagy inkabb sztem hangossan suvit egyet mint ha kilovelne a gaz s elindul a kulteri aztan 10perc mulva meg megint fut. Vajon mi lehet? Olvassza a kulterit ilyenkor? En csak erre tok gondolni bar nem voltam tanuja a dolognak. De ilyen hangosan kell ezt ejszaka? Valtószelep megforditana a gazt hogy futse a kulterit s szusszan egyet vagy mi?
Tegnap este volt esedékes a mérőállás rögzítés. Az október 9- november 9-ig tartó időszak 14100ft lett. H tarifás mérő még mindig nincs, várunk továbbra is az eonra.
2 db Gree klíma fűt még nem non stop üzemben. Általában hétköznap 16 órától hajnalig,reggelig. Hétvégén pedig egész nap ha szükséges.
A fűtés nélküli hónapokban 7-8000 ft között szoktam fizetni, így kb 6-7 ezer forintból fűtöttem ki az elmúlt hónapot. 22-24 fok között üzemeltek a gépek. Bár inkább 22 mert picit még mindig túl fűtenek. Szerintem ez így rendben van.
Értem a számokat, el is fogadom, de félrevezetőek. Nálunk fent van 1 bejárati ajtó, 11 ablak szárny, 8 redőny lyuk a műanyag ablakokon + van padlásfeljáró is és van egész napos szél-szellő. Ezek összessége biztosítja, hogy hidegben nem kell külön szellőztetni és túl szellőztetés sincs. A ház légtartalma elég nagy ahhoz, hogy a napi kb. 2x fél órás szélcsendet (ekkor fordul meg a széljárás) "átvészelje". Reggel szellőztetés, nappal többszöri ajtó nyitás van. Azonos hőmérséklet esetén (kint-bent 23-24 fok) már régen nyitva vannak az ablakok, de ez szerintem már nagyon-nagyon túl van reagálva! :-)
Nem a személy számít, de lentebb le lett írva, hogy beér Pestre, bekapcsolja a belső levegő keringetést. A kocsi (szerencsére) nem lég tömör, főleg akkor nem, ha halad a kocsi, ha pedig a városban van dolga (tehát kiszáll a kocsiból) akkor meg ugyan mindegy, hogy addig hogyan ment oda.
A szellőztető soha nem térül meg (gondolj arra a gépre amit windy linkelt be). Megvásárlása, előállítása, üzemeltetése, karbantartása, javítása pénzbe kerül, működése alatt folyamatos veszteséget produkál, jóval többet, minthogyha hagynánk egy kicsit szellőzősre a házat, lakást. Szerintem. :)
- ha nincs hőmérséklet különbség (tavasz-ősz, legalább 6 hónap problémás), akkor elégtelen a légcsere
- ha van hőmérséklet különbség, túl sok (lobog a függöny) vagy épp megfelelő légcsere.
Nem kell amúgy túlkomplikálni, egyszerű PC ventilátor hangszigetelő csőbe a vécébe és / vagy konyhába, ami csinál stabil 30-50 Pa (ekkor nem lesz anniyra évszak függő légcsere) deltaP-t, távoli helyiségekben, kis szakaszon az ablaktömítést.
- két feltétel van, nem lehet nyílt égésterű kazán, kell padlás a hangszigetelő csőnek.
Röviden tömören. Ha nem hozunk létre problémát (gáz tömör lakóterület), nem is kell megoldani. Az is probléma, hogy a probléma megoldó eszköz, működése közben, alapesetben is 30%-os veszteséget produkál/generál/okoz(amelyik jobban tetszik). Ez a szám, a hőmérséklet különbség növekedésével csak romlik.
Ahhoz, hogy ne égjünk szénné egy tábortűzben, hűteni kell magunkat, de közben az is elvárás, hogy a tábortűz ne aludjon ki. Nehéz feladat, műszakilag biztosan megoldható, de ha nem állunk bele a tűzbe, nincs probléma, nincs mit megoldani.
A kényszerített szellőztetés arról szól, hogy a CO2 szint ne menjen 1000ppm fölé, mert káros az egészségre.
Mérés helyett két sarokszám van, ami nagyjából teljesíti ezt családi házas viszonylatban.
30m3/h/fő / 0,5 légcsere/h/térfogat. 4 fő esetén 100nm, 2,7m belmagasság esetén elsőre 120m3/h, másodikra 135m3/h adódik.
Azt kell észrevenni, hogy napi 2X hagyományos, ablakos szellőztetéssel 1/4 annyit szellőztetsz! És igen télen, ha huzatos az ablak jelentősen javul ez a szám, de tavasszal és ősszel, amikor nincs T különbség a ház és a környezet között szinte 0 az ablakréseken való szellőzés. Ilyenkor alakul ki reggelre oroszlánszag a hálóban...
Tehát, ha tartani akarod az 1000ppm számot jelentősen növelni kell a szellőzés mennyiségét -> ha nincs visszanyerés egész csinos mennyiségű hőt dobsz ki vele.
"... Ennyi bőven elég ahhoz, hogy az ember ne halljon bele az oxigén szegény levegőbe...."
Ja, mondják, hogy: teljesen zárt térben előbb halsz meg CO2 mérgezésben, mintsem elfogyna az O2.
Teljesen amatőr kérdésem van. Daikin FTX35KM a konkrét típus, de általában véve is érdekel a válasz. A kérdésem az, hogy lehetséges-e a beltériből a hűtőközeg és elektromos vezeték csöveinek bal oldalon, a fal azonos oldalán való kivezetése, ugyanakkor a kondenzvízé szintén a fal áttörése nélkül, de jobbra elvezetése. Nézegettem én a telepítési kézikönyvét, abban a rajzok sejtetni engedik a lehetőséget, de nekem nem egyértelmű.
A faláttörés az adott helyen nagyon sok egyéb problémával járna...
Ha már téma. Én Budapest táblánál automatikusan nyomok egy belső keringetést. MINDIG. Nem tudom elviselni a büdöset.
Az lenne a kérdésem, hogy egy aktívszenes pollenszűrő mennyit javítana a szagok (konkrétan a dízelautók kipufogója) támadása ellen. Sose vettem még ilyet a kocsimba. Tudom próbáljam ki.
10 eves modern"panel". Most cserelik a muanyag ajtok(francia erkely) tomiteset/zsanerait. Nincs rajtuk szellozo, ha jol latom, de akar az is megoldas lehetne. A halo kicsi, a korablak sokszor vizes telen. A furdobe legalabb vettem egy paraerzekelos ventit, az jo sokaig megy egy zuhanyzas utan. Full alapterulet 4xnm. Nyaron a franciaerkely miatt dogmeleg van, ezert akarok klimat. Szellozteteshez ablakot(ajtot) nyitni hangos. Az erkelyre kirakott muanyag agyon nyaron is fekete korom lesz 1-2 het utan. Klimat szeretnenk beszereltetni, de ha mar lattam legcsereloset, gondoltam legyen az. De az kiesett. Nem egesz nap menne a szellozteto.
Félreértettél. Én csupán a kérdésedre válaszoltam, azt hittem komolyan kérdezed mennyi idő alatt térül meg egy ilyen dolog....hát mondom számolgassunk :))))
De ha már így kitértél rá akkor elmondom erről is a nézetemet ha érdekel.
Én egy konténer házban lakom, hajózási konténerekből csináltam és 2 komponensű zárt cellás habbal van szigetelve. Szinte teljesen gáztömör!!!!! Ha minden csukva a 100 m3-es venti kb 10 m3-t tud óránként! Ha csak egy ablakot bukóra teszek akkor tudja a névlegest....ezt csak annak szemléltetésére mondtam, hogy valóban szinte teljesen hermetikus a ház. Ha itt nem volna direkt méretezett 0-24 órában szellőzés ami az én esetemben kb 1/3 légcsere óránként akkor egy éjszaka alatt 90% fölé szaladna a pára....ha mosok és ruhát szárítok akkor gyakorlatilag 2 óra és 90 fölött volna....Alap helyzetben most jelen pillanatban 65%. Persze állíthatom köztes állapotba is az ablakokat vagy akár bukóra vagy amit csak akarsz de én jobb szeretem a pontos számokat. Gondolom a passzív házasok értik miről beszélek (ez persze nem passzív ház, nem félreértendő!!!). Előtte 30 évig panelban laktam , ott is ugye van 0-24 órában egy direkt szellőztetés de ha az nincs is szelelnek már a 30 éves ablakok...persze, hogy lehet élni úgy is ahogy mondod. De hidd el, egy célirányosan ilyenre épített házban nem tudnál irányított légcsere nélkül meglenni, azért meg nem rakok be rosszul záródó ablakokat, hogy kontrollálatlanul jöjjön-menjen benne a huzat. Nekem fontos volt a pontos méretezés a fűtés miatt is, tudjak azzal is kalkulálni...gondolj bele 30 fok difivel 50 kilónyi levegő rögtön 400 watt!! Nem elhanyagolgató mondjuk egy 2 kw körüli hőigény esetén! Nem kívánok ablaknyitogatással sem vesződni meg a többivel. Lehet hőszivattyú nélkül is élni, éjszaka 2x rakni a kályhába fát és mocskolni vele ha úgy adódik, olcsó de kényelmetlen. Az a baj mindig forintosítunk pedig nem szabad. A kényelemnek is van ára, nem mindenáron az a szempont, hogy mibe kerül, van mikor inkább kerüljön többe de cserébe flottul működik minden magától!
Mikor elkezdtem ezt a házat építeni és muszájból kikupálni magamat a témában akkor persze minden ismerősömet lekádereztem milyen a hőszigetelése, mekkora a pára a lakásban, mennyi a fűtésszámlája stb stb stb....10 esetből 9-nél nincs csak természetes szellőzés, 7 esetben meg télen vígan csörgedezik az ablakon a víz...a szekrény mögött meg a penész. A szerencsés 2 esetben meg fütyül a szél az ablakokban mert már öregek és szarok..cserében 20 ezerrel magasabb a havi fűtésszámlájuk a kelleténél.
Hidd el nagyon is indokolt egy megfelelően méretezett irányított légcsere...és ha még spórolni is lehet egy hőcserélős megoldással ami ésszerű időn belül megtérül akkor miért is ne? :)
Koszos levegő ellen keres megoldást ... Budapesten
Sok évig voltam fent a Nagyfaluban, pont abban az időszakban amikor a kamionok még átmentek rajta. Nyári hőségben a Hungárián álltam dugóban úgy, hogy a lehúzott ablakon keresztül tolta befelé a kipufogó a mannát. Nem volt légkondi a szolgálati kocsiban, de tulajdon képen ott mindegy is volt. A jelenlegi állapot írói túlzással már olyan, mintha kristálytiszta lenne a levegő! Mint írtam, nekem teljesen mindegy, hogy ki hova költi a pénzét, csak a hőcserélős szellőztetőt ne tüntessük fel energia megtakarítónak, mert nem az, sőt. Gondolom Te is úgy fogsz elköltözni a túlvilágra, hogy nem volt rekuperátorod és nem is a hiányába fogsz belehalni! :)
Koszos levegő ellen keres megoldást ... Budapesten ezen azért Én nem csodálkozom.
Tudod van aki úgy vesz 40 milliós autót évente vagy két évente mint Te mondjuk telefont.
Napelemet meg az átlagpolgár sohaviiszanemtérítendőmunkahelyteremtőhatékomsánővelőpályázatonkapja .... ja kvóta lapján amibe soha se fogsz beleférni ... lehet ezt nem kvótának hívja de Én igen. :-)
Maradjunk a számok oldalán, de tényleges konkrétumok nélkül. Emberünk kiad 205.000 Ft-ot mert úgy gondolja, jó ötlet rekuperátoros szellőztetést használni. Mélységében nem olvastam utána, de szerintem erre a szerkezetre is igaz az, hogy minél nagyobb a hőmérséklet különbség, annál rosszabb hatásfokkal dolgozik. Tehát a hő visszanyerés hatásfoka -20 foknál drasztikusan rosszabb mint +15 fok esetében.
A felhasználó elkölt 205.000 Ft-t azért, hogy 106 m3-t szellőztessen óránként. 70 %-os hatásfokot feltételezve óránként 30%-os veszteségbe löki magát. -20 foknál szerintem a 70%-os veszteség sem durva feltételezés és, ha valaki kiszámolná, hogy 24 óra alatt (2544 m3-ről beszélünk!) mennyi pénzt is jelent mindez, szerintem sokan hanyatt dobnák magukat. Ja és plusz a villamos fogyasztást, az időszakos karbantartást, javítást se felejtsük el!
Én továbbra is maradok az ingyenes természetes szellőzésnél! Főzésnél mindig nyitunk ablakot, hogy a jelentős mennyiségű pára kimenjen. Fűtésidényen kívül ez nem kérdés, mivel az ablakok (legalább egy) nyitva vannak.
Tudom feleslegesen írom le, mert úgy s mindenki azt csinál amit csak akar. Nálunk sincs bukón az ablak amikor pl. -20 fok van odakint. Ha így lenne pikk-pakk kihűtené a házat. Ahogy csökken a külső hőmérséklet a hideg levegő, kezd befolyni a nyílászárók alsó részénél. A felsőnél ahol jóval melegebb van pedig ugyan annyi kifelé. Ha a házon belül van padlásfeljáró akkor elsődlegesen arra felé lesz a légáram. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy az ember ne halljon bele az oxigén szegény levegőbe. Nálunk szigetelve van a fal, sosem volt penész sehol sem, pedig a felsőszinten főzünk, fürdünk, szárítjuk a ruhákat. Családon belül van akinél nincs szigetelve a külső (kisméretű téglából épített) fal, penészedik is ahol csak lehet. Nálunk megfogva a falakat -20 foknál már érződik, hogy odakint meglehetősen hideg a levegő, a jelzett épületnél meg szinte oda lehet fagyni a falhoz. Nekem az a véleményem, hogy ha nem hozunk létre problémát, nem is kell megoldást keresni rá. Hatehát óránként nem szellőztetek ki 106 m3-t, nem is kell a hő vissza nyerésével foglalkoznom.
Csak matematikailag.
Az ember elkölt 205.000 Ft-ot arra, hogy óránként 106, egy nap alatt 2544, egy hónap alatt 76.320, 9 hónap (fűtés-hűtés) alatt 686.880 m3 levegőt mozgasson meg. Valóban szükség van a kényszer szellőztetésre? Szerencsémre nekem eszembe sem jutott. Egyébként én is forgalmas út mellett lakom. Az uralkodó széljárás a kert felől jön ahol szántóföld van. Jelentős mennyiségű por jön a szántóföld felől, sokkal több mint az alapvetőlegesen "tiszta" aszfalt felől.
A résnyire nyitott ablakod télen sokkal többet szellőztet mint kéne, (ezért zárja mindenki-->penész új ablakok esetében..) tavasszal meg ősszel viszont nem eleget.
Én építettem magamnak, nem bántam meg. Főút mellett lakunk, nem egyszerű szellőztetni ablakon keresztül, főleg a zaj miatt.
A kiindulópontod hibás. Eddig senki nem halt meg azért, mert nem szellőztetett gyakran. Hőcserélős szellőztetők nélkül is élnek sok-sok millióan lakóterekben. Itt most arról van szó, hogy valaki MOST úgy érzi, neki egy olyan készülékre van szüksége ami kényszerszellőztet. Nézzük a 106 m3-t. Ha kényszer szellőztet van 106 m3 levegő, aminek a hőtartalmát jó lenne visszanyerni (ez jó ötlet), de ha nem szellőzteti ki óránként a 106 m3-t (ami napi, havi, éves szinten azért nagyon nem kevés!) nem kell visszanyerni a levegő hőtartalmát! Érted? :) Nem tudjuk, hogy hibamentesen menyit mennek el, nem tudjuk, ha romlik mennyiért javítják ezeket a szerkezeteket. Vannak jól záródó nyílászárók, de soha sem légmentesen zárnak. Egy költségmentesen, bukóra résre nyitott ablak hang nélkül teszi a dolgát (ennyi elég is egy lakás vagy egy ház esetén) és gyakorlatilag sosem romlik el. Ismert számok esetén matematikailag ki lehet számolni, hogy a kényszer szellőztetés/hőcserélés mikor lesz null szaldós a befektetett összeg, csakhogy annyi változó van, hogy szinte lehetetlen megmondani, hogy ez mikor, gyakorlatilag hány év után lesz. Nincs célszemélyem, csak úgy. Nekem az a véleményem, hogy van az ötletgazda, akinek van felesleges pénze, ami viszonylag "égeti" a zsebét. Legyen az ötletgazda 40 éves. Eddigi 40 évét simán leélte úgy, hogy nem volt hőcserélős kényszer szellőztetése, de most akar, mert szerinte jó ötletnek tűnik.
A napelemes dologban egyetértünk! Utána olvasva azt látom, hogy villanyszámla kiváltására épített napelemek 10 év körül (vagy után) lesznek null szaldósok. A nagyobb teljesítményű visszatáplálós rendszerek (áramszolgáltató mellett sziget üzeműt hülyeség létrehozni) rendszerek arányában már nem drágák. Szaldós elszámolású, ad-vesz rendszer esetén, érdemes olyan nagyságú rendszer létesíteni ami a napi áramfogyasztást, a hőszivattyús hűtés, fűtést is ki tudja szolgálni. A rendszert az amortizációt figyelembe véve kell túlméretezni, hogy a jövőbeli csökkent termelőképességnél is meg legyen a kívánt teljesítmény. Sajnos ez megint nem az átlagpolgárok játszótere, de ötletnek nem rossz. :)
Hát nézd...106 m3 forgat óránként ugye, az legyen kerekítve 125 kg levegő. Nézzük csak a fűtés szezont, 200 napra mondjuk és legyen mondjuk 0 fokos átlag ami már eléggé alacsony. Bent legyen 24 fok. Az annyit tesz, hogy 125 x 1 (kerekítve 1 kJ/kg a levegő fajhője) x 24 azaz 3000 kJ óránként. 3000/3600= kerekítve 830 watt. 24 óra alatt 20 kw, 200 nap alatt 4000 kW! Ez 40 Ft/kW mellett 160.000 Ft/ év. Akkor számoljuk bele, hogy mondjuk 70% körüli a hatásfoka, 115.000 Ft évente a megtakarítás. Nyilván hőszivattyúval fűtünk, legyen sima levegős mondjuk 3 SCOP körül, akkor az már csak 40K HUF. A nyári hűtés az ennek nyilván csak a töredéke....de legjobb esetben is ha fullra járatod max egy 50-est hozhat vissza évente...persze ezek csak nyers számok.
Nehéz ezzel számolni mert hiába mondjuk az októberi átlaghőmérséklet 13 fok, bent 24, esetemben 11 fok diffi, mégis a saját mérései, alapján annyi volt a fogyasztásom mintha csak 6-7fok difi lett volna az átlag meg a benti hőmérséklet között. Gondolom napsütés, hulladékhő és egyebek, ezekkel nehéz kalkulálni. Tehát jó esetben a fenti számok még alacsonyabbak.
De még ezzel sem volna semmi gond. Teljesen rendben van, hogy ha valami 3-5 év alatt térül meg. Ez manapság teljesen átlagos szám. Számolj utána egy napelemes rendszernek úgy, hogy még csak nem is akkuparkod van hanem visszatöltesz. Legjobb esetben is vagy 8-10 év mire kifizetődik. Nekem valahogy nincs ínyemre 10 évre előre kifizetni a villanyszámlám...arról nem is beszélve mi van a meghibásodással és azzal, hogy 10 év alatt kitermeli magát, majd 10 év alatt megkeresed annak az árát amit majd újra elköltesz mert 20 éves a rendszered :D
Az ember nagyon okos, ügyes, kreatív, a kereskedelem mindent elkövet, hogy a pénz mozgásban maradjon.
Az értelmes befektetés akkor jó, ha gyorsan megtérül, aztán csak a pénzt hozza, illetve kevesebbet visz el. Jelen esetben a hőcserélés kevesebb fűtésköltséget jelent.
A jelzett entalpiás hőcserélő 163.000 Ft-ba kerül, villamos fogyasztása 17-34 watt. Hogy a 17 wattos fokozat mire elég nem tudom, ezért a 34 Wattos fogyasztást tekintem értelmes fokozatnak. Feltételezve, hogy 0-24-ben dolgozik a hőcserélő, ezért a napi fogyasztása 816 watt lesz, havi 30 napot feltételezve 24.48 KW, legalább 10 hónapos használatot (fűtés-hűtés) feltételezve 244.8 KW. Az egyszerűség miatt számoljunk 50 Ft/KWó-val: 12.240 Ft/év. Számoljunk telepítési költségnek mondjuk 30.000 Ft-ot.
163.000+30.000+12.000 = 205.000 Ft.
Kérdem én, mikorra dolgozza ki magát egy ilyen eszköz? A plusz zajterhelést már meg sem említem ...
Sziasztok! Most szereltettem egy Toshiba ras 13 bkvg-e R32 berendezést a hétvégi házunkba. Igazából a fűtési temperálás miatt. A gép adatai között szerepel, hogy wifiről is vezérelhető, de az összes info nagyjából ennyi... :) Szeretném kérdezni Tőletek hogyan működik ez a wifire csatlakozás? Kell -e még vásárolni hozzá valamit ?
A klímásom szerint nincs benne ilyen funkció, de azt ondta nem is foglalkozik ilyenekkel... Előre is köszönöm a segítségeteket
Egyetértek. Nekem az első szériás ururu-sararám van (ftxr28) és marha jó gép de a szellőztetést alig használom. Mert baromi hangos! Viszont simán fűtök vele 85 m2-t önállóan.
A Hitachi Air Exchanger klíma volt, amelyik képes volt némi friss levegőt beszívni kívülről. egy ujjvastagságú csövön tette ezt, úgyhogy gyakorlatilag elhanyagolható volt a szellőztetés mértéke, inkább marketing jelentősége volt, jól hangzott, hogy szellőztet is. A Daikin UruruSarara ezzel szemben már kb 4 cm átmérőjű csövön keresztül nyomja be (nem szívja, így a hatásfoka sokkal jobb) a kinti friss levegőt. Én egyébként erről sem vagyok nagy véleménnyel. Nem a gépről, hanem a szellőztető funkcióról, maga a készülék bitang jó - persze az ára is. Szerintem kis lakások aktív szellőztetésére a Mitsubishi hővisszanyerős készüléke optimális lehet, és az ára sem horror, 150-160 ezer forint magasságában meg lehet venni és 60-100 m3/h légcserélésre képes. Ráadásul, a hővisszanyerés mértéke 70 százalék körüli, tehát a szellőztetéssel nem jár jelentős hőveszteség a lakásban.
A Hitachi arult regen legcserelos klimat 300e korul. Most ha keresek, 600e korul talalok Daikint. A Hitachi valami regi gazzal ment, es ki kellett vonni? Vagy konstrukciohibas? Eleg sok kosz jon be kintrol(Bp forgalmas hely), es szeretnem egyben megoldani a klimaval a legcserelest, legszurest, hutest, futest. Vagy jobb ha veszek egy hocserelos legcserelot 300e korul, plusz egy klimat? Tenyleg nin most 600e alatt legcserelos?
3,5-est kell raknod, mert az lesz a legolcsóbb variáció, azt vezsik a népek dömpingben, így tényleg az a legolcsóbb. 2,5-est ugyanabból párezerrel kapsz olcsóbban, szóval kb. minden akkor meg már legyen a nagyobb és az talán picit könnyebben, picit halkabban látja el majd a feladatot.
Nem tudom, hogy mi alapján jött ki az "igen jól szigetelt", mert ezt sem az 1 szoba nem garantálja, sem az új építés. Utóbbi inkább sőt....
Sziasztok, egy 30nm-es új építésű 1 szobás lakásba (tehát igen jól szigetelt) hány kW-os gépet tartotok reálisnak? Kaptam ajánlatot 2-4 között mindenre...
Egyszer valahol láttam Euroventes adatokat, talán Windy küldte, már nem emlékszem. De nekem az egész egy kicsit bonyolult, nem tudom, hogy jól értem-e amit értek, ez idegesít, meg sok időt sem fektettem bele.
Azok a számok nem az enyémek, tisztán fikció néhány alapértékből. Ezért is fogom most dokumentálni hónapról hónapra. De már most látom, hogy nem fogok csalódni. Most állok kb 180kWh körül 2 hónapra, de ez sem jelent senkinek semmit. Én tudom, hogy ilyen átmeneti időkben a gáznál téptem a hajam, hogy hogy képes ennyit zabálni hisz csak alig kell fűteni. Nagy hidegekben normalizálódik a gázfogyasztás. Ráadásul nálam speciálisan szar a helyzet, mert nem akarok a lakásba kazánt, csövet semmit. Most sincs 1 centi cső sem, pinceplafonon, meg aljzatban megy minden. Amikor építkeztem nem volt kérdés az energia.
Nekem semmilyen adatom nincs a KM-ről, ugyan-annyira vagy még jobban szellem gép mint a Gree.
Lehet hogy 80%-al számolva nem jó a NG.
A mostani munkahelyem sincs időjárás követéses vezérlés ... nincs külön kazán HMV-re ... vannak hővisszanyerős hűtőgépek, de általában azok állnak ... van free cooling ... vagyis minden meg van véve de nincs kiépítve ... Én csak azt látom hogy olcsó az energia mert két kézzel lapátoljuk ki az ablakon.
Valahogy nekem a NG-ból áramot készíteni fűtésre még mindig ... olyan nem az igazi.
Persze a te számaid elbizonytalanítanak kicsit ... illetve az hogy az ügyfelem 99%-nál nincs időjárás követés ... úgy meg tényleg hatékonytalan a NG tüzelése ...
Soha nem szereltem annyi klímát fűtésre mint idén, remélem mindenki megelégedésre ..
Számolok egy olyan ideális esetet, hogy a gázkazánom ki tudom hajtani, szinte folyamatosan a modulációs tartományában tud működni, nincsenek brutális felfűtési és leállási veszteségek és elfogadom, hogy ekkor eléri a 80%-os hatásfokot.
80%-os hatásfok hőszivattyús fűtésre átfordítva azt hozza, hogy 2,4COPnál vagyunk egálban.
Ebből adódik a kérdésem, hogy egy Daikin FTX35KM / RX35KM milyen külső hőmérséklet alatt esik 2,4COP alá?
Nem globális, vagy makro szinten gondoltam, hanem, mint én kis porbafingó végfelhasználó az átvert 93%-os hatásfokával. Ebben az átmeneti időszakban én úgy gondolom mérget is vennék rá, hogy nem éri el az 50%-ot a turbós kazánom. és ugyebár átmenetiben pont a hőszivattyús az erős.
Nagyon durva számolás következik:
COP3tól egál a gázfűtéssel a költség, ha csakis az energiatartalmat tekintjük.
Vegyük a fent említett 50%-os hatásfokot.
Ebből következik, hogy COP1,5 avalódi.
Mennyivel megy átmenetiben egy klíma aminek 4felett van a SCOPja? Feltételezem eléri a COP5-öt, mert ha nem akkor a nagy hidegekben sem igazán mehet 4 alá, hiszem akkor nem jön ki a 4 feletti SCOP.
Tehát COP5 / COP1,5 = 3,33
Tehát durván 3X olcsóbban fűtök, mintha hagynám elindulni a gázkazánt.
Ha valamit rosszul gondolok akkor javítsatok ki.
Ehhez kell az is, hogy a kazán a hőburkon kívül (pince) van és elég sok csövezés is ott megy ami hiába szigetelt, akkor is keletkezik veszteség. Minden kazán ki/bekapcsolás rengeteg energiát pocsékol, leállás után a kazán a kémény felé hűl le. A kb 15nm-es kazánházban ami nagyon nagyon bőven szellőztetett simán van 20fok még a legnagyobb téli hidegekben is. Csak ezzel a veszteséghővel ki tudnám fűteni a most klímával elérhetetlen helyiségeket.
Természetesen a hőburkon belül elhelyezett, minőségi és jól üzemeltetett/méretezett kondenzációs kazán a maga 100%-os hatásfokával már csak valahol 1,5X olcsóbb pozicióba taszítaná a hőszivattyús fűtést.
Most ahogy ilyen szeles idő van eszembe jutott, vajon árt a kültérinek? Azt tudom hogy az eső nem de mondjuk ha olyan helyen van az ónos esőt nem szereti. Ónos eső plusz szél kombó biztos nem a legjobb. Valakinek ezzel tapasztalata?
Nálunk az alap Daikin megy 21fokra állítva, de így csinál 22-23-at, ebben az átmenetiben kicsit túlfűtött.
Szeptember 1.én tettem elemet a fogyasztásmérőbe, addig rendre elvesztek az adataim.:)
Tehát szep.1. óta elment 170kWh kb 80m2 amit csak ez fűt. 120-200W közé tud lemenni szerintem. 20perces turbó van rajta akkor 1500W a felvett.
Egyelőre nekem meglepően kevés a fogyasztása. 3-3-3 hónapra gondolok amik külön értékelendő időszakok lesznek. Első és utolsót már most mondom, hogy simán bírja és sokkal olcsóbban, mint a gázfűtés. Fogok még egyet rakatni ebbe a lakrészbe, mert kizártnak tartom, hogy az igazi télit bírja és akkor megcsináltatom a H tarifát is és onnan bukta a gáz.
Nálunk a gree amber fűtésbe megy 2,7-es asszem a 09yc modell 22fok van a házban 45nm fűt. Így lett a havi fogadztása 9500ft. Ha csak fűtöget akkor 300w körül mozog , ha rakapcsol akkor olyan 600-700 w körül megy ha meg odarakom rendessen akkor olyan 1120 de az már 27fok koruli beallitas. Van egy 12qc smart modell is majd arrol is irok infot de az nagyobb mert asszem 3,7kw os.
Csak azért írtam az autós példát,mert közelebb áll hozzám. Igazából fogalmam sincs,hogyan működik egy split klíma és ez már szerintem így is marad. 😂😂😂😂
Igazából engem nem is foglalkoztatnak a seer és scoop értékek ,egyedül az érdekel,hogy mekkora összeg szerepel a villanyszámlán. 2 db Gree klíma már üzemel szépen, a mérőhely szabványosítva lett, H tarifás igény beadva.
Valódi szakmai hozzászólásokat valószínűleg nem fogok tudni írni a későbbiekben sem,viszont meg tudom majd írni,hogy a Gree klímák nálam havi szinten milyen költséget produkálnak.
Ha megnézed, óvatosan fogalmaztam az Euroventtel kapcsolatban. Nem mondom, hogy ott nem létezhet csalás, hogy ők bizonyos pénzmennyiségért nem írnak jobb adatokat bizonyos esetekben, persze, minden lehetséges. Csak nem életszerű - annyi féle gyártmányt minősítenek, sok márkát, sok márka rengeteg tipusát, hogy egy márkánál minden termékre csaljanak, vagy csak néhányra....szerintem nem tudom. Elméletileg Eu-s szervezet, Eu-s szabványok szerint végzik a méréseket, közös felügyelet mellett. Ennél nem hiszem, hogy lehet hitelesebb, reálisabb adatokat kapni.
A másik meg, hogy egy splitklímának annyira egyszerű a vezérlése, bármikor kiolvasható a programja az eprom-ból, nehéz lenne elrejteni benne olyan kódsorozatot, ami felismeri a tesztüzemet és arra reagálva más eredményeket produkálni. Az autóknál sokkal összetettebb a vezérlőszoftver, ott könnyebb elrejteni az ilyen rutint.
Azért ha visszagondolunk , hogy a wv konszern autói képesek voltak szoftveresen felismeri,hogy teszt üzemben vannak és a teszt ideje alatt képesek voltak sokkal kisebb környezetszennyezési adatokat produkálni , érdemes átgondolni a hivatalos laborban végzett teszek valós adatait. Szerintem a Wv sem kisebb cég mint a neves klíma gyártók, mégis manipulálta az adatokat. Sőt egyre több cégről derül ki ,hogy hasonló módszerrel csaltak.
Üdv! Nem szándékoztam most "viccelni",de nehéz elképzelni ,hogy nem kell semmilyen "műbizonylat" valaminek a forgalmazásához !:-) Nem gondoltam minden egyes darab vizsgálatára,de valamilyen úgymond "fogyasztóvédelmi" fék kell legyen a rendszerben ,mert akkor még nagyobb spirálszerű(egymást túl licitálva) bekamuzások mennének az biztos ,no ott az egyszerű felhasználónak semmilyen támpontja sem lenne egy döntés meghozatalához!:-)
Ui: Legyen az bármilyen termék is(itt nagyon erős az autós példálózás ,Én ezt kihagynám ,mert lehet a klímára is vonatkoztatni !:D
Ja és azt elfelejtettem, hogy mit fognak szólni az emberek, ha egy tosot klíma dupla áron lesz csak a bevizsgálás költségei miatt. Függetlenül attól, hogy mit tud, mert az már akkor másodlagos.
Hogy gondolod, hogy egy importőr bele fog fektetni minden egyes típusba 100ezreket, hogy ellenőrizze amit a gyártó állít?
Ugye van autód, az annyit fogyaszt amit a spec. megad? Tudsz párhuzamot vonni, hogy melyik a nagyobb dolog az autó vagy egy klíma? Na ugye. Tessék felébredni.
Windy említi az euroventet. Ha valakit nagyon piszkálnak a %-ok akkor böngéssze, képezze ki magát belőle és az alapján döntsön.
Elmondom az én esetemet. Nem vagyok jártas a témában, felfogom, hogy ezek az ilyen-olyan kompresszorok, gáztípusok, elpárologtató fajták, gyártási minőségek túlmutatnak azon, hogy utánajárjak, értelmezzem, megtanuljam. Így a választásom egy olyanra esett amiről többen mondták, hogy jó, a szakember ezt ajánlja, aki majd szerelni és karbantartani, fogja, remélem javítani nem. Elmondták, hogy létezik ez az erovent, oda be merték vinni. Annyi eszem azért volt, hogy nem gondoltam, hogy a fele árban adott készülék ugyanazt tudja. :)
ÍGy vettem egy alap gépet amit ajánlottak (direkt nem írok típust) most meg kamillázok, hogy mennyire keveset fogyaszt. A témához kapcsolódva; mennyir ele tud szabájozni. 120-200W között mutat a mérő nagyon sokszor, de még a kikapcsolási küszöböt nem láttam. EGyszerű fogyasztásmérővel mérem.
Egyrészt nincs olyan importőr ebben az esetben, hogy vezér. A Gree importőre Gree márkát hozzá be, semmi köze a Nord, a Sinclair, Tosot, stb. néven beérkező klónokhoz. Másrészt meg senki sem ellenőrzi azt , hogy a katalógusban szereplő adatok megfelelnek e a valóságnak , vagy sem. A Gree esetén a gyártó adja meg az adatokat, a noname gépek esetében pedig a forgalomba hozó gyárt neki tetsző, marketing szempontból vonzó adatokat. Persze tudván, hogy senki nem fogja soha számonkérni rajta, hogy ezek valósak-e. Egy Seer vagy Scop adatot leellenőrizni nagyon komoly labor és milliós műszerek kellenek. Még egy zajszintet is nehéz objektív módon megállapítani. Aki egy kicsit közelebb szeretne kerülni a valós adatokhoz , az vásároljon olyan gépet , ami szerepel az Euroventen , az elméletileg független labor, és mérik a légkondik adatait. Persze azokét csak, akik beméretik. Azok a gyártmányok esetében, melyek az Euroventen nem szerepelnek, érdemes elgondolkodni, hogy vajon miért nem méreti meg a gyártó vagy forgalmazó.
Mindenki azt von le belőle amit tud/akar. Jelenleg Én is ennyit tudok a történetről.
De azt azért gondolom hogy a működési tartomány alsó határánál (külső -15°C ?), és ideális helységnél (amire méretezték)(és nem kisebb) esetén tud leszabályozni.
Ha kint meleg van mint állat, (0°C felett) és bent a ventilátor nem megy maximumon akkor szinte biztosan nem tud annyira leszabályozni hogy nem high discharge temperature "hibával" áll meg majd indul újra 2-3perc múlva.
Király az meg régen nem vagyok ... talán Gróf-ok voltak a felmenők de arra se emlékszik már senki.
Üdv ! Ha már ez a hsz megszületett ,akkor milyen KONKLÚZIÓT vonjak/uk le belőle ?:-) Szerintem ha ez így van minden no name gépnél(gree,tosot,nord és társai),akkor azért a Magyar Vezér Importőr hamis árút ad el ,neki a paraméterekről folyamatosan megkéne győződjön hogy nem stimmelnek-e az adatok !:-) Persze valószínű a Japán gépeknél ez nem fordulhat elő (1 konklúzió)!:D Vagy úgy is felfogható ,hogy amennyivel olcsóbbak ezek a gépek(no name), azt villanyszámlára leszek kénytelen költeni,a Japán meg tuti annyit fogyaszt ami rá van írva(2.konklúzió)!:-)
-Várom további konklúzióidat ha már klímakirály vagy!
Ui: Egyáltalán ki lehet külön mérni a lemodulálást a két egységen üzeme közben ?:-)
Olyan jó hogy jöttek ezek a Gree OEM-ek ... most erre mit mondjak ... ezek után még annyira se vagyok kíváncsi ki az a TOSOT. ;-)
Ugye mi is abból dolgozunk amit a GREE leír, így az szerepel a weblapon. Mert ugye Én nem méregetem le az összes klímát ... lehet pedig kellene. De mennyi lehet egy ilyen mérés? Van valakinek ismerőse a TÜV vagy nem tudom ki csinál ilyent, hogy mennyibe fáj(na)?
Teljesen ismerős a szitu, számtalan esetben futunk bele ilyen helyzetbe. A másik tippem az volt, hogy már be volt csövezve, és azért került oda. Ilyenkor szét teszi az ember a kezét , és el fogadja az ügyfél akaratát.
Az hagyján, hogy a tv mit kap, de azok mit kapnak, akik majd előtte ülnek...Aki oda tervezte a tv fölé a beltéri egységet , azt nem érdekelte, hogy így a kettő együtt használhatatlan lesz.
Hát igen mindent középre kell rakni ... mikor terv szerint kell dolgozni ... minden középre van tervezve ... azt nem tudom miért nem csak a közepét építjük meg mindennek ... a többi tök felesleges.
Szép estét. Véleményetekre lennék kíváncsi. Jelenleg egy központi helyen levő kandallóval fűtöm ki a házat. Komfort szempontjából megfelelő. De a jövőben csak fűtéskiegészítésre használnám.
Arra gondoltam, hogy egy fűtésre optimalizált klímával fűtenék. Hűtés nem szükséges mert a szigetelés miatt teljesen jó a klíma nyáron. Fűtött terek alapterülete 60m2. Az alábbi készüléket néztem: Panasonic Etherea Inverter Plus White - KIT-E12-QKE mit szóltok az ötlethez? Mennyire karbantartás barát a készülék? Erőssége-gyengéje? Esetleg más típus?
A Tv üzemi hőfoka mennyi? :D Amúgy igazad van, akinek van bőven pénze, az meg tudja fizetni a minőséget. Akinek kevés pénze van, az meg azért a pénzért keresi a lehető legjobbat.
Mi meg feldobtunk egy daikin emura2 készüléket.... most akkor ez szar???
Kicsit beleolvasva a fórumot, nagyon el vannak egyesek tévedve.... persze, mindenki önigazolni akar
Ha minőséget akarsz és van is rá lóvéd, akkor ne higyj a marketingnek, keresd azt a szerelőt, akivel szembenézve tudsz egyeztetni.... és kezetfogni....
A Skodát is a Volkswagen konszern/Porsche család készíti meg az Audit meg a Seat-ot is. És valamiért nagyon sokan Audit akarnak és nem Skodát ... Én Skodát, de azt se engedhetem meg magamnak ...
Szóval a Tosotot is a Gree gyártja de ha olcsóbb mint a Gree akkor lehet hogy az egy Skoda.
Ja működni müködik az tuti, de az ennyi pénzért ennyi jár tuti megállja a helyét.
Miképpen keveredik az országba fogalmam sincs, nekem még nem jött hírlevél ... hogy akarod-e forgalmazni.
Az eredeti kérdésedről pedig fogalmam sincs ... :-(
Igen igazad van, de ma volt szerencsém meghallgatni egy Ambert egy klíma szerelő ismeretségemen keresztül és alapon a Smartal megegyezik a hangszint szerintünk
A TCL meg szórakoztató elektronikában nyomul, övéké az Alcatel okostelefon, meg talán a Philips okostv... meg egy halom minden, meg bárgyártás, már klímában is nyomulnak. A minőség passz.
TCL vagy sinclair klímákról mi a vélemény? Szeretnék szereltetni a laskásba de abszolút nem ismerem őket, hogy milyet lenne érdemes venni? Ezt a két márkát mondta a szerelő.
Sziaszok. Az Emagon most akciós 79.000 forintért lehet venni Tosot inverteres klímát. Van e ezzel tapasztalat? ÁLLÍTÓLAG a Gree gyártja és jelenleg a legjobb minőség.
Hm... én próbáltam a tiedre. 😁 Csak rohadtul nem önigazolni akartam magam. Annyi volt, feltettem egy kérdést és jött a szutyok Kínai. Meg hogy Semmi köze a tosotnak a Greehez. Soha nem mondtam hogy jobb mint a gree. Csak azt hogy a gree csinálja. Ebbe kötött bele mindenki. Amúgy bocs nem akartam személyeskedni. Csak tényleg ennyi, hogy senki nem a kérdésre válaszolt. Csak annyit böffentett hogy szutyok szar. Miért nem az volt a válasz amit írtál. Nincs ilyenem saccolni nem akarunk. Kész pont. És tényleg én itt ezt a támát befejeztem. Ha tovább oltjátok egymást hajrá. Peace!
Oh, mert ki mertelek javítani? Ne vedd magadra, nem személyeskedés, de "már ott tartunk, hogy rohadtul félrevezető az iromány és ezt nem lehet szó nélkül hagyni"
:) Van ennél szakmailag lejjebb? Mondjuk ez hirdetők, és hirdetőkkel szimpatizáló laikusok fóruma úgyis...
(Mégegy laikus vélemény: tálcafűtéssel bátrabban tolhatja neki a gép, mert majd leolvasztjuk, oszt csá! Ha nincs tálcafűtés, óvatosabban kell terhelni és olvasztgatni...)
Szerintem nem függ össze a kettő. Hidegben a víz már a hőcserélőn megfagy, azt le kell olvasztania mindenképp a kültérinek azzal hogy leáll, visszamelegíti magát. Ezután ami lecsorog víz az még mindig megfagyhat a tálcában, az ellen véd a tálcafűtés.
Ott látom a lehetséges elméleti számítás különbségét, hogy tálcafűtésnél nem számol olxasztási ciklusokkal, mert azok viszi le nagyon az összképet. Kieső tényleges fűtési idő, esetleg beltéri felől elvont hő az olvasztásra. Tehát a tálcafűtéses, az csak fűt, fűt, fűt.... A lefagyogatós meg néha leáll és pazarol.
AZt nem tudom, hogy a tálcafűtés fogyasztása az a megadott értékekbe beleszámolódik-e vagy sem. De meglepődnék ha beleszámolnák.
A fűtőszál legjobb esetben is COP1-el működik, annak fogyasztása ront a klíma összhatásfokán. Ha az olvadékvíz szabadon kifolyhat a nyílásokon, nem szükséges fűteni a csepptálcát. A másik pedig az, hogy a fűtőszál hőjét, a kültéri ventilátora a hőcserélő előtt fogja elszívni ...
Egy rakat adatlapot nézegettem már. Eljutottam odáig, hogy a klímákat már nagyjából össze tudom hasonlítani azok alapján, azonban feltűnt egy dolog.
Ezt a Gree-nél láttam. Ők csinálnak olyat, hogy forgalmaznak egy bizonyos klímát tálcafűtéssel és anélkül is.
Amikor csekkoltam a fűtési diagramjaikat azt találtam, hogy amiben nincs tálcafűtés, annak rosszabbak a max load értékei mint annak amiben van. (-10 fokon amiben annak 90% amiben nincs 70%)
Lehetséges az, hogy a tálcafűtés emel a klímák teljesítményén (nyilván a tálcafűtés fűt így ha melegebb levegőt kell lehűteni, az javíthat a max teljesítményen)?
Azaz emeli a fűtési kapacitást, és javítja a bivalens hőfokot? (Pl -5 ről letolja -10-re?)
Valakinek van erről tapasztalata, mennyi a ráció benne, hogy ez így működik?
"Tapasztalat nélküli véleménynyílvánítás." Így szoktuk, jóvanazúgy...
Figyeld meg, amikor valóban szakmai kérdés érkezik, mennyire ugranak rá... Ez nem szakmai topic, ez marketingtopic. Amikor az a téma, hogy hogyan lehet szakszerűen leszerelni, mi megy? A szomorú puffogás, látszik, ahogy lassul a szemekben a dollárjelek pörgése, talán egy-egy könnycsepp is kicsordul. Előjön, hogy na majd jól tönkreteszed az unokáink planétáját a kontárkodásoddal! De segíteni, ebben a MARHA bonyolult kérdésben? Neeeeeeem, hallgat az összes...
Amikor az a kérdés, hogyan lehet lassítani a ventilátoron, megy a nagy sunnyogás, vagy a hozzáértés, vagy a segítőkészség teljes hiánya van..
Amikor felmerül, hogy gyerekek, a dokumentumok és a tapasztalat alapján kapható egy elvileg jó minőségű klíma olcsón, látta-e valaki, mi a szakmai véleménye, beindul az utcában az ugatás, mintha a postás jönne... Védik a kutyák a portát... ;)
Amikor előjön a jogszabály, hogy el kellene vinni a régi klímát? Upsz, fingja nincs egyiknek sem a "szakterületének" szabályzásairól. Helyette jön az idióta kioktatás a kávézásról, meg alapvető illemről?!? WTF?
Még mindig nem olvastad el az egészet. Nem nézted meg a videókat. De akkor engem átbaszott a gree. Picsába most sírok.😂 de mondom nekem teljessen jó ez a csörgő zörgő skoda. Amúgy meg ha majd egyszer élőbe is láttál ilyen klímár kérlek jelezd. Tipikus magyar mentalitás. Tapasztalat nélküli véleménynyílvánítás.
Én leszarom, hogy milyen gépet tartotok prémiummárkának te vagy a másik éned az oktáviás. Ahogy nézem te is csak trollkodni jársz ide, úgyhogy követem a többieket és figyelmen kívül hagylak.
És miből gondolod, hogy félre van vezetve? A Gree (!) által leírtak, és a tapasztaltak (halkabb a tosot) alapján ez a tény. Bármilyen nehezen is fér bele pár fejbe. Úgyhogy inkább azon törd magad, hogy mutatsz egy dokumentumot, ami szerint a Tosot alacsonyabb minőség, mint a Gree, vagy mutatsz egy videót, amin a Tosot hangosabb, mint a Gree. Minden más ostoba szakmaiatlanság...
Alapból meg esetleg TE nem voltál kíváncsi rá, de hát az kit érdekel? És de, szó nélkül lehetne hagyni... Ki vagy te itt, hogy kötelezőnek érzed hogy a bármilyen tényszerű infót figyelmen kívül hagyó véleményedet közöld, azt alaptételként add elő? Van valami Gree-s névjegykártyád, vagy mi?!?
Ha végignéznéd az összes bejegyzést akkor értenéd. A gree oldalán ugyancsak amit már belinkeltem (AZ EREDETI KINAIN) ott van hogy miért írta/tuk hogy elvileg miért a tosot lenne a prémium. De én is csak az olvasottak alapján informálódtam. De mint írtam lentebb. VETTEM EGY SZAR HANGOS CSÖRGŐ ZÖRGŐ "SKODÁT". PUNKT TUM.😊(nekem jó a sz@r is😂) És ha megtennéd szakadjunk a témától. Szerintem már senki nem kíváncsi rá.
A silent igen csendes mód, hűtésnél alkalmas mert a hideg levegő lefelé törekszik. kb. 1.5 m-nél nem kell magasabbra hűteni. A kinti és a benti hőmérséklet különbség nem jelentős, hűtés idényt figyelembe véve, rövid időintervallumról beszélünk, ezért nem gond, ha nem hatékony üzemben működik a klíma. Fűtés idény kb. 8 hónap, kinti, benti hőmérséklet különbség 43 fok is lehet. Silent módban, rossz a hatásfok, mert nem vevődik le a hő, nagy mennyiségű meleg gáz áramlik ki a kültérihez. A nagy légszállítás sok zajjal jár, de fűtéskor nincs mese, le kell nyomni a padlószintig a meleg levegőt. A Fujitsu LECA automata mód legalacsonyabb fordulatát a második fokozatot jelenti. Ennél lejjebb nem megy, ez igaz az Ururura is, hőn tartáskor a második fokozat légszállításával és zajszintjével kell számolni. Az Ururu második fokozta érzetre több levegőt szállít, hallhatóan kevesebb zaj mellett.
Nem vagyok szaki, de... Ha a silent, vgay nálad akármijen néven fuzó legkisebb fokozat is hangos akkor valami nem annyira OK. Viszont csak ezen a fordulaton használva lehet, hogy mikor többet szeretne fűteni akkor a gép a hőfokot fogja emelni a beltériben (hiszen a légszállítást berögzítetted neki) ami ahhoz fog vezetni, hogy szenvedősebben megy, romlik a COP. A legelterjedtebb ajánlás, hogy AUTOmódbna menjen a venzi, majd a szoftver tudja a dolgát.
Hangosságra még megpróbálhatod a szűrőket kitakarítani ha az folytja akkor is hangosodhat. 2-3-4 hét
https://youtu.be/aorhNdUl05shttps://youtu.be/gCKzJUlr6nU na mindegy, majd kiderül milyen lesz. Bár a 2 videó alapján nem egy "hamagyorsan húzzuk le a népet és tünjünk el" beruházásnak tűnik. Viszont én itt most kiszállok ebből a témából. Mindenki hisz amit akar. Eddig kivállóan működik a cucc. Majd ha lesz -15 fok megírom hogy fűt e.😂 mert ugye az alap kérdésemre nem kaptam választ. Majd tesztelem😀
Szerintem nem lehet aztán lehet rosszul tudom. De most komolyan hangos? Az enyémet kajak nem hallani. Bár hozzáteszem hogy sok klímát hallottam már "menet" közben márkás gépeket is de ez a tosot tényleg valami veszett csendes. Én is meglepődtem. Dehát senki nem hisz nekem... de pl itt egy videó is pl hogy a kültériek is milyen szépen csendben mennek. https://youtu.be/P8nEYcjbaeQ
Kösz,szerintem a smart hangosabb bár így a videóról nehéz megállapítani, mindenesetre a gyári értékeket közelről sem hozza sajnálatosan pedig az of/on os klímám után ez is volt az egyik fő szempont ,máskülönben tetszik a gép minden szempontból.
Olvasd visszább! Belinkeltem mindent szerintem. Minden adat minden infó megtalálható! De http://tosot.at és http://www.gree-magyarorszag.hu vagy ird be gogoliba hogy pl tosot viola ill. Gree viola , vagy tosot ugrace vagy gree u crown. Mindegyiknek megvan a tesója.
Üdv ! Kb erre az "összehasonlításra"számítottam !:D Szerintem meg milliónyi különbséget rejthetnek a gépek(beltéri/kültéri)méreteitől modulálási tartomány ,a távirányítótól a szűrőrendszerig,de még a hűtőközeg milyensége is más-más ,és még rengeteg stb .
Az adatokra kár hivatkozni, azok ugyanis vállalt minimum/maximum értékek. Két pontosan egyforma termékre kiadhatsz kétféle dokumentációt. Az egyik megengedőbb lesz, a másik szigorúbb... Tegyük fel van egy valóságban 30dB-es klímád. Ezt simán eladhatod egyik néven úgy, hogy 40dB-t vállalsz rá, a másik néven meg úgy, hogy 35-öt... Egyforma lesz, mindegyik hozza, amit vállaltál, egyszerű és olcsó lett a gyártásod/fejlesztésed, mégis ki tudtál elégíteni két piaci igényt is... Ennyit ér a várt linked...
Szerintem felesleges az elmélkedéseidet értelmeznem.. De rendben, próbáljuk meg! A tosot az eddigi infok alapján a gree premium márkája. Értelmezzem úgy, hogy ami jobban vibrál, de még jól működik, az mehet gree néven, ami szép finoman jár, az lehet csak tosot? Ezt akartad mondani? :-o
Üdv ! Na ha ebben a topikba Klíma (légkondi) a lakásba - tippek már összehasonlítottátok az autókat ,akkor linkeljétek már be melyik Tosot klíma ugyanaz mint a Gree !:-) Méretek scopok ,seer,energetikai besorolás ,stb...
Figyelj: cikkszámazonos alkatrészek. Gondolom az megvan, hogy a filc és a prémium kárpit cikkszáma nem azonos, tehát az nem ugyanaz a termék. Viszont a skoda turbócsöve pont ugyanaz, mint az audié... Logóval, mindennel. Pont mint a témaindító klímák esetében...
Szerintem te még nem ültél egyik vagy másik márka "azonos" példányában. Akkor csak egy egyszerű részletet emelnék ki. Skodában gumiszőnyeg vékony filcszigetelés itt-ott. VWben normális kárpit normális szigetelés. Audiban prémium kárpit brutális filcszigetelés mindenhol még ott is ahol nem is képzelnéd, süketszoba.
És azért nem tettem halványbetűsre, mert kb a klímáknál is lehet ez a menet, kicsit zajosabb de jól működő kompresszor már csak a másodvonalba megengedett és ott a nagyobb rezonanciája miatt elfogadott, ha előbb szétráz valamit. Persze ezt nem tudom, ez csak elmélet, de reális. SZóval ha ugyanúgy is néz ki attól az még valamiért pont fele annyiba kerül és az a valami nem mindig a jófejség. :)
Hát ... Az alvázuk, a motorjuk, a képességeik, a vezetési élményük gyakorlatilag ugyan az. Hogy másként néznek ki? A klímás témához igazodva, nem számít.
Tudom, azért raktam szmájlikat, tökugyanúgy néz ki mind a három.
Ja, hogy az eredeti kérdésedre amiből ez az egész történet kerekedett valami info-t adjak: tud fűteni -10 fok alatt is, a Polar X a leírás alapján -15-24 fokig "fűtőképes", tavaly a nagy hidegben próbálgattam, de nem fő fűtésre csak kíváncsiságból.
Akkor nézd meg azt is hogy a gree hogy néz ki. Meg a neveket. (Lehet a polár is ugyan ugy néz ki azt nem néztem. Meg a polart nem is említi a gree a saját honlapján.)
Megnéztem a videót, ez nem is a Gree-re hasonlít hanem a Polar-ra! :-))) Mit hasonlít .a filmben látottak alapján tökugyanaz.
Innen már teljesen egyértelmű, hogy Polar klímát kell venni, hisz a Gree drága, a Tosot-nak hülye neve van/Tosot, jó volt míg be nem fosott/, amúgy meg ugyanaz mind a három. :-)))
Az hogy máshol drágább mint a Gree, itt meg jóval olcsóbb, mutatja, hogy rohadtul nem minőségibb, nem kerül többe a gyártása. Csak benyomnak egy branddel többet a piacra... némi marketing rizsát körítve hozzá.
Nem bántásból! De visszanézted amiket belinkeltem. A Gree a saját honlapján írja le mi a tosot... de ha nem segítek. Létrehozott egy saját csapatot akik az exlusív háztartási gépekre specializálódnak, azokat fejlesztik tovább... itt nem arról van szó mint pl a nord klímánál hogy van egy másik kis klímás cég de a saját kis cuccaikkal egészítik ki a greetől vásárolt alap cuccaikat. Pl nord klímának teljessen más a burkolata, kijelzője. De ezért linkeltem be a dolgokat hogy lásdátok itt minden ugyan az. Az én klímám gree trend megfelelője de ott a Tosot Viola, Grer Viola, Tosot Lomo, Gree Lomo. Minden mindenben full megegyezik. (Kinézet, paraméterek...) Na mutassatok még egy ilyen klónt akkor... nincs mert a többi egyik seba gree sajátja. Németbe osztrákba pl a Tosot a drágább...
A Tosot a Gree al/társ? márkája, sokkal olcsóbban. Igazából a képek szerint csak a műanyag burkolaton más a szitázott név, belül teljesen Gree. Már csak az a kérdés, hogy pont ugyanaz a minőség, vagy oda az ellenőrzött minőségileg gyengébb kerül be, ami nem ért el valamilyen határt?
Mert ha olcsón akarna adni a Gree klímát, megtehetné, hogy kihoz egy olyan szériát, és az a belépő model.
De persze megteheti hogy kihoz új névvel egy olcsó szériát, és azt teríti a hiperekben/barkácsokban.
Csak ha ez pont olyan minőség mint a Gree, akkor pont a dealer hálózatának vág alá, mert azt jóval drágábban adja.
Nem látok bele a kínai vezérkar fejébe, csak találgatni tudok.
Az viszont biztos, hogy a japán márkák már annyival olcsóbbak, hogy a kínai vagy a koreai márkák is kb. azon az áron nyomulnak.
Amúgy a Tosot/Airfel ára mutatja azt az árszintet, aminek a kínai klímáknak lenni kellene.
Szokták mondani, hogy a kínai olyat gyárt, amilyet kérsz, amennyi összeget arra rászánsz.
Ez így nem egészen igaz, mert ha a komplett minőségellenőrzési rendszere nem olyan, akkor nem tud megfelelőt szállítani. Ezt én a melóban havi szinten tapasztalom.
Na, te sem tudod miről írsz. Magad írod le, hogy a gree kezd túlárazott lenni... A Tosot az alapár. Ennyibe kellene kerülnie az összesnek. De kezdődik a hájpolás, és drágábbak a klímák. Úgy tedd fel a kérdésedet, hogy "miért ne adnánk ugyanazt a készüléket 50-70ezerrel drágábban is, ha kicsit hájpoljuk, és úgyis megveszik?"
Pontosan tudhatod, hogy ugyanarra a Peugeot motorra a motorvédő burkolat kétszer annyiba kerül, ha volvo logóval kéred, mintha forddal... :o
Komolyan mondom, mint egy óvodás, olyan naivitással néztek a világra...
Audi - VW - Skoda, Seat, Citroen - Peugeot - Opel - Wauxhall - Chevrolet, Nissan - Renault - Dacia - Lada, Coca Cola - Pepsi Cola ... Ha rosszul gondolom, majd kijavítasz.
Te tényleg ennyire troll vagy? Képes vagy ennyire elferdíteni azt, amit a topiktárs leír? Nem érzed, hogy ez tisztességtelen viselkedés. Érted te Windy minden sorát, csak úgy csinálsz, mintha nem értenéd, és simán hazudozol....Érdekes ember vagy.
"Lehet, hogy kapható a Tosot is Ausztriában, de az nem ugyanaz, mint, amit te írsz, hogy "....az osztrákoknál is tosot néven fut a gree...." A Gree osztrák honlapja - érdekes - egy szóval nem említi a Tosot "márkát" : http://www.gree-klima.at"
Reakció Hazugság 1-re (nem ugyanaz): de, az ugyanaz
Hazugság 2-re (a gree osztrák honlapja a gree-klima.at): a linkelt honlap NEM a gree osztrák honlapja
Hazugság 3-ra (egy szóval nem említi): a gree global által közölt egyik honlap méretes tosot logóval fogad a főoldalán
"hiteltelenné teszed bármely hozzászólásodat"
Fel kéne nőni a tekintélyelvűségből. Nem attól lesz hiteltelen egy hozzászólás, mert előtte-utána bármit írt a szerző, hanem mert alaptalan az állítása.
"akár még jogos is lehet, hogy olykor reklámot helyezek el"
Persze. Nyugodtan. Ugyanakkor ez egy anonim fórum, gyerekes azzal jönnöd, hogy más anonim... Ugyanakkor mivel hirdetsz, és profitszerzés a célod, ezen a szűrőn érdemes átfuttatni minden hozzászólásodat... Ha ignorálom a hozzászólásodat, nem tudom betölteni fogyasztóvédelmi funkciómat, és felhívni a figyelmet az említett szűrőre... ;)
"Az üzletkötéseinknek 99 százaléka"
Azon is érdemes elgondolkozni, mennyire tisztességes üzletpolitika az, ami arra alapul, hogy haszonszerzés érdekében valótlanságokat sugallva rontod egy konkurens termék, illetve annak forgalmazói hátterének hírnevét..
Elég ellenszenves, amit művelsz. Kiforgatod a másik szavait, valótlant állítasz, merő rosszindulatból belekötsz a témához cseppet sem kapcsolódó dolgokba, az egyszerű észérveket meg vagy fel sem fogod, vagy elvakult rosszindulattól fűtve figyelmen kívül hagyod. Szánalmas
Na nehogy most elővedd a hazudozás-kártyát. Egyetlen szóval nem állítottam, hogy a Tosotnak semmi köze a Gree-hez, nemhogy makacsul. Ne állíts már valótlant, ezt bárki vissza tudja olvasni, így hiteltelenné teszed bármely hozzászólásodat. Két posztom volt a Tosot-Gree témában, és egyikben sem olvasható olyan, hogy a Gre-nek semmi köze a Tosot-hoz.
Mivel fizetek a zindexnek reklámért a topikban, akár még jogos is lehet, hogy olykor reklámot helyezek el. Lehet, hogy neked ez nem tetszik, de így van. Persze egyszerűen ignorálhatod a hozzászólásaimat, van egy kis fül jobb fent, annak ez a funkciója.
Igen. Jól látod a reklámnak, hirdetésnek profitszerzés a célja. Mindenhol a világon.
Mivel mi nemcsak telepítő cég vagyunk és nem csak forgalmazók, hanem teljes szolgáltatást nyújtunk, azaz szállítjuk is a berendezést és telepítjük is, így igen, sajnos felelősséggel tartozunk, hogy mit ajánlunk az ügyfeleinknek, mint minden szolgáltató vagy kereskedő, aki közvetlen kapcsolatban van a vásárlójával és egy termékkörből ajánl bizonyos terméket. Az üzletkötéseinknek 99 százaléka a mi ajánlásunk alapján történik meg, tehát a felelősség a mienk.
Az, hogy egyszer valakitől elhangzott itt, hogy minden alkatrésze ugyanaz, az nekem semmit nem mond. Lassan húsz éve dolgozom a klímatechnikában, és hallottam már mindenfélét a sok gagyi kínai gyártmányról, hogy tiszta Daikin, meg tiszta Sanyo, meg hasonlók. Aztán meg csak kiderült, hogy a sorjás kasztnin kívül semmi nem volt még hasonló sem.
Jártam már egy-két klímagyárban és láttam, hogy jönnek le a gépek a szalagról, milyen a minőségellenőrzés a különböző gyártóknál. Az mindenesetre megfigyelhető, hogy általában a saját név alatt forgalomba hozott készülékeik a legjobb minőségűek.
Hja, hát a zsigerből fikázás az megy... (Nanehogymár egy százasból ezeknek megoldható legyen PONTOSAN UGYANAZ, amiért mi minimum 150-et szoktunk kérni... Basszus, dobálózzunk tanulatlan ellenérvekkel: Az csak klón! Szedettvedett alkatrészek! Szar a forrasztás! Szétesik! Nem hatékony! Hamis a papírja, ami nincs is! Nincs alkatrész! Eltűnik a forgalmazó! Nincs garancia!)
Köszi hogy mellémálltál. De én már letettem arról hogy itt bárki is bármire értelmes választ adjon. Annyit lejött ebből hogy még élőbe senki nem látott itt tosot klímát, mert ha láttak volna, lefalábbis nem csak a falon, hanem a belsejébe is belenéztek volna akkor nem menne itt a blabla mert személyessen is látták volna hogy csak a cimke más, és nem csak egy klón hanem a gree gyáratja saját cuccaiból, meg nem egy másik kis kinai cég csinálja vagyis klónozza. Na de mindegy is. Ha a Gree-m fűtött tavaly rendessen akkor ennek is kell. Mert ugye erre a kérdésemre még senki nem adott érdemi választ. De mindegy is max buktam egy százast.
Na nehogymár most elővedd a sértődés-kártyát! Senki nem mondta, hogy te sulykolnál bármit. Egyszerűen csak minden tény ellenére makacsul állítod, hogy a greenek és a tosotnak semmi köze egymáshoz. Hogy ezt tedd, vagy hülyének, vagy ellenérdekeltnek kell lenned. Mivel szerintem nem vagy hülye, marad az érdekből nyilatkozásod.
A másik, hogy ezen a fórumon az állítások igazsága/tényszerűsége nem a hozzászóló személyétől függ, ez egy alapvetően anonim szakmai topic, még akkor is, ha te fizetett hirdetéseid platformjaként tekintesz rá.
Ha meg már boncolgatjuk, érdemes átgondolni, hogy a fizetett hirdetések úgy általában mennyire tényszerűek, vagy mennyire sokkal inkább profitszerző célúak.
Amúgy meg miféle felelősségről beszélsz?!? A telepítő mióta felel a termékek gyártási hibáiért?!? Ha nem akarsz TOSOTot és társait szervizelni, mert az elvenné az idődet a zsírosabban kifizetődő telepítésektől, van egy tippem: ne legyél szerződött TOSOT és társai szervizpartner...
Az adott témában pedig nem is értem miért kevered ide, hogy van alkatrész, vagy nincs, ha egyszer elhangzott, hogy alkatrészről-alkatrészre gree modellről beszélt a hozzászóló, amihez meg ugye szerinted is szuper az alkatrészellátás...
Üdv ! Szuper ,ezt is tudjuk már !:D Klíma van benne ?:-) Klíma (légkondi) a lakásba - tippek.jah lakás ,de nem szeretnék "segédrendőr"lenni ebben a topikba ,csak ha valaki belenéz rossz oldalon ,akkor nem tudja hol is jár!:-)
Ilyen hülyeséget....A BMW I-drive-ja nem csak a multimédiát csinálja, az csak egy mellékes dolog, a teljes autó állapotáról visszajelzést nyújt, keréknyomások, olajszint, AdBlue szint, fékek állapota, utazási adatok, kapcsolat a BMW központtal, és még hosszan sorolhatnám. Az androidos fejegység meg egyszerű multimédia, ötödannyi funkcióval. Ráadásul az android mérföldekkel megbízhatatlanabb, ezt nem kell ecsetelni, elég sok mindenkinek van androidos telefonja.
Értem amit írsz, de nem hinném hogy a gree ekkorát invesztálna ha jövőre eltűnne a Tosot márka. Ehhez túl nagy lenne szerintem amit belefektettek. De mivel minden egység gree a tosotba nem hinnén hogy alkatrészprobléma lenne. Bár így is úgy is komplett gree az egész belseje. Szóval majd ha esetleg kell akkor megy a gree-hez az alkatrészrendelés.
Igazán nem érdekel a sértegetésed, ezt így névtelenül, egy nicknév mögé bújva meglehetősen súlytalan. Ráadásul aki rendszeresen olvassa a topikot az pontosan tudja, hogy én soha nem sulykoltam itt nyilvánosan senkinek, hogy csak a drága klíma az, amit meg lehet venni. Mindig az volt a véleményem, hogy mindenki a pénztárcájának megfelelően válasszon, és ha van nagyon akciós vállalható termék, akkor azt kell megvenni. Pár perc alatt végig lehet futni a hozzászólásaimból az utolsó százat akár, már ott is van számtalan olyan, ami vagy a Gree-t méltatja, vagy valamelyik klónjáról írom, hogy azon az áron akár vállalható is. Sőt, a cégünk forgalmazza is a Gree-t és annak az egyik OEM gyártmányát a Polár-t. Persze ezeket csak a szememben forgó dollárjelek miatt.
Elég sokszor hangoztattuk már itt, hogy ezekkel a noname gépekkel leginkább semmi baj nincs. Mindegy, hogy hívják őket, Tosot, Whirlpool, Polar, Nord, TeknoPoint, Inventor, Cascade, Vortex, Frigidair, Fisher stb., stb. A meghibásodási arány a szervíztapasztatok alapján nem jelentős, egy-két százalék, tehát a végfelhasználó számára vállalható kockázat. Igen nagy valószínűséggel jópár évet fog hiba nélkül működni, mindenki elégedett lesz, hepiend, pont.
Ebben a topikban viszont vagyunk néhányan, akik nem névtelenül, fotelhuszárként szólunk hozzá, hanem bizonyos felelősséggel. Ha valaki megkérdezi, hogy ajánljuk-e pl. a Tosot klímákat, akkor nem fogom azt írni, hogy igen ajánlom, ugyanis ebbe már nem fér bele az a 2-3 százalékos meghibásodási arány sem. Mert , ha pont kifogja az én ajánlásomra a szart, aztán nem tudunk hozzá alkatrészt szerezni gariban, akkor majd jön a beírás ide a topikba, hogy szart ajánlottam, vagy adtam el neki, és még alkatrészt sem tudok hozzá biztosítani. Tudom, mert jártunk így anno az Ozone nevű csodamasinával. Marha jó árú inverteres gép volt csilivili design beltérivel, viszonylag stabil importőri háttérrel. Vitték, mnt a cukrot, pörögtek a dollárjelek, aztán beütött a krach. Sorra romlottak el a gépek, az inverterpanel rendre bekrepált. Minden kiszállás a cégnek költség, a garanciális javítást senki nem állja helyettünk. Meg hát, amíg javítunk, addig nem telepítünk, tehát még vastagabb a bukta. Meg persze a presztízs, amikor az ügyfél nekünk szegezi a kérdést, hogy mester úr, ezt maga ajánlotta, azt mondta, hogy jó, gép, akkormostmivan? Az már csak hab volt a tortán, hogy egy idő után az importőr már a cserealkatrészt sem tudta biztosítani...
Azt is leírtuk már ezerszer, hogy nem is a gép a fontos, hiszen azt tényleg a Gree vagy a Midea, stb, gyártja, szinte mindegy milyen név van rámatricázva. A megbízható importőr a fontos az ilyen klón gépeknél, mert kétféle gyakorlat van. Az egyik, az, hogy az importőr brand-et épít a kínai gyártásra támaszkodva. Ilyen a Fisher, a TeknoPoint, a Polar, Whirlpool, stb. Ezekre a gépekre van értékelhető garancia, support, terméktámogatás, alkatrész. A másik gyakorlat pedig az, hogy csinálok egy projectcéget, erre a cégre berendelek pár konténer klímát Kínából. A legolcsóbbat rendelem, mert azt is tudni kell, hogy a Gree is tud többféle minőségben gyártani, és ezt meg is teszi. Amit a kedves megrendelő kíván. Tavasszal ezt a szállítmányt betolom a multikba, nagyobb webáruházakba, majd a lóvét felmarkolva felszámolom a céget. Semmilyen garanciális kötelességem így nem képződik, és igazából le is szarom nagy ívben. Minden évben felmerül pár ilyen "márkanév", amiről utána soha többet nem hallani. Ezeket igazán nyomott áron lehet megvenni, és elhitethetjük magunkkal, hogy azért olcsó, mert bevezetik a piacra, meg hasonló idiótaságokat, de ez általában nem így van.
Nézd én egy szimpla kérdést tettem fel ide először, abból lett ez. Én mint laikus is tisztában vagyok azzal hogy nem a világ csodáját vettem meg. De tudod pont ez a legnagyobb baj ebben az országban hogy nem egymást segítjük hanem mindjárt "lehülyézzük, leoltjuk, leszarjuk". Sanos én is tisztában vagyok ezzel és azzal is mint autófényező/ autószerelő hogy ennyiszer kell/kéne mást mondani az ügyfélnek mint ami az igazság. De én még mindig nem jutottam el oda ahova el kellett volna jutnom, hogy folyamatossan átverjem az ügyfeleimet (ezt idézőjelben mondom hogy átverem) mert tulajdonképpen sokkal jobban élhetnék ha ezt tenném. Az átverés alatt gondolom: azt kéne mondanom minden ügyfélnek hogy az olcsó lakkal nem lesz jó a fényezés? Mondhatnám, de sajnos nem igaz mert vannak nagyon jó lakkok 3500ft/ liter áron. Vagy mondjam azt hogy csak gyári olajszűrő? Mondhatnám, de vannak olyan utángyártott alkatrész típusok amik a gyári beszálítók, tehát pl gyári BMW fékbetét 60ezer ft ATE ami a gyár beszállítója 16500ft. Megtehetném de nem teszem mert ugyan az. Pedig minél drágább cuccal csinálnám arányossan nőne a hasznom is. De magyarországon vagyunk... Egyszerűen nem bírja el a nép a magas árakat. Értem én lehet hogy bejönne ez a stratégia is de hosszútávon minden "lehúzós" tönkrement. (persze volt aki 2-3 év alatt meg tudta szedni magát és továbblépett). A lehúzóst , akinek nem inge...! Na szóval mint kívülálló, egy problémám van, mint úgy általában minden szakmával, (ebben a klímások is benne vannak) nem egyszeri eset pl most. Felhívom itt győrben az xy klímást, mondom neki hogy Gree klímát szeretnék, 180ezerért árulta szereléssel, azt mondja ne azt vedd tudok annál jobbat, vedd a Fishert (persze az 220e) de mondom én a Greet szeretném, ne ne azt az nem jó a Fishert vedd, dehát mondom 1 éve amikor a Greet vettem akkor az volt a jobb nem a Fisher, azt mondja az nem létezik ő a Fisherre esküszik. Azt mondja ki mondta ezt hogy jobb a Gree mint a Fisher? Hát mondom ön, ön szerelte fel tavaly. Nagy csend (nem tudta ki vagyok) hát jóó, de ő akkor is a Fishert javasolja.
Na akkor hogy is van ez? Hát úgy hogy tavaly a Gree-t tudta jóáron, most a Fishert.... Értem én én is azt preferálom ami nekem a raktárba van, de nem erőltetem ha a kuntsaft nem azt akarja. Én azért szerettem volna a Greet mert jó árban volt és bizonyított.Legalábbis nálam, meg sok ismerősnél. Lehet hogy a Fisher is jó de nekem most nem fért bele a plusz 50e. Szóval mondtam jó akkor majd ha aktuális hívom. Hát nem lett aktuális. A másik győri cégnél meg horror áron volt a Gree. Szóval kutakodtam és bejött ez a Tosot. Először még röhögtem is a nevén. Aztán by Gree meg mittomén tosot.attosot.de és kezdett kikristályosodni hogy ez végülis egy és ugyan az. Ha már autóhasonlat akkor opel/wauxhall és nem suzuki/Ferrari. Bementem az obiba, megnéztem a Tosot dobozán a forgalmazót és felhívtam. Öszinte leszek elöször a Gree-t akarta eröltetni, aztán beszélgettünk és egyet értettünk hogy végülis igen ez a kettő egy és ugyan az, és mivel magyarországon bevezető alatt lévő termék ezért olcsóbb csak, mert amúgy ez a Tosot a Gree gyárnak egy saját csoportja ami az exluzív termékeket fogja nyomatni. De mivel itthon nem ismerik és nem úgy van mint pl Deutschland-ba ezért ha nem akarják hogy rájuk rohadjon olcsón kell megszabadulniuk tőle. Aztán vagy elkezdik keresni az emberek tosot néven vagy itthon marad Gree néven. Szóval megrendeltem tőlük egyet, jött is meg egy "univerzális" klíma szerelő feltenni. Elöszőr itt nyomta nekem hogy miért voltam ilyen hülye hogy ilyen szart megvettem, blablablaba.... Aztán teszi fel szedi le a burkolatokat, minden mindenhol Gree beleütve belenyova.... Aszongya bassza meg ez tényleg Gree ezen csak a külső cimke más.... Aszongya mennyi volt? Mondom 109.000 magyar pénz. Hát akkor ez tényleg jó vétel.... na szóval erről ennyit. De megmondom őszintén én se bírtam elhinni ezért is tettem fel itt a kérdésem. Erre jött a szutyok kínai.... ja, értem hogy a Gree is kínai de na. Ha ismét autókat hasonlítgatunk, és tegyük fel a suzukit a pl BMW-vel azt kell mondjam igen a BMW az BMW de a suzuki fenttartása 100 kevesebb és 100szor megbízhatobb az tuti, magyarul nekem ha ez a Gree és ez a Tosot ilyen szépen teszik a dolgukat akkor kurván megfelelő. Ja igen és a klímáknál ezek a komfortcuccok azért nem hasonlíthatók a suzuki bmw szinten... mert volt már apartman ahol Fuji volt aztán majdnem basztam földhöz, a hülye értelmetlen távirányítóját a hülye funkcióival együtt. Mert kurva okosnak érezte magát és mindent akart csinálni csak azt nem amit én akartam. Ez egy kicsit olyan mint a Bmw I-driveja egy androidos fejegységhez képest. (10-szer többe kerül, és bonyolultabb és lassabban lehet kezelni tudásba meg többet is tud az droid) Bocsi az off-ért...( lehet hosszú és egy kicsit összevissza de szerintem aki akarja érti:D!)
Szerinted ezt a topicot olvassa a "nagyfőnök"? Publikus internetre írni ami már itt van sok-sok éve, azt azért annál kicsit ... mint álnéven fröcsögni.
Mit szeretnél mit írjak?
Ugyanazt ami eddig elhangzott?
Igen ennyi pénzért ennyi jár. Mindenki olyan klímát ad le / szerel amilyet akar. Én is. Senki nem határozza meg nekem hogy ilyent vagy olyant muszáj eladnom. Ha azt gondolom hogy az egyik nekem 10-20 éves távlatban nem éri meg akkor nem foglalkozom vele. És ez nekem le is jön már első látásra, hogy melyik az ami rizikós, és mi az ami működhet.
A fantázia nevek meg már sokszor ki lettek tárgyalva.
Mindannyi tudjuk hogy - Daikin csoport tagja a Hiyasu, ami nem túl rég még Gree volt. Az Airfel is a csoport tagja pedig egyértelműen rá van írva hogy made in Midea. És igen azt is tudjuk van közös cége Gree-vel.
Na most akkor miért kerül a Daikin 2x annyiba? Mi itt a sorvégén sose fogjuk megtudni ... de még az is lehet hogy a Gree se fogja megtudni. Olyan apró részletekben rejlik az ördög hogy azt csak nagyon kevesen tudják.
Bármikor felmerül a kérdés, csak az egymás ekézése marad belőle.
A szuzukis csikorgó gumikkal bizonygatja a lámpánál, hogy az ő kocsija semmivel sem rosszabb, mint a szomszéd sávban halk zenét duruzsoló 2Xannyiba kerülő kocsi.
És tényleg nem rosszabb, mert ugyanúgy eljut a teszkóig, bár ha ki kell fordulni a pályára akkor már kicsit más 140nél a decibel, de arról most nem beszél.
De most komolyan egy laikusnak hogy magyarázod meg, hogy melyik a jobb?
El kell fogadni, hogy a fele annyiba kerülő jó eséllyel kevesebb lesz, mint a 2x-es árú.
Olyat kell venni amire pénz van, átgondolva a használati körülményeket, belekalkulálva, hogy hiba esetén mi fér nekünk bele? 1-2hét a kánikulában egy olcsó szerelő miatt, vagy max.1 nap és menjen az a gép. Fűtésnél az 1-2 hét pl. kiváltható-e vagy belefagyunk a házba?
Aztán az sem mellékes, hogy a gép ára milyen arányban van a szerelés munkadíjával ami egy 80ezresnél és egy 400ezres gépnél is ugyanannyi.
Üdv ! Boccs ,nem olvastam vissza klímakirály teljes listáját amit a topokba írt ! Annak nagyon örülök ha valaki szakmai vonalon utazik ebben a topikban is ! Nem rég olvasom ezt a topikot ,de vajmi kevés konkrétumot hangzik el az úgymond "szakik"részéről,viszont hasonlatokkal bőven ellátnak, amire a tényleges érdeklődő csak pislog ,és dönt saját szakállára a saját témájában !:-)
Szerintem pont ő volt az aki tett már be képet klímák belsejéből fókuszálva a minőségi és az ótvar forrasztásokra.
Nem értem miért kell erőltetni ennyire? Nincs olyan, hogy jó meg rossz. Más készülékek vannak. Dácsia, skoda, szuzuki is ugyanúgy elviszi a gyereket óvodába soksok éven keresztül, mint egy A8-as, sőt aki kizárólag arra használná az hülye is lenne A8-ast venni.
Amit belinkeltél globális oldalon, válaszd ki Ausztriát, és ott a www.gree-klima.at weboldalt. Sehol egy utalás a Tosot-ra...Ne csak azt lásd meg, amit akarsz látni....
Ok. Ennyire nem folytam bele. Egyet tudok, a tavalyi évben a gree klímám kífűtött 42 négyzetmétert gond nélkül -18 -ban. Szóval nem igazán érdekelnek a papírra írt katyvaszok. Nüködik kész...
Hát, ha találsz két modellt, ami ugyanazokkal az alkatrészekkel épül, és ugyanaz a cikkszám, nos igen, ugyanazok... Nézd mondjuk az opel agila és suzuki wagon r+ modelleket... Jobb hasonlat.
Ez nem volt jó hasonlat😂 de mindegy. Lényeg hogy működik. Az mindenesetre felettébb érdekes hogy pl a tosot.at oldalon minden tosot klíma ugyan azokkal a nevekkel van ellátva mint a gree. Full ugyan azokkal a műszaki specifikációkkal. Amúgy meg itt az élő példa. Tipikus magyar hozzáállás. Uj kínai név csakis szar lehet. Érdekes módon németeknél meg az osztrákoknál drágábbak a tosot gépek mint a gree. Ha itthon próbálnák mindjárt magasabbra pozicionálni tuti halott dolog lenne. Gondolom ezért itthon olcsóbb még. Megpróbálják bevezetni aztán vagy összejön vagy nem. Ha nem akkor itthon gondolom marad a gree név. Bár amíg itthon minden klímás lehúzza a kínait addig nem lesz egyszerü dolguk. De majd alakul. De sajnos az átlag magyar fizetése nem fedezi a drága gépeket addig kelleni fog a kinai is...
Üdv ! Már ne haragudj ,ha Én szaki lennék ebben a témakörben ,akkor nem ilyenekkel(autó márkákkal) példálóznék,hanem a különböző típusok számszaki jóságával támasztanám alá a véleményem !:D Persze nem vagyunk egyformák és tényleg jó autókkal példálózol amit így nem is vitatnak ,mert senki sem erre kíváncsi ebben a topikba ,hanem hogy akkor mégis melyik klíma is legyen véve/beszerelve !:D
Verhetik a mellüket, de az Euroventhez nem viszik a csoda klímájukat beméretni.
Azért nem kicsit gáz, hogy megy a kardoskodás, hogy a százezres klíma mennyire überfrankó, a marketingek szerint a legtutibb. Minden japán klímagyártó el is morzsolt egy könnycseppet, hogy valaki féláron tudott pont olyan jót. Vagy jobbat!
Lehet a Tosot is jó, de mindent a maga helyén. Valszeg a minőségellenőrzés sem úgy megy, ahogy a japán márkáknál.
Üdv ! Tudom ,Én annak idején kérdeztem ebbe a topikba hogy milyet is vegyek ,nem nagyon jött válasz ,ami jött ,az meg kb annyit javasolt hogy Japanese !:D Lehet megtudtak volna győzni adatokkal plusz infókkal ,de nem tették ,így lett ez az "ipari hulladék",ami remélhetőleg az évi kb 40 napos használatot legalább 10 + évig csak bírni fogja !:D
ezt a gugli fordította szóval kicsit béna de érthető:A TOSOT a Gree Electric Group Zhuhai (Kína) leányvállalata. Gree messze a legnagyobb légkondicionáló gyártó a világon, 1991-ben alakult, nyolc termelési létesítmények Zhuhai (Kína), Chongqing (Kína), Hefei (Kína), Zhengzhou (Kína), Wuhan (Kína), Brazília, Pakisztán és Vietnam éves termelési kapacitása 34 millió lakossági légkondicionáló rendszerek és 4 millió kereskedelmi légkondicionáló rendszerek.Tosot jó hírnevét élvezi kivételes minősége és kiemelkedő teljesítménye miatt. A létesítmények modernek és gazdaságosak, de nagyon robusztusak és látványosak. A legkorszerűbb gyártási folyamatoknak és a folyamatos minőségellenőrzésnek köszönhetően magas színvonalon biztosítják a konzisztens minőséget, több mint 2300 mérnök dolgozik folyamatosan a GREE légkondicionáló rendszerek továbbfejlesztésén és korszerűsítésén . Tosot: A legjobb ár a legjobb áron
A tökéletes szoba klíma jólétet és életminőséget teremt!
A TOSOT légkondicionáló program magas színvonalú minőséget, kiváló működési és szabályozási kényelmet, környezetbarát hűtési technológiát és kivételes ár-teljesítmény arányt győz meg.
Az összes TOSOT légkondicionáló berendezést az R 410A környezetbarát hűtőközeggel üzemeltetik. Kompakt és vonzó kialakítás a tökéletes és egyszerű beépítés érdekében. Minden TOSOT falpanel frekvenciaváltó .
szóval a mai napig én sem tudtam ennyire pontossan hogy mit vettem, de már tudom:D
A TOSOT "Technology", az "Original", a "Style", a "Outstanding", a "Trust Trust" rövidítés a márka attitűdjét írja le, kifejezetten a különleges életre törekszik, kiemelve az egyedülálló Az életminőség és a globális felhasználók megosztják a divatélet esztétikai élményét.
A Gree elektromos K + F csapata a divatnak a nemzetközi fejlett technológiához való mély megértése, a vezérlés kiváló részletei, a globális felhasználó számára kifinomult TOSOT élettartam-berendezések kifejlesztéséhez, a csúcstechnológia és a nemzetközi divatintegráció eléréséhez.
TOSOT most elektromos ventilátorok, fűtőtestek, víztisztító, légtisztító, párásító, szárító, szárító és egyéb egészségügyi készülékek és rizsfőzők, elektromos kukták, indukciós tűzhely, szagelszívó, fertőtlenítő szekrény, gáz kályhák és egyéb konyhai eszközök .
A TOSOT divat vezet a trendhez, a szigorú, globális felhasználók minőségi színvonalának megteremtésével, magas színvonalú életviteli megoldásokkal. TOSOT élettartam berendezések, Gree gyártás, minőségbiztosítás.
Gree minőségbiztosítás
Erős márka támogatása Gree, mint a gyártó TOSOT, a kutatás és fejlesztés, a termelés, az értékesítés és a szolgáltatás egyik államilag ellenőrzött felsorolt cégek a világ Zhuhai, Chongqing, Hefei, Zhengzhou, Wuhan, Shijiazhuang, Wuhu, Brazília És további 9 nagy termelési bázis, több mint 70.000 alkalmazottal. 2014 teljes bevétele több mint 140 milliárd jüan, 12 egymást követő évben az Egyesült Államok listáján, "Fortune" magazin "Kína első 100 jegyzett társaságok", független márkák exportálják több mint 160 ország és régió. 2015 májusában a Gree Electric rangsorolta a "Forbes Global 2000" 385-öt, amely a világ első háztartási készülékét rangsorolta.
A TOSOT K + F szigorú alakítási rendszere, a hangminőség-menedzsment rendszer tervezése és gyártása, gondosan kiválogatott valamennyi alkatrész, az egyes folyamatok szigorú ellenőrzése, minden terméknél "nulla hiba" próbálkozik! Több mint 4: 1 professzionális minőségellenőrző csapat, a termékminőség átfogó védelme.
A szolgáltatás minősége rendszer TOSOT Gree termékek az egész országban 30 000 üzletláncok és több mint 30.000 értékesítési pontokon történő értékesítése, több mint 30.000 szakmai kiszolgáló személyzet, hogy hozzon létre egy teljes körű, magas színvonalú értékesítési és szolgáltatási csatornák, és a fogyasztók több Minőségi, kényelmesebb és átfogóbb szolgáltatások.
Üdv ! Ne is mond ,Én 240 eft-ért vettem a Gree Amber GVH12yc-t ,most meg lehet kapni 100 e ft is !:DDD No nem baj majd a következő gépem 10 + év után majd ez a klón lesz !:DDD
Ui: Szerintem itt a szakik már tépik a hajukat ,mikor ezekről a klónokról írnak/hallanak 100 ft-t !:D
Ne, már. Én értem, hogy nyugtatgatod magad , hogy kicsi pénzért ugyanolyan jó klímát vettél, mint más nagy pénzért, jó is az önigazolás, de azért ne vezessük már félre itt a népet. Lehet, hogy kapható a Tosot is Ausztriában, de az nem ugyanaz, mint, amit te írsz, hogy "....az osztrákoknál is tosot néven fut a gree...." A Gree osztrák honlapja - érdekes - egy szóval nem említi a Tosot "márkát" : http://www.gree-klima.at
A másik nekem is Gree ,tavaly -18-ban hibálanul fűtött. A gree már bizonyított nálam is, meg sok ismerősőmnél. Most amikor a Tosotot vettem Gree volt tervben, de sajna most nem volt meg az a plusz pénz. Aztán kutakodtam akkor találtam rá erre a tosotra. Felhívtam a közpotot faggattam őket hogy fűt e rendessen. Az emberke azt mondta ő tavaly azzal csinálta végig a telet, meg hogy nyugodtan vegyem meg mert ez is gree csak más a cimke. Hát megvettem eddig hibátlan. Majd kiderül igazat mondott e. Bár a tosot távirányító vezérli a greet is meg fordítva. Szóval...
Nekem is volt a régi lakasban 2db on off noname. Az egyik 15éves volt a másik asszem 8körül. Soha semmi gond nem volt vele. Soha nem kelett utántolteni semmit. Még fűtöttem is velük. Most meg inkább greet vettem mert nagyon jó az alkatrész beszerzesuk. Nem japant vettem direkt. Nonstop megy a 2gree az egyik 6hónapja a masik 2nagyabol. De a legjobb volt a dohányboltos meg a klimasok, mivel egesz telen futeni akar minosegi kell vett panasonicot 350ért azt amikor felraktak ugy csorgott a kompresszor mint a fene 😃 Aztan bevalottak hogy ez a panasonictol normalis 😃 Hajra japan gepek 😃
Nem tudom mindenesetre sajnos most nem álltam úgy anyagilag hogy japó gépre fussa. Azt meg sajnos nem tudom hogy mit nyujtana egy japó. Mindenesetre nagyon meggyőzőnek tűnik ez a tosot. Itt van egy zajmérés a beltériről. Első kép a szoba zaja full csendben, 2. Kép klímával, szinte hallani se lehet hogy megy.
Teljesen jó az a gép is. Valószínűleg annyi pénzt is adtál érte amennyit neked megért.
Dácsia boltban is vásárolnak az emberek autót, kb pont ugyanaddig el is megy míg a csillagoskarikás kocsi, de kb pont annyival kerül kevesebbe amennyivel kevesebbet nyújt.
Ha nem lényeg a csend, a hatásfok, a megbízhatóság, összevetve a minőség érzete akkor kevés pénzért ugyanúgy teljesít az is.
Nekem is van 12éves noname klíma a falon, brutál sokat ment és "0" javítás volt eddig rajta, most is működik, nem tudom mit csináljak vele, sajnálom leszedni, bár már nem használom, mert ONOFF és az új fele annyi áramból jobban hűt.
Nyugi, addig jó a klímás szakmának, amíg a tosotokat el lehet adni dupla áron is, elég csak egy gree matricát ranyalni... Ez csak játék a pénztárcával és a márkanevekkel, a tosot van, ahol a gree premium márkájaként pozicionalja magát... www.tosot.pl valahol egy gree videót is láttam, ahol arról beszéltek, hogy a vevők már igényesek, úgyhogy most csinálunk nekik szuperjót, az lesz a tosot... Meglátod, szerintem jó lesz... Majd számolj be mindenképpen!!! Hadd tanuljon a fórum népe!!
Majd kiderül. A belseje Gree szóval alkatrész nem lehet gond. Anyuéknál a Simbio klíma 10 éve zokszó nélkül teszi a dolgát. Aztán akkor is azt mondta a klímásember, örüljenek ha 2 évet kibír. Azóta 10 telt el...
Még az is lehet, hogy jó lesz, fűt is, akár nagyobb hidegben is, meg kibírja akár 10 évig is, meg ha mégsem, akkor lesz alkatrész is hozzá, ha mégsem, meg a klímás meg is tudja szerelni gyorsan. Ha meg valamelyik mégsem, akkor ott lesz a kutya elásva sajnos .... Csodák sajnos nincsenek.
De kívánom, hogy sokáig úgy üzemeljen, ahogy kívánod! ;)
A bajom csak annyi hogy minden klímaszerelő mást mond. Valaki azt hogy a Gree is szar pedig a másik klímám Gree tavaly -18-ban is hibátlanul működött, vagyis fűtött. Volt olyan klímás aki azt mondta hogy lehetetlen, a Gree az egy szutyok kinai. Tuti nem tudott olyan hidegbe fűteni. Pedig élek nem fagytam meg... most ezzel a tosottal még nincs tapasztalatom, de ha senkinek nincs majd a tél megmutatja.
Dc kompresszor van benne a gree G10-e. Minden gree benne az utolsó csavarig. Sőt a gree gyártja tosot matricával. Na mindegy majd télen kiderül. Ha tényleg gree baj nem lehet.
Ezáltal a megadott adatokat senki sehol nem ellenőrzi, a katalógus azt tartalmaz, amit a gyár nem szégyell beleírni. Ez mondjuk minden kínai gyártónál nagyjából így van, a gyártó vagy forgalmazó által kiadott katalógusadatokat sehol, senki nem ellenőrzi. A papír sok mindent elbír, de azért vevőként is érdemes lenne elgondolkodni, hogy 80-100 ezer forintos kínai termék biztosan tudja-e azokat az adatokat hozni, mint a 200-250 ezres kategóriájú normális gyártók gépei. Látok néhol ilyen Tosot, Airfel meg hasonló gépeket A+ energiaosztállyal árusítani, csak azt nem tudom, hogy tudják ezek a kínai zsenik ilyen takarékosra legyártani szedett-vedett alkatrészekből a terméküket. AC inverter, elavult forgódugattyús kompresszor, mechanikus adagolás, stb., mégis mind zajszintben, mind energiahatékonyságban tudják (papíron) ugyanazt, mint a márkás gépek....csak éppen nem lehet leellenőrizni sehol.
Üdv mindenkinek. Kérdésem az lenne hogy vettem egy Tosot márkájú klímát. Elvileg a Gree almárkája és az utolsó csavarig megeggyezik a Gree-vel. Kérdésem az lenne ha ez tényleg így van akkor -15 fokig tényleg jól fűt? Valakinek tapasztalata?
Az, hogy valamely szónak az eredetitől merőben eltérő jelentésű használata terjedőben van, az a nyelv korcsosulásával egyenlő, tűzzel vassal harcolni kellene ellene! Sajnos azok, akik ezeket a bűnöket elkövetik, nem beszélnek idegen nyelveket, különben fel sem merülne bennük az elferdítés gondolata.
Ha jól tudom, a Fehérvári MédiaMarkt-ban is le lehet adni elektromos készülékeket bárkinek. Illetve Inotánál van egy hulladéktelep, ahol átveszik az e-hulladékot ingyen, de képcsöves készülékekért fizetni kell a képcső miatt.
Nem mondtam hogy hoza le pestről távolsági busszal a klímát, csak megemlítettem hogy nálunk átveszik, ebből kiindulva feltételeztem, hogy máshol is van ilyen lehetőség.
Igen nonstop megy nincsen kikapcsolva soha. Az egyik gree az kb fél éve megy a masik meg 1hónapja kb. Azért használjuk mert nincsen más fűtési alternatíva. Nem kapcsol ki mert be van nyomva az i feel funkció és a távirányitót veszi alapul.
Üdv !Ezt szó szerint kell érteni hogy nonstop hűtés/fűtés? Gondolom csak azért nem használod mert "van" ?:-)Én fűtésre nem is tudom (nem jön le a meleg levegő),nyáron meg gondolom max 30-40 napot fog kb üzemelni, ezt tartom indokoltnak !:-)
Szeretném megkérdezni, hogy hol van az a "nálunk",ahol ingyen átveszik, mert nálunk Budapesten nem is olyan régen megpróbáltunk veszélyes hulladékot az erre kijelölt Hulladékudvarban leadni, ahol közölték, hogy nincs akadálya, de fizessünk érte ennyi meg ennyi pénzt, hogy átvegyék. Elképzeltem továbbá, hogy kocsi híján a hónom alá csapom azt a kis picinyke bel-és kültéri egységet, hogy leadjam őket a Hulladékudvarban.
Tényleg hálás lennék, ha megírnád a címét, ha esetleg Budapesten lenne az általad említett hely, ahol ha nem is a klímát, de az általam is elcipelhető méretű veszélyes hulladékot leadhatnám.
Az R-utak tekintetében a jogi helyzet a következő. Ezekről jogszabály a mai napig nem rendelkezik. A vonatkozó 2015-ös kormányhatározat (mint jogalkotási termék) ugyanis nem jogszabály, hanem ún. közjogi szervezetszabályzó eszköz, amely csak az abban megjelölt közigazgatási címzettekre tartalmaz(hat) rendelkezéseket, az e körön kívülállókra nem. Ha visszaolvassuk, e címzettek egyébként az 1. és a 3. pont tekintetében ez idáig nem tettek eleget a rendelkezéseknek. Erre majd akkor kerül sor, ha a "gyorsút" fogalma a közutak igazgatásáról szóló 19/1994-es KHVM (vagy netán egy ezt felváltó új) rendelet mellékletében, az ott felsorolt útkategóriák mellett tételesen megjenik majd.
:-) Jót mosolyogtam ... minden törvény rendelet annyit ér amennyit betartanak belőle. Itt a szerb határ mellett szerintem ilyen kevés klíma még sosem kelt el mint az idén.
A törvény alkotó azt érte el, hogy mindenki/nagyon sokan ... nem akartak regisztrálódni így szürke import felé fordultak.
Gondolom - nem tudom.
És ennek folyományaként már Én is "közszférát" erősítem "munka" híján.
És még ezt tetézik is hogy ingyen vigyem el a klímát és semmisítsem meg ... nem Én adtam el a gépet tehát nem tudtam tartalékot képezni a megsemmisítésére ... amit Én adtam el arra kifizettem az UHD-t ... így az a pénz is az állambácsinál van ... oldja meg Ő! Ha meg azt mondja 6.000 akkor meg jön hogy miért? Hát mert költsége van vele. Ja hogy Média Markt megtudja oldani, abból az árrésből amit Ők kapnak más is megtudná ...
Üdv ! Nekem a nyár/hőség közepén szerelték fel ,és ugyan semmilyen klímás tapasztalatom(összehasonlítási alapom nincs) nekem nagyon tetszett ahogy tette a dolgát !:-) Ami csak később derült ki ,hogy sokkal nagyobb részt képes lehűteni a leírásba szereplő 40m2-nél !:-) Majd azért az idő fogja eldönteni hogy mennyire volt jó döntés ,Kínai létére minőségi árúnak tűnik minden része !:-)
Sziasztok! Véleményeket szeretnék hallani a Gree új klímájárol /Amber 3.5kw/.Elég jó árban van,a paraméterei is szerintem jók,aki teheti létszíves erősítsetek meg benne ,hogy jó választás volt! Jövőhéten szerelik fel! Köszönöm!Szép estét!
Köszönöm a jó tanácsot, de neveltetésemnél fogva soha nem azzal kezdem, hogy előrángatom a jogszabályt, hanem előbb jön a kávé+üdítő. Amikor már azzal kell foglalkoznom, hogy jogszabály-és ezzel sok hasznos időt kell elvesztegetnem-, annak oka van, ami a következő: több klímással próbálkoztam, mindegyiknek említettem a régi klíma elszállítását, többnyire nemtetszésüket fejezték ki.Volt akik meg is mondtá, hogy ők ezt nem, ezért számomra ők felejtőssé is váltak. Egy olyan akadt, aki azt mondta, hogy OK, de amikor megkaptam az ajánlatot, amiben a leszerelés külön sorban szerepelt, az elszállításról nem esett szó. Visszakérdeztem, mire közölték, hogy az még plusz 6.000 Ft.
Meglepődnék, ha ez csak az én gondom lenne, a régi klíma semmilyen konyhai technika bevetésével nem válik ehetővé, sajnos, lomtalanításkor ki nem rakhatod, én pedig a természet lágy ölén nem fogom elveszejteni.
Szerintem az a klíma, amit most veszünk meg mindenféle szigorú előírások betartásával, az annyira nyilván van tartva, hogy ott az elhasználódás után sem lehet majd következmények nélkül könnyedén, akárhogyan megszabadulni tőle.
Köszönöm a választ, az a gondom, hogy feltehetően a klímából elszökött a gáz, így pedig nem lenne használható. Ezt pontosan nem tudom, mert évek óta nem kapcsoltuk be.
A srácok csak alkalmazottak, azt csinálják amit a főnökük mond nekik, mindegy hogy kávét kapnak, vagy jogszabályt kinyomtatva.
Már megrendeléskor meg kell egyezni erről hogy tiszta legyen a helyzet.
Ismerősöm szerelvényboltban dolgozik, nem vesznek át semmit garanciális javításra, mindenki vigye el a szervízbe a cuccát, ott a garanciajegyen a cím.
Mindegy mi van a jogszabályban, mindegy mit mond a vásárló, ha a főnök ezt mondta akkor így lesz.
Majd ha valaki egyszer felszívja magát, és feljelenti őket akkor változik a helyzet, addig csak fújják, hogy ők nem tudják megcsinálni, vigye szervízbe az azért van.
Lehet, hogy félreértelek, de mindenki jobban jár ha a srácokat jogszabály lobogtatása helyett KVval kínálod és megkéred őket arra amit szeretnél. SZVSZ sokkal célravezetőbb.
Köszönöm szépen az eddigi gyors válaszokat, fel fogom venni a kapcsolatot a válaszadókkal.
Bekopizom az ide vonatkozó részt a rendeletből, a rendelet számát egyébként a Media Markt oldalán találtam, pedig szerintem ők sem a Róbert bácsi szerepkörét töltik be, azaz nem jótékonykodnak, csak teszik, amit a törvény előírásai miatt tenniük kell.
"
A Kormány 197/2014. (VIII.1) Korm. rendelete az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről elnevezésű új jogszabályról
11.fejezet 22. § (4) Ha a fogyasztó a forgalmazótól új elektromos, elektronikus berendezést vásárol, és azt a forgalmazó a fogyasztónak házhoz szállítja, a forgalmazó a fogyasztó által felajánlott, a vásárolt berendezéssel azonos mennyiségű és azonos használati célú elektromos, elektronikus berendezés háztartásban képződő hulladékát a fogyasztótól (hulladékbirtokostól) átveszi és elszállítja. (5) Ha a forgalmazó a hulladék kezeléséről nem saját maga gondoskodik, a visszavitt elektromos, elektronikus berendezést és annak valamennyi alkotóelemét, illetve az átvett hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést és annak valamennyi alkotóelemét elkülönítetten és hiánytalanul kell átadnia a gyártó vagy az átvételre hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező jogosult részére. 4., 2015. január 1-től a gyártó visszavételi és átvételi kötelezettsége a következőkkel bővül:
4., 2015. január 1-től a gyártó visszavételi és átvételi kötelezettsége a következőkkel bővül: 17-es fejezet 36§ (1) : (1) A gyártó a) az általa forgalomba hozott, használt elektromos, elektronikus berendezést, valamint b) a más gyártó által forgalomba hozott, használt elektromos, elektronikus berendezést, amely a gyártó által forgalomba hozott elektromos, elektronikus berendezéssel jellegében és funkciójában azonos, az elektromos, elektronikus berendezés újrahasználatának biztosítása érdekében a nem természetes személy fogyasztótól legalább ingyen, a természetes személy fogyasztótól legalább az 1. melléklet 2. pontjában meghatározott összegű, és legalább 1 évre szóló, a Magyarországon forgalmazott termékekre vonatkozó vásárlási utalvány ellenében visszaveszi, ha azt a fogyasztó a részére visszavételre felajánlja (visszavételi kötelezettség). A gyártó naponta legfeljebb 20 darab használt elektromos, elektronikus berendezés után köteles vásárlási utalványt adni a természetes személy fogyasztó részére. A vásárlási utalvány nem átruházható, összege nem áthárítható.
"4. Ha már nincs szükségünk a régi elektromos berendezéseinkre, mit tehetünk?
Az általunk forgalomba hozott, vagy azzal jellegében és funkciójában megegyező, használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést (e-hulladék) kérésre átvesszük Öntől az Áruházainkban, vagy nálunk vásárolt új termék házhozszállításakor, annak birtokbaadásának helyszínén!
A kereskedők ezen visszavételi kötelezettsége már2004. október 8-a óta él; vagyis a kereskedő köteles ingyenesen visszavenni új készülék eladásakor a vásárló által felajánlott, az új készülékkel azonos használati célú régi berendezést. Mindezt ráadásul ingyenesen, tehát pénzt a visszavételért nem kérhet. Még akkor sem, ha a régi gép elszállítását az új gép házhozszállításakor kéri a vásárló. Ebben az esetben is köteles a kereskedő ingyenesen gondoskodni arról, hogy például a régi hűtőt, mosógépet és egyéb nagygépet elszállítsa a vásárló lakásából.
5. Miben változik a kereskedő visszavételi kötelezettsége 2015-től?
Az e-hulladékok átvétele díjmentes, azonban 2015-től ezen felül kormányrendeletben (197/2014) meghatározott összegű árengedményt is biztosítunk új termék vásárlása esetén!"
Nem vagyok jogász, laikusként vontam le a fenti információkból a következtetést, ami lehet, hogy helyes...
A telepítő szakszerűen leszereli, és egészen biztosan elszállítja neked bárki, aki harmad-negyed-ötöd-hatod áron szeretne hozzájutni egy működő készülékhez. Szólj nekem, nálunk a védőben például biztosan nagyon örülnének neki!
Jó lehet már a lamentál is, megérti aki akarja, terjedőben van az ilyen szövegkörnyezetben történő használata:
"A lamentál szónak az eredetitől eltérő morfondíroz, töpreng, tépelődik, skrupulizáljelentése, úgy tűnik, terjedőben van...Ha elkötelezett nyelvművelő lennék (mint voltam 30 éve), most erőst lamentálnék a terjedő szóhasználat miatt, amióta azonban magamévá tettem a szociolingvisztika tanításait, most csak azon lamentálok, vajon mikorra kerül be ez az új keletű jelentés a szótárakba."
A régi klímámat szeretném lecserélni egy új inverteresre. Jól tudom, hogy a forgalmazó köteles ingyen elszállítani a régi klímát, ha az újat házhoz szállítja ?
Mindkettő tipusból telepítettünk már jelentős mennyiséget, kb 40-50 darabot egyikből is és a másikból is. A tapasztalatunk mindkét tipus esetén száz százalékosan pozitív, gyakorlatilag egyiknél sem volt meghibásodás. Mindettől függetlenül - bár a Gree U-Crown gépet bitang jó szerkezetnek tartom, kizárólagos fűtésre mégis inkább a Mitsubishi FH-t választanám.
Örülök hogy éppen a gree vs mitsubishi a téma, én pont ezen lamentálok. Új építésű házba, kizárólagos fűtésre lenne, egy 3.5-es és egy 2.5-ös gépre lesz szükségem.
Gree u crown és mitsubishi MSZ/MUZ-FH25VEHZ Delux gépekre szűkítettem a választást, illetve ugyanezen típus 3,5-es változatára.
A gree mellett határozott előnyöket látok, mint például:
- 30C-ig működik, a mitsu -25-ig... - beépített tálcafűtés a gree-ben (mitsubishiben van?) - I-feel funkció szerintem nagyon hasznos lehet
- kb 50 ezerrel olcsóbb a 2.5-ös gree mint a mitsu, a 3.5-es változatok közt már több mint 100ezer a különbség.
Viszont itt a fórumon évek óta a mitsubishi klímákat isteníti mindenki, megjegyzem családban is van két fűtésre használt mitsubishi és hibátlanul teljesítenek. Szóval ez inkább a japán felé mozdítana, de bizonytalan vagyok.
Egyébként van valami olyan különbség mondjuk egy kínai és egy japán klíma között mely alapján egyértelműen minőségben megkülönböztethetőek egymástól? Például a kínaiban gagyi forrasztások, gyenge ilyen-olyan alkatrész vagy hasonló..?
A Mitsubishi minőségben gyakorlatilag a csúcs. A meghibásodási aránya szerintem még a Daikinnál is jobb, igazából nem találkozunk műszaki hibás géppel. Azt gondolom, hogy fűtésüzemben talán ez a legfontosabb, amit szem előtt kell tartani. Sokkal inkább, mint az egyéb - legfőképpen az eladhatóságot és nem a használhatóságot - könnyítő extra funkciókat. A Gree márka semmivel nem jobb, mint a Midea, vagy bármely más kínai márka, csak itt Magyarországon, és főleg itt a fórumon eléggé föl van hypolva. Ennek is meg van az oka, méghozzá a marketing ismét csak. Fixálva van a hirdetési ára, így a kiskereskedőknek megfelelő árrés jut, ha ezt a márkát értékesítik. Amivel persze semmi baj nincsen, csak ettől függetlenül azért nem ártana a helyén kezelni, és nem úgy beállítani, mintha ugyanaz a minőség lenne, mint a Toshiba vagy a Mitsubishi. Mert nem ugyanaz. Most nem fogom lehúzni sem a Gree-t, mert nem célom, de szervízesként találkozom egy évben vagy ötszáz splittel, van némi rálátásom, hogy milyenek a meghibásodási arányok.
Hitachi ? Akkor tényleg inkább Gree, ott legalább nem kell várni két és fél hónapot egy vezérlőpanelra.
A Mitsubishi DM-35VA egy jó alapgép, de semmi extrát nem tud (pl. csepptálca fűtés, oldalirányú automatikus légmozgás, stb.). Hűtésre raktunk néhányat, ott beváltak. De fűtési tapasztalatunk nincs vele. Ellenben az Gree Amber gépét a közelmúltban több helyre is raktuk fűtésre, megbízhatóan működnek. Van benn csepptálca fűtés, jó az energiahatékonysága, tudja a függőleges és vízszintes automatikus légterelést (jobban elosztja a levegőt) is.
A Hitachit sose forgalmaztuk és azt hiszem sose fogjuk. A 10 év garanciát nézd meg alaposan. Érvényes-e akkor ha fűtesz is vele, hányszor kell karbantartani a gépet évente a garancia megőrzéséhez, stb. Sokszor olyan feltételek vannak a 10 év garanciánál, hogy nem éri meg azt választani.
A következő típusokat néztem ki elsősorban fűtésre 30nm-es kis lakás. Adjatok tanácsot, érveljetek, melyiket válasszam. Vannak -e tapasztalatok ezekkel a klímákkal? Vagy ha tudtok jobbat, ki vele!
- Mitsubishi MSZ-DM35VA oldalfali inverteres klíma - árban alig magasabb, mint a Gree, japán, jók az adatai
- Gree Amber - GWH12YC oldalfali inverteres klíma - Nagy előnye a másik 2-vel szemben a fűtőszál
- Hitachi Standard RAK-35RPC / RAC-35WPC oldalfali inverteres klíma - hatékony, heti beállíthatóság, 10 év garancia, de kb. egy 50-essel drágább, mint a másik 2.
Üdv mindenkinek! Lenne egy kérdésem, ami már régóta foglalkoztat. Van két FTXB klímám, és mindkettő kikapcsolás után és bekapcsolás után is halk kopogó (vagy inkább kotyogó) hangot ad pár másodpercig a kültériben. Ezt újkoruktól kezdve csinálják, biztos vagyok benne ez nem üzemhiba. De mégis mi játszódhat ilyenkor le a dobozban és mi az ami ezt a hangot produkálja???
Ezt a maltai linket talaltam neked ,meg vannak olasz oldalakon is . En a szomszedbol vagyok [ro] ;) Nem tudom a klimaszerelo honnan vette ,itt is romaniaban csak egy online cegnel talaltam, de nagyon hibas leiras van hozza .
Lehet, de én csak az ukrán "szürke" importból származóval találkoztam. Ezért úgy vagyok ezzel, mint parasztbácsi a zsiráffal miután egy félnapot üldögélt az állatkertben a kifutó előtt: "Ilyen állat pedig nincs!"
Ha mégis lenne, érdekelne róla egy prospektus linkje.
Sziasztok ,hasznal valaki GREE BORA legkondit? Egy ilyet szerelnek nalam jovo heten, nem talaltam hozzaszolast meg rola sehol . Ha van valakinek megkoszonnem ha irna par sort .
Bocs! Elnézést! Úgy tudtam klímaszerelő vagy, ezért érdekelt volna egy irányár.
A hirdetésekben mindenki csak felszerelést meg tisztítást vállal, leszereléssel nem foglalkozik senki.
Én nem vagyok autószerelő, motorkiszerelést nem vállalok. De emlékeim szerint a 80-as években mikor generálozni vittem a 100-as Skodám motorját, 35 perc alatt sikerült kivenni, pedig nem is siettem.
Sziasztok ,Gree Smart 3.5kw tulajokat szeretném megkérni hogy megtudná valaki nézni és beírni a kültéri pontos gyári számát, az enyém GWH12QC-K3DNA1G/O. de nem biztos hogy ez az igazi hozzá . Előre is köszönöm
Engem nem zavarnak a rövid ideig tartó offolások, (intelligens) száj-szó karaték, amikben érdekes gondolatok, más gondolkodásmódok és soxor értékes információk is vannak.
A haverod pedig nem azért neveli a két gyereket egyedül, mert villanyt szerelt, hanem mert kevés infója volt. Gondolom takony kommentelőkkel találkozott, akik nem segítettek neki... :( (Amúgy kérdés, hogy miért nem börtönben ül vajon, ha súlyos gondatlanságával egy ember halálát okozta...)
Gondolom amúgy te tésztát sem gyúrsz, nem vagy te pék, a végén, képesítés híján még összekevered a lisztet a mészhidráttal... A gyúlékony benzint te bele mered tankolni az autódba? Fú, veszélyes világban élünk!
Ha jól emlékszem, csak egy 5-ös imbuszkulcs, két állítható kulcs meg egy csavarhúzó kellett. Ja, meg egy multiméter, mert a kompresszor nem indult csak melegedett ami a kondi hiányára utalt. Csere után már tökéleteden működött. A több mint tíz éves masina egy alapos tisztítás után (még nem volt karbantartva, nem kellett) újszerű állapotban lesz és majd a mühelyembe felszerelem hogy nyaranta néhány órát még pár évig elketyegjen.
Elárulnád melyik jogszabály rendelkezik a használt klímák leszereléséről?
Így tökéletes lenne, ha leírnád mellé, melyik jogszabályt sérti az illető, amikor leszereli a klímáját úgy, ahogyan te tennéd. (Mert én laikusként csak a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendeletet, és az abban hivatkozott eu rendeleteket találtam, abban, mint üzemeltetőt említik a hozzászólót, akinek a kötelessége, hogy megtegyen mindent a szivárgás elkerülése érdekében. Ha végül nincs szivárgás, akkor mindent megtett, nincs károkozás, és ebben kellene segítened neki!) Ha valaki villanyt akar szerelni, ide információért jön. Ha a jogszabály megengedi neki, hogy szét, majd összecsavarozzon egy hosszabbítót, akkor hadd csinálja, segíts neki! Vagy ne segíts, éppen csöndben is maradhatsz...
Lehetséges ... de ha valakinek nem ez a szakmája ne csinálja ... Én sem műtők emberek nem húzók fogat ... sőt az autóm fékjeit és kormány művét sem javítóm ...
és villanyt sem szerelek ... egy haverom most két gyereket nevel egyedül mert villanyt szerelt ...
"Persze ha visszaakarod szerelni egy két lépéség nem ártott volna, de majd az unokáink megteszik helyettünk."
Keressünk egy jó szót, ami jellemezheti azt, aki ugyan tudja a helyes megoldást, hogyan szerelhető le egy klíma, de nem árulja el, aki a világ pusztulását látja bekövetkezni emiatt, de mégsem teszi, inkább hárítja a felelősséget az információ-hiányban szenvedő, ám tanulni kívánó, a környezetére odafigyelni kívánó embertársára.
Na mindegy, ne keressünk. Klímakirály! Ha tudod, hogyan kell, miért nem mondod el? Miért UTÓLAG puffogsz azon, ha valaki nem helyesen csinálja?
"Takony egy ország azt kell mondjam."
Tudod, a takony emberektől lesz takony az ország. Osztogathatod tovább a -1-eket, de az unokád büszkébb lenne rád, ha inkább a tudást osztogatnád!
4. § (1) Az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia elszámolására vonatkozóan az egyetemes szolgáltatónak teljes ellátás alapú szerződés keretében a következő árszabásokra kell ajánlatot tennie a felhasználók részére:
a) általános, egy zónaidős (a továbbiakban: A1),
b) általános, két zónaidős (a továbbiakban: A2),
c) közintézményi, két zónaidős (a továbbiakban: A3),
d) időszakos (a továbbiakban: B),
e) idényjellegű, egy zónaidős (a továbbiakban: H)
Most vásárolt ingatlanban egy régi split klíma van, ami talán nem is működik. Le szeretném szerelni, mert útban van. Áramtalanítom és aztán hogyan tovább? Csövekben valószínű gáz van. Hol szereljem először le a csövet. Ha a csöveken túljutok a falról már valahogy leszedem.
Szia ,közben megérkezett a Gree Smart GWH12QC-K3DNB4G, úgy néz ki pénteken szerelik és azt szeretném kérni tőled hogy megnéznéd már ha lehetséges hogy a kültérinek neked is ez a száma: GWH12QC-K3DNA1G/O. Válaszodat előre is köszönöm .
Ez a 'H tarifa megfelelés" egy kicsit túl van rágva. Valószínű, hogy a készülék certifikációja, és a H tarifás igénybejelentő helyes kitöltése, az oldható kötés-mentes áramkör meglétén kívül a műszaki átvevő kabátja lesz a meghatározó. Ha a helyszínen ő dönt, azt nehéz lesz paragrafusokkal megváltoztatni. Az EON el akarja kerülni a más készülékek H tarifán való használatát. Ha talál vki kiskaput, azt be fogják tömni.
Ha öntözésre kapott vízórára átkötöd a házat akkor is kifizeted amit mutat, csak éppen csatornadíj nélkül szóval ez is lopás. - Itt elsumákoltad a csatornadíjat, valóban megkárosítottad a szolgáltatót.
Ha a boltban átragasztod a vonalkódot, ha rádobsz még két almát mérés után, ha megzabálod séta közben a pogácsát akkor is lopsz - Ezzel is egyetértek.
Szóval ezen a vonalon ha nem úgy használod a vezérelt tarifát ahogy a szolgáltató meg a jogszabály előírja akkor az bizony lopás. - Tévedsz.
vedd észre, hogy ez, és az ezt követő két tagmondat ugyanaz, csak máshogyan megfogalmazva, hogy biztosan mindenki megértse. És meg is érti, mindenki tudja, hogy konnektor nem lehet rajta. Ezen nem volt vita, minek ezt kiemelni?!?
Azt a tévhitet kell végre kiverni a nehezen alkalmazkodó fejekből, hogy (már) NEM CSAK BOJLER mehet rá.
Meg azt, hogy ez a simításról szól. Régen az áramszolgáltató ÖNKÉNT választotta ezt a módszert, hogy simítani tudjon. Azt mondta, ha erre kötöd a bojleredet, olcsóbb lesz. Ezzel tudott téged rávenni a kényelmetlenségre, hogy ne mindig legyen melegvized, csak reggelre... Ma viszont már NEM önként csinálja ezt, hanem jogszabály kötelezi rá.
Kérem a nehezen alkalmazkodó fejeket megerőltetni, és kiverni belőlük a régi, mára elavult, hamis berögződéseket!
Esetleg a két ventilátort illik megmozgatni, a csapágyai miatt. De maga a hűtőkör az nálunk egy teljesen zárt rendszer itt nincsen csúszógyűrűs tengelyvég, az ha áll 1 évet kibírja. Nincs levegő pára stb. benne csak hűtőközeg és olaj.
Amit idéztél jó lenne forrással ... akkor Én is és többen is megvilágosodnánk.
Réges-régen biztosan csak energia tárolásra lehetett használni.
Annak látnám Én személy szerint értelmét igazán. Mert akkor valóban simulna a hálózat mert amit völgyben felfűt azt a csúcson letudná adni addig nem is terhelné a csúcsot.
Na most ha bármi rárakható és bármikor átkapcsolhat akkor mi ebben a buli a simításhoz? Csak annyi hogy olcsón eladja azt amit amit drágán is eladhatna, viszont a völgyben nem fogy több mert ugye csúcsban is fogyasztasz nem keletkezik hiány.
Szóval ha Én lennék a király akkor energia tárolásra mehetne csak ... UPS/szünetmentesbe, autó akkumulátorba de adóval, legyen elég nekik az ingyen parkolás ... hőtárolós kályhába és HMV tárolóba ...
És igen akik nem így használja a völgy időszaki áramot az nem segíti a völgy és csúcs simítását. Lehet erre nem a lopás a jó szó ... csalás/csal? ... azt szabad ... vagyis tudom hungaryban élek erről szól minden ... pláne most ... de ez már poli-dili.
És ha már idézet... kiemelés.
"A B árszabás szerint számolható el a felhasználó által meghatározott bármely, szakaszosan is biztonságosan üzemeltethetõ, külön mért az elosztó vezérlõberendezésével vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelõ segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott felhasználói berendezés fogyasztása."
Ezt az állandó jelleggel is kiemelendő ... igaz nem azt mondja hogy fogyasztanod kötelező ... nem is tudom miért ... nekem villanybojler van rajta ami ugye fogyaszt, mert a nap többi szakában nem tud másképpen fűteni csak kizárólag völgyben.
- 77920 Bjaca: "olyan fogyasztót használsz éjszakai áramról, amit tilt a szerződés, pl Tv-t, vasalót, hűtőgépet"
- 77921 napalm. "Ez nem lopás hisz a felhasznált mennyiséget kifizeted."
Itt arról van szó, hogy MIT teszünk a vezéreltre, nem arról, hogy HOGYAN. Miért érezted úgy, hogy erre egy HOGYANOS gondolattal kell reagálnod? Amúgy az öntözéses példád is a MIT-et taglalja, szóval szerintem nem is tudod, mit képviselsz.
"Ha öntözésre kapott vízórára átkötöd a házat akkor is kifizeted amit mutat, csak éppen csatornadíj nélkül szóval ez is lopás."
Szerinted tilos a csatornadíjas vízórámról öntözni? Mert itt gyakorlatilag arról van szó. Alapvetően vezéreltről "öntözök", mert megengedett, aztán amikor nincs kerti csap, akkor nappaliról öntözök, mert semmi sem tiltja.
Abszurd lenne, ha nem szabadna a bojleremet nappaliról működtetni... Nem is írja ezt elő semmi. Fú, de nem értem, hogy a fenébe jut eszedbe a lopás egyáltalán?!?
Lacivill MSZ477 7.2.1-es pontja az egyetlen reális "érv" az átkapcsolás ellen... Kár, hogy azt a Jamie-s papírt nem tudta megszerezni, ami elvileg felrúgja ezt is...
Olyan jó, hogy hozod a lopásról a példákat, meg jössz a H tarifával, mikor a B tarifáról van szó, és azzal kapcsolatosan elég egyértelmű a jogszabály:
"A B árszabás szerint számolható el a felhasználó által meghatározott bármely, szakaszosan is biztonságosan üzemeltethetõ, külön mért az elosztó vezérlõberendezésével vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelõ segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott felhasználói berendezés fogyasztása."
NEM csak bojler, NEM csak hőtárolás, hanem BÁRMELY berendezés!
(Kurvaokos mindenki, főleg ha lehet egy jót buzizni, tolvajozni meg ezérttartittezazországozni. ;)
"amit tilt a szerződés, pl Tv-t, vasalót, hűtőgépet"
Szerintem nem tiltja ezeket. Bármit üzemeltethetsz róla, ami szakaszosan üzemeltethető, és "megfelelő segédeszköz hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott".
Vegyük pl. a H tarifát, amit azért ír elő a jogszabály, hogy támogassák a hőszivattyús fűtést.
Éppen ezért csak cop3 -nál jobb készülék kerülhet rá fixen kötve, így az olcsóbb árammal megy.
Amikor az órát telepítik gondolom ellenőrzik is, de a regisztrált villanyszerelőd biztosan aláírja hogy minden fasza.
Na ha erre az áramkörre utólag ráakasztod az egész házat az nyilván lopás, mert bár kifizeted a fogyasztást, de kevesebbet mint amit kéne.
Ha öntözésre kapott vízórára átkötöd a házat akkor is kifizeted amit mutat, csak éppen csatornadíj nélkül szóval ez is lopás.
Ha a boltban átragasztod a vonalkódot, ha rádobsz még két almát mérés után, ha megzabálod séta közben a pogácsát akkor is lopsz, pedig fizetsz azért valamennyit.
Szóval ezen a vonalon ha nem úgy használod a vezérelt tarifát ahogy a szolgáltató meg a jogszabály előírja akkor az bizony lopás.
Mert azért olcsóbb, mert feltételei vannak.
És bár te úgy hiszed hogy egy gonosz multitól, vagy állami mamuttól lopni nem probléma,
akkor fel kéne fogni hogy nem őket lopod meg hanem mindenki mást az országban, akinek az adójából, majd pótolják amit te elloptál.
"A lopás ott kezdődik, mikor olyan fogyasztót használsz éjszakai áramról, amit tilt a szerződés, pl Tv-t, vasalót, hűtőgépet. Vagy ha van éjszaki áram, akkor a világítást átkapcsolod arra."
Tévedés.
Ez nem lopás hisz a felhasznált mennyiséget kifizeted.
Lehet ilyet kapni, és fel is lehet szerelni. Pontos szabályzatot nem találtam, de annak, hogy nappali áramról üzemeltesd az éjszaki áramra kötött bojlert, nincs akadája. Vagy az infrafűtést, ami szintén megengedett. Tehát azt a fogyasztót, amit a szolgáltató enged rákötni az éjszakai áramra, Te nyugodtan használhatod nappaliról is. Ez nem lopás. A lopás ott kezdődik, mikor olyan fogyasztót használsz éjszakai áramról, amit tilt a szerződés, pl Tv-t, vasalót, hűtőgépet. Vagy ha van éjszaki áram, akkor a világítást átkapcsolod arra.
Ennyi! Nekem is évekig ment így, Eon terület, de mindegy...
Azért szabálytalan amúgy, hogy az egyszeri villanyszerelőt emiatt ne vághassa meg az áram, mert csak egyik sorozat megszakítót kapcsolja le esetleg ...
Kell minden így táplált készülékre ill áramkörre egy kettős megtáplálás matrica, oszt jónapot! És, természetesen a kismegszakítók a kontaktor után vannak.
Csak hogy lezárjuk ezt a vitát A fixen bekötött készülék azt jelenti, hogy nem lehet kézzel bontható kötés rajta, vagyis a klasszikus konnektor. Tehát a készülékből csak a 3 (egy fázisnál ugyel fázis, nulla, védőföld) vezeték jöhet ki, és azt sorkapocsba kel kötni. Egészen pontosan az ilyen hálózaton nem lehet aljzat, mert akor fenn állna a lehetősége, hogy oda bármit bedugj, ha épp van áram. Az, hogy csavarhúzóval kikötöm a sorkapocsból és átkötm nappalira? Hát passz.
Lehet benne, de nem kötelező egyes esetben megszakító (ezen én a biztosítékot értem). Kapcsoló megint csak lehet az áramkörben, hiszen alkalomadtán pl. szervizelés folyamán le kell kapcsolni a készüléket a hálózatról. De még mágneskapcsoló is lehet az áramkörben (plombálva), hisz nagyobb teljesítményigény esetén nem közvetlenül a vezérlőre kapcsolódok a fogyasztó.
Vitatva az előttem hozzászólók véleményét: Ugyan ez a te gondod, de nem a te feladatod megoldani.
Klímát úgy nem szabad üzembe helyezni, hogy a szerelő nem győződik meg róla, hogy rendelkezésre áll-e védőföldelés az elektromos csatlakozási ponton. Ha nem áll rendelkezésre, akkor mondhatja, hogy ezt így nem vállalja. Csináltasd meg, akkor majd beüzemeli a készüléket, vagy + költségért megoldja. A védőföld nélkül beüzemelt készülék esetén bekövetkező balesetnél a beüzemelő a hunyó. Ő a szakember.
A téli kültéri csepegésesetén ha nyilvánvaló volt, hogy fűteni is fogysz a géppel, akkor az megint a szerelő feladata megoldani. Ha nem volt nyilvánvaló, de idő közben kiderült, hogy mégis jó lenne, ha fűtésnél nem csepegne senki nyakába a kondenzvíz, akkor rendeld meg valakitől.
Te a MEGRENDELŐ vagy, aki megrendeli a SZAKEMBERTŐL a klíma telepítést. Te fizetsz, Ő meg rendesen megcsinálja meg tokkal-vonóval.
Lacivill, ~10 éve is olvastam, most rákerestem, és látom, hogy aktív részese voltál a thread-nek.. Ezt olvasd el:
Jamie252006.02.13004932Múlt héten írtam a vezérelt árammal kapcsolatos kérdésemről, ami az átkapcsolást tenné lehetővé nappaliról amennyiben van vezérelt áram. Ma megérkezett az Eon állásfoglalása, lehetséges kapcsolórelével a váltás nappaliról éjszakaira (és vissza is), amennyiben a vezérelt áram is rendelkezik fogyasztásmérővel és annak bekötése nem illegális. Megadták annak a cégnek az elérhetőségét is, akik hivatalosan beszerelhetik ezt. Sajnos továbbra is kérdéses a kapcsolás idejére kieső feszültség problémája, mivel a fűtőtestek ilyenkor újraindulnak és elvesztik a vezérlőpanellal a kapcsolatot, így valószínű hogy ide valamilyen szünetmentes táp megoldásra lesz szükség, hogyha folyamatos vezérlést akarok és nem azt hogy a fűtés nem vezérelt módban működjön (ilyenkor a legmagasabb hőfokra beállított értéken megy folyamatosan). Előzmény: Jamie25 (4900)
Tudomásod szerint változott az Eon állásfoglalása?
Egy fixen bekötött készüléken nincs, nem lehet kapcsoló, megszakító semmi. Mert onnantól nme fixen bekötött.
Ha pedig fixen bekötött (lásd fent) nme köthetsz rá másik hálózati betápot, mert összekötnéd a kettőt.
Ez a technikai része.
A másik, hogy pont azért adja ezt a LEHeTŐSÉGET olcsón a szolgáltató, hogy kis kellemetlenségért lesz olyan fogyasztó aki kéri és örül az olcsóbb árnak, de ezzel a szolgáltató is jól jár, mert simítgatni tudja a hálózati terhelés ingadozását.
Aztán, hogy van aki mindenből csak a jussot akarja a kötelességet meg nem, kiokoskodja, kikerülgeti annyira, de annyira....... Inkább nem is írom.
"Na de egy fixen kötött készüléket hogyan kötsz még kapcsolóra, enm lehet összekötni a két hálózati betápot. "
Nos, ha megszakító van előtte, az is "kapcsoló", nem? Vagy akár kontaktor.. Na, hát úgy. Nincs összekötve, a gép minden adott pillanatban csak az egyiken van... És azt tiltja valami, hogy fixen bekössem a bojleremet vezéreltre? Nem. Hogy átkössem fixen nappalira? Nem. Hogy ezt naponta 8x megtegyem? Nem. Hogy ezt az átkötést kontaktor csinálja helyettem? Hát, szerintem azt sem. ;)
És az a bojler klíma is lehet, meg kávéfőző is, csak ne dugaszolva legyen...
Azért jó a rázós eszközt összekötni a vaskorláttal, mert akkor az is rázni fog, így nem kell nagyon nyújtózni, ha valaki rázós élményt akar szerezni, így simán megkaphatja. :-)
Én nem használnám így, főleg, ha elérhető helyen van. A konzolra hogy került ki delej? Nem gumilábakon állnak ezek a készségek?
Daikin szakértőkt segítségét kérem. Irodaházban több Daikin klíma is van. Mindegyik tud fűteni is. De vannak olyan távirányítók amelyeken egyszerűen nem lehet/nem tudom a fűtés módot előhívni. A képen a baloldali ARC433A24 ilyen, hogy nem lehet vele fűteni. A jobb oldali ARC 433A87 az tud fűteni is. Szerencsére bármelyik klímát lehet bármelyik távirányítóval vezérelni csak kényelmetlen mert fűteni is tudó távirányítóból csak egy van és a nem tudóból meg van vagy 5. Létezik egyáltalán hogy a távirányítón nincs fűtés mód vagy mi a javaslat? Köszi.
Az, hogy ráz, a Te dolgod, bár a klímás helyében be sem üzemeltem volna a készüléket. A vaskorlátot felejtsd el! Ha családi házba laksz, az udvaron verj le egy méteres horganyzott vagy saválló karót, ahhoz már kötheted a védőföldet. De ha fogalmad sincs róla, hogy kell csinálni, és mi a szerepe, akkor villanyszerelővel csináltasd. Egy dolog nagyon fontos, a földelő vezeték és a nullavezető csak egy helyen, a villanyóránál lehet összekötve!
Fűtéskor csöpög a külső egységből a víz, illetve a külső egység tartó konzolja feszültség alatt van ha a klíma kap áramot (be van dugva). A klímaszerelőm szerint mindkettő probléma az én feladatom. "célszerű vaskorláttal földelni" meg "t csővel vezessem a belső egység kondenzvizébe a külsőét"
ezek biztos az én feladataim ? :)
multiméter 60-100 voltot is mutatott bár asszem egyenáramra volt állítva, vagy fene tudja nem értek hozzá, ismerős dugta rá.
Ahham, valóban! Nézem a szabványt, abból már ki is derült, hogy nekem nem megfelelően kötötték be, nincs külön nullája a vezéreltnek és a normálnak (6.1 pont). Ja, és nincs 6mm2-es se a bejövő vezeték... (6.7 pont) :/
De a tárgybéli korlátozást nem találom benne, te hogy látod, melyik pontja szól erről?
Köszi szépen, megnéztem a szabványt, de ezt írja az elején: "E nemzeti szabványt a Magyar Szabványügyi Testület a nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény alapján teszi közzé. A szabvány alkalmazása e törvény alapján önkéntes, kivéve, ha jogszabály kötelezően alkalmazandónak nyilvánítja."
Valóban nem tiltják a szabályok, hogy a klímát vezérelt hálózatra kösd, illetve ilyet én sem találtam, de az ide csatlakozó berendezések csak fixen csatlakozhatnak, vagyis csak akkor működhetnek, ha azt központilag bekapcsolják. A fogyasztó legfeljebb csak lekapcsolhatja, de be nem.
E-on tájékoztatóból:
"Ezzel a takarékos megoldással az általános díjszabásnál kedvezőbb áron üzemeltetheti azokat a fixen csatlakoztatott elektromos berendezéseit, amelyek nem igényelnek folyamatos energiaellátást."
Nekem Gree van. Lehet kipróbálom az Ifeel funkciót ami a távvezérlőt használja mérési pontnak. Lehet komfortosabban szabályozható vele a hőfok. Ilyen időben a Gree is túlfűt.
Ma pl. szép napos idő volt, viszont tegnap estéről bekapcsolva maradt a klíma minimumon, csendes üzemmódban. Délutánra 27 fokra értünk haza, de a klíma még mindíg lehellte a langyos levegőt.
Ez egy samsung, lehet hogy más típusok hamarabb visszavesznek. Nekem úgy tűnik, ennek van vagy 3-4 fok az érzékelési küszöbbe, csak utána kapcsol ki teljesen. Sajnnos ez jelentősen tűlfűt nekem ilyen átmeneti időben.
Erre csináltam egy vezérlést, ami saját hőmérővel mér és eléggé aggrasszíven visszaveszi a klíma célhőmérskletét a megfelelő infrás kódokkal. Gyakorlatilag átveszi a távvezérlő szerepét a pontos hőfokszabályozásban.
Mert benne van a szerződésedben hogy nem kapcsolgatod, és csak fixre kötött fogyasztót köthetsz rá, különben kizárhatnak a szolgáltatásból, és kötbért akaszthatnak a nyakadba.
A vezéreltet azért adja olcsóbban a szolgáltató, hogy ennek a kapcsolgatásával simítsa ki az áramlengéseket, cserébe te vállalod hogy időszakosan üzemel a készüléked.
Miért lenne lopás olcsóbb tarifájú energiát használni, ha a szolgáltató biztosítja? Szerinted van arra törvény, hogy csak vízmelegítőt szabad erről üzemeltetni? Én legalábbis nem tudok ilyen szabályról.
Működtet valaki éjszakai (csúcskizárásos) óráról klímát? Olyan megoldást keresek, ami az elmü jelére átvált "éjszakai" áramra, majd annak kimaradásakor visszavált normál hálózatra.
Sziasztok. Madárka megcsípkedte a kültéri szigetelt csövét. Tudnátok ajánlani olyan mestert, aki nemcsak újraszigetelni, hanem védelmet is tud az ilyen jellegű támadásokra?
(A Gasparts Europe Kft telepítette a lapostetőre, és még tavasszal a karbantartáskor észlelte a hibát a munkatársuk, de csak az eredeti állapot visszaállítását tudták ígérni, persze azt sem a nyár folyamán...
Azután felhívtam a Daikin központot, ott ajánlottak valakit, aki épp távozni készül a cégtől (!), de ő is el volt havazva, 2 hét múlva visszahív.... a számát el se mentettem, de nem is könyörögnék már neki a pénzemért, ez talán érthető.)