Keresés

Részletes keresés

bencsné Creative Commons License 2003.09.11 0 0 729
Sziasztok!

Mi tegnap voltunk (ismételten) az OTP-ben, és olyan lazák voltak, hogy meglepődtünk.

Szitu: fiatal házasok, építkeznénk, szocpol-t előre kérjük

Szocpol: önerőből levonható, de kell rá ingatlanfedezet. Vagyis az értékbecslő a telket is figyelembe veszi az eddig felépült valami és a ház várható értékének meghatározásakor. Vagyis elvileg nem reménytelen a dolog, bár azért kíváncsi vagyok, hogy "élesben" is így működne-e.

Más #1: az építkezés ktg-einél a nevünkre szóló számlák mennyisége, értéke tényleg banktól, ill. fióktól függ. Minimum 3.4 m Ft kell, mert csak akkor jár az áfa-visszatérítés. De nekünk azt mondták, hogy ennyi tkp. elég... Túl szép, hogy igaz legyen. Lényeg, hogy az önrész (ez ugye a pincénél kezdődik) meglétét nem kell számlákkal igazolni, majd az értékbecslő felméri a kócerájt.

Más #2: a lakhatási engedélyig a hitel 5%-át tartják vissza. Utána tényleg van még egy szemle, de a visszatartott részt folyósítják, amennyiben a készültségi fok 80% feletti, és az épület elegendő fedezetet nyújt a hitelre. Vagyis remélhetőleg a falak külső színezésétől eltekintenek...

Ennyi, majd beszámolok, hogy tényleg ilyen "jófejek" voltak-e.

Előzmény: Tofi (727)
GCS Creative Commons License 2003.09.11 0 0 728
éspedig? :)
Előzmény: RatKid (725)
Tofi Creative Commons License 2003.09.11 0 0 727
Szia ipsi!

Hasonló kérdés foglalkoztatott engem is nagyon, a CIBnél pedig én is hasonló választ kaptam.
Nekem a Postabanknál mondták 3x, mindannyiszor személyesen, hogy a szocpol önerőként vehető fel, tehát ott állítólag működik az általad elképzeld szituáció. Legalábbis nagyon ajánlom, különben nagy gáz lesz nálunk...

Előzmény: ipsi (720)
Elm Creative Commons License 2003.09.11 0 0 726
Igaz, jogos, de azoknal nem is adnak hitelt addig, amig nincs meg az albetetesites. Viszont itt Ratkid felveszi a hitelt a telekre - ugy, hogy epulet meg egyaltalan nincs -, majd megcsinalja a hazat. Ekkor jonne a masik par es venne meg fel hitelt de nincs mire: ugyanis itt az ingatlan (telek+haz) mar le lenne jelzalogozva, de meg nincs MIT albetetesiteni, mivel az ikerhaz masik fele meg nincs sehol. Tarsashazaknal egyutt epul a sok lakas, es mind1ik kesz van mar X szazalekig az albetetesiteskor...
De lehet, hogy tevedek.
Előzmény: Johnny B. (723)
RatKid Creative Commons License 2003.09.11 0 0 725
ez így nem jó :)
Előzmény: GCS (722)
sere Creative Commons License 2003.09.11 0 0 724
Banktól függ.

Próbálj meg egy helyi takszövnél érdeklődni, a kolléganőméknek a Siklós és Vidéke önerőként számolja a szocpolt + az Áfa visszatérítést. (a többi helyen nekik is azt mondták, amit neked)

Előzmény: ipsi (720)
Johnny B. Creative Commons License 2003.09.11 0 0 723
Elm!

A társasházak (sőt az ikerházak) is egy helyrajzi számon vannak, de az albetéteket a földhivetal külön tartja nyilván (hrsz/1, hrsz/2, stb). Ebből következik szerintem, hogy nem helyrajzi számra terhelik a jelzálogot, mert úgy 1 lakó kapna csak hitelt. :-) Vagy rosszul gondolom?

GCS Creative Commons License 2003.09.11 0 0 722
A szocpolra is kell ingatlanfedezet attól függetlenül, hogy önerőnek számít!!!
Előzmény: RatKid (721)
RatKid Creative Commons License 2003.09.11 0 0 721
először is köszi a jókívánságokat!

erre én is gondoltam, de mi tulajdonképpen csak 8M-t akarunk felvenni, mert arra jön még ugye a 2M szocpol, így lesz 10M.
tehát akkor, ha kettéosztanánk a 8.4-nek elégnek kellene lenni, nem?

Előzmény: GCS (718)
ipsi Creative Commons License 2003.09.11 0 0 720
Sziasztok!

Lenne egy kerdesem szocpollal kapcsolatban.
Tehat csokkentheto-e a minimum 30% onresz a szocpol osszegevel?
Vagyis pl 10 millios uj lakas eseten a max 70%-ot azaz 7 milliot felvennem hitelkent, a maradek 30% azaz 3 millio onreszbol pedig csak 1,4 milliot fizetnek kp, a maradek 1,6m menne a szocpolbol.
Lehet ilyet?

Par hete felhivtam a cib bankot es ott azt mondtak, hogy 30% onresszel _mindenkepp_ rendelkezni kell, tkp a szocpol csak a hitel osszeget csokkentheti.
Na most tenyleg igy van? Vagy az ugyintezo ertett felre vmit? Vagy banktol fugg??

Koszi.
Ipsi

Elm Creative Commons License 2003.09.11 0 0 719
Igen, ez igaz, a telek kisebb erteku lenne, es ez nyilvan befolyasolja a hitelt is...
Előzmény: GCS (718)
GCS Creative Commons License 2003.09.11 0 0 718
Viszont ha kettéosztjátok, akkor a hitel alapja is változik, hiszen már csak 5M(telek)+10M(lakás) lesz, így 15M*0.8*0.7= 8.4M hitel lehetséges, amennyiben eddig is igazat állítottak. Mondjuk nekem is túl szépnek tűnik hogy igaz legyen, de annyira nem értek hozzá, sikerüljön nektek, azt kívánom!
Előzmény: RatKid (717)
RatKid Creative Commons License 2003.09.11 0 0 717
köszi a segítséget, megkérdezem azokbana topicokban.

amit a hitelről írtál: igen, mi is azt erőltetjük, hogy ugyanettől a banktól vegye fel a hitelt majd a másik pár is. ha máshogy nem megy, bevonunk/bevonnak még egy ingatlant. (a két lány testvér/az egyikük nyilván az én párom/, az ő szüleinek van még 1 lakása itt pesten, amire elvileg lehet majd ingatlanfedezet)
bár azért furcsa, hogy erről az ügyintéző nem szólt. majd, ha lesz időm, megkérdezem tőlük.

a kettéosztásról: az nagyon jó lenne, ha ezt lehetne, de akkor felvetődik pl., hogy kapásból két közmű kell-e, mert ott egy kerül 1.2-1.5 millió ft-ba. szóval ez nem olyan kis összeg. lehet, hogy amúgy is (,ha egy hsz-on maradunk) két közmű kell, vagy maradhat csak egy? esetleg úgy, hogy ezt bent kettéosztjuk?

bár szerintem ez az egész tök esélytelen, hallottál már olyanról, hogy kettéosztják? a barátnőm mamája pont ott dolgozik az önkormányzatnál, és sajnos mindig csak azt hangsúlyozta, hogy nem megoszható. azért majd utánajárok ennek, hátha.

sajnos annyi probléma van még ezek mellett is, hogy kisebb csoda lenne, ha ez összejönne, de én nem adhatom fel! úgyhogy köszi a bíztatást, elkel! :)

Előzmény: Elm (716)
Elm Creative Commons License 2003.09.11 0 0 716
Kerdezd meg az "epitkezes-felujitas 2.0" topikban, vagy van keszhazas topik is, olvass vissza par honapot. Biztos szerepelt ilyen, az elobbi topikban is volt szo pont ilyesmirol (szabvanyok, engedelyek, mennyire jo, stb)
Van par olvtars, aki eskuszik a keszhazra - en nem, de ez izles kerdese, kerdezd oket, nekik mar tapasztalatuk is van. Persze, en nem is ertek hozza...

A hitelhez: egy biztos: ha 1 azaz EGY telket vesztek (1 helyrajzi szamon), es azt terhelitek meg, akkor biztos, hogy gond lesz a tobbi hitelfelvetellel. Mert a jelzalogbejegyzes nem a tulajdoni hanyadodhoz kotodik, hanem a telek helyrajzi szamahoz. Vagyis MAS bank tuti nem fog adni mar hitelt ezutan (pontosan a jelzalog sorrendisege miatt), a masik par ugyanettol a banktol vehet fel hitelt, vagy mas ingatlanfedezet bevonasaval egyszeruen, vagy csak annyit, amennyit ennek az ingatlannak a hitelbiztositeki erteke meg elbir. (Tehat 10M a telek, ti 10M-es lakast huztok ra, mondjuk 10M hitelllel. Ekkor, feltetelezve, hogy a masik/iker/hazfel is 10M erteku, akkor az egesz erteke 30M lesz, amire a max. hitel 15M lehet, de 10 mar van ,tehat ok eleve max. 5M hitelrol indulnak... persze ez egy durva szamitas, csak az elv valami effele.)

Esetleg miutan megvettetek, meg lehetne probalni ketteosztatni, tehat ket kulon helyrajzi szammal, es az nektek is jo (sajat telek, sok kesobbi /esetleges/ problemat megeloznetek ezzel), hitel szempontjabol meg a legjobb. Persze, nem tudom burokraciaban, idoben, papirban, utanajarasban mennyi (valszeg sok penz/ido/izzadsag/oszhajszal), de utanaerdeklodni talan erdemes, hatha...

De en a magam reszerol meg mindig nem hiszem, hogy a telekre adnanak hitelt, szkeptikus lennek, de azert nyomjad csak, es ha uj info bukkan fel, mindenkepp ird meg, okulasunkra...

Hajra! :-)

Előzmény: RatKid (715)
RatKid Creative Commons License 2003.09.10 0 0 715
ha egy cég az ÉVOSZ és azon belül a MAKÉSZ /Magyar Készházgyártók Szövetsége/ tagja, akkor az már jelent vmi biztosítékot a minőségre?

azt mondták, hogy elbírálás allat van az EME engedélyük.

megfelel a szigorú német DIN szabványoknak...

és hogy cégünk kész bemutatni már több éve lakott és kivitelezés alatt áló mintaházait is...

segítsetek.

én megnéztem a falat(metszet), amit gyártanak, el is magyarázták, hogy milyen, de mivel nem értek hozzá, nem tudok érdemlegeset mondani róla. lajikusként csak annyit, hogy szimpi volt a 30cm-es falvastagság.

1. Külső teherhordó falak
ˇ1,5mm BAUPUTZ, CAPAROL vagy UNIKVARC nemesvakolat
ˇNIKECELL homlokzati hőszigetelő rendszer 7cm
ˇRIGUDUR 12,5mm vtg gipszrost lemez
ˇ5/15cm fenyőfa vázkeret közte 14cm bazaltgyapot szigetelés
ˇSOLFLEX Párazáró fólia
ˇOSB-3 8mm vtg faháncs lemez
ˇ45mm fenyő szerelő lécváz
ˇRIGIDUR 15mm gipszrost lap
ˇBECKERS diszperziós falfesték 2rtg.

Össz. Falvastagság: 30,00cm

na szerintetek milyen? szerintem qrva jó! :)

RatKid Creative Commons License 2003.09.10 0 0 714
sajnálom, hogy nektek nem adták meg, de még én is messze vagyok attól, hogy boldog legyek...

az első meleg dolog a telek megvétele, az egy külön sztori...lehet, hogy ebből amúgy könyvet fogok írni :) eszméletlen hány szálon fut/ott eddig ez a sztori :) és még tulképpen el sem kezdődött :)

"Akkor, ha jól értem, a másik pár telekrésze már eleve meg lesz terhelve, amikor majd hitelt akarnak felvenni rá? "

hát én annyit tudok, hogy csomószor elmondtam a nőnek, hogy nem csak ketten vagyunk, a másik pár is hitelből szeretné később...és ő erre föl mondta, amit mondott. attól félek, neked lesz igazad, gond lesz ebből még.

van még egy lakás, amit, ha nem lesz más, fedezetként felhasználhatja a másik pár, de jobb lenne, ha nem kellene.

ahogy van vmi újdonság, leírom nektek.

Előzmény: sere (713)
sere Creative Commons License 2003.09.10 0 0 713
Akkor, ha jól értem, a másik pár telekrésze már eleve meg lesz terhelve, amikor majd hitelt akarnak felvenni rá? szvsz bajos lesz, majd jön a vita arról, hogy mi legyen a sorrend a jelzálogot bejegyzők között, mert ugye mindenki első akar lenni :)))

Azt már értem, hogy miért kapjátok meg önrész nélkül a hitelt. Mákotok van, nekünk a telket nem akarták önerőként elismerni, ezért nem is vettük meg :(((

Előzmény: RatKid (712)
RatKid Creative Commons License 2003.09.10 0 0 712
voltam bent az otp-nél, tehát akkor:

elmondtam az ügyintézőnek megint előlről az egészet, hogy 4-en vagyunk, két pár, közös telek, társasház épülne, először a mi részünk, később a másik páré, ők is hitelből...vehetünk-e fel a párommal úgy hitelt, hogy a bank egyből utalja azt a kivitelező felé, ellentétben a gyakorlatban hallottakkal, mire ő elmondta, hogy igen, lehet üres telekre is már, kell, hogy ne széljegyen legyen a telek, hanem a tulajdoni lapon...

na itt jött egy kis zökkenő, amikor asszondja, hogy de önrésszel rendelkeznünk kell. :)
a sztorinak nincs még vége!
látta rajtam, hogy a qrva életbe már, azért kérdezem 20x is ezt az egészet, hogy kiderüljön végre, utalnak-e a bankok vagy nem önrész nélkül! úgyhogy asszodja, hogy várjak, mindjárt jön, kiszámol/nak vmit.

aztán visszajött egy papírral, amin kiszámolta/ták, hogy ugye ott lenne a telek 10 + a ráépülő házunk 10, tehát az 20, aminek csak a 80%-át kell venni, azaz 16-ot, ill. ennek a 70%-át, ami vmi kb. 11,5 milla volt, akkor asszondja: ÍGY ÖNRÉSZ SEM KELL!

még1x közösen összefoglaltuk tehát:), hogy ha összeházasodtam a párommal, megvan a tulajdoni lap, a ház terve, az építési engedély, a költségvetés, a földhivataltól mittomén már mi:), akkor ők utalni fogják ÖNRÉSZ NÉLKÜL a kivitelezőnek azt a kb. 30-40%-ot, amit azok megkövetelnek, utána értékbecslőkkel mindig felméreti a bank, hogy hol tartunk, és úgy utalja tovább a pénzt a kivivtelezőknek.

ne haragudjatok, ha hosszú voltam, de nem véletlenül tettem ezt! azt szerettem volna, ha ti a hallottak alapján válaszolnátok egy kérdésemre, ami hazafelé merült fel bennem ismét:) :
vajon a másik pár is felveheti majd így a hitelt, ha a közös telek egész összege már nálunk egyszer fedezetül szolgált?
20x elmondtam ezt a nőnek is, tehát nem hiszem, hogy nem így ötlötték ki azt, amit kiötöttek, de mégis félek, hogy ebből a későbbiekben gondok lehetnek. viszont az a tény nyugtat, hogy legalább a mi házunknak egyre nagyobb az esélye, hogy felépül :))))
aztán max beköltöznek hozzánk...úgyis teccik a leendőbeli sógorasszony :)

RatKid Creative Commons License 2003.09.09 0 0 711
még nem tudom, hogy mi a válasz, de miért nem elég a banknak fedezetül a telek és az épülő ház együtt? ez mondjuk kb. 10+10, azaz 20millió!

mondjuk, hogy oké nekik...viszont számunkra akkor az lesz a gond, hogy ugye mi 4-en(két külön pár) építkeznénk egy telekre(a másik pár később építené meg a kétlakásos ház másik felét), tehát ha mi most "kihasználjuk" fedezetnek az egész telek árát (lehetséges, hogy eleve csak a felét lehet), akkor a későbbiekben a másik pár mit fog tudni felajánlani fedezetül, ha szükséges?

szóval elég öszetett, bonyolult a helyzet, de szerintem tuti megoldható, csak nagyon le kell vajazni a dolgokat előre, hogy később semmi ilyen probléma ne merülhessen fel.

Előzmény: sere (709)
RatKid Creative Commons License 2003.09.09 0 0 710
természetesen megírom.
ma sajnos nem volt időm bemenni, de holnap bemegyek.
Előzmény: Elm (708)
sere Creative Commons License 2003.09.09 0 0 709
Az igazság valahol abban lakozik, hogy MINDEN bank akkor hajlandó folyósítani, ha a saját erő teljes mértékben elköltésre került (grrrr... utálom a szenvedő szerkezetet, de ezt hogyan kell szépen írni ?!!).

Ez azt jelenti, hogy ha a bank 60 (új építésűnél max 70)%-ot finanszíroz, akkor elvárja, hogy a 30-40%-ot az adós elköltse, mire ő folyósít.

Ha van másik megfelelő értékű, fedezetbe vont ingatlan, akkor a bank akár az épülő ház/lakás 100%-át is megfinanszírozza, ebben az esetben 0%-os készültségre is lehet zsét kapni. De szerintem csak ekkor.

Az ügyintéző arankák marketing szövegeinek meg ne dőlj be, nehogy a későbbiekben kínos meglepetések érjenek.

Amikor már költöttél a leendő hiteledre (papírok begyűjtése, értékbecslés kifizetés stb.),és nehezebb kiszállni belőle, majd jól elmondják, hogy mégsem olyan rózsaszín a dolog :)))

Előzmény: RatKid (706)
Elm Creative Commons License 2003.09.09 0 0 708
Erre en is kivancsi leszek.

RatKid, ird meg, mi lett a vege...

Előzmény: GCS (707)
GCS Creative Commons License 2003.09.09 0 0 707
Amíg nem kezdődött el az építkezés, addig nem csak abban az esetben folyósíthatnak, ha van bevonva további ingatlanfedezet? Mert egyébként fedezet nélkül folyósítanák (illetve a "fedezet" a folyósított pénzből beígért készültség), amit nehezen nézek ki a bankokból...
Előzmény: RatKid (706)
RatKid Creative Commons License 2003.09.09 0 0 706
én neked jobban hiszek, mint az otp-nek, de ma újabb két otp-s ügyintézővel beszéltem, akiknél nyomatékosan rákérdeztem erre, és mindketten azt mondták, hogy folyósítanak már akkor is, amikor még semmi nem áll a telken. a mértékét nem tudták megmondani, azt mondták, érdeklődjünk konkrétan az egyes bankoknál. persze pont ott nem veszi fel senki, ahol kellene, úgyhogy megint be kell menni.

mindenesetre furcsa, hogy neked ezt mondták, nekünk meg pont az ellenkezőjét.

hol lehet az igazság?

Előzmény: sere (703)
sere Creative Commons License 2003.09.09 0 0 705
A megfelelő bankszámlaforgalom egy alapvetően kp forgalmon alapuló vállalkozás esetében ugrott :(((

Végülis mi letettünk az új lakásról, mert a férjem elmúlt 35 éves, úgyhogy az előre fizetett bevállalós szocpol nálunk nem játszik (mert ugye egy 35 év feletti ember már képtelen a gyerekgyártásra :o)), inkább vettünk egy több, mint 120 nm-es használt házat 1000 nm udvarral.

A nagy magasságos lótépé meg még mindig bírálgatja a hitelünket, szerintem lassan készülhetünk az albérletre, mert kifutunk az időből :(((

Azt meg tudja valaki mondani, hogy a közjegyzői aláírás után kb. mennyi idő a folyósítás? (biztosítást addigra kötünk, a saját erőt átadjuk, a földhivatalban pedig van ismerős - kellhet ezen kívül még valami?)

Előzmény: GCS (704)
GCS Creative Commons License 2003.09.09 0 0 704
Szia Sere!

Mi az MKB-nál vagyunk, ők azt mondták, akkor fizetnek, ha már tető alá kerül a ház.
A jövedelemmel kapcsolatban én is beaggódtam magam, ugyanis én is vállalkozó-minimálbér felállásban dolgozok, feleségem pedig 60-at keres. Erre ők azt mondták, ha tudunk MEGFELELŐ BANKSZÁMLAFORGALMAT igazolni (a vállalkozás miatt), akkor nem lehet akadálya. Nem is lett! :)

Nekünk is pont 11M a lakás, ebből 4.5 önerő, 4.5 hitel, +áfa vissza, +szocpol

Előzmény: sere (703)
sere Creative Commons License 2003.09.09 0 0 703
Mi is nézegettünk új építésű házakat, és azért nem azt vettünk, mert az OTPnél azt mondták, hogy kell a 35-40%-os készültség az első folyósításhoz. Más banknál nem tudom, hogy megy, de a hivatalos jövedelmi helyzetünk miatt nálunk csak az OTP jöhetett szóba.

Más banknál is nézelődtünk, de a férjem vállalkozói minimálbére és az én aligtöbbmint minimálbérem kevés volt mindenhol a hitelhez (11 milla).

Előzmény: RatKid (702)
RatKid Creative Commons License 2003.09.09 0 0 702
hát erre engem is érdekelnének a reakciók, ugyanis pont tegnap kérdeztük meg az otp-ben, hogy csak 40%-os készültség után fizetnek-e? mire a csaj azt mondta, hogy nem, már ha az alap fent van, de még akkor is, ha semmi nincs fent.

ez csak propaganda? de minek, ha egyszer úgyis odáig jut a dolog, hogy mégsem? nem hiszem, hogy ezzel akármit is nyernének.

viszont tegnap voltunk egy kszh kivitelező cégnél is, akik viszont inkább a bizonytalanságról beszéltek. arról, hogy nem nagyon adnak a bankok addig, amíg nincs 40%-os készültség.
és ők meg(a kivitelező cég) speciel eleve vagy 30-40%-ot kér előre (egészen pontosan először 10-et a szerződéskötéskor, aztán még 30-at, amikor megvan az hiteles építési engedély).

amúgy kb egy hónappal ezelőtt az otp-ben azt is mondták, hogy elég, ha egyikünk keres legalább minimálbért, minimum 3 hónapos munkaviszonnyal.

nálunk egyelőre erről van szó. nyilván azért többet keresek, de melyik bankhoz lehet fordulni, amelyiknél a legnagyobb az esély, hogy adnak egyáltalán hitelt, ráadásul úgy, hogy előre fizetnek annyit, amennyit a kivitelező kér.

tulajdonképpen a kivitelezőtől is megkérdeztem, hogy minek állnak partnerségben több bankkal is, ha egyik sem ad így hitelt?

Előzmény: Ildi65 (700)
apletli Creative Commons License 2003.09.08 0 0 701
Csókolom!

Tavaly amikor megvettük a háromszobás panellakásunkat félszocpol. segítségével (3 gyerek) nem gondoltam, hogy ilyen macerás lesz belőle kilépni. Történt ugyanis, hogy kaptunk egy nagyon jó vidéki ajánlatot nem túl messze szeretett fővárosunktól. Meghirdettem a lakást, elmentem a bankba pénzt kunyerálni, most pedig párhuzamosan megpróbálom a szocpolt átteni a majdani új házunkra. Ez mind jövő idő, mert csak szervezési szinten tart még. (Az eddig felvett két lakáshitel megadta a gyakorlatot)
Kiderült ugyanis, hogy a szocpol visszafizetést fel lehet függesztetni a jegyzővel egy évre, és eközben eladható a lakás, viszont a jelzálog nem kerül le az ingatlanról csak akkor, ha a nevemen van az új ház. Tehát aki hitelből akarja megvásárolni a lakásunkat, azt eleve el kell hogy hajtsam, mivel nem lesz tehermentes a lakás? (nem hiszem, hogy sok mindenki rohangál pont annyi pénzzel a zsebében)
Ha visszafizetem a szocpolt, akkor lejön a jelzálog, eladhatóvá válik az ingatlan, de kérdem én: megkapom-e újra ezt a kedvezményt a vásárolt házra? Szerintem nem. Ha esetleg ezügyben van valakinek tapasztalata, akkor kérem, hogy segítsen! A hirdetés holnap jelenik meg, és a bank jogászai is talán válaszolnak ezügyben, de nem várok pozitív választ. Akkor meg mi a francnak adják a szocpolt, ha a másik kezükkel, rendeletükkel meg visszaveszik? Na, nem füstölgök, csak elegem van egy kicsit abból, hogy az egyszerű ember bárhova fordul, vagy bármit csinál mindig csak szív! Éljenek a jogszabályok!

bocs, ha hoszú voltam.

Ildi65 Creative Commons License 2003.09.08 0 0 700
Sziasztok!

Képzeljétek, az történt velünl, hogy elmentünk hitelért az OTP-hez, mert itt a forumon arról beszélgettek a topic-társak, hogy az OTP nem kér számlát, csak a szocpol és az ÁFA visszatérítés után. Na, ehhez képest mondja nekem az OTP-s csaj, hogy ha kimegy majd az ingatlan értékbecslő, felméri a készültségi fokot és az után folyósítanak majd részletet a hitelből, ha igazoljuk, hogy az előző részletet beépítettük a házba . Magyarán számlát hozunk. Hát se köpni se nyelni nem tudtam.
Mit szóltok ehhez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!