Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2022.09.04 -16 0 1898

Egészen pontosan mi volt a célod a cukrozással? Az én meglátásom szerint teljesen felesleges és értelmetlen dolog, de te tudod...

Előzmény: zsorsz (1897)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1897

Eddig az úszófedeles (tegnaptól)tartályban van 60l 18,5 cukorfokos must, tettem bele 1kg cukrot és 1/2 zacsi borélesztőt. A teteje kezd habzani, de co2 párna még nincs.

Előzmény: szervezkedő (1895)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1896

Szinmustot akartam írni.

Előzmény: szervezkedő (1895)
szervezkedő Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1895

Szinbor= színmust.

Ha spontán erjesztéssel szeretnél bort készíteni, akkor abban biztos kapsz tőlem tapasztaltabbtól tanacsot.

 

Irányított erjesztés lesz, akkor zúzás/bogyózás során után kén+aszkorbinsav (vagy valami antioxidáns de a kén+aszkorbinsav is tökéletes szerintem). Egy éjszaka ülepítés, majd másnap fejtés+ élesztő+ tápsó hozzáadása. Ha kell bele cukor, akkor azt is ekkor tedd bele, illetve ha kiégtek a savak, akkor borkősavval rásegíthetsz és kezdődhet az erjesztés.

Előzmény: zsorsz (1894)
zsorsz Creative Commons License 2022.09.04 0 0 1894

Vettem 1q olaszrizlinget, szomszéd annyiban segített, hogy hozzádarálta(elektromos bogyózó) az övéhez, majd a kádból a szinbort adta, de még a cefrét nem kénezte. Kénezzek vagy ne?

IsKol Creative Commons License 2022.08.17 0 0 1893

Ma kipróbáltam a palacktöltőt 0,75-ös és 1,5 literes palackkal.

Műxik mindkettővel.

 

A hétvégi parlagfű kaszálás után már semmi sem állít(hat) meg a palackozásban;-)

Előzmény: van_Persil (1892)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.16 -16 0 1892

A fém fej méretben ugyanolyan, mint az eredeti műanyag, azzal a különbséggel, hogy a műanyagnál egyszerűen, kézzel lehet állítani a töltési magasságot, ami miatt idővel meglazulhat és könnyen elállítódhat. A fémnél szerszám kell az állításhoz, de egyébként gyak. tök ugyanaz a kettő.

Előzmény: Maci_P (1889)
IsKol Creative Commons License 2022.08.16 0 0 1891

Ez már valami ;-)

Előzmény: Maci_P (1889)
IsKol Creative Commons License 2022.08.16 0 0 1890

Csak "szárazon" próbáltam, aláment a palack de majdnem a válláig ért le a töltőcső vége.

Majd kipróbálom mennyit lehetne állítani a töltési szinten. 

Előzmény: van_Persil (1888)
Maci_P Creative Commons License 2022.08.16 0 0 1889

Ami nálam volt magnum palack, ahhoz jó volt az eredeti fejjel.

Előzmény: IsKol (1887)
van_Persil Creative Commons License 2022.08.16 -16 0 1888

Nem értem, hogy-hogy nagyon beleér? Azt, hogy mennyire érjen bele, te magad tudod állítani: minél kevésbé lóg bele a palackba, annál több bor kerül bele és fordítva. Amúgy az eredeti müanyag töltöfejed van? Ha igen, próbálj utángyártott fémet szerezni, azt ugyan bonyolultabb állítani, de fixen úgy marad. Én amúgy 348 mm-es 0,75 l-es palackot töltök vele, fém töltöfejjel. igaz, hogy nem optimális, mert nem vízszintes a töltöfej tartója, de müködik.

Előzmény: IsKol (1887)
IsKol Creative Commons License 2022.08.16 0 0 1887

Enolmatic használók!

Próbáltatok már Magnum palackot tölteni? 

 

Az átlag Magnum palack magasság 343 mm míg az alap töltőfej 330 mm-ig használható... alá lehet tenni palackot de a töltő cső nagyon beleér.

 

Esetleg más töltőfej?

sostakovich Creative Commons License 2022.07.10 0 0 1886

alicante bouschet fajtáról tapasztalata van valakinek?

Maci_P Creative Commons License 2022.06.16 0 0 1885

Sillereket szoktam szűrni, de néha kontrollt teszek el szűretlenül.
Vöröst nem szoktam szűrtni - Pinot Noir kivétel, de az majdnem siller, ott azért jobban feltűnő lenne bármi, de idén nem biztos, hogy szűröm. Deríteni sem szoktam, elvan nélküle. A fehér/siller vonalnál olyan bentonitot használok, ami jól ülepszik, így fejtés után minimális a kiszűrendő szediment.

Előzmény: IsKol (1881)
IsKol Creative Commons License 2022.06.16 0 0 1884

Fiatal voltam és meggondolatlan de nem bánom mert nagy logisztikai gondot vettem volna a nyakamba.

 

Így legalább bemutattad Mihályt (udvari beszállító bodzából és szőlőből)

 

Majd hagyok üzenetet a ZGy tolvajomnak, hova menjen ha kivágom a sajátot ;-)

Előzmény: szervezkedő (1883)
szervezkedő Creative Commons License 2022.06.16 0 0 1883

Egyszer pedig lehetett volna annyi szőlőd, mert felajánlottam ami nekem fent maradt a tőkén, viheted a tiéd. Kb 10mázsa zoligyöngyét ettettem meg a seregélyekkel, mert így nem a Sauvignont támadták.

 

Sajna már csak egy kis darab zalát hagytam meg, amolyan mementóként, de szép.

 

Előzmény: IsKol (1882)
IsKol Creative Commons License 2022.06.16 0 0 1882

Csak 1x lenne annyi szőlő, hogy a belőle készült bor miatt érdemes lenne befogni a "nagy" lapszűrőt...

 

Talán jövőre, az idei termésből. Szaladnak a napok, hetek de sokat alszik még kint a szőlő

Előzmény: van_Persil (1880)
IsKol Creative Commons License 2022.06.16 0 0 1881

Vöröseidet/silleredet szoktad szűrni?

Van még egy kis Drifine amit használtam 10°C alatti borok derítésekor és lehetne 1 gr/hl mennyiségben már melegebb KF-hoz adni tükrösítés céljából csak ez "összefogná" a még nem odaillő kis lebegő anyagokat és ezeket kellene kiszűrni.

Mivel kis mennyiségről van szó nem fognám be a nagy lapszűrőt hanem a szűrést a palackozással egybekötném.

 

és lehet a tétel felét magnum palackba rakom. (grillezéskor gyorsan fogy)

Előzmény: Maci_P (1879)
van_Persil Creative Commons License 2022.06.16 -16 0 1880

Kb 80-100 ezer körül lehet rover pumpás lapszűrő 20X20-as szűrőlapokkal, 3/4-es tömlővéggel. Akár steril lapokat is lehet bele rakni, ezeknek a pumpáknak kb 1500-1700 l/h az átfolyási sebessége/teljesítménye.

Ugyan létezik gyertyaszűrő is az enolmatichoz, de macerás a tisztítása, rel. drága a betét cseréje. Persze, ha 1 szűréssel akarsz durván+finoman/sterilne szűrni, akkor vagy a két gyertya sorba kötve, vagy a durva lap+finom/steril gyertya a a neked való.

Saválló 6-os rover pumpával a biborásznál 90 ezer, de van 62-ért, ha nem is saválló (milyen, nem tudom).i

Előzmény: IsKol (1878)
Maci_P Creative Commons License 2022.06.16 0 0 1879

Na igen, a kis mennyiségű palackbeszerzés mindig gond, már én is készülök a vöröseim töltésére, és még nem tudom, honnan lesznek a párszáz palackos készletek.

Van tandemem 1u-ossal, kis mennyiségekhez jól jön, nincs nagy veszteség, de azért párszáz liter szűretlen bor után ráfér a szűrőtisztítás.

Előzmény: IsKol (1878)
IsKol Creative Commons License 2022.06.16 0 0 1878

Hát a héten Tiszavirág fesztivál van meg zöld munkázni is kellene, palack sincs...

 

és még sok egyéb kifogás

 

 

Kicsit más (csak),

 

Enolmatic használók, van tandem szűrőtök?

 

Erőteljesen gondolkodom a beszerzésén ugyanis van egy nagy (duplikált) 20 lapos borszűrő amit én még nem használtam mert kis mennyiségekhez (50-100 liter) nem akarnám befogni.

Előzmény: Maci_P (1877)
Maci_P Creative Commons License 2022.06.15 0 0 1877

És mi tart vissza a palackozástól?

Előzmény: IsKol (1874)
IsKol Creative Commons License 2022.06.15 0 0 1876

A bőség zavarával "küzdök"

Előzmény: szervezkedő (1875)
szervezkedő Creative Commons License 2022.06.15 0 0 1875

Palackozniiiiii??????

 

Inni Pista, innnnniii!!!!

 

:-)))))

Előzmény: IsKol (1874)
IsKol Creative Commons License 2022.06.15 0 0 1874

Nagy öröm ért hétvégén (a gondok mellett)

 

2020-ból kékfrankos, nem szerettem tavaly - nekem egy kicsit etil-acetátosnak tűnt meg vékony íz - szóval ott állt a pincében és várta a borpárlattá való átalakulást de mindig csak húztam a főzését.

 

A lustaságnak köszönhetően van 55 liter qrva jó kékfrankosom. Málnás, epres illat ami az ízben is visszaköszön, a tanin talán egy csöppet gyengébb is lehetne...

 

Palackozni kellene ;-)

lanide Creative Commons License 2022.03.04 0 0 1873

Cserére szeretném felajánlani a képen látható Kühne gyártmányú szőlődarálót.

Régi de, működik ahogy kell. Kézzel, és ékszíjas villanymotorral is hajtható. Nekem túl nagy, és nehéz, nehezen tudom tárolni. Elcserélném egy kisebbre. Budapesten van, én nem tudom szállítani.

erwett Creative Commons License 2021.12.25 0 0 1872

ahogy én tudom a magyar bortörvény 1g/l borkősavat engedélyez

1.honnan tudja hogy csak annyit tesz valaki?

2.  a legtöbb fajta teljes vagy túl érésben mikor magas a cukor és zamatanyag tartalma nem tartalmaz elég savat...

akkor ez hogy nem pótolhatjuk az kibaxás ?

3.a mediterrán országokban állítólag még annyi sava se marad de hagyják a savazást...

szervezkedő Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1871

...és tényleg!

 

Akkor nem ajánlgatom így egy ilyen nyilvános fórumon.

Előzmény: van_Persil (1869)
nrb345 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 1870

Gondolom a fogorvos állta használt kesztyűnek csak van élelmiszeripari minősítése. Nektek ez a kontrakció, dilatáció nem okoz problémát? Én hetente törlom azt ami így kijön a tartályból.

 

Lehet bepróbálkozok valamelyik megoldással, csak nehogy a végén eper ízű legyen a bor. 

Előzmény: van_Persil (1857)
van_Persil Creative Commons License 2021.12.11 -16 0 1869

"1.2 Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt
felhasználása:
Azonosított felhasználás: Tisztítószer kizárólag foglalkozásszerű felhasználásra."

"6.2 Környezetvédelmi óvintézkedések:
Ne engedjük, hogy a termék belekerüljön a felszíni- vagy talajvízbe, csatornahálózatba.
(lásd 13. szakasz). Kerítsük körbe, majd inert anyaggal (föld, homok) itassuk fel.
6.3 A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai: A kiömlött
anyagot megfelelő, feliratozott gyűjtőedényzetbe kell szivattyúzni. Az anyagot és edényzetét
veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani (lásd 13. szakasz). Az érintett területet nagy
mennyiségű vízzel mossuk le"

Előzmény: szervezkedő (1867)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!