Csak a hideg miatt lenne sűrgős, mert minnél hamarabb kész, annál kevesebbet fagyoskodnom az elektromosbiciklivel napi 20 km-t oda és 20 km-t vissza.
Volt egy Kymco robogóm, aminek beált a motorja sajnos, ezért döntöttem, hogy szerzek egy először 3 kerekű, aztán 4 kerekű Aixamot. Eladtam a 3 kerekű AMICÁT 50ccm piaggio zip motorja volt, meg ami nélkülözhető volt. Távcső, laptop, stb..
és megvettem 240.000 Ft-ért az Aixamot. 82.000 Ft-os tanári fizetésből, nem tudtam olyat venni egyből ami tökéles, szuper, hibátlan. Én mint villamos mérnök, még soha nem láttam eddíg ilyen kis autókat. Ezért megkértem Gázos Sanyit, hogy segítsen rendbe hozni. Sajnos baromi messze van, de holnap trélerre pakoljuk és az egyik tanítványom apja segít elvinni Szegedre. 7-800 km között lesz a túra, hát így is egy kisebb vagyont fizetek az üzemanyagra, de lehet hogy ez lesz az olcsóbb, mert ha ithol monyákolva, tönkre teszek valami fontosat, szétszedés közben akkor az lesz igazán drága. Így holnap végre szakember kezébe kerül a sorsa a picinyemnek.
Azért döntöttem emellet, amikor kinyiffant a motorom, mert:
11000 Ft a bérletem, ebből kifizetnek 8000 Ft-ot. mellette még ha valamit hozni,
vinni kellett akkor legtöbször motorral mentem ami robogó létére megzabálta a 4-5 liter benzint, ha hajszolva volt.
Az Aixammal nap 19x2=38 km 3 literes fogyasztással, napi 320 Ft a bejárás, a munkahely kifizeti 9 Ft-al ami 342 Ft. Így 22 munkanap alatt +484 Ft-nál vagyok a bérletes -3000 és még a motor tankolással szemben.
És nem ázok-fázok, nem nyomorgok a tömött buszon, amire vagy felfér az ember reggel, vagy nem. a munkáltatónál ebbe beleegyeztek, már a bérletet nem fizetik, csak ezt a 9 Ft-ot, amíg nem lesz kész addíg járok biciklivel, csak nagyon hideg van már. Ezért sürgős, nem másért.
Mi az , hogy tönrement a lengéscsillapító ? Ha csak az olaj folyt ki belőle apránként -- ami a egyik leggyakoribb hiba -- akkor fúrd meg és tölsd fel . Én ezt csináltam a CB400-as Hondámmal . Belül , ott ahol már nem jár a dugattyú ott fúrtam bele egy 3-as lyukat , majd belemetszettem egy 4-es menetet . Injekcióstűvel feltöltöttem olajjal ( fáradt motorolajat kapott) és egy csavarral lezártam . Bár keveset használom a motort , de az elmúlt másfél év igazolta a javítást , semmi gond vele .
Új lengéscsillapítót www.ligier.hu nál vehetsz , de barátságtaalnul drága , nekem akkor kellett volna amikor karambol miatt az egyik elgörbült , akkor féláron vettem egy felújítottat , így egy hibás , de komplett ilyen alkatrészem azért még van . A fékbetét nem pótolható más ( gépkocsi) alkatrésszel , de a legtöbb mopedautó fékbetétje megegyezik . Viszonylag jó áron vehetsz Érden azt is . Egyes felújítók vállalják a felújítást ( felragasztás , szegecselés ) , az én gépeimben is ilyen van , de nem mindenhol vállaják és nem sokkal olcsóbb az se .
5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeleta közúti járművek műszaki megvizsgálásáról
Forgalomba helyezés előtti vizsgálat
10. §(2) A forgalomba helyezés előtti vizsgálat elvégzésére kitűzött időpontra szóló értesítés a telephelyről a vizsgálat helyére, illetőleg onnan a telephelyre való közlekedéshez egy alkalomra szóló forgalmi engedélyt helyettesíti.
Időszakos vizsgálat
12. § (5) Ha az időszakos vizsgálatot a forgalmi engedély érvényességi határidejének lejárta után kérték, az értesítés a vizsgahelyre történő közlekedéshez egy alkalomra szóló forgalmi engedélyt helyettesít.
35/2000. (XI. 30.) BM rendeleta közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásárólA forgalmi engedély80. § (9) A forgalomba helyezés előtti vizsgálat elvégzésére kitűzött időpontra szóló, az NKH regionális igazgatósága által kiadott értesítés az adott napon a lakóhelyről, telephelyről a vizsgálat helyére, illetőleg onnan a lakóhelyre (telephelyre) való közlekedésre jogosít.
Hát egyrészt én szemrebbenés nélkül bemennék vizsgára a járgánnyal lábon úgy ahogy van , a fentebb idézett jogszabályok per pillanat is hatályosak , hogy elfelejtették-e őket törölni vagy tényleg alkalmazni akarják engem nem érdekel , benne van a rendeletben és passz , tanuljanak meg olvasni és törvényt alkalmazni -- tény : a közlekedési hatóság bölcseinek mindkettő nagyon nehezen megy...
Azonfelül én nem kapkodnék ezzel vizsgával . Mi olyan sürgős ? Azonnal kell a járgány ? Nincs másik verdád ? Ennél rosszabb feltételekkel aligha lehet egy ilyen autóimitációt forgalomba helyezni . A műszaki követelmények (L6e) nem változhatnak , a jogiak se -- kell igazolni a jármű jogszerű birtoklását és a biztosítást . A regadós cikket most elolvastam , nem vagyok ugyan szakértő ebben , Brüsszel szempontjait sem ismerem egészen pontosan , de hogy az európai joggal erősen ütközik a magyar regadós gyakorlat azt én is meg tudtam volna mondani minden különösebb vizsgálat nélkül . Hogy csökken-e ennek hatásárára kies hazánkban a regadó ( netán -- óh , magas ég -- eltöröljék !!!) azt nem tudom , reményleni azt merem : nem emelik . Vagyis ez nem sürgeti a forgalomba helyezést . Amúgy a regadó lényegében csökken az idő múlásával , egyrészt nő az avultatási szorzó , és ha összegszerűen nem emelik akkor az infláció folytán tkp. kevesebb lesz . Annyival egészíteném ki a regadós híreket ; ami számomra eddig is nyilvánvaló volt azt pár hete itt a TC-n írta meg egy cikkében Csikós Zsolt : a regadó ilyentén megalkotásában nemcsak az állam pénzbeszedő gyakorlata játszott szerepet , hanem az újautó eladásban érdekelt kereskedők és a velük szorosan összefonódó bankpénzszféra >>>>akkora nyomást gyakoroltak a jogalkotóra , hogy ez a lehetetlen szabályozás született . Amikor Brüsszel megkifogásolta a pár éve az áruk szabad mozgását gátló sarcot , akkor első olvasatban még elég elfogadható változat volt , aztán beleszóltak az újautó piacot a konkurrenciától féltő lobbik .
Amúgy a vizsgán feltétel jármű üzemképessége , függetlenül attól , hogy a biztonsági berendezések ( futómű -- ami tartalmazza a kormányt , fékrendszert és felfüggesztéseket is) vizsgálhatók . Mellesleg ha csak lassulásmérést végeznek --ehhez üzemképesnek kell lennie gépnek -- akkor biztos megfelel , de ha görgős fékpadra teszik akkor már lehetnek gondok . Ha nagyon sietsz a vizsgával akkor kérj kölcsön valakitől agy akármilyen szekunder variátort , bár az Aixamnél sajnos meg kell billenteni a cseréhez az egész motort , de azért hamar ki ( illetve vissza ) lehet cserélni . Ha sikerül valami bontott alkatrészt szerezni vagy esztergáltani akkor is pár nap alatt lábra leeht állítani egy ilyen gépet . Ettől függetlenül én nem kapkodnék ezzel a vizsgával , a saját gépeim is még rendszámtalanul várják az idő múlását ; a Ligiert ikerkerekesítva naponta hsználom , az Erad pedig tető alatt várja a virradatot . Ami aggodalomra ad okot : szeptember 18-án ( lás az akkori hozzászólásomat) szembesültem azzal , hogy a KRESz-ből egyszer s mindenkorra eltűnhet a 4 kerekű segédmotor fogalma , és én ezt nagyon aggályosnak tartom -- a többiek ezt az álláspontomat kevéssé osztották . Szóval ha végra valaha beüt a KRESz-módosítás akkor esetleg előállhat egy kedvezőtlenebb helyzet .
"A regadóról egy illetékes azt nyilatkozta hogy ebben a gazdasági helyzetbe nem engedhetik meg azt ,hogy csökkentsék............ "
Ehh, látszik, hogy nem tudnak józan paraszti ésszel goondolkodni: a sűrű fillér elvéről még nem is hallottak. Feltenném én is néha azt a kérdést egy-egy illetékesnek, ami egy barátom apja szavajárása: Hát ezért járatott anyád ennyi ideig iskolába ? :)
lassulást mérnek,tehát üzemképes kell legyen a járgány.A regadóról egy illetékes azt nyilatkozta hogy ebben a gazdasági helyzetbe nem engedhetik meg azt ,hogy csökkentsék vagy eltöröljék.Tehát pici az esélye annak,hogy változzon.
Ezek a kedvező fogysztási értékek gondolom Kubotára vonatkoznak . És az LDW502-esekből mennyit szoktál kihozni ; mert az én Ligierem ennek a másfél-kétszeresét eszi , 3 liter alatt soha nem volt ; pedig kísérleteztem : sík uton , hosszútávon egyszeméllyel félgázon 40-45-ös tempó , akkor jött ki 3,3 liter . Szóval mi az , ami a tapasztalatod szerint reálisan elérhető ? KiWi is az kocsimtól nagyon távoleső , kedvező értékeket írt .
Szia Csaba Azt hiszem egy kő okozta a balesetet a külső oldalán látom a lyukat köszönöm a tanácsot remélem ez be fog válni, mert eléggé folyt a víz belőle!
egyébként én is előbb jutottam hozzá a Ligierhez , csak később lettem fórumtag
Most megnéztem : Mentségemre megemlítem , hogy mikor ezt a fórumot vtibiv elindította akkor én már egy éve mopedautó tulajdonos és használó voltam , túl voltam :
a rendőri huzakodásokon -- az enyém volt az első mopedautó a megyében
egy szekunder variátor megtervezésén és kiesztergáltatásán a 46 kg-os(!) vastömbből . A tervezésről annyit : a karambolasan vett járműből eleve hiányzott a szekunder variátor , és a környéken senkinek nem lévén mintám se volt amit megnézhettem volna
A műszaki hibák általában orvosolhatóak -- ahogy a honlapotokat elnézem ez szíjhajtás se lesz ellenfél .
Amúgy a dolog nem egyedi ( nem arra gondolok : előbb vesz valaki járgányt , aztán fut bele a fórumba >>>egyébként én is előbb jutottam hozzá a Ligierhez , csak később lettem fórumtag ) , a szekunder variátorok jelentős részén -- legalábbis a korosabb ( kórosabb ...hehehe ) olcsóbb példányoknál . Két éve Bakaliban a mopedautós találkozón mentem olyan Microcarral , amelyiken minden elképzelésen túl és menthetetlenül be volt rágva az alu az aluba a körömhiány miatt -- ugyanakkor a váltó kifogástalanul működött ; nem csörömpölt , nem zörgött , kitűnően gyorsult , motorféknél is eszményien viselkedett . Szóval ez a körömtörés és az ebből adódó problémák nagyon gyakoriak ; ha egy kezdő , aki életében nem látott ilyen technikát netán lyukra fut egy ilyen hibával az nem számít különösebben cikinek .
Nem közlekedtem vele, hanem valahogy muszály volt hazahoznom, hogy vissza
jusson az országba, a külföldi szervíztől, 20 km. Most hogy végre haza került,
szétszedem és kiderül, mi a baj igazán.
Sanyi! Néztem a hozzászólásaid között, hogy készítettél egyedi lehuzatót ha simán nem jön le a sekunder tárcsa. Holnap megpróbálom levenni, hátha szerencsém lesz és nincs rárohadva. Lefotózom, majd minden porcikályát és megvitatjuk, hogy mi lehet. Próbállak telefonon elérni, eddíg sikertelenül, de majd csak sikerül és akkor megbeszéljük az szükséges alaktrészek megrendelését stb..
Előre is köszönöm István
Ha ezt előbb megtalálom ezt a fórumot, biztos nem veszek meg egy ilyen " roncsot, hanem tőled vettem volna!!!!! Késő bánat, most már ebből kell egy jót csinálnom!
Lehet hogy a vastag seger gyűrű leesett . (a nútja szét van gyilkolva , de lehet hogy az ék is kivan ). Ugyan is nem nagyon szabadna normál esetben át ugrani a sinen körmök nélkül sem . Tehát hátrébb kellett menni a sineknek , és az csak abban az esetben tud ha a seger nincs ott, vagy a közepét esztergálták hogy összébb birjon menni a tárcsa a kopástól . Ezután nem hézagolták rendesen össze .
EZZEL ÍGY NE JÁRJ .
Lekell venned és rendbe kell hozni . Ha nem tudod hogyan csináld jelezd és leírom .
Az Aixamnál valóban konstrukciós hiba . De csak azért mert az a légterelő műanyag alsó részébe végig (közepe de főleg a sarkaiba bele veri a ventilátor a hangszigetelő anyag darabjait , falevelet stb. )Ezek folyamatosan nedvességben vannak és ott rothadnak . Ezért az aluminium szulfátosodni kezd és ezálltal elfogy az anyag és így kilyukad .Én mindég még ha a helyszínen is de elhuzom a hűtőtől a terelőt és óvatosan slaggal kiveretem úgy hogy ne görbigesse össze a nyomás a bordákat . Egy acél lemez "U"-ba hajlítva tartja össze a kettőt .
NAGYON AJÁNLOM EZT A TAKARÍTÁST FŐLEG MINDEN 500-4-ESNEK , ÉS NEM ÁRT A RÉGI 400-ASOKNAK SEM.
Hol lyukadt ki a hűtőd? A ventilátor oldalon alul a sarokba?
A hűtőn levő müanyag rezgése koptatja ki az aluminiumot. Szerintem ez konstrukcios híba. Akinek még nem lukadt ki a hűtője az még idejében rögzitse a müanyagot a hűtőhőz,mindkét oldalon alul.
Ha már kilyukadt akkor: kiveszed a hűtőt ,leveszed rólla a müanyagot és látni fogod a a kifényesedésnél a lyukat.
tisztisd meg fémtisztára és zsirtalanisd,amennyire lehet.
két komponentes ragasztót(mügyantát) kenj a lyukra jó vastagon.(át is folyhat a tuloldalra a bordák között ,legalább jobban tart)
A hűtőnek a hátsó felénél is látsz kifényesedést akkor oda is kenjél a mügyantából.
Ha megkötött a mügyanta akkor rakd vissza a müanyagot ,de elötte vágjál le a sarkaiból annyit,hogy ne érje el alul a a mügyantát.
Ezt is régen kitárgyaltuk, az NKH is tisztában van már vele. A forgalmiban is feltüntetik a kódeltérést.
A "SAJÁT" tömeg, - németül "Eigengewicht" - az nem egyenlő az "ÜRES", vagy "TERHELTLEN" tömeggel - németül "Leergewicht" - ez rég lerágott csont.
Ha a "Leergewicht" szerepel az eredeti doksidban, s az nem több, mint 350kg, akkor feleslegesen tetted meg az ausztriai súlymérést, - pénzt, időt, fáradozást - ráadásul az semmire nem kötelezi az NKH-t. Az NKH-t kizárólag a "Típusbizonyítványban" leírtak kötelezik de azok pontosan. Egy osztrák "Hiteles (?) mérlegelési jegyzőkönyv" nekik nem hatályos rendeletre alapuló dokumentum. Nem e' miatt fogják elfogadni a súlyt, hanem az NKH-nak is megvannak már a típusok paraméterei, ill. a "Typenschein" adatai a mérvadók. Ha így lenne, sokan trükközhetnének egy kis pénzért egyéb paraméterekkel is...
Ha egy ingatlant, vagy autót akarsz venni, előtte - gondolom - tájékozódsz.
Itt ezt elmulasztottad, bíztál a "ránézős, barkácsos" ösztöneidben.
Ha a vásárlás előtt vetted volna a fáradságot, s itt, a fórumban beleolvastál volna a sok-sok tanácsba, akkor nem jársz így. Tudni kell, h. körmök nélkül közlekedni tilos! (ha fontos a pénztárcád, s az időd.)
A szekunder csúszópályáit lehet, h. véglegesen tönkretetted, - esetleg a szekunder más része is károsodott - így nem lett volna szabad lábon menni vele. Sok pénzt, munkát spórolhatsz meg, ha figyelsz olyanokra, mint Gázos Sanyi - de ne utólag!
Nagyon nagy problémám keletkezett tegnap kilyukadt a Hűtőm. Ő egy AIXAM 400 superlux lenne .98-as .Nagyon megkérek mindenkit ,hogy segítsen nekem másikat kell szereznem ,ha valaki tud nekem eladni vagy hogy honnan szerezzek nagyon megköszönném.Előre is köszi!
Nekem egy Ligier Ambra 1998- as mopedautóm van. Az első lengéscsillapítók tönkrementek. Kérdésem az lenne ,hogy hol tudnék beszerezni hozzá?Esetleg más típusú jó e hozzá és az milyen?
Illetve az első fékbetétek is már egy kicsit kopottak már villog a visszajelzője,de még bírja. Jó e más típusé hozzá és az milyen? Ennek a beszerzhetősége is érdekelne. Kérlek segítsetek! horvcsaba@freemail.hu-ra írhattok.
Köszönöm a választ, nekem már 1.5 éve megvan a mopedem, de nem is hallottam semmiféle matricáról!!! Szerződés és mindenféle papír megvan, matrica nincs! Így aztán a jövőhéten felkeresem a biztosítóm, és kérem, hogy felragasszam! Akkor én is maradok a K&H-nál!!
A segédmotormatrica száma : amit a biztosító a megkötés után megküld, kék színű az enyém, és a műszerfal oldalára ragasztottam, a rendőrök is mindig megnézik.
Segítséget szeretnék kérni a kötelező biztosítás kiszámításához.
cím: netrisk.hu
a gépjármű tipusa: segédmotoros kerékpár - ez nem jó, mert "Kérjük, adja meg a segédmotoros kerékpár matrica számát:" nekünk meg azonosító rendszámunk van, tehát vissza az előző oldalra és a helyes válasz: motorkerékpár
A gépjármű gyártmánya: egyéb ( mivel nincs benne aixam tipus)
majd kéri a rendszámot is.
A tulajdonos melyik évben szerezte a jogosítványát: nos ugye tavaly jó volt az "M" jogsi, de csak idén csináltam a "B"-s jogsit, de én a tavalyit számítom jogosítvány megszerzésére. Hiszen azóta vezetem a brumit!
A szerződő 2009-ban érvényes Bonus/Malus fokozata erre a gépjárműre: Én hiába kerestem a szerződésembe, nincs beirva ilyen adat!
K&H-nál kötöttem, de valamit be kell írni a rovatba, így én A0-t írtam be.
semilyen kedvezményt nem vehetek igénybe.
és kiadja a listát, hogy hogyan változik az éves biztosítás:
az eddigi éves 3600 Ft 2010ben: 18 696 Ft-tól indul egészen 120 984 Ft-ig terjed.
Mit csináltam rosszul?? Vagy tényleg az idei többszörösére ugrik a mopedesek kötelezője???