Nem-nem. A kuplungagy és a lendkerék nem ugyanaz. A lendkerék felül van a ventilátort és a gyújtómágnest tartalmazza és ehhez csatlakozik a berántó szerkezet. A 3-4 lovas motoroknál a a kapák esetében (nehezített) 2,3 kg, míg a fűnyíróé (könnyű) csak 85 dkg - legalábbis valami ilyesmit mértem emlékeim szerint...
A helyedben én komolyan elgondolkodnék az általam javasolt szentkirályi vásárlásán. 120-ért helyedbe viszik az új, garanciális gépet amit azonnal használhatsz, ezt meg eladod ahogy van és nem kell vele barkácsolni...
A hajtóművem úgy néz ki, hogy a motorra egy lendkerék csatlakozik (kb. 1,2 kg) és ennek a négyzetesen kialakított csonkja csatlakozik a kuplung szerkezetébe. Ha ez kimeríti a nehezített kuplung fogalmát, akkor győztem, ha nem, akkor majdnem minden eddigi ajánlat kuka.
Egyébként az 500-as motoron sem volt állítható a pillangószelep, csupán a regulátor rugó felfogatásával (a rugó előfeszítésével) lehetett állítani 1-200 f/p-t felfelé (maximum). Ez a Charlie-1B kapa amolyan hülyebiztos kivitelűnek lett tervezve...
Fűnyírómotor könnyű lendkerekes tehát a kényelmes stabil indításhoz kell +"tömeg" a kés ezért kapára nem jó csak ha a kuplung nehezített. A másik: kapamotor fordulata jól szabályozható a fűnyíró meg gyakorlatilag maxon jár.
Ezek a Zongshen motorok mennyire megbízhatóak? Alkatrész ellátásban milyen szinten vannak a Briggs vagy MTD motorokhoz képest?
Még egy kérdés: (Bocsánat ha tök laikus a kérdésem, de majdnem tényleg tök laikus vagyok)
Amikor azt írják egy motorra, hogy "fűnyíró motor" az miben más, mint egy "rotációs kapa" motor?
Láttam több típust is, ami külsőre, típusszámra és műszaki leírás alapján ugyanannak néz ki, mégis az egyiket fűnyíró, a másikat rotációs kapa motorként árulják? (Az általa linkelt motorok is "fűnyíró motor"-ok)
Nekem kézi (kúpos) kuplungos hajtóművem van. Ha jól gondolom, akkor arra bármilyen fix fordulatszámos motort fel lehet szerelni, aminek a kihajtása (és a felfogatása) stimmel. vagy rosszul tudom?
OFF: Felhívtam a céget! Sikerült beszélnem a világ legellenszenvesebb eladójával. Az ár nem annyi, mint a neten, meg ami nekem kell, az különben sem jó, meg ajánlott valami lengyel helyettesítő motort, aminek még márkája sincs, meg különben is hagyjam már őt, mert neki annyi dolga van... :(
Na igen! Nagyban vadászok egy 500 vagy 500E motort, de ahol találtam, az mind 50 mm-es tengellyel készült, nekem meg 70 mm-es kellene. De még nem adtam fel! :)
A leírás alapján nagyon szuper, néhány youtube videó alapján erős kis szerkezet, de igazából sehol nem találok róla komolyabb tesztet vagy véleményt.
Valaki találkozott már vele? 800 m2 műveléséhez kellene. A talaj kötött, de eddig megbirkózott vele egy 4 lóerős Briggs motoros Szentkirályi is. (De az sajnos megadta magát 6 év után)
Szóval, mi a vélemény erről a kapáról?
Köszönöm!
Más:
Jó állapotú Briggs 500 vagy 500e motort keresek 22,2x70,3 mm-es kihajtással.
Az előgyújtás: 19-21, fok aza 2-2,2 mm.A megszakítóhézag: 0,35-0,45 mm. Van egy könyv róla:"dr Nagy Péter-dr Marosán István:Kerti gépek házi szervize"Minden benne van az MPM 2-ről.Remélem tudtam segíteni!
Szerintem a motort akárhogy forgatod a forgásiránya ugyanaz marad. A hajtóművet kell fordítva használni. Vagyis az irányítókart valamint a vonó szemet kel a másik oldalra tenni.
Ilyen jellegű rotációs kapám van. A kuplung behúzva nagyon csörög. Kérdésem, hogy kuplung csere mennyire bonyolult egy ilyen gépnél? Van műszaki tapasztalatom már vele, szétszedtem párszor, olajakat is cseréltem, de a kuplunghoz még nem nyúltam.
Sziasztok! Van egy Rk02B kapálógépem és egy univerzális felezőt rendeltem meg hozzá a hétvégén. Egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok vagyis tippre lenne szükségem, hogy esetleg valaki a fórumon rakott-e már rá ilyen felezőt, esetleg mit fúrt, faragott, hegesztett hozzá hogy rögzíthető legyen? Köszönöm előre is a segítségeteket!
Olyan Kérdésem lenne hogy van nekem egy robi 55-ös gépem simson karbival eddig nagyon jól működött. tegnap vagy 30 perc használat után leállt hosszas rángatás nem indult szikra volt lehet egy kicsit olajos volt. szétszettem a karbit kitisztítottam most néha elkapja akkor kicsit fulladozik majd megy rendesen de ez 10 indulásból 1 alkalom!A karburátor míg be nem indul füstölög szerintetek mi lehet a baja?
Tudnátok segíteni, milyen rotációs kapát lenne érdemes vennem? Kb. 55.000 Ft-ot szánnék rá, egy viszonylag kis kertünk van, kb. 25 m2, ezt kapálom be ősszel és tavasszal.
Most egy ezer éves Robi 55-el szenvedek, mert sose akar beindulni, aztán ha beindul, akkor már ok, de már unom....
Egy HECHT 752-re gondoltam. Ez a Robi 55-höz képest milyen erős?
Kf-04 -et melyik típusú motorral érdemes megvenni újonnan?
Későbbiekben szeretném használni -ekével illetve a komposztáló adapterrel. Mindent összevetve ez éri meg jobban vagy egy oleo mac 175 rks? Amivel ugye a komposztálás kizárva.
Én kf04 hajtóműről tudok infót,nekem mindkettőn gcv160 motor és 80mm tengelyhossz,ezekhez kell a távtartó annak támaszkodik a nyomcsapágy. ui létezik gcv160 más tengelyhosszal csak nálunk ez az elterjedt.
Nem valószínű, hogy látogatja az oldalt, mert az adatlapja szerint a legutolsó hozzászólása bő 2 éves...
Miért nem tudod megnézni a címét? Rámész a kurzorral az adatlapján a "küld"-re és Firefoxnál a képernyő bal alsó sarkában megjelenik a címe. Vagy szintén a "küld"-re viszed és a jobb egérgomb klikkel lenyíló ablakban felül ott az "email cím másolása" sorra klikkelsz és átviszed a levél címsorába, ott "beilleszt" és már rendben is van... :)
" van egy kb. 27mm-es belső átmérőjű (víz)cső ami a rotakapa 25mm-es tengelyére feltéve erősen kotyog."
Egy 0.8-1 mm lemezből hajtasz bele egy perselyt és nem kotyog! Lehet venni a motor és hajtásház közé is felezőt, és akkor nem lesz szélesebb a nyomtáv.
A körmöskerék felező nélkül használhatatlan.Felesleges próbálkozni vele,ha csak nem akarod futva követni.Ráadásul a felező a nyomatékot is duplázza,kényelmesen lehet vele haladni,nem kapkodósan.
Kezdő rotakapásként körmös kerékkel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A pár hete vásárolt Robi 66-os géphez adtak házilag barkácsolt töltögető kapát és egy 28 centi átmérőjű (+5cm körmök) betonnal kiöntött körmös kerék párt is, ami valamiféle acélfelniből lett összeeszkábálva.
Ennek közepén van egy kb. 27mm-es belső átmérőjű (víz)cső ami a rotakapa 25mm-es tengelyére feltéve erősen kotyog.
Ezt gyakorlatban kipróbálva azt tapasztaltam, hogy a gép ide-oda kóvályog, attól függően, hogy éppen a kerék merre bukik éppen, ráadásul a sebesség miatt alig lehet irányítani. Egyszóval nehéz és bosszantó is a használata.
Ezért is kezdtem nézegetni a netten beszerezhető gyári körmöst. A KF04-es kerékhez azt írják használható a Robi gépekhez is (25mm-es tengelyre szerelhető).
Amit viszont nem találok és a képekről nem derül ki, hogy vajon milyen széles lesz így a tengelytávolság? Ez fontos lenne, főleg burgonya töltés szempontjából, ahol keskenyebbek a sorközök.
Viszont a betonnal kiöntött nagyon nehéz kerekek ellenére is a gép nagyon gyors, alig bírom visszatartani ha megindul. Feltételezem a gyári pontosan illeszkedő és jóval könnyebb kerekekkel ez szintén így lesz csak remélhetőleg tudnám majd egyenesbe tartani és nem fog elmenni félre.
Persze ajánlják több helyen is erre az esetre a sebességfelezőt. Leszámítva azt, hogy nem olcsó a képeken nézegetve a felépítését azt gondolom, hogy felszerelve megnövelné a tengelytávot és így még szélesebb lenne a két kerék távolsága egymástól.
Jól gondolom? (Ebbe az esetbe szintén nehézkes használni, mert a krumpli és kukorica kapagép hiányába még sűrűbben lett ültetve.)
Tegnap kipróbáltam úgy, hogy elöl két kapatag és hátul a töltögető eke. Így is működik éppen a dolog, csak nem annyira szapora...
Hali valaki tudna segíteni abban miért durrog a rotációs kapa illetve durranás után el kezd fulladni ha hirtelen gázt adok. Alapjárati fordulat szép egyenletes de kB negyed gázon csinálja és ha esetleg feljebb megy a fordulat akkor megy de vissza veszem a gázt megint durrog és fullad. Mi lehet a gond?
Segítene valaki abban , hogy megnézné / fotózná a tirisztoros terráján vagy robi 155 gépén melyek a színkiosztások a gyújtás modulra. Különbözőek a saru méretek, hogy ne legyen keverhető de az én gépemről levágták őket.
Nekem pont ellenkezője volt. Csak full, no nem egészen full gáz volt rajt. A regulátor rugó adta meg magát(el gyengült) 5376 hozzá szóláson van róla kép + a kötnyéken hozzászólások,
Ez egy egyszerű karburátor. Pucolj ki mindent rajt. Minden fuvókát. Kompresszor. Biztos a benzin bele ragadt ahogy állt. Vagy tönkre ment. A levegő csavar a végén beteker finoman majd 1, 1/2- 1,2/3 vissza hajt.
Sziasztok! Járókerék gumiszerelés a következő mozzanat. Soha nem csináltam. Ugyan úgy működik mint bicikli/motor/autónál. Vagypedig azt a pár csavart kell kicsavalni a felniken és két félbe kell kapni a felniket?
Sokan használják fix kerékkel.Fix kerék főleg kicsit szélesebb nyomtávnál nehéz kanyarodni,hirtelen gáz elvételnél esetleg motor slussz könnyen bicskázik és lehet röpülni magassági kormány nélkül. Hajdanán robi52 -nél én is használtam fixet.
Illetve ami fontos kérdés hogy a kerék ami rajta van nem szabadon futó hanem egyben van tehát leállt motor mellett nem forog és az nem gond? Inkább kocsival használnám
Szia!
Én ilyennel használom az RK02-t: https://www.kertigepbolt.hu/motor/kapalogep-motor/honda_gcv_160_fuggoleges_benzinmotor.html
A gépem már 18 éves , nagyon jól bírja.
Sziasztok adott egy RK 02-és kapa és az lenne a kérdésem hogy milyen motort tudok rá tenni? És hogy mik a régi motor főtengely méretei amire a ropsuly megy. És még a másik hogy le állt motornál nem forog a kerék gondolom ez a csiga hajtás miatt van. Csak azért kellene motor csere mert a régi 4hp-s blok a karter csőn nyomja az olajat köszönöm a segítséget! :)
Én is nézegettem ilyeneket, de örülök hogy rátaláltam a Kubotára. Amikor megláttam egyből tudtam hogy ez jön velem haza, és még engedett is az árából. Ha nem engedett volna akkor is jött volna. Hamarosan kezdődik egy kis kozmetika.
Hát akkor valóban nem. Nem árulok zsákba macskát, ez 170 volt, de amikor már 1 Charlika is 100 körül van nem sokallom. Küszködtem már én is a Robi 55-től kezdve a Pannoniás, Mz stb házi gyártásúakon keresztül a Bertoliniig nagyon sokkal, de nekem is már a 68 megálljt parancsol. Hiszem és vallom hogy csak váltós gépet érdemes venni. Az más kérdés hogy ennyire elszálltak az árak.
Valószínű nem került többe legalább is nekem.Hajdanán én rendeltem a robitól egy idős embernek(rokon) talán neki olyan 70-75 között volt kompletten, a karbantartást én csináltam s ha kellett használtam. Kb olyan 7-8 éve kaptam meg (neki nem kellett) sokaltam a briggs fogyasztását és kapott egy szinte új gcv160 mocit(szinte vasárban). Sajnos már én is dupla hatos múltam.
Lehet hogy a te öszvéred többe került mint az én Kubotám. Igaz kereskedőtől vettem de állítólag egy fószer a hajóját húzta vele a partra. Soha sem volt agyonhajtva.
Hogy miért, nem tudom. Talán egy régi, rossz beidegződés. Egykoron nekem is működött az első, aluházas felező. Ha rotálni vittem a gépet az autó csomagtartójában, nehéz, nagy, böszme volt számomra a felezővel. Akkor még csak egy motor, egy hajtómű volt a felállás.