Tanácsot szeretnék kérni a hozzáértőktől, akik otthon vannak a kW-ok, BTU-k, joule-ok, meg ilyesmik világában.
Adott egy kis hétvégi ház jellegű épület, katasztrofális hőszigetelési mutatókkal.
A falak kb 25-ös tégla, felfelé egy 20-as pozdorja plafon, meg fölötte az osb, és a zsindely, az előtér pedig 5 centis hungarocell, és gipszkarton. Ezt szeretném én befűteni. Nem hosszú távon, 1-2 hónapig, vagy max az idei szezonban. Persze nem szobahőmérsékletre, mert amennyi pénzből ez kijönne, annyi csak a számtanpéldában van, hanem csak annyira, hogy ne fagyjon, illetve ne pufajkában kelljen bent lenni, olyan plusz 5 fölött már jó lenne.
Mivel kémény nincs, így két lehetőség van. Az egyik, egy parapetes gázkonvektor lenne, ami be van építve, de a gázt kikötötték a telekről, visszaköttetni meg hat számjegyű lenne, így részint kell egy gázos aki átállítja PB-re, részint pedig a drágább palackos gázról menne.
A másik lehetőség, egy régebbi gree 3054 ky-20n mobilklíma.
A gáznak az lenne az előnye, hogy csendes, és talán jobban szabályozható, hátránya, hogy ki tudja, mennyit kér el a gázos, illetve a viszonylag rossz hatásfok.
A klímának előnye, hogy gyorsabban, egyszerűbben beállítható, hátránya, hogy zajos, bár ez annyira nem gáz, és hogy asszem 16 foknál nem lehet lejjebb venni a minimum hőfokát, és mivel azt soha nem érné el, nem is akarom, hogy elérje, így valszeg mindig menne, ami részint nem hinném, hogy olcsó lenne, részint meg kinyírni se szeretném a gépet, mert akkor még az sem lesz, illetve nem tudom, mennyire gazdaságos vele fűteni, hisz amit kinyom nagyon hideg levegőt a kültérre, ahelyett beszív egy adag hideget.
Teljesen igazad van, a hővisszanyerős cuccot elég nehéz úgy integrálni a légcsatornás rendszerbe, hogy az minden esetben jól működjön. Nekünk van egy jelenleg futó projektünk, ahol pontosan ezzel a problémával szembesültünk, nem is működik tökéletesen. Ráadásul nem várt kondenzálódással is szembekerültünk, így most éppan tele vannak a Sonodec csövek vízzel :( Kedden megyünk átrágni a rendszert....
Elképzelésem sincs, hogy lehet megoldani, hogy a LK a klíma légcsatornáit használja friss levegő befújásra ill. elhasznált levegő elszívásra, úgy hogy a LK két ventilátora és KL ventilátora ne "vesszen" össze.
Ha a KL elszívó oldaláról szívja el az elhasznált levegőt illetve ide fújja be friss levegőt, hogy a KL tovább melegítse... jónak tűnik, de könnyen rövidre zárás a vége, a LK a befújt friss levegőt szívja vissza elhasználtként.
Ha viszont nem egy helyről szívja levegőt / nem ide fújja be frisset, akkor a három ventilátor nem tud együtt dolgozni, főleg, hogy a KL venti fordulata állandóan változik, és a statikus nyomásuk se egyezik.
Különösen fontos jól megcsinálni, hiszen egy nyílt égésterű cserépkályha van a házban. CO!!!
Szeretnék venni egy fűtő klímát, aminek a kültéri egysége a ház szomszéd felöli oldalán lenne.
A kérdésem, hogy hogyan lehet elvezetni a nyáron, de első sorban a télen keletkező vizet a klímából, úgy, hogy az akár -15 fokban is jól működjön?
Nem szeretném, hogy simán a földre csöpögjön, áztatva a falat, illetve gondolom a szomszéd sem örülne neki, ha az Ő telkére folyna.
Megoldható-e, hogy a klímából kijövő vizet a falon keresztül egy PVC csővel bevezessem a házba, majd ott a mosógépnek kialakított elfolyóba? Van erre valami jól bevált módszer?
Sajnos az ilyen összetettebb feladatokat már nem érdemes “mezei”, vagy netán “egynyári“ klímásokra/kivitelezőkre bízni.
Én már korábban kitapasztaltam, hogy minden cirka félmilliónál drágább felújításhoz/beruházáshoz érdemes egy fizetős tervezőt/energetikust keresni, aki felelősséggel tartozik a kiadott dokumentáció szerint kivitelezett rendszer megfelelő működéséért. Ennek a tervnek a birtokában már össze lehet hasonlítani a kivitelezőktől kért ajánlatokat is, nem kell a savanyú szőlőt a mézédes uborkához mérni. A tervvel kért ajánlat mindig olcsóbb lett, mint az előtte e nélkül kapott. Általában a terv megkeresi a saját árát is, és számomra egy szinte ingyenes biztosítás is.
Jó pár éve volt egy olyan esetem, hogy a kivitelező beszerelés közben talált egy hibát a fűtésterven. Nekem dünnyögte, hogy nem jó ez így, máshogy fogja megépíteni, mert nem akar e miatt havonta ide garanciában kijárni. Felhívtam a tervezőt vázoltam a problémát, mondtam hiba van, majd kihangosítottam a telefont és mondtam a kivitelezőnek, hogy neki mondja el a megoldását. Fél óra alatt megbarátkoztak és közösen kiötlötték hogy mi legyen, mert a kivitelező megoldása se lett volna tökéletes. Tőlem mindketten elnézést kértek a tévedések miatt, elintézték a szügséges termékek kicserélését és egy fillérrel sem fizettem többet a kialkudott árnál, valamint tökéletes lett az eremény. Pár nap múlva megtudtam, hogy a tervező egy új munkával fizette ki a kivitelező költségeit.
Elnézést a hosszú történetemért, tudom ez Neked már utólag osztott ész. Talán most más tanulhatott az esetedől vagy esetemből...
Eloszor is koszunjuk mindenkinek a segitseget (Kulon koszonet windy12-nek a telefonos gyorssegitsegert) Igyekszunk nyugodtan kezelni a helyzetet, hisz az idegeskedes nem segit semmin😄. A megoldasra fokuszalunk. hozzaszolasaitok alapjan az alabbi otletunk tamadt, hogy hogyan tudnank legegyszerubben megoldani a helyzetet:
1. A bejovo levegot direktbe bevezetnenk a legkezelobe es leszukitenenk 125-s csore ( mivel a legkezelo bemeneti nyilasa 125-os)
2. A legkezelobe meno meleg levegot athelyeznenk a masik oldalra
3. az elszivott levegot ket ponton megszakitva elvezetnenk a legkondi beszivo oldalahoz, ahol egy T idommal csatlakoztatnank a csoveket a gephez
ezzel zartabba tudnank tenni a rendszert es a legkezelo csak akkor mukodne ha bekapcsoljuk, igaz nemi levego ateresztes lenne anelkul is. Igy a klima a belso levegot keringetne es melegitene fel. Igaz nem tudjuk hogy a csovek kavalkadja/merete mekkora hatekonysag es teljesitmeny csokkenessel jar, de bizunk benne hogy a jelenleginel hatekonyabban fog mukodni.
Egy fontos info jutott meg eszembe, higy minden befuvo es elszivo ponton van elzaroszelep, amivel az atengedett levego mennyiseget lehet szabalyozni, igy talan lehet valamennyire optimalizalni a rendszert.
De a meleg levegő pirinyó része megy csak arra, mivel a másik 2 db 200-as csövön elmegy a levegő nagyja (ezt az aránytalanságot számolgattam az előző hsz-ban).
Érdekes, hogy nem vették észre, hogy nem 50 fokos levegőt tol be azon a részen a klíma..
Külön "vicces", hogy a légkezelő ezen bekötésével a klíma által felfűtött friss, meleg levegőt lehűti a légkezelő, az energiát meg átadja az elhasznált, távozó levegőnek.
Na,azért ha ez tényleg így van összerakva...hát nem tudom.
Aki ezt csinálta...hát, csapnivaló kontár.Komolyan mondom, csodálom a nyugalmadat, én biztos tombolnék!Ennyi sz..t osszehordani egy kupacba...
De - ugye- kivétel erősíti a szabályt...
Azért ,ha nem tudsz zöldágra vergődni kivitelezoiddel, csinalhatnal egy kis antireklamot, mindannyiunk érdekében.
Mi felhasználók nagyívben tudjuk elkerulni, a rendes szakik meg maguk között lerendezik,ahogy szakmai berkekben szokták, ha már "öregbítette" a szakma hírét!
Beszéltem a kis hölggyel, nagyon kedves volt, és a hangjából ítélve eléggé el is volt keseredve (bár igen békésen fogadja a dolgot)
A két alapvető hiba, amit te is észrevettél az, hogy:
1., Közvelenül a kültérből érkező hideg levegőt próbáljuk felfűteni a klímával.
2., A beltéri egységnél jelentősen le van szűkítve a szállítandó levegő útja. Az elszívó oldalon az 5 kW-os Greenél kb. 2000 cm2 a teljes szívó felület, ezt szűkítette le a mester 200-as körkeresztmetszetre, ami kb 320 cm2. A befúvó oldalon a két nyílás össz felülete kb 830 cm2, és ez is 320 cm2-re van szűkítve.
A második pontban leírtak miatt egyébként már érthető, hogy miért "csak" ennyire rossz hatásfokú a rendszer, hiszen nem telicsövön jön a hideg levegő kintről, hanem csak kb. harmada-negyede.
Azt gondolom, hogy a kintről beszívott levegőt mindenképpen át kellene engedni a hővisszanyerős szellőztetőn, de legalábbis annyit, amennyit a szellőztető képes ellátni. Az így "kezelt" friss levegőt kellene hozzátáplálni a klímaberendezés által keringetett levegőhöz. Fontos, lenne, hogy a klíma beltérije beszívó oldalon mindig a belső levegőt szívjon a helyiségekből, semmiképpen ne kerüljön oda kezeletlen külső levegő, mert ezzel vesztené el a teljesítményét és romlana a hatásfoka.
Spirálkorcolt cső (ami te fixnek hívsz) nyomásesés diagramja
Látszik, hogy a 200-as csőnek 1000m3/h mellett 4-5 Pa/m a nyomásesése. Mit jelent ez? Ha minden igaz, a te géped tud 25 Pa-t, beltéri elé 3 méter cső, utána is 3 méter cső és már bármit raksz hozzá (könyököt, osztót, flexicsövet, befújó rácsot, koszolódik a szűrő) már nem annyit fog fújni a beltéri, amennyi kell neki, csökken a COP, nő a fogyasztás, nem adja le a gyári kW-ot.
Flexi cső diagramja: (majd 10 Pa/m )
Az én szellőztetőm úgy lett tervezve, hogy az egyes elemek esése ne menjen 0,5-0,8 Pa/m fölé. Kb 70-80 Pa-on használom a ventilátort, flexi csőből van az egész. Hitetlen volt mindenki a szellőzős fórumon, hogy működni fog, aztán mégis.
Azért látod van különbség 0,5 Pa és az 5 Pa között.
Érdemes kitűzni egy cél értéket (0,5-1 Pa/m) és utána annak megfelelően szétosztani a levegőt. Pl olyan hogy 200-as cső megy 2X200-ba +125-be, ott jó eséllyel a 125-ösbe nem megy "semmi", mivel a 200 felé sokkal kisebb az ellenállás.
Számolva 1000m3/h -> 500+500 a két 200-asba 1-1 Pa/m ellenállás tartozik hozzá (diagramból olvasva), a 125-ös cső 1 Pa-hoz tartozó térfogatáram 100m3/h Tehát valami olyasmi lesz nagyjából, hogy 450-450-100m3/h 200/200/125 csövekre. Egyenlő csőhosszakra. Más a helyzet, ha a 125-ös cső 1m hosszú, a 200-as meg sokkal, több méter hosszú. Úgy már kiegyenlítődhet.
A padlástérben meg 15-25 centivel szigetelni a csöveket, olcsó, tekercses gyapottal.
A masik aggaszto dolog hogy kinti klima kb orankent leolvaszt...erre van otletetek, hogy mi ennek az oka? Paras kinn a levego v ennyire dolgozik a gep???
megprobaltuk lerajzolni megjobban. A legkezelo nincs kihasznalva. A klimabol jovo meleg levegot kezeli es nem a friss levegot.
fogyasztasi adat: tudjuk mennyi az atlagos napi fogyasztas evekre visszamenoleg,a mostani fogyasztasbol vontuk le azt.A villanyora szamlalojat nezzuk. Meg nincs kulon H tarifara kotve, az Elmu meg nem kototte be.
Miutan elkezdtunk veletek beszelgetni, rajottunk hogy sajnos ennyire el lett baszva...most mar latjuk hogy folyamatosan kuzd a gep es szar a rendszer. Kihivunk egy legtechnikai szakembert, koszonjuk mindenkinek a segitseget!!! Nelkuletek nem jutottunk volba erre a keseru megallapitasra...