Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Hogy ne halj meg bután elárulom neked akkor lett Észak- és Dél-Vietnam . Hogy ne legyen Dél-Vietnam is kommunista ország ezért lépett be az USA katonailag a hatvanas években .
Tedd a szívedre a kezed, és mond, hogy Koreára gondoltál, és Vietnámra! :-)
nedo , -remény-telen ismerősöm . Holnap Mogyoródon lesz miting . Gyere már aztán eszmét cserélünk . Lesz idő okosítsál már ki . Függök ajkadon és iszom szavaid !
A lényeg az Zoli , hogy a fegyvercsövet azért fúrják meg nem oldalt mint a Miki hanem felül , hogy a fegyver cső ne ugráljon felfelé a reakció nyomaték miatt . Ezt hívják cső kompenzátornak . A lövedék mögötti gáz után fújás megszüntetése vagy csökkentése miatt meg alkalmazzák a leválasztót . Egyik sem helyettesíti a másikat . Ezért alkalmazzák mindkettőt .
Beszélsz zagyvaságokat össze -vissza ! Tényleg -remény-telen vagy . Történelemből 1-es .Az USA nem a franciáktól akarta megszerezni Vietnamot mert azokat elkergették a vietkongok az ötvenes években . Hogy ne halj meg bután elárulom neked akkor lett Észak- és Dél-Vietnam . Hogy ne legyen Dél-Vietnam is kommunista ország ezért lépett be az USA katonailag a hatvanas években . Ez katona politikai dolog de neked ez magas mint tyúknak az ABC. A választásokról meg annyit , hogy a az elsőtől kb. a negyedikig választottam a pártok közül de egyik sem váltotta be az ígéretét . Utána lett , hogy teljesen mindegy kire szavazol szindróma és meguntam.
Még ha egy ledugozótt köpenycső csendesítő -kamrájáról beszélnél érteném is mit keres ott utána a leválasztó megtelés, de így ez nagyon fals fogalmazás.
Furákat beszélsz . Tegyük sorrendbe a dolgokat . Első a Bokros Lajcsi nevű pénzügyminiszter akinek Panamai diplomája volt . Tudod Panamázás ha neked ebből bejön valami .Valószínűleg a Tangón vette a Nagykőrösi úton. Utána jött Palink a vívó aki szintén vette valahol a diplomáját szerintem szintén a bolha piacon . Azután Fletó jött aki a sógora által meg írt disszertációt használta fel diplomamunkaként és meg szakértette ezzel a Balaton felvidéki borászat rejtelmeit . Az USA érdeke igenis Vietnam megszerzése volt ha nem tudnád . Az meg , hogy én az utóbbi időben kit választottam meg azt bízd ide . Utoljára tizen éve szavaztam egy pártra aki soha nem került kormányra , azóta semelyikre .
Látod-ilyenek ezek.;-)Nálunk a köztársasági elnök bugázta a kisdoktoriját,és a miniszterek sumákolták el a katonaságot!(igaz-be is záratták)Nekik van eszük!;-DDDD Meg is választottad őket lelkesen!;-)
Azt,hogy Vietnám USA érdeke lett volna-ne firtasd!
Hát azzal kezdeném, hogy fúrás előtt is 7.5J volt a teljesítménye. Gyári kis rugó, alu dugattyú, stb. Valamennyi levegő így is, úgy is utána fúj. Ezzel nem sok mindent lehet kezdeni. A cső végén egy 7-8 centis egykamrás leválasztó van. Mire az megtelik levegővel, hogy elöl is kifújjon, a lövedék már hét határon túl van. Előbb lövök vele párat, aztán meglátom, hogy van-e értelme új kompenzátort faragni rá.
Nézd meg az adás-vételiben az Lg.prof. által feltett W LG 200 puska csövén lévő leválasztót! Ugyan ilyen volt az enyém is a CLG puskámon, csak 5 mm-s lövedék csatornával. Az a lényege, hogy a csőtorkolat után közvetlenül legyen a keresztfuratok többsége, ahol a levegő nyomás szinte teljesen megszűnik.
Miki . Néztem a videókat . Nem is lehetne mást várni egy fúratlan és egy fúrt cső esetében ahol kiereszted a fele levegőt a lövedék mögül már félúton . Kisebb lett az után fújás de nem szűnt meg .Csinálj rá egy leválasztót is akkor ennyi sem lesz és ha pontosra sikerül akkor kész siker lesz a hatása . Azt meg tudjuk , hogy így kevesebb levegővel miért tudja a 7,5-öt .
Megbolondultak az amcsik valóban . Olyan embereket választanak az utóbbi időkben ami nem épelméjűségüket bizonyítja . A mostani esélyes is példa erre . Hasonlít az egyik volt miniszterelnökünkre . Már az egyetemen egy vizsgán idegen tollakkal ékeskedett . A vietnami háború idején ötször intézte el , hogy felmentsék a kötelező katonai szolgálat alól. Nem volt kedve a hazája érdekeit védeni . Ezek az amcsik felének nem számítanak elítélendő dolgoknak .
Átgondoltam. Másképp tesztelem, és akkor lehet lövedékkel is. Ez kb. olyan, mint amikor Isten megteremtette Ádámot..... aztán támadt egy jobb ötlete ;-)
Ez monnyuk erős csúsztatás. Mert nemrég kitüntették az igazgatót a tavaszi helytállás miatt, -nem volt covidos az intézményben- most pedig kapásból felfüggesztették. Minden esetre "pöcse" van a menyasszonynak! Márha, érted, hogy mire gondoltam ;-) De egyébként olyan emberekről van szó, akiket én is ismerek...
Próbáld úgy, hogy a furatolt szakasz teljes hosszában bedugod a csövet a vízbe, és úgy sütöd el. Mondjuk, értelme semmi, de kíváncsi volnék rá, mit produkál a vízben.;-)))
Még az is lehet, hasznos ötletet ad a motorcsónak projektedhez! Két hobbi egyben.
Bár akkor a csőletöréses helyett PCP-re kellene átálnod mindenképp.:-DD
Mielőtt megkérdezed: megint instant kakaót ittam az előbb. Kicsit túl toltam a cukrot, ezért most szisszentek kísérőnek egy palack Mizse vizet.
Igaz, de a lövedék becsapódása már eleve nagy hullámokat verne. De közelítésnek szerintem alkalmas a teszt. Mondjuk nálam a fúrt cső miatt elengedhetetlen lenne a lövedék, mert ugye amiatt távozna jelentősen a hulladék levegő. Majd holnap kipróbálom így is, úgy is. És közben riszálom úgyis úgyis! Mielőtt lelőnétek a poént :-D
De én is kérdeznék valamit. Szerinted miért van az, hogy a lánghegesző pisztolyból kiáramló meggyújtott láng olyan sokáig képes egyben maradni? Ráadásul a láng szerkezete jól mutatja a kiáramló gázok koncentrációját. Kísérletképp egy vízzel teli vödör felett, függőleges irányban süsd el a puskádat. Kezd mondjuk 50 cm magasságban. Majd csökkentve a távolságot a csőtorkolat, és a víz között megláthatod, hogy hol kezdi el jelentősen felzavarni a vizet, vagy esetleg mély egyenes üreget fújni a vízbe. Akkor majd meglátod, hogy bizony milyen távolságig vegzálja még a kiáramló levegő a lövedék szoknyáját hátulról. :-) Aztán, ha írsz egy magasságot, akkor majd énis írok egyet a kifúrkált csövűről ;-)
Hamár vírus! Persze ezt nem propagálják :-( Ismerős idősek otthonából 27 ápoltat vittek el covid fertőzés miatt. Jó hír, hogy már tízet visszahoztak a 70-80+ gondozottakból. Többek nagyjából tünetmentesen gyógyultak...
Magyar név, szlovák telefonszám. Ha felétek ismert "alak" a légpuskások között, és be lehet um. azonosítani az ismeretségi kört, esetleg lesz olyan közös pont, akire hallgat közülük az okos szóra.
Nem ismerem a szlovákiai törvényeket, de szerintem ott is van egy határ, amin túl már zaklatásnak minősül az állandó hívogatás, személyes, portára engedély nélküli bemenetel, stb. Túl azon, hogy egy 160 darabos (légfegyver) gyűjteményért 500 Eurót kínáló embernek akkor sem lenne eladó, ha eladó lenne. De nem az. Rövidre kellene zárni ezt az állandó kujtorgást, mert semmi értelme, csak fárasztó a kicsi lánya számára.
Tudod-e, az idősotthonokban miért adnak kakaót és Viagrát a vacsorához az idős férfiápoltaknak? Kakaót, hogy jól aludjanak, Viagrát meg azért, hogy le ne guruljanak az ágyról...
Nem próbáltam, csak rákerestem. Az mit bizonyít, ha a láng a tölcsér felé hajlik? Ergo a tölcsér falánál vagy vákuum keletkezik, vagy visszaforduló légáramlat. Gondolom, már Te is megnézted a videót amit küldtem. Abban jól látszik az eredmény, hogy tetemes levegőt elereszt a csőfuratokon a puska, ami már nem a lövedék után megy, és így nem billentheti ki a röppályáját. Ennél jobban talán majd a lőlapokon levő találatok tudnak majd meggyőzni. Remélem :-)
A família aggódva várja a második teszt eredményét.Híre-hamva sem! Ezzel szemben:nagybratyesz cukrát beállították,kapott fájdalomcsillapítót a réges-régi lábfájására.Az eddigiekhez képest remekül érzi magát.Eszik,iszik,mulatozik.Amit viszont gyanakodva figyelek:"zártosztályon" fektetik,sok-sok infúzióval "itatják" és adagolnak neki valami "kék bogyót".Mi lehet az infúzióban?Mit adhatnak szegénykémnek,Viagrát?
Van itt közöttetek olyan fórumozó, aki képben van magyar, ill. szlovákiai légfegyvergyűjtők ügyében?
Bár Risopepi nem tegnap hagyott itt bennünket, de a mai napig zaklatják szeretett kislányát a légfegyver gyűjteménye miatt.:-((
Többen. Telefonon, és személyesen is. Bécsbe kellett költöztetnie a teljes hagyatékot eme gátlástalan emberek( no meg a ház renoválás) miatt! :-((
Személyiségi jogok/fórumszabályzat miatt nem írok ki ide név és telefonszámot, de az összes ilyen hányadék ember ámokfutásának valahogyan véget kellene már vetni egyszer, s mindenkorra! Van az a gusztustalansági szint, ami kiver minden biztosítékot az összes jóérzésű emberből!
Bosi, Révkomárom, másvalaki? Adatok nálam, megbízható, ismert fórumozóknak privátban el tudom küldeni...
No! A sebességgel nem lesz baj. 170-175m/s a JSB exacttal. Nagyon szépen fújja ki oldalt a levegőt, és csak egy tompa puffanása van a puskának. Majd csinálok egy mécses próbát. Kétoldalt, és csőtorkolatnál mit mutat.
Ha már felvetetted ezt a dolgot itt akkor természetesen minket is érdekel az eredmény . A 25 meg 19,5 méter az egykutya . Ha már belevágsz egy ilyen kísérletbe akkor előtte zárt térben teszteled a puskát egy bizonyos lövedékkel , hogy 10-40-ig mit produkál . Ugyanezt a módosítás után is megteszed és akkor leszel képben mi az eredmény . A zárt teret azért emlegetem , hogy ki legyen zárva a külső zavaró körülmény . A 10-40-et meg azért mert egy 7,5 J puskának 40-re is jól kell lőni . Ha PCP puskánál fúrod a csövet könnyebb az elvesző energiát korrigálni mint egy rugósnál . Nem tudom mit tud a 35-ös 40-en de ha az átalakítás után el sem lát addig akkor az visszalépés nem javítás rajta .
Nagybratyeszom átaludta a hétvégét(volt már pár szívkoszorú ér és egyéb műtét,probléma),nagyon keveset evett,még kevesebbet ivott.Cukra huszon+. Lehet,hogy változtatni kell az inzulinján,vagy az adagján---Kórház. Az első Covid tesztje azonnal "+" A második eredményét még nem tudjuk. Én marha kíváncsian várom!
25 méterre van, meg 19.5 méterre. Ide a kloffolóba is feltettem párat. :-) De ha most nagyon jó lesz a szórásképe, akkor szerinted érdekel, hogy előtte milyen volt? ;-)
Ugye nem gondolod komolyan hogy egy rugós HW35 ettől a furkálástól lesz pontosabb? Pláne a kilométer hosszú csövével... Vagy félreértettem/figyelmetlen voltam?
Engem kezdettől érdekelne hogy fogod a módszered hatásosságát kvantitatíve kiértékelni. Ezt megosztanád itt?
Kész! Már a kutyám életébe is betódult a vírus.Persze hogy azt az erzsébeti CBA-t záratták be három napra,ahová Szerdánként érkezik a kutyám kacsanyaka.;-( Lehet,hogy kitalálok valami kiképzési formát,miszerint Lizy a maszkot nem helyesen viselő bótosok seggébe harapjon. ( Mint ahogy a kutyás határőrök a kimenő sapka segítségével utáltatták meg a tiszteket.) A kiképzési elmélet már dereng!Lassan az idomítást is megkezdem.Már csak egy apróság zavar.Azt hallottam,hogy öreg kutya nehezen tanul új kunsztokat.Lehet,hogy az én arankutyám engem esz meg,ha itten maszkokkal cseszegetem?
Más szakmát is írhattam volna, amibe időnként belekontárkodom.
Asztalos, festő, ács (na arra spec. büszke vagyok), lakatos, esztergályos, marós, mérnök...
Én azt gondolom kezdettől fogva, hogy ezek a furatok, főleg 7.5J alatt nem stabilizálnak semmit sem. Arra ott van a vastag köpenycső. Viszont, most, hogy a sokadik lövedéket toltam át a csövön, bizton állíthatom, hogy a lövedék, a furatok előtt már könnyen szaladnak a csőben, a karbon pálcát is forgatva. Tehát az első 31 cm-en felgyorsul a maximum sebességre, utána már az utolsó 12 centit a saját lendületével is képes elhagyni a csövet a lövedék. De azért itt a három lépcsőn még marad annyi levegő, hogy legalább kíséri a lövedéket. Pont amikor a diagramokra kérdeztem rá, akkor azokon eléggé egyértelmű volt a dolog. A csőben a gyorsulás, és 30 centi után a drasztikus nyomáscsökkenés. De akkor sem fogok a marógépembe dőlni, ha a lövedék sebessége lejjebb megy 165m/s-ra. Legfeljebb 20 méternél messzebb nem lövök majd vele, de addig atom pontos lesz. :-) Remélhetőleg....
És ezt nem elítélőleg mondom. Van ennek jogosultsága, nem is ritkán. Különösen olyan témában - mint ez is - ahol a különböző gyártók fejlesztői sincsenek azonos platformom, pedig ők (velem, velünk ellentétben) képzett, a témában jártas mérnökök.
Ha beválik, akkor kezdik alaposabban megnézni a tudományos hátterét, és csak azután válik tervezhetővé.
Állítólag a choke-is egy véletlennek köszönheti a létét. Spórolási céllal nem marták a csőre a célgömb-tartót, hanem megpréselték a végét, ami szűkülést eredményezett. Meglepetés volt, hogy ez jótékony hatással lett a pontosságra.
Akkor kezdték csak próbálgatni, hogy hol és mekkora szűkítés a kívánatos. Gondolom ma már ezt is tudják tervezni,
(Vannak kialakult, konszenzusos témák, mint például a pcp tecnika használata. Ma egyetlen fejlesztőnek sem jutna eszébe azt kihagyni egy új puska tervezésekor. Annyira letisztult az elvi háttere, a gyártástechnológia, az anyagok, stb. Mindenkinél ez a kiindulás alapja. Még egy ideig. Érdeklődve várom, hogy mikor dobnak újra egy "nagyot" a fejlesztők, mint annak idején a Walhter a pca technológia (újra)feltalálásával? Mert előbb utóbb kitalálnak valamit, az biztos)
Viszont ez azzal jár, hogy nem kicsi a kockázat. Erre céloztam, amikor azt írtam, hogy legyen elég jó csöved a kísérletezéshez...
Lehet, hogy macerás kivitelezni - de ne feledd, senki nem mondta neked, hogy csináld, szóval ne panaszkodj. :)
Én csupán azt jegyeztem meg, hogy én óvatosabban, lépésről lépésre csináltam volna.
Az egyértelmű, hogy egy egy síkot (a cső hossztengelyéhez mérten) egyszerre kell kivitelezni, különben a kiáramló levegő oldalra, az ellenkező irányban tolja a csövet, mint egy fúvóka. Most az nem cél, szemben pl. a gyorstüzelő pisztolyokkal, ahol a pisztoly bólogatását épp így csökkentik.
Tehát egy ilyen furat-együttest csináltam volna meg elsőre. Most kimérem az eredményt, és annak függvényében döntök a második adagról. Megint mérek. és ha indokolható - jöhet a harmadik, stb.
Az összes lyuk előre kifúrása - csak érzésre, tervezés, mérések nélkül - nos elég nagy bátorságra vall.
Persze nem kioktatni akarlak, te kérdezte a véleményeket, az enyém ez.
mutasd meg hol van rajta a lyuk amit a csöbe furnak legyszi. egy meretben kapjak az összes csövet az lw-töl. nem furkaljak. a csö elött van a legelterelö kup
van lp-2 öm es a mar nem gyartott lp-s sziluett modellem is, nincs furkalgatas
A Steyr is fúrja a csövet a légpisztolyain + légleválasztót is használ . Az ábrán látható a csövön a három furat 2.tétel LG 50 gyorstüzelő légpisztoly . A match pisztolyokon is ugyanaz .
Majdnem :-) Ha beálltál az "x" pozícióba, utána meg méred az "y"tengely közepét. A "z" magasságod meg van, és az osztófejed 0 fokon áll, a cső pozícióval. Akkor eltekered az osztófejet 45 fokkal. Előfúrod az első pozíciót, majd ez után következő 90 fokos pozíciókat. Utána ugyanezt megteszed a másik két távolsággal. Szerszámot cserélsz, és kifúrod az áteresztő furatokat. Mivel ezek 35 fokos szögben vannak, a támadási felület igen kényes az előfúrásnál, és később az 1.5mm-es fúrónál is. Csak úgy játszásiból próbálj ilyen szögben belefúrni egy acélcsőbe..... Érdekel az eredmény ;-)
nem veszi tudomásul ezt , én is írtam neki ha javít is , nagyobb rugóerő kell majd/ nagyobb ütőmű előfeszítés. és kioltja az esetleges javulást a plusz erőltetése a szerkezetnek ... had csinálja , túl sok ideje van .
Persze, hogy nem ugrottak rá! Nagyon munkaigényes, és kockázatos vállalkozás. Sorozatgyártásra teljesen alkalmatlan projekt. Egy-egy kézi-gépi munkával megcsinált igényes darab viszont lehet, hogy nagyon jól eredményt hoz. A HW35 csöve lett a donor. Nem nagy kár, ha nem hozza a várt eredményt. Legfeljebb 32 centis lesz utána. Úgyis divat most a rövid cső ;-) De én látok benne fantáziát!
Az a baj, hogy visszaállni sokkal több idő, mint megcsinálni egyből. Ennél a munkánál négy dimenzióban kell visszaállni. Beláthatod, hogy a kőművesség nem a szakmák csúcsa. Bár én tisztelem a szakmájukat.
Érdekes ez a csőfurkálás, de azt is vedd észre, hogy a többi nagy nevű sportfegyver gyártó cég miért nem reagál rá?
Szerintem nagyon gázpazarló megoldás, mert a lövedéket nagyon rövid úton gyorsítja a gáznyomás így a végleges lövedék sebesség eléréséhez jóval nagyobb energia szükséges.
Az a lik már kész! A következő meg pár centire van. Ha az nem 50,00-ra lesz, hanem 49,95 -re, mit számít?
(Azt szoktam mondani, hogy aki pl. a kőműves munkámban hibát talál(ni vél, mert nincs természetesen), hogy ott helyben szúrom ki a szemét, ha zavarja az a pár centi...)
Tudod ezt úgy szokták, hogy beállnak vele a géppel, és megcsinálják. Kétszer ugyanúgy nem tudsz visszamenni pont ugyanoda. Ez a Te szakmádban működne egy próbapanellal. Itt ha elrontod, akkor kezdheted elölről. De nem látom, hogy probléma lenne ebből a 12 furatból, mert a gyorsítás már megtörtént, utána már csak a maradék levegő rúg labdába :-)
Höhöhhhőőő! :-DD Don Robertó! Hát nem tudom miből gondoltad, hogy pont ilyen kényes dolgokba töröm bele a bicskámat. Bár itt sokan gondolják, hogy kutyafüléhez sem értek, de ez legyen az ő bajuk. De most a kedvedért közzé teszem milyen ízlésesen lettek a furatok elkészítve. Holnap a cső belseje lesz megcsinálva, hogy azok a pár mikronos akadások se legyenek a furatoknál. Egyébként a lövedékek benyomódásai más most is rendben vannak ;-)
Azok nem léges találatok. Az úriember 2014-ben ezzel döntötte meg a szabadpisztoly akkor 34 éve fennálló világrekordját. 581-et 583-ra. Szerintem az a Morini, amivel ezt lőtték, pont nem likacsos csövű, csak a két végén. :)
Sajnos a link nem vezet rá a képre, de a jobb alsó sarokban van egy fekete alapon a lényeg. Rákattintva, kinagyítva lehet jobban megnézni a találatokat, és a lövőt.
Nemrég adott egy barátom párszáz liter jóféle Chardonnay bort, amit kifőztem borpárlatnak. Majd abból kapsz kóstolót, ne azt a rossz utánzatot idd, ami neked van! :-DDDDDDDDDDD
Viccen kívül: mit szólsz az anyaghoz? Megérte Lalival főzetni? Én még szellőztetem...
Ha összejön, jövő héten megyek Budára munka ügyben, és viszek kóstolót Mikinek belőle. De csak azért, hogy eltalálja a csövet azzal a pici fúrószárral, és ne tördelje bele rakatszám! ;-)))
Minekazneked?!!!! Csak valami Robin Hood plakát(vagy mi) Nagy hertelen ezt a beollózható valamit találtam nyilász képnek.Semmi jelentősége! Igenokos (is)harcostársaink már annyit nyilászkodtak itt fórumszerte,hogy nem bírtam röhögés és gonoszkodás(hívd ahogy akarod) nélkül magam mellett eleriszteni. ;-)
Bandó Bácsi! Vedd már fel légy szíves a telefont, ha T. Bandi hív! Hosszú hetek óta próbálja odaadni neked a Bau 65 maradék árát, de képtelen elérni telefonon! ;-)
Bandó bácsi! Légyszives nézd meg ezt a linket, https://www.morini.ch/products/cm-200ei/ és a szöveg második bekezdésének az utolsó két sorát olvasd el. Ott leírják, hogy az LW csövet megfúrják, és hogy ez a morini egyik koncepciója. :-)
Rakd már be léccilécci normális méretben! Ha megnyitom a képet, még kisebb méretet ad fel! Én meg már nem leszek élesebb szemű, mint tegnapelőtt voltam! ;-))
Laci Bácsi már válaszolt is helyettem. Bár az sem volt kirohanás, max. a reggeli (ki)rohanásban elfelejtettem tele írni emókkal...;-))
Itt már nem hergelem az eddig is túl toleráns közönséget, és tőled is kérek még egy kis időt a privátra. Muszáj megkeresnem a Francia EB.-re gyártott face fiókhoz a jelszavamat, mert csak azon tudnak nekem küldeni egy ott megosztott videót.
Addig is: Risopepi kicsi lányát hívtam pár órája Bécsben, a robbantás kapcsán. Ugyanis pár száz méterre lakik a helyszínektől. A barátnője meg konkrétan az egyik kávéházban ült este, amikor az eset történt.
A lényeg az, hogy nemrég ment vissza Rimaszombatból. Ott egészen konkrétan 20 eurót fizetnek minden egyes tesztért, amit hajlandó vagy ott helyben elvégeztetni. Gondolkozz el a miérteken!!! Amint át tudom küldeni a még meg sem kapott ( de ma délelőtt már általam megnézett ) videót, megérted az okokat is.
Itt és most ennyi publikus. Nézzük inkább, Miki mire halad a fúrásos technikával, és milyen lesz a végeredmény.
Hát nem tudom, de amit én láttam, azon teljesen egyforma átmérőjűek voltak a furatok. 3mm-es furatokat, pedig fel lehet cserélni 4x1.5mm-es re. Még így is kisebb lesz a területe a furatoknak, tehát annyira nem lesz elbakva :-)
A Morinin valóban vannak . A Gyurinak is van Morini-je Az gyári . Ahogy tettem képeket a gyorstüzlelőkről azok is gyáriak . Ez nem azt jelenti , hogy mi amatőrök elkezdjük fúrni a csövet ahol tetszik és attól jobb lesz a fegyver .A Morinin különböző átmérőjűek a furatok biztos a mérnök tudta miért nem egyformákra fúrták .
Milyen külföldre szakadt fiatal virológus rokonra gondolsz? Nekem nincs olyan, - és ha csak meg nem zakkantam teljesen - nem is hivatkoztam rájuk. A linkben, amit priviben küldtem, abban a lányom egykori évfolyamtársa nyilatkozik, de ő meg a győri kórházban dolgozik, itthon.
Mi is most erőlködünk a temetés megszervezésével, mert Miska bácsi hagyományos koporsós temetést akart, a felesége mellé (fölé), így van kialakítva. Nem akarunk hamvasztást. Az ő papírjaira is a covid lesz írva haláloknak (gondolom, mert még nem láttam), egyrészt a család lszarja, mert úgysem hozza vissza, másrészt jogos is, mert két héttel ezelőttig kutya baja nem volt - míg a főnővér, vagy valaki más más - végig nem fertőzte az osztályt. És ugye a valóban meglévő krónikus bajaival jól elvolt eddig. És lássuk be: elég kicsi az esélye annak, hogy most, egyszerre járt le mindannyiuk mandátuma.
Azért néhány megjegyzést engedj meg:
Mai hír, hogy Belgiumban a 2000 ágyas intenzív kapacitás megtelt, alig 100 ágy szabad, a többin covidos meg persze az egyéb. Katonákat vezényeltek az ágyak mellé, akik 5 perces helyi "eligazítás", képzés után segítik a betegeket - mert már nincs szakember.
Svájcot meg Laci emlegette...és ő is elsőkézből kapott infót.
A Szlávik tegnapi nyilatkozata is megdöbbentett: Azt mondja, hogy náluk (László kórház infektológia) minden intenzíves ágyon lélegeztető gépre szoruló beteg van. Mindegyiken! Amikor én a témában tanulmányi kiránduláson voltam Debrecenben, akkor a tízegynéhány ágy közül csak kettő-három betege volt gépekre kötve, azok is huzamosabb ideje. A többi intenzíves ágyon csak olyan lébecolók voltak, mint én, akibe ugyan csöveket dugtak, meg drótokat, de csak azt figyelték ki lesz jobban-rosszabbul, hogy beavatkozhassanak. És kicsi zárójel: Sem Miska bácsi, sem egyik társa sem került át az intenzívre. Abban az ágyban haltak meg, amiben hónapok óta ápolták őket. Egyetlen egyet se vittek át az intenzívre. Senkit. Tehát ők nem kötöttek le intenzíves kapacitást, ők már nem értek annyit - zárójel bezárva
A svéd adatokra: Ma tényleg béke van ott, és maradjon is úgy. Tavasszal viszont volt 125e pozitív - és 6000 halott (a hivatalos adatok szerint). Akkor most ők is hazudnak? Ők, a tagadók?
Ha ez egy világméretű átverés, ahogy Te sejteted, akkor - ismerd el - kva jól meg van szervezve!
És a végére egy jóhír: Abban teljesen egyet értünk, hogy a kormányok, és a média hazudik. Csak az előjelet látjuk fordítva.
Te azt érzed, hogy pánikoltatás okán, míg én azt, hogy mindent megtesznek azért, hogy NE legyen pánik, hogy lehessen az embereket dolgoztatni, pörögjön a gazdaság, ne legyenek lezárások. Ezt állítottam már tavasszal is a kamionosok kapcsán, majd meglincseltek érte itt a sporik.
Tudod: többségében idős, krónikus beteg az áldozat, nem kellenek új lezárások, csak azt tartsuk be, amit már meghoztak, és stb. Ugyan hullik a gépezetbe egy-egy homokszem - mint most a 28 éves képviselő gyerek akinek volt pofája belehalni, nála nem tudták sem az idős kort, sem egyéb halálos nyavalyát behazudni, hát elhallgatják.
Én most is úgy vélem, hogy egy teljes, három-négyhetes lezárással meg lehetne állítani ezt a szarságot, és ezzel az emberéletek mentésén kívül a gazdaság is jobban járna, mint ezzel az elhúzódó kínlódással. Ez többe fog kerülni. De nem én fúvom a passzát szelet (most sem).
" nyilazásról meg csak annyit, hogy amerre nyilaz valami, az mindig a hegyének a helyét mutatja. " Bizonyára így van, de pld a repülők szárnyainál se így használják ezt a kifejezést.
Klenó1: valamit félreértek, vagy neked tényleg van egy ilyened?
Nem tudom, így került hozzám. Azt biztos hogy nem gyári, utólag furkálták ki. A furatok bejelöléséhez karctűt használtak, még ott vannak a nyomai. A furatok fém színűek , biztosan barnítás után kerültek oda. Felül két sorban vannak, "V" alakban néhány fokkal balra- jobbra elforgatva. Majd készítek fotót.
Egyébként a nemzeti lőtéren láttam ilyen furatos csövű pisztolyt amikor a Robival találkoztam. Akkora lukak voltak felülről a csövön, hogy épp nem esett ki a lövedék menet közben :-)
A nyilazásról meg csak annyit, hogy amerre nyilaz valami, az mindig a hegyének a helyét mutatja. Ha a csőszáj felé nyilaz a furat, akkor a csőfar felé dőlnek a furatok.
Mire jó egy temetés? Nos, szomorú, de rohanó világunkban legalább erre a kis időre, amit a temetés, és a halotti tor biztosít, összehozza a rokonokat egy jó beszélgetésre. Amit sebész unoka bratyómtól első kézből megtudtam, azt majd csak privátban írom meg neked.Hosszú lesz, és nem is akarom tovább hergelni a fórumozókat az eddig is teljesen szilárd meggyőződésemmel.
Viszont, ami minden "hitetlent" érdekelhet:90 éves, betegségektől szinte sohasem gyötört rokonom temetése közel egy hetet csúszott. A család nem engedte a végelgyengülésben, békésen elszenderült édesanyát/nagymamát/dédit kovid halottnak nyilváníttatni, boncoltatni, stb. Komoly bírkózások, nyilatkozatok, és papírmunka volt az ára, hogy papíron is úgy távozhasson, ahogy ténylegesen.
Mivel rokonom volt, első kézből, áttétel nélkül tudtam meg ezt az infót. Nem a fészen, nem ismeretlenektől az utcán hallottam.
Tehát, aki abban a hitben ringatja magát, hogy minden olyan hír, ami arról szól, hogy "vadásznak" a covid áldozatokra, mert nagyon kellenek az amúgy is kérdőjeles statisztikájukba a hergelés fenntartásához = hazugság, az most újra átgondolhatja, hogyan lehet hihető statisztikákat gyártani a semmire, vagy nagyon gyérre.:-((
A többiről csak privátban, mert eldobod a hajadat tőle. És igen: én is jót állok a forrásárt, mint te, az elküldött cikk forrásáért.
Az én orvos rokonom magyarázata tisztázni fogja a cikked hátterét.
És remény kollégának idő hiányában innét üzenem: Svéd barátaim köszönik szépen, jól vannak! Tegnapi friss megerősítés, amiben konkrétan az egészségügyi helyzetet, és a kórházi ellátást kérdeztük. Infója szerint régiókra van bízva továbbra is, mit rendelnek el kötelezően védekezésképp, és mi ajánlott. Ahol ők laknak, ott továbbra is semmit...
Inkább neki hiszek, mint a külföldre szakadt fiatal virológus rokonaidnak, akik szerint pusztulat van odakint...
Van nekem is egy. Tényleg egy álom pisztoly. Bár már régen PCP-vel lövök, de eszemben sincs eladni. Ha meg lehetne csinálni PCP-re, egy percet sem gondolkodnék rajta. Sajnos, nem lehet hozzáértők szerint. :-((
Viszont furatokra nem emlékszem rajta. valamikor előtúrom, és megszemlélem, de nem valószínű, hogy annyi év alatt nem tűnt volna fel.
Egyes nagy erejű tűzfegyvereknél a csőtorkolat előtt a cső felső részén több ferde furatot készítenek, hogy a lövedék mögötti nyomás egy része ott távozzon és ezzel a cső felcsapódását nagyrészt enyhítik.
Már régebben én is gondolkodtam ezen, hogy a csőtorkolat előtt 3 x 120 fokos szögben megfúrnám a csövet, de ahhoz bizony huzagoló tüske is kellene ami nincs, a sorják eldolgozásához.
Légfegyvereknél tökéletesen megfelel a pontos illesztésű szeparátor leválasztó!
Anno az első FÉG CLG puskámmal lövöldöztem ködös-párás időben és akkor jól látható volt a lövedéket közrefogó gázfelhő, amit a gyenge oldalszél eltolt a lövedékkel együtt.
A tapasztalt jelenség megváltoztatására szerkesztettem egy szeparátort aminek a teljes hosszanti furata 50 mm, de 3 mm-s furatokkal tisztességesen megperforálva.
A csőtorkolathoz legközelebbi furatokon a CO2 gáz azonnal oldalra távozott, így a lövedék irányát nem tudta befolyásolni.
Mint később kiderült, hogy a FÉG is próbálkozott a CO" gáz leválasztóval, de csak a cső felső harmadában kimart pár milliméter hosszúságú ablakkal. Erről régebben Longi is feltett rajzot.
Valószínűnek tartom, hogy nem találtak megoldást a lövedék roncsolás mentességére és ezért az elv csak próbálkozás szinten maradt.
A CLG puskával még azt tapasztaltam, hogy a gyári irányzóvonal hosszabbító csőköpeny nélkül szebb szórásképet lehetett produkálni 25 méter feletti távolságokon.
75378. " a csőszáj felé nyilazzon " Ez egyértelmű számomra mit jelent . Mivel a csőből gázt kivezető furatról beszélünk akkor ha az a csőszáj felé nyilazik az előre dől. Ha bevezető furatról beszélnénk akkor a csőszáj felé nyilazó pont a fordítottja , hátrafelé dőlő .
A statikus gáznyomáson mit nem lehet megérteni? Szabályozott gáznyomás. Erre találták ki a nyomáscsökkentőt. Nedó Laci bátyánk kiselőadást tudna erről tartani, és a PB gázpalackok nyomáscsökkentőjének a létjogosultságáról :-)
Statikus rendszerekben a szabályozás jellege instabil a munkaközeggel és a zárószelepekkel közvetlenül összekapcsolt helyeken. Az ilyen szabályozó stabilitásának növelése érdekében további visszacsatolás jön létre, amely kiegyenlíti a nyomásértékeket. Ezenkívül meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben a tényleges nyomásérték különbözik a standard nyomástól, amíg az érzékeny elem névleges terhelése vissza nem áll.
A statikus gáznyomás-szabályozó hagyományos változata biztosítja a saját stabilizáló készülékét rugó formájában - összehasonlítás céljából más változatban kompenzáló súlyt alkalmazunk. A munka pillanatában a rugó által kifejtett erőnek meg kell felelnie a deformáció mértékének. A legnagyobb mértékű tömörítés olyan helyzetekben történik, amikor a membrán teljesen lezárja a szabályozócsatornát.
Amikor a statikus (állandó) gáznyomásra gondoltam, akkor erre. Nyilván a tüdőnkből kiáramló levegő mennyiségét-nyomását a rekeszizmainkkal szabályozzuk az egyenletes áramlást. Nem egy Darth Vaderes készülékkel ;-)
Köszönöm szépen a megerősítést, és köszönöm szépen az észrevételeket. Majd disztingválok, és azt csinálom amit jónak látok. Egyébként a cső már ki van fúrva. Már csak kalibrálni kell a cső furatot, hogy a furatoknál keletkezett pár mikronos kinyomódásokat kell eltüntetni. Egyébként szép egyforma nyoma van az ormozatoknak a lövedéken. Már csak finomítani kell a csövet.
Valószínű, hogy nehéz úgy elfújni, mivel a tüdővel fújás egy statikus folyamat. Ugyanezt a produkciót valószínű, hogy egy dinamikus pár tized másodpercig tartó erős fújással sikerülne elfújni. A kompenzátorok vitájakor valaki írta, hogy a csőből kilépő lövedék utáni levegő, nagyjából úgy viselkedik, mint egy vízsugár. A csőkorona után még 5-7 centiméterig még egyben marad a sugár magja. Nyilván a kilépő sugár szélén levő részecskék leválnak.
nekem tiszta sor , azért írtam az elején amit , A levegőt a szeparátor intézi ami káros, a lövedék megvezetésére meg ott a choke , annál több marhán nem kell , ez a dolog vérzik abból is hogy oké, valami felcsapódást csillapítana a dolog de a lövedékbe kárt tesz , a sebességből elvesz , amit ütőműből vagy reg nyomásból pótolni kell , és itt felmerülhet a kérdés hogy ez az üzem átmegy levegőpazarlásba és fölös ütőmű előfeszítésbe- ami nem kívánt plusz rezonanciákhoz vezet , tehát a végén ott a szitu hogy nem csinált a mester semmit.
Azt nem tudom honnan vetted, hogy előre felé dőlne a furat. Pont azt írtam, hogy hátrafelé dől, hogy a lövedék a furaton áthaladáskor lecsússzon a furat pereméről.
A furat leborotválja a lövedék szoknyáját és az a csőből kilépéskor instabil lesz . Kb. a lényeg ez . Nem kell ragozni . Ha jó lenne a furatozás már a menő gyárak használnák .
Ha akkora tragédia lenne a lövedék mögötti tulnyomás akkor a 600 mm hosszú köpenycsöves lgm2-m igen csak nyekeregne , de még a csőbe furóval és csiszoló papírral illesztett korongok sem téritenek el semmit a lövedék találatából
Nyilván nem oldja meg , de ha a szeparátor nem oldotta meg akkor pont ez a cső faragás ? Na ne!!ehhez laborinkörülmények kellenek hogy a jó hatása. Ennek a fúrok faragoknak jó lesz ....
Csőből kilépő lövedék utáni gáz áramlás nagyon el tudja terelni a lövedéket ha rossz a csőkorona kiképzése . Ha jó akkor is mivel ott már egy esetleges oldalszél is befolyásolja azt. Egy lég leválasztóval tudjuk az előbbit megakadályozni a másikat nem .
Az irónia nem neked szól - a mérnöki szakmának. Ez a lényege ugyanis. Játszani a különböző követelmények szorításában.
Hogy az ember nem tudja melyik ujját harapja meg...
Az örvénylés meg úgy jön ide, hogy amikor a levegő útját drasztikusan megváltoztatod, durva irányváltásra kényszeríted, akkor minden korább lineáris dolog felborul, és kiszámíthatatlanná válik.
Pl. a kocsiknál a beszívott levegőt egy 30 centi hosszú 3-4 centi átmérőjű kidudorodáson keresztül vezetik be a motorba, ami a méretezésnek (és a számítógépes szimulációknak hála) egy rezonancia-kamrává válik, és segíti a feltöltést.
Ha nem csak simán kivezeted a levegőt a skuló mögül, hanem irányváltásra kényszeríted - bármi megtörténhet. Nem tudom mi, bármi.
Semmi hatása nem lesz? Jobb lesz? Rosszabb? Ki tudja.
Ki kell próbálni - mert szakértelem híján matematikailag modellezni nem tudjuk.
Lesz ami lesz.
Ha van elég csöved - kialakulhat valami jó. És azért LW, hogy legalább az jó legyen a rendszerben...
Zolika . A choke az a szóráskép szűkítésre kitalált dolog főleg sörétes puskánál mert egyben tartja a sörét csomót amikor az kilép a csőből . A golyósoknál egy kis segítség de nem oldja meg a lövedék után kilépő levegő vagy gázok hatását a lövedékre . Azok egy darabig tolják vagy jó vagy rossz irányba a lövedéket . Ezt hívják a külballisztika egyik elemének . Ezért kell a gázleválasztó ami a kilépő gázt vagy levegőt eltereli a lövedék mögül . A choke ezt nem tudja megoldani .
Csak egy jó tanács ha megfogadod . Légnél ne fúrd meg a csövet az említett dolgok miatt .Vannak jó gépeid készíts egy olyan két leválasztó kúpos cuccot mint a Steyr puskáé . Azt biztos precízen meg tudod oldani , hogy a furatok tökéletesen koncentráltak legyenek . Ha nem sikerül véletlen akkor legfeljebb elteszed emlékbe . A csövet meg dobhatod ki azt garantálom ha megfúrod .
Miki . A gyorstüzelőknél amelyeknél a csövet fúrták meg azt pont derékszögbe fúrták nem előre döntve azért hogy csökkentsék a gyalukés hatást . Képzeld el amikor a vékony szoknya léglövedéknél odaér a furathoz ott a belső nyomás a szoknya azon részét a furatba kitolja és a furat éle leborotvál belőle . A ferde furat pedig még ráadásul hosszabb ovál lyukat képez mint egy merőleges furat . A másik ha ferdén csinálod a kivezetést akkor hátrafelé kell dönteni mert akkor a kiáramló levegő csökkenti az esetleges visszarúgását a fegyvernek a hátra fújás miatt ( mint egy sugárhajtómű tolja előre a fegyvert ) . Az , hogy mekkora erővel működhet gáznyomástól függően erre jó példa a CZ 85-ös pisztolyom . Annak a hosszú 6"-os csövére készítettem egy kompenzátort aluból hogy könnyű legyen mert titánt nem tudtam szerezni . A képen látod , hogy a forró és nagy nyomású gáz az egyébként csőre merőleges felömlők első gátját előre döntötte szögben . Pár száz lövésig bírta csak . Titánból ma is működne . Amint látod a Hammerli 208 gyorstüzelőnél is hátra felé van nyilazva a kompenzátor felömlő . Itt ár nem a cső van kimunkálva csak a csőkorona utáni rész .
Egy kis élcet érzek a soraidban Feri bácsi :-) Abban biztos vagyok, hogy nem az LW csöveken kezdem majd a kísérletezést. De arra kíváncsi lennék, hogy miért említetted az örvénykamrát? Az örvénykamra tervezését tényleg számítógéppel elemzik, de ott a tervezett keverékképzés, és égés miatt. Itt csak arról lenne szó, hogy a furatokat amikor elhagyja a lövedék, ki tudja szellenteni magát a cső. így a lövedék mögött sokkal kevesebb nyomás marad, ami befolyásolhatná a mozgását. Ha egy Bar körül marad a nyomás az már jó! Nem kell mindent túlgondolni, bár ezt a mérnökök előszeretettel csinálják.
Itt is (milyen meglepő) egymásnak ellentmondó szempontoknak kell megfelelni:
A furatnak előre kellene dőlnie- hogy gyorsan kivezesse a levegőt, ne kényszerítse irányváltásra, de akkor egy gyalukést képzel a fejnek, a szoknyának.
Ha hátra döntöd, csökkented a hátrarúgást, de a levegőt jól megkevered, ki tudja mit okozva.
Azt számítógéppel kellene modellezni, mint az örvénykamrák esetében.
És persze mi a cél?
A lövedékre gyakorolt hatás csökkentése - és ezzel a röppálya stabilizálása, vagy a fegyvercső stabilizálása?
Az utóbbira valók a Gyula által írt kompenzátorok.
Talán nem véletlen, hogy ezt tartották eddig fontosabbnak a fejlesztők. Gyanítom, hogy a találati pontosság szempontjából az egész fegyver stabilizálása fontosabb, mint a lövedéké. Ilyen kis távokon feltétlenül.
A léges technika persze más, ott alapból rúgásmentes a fegyver, ott értelmes lehet a felvetés. Persze a hosszú távú, precíziós lövészetre. 10-20 m-en már mit javítanál? (a lövőt!!)
Ha van pár LW csöved a tesztekre - jó furkálást! Majd írd meg, mire jutsz.
Ezekkel csak az a bajom, ha a kompenzátor végén a furat nem tökéletes folytatása a csőnek, akkor attól lesz pontatlan a puska, mivel nem pont a közepén jön ki a lövedék. Márpedig egy kis bemozdulás is okozhat ilyen hibát.
Akkor látom nem ördögtől való az ötletem. Bár ahogy néztem a tüzes pisztolyoknál inkább stabilizálás volt a cél. A lövedék faragás az jogos, csakhogy én nem vagyok akkora marha, hogy a furatra merőlegesen fúrjam meg a csövet, hanem 30-45 fokban a csőszáj felé nyilazottan. Így a lövedék elsiklik a furat alatt, és nem egy nagy furatot fúrnék, hanem négy kisebbet. Még azon is gondolkodtam, hogy készítek egy szerszámot, amivel az adott helyen az ormozatok közti részt lehet megállapítani. Így aztán a gödör alján levő ferde furat tényleg senkit sem fog zavarni. Szerintem :-)
Ötalakos gyorstüzelő pisztolyainkon volt csőkompenzátor amíg be nem tiltották . A Walther OSP -n a csőtorkolat előtt 3 db függőleges furat a képen látható . Az FAS OP 601-nél a töltényűr után volt kétoldalt felfelé szögben 3-3 furat második kép . A Hammerli 230-nál amivel én versenyeztem a legrosszabb megoldásként közvetlen a töltényűr után kétoldalt megfúrva a cső és két a fegyvercsővel párhuzamos segédcsővel előre vezetve a gáz a köpenycső elején pedig a célgömbnél derékszögben felvezetve . A hibája az volt , hogy három sorozat alatt ebben a derékszögű furatok könyökében lerakódott a lövedékről lefaragott ólom és félig elzárta azokat . Ilyenkor már lehetett érezni , hogy ugrál a fegyvercső felfelé . A pisztolyhoz volt gyárilag egy nyeles csigafúró ennek az eltömődésnek az eltávolításához .
A cső végére szerelt lég vagy gáz leválasztókat régóta használják eredményesen a légfegyvereknél és robbanósnál az 50 m szabad pisztolyoknál mert ott engedélyezett . Lásd pl. a Steyr LG 110 kettős kúppal készített 8 furatos leválasztóját vagy a nagy teljesítményű Steyr Hunting leválasztóját amin vannak felül még kompenzátor furatok is . A képen az látható . Légfegyvernél nem tartom jó ötletnek a cső megfúrását a szoknyás lövedék miatt . A furat úgy dolgozna mint egy gyalu és a lövedék fejperem és a szoknya sérülne ami csak rontana a röppályán . Ez robbanósoknál is faragta a lövedéket de ott a hosszú hengeres lövedék miatt nem számított .
Egyes nagy erejű tűzfegyvereknél a csőtorkolat előtt a cső felső részén több ferde furatot készítenek, hogy a lövedék mögötti nyomás egy része ott távozzon és ezzel a cső felcsapódását nagyrészt enyhítik.
Már régebben én is gondolkodtam ezen, hogy a csőtorkolat előtt 3 x 120 fokos szögben megfúrnám a csövet, de ahhoz bizony huzagoló tüske is kellene ami nincs, a sorják eldolgozásához.
Tulajdonképp arról van szó, hogy a különböző cső végére szerelt kompenzátorok, és mindenféle más alkalmatosságok helyett, már a csövön el lenne eresztve a nyomás a lövedék mögött. Így a lövedék az utolsó 5-10 centin, már a saját lendületével hagyná el a csövet. Nincs utána szellentés, meg utógyorsítás ami esetleg kedvezőtlenül hatna a röppályára. Vélemény? :-)
A mai távfecserészet érdekessége:Pesti krupié szintén Pesti sógorai(dokik)kivonultak Svájcba megélni.
Naná,hogy Covidológián kell ügyködniük!Az egyik sommás véleménye:Még kb TÍZ nap és elfogynak a lélegeztetős intenzív helyek!Onnantól a betegek külföldi elhelyezése a járható út.
Ez elgondolkodtatott.Ha valóban ilyen történik egy Svájcban,akkor csodálkozhatunk csóróéknál bármin is?
Az is érdekes kérdés lenne, hogy egy hangtompító levegő tömegével súlyosbított lövedék sebesség mennyivel lassul, illetve mennyivel kisebb sebességre gyorsul a csőben. Én úgy vettem észre, hogy egy hatásos hangtompító kb. 1-1.5J vesz el a teljesítményből. Legalább is ennyit mértem a chronival.
Ami a jövőre nézvést azt jelenti, hogy sokkal hosszabb csövet már nem lenne érdemes tervezni (ha az a cél, hogy a legmagasabb sebességet elérjük), mert olyan alacsony a hátsó nyomás, hogy már nem tudná gyorsítaná a skulót. A levegő torlódás miatt lehet, hogy a lövedék előtt már most is nagyobb, mint a hátulsó 1,85 Bar. De ez csak tipp. Az biztos, hogy még pár centi, és nagyobb lesz elől, mint hátul, és akkor már lassulni fog a súrlódás miatt.
Nagyjából megfelel az elképzeléseimnek a görbe. 25 centinél már 180-190 m/s a sebessége a lövedéknek. Ez nekem pont jó! :-) Köszönöm szépen a segítséget! :-)
A mérési pontatlanság miatt a 15 cm-nél állandósulni látszik a sebesség (0 a gyorsulás) - de ez biztosan nincs így.
Mikinek most írtam meg, hogy egyre lassuló módon növekszik a sebesség, míg nem tetőzik, ott eléri a maximális értékét és azonnal lassulni kezd. Nem drámaian eleinte, de lassulni kezd.
Folyamatos a sebesség görbe. A fizika ebben a léptékben folyamatos, nem diszkrét, tehát folyamatos az átmenet.
Pedig jól látod! 15 cm után a sebesség állandó, tehát a gyorsulás nulla! (Gyorsulás=időegység alatt bekövetkezett sebesség változás). Fricu1 keveri a dimenziókat.
Jó! Persze én sem gondolom, hogy egy pont után, már nem gyorsul. De nagyjából én is úgy emlékszem, hogy 40 centi után, már lassul a lövedék a csőben. Volt valami angol web oldal, ahol ezt több méréssel alátámasztották pár éve. Első nekifutásra ez is valami. :-)
Svéd barátaim - köszönik szépen - jól vannak. Múlt héten beszélt velük barátom fészen. A számaid tekintetében megvan a markáns véleményem, de most még tart nálam az önmérséklet.:-))
Köszönöm! Valami ilyesmire gondoltam. Itt azt látom, hogy a lövedék a csőben, csak 0-15cm-ig gyorsul, utána már stagnál a sebessége. Nagyjából erre voltam kíváncsi :-) Ez a diagram PCP-re, vagy rugós puskára vonatkozik?
Most én kezdhetek magyarázkodásba:Szerintem igenis jó és frappáns volt a poénod!Oly annyira,hogy azonnal újságoltam is a nyanyának. Szerintem,majd' mindenki értette.;-)
Sosem állítottam, hogy humoros vagyok, és jó poénokat tolok. Az, hogy viccelődöm, nem jelenti ugyi automatikusan azt, hogy...;-)
Egyébként számos ellenpélda bizonyítja - főleg a régi kabaré tréfák világában - hogy lehet humoros önmagában a megmagyarázás. Sőt: erre épülhet maga az egész jelenet is...
Szóval: én ezek szerint nem rossz poént írtam, hanem a régi kabarék világát akartam kicsit visszahozni. Érted, vagy megmagyarázzam? ;-)))
Ha mondanék valamit, biztosan nem ez lenne!;-) Nem az orvosi, hanem a matek részét cincálnám szét megint, mert ha a kiindulás rossz, az egyenleted végén se lesz jó az eredmény. Egy kumma dolog sem változott e téren tavasz óta.:-((
De közkívánatra hanyagolom a témát, nem veszem fel a kesztyűt!
Apropó, kesztyű! Meg szíj, meg ruha...Sikerül valamit kiokoskodni a lehetséges keretből? ;-))
Szerintem nyugodtan bemehetsz! A szeptemberi OB.-n is drákói szigort írtak előzetesen. Csak a versenyzők, és az edzők! Maszk, és mindenféle nyilatkozat leadása a portán. Inkább nem írom ki a többit. Szimizsó nem volt versenyző, de még az edzőm se. Mégis sikerült bejuttatnom James Bondot meghazudtoló trükkökkel a hátsó szellőző járaton, zsúrkocsinak álcázva.:-))
Ha sikerül, az élő közvetítésre én is vevő leszek. Rengeteget tanulhat az ember a versenyzőktől, ha nyitott szemmel nézi a versenyt.
Szimizsó viccére reagáltam egy másik, netről lopott viccel. Véletlenül felejtettem le a végéről a szmájlit. Ugye milyen nehéz egy rövid, szimpla szöveget finoman értelmezni, ha nincs írásos segítség? Legtöbbünk nem Nobel díjas író, és vájt érzékű irodalmár.:-))
A kilégzés pedig nagyon fontos: ha nem fújja ki az ember, előbb, vagy utóbb bele büdösödik.
A leghatásosabb vírus ellenes prevenció, ha nem nézel célzott híreket. De legalább semmit. Én újra ezt teszem, és újra lelki békére leltem.:-))
Versenyen már késő! Edzéseken kell hibát javítani! Ne úgy képzeld el, hogy a sasszemű edző bácsi vagy néni (nagyon profi edző hölgyeket is ismerek szerte az országban) kiszúrja, hogy a puska rossz végét szorítod a vállgödrödbe. :-)
Azt mondom, még drága edző sem kell hozzá a szinteden ( nem degradálásként mondom, véletlenül se értsd félre! Az olimpiai szám/szint viszonylatában már nélkülözhetetlen lenne!) Elég, ha megkapod az elméleti alapokat - ugye, hogy fontos az elmélet?), amire már tudatosan építkezhetsz. Felveszed magadat videóra, és ezek alapján keresed, esetleg mit, és miért "hibázol".
Lövésem nincs, hogyan készülsz fel a versenyekre, de biztosan lehetne rajtad javítani egy-egy célt.
Kérdezd meg Loksit ( többszörös EB győztes),hol kezdődik egy edzés: a lőtéren, vagy még előtte? ;-)
Aztán: néha kikapni Janitól nem szégyen! Ő az állandó pöfékelés miatt jobban ismeri a széljárást a versenyeken, mint a helyi bennszülöttek! ;-)
Atti meg Országos Bajnok volt standard puskában. Ő is tud egyet s mást a lövészetről. Ő mondta, a régi papír alapú verseny korában országosan jegyezték azt a versenyzőt, aki mondjuk légpuskával tudott 580 kör fölött lőni. Ő néha tudott.
Hát-NEM!!!Az óta már végigcsókdosta az Uránuszt,a Neptunuszt,kiröhögte az inflációs Plútót,átballagott a kisbolygó,a Kuiper övön,majd angolosan távozott a naprendszerből.;-)
Hááát-nem én terveztem meg a röppályáját,annyi szent.Ha én csinálom,lehet,Alaszkában landol,vagy Tunguzkában(ez is)
Egy NASA által elkövetett "hibába"futottam. A Szaturnuszra induló VoyagerII műhold pálya számításait elcseszték.Szerencsétlen bádogdoboz a 4éves útja után majdnem 2másodperccel a tervezett idő előtt landolt!
Urak! Nincs meg véletlenül valakinek az a diagram, ami ábrázolja a lövedék gyorsulását a csőben? Esetleg link, ahol meg lehet nézni? Előre is köszönöm! :-)
Nem túl rég jelentek meg az EU halálozási statisztikái az első félévre.
A szkeptikusok és tagadók azt várták, hogy alacsonyak lesznek, mer otthon tespedtek az emberek.
Hát nem. Jelentősen magasabb, mint egy éve.
Most majd azt mondja Robi, hogy az ellátatlanok miatt. Ami csak részben lehet magyarázat, max. nálunk. De svédben is sok a halott, pedig ők leszarták a covidot!
Kezd tisztulni a köd. Bár nem írtál számokat, nekem úgy jön le, hogy HA az elmélettel is törődnék kicsit, nem lennék ilyen béna! Na majd felveszek egy edzőt, aki figyeli a hibáimat versenyen, úgy is annyit kerestem a covid-on, hogy van miből kiadni.
Utolsó mondatod azért elég durva, valóságtól elrugaszkodott fikció! :)
De még zárszóként, olvasd el, miket írtam pár hsz.-el ezelőtt! Nem letagadni próbálom, csak a túlfényezés ellen lázadok.:-((
Aki saját testében megél ezt, meg azt, annak van némi fogalma arról, mi az a betegség. Próbáld ennek fényében megérteni, miért húzok erős párhuzamot a talpas, meg a koronázott vírus között. Az előzőt sem becsültem le sosem, mert átéltem, és az általam elfogadott statisztikák szerint is többen halnak meg miatta egy évben, mint amit eddig a koronás számlájára tudtak be eddig.
Open: én drukkolok, hogy legyen! Bár oda engem nézőként sem engednek be, mert nem ütöm meg azt a szintet! ;-)
Viszont Szombathelyre készülök menni. Ha lesz rá lehetőségem, - jobb híján - szárazolni fogok rá egy kicsit legalább. :-DDD
Bérelt helyem van az utolsók között!!;-))
Addig viszont Ált. és K.isk. OB. megyei döntőjét vezényeljük jövő héten, majd az országos döntő decemberben. Utána Postaverseny döntő-remélem, minél több gyerekünk részvételével.
Mellette még Mátészalka, Tatabánya, Jászberény betervezve egy kis örömlövészkedésre. Nem igazán van idő unatkozásra.:-)
Szerencsére a vírus nem csak a focit, hanem a lőporfüstöt is utálja! :-DDD
Nézd, nem kell egyetértenünk, sőt! Így legalább pörög a topik. :)
Kettőnk álláspontja között talán az a különbség, hogy én - jobb magyarázat híján - elfogadom, hogy ez a szar tényleg veszélyes. Elgondolkodtató, hogy a világ minden táján (Kínától, Indián át Luxemburgig) hajlandóak a kormányok korlátozni emiatt az állampolgáraikat. Viszont fenntartással is kezelem a híreket, a tényleges adatok szerintem sem pontosak, a politikai elit nyilván ebből is - mint mindenből - próbál előnyt kovácsolni magának, és persze sok a mellébeszélés.
Az is lehet, ogy a vezetők csak szimplán politikus módra gondolkoznak: van egy veszélyes vírus, amiről döntéseket kell hozniuk. Két lehetőség van: - dögletes járvány lesz: ebben az esetben ha nem veszik komolyan, akor ők lesznek a bűnbakok, tehát jobban járnak a korlátozásokkal.
- szokásos influenza csak: a lezárással ugyan túlreagálják a dolgokat, de utólag meg tudják magyarázni, hogy minden kormány így tett, ők a polgárok egészségét tartották szem előtt, lám még a GDP-t is beáldozták. Így is jól jönnek ki a dologból.
Még akár annak a lehetőségét sem zárom ki, hogy a gödényeknek van igaza, bár erre egyelőre semmi jel sem utal. :)
Te viszont egy emailben kapott dolgot egyből készpénznek vettél és tényként terítetted itt. Persze megnyugtató az embernek ha talál elvbéli társakat és ekkor nem szívesen ellenőrzi a forrásokat. De ezután a szememre vetni, hogy bedőlök a propagandának kicsit furcsa... Én pontosan az általad javasolt módon kezelem a ránk ömlő híreket: olvasom mindegyik oldal anyagait, próbálok távolságot tartani és kiszűrni a lényeget a sok marhaság között. Én is felhozok egy szép idegen kifejezést: cui prodest? Szerinted létezik egy globális, minden és mindenki felett álló háttérhatalom, ami kénye-kedve szerint játszik az egész földgolyóval?
Egyébként az influenzajárvány megakadályozása nem is akkora hülyeség, mint aminek elsőre hangzik ("kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs!" :) ).
A COVID ellen hozott intézkedések a normál influenza terjedését ugyanúgy gátolják. Már kész is a sikertörténet, amit ki lehet tűzni a zászlóra... ráadásul ez a polgároknak se okoz kárt. Mondjuk ennek némileg ellentmond, hogy manapság egy felső légútival úgy kezelnek mint egy pestisest, és csak a telefondoktor lát el.
De beszéljünk már inkább a lövészetről :) : Szerintetek lesz Hungarian Open? Az amerikai csapat mindenesetre bejelentkezett (6 olimpiai kvótással), legalábbis ezt olvastam a MSSZ oldalán.
Engem,spec.a saját "bandám"óv rettenetesen az idegenből behurcolt vírustól.Ki autózhatók a piacra nejt szállítmányozva,de ott aztán "nem szállhatok ki" ! ;-) A kocsiban "kell" megvárnom a nyanyát. Ő hazahurcikolhatja,a puruttyakórt,de nekem tilos "elkapnom"! Igaza is van!Ha egyszer így is úgy is mekkel döglenem,mégiscsak inkább Ő nyírjon ki fertőzésileg,mint egy vadidegen kofa!;-DDDD
Hosszú Katinka is úszott spec. maszkban. Ez egy bizonyos edzésmódszer, megvan az oka. Régen nem volt ilyen modern maszk.
Akkoriban mondjuk Egérkét az edző bácsi nemes egyszerűséggel a víz alá taposta rendszeresen, amíg fuldokolni nem kezdett. Az is működött, mint most a maszk módszer. Itt jön be viszont a képbe az, hogy egy eredményes edző nem feltétlenül etikus is.
Félig már elismered a hazugságokat. Ez jó jel! ;-) A gazdaság az mellékes! Még egyszer nem tudják úgy hasba dumálni az embereket, mint tavasszal! Akkor minden új volt, sok mindent elhitt az ember, ha nem járt tudatosan utána. Most már a kőkemény fenyegetés megy! Retorziók, büntetés, kényszerítés, meg fenyegetés, hogy minden vírus tagadó potenciális tömeggyilkos.
No, ismét, de talán utoljára írom le, hogy nem tagadom, és és nem is mondom veszélytelennek! Csak egyenlőséget húzok az influenzával,és az ellenkezőjéről már senki nem fog már meggyőzni! Átestem influenzán gyerekkoromban, egy életre megjegyeztem!
Pedig 10-11 éves lehettem, elméletben az ólomgolyónak is le kellett volna pattannia rólam...
Aki influenzaszerű, vagy megfázásos tünetekre asszociál, az nagyon téved!
Aki maga alá fosik az ágyban, mert arra nincs ereje - és úgy fáj minden mozdulatra az összes izülete - hogy felkeljen, napokig nem marad meg benne semmi szilárd táplálék, és vizes lepedőbe tekerve próbálja megóvni az édesanyja attól hogy megfőjenek a tojásai, az mondhat véleményt arról, hogy a sima influenza az semmi, mert a kovid, na az az igazi! Én fostam magam alá a lázas delíriumban, így nyugodt szívvel mondok véleményt róla.
Gazdaság még egyszer: minőségellenőr ismerős meséli: komplett műszak hazazavar fizetés nélküli szabadságra, a B..h-nál, mert egy valaki pozitív lett (nem beteg, csak pozitív!). Tudod, mi pénzeket kapnak a multik kompenzációban? Vagy a kórházak a kovidos ellátottakért? Amúgy sem akar senki szalagos rabszolgaként dolgozni éhbérért. neki az is megéri, ha alibiből termelik a selejtet, és hetente veszik fel százszámra a támogatott muinkaerőt a százszámra elmenekülők helyett..
Nem vagyok én se szent, annyi pénzért akár szűzkurvának is vallanám magamat! :-((
Mondtam, ez nem hír! Borítékolom, hogy én is lefertőződtem már kismilliószor, valamint a teljes szűkebb és tágabb környezetem.
Hírérték majd akkor lesz számomra, hogyha tényszerűen beszámol valaki arról, hogy komoly problémákat okozott neki a fertőzés. És az drasztikusabb volt, mint a mezei influenza!
Bár ilyen hír inkább soha ne legyen!
Még mindig nem értitek meg a lényeget: az én, vagy a te gyerekkorodban rendszeresen előfordult, hogy komplett osztályok néptelenedtek el a Táncsics téri ált. isk.-ban egy-egy influenza szezonban! Nem azért, mert bárkit is teszteltek volna, és pozitív lett, vagy azért, mert odafent kitalálták a távoktatást...hanem azért, mert 40 fokos lázzal, fejfájással és izületi fájdalmakkal fetrengve, kiszáradva a hányástól és hasmenéstől nem tudott volna suliba menni a gyerek! Volt egyszer, még alsóban, hogy én is hozzájárultam az osztály elnéptelenedéshez. Senkinek nem kívánom azt az érzést!
Pedig "csak" egy szaros influenzás megbetegedés volt! Egy idős, beteg, legyengült szervezetet persze hogy simán elvihet! A covid is! Az sem különb.
Tibiék a lőtérről szépen elvannak otthon, köszönik szépen! Immár sokadik hete pozitív vírushordozókként. Erősen 70 pluszos, ismered te is! Tonnaszámra fogyasztotta a maga által összeméhészkedett mézet, propoliszt, talán még a méheket is.;-) Enyhe taknyosság, kis láz, a gyerek, meg a feleség pedig még ez sem, csak pár napig íz, és szaglás elvesztés.
Pár hete hárman kibéreltünk egy közös szobát éjszakai szállás céljából. Egyikünk attól parázott, hogy nehogy mindőnket lefertőzzön a vírussal, mert napok óta nem érez ízeket. Na, az esti bálon, a tizedik feles után már az sem zavart senkit, hogy egymás poharából isszuk a körbe kóstolót! Köszönjük, azóta is mindenki jól van!
Pedig a bál elején még könyök pacsi, és egyéb komoly"óvintézkedés" is játszott sokak részéről. Éjfél után meg már a homlokomra kaptam a puszit ugyanazoktól, a jóféle pálinkákért köszönetképp.
Szóval, vigyázz magadra, szeretteidre, nincs azzal semmi baj! Ez lenne a természetes menete a veszélyeztetett csoportoknál minden egyes influenza szezonban! Meg zsákszámra tolni az olcsó, könnyen elérhető vitamint, és erősíteni a saját természetes immunrendszerünket! Többet ér minden maszknál...
Nem vagyok az a számolós fajta! Értelme nincs, hogy százalékokon agyaljunk.
Én annyit tudok mondani saját tanulmányaimból, hogy pusztán netről tanult elméleti tudással nem lesz senkiből elismert profi szakember. Mint ahogy abból sem, aki ösztönös női megérzésekre, és csak a saját kútfőre, versenytapasztalatra alapoz.
Mai fejjel már látom a gyerekkori ideologizált emlékképek mögötti rideg valóságot. Még annyi eredményes "edző", akikkel tele volt a város, és akiket a mai tudásommal gyerekek közelébe nem engednék!!! És véletlenül sem a pedofil hajlamok vélelme miatt!!!
"..Gondolom, belátod..."
Nem látom be! Pont azért vannak mindenki számára általánosan leírva bizonyos alapok, mert jó eséllyel mindenkire érvényesek!
A könyv/ek elsősorban az utánpótlás nevelésben résztvevőknek készült, és nem a sportolóknak. Bár nekik is hasznos támpontokat ad a sportlövészeti készségek megalapozásához.
Ha azt az egy dolgot megérted, és elfogadod, hogy elméleti ismeretek nélkül nem tudod eldönteni, mit ártasz például egy gyerek egészségének hosszú távon, vagy akaratlanul is hogyan gátolod a normális teljesítmény fejlődését, akkor már túl vagy a nehezén.
Nem kevered bele az egyéniséget, mert ahhoz olyan mélységekben semmi köze! Sidi közismerten impulzív személyiség - és akkor nagyon politikusan fogalmaztam. Péni egy halál kedves, nyugodt srác. Mégis, amikor a lőállásban egymás mellett állnak pingvin ruhában, Sidi sem lövi le fele annyi idő alatt a 60 lövést, mint Péni.
Van mindenben mozgástér, mert tényleg nincs két teljesen egyforma lövész, de az nem 180 °-ot jelent.
Minden esetre, ha legközelebb a Nemzeti Lőtéren járok, és Győrik Csaba épp a válogatott keretet edzi, tolmácsolom neki véleményedet az elméleti tudásról. Hátha megerősíti a véleményedet! :-DDDD
Még egy dolog: ha elméletben képben vagy, és segítségül hívsz egy külső, hozzáértő szemet ( vagy egy kamerát, amin vissza nézheted magadat ) , akkor eredményesebben tudnál hibát javítani magadon. Esetleg. Az viszont biztos, hogy fejlődnél annyit, se Bosi, se Boncsér nem tudna lenyomni többet rúgósban.;-)
Ebben az un. sebészeti papír maszkban 68 évesen közel egy teljes műszakot végigmelóztam a homlokzati állványon, a teherbíró képességemet is egyben tesztelve. Csak a kétszeri kajálás idejére vettem le és különösebben nem készültem ki tőle.
Ma kint voltam egy másik építkezésen és feltűnt, hogy a nagy létszámú homlokzati hőszigetelő brigád teljes létszámmal hiányzik az állványokról.
A tetőn a saját dolgozóim pedig maszkban végezték a munkájukat, mert a napelem szerelők is mellettük dolgoztak, szintén maszkban. Meglepődtem, mert még egy pár nappal ezelőtt még mindenki maszk nélkül tolta a melót. Kissé lehangolva közölték velem, hogy a homlokzatos brigád szinte kivétel nélkül, egyik napról a másikra kovidos lett!
A dolgozóim most ráébredtek, hogy akár ők is könnyen megfertőződhetnek.
Egészen más az, amikor csak másod-harmad magaddal vagy egy szűk munkaterületen, meg más helyzet az is, amikor 30-40 minden honnan össze szedett ember is ott kell hogy legyen a közeledben.
Részvétem először is! Szeretteink elvesztése mindig fájdalmas!
Aztán: tedd a szívedre a kezedet: ha mezei influenzával fertőzi végig a nővér az osztályt( és nem hallottunk volna a covid-ról) - ott is van lappangási idő - akkor szerinted bárki is felkapta volna a fejét? Nevezz át egy betegséget hangzatos, névvel, tedd baljóssá - rettegni fog tőle a világ!
Bárányhimlő. Veszélyes? Persze hogy! Még így, kifejlesztett vakcinával is! Az egyik legragályosabb vírusfertőzés a gyerekek között, szinte minden gyerek átesik rajta védőoltás ide, vagy oda. Súlyos, életre szóló szövődményei lehetnek - most olvastam utána - az esetek akár 10 %-ban.
Fekete himlő veszélyes? Hát persze! Védőoltás ide, vagy oda. Amíg nem volt vakcina, akár 40 %-os arányban is kaszált. Vagy bele vakultak, bénultak, süketültek mint Kölcsey a szemére.
Az egyik fekete, a másik fehér. Az előbbitől kiráz a hideg, ha meghallod, a másiktól meg kék égen békésen úszó hófehér bárányfelhőkre asszociálsz...
Ha legközelebb felém jársz, a kereszteződésben megmutatom neked a volt kollégium helyén kialakított nyugdíjas otthont.
Nyáron, ha nagy a hőség, és hideg tejszínes gyümölcslevest adnak az időseknek, vagy télen, az influenza szezonban szinte naponta áll az udvarban a halott szállító autó. Sajnos, ez nem poén, a villamosra várva évek óta ezt látom:-((
Nem fogom megígérni, hogy újból hanyagolni fogom a témát, mert erősen megváltozott nemrég az ez irányú hozzáállásom, de megpróbálok inkább más, esetleg többeket is érdeklő, és kevésbé megosztó témákba bele állni helyette.
...mint például, hamarosan nyílt irányzék kolléga lőelméleti elképzeléseibe.;-))))
Bőrgyógyász - az meg van. Marad a másik kettő, mint lehetőség.
De már most is műt, mert a szakma része. Persze nem agyátültetést, de kimetél belőled dolgokat, ha kell.
És meséljek a bőrdaganatokról? A legrosszabbak.
Azokat is ő kell, hogy észrevegye és mintát vegyen. És ha a sugár szétégeti a bőrét - megint csak nála köt ki. Ettől még persze nem onkológus - de összedolgoznak.
Mivel nem facézom, kimásolták, és mélben kaptam meg azt, amit reggel kiraktam ide. A Rumcájsz vonalról nem tudtam, de nem is lényeges.
A Gődény, de főleg az ellenzéki vonal erősen félre érthető volt, azért elnézést ezúton is mindenkitől! Sokszor túltolom az iróniát-öniróniát.
Az Acélvárosban születtem, dolgoztam, és élek ma is. Világéletemben "ellenzéki" voltam, és ma is felvállalom azt, hogy narancsra soha többet, a garbós korszakuk óta!! ( fiatal voltam, és befolyásolható, na!)
Figyelmedbe ajánlom azért a következő tényeket..igen, tényeket, hiszen a kormány adatai, ők meg ugye nem hazudnak!
Az első hullámban nem teszteltek szinte semmit. Nem is volt szinte pozitív találat, csak ami a rettegés fenntartásához kellett.
Most meg minden sarkon nyitják a teszt pontokat, a még nem is végzett orvostanhallgatók bevonásával.
Huszonötször annyi teszt elvégzésével valószínűleg huszonötször több pozitív teszt is lesz rögtön! Az is tény - azt is elismerték - , hogy nem végeznek boncolást covid elhunytakon, mert az ugye maga a tömény életveszély! :-( Akik a tiltás ellenére is végeztek boncolásokat - névvel, arccal, egyetemi titulussal volt a linken, aki végezte a tiltások ellenére is - azok meg már akkor látták az igazságot. Nem linkelek újra, nem fogok ismétlő hurkokba keveredni.
Látod, lehet manipulálni az adatokat, csak nézőpont, és akarat kérdése.:-((
Egy tömegbaleset az A4 autópályán, és a tartományi covid halálozási arány felugrik rögtön pár százalékkal.:-((
Veszélyesség: sosem állítottam, hogy veszélytelen! Azt mondtam, hogy ugyanolyan, mint a sima influenza. Abba is belehalnak évente minimum 3.000-en csak itt, kis hazánkban. Szintén hivatalos kormány adat (KSH, fórumtárs már megosztotta régebben).
Én az idén a közeli családból, baráti, sportbaráti körből elveszítettem már fél tucat embert. Hétfőn is rokonom temetésével színezem a napomat. Jellemzően a rák, és a kor természetes törvénye állt a háttérben, egyetlen vírus fertőzött sem volt közöttük.
Ezért, ha megengeded, rohadtul nem tud érdekelni, kit, és mi vigasztal! Az élet már csak ilyen! Ami születik, az meg is hal előbb, vagy utóbb. És nagyságrendileg minden más okból, mint covidtól - még a felturbózott statisztika mellett is!
Idéznem kell Exhi kedvenc pszicho. kifejezését: kognitív disszonancia. Az átlag ember azt lát meg a világból, ami összefér az elképzeléseivel...
Mondok egy másik, történelmi kötődésű szakkifejezést: Goebbels-i propaganda. Ennek fényében figyeld mostantól a hazai híreket!
Most nem csak a konkrét járványhelyzetes hírekre utalok, ( ami megint egy érdekes dolog, hiszen kőbe van vésve, adott időszak alatt milyen esetszámtól beszélhetünk egyáltalán járványról, vagy akár tömeges megbetegedésről!)
Hogy ki, és mit profitál? Ez már elméletgyártás, és csak közvetett a rálátásom.
Tegyük fel, hogy a vezető pénz elit időről időre neki áll szüretelni a tőzsdén, a világpiacon. Elindít például egy ilyen pandémia mizériát, migráns vándorlást, tőzsde krachot.
A gazdaság jó része megsínyli, de nem a vélt okokból, hanem az eltúlzott "védelmi" intézkedések miatt. ( nekem két hónap mínusz kereset, és még nincs vége az évnek! annyi megrendelést mondtak vissza a pánik miatt!!)
Na most a bankok tudnak kaszálni a loksi által említett formában, de az csak aprópénz! A nagy zsozsó abban van, hogy a kormányok nyakló nélkül veszik fel a mentőcsomag hiteleket a gazdaság "megmentésére". Mind tudjuk, országtól függetlenül, a hitelekből annyit fogunk mi, kis emberek látni, hogy még az unokáink unokái is azt fogják törlesztgetni!
Ezek megint tények, hiszen Viktortól Merkelig már hónapok óta erről szólnak a "hivatalos" híradások.
Bár megfogadtam párszor, hogy nem nézek híradót, de 17 órakor csak belefutottam az M1-be....
Most épp azon a szinten volt a kormány álláspontja, hogy súlyos veszélyeztetés a vírustagadás, és Dr. Lenkeitől valami számomra ismeretlen ortopéd orvosig savazták őket ezerrel. Érdekes módon nem zárta ki egyiküket sem az orvosi kamara orvoshoz méltatlan tömény hazudozás miatt, csak az utóbbit rúgták ki a kórházból, mert nem viselt maszkot rendeléskor, amivel súlyosan veszélyeztette a kollégák, és a betegek egészségét.
Na, aki hülye, azt nem tudom sajnálni! Én is betartom a szabályokat, és nem buzdítok másokat arra, hogy menjenek a szomszéd szőlőjébe engedély nélkül szüretelni! Pedig nekem sincs szőlőm, de nagyon szeretem a jó házi bort...
A csúcs viszont az volt a hírekben, hogy ki lett jelentve, meg kell akadályozni az influenza járványt idén!
Tudjuk, ha ő mondja, akkor úgy is van, lesz, volt! Úgyhogy abban lehetsz biztos egyedül, idén, és jövőre elmarad a "sima" influenza szezon!!!!
imádlak, tisztellek meg minden - de ebben a kérdésben nem értünk egyet. Persze ez sem új.
Pont azokban a percekben mikor ezt gépelted - meghalt Miska bátyám, reggel 7-kor (az apósom öccse).
Engem délelőtt, a kocsiban ülve hazafeléért a hír.
89 kilenc volt, és demens. Ön és közveszélyes volt már, mert gondolt egyet és megindult. Két éve Pestről hívták a mentősök a lányát Debrecenben, hogy menjen érte. Jól van, de fogalma nincs hol van és miért. Délelőtt, míg a lánya és a veje dolgozott, vonatra szállt.
Vagy feltette a kávét, majd lefeküdt aludni. Csak azért írom, hogy érthető legyen miért került az ápolási osztályra, ahol két évig élt. A nyáron túlélt egy bakteriális tüdőgyulladást - nem covidost, akkor negatív volt. Két hétig volt láza, de a penicillin megmentette.
Most két hete a főnővér akaratán, tudtán kívül végigfertőzte az egész osztályt, de persze a családtagok is besegíthettek - ki tudja?
Egy biztos: majdnem mindenki elkapta - és szinte mind belehalt. Az ő szobája szó szerint kiürült. Mindannyian meghaltak.
Ő volt az utolsó.
89 volt, tehát az esetében nem kell hazudnia senkinek: idős, krónikus beteg halt meg.
Csak a kisördög mondatja velem: eddig mindent túlélt, bélműtétet, tüdőgyulladást, nemenciát. Lehet, mondom LEHET, hogy az influenza is elvitte volna. De nem az vitte el, hanem a covid.
És igen, nem élhetett örökké ő sem, tudom. De akkor is!
Nyíregyházán (ahonnan kihalt az igazgató a napokban) már annyi a beteg (nem pozitív, a beteg), hogy nincs ember az ágyak mellé. Háziorvosokat hívtak be. Azokkal aztán sokra mennek a lélegeztetőgépek! Nézegeti, mint te vagy én. Kb. mindegy.
Nem tudtam miért kultiválod ennyire az elméletet a lövészetben, amikor TE híresen gyakorlatias vagy! (Lehet, hogy a gyerekekhez vagy szokva!)
Azt gondolom belátod, hogy a mindenkinek leírt szakirodalom csak a kezdőknek ér valamit, mert ott ugyanúgy kijön az egyéniség hamarosan, mint bármely más sportban.
Na erre lettem volna kíváncsi, a kettő arányára, azt hittem már régen kiszámoltad! :)
Ha szerinted 50-50%, azt is elfogadom, de írj valamit!
Ne haragudj, de nem tudlak hova helyezni! Ha poénnak szántad, használj egyértelmű emo jeleket, mert így, írásban nem jön át nélküle a humor.
Ha komolyan kérdezed, ért-e a versenyzéshez a szerző, akkor javaslom, keresd fel a hunshooting.hu versenynaptárást, és guglizd ki az elmúlt 20 év pisztolyos OB. eredményeit. Vagy az idei Gyorslövés OB nagy kaliberű pisztoly számát, ahol Nemzeti Csúcsot lőtt.
Nem állítottam, hogy nem létezik modernebb, jobb szakirodalom ( hiszen a régi Havay féle MHSZ kiadványt dolgozta át annó a szerző engedélyével), de ahhoz te, és a nagyközönség az életben nem jut hozzá ingyen, netről letöltve, magyar nyelven.
Nem, És nem azért álltam át mert könnyebb-ha nem megy a sacc akkor 16-al se megy,hanem mert pár évvel előre gondolkodtam... Voltam eleget 7,5-be ,ez a sport 15-6j energián az igazi... előtted a lehetőség , csináld meg a dilit hozzá... Ne ekézz mert gőzöd sincs a háttér infókról- te most csak azt látod hogy felment 16-ba hogy jobbat lőjön, könnyű ebbe a hibába esni annak aki nem ismer.
Anno az elsők közt voltam kis városomban, ahol kártyával lehetett fizetni (1995 körül) még modemen csatlakozot a terminál... persze sok nyűg is volt vele.
3%-ot vett le a bank... számtech eszközöket forgalmaztam, volt, amin 4% árrés volt :DDD (összesen, és ugye 3 a banké lett, hogy érthetőbb legyen) Persze a kp-s és terminálos kisker ár nem térhetett el... abba is hagytam a terminálozást pár hónap után...
A mi városunkban nem volt élelmiszer hiány.Én nem láttam itt nagy felvásárlási lázat,kivéve a gyógyszerekre,Az viszont kis hazánkban tényleg méregdrága.
Lehet hogy Pesten volt ilyen de nálunk nem.A maszkokon meg aki varta biztosan nem gazdagodott. meg.Viszont rengetegen buktak óriási pénzeket.Nem sorolom.
Az ilyen Gödény meg Tamási féle népszerűség hajhászó egyedek meg károsak,mert hamis igéreteket sugalnak tudományos szövegkörnyezetbe burkolva.
A kereskedelem azért nem olyan hurráoptimista szerintem, egy csomó mindennek visszaesett a forgalma. Akik bespájzoltak WC papírból azok egy jó darabig nem vásárolnak, tehát hosszabb távon semmit sem nyernek vele a forgalmazók. A maszk és a kézfertőtlenítő jó biznisz, de ez inkább csak hozománya a dolognak, nem pedig a kiváltó oka. Ha egy adag pénznek pedig "el kell lopódnia" az el is fog, teljesen mindegy, hogy kórházi széf, kakaóbiztos számítógép, beléptetőrendszer vagy lélegeztetőgép szerepel majd a számlán. Ez is csak a lehetőség kihasználása.
A maszkellenes társaság meg a saját vitaminjait tolja, mégsem hiszem, hogy ők etették volna meg a kínaival a denevért annak idején. :)
"Az egyszerű maszkokat ami a vírus ellen semmit nem ér csak nagy tételben ötszörös áron kaptad meg"
Meg kellene érteni már, hogy maszk a köhögés, tüsszentés égáramlási sebességét csökkenti le. Maszkban a köhögéssel, tüsszentéssel nem 10m-re, hanem csak 10cm-re jut el a vírus. Ez a lényeg.
Az még nem derült ki, hogy átbaszás vagy nem . Azonban nagyon sokan tudnak ebből nagy profitra szert tenni . Láttad a hisztériát a boltokban tavasszal . Ment a bespájzolás mert itt a világvége . Nem kaptál egy szelet húst mert a birkák száz kilónként vitték ezzel párhuzamosan biztos megugrott a hűtőszekrények kereslete is . A még hülyébb az kocsiderékkal vitte haza a WC papírt . Az egyszerű maszkokat ami a vírus ellen semmit nem ér csak nagy tételben ötszörös áron kaptad meg . Sokan ráálltak maszekban maszkot varrni és vitték mint a cukrot . Tehát a kereskedők nagyot szakítottak . Utána beindult a lélegeztető gépipar . Óriási haszonnal . A gyógyszergyárak elkezdtek ellenanyag után kutatni és biztos nagy összegeket kaptak a kormányoktól erre . Sorolhatnánk még napestig ki gazdagodott meg ezen . Jó példa a tömeghisztéria keltésre az ötvenes években az USA . A szovjeteknek lett atom és hidrogén bombája . Majdnem minden amerikai család beszerzett gázálarcokat meg sugárzásmérőt . Abból is jó pár cég óriási hasznot húzott .
Kíváncsi voltam, rákerestem a szövegedre és sajnálattal közlöm, hogy itthon valószínűleg mégis a DrGödény körtől indult, az ő oldalán jelent meg a DrTamási nevű haverja tollából pár nappal a konferencia után.
A mocskosliberálisellenzéket meg kár belekeverni, politikai vezetéstől függetlenül zárkóznak be az országok (pld. Luxemburgban is kijárási tilalmat vezetnek be).
A szövegben a kőkemény WHO-s hivatkozások: az ülés dátuma, a résztvevők neve és az ominózus mondat a 10%-ról. Ennyi és nem több. Az Egészségügyi Világszervezet nem erősített meg semmit a COVID veszélytelenségéről, sőt épp ellenkezőleg. A számokkal bűvészkedés már csak sima spekuláció, amit a mondatokba szőtt tudományos kifejezésekkel próbáltak úgy feltüntetni, mintha javarészt a WHO-tól származna. Ennyit a tisztánlátásról.
Egyébként valószínűleg tényleg jóval több fertőzött van, mint a statisztikában, pld. nálunk a családon végigsöpört, de csak egyikünk lett tesztelve, tehát ő volt fertőzöttként regisztrálva, a másik három nem. Szerencsére a halálozási arányokról nem tudok első kézből beszámolni, de valószínűleg kisebb az arány, mint a jelenlegi statisztikákban. Ez azonban nem fogja vígasztalni azokat, akik nem ahhoz a szerencsés többséghez tartoznak akin enyhe tünetekkel átszalad a fertőzés.
De tegyük fel, hogy igazad van és átb@sznak minket: ki és miért? Mit profitál ebből és hogyan tudta erre a világ országainak jelentős részét rávenni?
Egy ismerősöm mondta, hogy az amerikai elnökválasztás után egy hónapon belül lefújják a kolera vészhelyzetet. Már látom kezdik előkészíteni a bejelentést :-)
Hát a fene tudja. A gondolatmenet alapja az, hogy a WHO szakija szerint jóval több fertőzött lehet, mint amit nyilvántartanak (tehát szar a nyilvántartás). A becsült 10%-os fertőzöttséget utána összevetni ugyanennek (az ezek szerint szar) a nyilvántartásnak a halálozási számaival, majd ebből levonni a végkövetkeztetést szerintem nem logikus.
Jó az a könyv kezdőbb koromban abból tanultam a Hibafelismerést meg egyebeket - ugye ez a fránya önképzés... :D..... Lehet ma még többet segíthetne mint 5 éve , akkor azért még idegen volt a dolog kevesebb tapasztalással .
Már egy tesco-s vásárlás alkalmával is erősen le kell venni a légzésemet kicsire rövidre mert azzal a redvával a képemen a mély nagy a kilégzés nem jó, mert a maszk térfogat megtelik a kilégzett vackommal és nincs elég idő a cserére ,- és visszamenne a használt vacak Luft belégzéskor..- ez olyan kösz de kösz nem szitu...
Ha lenne tennék vihogós szmájlee-t, na nem neked , Hanem csak úgy ennek a március óta tartó Őrültek házának a margójára , ami miatt kiütötték az idei HFT EB-t,VB-t ,Lefújták az SK Opent , és még sok minden mást ami lövészetileg engem nem de a tőlem nagyobb kalibereknek idei főcél (?) volt Sziluettben is.... az őrületbe kergettek vele sokakat akik már nem tudták ki kivel van ... Én maradtam szkeptikus az egésszel kapcsolatban az elejétől fogva... - maszk ahol kötelező ,de semmi több... ... Mit is mondjak erre, a lövészet is akkor megy mikor relatív gyors ritmusban zsigerből nulla agyalással ugrok a céloknak .... a covid hozzáállásomon se tűnődtem sokat....
Többen, többször kerestetek szakirodalmat a lövészetről. Tegnap telefonon beszéltem Komlósi Sándorral, a " A sportlövészet módszertana, és eszközei " könyv szerzőjével. Az utolsó 50 példányát egybe elviszik a napokban, így már nem lesz belőle több példánya. Viszont információi szerint a legutóbbi szállítmánya a Frommer boltba került. Ott talán még beszerezhető.
Ez a könyv Havay - Nádori hasonló című könyve alapján készült. Nem mondom, hogy minden részlete megállja a helyét napjainkban, de messze a legjobb, és elérhető kiadvány, amit ismerek.
Bár engedélyt kaptam a szerzőtől, hogy beszkennelve megoszthatom egy-egy emberrel, de nincs az a kényszer, hogy a dedikált példányomat lapszkennerre gyilkolva több órát erre vesztegessek..
Szíved joga úgy védekezni, ahogy gondolod! Édesanyám flu szezon előtt rendszeresen beoltatta magát. Akkor járt boltba, amikor nem volt nagy tömeg. Maszkot nem hordott, mert fulladt tőle, pánikrohamot kapott. Ez is egy védekezési lehetőség a cseppfertózéssel terjedő nyavalyák ellen. Meg a kézfertőtlenítés is. Meg a kézmosás. Én is elnéztem építkezésen, hogy malteros kézzel ment be a paraszt a toytoy-ba, és utána sem mosott kezet.
Viszont szabad levegőn, fizikai munkát végezve a maszk viselése erősen nem javallott hozzáértők szerint. Jobban árt, mint használ...
Nálunk anno 3 okos nőgyógyász vizsgálta meg a nejemet, és nem tudták megállapításai, hogy méhen kívüli terhes. Haza küldték. Két nap múlva a házi orvos állapította meg. Haza se engedte azonnal mentő és irány a műtő.
Majdnem bele halt.
Ma sem sokkal külömb az ellátás. Csak az elmúlt 1-1,5 évből tudnák 2-3 esetet. Nem hallomásból, saját tapasztalat.
Igen, tudom, pestieknek az országhatár az M0 vonalában húzódik :( de akkor tőlem xophat, legyen sztk-ban közalkalmazott 20. senki xar pénzért :)) és nyugodtan nézzen le minket, vidéki bunkókat :)
Ebből akár az is kiolvasható, hogy az igazoltan megfertőzöttektől a gyógyulásuk (és a 21 nap eltelte) után akár nem is kellene negatív tesztet kérni, esetleg a karantén-feloldásról szóló határozatot is elfogadhatnák helyette. De gondolom az ilyen kivételeket képtelen kezelni a rendszer.
Azt írtad, 4 orvos van a családban... fura, hogy a többi 3 nem akar rábeszélni egy sztk-s bőrgyógyászt, hogy váltson bármire... mert ott semmi jövőkép nincs :((
Ő az elsők közt lesz, akit járványkórházba vezényelnek, ha komolyodik a dolog - és igazuk is lesz :( Anesztesre sokkal nagyobb szükség lesz, mint bőrgyógyászra.
Több100 betöltetlen háziorvosi praxis van az országban... sokhoz még lakást is adnak... keressen valamit. Ha viszont mindenképp Pesten akar maradni állami állásban, így járt...
Ez az összeg bruttó, és teljes munkaidőre vonatkozik. A lányom most főállásban az sztk-ban van, március óta 40-50e/hónap!
Ez mellett van két másodállása, hogy ne haljon éhen. Az mostantól tilos lenne - csak külön engedéllyel, vagyis tilos. De hogy tutira menjenek, tönkretették a katát is, mostantól ott is -40%!
Tehát ugyanannyi munkáért kevesebb bér.
És bármikor átvezényelhető mondjuk Szabolcsba 2 évre.
Kössz, de nem!
Most keresünk neki rendelőt.
És az sztk-ban újra nem lesz orvos Gyálon, mint előtte nem volt 5 évig...
ha rendesen megragod a kajat es elegendö nyalat kepzel, nem lesz gyomorsavtultengesed. a gyomorsavtultenges egy reakcio a testedtöl mert megragatlanul jut el az etel a gyomrodba es neki az a feladata hogy megemessze. ha jol tudom több liter gyomorsavat remelünk napi szinten es halado korral a gyomorsav saverteke is inkabb csökken mintsem növekedne
Gyomorsav túltengés ellen még jó lehet tüneti kezelésnek egy kis pohár puffer,kb 1dl víz,1 kávéskanál szódabikarbóna és ehhez kell adni annyi citrom levet,vagy ecetet amíg a pezsgése megszűnik.
Kb. 5-10 percen belül hatékony és nincsen káros mellékhatása.
esetleg meg egy tipp: asszem nem vagyok az egyedüli aki reggel kinyitja a csipait, kitamolyog a konyhaba, odateszi a kavet es üres gyomorra lehajtja. na ez annyiban valtozott, hogy 4 darab haztartasi kekszet megragok, hogy rendesen termelödjön nyal es beinduljon a gyomorsavtermeles. utana aztan nyugisan megiszom a kavemat. ez a lepes is nagyban hozzajarult, hogy gogyszerek nelkül par honap alatt rendbejött a gyomrom, az emesztesem, a nyelöcsögyulladasom
sokmindenen keresztül mentem igy gyomorproblemakkal. hogy sok gyomorsav? igen, mert erre a belgyogyasz fel tudn irni gyogyszert.
tehat akkor nezzük hogyan is nez ki ez az egesz. gyerekkorban mindent összeehetsz, ragni sem kell, csuszik le a kaja. jo a gyomorsavhaztartasod, mindent megemesztesz. aztan valamikor elkezdesz dolgozni es kapod a stresszt jobbrol balrol. sajnos stressz hatasa alatt elfelejtünk inni folyadekot - dehidrataltak leszünk, ami sok betegseg alapja - es keves idöt szanunk az etkezesre. sajat tapasztalat: rohanunk ebedszünetben, befaljuk a kajat ragas nelkül. ilyenkor mi is törtenik, ha nem ragjuk meg az etelt rendesen? a gyomrunk ahhoz hogy lebontsa a meg nem ragott taplalekot elkezd több gyomorsavat elöallitani mint amennyire neki szüksege lenne. kaja utan rohanunk tovabb melozni, kapjuk tovabbra is a stresszt. a tul sok gyomorsav elkezdi aztan marni a gyomorfalat es szep lassan kialakul a gyomorfekely, reflux + miegymas
jo egy eve elkezdtem idöt forditani minden etkezesre. nincs rohanas. leszarom ha tovabb tart, de megtanultam megragni az etelt. egy falatot addig ragok amig pepes lesz es nincs benne egesz darab. a levest is lassan eszem, hogy keveredjen picit nyallal. anno az öregek neha egy szelet kenyeret is ettek a leveshez. mi is a nyal funkcioja? atjarja az etelt es elösegiti az emesztest.
ha az etel meg lett ragva es rendesen összekeveredett nyallal akkor a gyomornak nem kell örültmod savat termelnie az emeszteshez. ha idöt szakitunk az etkezesre es rendesen megragjuk az etelt akkor rövd idön belül helyreall az egyensuly a gyomorban, epeben es majban.
ha anno a belgyogyaszom ezzel kezdte volna, sok idöt es fajdalmat sporoltunk volna meg vele. csak sajnos az orvos nem erdekelt ebben mert ez nem hoz neki penzt es nem tud gyogyszert eladni
reflux: ugye ha zabalunk es tul sok gyomorsavat termel a gyomrunk mert nem tudja megemeszteni idöben az etelt akkor gazok keletkeznek es ezek vagy a vekonybel fele vagy a nyelöcsö fele terjednek (mindket iranyba van egy zaroizom). a nyelöcsö fele könnyebb az ellenallas ezert gyakori hogy a gyomorsav elkezdi kikezdeni a nyelöcsö aljat
minderre is a nyugodt etkezes, ragas, nyalkepzödes a megoldas.
ezek mellett 10kg sulyra kb 3dl vizet vagy cukor nelküli teat kell inni (ebbe nem szamit bele a sör, az üditö, mindenfele mas cukros lötyi) nekem a 100kg-ra napi 3l vizet kell meginnom. amiota megvan a megfelelö folyadekbevitel a szeklet is teljesen normalis lett ismet. erre is van magyarazat, mert ugye mikor rohanunk elfelejtünk inni. amikor a szervezetnek szüksege van folyadekra akkor elöször elhasznalja a tartalekokat majd amikor ez elfogyott a megemesztett salakanyagbol vonja ki a folyadekot. ettöl aztan megkemenydeik a szeklet. ez az allapot is egy aranybanya az orvosoknak, mert erre is lehet gyogyszert felirni, holott csak bele kene sulykolni a paciensbe hogy testsulyanak megfelelö vizet vegyen napi szinten magahoz
ezt csak ajanlani tudom mindenkinek. nem kerül penzbe, semmifele külön kiadasba, nekem bejött es nincsenek gyomorproblemaim.
Nekem reflux problémám volt vagy 10 éve. Azonnal felírták a refluxont mondván hogy sok a savam. Nem szeretem elolvasni a mellékhatásokat mert csak elkeserít. Aztán a neten csak belebotlottam és megtudtam hogy 60év felett max 1 évig lehet szedni, szigorú orvosi felügyelet mellett. Nos a szigorú felügyelet abból állt hogy az asszisztens 3havonta kiírta az újabb adagot. Ezek után leálltam a Refluxonnal ( hogy mi kárt tett bennem az elmúlt 10évben arra gondolni sem merek ) és mivel azt olvastam a neten hogy a kevés sav ugyanúgy refluxot csinál, elkezdtem étkezés előtt sósav kapszulát szedni. Gondoltam, - ha tévedek most bele fogok fulladni a sok savba. Ehelyett 7. hónapja tünetmentes vagyok. Szóval bizony mondom néktek kedves felebarátaim, a szegény embernek nincs körzeti orvosa sem. Van valaki aki szépen zsebre vágja a fejpénzt amit kap érted és magasról tojik rád. Így megy ez már nagyon régen és ezeknek a diplomás valakiknek a járvány se sokat javított sem a modorukon sem a lelkiismeretességükön.
Hétfőn a reumatológián vizsgálatra várva unalmunkban beszélgettünk az ott várakozók és az egyik anyuka mesélte, hogy a 7 éves kislánya nemrég agydaganatban hunyt el és azzal fordultak hozzá, hogy ráírhassák covidos volt. Ez már a 2. ilyen történet amit hallottam ami azért elgondolkodtató.
Aztán behívtak és azzal kezdte a doktornő, hogy rám förmedt, egy lépést se tegyek közelebb, maradjak az ajtóban. Anélkül, hogy megkérdezett volna felháborodva kijelentette, hogy ő ennyi leletből (1 db) nem tudja megállapítani mi a probléma, miért nem hoztam a többit? - mondom mert nincs több pont azért jöttem. Na ez csak olaj volt a tűzre. Majd elküldött a nyiregyi kórházba izotópos vizsgálatra (oda, ahonnan őhozzá küldtek) Mikor kértem tájékoztasson mire is küldött, mit vizsgálnak, latinul elmondta és hozzátette gúnyosan "na így jó magának?"
Én megértem, hogy nem könnyű az egészségügyben mostanában, meg azt is, hogy az embernek lehet rossz napja, az viszont látszik, hogy az orvosok félelemből vagy nem tudom mi okból lepasszolják a betegeket, inkább küldözgetik a másik dokihoz. Én még hagyján, de mi van azzal akinek sürgős komoly baja van? Az vagy beledöglik, vagy meggyógyul mire foglalkoznak vele.
Van nálunk a cégnél évente a cég által finanszírozott szűrővizsgál, többek között PSA vérvizsgálat is, ha a keretnél többen jelentkeznek, sorsolnak, és kirakják, ki mikor mehet. Egy hölgyet is kiírtak PSA vizsgálatra. Egy hétig szívták a vérét a kedves kollégái :-D
Nagyon nem illendő ezen tréfálkozni, de a tájékoztató oldal szerint az egyik Covid-ban elhunyt idős személy alapbetegségei között a prosztata megnagyobbodás is szerepelt. Az illető viszont hölgy volt :-(
Annyira nem veszem félváról ezt a covidot, ismerősömet 4 nap alatt lerendezte, erejében duzadó makk egézséges sport ember nem tudtak rajta segiteni....
Másik ismerősöm intenziven van, erőemelő sport ember...
Azt üzente ki a lélegesztetőgép alól, bujatok el a föld alá, mert ilyen kint még ember nem élt át, fiatalabbnál fiatalabb emberek halnak meg, tiszta káosz az egész, persze a média mit sem mutat....
"szellemi mélyszántáson, ami a médiából naponta a pofánkba szórnak, és rettegésbe hergelnek"
Tegnap előtt az egyik megyei építkezésen másod magammal egész nap lefolyó csatornákat szereltem az ötszintes homlokzati állványon, mert a bádogos alvállalkozó csapata belázasodott és nem jöttek dolgozni. Ezen az építkezésen szinte minden szakma képviselte magát cca: 60 fővel. Rajtam és a segédemen kívül senkin sem láttam maszkot, a többiek szinte egymástól alig fértek el, egyik másik a büdös cigitől szinte okádva köhögött közvetlen közelről a másik arcába!
Az udvaron felállított kerti csap és a mellette felállított kézfertőtlenítő automatát sem láttam rendeltetésszerűen használni.
Fél füllel hallottam a rám tett megjegyzésüket:" Nézzétek már az öreg egész nap le sem veti a maszkját, biztosan nagyon fosik a kovidtól"
Az elmúlt hetekben kétszer tesztelték őket. Az első még negatív volt, a múlt heti már pozitív. Szinte mindenkié. Eleinte jól volt, de a hét végén belázasodott, és tüdőgyulladása van. Nem teljesen értem, de antibiotikumokat kap. Talán bakteriális, mert az orvos szerint javulnak az értékei. Még bármi lehet. Ez a korosztály nagyon szívós. Mi reménykedünk.
Kedvenc unokanővérkém édesanyja is hitt a demokráciában. Hétfőn 11 órakor temetjük. Igaz, 90 év alatt megtanulhatott benne hinni.
Szörnyű Covid kórság! Nem ismeri a demokráciát, szelektíven válogat! Nagynéném 85 múlt. Tegnap előtt beszéltem vele "élőben".
Nincs jól. Kezdődő demencia, vagy Alzheimer. Megismer, haza talál, de már arra sem emlékszik, hogy előző nap beszéltünk a hétfői temetés ügyében. Valószínűsítem, ő is a pandémia betege lehet:-(
Pedig ő is hisz a demokráciában.
Ahogyan a már régebben említett 5 klubtársunk, akik közül hárman újra kezdhetnek "reménykedni", mert nem javulásról szóló leleteket lobogtatott nekik az orvos legutóbb.:-(( Újabb műtétek, stb. Innét drukkolok nekik a teljes gyógyulásért!
De említhetném a II. Belgyógyászat ( "Elfekvő" ) több szobányi betegét is, akik nyugdíjra a továbbiakban hamarosan már nem tartanak igényt, csak méltóságban reménykednek. Méltóságban, hogy hagyják őket békében elmenni, és nem mindenféle vírus bélyeggel a homlokukon! Ismered a forrásom - favágó feleség - , nemrég kaptuk tőle a friss híreket...már hogy semmi friss, vagy akár "hír"sincs.
Szívesen, és gátlástalanul viccelődöm bármin a tabu témákon kívül ( vallás- foci- pálinka), de ezen a szellemi mélyszántáson, ami a médiából naponta a pofánkba szórnak, és rettegésbe hergelnek, már csak elszomorodni tudok, őszintén röhögni már nem.:-(((((
Nálunk már sokkal előrébb járunk. Itt már most is mindenki azt csinál, amit akar.
(Például az apósom öccse a debreceni ápolási osztályon most dönti el, hogy marad-e köztünk, vagy nem. A három szobatársa már döntött, leállíthatják a nyugdíjuk folyósítását.)
Egy érdekesség,legalábbis számomra az:Egy picsányi ország,mint Svájc,azt játssza,hogy minden kanton maga dönti el,hogy mit baxik a Covidnak.Így fordulhat elő az.hogy Bernben egy hete bezárták a Kaszinót,Zürichben pedig "teljes"üzem dübörög.Igaz,hogy este 10 után már ott is alig-alig szédeleg bent vendég.
Nem kizárt, mint ahogy Szentiványi Jenő is ;-D. Acetilszalicilsav hatóanyagú cuccot amúgy (majd) minden gyógyszergyártó gyárt, a világfogyasztás már a '70-es években is évi 25ezer tonna volt. Ugyanakkor az USÁ-ban volt olyan év, hogy 1600 ember kapott aszpirinmérgezést, hogy ez mind halálos volt, vagy csak részben, nem derült ki a Römpp-ből, de asszem, az előbbi. Ehhez pedig egyszerre be kell kajálni vagy40-50 grammot, hülye usákok ;-D
Jó.Nem hinném, hogy gyári . Nem volt olyan lövész szám akkoriban a szocialista országokban amihez távcsöves légpuska kellett . Nyugatra meg nem exportálták .
Ok. Akkor legyen digitális akkor HFT-ben 2-1-0 . Ha dől 2 ha csak koppan 1 ha mellé akkor 0 . Nincsenek kivilágítva csak éjszakai versenyen. Ott te világítod meg magadnak valamivel . Terepviszonyoktól függően különböző fényviszonyok vannak egy versenyen és akár egy pályán belül is . A célok elhelyezése eltérhet a föld síktól fel-le akárhány fokban kivétel a szabad testhelyzetben lehet max +- 30 fok eltérés .
Köszi. Félreértettél, digitális alatt azt értettem, hogy a cél eldől vagy nem (1-0), azaz nem számít mennyire trafálod telibe, a killzóna ad egy minimális szórási lehetőséget. De egy percig sem vonom kétségbe, hogy nehéz a HFT, csak más miatt, mint a "ruhás" 10-50méter. (Az időjárás - ami 50 méteren is játszik - mellett gondolom a célok kivilágítva sincsenek és a magasságuk sem fix, ami a testhelyzeteket bonyolítja)
HFT-ben nem digitális hanem mechanikus célok vannak . A céltesten levő " lyuk " a killzóna ami mögött van egy korong amit ha eltalálsz hátra billen és ezzel együtt dől acél . A legkisebb killzóna 15 mm átmérőjű ami max 23 méter távon lehet . A legnagyobb 40 mm ami max 42 méteren lehet ha támaszthatod a fegyvert a tereptárgy-hoz . Támasztás nélküli álló és térdelő " szabad testhelyzet " esetén a legkisebb killzóna 35 mm és max 32 méterre lehet . Ehhez még számold hozzá , hogy nem temperált hőmérsékletű beltérben lövünk hanem hidegben -melegben , esőben és még a szél is fúj össze -vissza sebességgel . A célok távolságát meg meg kell saccolni .
A Haenel 550-ről annyit , hogy nekem kettő volt . Egyet kaptam ajándékba Hollandi Palkó barátomtól egyet meg vettem darabokban egy fegyvermestertől fillérekért mert " szétszedte de nem volt ideje összerakni " . Nem csodálom, hogy " nem volt ideje " ha nem fényképezte le amikor szétszedte mert dokumentáció nincs hozzá sehol . Van benne egy alkatrész amit fordítva is belehet szerelni de akkor természetesen nem műkszik és újabb egy óra mire szét és összerakod . Van egy kis seeger gyűrű amit egy csapra a tok szerelőfuratán keresztül lehet csak felhelyezni ami megint egy rémálom . 5-ből 4x beesik és rázhatod ki a lyukon . A sűrítési nyomás állításához is szét kell szedni teljesen mert a dugattyú rúd hosszát kell változtatni ami két részből van menettel összefogva . Ha nincs időnként kenve a kissé bonyolult felhúzó mechanika akkor előfordul, hogy mikor megnyomod az oldalsó lemez billentyűt a helyretoló nagy rugó nem tolja felhúzási állapotban a dolgokat és nem tudod felhúzni . Amúgy nagyon pontos fegyver .163 m/s sebességgel 25 méteren lyukba-lyukat lő . Az egyik puskám vissza került Németországba a másik Borsodba . A képen az egyik puskám a másikon az utódja az 554-es ami már oldalkaros .
Szerintetek az élvonalnak nagyon nagy törést okozna a 20m? 50 méterre is elég jól ellövöldöznek kisöbűvel (aminek azért a léghez képest van visszarúgása). Nézz meg egy fedettpályás lőlapot, ez pld. tavalyról egy junior lány (Horváth Lea) utolsó álló sorozata:
Futóvadas változatáról is hallottam már. Ez a típus volt a kezemben pár éve. Ismerek egy olyan klubot, ahol pár éve még ki tudtak venni a szekrényből egyet, hogy kipróbáljam.
Nem tudom kinek mennyire fogja megdobogtatni a szívét, de nekem nagy élmény volt! :-)
Nálam vendégeskedett egy Suhl MLG 550-es puska. Nem mai darab, és viseletes is volt, de a működése az beszarás!!! Teljesen visszarúgás mentes, és nagyon finom sütése volt. Nagyjából ma kiderült, hogy milyen az "igazi" sütés! Nagy meglepetés volt, hogy maga a puskacső, csak 39cm körüli. A többi 25-30centi csak sima vascső. A felhúzása sem mindennapi. Magad felé felhúzod könnyedén a kart, beakad, és utána van olyan érzésed, mintha felhúznád az egészet. Nekem gyanús is volt, mert semmit nem rántott lövéskor. Lehet, hogy PCA rendszerű. Felhúzás előtt egy karral kellett valamit oldani, és hátra vágódott valami az elsütőbillentyű felé. Utána mozdult csak meg a felhúzókar. Tök jó kis szerkezet! Pár kép róla :-)
A 20 m már tényleg más - lenne. De nálatok pl. megoldhatatlan. Vagy a nagypályát kell beáldozni, onnan lekeríteni. Hogy be is lehessen menni, még egy kerítés is kell, golyóálló, hogy pl. a pisztolyosok is maradhassanak.
Nem tűnik megoldhatónak.
Nálunk Erzsébeten pl. egy nagy előadóteremben lett a légpuska-pálya kialakítva. Ha 20 m kellene, annyi hely egyszerűen nincs.
Nálunk olyan presztízse volt annak, ha valaki olyan puskával lőhetett, mint amivel a csapattársa (pl.) OB-t nyert, hogy na.
Úgy edzettek, hogy ők is olyat kaphassanak, mint a kisangyal.
Ha valakinek beígértek egy nyílt irányzékú arany-szint meglövése esetére egy FWB 300-at, hát két centit nőtt a büszkeségtől.
Ezért is mondtam pár napja, hogy a gyerekek motiválása nagyon fontos. Hogy legyenek kitűzött célok, amiket elérve feljebb léphet. Amelyik edző ezzel jól sáfárkodik - állandó késztetésben tudja tartani őket - sokkal jobb eredményeket tud elérni. Persze új fegyvert nem kaphat minden évben - meg minek is kapna, de akkor jobb lőszer, lövedék, új kesztyű, egy kupa-részvétel, bármi. Mindegy, csak azt érezze, hogy van miért dolgoznia.
És szerintem a gyárakat is jobban motiválná.
Persze a bennfentes tudja ki mivel lő a nagyok közt, de én is támogatnám, ha ezt kicsit jobban megfuttatnák.
Bocs, nem vagyok képben: HFT-ben sziluettekre lőttök, igaz? Az digitális, vagy borul vagy nem, tehát nincs különösebb jelentsége, hogy mennyire a közepét találod el, kb. mint a biatlonnál. A találati terület (nem tudom a hivatalos nevét) méretét meg gondolom nem lehet egy bizonyos méret alá csökkenteni, ezért kell a lövést nehezíteni.
A tizedelés jelenleg szerintem még elég jó módszer 10 méterre, SIUS-on láthatók a különbségek a nézők számára is. Az, hogy a tényleges célon mennyire kicsik ezek, annak nincs még jelentősége. A SIUS pontosságával lehetne vitatkozni, de a szövetség hozza a szabályokat és az ő tesztelési eljárásuk szerint rendben van.
Egyébként semmi sem garantálja, hogy 1 év múlva nem találnak ki valamit az ISSF versenyszámokra is (pld. ruhaszabályok). Ahogy az öttusát elnézem bármi megtörténhet, meg az ellenkezője is.
13 m környéke még nem volna ördögtől való. A legtöbb helyen annyit el kell venni a bírói területből, esetleg szigorítani a szilencium kódexen, a lecsökkent versenyző- néző táv miatt.
Ha azon múlik, kirúgom a téglafalat a francba, és meglesz a 13 m. :-))
Kérdés az, az ilyen csekély mértékben megnőtt szögeltérés mekkora nehézséget eredményez....
Köszönöm! Nyomtatott évkönyvekben, vagy hol publikálták ezeket az adatokat? Ma az ISSF miért nem publikálja könnyen elérhető formában? Elvégre azért nem teljesen érdektelen a műkedvelőknek, talán a szakmabelieknek sem. Ez is pénzkérdés, "nem reklámozunk"?
Az , hogy te nem találod meg egy dolog . Ha segíthetek akkor Feinwerkbau 300 S puskával EB VB . 1969 Plsen és Versailles . Férfi egyéni 1 második és 1 harmadik hely . Csapatban 1 első és egy 2. hely . Nőknél egyéniben 1 első és 1 harmadik hely . Csapatban 1 első és 1 második hely. 1970 Phoenix és Wiesbadeni versenyeken Férfiak egyéni 1-2-3. helyezés . Csapatban 1 első helyezés . Nőknél egyéniben 1 első és 1 második helyezés .Csapatban 1 első és 1 második . 1971 Mezibori verseny Férfiak egyéni 1-1 arany ezüst és bronz , csapatban ugyanaz . Nőknél egyéni 1 első 1 második és 1 harmadik hely . Csapatban 1 első és 1 harmadik . 1972 Belgrad Férfiak egyéni 1 első 1 második csapatban ugyanaz . Nők 1-1 arany ezüst és bronz Csapatban ugyanaz . A Bau 65 légpisztolyt hadd ne írjam de hasonló eredmények ezeken a versenyeken . Anschütz 250 légpuska 1966 VB arany és ezüst .
" Tíz méteren is voltak változások" . Nem értetted mit írtam . Az , hogy tizedelnek azért van mert a régi értékelési rendszerrel :Kaliberezés szemre már nem működött annyira a közepébe lőttek a 10-esnek . Ezért írtam szigorítani kellene a fegyverek milyenségét a puskásoknál is és máris nem lenne ilyen gond . Rögtön nem lőne mindenki szögtízest szériában . Nálunk HFT-ben érdekes módon szigorítottak . A válltámasz nem lehet olyan mint régen és a céloknál is lett kisebb killzóna .
Nagy versenyeken még le is ragasztatják a márkaneveket... gondolom a tv társaságok nem akarnak "ingyen" reklámozni senkit... :( Ez nem a forma1, itt nem a gyártók indítanak csapatokat hanem az országok.
10 méteren is voltak változások (tizedelés, döntő előtti nullázás, nők is 60-at lőnek, de mintha írtátok volna a táblaméretet is), ezért most nem tartanak ott, hogy sűrűn előforduló probléma legyen a köregyenlőség. Az meg szerintem mindegy, hogy tized vagy egész kör a szórás. A nézők közül úgysem látja senki a táblákat, a kivetítőn meg a megfelelő nagyítás látszik.
spee981: igen emlékszem az 1mm szórásra, de azt az olvtárs feltámasztott puskával csinálta. Kérdés, hogy ebben mennyi még a "befogási bizonytalanság".
Közvetítés: igen, szerintem is vacakok, ezen lovagolok állandóan. Én emiatt pld. a közvetítést és a Siust párhuzamosan nézem ha van rá lehetőség. Mint régen, amikor még volt magyar foci: a TV-n lehalkítva ment a meccs, mert a kommentátor jobb volt a rádióból.
Sütési késleltetés: pont írta itt valaki, hogy a profik képesek még az utolsó utáni pillanatban is kompenzálni. De olvastam is valahol (talán a TR-nél), mint veszélyes technika :), mivel nem lehet pontosan kontrollálni.
Föl nem foghatom, miért kell vadászni hogy ki mivel lőtt. Meg akartam keresni, milyen puskákkal mikor mit nyertek, de csak véletlenül lehet megtalálni, hogy pl az LG55-tel csapatvb-t nyertek a '60-as években, az LGR-rel olimpiát '84-ben, kb eddig jutottam. És van még pár szép-jó puska, amik történetéhez talán az is hozzátartozna, hogy mire jutottak velük az idejükben.
Nem jó! Gondolkoztam már ezen, de a 10m-t megnövelni öngól lenne, a nálunk fejlettebb nyugaton is. Minden légfegyveres helyszínt bővíteni kellene (ha lehet egyáltalán), az sok zsozsó. Meg ugye a másik fontos szempont: a pincémben se fér el 20m. Kénytelen lennék tükörben lézerezni magam mellett levő célra, de az LGR-rel akkor mi lesz?! Úgyhogy az ilyen tippektől tartózkodjunk, ha lehet! :)
A közvetítésekkel az a baj, hogy olyanok csinálják, akiknek gőze nincs a dologról.
Olyanokat mutatnak amik érdektelenek, és másokat, amik fontosak lennének teljesen elmaradnak.
Például az átszerelések, a próbalövések érdekesek lehetnének, vagy olyan szakértőkkel lehetne beszélgetni akik felhívnák a figyelmet: mit kell nézni, mit lehet látni. Egy kicsit bevonhatnák a nézőket a versenyzés világába.
Ehhez képest a semmiről beszélnek, vagy végigröhögcsélik az egész közvetítést - érdemi infó nélkül. Sokszor leveszem a hangot, annyira idegesítő.
Mivel ez egy technikai sport, rengeteget lehetne - kellene beszélni a technikai háttérről, a fegyverekről, szerelvényekről. Melyik milyen, mitől másabb, mint a másik?
Nem véletlen, hogy a F1-ben külön számolgatják a gyárak pontjait is.
Még az eredménylistákról is lemarad ki mivel lőtt.
Itthon még csak csak látni olyan eredményközlést, ahol ez is tétel, de nemzetköziben nincs. Mindjárt nagyobb lenne a szponzorálási kedve a gyártóknak! Esetleg a tömegsportra is csurranna-cseppenne valami.
(off: 19 évesen, bementünk az egyetemre kitelepült nagy műszergyártó reklám-buszába. Annyi drága reklámanyagot kaptunk, katalógusokat, leírásokat, hogy el se bírtuk. Bármit megmutattak, kipróbálhattunk mindent. Ez az internet kora előtti világ.
Kérdeztük miért? Mi csak csóró egyetemisták vagyunk, üres zsebbel, kizárt, hogy vegyünk tőlük valamit.
Azt mondták: Ma talán igen. De holnap, vagy holnapután maguk lesznek a vállalatuk döntéshozói, és akkor eszükbe fog jutni, hogy a HP buszban körbeugrálták magukat, és megmutatták a legfrissebb fejlesztéseket is. És akkor talán majd a mi műszereinkből rendelnek!)
Én is nézem, nem úgy értettem a nézhetetlent... :) Követhetetlen lett volna a jó kifejezés. Közvetítésből (yt-os felvétel, nem is élő) én eddig nullaszor tudtam lekövetni kivel, mikor mi történik. Itt írták és arra reflektáltál hogy 1mm szórás az mínusz két tizedet jelent, mert 0.25mm bármelyik irányba egy tized. A 0.2 tized valóban elírás volt, elnézést.
Az azonnali sütés vs mostani 5-10ms nem tudom mekkora különbség lenne, mivel az ingerületterjedés késleltetése, a szem 6-10 közötti másodpercenkénti frissítési gyakorisága komolyabb korlátok kb 2 nagyságrenddel.
Maradjunk annyiban, hogy akármit is fognak lépni a fejesek, a 30-40(-60) éves puskákkal lövő hobbisták még ráérnek ezen aggódni. :) A versenyzőknek meg majd beosztják ami jut, ez a dolguk.
Érdekes dolog a sportlövészetben hogy egyes ágazatokban szigorítanak a másikban nem. Mindig a saját számomat emlegetem mert ott csak szigorítások voltak folyamatosan. A 25 méteres pisztoly szám az öt alakos gyorstüzelő . Fizikailag nem fárasztó de nagy technikai felkészülést és kitűnő reflexeket igényel . Sorozatonként 8-6-4 másodperc idő alatt az öt feléd beforduló táblára . Régen engedélyezett volt az un. bebújós markolat a 0.22 short lőszer és a csőkompenzátor . Amikor elkezdtek 600 körös eredményeket is elérni megtiltották a bebújós markolatot . Utána megint jöttek a 600 körüli eredmények anélkül is akkor betiltották a csőkompenzátort. Majd harmadjára a short lőszert és lett a Long Rifle lőszer . Azután még a táblák alakját és a körök méreteit is csökkentették . Legutóbb a tenyérél támasz lett az áldozat . Nem lehet ívelt hanem csak egyenes . A 10 és 50 méteres puskaszámokban meg minden engedélyezett . Mindenféle minden dimenzióban állítható válltámasz és pisztoly markolat , előagy támasz , a csövön lég vagy gázleválasztó és abszorber a szerkezetben , súlyozások a puskákon . Nem beszélve a lövész kabátról ,szíjakról . Ezeket tiltanák rögtön nem kellene tízedelni az értékelésnél .
A "semmilyen trükkel nem lehet nézhetővé tenni egy pontlövész versenyt" dologgal én nem értek egyet, de ki tudja kinál van az igazság :).
Nem tudom elvisz-e egy LG400 szintű puska 2 tizedet (gondolom erre gondoltál, nem 0.2 tizedre), mindenesetre ha áttérnének az általad javasolt lézeres lövészetre akkor még egy emberi hibalehetőség (sütés utáni belemozgások) is kiesne. Ez pont ellentétes lenne a céloddal, hiszen még közelebb kerülnének a tökéletes lőeredményekhez.
Egyébként az elméleti maximumtól (654) még messze vannak, egyelőre nem kell attól tartani, hogy köregyenlőségek lesznek az első x helyen. Nyilván felbukkan egy-egy nagy versenyeredmény (Pld Pekler 637.x), de azért ezek sem megdönthetetlenek egyelőre.
A technikai fejlődés folyamatos, a top sportolók pedig azzal és úgy fognak lőni amit a szabályok meghatároznak, de remélem még jó darabig nem lesz a lövészetből lézerészet.
Szerintem semmilyen trükkel nem lehet nézhetővé tenni egy pontlövész versenyt. Kívülről statikusnak tűnik (laikusnak), de közben valójában sok minden történik több szálon.
A lézerezés említésének az oka: ha most a puska 0.2 tizedet elvisz, az elvárt szint pedig 10.5 vagy fölötte, akkor összesen 0.3 mozgástere van a lövőnek, ez egyező nagyságrend a puska hibájával. Innen hogy lehet "előre" lépni? Meglövik hamarosan a rekordokat amiket nem lehet megdönteni csak véletlenül? Vagy inkább visznek még pár csavart a versenyek menetébe, hogy jobban stresszeljék a résztvevőket? Hosszabb versenyek? Lehet ilyen trükkökkel is operálni, de szerintem alapvetően zsákutcában vannak. Műszaki fejlesztések IS kellenek, különben mi lesz a gyártókkal? A PCP korszak már kb annyi ideje tart, ameddig a PCA tartott.
lézerpuska: hallottam olyan ötletről, hogy a döntőben mindenki puskáján legyen SCATT, így a közvetítésben lehetne látni ki mennyire izgul, mozog,..stb. De ettől még hagyományos módon lőnének.
Nem tudsz belém állni mert ha többet tudsz ezekről én elfogadom. Én csak nézem a különböző mezőnyöket és az jön be , hogy sokkal többen lőnek Waltherral mint Bauval . Biztos meg van a miért. Alapból a Walther regulátorok jobbak . Azután meg lehet mások is . Nálunk Ft HFT-ben is több a Walther valamiért .
Én ezeket 10 éve próbáltam végig, már csak a lényegre emlékszem. A lőlapok sincsenek meg, de itt az index-en vissza lehetne keresni némelyiket. Lényegtelen, nem baj, ha eltér a véleményünk.
"Másrészt az a tapasztalatom, hogy a belépő szintű puskák nem profitálnak a prémium lövedékből.
Egy Geco pont azt hozza, mint az R10."
Ezt most még ki is egészítem azzal, hogy a pca-kban csúnyán leszereplő plinkelő Excite jól szerepel az LG14-el. Nem rosszabbul, mint más drága lövedék. És ezt nem is én állítom, hanem Robi, akinek srácai azzal lőnek - eredményesen.
Neki el is hiszem - noha az én méréseim mást mutatnak, nagyon mást.
Az alany egy LGR, de hasonlót hozott a 2001-es Anci is.
Befogva, folyamatosan tesztelve a különböző lövedékekkel.
Az első kép a Geco-Excite
Az LGR már picit jobb az R10-el - de csak árnyalatnyi a különbség.
Az 1-es a Geco, a 6-os az R10, és a 7-es a JSB EE
közbül RWS és HuN lövedékek.
Rugósoknál a befogás nekem nem jött össze, arról nincs tesztem, támasztva jobbat lőttem, mint befogva...
De az LGV támasztva ezt hozta a Geco-val, miután átesett egy dugattyútömítés-cserén:
És ez volt a csúcspont:
Azóta ha hiszitek ha nem, de kellő tisztelettel fogom a kezembe, mert az a puska, ami ilyenre képes - megérdemli. És ettől - fura mód - jobbakat is lövök vele!
Hiába, az agy ilyen fura: "elhittem", hogy sokkal jobbra képes, mint eddig - és lám!
Tényleg nem akarok Beléd állni, nálam nagyságrendekkel többet tudsz a lövészetről, pont ezért is érdekel a véleményed. Igazad van, valamit oka biztosan van, hogy a Walther annyian használják.
Gondolom pontosságban nincs már ezek között különbség. Mivel csúcsmodellekről van szó, így talán a megbízhatóságuk is hasonló. Az elterjedtségben szerepet játszhatnak a gyártói programok, szponzoráció, szervizháttér is. Mondjuk a testreszabhatóság sokat nyomhat a latban, hiszen így sokkal szélesebb réteget tudnak lefedni. Akinek meg szerencséje van, annak kézre áll az olcsóbb Bau :)
Az oroszoknál még a Steyr Challenge is sokszor feltűnik, nálunk meg nem is tudom, hogy lő-e vele valaki. Lehet, hogy náluk annak a gyárnak a képviselete a legjobb?
A fene se tudja. Működik a márkahűség is. Ha valaki, mint én is LGR-el kezd versenyezni, szinte automatikusan vált LGM1-2-re majd az LG300-ra. Nem is nagyon gondolkodik el rajta.
Ehhez persze nagyon (!) kell az, hogy maradéktalanul elégedett legyen a fegyverrel, a körítéssel és az elért eredményekkel.
És persze az FWB 300-ról sima út vezet a 600-as családra, majd jöhet a 7-800-as pcp.
Ancinál kicsit más a helyzet. Én nem ismertem a 80-as években olyan menőt, aki Anschütz-el ment volna.
Aztán megrázták magukat - volt jó alap - és a pcp-kkel újra a toppon vannak.
Finomságokban talán vannak eltérések, de mind remek fegyver. Bármelyik alkalmas a legmagasabb szintre is. Kinek mi jön be.
Azért, én csak maradok a Walthernél - légpuskában....
És a 10,8 ra:
Aki marad az LG14-nél, pedig már 90 felett lődöz - az sose éri el, csak véletlenül.
Akkor most már csak ez a vélemény eltérés közöttünk:
"Egy Geco pont azt hozza, mint az R10." -- szerintem ez nem igaz. Kézből talán, azt nem tudom ellenőrizni. Támasztásból távcsővel nálam nem volt igaz, sem LG-vel, sem LGR-el, sem Dianával. PCP-m saját nem volt, így azt nem tudom.
Urakok!Egy kérdés:Szerintetek "van az a pénz",amiért "Nurma"újra betáncol az UFC oktagonjába? ;-(
Harminc-egynehány esztendősen nagy kár lenne,ha tényleg abbahagyná.Kicsit izzadságszagú,kicsit unalmas,de fantasztikusan eredményes a pali!! Nagyon sajnálnám,ha tényleg eltűnne.Azt pedig még inkább,ha bohócok vennék át a megüresedett "trónját".
Ha a középpont 1mm-es körön van rajta, azt jelenti, max 0,50mm-re van a középponttól a lövedék középpont. Akkor a lövésnyom széle is max 0,5mm re van a középre szimmetrikus 4,5mm-es körtől. De neked van igazad az két tized eltérés nem pedig egy tized.
A 10.9 átmérője 0.5mm, jól írtad hogy 10.7-10.8 határán van a puska, ha 1mm a szórása. Lehet megint lehurrogni, de lézerrel nem megy majd ezen a kínlódás. Fenntartom hogy ez egy csúcs lövőnek aligha hiányzik, így ha egyébként mechanikailag "ugyanolyan" lézerpuskát adnak majd nekik (sütés, tömeg, geometria), nem fognak ríni amiatt mert század-kör pontos lett az eszközük. Olyan náluk ma a VM csúcspuskáik 1mm-es szórása, mint a "mi szintünkön" egy-két egész pont szórás (LG14). Erre (is) próbáltam utalni pár napja a feltett kérdéssel.
OK, de miben jobb a Walther vagy az Anschütz? Elektromos sütés? Azt nem mindenki szereti, pláne ha épp verseny közben merül le. Pontosság? Állíthatóság? Nem kötekszem, tényleg érdekel. Ahogy láttam azért pld. távol-keleten elég népszerű, pld. a kínai nők kezében javarészt ez van a döntőkben.
Fricu1: Nyilván a legtöbb ember a seggét verné a földhöz ha 1mm szórást tudna lőni, de szerintem ettől még az szélsőséges esetben lehetne mind 10.8 (talán 10.7 ) is. Most már tényleg előturkálom, hogy mi volt a konklúziója a tavaszi körnek :)
Amint láttad azt írtam a Bau 800-as versenyen ütőképes puska ami nálam azt jelenti , hogy egy jó versenyző akár jobb puskák ellen is tudna vele nyerni mindezt kb. 950 000 -ért . A másik amit írtam , hogy van nála jobb manapság LG 400-E 1,1 milláért , Anschütz 9015 1,5 milláért . Arról nem írtam , hogy baj van vele mert nem ismerem.
Értem, csak saját tapasztalat/mérés, így OK. Azért mielőtt leírod stabilitás szempontjából az ISSF 10m számokat lövőket: a menők SCATT alapján 10mm-nél kevesebb mozgást produkálnak a sütés előtti 2,5 másodpercben a táblára vetítve. Az is javarészt csak egy kis csigavonal középen.
(Nincs már jelentősége, de az 1mm szórás nem 10.9 szerintem. Korábban a törzsközönség számolgatta itt a tizedelős köröket és emlékeim szerint kb 0.25mm sávok jöttek ki, tehát valahol a 10.7-10.8 határára esne ez a szórás. Ha nem számoltam el akkor jelenleg a legjobbak által lőtt 630-634 körüli eredmények átlag kb. 2mm szórásnak felelnek meg. De ebbe már a lövész és a puska összes "hibája" benne van.)
Én a saját méréseimről tudok számot adni. Én nem fogom be a fegyvereket. A laposfejű lövedék pedig emlékem szerint, a rövidrostos lőlapon akkora lukat szakít, mint a valós átmérője. Az 1mm-es középpontos szórás azt jelenti, hogy lövedék középpontok rajta vannak, vagy belülre esnek egy 1mm-es körön. Namost ha ez a lőlap közepén van akkor az mind 10.9-es találat. Elvileg, ha jól számoltam.
1mm középpontos szórás nem sok egy jó puskánál 10 méteren? Ha jobbra-balra 0,5mm számolok akkor is ez kb. 10.7-et jelent. 2mm szórás esetében meg 10.5-öt. (Eddig az volt a mondás, hogy a versenypuskák satuba fogva olyan pontosak, hogy tíz lövés után se esik át a lövedék a lyukon.)
Egyet értek. Csakhogy ez azt jelenti, hogy már a nyílt irányzékú lapon sem tud 100-at lőni, még elvben sem. Már maga a cső sem.
Legfeljebb véletlenül.
Ezért nem alkalmas arra, hogy olyan versenyző eddzen vele aki ezt akarja elérni, mármint a 100-at.
Ezért kell a kezébe pca, vagy pcp, amelyik képes erre.
Én sem sznobságból eddzek itthon minimum egy LGR-l, mert meg tudom lőni a 100-t, nem lövök többet még jó esetben sem annál, mint amennyire az LG14 elméletileg képes - de egy 95-nél biztosan tudom, hogy azt az 5 hibát én vétettem. BIZTOSAN én.
Fel sem merül, hogy a puska vagy a lövedék hibája.
Kénytelen vagyok magamat figyelni, elemezni - hogy javulhasson az eredmény.
Ez lényegében pszichológia. Mióta van egy LGV-m is, és feltettem ide is, hogy mit tud - azóta lényegesen nagyobb odafigyeléssel lövök ezzel a rúgóssal, mint korábban a Féggel vagy egy Szláviával esetleg. És ez persze azonbal meglátszik az eredményemen.
Az a helyzet, hogy látszik ISSF álló lövész vagy. Nem tudod a tényleges pontosságát a kategóriáknak. Azt tudod általában mit tudnak vele lőni és a kettő nem ugyanaz.
Aki támasztásból igyekszik a legjobbat lőni távcsővel, az tudja a kategóriákat puskában, lövedékben, mert a támasztás embertelenül lekicsinyíti a lövő hibáit. Azért marad hiba így is és ettől van értelme versenyezni így, ezért lehet rangsor.
Én pont ezért találtam ki és kezdtem el ezt a sportágat, mert megvénültem és akartam egy olyan számot, amiben szar vesével és remegő kézzel is lehet verseny.
10m-re egy LG-14 az 1300Ft-os laposfejűvel, támasztásból, távcsővel 5-6mm-t szór max ( ez most középpont szórás). Ennyit tud a cső ezen a távolságon. És nyílt irányzékkal is ennyit tud. csak nyílt irányzékkal nem tudsz annyira pontosan célozni. De a puska ugyanazt tudja - mindegy milyen irányzék van rajta, mindegy, hogy támasztod, vagy kézből lősz. A puska kurva jó alapból is. A szar puska is.
Egy jó puska jó lövedékkel távcsővel támasztásból 10m-re 1-2mm-t szór max. ( ez középpont szórás). Inkább csak 1mm.
Szóval a kettő között van minden amivel valaha lőttél.
Ez az oka a vélemény különbségünknek, hogy én a standard szórást teszteltem ki, azt ismerem.
De nincs ellenemre, hogy az álló lövészettel kapcsolatosan ne én fújjam a passzát szelet.
""És igaz a Tereplövészet összes válfajára ugyanúgy: nem tudsz fejlődni - edzővel, vagy a nélkül - , ha nem jársz kőkemény, színvonalas versenyekre rendszeresen!" Siratom is az SK Opent , az E Hétvégén lenne , pihenten mehettem volna rá , pénteken hely közelbe alvással - 160 km vezetés nélkül nyugisan érkezve , erre a jelen dili szétveri ezt a lehetőséget is... Utána is nézek megtartották-e az első napot , de kételkedem , mert zűrös infókat olvastam az ottani viszonyokról is ... :( ....
Lehet tényleg hall valamit. Én süket vagyok. Ha meg pisztolyoztok mellettem és fent van a filvédő - pláne.
Akkor csak a lökésből érzem, hogy lőttem. :)
És pont erről a bizonytalanságról elmélkedtem az imént.
Hogy az embernek legyen bátorsága szembenézni a saját hibáival, kell az, hogy fel se merüljön, hogy a puska a hibás, vagy a lövedék, lőszer. Ha meg van is némi alapja - tuti, hogy nem tanul belőle, mert könnyebb ráfogni a nyuszira.
És ezzel bele is ragad a középszerbe, vagy az alá.
Nem könnyű meló az embernek elismerni, hogy én bsztam el valamit.
Teljesen igazad van. Az téma boncolgatás a pontlövészet körül forgott. Ott adott a távolság, fényviszony, célméret, stb. mind konstans. Nem az nyeri a versenyt, aki jobban tud szelet kompenzálni, távolságot becsülni.
És igaz a Tereplövészet összes válfajára ugyanúgy: nem tudsz fejlődni - edzővel, vagy a nélkül - , ha nem jársz kőkemény, színvonalas versenyekre rendszeresen! A sok edzés mellett, természetesen. A nélkül a legjobbaknak sem megy...
-Az 1 szint feletti edzős dolgot beszélgettük már , de a magyar valóság abban amit én lövök- az amit leírtam , nem az edzőhöz menés , ezzel nem tudok mit tenni , Ha csak puffogtatnék különösebb fegyelem/figyelem nélkül mikor van időm edzeni , akkor nem jutottam volna el addig, hogy a versenyeken 80%-ban az elért pozícióm nem az álló és térdelő célokon múlik , Ma csak 2x25 percem volt Állóra, de az többet ért mint máskor 2óra vegyes edzés Mind3 pozícióban. A technikai dolgokban is egyet értünk kb , Én is vén csontokkal lövök, és nem érzem szükségét hogy nagyon fiatalabbat vegyek(max egy lg300 alutech tusát próbálnék ki - a gyakorlásban hiszek-és a kiismert technikában, amit az én szintemen nem hiszem hogy túl fogok nőni . Könnyített versenyes bekezdéshez még (Jobban lövés) : egy akármilyen verseny komplett lemenedzselését nehéz eltalálni, csak az addigi hibákból való tanulás kísérletezés után lehet javítani változtatni - edző hijján esetembe ...
Megerősítelek! Hozzá teszem még: a nyílt irányzékolásnak is megvannak a maga kis előnyei. Először a kisebb, tehetségkutató, hazai versenyszámos, teljesen "amatőr" versenyekre, országos döntőkre küldik el a kis versenyzőket. Van sikerélmény, pozitív megerősítés. A Diákolimpia - akármennyire profinak hangzik is, mégsem nemzetközi verseny. Legutóbb Székesfehérváron, egy szimpatikus, és közismert edző hölggyel beszéltem magáról a versenyről. A tanítványai erőt megszakítva akarnak nyerni, dobogóra kerülni ott, mert 10 potyapontot hoz az egyetemi, főiskolai felvételihez! Ja, igen: nem focisták, hogy megelégedjenek a bőr rugdosással, gondolnak a jövő alapozására is.
Őszintén szólva nem tudok olyan lövészről, aki mondjuk a légfegyver lövedék hibájára fogta volna a rossz szereplését. Tűzfegyveresben sem. Most az élvonalról beszélek. A mi köreinkben azért gyakori, hogy hallom: " a hangján hallottam, hogy alig durrant. Oszt tessék: egy alacsony nyolcas!"
Pedig a hülye is látja a lőlapját elnézve, hogy sütés hiba, befekvés, vagy akármi, mert a többi lövését is szanaszét szórja, mint bolond pék a lisztet...
A kispuska 30 fekvő az egy olyan szám, ami nagyon jól szól az esély egyenlőségről. Nyílt irányzék - gyárilag! -,nem módosítható tusa, minimum fél kiló sütési erő, amit ellenőriznek is OB.-n általában. Több nagyon jó versenyző barátom azért nem lövi, vagy ha lövi, azért köpköd, mert ritka kényelmetlen a ZKM gyári pofadék fekvő számokhoz. Márpedig a legtöbb versenyző azt használja versenyen. Én is. Jobb, mint a TOZ 8. Vagy a 48 M leventepuska.
Ilyen még Sziluettben a Könnyű Puska kategória is. Szigorú össz súlykorlát, közel egy kilós sütési erő, semmi mókolás. Még a tusa talpat sem cserélheted le rajta kényelmesebbre.
Hozzá teszem, technikai sportban mindig az elérhető legjobb technikával akarnak lőni a versenyzők, ami szerintem egy szint fölött már csak pszichés pluszt jelent. Azt hiszik, a csúcstechnika jelenthet pár tizedet, és valószínűleg jelent is! Fejben sok minden eldől.
A lövészet viszont akkor sem Forma 1, hogy a csúcsmodellel pontosabban tudok lőni, és nagyságrendekkel. Gyakorlatilag nulla különbségek vannak a 10 m légpuska felszerelések között, a fegyvertől a füldugón keresztül a napellenző silten át.
Ki milyen szponzori háttérrel rendelkezik, mit adnak nekik ingyen a nagy gyártók. Nem hivatalosan arról is hallottam suttogni, hogy a nagyágyúk egyike, másika a szponzor puska kosztümjébe varázsoltatja a saját kedvenc márkáját, amit megszokott...bár erre tényleg semmi konkrét bizonyítékom nincs.
Tehát aki olyanért veri a tam-tamot, hogy esélyegyenlőség, meg társai, arról első blikkre lerí, hogy nemhogy versenyen nem járt még nézőként sem, de képben sincs a lövész sportról...
Könnyített verseny.
Egy világversenyen sem tudod feltérképezni, hogyan, s miként kell jobban versenyezned.
Szerintem pont neked is írtam már régebben: egy szint felett már csak külső segítséggel fogsz tudni javulni. Ezért vannak a szakedzők, akik több évtizedes rutinnal, és megfelelő elméleti iskolázottsággal rendelkeznek. Nem poénból tartanak komplett, egész napos előadásokat csak a táplálkozásról, tanítanak meg a teljes csont és ízületi rendszer mellett a 350 önálló elnevezésű izom tapadásáról, működéséről, stb.
Volt szerencsém végig nézni egy edzőtábori edzést, amit a szövetségi kapitány tartott a női pisztolyos kerettagoknak. Már a "lányokat" is öröm volt nézni lövés közben, de engem a hibajavítás érdekelt. Mint akkor megtudtam, az edző legjobb barátja az okostelefon! ;-) Elmondta, hogy hiába látja, mi a hiba a lövővel szerinte, ha azt nem tudja neki vizualizálni. Ezért megy a videó felvétel, majd a lövés után kielemzi a versenyzővel, és meg is mutatja a felfedezett hibát.
Mondjuk, amikor 25 m-re a sportpisztollyal egyik lány sem lőtt rosszabbat tízesnél, a mi fejünkkel elképzelhetetlen elsőre, ugyan mi hiba lehet bennük? Igen, az egy teljesen más liga, amiben ők lőnek.....
Első 60 lövéses versenyeimen FÉG GPM D2 sportmarkolatos pisztollyal lőttem. 495-505 között megyegetett. Aztán váltottam egy "komolyabb" Bau C20 légpisztolyra, mert állandóan attól stresszeltem, mikor fogy ki a luft a GPM-ből. Elmentem vele 527-ig. A "csúcs" fegyverrel sem tudtam túlszárnyalni azt az eredményt. Más kérdés - abban is teljesen igazad van - , hogy edzés nélkül ez nem is fog menni. Fricu meg tud erősíteni abban, hogy a reggeltől tartó lomolás, oktatás, edzés tartás után másnap úgy fekszem be versenyt lőni,
hogy előtte a puskámról sem tudtam letörölni a pókhálót.:-(
Aki eredményeket akar, az ne az esélyegyenlőséget erőltesse, hanem a rendszeres, és komoly edzéseket.
Robi rendszeresen tart nyílt napokat, ahová bárki beeshet az utcáról, fegyvert lövedéket - edzőt kapnak. Ingyen. Akár az egész család kipróbálhatja a lövészetet. Fegyver-bemutató, rendőrség, katonaság kitelepül, stb.
Aztán a következő edzésen sincs más, mint aki eddig volt....
Ezekkel az állításokkal nem tudok egyet érteni. És a szakma sem. Gondolom Robi majd megerősít - ami a mai elméletet-gyakorlatot illeti.
Nem szabad, sőt NEM SZABAD azt a gyereket tovább lövetni egy LG 14-el, vagy bármi hasonlóval, aki eljut a 30/280-as szintre. Az ugye 93-94-es átlag. Megkockáztatom, hogy a váltási határ nem itt, ha lényegesen korábban, 270-környékén kell, hogy legyen.
Az indoklás:
Mire idáig eljut az a gyerek, ő saccperkábé 3-4 éve nyomja az ipart - kivéve, ha egy Istenadta zseni, aki a génjeiben hordozza az ólmot. Az átlag-gyereknek kell hozzá ennyi idő. Ha nem motiválod azt a gyereket, mi a fenéért maradna ott?
A többi délután lóg a haverokkal, csajozik (vagy fiúzik, jó esetben a lányok), bulizni jár, stb. Ő meg hetente legalább két délután ott rohad a lőtéren, és jó pár hétvégén is, de van aki még többet.
Ha nem tud előrelépni, előrejutni, elmegy a kedve, és úgy otthagyja az edzőt, a lőteret, mint Szent Pál az oláhokat!
És mi más lehet egy kiskamasznak az előrelépés, ha nem az, hogy felnőttes fegyvereket, felszerelést, egyebet kap, hogy előrébb lép legalább a helyi ranglétrán?
Amúgy is ekkorra már inkább junior, mint ifi, szóval jöhet gond nélkül a zárt irányzék. Rengeteg megfelelő fegyverből lehet választani. Ezen a ponton még elég egy Bau 300-as, egy LGR, akár egy D75 is. Mind megáll 100 körül, még ha a versenyzőnek is kell kicsengetnie. Szó nincs arról, hogy 2000 Eu feletti fegyvert kellene adni neki. Mit adsz neki két év múlva, ha már ezen a ponton megkapja a lehető legjobbat?
Abban ugyan igazad van, hogy pusztán a fegyver cseréje nem eredményezi - pláne nem azonnal - az eredmény megugrását, sőt akár rövid visszaesés is elképzelhető, de hosszabb távon (fél év) már megtérül.
És még egy szempont: (ezt más ügy kapcsán már megírtam) az eredmények továbbviteléhez elengedhetetlen, hogy legyen korrekt visszajelzése a lövőnek. Pontosan kell tudnia, hogy az adott hiba mögött az ő hibája van, vagy a fegyveré.
Képtelenség úgy a 280-ról 290, vagy az fölé jutni, ha bizonytalan a fegyver. Nem azért, mert a fegyver nem lenne képes rá (bár egy Szlávia esetében már ezt se zárnám ki), hanem azért mert a lövőt blokkolni fogja a bizonytalanság.
A lövőnek meg kell tanulnia, ha mindent jól csinált, a megfelelő ponton sütött, stb., akkor annak tízesnek KELL lennie! Ezt meg kell tapasztalnia újra ás újra, hogy beíródjon a sejtjeibe. Ha ez elmarad, sose lesz stabil a lőtudása. Sose fogja "érezni", hogy ez most balra ment kicsit. Még tízes, de kicsit balra. Ha ezt nem érzi - megette a fene! Sose fog 300-at lőni.
A kocsihoz nem értek - arra nem tudok reflektálni.
Na végre , jövőre megszűnik az energiaspórolásra fogott átállítgatás. Csak az a kérdés hun lészen a stop télen-nyáron vagy ép középün vagy mint ahogy én csinyálom, hogy mindig hozzáadtam vagy elvettem egy jórácskát. Mifasznak kínozzam a mutatókat évente?. Azzécsak el jutottak a felismerésig, hogy ennek is annyi értelme mint az elektronyos autóbbnak a foszilis világban.
egy gyakorlott lövő nem enged abból ha nincs műszaki gond hogy saját fegyverrel lőjön ... ha csak nem minden mind1 alapon kezd bele. A kezdő meg fogadja el hogy befektetett energia nélkül nincs javulás-nem elérhető az eleje , ha ez nem megy neki akkor a "feje" miatt nem alkalmas versenysportra ahol kisebb nagyobb kudarc érheti , de ezekből tanul ebből is tudja magát felépíteni az ember .... hibát kategorizál - mikor ? hol? miből kifolyólag ? milyen állapotba volt? fáradtabb volt-e mint előtte 1-2 alkalommal ?bekajált verseny előtt-vagy ellenkezőleg, vagy keveset ivott? Mit kell tenni hogy ne ismétlődjön meg?
ezek könnyített versenyeken nem térképezhetőek fel.
Olyan versenyt kellene hirdetned amiben korra nemre való tekintet nélkül, 25 méterre kizárólag ugyanazzal a gyári mókolatlan puskával mindenféle kiegészítők nélkül nem merev ruházatban ! , szabadon választott testhelyzetből bármilyen alátámasztott ideiglenes alátámasztást nélkülözve lőnének 20-at kétszer. Akkor 1000 ft.egy. belépővel és a nyertesnek 1hó. igyenes bérlethasználattal nagyobb lenne a látogatottságotok és kisebb lenne a nyírvákolás mert a klasszikus versenyszámok utánpótlása látogatottsága szerintem leáldozott, és nem csak a gyakorlottak lehetnének győztesek. Ha nincs felkeltve reklámozva a lőteretek csak a leépülés biztosított és a szenvedés a fenntartásához. Lehetőséget kell adni a szaktalanoknak is a legelképesztőbb versenyszámokkal, amiben azonos esélyekkel indul mindenki ! és azonos fegyverrel ami akár még egy profit is megizzaszt és a sor végére utasít.
Én Bau fan vagyok légfegyver vonalon. Mindig nagy álmom volt egy P34 pisztoly, de sosem kerültem közel egy megfizethető/kiváló állapotú darabhoz. P30-am van jelenleg is. Több szakágat lövök vele. Egy látatlanban ízig vérig sportlövő embertől vettem kintről, szervizelve, patika állapotban.
Egy kosár csipás macskáért nem cserélném el!
800-hoz volt szerencsém kipróbálás erejéig. Egy álom. Fricu kedvéért írom: kettős vakteszt alapján az Excité Plinking lövedékkel volt a legkisebb szórásképe.
Egy P 70 alu tusás van a szekrényemben. Attól pontosabbra, jobbra nincs is igényem. Még a Szláviám is többet tud nálam, nemhogy a piros/alu csoda!
Maximálisan igazad van! Csak példának hoztam fel a dolgot, hogy lehessen számolgatni, hasonlítgatni más sportágakkal.
Nálunk évi 18.000.-Ft tagdíjból kap mindent a gyerek, ami kell. Igaz, nem egy gyerek-egy felszerelés arányban, de már most több a lövészruha, mint amennyien fel hajlandóak venni;-) És még idén tervezünk újabbakat beszerezni nekik.:-)
Ráadásul csak Országos Döntőkre kötelező elmenniük, ha bejutottak a megyei selejtezőkből. Nem szólva arról, hogy bérelt kisbusszal, közös utaztatással eddig nagyon pénztárca barát módon megoldottuk a logisztikát...
A számolással kapcsolatban: egy kezdő gyereknek nem kell ruha, cipő, új puska is csak akkor, ha a klub nem tud adni vagy a szülők erre akarnak költeni. Úgyis legalább 1 évet nyílt irányzékozni fog, ekkor még kesztyű kell csak, szóval 100e alatt maradnak a költségek.. Ha ügyes és van kedve zártra áttérni, akkor kell majd a ruha-cipő-AR20. Aztán később másik ruha (vagy kinövi, vagy jobb kell neki), illetve jobb puska.
Ennyi idő alatt egy focista is szétrúg pár cipőt szerintem.
Bau 800-al egyébként mi a baj? Nyilván a Walther mindig is elterjedtebb volt, de attól még akár az EB/világkupa döntőkben is előfordul más gyártó, pld. a Bau vagy Steyr.
Előnyök aZ AR 20-al szemben: könnyebb a gyerekeknek. Olcsóbb. Fényévekkel jobb a felhúzása a Hammerlinél...ami legendásan elqrt egy agyszülemény pontlövészethez.
Hátrányok: sütése, állíthatósága csak ugatja az alu csodáét. Nem árulják diopterrel. Külön kell megvenned hozzá a szettet, amit nem gombokért vesztegetnek. Tudom, mert én vettem hozzá annó. A "dioptere"egy vicc kategória. Ha lesz hozzá lelkierőm, kiveszem a dobozából - azóta is ott áll a szekrény mélyén -, és lefényképezem. A szerkezeti megoldását szerintem nem kell neked részleteznem. Amikor a lövészet eleve úgy történik, hogy az előagyon támasztol végig lövés közben....hát nem véletlen, hogy sokan lengőcsöves, tusa cserés megoldásra építették át.
Pontlövészetre akkor sem választanám az AR 20 helyett, ha még olcsóbb volna.
Mindkettőt akkor veszem kézbe, amikor akarom. Sokat lődöztem mindkettővel, és bármikor lőhetek velük ma is. Mondom a véleményemet ezen saját tapasztalatok birtokában.
Nem egy kategória a kettő. Kérdezd Pintér Lacit. Neki van egy tákolt darab nyílt irányzékos megoldás. Alig lehet ráismerni az eredetire. Szerintem még neki sem jutna eszébe diopterrel használni ...
Természetesen minden más az autó sportban . Nálam a rallye a király nem a forma 1. Jó példa Kubicza amikor nagy mellénnyel indult ralliban és úgy összetörte magát , hogy na . Ott nincs ragacs gumi ami tapad az üveg sima aszfaltra mint légy a légypapírra .
Nagyon más a rallye és a hegyi. A hegyinél fejből kell tudni a pályát, ott nincsen navigátor. Jó példa erre a nagyon sokszoros magyar bajnok gyorsasági versenyző, aki vagy 15 éve átült a rallye-ba és még nem nyert versenyt.
Ez egy általános tévedés, de ezt kihasználva átverték - részben - a szabálymódosítást azok a klubok, ahol Dunát lehet rekeszteni a Hammerlikkel. Még olyan klubról is tudok, ahol pisztolyos utánpótlás folyik gyakorlatilag, de kaptak a szövetésgtől vagy 10 darabot puszira. Lehet hozzá kapni nyílt irányzékot, fel is lehet szerelni rá megfelelő módon, de gyárilag diopteres irányzékkal szállítják, nem választható hozzá nyílt irányzék opció.
Tavalytól - igaz, külön kategóriában - versenyezhetnek ezzel a típussal nyílt irányzékkal a gyerekek is.
Amúgy meg marad a Szlávia, LG 14, Gamó, Tell, és társai. No meg kuriózumnak a Diana 60. Azt meg mi vertük át, mert nem ismerték a nyílt irányzékos opcióját.:-)))
Jelenleg nem tudok attól olcsóbb légpuskát, amit a szülő ma boltból, újonnan megvehet a gyerekének ISSF 10 m légpuska lövészetre, és megfelel minden elvárható követelménynek, ami kezdő szinten elvárható tőle.
Van tőle jobb puska? Hogy a f..ba ne volna! Sosem tagadtam. Megvenném-e a saját gyerekemnek a milla feletti kategóriát, amíg az sem biztos, hogy tud-e rendesen lőni? Szerintem csak az, akinek elmentek felül otthonról!
Kezeljük már helyén a dolgokat! Te más világban versenyeztél, mint a mai gyerekek, ráadásul jó helyen. Ma, amikor kötelezően meg kell venni a felszerelést nagyon sok klubban a kezdő gyerekeknek, hogy egyáltalán lőni tudjon, nem mindegy, mi az alap!
Már ne haragudj, de kíváncsi volnék arra a frissen belépő tizenéves gyerekre, aki pár edzés után már ki is növi az AR20 szintjét!
Tudom, hogy nem a legjobb, még teremlövészetre sem. Tudom, hogy konstrukciós hibák gyötrik. A sok műanyag rendkívüli módon mocskolódik rajta a sok használattól, és nehéz leretkelni róla a mocskot.
Mondjál egy olyan PCP légpuskát diopteres irányzékkal, állítható tusa talp - pofadék - sütés lehetőséggel, amit boltban, számlával újonnan be lehet szerezni ettől olcsóbban!
Ígérem, még rossz példának sem fogom felhozni többet az AR 20-at!
Komolyan érdekelne, mert jelenleg is nagyon kevés légpuskával rendelkezünk, a 2 db AR20 mellé elférne még néhány jó PCP puska.
De nem olyan áron, aminek 1-1 darabja elviszi a klub teljes évi gazdálkodását...
Addig viszont marad jobb híján a két Hammerli a gyerekeknek.
A legutóbbi Target Sprint OB-n a junior lány versenyzőm azzal lőtt. A 2x5 bukócélt 11 lövéssel szedte le. 400, és 800 m futás után, 140 körüli pulzussal. A bukócél mérete a 10 m-es lőlap fekete mezőjének a mérete.
A junior fiú versenyzőm ugyanezzel a fegyverrel lett bronzérmes. Két hibát lőtt, 12 lövésből ment le a 2x5 cél. Úgy, hogy neki át kellett célozni, mert nagyon alacsonyak voltak a lövései az adott beállításhoz.
Szóval, várok tőled, vagy bárki mástól ötleteket, a leírt feltételek alapján milyen légpuskát tudtok ajánlani az Ar20 helyett?
Ha már autó és versenyzés . Ott is azért nagy löket ha egy Lada agyon tuningolt motoros 150 lóerős Lada helyett egy széria E 36 1,6 BMW-vel vagy egy W 201 190 Mercedessel indulsz .egy hegyi versenyen ahol csak kanyar van . Ott cseszheted a plusz 40 lóerődet mert a Lada alatt nincs oldalanként gyári széria 5 lengőkaros hátsó futómű mint a Mercinél pl. csak egy kaka merev híd . Jó példa volt Ferjáncz Attila egy magyar kupán . A Volán szerette volna megnyerni a csapat bajnokságot és beültették ez miatt egy tuning Ládába . Sok lóerő speer difi meg minden . Attila az árokban kötött ki vele . Nem volt nagyon mérges csak kúvára .
Versenyszerű lövészetről beszélt Robi .Azon belül is a pontlövészetről gondolom nem pedig MDLSZ különféle ágazatiról . Ha azon belül a serdülő vagy ifi versenyzőkről beszélünk akkor sem AR 20-ast vennék nekik indulásra klubfegyverként hanem CZ 200-at . Abból majdnem kettő kijön egy AR árából újonnan és nem rosszabb fegyver csak nem olyan csicsás , sőt egy kis tuning és még jobb is és még akkor is olcsóbb.
Amikor 8-12 éve először kifejtettem itt, hogy egy kezdő ISSF szabályrendszerben lövő álló lövésznek tökfelesleges a versenyfegyver, mert a fegyver több százszor kisebb hibával lő -- mint a lövész.
A nagy kísértés az, amikor a lövész 30-ból eljut a 280 környékére és jobb fegyvert akar. A jobb fegyverrel jobb is lesz az eredménye, de csak 2-3 körrel, azokkal a lövésekkel, amik az érintők. Amik a gyengébb fegyverrel még érintők sem lennének - kb. 50%-ban.
A gyakorló fegyverrel amikor 297-300 köré jut ( tizedelés nélkül) csak és kizárólag akkor lesz értelme a versenyfegyverre beruházni. Még arra is emlékszem, hogy az autóversenyzőkkel tettem az összehasonlítást, akik eleinte a kis kategóriás autókkal lesznek a kategória közepén-végén és ahelyett, megtanulnának jobban vezetni, inkább feljebb lépnek 2 kategóriát. Úgy érzik fejlődtek, mert ott már a dobogó közelébe jutnak. pedig ez csak önámítás - egyszerűen sokkal kevesebben vannak a nagyobb kategóriában. Ennek ellenére ez lett az általános tendencia a magyar autóversenyzésben. ( volt azért ebben más tényező is. A sponzorpénz 70%-át vissza kell adni és a drága kocsira könnyebb számlát szerezni, mint az olcsó alkatrészekre...)
Mindenesetre az lett a következmény, hogy teljesen nulla autóra kihalt a széria autó csoport. 20 év alatt elértük, hogy mindenki drága kocsival versenyez, -- amit nem mer kockáztatni, mert a sporzorpézt vissza kell tenni zsebbe.
Végeredményben megszűnt az autóversenyzés, biztonsági kocsizás zajlik.
Sajnos nagyon hasonló zajlik a lövészeben is -- azzal a döntő különbséggel, hogy itt még sponzorok sem léteznek. De az eredmény ugyanaz.
Nekem volt olyan FWB 300S-em,amire régen egy fegyvermester mar helyet nyílt irányzéknak és egy szabadpuska irányzékot rakott rá,hogy az ifik is lőhessenek versenyen.Akkor még megengedett volt a barkácsolt irányzék is,nem volt kötelező gyárinak lenni.
Gondolom Robi azért az AR 20-at írta,mert az kapható gyárilag nyílt irányzékkal és így az ifik is lőhetnek vele.Na meg elég könnyű fiatal kezdőknek is.Viszont az is igaz,hogy ennyiért egy Walthert is lehet kapni,mégha nem is újat.
Emlegeted az AR 20-ast. Az egy belépő szintű edző fegyver kategória soha nem volt versenyfegyver . Egyik lövész társunk most hirdeti a Bau 800-ast 800 000-ért . Az már egy ütőképes csúzli de nem a csúcs manapság már . Manapság nem úgy műkszik a dolog mint amikor én kezdtem 76-ban a lövészetet szerencsémre jó helyen a Szentendrei Katonai Főiskolán . Akkor zöldfülűként kaptam egy Hammerli International gyorstüzelőt kezdésnek . Amikor az edző látta , hogy befaragtam magamnak a markolatot és már elég jól lövök vele egy hónap elteltével , elvette és kaptam egy Hammerli 230-ast ami nem volt olyan jó mint az akkori csúcs a Walther OSP de a második legjobb volt amíg nem jöttek az FAS 601 Dominók , de örültem mint majom a farkának . Manapság meg vedd meg magadnak amire telik megy .
Véleményem szerint, ha a totó eredményeket a szelvény alakú lőlapokon lőnék, -és egy verseny átlagát hoznák ki nyertes szelvénynek- és lehetne rá fogadni mint a fociban, esélyes lenne a sportág felemelkedése ;-) Kellene beszélni valami illetékes elftárssal a szerencsejáték zrt-nél. Hátha valaki látna benne jövőképet :-)
Nem azért utálom a focit, mert nem szeretem (na ez jó nagy képzavarra sikeredett), hanem a gusztustalan mértékű túldotálása, favorizálása miatt. Mindegy mit, csak sportoljanak a gyerekek! A foci is nagyon jó sport. Amit arra költenek feleslegesen kidobott pénzként, abból a keretből az égig lehetett volna fejleszteni az iskolai és szabadidős sportlehetőségeket.
Szerintem óvatos becsléssel is 100 ezres létszámban futkároznak reménybeli focipalánták a szép zöld gyepen. Kis falusi klubokban korlátozott a létszám, nagyobbakban az edzőknek nagyobb a mozgástere. Egyik sport sem olcsó. Nem a felszerelés miatt, hanem a versenyre furikázás okán. Egy szint felett a klub megoldja a versenyzőinek, de addig ugye el is kell jutni.
Volt szó arról, micsoda drága felszerelés igényű a lövészet a drága fegyverek, és az űrruházat miatt. Számoltam kicsit.
Belépő szintű légpuska zsír újan - mondjuk AR20 - 300.000.-Ft kofferral együtt. A konfekciós ruha 40.000.-Ft. Cipő 40.000. Kesztyű 8.000. sporttáska 20.000. Alá öltöző ruházat 30.000. Állvány, egyéb kiegészítők másik 30.000. Megtoldva pár kénylemi kiegészítővel, és akkor is kijön az egész fél misiből.
Ehhez képest egy tanítványunk nővére műkorcsolyázik, immár nemzetközi szinten. A korcsolyája önmagában másfél milla, és 1-2 évnél nem bírja tovább az élezést olyan használatnál. Másik ifjoncunk nővére lovas sportot űz (díjugratás).
Saját lovak, szállító tréler, stb. A zab sincs ingyen.;-) Soroljam?
Lehet egyeseknek sírni, hogy milyen drága a lövészet, de akármilyen csapatsportban szinte minden hétvégén meccsek az ország minden szegletében, horror utazási költségekkel, mert ugye kötelező menni...
Exdinó írta nemrégen, hogy a nemzeti Lőterünk melletti fociakadémián mennyi gyerek kínozza szombatonként a gyepet. Vidéki suttyóként elég sokszor megfordulok a lőtéren verseny, versenyeztetés, vagy tanulás okán.
Még annyi Q, Zsé, vagy XX osztályú felső kategóriás autót nem láttam még máshol olyan négyzetméter/ sűrűségben. Lehet, csak nekem furcsa, és a Pesti emberek alapból mind milliomosok, de ezt azért kétlem. Az a szülő, aki ennyit rá tud áldozni a fiára azért, hogy talán sok év múlva legyen belőle egy ...veled is csak többen vagyunk...középszerű focista, akár lövésznek is taníttathatná a gyerekét. Igaz, abból nem fog tudni megélni, mint a nulla tehetségű labdakergetéssel...
Na azért voltak itt eredmények is. 8 évvel ezelőtt hoztak a tartási törvényben és rendeletben egy olyan szabályozást, aminek követése azt jelentette volna, hogy szilveszterkor minden elöltöltős és replica tulajdonosnak a Dunába kellett volna dobnia a fegyverét. A jogszabály értelmezése erre vezetett. Egy azóta már haragossá vált sporttárs juttatta az értelmezést a Parlamentbe. Ennek eredménye az lett, hogy adott szabály hatályba lépését határozatlan időre elhalasztották. De visszavonni a hülyeséget, na azt nem. A szabály mai napig megtalálható a rendeletben, csak éppen nincsen hatályba léptetve.
kérdezem: hogy a jóistenbe fog működni a maszkos szurkolókkal a több milliárdért 12 éve beszerzett és telepített arcfelismerő rendszer, amivel a futbal huligánokat és a kitiltottakat eddig felismerték?
Lehet hegyeket megmozgatni, de ezen nem nagyon lehet változtatni.
Főként úgy nem, hogy nagyon erős és befolyásos a fegyverellenes lobbi. Ha nem lenne az a pár vezető beosztású vadász, már rég begyűjtötték volna még a csúzlikat is, nemhogy a sportfegyvereket.
A napokban a tévé teli volt egy szegény kutyussal, akinek egy barom légpuskával kilőtte a szemét. Túléli, de megvakult fél szemére a blöki. Azonnal beindult a kórus további szigorításokat követelve. És ilyenkor nincs is mit mondani.
Tíz sportlövő érem nem hoz annyi hasznot - mint amennyi kárt tett ez a hibbant.
Hogy magyarázod el 9,9 millió fegyver-ellenzőnek, hogy ha ez is sportszerűen lőtt volna valaha, tuti nem csinált volna ilyet?
Hogy ezzel az erővel a konyhakést is be lehetne tiltani, mert azzal is embert ölnek!
Nehéz ügy.
Az elmúlt 30 évben ha léptünk is egyet előre, de azonnal hármat - hátra.
Ebből látszik, hogy ritkán veszel retour jegyet :-) Egyébként pár éve olvastam egy tanulmányt, ami a Horti korszak fejlesztéseiről szólt. Amik nemcsak mostanában épültek meg, azoknak már a harmincas években! meg volt tervezve a nyomvonala. Aztán meg sok más is, ami hál istennek nem épült meg :-)
Meglepődtem: valóban olyan sok gyerek akar focizni? Egy kollégám fia focizott pár évig Hatvanban, a szülőknek igen erősen rajta kellett lenni, ha azt akarták hogy a gyerek valamire jusson: felszerelést venni, ha nem otthon játszottak vinni- hozni őket , stb. Másik eset: Hatvan melletti kis falu, az edző nem lehet kicsit sem szigorú , követelménytámasztó mert akkor a gyerek elmarad a fociedzésről és még a csapat sem lesz ki létszámilag.
Nahát! Most könnyes lett a szemem, mert félrenyeltem olvasás közben. Amikor régen a Budafoki úti tükörgyárban dolgoztam T.M.K.-sként, a Bovone fazettázógép szalagjain is kiszerelés nélkül szereltük a csapágyakat. Annyi volt a trükkje, hogy be kellett lazítani a szalagot, és minden beérkező görgő alá egy hézagoló lapot tettünk. Amikor a csapágy rögzítő zégergyűrűt leszedtük, addigra a hézagoló lemez már belazult, és kijött. Így a csapágyat könnyedén ki tudtuk cserélni, vissza a zégergyűrű, és mehetett tovább a szalag. Valahogy így lehetett a mozgólépcsőnél is, pedig még sohasem szereltem olyat. A németek ilyen szempontból hülyék. Nem látják át az egész működési folyamatot, csak részegységeket. Akinek az a dolga, hogy görgőt cseréljen a mozgólépcsőn, azt másra ne kérd meg soha! ;-) Ezért szoktam mondani, hogy: "Coitus ergo ego sum!"
Pár évvel ezelőtt beszélgettem erről Pető Laci olimpikonunkkal. Sportágválasztó rendezvényre kitelepültek airsoft,és egyéb fegyverekkel, felszereléssel, reklámanyagokkal. Közel 1,000 db kupont osztottak szét a szép számú érdeklődő között, ami 3 ingyenes edzési lehetőségre jogosított. Négy - azaz 4 - gyerek/felnőtt élt az ajánlattal. Ebből egy sem maradt ott, amint fizetős lett volna az egész. Pedig képzett lövész, edző, és nagyon ért a gyerekek nyelvén, ahogy a felesége is. Jól menedzseli a lőterét szép felszerelés áll a gyerekek rendelkezésére, és most már Meyton gépekkel is el lesznek látva.
Mi az elmúlt években sok hasonló "családi nap"-ot csináltunk mind a saját, mind más, megyei lőtereken. Kaja, előadások, íjászat, lövészet, hagyományőrzés, honvédségi és rendőrségi bemutatók. Mind teljesen ingyenesen látogathatóan. Bár voltak 60-100 fős rendezvények, de 90 %-ban sportlövők, tagok ismerősi, kollegális, iskolatársi köréből kerültek ki. Meghirdettem többet itt is. Egy ember nem tolta innét oda az orrát. Jártuk az iskolákat a megyében. Bemutatóval, és elő-versenyekkel egy országos utánpótlás verseny döntőjéhez toborozva a fiatalokat. Ingyen felszerelés, oktatás, felkészítés, hogy jól szerepeljenek a döntőben. Egyetlen egy sem maradt hosszú távra edzeni, versenyezni.
A tagjainkkal (gyerekek) edzés után jellemzően van egy kis fém sziluett lövöldözés, hogy más szakághoz is kedvet kapjanak. A nagyobbakat elvisszük segítőnek célt állítani, lőlapot cserélni IMSSU és Gyorspont versenyekre, ha össze tudjuk egyeztetni a dolgokat. Mindenféle brutális fegyvert megnézhetnek ilyenkor másfél méter távolságból, sőt, még a hozzá való lőszert is megmutatjuk nekik kicsit közelebbről.;-)
Házi versenyeinken rendszeresen van HFT cél lövészet is különböző távra, nyílt irányzékkal, és jó nagy killzónával, hogy legyen sikerélmény. Ha mást nem, kiteszek ellőtt 12-es sörétes hüvelyeket 10 m-re, és lehet azokra is vadászni egy kicsit, szórakozás jelleggel.
Levonom helyetted a szomorú konklúziót: a lelkedet kiteheted, a mai gyerekeket nagy ívben nem érdekli a sport, ha a sportág neve nem "labdarúgás" szóval kezdődik.:-((
Buta, korlátozott, utánpótlás korú focisták tengeréből tudsz válogatni, ha versenyzőt akarsz kinevelni. Sportlövészetre meg lasszóval kell fognod, és azok töredéke sem fogja megütni a nemzetközi mércét, akármilyen kiváló versenyzők.
Mondjuk, ez utóbbi teljesen igaz a labdarúgókra is, csak hatványozottabban, de legalább őket gusztustalanul tele tömik pénzzel, ha botlábú, ha falábú, ha féllábú...
Az új kijáratnál pedig 3-3 darab francia CNIM gyártmányú ( Marseille-i hadiüzem által gyártott ) mozgólépcsőt építettünk be . Később a 4-es vonalon beépített összes CNIM gép már Kinában készült mert a francia üzemben csak hadi eszközöket gyártanak manapság.
ha sok penzem lenne beszallnek az eurosportba es ugyanugy mint a snookert (regebben sokat biliardoztam, imadom) föidöben este lehoznek napi szinten 1-1 akarcsak feloras összefoglalot 1-1 versenyröl (ft, hft, ipsc, sziluett, steel challange, idpa - ergo mindent ami nem issf. majdnem minden orszagban vannak versenyek. az hozza a nezettseget es sokan latnanak olyan löveszszamokat amiröl nem is tudtak. akkor jobban menne az erdeklödes. penz nelkül sajnos nincs mozi :-(
Erről annyit , hogy mikor a Baross -téren a 4-es Metro kijáratnál üzemeltük be a hat darab CMIM francia lépcsőt 3 hónap alatt akkor a francia vezető szerelő felkért bennünket dolgozzunk nekik külföldön mert ez náluk dupla időben szokott működni . Amikor a Moszkva téren építették be a német O&K német mozgólépcsőket a német vezető szerelő kissé selejtes volt . Fingja nem volt a dolgokhoz.
Tegyük fel, van egy szép, saját tulajdonú házad, de szeretnéd még komfortosabbá tenni. Van pénzed pár dologra, és a rokonok, barátok is besegítenek a munkába. Megcsinálod. Boldogság. Világbéke.
Vagy: van egy lepukkant ingatlanod, amit a rokonság, és a telek tulajdonosa segített évtizedekkel ezelőtt felépíteni szó szerint a puszta földről.
Állam Bácsi a hátad mögött átírja a telekkönyvben a határokat, a terület besorolását, és kijelenti, mostantól az övé. Mivel jártatod a pofádat felháborodásodban, még milliós perköltséget is az arcodba vág a veszett fejsze nyele miatt. Mivel a régi iratok hogy-hogy nem, eltűntek minden irattárból, ahol elvileg évszázadokig mindent elraktároznak. napi 24 órás őrzéssel. Másolatot meg nem találsz róla, mert a régi vezetők sem a rendszeretetükről voltak híresek.
Volna forrásod felújításra: egy "mecénás" több pénzt tudna felújításra, átalakításra adni az ígérete szerint pár év alatt, mint az ingatlan össz értéke. Egy feltétele van, a jogviszony egyértelmű és bizonyos irányú rendezése. Ez alapján lehetne megnyitni a pályázati forrásokat. Az Á.B. elzárkózik mindentől, még szerződést sem akar kötni veled, csak a pénzeket szedi be tőled bérleti díjként. Mondjuk, ezzel öngólt rúgtak: a dézsma beszedésével ugyanis elismerik, hogy mégis csak jogviszonyban állunk egymással.
Pályázni továbbra sem tudsz, mert a pályázatnál nem tudsz olyan szerződést bemutatni, hogy "ráutaló magatartás".
Közbe jön még egy sportpolitikai vonal, csak hogy árnyaltabb legyen a kép: egy olyan beosztású ember, aki nem dönt ugyan a pénzekről, de van más sportklubos kedvezményezettje, évekig a pofádba hazudik arról, milyen jogi vonalat kell erőltetned, hogy megoldás legyen.
Még egy teoretikus hasonlat: mindezek ellenére, a tulajdonos engedélyével a saját zsebedből finanszírozva építesz a lepukkant házad helyére egy kacsalábon forgó kastélyt. Két nap múlva meg elzavarnak a portádról, ha akarják, mert most már egy értékes ingatlannal rendelkezel, és nem olyannal, mint ami csak viszi a pénzt.
Én a saját szememmel láttam mennyi idő alatt cserélték ki a keletinél az egyik mozgólépcső összes görgőjét. És nem lehetett ferdetengelyes, mert akkor 3 óra múlva lehetett volna ismételni. Lábon cseréltek. A németek nem hitték el, mert nekik volt egy szerelvényük csak arra, hogy elvigyék a szalagot szerelten a karbantartóba. Ezek megragasztották a gumikorlátot és volt olyan ragasztás, ami évekig jó volt. 1982-ben.
Na itt meg mi történt? Nehogy kitiltassátok magatokat. :)
Inkább felhozok valami mást, bár ezzel valószínűleg a lelkébe gázolok annak az olvtársnak aki szerint egy topikban csak egy vonalon folyhat a társalgás (ami lehetőleg az általa felvetett téma legyen), de vállalom a kockázatot :) :
jajongtunk korábban az utánpótlás hiányán, azaz hogyan lehetne a gyerekekkel megismertetni és számukra érdekessé tenni a lövészetet. Mivel a közvetítések szinte kizárólag csak az olimpiai számokra korlátozódnak, így valószínűleg ebben kellene valamit lépni előre. De neeem, szerintem nem a ruha levétele a jó irány :)
Most láttam a zsombói lőtéravatóról (hurrá) egy rövid riportot, amiben Gundel T. Gábor is ott sertepertélt és arról beszélt, hogy segítene érdekesebbé tenni a közvetítéseket. Szerintem tényleg nem lenne hülyeség ha egy sportközvetítésekben profi, de egyben a lövészetet is kedvelő emberke véleményét is kikérnék.
Meg persze az is fontos, hogy mit közvetítenek: ha lesznek olyan európai és világverseny döntők ahol a mostani utánpótlás képviseli a magyar színeket, akkor a gyerekek figyelmét talán majd jobban felkeltik a korban hozzájuk közel állók sikerei. Márpedig a jó szereplésre van esély, az elmúlt pár év alapján egy elég combos junior mezőny alakulgat ki itthon. Jelenleg már van kb. 10-12 olyan fiatal, aki korosztályos európai versenyeken már jól szerepel és a felnőttek közt nemzetközi szinten is eredményes lehet (vagy már az is). Ehhez persze az sem árt, ha előtte kicsit jobban megismertetik őket. Most láttam azt az M2 gyerekműsor videót amiben Péni mutogatja a lőteret. Ez jó irány, több ilyen kellene, fiatal szereplőkkel.
Legjobb tudomásom szerint 1982 és 1987 között a BKV egy kiemelt vállalat volt. Mindent, szó szerint bármi anyagot gépet, műszert beszereztek, ami a metrohoz kellett. A Népstadion állomás alatti folyósokban olyan műszerezettségű szobák is voltak, hogy arra az EMG-ben és Gyöngyösön is megnyalták volna a szájukat. Nem is beszélve a Kálvin térnél a 4. 5. emeletről.
A karbantartókhoz szépen óvatosan a francia, angol, német metrósoktól küldtek "tanácsadókat" akik a valóságban sok száz tekercs filmet lőttek el arról, hogyan javít a magyar szakmunkás 3-4 óra alatt.
Szóval aki fikázza a BKV-s karbantartókat, annak fogalma sincsen miről beszél.
Még annyit bármennyi pénzt rámernék tenni arra, hogy tudnék olyan feladatot adni neked amin az első óra bágyadt merengésén kívül mást nem tudnál produkálni, forgácsolás témában.
Még szerencse, mert ezüstérmes lennél az aranyerem mögött. Rengeteg a betanított munkás nem kell reklámoznod, gengszterváltás előtt is volt belőlük elég, mitöbb sokk is azért is volt van annyi selejt a piacon, de gondolom erről sokkat tudnál írni szellemfél ;-D
Nézd én nem nézlek le és elvárom tőled is . Én nem tegnap kezdtem az ipart hanem 1971 -ben mint általános lakatos ha ez mond neked valamit . Utána egy hadi üzemben dolgoztam esztergályosként és sík és csúcs nélküli köszörűsként ( centerlesz ) valamint menetelő gépeken is . Menet mángorló és anya menet fúró gépeken . Revolver esztergákon stb. Engem nem tudsz megvezetni gépeken . Sőt kovácsolásban és hőkezelésben sem . Ennyit erről. Csak púderként ív és láng hegesztésben sem . Ne is említsem az autó karosszéria motor és egyéb javításokat . De amúgy tisztellek csak nem vagy ellenfél ezekben .
Azzé több mint 10-szer megcsurrant benne réz meg alu mielőtt beköszöntött a tavaszi áradás, ólomhoz, néha röghelyes vagy. Köszörülni már nyóc éves kor óta tudok minden járatot, és az az anyag amit ajánlottam azt teszi amit írtam ne képzelegj. Folyadékhűtéssel meg méginkább kikapta volna az élét- ja ki lett már akkor próbálva, És csak kézi előtolás van, nézd csak meg a diktátort ( tanmese ) , hogy miképpen gyakorolja a kiskereskedésben!
Lassúégés sztem születésünk óta zajlik, csak állítólag 28 éves kórig újraépít aztán meg le, mint hülyelejtőn a szánkó alatt csúszott gyerek. Jövő héten megyek vizitre, hogy milyen állapotban vannak az orvsokk, na ottanik is mérnek folyton folyvást még jó,hogy nem seggbe. Én egyébként temügin;- vagy rumigin- de jó a puncihsis mega calcitirijó, jó is azakis folyékony vitamin 30-eve és a szürkeállmány csk.csak duzzadik . ;-)
Ez gondolom az U vasból alkotott " öntő kanál " . Ezen , hogy szétégett nem csodálkozom . Max ólom öntésre lett volna jó . Az , hogy a spiáteredet a " fához köszörült élszögű késsel" esztergálod az nem azt jelenti , hogy a munkadarab kúva kemény hanem nem jól köszörülted meg a szerszámot , nem jól választottad ki a fordulatszámot és az előtolási sebességet és nem használtál hűtő-kenő folyadékot . Az etalont meg meg köszönöm ha elküldöd próbára . Csak egy példa . Kb. 40 éve csináltam egy VW 1200-es bogár generált . Annak meg volt rendesen égetve a lendkerekén a felület és repedezett volt a kupplung tárcsa miatt . Azt egy Csehszlovák Narex sárga jelölésű vidia késsel tudtam felszabályozni . Annak is izzott a lapkája de dolgozott mivel azt nem nagyon illik hűteni .
Tudjuk,hogy égésével igen magas hőt képes generálni.Azt is tudjuk,hogy a szervezetünkben is egy lassú égés megy végbe.Manapság úton-útfélen azt hallom,hogy zabáljam a mindenféle magnéziumokat izomra,nyakra,főre,úszómedencére.
És tessék:Bárhová mennék,mindenhol a testhőmet vizslatják.Már oskolába se könnyű bejutni hőemelkedéssel.(nem mintha bármellik srác piszkosul vágyna rá)
Lassan az utcára sem lehet kimenni egy forró grog után.;-(
Ez valami összeesküvés? Jól fűtsük fel magunkat magnéziummal és rohadjunk otthon?
Már több mint egy éve öntöttem denemutoljára bronzalut, ebben, és közben befigyelt a magnézium-véletlen. Kb 5 perc és így megcsusszant a 100-as u ;-D ollan fehérség volt a kohóban aszittem jeti bujt belé ( lene mostan egy projekt, krokodildundi kés kézvédő krokifej löttyintése ( farigcsáltam mintát fából amit levettem szilikonnal majd kilyöntöttem vijaszbó-a sokszorosítás végett ), de most nem vagyok gyorsanmozgó menekülőképes, ha kell, majd tán két ünnep közt ;-D )
Urakok!Tessenek kinyitni a bugyellárisokat!Rendezzünk gyűjtést!
Itten bámulom a kormányinfót.Látom,hogy egy rakat újságíró tesz fel kérdéseket a kormány felé.Mindenki talpig maszkban,mint egy túlképzett rablóbanda.Egy,csak egy legény van talpon a vidéken,pőre pofival nyal kérdések címén.Bizonyára nem fussa neki és szerkesztőségének maszkra.Dobjunk össze egy kis maszkalávalót szegény pesti srácoknak!Ne legyünk fösvények!Gyűjtsünk!Ezzel segítve szegények társadalmilag igen fontos munkáját!
Itt van a kép. Az aluból ha érdekel adhatok egy darabot, hogy elcsodálkozz mikor meg akarod munkálni rapiddal, fához köszörült élszöggel ( de vashoz való élszöggel is kicsorbul ). Nem légből kapott mese
Csak össze gugliztad, jól van :-) színfémekről sehol sem írtam, értelemszerűen ötvözetek :-) a spiáter rúd ami kiveszi a gyorasacél éllét kb.40mm átmérőjű kb. 300-as fordulaton és ezüstösen csillogó fehér a törésfelülete . Majd kapsz egy fotót ide a leolvadt u vasról ami nem repülőgépszárnyként kezdte és nem guglis forrás ;-D
Sok minden nem "smakkol" azokban amiket írsz . Emlékeztetőül egy-kettő . Olyan kemény spiátert öntöttél 82 % alu+ 18% cink , ami a gyorsacél szerszám élét tönkre tette és amin manapság vasat egyengetsz . Ezt olyannak meséld aki nem ért a forgácsoláshoz. A keményfém lapka élét is tönkre lehet vele tenni csak fogásvételnél jól neki kell verni a spiáterhez máris kitörik az éle . A másik , hogy magnéziumból öntenek fegyó alkatrészeket meg egyebet , te is öntöttél magnéziumot . Magnéziumból semmit nem öntenek csak ötvöző anyagként használják alu ötvözetekben . Magnalium, Elektron , Duraluminium néven azokban is kis százalékban adagolva . A Duraluminiumban max. 2% magnézium , 4,5% réz ,1,2% mangán és valamennyi szilicium adalék van . Ebből öntenek motor alkatrészeket , fegyver alkatrészeket , készítenek autó vázszerkezeteket, repülőgép szerkezeteket stb. Hőkezelés és öregítés után ezek hasonló szilárdságúak mint a lágyacél . Egy dologra ráhibáztál a nagy hőmérsékletű égésére ennek az ötvözetnek . A B-29 nehézbombázók Wtiht motorjainak hibája miatt voltak motortüzek ami miatt a dural forgattyúsház is meggyulladt és a magas akár 3000 fokos hő miatt a szárnyak leolvadtak .
A két anyag fajsúly eltérésével kezdtem amiért hanyagolják az acélt-fölöslegesen ( gondolom könnyítés minden téren ), de vagy nem tudja vagy nem esett lé neki, hogy tudja-ná ;-) ( Azt a fotót látná amikor véletlenül magnéziumot adagoltam a brozalumínium olvadékba és megszaladt tőle a százas u vas;-( )
Hááát, én nem olvastam az olvtárs hsz-ében vas-alu ötvözetről...
Valami ollasmiről ír, milyen arányban szerepel a puskuban az acél - úgy magában, és az alu(ötvezet) detto magában, nem egymással ötvözve. Hogy ezt az arányt honnan szedi, az más kérdés...
Jó volna már lassan abba hagyni ezt a vicceskedést ebben a véresen komoly témában! Kezdek én is lassan megijedni! Zsolti kollégám
osztott meg velem egy múlt heti, valami magyar nyelvű hírportálos írást: egy 89 éves nénike átesett tavasszal ezen a nagyon veszélyes víruson, és felgyógyult szerencsésen. Nemrég ismét elkapta, de már sajnos nem élte túl.
Nem tudom, vezércikk volt-e, színes apró, vagy a vicc rovatban írták a hírt. Ha az elsőben, komolyabban kezdek rettegni, mert ezek után már bármi jöhet! Ha a viccrovatban, vagy a színes hírek között, akkor inkább tollasozó pingvinekről, vagy rollerező levelibékákról olvasnék híreket szívesebben.
Most őszintén: nem erről szól a fórumozás, a facézés, meg a tököm tudja, milyen mai közösségi felületek?
Szakmaiság? Ugyan már! Egyedül én írok ide kimondottan szakmai jelleggel, és csak azért, hogy minden olvasót kiemeljek a tudatlanság mocsarából! ( Na jó! Ezt addig töröltetem, amíg valaki komolyan nem gondolja.:-)))