Már régóta nem irtam, de rendszeresen elolvasgatom a friss hozzászólásokat. Elsősorban Petyabácsi aggodalmaira tennék egy rövid bejegyzést.
Egy dolgot tudomásul kell venni. Az Albea tervezésénél és gyártásánál elsődleges cél volt a költségtakarékosság, ezáltal lehetett viszonylag alacson áron értékesíteni. Ez természetesen egy csomó kompromisszummal jár. Nyilván nincs alatta méregdága futómű, nincs benne nagyteljesítményű motor és a megjelenése sem olyan mint egy csili-vili Peugeot xxx.
Cserébe viszont lett egy funkcionális családi autó, nagy utas és raktérrel. Sikerült összerakni egy megbizható gépet, amivel bátran el lehet indulni bárhova és abban bizos is lehetsz, hogy meg is érkezel.
Nyilván mint minden járműnek ennek is vannak sajátosságai pl. a kormányzás. Erről korábban sokat irtunk ide, de aztán arra jutottunk, hogy ez nem tragikus és könnyen megszokható. Rövid időn belül fel sem fog tünni, hogy a kormány áttétele mennyire direkt.
Ha valaki minden szempontból megfelelő gépet akar akkor nem Albeát kell venni. Egyébbként megnyugtatlak más komoly márkák pédányainál is rengeteg hiba va. Pl. a Ford Focus karosszériája is legalább annyira billeg, szük a vezető lábtere, a 100 LE motor alig vonszolja.
Azt mondom, hogy az Albea még mindig jó választás, akik ilyennel járnak elégedettek, szinte nem kell rákölteni semmit és nem utolsósorban árban elég jól elérhető.
Nem osztom pesszimizmusodat. Sokat járunk pályán. A legtöbbször 130-al. Semmiféle fárasztónak tünő egyenesfutás tartási gondom nem volt. Nagytestü járművek előzésénél sem trahgikus a helyzet. Szélben sem. Bocsánat, hogy tanácsolom (sokan nem fognak egyettérteni), de legkényelmesebb balkézzel a kormány közepét fogni alul, jobbal meg az utas térdét(már ha csinos hölgy), ez esetben nem fárasztó az egyenesbe tartás, és különösebb figyelmet sem igényel. Én direk élvezem a sportkocsi szerü, kormánymozdulatra történő azonnali reagálást.
Alkatrész ügyben idáig csak h. kerékcsapágy kelett. Azt a szerelő szerződött beszállítója azonnal hozta, így a dolog problémát nem okozott.
Biztosító. A kötésnél felkinált listán rajta van. Esetleges javítás esetében pedig az Audatex kalkulációs rendszer tartalmazza.
Tehát összegezve: aggodalomra semmi ok. ( legfejebb az, hogy pár nap mulva átlépjük a 100000 km.-t, és öregszünk, a benzin meg egyre drágul. )
Köszike minden befutott jó tanácsért és bátorításért, azóta is gazdagon
olvasgatom a régebbi cikkeket, hozzászolásokat. Hiszen van annyi, hogy
akár már egy új gépet, egy sokkal jobb madarat is összerakhatnánk belőle.
De ha szabad, inkább kérdezgetnék még...
Nos, visszatérve az általatok is említett billegésre, én ezt csak akkor tapasztalom,
- de intenzíven-, ha hirtelen ide-oda rángatom a kormányt vagy 120 felett.
Szerencsére, erre még nem volt igazán szükség. Viszont, egyenes útszakaszon, normál viszonyok mellett is koncentráltan kell fogni a kormányt, mert ha csak rágondolok, hogy
odébb húznám egy nüasznyit is, már ott is van. Ez igaz rá, úgy jobbra mint balra.
Úthibánál, sineknél, rájavításoknál dob egyet, mint bika a matadoron, de nem zörög,
nem kopog, csak kultúráltan megrázza magát inkább úgy hátul, a farocskájánál.
Szóval minden gömbölyű is lenne, csak hát az útjaink többsége egyenes és bizony
elég fárasztó a kormány középen tartása és az arra való koncentrálás. Azt hiszem
ez igen csak minimális elvárás lenne félholdas testvéreinktől ill. a talján vitézuraktól.
Ja, és még egy. Az európai autókák legtöbbjében ott lityeg az a fránya kotyacsont
nevezetű stabilizátor. Itt nem van olyan? Többi Fiáton miért van? Nem is szerelhető? Javítana valamit az egyenes haladáson, a stabilitáson?
Pesti vónék mit tagadjam, ám szívesen összefutnék hasonlóan kíváncsi kollégákkal egy rövid okosító meating céljából, itt a környéken.
És végezetűl egy igen csak kőltői kérdés? Az alkatrész beszerzés. Mert hogy még a biztosító is úgy vett fel, hogy ismeretlen típus. Se rajz, se cikkszám. A bontósok se nagyon ismerik.
Hiába na, a jóból mindig kevesebb van, és úgy kell rá vigyázni mint a hímestojásra!!!
Csalóka ez a billegés: azt hiteti el Veled, hogy most mán' mingyá' borulunk, osztán mégse...
Emlékezetes "kalandom" pár éve. Hajnalban mentünk Kecskeméter repülőnapra - először az Albival /addig ugye a jóindulatú, stabil Nagypolák.../. Balos ív, hú ez húzós lesz, 90-ről fékezés 80-ra. Húú ez meredek lett volna, ha nem fékezek!
Este visszafele mese nem volt, fel kellett venni a hömpölygő csorda forgalmát: 110-120 mindenhol, itt ott nagy befékezések konvojban...
Aztán jött egy jobbos ív 110-nél/s ugye ÍGY már szűkebb!/, vazz, ez a reggeli kanyar! SOK LESZ! A fenekemben vannak, már nem lehet fékezni, el fogunk szállni, a f..ért kell ennyire hajtani a német autóitokat!
Aztán lebillent a külső hátsó kerékre és ...semmi: egyszerűen bevette a kanyart, stabilan, biztonságosan. Ennyi.
Ez számomra egy konstrukcióbeli,-hangolási hiányosságból faragott erény - például abból, hogy primitív a hátsó futómű, meg nagy a szöggyorsulása a kormánynak s ezt kompenzálni kell ijesztgetéssel:
Míg a német autóknál azt hiszed, Te vagy az istencsászár, tapad, nem sodródik - mint a KGST autók ruszki gumival - stabil ez ecsém hangsebességnél is, oszt' mégis jól el is szállsz teljesen váratlanul, s korrigálhatatlanul, addig az Albeánál beijeszt, beijedsz, s meg se próbálsz viszonylag nagy sebességel beesni a kanyarba, aztán mégis van tartaléka rendesen. Ha be is nézed, akkor leseggel az ívkülső hátsó kerékre, ami ugye kintebb van, mint az első(!) - aztán betapad, mint paliklaci a formaegybe...
Ugye ez már egyszer szóba került: 80, 90-es évekbeli autókkal tudok példálózni. Mely autóknak szélesebb a hátsó nyomtávja, miknt az első, na melyikeknek? Bizonyos németeknek /most ne gyertek a középmotoros fenevadakkal/:
Bizony én is eleinte meghasonlottam magamtól: 15 évi -akkori - hivatásos vezetői múlttal nem tudok úrrá lenni a Derék Jószágon?
Azt tudtam, hogy nagyon közvetlen a kormány áttétele / a szokásos 3 és fél - négy - fordulat helyett két és fél, ennyi az Alfáké szokott lenni! , de akkor is! /
Egy szintén hivatásos barátom jött rá a lényegre: ez kombinálva a holtjátékmentességgel az oka ennek.
Hozzátenném, hogy van még egy ok, s ez a három kombinációja együtt a hunyó: a rövid tengelytáv.
Ezzel nem nézegeted a csajoka...akarom mondani a plakátokat, mert arra is fogsz menni, amerre nézel, mint az állapotszőke nők :-)))
Persze megszokható - én már fél kézzel, pár újjal fogva a kormányt vezetek autópályán (sic!).
Egyszer / azóta többször/ odaadtam a sógornak - aki szintén nem kezdő csirke - pályapihenőben.
Az első felgyorsításkor aztán mondtam is neki: Te csak fogd a kormányt, meg kuplungolj, majd én váltok; akkorákat rántott a volánon váltáskor...:-)
Aztán megszokta.
Mondjuk használna neki, ha sebességfüggő lenne a szervorásegítés, de ne legyünk telhetetlenek:
Feláras a sebességfüggő rásegítés ENNYI pénzért!!!
Végül: anno a fórum elején valaki írta /adatlapot is csatolt/, hogy állítottak a futóművön - el a gyári értékről - , s utána jóindulatúbb lett, de ha megfeszülök se találom :-(
Jobb, ha beletörődsz, hogy ez ilyen. Ez magas építésű autó a telekre való, nem pályára.............feltétlen. Apróságokkal lehet javítani ezen a jelenségen, de alapjába véve ezzel kell számolni. Én raktam fel olyan felnit ami szélesebb nyomtávú az eredetinél, valamit segít. A gyári ET 44 én ET 35-öt raktam rá. Punto II gyári mérete(14coll, nem 13). Engem jobban zavar a sport futómű agyonkeményítve ezeken a vacak utakon.
Esetleg kemény telókat érdemes lenne belerakni, ezen már gondolkodtam én is. Kutyacsont szerintem nincs ebben a modellben.
Érdekes dolog egyébként ez a billegés az albeáknál, mert hátul merev futőműves, aminek azért jobban kéne tartania, mint a függetlennek( az enyém ilyen). KOMBI.
Eladnám Albeámat:- 2003-11 havi, 1,2 16V, 119.000 km. Elkészült a 120.000-es előírt szerviz is, fékbetét csere is, röviden teljesen tökéletes állapotban van. Karószéria is gyönyörő állapotban van, karc ill. korrózió mentes. Fogyasztása még mindig 5 liter hosszúban 100km/h átlagban.
Adok hozzá csomagtartót, Michelin téligumi szett/felni, stb.
Ha valakit érdekel akkor kérem hívjon a 06-30-9001210 tel.számon és a többit megbeszéljük.
Őszintén sajnálnám ha kereskefő kezébe kerülne mert a fent leírt adatok a valóságnak megfelelnek.
Vannak problémáim..., de kinek nincsenek! Ezért kérném a szíves okosságaitokat, hogy merre felé is tapogatozzak, mert hogy egyenes haladás mellett, már a kormányhoz érésnél is azonnal reagál Őkegyelme. ( Beácska) Nem kicsit, nagyon. Egyáltalán nem találom biztonságosnak az egyenes vezethetőségét. Kanyar az jöhet.., együtt élvezzük, na de az egyenes...? Autópálya kész katasztrófa még szellő nélkül is. Ha elmegy valaki mellettem a belsősávon, valósággal ellen kell kormányozni, hogy sávban maradjak. És nem 120 felett már akár 80-nál is. Amit tudok: 30 éve vezetek, ez nem gond. Gumik előírt méretten kiváló minőségben, beállított nyomás melett. Kormánymű spécin felújítva. ( Kár volt, nem kellett volna ) Futóműn látható hiba szervízben sem mutatkozott. ( Igaz nem márkaszervíz és nem darabokra szedve, csak rángatva.) Kormányholtjáték állítva elviselhetőre. Toronyház merevítés -házilag- megoldva. Az autó 1.2 Albea 2005-ös török széria, magyarországon értékesített. Km:95.000. Nagyon karban tartott, megkimélt.
Amit hallottam: Lehetne állítani a szervó olajnyomáson, ott a hűtő melett az olajszívattyú csonknál. Teleszkóp csere. Egyes futómű darabok szükséges cseréje pld. kutyacsont stb.
Szilentek cseréje, szükség szerint. Autócsere :)))
Kire hallgassak.., hol kezdjem.., fog-e javúlni.., megannyi kérdés+kérdés?
Viszont mind ezt leszámítva, egy Istennő az autóka, mármint Beácska Őnagysága!!!
Előre is köszönöm az irányomba való gondolkodástokat.
Vagy LED-es kontrollert dugsz be az aljzatba, vagy kibontod a csomagtartó kárpitozást és megnézed, hogy a horogtól jövő vezetékek hova mennek. Ha találsz egy elektronikai dobozt, akkor nyugodt lehetsz, ha csak simán a hátsó lámpák vezetékeibe van becsatlakozva, akkor nem rizikóznék. Remélem ez hasznosabb info.
Palioból weekend volt a "gyakoribb", az nem jó hozzá. Ez biztos. Nem egyforma hátsó a futrómű, emiatt a kipuff is más. Ami szóba jöhet az a FIAT SIENA 1996-2002-ig. Vagy egy ügyes kezű lakatos valami hasonlót felpattint rá.
Segítségetek kérem kipufogó rendzser csere ill. beazonosításban. Vásárláskor szokás szerint nincs benne az adatbázisban és érdeklődnék hogy ha már valaki vásárolt akkor melyik márka áll a legközelebb? Palio, Punto, Ferrari......:-))
A belső agya. BODY COMPUTER a becses neve. Ez egybe van a biztosíték táblával. Ez az elektronika azért van kitalálva, hogy minden egyben legyen, ami a kocsi működéséhez kell.. Ennek egy része dögölhet be a panelon, ha nem bírja el a terhelést. Tudni kéne, hogy lett-e korábban beépítve vonóhorog elektronika. Vagy kirelézgetve az áramkör.
Albea már egy éve megvan. Használtan vettem. Már megvételekor volt rajta egy levehető fejes horog. Szemmel lázhatóan még soha nem használták, ugyszintén én sem.
Írod, hogy az Albi rendszere nem bírja el simán az utánfutót. Ki akarnám próbálni egy kölcsön futóval, hogy az enyém jól van e bekötve, de félek, hogy valami bajt okoz.
Ez nem újdonság(legalább is nekem, nem). A gyári fesz szab éppen, hogy tud 14.00V-ot. Talán azért, mert olasz, meleg területre lett tervezve. Ahol nincs hideg, ott nem is kell full-fullra tölteni az akkut, még a végén főzné a vízet benne(Ez enyhe túlzás). De lehet, hogy ezt vették figyelembe................ nem lehet tudni. De az tény, hogy nekem a Palio is hasonló cipőben járt. Cseréltem fesz. szabot, beleraktam egy hitachi típust és kapásból 14,3 lett a töltés. A belső hőmérséklet emelkedésével fordítottan arányosan csökken a töltési határ. Ebben még a motor "segít". Ugyebár. A külső fesz.szabályzók esetében ez kevésbé volt befolyásoló tényező.
B.
Ui.: folyik az "új" verda karbantartása, azaz a pénz el............. :-)
Nagyon professzionális a leírás. Én kicsit parasztosabban fejeztem ki magam:)
A "feketébb lett", azt úgy értettem, hogy sötétebb lett a színe:) És ezt (turbó)dízel autónál tapasztaltam...
De télleg, régen 10000-ként ajánlották a cserét, mostanság meg már inkább 20000 a csereperiódus. Nyilván azért, mert az olajok minősége is változott. Bár mondjuk a motoromban Én is 6000-ként cserélem :P
A dugattyu a hengerfalon hatalmas sebességgel mozog, és ez komoly hőképződést okoz. A kenőolaj pedig minőségétől függően ettől a hőtől kokszosodhat, ami kenőképességének csökkenését okozhatja.Ez a kokszosodás (kormozódás) szinezi elsősorban feketére a leeresztett olajat. Minnél kokszosabb, annál kevésbbé tudja feladatát ellátni, elsősorban ezért szükséges időnkénti cseréje. Természetesen ahogy a motorban a pumpa keringeti, az ott lévő szennyeződéseket is magával sodorja.
A túrbós motoroknál még veszélyforrásként jelentkezik az, hogy a motor leállítása után a turbó még melegszik, a rajta lévő kenőolajat pedig ez a plusz melegedés még tovább igénybe veszi.
Mivel írtad, hogy az olajcsere utáni következő inditáskor az olaj már feketedett, most kiváncsiságból én is megnéztem. Csere óta 640 km-t ment a gép, de a nivópálcán látható olaj szine olyan, mint az újjé.
Én deresedésre gondolok, merthogy magában a -10, 12 fok nem okozott gondott /száraz, derült idő/, nyirkossággal párosulva viszont a -8 is gond volt. /A hideg ráhúzta a deresre.../
Huh, sikerült végigolvasnom (Misi; nem könnyítetted meg) :P
Hogy szalad az idő... 2010.06.12-án adtam utoljára életjelet :(
Bocsánat érte!
Na nézzük csak sorba...
PW vagy PeeWee33 :)
"Aki esetleg lát egy adventure Palio kombit Szolnok és környékén, akkor az az én kis kedvencem . Oda vették meg. (VAGA ! Te találkozhatsz is vele, tudtommal oda valósi vagy.)"
Igen, oda valósi vagyok (vagyis már mellé valósi) Szajolba, de az ott van közel és sokat járunk Szolnokra. Én nem emlékszem, hogy láttam volna eddig (vagy csak nem hittem el).
Fater esküszik, hogy Ő már látta és még gondolta is, hogy Te vagy csak ismeretlen volt a sofőr.
atp: (nem tudom aktuális-e még)
"csinált-e már valaki Albi vonóhorog elektromos bekötését."
Én csináltam és tényleg "nem bírja" el a kocsi elektronikája a plusz fogyasztókat... :(
Csak én akkor még szervízben dolgoztam és "olcsóbban" jutottam hozzá ahhoz az elektronikához... ami egyébként drága tényleg (tizenezer forint).
Cserébe, ahogy rádugok egy futót, lepróbálja az összes világítását és csipog ha valami sz@r. Nekem nem volt nehéz pozitívot találni hátul, mert egy 20-as kábelen megy hátra az erőlködőhöz...
Annyi, hogy a horog egyik tartólemezének a sarka nagyon kiáll és eltartja a lökhárítót, dehát mire jó a flex :) (Lökhárító visszarakáskor rá fogsz jönni miről beszélek)
Plusz van egy távtartó amihez elvileg 18-as lyukat kell fúrni... asszem az nekünk kicsit nagyobb volt.
jorakm: (ne haragudj, de emellett nem tudtam elsiklani)
"Nyomasztóan fekete (talán már bélka is volt benne) olaj folyt ki.Elviekben tízezer után akartam cserélni, de kissé ellezserkedtem. Akárhogy dicsérik ezt a Serenia nevü drága olajat, ez is megfeketedik."
Emberek (kik tévhitben élnek)!!! Az olajnak az a feladata, hogy kenje az alkatrészeket, hűtést biztosítson és ami a legfontosabb!!! a szennyeződéseket eljuttassa a szűrőhöz! Vagyis ha tiszta olajat engednél le az autódból az azt jelentené, hogy bent maradt a retek!
Higgyetek nekem, nem egy olajcserét csináltam... és pl. a TDCI autóknál olaj/szűrő le (megvártam mindig hadd csöpögjön ki), szűrő fel, olaj betölt, indítás, várás, leállítás. És szintellenőrzésnél (jelzem fél percet dolgozott a friss olaj) már sokkal feketébb, mint ahogy beleöntöttem.
misi:
Szerintem kicsit túlmisztifikálod ezt a benzin témát... de Te tudod. Nyilván nem baj ha jobb minőségű benzint tankolsz bele, csak általában nem gazdaságos. Úgy értem, hogy fölösleges magasabb oktánszámút tankolni bele, mert nem éri meg. Miénk szépen megy a (figyelem termékmegjelenítés) MOL-os (néha Volános) 95-össel évek óta. 80000 felé közelít és nem köhög.
Egyébként azt a hidegben furcsán járós leállóssat ez is eljátszotta eccer. Utána indult rendesen. Ez a furán járós indulásos hiba újkora óta megvan és örök rejtély marad. Valamelyik találkozón asszem kibeszéltük már ezt. Amikor először csinálta (csak hideg motornál) visszavittük a Fiathoz és kiváncsiságból beindítottunk kint az udvaron egy ugyanilyen motorú Albeát és láss csodát... ugyanazt csinálta. Innentől kezdve passzolt mindenki és megszoktuk (csak ritkán jön elő és pici gázt adsz abbahaggya).
Az idő múlásával, ahogy okosodtunk mostmár tudom, hogy változó szelepvezérléses... és azóta arra gyanakszom.
Mindenki:
Rövid történet:
Emlékeztek még amikor a generátor töltéseket ellenőrizgettük az albikon?? És ugye a miénk nem volt a toppon (újkora óta). Mindig halogattuk, meg igazából nem volt vele baj. Egyszer cseréltek egy akksit gariba hátha jobb lesz valami, nem lett jobb.
Nem is olyan régen jó kemény fagyos idők jártak és az autó volt hogy jópár napot állt. Már picit gyengébbnek tűnt indítózásnál az akku, de semmi gondja nem volt. Megint állt pár napot (4-5) és Fater szólt, hogy Pénteken majd mennének valahova és dobjam már rá a töltőt! Áhh, mondom minek :P Indul az... asszem csütörtökön délután hazaérve...
na most kimegyek beíndítom, de előbb kinyitottam a motorházat és megmértem az akksit. Uhh 11,xy Volt. Itt bajok lesznek. Indítózás Cseeeheee-zrzrzrzrzr (ez az a hang amikor csak a behúzótekercs kattog) zrzrzr. Szóval rádugtam a töltőt. És (betelt a pohár alapon) felszívtam magam és hétfőn lekaptam a generátort és elvittem a Szolnoki guruhoz, hogy nézze már meg... Délután hívott, hogy Padon jól tölt, mi legyen? Mondom egy fesszabályzót dobjon már rá. Megtörtént. Kedden felszereltem és azóta van töltés :)
Már olyat is láttam, hogy 14.4 Volt amit régen soha:)
Szóval nehezen határoztuk el magunkat (pár év), de csak az kellett hozzá, hogy egyszer nem indult!!! és megcsináltuk :)
Bárhol lesz idén találkozó, mi ott leszünk!
Azért ez most elég bő-lére lett engedve így fél év kihagyás után :)
Ma elvittem PeeWee33-hoz az Derék Jószágot, hogy gyanúnkat megerősítsük, vagy cáfoljuk.
Ő nem tudja ámítógéppel ellenőrizni, de megtudja szerelni.
Szóval a gyanúnk az volt, hogy az állandó városi használat, a takarékos vezetési stílus /pl. tudatos motorfékhasználat/, a motor teljesítményének nem kihasználása /minek az ilyennek ekkora hatalmas teljesítményű autó ugye.../ elszennyezheti a fojtószelepet, a levegőszenzort. Ez még nem jelent diagnózist, a hiszti okát majd a a kiolvasás mondja meg...
Itt már ugye nem mossa a pillangószelepet a gyorsítófúvókából ömlő benzin, viszont a kartergáz szennyezi /az meg a közhiedelemmel ellentétben mindig van/.
Gyakorlatilag azt végezte el, amit még a karburátoros autókon magam is rendszeresen megtettem: szétszedés, tisztítás.
Ezúton is szeretném megköszönni!
Ezen se bonyolultabb /sőt!/, mint egy duplatorkú Weberen, csak ehhez nem elég egy rossz csavarhúzó, meg kényesebbek a csatlakozók: egy rossz mozdulat és/vagy elértebb műanyag s már csináltál magadnak egy pártízezer forintos plusz költséget...
Szóval a gyanúnk beigazolódott: a fojtószelep igencsak koszos/habos volt, a torok meg az alatta levő "talp" meg ragadt a rárakódott olajmocsoktól. Lehet, hogy oka volt a problémáknak - majd kiderül.
PW nem győzte sprézni, törölgetni.
A levegőszenzor látszólag nem tűnt koszosnak, mindenesetre azt is megsprézte.
Sajnos nem vittem fényképezőgépet, a képek mobillal készültek, amíg volt memóriakapacitás.
Palio Weekeend újabb Palio Weekeendjét kipróbáltam /hidegen, egyesben is, de nem letiltásig :-))) /.
Szerintem nagyon egyben van: motorban, futóműben /rugók,stabilizátorrúd/, stb.
Ami szerintem necces, az egyedül a kuplungszerkezet.
Szerintem kitűnő vétel volt. Profi kezekbe került, pöpec gép lesz!
Volna valakinek esetleg egy megmaradt albea jobb oldali fényszóróhoz belső takarófedél? Fényszóró csere után esetleg a régi lámpáról kellene, mondjuk. Természetesen vásárlási szándékom van.
Gabesz!
Semmi akadálya sincs a "termékbemutatónak". Csak össze kell hozni egy talit. Na meg kell venned egy albit megint!!! :-)
micsoda mozgalmas időszak, de megoldottál mindent vagy épp azon vagy... és ahogy ismerünk tuttira sikerülni fog! :-) gratulálunk az új szerzeményhez, a legközelebbi találkozón szívesen szemügyre vennénk majd ám mi is, kérlek írj fel a listára 2 főt! ;-)
Munkám miatt is megszoktam, hogy írom a fogyasztást, meg anno a Nagypoláknál nem volt mindegy; jól beállítva a közhiedelemmel ellentétben kortársaihoz képest nem volt benzintemető. Igen, ha nyomtad neki, akkor a Volga, meg Nysa-motort is csuklás nélkül itató duplaturkú Weber szívbaj nélkül kannaszám zúdította be a naftát...
De az egytorkú Solex, meg Jikov karburátorokon kívül melyik nem?
A Poláknál azért volt értelme írni, mert a legkisebb elállítódás esetén megduplázódott a fogyasztása - igazolva a benzintemető sztereotípiát. Ha picit is nőtt a fogyasztása - s közben nem volt állatkodás, meg hűlés - akkor érdemes volt megnézni pl. a guminyomást, az úszóházat, gyertyákat, ne adj Isten az féknyergeket stb.
Tuti volt valami elállítódás.
Megszokássá vált a 18 év alatt: tankolás legalább egyszer havonta tele, nullázás, füzetecskébe számla, otthon beírás.
Az 1.4-es Albinál meg ott a fedélzeti kijelző, s nullázás előtt kiírom az adatokat. Ennyi.
5 évente meg egyszer ki lehet bírni rajzolgatni :-)
Hosszas szünet után nagy nehezen megoldódott a problémám. Az istennek se akart beengedni a rendszer ide a fórumba. Az anyja 7 100-át............. :-)
De használva néhány agysejtemet, pontot tettem a gondom végére.
Ez idő alatt történt egy kis változás a hazai gépjármű parkban.
Fájó szívvel elváltak útjaink szeretett Palio weekendemmel. Egy gyorsan jött "ákció" keretén belül megtalálta új gazdáját a család kombija. Háááááááááááááát megsírattam mikor elvitték az utcából. Sokat dolgoztam rajta. hogy az én ízlésemnek megfeleljen az interior, exterior.
Aki esetleg lát egy adventure Palio kombit Szolnok és környékén, akkor az az én kis kedvencem . Oda vették meg. (VAGA ! Te találkozhatsz is vele, tudtommal oda valósi vagy.)
Vettem egy másikat. Palio weekendet. Nekem bevált ez a modell, mind minőségben, méretben, költségekben stb. egyszóval az én puritán igényemnek.
Igaz ez újabb modell, fiatalabb, , talán szebb is formailag, ritkább is(ez olyan Albeás fazon), de vannak vele gondok, mint utólag kiderült. Orvosolhatólag, csak hát mindenért fizetni kell pluszba. Amit a régi Paliomnál meg nem kellett, mert pipec állapotban volt. Ennek egy igénytelen gazdája lehetett, büdös bagó szag van benne, koszos, mocskos belülről. Kontár gyógymódok az autóban. Amiket a kereskedő próbált eltüntetni. Relatíve megkíméltnek tűnik, csak hát használatban volt évekig karbantartás nélkül.............. és látszik is rajta. Csináltam magamnak egy hosszadalmas karbantartást.Én már csak ilyen vagyok.