Keresés

Részletes keresés

gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124861

Tudom én, hogy a nudi nem sex, de az egyháznál már a meztelenség is alapból biztosítékot ver. Amúgy meg csak poén volt.

Előzmény: H_G (124860)
H_G Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124860

Egy kis kiszögellésen azért át kell mászni a kettő között, de amúgy miért ne? A FKK nem a szexről szól.

Bolnak ez a kevéssé ismert fele:

1. A Bijela Kuca,

2. Kolostor,

3. az udvarában egy kis kemping,

4. rendes strand,

5. nudi részleg.

Igen jó hely lenne, az Aranyszarv zsúfoltságának itt nyoma sincs, csak sajnos Brac és Hvar között itt már keskenyedik a tenger, érezhető némi szélcsatorna-hatás.

Előzmény: gigi21hu (124859)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124859

Nudi és kolostor egymás mellett. Ez jó.

Előzmény: H_G (124856)
wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124858

épül a Krk híd a 70-es évek végén:

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124857

Igen, erre. akkoriban csak egy épület működött, az uszoda is rom volt. Igy is jó hely volt, elfoglalt egy teljes félszigetet az intézmény, az épületek között fenyőerdő, sok búbos banka (kevés túrista). Ahogy látom ma már más a helyzet.

Ezek szerint más szellemhotel is van arrafelé, én akkor csak ezeket láttam.

Előzmény: wdriver (124854)
H_G Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124856

Bolban is van egy horrordíszletté züllött egykori hotel, a "Bijela Kuca"... Nagyon jó helyen, nem a hotelsor része, hanem a város másik felében, a kolostorhoz (és a kis nudistrandhoz) közel.

https://www.flickr.com/photos/62153320@N04/6131072642/lightbox/

Előzmény: gigi21hu (124851)
wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124855

most láttam csak tavasszal.

itt beszéltek róla, vagyis fotót tett be egy "helyi" :-)

milyen klassz lehetett 1933-ban pl.

kis öböl, terasz, minden... :-) 

Előzmény: gigi21hu (124852)
wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124854

na várj, Te nem erre gondolsz?

a Zora Hotel.

ez is valóban sokáig enyészetnek volt kitéve,

máladozó medencetér stbstb..

ott ment el mindenki mellette és benézett.

és valóban első osztályú lett ahogy látom :-)

Előzmény: Törölt nick (124853)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124853

Még mindig le van pusztulva egy része? Mi vagy 15 éve voltunk a felújított szárnyban, akkor szuper olcsó volt elsőosztályú ellátással - azóta se voltam olyan jó ellátású hotelben ilyen olcsón. Tavaly néztem, mostmár drága nekem, az uszodát is felújították azóta és több épületet.A kisváros szép, a félsziget kellemes hely, akkoriban nagyon elhagyatott volt. Nagyon szép kirándulás még a Krka vízesésekhez, naturparkhoz elmenni, megér egy napot. Sokan fürödnek a vízeséseknél.

Előzmény: pearl_13 (124849)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124852

No igen, mi az omisalji hotelról kérdeztünk meg egy helyit. Azt mondta, hogy vegyes volt a tulajdonosi kör, a háború után pedig egyik szerbne, másik bosnyáknak, harmadik horvátnak mondta magát és ezen összekaptak rendesen. Mindenki szeretné magának a hotelből kivenni a részét, de  nem hajlandó aláírni semmit a másiknak. Így el sem tudják adni, szóval ez lehet más esetben is.

Előzmény: wdriver (124850)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124851

Mi anno Splitben találtunk ilyen szellem hoteleket. De ott többet. Ez még régebben volt, sátorozni akartunk és egy rendőrt kérdeztünk meg, hogy van-e tolerált vadkemping a közelben. Erre elvezetett minket egy korábbi szállodás részhez, ami előtt volt egy nagy fás terület tisztásokkal. Azt mondta, itt nyugodtan ellehetünk, senki nem fog minket zavarni. A közelben pedig végig elhagyatott szállodák. Azok már igencsak ki voltak fosztva ( nyilván a háború idején és utána ), de azért volt bennük még ez-az. Bútorok pl. Ott voltunk 2 estét, a másodikon már bebizonyosodott, amit az elsőn csak sejtettünk, hogy a városi fiatalok előszeretettel járnak ide egymást jól érezni. Egy-két akciót akarva-akaratlanul is végig néztünk. Egyszer full mellettünk egy kocsiban voltak el, másszor pedig az egyik szellemhotelnél néztünk végig egy akciót, ugyanis amikor jöttünk ki, pont a bejáratnál ott szexeltek, mi meg vártuk, hogy elmejenek, hogy mi is távozhassunk hihihi. Aztán néhány éve Omislaj-ban az Ucka Hotelt jártuk be, az is egy szellemhotel. Valahol aztán találtam képet róla, amikor működött.

wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124850

mikor voltatok?

a hely tényleg hiperszuper.

kilátás Primostenre, kiépített klassz part..

tuti azért nem mennek rá mert volt tulaj problémák vannak voltak...

pearl_13 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124849

De ott van a "hotel",  mi is néztük, hogy állhat egy ilyen szuper helyen kihasználatlanul, lepusztulva... 

Előzmény: wdriver (124838)
hul Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124848

Sajnálom, hogy félreérted.

Senki nem nyomta le a homokos partot és tolta előre a sziklásat. Nincs jobb meg rosszabb a kettő nem ugyanaz, de ugyanolyan értékes és jó tud lenni.

Annyi a dolog, hogy félreértés, miszerint a homokos part a fő kritérium, hogy gyerekkel csak az a jó. Erről nem lehet meggyőzni esetenként másokat, de a tapasztalat nálam és nálunk van, akik évtizede a köves, sziklás, aprókavicsos partokon nyaralnak x gyerekkel és már láttak és élveztek homokos partokat is. Van összehasonlítási alap és tapasztalat.

Sem a lábat, sem a matracot nem szúrja ki semmi vagy ha igen, nem a kő, hanem a homokban hagyott üvegdarab. Tökéletesen le lehet szúrni a napernyőt is, sőt be lehet menni a vízbe és a sün úgyis ott van, ha van.

Na az biztos a köves partokon jobban érzi magát, de sokkal ritkább mint gondolják.

Homokvárat tényleg csak homokos parton lehet építeni... de kőgátat, sziklahegyet csak a kövesen :-)

Nem vitás, akinek a tuti homokos a kedvence, menjen Görögo.ba v. más ilyen parttal rendelkező helyekre, jobban jár.

Itt a vége, fuss el véle:-) 

Előzmény: Panel Proli (124847)
Panel Proli Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124847

Van pár előnye azért a homokos partnak és tengerfenéknek.

A homokos parton kicsik-nagyok tetszőlegesen közel tudnak menni a vízhez, nem kell bejutási lehetőséget keresni. Homokvárat csak homokos parton lehet építeni. A homok nem sebesíti meg az emberek lábát, nem vágja ki a gumimatracot a szikla. Homokos parton könnyű leszúrni a napernyő szárát.  Nem kell fürdőcípőt viselni, mert homokos partokon gyakorlatilag kizárt a tengeri sün.

Azon vitatkozni, hogy a sziklás, vagy a homokos part a jobb, az olyan, mint azon vitatkozni, hogy ki melyik ételt szereti jobban.

Előzmény: lborli (124826)
wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124846

áhh nekünk elképzelhetetlen.

de ugye kinek mi tetszik.

nem is kell ezzel vitatkozni, ha így szereti valaki így lesz.

de pont emiatt sokaknak nem is jön be Horvátország.

mert mit lát? ajánlja sok mindenki, sokan mennek hát kipróbálja

olasz, görög út után.

punnyad a medencénél, semmi kirándulás.

pedig az úgy jó csak.

és nem tetszik neki mert:

1. sziklás

2. ahol nem sziklás (hotel betonplacc) az túlzsúfolt

3. nem nyugat :-)))

meséli hogy "horvátban" voltam nem sikkes a haveroknál.

na jó ezt még nem hallottam.

de olyan volt hogy valaki azt mondta kipróbálom és utána azt mondta soha többet...

mondtam neki nem baj, több hely marad nekünk a parton.

Előzmény: gigi21hu (124844)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124845

Nekünk azt a rossz esetet a magyar tulajjal egy munkatársam ajánlotta. Ők ismerik egymást, fel is hívta. Mi is felhívtuk. Megbeszéltük, hogy azt a helyet kapjuk, mint a kolléga. Ő is küldött képeket és a kolléga is mutatott. Majd a helyszínen jött a kamuzás, hogy miért nem azt és miért egy TELJESEN más helyen lévőt ( parttól 4 km-re lévőt ), miért egy fele akkorát és miért egy nem működő klímásat és egymásba nyíló szobásat ( mindenki mindenkin át járt ) kapunk. Viszont előtte és azóta is helyben foglalunk ( legyen az augusztus, július, a szezon közepe ). Egy órán belül mindig volt jó hely. Annyi település van a parton és annyi apartman, hogy nem fordulhat elő, hogy nem találsz egy jót. Tucatnyi közül válogathattunk mindig és alkudhattunk, ha láttuk, hogy versenyeznek értünk a szomszédok. ÉS ebből a szempontból lényegtelen, hogy van gyerek is a csapatban. Ha nem sikerül azonnal találni, a gyerek anyuval játszhat a parton, én meg keresek tovább. Mindig reggel 8 felé érkezünk, kizárt, hogy este ne legyen fedél a fejünk fölött. Bevallom: éveken keresztül ( még gyerek nélkül haverokkal ) sokat nomádoztunk. Fullra nem is volt szállásunk. Minden nap tovább álltunk, csak lehajtottuk a fejünket valahol és álltunk tovább. Azok is isteni kirándulások voltak. 

Előzmény: wdriver (124842)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124844

No igen, a teljes panzió elég rövid láncot biztosít. Lényegében nem mehetsz el 4-5 órára sem, mert akkor lemaradsz egy kajáról. Amit befizettél. De amúgy meg éhes leszel és újra pénzt adsz valahol máshol egy pót kajáért. Kényelmes, nem mondom, de még sincs időd semmire. Ahogy elindulsz, már vissza kell fordulni, hiszen jön a kaja és így tovább. Kirándulni szomszéd helyekre felejtős. Egyik ismerősöm így nyaral, folyton ugyanazon a helyen, ő még a tengerre sem megy le, a hotel medencéjében vannak egy hétig. Komolyan. Nulla városnézés, nulla kirándulást, konkrétan a tengert sem látja. Neki ez jön be, ezért utazik ennyit. 

Előzmény: wdriver (124841)
gravir007 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124843

Soha senkinek nem adunk oda személyit, útlevelet.

Nézze meg, másolja le ha akarja, de otthagyni nem szabad.

Előzmény: vplaca (124827)
wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124842

biztos bele lehet esni ilyen esetekbe is sajnos és a tervezgetett nyaralás rosszul sikerül...

viszont - tudom sokan írtátok semmi gond - de csak kell bátorság leérni délután és ott keresgélni gyerekekkel.

én nyugodtabb vagyok ha tudom van szállás.

aztán még nyugodtabb leszek ha látom jó a szállás. :-)

ezért a legjobb ha ajánlják a kipróbált szállást akár barátok, akár ismeretlen barátok pl. itt is :-)

Előzmény: gigi21hu (124840)
wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124841

ebben egyetértek.

szinte mindegyik városkának van egy rövid aprókavicsos (feltöltött vagy természetes mindegy) strandja.

namost ide gyűlik mindenki akinek nincs gyermeke vagy nem nyugdíjas az is, persze megteheti, aztán fanyalog amikor leteríti a törölközőt és egy gyerek elszalad mellette és feldob a lábával pár kis kavicsot..

ez csak egy példa amiben viszont laci is igazat mond amikor lustaságot emleget.

de nekik is igazuk van, nyaralni megy, nehogymá autókázzon, meg nem azért fizette be a teljes panziót hogy eltávolodjon a hoteltől meg a zuhanyzótól meg bukdácsoljon a sziklákon. ;-)

én alapból nem bírom a zsúfolt strandot, de tavaly és idén a most 2 éves öcsikével nincs más megoldás mert azt a partot élvezi.

na szóval mindegy, szerencsére ha kicsit megnő a gyerek, mehetünk arrébb fürödni, aztán előbbutóbb én is nyugdíjas leszek és visszatérek :-)))

és majd csúnyán nézek a gyerekesekre :-)))))

persze csak viccelek sosem leszek ilyen

Előzmény: gigi21hu (124835)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124840

Pont az ilyen esetek miatt én már előre nem foglalok. Ha személyesen kiderül, hogy mit vár el, és az nem tetszik, már keresek is tovább. Addig, amíg nem lesz börtönélet az apartman. Ne lihegjenek a nyakamon, ne szabályozzanak semmilyen szinten.

Előzmény: wdriver (124839)
wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124839

régebben a kempingben ott kellett hagyni az útlevelünket, adtak helyette egy igazolást hogy a vendégei vagyunk.

de pl. ha 1 napra átugrottunk Olaszországba, szó nélkül adták vissza.

a nénit biztos átverték egyszer és nem fizettek...

erre tudok gondolni és tanácsolták neki hogy tartsa magánál a személyit amíg nem fizetnek a vendégek, biztos félreértette kicsit hogy mindenképp tartsa magánál. :-)

wdriver Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124838

nekem is a kedvenc helyem Primosten,

nem az általad megadott koordinátán van/volt a szellemhotel?

sok évvel ezelőtt amikor jártam utoljára, akkor mászkáltunk benne, és volt aki a tengerfelőli apartmanokba beköltözött...

elég hátborzongató hely volt akkor, teljesen berendezve, de elhagyva..

és a partja nagyon klassz, amit jelöltél sztem az az.

Viszont így hogy Primosten strandja, így nem mondanám, mi mindig a környékére mentünk fürdeni inkább, lehet találni klassz helyeket lejjebb, feljebb.

és tényleg viszonylag közel van jó sok látnivaló.

Előzmény: pearl_13 (124834)
Senior55 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124837

Számomra vegyes a kép.

Tavalyelőtt júliusban a biogradi Soline campingben 18 napot előre foglaltunk. 15. napon haza kellett jönnünk. Hiába volt a kemping kb. 70%-ban kihasználva, ki kelett fizetni mind a 18 napot. Tavaly a Camping Dalmatia (Tisno)-ban foglaltunk augusztusban helyet. Nem kellett foglalási díjat fizetni, és időtartam sem volt korlázozott. Annyit fizettünk, amennyit maradtunk (A foglalásban kb. 10 napot jelültünk meg, 9 napot töltöttünk el, kedvesek, segítőkészek a kemping alkalmazottai.)

Továbbiakban Tisno-nál maradunk, ha arrafelé nyaralunk.

gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124836

Mi következik ebből? Személyes okmányt nem adunk oda senkinek. Elkérheti, az adatokat leírhatja, de ott előttem és utána visszakapom. Már csak azért sem adjuk le, mert akkor mivel igazoljuk magunkat, ha szükséges? Előre pedig nem fizetünk szállást! Már írtam: mi úgy jártunk, hogy átcseszett a magyar szállásadó, nem azt kaptuk, amit foglaltunk és amit a képeken láttunk. Mikor az első este után távozni akartunk, ki kellett fizetni ( pedig nem akartuk ) 3 napot, mert az utcában megjelentek a nagy kopasz 120 kg-s emberek azzal, hogy probléma van? Ez komoly, így jártunk. Később egy fórumon kiderült, mások is így jártak. Magyar átverte a magyart. Úgyhogy én magyarral akkor egyezkedtem először és utoljára. Soha külföldi nem vert át még, az első magyar megtette. Kiábrándító volt. 

gigi21hu Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124835

Nem az a kérdés, hogy leér-e a kicsinek a lába vagy sem. És az sem mindegy, mekkora a gyerkőc. Ha 1-2 éves, vagy ha még menni sem tud, vagy ha még igencsak homokozós korszakban van, akkor egyértelműen a homokos strand jó neki. Mondom úgy, hogy én a sziklás partokat imádom. Mi nem lustaságból megyünk most első gyerekes tengerparti nyaralásunkra homokos részre, hanem azért, mert itt többet tud játszani majd. Segítség nélkül is járkálhat a parton, a vízben, nem kell folyton sziklák között átemelni. Nem csúszik el a mohás köveken. Homokozni is imád, úgyhogy nem is kérdés a választásunk. Láttam már hullám által sziklának csapódott gyereket, a sebeket, a sírást, a fájdalmat, ezt nem kívánom neki. Majd ha 5-6 éves lesz, nyilván mehetünk sziklásra is. 

Előzmény: laca5 (124829)
pearl_13 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124834

Nekem a kedvenc helyem. Kicsit zsúfolt főszezonba de szerintem még akkor is megéri.

Jó strandok, éttermek, gyönyörű táj, jó kirándulási lehetőségek. (Trogir, Split,  Sibenik, KRK,  Rogoznica, Bilo stb)

ÉS itt van a kedven strandom :   43.583862, 15.931310

Ami még  szerintem fontos, hogy  majdnem minden strand közelébe van fenyves, ha nem akarsz egész nap a tűző napon lenni. 

Előzmény: silencetom (124828)
vplaca Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124833

Mikor voltatok? (hónap)

Előzmény: erzsébethely (124831)
hul Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124832

Minden szálláshelyen be kell jelentkezni, akár privát akár kemping pl. Az adatok beírása után visszaadják az okmányokat. 

A pár napos apartmani tartózkodáshoz vagy ismeretség kell vagy helyben foglalni. A cégek, szálláskiadók alapvetően turnusokban gondolkodnak, ez is okozza a szombati torlódásokat.  Bár már látni ebben elmozdulást. Azért a néhány napos tartózkodás drágább, de nyilván alku kérdése. Privát véleményem meg az, hogy a 3-4 nap nagyon kevés nyáron, ehhez bármelyik hely túl messze van és aránytalan a költsége az utazásnak. Mire igazán jó lenne és lebarnulna az ember, már indulni kell haza... Persze vannak kivételek és ez is több mintha kimenne vki a helyi strandra :-)

Előzmény: erzsébethely (124831)
erzsébethely Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124831

Mi tavaly Rovinjban voltunk,a bookingon foglaltunk,ott lehet néhány napra is. A személyinket elkérték,kiírták az adatokat és vissza is adták azonnal. Üdv.

laca5 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124830

Zsebkendőnyi bájos kis település. Az egyik oldalon tudom, hogy szép nagy strandja van, nem apró, inkább nagyobbacska kavicsos. Kiváló borokat lehet fogyasztani a parton végighúzódó vendéglősoron. (Babic)

A temetőből a legszebb a naplemente, egész tumultus van ott esténként. (nem vicc)

maps.google-ban nézz rá az ott készült képekre és az utcaképre, szerintem csinos kis hely. Kicsit kiesik a többi településtől de pl. KRKA, Trogír elérhető

Előzmény: silencetom (124828)
laca5 Creative Commons License 2014.06.04 0 0 124829

Nana!

Amikor 3 éve a gyerek lábáról leesett az egyik fürdőcipő a 3-4m vízben, na akkor elgondolkodtam hogy ha ez most csak 1m20 lenne...

De csak felhoztam :-)

Homokos téma: az emberi lustaság (ne kelljen messzire menni) hihetetlen keveredése a spúrral és a sztereotípiákkal.

Én is meg tudom erősíteni hogy a gyerekeknek tökéletesen mindegy, ha már kicsit nagyobbacska és lenéznek a víz alá akkor meg egyenesen előny ha nincs homok. A nagyon kicsinek tényleg nem jó ha nem tud egyedül a víz szélére bemenni, ezért nem igazi a beton, hanem a kavicsos, legfeljebb közepesen sziklás rész már megfelel.

Rettenetes hogy az emberek ennyire nem értik meg. A horvátok, amilyen jó házigazdák, lassan már majd építeni fognak nekünk homokos partokat, akkora a kereslet :-)

Előzmény: lborli (124824)
silencetom Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124828
Primostenről mi a véleményetek,tapasztalatotok?Járt már ott valamelyikőtök?Mennyire zsúfolt,milyenek a helyi strandok?
vplaca Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124827

Kisgyerekkel (8hónapos) mennénk nyaralni Rovinj-ba. Mik a tapasztalatok a szállásokkal kapcsolatban? Mi 3-4 éjszakát töltenénk ott, de eddig minden szállást csak egész hétre akarnak kiadni. Lehet találni pár napra is?

Többször voltunk KRK -en Baska-n, ott nem foglaltunk előre, lementünk, házaltunk és mindig kaptunk szállást 3-4 napra is.

A másik, ami nem tetszik, hogy jártunk úgy Baska-n, hogy kifizettük a szállást a helyszínen érkezéskor és le kellett adni a személyinket is. Na ezt még egyszer nem fogom megtenni, inkább hazajövök azonnal.

Közbe jött valami és 1 nappal előbb indultunk volna haza, a szállás már ki lett fizetve, mondtam, hogy nem kérem vissza a pénzt, de nem akarták odaadni a személyinket. Felháborító volt, egy egy 80éves vén öreglánynak könyörögni kellett a saját személyimért, hogy haza tudjak jönni..

Mindenhol elkérik a személyit?

lborli Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124826

Kedves panellakó barátom!

A felkavart homok valóban gyorsan leülepedik így tisztává téve a vizet. Az ilyen tengerfenék élete hasonlatos a sivataghoz csak éppen nedves környezetben.

A sziklás partokon ellenben fel sem keveredik.

Előzmény: Panel Proli (124770)
lborli Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124825

Drága Klára!

Inkább menjetek majd négyesben jövőre. Hosszabb időre akár.

Előzmény: larik33 (124752)
lborli Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124824

Igazad van, barátom. Teljességgel mind1, hogy milyen mély a víz alattam, ha nem ér le a lábam a fenékre.

Pici gyermekekkel kapcsolatban mindig örömmel tölt el már korai éveikben a kultúrához vonzódás, ami esetükben a karúszó, valójában Caruso, a híres tenor.

Bocs. :-)

Előzmény: The_Rible (124747)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124823

Nem tudom, miért gondolod, hogy zavartál.
Miután magam a saját tapasztalataimból nem tudtam konkrét helyet ajánlani, csatlakoztam az előttem íróhoz egy képpel és egy tanáccsal. 

Előzmény: az élet megy tovább (124822)
az élet megy tovább Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124822

Szia! Köszi, és bocs, hogy zavartalak a kérdésemmel.... :(

Előzmény: Törölt nick (124764)
az élet megy tovább Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124821

Köszönöm!

Soha nem hallottam róla, nem találtam volna rá. :)

Ilyenre gondoltunk. :D

Előzmény: Passager53 (124763)
wdriver Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124820

Malinskát konkrétan a városban a kikötő után itt éppen töltik a gyerekek :-)

nem hosszú, egy kis szakasz van, gondolom fullon van a napsütésben.

aztán még ott a következő öböl betonozva, létrákkal, az általam korábban említett kihalt apartmanház-sor előtt-mögött.

Előzmény: Pierr.Kardan (124816)
wdriver Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124819

na várjál, nekem az MC az sima ótépés, ez mellé egy AmEx Gold hitelkártya amiről beszéltem, igaz nem írtam.

de sztem ilyen autószállítás nincs benne csak az utas -poggyász biztosítás, jogvédelem.

Előzmény: Pierr.Kardan (124815)
rodore Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124818

Hát, én is csak olvastam ezt. KRK-en Baskán voltam, az nagyrészt apró kavicsos, szerintem nagyon klassz, de főszezonban zsúfolt. Szeptemberben nagyon jó volt. Én sose kerestem a homokos strandot, ha azt akartam, más országba mentem, de ez már ki lett itt tárgyalva.

Előzmény: Pierr.Kardan (124816)
envirag Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124817

Nem tudom, hogy így van-e, de több helyen is olvastam, hogy ha több utasbiztosításod van, mindegyik köteles fiizetni ha gond van. Miért is ne fizetne, hisz ezért kötöd meg, nem? Persze nem vagyok jogász :D

Előzmény: fekvőrendőr (124807)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124816

Krk-en Malinskán és Ciziciben van homokos strand???

Malinskán már az aprókavics is ajándék a sziklákhoz képest, Ciziciben meg iszap van dögivel, homokos részt nem láttam...

Előzmény: rodore (124809)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124815

8 eFt az MC Gold kártya éves díja? Ez melyik bank?

Most néztem a fekvőrendőr által linkelt oldalt, a CIB-nél 20 eFt a kártya éves díja. 20 eFt-t nem ér ez, de 8 eFt-ért már megérheti.

Előzmény: wdriver (124805)
faragori Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124814

Köszi szépen. Alapból nem szeretnék utazgatni a fürdéshez, de lehet, hogy muszáj lesz.

Előzmény: Törölt nick (124808)
faragori Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124813

köszönöm az infót, alaposabban utánanézek a bankban. :)

faragori Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124812

köszi

Előzmény: leijona (124803)
faragori Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124811

köszi szépen, az első infó nem annyira jó hír. :( Csak sekély part van a közelben?

Előzmény: H_G (124802)
faragori Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124810

köszi.

Előzmény: fekvőrendőr (124799)
rodore Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124809
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124808

Mi pár éve voltunk a Bon Repos-ban, a szállodában (icipici szobák). Az apartmantelep a szokásos, kellemes leanderes környezetben. A part felejtős, állott lavor, azért párszor ott is fürödtünk.  A városka szép, a séta kellemes, vizitaxit nem próbáltuk. HA kifogsz egy diszkóhajót a közelben, két nap fülrepesztés, aludni se lehet. A medence addig nagyon jó volt, míg el nem kezdődött feltöltődni a szálláshely. Onnantól zsúfolt, ennyi embernek kicsi. 

Úgyhogy mi minden nap elindultunk autóval öblöket, fürdőhelyeket felfedezni.

Előzmény: faragori (124798)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124807

Az egy jogi alapelv, hogy káron gazdagodni nem lehet.

Nagy balhé van belőle, ha egy káreseményért több biztosítótól kérsz kártérítést.

Előzmény: envirag (124806)
envirag Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124806

Az OTP bankkártyához lehet kötni éves családi európa biztosítást, azt hiszem, 11.000.- Ft.

A K&H-nál és MKB-nál is van kártyánk (sima), ahhoz csak a tulajdonosnak jár a kártyához alap utasbiztosítás, viszont ha baj van, minden kártyádnak él az utasbiztosítása, tehát mind fizet ahogy kell :))))

wdriver Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124805

sztem nem off ha biztosításról van szó, jó tisztában lenni ezzel a kérdéssel is aki utazik.

nekem is goldos kártyám is van és egy szerződött biztosítóval benne van az utasbiztosítás,

gondolom minden banknak megvan a kedvence,

úgy tudom a kártya tulajénak és a közvetlen hozzátartozóinak talán 4 főig?

de tuti különbözőek, szóval utána kell nézni.

egy éves díja a kártyának kb. 8 ezer, így már jók vagyunk mégha egy alap biztosítás is jár hozzá.

H_G Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124804

"Korculába gyalogosan bemenni kb. fél óra, megkerülve a öblöt."

Viszont van az öblön keresztül csónak-taxi.

Előzmény: leijona (124803)
leijona Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124803

Jó pár éve jártam ott. Az apartmantelep a szokásos: csini kis házak, keskeny sétányok, helyi növényzet. A strandja  egy kis öböl, homokos, apró kavicsos, nekem nem bejövős. Van egy jó nagy medencéje is. A telep másik felén a kompkikötő.

Korculába gyalogosan bemenni kb. fél óra, megkerülve a öblöt.

https://www.google.com/maps/@42.951464,17.144849,2326m/data=!3m1!1e3

A Bon Repost a "Punta Kriza" felirat alatt találod.

H_G Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124802

Az szerintem elég unalmas hely egy sekély belső öböl patján, Balaton-feeling. Egyetlen pozitívum, hogy az Orebic feletti hegyekre szép onnan a rálátás.

Hofi70 Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124801

Szia!

Írj e-mailt és elküldöm az elérhetőségeket.

Üdv.

Előzmény: klampi (124748)
Airbag. Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124800

Üdv

Kusitce?Orebic mellett....

Előzmény: leijona (124796)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.06.03 0 0 124799

Itt mindent megtalálsz: http://www.cib.hu/maganszemelyek/akciok/mastercard_gold_akcio/index?bid=623

(nem akarok a banknak reklámot csinálni, haragszom rájuk, mert a régi jó munkahelyem - egy másik bank -  fúzióra lépett velük, és szinte mindenki lapátra került)

faragori Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124798

szia, felkeltetted a kíváncsiságom az aranykártyával. :) Van nekem is, sőt, a bankban biztos elmondták a fontosabb infókat, de ritkán járok külföldre, nem nagyon figyeltem rá. Tudsz nekem bővebb infóval szolgálni? Érdekel a biztosítás része is, és a ferihegyi ingyen kaja is. :)

Hogy a topik témájától se térjek el nagyon, Korcula Bon Reposról van friss infója valakinek? Az apartmanba megyünk két nagyobb gyerekkel.

Előre is köszönöm.

Előzmény: fekvőrendőr (124794)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124797

Mi bérelt autóval vagy busszal megyünk és ahhoz kapunk alapból asszisztenciát. Ha elromlik hoznak új járgányt, viszik a régit. Szóval ez a része megvan. Ez jár a bérléshez, ezt nem én kérem pluszban. 

Előzmény: fekvőrendőr (124794)
leijona Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124796
Esetleg visszatérhetünk a topik eredeti témájához? Nem túl szimpatikus egymást túllicitálva, szinte kérkedve, ki hány országban járt.

Változatlanul keresek eldugottabb, nem felkapott települést, még eldugottabb szállással, kihalt öblökkel.
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124795

Valamit tisztázzunk. Ha baj van, én fizetek. Amennyit kell. Az orvosnak, kórháznak, államnak. De nem biztosítónak. Még akkor is ha így jóval drágább. Szóval nem maradunk mi sem ellátatlanok, nem erről van szó. Vagyis ilyen módon nincs benne kockázat. 

Előzmény: Airbag. (124792)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124794

Az igazi pazarló én vagyok. A bankszámlámhoz két kártyám van. Van egy Visa amivel a bankcsoport ATM-jeiből díj nélkül vehetek ki kp-t. Van nekik Horvátországban is, meg Romániában is. A románokhoz kéthavonta megyek melóügyben.

Van egy Mastercard Goldom is, mert ehhez egy premium utazási biztosítás és gk. asszisztencia is jár. Ez nem olcsó, de ha két hét nyaralásra kötnék utasbiztosítást, az csak egy kicsivel lenne olcsóbb, de két hét asszisztenciával már bőven megéri. (plusz a Ferihegyen az aranykártyás váróban ingyen kaja-pia, a múltkor jó sok Henessyvel kompenzáltam a kártya díját)

envirag Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124793

Ott a pont :)

Előzmény: Airbag. (124792)
Airbag. Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124792

Nem az a drága biztosítás,amikor nem használod ki,az a drága mikor használnád,de nincs.....

sátortábor Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124791

Teljes mértékben egyetértünk. OEP szakember szerint is célszerű kötni, ő is köt :)

Mi is mindig kötünk, nem ezen spórolunk. Egyszer történik baj, és akkor már késő bánat.

Többször is volt rá szükség, baleset, betegség,mindig korrektek  voltak, az orvos és a biztosító is.

Nagyon rövid időn belül kijött !! az orvos. (Pl: Magas láz esetén ők ajánlották meg. )

De persze mindenki saját kénye-kedve szerint....

Előzmény: Pierr.Kardan (124783)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124790

Ha 100 alkalommal voltatok nyaralni és nyaralásonként 20 eFt-ot takarítottatok meg a biztosításon, akkor megspóroltatok összesen 2 millió Ft-ot.

Szóval nem ebből vettétek meg a lakást a gyereknek...

Aki meg nem tud elmenni 20 év alatt 100 alkalommal nyaralni, annak méginkább esélytelen lakást venni a megtakarításból, szóval kössön inkább mindenki biztosítást.

Előzmény: gigi21hu (124787)
envirag Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124789

Ezzel nem értek egyet... persze nem is muszáj.

Én is 37 vagyok, 32 országban jártam, mindig kötök utasbiztosítást (még a bankkártyás utasbiztosítás mellé is), főleg mióta gyerekem van figyelek erre (3 éves). Ha már lakást tudtatok neki 2 éves létére venni, akkor nem hiszem, hogy számít az az utazásonkénti 10ezer forint/fő... Legutóbb 1,5 hónapig voltunk Thaiföldön és környkén (gyerekkel), mindhármunknak fullos biztosítása volt, el sem indultunk volna enélkül. Pár millás nyaraláshoz az a 60ezer forintos biztosítás nudli volt... de ez persze csak az én szerény véleményem.

Előzmény: gigi21hu (124787)
envirag Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124788

Új-Zéland ott van :D

Előzmény: gigi21hu (124782)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124787

Mi Szicíliában csúnya égési sérüléssel kerültünk kórházba. Még okmányt sem kértek. Csak annyit mondtak: sürgős ügy, hagyjuk a papírozást. Szóval az sem mindegy, hova kerülsz, ha baj van. Horvátország nem nagy távolság. Ha senki nem fizet egy plusz útért, akkor azt lenyelem. Nem téma. Ha pedig komolyabb a baj, akkor is megoldjuk, senkit nem hagyunk hátra. Nekem felesleges kiadás a biztosítás, itthon sincs baleseti biztosításom. Inkább a fiamra költöm a pénzt. Nem túlzok: 37 éves létemre legalább 80-100 külföldi nyaraláson ( múltkor pont összeszámoltam: 28 országban voltam), kiránduláson vagyok túl, ha minden esetben lett volna biztosítás, az már kész vagyon lett volna. Viszont így a fiamnak van egy lakása ( pedig csak 2 éves ). Örülni fog, ha 18 évesen megkapja a kulcsokat. Nyilván ez egyéni vélemény, nem is kell egyetérteni ezzel, van is benne rizikó, nem mondom, csak leírtam, vállalva, hogy céltábla leszek. De azért inkább szeressetek :-) 

Előzmény: rodore (124786)
rodore Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124786

Ez az! off országban jártunk így. Balkán, mehettünk volna a kitudja milyen kórházba, így pedig 2 percen belül profi segítség érkezett, a doki telefonon mindent megbeszélt a biztosítónk telefonos ügyeletével. Semmit nem kellett fizetnünk, Pedig még kontrollra is visszarendeltek. Kifogástalan ellátást kaptunk.

Előzmény: Pierr.Kardan (124783)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124785

Brsec a műhold alapján hegyen van, lent meg teljesen sziklás a part. Nekem a térkép alapján úgy tűnik, strand sincs ott. Persze csalóka lehet a google earth alapján eldönteni.

Előzmény: verde1 (124774)
rodore Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124784

Én mindig kötök biztosítást, hiába EU. Sajnos már volt is rá szükség :-( A sürgősségi ellátás nem vonatkozik pl. a hazaszállításra, stb. Meg kell nézni melyik kategória az optimális. A barátnőm egyik évben Ho-ban a nyaralása 1. napján "kitörte" a bokáját. Volt biztosításuk, de nem akarta, h. ott operálják, ezért hazajöttek, a gyerekeket otthagyták a társasággal, majd miután itthon kiderült, h. nem kell műteni, "csak" gipszet kapott. Ezek után visszamentek. A biztosító fizette a plussz utazással felmerülő költségeket is. Aztán elüldögélt még 4 napot a nyugágyban a parti árnyékban ;-)

Előzmény: gigi21hu (124779)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124783

Ha egészségügyi probléma van, sürgősségiben úgyis megoldják, Unióban ebből semmi probléma nincs, fizetni sem kell.

Ez így nem igaz, az únióban csak annyi az egészségügyi szolgáltatás az itthoni társadalombiztosításod alapján, hogy te is ugyanolyan feltételekkel veheted igénybe az egészségügyi ellátást, mint ahogy azt az ottani helyiek igénybe vehetik. Ha a helyiek fizetnek, akkor te is fizetsz (és általában egy csomó jogcím alapján fizetnek a helyiek).

Azt mondom, hogy abból a pénzből, amit a sürgősségi (alap)ellátásért helyben fizetned kell, annyi pénzből köthetsz külön balesetbiztosítást, amiért cserébe a legjobb ellátást kapod. Szóval én azt javaslom, hogy mindenki kössön biztosítást.

Előzmény: gigi21hu (124779)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124782

Ott valóban nem. Nem jön be az ottani mentalitás, gondolkodás. Nem vonz az a környék. Így csak a Csendes óceán maradt nekem :-)

Előzmény: envirag (124780)
envirag Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124781

Murter kiépített strandjához viszonyítva, a domb másik oldalán. Kanyargós, eldugott földút vezet oda.

Előzmény: ARic (124765)
envirag Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124780

Akkor még nem voltatok a Vörös-tengernél... ott homok is van, kristálytiszta víz is van, az Adria lópikula hozzá képest (és még sorolhatnám, pld. Új-Zéland, Thaiföld egyes részei...).

Előzmény: gigi21hu (124778)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124779

Nekem anyósom biztosítós, miatta és vele köttettük az egyik utunk előtt. Állítólag nagyon komoly volt, nem is volt olcsó. Fejenként 5-6 ezer forint volt. Éppen ebben az évben raboltak ki minket, okmányokat, pénzt, ékszert vittek el sok százezer forint értékben. Nulla, azaz nulla forintot kaptunk vissza, mert természetesen pont a mi esetünkben egyik feltétel sem teljesült, így nem tudtak fizetni. A végén ( szokás szerint ) az derült ki, hogy mi vagyunk a hülyék, hogy van nálunk pénz, ékszer, miért nem tettük be széfbe valahol, minek volt nálunk, miért nem figyeltünk jobban, miért használunk készpénzt.... No, ennyit erről. Előtte és azóta sem mi nem kötünk biztosítást. Ha egészségügyi probléma van, sürgősségiben úgyis megoldják, Unióban ebből semmi probléma nincs, fizetni sem kell. Ezt sajnos tapasztaltuk is. 

Előzmény: wdriver (124776)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124778

"Különben kihagytad egyes óceánok partjait, ott is remek, homokos, kristálytiszta vizek vannak :-)"

Csak éppen nem lehet bennük fürödni, olyan hidegek :-)

Előzmény: hul (124773)
gigi21hu Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124777

Opatija volt a monarchia idejében a császári üdülőhely. A horvát Monte-Carlo, én így nevezem és azt hiszem nem is járok messze a valóságtól. Hasonló a szép belvárosi parkok és hotelek látványa. Persze mások a méretek és azért nem is olyan világhírű a hely. A fényűzés is kisebb, de a fíling olyan. Nem tűnt nekem olyan kaotikusnak a közlekedési helyzet, pedig már jártunk ott vagy 5-6 alkalommal. Volt, hogy 2 kisbusszal mentünk haverokkal, akkor is találtunk parkolót. Mi egyébként az öböl túloldalán, a Perluk kempingnél szoktunk fürödni, igaz felnőttek voltunk mind, így tök mindegy volt, milyenek a körülmények. De onnan tök jól rálátni a városra és nincs is messze. Évek óta nem voltunk erre, nem tudom, most milyenek a körülmények. A kérdezett helyen pedig nem voltunk még.

Előzmény: verde1 (124769)
wdriver Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124776

szia!

először is nézz utána hogy kismamaként a biztosítók hogyan kötnek utasbiztosítást, mi is mentünk volna de biztosítás nélkül 25 vagy 28. hétig kötnek, tehát anélkül nem mertünk nekiindulni.

Krk szép hely, közel van, Baska lehetett hidegebb vizű mert hátulról folyik be a hegyről és az lehűti, bizonyos részen ezt tapasztaltuk.

Lassan mélyül a punati öböl, Punat strandja kavicsos, rendezett, bár valamiért ez is hideg volt mikor máshol kellemes..érdekes...

az öböl maga klassz. :-)

nyugis vizű jó hőmérséklettel,

pl. Kornic (öböl végében kis falu a domboldalban) strandja kavicsos. ingyen parkoló, étterem, fagyi, stbstb. :-)

ott szállást is találni szép kilátással bár gyalogolni sokat kell lefelé a vízhez meg felfelé ugye.

szóval autó.

vargamarcs Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124775

tudom, nem engem kérdeztél, de szerintem itt :) /Murter városától nem messze a Slanica öböl fölött/

https://goo.gl/maps/xfdr0

Előzmény: ARic (124765)
verde1 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124774

Gyorsan ránéztem, valóban jónak tűnik, este majd részletesebben utána olvasok. Köszönöm! Esetleg Brsec-en nem jártatok?

Előzmény: gigi21hu (124771)
hul Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124773

"Szóval az, hogy aki tiszta tengervizet keres, az csak az Adria horvát részére utazhat" ?

Sosem állítottam, hogy az Adria horvát részén van csak tiszta víz.

Azt sem mondtam, hogy a homokos part zavaros vízzel jár.

Igen szép tud lenni, láttam én is! Aztán igen szörnyű, épp pl. Jesoloban, amikor kivirágzik. De Riminiben is délután, meg kora reggel talicskázzák a koszt és a hínárt.

De ez lehet Horváto.ban is, hogy felkavarodik, hordalékos, ezt is láttam már.

Ebben a kérdésben az volt a felvetés, hogy nem csak a homokos part az ideális és nem csak a homokos part a legjobb, a gyerekeknek nem feltétlen csak ez elképzelhető és nem feltétlenül ez lehet az utazás fő kritériuma. 

Horváto.ban kevesebb van ebből. Viszont kárpótol a szépség.

Különben kihagytad egyes óceánok partjait, ott is remek, homokos, kristálytiszta vizek vannak :-)

AZS Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124772

írjál még több felkiáltójelet, akkor biztos igazad lesz

gigi21hu Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124771

Szia! Moscenicka Draga, Icici - erre jártunk és megfelelnek a kívánságodnak.

Előzmény: verde1 (124769)
Panel Proli Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124770

A kavicsos part se ördögtől való, cserébe ott a kristálytiszta csodás víz.

Szerintem a sziklás part = tiszta víz és a homokos part = zavaros víz sztereotípia messze nem igaz!!!

Sőt, az észak-adriai olasz homokos partok zavaros vize inkább kivétel, mint általános jellemző. Akár Görögországban, akár Törökországban, akár Tunéziában, akár Spanyolországban járva láthatja az ember, hogy a sok-sok km hosszú homokos part mellett is tökéletesen tiszta a tenger vize.

De ez nemcsak a Földközi tengerre jellemző, ha elmégy mondjuk Rügen szigetére, ott is kristálytiszta vizet találsz, dacára  a homokos partnak! Sőt, ez így van a Vörös tengernél is!

Szóval az, hogy aki tiszta tengervizet keres, az csak az Adria horvát részére utazhat, az egyáltalán nem igaz!

Előzmény: hul (124759)
verde1 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124769

Sziasztok! Opatijaba megyünk nyaralni július közepén, a hoteltől most tudtam meg, hogy nincs saját parkolója, a parkolási díj a hotel mellett 10Euró/ nap, ami egy hétre elég sok lesz. Azt olvastam, hogy opatijaban nagyon nehezen lehet közlekedni/parkolni. Valaki tud ingyenes parkolási lehetőséget a Hotel sor környékén? Másik kérdés 20-30km távolságban, tudtok valamilyen apró kavicsos strandot, ahol kisgyerekkel (6 éves) el lehet menni, csendesebb partszakaszt keresnék.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124768

OFF

Lehet, hogy most kapok, de menjetek Olaszországba. Lido di Jesolo-t ismerem, ott aztán lassan mélyülő full homokos a part, végig autópálya van, kb ugyanott vagy utazásban, mint Krk sziget. Lehet van közelebb is ilyen strand, azt nem tudom, itt voltam többször. Velence pedig egy köpés, egy jó kirándulás hajóval.

ON

Ha mégis Horvátország és Krk, biztos találtok ott is jó strandot. Nem érdemes ezen sokat agyalni, mert elrontja a készülődést a parázás. Ha tetszik a környék, foglaljatok szállást, majd lesz strand is.

Előzmény: larik33 (124757)
leijona Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124767

Rab szigeten van egy nagyon kellemes és szép öböl, Gozsinka. Igaz, kicsit körülményes odajutni, mert egy erdőn, köves úton kell keresztül hajtani, bármely városkából is indulsz, ha ott a szálláshelyed.

De azt gondolom, a látvány mindent megér. Homokos az öböl partja, lassan mélyülő vízzel, de sziklás partot is találni.

Gozsinkán is van pár szálláshely, mi ebben voltunk, bátran ajánlom:

http://villalucija.com/

Annyit azért hozzátennék, hogy a szigetre jutás főszezonban macerásabb, készülni kell arra, hogy akár több órát is várakozni kell a kompra szálláshoz. Hiába folyamatos a kompforgalom.

Hofi70 Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124766

Írj e-mailt és elküldöm az elérhetőségeket.

Előzmény: klampi (124748)
ARic Creative Commons License 2014.06.02 0 0 124765

Szia,

ez murteren merre van?

Előzmény: envirag (124744)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124764

Az előttem szólóhoz csatlakozva javaslom, hogy használd a gugli térképét a sárga emberkével, az utcaképek nagy segítségedre lehetnek egy-egy településen belül.

Előzmény: az élet megy tovább (124762)
Passager53 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124763

Zadar környékét ajánlanám, a közigazgatásilag Ninhez tartozó Vrsí település szerintem megfelelő.Jó nyaralást!

Előzmény: az élet megy tovább (124762)
az élet megy tovább Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124762

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni. Viszonylag sík területen fekvő város/falurészt keresünk a tengerparton, nem hátrány, hogy ha (sajnos) nem délen van. 

Mozgássérült(láb nélküli) férjemet szeretném elvinni. 

Előre is köszönöm.

hul Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124761

Utoljára így voltam, nagy céges buli után a legnagyobbat hozta az ovis busz... Jaj, mindegy akit adnak azt hazaviszem, lesz ami lesz!

Előzmény: Törölt nick (124760)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124760

OFF

Szerintem nincsen teljesen igazad, nézd, milyen változatos egy szép, hosszú, homokos part, szinte nincsen két egyforma napernyő. :)

És a gyerekek!
Reggel leteszel kettőt, kicsit beindítod őket, napod gondtalan, estefelé keresel két hasonlót, talán nem pont ugyan olyanok, de hát gyerek, gyerek, fő, hogy darabra meg legyen.

ON

Előzmény: hul (124759)
hul Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124759

Prisba-n kicsi, lassan mélyülőn is jókat játszottak, de elmesélném, hogy a hirtelen mély, vaslétrás helyen is beraktuk a gyerkőcöket és istenien érezték magukat. Ok. ez extrém, felnőtt felügyelet és magabiztosság kell.  De mindenhez kell, az úthoz, a vízhez, a szálláshoz, a helyi kajához... A kavicsos part se ördögtől való, cserébe ott a kristálytiszta csodás víz. Sose volt probléma. Szerintem ez a homokos part szindróma a felnőttek problémája, persze ha nemigen próbálták. Ami viszont imádni való, hogy az ember kicsit bóklászik, mindenféle jó öblöket talál, az egész csodás vadregényes, mindig bejön.

Elhiszem, hogy a 30 km homokos part a számozott napágyakkal és a homokos parttal maga a biztonság meg a gyerekparadicsom(?.

A tapasztalatok azt mutatják, a gyerekek más parton is baromi jól érzik magukat :-)

Ráadásul a jól fotózható, számozott napernyős-nagyágyas partokat a hátam közepére se kívánom, zsúfolt és mesterséges. 

Előzmény: Törölt nick (124754)
H_G Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124758

Hiába több km, Omisra sokkal hamarabb eljutsz akadálytalan úton, mint bármelyik szigetre. 

larik33 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124757

Köszönöm szépen. Omis sajna most kicsit messze van nekünk, ha nem a 31. hétben lennék kismama az utazáskor akkor biztos hogy azt választottuk volna. Rab szigetet nem tudom, képek alapján nekem Krk  sziget szimpatikusabbnak tűnik, csak nem tudom, hogy ott van-e lassan mélyülő sekély part.

Előzmény: p.jeni (124755)
The_Rible Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124756
Előzmény: Törölt nick (124754)
p.jeni Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124755

Kisgyerekkel . Omis vagy Rab sziget Mindkettőn van homokos partszakasz. Rab közelebb van. RAb- Lopar strand homokos és sekély a víz.

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124754

Korcula gyönyörű, legkevésbé szép és kellemes település Lumbarda. Lapos és zsúfolt. Olyan eldugott öblöket lehet találni, ahol szinte egyedül van az ember a kristálytiszta kavicsos öbölben. Elindultunk, láttunk egy kézzel rajzolt táblát, ami egy beach-et reklámozott, lekacskaringóztunk a hegyről, és egy nagyon szép helyet találtunk. 

De nekem leginkább Prizba partja tetszett. Nem nagy az egész sziget, lehet találni minden napra más fürdőhelyet, ha ahhoz van kedve valakinek.

Előzmény: hul (124751)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124753

Krknek szerintem nagyon jó a mikroklímája, mi már fürödtünk ott május végén, amikor kicsit arrébb, Isztrián még szóba sem jöhetett. Amennyire visszaemlékszem, a nyugati oldalon vannak a nagyobb strandok, de ezt talán más jobban tudja.

larik33 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124752

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Idén június 25-29-ig tervezünk Horvátországba nyaralást az 5 éves kislányunkkal. Én akkor 31 hetes kismama leszek, tehát ennek függvénye az utazásunk. :)

Olyan helyet keresnék ahol van homokos,aprókavicsos part és lassan mélyülő a víz, de kirándulási lehetőség is legyen (szép városka vagy ilyesmi) Krk szigetet nézegettem eddig, de nem tudom hogy melyik részére érdemes menni. Esetleg még Zadarig is lemennénk, ha ott vannak szebb és jobb helyek. 

A következő kérdésem az lenne, hogy ilyenkor már meleg a tenger (mármint június végén)? Két éve voltunk augusztus elején Baskán kettesben egy pár napot de akkor a víz nagyon hideg volt.

Köszönöm szépen a segítséget előre is. 

Üdv:

Klára

hul Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124751

Lumbardán a másik, az iszonyat zsúfoltság. Egymásba érnek a letelepült emberek. Nagyon bájos a maradék homokban ásni a gyereknek, de ez nem az a széles, hosszú homokpart, ahol odébb mész és van helyed. Palatinus strand nyári vasárnap, lábtól lábig. Mi szemerkélő esőben értünk, még parkolási díjat se szedtek, viszont mivel egyre jobb lett az idő hamarosan megtelt, mi pedig lassan menekülőre fogtuk... Ahol Divna és csomó jó part elérhető azért nem lehet kétségbe esni :-)

H_G Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124750

Magán Lumbardán van sziklás is, csak tíz perc átsétálni...

Amúgy szerintem a nagykavicsos a kisgyerekeknek legszórakoztatóbb, legalábbis a miénk a végtelenségig el tudott volna szórakozni kavicsrendezgetéssel. És mennyivel tisztább utána minden ruhadarab!

Logic0 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124749

Rtina!!

Valakinek , valami infó a helyről?

klampi Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124748

A szállástippet megköszönném, nagyon megtetszett Rozognica az eddig olvasottak alapján :)

Előzmény: Hofi70 (123635)
The_Rible Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124747

Valóban Lumbardán is elég keskeny a homokos sáv, ráadásul a strand egyik felénél vannak kövek is a homokban. Viszont cserébe sekély a víz, így aki nem akarja bevállalni, hogy egyik szeme a gyerekeken van folyamatosan, azoknak jó lehet.

Két éve a lányom arra kért, hogy Lumbardára inkább ne menjünk többet, inkább menjünk a többi sziklás partra Korculán. Mert Lumbardán nincs szerinte semmi. Nincsenek halak és más tengeri állatok, nem lehet ugrálni a vízbe a sziklákról stb. Lehet homokvárat építeni, de az unalmas egy óra után. Lehet rohangálni a bokáig érő vízben, de azt is hamar megunják. Búvármaszkkal a fejükön viszont egész nap a vízben vannak a sziklás, köves partokon. Ennyit szoktunk látni a két nagyobbik gyerekünkből a nyaralás alatt (itt 8 és 5 évesek):

Amíg picik, addig karúszó és úszómellényes fürdőruha, de aztán hamar megtanulnak úszni és nem érdekli őket, hogy két méter, vagy 20 méter víz van alattuk. Inkább a szülők a hibásak, ha fél a gyerek a vízben, mert saját félelmeiket vetítik ki a gyerekre, amikor nem akarják beengedni a 6 m mély vízbe. Miért más a 6 m mély, mint a 2 méter mély? Nem tudom.

Ilyen Lumbardán a part az elején a strandnak, ahol még van néhány kő (hátrébb már tiszta homok).

Előzmény: hul (124742)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124746

A magam részéről ki nem állom homokos strandot. Nekem a Balaton is csak a pocsolya ( bocs ha bántó voltam ), nem is szeretem. Tengerhez szoktattak szüleim, az után a Balaton egy nulla. Magyar tenger...hagyjuk már. Szóval a homok vág, karcol, belemegy a hajamba, kihullik a törölközőből még egy hét múlva is, szóval magamnak inkább szikla, kavics. De való igaz: kicsivel azért általában a homokos, apró kavicsos strandok meredeksége, kezelhetősége sokkal jobb. A sziklához odaverheti a hullám, megcsúszhat a mohán, beveri magát....Később már jó lesz a szikla, de 2 év alatt maradok a szükségmegoldásnál. Max anyuval itt lesznek, én meg kicsit arrébb gyaloglok búvárkodni, ha lesz vegyes strand.

Előzmény: Rezsee (124743)
szaja11 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 124745

Ljubac. Dalmácia, Zadar fölött Pag bejáratánál Nézz képeket a Googleban! .A parttól 100 m-re is csak térdig ér a víz. 

Előzmény: gabiusi (124737)
envirag Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124744

Mi erre a gyönyörűséges homokos partra járunk a kisfiunkkal (Murteren van).

Csodálatos hely, mindenkinek ajánlom! Klassz apartmanházat is tudok nem messze!

Rezsee Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124743

Gondolom az esetek nem kis %-ában nem is a homokhoz ragaszkodnak konkrétan a kérdezők, hanem feltételezik, hogy ott könnyebb kicsikkel a vízbe való bejutás ill. be lehet engedni a gyerkőcöt mindenféle felfújható túlélő felszerelés nélkül is! Ez pedig, valljuk be, az esetek többségében így is van! Legalább is a lejjebb említett 2-3 helyre mindenképpen igaz! Persze legtöbb strandon kialakítanak kisebb-nagyobb mesterségesen feltöltött partszakaszt, öblöt, de azért ez más kategória, ha figyelembe vesszük, hogy x méterrel odébb hirtelen mélyülni kezd a víz, akár 5-10 métert! :-((

Előzmény: hul (124742)
hul Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124742

Visszatérő kérdés a homokos tengerpart Horvátországban. Nem vitás, vannak, előfordulnak, de csalódás lesz annak, aki Görögország vagy pl. az olasz Rimini homokos partjait reméli megtalálni itt. A horvat tengerpart a sziklás-aprókavicsos, nagyon vadregényes partjai miatt pazar. A gyerekek is tökéletesen jól érzik magukat. A víz gyönyörű és kristálytiszta.

Azt gondolom, aki kifejezetten a homokos partra vágyik jobban jár, ha nem itt keres, hanem Görögo.ba megy. Pl. a korculai Lumbarda egy vicc ahhoz képest. Viszont éppen Korculán pazar partszakaszok vannak, ezekért érdemes felkeresni.

Mindenkinek jó nyarat!!

Előzmény: The_Rible (124741)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124741

Lumbarda - Korcula

Terka2 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124740
Terka2 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124739

Ja és még tuti homokos part Orebic, a Peljesac félszigeten.

Terka2 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124738

Ami tuti, az a Rab szigeten Lopar, valamint Omis.

Több helyen vannak homokkal feltöltött öblök, ahol nem tudom miért, de rengetegen vannak.

Mellesleg nem kell aggódni a gyerek miatt, nagyszerűen eljátszanak a kavicsokkal is.

gabiusi Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124737

Sziasztok... ki tudna segiteni hogy hol vannak homokos partok horvatorszagban... pici gyerekkekel mennénk és jobb lenne a homokos part... 

mbeata11 Creative Commons License 2014.05.31 0 0 124736

Mi Malinskán voltunk kisgyerekkel először, ott nagyon szép játszótér volt a strandon, a mi gyerekünk nagyon élvezte.

Előzmény: ARic (124727)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124735

Én is három gyerekkel autózok 12 órákat egyben, nagyon kevés megállással. Pár hónaposan már visszük őket, így megszokták, ennyi. Merkérdezik az elején, hogy mikor érünk oda. Megmondjuk, hogy majd csak este. Nem kell mondani félóránként, hogy mennyi van még vissza.

(hamar megtanulják, hogy merre van a Dráva, Száva, Boszna, Neretva)

Előzmény: ARic (124731)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124734

Így gondolom én is. Nem azt mondom, hogy 10 méterre legyen feltétlenül a strand, de, hogy gyalog le lehessen járni, nálunk feltétel. Még akár 1-2 km is belefér ( kb fél óra gyaloglás ). Inkább ez, mint folyton parkolót keresni, ahol tűz forró lesz az autó, meg nem is szeretem, ha homokosan, vizesen szállunk be. Meg ha még fizetni is kell a parkolásért, na neeeem. Mivel mi leginkább helyben foglalunk apartmant, ezért mi kinézünk előre neten strandokat, majd helyben újra és amelyik szimpi, annak a közelében lesz a szállás. Persze nézzük azt is, hogy a település mennyire van ( de oda már lehet esténként bejárni kocsival ), mert minden este nézelődéssel, sétával telik nálunk. 

Előzmény: hul (124732)
kovaimi Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124733

Krk szigeten van Silo nevű település, pont szembe Crikvenicával. jó homokos strandja van, nem annyira felkapott hely. Pár éve a másfél éves lányom nagyon élvezte. Ott szerette meg a vizet, addig minden fürdetés rémálom volt, a tenger jót tett neki, most már ki se lehet kergetni. csak ajánlani tudom a helyet.

hul Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124732

Lebeszélnélek a távoli szállásról. 3 gyerekkel, minden nap autózni, parkolót keresni, cuccolni nem egy boldogság. Mondjuk Krk eleve dombon van tehát a városi szállás/apartman is sétás. Persze ez akkor igaz, ha minden nap le akartok menni a tengerhez:-)

Előzmény: ARic (124731)
ARic Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124731

Köszi az észrevételeket!

Nem vagyunk tapasztalatlanok azért, már a harmadik gyermekünk, akivel megyünk, csak most a két nagyobb itthon marad! (Aug-ban megyünk majd öten, na az lesz igazán izgalmas...) Tavaly két hónaposan is vittük már (a legkönnyebb kor a hosszú utazáshoz!), meg a két nagyobbat is, amikor kicsik voltak, szóval nem parázok.

Inkább ami fontos nekünk, hogy valami nyugis, csendes, nem olyan felkapott hely/strand legyen. Diszkó, étterem, bolt stb. közelsége nem fontos. Sőt, a tengerparté sem, most éppen olyan falvakat nézek Krk-en, ahonnan kb. 2 km a part.

Előzmény: hul (124730)
hul Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124730

Valóban becsapós, a "közeli" partok sokszor alig vannak közelebb, akár km-ben, de időben még inkább! Alaposan el lehet bóklászni az pl. Isztrián a kis utakon és sokadalomban.

Másik jóindulatú észrevételem pedig, hogy nézheted a fotókat, utcafényképeket meg bejárhatod a G.maps-sal, ki tudja azt megmondani, akkor, ott mennyire lesz neked árnyékos helyed? És!! ugye tudjuk, ha van jó hely, az már foglalt :-)

Ha szabad mondanom, menjetek el a nektek szimpi, megfelelő helyre és ott majd megkeresitek, akár minden nap a ti parti helyeteket. Biztosan meg fogjátok találni.

Amikor a mi legkisebbünk 1-6 éves volt, nem közel, Ciovon laktunk minden évben egy apartmanban, ami 2 percre volt a parttól. Tehát komfort, higénia, kaja, alvás, öltöztetés és a tenger mind egyben, azért is mentünk vissza évekig.

Azzal is egyetértek, a gyerekek bírják az utazást, hamar megszokják, alszik, énekel, élet van a kocsiban, eltelik az út. Végül is hangulatos dolog... ok. megállni többet kell, meg hosszabban is, kicsit hadd rohangáljon. Vannak kivételek, bukhat, hányhat, előfordulhat. Ha egyébként más baja nincs, akkor megszokja. Vittünk olyan gyereket magunkkal, akiről a családja odavolt, hogy hányni fog meg gyógyszer, meg zacskó... Végig röhögtük az utat és aludtak, semmi baja nem volt. A tapasztalat szerint a szülő viselkedése, határozottsága és hozzáállása határozza meg, hogyan fogadja el a gyerek.

Egy példa. Láttam olyat, nem kötik be a kölköt, mert "nem szereti". Ez nem megbeszélés kérdése, amikor autózunk, bekötjük magunkat. És akkor így fogadja el. Van amiben nincs ellenkezés. Általában, ha jó a hangulat, nincs nagy fenék kerítve a dolgoknak, akkor a gyerek se rumlizik.

Az a lényeg, hogy menjetek! Minden gyereknek óriási élmény a tenger az utazás és az együttlét!

Előzmény: gigi21hu (124719)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124729

Street View-n rálátsz, körbejárhatod, bár lehangoló a novemberi felvétel. Van ott egy büfé, van ott játszótér ( bár nektek még nem igazán kell talán ), közel a központ, szépek a vitorlások, apró kavicsos

gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124728

Moscenicka Dragán elég hosszú a strand, itt egy jó árnyékos rész

http://www.apartmani-anita.com/images/mdraga04.jpg

ARic Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124727

ez nagyon szép kis strand lehet, köszönöm! :)

Előzmény: gigi21hu (124724)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124726

Crikvenica szép strand, meg sok a fa, láthatod, viszont a település nem annyira frankó, új építésű. Nem az a jellegzetes.

ARic Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124725

legelső horvátországi nyaralásunk helyszíne :)

Előzmény: gigi21hu (124723)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124724

Korábban küldtem a koordinátát, nézd vissza, ez nem  nagy strand, ez egy kisebb.

Előzmény: ARic (124722)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124723

Crikvenica is jó választás lehet

Előzmény: ARic (124718)
ARic Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124722

Szia,

Veszprémből indulnánk. 1-2 óra nagyon számíthat -egyébként szinte minden alkalommal máshol voltunk, csak Grebastica a viszonylag állandó közte. És igen, végülis tavaly is itt "kötöttünk ki", nem találtunk előre jobbat :)

A krk-i koordinátát megköszönném, mert ott csak a nagy strandot láttuk, és amúgyis bazi zsúfolt egy hely :( Isztriát szintén kilőttük.

Omisalj a fekvése miatt nem tetszik, de ezt a Moscenicka Dragat is megnézem! :)

gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124721

Nem domborzati, műholdas kép kell :-)

Előzmény: gigi21hu (124720)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124720

google térképbe írd be ( a krk-i strand, ha domborzatit nézel, láthatod, hogy a fák beárnyékolják a strandot ) Amúgy a város is szuper, ajánlom figyelmedbe.

45°01'19.7"N 14°34'22.3"E

gigi21hu Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124719

Szia! Nem tudom, hol laktok, de ahonnan az eddigi hely 600 km volt, onnantól egy északabbi hely sem lesz lényegesen közelebb. Tekintve, hogy nem kelet-nyugat tengelyen mozgunk a parton, hanem szinte északnyugat-délkelet. Pl budapesti indulással bő 600 km az említett hely, a sokkal északabbi Opatija csak egy bő százassal van közelebb. Annyit számít ez? Persze megértem, ha igen, nekem nem számítana, ha folyton egy helyre járnék ( sosem ) és szeretem és jónak is tartom a helyet. Szerintem a gyerek bőven kibír még 1-2 óra utazást, nem hinném, hogy ez gond lenne. Pláne ha nem is a Kvarner lesz a cél, hanem délebbi hely, ott lehet, hogy a végén 80 km lesz az eltérés. De ha már mondjuk a Kvarner közelsége lesz a nyerő, akkor én nagyon szeretem Moscenicka Draga, az pont apró kavicsos, szép hely és a parton vannak fák. Szeretem a környéken Icici-t és Opatiját, nekem ezek nagyon bejönnek.Viszont  Krk városa is jó választás, ott pl a strandon, ahol voltunk egy erdő van végig a szélén, ott lehet pihenni. A kikötő mögött van, ez a hely. Elválasztva zátonnyal, tehát nem olajos, nem szemetes. HA érdekel, küldök koordinátát. A Krk félszigeten Omisalj-ban is van egy öböl ( frankó szellem hotel van ott ), ott is erdő van a szélén. 

Előzmény: ARic (124718)
ARic Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124718

Sziasztok, hasonlóan a tavalyihoz, ismét kéréssel/kérdéssel fordulok hozzátok:

"ugyan már 19x voltunk a férjemmel Horvátországban -most mégis tanácstalan vagyok...

Eddig ez nem volt szempont, de most 1 éves babával mennénk, tehát olyan helyet keresünk, ahol a strandon TERMÉSZETES árnyék van, tehát sok fa, és nem sziklás (hanem aprókavicsos) a part, továbbá nem túl zajos/mozgalmas. Grebastica-Sparadici - be szoktunk járni, ott van ilyen hely (kicsi partszakasz, max. 25 ember), de az kb. 600 km, ennél közelebbi célpontot keresnénk (pl. Krk, de akár Biograd, Pirovac) Sibeniktől északra. Van valakinek esetleg javaslata?

Ha volna valakinek ilyenről tudomása, akkor annak környékén keresnénk szállást.

Előre is köszönöm a segítséget!"

H_G Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124717

Vranjicról nincs tapasztalatom, csak a Vranacról :) (Bocs')

Előzmény: tina0923 (124716)
tina0923 Creative Commons License 2014.05.30 0 0 124716

Ha esetleg valaki már járt ott (tudom, hogy nem rég nyílt) megosztaná velem a tapasztalatát erről a helyről:http://www.nyarilap.hu/hirek/horvatorszag/3640-split-mellett-nyilik-horvatorszag-legnagyobb-akvariuma 

hul Creative Commons License 2014.05.29 0 0 124715

Premantura és környéke nagy katonai övezet volt, részben zárt terület. Ennek emlékei lehetnek ott. Amikor a belháború zajlott errefelé az apartmanok és hotelek nagy része menekültekkel olt teli, értsd asszonyok és gyerekek, zsúfolásig. Mindenki feketében... száradtak a fekete ruhák... Nyomasztó emlékeim.

Előzmény: gigi21hu (124709)
zenefaloo Creative Commons License 2014.05.29 0 0 124714

Valaki tud Opatija környékén olcsó szállást? Hol érdemes keresgélni? Augusztusban mennénk, lehet, hogy már késésben vagyunk.

wdriver Creative Commons License 2014.05.29 0 0 124713
gigi, úgy látom Te is sokat utazol, milyen kérdés az hogy szerintetek milyen az idő júniusban? ;-) ha valaki 10éve csak júniusban nyaral ott akkor talán tud mondani közelítést de az sem jelent semmit. azt tudjuk hogy porec környékén jó szokott lenni az idő, jobb mint pl. opatija. nekem szerencsém volt legutóbb porec június és klassz meleg volt, ha süt a nap akkor nagyon süt és ha több ilyen nap után nem jön nagy szeles vihar akkor a kis 2 éves manóval is lehet a szélén fürödhető. sztem :-)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.29 0 0 124712

Nekem is ez a tapasztalat szállásfoglalásnál. Mentünk már úgy, hogy foglaltunk, átcsesztek, semmi nem a lefixált volt, nem működött hűtő, légkondi, kicsi volt és büdös a wc. Majd távoztunk, igaz 3 napot ki kellett fizetni, különben verés lett volna. Gyűltek már az izmos emberek a sarkon. Ja, és a szállásadó asszonyka magyar volt. Na bumm. Azóta csak helyben foglalunk. 1 óra alatt megvan. Olcsóbban, mint a neten és a választék is nagyobb, ráadásul nyomják le az árat a szomszéd szállásadók, küzdenek értünk. Eddig csak fő szezonban voltunk, így is volt azonnal szállás, szóval ezzel szerintem nincs gond.

Előzmény: Norcee (124630)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.29 0 0 124711

Mi okozza az aggodalmad? Ha az Adria, ne aggódj, a legjobb tengerek egyike. Viszonylag délen lesztek, az idő sem lesz gáz és az árak is olcsóbbak, mint fentebb. Makarska emlékeim szerint nagyon szupi, van élet, vidámpark, kirakodó vásár, hangulat. Nem hiába mondják ezt riviérának. De ha elmondod, miért félsz Horvátországtól, talán megnyugtathatunk. Görögországnál tisztább, közelebb van, nem annyira fárasztó, szerintem a víz is jobb. Talán európaibb is, nekem Görögország sok tekintetben balkánibb, mint Horvátország.

Előzmény: ettike24 (124683)
gigi21hu Creative Commons License 2014.05.29 0 0 124710

Mi idén ezer más nyári program miatt csak június 18-28 között tudunk nyaralni az Umag-Novigrad-Porec tengelyen. Soha nem voltunk ilyenkor és pont ez lesz a kétéves fiunkkal az első nyár. Kicsit aggódok az időjárás miatt. Az ok, hogy a tenger valszeg nem lesz meleg, ez annyira nem is baj. De félek, hogy a hőmérséklet is csak 20 fok körül alakul. Most ezt jelzik előre ( Ok, tudom, max 3 nap előre lehet reális ). Szerintetek valós az aggodalmam, vagy június végén azért jellemzően nincs hideg ezen a tájon?

gigi21hu Creative Commons License 2014.05.29 0 0 124709

Daaaa..Premantura. Isteni hely, hangulatos kisváros, kivilágított templomtoronnyal és egy iszonyatosan gyönyörű sziklás parttal ( Kamenjak ). Ezt megéri megkeresni. A bátrabbak 10-20 méterről ugrálhatnak a kristály tiszta vízbe. Itt egyébként valaha lakókocsis kemping volt, amikor legutóbb ott voltunk, egy csomó lakókocsi ott volt elhagyva. Valszeg a háború elől menekülhettek gyorsan. VAgy nem tudom, de aki többet tud, mondja el, érdekel. Van ott még katonai bunker, helikopter leszálló, valami katonai rádióadó és világító torony is egy kis szigeten. Jó hely, imádom.

Előzmény: Rezsee (124708)
Rezsee Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124708

Remélem nem! :-) Jellegtelen, csúnya város, semmi HORVÁTORSZÁG! 1x bemenni, megnézni az Amfiteátrumot...ennyi! Szállást mindenképpen a környező kisebb településeken keress, Premantura, Pomer stb.

Előzmény: chilli77 (124704)
envirag Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124707

Sziasztok!

Ha valakit érdekel, mi Tisnora (Murter) járunk nyaralni, magyar tulajdonú apartmanházba, 40 méterre a tengertől. Teljesen felszerelt apartmanok, minden apartmannak tengerre néző terasza... imádnivaló!

Nem messze található a Krka Nemzeti Park, Sibenik és Zadar.

Privátban elérhető vagyok, szívesen megadom a honlap elérhetőségét.

wdriver Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124706

ha lehetne, lájkolnám a hozzászólást :-)

de nem lehet, így Téged kicsit ismervén azt mondom:

khmm...

:-D

Előzmény: Törölt nick (124703)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124705

Zavalától pár km-re, volt egy öböl, maga a földi paradicsom :) Az öböltől nem messze volt 2-3 ház, az egyikben egy fiatal pár lakott, nem úgy néztek ki, mint akik unnák a helyet vagy egymást :)

A Drvenik szigetekről bármikor át lehet ugrani Trogirba, ha tömegre vágynál

Előzmény: wdriver (124702)
chilli77 Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124704

Sziasztok

Valaki nem tud jó szállást ajánlani  Pula-n?

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124703

Család nélkül, barátnővel próbáld, talán kibírod akár egy hétig is! :)

Előzmény: wdriver (124702)
wdriver Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124702

akkor Neked a Robinson-ozás kell.

nézegettem én is régebben világítótornyokat is, az is buli lehet.

meg kis szigeten egy házikó, naponta, 2 naponta jön a tulaj és rendeled tőle a másnapi dolgokat :-)

érdekes lehet kipróbálni...

csak a család/barát/barátnő és kész, senki más.

persze szerintem 3 nap érdekesség után megunnám.

nade ki tudja.

:-))

Előzmény: petya405 (124699)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124701

A keleti fele (ahova a komp is megy) "civilizáltabb" rész, de a falutól pár lépésre itt is találsz teljesen elhagyatott helyeket. Az egész sziget biciklivel (vagy akár gyalog is) bejárható. Persze az lenne az igazi, ha lenne egy csónakod...

A Kis Drvenik nekem talán még jobban tetszik. Még kevesebb ember (oda már nem szerveznek kirándulásokat) a tenger eszméletlenül gyönyörű.

Mindkét szigetre jellemző, hogy az önellátás elég macerás, hacsak nem viszel mindent magaddal. Étterem 1-2 van, de ebből adódóan elég drágák. Bolt is létezik, de igen minimális választékkal.

Trogirral remek összeköttetése van mindkét szigetnek (naponta többször jár a komp)

Kérdezz nyugodtan, ha még szeretnél valamit tudni

ersekildiko Creative Commons License 2014.05.28 0 0 124700

Én kissé vitatkozva Vargamarccsal nagyon szeretem mindkét Drvenik szigetet. Autót egyik helyre sem érdemes vinned, mert utak nemigen vannak :) Ahova a kirándulóhajók járnak tényleg zsúfolt, legalábbis akkor, amikor megérkezik a hajó és kiözönlik a nép (ez a sziget keleti oldala az un. Kék Laguna vagy más néven Krknjas) de ha úgy 100 m-re odébb mész, már tökéletes a nyugalom http://www.trogir-sailing.com/krknjasi/

petya405 Creative Commons License 2014.05.27 0 0 124699

Köszi az infokat, még nézelődök, hosszabb időre mennénk Drvenik Velikire, de még nem biztos. Engem nagyon vonzanak ezek a kietlen helyek.

IstvánBX Creative Commons License 2014.05.27 0 0 124698

Köszönöm az infókat!

hul Creative Commons License 2014.05.26 0 0 124697

Itt nézd meg:

http://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/cjenici/lokalne-linije/stcijeneljeto---najnovije.pdf?sfvrsn=2

A Jadrolinija üzemelteti a kompokat, ezen a honlapon (jadrolinija.hr) minden irány megtudható. Menetrend, ár, kategóriánként.

És! Miként Fekvőrendőr már a figyelmet felhívta erre!!! a jármű díja nem tartalmazza a  vezető díját, tehát neki is meg kell venni a jegyet.

Az árlista egy irány árát tartalmazza - természetesen. :-) Vissza az már két út.

Előzmény: IstvánBX (124695)
681109 Creative Commons License 2014.05.26 0 0 124696

persze, visszafelé kompozhatsz máshonnan :)

Előzmény: IstvánBX (124695)
IstvánBX Creative Commons License 2014.05.26 0 0 124695

Köszönöm!

Gondolom ez csak egy irány?

Előzmény: 681109 (124694)
681109 Creative Commons License 2014.05.26 0 0 124694

16 kn/per fő, és 108 kn/szgk

Előzmény: IstvánBX (124693)
IstvánBX Creative Commons License 2014.05.26 0 0 124693

Valaki megtudja mondani,hogy mennyibe kerül a komp Drvenikből sucurajba (Hvar sziget), vagy esetleg hol tudok utána nézni? Menetrendet már találtam, de árakat nem. Ha sikerül szeretnénk ott tölteni egy pár napot szeptemberben. Ill. Makarska környékét nézte ki a feleségem, de ha már odáig lemegyünk akkor lehet jobb választás lenne Hvar.

vargamarcs Creative Commons License 2014.05.26 0 0 124692

Trogirból mentünk "fispiknikelni". én - megmondom, őszintén - nem voltam elájulva sem a szigettől, sem az öböltől, zsúfolt, maga a látvány szép, de inkább fentről, távolról, mint közelről :(

/innen Solta-ra - Maslinica - ment tovább a hajó, az sokkal szebb :) /

Előzmény: petya405 (124690)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.26 0 0 124691

csak kirándulni mennél vagy hosszabb időt töltenétek ott?

Előzmény: petya405 (124690)
petya405 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 124690

Helló!

Drvenik Velikiről mik a vélemények, tapasztalatok?

mbeata11 Creative Commons License 2014.05.25 0 0 124689

Nagyon sok látnivaló van,nem lehet megunni,gyönyörű tájak, nemzeti parkok ,óvárosok.A neten lehet sok infót begyűjteni.

Dooodi Creative Commons License 2014.05.25 0 0 124688

Akkor nem :(

Előzmény: vargamarcs (124685)
hul Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124687

Gyönyörű útvonal!

Előzmény: Törölt nick (124686)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124686

Szerintem Dél-Dalmácia jó választás annak, aki először indul a horvát tengerpartra.

Nektek is javaslom, hogy:

Sestanovácnál lehajtani a pályáról és Brelán, Makarskán keresztül autózzatok Podgorára.

(ez a mániám:)

vargamarcs Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124685

2009. augusztus 18-án készült a kép:) 

Előzmény: Dooodi (124684)
Dooodi Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124684

Ha ez a kép véletlenül 2010 júliusában készült akkor lefényképezted az autóm :)

Előzmény: vargamarcs (124679)
ettike24 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124683

Sziasztok!

Júliusban szeretnénk a párommal Podgorára menni nyaralni 6-7 napra.Van valami információtok véletlenül hogy mégis mire lehet számitani? Az Adrián még nem jártunk eddig,csak Görögországot barangoltuk végig,igy van egy kis aggodalmam,hogy jó lesz e. nagyon szépen köszönöm előre is Heni

vargamarcs Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124682

Bizony :) 

/2011-ben már nem lehetett parkolni ott a főtéren, a templomnál sem, sőt a szálloda mögött sem volt szabad hely, így csak köröztünk egyet kávé és a többi nélkül :( /

Előzmény: Törölt nick (124681)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124681

"Átutazók vagyunk itt a földön"

Előzmény: vargamarcs (124679)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124680

a slano-i étterem/kávézó/kis szálloda honlapja a kínálattal :)

http://www.restaurantkolarin.com/eng/eng.html

vargamarcs Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124679

Slanoban csak átutazóban szoktunk megállni a "központjában" egy kávéra, burekre, slanacra :) Van egy nagy szállodája, igen szépnek néz ki, étterem/kávézó baráti árakkal, egy kis Konzum, pékség, a kis templom oldalánál nénikék árulják friss portékáikat - mini piac :) 

Csendes hely, szép környezetben!

Előzmény: gab200gab200 (124641)
dingacs1 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124678

Ehhez pofa kell! :))

Vazult, városunk cigányprímását kérdezte meg 1x az egyik vendég:

- Vazul, ugye te egyes gyerek vagy?

- Igen, huszonegyes. Jött rögtön a válasz

Neked 8, nekem meg 28. 

Mindkét esetben a kisebb szám a "nyerő". 

Előzmény: 681109 (124676)
Dooodi Creative Commons License 2014.05.24 0 0 124677

Ha a nyugalmat szereted, nem fogsz csalódni, ha a pezsgést akkor igen. Nekünk ideális volt, vittünk egy kis hajót, így Korcula, Mljet és a környező szigetek szépen kitöltötték minden időnket. Az erkélyről:

681109 Creative Commons License 2014.05.23 0 0 124676

egyetértek :)

amúgy nekem 8 ... van még hátra

Előzmény: sfi (124675)
sfi Creative Commons License 2014.05.23 0 0 124675

Az ő előrejelzésük alapján egyik szeptemberben el sem kellett volna indulnunk az Isztriára, akkor esőket jósoltak. Persze mi elindultunk és fürdőruhát csak azért vittünk, mert anélkül soha nem megyek a tengerhez. Naptejet nem vittünk, mondván úgy sem lesz rá szükség. Első este a szomszéd kinevetett minket, hogy mennyire leégtünk. Aztán utána még 2 napig voltunk ott, mindkettő strandolással telt.

Úgyhogy nem hiszem, hogy akár ők, akár bárki más meg tudná most mondani, hogy milyen idő lesz a nyáron.

Előzmény: emojnarode (124670)
franjo Creative Commons License 2014.05.22 0 0 124674

Örülök, hogy összejött, szép panorámával  fogsz reggelente találkozni.

Minden bizonnyal kell utalnod  hisz a tulaj is biztosra akar menni, én is küldtem tavaly előleget.

Előzmény: byacom (124672)
noresz87 Creative Commons License 2014.05.22 -1 0 124673

Sziasztok!

hul-nak köszönöm a segítséget!!

Azt gondoltam,h.hullazsákot nem kell vinni,ahhoz azért már utaztam eleget (meg amúgy is evidens),nem is akart közönséges provokáció lenni a felvetésem,1xűen csak kérdeztem vmit,amit egyébként friss infóként olvastam..no,ehhez nem más fórumbeli kérdéseit kellene belinkelni,no nem baj,az pedig,hogy valakit már az is zavar,ha színes betűkkel írok,akkor azt sajnálom,ahelyett,h.írnál vmi sgítséget,komolyan ez a legnagyobb problémád,h.egy kis színt viszek a fórumba? :)

Ezennel ma abbahagyom ezt a fórumot,azt hittem azért van,hogy segítsük egymást,én bárkinek segítek,ha kérdez azokról az országokról,ahol már voltam! (még akkor is,ha hülyeségeket is kérdez)

Szép napot!

byacom Creative Commons License 2014.05.22 0 0 124672

Na már levelezgettem. 46 Euróba kerülne az aparman, szerintem az nagyon jó ár. Azt szeretne'm ke'rdezni, hogy ha foglalnák, akkor kell valamit utalni?

Előzmény: franjo (124545)
681109 Creative Commons License 2014.05.22 0 0 124671

Rab?

Előzmény: Tibee8 (124639)
emojnarode Creative Commons License 2014.05.22 0 0 124670

Egy érdekes ma reggeli hír Horvátországra nézve: Az ismert amerikai meteorologiai intézmény, az Accuweather, Horvátországra, a nyári szezonra, esős időket jósol. Ha igaz ez az előrejelzés, akkor a horvátoknak bejött a mondás, miszerint náluk öt évszak van. A tavasz, a nyár, az ősz, a tél és a háború.

hul Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124669

Az a baj, hogy semmi nem szól a teljesítményről. Szól a másságról, a toleranciáról, politikáról, vallásról, extravaganciáról. Pedig többen függetlenül a nemi identitástól remek zenészek, énekesek. Itt és most egy borzasztó irritáló, ronda valakiről van szó, akiről annyit látunk, hogy extravagáns. Szó sem esik Pl. az énekről, zenéről. Arról viszont nagyon is, hogy ha nem tetszik, akkor oda a tolerancia, ha irritál, akkor  nem vagyunk európaiak. Az egész egy más dimenzióban zajlik, valakik felturbózták és most fontos sokaknak rágódni rajta. 

Persze csak akiket ez egyáltalán érdekel. Rápillantotam, az egész egy gusztustalanság, nem találok értéket, csak valakik kitalálták, hogy neki kell győznie, semmi tisztelni való tudás, teljesítmény. A világa, amit képvisel idegen és nem is érdekel. Mindenki öltözhet hülyén, lehet különlegesen ronda, de legalább ne legyen kötelező leborulni előtte és főleg... Ne legyen követendő példa-:)

Előzmény: lborli (124667)
lborli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124668

Természetesen, hiszen ezért (is) vagyunk itt a topikon HR őrültek. (Igaz, rám a "Hvar őrült" jelző a leginkább jellemző.)

Szal, Slano nem 1 nagy durranás.

Kellemes mediterrán kisvároska (kis falucska?), s bár a D8 (lánykori nevén Jadranska Magistrale) mellett fekszik vmi 30 km-re DUB-tól északra egy mélyebb öböl végén, igazán nagy benyomást nem tesz az odalátogatóra.

Rám legalábbis nem tett. Pár (értsd kettő) napot el tudnék ott tölteni, de nem az én világom, hiszen én mindent Otok Hvar s a rajta levő városkák (falucskák?)-hoz viszonyítok, s mint valszeg kitalálod, azzal fel nem érhet, vagy ahogy mondani szoktam, a táskáját ne vihetné a sarokig. :-)

Előzmény: gab200gab200 (124662)
lborli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124667

Kicsit hezitáltam, mit is mondjak/írjak arra amit írsz.

Nem azért, mintha nem gondolkodnék magam is a kérdésről hozzád hasonlóan (rengeteg másokkal, nota bene a normális többséggel együtt), csak azért, hogy a nagy eu pc keretében a topik témájához kapcsolható legyen, s ezáltal megőrizhessük nickünket/hsz jogunkat.

Szal, a téma HR-ben valszeg szóba sem jöhetne. Ők még nem fertőzöttek (annyira). Igen, a kérdéshez képest a (házi kedvenc) görény (gorenje?) kedves, szimpatikus, szerethető cimbi. Éljen soká!

Előzmény: The_Rible (124659)
Norcee Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124666

Főszezonról írtam, de én beszélek horvátul, ami úgy érzem szálláskeresésnél mindig előny.

Előzmény: silencetom (124643)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124665

az apartmant lefoglaltam már délután :)

Előzmény: The_Rible (124660)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124664

:)

Előzmény: The_Rible (124660)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124663

köszönjük a jókívánságokat!

Előzmény: ersekildiko (124658)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124662

és megosztod velünk az ottani élményeidet,kihagyhatatlan látnivalókat a környéken? :)

Előzmény: lborli (124655)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124661

szülinapi csirkenyak torta :D

Előzmény: The_Rible (124653)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124660

Annyit kellett volna csak mondanod, hogy da és akkor előrébb lennél, már lenne apartmanod.

Előzmény: gab200gab200 (124651)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124659

És mija helyzet a szakállas nőkkel? A héten tárgyaltam egy osztrákkal. Nem tudott hova nézni szégyenében, mikor rákérdeztem, hogy ezmiez, és ezt itt most hogy? Szép kis országimázs amstetteni rém, meg szakállas nő. Normális osztrák már nincsen is? Nem tudom hogy jön ez most ide, ne is kérdezd. Talán a görényről, meg a diszkriminációról jutott az eszömbe.

Előzmény: lborli (124657)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124658

Szerintem vedd fel a tevékenységi listádba: apartmanok keresése Dél Dalmáciában. Biztos a siker!
Érezzétek jól magatokat!

Előzmény: gab200gab200 (124651)
lborli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124657

Nem csak, hogy a nem-horvátokat, de szvsz a görényeket (gorenje?) sem.

zúniórulez

Előzmény: The_Rible (124652)
lborli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124656

:-DDD

Előzmény: Pierr.Kardan (124646)
lborli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124655

Jártam, többször is.

Igaz, görény (gorenje?) nélkül.

lborli Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124654

Ha hozzánk jössz vendégségbe nálunk napi ezer euró a megkívánt fedezet.

Előzmény: noresz87 (124634)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124653

A középső képen az ott görény-gerinc? Így nyersen eszitek, nem kéne kisütni előbb? :)

Előzmény: gab200gab200 (124649)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124652

A zúnióban nem diszkriminálhatják a nem-horvátokat. Persze kiköthetnek egy olyan szabályt, amit csak a helyiek tudnak teljesíteni (pl. kell egy igazolás, amit valami eldugott helyen, személyesen csak horvátul lehet igényelni).

Előzmény: dingacs1 (124647)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124651

szerintem is kedvező az ár,bár nem kirívó,találtam ilyen árban 3-4 apartmant is szabadot,meg vagy 20-at,ami már ki volt adva :)

volt egy hölgy,akivel kedélyesen elbeszélgettem,bár apartmant nem tudott adni.Mondta,hogy szól pár ismerősének.Azóta kaptam már  5 horvát nyelvű emailt,6 angol nyelvűt a tágabb családjából.Egy idős néni fel is hívott,bár előrébb nem jutottunk,mert csak horvátul beszélt :)

Előzmény: ersekildiko (124650)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124650

szerintem nagyon alacsony az ár, ha mindaz megvan, amit írtál, különösen úgy, hogy még 1 hetet sem tudtok ott lenni

Előzmény: gab200gab200 (124648)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124649

pontosabban:

2 sárkány(anyós+asszony)

és a 3 görény

gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124648

hogy érted,hogy "túl" korrekt? :)

Előzmény: ersekildiko (124644)
dingacs1 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124647

Pont ma olvastam egy cikket, hogy az autópályákon mentesül a díjfizetés alól az, aki 80%-os mozgássérült. 

Sehol nem írta azt, hogy csak a horvát állampolgárokra vonatkozik. Persze ettől még nagy a valószínűsége. -- Esetleg kérdezz rá!

Előzmény: joskahorvath1948 (124601)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124646

És akkor ha már éppen gonoszkodni van kedvem

Viszem magammal a 3 görényemet is nyaralni

Rákérdezhetek? Anyós, sógornő, unokahúg?

Előzmény: gab200gab200 (124635)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124645

Te mindig ilyen qrva ronda pink betűkkel írsz, vagy csak akkor ha fel akarod idegesíteni az embereket????

ersekildiko Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124644

Az ár szerintem "túl" korrekt :)
Slanoról nekem az egyetlen emlékem, hogy nagyon örültem mikor odaértünk, mert már onnan Dubrovnik egész közelnek tűnt (ui. oda tartottunk)

silencetom Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124643

Mindez főszezonban is működik?

Előzmény: Norcee (124630)
emojnarode Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124642

Azért ez most kemény volt, vagy közönséges provokácio. Horvátország az Eu-ba való belépés után, ragaszkodott az emlitett pénzösszeg meglétéhez, de csak a bosnyákokkal szemben. Valószinü meg volt rá az okuk. A hullazsák témája meg horror, arra nézve is, aki ezt napjainkban elhiszi. Még a háború alatt sem volt igaz, én is jártam többször a vérzivataros időben lent, de ha ez a téma felvetődött volna, hát a legkevesebb, hogy kiröhögnek.

gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124641

Változott a szállás helye,Slano lesz :) Tengerparti apartman 2 szoba+2 erkély,mindakettő tengerre néz,konyha,étkező,nappali, wi-fi,klíma,állatokat lehet vinni:45 eur/éj...szerintem elég korrekt.

Járt már valaki Slanoban?

The_Rible Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124640

Azt elfelejtetted említeni, hogy hullazsákot is kötelező vinni magaddal, mert a rendőr kérheti. Ezt is olvashattad valahol, pl. itt.

Tibee8 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124639

Melyik városkát, települést tudnátok ajánlani a felsőbb régiókban (kvarner öböl, észak-dalmácia max. Sibenikig). Legyen szép a part ne sziklás, inkább apró kavicsos, homokos. A centrumban legyen valami sétaló rész vagy valami ilyesmi ahol lehet sörözni, fagyizni, sétálgatni esetleg egy kis látnivaló is.  (Lehet sziget is)

681109 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124638

hol olvastál ilyen butaságot?

akkor ez azt jelentené, hogy egy 3fős családnál napi 100 ezer forintnak kellene lennie...

hul Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124637

Régen probléma volt a kaja, de akkor is főképp a nagy mennyiségű és nyers hús. Persze másért is szórakoztak, és tényleg volt matatás.

De már nincs. Az EU-s tagsággal meg megoldódott teljesen.

wdriver Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124636
Előzmény: wdriver (124633)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124635

Üdvözlet!

Viszem magammal a 3 görényemet is nyaralni,chipjük van,meg állatorvosi papírjuk,viszont én útlevelet biztos nem váltok ki neki horror pénzért...A határon nem foglakoznak ilyennel,ár 8 éve se kellett még a csomagtartót sem kinyitnom.

Valakinek van tapasztalata ilyen téren?

noresz87 Creative Commons License 2014.05.21 -1 0 124634

Sziasztok!

Azt olvastam,hogy annyiszor száz euró fedezet kell,h.legyen nálunk,ahány napra megyünk!Ez igaz?Egyik ismerősöm se hallott erről,akik voltak már Horvátban...vmint: mennyire nézik,h.viszünk-e hús árut?Szintén ismerősöket megállították és még a szendvicseket is elvették tőlük,mert volt benne felvágott,de ez régebben volt.

Szállás: Plitvicénél találtam már,egy éjszakát leszünk ott,de Senj-ben nem nagyon,tényleg el merjünk úgy indulni,h.nincs szállásunk és ott keresünk aznap?

wdriver Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124633
asszem Karlovac egyik főterén van egy park helyiek által páncélozott járművekkel, repülő stb. bemutató és emlékmű jelleggel.
hul Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124632

A háború után mi is jöttünk errefelé, szétlőtt és felgyújtott házak között, egy-egy házba visszaköltöztek már és lobogtak a 25-30 m2-es horvát zászlók...

Nemrégen Slunj környékén, az út mentén, még voltak kinn halálfejes táblák. Az utat elhagyni nem biztonságos az esetleg még fel nem fedezett taposóaknák miatt. Talán sose fogják tudni mind felszedni.

Előzmény: Norcee (124631)
Norcee Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124631

Mi Eszék felől jövet tavaly lementünk a pályáról Popovaca-nál, így kikerülve az autópálya nyüzsis részét és Sisak, Petrinja, Glina, Vojnic felé mentünk Slunj-ba. Az út rendben, nem hosszabb, mint pályán, viszont itt bizony még jócskán lehet szétlőtt házakat látni, egyszer hazafelé esőben, nagyon nyomasztó volt, ahogy a szürke sötét felhők ráültek a környező hegyekre.

Éjszaka én is pályára szavazok.

Előzmény: hul (124599)
Norcee Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124630

Mi már évek óta kettesben úgy megyünk nyaralni a férjemmel, hogy nem egy fix helyről csillagtúrázunk, hanem 2-3-at alszunk itt, 2-3-at alszunk ott. Eddig mindig egy órán belül találtunk szállást, szebbet, jobbat, olcsóbbat, közvetlen tengerpartibbat :), mint, amit a net mutatott itthon arról a környékről.

Tavaly fedeztem fel (Lopar-on és Hvar-on), hogy egyre több szállásadó, ha van a házban szabad helye, szépen kiteszi a kapura a FREE táblát, tehát sok felesleges bekopogástól megtudja magát kímélni az ember.

Előzmény: silencetom (124595)
joskahorvath1948 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124629

köszönöm az infot

Előzmény: Törölt nick (124607)
laca5 Creative Commons License 2014.05.21 0 0 124628

2013 július végén 1 db bácsai kínált kiadó apartmant egész Brelában, majdnem egész héten.

Makarskán rengetegen voltak, de oda meg nem akartunk menni :-)

Előzmény: byacom (124537)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124627

Nem kell a horvátokat félteni, összetertanak eléggé ahhoz, hogy idegen nehezen tudjon labdába rúgni. Az úniós belépés után azért előbb-utóbb lesz biztos, aki felfedezi, hogy van olcsóbb munkaerő is. A pénz beszél.

Előzmény: gab200gab200 (124624)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124626

Szerintem szállást találtok bárhol,ha van minimális angol vagy németnyelv tudásod és egy kis szociálisság is szorult beléd :D

silencetom Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124625

Erre valaki?

gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124624

Ha német bérek vannak,akkor csodálom,hogy nem megy oda szezonon kívül(szezonban úgy tudom építési tilalom van) a sok magyar,román építőipari munkás pénzt keresni?Lehet kellene terjeszkednem arra fele,ha ez tényleg így van :D

Előzmény: przita (124622)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124623

És a munkaerő miért drága? Mert nincs verseny. A Jugoszláv vendégmunkás Németországban dolgozott, német bérért. Ha hazament nyáron, akkor bolond lett volna olcsóbban dolgozni otthon. Az otthonmaradottaknak meg nem volt konkurencia, így a német bér lett a standard. Ez ma is így van, bizony a tengerparton meg kell fizetni a német béreket. Persze mindig elfeledkeztek arról, hogy Horvátország 90% nem a tengerpart, ott alig lakik ember néhány nagyvárost leszámítva. Korcula sziget lakossága kb. 16 ezer fő. Van az a néhány szakember, oszt kész. Nem lehet válogatni, annyit kér, amennyit nem szégyenl. Az ország többi részén azért nincsenek így elkényesztetve a vállallkozók (Szlavónia), a bérek is jóval alacsonyabbak.

Az ingatlanokra is ez igaz, az ország jó része lakhatatlan. Nagyon kevés a jó ingatlan. Ha nem lenne turizmus, az egész tengerpart nem érne egy fabatkát sem (Csak gondoljatok arra, mi lenne, ha az üzemanyagárak hirtelen megtízszereződnének és elérhetetlenné válna a tengerpart. Vajon mennyit érne akkor egy tengerparti ház? Vajon mennyi jövedelemre lehet szert tenni csónakos halászatból, háztáji szőlészetből és olivatermesztésből? Nem véletlenül voltak szegények ezek a régiók - leszámíta a tengeri kereskedelmet folytató néhány várost - és volt dúsgazdag Szlavónia. Ma fordítva van, de semmi nem tart örökké.)

A mai magas ingatlanárakat a külföldiek alakították ki. Egy londoninak nevetségesen olcsóak az ottani ingatlanok. Gyakorlatilag helyi vásárló nincs manapság. Korcsuláról is költöznek el az emberek (főleg a fiatalok). Éppen ma olvasom, hogy az ingatlanárak zuhanását az oroszok ingatlanvásárlásainak könnyítésével akarják megállítani. Ne csak Montenegróba menjenek. Ha azok tényleg jönnek, én inkább megyek. Az nekem nem kell, ami Montenegróban van. (mármint az ország szép, a helyiek rendesek, de a vendégkör nem tetszik)

Előzmény: przita (124622)
przita Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124622

Szia!

Üzemanyagárakról: ha jól tudom megemelték a jövedéki adót, ezért kerül most már gyakorlatilag ugyanannyiba, mint Magyarországon.

Ingatlanárak: mert arányaiban "kevés" az ingatlan pl thaiföldhöz képest, ez igaz a lányokra is ;-) ; drága a munkaerő/szakmunka tengerhez közel (krk specialista vagyok, azt ismerem->ott a szakmunka kétszer, háromszor annyiba kerül, mint itthon). Kereslet-kínálat határozza meg az árakat nyilván->van igény az ingatlanokra,ezért magasak az árak - nehezen mennek lejjebb (viszont horvátországban is sajnos jelenség a bedőlt hiteles, ingatlan árverezés). Sokminden speciális, meghatározó lehet még árra nézve: tengerhez képes a távolság, kis vagy nagy városban/faluban van-e, uniós csatlakozás, nincs fizikailag hely/terület sok ingatlant építeni.... Bár rengeteg 4-5-6 akármennyi emeletes apartmanház épült az elmúlt 10-20 évben, az ingatlan árak mégis magasak. 2000 euro/m2 áron lehet kb normális, viszonylag új, nem felújításra szoruló ingatlant kapni (kb Krk városban,máshol lehet nem ennyi).  De érdekességként pl Krk óvárosban a régi házaknak csak a felújítása ennyire jön ki kis túlzással. 

De azért azt se felejtsük el, hogy pl egy balatonfüredi balatonhoz közeli ingatlan se sokkal olcsóbb :-)

Előzmény: gab200gab200 (124619)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124621

:D

Előzmény: hul (124620)
hul Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124620

Na látod, ezért szeretjük Horvátországot, mert itt nem a célban derül ki, hogy a három lánykából kettő fiú.

Előzmény: gab200gab200 (124619)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124619

Egy olyan ország,ami nagyrészt a turisztikából él,nem teheti meg hosszútávon,hogy ilyen piti trükökkel riassza el a vendégeit.

Apropó,kicsit OFF leszek:

Miért van az,hogy a tengerparton ennyire magasak az ingatlanárak?Tavaly Ciovo-ban beszélgettem a háziakkal,hogy milyen jó is lenne,öregkoromra venni valamit a környéken,aztán felhomályosítottak,hogy 200.000 Euró alatt csak a lerobbant kalyibák vannak...

Így marad a Thaiföld,ott 5M-ért már veszek egy tengerparti 100 nm-es házat,mellé 1M-ért meg 3, 18 éves lánykát(remélhetőleg) :)

Előzmény: Rezsee (124617)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124618

Köszi!

Ahogy nézem,nagyjából egy árban vannak most a kinti és az itthoni üzemanyagok.Így nem trükközök,teletankolom itthon,aztán majd Dubrovnik körül megint.

Előzmény: wdriver (124615)
Rezsee Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124617

Ez így van, akár csak a valuta váltásnál, szinte elenyészőek a különbségek! Csak nálunk divat 310 Ft-os árfolyamnál 250-ért számolni az eurót mondjuk egy vendéglátó helyen. Ebben nagyon le vannak maradva hozzánk képest! Látszik, hogy csak most lettek uniósok! :-))

Előzmény: fekvőrendőr (124616)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124616

Minimális az árkülönbség az autópályás és az egyéb kutak között.

Két évvel ezelőttig szigorúan egy áron mentek, aztán engedélyeztek egy kis eltérést, de megközelítőleg se olyanok a differenciák, mint nálunk.

Előzmény: wdriver (124615)
wdriver Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124615
gab200, első kút egy Ina kút a régi gorican határon, ehhez először M70re kell térni és az első kijáratnál kimenni a határhoz. vagy ha továbbmész a pályán, kb.50km a kanyargós szakasz után van mégegy Ina kút. pályán drágább az üzemanyag, máshol olcsóbb, kb. 10 kuna felett van a jobb benzin.
hul Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124614

Már gyanusnak kell lennie, hogy mindannyian ugyanazt mondjuk:-)

Előzmény: wdriver (124613)
wdriver Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124613
csatlakozom Rezsee hez, éjszaka ne főúton menj. tényleg jöhet eső ismeretlen úton, mégha nincs is falu ahol mérhetnek, vannak vadak, kanyarok emelkedők. visszaváltás megpakolt autó, és akkor még nem tévedtél el. :-) éjszaka pálya. megéri azt a mennyi is 250kuna? 10ezer forint. végig 90 de inkább 100-110 és még lehet hogy fogsz is az üzemanyagon. gyors biztonságos egyenes egyértelmű. nappal más ha ráérsz autókázol a családdal megálltok enni inni fotózni, úgy oké a kirándulós út.
Rezsee Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124612

Slunk= Slunj  :-(

Előzmény: Rezsee (124611)
Rezsee Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124611

Mi többször mentünk Karlovactól az 1-es úton pl egészen le Omis magasságáig. Tény, hogy főleg az út első harmadában van jó néhány település, de aztán lehet haladni. Természetesen lassabban fogynak a km-ek, de szerpentinesnek, szakadékosnak semmi esetre sem mondanám, én kellemesen kanyargósnak szoktam nevezni! :-) Mehettek kombináltan is, főleg ha még soha nem jártatok arra. Karlovacnál le, kellemes megállóhely a Tiborpapa által is ajánlott Slunk-Rastoke településen, aztán Udbina-nál fel a pályára és le Split-ig. Mentünk már így is, igaz kényszerű okból, mert belefutottunk az 1-esen teljes szélességű útzárba.  De minden eddig leírt nappalra vonatkozik, ha ragaszkodtok az éjszakai utazáshoz, akkor én is azt mondom, amit előttem is javasoltak: autópálya!!! Én legalább is nem szeretek vaksötétben, idegen utakon bolyongani, akkor tényleg jobb a pálya, ott kevesebb meglepetés ér! :-)

Előzmény: ShadowMAN007 (124592)
681109 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124610

én úgy is szertetem a tengert, ha nem lehet pancsikolni benne :) 

Előzmény: dingacs1 (124590)
681109 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124609

najórendbe'

Előzmény: fekvőrendőr (124588)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124608

köszönöm!

Előzmény: vargamarcs (124606)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124607

Nincsen általános tapasztalatom, de 2011-ben több parkolóban (Rogoznica, Trogir) használtam (Sibenikben sorompósban is), akkor és ott működött.
Primosten egyik fizető parkolójában viszont nem fogadták el, csak a kunát.

Előzmény: joskahorvath1948 (124601)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124606

itt sok okosság van :) http://map.hak.hr/?o=s&p1=mlini

Előzmény: gab200gab200 (124603)
hul Creative Commons License 2014.05.20 0 0 124605

Hát keress rá a neten. Megtalálod az ü.a árakat, meg a kutak listáját is. De ha nem kellenek a kutak pontosan, elsőre a határon érdemes tankolni, és nincs 40-50 km a kutak között. Ezek 24 órás nyitvatartással müködnek mind. 

gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124604

Letenyei átkeléssel :)

gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124603

SZiasztok!

Mivel még éjszaka nem utaztam Horvátországon keresztül,tudtok segíteni,hogy a pálya mellett(déli irányban),hol vannak non-stop benzinkútak?

Idén nem tudom,hogy állnak az üa. árak,de tavaly közel 40 Ft-al olcsóbb volt kint a gázolaj,erről van esetleg friss info?

pupákok Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124602
joskahorvath1948 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124601

Üdv Tisztelt Fórumozok

Érdeklődnék, járt mostanában mozgássérült Horvátországban ?

Lehetséges igazolvánnyal nem kijelölt helyen díjfizetés nélkül parkolni ?

köszönöm a választ

AZS Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124600

Mindenki azt csinál, amit akar ;-)

De amíg nekem az automata 525tds (üresen is 1,7 tonna) tempomat 90-nél és sík úton 4,5-5 között fogyaszt, addig spórolásügyileg nincs jobb tanácsom - a kamionnak meg még "szívóhatása" is van.
Az összes többi szempontot is értem, csak nem azokról volt szó.

hul Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124599

A régi úton menni nagyon fárasztó, hosszadalmas, éjszaka azt az előnyt is elveszted, hogy lásd a szépséget, a tájat. Lehet, hogy spórolni tudsz valamit, de nem is biztonságosabb mint az autópálya. Sőt! Régebben sok rémes balesetet láttunk, nagyon észnél kell lenni, türelmesnek, és terhelhetőnek, vannak hegyi szakaszok,azt gondolod, sose lesz vége, köd, meg felhőben menés hajnal felé, esik is sokszor. Ha lehet, ez még kevésbé gyerekbarát, mintha a pályán állsz ki egy kis mozgásra.

Az volt szerintem a tuti tanács, hogy autópálya 90-nel! Sokan befürödtek már a "kihagyjuk a fizetőst" gondolattal, leht ám bóklászni a hegyi utakon minimális haladással órákig. Különben Splitbe van vonat, az is megoldás.

Airbag. Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124598

ja,és az autópályán haladva nem lehet pl vizesésnél reggelizni,kávézni(Slunj után)

Előzmény: Airbag. (124597)
Airbag. Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124597

Üdv.

Hát ,ez nem így van.....

Szépen lehet menni a plitvicei uton,Én Orebicbe menet minden évben arra járok..

nagyon sok a lejtő,ki lehet használni a motorféket.

lefelé mindig kevesebb a fogyasztásom,pedig akkor még sok cucc is van benne....

Előzmény: AZS (124593)
ShadowMAN007 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124596

Köszönöm a válaszokat!

A gugli és az utcakép nagyon sokat barátkozik velem. :D

Azért mennénk éjszaka, hogy a 5 éves kislányom ne nyügösködjön és ne legyen nagy forgalom (dugók).

Fő cél a tenger (kemping) útközbe "csak" kicsit pihenni eü szüneteket tartunk. 

Az ország csodái majd később, meg a kemping körzete. :)

Bár azt azért nem hinném, hogy annyival többet fogyasztana a mi kis autónk  (Suzuki Swift 2007, tetőboxal) a szerpentinen, hogy a pályadíj kijönne belőle, de majd kiderül.

silencetom Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124595

Sziasztok!Mi még soha nem voltunk Horvátországban,az idén oda készülünk,július közepén.Nézegettük az utazási irodák ajánlatait,de nem tudjuk eldönteni hova menjünk.Annyi biztos,hogy Dalmáciát célozzuk meg,autóval.Hajlunk arra,hogy elindulunk és foglalás nélkül keresünk szállást.Szerintetek ez mennyire működik ebben az időszakban Brelaban?Egy másik merész gondolat,hogy hasonlóan foglalás nélkül nem egy helyen töltenénk el az egész nyaralásunkat,hanem több helyen 2-3-4 éjszakára vennén ki apartmant.Ez kivitelezhető,mi a tapasztalat,hajlandóak kiadni néhány éjszakára is a szállásokat?

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124594

A gugli veled is barátkozna.

Szerintem az út rendben van, télen-nyáron járható.

Az éjszakai autózással ezt biztosan kihagynátok.

AZS Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124593

Spórolni akkor tudsz, ha a pályán tartod a 90-et (nem gond, csak keresni kell egy kamiont).
A nempályán annyival több a kanyar, komoly emelkedő, megelőzendő teherautó, lakott terület, hogy ezek miatt simán fogyaszt annyival többet, amennyi amúgy a pályadíj lenne.

ShadowMAN007 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124592

Elírtam, bocsánat.

Sziasztok!

Az idén szeretnénk kicsit spórolni az utazáson és azon gondolkodunk, hogy megpróbálnánk Splitet elérni autópálya kihagyásával, főúton.

Este indulnánk.

Érdeklődni szeretnék, hogy menyire szerpentines, út mellett van-e mély szakadék, lehet-e 90 km/h tartani, ilyesmi az 3-as és az 1-es úton.

üdv: ShadowMAN007

Előzmény: ShadowMAN007 (124591)
ShadowMAN007 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124591

Sziasztok!

Az idén szeretnénk kicsit spórolni az utazáson és azon gondolkodunk, hogy megpróbálnánk Splitet elérni autópálya kihagyásával, főúton.

Este indulnánk.

Érdeklődni szeretnék, hogy menyire szerpentines, út mellett van-e mély szakadék, lehet-e 90 km/h tartani, ilyesmi az E71 és az 1-es út.

üdv: ShadowMAN007

dingacs1 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124590

Nem akarlak befolyásolni, de a gránátalma érése egyenes arányban van a tengervíz hűlésével...:) -- Persze ettől még a gránátalmákra néző ablak iránya változatlan marad. :) 

Előzmény: 681109 (124587)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124589

Szombaton vettük a Váci úti Tescoban:

Előzmény: fekvőrendőr (124588)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124588

Természetesen Ti is jöhettek, de a gránátalmával gondok lesznek, a feleségem is imádja.

Gondolkodom, hogy az udvari teraszról el lehet-e érni a gránátalmafát, de biztos ami biztos, Ti is a tengerre néző szobát kapjátok. :-)

Előzmény: 681109 (124587)
681109 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124587

én szeretem a gránátalmát :)

Előzmény: fekvőrendőr (124582)
sfi Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124586

Előzmény: fekvőrendőr (124585)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124585

Ebben bíztam!

A tengerre nézőt foglalásba tettem.

Előzmény: sfi (124584)
sfi Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124584

Jó lesz ez! :)

Lovranban én is kinéztem már egy házat kb. 2 éve. Május elején még megvolt, mi is várjuk a nyereményt. Ha összejön, természetesen mi is meghívunk benneteket. :)

Előzmény: fekvőrendőr (124582)
sfi Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124583

A tengerre nézőt, mindenképp! :))

Előzmény: fekvőrendőr (124581)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124582

Válassz!

Előzmény: fekvőrendőr (124581)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124581

Nincs elfelejtve!

A tengerre néző, de kicsit zajosabb, vagy az olajfás-gránátalmás kertre néző nyugalmas szobát kéritek?

Előzmény: sfi (124580)
sfi Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124580

Mi is arra várunk! :) Ugye nem felejtetted még el az ajánlatod? :)))

Előzmény: fekvőrendőr (124544)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124579

5-6 nap nyaralási lehetőség esetén teljesen jogos az egyhuzamban

Előzmény: gab200gab200 (124577)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124578

igen,egy ma,modern felső-közép kategóriás nagyautó az teljesen másvilág,mint akár egy 10 éves hasonló...

Előzmény: hul (124576)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124577

normál esetben szerintem is az lenne az ideális,ha az ember látna valait az országból,ha keresztül szeli...csak az az átkozott mókuskerék :) általában 5-6 napot tudok szabaddá tenni a munkám miatt(most az utóbbi),ebből pedig nem szeretnék kettőt utazással tölteni :)

Előzmény: ersekildiko (124575)
hul Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124576

Meg lehet szokni a hosszabb autózást.A legkisebb az 1 éves szülinapját 1100 km-re ünnepelte velünk együtt és azóta részese a hosszú utaknak. Nincs is probléma. Más kérdés, hogy rengeteg csoda mellett megy el az ember, úgyhogy tényleg érdemes megismerni, megállni, körülnézni. Ami pedig az autókat illeti egy középkat.autó ma már összehasonlíthatatlan a régiekkel, kényelem, erő, csend stb tekintetében, sokkal kevésbé fárasztó utazni. Persze... Mi meg annyit fiatalodtunk közben, hogy meg se kottyan-:)

Előzmény: ersekildiko (124575)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.19 0 0 124575

Nekem ugyan sose volt olyan autóm, ami "bírja" és a vezetési rutinom is hagy kívánni valót :), viszont többször nyaraltunk azon a részen. Mi minden esetben valahol megálltunk éjszakára. Kiválasztottunk valami látnivalót és a közelben kerestünk szállást. Ez tökéletesen működött, míg a 12 órás autózást (szerintem biztosan lesz annyi :( ) a gyerekek (meg mi se)  egyszerűen ki sem bírták volna. Nagyon jó kis tranzit helyek vannak, akár az autópálya mellett, akár Boszniába keresel. Hazafele már több variáció volt: egyhuzamban, más úton, máshol éjszakázva stb.

Előzmény: gab200gab200 (124570)
franjo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124574

Ez igazából Brela "elővárosa" , Stomarica, a lentebb linkelt weboldalukon a kapcsolat menüpontnál van Google Maps térkép, az szemléletes.
Emiatt csendes, nyugodt, ha izgalomra vágytunk akkor autóztunk, pl. Baska Voda, Makarska.

Környékről a legszemléletesebb ez a videó, nem én csináltam.

Előzmény: byacom (124557)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124573

igen,én is valami ilyesmire számítottam,köszi!

Előzmény: hul (124572)
hul Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124572

Közvetlen a város felett megy el a tranzit út, illetve benn a városban lehet közlekedni, a belső utakon. Ne gondolj valami kiépített szakaszra, simán van a város és van a főút a hegyen fenn. De az egész autópálya utáni szakasz kanyargós, dimbes dombos, később lakott területek, egyszerűen van egy tempó, amit lehet tartani, de gyors haladásra ne számíts. Viszont szép, látványos részek vannak. A településeken meg gyakran trafi, kp.fizetéssel. Ez nem egy itthoni xxx km, simán lehet 3 órát menni Plocetól, de inkább többet... nyugi! megéri !!!!

Előzmény: gab200gab200 (124569)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124571

Magam is szeretek haladni, de ezen az 1000 km-en (is) szükségtelen új útvonal csúcsot futni, szerintem 11-12 óra a reális menetidő.
A tengerparton egyetlen út vezet, kilométerenként minimum 4-5, be nem látható kanyarral, jelentős teherforgalommal, lakott területekkel és a lakott területeken belül gyakori 30 km-es (zebra, gyerekek!) korlátozással.
Az ilyen táblák környékén harapnak a sünök.

Előzmény: gab200gab200 (124569)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124570

nem szeretek én sem ennyit vezetni,nálam 600-700 km körül van a határ,utána már feszültebb vagyok :(

Előzmény: hul (124567)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124569

Még soha nem jártam arra,de gondolom Dubrovnik körül elég forgalmas lehet az út.Van a városnak elkerülője?

Előzmény: Törölt nick (124566)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124568

Köszönöm a válaszodat!

Ami a főutakat illeti,ott nem annyira zavar a traffizás,mert általában nagy a forgalom vagy kanyargósak és nem lehet átlépni annyival a határokat,hogy büntetés járjon érte.Viszont az autópályán 180 körül már pórul lehet járni(főleg a magyar részen),így biztosan éjjel megyek(főleg a magyar részen).

A másik útvonalon meg tudod mondani,hogyan érdemes menni(ha az út 80%-án nincs pálya,akkor szerintem nem sok értelme van).

Előzmény: hul (124565)
hul Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124567

Jót tesz a pályatempó és a parti út tempója között tartani egy kis szünetet, pihenést, járkálást, enni-inni. Gyönyörű az út Dubrovnikig, meg tovább is. Itt már rengeteg a gyönyörködni való. Az nagyon jó, ha a pályán van váltótárs, a vége felé elég unalmas, meg már sok is. Persze ez már tényleg nagyon egyéni.

Előzmény: Törölt nick (124566)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124566

Az a 150 km meglehetősen forgalom-függő, lehet 3-4 óra is, és a látvány miatt is érdemes időnként megállni.

Előzmény: gab200gab200 (124564)
hul Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124565

Az autópálya Ploce-ig, ahogy topiktárs már megírta. Mi is  éjszaka szoktunk menni, a pályán, nagyon bevált, gyors, kisebb a forgalom, kivéve a Zagreb-i kerülőt, ott sokan vannak. A trafi tapasztalat az, hogy éjjel soha nem láttam, nappal a benzinkutak, pihenőhelyek kihajtásánál előfordul. Az elhaladókat célozza. Nem tudom, mennyire működik az országok közötti kapcsolat, adatcsere stb. A parti és egyéb utakon gázos, mert lemeszelnek és helyben kell fizetni. Bár hallottam olyat is, hogy csekket adtak...de a forgalmit nem adták vissza a befizetésig.

A Bosznia vonalat sokan tárgyalták már, jól járható és elmúlt a vámszedés, olcsóbb útvonal, szép, kevesebb km kb.ugyanannyi idő alatt. A táj pazar. Végtelen türelem jól jön...

Ja még a pályák alagútjairól: 100-as limit van /vagy 80-as/, a nagyokban a 100 villog, ha többel mész, de nappal láttam már a kijáratnál rendőrautót bírságolni. 

De mondjuk eleve nem szép dolog az alagútban rohanni-:)

Előzmény: gab200gab200 (124556)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124564

abban a hitben voltam valamiért,hogy Dubrovnikig eljutottak,de ezek szerint kb. 150 km-t kell közúton menni...

Előzmény: The_Rible (124562)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124563

Köszönöm a válaszodat! Bízom benne,hogy jó választás lesz...mondjuk abban is,hogy nem kell mindenért 1 órát autózni :) Trogírig 4.5 óra alatt szoktunk eljutni Fehérvártól,szerintem ide is el lehet érni 7 óra alatt.Vagy tévedek?

Előzmény: Dooodi (124559)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124562

Plocéig kész az ótópálya.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124561

Mi 2008-ban (augusztusban) voltunk Brelában 15 napig, innen kirándultunk Makarskára és Omisba, Drvenikből kompoztunk Hvarra (ahonnan Split felé jöttünk vissza).

Egy kétszobás, két fürdőszobás (2 terasz, konyha, előszoba) lakásban laktunk négyen, öt lépcső és 30 méter távolságra a víztől, 150 méterre a kikötőtől.

A parton akkor is "telt ház" volt, de több lehetőség közül tudtunk választani.

Amit franjo linkelt, az jó választás lehet, ott valóban közel van a fürdési lehetőség.

A parton több km hosszú (este diszkréten megvilágított) gyalogos sétány van, üzletekkel, etetőkkel, fagyizóval a kikötő közelében.

Előzmény: byacom (124558)
chendo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124560

Ebben a kricsniben én is voltam. :)

Előzmény: vargamarcs (124555)
Dooodi Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124559

Jó választás, nagy szerelem lesz, csodálatos hely, ha szereted a nyugalmat. 4 alkalommal töltöttünk ott el, 2-3 hetet. Ha van tempo, nem kell a boszniai utat nézegetni, az útviszonyok(pálya hiánya) és az adószedők miatt sem. Valahol a Neretva völgy előtt közvetlenül fogy el a pálya, valószínűleg fogsz pontosabb választ kapni. A parti úton csak óvatosan, mert ott csak egyszer lehet hibázni, és pl nedvesen az a helyenként beton szerű világos aszfalt nagyon csúszik.

byacom Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124558

Köszönöm a választ. Igazából az alkudozás miatt reménykedtem a helyszíni foglalással, de még nem jutottunk dűlőre a párommal. Te már nyaraltál itt? Valami rövid vélemény esetleg? :)

Előzmény: Törölt nick (124547)
byacom Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124557

Köszönöm a tanácsot, megnéztem, aranyos kis apartman. Azt szeretném még kérdezni, hogy milyen a környék, illetve a tengerparti sétány? :)

Előzmény: franjo (124545)
gab200gab200 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124556

Üdvözlet a Hölgyeknek és az Uraknak!

Évek óta járunk Horvátországba,Trogir környékére.Az idei évben(3 hét múlva) egy új helyet találtam ki,a dubrovniki környéket.Úgy néz ki,hogy Molunat lesz a nyaralásunk helye(50 km-re Dubrovniktól délre).Ez ugye a pályás útvonalon 940 km.A kérdéseim a következők lennének:

1.meddig van kész az autópálya?

2.ha az autópályán megyek szerintetek érdemes éjjel mennem?(igazából csak a traffik miatt kérdezem,mentem már mindig,de még soha nem találkoztam egyel sem,mondjuk az utazásaink mindnig augusztusban voltak idáig..)Általában elég gyorsan szoktunk menni(nem magyarázkodás,de megvan hozzá az autó is és a vezetési rutin is).

3.mégcsak  most kezdtem el visszaolasni,de nem találkoztam a témával:a Szerbia-Bosznia útvonalon van autópálya?Érdemes lehet arra menni,ha nem az a cél,hogy nézelődjek?

Előre is köszönöm a megtisztelő válaszotokat!

vargamarcs Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124555

ez is 15 kunás, Zuljana - Vucine :)

vargamarcs Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124554

a család 2 férfi tagja egyszer átgyalogolt Divna-ból...... kb. 40 fok volt, azt mesélték nekik is jól esett az a 15 kunás :)

Előzmény: hul (124553)
hul Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124553

Kb. ott a fehér ház előtt jéghideg csapolt sör kapható, 15 pénzre emlékszem... és hogy vérré vált bennem a nagy melegben :-)

Előzmény: vargamarcs (124546)
hul Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124552

Ismerem, elsőre összenéztünk vele, én magyarul kérdeztem, ő meg magyarul válaszolt, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Ő látta a rendszámot, de én honnan tudtam?:-)

Sajnos épületet nem néztünk, de az idén pótoljuk! Meg a lottót is...megvesszük, hátha :-)

Velencébe hajóztunk Jesolóból,  a nép a hajón, várta a megérkezést, csendben. Egyszer csak odafordult egy pasi, "megmondaná nekem mennyi az idő?"- mondta. Mondom neki fél tizenegy van. Annyira lemerevedett, szeme kimeredt, erre nem számított, hogy magyarul kap választ. Persze nem tudom, akkor miért így kérdezte. Olyan zavarba jött, hogy megkérdezte még egyszer: bocsánat... mennyi?

Előzmény: fekvőrendőr (124544)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124551

Előzmény: chendo (124543)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124550

google maps-os kis sárga emberke elsétál veled, s végig tudod nézni a kis települést, még ilyen is van! :) 

Előzmény: chendo (124548)
Terka2 Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124549

Azt javaslom, hogy első kőrben próbálkozz a szállásadónál, ha magán ember talán bemenne értetek. Amennyiben egy utazási irodán keresztül foglaltál szállást, ott kérhetsz a buszhoz transzfert is. Mellesleg miért ne lenne megbízható a taxi?

Előzmény: Szilvia Tóth (124521)
chendo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124548

Duba is tervben van. Van ott település is vagy csak egy strand?

Előzmény: vargamarcs (124546)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124547

Szerintem találsz foglalás nélkül is szállást víz-közelben, Brelában szinte minden szállás víz-közeli.
A néhány lépcsős szállások drágábbak, mint a 40-50 vagy a 80-100 lépcsősek. Könnyen be lehet csapódni az olyan (itthonról, képek alapján) foglalásokkal, hogy 50-60 méterre a tengertől.
Ez a valóságban rendszerint függőlegesen értendő, vagy valóban közel van a víz, de fürdeni csak 150 méterrel távolabb lehet. Érdemes a déli, kora délutáni órákra odaérni és akkor biztosan lesz hol aludni!

(ismétlés a tudás anyja: az autópályáról Sestanovacnál kell lemenni és Felső-Brelán keresztül a tengerhez!)

vargamarcs Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124546

aki a Peljesacon jár, s elmegy Divna-ig, a kicsivel távolabb lévő Duba Peljeska-t se hagyja ki! :)

franjo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124545

Brela nagyon felkapott hely így jóval kisebbek az esélyeid, hogy ad hoc foglalással jó helyet fogjál ki.
Tengerpart közelit meg csak nagyon nagy szerencsével.
Mi tavaly itt voltunk a 2. sz apartmanban. (60 Euro, de két kis gyerekkel így 2 felnőttnek még olcsóbb lehet)

Lent apartmanok vannak, fent szobák (lenti konyhahasználattal) , szerintem mind opció lehet 2 főre.

Írj neki mailt és küldj rá egy SMS-t, én mindig így foglalok, ennél az idősebb tulajdonosnál is így tettem.
A part 30 mp-re, csak le kell sétálni a házhoz tartozó lépcsőn aminek a végén egy kiülős, elmélkedős teraszos házikó van. (szintén a házhoz tartozik)

A part korán reggel

Ugyanez a háztól

fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124544

Te is ismered Lacit a parklóőrt  Lovište-ben? Mi megbeszéltük vele, hogy a kikötő sarkán levő romos házat segít megvenni, és mivel kőműves, meg is csinálja nekünk. Már csak a lottó ötösre várunk. (Ő is.)  :-)

Előzmény: hul (124540)
chendo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124543

Nekünk Korcula a "divnás" nap. Délelőtt fürdés Divnán majd délután irány Korcula kishajóval. Stonban szoktunk fekete kagylót venni. Vicc pénzért árulják,  azt hiszem

10 kuna kilója. Van egy isteni kagylóreceptem ,óriásikat szoktunk kajálni belőle!

Zuljanában a Vucine strandon voltatok? Az valami csoda!

Előzmény: hul (124542)
hul Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124542

Zuljana is tuti, 1986-ban voltam először. Régen volt...

Divna pedig maga a paradicsom,  mindig felkeressük és nem bánjuk meg... De a sziget vége se kutya, a szörfparadicsom, bár nem sportolunk, de jó helynek tartom. A nagy kaland Korcula, ott is nyaraltunk, mint "bázis", de a visszatérő helyünkről, Peljesacról is át szoktunk menni kocsival, végigjárni, meseszép!

Aztán kishajóval Korcula városba egy napra, beleértve egy, a sétányon elköltött vacsorát.:-) Az imádott tintahal ott a még jobban esik :-)

Előzmény: chendo (124541)
chendo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124541

Dracén ugyanabban a házban. Drace nem túl attraktív hely ,de ahogy mondtad kirándulni tökéletes! Közel van Divna , Zuljana..stb. Mi imádjuk!

Előzmény: hul (124540)
hul Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124540

Nagyon jó hely, csend, béke, nyugalom jó levegő és meseszép.

Komp, kishajó, transzporter, bevisznek. A tavakban fürdeni is lehet, nagy élmény. Nekünk nagyon bejött. Nem hagynám ki a helyetekben.

A Peljesacon hol lesztek?

Mi is visszatérők vagyunk, jó kiindulási pont Korculára, Mjetre, de Dubrovnikba is és a félszigeten is sok tuti hely van. A kislányom épp ma mondta, hogy a fsziget végén ismét szeretne fürdeni, ott ahol a magyar parkoló őr van...

https://www.google.hu/maps/place/Lovi%C5%A1te/@43.023388,17.028605,3a,75y,90t/data=!3m5!1e2!3m3!1s85424599!2e1!3e10!4m2!3m1!1s0x134a5bc03d9b9467:0xa00ad52d0af05b0!6m1!1e1

Előzmény: chendo (124539)
chendo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124539

Sziasztok!

Idén augusztusban a Peljesac félszigetre megyünk immáron harmadik alkalommal.Örök dilemma a mljeti kirándulás.Érdemes átmenni ,megéri -neméri? Ha esetleg volt már valaki

Mljeten megosztaná ezirányú tapasztalatait? Előre is köszönöm!

vidiadv Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124538

Egyetértek veled. Magyar az aki annak érzi magát, bárhol is éljen a világban. Ha visszaolvassátok a hozzászólásait akkor szerintem rájöttök miért is repült ki tőlem ez a mondat.

Előzmény: CroaTomi (124536)
byacom Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124537

Sziasztok!
Látom, hogy most egy kicsit eltért a téma a horvátországi nyaralástól, de azért remélem, hogy valaki tudna nekem segíteni.

Idén Brelába szeretnénk menni nyaralni, nagyon megtetszettek a képek és a leírások, amiket találtunk. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e itt valakinek tapasztalata azzal kapcsolatban, hogyha július vége-augusztus eleje környékén mennénk foglalás nélkül, mekkora eséllyel találhatnánk tengerpart közeli szállást, illetve úgy általában egy kétszemélyes apartman mennyibe kerülne?

Esetleg rövid élménybeszámolónak is nagyon örülnénk.

Köszönöm: Ági

CroaTomi Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124536

Én is szlovákián élek,mégis inkább ezen a fórumon vagyok...miért is?mert MAGYAR vagyok!

Kössetek békét egymással :)

Előzmény: vidiadv (124528)
lborli Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124535

Nézd meg "rengeteg" hsz-ei milyen topikokban estek, s ezzel el is felejthetjük őkelmét.

Előzmény: Prigradica (124533)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124534

inkább utazzunk! :)

Prigradica Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124533

Na ezért a szlovákozásért nálam nagyon kihúztad a gyufát. Ezek után inkább én kérdezem meg tőled, hogy te mit keresel egy magyar fórumon.

vidiadv Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124532

Én próbáltam normálisan védeni azt aki belinkelt apartmant. Pedig semmi érdekem nem fűződött hozzá. Lehet másnak hasznos. Ezáltal én is célpont lettem. Viszont én meg nem vagyok ijedős gyerek. Aki normális velem azzal én is az vagyok. Aki nem azzal pedig úgy viselkedek ahogy Ő velem. Ennyi. Másnak osztani az észt viszont magamra nézve nem alkalmazni , az bizony kettős mérce. Az , hogy ki milyen szinten reklámoz nem az Ő feladata szabályozni. Majd ha az adminoknak sok akkor figyelmeztetik és felszólítják. Onnantól meg ha van esze befizet és nyugodtan reklámozhat akármennyit. Akinek meg nem tettszik Ő ajánlotta a jobb gombot.

Előzmény: AZS (124530)
vidiadv Creative Commons License 2014.05.18 0 0 124531

Adatlapon sk

Előzmény: AZS (124530)
AZS Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124530

Utálhatjátok egymást, de ezt a szlovák-témát azért talán mégse kéne...

vidiadv Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124529

Egyetértek. De sajnos reagálni kell.

Előzmény: Rezsee (124525)
vidiadv Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124528

Miért nem egy szloivák fórumon osztod az észt ?

Előzmény: fvcc (124526)
fvcc Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124527

hova is?

érdemes megnézni a nini óhorvát kis templomocskákat, és a falu VIII-IX. századi emlékeit 

(Lehet, hogy valakit érdekel)

Előzmény: Rezsee (124525)
fvcc Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124526

Gondolom, hogy magadról beszélsz. (Ami meg az adatlapomon van, az nem reklám - ha annak tartod, akkor ne klikkelj oda.)

Reklámozni szolidan is lehet, azzal hamarébb célt lehet érni...

Egyéb bajod ?

Előzmény: vidiadv (124524)
Rezsee Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124525

Hát nem vagyunk egyformák, de nem lenne jó, ha átmenne a dolog megint személyeskedésbe, mint a közel(?)múltban! :-(

Inkább utazzunk, abból nem lehet baj! :-)

Előzmény: vidiadv (124524)
vidiadv Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124524

Ő ajánlotta a jobb oldali gombot. Ha ennyire tudja akkor használja. Egy tudálékos kötözködős figura.

Előzmény: Rezsee (124522)
vidiadv Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124523

Igaz, hogy mi autóval járunk. De ők hirdetnek zadarba fuvart: Hátha segít.

http://hundrive.5mp.eu/web.php?a=hundrive&o=6hV434XoN5

Előzmény: Szilvia Tóth (124521)
Rezsee Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124522

Engem még a reklám sem zavart eddig, max. nem nyitom meg. Főleg, ha mellette közérdekű, hasznos infókat is tartalmaz. Ja és amíg nem minden második poszt szól erről...

Előzmény: vidiadv (124520)
Szilvia Tóth Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124521

Sziasztok Olyan emberek segítségét szeretném kérni akik busszal utazási irodán keresztül mentek ki Horvátországba.Mi a családdal Borik  üdülő negyedre gondoltunk mert közel van Zadar is ahonan indulnak hajó járatok a környező helyekre illetve szigetekre.Ha valaki járt már itt szivesen fogadnám ha leírná a tapasztalatát erről a helyről.Az a problémám hogy a busz csak a illetékes autóbusz állomásig visz ott állítólag kitesz és mindenki menjen el a szállásáig ahogyan tud.Csak ott a probléma hogy fogalmam sincs hogy mikor mennek ott buszjáratok  vagy a taxik mennyire megbízhatóak hiszen sosem jártunk még eben az országban.Ha valaki tud adjon tanácsot ,előre is köszönöm

vidiadv Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124520

Másik utazási fórumon sérelmezte a reklámot. Felhívtam a figyelmét, hogy Ő is ezt teszi az adatlapján. Ki akart oktatni nyelvtanból de nem jött össze. Ha lehetne most "lájkolnék" a hozzászólásodra.

Előzmény: Rezsee (124514)
Norcee Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124519

Köszönöm, KRILO-t szeretjük, utaztunk már vele Jelsából Splitbe.

Előzmény: emojnarode (124517)
Norcee Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124518

Köszönöm!

Előzmény: vargamarcs (124516)
emojnarode Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124517

Nem a Jadrolinija üzemelteti.  A "DSC Krilo" Kapetan Luka tulajdonában van Krila Jesenicából.Üzemeltet más kishajókat is és egy vitorláshajót. Dubrovnikban a gruzsi kikötőben vehető menetjegy, az Avans Travel D.o.o. Gruž Stjepana Radića  40 .

Előzmény: Norcee (124515)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124516
Előzmény: Norcee (124515)
Norcee Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124515

Ez nagyon jó!

Jadrolinija üzemelteti?

Nem találom a honlapjukon, gondolom béna vagyok.

Előzmény: emojnarode (124369)
Rezsee Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124514

Úgy látszik minden fórumon ,,kinövi" magát 1-2 tag, aki az összes feltett kérdésnél, kommentnél megszólítva érzi magát. Egy határig nincs is ezzel baj, főleg, ha a kérdésre válaszolsz és nem teljesen másról írsz kesze-kusza gondolatokat. ...és hidd el vagyunk itt jópáran, akik értjük a humort, még a fanyart is, de nem kell minden második mondatban vicceset írni, ez egy utazási fórum! A kevesebb néha több!

Előzmény: fvcc (124505)
hul Creative Commons License 2014.05.17 0 0 124513

Ma már sajnálom, nem figyeltem meg az utasokat, hogy fiatal "hippik" v. öregfiúk voltak-e pl. Másnap már mentek is tovább, mire feljöttünk a partról, nem voltak. Ez egy komoly vállalkozás, egy kb.30 v. több éves, gondolom sokezer km-t megtett oldtimerrel ezer kmrekre elmenni kempingezni.

Na jó, tényleg mi is sokmindenre vállalkoztunk Trabantos időnkben. Egyszer úgy értünk haza, hogy csak imádkoztam és nem mertem leállítani... nem is indult  többé,  a Ménesi úton, az utcán simán javítható volt, csavarok dubel és tömítés, csak hengerfejes lett. 

Előzmény: Törölt nick (124512)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124512

"Nem kezdi ki a szél a mellét"

De igen!
A vezetőfülke (utasoldali) teteje nyitható, ott fel lehet állni és loboghat a mellényed! :)

(Hanomag AL-28, 1958-71 között gyártották)

Előzmény: hul (124509)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124511

A 90-es évek elején a német határon dekkoltam vagy 4 órát a sorban - annyi volt az átkelési idő.  Egyszerre szinte az összes német kiszállt az autójából, s ment a belépő oldalra megtekinteni a cseh "csodát": Skoda 1202-es, a vezető ülés mögötti rész pléhnyíró ollóval "pikaposítva", az ülés mögé a tulaj pléhet heggesztett, majd az egészet kézzel lefestette f..zöldre.

ersekildiko Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124510

1987 Savudrija, kemping: Egy hatéves és egy hétéves (miután túl volt a szokásos napi barangolásán)   szalad boldogan az apjához: "Apa senkinek sincs ilyen autója, csak nekünk!"
egy okkersárga(!) kétütemű Trabant volt :)

hul Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124509

Szerintem is. Nem kezdi ki a szél a mellét, ehhez a matuzsálemhez már lélek kell. Megállni, pihentetni, de hát nem mindenkit hajt a tatár, mint szegény Béla királyunka.

Igen hasonlít a valamikori csőrös Csepelre...

Persze mind US koppintás.

A kempingben pedig van egy igazi panorámás terület, isteni. Ha meg körben villámlik és jön a pokol, akkor jól látni, honnan jön és hol tart... mielőtt leszakadna az ég.

Előzmény: ersekildiko (124508)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124508

szuper az autó és a placc is!

Előzmény: hul (124507)
hul Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124507

Béke, kedveseim:-)

A beígért "kempignautó", Peljesac, 2010. augusztus.

Azért ehhez kell kurázsi!

Megj., hogy a csoda lakóbuszokat eszemben sem volt fotózni:-)

Előzmény: vargamarcs (124506)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124506

na ez egy értelmes hozzászólás volt. megoldottad a problémám.

Előzmény: fvcc (124505)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124505

Akkor használd a jobb szélső ikont.

Előzmény: vargamarcs (124504)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124504

nos....

154 hozzászólásodat átolvasva arra a messzemenő következtetésre jutottam, hogy Horvátországot illetően (is) van mit fejlődnöd.

s a stílusodon is lenne mit csiszolnod.

Előzmény: fvcc (124498)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124503

Épp részleges útfelújítás volt valahol, partközelben, a vele járó piros jelzéssel. Éktelen hangok egy német mikrobuszból. Mikor zöldre váltott, vékony hölgy ki (150 kilós papa a kormánynál), megtolta, beugrott, ... és vígan mentek tovább :)

Előzmény: hul (124501)
lborli Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124502

Dehogynem! Csak biztos nem figyeltél. :-)

Előzmény: Törölt nick (124492)
hul Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124501

Horvátország imádók: kössetek békét! Sokan régóta írnak, hirdetnek,tanácsolnak, értjük egymást! A kor nem érdem, hanem állapot, akár sok, akár kevés, a tapasztalat magabiztossá tesz, de legyen támogató a diskurzus :-)

Előkeresem a legősibb teherautót, amit kempingben láttam a Peljesacon, valahonnan a messze Németo.ból volt tüdő, hogy EZZEL jöjjenek... Kicsit kersnem kell...addig maradhat az IFA tréfa :-)

Előzmény: fvcc (124500)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124500

A rossz reklám ... az rossz reklám.

Előzmény: ersekildiko (124499)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124499

Javaslom, nyiss egy új topicot: "elemezzük ersekildi pongyola stílusát" címmel, nem biztos, hogy ez itt, ennyire érdekelne bárkit

Előzmény: fvcc (124498)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124498

Ja, hát én szeretek "gonoszkodni" egy kicsit.

Ahova járok, ott ifa is meg fifa is benne van. Söt szemétadó is. A klímát sem nézik, hogy csöpög-e a víz alatta. Meg minden, és nem mondják.

Igyekszem "öregszeni": most akkor appartman és 4 fő. Mi van, ha 3-an megyünk? Vagy 5-en?  (2x2 ágyas szobába?) Azt meg végképp nem tudom felfogni, hogy mi van, ha csak egy szoba? Akkor is 50? De ha 2 külön bejárat, akkor meg mitől appartman?

Az aranyozott nyaralótársakkal hogy állunk?  (Nuda-strandon vonul apa, anya, gyerek. Ez utóbbi: hát ez a múmia mit keres itt!?) - őket az adott helyen milyen színre szokták festeni?

---

szóval: nem (csak) egy vessző....

Előzmény: ersekildiko (124496)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124497

Igyekeznék körültekintöen óvatos lenni.  A bankcsoporthoz tartozó bank az enyémet is idén cseréli (nem a régi, megszokottra, mert az már egy hónapja nincs). Majd valamire a sok közül. Az egyiknél azt olvasom - az árjegyzékben -, hogy 33.-€ éves díj, a másiknál meg 80€.

Ingyen vásárolhatok bárhol ... 0,15 €/alkalom díjért.

Érdekes, hogy egy másik banknál M-ért, MC-ért sem semmilyen díjat nem kérnek. Ugyanezen bankcsoport másik tagjánál (nálatok) meg egy sima utalásért 189 ft-ot nyaltak le pluszban.  Tudtam mindig is, hogy a szabadságharc valahol igazságtalan. Volt, hogy egy kis KP apróért ezer ft volt a nyalóka...  Azt mondják, én ne nyilatkozzam semmiről. Fizessek!

Előzmény: Déenes (124491)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124496

Kedves fvcc! értem én a tréfát, meg a jogos gúnyolódást is, mert kimaradt egy vessző (,) :)
de hidd el, akiknek szólt, pontosan tudják, hogy az IFA, idegenforgalmi adót jelent és azt is értik, hogy az
50 EUR/nap/ap egy apartmanra és 4 főre vonatkozik.

Tudod vannak ennek a fórumnak "nagy öregjei" (máig sajnálom, hogy nem tartozom közéjük), aki fél szavakból is...és nem szoktak kiakadni, pláne 2 posztot is szentelni egy vessző hibának, inkább informálnak és segítenek...Jó nyaralást Nektek is!

Előzmény: fvcc (124495)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124495

... és még: szabadna tudnom a hatalmas tenger nevét? (amire a terasz néz)

- ócska teherautót (klímával) miért adnak az appartmánhoz, ingyen?

Előzmény: ersekildiko (124493)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124494

A kettő összesen annyi? Vagy külön-külön?

A lakótársakat mivel aranyozták be ?

Az örülőktől hangos tapsikálást kérek. Ide !

Előzmény: ersekildiko (124493)
ersekildiko Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124493

Ennek valaki(k) biztosan örülni fognak: Vinisceben, Marin Petrov házában július 12-20 között szabaddá vált a nagy ház 1-es és 2-es apartmanja, 50 EUR/nap/ap (IFA-val, klimával)
Két külön bejáratú kétágyas szoba, hatalmas tengerre néző terasz, mindennel felszerelt, étkezős konyha, remek házigazda, aranyos nyaralótársak
Foglalás és érdeklődés: http://www.vinisce.lks.hu/kapcsolat.html

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124492

Tudod, ennél a hirdetésnél értettem meg, hogy miért is megy Iborli minden évben újra és újra Hvar-ra. (de nekünk erről soha nem szólt)

Előzmény: wdriver (124490)
Déenes Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124491

Most néztem, hogy az idén már az enyémet is ilyenre cseréli a bank, csak ki kell várnom...

Az intelem nem változott: csak körültekintően és óvatosan!

:-)

Előzmény: fekvőrendőr (124474)
wdriver Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124490

Látod, Tiborpapa, oda kell menni élni.

ha ott töltesz évi 2726 napot, akkor egyrészt végig sütni fog a nap, 

másrészt még csak kb. 15 éves lennél.

Előzmény: Törölt nick (124486)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124489

hát így, úgy, amúgy. :)

Előzmény: sfi (124488)
sfi Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124488

Jé, hát hogy sikerült? :))

Előzmény: The_Rible (124458)
fvcc Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124487

A háború után csalogatták vissza a túristákat: Ha Hvaron esik, akkor aznap ingyen nyaralsz!

Előzmény: Törölt nick (124486)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.16 0 0 124486

A világ legnaposabb szigete! :)

The_Rible Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124485

muchas gracias me amigo

Előzmény: lborli (124471)
schwaab48 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124484

az idén utószezonban szeretnénk Solta szigetre, Rogacra utazni, h valaki tud egy kis ismertetőt erről a helyről, szivesen olvasnám

fvcc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124483

... hááát, megnézném, ha így mennétek fel a tetejére!   :DDDD

Előzmény: wdriver (124482)
wdriver Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124482

vonatot szabad vezetni? :-)

Előzmény: fvcc (124481)
fvcc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124481

:D

Előzmény: wdriver (124480)
wdriver Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124480

félútig hideg kaja kell és akkor forró teát is viszek fentre :-D

ja meg beszerzek egy ilyen verdát addigra a panoráma miatt.

elnézést az idős német házaspártól hogy példának használom őket,

de a google kitakarta többé kevésbé az arcukat :-)))

Előzmény: fvcc (124479)
fvcc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124479

Úgy gondolod, hogy fent majd megmelegíted? :-)

Előzmény: wdriver (124478)
wdriver Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124478

:-)) rászánok egy napot viszek hideg élelmet és vizet.

:-)))

Előzmény: fvcc (124477)
fvcc Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124477

Lesz az 3 óra is :)

Előzmény: wdriver (124476)
wdriver Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124476

jobban mondva ezt az utat néztem ki majd ha egyszer ott járok.

23 km és 40 percet ír a google, biztos gyönyörű.

Előzmény: wdriver (124473)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124475

Kiegészítem még azzal, hogy Eurot is úgy volt a legolcsóbb vennem, hogy kiugrottam Szlovákiába és ATM-ből vettem ki. Pont a határ közelében jártam.

Előzmény: fekvőrendőr (124474)
fekvőrendőr Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124474

Déenes!

Pont ezért váltottam a CIB-es számlámhoz még egy kártyát: http://www.cib.hu/maganszemelyek/szolgaltatasok/bankkartyak/visa_inspire/index

Ezzel nincs bankcsoporton belüli ATM-ből tranzakciós díj. A többi kártyánál van.

Már két éve van ez a kártyám, az Intesa-SanPaolo csoport (PBZ is) ATM-jeinél, Olaszországban, Romániában, Horvátországban. Megéri kiváltani!

Előzmény: Déenes (124460)
wdriver Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124473

múltkor beszéltetek a Sv. Jure hegyről hogy milyen út vezet fel, most sikerült végre megnéznem gugli view is van, nagyon klassz, tuti megnézem ha arra járok.

lborli Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124472

vagy inkább (-:

Előzmény: Törölt nick (124467)
lborli Creative Commons License 2014.05.15 0 0 124471

Welcome aboard! Again! :-)

Prigradica Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124470

Okosodok. Korcsula szóra kevesebben keresnek rá.

Előzmény: AZS (124469)
AZS Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124469

Á, te már amúgy is puhulsz, mint vaj a tűző napon. Mostanában például többször Korculát írtál Korcsula helyett.

Előzmény: Prigradica (124468)
Prigradica Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124468

hát volt némi hatása, én például ezek szerint illemet tanultam

Előzmény: AZS (124465)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124467

"Soha, sehol, senkinek!"

Előzmény: The_Rible (124464)
BHJ-962 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124466

Ment 1 elektromos galamb, az info@a........... címre.

AZS Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124465

Ennyit a magas végzettségű kopoltyús állatok környezetre gyakorolt hatásáról.

The_Rible Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124464

Nem szabad erről beszélnünk szerintem :) Illetve nem tudom, hogy mit szabad, és mit nem.

A lényeg, hogy újra itt.

Előzmény: vargamarcs (124463)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124463

visszakaptad régi éned??? :)

Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124462

Egyébként hogyan lehet neked MC kártyád a CIB Banknál? A CIB befejezte az MC kártyák használatát, csak VISA kártyát adnak az ügyfeleknek...

Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124461

Óvatos vagyok, tisztában vagyok a feltételekkel.

MC kártyával nem is jó külföldön pénzt felvenni CIB testvérbank automatából, ellenben VISA Inspire kártyával annál jobb.

Déenes Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124460

Csak jelzem:

két hete PBZ automata Sibenikben (Cib MC kártyával, tehát saját banki)

max felvehető címlet: 1600 kn

levont jutalék 2300 Ft

Az 1 kunára jutó árfolyamom 43 Ft fölé esett.

Ennél rosszabbul valutaváltás esetén sem járhattam volna.

Úgyhogy csak óvatosan!

Előzmény: Pierr.Kardan (124457)
fvcc Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124459

Ingyen adják ? Akkor én is megyek !

... vagy kiveheted ingyen. (szabadságharc....)  Nekem nem kell harcolni, 1650 €-t vehetek ki egyszerre - ingyen. Ha van miből :D

Előzmény: Pierr.Kardan (124456)
The_Rible Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124458

Naaaaa, kiiii vaaan itt?

Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124457

Az én bankom ATM kínálata így néz ki Spilt környékén, hirdetik is az ingyenes kp. felvételt külföldö :-)

Hasznosítani fogom, de kell készpénz is...

Előzmény: Törölt nick (124455)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.14 0 0 124456

Értem :-)

A bankkártyás dolog nem rossz persze, csak nálunk rátukmálnak az emberre havi 150 eFt készpénzt, azt akartam hasznosan elkölteni.

Az előző havi 150 eFt-ból nem sikerült kunát venni, ezért vettem dollárt (nyár végén megyünk Egyiptomba), gondoltam, hogy az ehavi 150 eFt-ból azért veszek egy kis kunát, hogy legyen kezdőtőke.

Előzmény: fvcc (124450)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124455

Amúgy és egyébként tényleg, OTP Banka.

Magam eddig csak itt (ott).

Előzmény: Pierr.Kardan (124444)
fvcc Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124454

Látom ám, hogy a travaricás üvegben gyorsan csökkent az életszínvonal :)

Előzmény: ili83 (124452)
fvcc Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124453

Be vannak idomítva, hogy szépen, .... lassan, ... egymás után :D

Előzmény: hul (124451)
ili83 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124452

Vagy pedig épp az a baj, hogy nem jött meg nekik :-))

hul Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124451

Nem kaptunk választ, hogy most akkor egyszerre jött-e meg az asszonynak is meg a barátnődnek? -:)

Előzmény: fvcc (124450)
fvcc Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124450

Köszönöm szépen, idén is megyek nyaralni :)

Helyzet-elemzést szeretnél?  Hogy milyen a forint árfolyam (valamihez viszonyítva)? Számomra már régóta nagyon jó (€), számotokra meg ... nem tudom... (finoman fogalmaztam, hogy sz...)

Világos, hogy a sz.. helyzetből a legtöbbet szeretnétek kihozni, mint mindenki.  Ettől függetlenül: azt kérdezted, hol lehet kapni biztosan? Hát ha HR-ben se kapnál, akkor ...?

Viccet félretéve: a deviza árfolyam mindig jobb, mint a valuta. Hol tudsz dev. árfolyamon pénzt váltani? Horvátban.  ... és ott hol?  Hát ATM-ben :)

Jó, ha előre megtudod, melyik a Te bankod társbankja horvátban, és annak az ATM-jét keresed.  No meg azt is, mennyit nyúlnak le a számládról érte. Idegen ATM-nél többet.  (Tudom, a bankokkal is szabadságharc folyik..............)

Én általában nagyobb ősszeget veszek fel, hogy ne kelljen 2x (illetéket is fizetni, ha van), maradjon sztráda pénzem a legkőzelebbi útra is (legalább oda), ahol lehet, kártyát használok.

Volt egyszer egy magyar bank kártyám, kétszer egymásután zárolta a vételárat (1 hónapig), majd egy másik kártyával ki is tudtam fizetni a vásárlást. Tehát jó, ha van másik, más banktól.

Kettő közül valamelyiknél csak olcsóbb a KP-felvétel.! (egyikkel ingyen volt, a másikkal meg befürödtem)

Ha így minimalizálod a KP kiadásaidat, már nem is olyan vészes, mennyi az árfolyam.

Egyébként szeretem a magas labdákat leütni :) 

Ha még azt is tudnád, hogy a humorom fanyar is tud lenni ? (mások számára....)

- úgy gondolod,  a Street View nem használható ötlet? -

... vagy homokot vinni a tengerpartra, hogy homok, szikla, minden egy helyen legyen?

Előzmény: Pierr.Kardan (124449)
Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124449

Mi van veled, a másik topikban is eléggé kurtafurcsa válaszokat adsz, talán egyszerre jött meg az asszonynak is, meg a barátnődnek is?

Előzmény: fvcc (124448)
fvcc Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124448

Horvátországban.

laca5 Creative Commons License 2014.05.13 0 0 124447

Vrpolje kijárat.

Utána Trogír felé haladsz. A szerpentinen, amikor kiérsz a hegyek tenger felőli oldalára, lesz egy 180 fokos kanyar, megállsz fotózni. GPS legyen mert van egy rettentő lehetetlen kanyar amikor fel kell menni a 8-asra.

Amikor leértél a 8-as főútra, ami a tengerparti főút, már Seget Vranjica az útirány. Így lesz benne egy 20-30km a hegyek között az alacsonyabb részen.

Alapvetően az autópálya nem a táj szépségéről szól, de végig lehet menni főúton is, ahogy előttem írták, akár a tengerparti úton is, de azt meg fogod utálni még utasként is.

Nagy jártasság nem kell, csak GPS.

Előzmény: tina0923 (124429)
laca5 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124446

Itt próbáld meg, több váltóhely van. Meg sem szoktam nézni máshol, mindig itt veszek. Bárcsak elmondhatnám hogy ez önreklám, de sajnos nem az :-)

http://www.correctchange.hu/

Prigradica Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124445

Erről egy vicc jut eszembe:

Kohnhoz betér egy vevő, és kérdi mennyibe kerül a tésztaszaggató. 500 Ft válaszolja a boltos.

Hát az, hogy lehet? Szemben a Grünnél csak 350 Ft.

Hát akkor menjen, vegye meg ott.

De neki nincs most, elfogyott.

Jaaa, akkor amikor az én boltomban nincs, olyankor nálam is olcsóbb szokott lenni, feleli Kohn.

Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124444

Most, hogy a forint kicsit erőre kapott, gondoltam, hogy veszek valutát a nyaraláshoz. Elmentem egy valutaváltóhoz, ahol az egyik legjobb árat írták ma a horvát kunára (1000 kuna 41000 Ft), de azt mondták, hogy náluk nincs is kuna :-(( Kérdeztem tőle, hogy akkor miért ad találatot a kereső, ha ezer kunát akarok váltani ha nincs egy se, mire azt mondta, hogy HA lenne, akkor annyi lenne :-((

Hol lehet biztosan kapni kunát mostanában?

fvcc Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124443

Nem grillezhetsz ugyanazon a rácson, amin már hús volt. Oda fog tapadni. Ne kérdezd, miért.

---

Sok volt "szocialista" palotát elfelejtettek, vagy nem sikerült privatizálni. Igraneban is van egy, gyönyörű park közepében (amíg gondozták). Két éve nagyon elterjedt a híre, hogy Kadhafi, vagy a lánya / menye vette meg.

Nem tudom, tisztában vagy-e az ottani ingatlan árakkal (és az emberek mentalitásával): beszakadt tetejű pince - vagyis csak a négy fal, ajtóval, plafon és tető nélkül´: 40.000 Kuna.

Általam kutricának csúfolt kis ház (6 m széles, meg tán 5 -7 hosszú), lerobbant állapotban. A főldszint  szintben van a kinti talajjal, van egy emelet is rajta, lőrés ablakokkal. Szóval az a kategória, amiért én fillért sem adnék: 175.000 € !!!  (Mondtam egy cseh ismerősnek - a lánya keresett valami eladót - , sokáig nem tudta eldőnteni, hogy viccelek-e, elment-e az eszem, vagy komolyan gondolom ?)

A vendéglátóm komolyan mondja, hogy ő megvenne. A kis telekre - ezt azt még le kéne túrni - bezsúfolna 8 autó-parkolót, a házban nagy gyorsan kialakítana 4 appartmánt fürdőszobákkal (nem tudom, hogy férne el benne ennyi minden), és már kereshetne is a pénzt. A ház.

Kár, hogy nem fényképeztem le. Így sajna, még elképzelni sem tudod, miről írok.

Előzmény: wdriver (124438)
ili83 Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124442

Tyűűű, köszönöm szépen, el is mentem :P

Még nem sütöttem makrélát grillen, de Travaricát már ittam sokszor, az bódító :-) Olyankor ügyibben játszom a tamburicámon :-)

Előzmény: Pierr.Kardan (124431)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124441

Igen, erről már olvastam valahol, ez a "mediterrán diéta".

Szerintem a fotó nézegetéséhez sem árt ebből bekapni egy szemet:)

wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124440

én is gondoltam erre, de ahhoz meg jó állapotban vannak, hogy 20 éve legyenek elhagyva.

persze előfordulhat hogy így van, végülis ott nem eszi az idő vasfoga annyira az épületeket mint itt.

bár a sós levegő átjárja.

Előzmény: sátortábor (124439)
sátortábor Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124439

Talán ezek is szerb tulajdonban voltak/vannak?

Úgy tudom, amig nincs megegyezés a 2 állam között, addig nem nyúlhatnak hozzá. Sok helyen még alá is van aknázva. Több ilyent láttun, gyönyörű helyen, szép házak,stb.

Ezt egy horvát ismerős mondta, kb 2 éve. 

Ha változott, akkor bocsi...

Előzmény: wdriver (124438)
wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124438

A második képen Malinskán, a sétányon a fák mögött elhagyott, romos épületek sorakoznak.

Gyönyörű part, kiépített strandrészek, étterem és egyéb vendéglátóhelyek elhagyatva, pusztulva.

Fáj a szívnek, vajon mi történhetett?

találtam egy képsorozatot, valaki 2010-ben is látta már, tehát 4 éve biztosan romlik.

sok-sok, emeletes épület, kilátással, közvetlenül a parton, parkkal, sétánnyal.

:-(

Előzmény: wdriver (124437)
wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124437

De hogy ne csak főzzünk,

Malinska (Krk) csendélet

és Njivice kikötő szürkületkor

wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124436

azt mondjátok meg, hogy egyszer egy hajókiránduláson ettem makrélát, amit a hajó tatján grillen parázson  sütöttek míg mi várost néztünk, de azok mindegyik darab olyan finom omlós volt, hogy ezt hogy csinálják?

hozzá frissen reszelt káposztát, és friss kenyeret kaptunk, meg egy egy üveg jóféle vörösbort.

sosem felejtem el azt a hajókirándulást. :-)

rakiját is szolgáltak fel, de aztán senki nem kért többet, a harmonikás ember megitta az összeset, mire  a kikötőbe értünk olyan hangulatot csinált az egyébként viharos esős hullámokon hogy a partról csak néztek az emberek.

ennél nincs is jobb reklám :-)))

szóval én akármikor próbálok sütőben vagy grillen sütni makrélát vagy szétmegy, vagy odaragad vagy csak megfő stbstb..

lehet hogy az ottani extra friss hal kéne hozzá?

wdriver Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124435

őt vízszintesen kötik a parázs fölé és ha leszedik biztos lehetsz benne hogy készen van :-))

egyszer a Krka vízesések (Nemzeti Park) látogatása után vissza  Sibenik felé egy útszéli vendéglőnél az orrunk előtt szedték le a kész malacot, az valami csoda volt. 

(nem saját kép)

Előzmény: Törölt nick (124434)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124434

Ez a malacra is érvényes?

Előzmény: fvcc (124432)
lborli Creative Commons License 2014.05.12 0 0 124433

Ez így van.

Előzmény: fvcc (124432)
fvcc Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124432

A fácánt farkánál fogva felkötjük (macska-biztos) napos helyre. Ha leesett (a farka elengedte), beérett a husa a sütéshez.

Pierr.Kardan Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124431

Ha szeretsz sütni-főzni helyi alapanyagokból is, akkor írok pár receptet, amit kint érdemes kipróbálni. Mi ezekből párat mindig megcsinálunk ha tengerparton nyaralunk :-)

Sült kagyló

Bő 1 kg. friss feketekagylót, vagy szürke kagylót bő vízben jól megmosunk, a kilógó „kagylólábat” (ami ilyen tengeri moszatszerű fonal, azzal kapaszkodik a kagyló a helyén) leszedjük. A kagylókat tízesével forró fokhagymás olajban, vagy forró fokhagymás, fehérboros vízben megmelegítjük, addig, ameddig a kagylók kinyílnak (amelyik nem nyílik ki, az már nem friss, ezt nem feszegetjük, hanem kidobjuk). A szétnyílt kagylókból a kagylóhúst óvatosan kiszedjük (azért óvatosan, mert a kagyló héja eléggé éles). A kiszedett kagylóhúst beáztatjuk citromlé és olívaolaj keverékbe fél órára. Majd a szósz lecsepegtetése után sózzuk, borsozzuk kicsit, majd (kukorica)lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Gremolátával, de magában  is tálalhatjuk. Sült, vagy petrezselymes krumpli köret illik hozzá.

Sült apróhal

1 kg friss (8-10 cm hosszú) apróhal fejét és a belsőségeket kiszedjük (aki finnyásabb, az a gerincet is eltávolíthatja). Megszárítás után a halat sózzuk és fűszerezzük (bors, mustár, fokhagyma, petrezselyem), majd óvatosan (kukorica)lisztbe forgatjuk a halakat. A halakat olajban óvatosan sütjük kb. 3-4 percig. Gremolátával tálaljuk.

Sült tintahal

Mossuk meg a tintahalat, szárítsuk meg és beáztatjuk citromlé és olívaolaj keverékbe fél órára. Nagyon forró olajban süssük pirosra. Hirtelen süssük, ha lassan sül, vagy nem elég forró az olaj, akkor gumiszerű lesz. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és tálaljuk előételként, gremolátával. Roston is süthető, ha roston sült, akkor olajjal picit kenegetni kell.

Sült polip

A polipot sütés előtt elő kell kezelni, vagy kezelt polipot kell venni. A kezelés abból áll, hogy friss polipot meg kell tisztítani, 100-200 alkalommal jó erősen egy sziklához kell csapni, majd 1-2 napra kitenni a napra. Ha ezt nem tesszük, akkor sajnos rágós lesz. Az előkezelt polipot egy lábosba tesszük, sóval, borssal, babérlevéllel, citromlével, fehérborral, hagymával egy jó órát főzzük. A saját levében hagyjuk kihűlni, miután kihűlt a lében, kiszedjük. Hirtelen süssük ki, ha lassan sül, vagy nem elég forró az olaj, akkor ez is gumiszerű lesz. Csöpögtessük le, sózzuk meg ízlés szerint és tálaljuk gremolátával. Roston is süthető, ha roston sült, akkor fehérboros olajjal picit kenegetni kell.

Gremoláta (a jollyjoker mediterrán fűszerkeverék)

A petrezselymet apróra vágjuk, ráreszeljük a (bio)citrom héját, rátesszük a zúzott fokhagymát, megszórjuk egy csipet sóval, és alaposan elkeverjük. (Mehet bele olivaolaj és esetleg kapribogyó is.)

Előzmény: ili83 (124427)
fvcc Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124430

Karlovacnál le, mentek a régi úton Split felé. Plitvicei tavak, Korenica,Udbinánál a gyorsforgalmi úton (rövid szakasz) van elágazás - visszaút a sztrádára Sveti Rok-nál.

Útközben érdemes megkóstolni a helyi konyhát, én Korenica előtt a Babic vendéglőt ajánlom bal oldalon. (van párszáz m-vel előbb is, jobb oldalon. azt nem ismerem)

Előzmény: tina0923 (124429)
tina0923 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124429
Bocsánat, ha már volt ilyen jellegű kérdés de nem láttam. Mi Seget Vranjicába megyünk nyaralni. Azt szeretném megtudni, hogy horvátországi tapasztalattal nem rendelkező sofőr esetén mikor érdemes letérni az autópályáról, h a tájat is lehessen élvezni? Köszönöm!
Dooodi Creative Commons License 2014.05.11 0 0 124428

Ha van egy kis időd fagyaszd meg, ugyanolyan jól eltöri az izomrostokat, és utána nem kell 2 óra kukta :)

Előzmény: wdriver (124421)
ili83 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124427

Tyűűű, ez sem rossz :-) :-) 

Hul: igen, tudom......Én szeretek otthon magam kotyvasztani, kikapcsol ;) Így a halat is hamar összedobom pl. grillezett zöldséggel :-)

Előzmény: fvcc (124425)
fvcc Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124426

Angolna halászatra készülünk:

Nem kell hozzá más, csak 800 horog, mind felcsalizva, holdfogyatkozás és abszolut szélcsend. A víz picit sem fodrozódhat....

fvcc Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124425

Hát szerintem a polip (hobotnica) az tengeri herkentyű kategória. Lehet fözni (salátához), meg sütni. Egy kis oliva olaj, polip felnégyelve, krumpi, hagyma,  zöldségek ízlés szerint, rozmaring, nagyon pici só. Nagyon finom! Ezt a tálat - ki fog ennyit megenni? - négyen fényesre "nyaltuk".

Ha lesz rá lehetőséged, szivesen ajánlom :)   (Kopa, vagy sačura alatt sütve)

A "kalja" füstölt és egyéb hússal készül, egész kurmplik és felnégyelt káposzták mennek bele, bográcsban készül hasonlóan, mint a gulyás - tehát neked ezt nem....

Előzmény: ili83 (124422)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124424

Európai autópálya információk, pályadíjakkal, térképekkel, stb.

hul Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124423

A hallal, tengeri dolgokkal sem árt vigyázni, mert képes nagyon beteggé tenni, ha nem friss. Esetleg olyan helyről származik, amely fertőzést hordoz vagy helytelenül tárolták, visszafagyasztották stb.

A tengerparton azért kisebb a veszély, étteremben vagy ha hűtjük, sütjük, megesszük :-)

Ston feketekagylóit ott emelik ki a vízből, (az ántsz/köjál sírva fakadna, ha látná a lélekvesztő bódét), és az árusnak sincs egészségügyi kiskönyve, az tuti.

De a 2 kg feketekagyló annyira friss, minden darab csodásan zárt nyersen és mind kinyílt elkészítve. Helyi fehérborral, olivával.

Nem hús, ok. :-)

Előzmény: ili83 (124422)
ili83 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124422

Halat, tengere herkentyűt minden mennyiségben ehetek, azzal nincsen baj ;) Viszont más húst pl. nem.......

Előzmény: fvcc (124415)
wdriver Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124421
azt hallottam hogy a polipot oda kell csapkodni sziklához és attól puha lesz, görögtől meg azt hogy kólába kell áztatni :-) és utána grill
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124420

Javaslom, hogy valóban "olyant" vegyél, az öntöttvas az igazi ( esetleg +1 intim rozsdamentes betét).

Az öntöttvas a Konzumban (betét nélkül) 400 Kuna.

Előzmény: Dooodi (124419)
Dooodi Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124419

Én meg erre, gyakran azóta is. :)
Megfogadtam, hogy veszek egy ilyen "peka"-t

Előzmény: wdriver (124409)
mbeata11 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124418

Szasztok!

Ma nyílik Splitben horvátország legnagyobb akváriuma,ahol cápák lesznek!www.aqvariumsplit.com.

fvcc Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124417

.... én is mindent, ami parázs fölött készült :)

Dalmatinska kalja is jöhet!

Előzmény: AZS (124416)
AZS Creative Commons License 2014.05.10 0 0 124416

A polip, és hasonló tengeri kütyük (főlve, salátában) egyik sem a kedvencem.

Hajjjjajjjj, de megennék most egy jóféle polipsalátát...

Előzmény: fvcc (124415)
fvcc Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124415

Gondoltam... (pláne hogy előírták, - nem rossz szándékkal írtam).

Megkóstolni - mértékkel -, csak lehet ?

A polip, és hasonló tengeri kütyük (főlve, salátában) egyik sem a kedvencem. Mikor a vendéglátóm mondta, hogy mi lesz estére, nem voltam elragadtatva. Még akkor sem, mikor mondta, hogy sülve lesz... Nos, tévedtem :)

Egyszer vittünk magunkkal rokonokat is. Jött a grillezős est, ők meg bejelentették, hogy nem eszik a halat. A vendéglátóm ezért vett egy csomó csirkemellet is grillezni...

A végeredmény:  a csirke mind megmaradt, a hal elfogyott.

---

Láttunk a sekély vízben két polipot a strandon, lehettek vagy 3 - 4 kilosak. Miért nem fogtátok ki ?  Hogyan, hisz megharap? Kidobsz a partra egy rákot, az meg utána megy!  Jó, de honnan vegyünk rákot?

Hányszáz kunát hagytunk úszni a vízben? (Jó, röhögjetek: én gombázni tudok, nem halászni! :)  A friss helyett (ingyen), vettünk pénzért, fagyasztottat a Kerumban :(  Hazára.

Az eszembe se jutott, hogy felhívjam - 5 perc lett volna neki csónakkal. Egy nekem - egy neked alapon. A polipok megvártak volna. (Az apja halász volt, ő is az ... meg kitanult szakács.)

Máskor okosabb voltam. Szóltam, hogy sok halat láttam a strand-helyünkön. Még aznap este ott dobtuk ki a hálót, közösen. (Szóval ő szétrakta, mi meg néztük :D. Jó na: én eveztem!) Másnap reggel 13 kilo volt a zsákmány. 

Sztori, ez  is kaja: Valaki (hazai) vett négy nagy gomolya sajtot (vagy 200 kunába került), útközben megállt egy sörre a kocsmában. Azt mondja neki a másik: fogadjunk 50 kunában, hogy én azt a 4 sajtot egy ültő helyemben megeszem! Jó, áll a fogadás! - mondta a sajtos ember. Az meg nekilátott, 3 sajt eltünt a gyomrában, a negyediknél feladta: Te nyertél, itt az 50 kuna.   A nyertes meg a fejét fogta, mikor felfogta az egészet :DD

Előzmény: ili83 (124414)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124414

Sajnos nem kedv kérdése a diéta, hanem betegség miatt.... :-(

Előzmény: fvcc (124413)
fvcc Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124413

HOBOTNICA

Kóstold meg sačura alatt sütve. Egy életre elmegy a kedved a diétázástól :)

Előzmény: ili83 (124412)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124412

Ja-ja, a blitva-t is nagyon szeretem, pont így :P :P Elvileg az előírt diétámba nem fér bele, de akkor is megeszem :P

Szeretem még a HOBOTNICA salátát is, meg a halleves minden variációját bármelyik országban is :-)

Előzmény: wdriver (124411)
wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124411

ha már kaja,

nagy kedvencem és könnyen elkészíthető a "Blitva"

(nálunk Mángold)

olyan mint a spenót, (Blitva hiányában azt párolom meg)

kevés olajon odateszem párolódni fedő alatt, összemegy, kissé puhul, 

addig fokhagyma nyomkodás vagy apró darabokra, ezt rászórni, só, kész.

Isteni magában is, de főtt krumplihoz keverve is adják köretként.

nyamm :-)

most hirtelen ezt találtam

Előzmény: ili83 (124410)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124410

Húúú, ez az :-) :-)  Köszi a képet ;) !

Előzmény: wdriver (124409)
wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124409

erre gondoltál?

hmmm nem rossz :-)

Előzmény: ili83 (124406)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124408

Jöhet az is :D Bár nem jellemző rám, és nem csak azért, mert vega vagyok, hanem mert nagyon szeretem a hely jellegzetes kajáit bármi is az :-) ;)

Előzmény: wdriver (124407)
wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124407

óóó amikor rántottát csináltam hazai kolbásszal meg hagymával kisgázon, egész kemping nézett honnan a jó illat. :-)))

mondtam made in Hungary barátaim :-)

Előzmény: ili83 (124406)
ili83 Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124406

Sziasztok!

De a legjobb (szerintem) a "kozica"-s zöld tészta, illetve a "na buzaru" elkészítési módok :P

Mivel én nagyon szeretek főzni, ha lent nyaralok, akkor is sokat főzök,(keveset járok étterembe)  akár magyar alapanyagokból is, ha épp az van kéznél, mivel a reform-kissé elvont konyha híve vagyok ;) Tehát pl. csináltam már pl. kölesből Spanyolországban paellát, és nagyon finom volt :-) Szeretek ezzel is kitűnni a tömegből :-) Persze ez nem mindenkinek tetszik, vagy ízlik, de ez így van jól.......

wdriver Creative Commons License 2014.05.09 0 0 124405

feleségem profi a tintahal pucolásában szerencsére.

én a halban vagyok ilyen tanult :-)

és érdekes itthon nem sűrűn eszünk tintát..

pedig kéne.

és látod ezt mondtam, hogy ha Horvátországban vagyok bizonyos ideig nehezen állom meg hogy ne grillezett tintahalat egyek :-)

van választék de valahogy ez húz a legjobban.

és általában 50-60 kuna plusz köret egyes helyeken.

de akkor az adag is nagyobb mint ahol 60ért kompletten árulják körettel.

+ saláta 10kn, plusz egy sör 16-20kn.

máris beleszaladtunk a fejenkénti 90-be ami azért elég húzós.

de ahogy beszéltük megéri? igen :-)

kinek sűrűbben kinek ritkábban persze.

de mindenképp megéri

ugyanakkor olyan helyet kell választani ami megmarad a fejben tényleg,

kilátás vagy közvetlen part, kinek mi tetszik

és ezt most azoknak írom akik először mennek HR-be.

Előzmény: hul (124404)
hul Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124404

Nekem azt mondták, partról nem megy a tintahal halászat, de az is igaz, Rómánál ez egy homokos, lassan mélyülő partszakasz volt. Be kellett evezni a lélekvesztővel...volt kaland.

De nagyon hasonló a csali!!

Pár éve Krk-n a halasnál vettem sok apróbb tintahalat (volt vagy 6 féle méret, meg ki tudja miért más), megtanultuk megpucolni, és grilleztük. Igazán nagyon jól sikerült, de bármikor hajlandó vagyok az étteremben is, akár többször egy héten :-)

Előzmény: wdriver (124402)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124403

"égszínkék tenger, tengerkék ég"

milyen szép mondás :-)

Előzmény: wdriver (124401)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124402

nekem van ilyenem de még nem próbálkoztam vele.

nemrég amikor ott voltam figyeltem a technikát, egy helyi pecás fogott ilyennel épp akkor egyet partról,

szegény puffogott prüszkölt ahogy próbált volna a partra dobva menekülni.

(mármint a tintahal) :-)

lányom ment oda megnézni közelről milyen is egy ilyen élőlény, prüszkölt ugye a vizet akarta kinyomni és így elmenekülni, dobott tintát is, meg változtatta a mintázatát.

Előzmény: hul (124400)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124401

ismét kultúrfelelős leszek:

a Duna Tv-n a "Hazajáró" című sorozat elutazott Horvátországba, eddig két részt láttam

Közép-Dalmácia 1. és 2. címekkel.

Aki nem tudja megnézni az ismétlést

annak találtam ilyen verziót:

1. rész video

meg a 2. részt is.

ismét gyönyörű képek,

fogyasszátok egészséggel :-)

hul Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124400

Leányom is imádja, az ő nyelvét látod a képen. :-)

Két éve olyan szerencsém volt, elvittek "szakemberek". Rómatól délre, egy jópofa fürdőhelyen, november első napjaiban a parttól kb. 300 m-re személyes fogtam tintahalakat. Érdekes érzés kicsike csónakból, jó messze a parttól, szerencsére nagyon jó idő volt.  Itt sokkal nagyobbakat fogtunk és baromi érdekes az egész, mert egy különleges csalival arra kell "rábírni" a delikvenst, hogy ráharapjon. De akkortól folyamatosan húzni kell, mert a piszok elengedi különben. Kapás volt kb.50, tintahal 12...amit ki is tudtunk húzni. A helyiek megcsinálták, tuti volt. Sok függ a rizotto rizstől is.

Előzmény: wdriver (124399)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124399

:-)))

ki fogom próbálni.

biztos ízleni fog,

ha neked is ízlett, meg a grill tintahal is ízlik akkor baj nem lehet

sajnos rizottóval kapcsolatban megintcsak off olasz élményem van,

rendeltünk pénz hiányában olcsó rizottót.

néztük, kihoznak ilyen szószos rizs gezemicét.

finom volt és olyan laktató hogy alig bírtuk megenni az először kis adagnak tűnő kaját.

szóval ezekután tisztelem a rizottót :-D

ez a tintás különösen érdekel.

Előzmény: hul (124398)
hul Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124398

Rizotto és tintahal grillen.

Helyszín: Dubrovnik, kikötő

sima

"tintával"

szerintem isteni finom

és a legfőbb kedvenc

Előzmény: wdriver (124396)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124397

tök jó, én is azt hittem hogy helyieknek találták ki...

végülis ha marad rajta összeg akkor következő utazáskor még rajta lesz, 

tehát ha túltöltöm az adott utazásra valón felül, akkor sem veszik el remélhetőleg :-)

azt láttam, hogy meg sem kell állni szinte és érzékeli a kütyüt, nyitja a sorompót?

Előzmény: 681109 (124359)
wdriver Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124396

hul, köszi

ezeket mind ismerem, ettem ittam mindent, kivéve a rizottót tintahalasan.

na ez jó ötlet ezt még nem kóstoltam! ;-)

fekete kagylót magam szedem, főzöm, ha van rá lehetőség.

vagy veszek üzletben ha nincs más lehetőség :-)

(egyébként múltkor néztem egyik hazai hiperben is volt 1200ft körül kilója - nem is vészes)

tehát úgy értettem a nem tudok mit enni, hogy pár dologhoz van kedvem amikor ott vagyok, hogy igazi ottani kajákat egyek, persze túl vagyunk haltálon (vagyis inkább tengeri tálnak nevezném)

hústálon vegyes húsokkal, saláták és minden amit írtál valóban isteniek.

inkább úgy fogalmaznék, hogy kedvencem a csevap meg a tintahal grill :-))

a salátához az asztalon nálunk is bevezethetnék igazán az éttermek, hogy legyen olaj-ecet,

én otthonra vettem ilyen kis üvegcséket csak aztán jöttek az ecetre a muslincák :-))

persze nálunk vagy a kész saláta a menő vagy savanyúság, amit ott egyáltalán nem kapsz ugye :-)

Előzmény: hul (124318)
Prigradica Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124395

Akkor Zabrál lesz az. :)

Előzmény: lborli (124394)
lborli Creative Commons License 2014.05.08 0 0 124394

Az első sorod olvastán felindultam.

Végre! Vki úgy írja, ahogyan kell és értelmes is: zábrág.

Szal, vmit rág.

De, csalódnom kellett. Figyelmes olvasás után láttam az második "g" valójában "b".

Micsoda csalódás!

Előzmény: Pierr.Kardan (124353)
jerolim Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124393

hvala ljepo!

Előzmény: Kormi 2. (124392)
Kormi 2. Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124392

Jerolim, priviben mennek a címek!!!

Előzmény: jerolim (124382)
fvcc Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124390

Én abban a kis öbölben szeretnék. A motorcsónakot is kibérlem :D

Előzmény: Törölt nick (124388)
logi22 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124389

Viganj-ról annyit, hogy Orebic-en lakva oda jártunk át strandolni az első 3 napon, mivel nagyon jó kavicsos strandja volt. Délelőtt szép napos, csendes idő, aztán délután elkezdett fújni és egyre több kite-os jelent meg. Tulajdonképpen délutánra mindig felerősödött a szél, már-már olyan szintre, hogy a strandolás élményét kezdte el is venni (pedig 30 fok volt). A másik, hogy délutánra annyi kite/surf-ös van, hogy nem mered a fejed a víz alá rakni, mert ha felbukkansz tuti, hogy valaki rámegy a fejedre (tapasztalat)

Szóval Viganj tényleg egy surf-ös paradicsom, viszont strandolni/parton henyélni én nem ajánlanám..

Aztán találtunk Orebic előtt egy jó strandot, ami szélcsendes meleg és infrastruktúrálisan jól kiépített volt, így aztán a továbbiakban csak oda jártunk..

Előzmény: hul (124379)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124387

Divna :)

hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124386

Divna szélmentesen :-)

Előzmény: tszabi (124381)
hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124385

Nekünk Mjet nagyon bejött. A motorcsónakkal elérhető sziget, ahol fürödtünk az is pazar volt, és a táj, a környék, a tenger érzésnek-látványnak szintén. Egy kis ízelítő:

Előzmény: H_G (124380)
681109 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124384

a kütyü ára egyébként jelképes 1 kuna

Előzmény: silencetom (124363)
681109 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124383

elárulom neked, hogy nekünk nyílt ki már kapu úgy, hogy nem volt rajta elég kuna - igaz nem százas nagyságrendben - csak tizes

és ha annyival kevesebb van rajta, hogy nem nyílik, akkor nem is vesz le részösszeget - akkor át kell állni egy kártyás v. kp-s sorba - persze nem ez a cél:)

egyébként én is azt írtam, hogy akkor éri meg igazán, ha többször is mész (mi évente kb. 3 szor megyünk),

de nem kell feltétlenül egy szezonban lejárni az összeget, következő évben is használhatod, sőt másik kocsira is 

Előzmény: Déenes (124370)
jerolim Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124382

küldenél nekem lécci privát, elsősorban Zavalát? :-)

Előzmény: Kormi 2. (120288)
tszabi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124381

Akkor mégis a julius elejével lehetett a gond.

Arra emlékszem hogy Divnán pont a tenger felől fujt a szél, ezért is hullámzott.

Éjszakai élet alatt a késő este-éjjel is nyitva lévő árusokat, bárokat, sörözőket értem. Orebicben ilyet nem találtunk, ellenben Rogoznicán és Pirovacon igen, sőt ott rendezvények is voltak.

Előzmény: hul (124379)
H_G Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124380

Középkori, valami sóvám-határ vagy mi volt itt a megfelelő csempész- és kalóz-aktivitással.

Volt, akinek tetszett, de Mljetre szerintem nem érdemes elmenni! Nem-kopár zöld dombok, ami a helyiek szemében nagyon különleges, de ugye itthon az összes ilyen. A tavak pedig nem is igaziak, csak kacifántos formájú tengeröblök félig sós vízzel. Él bennük vmi ritka nagy fekete kagyló, na az olyan, mint egy retikül nagyanyáink korából és pont olyan ronda is :)

Előzmény: laca5 (124373)
hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124379

Érdekes, Divna kifejezetten sima és meleg vízű hely. Hullámokat csak a gyümölcsárús ladik keltett eddig... Július eleje lehet érdekes... az általatok tapasztaltak oka ez lehet. Soha akkora vihart (2x is), mint július elején Orebicben, nem éltünk át. Mindkettő rémes viharos széllel, özönvíz szerű esővel járt, villámlás, égdörgés, mit mondjak félelmetes volt.

Mondjuk másnapra már sokat melegedett a tenger és utána, mintha mi sem történt volna.

Viganj azért szörfös hely, mert többnyire van szél ehhez... de lehet fürdeni. Az állandó szeles Bracon Bol, ahol a nyugati szél hatalmas hullámokat kelt és bizony szebb a képeslapon, mint élőben ezzel a kemény széllel.(de lehet mi is csak kifogtuk...)

(Erre a szeles oldalra települt a nudista placc.)

Az éjszakai élet teljesen más, mint pl. Spanyolországban, v. Görögországban. Azt mondhatom, hogy pl. Rovinj, Trogír, Split, Dubrovnik stb. kivételével a kisebb, régi halászfalvakban az éttermek, néhány zenés kávézó, koktélozó hely kivételével alig van.

Előzmény: tszabi (124378)
tszabi Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124378

Orebic:

Mi tavaly itt nyaraltunk. Nekem felemás érzéseim voltak a hellyel kapcsolatban, igazából ide nem is mennék vissza, de ez a mi ízlésünk miatt lehet így.

A szállás, és a kilátás nagyon jó volt. Viszont mindegyik strandján eléggé hullámzott a víz, így keresnünk kellett olyan strandot ami öblösebb. A félsziget legvégén találtunk ilyet.

Én jobban szeretem a sík vizet, ezért inkább öblöket szoktunk keresni.

Orebicben nem igazán van éjszakai élet, vagy csak mi nem találtuk meg... Ez hiányzott kissé.

Voltunk Divna-n is, nekem nem jött be annyira a hullámzó és hideg víz miatt.

Érdekes, azt gondoltam délebbre melegebb lesz a tenger, de nem. A 3 nyaralásunk (Pirovac, Rogoznica, Orebic) közül talán ezen a részen (Peljesac) volt leghidegebb a tenger. Arra is gondoltam hogy mivel most julius elején voltunk, talán emiatt, de Makarsa felé egy ut menti kis strandon érzésre is melegebb volt, pedig az egy sokkal nyíltabb tengerparti rész volt.

hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124377

A viganji ki rész a Peljesacon igaz, szörf paradicsom, meg egyéb "repülő" sportoké, de közben végig egy tuti part, fürdeni is kiváló. Egyébként egymást érik a kempingek is. 

Korculára visszatérve a P betüsök, tényleg, a déli part végig, szerintem fantasztikus. Látvány, a víz, eszméletlen hegyek, gyönyörű! Ezért is gondolom, érdemes autóval bemenni. Vela Luca nem különösebb hely, hacsak azt nem választod, hogy onnan kompozol Splitbe. Mondjuk hazafelé. Nagyon szép út a tengeren, érdemes felvállalni. Persze számolni is érdemes, mert nem olcsó, 3 éve emelték nagyon az árat. Felér egy hajókirándulással... 

Terka2 Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124376

Orebicben hosszú, szép homokos part van.

Előzmény: Prigradica (124374)
hul Creative Commons License 2014.05.07 0 0 124375

Dubrovnik egy varázslatos hely, az Óváros egy csoda. Meleg van, de tudták régen, hogyan kell építkezni, hogy védett legyen. Aztán sokan is vannak, de mégis jól tudod magad érezni, sok a látnivaló. Ezen kívül ez egy egész nagy város, szép környezetben, eltelik a nap... ráadásul kihajózhatsz, meg nem hagynám ki a fekete tintahalas rizottót.:-)

Mjet körbejárható autóval, a nemzeti park előtt átszállás kisbuszba, bevisznek. A belső tavakban fürdeni is lehet, és érdemes, külön élmény! Száz km-es körzetben nincs üzem, a levegő nagyon tiszta, a víz nemkülönben, igazán ritka hely a világon is, ráadásul meseszép.

Tényleg érdemes előre olvasgatni, sok mindent leírnak, egyrészt tudja az ember mit lát, esetleg mit keressen, kedvcsináló...

Prigradica Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124374

És akkor még kihagytad Mosztárt, a Kravica vizesést, Blagajt, Pociteljt, amelyek szinten ezen a körön belül vannak.

Klek mellett sokszor elmegyek, és valószínűleg kellemes hely is lehet, de annyi jobb hely van nála. Személy szerint én nem szeretem a zárt öblöket, mert ott lassabban cserélődik a víz. Azt szeretem, ha tényleg kristálytiszta a víz. A világon kevés hely van, ahol annyira tiszta a víz (és itt nem feltétlenül szennyeződésre gondolok, hanem lebegő szervesanyagokra, mikroszkópikus élőlényekre, homokra stb.), hogy 20 m mélyre le lehet látni. A dalmát adria ezen kevés helyek egyike. Klek nem csak, hogy a Peljesac és a szárazföld közötti szűk öbölben van, hanem ezen belül a neumi öböl szájában is. A Neretva is nem messze ömlik az öbölbe. Emiatt nekem az öböl partján egyik település sem tetszik (a kicsi Stonra is igaz ez). Kleknél ráadásul a magisztrál teljesen körbeveszi a kicsi települést minden oldalról. Nyáron azért ott rengeteg autó megy el.

A Ston volt a Ragúzai Köztársaság legészakibb pontja és egyben erődítménye.

A szörfös hely azért jó, mert fúj a szél elég megbízhatóan, így a szörfösök (mármint wind surf) tudnak szörfözni, a kite-osok meg kitozni. Viganjban wind surf világbajnokságot rendeztek már többször is, legutóbb tavaly.

Orebicen a part kavicsos, szép strandokkal.

Korculán meg keress rá arra, hogy Lumbarda, Prizba, Priscapac, Prigradica, Proizd, Pupnatska Luka (jé, mennyi p betűs, eddig nem is tűnt fel).

laca5 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124373

Kezd érdekes lenni:-)

Nem gondoltam volna, hogy ennyi minden van arra. Én csak Korculára és mondjuk a Divnára készültem.

Esetleg a Sv. Ilija, bár a tavalyi Sv Jure után nem biztos hogy vevő lesz rá a család, ha autós-szerpentines a megközelítés, de hát milyen lenne :-)

Mi ez a fal, Középkori, vagy valami Jugoszláv dolog?

A szörfös hely miért jó? (senki nem szörfözik nálunk)

Klekkel mi a gond? Azt látom, hogy kicsit távol van mindentől, de amúgy szép?

Orebicen érdemes "bázist" kialakítani? Part milyen?

HA mégis szűkítjük a kört és CSAK Dubrovnik régió marad, akkor Dubrovnik mellett van ott még más is? Dubrovnikra nem hiszem hogy 1 alkalomnál/napnál többet szánnánk, ha meleg van akkor inkább szenvedés a városnézés.

Mljetre gyalogosan is érdemes elmenni, vagy hajókirándulás? Nem tudok róla semmit, azt látom hogy van egy Nacionalni Park. Ezek a belső, elzárt tavak mik?  Na majd jól utánanézek:-)

Korculán milyen helyeket érdemes felkeresni a város mellett? Az egész szigetet végigautózni?

Előzmény: hul (124367)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124372

H_G Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124371

Nana, Stonból kettő van! Én átutazóban azt a benyomást szereztem, hogy Veli Stonban (ahol a fal van) nem lenne kellemes lakni, de az osztrigahalász-falu Mali Stont rögtön följegyeztem az "egyszer ide vissza kell jönni egy teljes hétre" (már jó hosszú) mentális listámra, az a hely rendkívül hangulatos.

Előzmény: Prigradica (124368)
Déenes Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124370

Próbáltál már a hipermarketben tele kosár áru kipakolása után kártyával fizetni úgy, hogy csak 1 e ft van a kártyádon? Itt se tedd, egyébként ha kevesebb az enc számládon levő keret, mint amennyi a fizetendő összeg, akkor a sorompó egyszerűen nem fog felnyílni, mehetsz az ügyfélszolgálatra magyarázkodni és ügyet intézni, a mögötted állók szitkozódása közepette akiket feltartasz.

Akit az enc érdekel annak alább találhatók a csomagok:

http://www.hac-onc.hr/toll-payment/etc/etc-packages-and-sms-vouchers

A készülék ára (ritka akciók kivételével) minimum 100 kn csomagtól függően. Tiszta matematika alapján a 22% kedvezményt figyelembe véve legalább 460 kn autópályadíj elköltése után leszel nullszaldós. Magyarul, ha egyszer lemész nyaralni a tengerpartra, akkor nem éri meg megvenni. Ha azt is figyelembe veszed, hogy a csomagok díja nem pont a te használatod árával egyezik meg valószínűleg pénz is ragad benn rajta, még rosszul is járhatsz.

Annak éri meg igazán, aki gyakrabban használja. Én átlagban 2-3 ezer kunát költök pályadíjra egy évben, így spórolok  vagy 20 e Ft-ot összességében.

Az igazi előnye egyébként a gyorsasága, ezért szeretem leginkább.

Egyébként a legproblémásabb főszezonban hazafelé a Zagreb-Lucko kapu, ez viszont enc használat nélkül is simán kikerülhető a Demerje-i kapu használatával, bankkártyás fizetés mellett.

Enc témában bátran kérdezzetek :-)

Előzmény: silencetom (124363)
emojnarode Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124369

Egy új gyorshajójárat indúl Split-Milna/Brač/ - Hvar-Korčula- Dubrovnik vonalon , május 15 én . Okt 18-ig. Splitből ind. 7.30-kor és érkezik Dubrovnikba 12-kor. Vissza Dubrovnikból 16.30-kor és érkezik Splitbe 21.30-kor. A tervek szerint hetente kétszer, kedden és csütörtökön. Korčula így 2 óra alatt elérhető, és  Hvar kb. 3 óra.

Prigradica Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124368

Igen, kirándulni jó Ston, ott lakni nem érdemes.

Előzmény: hul (124367)
hul Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124367

Jó, hogy írod Stont! Én csak kirándulásra gondolok, ez is ajánlható a Peljesecon programként. Nagyon érdekes a fal, gyönyörűen rendbe hozták. Sajnos nem ők fizetnek, hogy felmássz... hanem te. De pl. kiváló barátom (akikkel együtt voltunk legutóbb) szerelmes a falba, vonzza a kihívás. Lehet ilyen, azért mondom.:-)

Nekem elég félelmetes és mikor 35 fok van, hát lentről is szép.

Előzmény: Prigradica (124366)
Prigradica Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124366

Korculáról, vagy Orebic környékéről Dubrovnik egy egész napos kirándulás. Kb. 2-3 óra oda, és ugyanennyi vissza. De ott van még Mljet is a környéken. De ott van még Slano és Trsteno is.

Stont, Kleket nem javaslom, Trpanj érdekes lehet, de Orebic jobb. Zuljanáról, és úgy általában Peljesacról meg a többiek elmondják milyen szokott lenni. Korculán lassan teltház van, már csak egy-egy időpont szabad, úgyhogy igyekezni kell.

Előzmény: laca5 (124360)
hul Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124365

Dubrovnik egy egész napos kirándulásra Orebicből könnyedén elérhető. Ki van próbálva... ahogy mondják:-) többszörösen is! Dubrovnik ebéddel, fagyikkal, sőt a séta a falon is belefér vagy akár a kabinnal a hegy. A Peljesac azért is jó bázisnak, mert ezen a félszigeten is sok látnivaló van, meg remek fürdőhelyek. Pl. Peljesacon eltöltötök egy szép napot Divnán, és mondjuk egy másikat a szörfparadicsomban, Viganjban és fürdötök Lovisce-n.

Ezen kívül 20 perces kompozással felkereshető Korcula szigete, és itt dönthetsz úgy, hogy autóval mész át és bejárod, amit nagyon tudok ajánlani, mert remek hely. A régi úton kellene menni, Prisba felé, a hely maga a Paradicsom. Vagy csak a komp mellől induló személyszállító hajócskával mész át, (16 kuna a hajón a személyjegy, kicsin is, nagyon is) ez Korcula város központjában tesz le. Egy nap érdemes kocsival bemenni, egy másik nap meg gyalogosan csak Korcula városba és megvacsizni a sétányon... 

Peljesacról kompozva megint csak könnyen elérhető Mjet, ami ismét egy csoda! Egy nap megjárható, nem rohanós, viszont felejthetetlen! 

Minden adat, távolság, komp számolható, ebből a komp nem olcsó, és az étterem, de hát ez relatív és annyi mindentől függ.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124364

Mi ezt a Peljesac-Zuljana bázissal (két hét alatt) abszolváltuk, de a félszigeti keringés és Dubrovnik többszöri látogatásán (2x kórház) kívűl csak Korcula város fért bele.

silencetom Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124363

És olyankor mi van,ha útközben elfogy róla a pénz?Vagy ha marad rajta,az elúszik?Külön meg kell venni a kütyüt és utána feltölteni?

Előzmény: 681109 (124359)
vargamarcs Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124362

Dubrovnik térsége és Peljesac/Korcula ..... hmmmm.....

mindkettő szép nagy falat,-  Peljesac és Korcula külön-külön is - én "túrázással" nem igazán javasolnám felfedezni egyik helyet a másikról, mindkettő megérdemel egy - vagy több - külön nyaralást :) 

rodore Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124361

Mi ugyan még nem voltunk ennyire délen (hazudok, voltunk Montenegróban), de már én is gondoltam rá. Ki is néztem egy apartmant, mert vízközelit szeretünk: http://www.horvatorszagielszallasolas.hu/zuljana/apartmani-zuljana/  A férjem vonakodik, nem szeret ilyen messzire autózni :-(

laca5 Creative Commons License 2014.05.06 0 0 124360

Sziasztok.

Az idei évben el szeretnénk jutni Dubrovnik térségébe, de valahogy úgy keresek "bázist" hogy Dubrovnik csak elérhető közelségben legyek, tehát nem célpont.

Egy napot rászánunk, megnézzük, de emelett még érdekelne Korcula és a Peljesac is.

Melyik települést tudnátok javasolni, ami önmagában is szép hely és érdemes oda elmenni, de ahonnan elérhető lenne mindez? (Tudom, van aki leautózik Sibenikből Dubrovnikba napi kirándulásnak, de ennyire azért nem ....:-)

Ismerősen hangzó települések, bár egyiken sem voltam: Trpanj, Orebic, Klek, .....? Vagy Ston/Prapatno környéke pl. milyen? Nagy városok annyira nem pálya, de arra felé nem is nagyon van ilyen.

Előre is köszönöm az ötleteket, vagy ha hülyeséget tervezek, azt is írjátok meg nyugodtan. Valahogy a szállásajánlatokból nem vagyok benne biztos, hogy jó helyre tervezem a nyarat. Mindig a bőség szokot zavart okozni, most meg....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!