Ez biztosan nem szabalyos. A kerdes hogy mennyire veszelyes egy ilyen hazibarkacs ganyolas (mar bocs).
> meghibásodhatnak e az inverterek
A problema hogy ezt kerdezed, ahelyett hogy azt kerdezned hogy faziskieses / nullszakadas eseten az egyik lakasban tonkremehet-e _minden_, esetleg meghalhat-e valaki. Ez lenne a kerdes amire valaszolni kellene.
Hany foldeloszonda van ?
> Mindenütt vannak védelmek
Na, ezek amik nem ernek sz@rt se, mert egy fazisra vannak tervezve, te viszont 3 fazist hasznalsz.
A korrekt bekotes az lett volna hogy telekhataron egy darab 3 fazisu ora, onnan direktben lekotve a muhenyed. A lakasokhoz mehet 1-1 fazis amik almerokre vannak kotve ami alapjan el lehet szamolni. Fontos hogy 1db foldeloszonda (bemert, megfelelo ellenallasu) legyen az egesz rendszeren.
A helyedben atneznek a villanyszereles topicba es ott kerdeznem meg ugyanezt, mert tobb a hozzaerto.
Köszönöm az eddigi hozzászolásokat, de eddig még nem lettem okosabb - sajnos.
A saját telkemen van 3 lakás, mindhárom lakásnak külön villanyorája van, mindegyikhez külön fázis jön be az utcárol, Mindegyik lakás tetejére napelemes rendszer lett telepitve, mindegyikre oda visszamérő órát szerelt az elmü.
Én a 3 fázist egy mühelyben összesitettem régebben, ami lehet, hogy nem szabályos, de azt szeretném tudni, ha 3 fázisú gépet használok nappal, amikor a napelemek áramot termelnek, meghibásodhatnak e az inverterek, a gépek használata alatt, miatt?
Mindenütt vannak védelmek, a napelemek is teljesen szabályszerüen vannak felszerelve.
Eddig csak 1 lakás feletti rendszer üzemelt, az elmúlt héten kötötték be a másik két rendszert.
Eddig nem is lehetett gond, hiszen csak 1 fázisra ment a visszatermelés, most azonban már mindhárom fázisra termel a rendszer, - ezért merült fel ez a kérdés számomra - laikusként, - hogy esetleg nem teheti e tönkre az invertereket ha valamelyik gépet használom?
Ize, 3 fazis bejon az utcarol, 1-1 megy minden lakasba ahol van villanyora ? A villanyorak hitelesek (szolgaltato telepitette oket) vagy van 1db 3 fazisu ora es a lakasok orai csak az elszamolasban segitenek ? A 3db villanyora _utan_ egyesitetted a 3 fazist ?
Tisztelt Fórum. Előre is elnézést kérek a bevezetőért, de csak valóban hozzáértők tanácsára, véleményére volnék kiváncsi, miután én teljesen járatlan vagyok asz elektronikában.
Tehát a kérdés:
Családi házamban van 3 kis lakás, mindegyiknek külön villanyorája van és mindegyik külön fázison. A műhelyembe összesitettem a 3 fázist, ami lehet, hogy ebben a formában nem szabványos, van egy két 3 fázisrol müködö gép, amiket viszonylag rendszeresen használok.
Felszereltettem mindhárom tetőre napelemeket és mindegyikhez külön külön egyfázisú invertereket (froniusz). A kérdés, hogy ha a napelemek termelnek és az oda vissza mérő órák befele és kifele is engedik az áramot, nem történhet e meg az, hogy a 3 fázisról müködő gépek bezavarnak és tönkreteszik az invertert?
Ahogy pár napja méregetem illetve a régebbi mérések tapasztalati azt mutatják, hogy az L1 fázis amire az inverter is van kötve nagyon ingadozik. Régebben is sokszor volt 195-200 Volt környékén amíg a szabvány 220 V volt. Gondolom a kivitelező is azért kötötte erre mert akkor amikor mérte akkor ez volt a szokásosan a legalacsonyabb értékű.
Az L2 nagyjából stabil szokott lenni.
L3 meg inkább magasabb mint alacsony.
Majd figyelgetem és ha kell akkor a következő lépés az L2-re kötés lesz.
Nem tudom. Már beszéltem a kivitelezővel mit lehetne tenni.
Figyelni fogom a továbbiakban, hogyan alakulnak a fázis feszültségek amit azután lejelentek az ELMŰ-nek. Szerintem alapból nagyon ingadoznak az értékek és ez is lehet a hiba oka.
A házba 3 fázis van bevezetve de az inverter csak egyfázisú és így csak az egyik fázisra van kötve.
Tgenap este 21:30-kor rámértem a 3 fázisra mert ekkor már az inverter éjszakai üzemben volt. Mind a 3 fázison 240 V-ot mértem.
Ma reggel 6:30-kor az állapot:
L1 = 235 V
L2 = 240 V
L3 = 247 V
És ekkor még csak éppen kezdett világosodni és kb 85 W-on volt az inverter termelése. Az inverterem pont az L1-re van kötve ami általában alacsonyabb szokott lenni.
Nekem most pl. 3,2 kW termelés mellett is elszalad 256-ig, de azért, mert már kora reggel, termelés nélkül is 245-ről indul... 3-fázisú inverternél csak kb. 1,1 kW-ot terhelne rá a fázisra, nyilván nem kellen 256-ig emelni ehhez a feszt, megállnánk 250 V-nál...
258 az sok, csak az áramszolgáltató segíthet, ha akar. De 3-fázisúnál azért durva, hogy ennyire megemelkedik, minden fázisra kellene terhelnie egyenletesen (mert hogy nekem 4,6 van 1 fázison, és megemelkedik 253 fölé, az OK, de 3-fázisúnál nem így lenne) néznék egy AC-t akkor a napelem rátermelése nélkül, amikor ez történik...
Hehe. A Solar.web (nem prémium) ugyebár elvileg csak az utolsó három nap energiamérlegét mutatja.
Viszont ha nem az energiamérleget, hanem az analízist nézzük, Ádám-Éváig visszamenőleg látszik az összes energiatermelési adat és teljesítménygörbe is (fázisonkénti AC áramerősségek és AC feszültségek, DC áram, DC feszültség, látszólagos teljesítmény, meddő teljesítmény, összteljesítmény, szabványos teljesítmény és cosinus fi).
Egy újabb ellenérv a prémium tagsággal szemben.
Persze ha van fogyasztásmérő is a rendszerben, akkor a Prémium tudja a fogyasztási, közvetlen fogyasztási adatokat, a hálózatba termelést és az onnan vételezést, illetve ha van powerwall, akkor az akksiba tárolást és az akksiból vételezést is.
Mellesleg ma rekordot döntött a rendszer. Annak ellenére, hogy egyre rövidebbek a nappalok, a kedvező időjárásnak köszönhetően ma 29,100 kWh-t termelt.
Köszi, akkor figyelem és lementegetem vagy mérem otthon a feszültséget és bejelentem a szolgáltató felé. Csak az a furcs, hogy most visszaesett. Ezt hogyan kezeli a szolgáltató, hogy a napelemes csúcs időszakban csökkenti a feszt ? Ezt pl az ELMŰ nem csak fixen tudja csökkenteni állandó jelleggel ( nyilván a lakossági használat is befolyásolja ).
Már sajnos nem emlékszem miért nem a 3 fázisú inverter került beszerzésre.
Kimennek, mérnek 1 hétig és ha kell csökkentik az utcai feszültséget.
2. Végső soron meglehet emelni a szabványos fölé is betápfeszültséget (saját kockázatra!) Vagy autótrafóval lehet kevesebbet mutatni az inverternek az utcai feszültségből.
+1
A 3 fázisú inverter jobb lett volna, jóval kevésbé emeli meg a feszültséget azonos betáplálásnál.
Napelem bővítésem óta a maximum időszakban 11:00-13:00 között naponta 1-4 alkalommal van AC oldalon túlfeszültség miatti lekapcsolásom. Inverter SolarEdge SE5000 és a hiba 33 Grid Lower Threshold Over-voltage Fault. A hibaleírás alapján az AC feszültség megemelkesett a felső küszöb fölé és értesítsem a szolgáltatót. Bővítésem előtt egyetlen ilyen hibaüzenetem sem volt. A házba 3 fázis jön. Azon kívül, hogy leellenőrzöm a fázisok feszültségét és esetleg átkötöm az alacsonyabb feszültségű fázisra van-e valamilyen más lehetőség ezeket kivédeni ?
Amit észrevettem, hogy a SolarEdge monitorozó felületén ha lekérdezem az inverter adatait akkor az AC értéknél 258 V-ot láttam. Csatoltam képet de mivel már leesett a termelés így a feszültség is elkezdett csökkenni.
Korábban 4,13 Kw-os volt a rendszer és max 3,5 Kw teljesítmény volt a napi maximum. Most 5,96 Kw-lett de a bővítés nem közel sem ideális tájolású és a napi maximum 4400 Watt ami eddig volt. Minden napelem optimalizálóval ellátott.
Sziasztok. Én is napelemet szeretnék háztetőmre telepitetni. Éves fogyasztásom kb 3800 Kwh. Rengeteg cég kinálja magát,mire figyeljek mik a buktatók? Minden tanácsot szivesen fogadok.köszönöm
800 volt a visszatáplálás,a termelés majdnem 2ezer.Úgyhogy a 4 klíma,3 villanybojler,meg az eszterga,gyalu stb.,elég jól megdobta a helyben fogyasztást.
Így már nem annyira rossz a termelés.Azt mondta 35-40között volt előtte a havi villanyszámlájuk.