Esetleg ha nagyon muszáj valami miatt, akkor most is lehet próbálkozni, de nagy valószínűséggel nem lesz elég gyökere. Akkor sincs éppen veszve teljesen, mert helybe ültetve, 5 cm magasan visszavágva, öntözve van esélye megmaradni.
De azért ha teheted, várd meg a késő őszt legalább.
Tiszteletem a málnakedvelőknek!
Új málnás vagyok, 25 tő, különböző fajták. Azt már tudom, hogy a málnatő szereti a vitet, csak azt nem, hogy mindegyiket-e?
A csapivíz nálam szóba sem jöhet, az esővíz kisebb mennyiségben, de kútvízem az rengeteg van..tehát tisztelettel kérdezem a szakértő málnásoktól, hogy mindegy a málnának a kútvíz minősége? Bírja -e az igen meszes vizet?
Tavaly őszi telepítések, jól fejlődnek, de eddig csak esővizet kaptak...ami előbb-utóbb elfogy...de ott a kútvíz a telken.Ha nem, akkor miért nem, ha igen, akkor csak a tövéhez szabad önteni, vagy lehet esőztetni is? (gondolom akkor meglepné a penész..permetezni pedig nem szeretnék)
Vissza kellett volna vágni tövig a vesszőket. így lesz pár szem gyümölcsöd az idén, viszont jelentősen csökken a begyökeresedés és a jövő évi termővesszők is gyengébbek lesznek.
Szokta valaki takarni a málna alatti földet, ha igen mivel? Azt olvastam hogy a mulcs vagy elhullott lomb hasznos a tápanyagellátás, a nedvességbiztosítás és a gazok miatt is. Nekünk volt itthon egy kis lótrágyánk, és annak a szénás/szalmás részéből tettem rá, (fedi a talajt, kb 3 cm) de félek hogy kárt okozok.
Nem vagyok málnaszakértő, de én mindig meghagyom a 30 centi körüli csonkokat még tavaszi ültetésnél is és szépen teremnek még azon a nyáron. Ha kivágja őket valaki, elveszt 1 évet és csak a következő évben fog teremni.
Én csak folytontermő esetén vágnám ki őket, habár még annál is meg szoktam hagyni pár előző évi csonkot (amennyi a beteg/károsítókkal fertőzött részek levágása után marad), mert azokon kicsit hamarabb lesz gyümölcs.
Nekem is az egyik kedvencem a Fertődi aranyfürt. Ha neked nem ízlik, az teljesen rendben van. De leminősíteni egy megbecsült fajtát és rossz ízlésűnek titulálni azokat, akik szeretik az ízét, az már kicsit túlzás.
Igen. Kezdő borász is (és a dohányosok, mert semmi ízlelésük) az édes bort/szőlőt szereti, aztán ha van közepesnél jobb ízlelője, megérik hozzá és elkezdi keresni a finom ízeket, amiket a savakban talál meg.
Ízlésről vitatkozni nem érdemes. Személy szerint magasan a kedvencem az összes általam kóstolt málnafajta közül. Nagyon sokan dícsérik mindenhol a környezetemben és fórumokon is. Ezen a táblázaton messze a legmagasabb pontot kapta íz szempontjából, megelőzve vele még a Fertődi zamatost is:
A F. Aranyfürt hogy jófajta lenne?... nekem is van pár tő. Igen egyszerű ízű, lényegében igen édes, ennyi. Semmi savtartalma, ami az igazán jó ízeket és értéket adná.