Keresés

Részletes keresés

ccsa Creative Commons License 1999.10.18 0 0 210
medvebacsi,
en azert majd csutortokon megkerdezek minden medvebacsi kinezetut, hogy medvebacsi-e?:)))

A nagyfeher nem azt irta, hogy a CTG alatt nem jo haton fekudni, hanem hogy egyaltalan (minel elorehaladottabb) varandossagnal nem jo haton fekudni pl. alvasra a bal oldalt javasolta, azt mar csak en tettem hozza, hogy ebbol az is kovetkezik, hogy a vizsgalatok alatt (nemcsak CTG) ez szinten igy van. Nem mellekesen Agi szajabol is elhangzott a vizsgalat alatti oldaltfekves szuksegessege, de amint megtudtuk, nehany korhazban ez igy is van.

Előzmény: medvebacsi (208)
Fuly Creative Commons License 1999.10.18 0 0 209
Amióta bevezették a fórumokon a Kedvenceket, azóta sok topic forgalma lecsökkent, mások pedig megugrottak.

Ez van.

Fuly

Előzmény: medvebacsi (208)
medvebacsi Creative Commons License 1999.10.18 0 0 208
ccsa
Csürtörtököt nem tudom, mert mi is úgy terveztük, hogy most 3 nap aztán majd a többi.
Meglátjuk.

Különben ez itt most a vég kezdete vagy csak mindenki az SZT2.0 olvassa?

ccsa Mr Spock mikor irta, hogy CTG-t oldalt fekve jobb végezni?

medvebacsi

Előzmény: ccsa (207)
ccsa Creative Commons License 1999.10.16 0 0 207
medvebacsi,
csutortokon is mentek a Szuleteshazba? Mert mi ebben a honapban csak ezen az egy napon tudunk.
Előzmény: medvebacsi (206)
medvebacsi Creative Commons License 1999.10.15 0 0 206
dcsh!

Köszönöm. Sőt köszönjük.

Másoknak hasonló "alternatív" élménye?

Ma délután tájékoztató előadás Geréb Ágneséknél. Ha valakinek gondjai vannak az odatalálással írjon.

Hétfőn ki jön a tanfolyamra?

medvebacsi

Előzmény: dcsh (205)
dcsh Creative Commons License 1999.10.14 0 0 205
Kedves Medvebácsi!

Az én titokzatos Bálint dokim Bálint Sándor, a Szent Imrében dolgozik. Én utoljára, de talán nem legutoljára három éve szültem ott, akkori és hat évvel ezelőtti tapasztalataimról írhatok csak.
A nevével egy Kismama újságban találkoztam kb hét éve, amikor az első gyereket készítettük. Geréb Ágnes nevlt is onnan ismerem. Egy alternatív szülészeti konferencián interjúvoltak meg néhány orvost, köztük őket. Aztán hozzá mentem, amikor elkészült a baba.
Nagyon szimpatikus volt a korrektsége. Az is nagyon tetszett, hogy nem erőltetett semmit, ami nem lényeges. Nem ígért semmit előre, arra készített minket, hogy ideális esetben szabadon megválasztott testhelyzetben gátmetszés nélkül apukával együtt szülhetünk. Garancia sajnos semmire nincs, és ezért megértem azokat, akik az otthon szülést választják, mert ott inkább garantáltak a feltételek, mint egy kórházban. (Ahol akkor még nem volt egyágyas szülőszoba, és ráadásul kicsit ferde szemmel nézték az "alternatívokat".)
Arra is készített engem, hogy nem kell mindent elóre pontosan tudni, megy megától sok minden, nem is kell tulajdonképpen garantálni a legtöbb dolgot. A nők tudnak szülni.
A szülés fantasztikus élmény volt mindkét esetben, és nagyon jó volt, hogy utána is leültünk beszélgetni az érzéseinkről. Mindkettőször apukával, szabadon választott testhelyzetben, saját tempóban, gátmetszés nélkül születtek a gyerekek. Mindkettőt egyből mellre tehettem, mindkettő az éber periódusát velünk tölthette, a második abban a nevezetes IKEA szobában magzatmázastul feküdt mellettem két órát, csak amikor én kértem, akkor vitték el felöltöztetni.
Az otthon szülést választókat azért tudom megérteni, mert egy kórházi szülés óhatatlanul kompromisszumokkal jár. A vajúdás "unalmas" órái fárasztóak és kényelmetlenek. Többször megvizsgálnak, esetleg nem csak a választott orvos. Megjegyzéseket tesznek, amivel szorongást kelthetnek. Szóval ha valaki a teljes háborítatlanságra vágyik, csak és kizárólag otthon valósíthatja azt meg.
Nem tudom, változott-e valami a Szt. Imrében a három évvel ezelőttihez képest, de még akkor is kicsit hóbortosnak tartottak minket. Annyival volt jobb a helyzet, hogy a Bálint doki kismamáit viszonylag békén hagyták (méla undorral kezelték), de legalább legális volt a szülőszék stb. Az IKEA szoba szvsz nagy előrelépés volt a tekintetben, hogy az egyágyas és szeparált helyiség.
A szülés a kórházban egy dolog, a másik a csecsemőosztály, ami akkoriban számomra nem túl jó élmény volt. A másodikat nagy küzdelem árán harmadik napon haza is vittük.
Az itt megszólalókhoz képest régen szütem, de életem olyan meghatározó jó élménye volt a szülés, hogy azóta ahol van rá vevő, próbálom terjeszteni azokat a nézeteket, amivel itt a legtöbben egyetértetek. Én is véletlenül találkoztam ezekkel a gondolatokkal. Másoknak is meg kell adni az esélyt a tájékozódásra.

Előzmény: medvebacsi (200)
Allia Creative Commons License 1999.10.13 0 0 204
Kedves mindenki!

Köszönöm a tanácsokat, bátorítást. Azóta beszéltünk újra a témáról a férjemmel, időközben az unokatestvéremék is megszültek, és azt hiszem nagyon nagy (pozitív) hatással volt rá a beszámoló. Talán a véleménye is változóban van, és azt hiszem hajlik rá, hogy jelen legyen. Sőt, első kísérletünknek ő adott becenevet (Öcsisajt), és azt is mondta, hogy a következőnél tutira megyünk (remélem sikerül), és már alig várja.
Szóval azt hiszem ott lesz. Remélem. Én szeretném. Talán már ő is.

Köszönök mindent.

Üdv, Allia

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.12 0 0 203
Kedves Allia!

Nálunk a férjem először nem akart bejönni. Majd sokat beszélgettünk a dologról és azt mondtam neki, hogy nem kell bent maradnia végig, ha nem bírja. Én csak annyit kérek, hogy ameddig a vajúdás szakasza tart, addig legyen velem, utána ha akar kimehet, és általában ha akar bármikor kimehet. De legalább próbáljuk meg.
Bent maradt. Végig. Sőt, azt mondta, a következőnél is bent lesz. Azóta minden férfitársának, akinek még nincs gyereke, azt meséli, hogy bent kell lenni, mert fantasztikus érzés.
Én magam is meglepődtem, mert nem bírja a vért. Az anyósom végig azzal szekált, hogy minek akarom, hogy bent legyen. Úgyis el fog ájulni.
A Margit kórház szüléselőkészítő tanfolymán mesélték, hogy idáig egy apuka ájult el. Ő viszont orvos volt:)))

Drukkolok, hogy veled legyen.

luna Creative Commons License 1999.10.12 0 0 202
Kedves Allia,
az én emberem mindhárom gyerekünk születésénél ott volt. Ő is akarta,és nagyon-nagyon jó volt - ő azt mondja neki is.Ennek ellenére azt mondom: ha a te párod nem akarja, ne erőltesd.És ha nem akarsz egyedül lenni, a mamád, egy barátnőd, barátod stb. még mindig megoldás lehet. És a párodnak sem kell lelkifurdalást éreznie: nem vagyunk egyformák, és ez igazán nem olyasmi amit kényszeríteni érdemes lenne - ugyanakkor ha nincs ott az még nem jelenti azt, hogy te vagy a gyereketek nem érdekli.
KÁGÉ Creative Commons License 1999.10.12 0 0 201
Kedves Allia!

Éppen most szült KÁGÉné, papás szülés volt kórházban. KÁGÉné szerint nagyon sokat segített neki, hogy ott vagyok, figyelek rá, együtt érzek vele. Mondjuk én eléggé belééltem magam a dologba, azon kaptam magam, hogy a fájások alatt én is "nyomok".

Szerintem beszéljetek sokat a szülésrol. Az is jó, ha elmegy Veled egy elokészíto tanfolyamra, segít Neki is ráhangolódni. Elotte tisztázzátok, hogy ez nem kötelezi semmire. Végül is joga van nem jelen lenni (bár szerintem nagyon sokat veszít vele).
Ha racionális érvek kellenek Neki, mondd el, hogy a szülés nagyon sokáig tart. 10-12 órát izgulhat egy kórházi folyosón, az orvosok semmit nem fognak mondani neki, fogalma se lesz, hogy élsz-e még, ott fog pánikolni. Te pedig ezalatt egyedül leszel egy szobában, nagyon eros fájdalmaid lesznek, és O nem lesz ott, hogy megfogja a kezed... Bár ez már megint az érzelmi oldal. Egyébként annyira felemelo érzés, amikor kibújik a pocaklakó, ráteszik a mama hasára, lehet simogatni, ettol o megnyugszik... Olyan jó végre látni és érezni, hogy megérkezett... A szülés pedig nem olyan véres és rémes dolog, mint a közhiedelem tartja!

Üdv

KÁGÉ

medvebacsi Creative Commons License 1999.10.11 0 0 200
Allia,

Remélem nem akkora a gond mint innen látszik. Én azt javasolnám olvastasd el életed párjával ezt a fórumot. Innen majd talán kiderül számára hogy nincs abban a helyzetben hogy válogasson.:-)
De komolyan, szerintem rikán van egy nönek akkora szüksége a párjára mint ilyenkor. És ez független a esemény helyétől. Ha az "hogy nem akarja szenvedni látni a számára legdrágább lényt" a tehetetlenségtől való félemeből fakad akkor az itt illetve az SZT1.0, 2.0 topikokban elhangzott beszámolók megnyugtathatják, hogy sokat tud tenni.

Ágnesék csak párokkal foglalkoznak.

dcsh

Erről a titokzatos Bálint doktorról szivesen megtudnék (SZVSZ nánk) többet. Jó lenne ha szinesedne a paletta és végre kiderülne, hogy nemcsak Geréb Ágnes dzsungelharcáról van szó. Szóval élménybeszámoló?!?!

medvebacsi

Előzmény: Allia (192)
juci Creative Commons License 1999.10.11 0 0 199

Kedves Allia!

Szerintem ha tényleg te vagy számára a legfontosabb, meg fogja érteni, hogy itt nem arról van szó, hogy ő mit lát vagy nem lát. Neked igenis szükséged lesz rá, hogy ott legyen, hiszen lehet, hogy hosszú ideig tart majd a vajúdás, és ha nincs melletted, szinte teljesen magadra leszel hagyatva.

Előzmény: Allia (192)
Keynes Creative Commons License 1999.10.11 0 0 198
Beszéld meg a pároddal! Ha neked ez fontos, akkor meg kell értenie, és nem fog olyannal védekezni, hogy "nem akarom látni a páromat szenvedni". Ez szerintem egyébként is bosszantó önámítás, hiszen azt jelenti: "szenvedjen nyugodtan, csak nekem ne kelljen végig néznem".

Bocs, ha indulatosnak tunök, nem vagyok az, csak "lendületbol" válaszoltam. Ha olyan érvet mond, ami számodra megértheto/elfogadható, akkor nem fogod hívni - ha hívod, akkor jönnie kell, hiszen Te kéred rá, o a párod! Meg kell beszélni vele.

Előzmény: Allia (192)
Fuly Creative Commons License 1999.10.10 0 0 197
Jobbulást...
Sajnos nekünk is volt (spontán AB), ki kell heverni.

Fuly

Előzmény: Allia (196)
Allia Creative Commons License 1999.10.10 0 0 196
Kedves Fuly,

az a 32. hét még olyan, de olyan messze van. Ha minden OK, és megint hamar összejön (missed AB, még pihennem kell), akkor talán még oroszlánnak születik, de ez persze nem fontos. A lényeg, hogy tényleg ráérünk.
Azért kösz, Fuly.

Üdv, Allia

Előzmény: Fuly (195)
Fuly Creative Commons License 1999.10.10 0 0 195
Kb. a 32. hétig ráértek elkezdeni.
Mikor szülsz? (Nekem ez a kérdés így jött magától: mikor szültök?)

Ja, és SZVSZ nem feltétlen kell, hogy a párod legyen veled. Ez egy nagyszerű újítás :(, de otthon bárki ott lehet, aki Neked fontos, és hajlandó Veled lenni.

Sok szerencsét!

Előzmény: Allia (194)
Allia Creative Commons License 1999.10.10 0 0 194
Fuly, köszönöm szépen. Lehet, hogy elmegyünk, csak nem nagyon van már szabim, de azért megpróbáljuk. Mégegyszer köszi.
Előzmény: Fuly (193)
Fuly Creative Commons License 1999.10.09 0 0 193
Szia Allia!
(Hédi, Te is figyelj!)

1. Geréb Ági 17 évi klinikai orvosi gyakorlat után (kb. 7 éve) praktikusan kiszorult a kórházakból, azóta otthon kísér szüléseket. Módszer: háborítatlan, természetes szülés, azaz minél kevesebb (lehetőleg nulla) beavatkozás. Elérhetőség: rendszeres nyílt információs estek vannak Érden a születésházban. Következő alkalom: október 15, 17 óra. Későbbi időpontot és odatalálást emilben tudok írni.

2. Gyöngéd születés: passz. Ágiék inkább a mama és a baba kapcsolatára, illetve a szülés, mint esemény háborítatlanságára teszik a hangsúlyt.

Tudatlanságomra mentség lehet
Tudatlanságodra nincs mentség! - mert itt nem kell mentegetődzni :))
Itt még Skorpiónak sem kell mentegetődzni, pedig alaposan belénk csípett. Ő ezt gondolja, és legalább felvállalta.
Van a fórumon olyan orvos, aki még ezt sem meri felvállalni...

A párodat meg SZVSZ ne akard rávenni semmire, mert attól mindketten szenvedhettek. Gyertek el információs estre, esetleg utána tanfolyamra is, és dönsétek el, hogy mit akartok. A tanfolyami részvétel nem kötelez semmire, többen tervezett kórházi szülés előtt járják ki.
A tanfolyam 5 nap, naponta 10-től 15-ig tart. Az öt nap öt téma:
1. A születés eseménye az életben - egymásra (és a babára) hangolódás
2. Szakmai nap - nőgyógyász (Ági)
3. Ahogy a gyerekorvos látja - (olyan gyerekorvos, aki megmelegíti a kezét és a sztetoszkópot, mielőtt a gyerekhez nyúlna, stb.)
4. A szülés bábaszemmel - arról, hogy mi fog történni...
5. Szoptatás

Utána van egy 1,5 napos kiscsoportos foglalkozás, ami otthonszülőknek kötelező. Itt a göcsök, gátlások oldása van napirenden. Zűrös, válófélben levő pároknak nem ajánlott! (az otthonszülés se - válás lehet belőle, tapasztalat)

szóval ők is támaszkodnak valakire, nevezetesen az Ágira
Igen is, meg nem is. Csak az tudja otthon megszülni a gyermeket, aki képes és akar önmagára támaszkodni. Otthon nem lehet 'kiszedni az anyjából' (brr..) a gyereket. Kórházban meg többnyire nem várják ki a spontán szülés tempóját.

Én azon tudok nagyon kiakadni, ha valaki olyan élményeket szerez, hogy utána nincs kedve többet szülni
Otthon is lehet ilyen élményt szerezni, ha valaki csak a csempézett szobát cseréli fel a sajátjára. Ha nincs meg az a belső erő, ami magától kihozza a gyereket, abból trauma lesz (vagy kórház).

Allia!
A gyermekvállalás ugrás az ismeretlenbe - de igazából a szülésig eltelt idő csak a nekifutás, a lendületvétel. Az igazi változás a szülés eseményével kezdődik meg, készüljetek rá, és találjátok meg a Nektek legjobbat.

Kérdezzetek nyugodtan, lehet, hogy válaszolni is tudok.
Sziasztok
Fuly

Előzmény: Allia (192)
Allia Creative Commons License 1999.10.09 0 0 192
Sziasztok!

Bocsánat, ha olyasmit kérdezek, ami már korábban szerepelt, de nem volt időm végigolvasni a topicot.

1. kicsoda Geréb Ágnes, milyen módszert alkalmaz, hol lehet elérni?

2. alkalmazza-e Magyarországon valaki a gyöngéd születés módszerét? (ha Geréb Ágnes a válasz, akkor bocs)

Tudatlanságomra mentség lehet, hogy még nem szültem, de szeretnék, és nagy hatással volt rám Laboyer könyve.

Még valami (bocsánat, ha kissé offtopic): hogyan tudnám rávenni a páromat, hogy jelen legyen gyermeke születésénél (azt a nézetet vallja, hogy nem akarja szenvedni látni a számára legdrágább lényt)?

Abigél Creative Commons License 1999.10.09 0 0 191
Kedves Estee!

Olyan jó lenne, ha folytatnád a beszámolódat. Mi történt Veletek a hazatérés után?

Fuly Creative Commons License 1999.10.09 0 0 190
SAjnos most nagyon érek rá, rövidesen válaszolok.

Kárpótlásul felteszem a WHO ajánlás folytatását.

Ezt orvosok készítették, és mégis csak itt van helye Magyarországon...

7. Elő kell segíteni a szülésznők továbbképzését. A normális lefolyású szülések vezetése az ő feladatuk.
8. A terhesség alatt és szüléskor használt műszerek értékének felmérésébe be kell vonni az anyákat is, akiken a műszert használták. Az értékelés eredményéről tájékoztatni kell mindazokat, akik részt vettek benne.
9. Tájékoztatni kell az embereket az illetékes intézmény szülészeti gyakorlatáról-császármetszés gyakoriságáról-, akik az intézmény vonzáskörébe tartoznak.
10. Az anya pszichológiai komfortját nem csak azzal kell biztosítani, hogy a szülés körülményeit megválaszthassa, de lehetővé kell tenni a szülés utáni látogatását is.
11. A szülés után az egészséges újszülött maradjon az anyánál, amennyiben mindkettőjük állapota azt lehetővé teszi. Az egészséges újszülött obszervációjának (megfigyelésének) szükségességére hivatkozás nem indoka a szeparációnak (elválasztás).
12. A szülés utáni közvetlen mellre tevést és szoptatást előnyben kell részesíteni, beleértve azt is, hogy ez a szülés után a szülőszobán történjék.
13. A legalacsonyabb perinatális mortalitással (szülési halálozás) rendelkező országok között számos olyan ország van a világon, ahol a császármetszés aránya 10% alatt van. Nincs olyan területe a világnak, ahol indokolt lehetne a 10-15% feletti császármetszés-gyakoriság.
14. Nem indokolt, hogy előzetes császármetszést feltétlenül következő császármetszés kövesse. Előzetes császármetszés után, ha sürgős műtéti beavatkozásra lehetőség van, a spontán szülést kell előnyben részesíteni.
15. Nem bizonyított, hogy a szülés alatti rutin monitorizálásának pozitív hatása van a (szülés) terhesség kimenetelét illetőleg. Az elektronikus magzati monitorizálást válogatott esetekben kel alkalmazni, várható pathológiás szülés és indított szülések esetében. Azokban az országokban, ahol elektronikus magzati monitorizálás és gyakorlott személyzet áll rendelkezésre, ajánlatos lenne olyan vizsgálatok végzése, mely során speciális terhescsoportot lehetne lekülöníteni, akinél ajánlott a monitorizálás. Addig, amíg ez nincs kialakítva, ajánlatos az egészségügyi szerveknek tartózkodni az új monitorok beszerzésétől.
16. Nem indokolt a szülés előtt a fanszőrzetet leborotválni és beöntést adni.
17. Szülés alatt a szülő nőt nem szükséges kőmetsző helyzetbe hozni. Előnybe kell részesíteni a vajúdás alatti sétálást, és lehetővé kell tenni minden szülő nő számára, hogy a szülés alatti helyzetet ő maga választhassa meg.
18. Az epiziotómia (gátmetszés) általános alkalmazása nem indokolt.A gátvédelmet, mint alternatív módszert kell alkalmazni.
19. A szülést kényelmi szempontból nem szabad indítani, a szülés indítást csak specifikus indikáció alapján végezzük. Nincs olyan terület, ahol 10% feletti programozás indokolt volna.
20. Szülés alatt az analgetikus és anesztetikus drogok rutin alkalmazásától tartózkodni kell, kivéve olyan komplikált szüléseket, ahol ezek alkalmazásától jobb eredmény várható.
21. Normál esetekben a burokrepesztés csak késői szakban indokolt, a tágulás végén. Korai burokrepesztés, mint rutin eljárás nem indokolt.

Előzmény: dcsh (189)
dcsh Creative Commons License 1999.10.07 0 0 189
Kedves Ágihoz Tanfolyamra Járók!

Én igazán nem vagyok most érdekelt a témában, mivel éppen nem akarok szülni, de engem annyira érdekelne ez a tanfolyam! Írjatok már róla valamit részletesebben! Mik a témák, hány találkozásból áll, stb. Még az is izgat, hogy van-e az otthonszülésnek anyagi vonzata, ha igen, akkor ez is izgat. Ha azt gondoljátok, hogy ez nem tartozik a nagy nyilvánosságra, emilben is jó lesz...
Az IKEA szoba történetét nem ismertem, bár mindkét csemstémet Bálint dokinál szültem. Az egyiket még akkor, amikor partizánakciónak számított az "alternatív szülés", a másikat az IKEA szobában. Arra jó az a szoba, hogy külön van. Egyébként nekem nem a berendezése számított, mondjuk a franciaágy nem volt rossz a szülés után.
Az a gondolatom támadt még itt közben, hogy azok, akik az otthon szülést választják, szóval ők is támaszkodnak valakire, nevezetesen az Ágira. Van aki ezt a támaszt a választott orvosában találja meg a kórházban, és ha elégedetten tud visszagondolni az eseményekre, akkor tulajdonképpen nem kérdőjelezhető meg a döntése. Én azon tudok nagyon kiakadni, ha valaki olyan élményeket szerez, hogy utána nincs kedve többet szülni (van ilyen ismerősöm). A kórházban több esély van ezekre a rossz élményekre. Mint fent említettem most éppen nem készülök szülni, de azt hiszem a harmadikat is Bálint dokinál fogom szülni, akárhol dolgozik is akkor majd.
Erről a Papp fődokiról már hét évvel ezelőtt lehetett tudni, hogy egy demagóg, aki azért jelenik meg az alternatív szülészeti konferenciákon, mert az az új idők szele, menő dolog, amiből nem szabad kimaradni, mert ha lemarad, kicsúszik a keze közül az irányítás. A hugom volt gyakorlrton az osztályán, mit mondjak... Nem tapasztalta a humánus szellemet ott. Tudom, hogy általánosítani nem jó, de azt gondolom, a világ sora az, hogy az ilyen demagógok csinálják a törvényeket, mert az igazi szakEMBEREK teszik a dolgukat, nem a hírnevet hajkurásszák.
Ha valaki találkozik Bálint dokival, üdvözlöm.
Hédi

medvebacsi Creative Commons License 1999.10.06 0 0 188
Skorpió

Nem tudom vetted-e a fáradtságot hogy megnézd a statisztikák forrását. Ha nem, akkor önmagában az a tény hogy értesz az operációkutatáshoz nem jogosít fel minősítésre.

A fölösleges beavatkozásról:
Gátmetszés:
- nyugati statisztikák 40% körüli értéket mutatnak
- Magyarországon ez az arány 70% körüli aminek a megoszlása : első szülés esetén >95% második 70% harmadik 40%

Szerinted ebből azt lehet levonni hogy a magyar nők rosszabbul tágulnak?

A császárról hasonló emlékeim vannak, de majd visszajövök pontosabb adatokkal.

Szerintem Ágnes hatalmas felelőségtudatát mutatja az hogy a lehetséges problémával terhelt eseteket kiválogatja. Nem ezért hogy Téged meggyőzzön a jó statisztika hanem mert ismeri a kozkázatokat amiket feleslegesen nem vállal.

Azért ezzel az állatvilágos mama egyedül dologgal egy kicsit a saját farkadba haraptál ezt remélem te is belátod.
"Ha a kismama kellöen felkeszul a szulesre , ismeri a folyamatot, tudja hogy mi következik stb, akkor nem esik ketsegbe, kevesbe van raszorulva az erzelmi tamogatasra."

Lehet hogy sejti hogy mi következik ,de nem tudja mikor. Mert azt senki nem tudja. Ha csak nem szabályozák külső beavatkozással...

Az orvostudomány mai állása szerint nem tudjuk mi indítja meg természetes úton a szülést.

medvebacsi

Előzmény: Skorpió (180)
Fuly Creative Commons License 1999.10.06 0 0 187
Kedves Pumukli!

Nem gondolom hogy felelőtlenek lennétek, sőt. Kevesen vannak, akik ennyire átgondolják, hogy mit tesznek. Én -azzal együtt, hogy pár dolgot másként gondolok, ezért mi másképp csináltuk- sok sikert kívánok Nektek. Ha bármi kérdésed van, szívesen válaszolok.

Szia
Fuly

Előzmény: PUMUKLI (186)
PUMUKLI Creative Commons License 1999.10.06 0 0 186
Kedves Fuly!
Csak néhány szóban szeretnék Neked válaszolni arra,hogy "mi hogyan készülünk a szülésre".
Téged talán meg fog döbbenteni,esetleg azt is gondolhatod,hogy nem vagyunk elég felelőségteljesek.Pedig nagyon várjuk a mi kis Boginkat és úgy érezzük,mindent megteszünk érte.
Nem járunk különféle előadásokra.Én elhiszem,hogy ezek nagyon hasznosak,abban viszont biztos vagyok,hogy nem feltétele a tudatos gyermekvállalásnak és szülésnek,hogy ezeken részt vegyek.Járok terhestornára,ahol amellett,hogy megmozgatjuk magunkat,ismerkedünk a légzéstechikákkal,megbeszéljük a felmerülő problémákat,kérdéseket,kételyeket.Itt a papáknak is lehetőségük van a részvételre,amikor is "megtanulják" azokat a fortélyokat,amikkel szülés közben tudnak nekünk segíteni.És eloszlatják az esetleges félelmeket,amik bennük (is)élnek.
Azon kívül néhány hét múlva elmegyek arra a 7 héten át tartó előadássorozatra,amit az a kórház tart,ahol szülni fogok.Azt hiszem,ez elég lesz ahhoz,hogy tisztában legyek azzal,amit tudni szeretnék.
Tudod,én-mint itt biztosan nagyon sok kismama-dolgozom,és a 8. hónap végéig dolgozni is szeretnék.Tehát a munkaidőmhöz is alkalmazkodnom kell,még ha rugalmas is az.De még egyszer:én hiszem,hogy nem mulasztok el semmi fontosat,amivel a babámnak v. magamnak jót tennék.
Az Ági féle előadást a Ti hozzászólásaitokból tényleg érdekesnek tartom,de-és most vessetek követ rám-számomra nem volt alternatíva,hogy itthon ill. kórházban szüljek-e,a többi gyakorlati tudnivalót pedig más forrásokból is elérhetem. Ezért -is-olvasom ezeket a fórumokat.:-)
Üdvözlettel:PUMUKLI
Mégsem pár szó lett..
holist Creative Commons License 1999.10.06 0 0 185
Kedves Skorpió, a statisztikával kapcsolatban szeretném ikszedszer, neked személyesen már legalább harmadszort elmagyarázni, hogy az általam többször is ajánlott címen található, nemzetközi rangú szaklapokban megjelent felmérések tisztában vannak a statisztika-készítés elemi szabályaival, a két populációt a leheto legtöbb szempontból azonosan választják meg, és természetesen a kórházban végzodo szülések is természetesen az otthonszülés statisztikáját rontják - még olyan brit felmérésrol is olvashatsz, ahol minden egyes otthonszülo anyához pontosan ugyanolyan idos, családi és szociális körülmények között élo, kórházban szülni szándékozó párt találtak, az otthonszülés eredményei ott is sokkal jobbak - inkább az fordul elo, hogy a spontán otthonszüléseket, meg a szándékos egyedülszüléseket, amiknek az okai gyakran elég kifogásolhatóak, stb. szintén az otthonszülésekhez sorolják - holott annak nem sok köze van az általam propagált otthonszüléshez.

holist

Előzmény: Skorpió (180)
luna Creative Commons License 1999.10.06 0 0 184
Szóval az apatémához./is/
Ja.Időközben elsején MEGSZÜLETETT KISLUNA.Kórházban,könnyen, gyorsan és gyakorlatilag háborítatlanul, igaz,úgy tűnik hogy a szülőszék csak minimálisan jobb az ágynál. Tippeket tudok adni, fájdalomcsillapító és tágulást segítő masszázsolajokra - tényleg jók.
De. Akárcsak a két fiam születésénél, most is ott volt a párom, mégpedig végig./ccsa bevallom, nem végzett tanfolyamot soha:)) / Amikor már borzasztóan fájt, az ő nyakába kapaszkodhattam, a legvégén pedig ő tartotta a fejem és ő bíztatott és ez többet ért mint bármi. Ő maga már legelőször is azt mondta hogy azért akar bent lenni, mert nem hajlandó kint idegeskedni azon hogy mi történik velünk - tudni és látni akarja, és segíteni akar.
Skorpió én nem voltam kétségbe esve, és két gyerek után azért már gyanítottam hogy mi vár rám. De nagyon magamra hagyatva éreztem volna magam ha a párom nincs ott. Még szerencse hogy ő is így gondolta.
berku Creative Commons License 1999.10.06 0 0 183
:-(((((((
Előzmény: Fuly (182)
Fuly Creative Commons License 1999.10.05 0 0 182
Tavaly elkészült, idén is készül egy könyv Születéskalauz címmel, amely a szülészeti lehetőségek teljeskörű felsorolása mellett azok értékelését is adja, elsősorban a szült nők visszajelzése alapján.
A könyv nyitott, ha bárkinek kedve van az adatlap (kérdőív) kitöléséhez, kérem e-mailben jelezze itt.
A hazai szülészet főnöke a következőképpen reagált a civil kezdeményezésre:
Magyar Nőorvosok Lapja 62 (3) 1999
A Szakmai Kollégium elhatárolja magát a MÉRCE Egyesület „Születéskalauz 1999” kiadványától, amely a szülészeti szakma vezetésétől függetlenül készült. A szülészet szakmai szempontjait figyelmen kívül hagyó, laikus, a szociálpszichológiai és szociológiai kritériumoknak ellentmondó, csupán utólagos, sőt irányított érzelmi becslésen alapuló összesítés sérti az orvos-beteg kapcsolat szabályait és manipulatív hatása egyértelmű.
A kérdezés methodikája a vizsgálati személyeket regresszív állapotba sodorja, ezért megkérdőjelezhető a kérdezés etikája és az ebből levont következtetés is. A szülőnőknek küldött kérdőívek ismeretlen szempontok alapján történő feldolgozásából és az engedély nélkül működő, részben paramedicinalis vállalkozások reklámját szolgáló írásokból összeállított, majd széles körben bemutatott és terjesztett könyv a hazai szülészeti gyakorlat lejáratására készült a volt Népjóléti Minisztérium nem kis anyagi támogatásával. (A Szakmai Kollégium 1998. február 6-án már kérte a Népjóléti Minisztériumot, hogy állítsa le a program anyagi támogatását.)
A hazai szülészet az elmúlt három évtizedben látványos javulást ért el a perinatalis anyai és magzati morbiditásban és mortalitásban, az elmúlt két évtizedben pedig minden anyagi nehézség ellenére megteremtette és folyamatosan megteremti a családközpontú szülészeti gyakorlat feltételeit, melynek tudományos igényű hátterét az 1992-ben alakult Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Pszichomatikus Társaság biztosítja. Nem ezt a nemes ügyet, hanem a lakosság egyoldalú megtévesztését és félrevezetését szolgálja a szülészeti fekvőbeteg osztályok elleni akció. A Szakmai Kollégium kizárólag olyan együttműködést tud elképzelni „társadalmi” kezdeményezésekkel , amelyekben a kitűzött cél, a módszer és a következtetés közösen fogalmazódik meg. A „hangnemnek és a bánásmódnak emberhez méltóbbá tétele” a Szakmai Kollégiumnak is célkitűzése, ezért sajnálatos, hogy a könyv kitalálói nem az együttműködésre, hanem mint minden eddigi tevékenységük során is, a konfrontációra törekedtek.
Sajnálatos továbbá, hogy a könyvhöz az az országos vezető védőnő írt ajánlást, aki a Szakmai Kollégium ülésein, mint meghívott tanácskozó tag, évek óta jelen van és igazán ismerheti a szülészeti osztályok törekvéseit.

Dr. Papp Zoltán egyetemi tanár
A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke

Fuly Creative Commons License 1999.10.05 0 0 181
Kedves Skorpió!

Tételesen válaszolok.

1. Statisztika: ha egy statisztikát elfogad az amerikai kongresszus szakbizottsága, egy másikat az angol parlament szakbizottsága, ha senki sem vitatja Hollandiában vagy Norvégiában, akkor én innen nem fogom megkérdőjelezni. A kórházi számokból az azonos rizikóosztály adataival kell összhasonlítást végezni, mindenütt ez történik. Itthon a kórházi befejezések, ill. császárok természetesen benne vannak a saját statisztikában.

2. Ez azt jelenti, hogy feleslegesen avatkoznak be ? Sajnos, igen.
felmerul a kerdes, hogy mit tekintunk felesleges beavatkozasnak? Mindent, aminek nagyobb a kockázata, mint a remélhető haszna. Részletesebben kérésre.
egy gatmetszes eseteben
A gátmetszés nem komplikáció, hanem (többnyire tervezett) beavatkozás, amely komplikációt előz meg. Következménye a gátseb, amely nehezen gyógyul. Ennek behatárolása (komplikáció/természetes) megítélés kérdése. Erről az asszonyok többet tudnak... A másod- illetve harmadfokú gátrepedés komplikáció.

3. A kórház rizikófaktor, három okból:
- a szülő nő maga helyett másokra hagyatkozik, ill. mások mondják meg neki, hogy mit tegyen. Ez utóbbiba nagynéném kis híján belehalt.
- a 'felügyelet', a szakszerű odafigyelés sajnos nem megoldott. Ebből tavaly is volt haláleset.
- minden kórházban a nő saját, megszokott baktériumflórájától eltérő, agresszív, antibiotikumtűrő baktériumtörzsek tanyáznak. Egy esetleges fertőzés, sajnos akár halálhoz is vezethet. Utolsó általam ismert eset: 1999 tavasz, MÁV kórház, császármetszés következtében.

Ha ezekből azt olvasnád ki, hogy kórház ellenes vagyok, akkor tévedsz. Csak leírtam egyes kockázati tényezőket, mint kérted.

Piglet, Pumukli!
Köszönöm az elfogadást.

Piglet!
Eredetileg az amerikai gyakorlatot szerették volna átvenni és meghonosítani (ez kb mint a német), azonban lepattantak a 'hivatalos' orvoslásról. Ebből van a harc.

Sziasztok
Fuly

Előzmény: Skorpió (180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!