Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.10.30 0 0 962
Masik bank. Mi vegso hatarido nelkuli adasvetelit irtunk ala, amiben 3 honap utan kotber a "buntetesunk". Ebbe a 3 honapba boven belefer egy masik bank, vagy kotberrel akar 3. vagy 4. is.

Nalunk egyebkent a BB az elozetes hitelminositesi vizsgalat vagy mi alapjan 18milliora hozott ki minket (ingatlanfedezet + fizu alapjan) es 10m-t kerunk...(Alacsony a fizu, tobb, mint 50% lenne a torlesztoreszlet! de bemondasra elfogadnak egyeb jovedelmet is, igy akar hasracsapva is bemondhatsz egy jovedelmet). Az ingatlanbecslo is teljesen korrekt volt, igy az elozetes hitelminosites adataihoz kepest semmi sem valtozott...

Elvileg mindennek klappolnia kell...

Előzmény: prokurator (961)
prokurator Creative Commons License 2003.10.30 0 0 961
és ha nem...?
3. ingatlan bevonás, személyi hitellel való pótlás, ingatlan vásárlás bukta - foglaló bukta?
Előzmény: Törölt nick (960)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.30 0 0 960
Mi is igy csinaljuk... egy fizura, 90% hitel... BB! Egy heten belul kiderul, megadjak-e. Az elozetes hitelminosites szerint semmi gond, ha eleg az ingatlanfedezet.
Előzmény: prokurator (959)
prokurator Creative Commons License 2003.10.30 0 0 959
Szia Mindenki,

egyre inkább tanácstalan vagyok. próbálom összeszedni a láncszemeket, de úgy állok, mint egy 100E db-os puzzle előtt, amit náhny nap alatt kellene kiraknom.
házat szeretnénk Pest környékén, szinte 100% hitelből (önrész = foglaló ~10%)egy fizetésre.
(reményeink szerint) a felvenni kívánt hitel 2xese a jelzálog fedezet.
eddig az első lakáshitelben gondolkodtam,de...?)melyik bankhoz forduljak? milyen buktatóim lehetnek? mivel készülhetek proaktívan?
HELP ME, pls!
p.

Elm Creative Commons License 2003.10.30 0 0 958
Szvsz _kotelezoen_ nem irhatnak elo semmit, ugyanugy ahogy pl. a otp a sajat biztositojat sem irhatjak elvileg elo, barmilyen lakasbiztositast vihetsz, ha az megfelel az altaluk kert kovetelmenyeknek. Ez az elv. A gyakorlat meg...
Ugy tudom elegge fiokja valogatja, az viszont az otp-nel teruleti illetekessegu, tehat ahol lakast vennel, az ahhoz tartozohoz kellene menned, tehat kerdezd meg oket, naluk ez hogy van. Asszem az otp szereti a fiokba kihivni a kozjegyzot, ami neked idot takarit meg (?, vagy nem ha varni kell), de dragabb, mintha Te mennel el vhova.
De nem tudom pontosan.
Előzmény: Törölt nick (955)
Elm Creative Commons License 2003.10.30 0 0 957
JOVORE SZOCPOLRA TERVEZOK FIGYELEM!

A mai hirek szerint a szocpol emelese jovore nem januar 1-tol lesz, hanem csak aprilis 1.-etol! Most ezt talaltak ki az okosok, mondjuk, meg nincs eldontve, megszavazva, ugyhogy lehet, hogy nem lesz belole semmi - par het mulva kiderul...

Elm Creative Commons License 2003.10.30 0 0 956
Erdekes... es erre mondjak hogy rugalmas? Az MKB-nal nekem is a kezembe nyomott a csaj egy cetlit, hogy menjek a penztarba, hogy fizessek be 5000Ft-ot az ertekbecslesre (azota 10e, de nem 25), a masodik alkalomnal meg el is felejtette...

Szoval lehetne talan probalkozni mas banknal is. Hatha. Vagy ha nem akarjatok azt a partizezret sem kockaztatni, akkor probalj meg olyan bankot (pl. asszem a postabank, de biztos tobb is van) ahol kulon idopontra mesz, es nem kell sorbaallni. Keresel egy ertelemsnek tuno ugyintezot, es megprobalod elmondandi nekik az egeszet, mindent, es hatha lesz aki ad hitelt.
Nem hiszem el, hogy ezekre a kondiciokra nem kaphattok hitelt, nonszensz, ennel ezerszer kockazatosabbakat is kihelyeznek...
Mas otletem nics asszem...

Előzmény: babydevil (951)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.29 0 0 955
Sziasztok!

Nem tudjátok az OTP-nél kötelezően előírt bankos közjegyzők vannak, vagy mehetek máshová is?

Raul Creative Commons License 2003.10.29 0 0 954
Kösz a választ.
És az OTP-nél mennyi szokott lenni az átfutási idő?
Előzmény: Elm (905)
nyman Creative Commons License 2003.10.29 0 0 953
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.29 0 0 952
:(( xar ugy... probaljatok meg masik bankban... egy csaladi haz meger annyit....

A BB-nel egyebkent KP-ben az ertekbecslonek kellett kozvetlenul fizetni, a bank csak kozvetito volt a ceg es koztunk... A raiffeisennel meg ha minden igaz eleve TE viszed az ertekbecslot(marmint kivalaszthatod az altaluk javasolt cegek kozul a szimpatikusabbat).

Előzmény: babydevil (951)
babydevil Creative Commons License 2003.10.29 0 0 951
Szia Elm!
"megkerdezel mas bankot, hogy ezekkel a parameterekkel mehet-e a hitel (elozetesen), ha igen, akkor mondd, hogy osszeszeded a papirokat, "
Ez az FHB-nál is igy ment.Kétszer is elvégezték az előzetes adósminősitést.Pozitivan.
"esetleg vesztettetek 5 vagy 10 ezer forintot, "
5-10 ezer forint? Itt 25ezer/ingatlan volt az értékbecslés...
"akkor el is felejtettek volna velem befizettetni az ertekbecsles dijat," Hát ez velünk nem fordulhatott volna elő.Még a papirok beadása előtt (!!!) át kellett utalnom a 2x25 ezer Ft értékbecslői dijat a számlaszámunkra. A kölcsönkérelem papirjainak beadásakor már mellékelni kellett az értékbecslői dijról az átutalási bizonylatot.Anélkül a hitelkéremet sem adhattuk volna be...
"Nem tudom, de szvsz az ertekbecslo nyogi be a %-ot is..." Itt állitólag (az értékbecslő szerint) úgy megy, hogy ő leirja a jelenlegi beépitettségi helyzetet, nem %-ot ir le. Leirja az ingatlan(ok) forgalmi értékét, az épitkezés jelenlegi beépitettségét.Majd ezt továbbadja egy "kockázatelbiráló csoport"-nak, akik a leirt értékek, és a talált épiési állapotok alapján besorolják valahova.
Szerintem egyébként még zsebpénzért sem találok olyan értékbecslőt, aki egy darab alapra ráirja a 25% készültségi fokot.Meg a folyósitás előtti ismételt értékbecsléskor nem bizti, hogy ugyanaz az értékbecslő jön ki mint először.Éppen ezért vittük a geológiai és az épitészeti szakvéleményt, hogy más helyen ennyi önerőből a falak is állnának, itt azonban sajna nem. Teljesen naivan azt gondoltam, hogy veszik a fáradságot és átgondolják. De nem.
Előzmény: Elm (948)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.29 0 0 950
Na visszavonok minden szidalmat az ingatlanbecslovel kapcsolatban. Ma felhivtam, hogy ki tudok-e szedni belole valami infot arrol, mennyire lesz necces a hitel a banknal.

Az biztos volt, hogy a potfedezet erteket elarulhatja, de az is, hogy a megvasarlandoet nem. Ehhez kepest mind a kettot megmondta a telefonba.

A megvasarlando lakast annyira becsulte, amennyiert vesszuk, a potingatlant is annyira, amennyire saccoltuk. Asszem szerencsenk volt:)

babydevil Creative Commons License 2003.10.29 0 0 949
Szia Elm!
"a lenyeg, hogy amikor kesz lesz a haz mennyit fog erni," A ház értékére kb.13 milliót adtunk meg a költségvetésben.
Az épitkezés helyét (igy az alappal) a jelenlegi állapota alapján 5,4 millióra értékelte az értékbecslőjük, ezt le is irták. Tehát már a mostani állapot is eléri a kért hitelérték több mint a felét, de csak forintban, készültségi fokban nem.Ezért nem értem, hogy ha egyszer a saját ingatlanbecslőjük is leirja, hogy most, pedig még csak az alap van meg, most ér a dolog 5,4 milliót, ami tényleg több, mint 50% a kért hitelhez képest, akkor miért beépitettségi százalékokkal szaroznak.És pláne igy, hogy felajánlottuk még a plusz ingatlanfedezetet.És ráadásul ök nem a mostani állapotra (5,4 millió) tennék majd rá a hitelfedezetet, hanem a teljesen elkészült házra, ami szerintem a lakhatási engedély megszerzéséig kb. 15 millió lenne.Tehét, ha a végleges értékét nézzük a majdani háznak, plusz a most felajánlott plusz ingatlanfedezetet, akkor már háromszoros összegre lenne ráterhelve a jelzálog a részükről.És mindehhez tényleg az átlag feletti stabil munkaviszonyból (10 és 15 éves egy helyen eltöltött) származó nettó jövedelem.
Ezt, hogy a bank háromszor annyi összegű jelzálogtulajdonnal rendelkezne, valamint a jöveledmünket nézve, azért nem tudom olyan nagy mértékű kockázatnak érezni a bank részéről.Ha felépülne a ház, és nem fizetném a részleteket, akkor az elkészült és a most felajánlott plusz ingatlan értékéből 30 millióval gazdálkodhatnának. A kért 9,96 millióval szemben.Ez olyan nagy kockázat nekik?
És tényleg nem érzeném magam ilyen szarul, ha legelőször közlik, hogy csak akkor folyósitanak, ha megvan a 25% beépitettség.Akármit is mutatunk fel.Akkor nem vágtunk volna bele az egész projektbe, hanem még gyűjtögetünk.De nem ezt közölték, hanem azt, hogy a 25%-ot (mivel önerő+jövedelem+apeh, stb szempontból "ideális" ügyfelek vagyunk állitólag) kiválthatjuk egy plusz ingatlannal.Amit meg is tettünk.Ezzel szemben most abszolút mást mondanak.És befizettünk 50 ezer értekbecslést, stb.. és elment 3 hónapunk. És ha megvizsgálna egy idegorvos, szvsz tök simán beutalna valami szanatóriumba.Elég más dolog amit hirdetnek, amit a honlapjukon található, amit a papirok kitöltésekor elmondanak, és tök más az amit a szerződéskötés kapcsán kiderül.
babydevil
Előzmény: Elm (947)
Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 948
ööö... esetleg olyan jutott eszembe, lehet, hogy nagy hulyeseg, hogy megkerdezel mas bankot, hogy ezekkel a parameterekkel mehet-e a hitel (elozetesen), ha igen, akkor mondd, hogy osszeszeded a papirokat, de addig is kuldjek ki az ertekbecslot. Valamelyik normalisabb esetleg hatha elfogadja. Ha nem, az is csak 10%ot mond, akkor esetleg vesztettetek 5 vagy 10 ezer forintot, es az a bank ejtve... arra mar celozni se akarok, hogy esetleg megkerni valami ajandekkal, hogy becsulje feljebb...
Megjegyzem, a masodik szemlenel ha en nem kerek az ugyintezo csajtol csekket, akkor el is felejtettek volna velem befizettetni az ertekbecsles dijat, de hat en mar ilyen becsuletes vagyok...
(ááá, nem is, inkabb hulye, bar ami elmegy a reven, en azt behozom a vamon, ugyhogy neha belefer ilyen is...)

Vagy nem az ertekbecslon mult a dolog? Az mondja a %-ot, vagy a bank allapitja meg az ertekbecslo akarmije alapjan? Nem tudom, de szvsz az ertekbecslo nyogi be a %-ot is...

Előzmény: Elm (947)
Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 947
szia babydevil,

hat, nem tudok erre mit mondani, azonkivul, hogy nagy g*ciseg. Tanacsom se nagyon, azonkivul, hogy presszionalni az fhb mindennel amivel csak lehet - de hat gondolom Ti is megprobaltok mindent.

Ha semmi mas megoldas nincs mas bankot meg lehet probalni, szerintem ha valami akkor az fhb a legrugalmatlanabb bank... nekunk az mkbnal a 40%ot kihoztam szamlan is, meg meg volt a teto is - csakhogy mi tetoteret epitettunk ugye, ahol nincs alapozas meg negyedannyi a fal, szoval nem volt az meg az egeszhez kepest 40%, megse szorakoztak vele...

Ugyanakkor ha a bank szemszoget nezem, akkor talan azert nem szeretnek elterni ettol, mert ok lesz*rjak, hogy Ti mennyivel tobbet epitettetek be alapba es miert, a lenyeg, hogy amikor kesz lesz a haz mennyit fog erni, es a geologiai okokbol 2x annyiba kerulo alap abban nem nagyon fog megjelenni...
Olyan ez, mint hogy ugyanazt a hazat felepiteni Bp-en meg szabolcsban ugyanannyi, vagy csak keves a kulonbseg, "a tegla ott is ugyanannyiba van" szoktak mondani. Viszont ha utana el akarod adni, akkor a budapestit 3-4x annyiert tudod eladni. Valami effele analogia alapjan nem akceptaljak a Ti alapozasotokat - gondolom.

Nincs otletem azon tul, hogy zaklatni minden elerheto szintet a banknal, es erdeklodni mashol... ne adjatok fel, plane ha mar ennyi bele van feccolve... :o/

Előzmény: babydevil (944)
Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 946
Lakaskasszahoz fingom nincs, de ugy tudom, hogy ha illetekmentesseget kaptal a telekbe, es utana bevonod a csaladot, vagy barkit, akkor minimum az utan kell illeteket fizetni, amennyit atadsz. Nekik nem, mert ok megint kerhetik. Asszem, nem vagyok benne biztos.

Viszont megteheted azt, hogy nem oket juttatod telekhez, hanem atiratjatok valahogy a Te nevedre is a lakaskasszat. Hogy ezt hogyan lehet - ebben az esetben lehet-e egyaltalan - nem tudom, azt tudom, hogy a fonokom akart venni a gyerekenek lakast a sajat lakaskasszajabol, es jol beintettek neki, es jopar het/honap volt, mire vegigjartak a lotepet, es vegul sikerult ugy, hogy az o lakaskasszajaba bevettek a gyereket is (fizetonek? felhasznalonak? nem tudom). Valahogy belevettek ot is, es ugy sikerult. Szerzodesmodositas, meg ido, meg penz, de mukodott.
Kerdezd meg a bankot, csak jo helyen erdeklodj, a kis ugyintezok lefogadom egybol elhajtanak, hogy ilyet biztos nem lehet... mar ha ez a lehetoseg esetleg jo neked...

Előzmény: Jesu (939)
Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 945
Az ado ugy volt az elobb, hogy 20%, de ugye eleg sok minden levonhato. Az illeteknel nem vonhato le semmi, csak ha pluszminusz egy even belul masikat veszel, annak az ara (tehat a kulonobozet lesz az illetekalap). Lakasnal ugy van, hogy 4M-ig 2% afeletti reszre 6% (tehat 80eHUF+a 4M feletti resz 6%-a). Resztulajdonoknak bonyolodik...

Az eladottbol van 3M jovedelmed, ezt kell lakascelra kolteni. Ha ettol dragabb lakast veszel (magadnak), akkor nincs adokotelezettseg. Ha a 9.5M-est megveszed a nevedre egy even belul, akkor 2M utan kell illeteket fizetni, tehat 40.000. HUFot. Ha ide esetleg bejatszik hitel, az meg bonyolithatja a kerdest...
Ha ezeken felul veszel meg lakast, akkor az utan teljes illeteket kell fizetni (nem adhato ossze a lakasok ertekei, 1db csak 1db-ba szamithato be). Tehat ha 8M-es utan 320.000. HUF illeteket kell annak fizetni, akinek a nevere megveszitek. Osszesen ennyit kell akkor is, ha tobb tulajdonos lesz, tulajdonreszuk aranyaban termeszetesen.

Előzmény: Mentol frász (942)
babydevil Creative Commons License 2003.10.29 0 0 944
Szia Elm!
"Epitesnel onero 40% ha nincs plusz fedezet"
Hát elég sokszor találkoztunk már itt a fórumon.És akárhányszor tanácsoltál valamit, mindig igazad lett.Legutóbb 1 hónapja irtam neked nagy boldogan, hogy megyünk aláirni a szerződést. Hát mégsem.
Ugyanis: aláirhatnánk a szerződést a 9,96 millióról akár azonnal is, de:
Önerő (számlákkal igazoltan)3,5 millió, +ngatlanfedezet 16,6 millió.Ez ugye duplája a kért összegnek.Viszont az önerőt nálunk nem a beépitett Ft értékében nézik, hanem készültségi fokban.Amit az értékbecslő 10 %-nak nyilvánitott.Hiába van meg Ft értékben 35%.
Hiába volt meg a szakértői vélemény (és a számlák)arról, hogy a telkünk elég spéci geológiai viszonyai (gyakorlatilag tömör szikla) miatt minden kivitelezés/földmunka 2x annyiba kerül, mint egy normál telken.
Tegnapelőtt azzal hivtak fel, hogy mehetünk aláirni a szerződést, viszont csak akkor fognak folyósitani, ha elérjük a 25% készültségi fokot.Eddig erről egy árva sor sem volt leirva. Arról volt szó, hogy mivel a készültségi fok gyakorlatban csak 10 %-viszont Ft értékben 35%, ha felajánlunk egy plusz ingatlant, akkor minden további nélkül megkapjuk a hitelt, és aláirástól kezdve 10 nap múlva folyósitanak.Pont azért, mert a gyakorlatban ugye beépült 35% önerő, viszont a táblázatuk szerint ez csak 10 % készültségi fok.Ezt a kész.fokot lett volna hivatott kiváltani a plusz ingatlanfedezet.Legalábbis eddig erről volt szó. 2 napja viszont kitalálák, hogy mégsem.
22.csapdája: házat megrendelni nem tudjuk, amig nem kapunk legalább 2,5 milliónyi első részletet.Viszont nem kapunk, mert akármit ajánlunk fel, akármilyen szakértői véleményt viszünk, az ő táblázatuk szerint 25%-nak nem felelünk meg.
Szóval asszem mégsem épitkezünk.
Esküszöm ha nem imádnám annyira a férjemet, semmi nem lenne ami visszatartana attól, hogy felkössem magam.Ilyen megalázottnak soha nem éreztem még magam.Hiába igazoltunk elég magas fizetést,hiába a beépitett önerő, hiába a plusz ingatlanfedezet.Hiába mutatunk fel 2x annyit, mint amennyit kérünk.Nem felelünk meg a készültségi fok táblázatnak.Mert abban nincsenek helyi sajátosságok.És ettől a bank állitólag semmilyen indok alapján nem térhet el.Bár az fhb, mint rugalmas bank hirdeti magát.
Asszem ezen a ponton fel kell adjam az álmomat, hogy a saját házunkban lakhatunk.Asszem ez sose fog megvalósulni.
babydevil :-((
Előzmény: Elm (927)
Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 943
:o) Az apeh sokmindent csinalhat, amit nem is hinnel... de ez off, hagyjuk.

Ha jol ertem arra celzol, hogy vha pl. vettem egy lakast akarmikor, es azt ot evvel kesobb, vagy meg kesobb adom el, akkor nem keletkezik adokoteles jovedelem. Ez termeszetesen nem igy van, ha a vetel utan 5 evvel adod el, akkor a bevetelbol (eladasi ar) levonhatod a szerzeskori arat, meg a tobbi aprosagot (=jovedelem), ez utan a teljes 20% adot be kell fizetni. Hacsak nem lakascelra koltod ugye. Ha 6 ev mulva adod el, akkor 10%-ot levonhatsz a jovedelembol (csak a 90%-ara kell a 20% adot szamolni), 7. evben 20% vonhato le, ... es igy tovabb, mig a 14. evben a jovedelem 10%-a utan (90% levonas) kell csak a 20% adot megfizetni. Ha a szerzest koveto 15. evben adod el, akkor nem keletkezik adokoteles jovedelmed. RESZLETEK ITT!
Amire Te gondolhatsz, hogy ot evig visszamenolegesen vizsgalodhat az apeh, az itt ugy nez ki, hogy miutan ELADTAD ezt a lakast utana be kell fizetni az adot, ha nem teszed, es nem veszik eszre ot evig, akkor elevul (asszem, de meg apeheknal ez se es semmi se ezerszazalek). De az adokoteles jovedelmed az eladaskor keletkezik , nem a regen a vetelkor... ezert innen ketyeg az esetleges elevules...
Vagy nem jol ertem a dolgot.

Előzmény: Jesu (941)
Mentol frász Creative Commons License 2003.10.29 0 0 942
Kösz a gyors választ. Még mindig nem teljesen tiszta a dolog, de már javul a helyzet.
Az 1. pontban kevertem az adót az illetékkel(tényleg az illeték mértékéről van valami infó?).
A 2. és a 3. pont szerint, akkor ne vegyek két lakást a nevemre, ugye? Bár a cél az, hogy legyen a testvérem nevén is egy lakás. A most eladottat(11,5M-ért) anno 8.5M-ért vettem. A másik kettő 8M ill. 9,5M lenne.
Ezekután mi lenne a legjobb megoldás(illetékileg, ill. adózásilag)?
Előzmény: Elm (933)
Jesu Creative Commons License 2003.10.29 0 0 941
Ez ELADÁST megelözö 4 éven bellül természetessen. Mivel addig vizsgálódhat az APEH. Az elötte levöröl nem vagy köteles beszámolni. A telekkönyvi kivonatokon van a pontos dátum.
Előzmény: Elm (938)
prokurator Creative Commons License 2003.10.29 0 0 940
valahogy éreztem...
azért, ha előbb tudnál/tok vmit, osszátok meg velem!
kösz
Előzmény: Elm (932)
Jesu Creative Commons License 2003.10.29 0 0 939
Van még egy dolog, ami nekem asszem a jövöben problémát okoz(hat). Az pedig az, hogy a telek CSAK az Én nevemen van. Nos szóval a lakáscélú felhasználásnál (lakáskassza) akié a szerződés (kedvezményezett) annak tulajdonrésszel kell rendelkeznie abban az ingatlanban, amire fel lesz használva a megtakaritás. Csak igy engedik felhasználni. (Mindannyiunknak van szerződése)

Milyen lehetőségem van arra, hogy a telekben tulajdonrészhez jutassam a feleségem és a kislányomat ugy, hogy ne kelljen illetékelnem?

EZ nehéz, mert eleve illetékmentessen vettem, vállaltam a beépítést. De ha most nem tudom mindaddig beépitani, amig el nem adom (fel nem osztom a tulajdoni hányadokat) akkor nem tudom felhasználni a lakáskasszát. Viszont ha eladom, gondolom akkor rögtön kifizettetik velem az illetéket, amire mentességet kaptam...Eléggé 22es csapda. Tud valaki valami megoldást?

Vagy lehet olyat, hogy nem is adom el, csak a rá épülő házban szereznek tulajdonjogot? Hogy van ez?

Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 938
Öööö... mi a "4 even bellul vetted" ? Mihez kepest? Valami nem stimmol, vagy csak nem ertem...
Előzmény: Jesu (935)
Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 937
Mondom, hasznaltat nem nagyon tudom...

Talan ir valaki, aki hasznaltra vett fel, es ott hogyan volt.

EN ugy tudom, hogy ilyen nem feltetlenul kell, ha pl. a szerzodesben benne van, hogy a X reszet a vevo mar atutalta, mar csak a hitelbol jovo resz van hatra, ezert az elado bejegyezteti ot szeljegyre vetel cimen tulajnak, de tulajdonjog fenntartassal, akkor erre a bank szo nelkul utal az eladonak. HA megvan, az engedelyezi a vegso bejegyzest, es kesz. De lehet, hogy tevedek...

Előzmény: evelinn (934)
Mentol frász Creative Commons License 2003.10.29 0 0 936
Hi!

MINDEN bizonnyal az illetékkel keverem. Kezdő lakás eladó-vevőként még semmi tapasztalatom nincs. Meg is rettentem a földhivatalban, amikor láttam a fejetlenséget.

Előzmény: Jesu (935)
Jesu Creative Commons License 2003.10.29 0 0 935
Szerintem csak akkor SZJA köteles a jövedelem (a lakáseladásból származó), ha 4 éven bellül vetted, és az eladásból hasznod keletkezik.(vételár - eladási ár) De abból a haszonból is le lehet vonni az értéknövelésre forditott beruházások költségét. (közmű, felújítás, stb.) és a maradékösszeg után van csak SZJA tudtommal...

De nem is értem. Nem az illetékkel kevered a dolgot!?

Előzmény: Mentol frász (930)
evelinn Creative Commons License 2003.10.29 0 0 934
Most kérdeztük meg a mi ügyintézőnket(nem otp), aki elmondta, hogy valóban létezik az otp-nél egy ilyen megkötés. szó, mi szó, nem kérhetem, hogy az első részletet nov 20-ig utalja, mert amíg a bank nem köt velel szerződést, addig a folyószámláján kell kimutathatónak lennie ennek az összegnek.
értem, de mégsem értem. ha kikötjük a dátumot, és utal és én visszaigazolom, akkor az otp-nek nem mindegy, hogy kinek a számláján csücsülnek a forintok? elvégre nem cipőt vesz rajta az egyén, hanem kifizeti a lakás egy részét. viszont az otp szerint ez nem jó így.
nekem is van határidőm amit tartanom kell (az én bankom nem köt ki ilyen hülyeségeket. lehet, ez lesz a vesztem és bukom a foglalómat, mert nem tudom teljesíteni a vevőm(bankja)miatt határidőket?)
Kérlek arra mondj valami okoksat, hogy milyen esetben köt szerződést a bank a hitelkérővel. amikor elbírált és hitelképessé nyílvánította, vagy amikor ült még néhány hetet a papírokon és mielőtt elküldené a banki részletet?
Előzmény: Elm (931)
Elm Creative Commons License 2003.10.29 0 0 933
1. Az eladott ingatlan utan 60 honapon belul kell ujat venni, ha nem akarsz ADOzni a jovedelmedbol. Viszont 12 honapon belul kell venned, ha illeteket is csak a kulonbozet utan akarsz fizetni.
Elobbi ugy van, hogy ha a legkozelebbi (most 2004.marc.20 asszem) adobevallasig ujat veszel, akkor a bevallasba be kell irni hogy eladtal, de melle hogy adokoteles jovedelem nulla, es nem kell fizetni semmit. Ha ellenorizni akarnak, bekereik majd az adasveteliket. Ha addig nem veszel ujat, akkor be kell fizetni a kiszamolt adot. Amint masikat vettel, irni kell az apehnek egy levelet az adasveteli masolataval, es par heten belul visszautaljak neked az osszeget.
Utobbinal kikuldenek egy hatarozatot, amiben ha nem vettek figyelembe, hogy elotte eladtal egyet, akkor fellebbezel, es beszamitjak. Ha UJ lakast veszel vagy epitkezel akkor nincs is illetek.

2. Hat, bar fura, de a testver nem kozvetlen hozztartozo. Ezert ha az O nevere veszel ingatlan(tulajsonreszt), akkor azt nem veszik szamitasba. Magyaran az eladott ingatlanbol befolyt jovedelmedet (!!! sok minden levonhato az eladasi arbol, az nem egybol a jovedelem, meg kell nezni a rendelet peldaul ITT) csak a SAJAT nevedre kerulo resz ertekevel vetik ossze. Ha ez utobbi tobb, akkor nincs ado, ha kevesebb, akkor a kulonbozet utan van. (Remelem ertheto vagyok). Ha szulod/gyereked nevere venned, akkor o kozvetlen hozzatartozo, az beleszamitana. Viszont az illeteknel nincs ilyen egyaltalan, meg kozvetlen hozzatartozonak se, tehat a Te reszed es az eladott ara (itt nincs levonas, piaci ertekekrol van szo!) kozotti kulonobozetre fizetsz illeteket (vicc: ha olcsobban veszed akkor is!), mig a testvered, ha nem adott el pluszminusz egy even belul a sajat neverol lakast, akkor a teljes tulajdonresze utan full illeteket fizet.

3. Nem. A 11,5M-bol kapasbol levonhatod a szerzeskori erteket, tehat amennyiert vetted. Levonhatsz sokat meg ha 6 evnel regebben vetted, aztan ugyvedi koltsegeket, meg komfortfokozat noveleses feujitast, ha volt esetleg, stb. HA mondjuk 5M-ert vetted anno, akkor maris csak 6,5M a jovedelmed. Gondolom 2M-nel dragabban vetted (hacsak nem az onkoritol a kiarusitaskor), akkor maris nem marad adokoteles jovedelem. Csak ezert ne vegyel masik lakast a nevedre. Ha ebbe belekavarod a testveredet, pl. 50% resszel, akkor maris csak 9,5/2M a Te reszed, es rogton mas a helyzet, de azt gondolom csak a plusz ingatlanra gondoltad...

Előzmény: Mentol frász (930)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!