Keresés

Részletes keresés

bububorzas Creative Commons License 2012.04.22 0 0 1183

Még valami eszembe jutott. Gyuri bácsi - a bükki füvesember - egyik cikkében olvastam a veronikafűről, hogy az jó fülzúgásra. Ezt próbálta valaki? Köszi.

bububorzas Creative Commons License 2012.04.22 0 0 1182

Az Echo tévén látott ismerősöm egy műsort, valami orgon centrumról. Ajánlottak egy krémet is fülzúgásra.

Nozico krém a neve. Ezzel kell bekenni az egész fejet...

Próbálta már valaki? Egyátalán hallott róla valaki? Köszi.

ghepard Creative Commons License 2012.04.19 0 0 1181

Hát itt már sokszor írtam, gyakorlatilag nem hallok már születésem óta. Tehát a feleségem és a szomszédok a lakóházban falhoz futnának a hangerőtől...... Még így is néha átjön a feleségem az ebédlőből, hogy zavarja őt, olyan hangos - pedig a füleimen vannak a hallgatók!

 

Tudom, hogy normálisan nem kell fejjel lefelé hallgatni a zenét és mást sem. De így legalább el tudom érni, hogy ne csináljon bajt a nagy hangerő a fejemben - ettől nagyon jó okom van tartani a sok sok év tapasztalata alapján.....

Előzmény: xingjian (1180)
xingjian Creative Commons License 2012.04.18 0 0 1180

Egyet nem értek, mint kell neked mindenképpen fülhallgató a zenéhez? Hangfalon is lehet zenét hallgatni és attól olyan távolságra ülsz amilyenre akarsz, a hangerőt is szabályozhatod. Nem kell fejen állva hallgatni a zenét, hogy ne zúgjon a füled. ha kiváltotta a fülhallgató akkor le lehet cserélni hangfalra.

Előzmény: ghepard (1179)
ghepard Creative Commons License 2012.04.18 0 0 1179

Nálam eddig mindig (vagy háromszor) kiváltotta a fülhallgató és a hallóka (ezt 1980-85 között hordtam csupa fülzúgással tarkítva). Most azonban már az év elejétől rajtam van szinte naponta, de még mindig semmi zúgás. Ennek viszont nagyon örülök - most azt gondolom, hogy azért mert most úgy hallgatok, mint ahogy már itt párszor megjegyeztem......

 

Nagyon elhiszem, hogy ez a magasabb frekvencia nagyon idegesít, sokkal jobban, mint az alacsonyabb.

 

Hát az az alacsonyabb se ment el már két éve, mint írod. Hát most meg magasabb van, magától ez sem fog csak úgy elmenni. Esetleg valami véletlen folytán, vagy folyamatos próbálkozás mindenfélével után...........

Előzmény: xingjian (1178)
xingjian Creative Commons License 2012.04.17 0 0 1178

A hangos zene nálam is lecsökkenti a tinnitust. De szerintem ez azért van, mert azalatt nem hallom és mikor leveszem a fülest, akkor kell a tinnitusnak fél óra, hogy megint halljam. Legalábbis nálam ilyen. Ha huzamosabb ideig hallgatom akkor hangosabb lesz, ha elfelejtem hosszabb időre, zene vagy alvás vagy csak amúgy, akkor halkabb stádiumba megy vissza és onnan jön újra fel hangosabbra.
Nem tudom 2 évig tök jól elvoltam vele, nem is nagyon figyeltem rá, de mióta bejött ez az új frekvencia, ez nem valami kellemes hang :S. Csak azt nem értem, ha bejönni tud új frekvencia, akkor elmenni miért nem tud. 

ghepard Creative Commons License 2012.04.17 0 0 1177

Én korábban tapasztaltam hogy közepes zaj(porszívó,fúrógép) 1-2 percre felerősítette a sípolást, majd alacsonyabb szintre csillapodott, de persze igazán komoly zajnak nem mertem kitenni magam.

 

Nekem pedig 2003-tól a hangok a saját hangok segítenek sokat. Nekem hogy halljak mint a normális ember elég komoly hangerőnek kell kitennem a füleimet meg az agyamat. 2004-ben is a hangok csesztek ki velem nagyon (mint ahogy irogattam is). Akkor még nem tudtam azt mint amit ma. De akkor is a saját hangom segített sokat. Ma már tudom úgy hallgatni a zenét és egyebeket a TV nézés közben, hogy ne legyen belőle károm - legaláábis ezt tapasztalom már az év elejétől. Nem úgy mint 2004-ben, amikor 10-12 nap elég volt, hogy súlyos állapotba kerüljek......

 

Tehát a nagy hangerő jó irányba is elmozdíthat valamit, de rosszba is. HOgy ne hasson egyirányba - azért most kb fele fele arányban hallgatok normális tartásban és fejjel lefelé tartásban. Ami persze nem kényelmes, de nekem bőven megéri, zenét fejen állva is lehet hallgatni.........:))

Előzmény: Tinman (1176)
Tinman Creative Commons License 2012.04.17 0 0 1176

A kiváltó ok kezelés időpontja olyan szempontból fontos lehet hogyha gyorsan sikerül normalizálni az agy felé menő impulzusokat akkor nincs ideje kiépülnie az önfenntartó idegpályáknak.

Egyedi zajártalom+tartós halláscsökkenés szvsz=hallószőr elhalás/sérülés. A különböző hangfrekvenciákra különböző hosszúságú hallószőrök stimulálódnak. Néhány kép az ép/sérült corti-szervről:

http://www.dontlosethemusic.co.nz/protectyourhearing/

Sajna a hallószőr az nem/minimálisan regeneratív...

Azonban a zúgás már az agyadban van (akkor is zúg amikor teljes csendben nem kap impulzusokat, vagy akkor is ha átvágják a hallóideget ). Érdekes módszer lehet a kutyaharapást szőrével:

 

http://enthouse.blog.hu/tags/f%C3%BClz%C3%BAg%C3%A1s

a tartós fülzúgást nagyon sok (a legtöbb?) esetben már nem belsőfül vagy hallóideg eredetűnek tartjuk. Sokkal inkább az agy plaszticitása miatt létrejött központi idegrendszeri eltérések, rossz idegi kapcsolatok tarthatják fenn, erre egyre több jel mutat. Nemrég a Nature-ben publikáltak újabb bizonyítékokat texasi agykutatók ebben a témában. Patkányokban sikerült elnyomniuk a tinnitust úgy, hogy intenzív zajhatásnak, és ezzel egy időben nervus vagus (10-es agyideg, a "bolygóideg") ingerlésnek vetették alá őket. Úgy tűnik, hogy ez a kettős inger elég volt, hogy újraszervezze a hallópálya fülzúgásért felelős részét, vagy legalábbis felülvezérelje azt.

 

Én korábban tapasztaltam hogy közepes zaj(porszívó,fúrógép) 1-2 percre felerősítette a sípolást, majd alacsonyabb szintre csillapodott, de persze igazán komoly zajnak nem mertem kitenni magam.

xingjian Creative Commons License 2012.04.16 0 0 1175

Az én fülzúgásom, egy ütéstől jött létre. De nem maga az ütés okozta, hanem az ütés okozta hang ugye, ami olyan mintha egy dörej sülne el közvetlen a füledben. Meg is állapították az audiológián, hogy zajártalom, mert a 8000Hz 50 db-t romlott a 4000en 30db-t. A többi frekvencián jó a hallásom ugyanolyan mint a másik fülemben. Ehhez jött hozzá a fülzúgás is. 

Sokan arra panaszkodnak, hogy nem tudják megoldani a fülzúgás problémájukat, mert nem tudják azt se mitől jött létre. Szerintem baromira nem ez a lényeg, ugyanis én pontosan tudom, hogy mitől jött létre és mégse tudok vele mit csinálni. Ráadásul azt is momndják, hogy a létrejötte utáni 3 hónapban komoly esély van a javulásra, a létrejötte után 1 héten belül már az infúzión voltam és semmit nem ért. Szóval egy biztos, tök mindegy hogy mitől jött létre és az is tök mindegy, hogy mikor kezdik kezelni, mert ugyanúgy megmarad, sőt esetemben még rosszabb is lett egy darab edzéstől.

Arra nincs valami módszer, hogy az egyszeri zajártalomtól létrejött fülzúgásból, hogy a legsanszosabb kijönni? A fülem nem romlik, mert a két évvel ezelőtti audiológia full ugyanazt az eredményt hozta mint a mosti.

Előzmény: Tinman (1172)
ghepard Creative Commons License 2012.04.16 0 0 1174

Nagyon jókat írsz.......... Mindig lehet valamit tenni, mindig akadhat olyan dolog, amit nem próbáltunk ki..... Sok minden csak rajtunk múlik.......

Előzmény: Tinman (1172)
ghepard Creative Commons License 2012.04.16 0 0 1173

Lehet sokat segítene, ha nem lennél emiatt sztresszes, mer ez csak tetézheti a dolgokat. Olvastam egy másik topicban, hogy az illető elment egy kosárlabdameccsre mint néző és a meccs közben telibe tálálták halántékon a labdával - amitől elmúlt a fülzúgása.......

 

Én is programozok magamnak a melóban és engem is nagyon zavart, mikor volt fülzúgásom (meg máshol is nagyon zavart)......

 

Én is olyasmire gondoltam, hogy ha felment magasabbra, lehet tovább is magasodhat majd a freki, míg olyan magas lesz, hogy azt már nem fogod érzékelni. Ez is egy eset lehet.....

 

Igazad van, a magasabb hang sokkal zavaróbb, mint a mélyebb - pont azért, mint ahogy írod is......

Előzmény: xingjian (1170)
Tinman Creative Commons License 2012.04.14 0 0 1172

A fülzúgás nem az a betegség ahol bármit is biztosra lehetne mondani, de ha tippelnem kellene hogy az a valószínűbb hogy egy oxigénhiányos állapot miatt romlik a fülzúgás vagy az értágítótól akkor az előbbire voksolnák. Egyébként épp te írtad hogy azért kezted el szedni mert hangosabb lett. A frekvencia eltolódásnak lehet egy optimista nézete, ha olyan magasra tolódik ami már kívül esik az agykéreg feldolgozási tartományán(az agyban a különöző frekvenciáknak dedikált feldolgozó területük van). Szerintem a hangosodás amit tapasztaltál könnyen lehet hogy abból adódott hogy a megszokott frekvenciák mellé bejött egy mellette lévő is, és az agy nem tud két közeli frekvenciát szeparálni, csak hangosabbnak hallja, erre épülnek egybként a fülzúgást maszkoló eljárások.

A (mértékletes) hosszútávfutás pont nem az a mozgásforma ami véleményem szerint kerülendő, mivel ez csak fenntartható aerob anyagcsere mellett működik, amit én kerülök az a spinning típusú erőkifejtés. A fülzúgás "élménye" meglátásom szerint néhány tipikus (közvetlen) okra vezethető vissza:

1. az agytörzset folyamatosan fals idegi impulzusok bombázzák (pl. a belső fül irányából)

2. ez az anomális megszünte után már fennmarad egy önfentartó hurok mivel megbomlik a hangfeldolgozás csillapító/erősítő agyi területek működése (dinamikus idegpályák)

3. ez a hurok úgy is kialakulhat hogy eleve az agyban keletkezik a zavar (pl. elégtelen keringés)

 

Az első eset lehet akut (pl hangos zene), ebből a legsanszosabb kijönni. A krónikus verzió az alattomos, anélkül hogy érzékelnénk kapja az agy a zavaró jelzéseket, de egy ideig megbírkózik vele mert van beépített hibaelnyomója, de eljön a nap amikor annyira felszaporodnak a zavarok hogy átszakítják a gátat (ez akár lehet egy akut esemény utolsó cseppje is a pohárban). Ebből meglátásom szerint csak úgy lehet kikecmeregni ha az eredetinél jobb körülményeket teremtünk a fejünknek, ez persze borzasztó nehéz mert a korosodás ellentétes irányba hat.

Végső mentsvár, hogyha az egézségesebb életviteltől a fülzúgásunk nem is múlik el, könnyen lehet hogy megelőztünk/elodáztunk egy veszélyes betegséget, ...minden rosszban van valami jó.

xingjian Creative Commons License 2012.04.13 0 0 1171

De az oxigénhiányt se értem. Mert ezelptt az edzés előtt, rendszeresen jártam futni napi 1 órát, ahol nem volt alacsony a pulzusom 8 km-t lefutottam 1 óra alatt és semmit nem változott a fülzúgásom, szóval nem volt hatással rá a magas pulzusszámú futás. Most a fojtások tettek be neki nagy valószínűséggel, de azért nem kellett volna elmennie egy másik frekvenciára ráadásul fokozatosan.

Előzmény: Tinman (1169)
xingjian Creative Commons License 2012.04.13 0 0 1170

Ebből az orvosi szövegből nem sokat értettem, nem tudom mi az vestibularis nystagmus meg ilyenek. A trauma váltotta, hogy hangosabb lett a fülzúgásom, de a frekvenciája akkor még mély volt ugyanúgy csak hangosabb. Ez egy hirtelen romlás volt, ami egész addig nem változott semmit, amíg nem kezdtem el a betasercet. Amikor elkezdtem a betasercet, akkor ment át fokozatosan lassan a frekvencia 4000 Hz 8000Hz-re és azóta is halad az élesebb magasabb hang felé. Ez azért rossz, mert amíg a mélyebb hangot simán elnyomták a nappali zajok meg a gép zúgása, ami előtt ülök napi 10 órát mert programozó vagyok, ezt a magasabb hangot már nem nyomja el semmi, annyira kitűnik az átlagos hangok közül, olyan éles. Még egyelőre nem álltam le ezzel a gyógyszerrel, de az tény hogy eltolódott a frekvencia, a hallásvizsgálaton is 8000Hz-et állapítottak meg. A trauma nem hiszem hogy hónapokig tolná a frekvenciát, ezt a gyógyszert tudja csak előidézni. Mások is beszámoltak róla, hogy amikor elkezdték szedni, először hangosodott meg rosszabb lett tőle a fülzúgásuk aztán javult. Én viszont félek, hogy ez a rosszabb helyzet nem fog javulni, mert ha huzamos ideig hallgatom ezt a frekvenciát megszokja a fülem és utána már csinálhatok bármit:S Nem tudom mit kéne tennem, egy edzésen voltam,ez nem indíthatja be, hogy romoljon el a fülzúgás hónapokon keresztül. Nem tudom mit kéne csinálnom. De tényleg furcsa, hogy másnak nem váltott ilyet ki a betaserc.

Előzmény: Tinman (1169)
Tinman Creative Commons License 2012.04.12 0 0 1169

Szerintem valószínűbb hogy a "trauma" indította be a negatív változást, a betasec csak nem javított rajta. Ismert jelenség hogy oxigénhiányt/alacsony vécukorszintet az idegesejtek nem nagyon komálják(fejfájás, szédülés, ájulás), ez a hatás fokozottan jelentkezik egy esetleg eleve nem tökéletes keringésű agyterületen. Én személy szerint kifejezetten kerülöm az olyan mozgásformákat amelyekhez hosszan tartóan magas pulzusszám tartozik. Egyébként a gyógyszer hatóanyagot kifejezetten ártalmatlannak tartom:

A betahisztin hatásmechanizmusa Meničre-szindrómában nem tisztázott. A betahisztin hatékonysága a vertigo kezelésében talán a belső fül keringését módosító képességében rejlik, vagy a vesztibularis magok neuronjaira kifejtett direkt hatásnak köszönhető.
A betahisztin egyszeri oralis max. 32 mg-os adagjával egészséges személyekben az indukált vestibularis nystagmus maximális szuppressziója a bevételt követő 3-4 órával érhető el, nagyobb adagokkal hatékonyabban csökkenthető a nystagmus időtartama.
A betahisztin növeli a pulmonalis epithelialis permeabilitást emberben. Erre egy radioaktív marker tüdőből vérbe való clearance idejének csökkenéséből következtettek. Ezt a hatást kivédhetjük egy ismert H1-receptor blokkolóval, terfenadinnal való előzetes oralis kezeléssel.
Míg a hisztamin szívre gyakorolt pozitív inotrop hatása ismert, a betahisztinről nem mutatható ki, hogy megnövelné a perctérfogatot, vasodilatációs hatása pedig egyes betegekben kismértékű vérnyomásesést okozhat.

A betahisztin az orális bevételt követően teljes mértékben felszívódik, a 14C jelölt betahisztin a csúcs plazmakoncentrációját az éhgyomri orális bevételt követően mintegy egy órával éri el.
A betahisztin főként metabolizmus útján eliminálódik, és a metabolitok főként a vesén át választódnak ki. Egy 8 mg-os adag radioaktivitásának 85-90%-a 56 órán keresztül mutatható ki a vizeletben, a maximum kiválasztási arányt a bevételt követő két órán belül éri el. Az alkalmazott adag kb. 80-90%-a a vizeletben választódik ki.

Előzmény: xingjian (1168)
xingjian Creative Commons License 2012.04.12 0 0 1168

Sziasztok.

 

Már egy ideje figyelmmel kísérem a fórumot de még nem írtam ide. Viszont most akadt egy kis problémám, amiben tanácsot szeretnék kérni. 

Nekem 2 éve van fülzúgásom, de most márciusig teljesen elviselhető volt. Viszont márciusban elmentem egy edzésre (küzdősport) ahol fojtások is vannak meg minden és utána felhangosodott eléggé a fülzúgás, szóval elmentem a régi orvosomhoz aki felírt betaserc 24-et. Na most miután elkezdtem szedni a betasercet folyamatosan elindult a fülzúgásom tónusa egyre magasabbra. Halkabb nem lett de kitolta olyan frekvenciába a fülzúgásom hogy most már tényleg baromira idegesít. Az orvos azt mondja az jó ha ilyeneket csinál mert akkor látszik hogy hat. De szerintem ez nem jó, mert ha ez így marad én megőrülök ettől a magas frekvenciától.

 

Kérdésem: Ha most leállok ezzel a sz*rral akkor van esély, hogy a fülzúgásom visszatér a régi frekvenciájára? Vagy most már tök mindegy mert ha egyszer felmegy ilyen frekvenciára akkor ott állandósul is? Most szívesen leállnék a gyógyszerrel, de félek, hogy most már nem fog visszatérni az a mély hangú fúlzúgás amilyen először volt, pedig az sokkal elviselhetőbb volt. Mennyi idő amíg a gyógyszer kiürül a szervezetemből és visszamegy a keringésem a gyógyszer előtti állapotra?

 

Köszönöm mindenkinek aki válaszol. 

virágosmező Creative Commons License 2012.03.31 0 0 1165

Nekem is pattog a fülem ha nyelek. (Október óta cseng mindkét fülem, és azóta van, hogy ha nyelek egy kattanó hangot hallok, volt , hogy csak az egyik, fülemben, most mindkettőben hallom )  
pl. , ha olyan helyen voltam, hogy a zaj körülöttem elnyomta a fülzúgást, kezdetben volt, hogy abban reménykedtem, hogy esetleg már nem is zúg, és akkor nyeltem egyet, és még mindig "ilyen" volt, ebből tudtam, hogy még a zúgás is biztosan megvan.

 Ha neked sikerül ezzel kapcsolatban kiderítened valamit, majd megírod ide? Én már bejártam az orvosoknál a köreimet, ezt nem említettem, illetve legutoljára  mondtam az orvosnak, mikroszkóppal belenézett a füleimbe, és aztmondta rendben van.  Viszont most elgondolkodtattál lehet érdemesebb lenne ennek utánajárni jobban!

 

Füldugót bulizni vinni Ohropax nevűt ajánlok, ez rózsaszín-testszínű én ezt viszem magammal. A Dm-ben lehet venni, először lekell róla szedni azt a rózsaszín vattát, és alatta viaszból egy formázható kevésbé rózsaszínes füldugó van, szerintem egyáltalán nem gáz. Sőt szerintem egy átlátszó szilikonos jobban is észrevehető volna.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (1155)
ghepard Creative Commons License 2012.03.30 0 0 1164

Hát ez nekem is magas. Akkor nekem már rég halottnak kellene lennem. Mert mondjuk télen gyakorlatilag nem is iszok vizet (kivétel a foci után), elég a zöldségek és gyümölcsök vize, meg ami az ételekben van. De gyümölcsöt és zöldséget azt sokat fogyasztok. Mondjuk alma az első ami lemegy naponta és az utolsó is.  Nyáron azért már többet iszom vizet is. De a cél nem az, hogy minél több vizet igyak, hanem az, hogy minél jobban vigyázzon rá a testem. Mondjuk én nem nagyon hiszem, hogyha valaki 5 litert vizet inna naponta, az makk egészséges lenne. Ugyanúgy nem jó, ha túleszi magát, többet eszik mint kellene. A testnek meg kell tanulnia jobban hasznosítania az anyagokat. Ha mindenből bőségben van, akkor ellustul, pontosan úgy mint aki mindent könnyen megkap  - nem tudja becsülni a dolgokat......

 

A víz jól vezeti a hangokat (valami 4-szer jobban mint a levegő) - lehet, ha ott is víz van bennünk, ahol levegőnek kellene lenni, akkor még az agyunk is búghat......... :))

Előzmény: gr82wök6ószfater (1163)
gr82wök6ószfater Creative Commons License 2012.03.29 0 0 1163

A "falnak megyek" attól, hogy  állandóan azt szajkózzák mindenhonnan, hogy 2,5- 3 liter folyadékot kell egy embernek naponta meginni,,,sőt nyáron még ennél is többet!

Sörből még csak hagyján, node vízből,,,!?:-(

Előzmény: ghepard (1162)
ghepard Creative Commons License 2012.03.29 0 0 1162

Hát igen, az idő kerekét nem lehet megfordítani. Nem vagyok már mai gyerek (az idén leszek 60), de olyan érzéseim vannak, mintha egy kicsit fiatalodnék fizikailag is és szellemileg is. Ezeket a mindennapi méréseim is igazolják. Persze nem tudom mi lesz, már ma felfordulhatok, vagy holnap, vagy bármikor bajom eshet. De ezzel nem szaggatom magam, a jelennek élek, élvezem, hogy jól érzem magam......

 

Ha a lerakódásoktól valahogy meg tudok szabadulni és tartani tudom a vízmennyiségemet, akkor még működhetnék egy kis ideig elég jól is. A petesejt kb 95%-ban víz, az újszülött kb 80, a felnőtt kb 70, 60 év körül ez már csak hogy kb 60%, na és egész idős korban már csak 50%. De hogy több víz megmaradjon bennem, azt nem úgy akarnám  elérni, hogy literszámra iszom a vizet....... Az úgy nagyon egyszerű volna és gondolom nincs is úgy. Ha az ember sokat iszik, még vízmérgezést is kaphat.....

Előzmény: Tinman (1161)
Tinman Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1161

Hát jah, ha van egy fiatal szilikongumi tömlőd, az a nyomáskülönbség hatására fellépő átmérőváltozásokat gond nélkül felveszi, de egy öreg kiszáradt slagot rendszeressen ilyennek teszel ki akkor az szép lassan elfárad, majd kihasad.

Az érfal tréning érdekes kérdés mivel a slaggal ellentéteben a szervezetünk dinamikusan alkalmazkodni a körülményekhez, ennek azonban káros hatása hogy az erek legbelső rétegét képző endotheliumra nagyobb erő hat, ami károsítja azt, ezzel rontva az erek átmérőszabályozó mechanizmusát. Másik hatás hogy az erővel szemben a szervezet növeli az kollagén mennyiséget, illetve a simaizom sejtek is felszaporodnak/megnövekednek, ezek pedig csökkentik az hasznos érátmérőt...

Előzmény: ghepard (1160)
ghepard Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1160

Igen, az valóban úgy van. Jó dolgokat írsz. látni, hogy jártas vagy a témában. Én is tudom, hogy a nagy nyomás nem tesz jót az agyi vérereknek. De ezzel mintha edződnének is és aztán jobban bírhatják a strapát. Egy ember, aki nem futkározik és hirtelen le kellene neki futni a maratoni távot - akkor lehet, hogy nem is élné túl. De ha felkészült rá, akkor könnyen túlvészelné. Mennyi ember van, aki lehajol és gyorsan feláll - szinte beleszédül, sokan már ettől rosszul vannak.

 

Sok dolog múlik az edzésen. Egy magas vérnyomásos ember még lehajolni is fél és inkább gyógyszereket szed, amik meg úgy sem az igazi okot kezelik. A gravitációról tudok egyet mást (a munkám miatt is), de csak 4 hónapja próbálom felhasználni jobban a működésemhez. Fiatalkoromban (ahogy visszagondolok) sokkal jobban használtam........

Előzmény: Tinman (1157)
Tinman Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1158

Szvsz. kicsit ellentmondó az igényed, a tömör szilikon az tud átlátszó lenni, de a hang csillapításhoz a porózus anyagszerkezetek jók mert a belső súrlódások útján nyelik el a hangot. Vatta az nagyon látszik? Esetleg anyu bőrszínű puderével meghintve a tetejét...

Előzmény: Törölt nick (1155)
Tinman Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1157

Az evolúció nem arra optimalizálta a testünket hogy a gravitáció a fejünk irányából hat, így látatlanban is biztos vagyok benne hogy a jelentős vérnyomásemelekdés nem tesz jót az agyi ereknek, nem erre vannak méretezve, bár tény hogy a fizika törvényszerűségei miatt a keringést javítja mondjuk a fejen állás(ezért is pirosodik ki tőle az arc(fejébe száll a vér)). A magas vérnyomás betegségek közül egyébként az a veszéályesebb fajta ahol ingadozik a vérnyomás, a statikusan magas az kevésbé. A pulzusszám emelésen keresztüli keringésjavítás sokkal jobb megoldásnak tűnik.

Előzmény: ghepard (1156)
ghepard Creative Commons License 2012.03.27 0 0 1156

Szerintem viszont közvetlenül is hat. Elég ha mondjuk kézre állsz - akkora átrendeződés folyik akkor a testben, hogy szinte egymagában mindent megmozgat. Hogy jobb lesz ettől ez az, na az megint más kérdés. Eddig úgy vettem észre, hogy szinte mindent jobb működésre serkent. Tavaly decemberben lettek ilyen gondolataim. Már nem is tudom miért, TV nézés közben (ágyban nézem fekve) lehajoltam fejjel az ágy mellé és úgy maradtam 2-3 percig. Mikor felnéztem a TV-re, nagyon kiélesedett képet láttam és elgondolkodtam, hogy miért. Már  több, mint 3 éve a látásommal is foglalkozom, hogy egyre csak javuljon, még így 60 évesen is. Aztán egyre többet és többféle lefelé irányuló dolgot próbálgattam - de úgy általában minden irányt. Nem is olyan sok nap után észrevettem, hogy valahogy  egyre messzebbre tudok elmenni a mindennapi mérésemnél a melóba. Mérem, hogy mennyit tudok elmenni 3 levegővétellel. Ez nem lehetett véletlen. Számomra egész hihetetlen meszire el tudtam menni minden nehézség nélkül..

 

Én TV nézés közben se fekszem mint a halott, hanem izgek mozgok ezzel azzal, kis kilengésekkel - a legkisebb energiával. Ez mozgásban tartja az izmaimat és olyan nyugtató, pihentető is egyben. Észrevettem, egy bizonyos szintig lehet olyan mozgásokat végezni, amitől nemhogy gyorsabban, hanem még 2-3 pulzussal lassabban is fog verni a szív - ami először egész meghökkentőleg hatott. Ha gyorsabbak lesznek a mozgások, rezgések, nagyobb energát igényelnek, ami már megemeli a pulzust is.

 

Nagyon féltem attól, hogyha megint fogok fülhallgatót használni, akkor fülzúgásom lesz megint, egy kettőre fülgyulladást fog előidézni, fejfájást és az ezzel járó rossz közérzetet. De eddig legnagyobb meglepetésemre ennek semmi jele, pedig figyelek mint az ablakos, hogy változik e valami. Nem tudom, mit hoz a jövő, de most nagyon élvezem a hangokat, amiket tisztán hallok, élvezem a zenét. Ezek nekem ismeretlen dolgok és azt hiszem, hogy ezek a rezgések a szemeimet is javítani fogják  - ezért is vágtam bele az év elején........

 

Előzmény: Tinman (1153)
Tinman Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1153

Véleményem szerint a gravitáció közvetlenül nem segít, viszont az agytörzsben sok idegpálya fut össze egymáshoz közeli helyen amelyek laza kapcsolatban is állnak egymással. Ha megváltozik a gravitáció testre ható iránya, akkor az átrendezi az izomcsoportok tónusát, és ezzel az érintett terültekről agy felé futó idegpályákon lévő jelzéseket is, ami az agytörzs miatt közvetve a hallásunkra is hat.

A keringés javulása lehet elvileg a másik tényező, bár a punnyadás az ezt biztos nem támogatja, hacsak nem történik fekvés közben valami fizikai aktivitás is. Az hogy az agy egy magasságra kerül a szívvel az fizikai törvényei alapján javítja a keringését. Viszont az izommozgást sem szabad túlzásba vinni mert annak van egy olyan mellékhatása is hogy a szervezet többi részén szűkíti az ereket (emésztő/kiválasztó rendszerünk akár 80%-al is kevesebb vért kaphat ilyenkor), az agyra ez kevésbé vonatkozik mert neki mindig jár egy minimum, de a szervezetünk nem digitális. Szvsz. van egy optimális pontja a szimpatikus tónusnak ahol a nyugalmi pulzus már érezhetően megemelkedik, de az érszűkítő hatás/izmok által vérből kivett tápanyagmennyiség még nem jelentős. Ilyenkor javul az áramlás az agyi hajszálerekben is, ha fekve mondjuk kisebb súlyzókkal érjük el ezt a pulzusszámot az még kedvezőbb lehet, a kis súlyzó azért fontos hogy aerob tartományban tartsuk az izmoban az anyagcserét.

Előzmény: ghepard (1150)
Tinman Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1152

Kaptál akkor rá végül valamit? A hallásvizsgálat az ez esetben szerintem nem érdemi vizsgálat, egy sípoló hangról te is kapsból el tudod mondani hogy más hangerőn hallod-e a pattogó és a normál füleddel. És ha véletlenül igen? Akkor emiatt pattog csöndben/zajban is? Aligha.

A kapott nagy dózisú zajártalom egyébként egyértelműen pusztítja a hallóképességet, ennek létezik ok-okazati magyarázata és precedens esetek tömkelege is.

Előzmény: Törölt nick (1151)
ghepard Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1150

Na már lassan 3 hónapja, hogy elkezdtem egy számomra nagy akciót. Hét év után valahogy megint rászedtem magam, hogy megpróbálom feltenni a fülhallgatókat és hallgatni zenét, ezt azt. 7 éve nagyon ráfizettem, mert mindent nagyon összerázott a fejemben és a dugulások olyan nagy nyomást idéztek elő, hogy nagy baj lett belőle röpke 10-12 nap alatt. Utána meg pár hétig zúgtak a füleim. Lejjebb van ezekről egypár hsz.

 

Pontosan az év elején kezdtem el. De most igyekeztem nagyon figyelni, mivel a gyakorlati nemhallásom miatt nagyon fel kell erősíteni a hangot. Mondtam, hogy az első gondoknál abbahagyom. Már 3 nap múlva rossz volt. Búgott az agyam, fájt a fejem, gyorsabban vert a szíven. Pedig 1-2 órát hallgattam csak naponta.  Egy hétig nem mertem feltenni, egy kicsit lecsillapodott a dolog. Már megnyugodtam, hogy most nem fogott ki rajtam. Sokat rezegtem, vibráltam és hangoskodtam magamnak. Közben eszembe jutott a gravitáció. Mondom magamban, mi lesz akkor, ha váltakoztatni fogom a fej és testtartásomat? Mert csak TV nézés közben használom és hallgatom..... Azóta ezt becsületesen be is tartom. A télen órákat hallgattam (szombat, vasárnap 4-5 órát is) majd mindennap és a fülzúgásnak, fejfájásnak, füldugulásnak, rossz érzéseknek, szédülésnek - legalábbis eddig semmi nyoma. Pedig ez már régen többszörösen kinyírt volna. Tehát most a gravitációval elértem azt, amit nélküle eddigi életem folyamán nem tudtam sose. Mert mindig problémám volt abból, hogy hallókával, vagy fülhallgatókkal hallgattam ezt azt. 2009-ben csak egyetlen számot hallgattam minden munkanap és 3-4 hónap után zúgni kezdtek a füleim, abba is hagytam. Ez csak 3x20=60 munkanap. Szorozva mondjuk 3 perccel (kb egy dal hossza) ez csak 3 óra. Most ha csak egyetlen órát számítok egy napra - akkor is ez már számomra elképesztő mennyiség -  kb 90 óra. De inkább úgy kb 150-170 is megvan.

 

Nem tudom mit hoz a jövő, de most jó érzéssel tölt el, hogy hallgathatok magamnak annyit, amennyi jólesik. Eddig minden rendben. Persze egy kicsit nem kényelmes betartani, hogy váltakoztassam  a fejem és testem tartását (bizonyos helyzetben nem is láthatom a TV-t...:)) - de nekem megéri...... Így talán nem lehetséges a lerakódás egy helyre, egy irányban - mivel a gravitáció miatt (mert megváltoztatom a test helyzetét) az anyagok másfelé is fognak mozogni.......  Nem tudom, hogy pontosan így is van - de nekem ez jön ki.........

ghepard Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1149

Hát érdekes dolgok. Ha a határon vannak a dolgok, akkor egy kettőre kizökkennek egyensúlyukból és észleli az ember.

Előzmény: Törölt nick (1145)
Tinman Creative Commons License 2012.03.26 0 0 1148

Szerintem akkor adja magát a képlet, a fülkürtöd túl könnyen megnyilik mechanikus erőhatásra, a DH pedig nagyon érzékeny szerv, kis nyomáskülönbségre is bemozdul. Az hogy nem kezelik, nem túl biztató jel, lehet hogy ebben hasonlít a fülzúgásra, bár az agyi érintettség miatt az egy sokkal komplexebb kórképet tud produklni.

Előzmény: Törölt nick (1147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!