7 sebességes a DSG, az nem annyira tartós. Kuplungot is vagy azért cseréltek már benne, mert nem bírta (a sokadik kuplungot adja ki hozzá a VW, több olyan eset volt, hogy 40e km-t sem bírt ki az első kuplung) vagy azért, mert nem 80e km van benne.
A J Astra egy túlsúlyos dög, de kollégám most vette meg új autóként (a szedán még kapható) az 1.4T motorral, azt mondja, utána olvasott és annak nincs baja.
Persze ismerni kellene a valóságot mindkét esetben: állapot, életkor, stb.
Cserés kuplung szerkezet nekem nagyon azt sejteti, hogy a km ennél jóval több.
Ilyen kevés km alatt tönkre menő kuplung automata esetében durva gyári hiba (mert itt még a bot láb sem játszik, hiszen nem kuplungol a sofőr), kézi váltónál lehetne még gyanús, hogy béna a sofőr, bár akkor meg azért nem venném meg az autót, mert ki tudja mit kapott.
Persze vannak kivételek, hogy valaki évi pár ezer km-re is dieselt vesz, de ez a ritkább.
Márkaszerviz átvizsgálás, esetleg igazságügyis szakértőt fogadni (20-25e Ft a költsége), hogy lásd, mennyi lehet a kocsi valós km-re, meg műszaki állapota.
J Astrát nem vennék, mert nehéz mint a sár. Másfél tonna körül van a kocsi.
Autóvásárlás előtt állok, azonban nem tudom eldönteni, hogy a kinézett 2011-es (facelift-es) Octavia kombi 1.6 CR TDI DSG DPF kb. 80.000 km-rel megérné-e hosszabb távra esetleg. Éves szinten 15.000-20.000 km-t mennénk vele, hosszabb távokon (tehát nem városban), a kuplung szerkezet cserélve van. Ellenfele egy benzines Opel Astra J kombi lenne 1.4T motorral és 800e Ft-tal drágábban. Szerintetek megérné hosszabb távra megvenni a Skodát?
tegnap délután volt dolgom a városban, direkt dugóztam egy kicsit a nagykörúton, ma reggel a hungárián, hogy sok legyen a kuplungolás, egyelőre még mindig oké
Emiatt lehet kár volt menekülőre fogni a dolgot. A B6 Passat is tud ilyet, de valahogy a VW-t ez annyira nem izgatta, inkább két gyakran eltörő forrasztás miatt vásároltatnak a tulajjal egy komplett új kormányoszlop elektronikát (ha jól emlékszem). Párszáz angol font, lehet 1000 körül is lett volna talán.
A tulaj meg vagy be sem tudja indítani, esetleg igen de 20 perc játszadozás után, vagy autópálya belső sávban áll le alatta előzés közben a motor. Mindkét eset a barátom autóján fordult elő, és én kerestem neki olyan vállalkozást Angliában, ahol ezt csere helyett megjavítják. Lengyel barátaink ráálltak erre, 1 óra alatt kész volt kormányoszlop ki-be szereléssel együtt.
Nem csévélődött fel a biztonsági öv automatikusan kioldás után. 2x cserélték garanciában.
A csomagtér teleszkóp nem emelte fel a csomagtér ajtót, 2x cserélték gariban.
A hátsó ajtó nehezen záródott. Mondtam, kenjék meg a zsanért. Alig tudtam lebeszélni őket arról, hogy kicseréljék gariban. Cserélni akarták, mert a munkafelvevő szerint nem olyan az érzete mint a szalonban álló új autón... A fene se fogja ezért otthagyni az autót és megszervezni a logisztikát oviba, munkahelyre, ha megkenve is jó - mert én nem éreztem, hogy kenés után gond lenne vele.
Mindezt egy olyan autón, ami a kínálat legalján van kb.
2x romlottak el ezek a cuccok, de talán még mindig jobb, ha 2x elromlik de cserélik, mintha 1x romlik el és akkor sem cserélik.
Egészen konkrétan ezt nekem nem mesélte valaki, hanem én intéztem személyesen.
Arról pedig még nem is tettem említést, hogy a nagyságos fauvé konszernnél egy Superb1 esetében méltányosságból kedvezményt adtak volna a tolató radar szenzorra ha gari idő után elromlik, míg nekem az O2-nél ez nem járt, mert az "csak" egy Octavia. Nem kamu, láttam a "nagy könyvet" ahol le volt írva a márkaszervizek részére, milyen méltányossági dolgok járnak egy Superb tulajnak és ott volt a tolatóradar szenzor.
Hát, nem túl udvarias ez tőlem, de tényleg ne legyen igazad. :) A bal oldalon már kivettem és visszaraktam amikor láttam hogy mi van, tényleg öt perc. A jobb felén viszont a csavar xarabbul néz ki, azzal lehet hogy gondom lesz, de max levágom. Mindenképpen új csavarok mennek be. Ilyen és így lehet cserélni, bár ez valami VW, de ugyanez az Octi is: https://youtu.be/4uXI8BxGNOI
Egyel magasabb súlykategóriájú PR kódhoz rendeltem, bár nem sokat számít (10 fokozat van, ha jól emlékszem). Nem is bánnám ha picit keményebb lenne a se**e. Az új gátlók is érezhetők - a régiek sem voltak még igazán betegek -, de még egy picit lehet keményebb.
motort, váltót, klímát kicserélnek, de a karbantartásaik (ezek tartamazzák az kötelezően cserélendő gyári alkatrészek árait is- egy lista szerint, amit a szerződéskötésnél kérésre bemutatnak), egyáltalán nem olcsók és csak akkor van gari, ha megvannak a karbantatások. Annyi, hogy így viszonylag átláthatók a szervízköltségek.
Az egész inkább egy marketing húzás, mind valós érték.
Végeztek ezek a távol keletiek egy pontos számítást erről a 7 éves gariról... csodák nincsenek, az autó üzemeltetése mindig pénzbe került.
Én akkor futotam el egy mazda szalonból pár éve, amikor alkudózás közben a üzletkötő megemlítette, hogy 24 órás mentőszolgálat is tartozik a garanciához (talán a mercedesszel voltak összeállva). Kérdeztem, hogy miért lenne szükség egy ilyen szolgáltatásra, hiszen az autók újak? Elkezdett magyarázkodni, hogyhát megtőrtént néhányszór, hogy ok nélkül leállt az autó... és a vezetőség szükségesnek találta ezt a szolgálatot biztosítani.
Nekem meg pont egy KIA tulaj kollégám panaszkodott, hogy minden csip-csup szirszaron b*szakodnak, a garancia hiába 7 év, valahogy soha semmire nem vonatkozik... akkor csak kapitalizmus van ott is.
Emlékeim szerint nem ilyen egyszerű a csere, de ne legyen igazam...
Az alátét támasztja alá a rugót, tehát nincs szükség ilyen laposításra. Egyszerűen eljött a vége, kirugózta magát megkeményedett és elpattant. Majd nézd meg, hogy a törés környékén fel is mágneseződött.
...viszont annyiban észrevehetően jobb lesz, hogy az új rugók sokkal lágyabbak lesznek és a rugózás is szintet fog lépni!
(A nejem A2-esében is észrevehetően jobb lett a futómű, méghozzá annyival, hogy azután a hátsókat csak azért cseréltem ki mert az elsők cseréje olyan nagyon sokat jelentett!)
Amikor kivettem a hátsókat megdöbbentő, hogy mennyire össze volt már ülve. Kb.: 6-8 centivel rövidebbek voltak már mint az új!
Mondjuk ha tettek volna még egy-egy fél ív ellaposított spirált a rugó végeire, akkor nem "lábujjhegyen" állna a helyén és nem ott kapná a dinamikus terhelést ahol a legjobban fáj.
Én az asszony A2-esével jártam így a bal elsőnél... Nem lesz egyszerű a csere, sajnos hagyományos rugóösszehúzóval nem nagyon lehet odaférni, arról nem is beszélve ha a lengőkar belső csavarja be van rohadva... ...sajnos ez a multi-link futómű hátulütője, az A2-ben csak lekötöttem a lengéscsillapítókat, lenyomtam kissé a lengőkart és kiesett a rugó.
(ha veszed, akkor az alátét betétekkel is készülj, mert biztosan cserések lesznek azok is!)
Ehm, valami hülye kopogás az nekem is volt az Octavián. Hátsó stabipálcákat már cseréltem pár hete, de nem igazán volt komoly bajuk és a szilentek is mind rendben voltak. Ma délelőtt nekiálltam a szétfoszlott felütésgátlóknak, és ha már úgyis kiszedtem a telókat, akkor azokat is lecseréltem. Aztán a bal oldalon ott volt a meglepi. Elsőre nem is tűnt fel, csak amikor megpiszkáltam hogy mi a fene az a rozsdacsík az alsó rugókosárban: