Állítólag a hold ahogy befolyásolja a vizek apály-dagály változását, úgy a növényekben is a gyökértől fölfelé húzza az anyagokat. (hogy milyeneket ne kérdezd).
Szerintem szimplán a hold miatt a nedvesség áramlik esetleg jobban a növény felsőbbi részeibe.
Ettől függetlenül én nem foglalkozok vele. A nagy termelők se nézik és mégis haladnak. Szvsz az időjárás sokkal fontosabb, ha szabadban végzed a dugványozást.
Mindegy hogy éjjel vagy nappal, de most januárba akarom s a pincébe ,szépen meggyökeresednek tavaszra. Aztán fölviszem árnyékos helyre beleásom flaknyostól a földbe úgy hogy a flakon pereme följebb lgyen a talajtól picit.
Őszre teljesen átszövi a földlabdát a gyökér erős növények lesznek.
A márciusi direkt töldbe dugványozás nálam nem jó mert még éjszaka megfagy a föld miközben a rűgyek már fakadnak.
Úgy is próbáltam hogy egy festékes vödörbe többet ültettem de azt is a tavaszi szétszedés megviselte ,sokról leszakadtak a hajszálgyökerek.
Így egy kicsít macerásabb de 80 százalékos sikerem volt a tavaly .
Én mindig szabadföldbe szoktam, szerintem sokkal egyszerűbb. Flakonban könnyen kiszáradhat vagy kirohadhat. Elég, ha csak 1-2 napig nem figyelsz rá és annyi nekik.
A többiek meg a meleg, száraz nyarak miatt jobb, ha nagyon korán földbe kerülnek (közbenső állomás a fólia).
Nyár végén is rengeteg a másodvetésünk, éppen az alkalmatlan nyár miatt. Ma is tele van minden tárolóhely a kései zöldség félékkel, gyökérfélékkel (almával, krumplival).
A nyári vízszámlánk még nem jött ki.
Nem számítok kis összegre! :(
(a ciszternából a havas szépét és a hasonló igényes növényeket öntözzük).
Kétfajta vágó szerkezet van hozzá, egy fűrész, azzal akkora ágat tudsz levágni, amennyi türelmed van lentről húzogatni...Van egy dróttal húzható ágmetsző hozzá, azzal 3-4 cm vastag ágat tudsz lemetszeni. Meg voltam vele elégedve.
Elvileg működhet a palántanevelés vásárolt batátából, csak szerintem fennáll annak veszélye, hogy ha nem tudjuk a batáta származási helyét, akkor lehet, hogy olyan fajtával kísérletezünk, amelyik nehezebben tűri az itteni klímát.
Ma már a nemesítők igen sok fajtáját hozták létre a trópusoktól a mi régiónkig, kb. nálunk van a termeszthetőség határa. Az USA-ban is kb. a mi szélességi fokunkig termesztik.
Ha a batáta magyar forrásból származik, akkor nem lehet probléma.
Az egyik kertszomszédom tavaly vásárolt batátából nevelt palántát, bejött neki, szép termése lett, de nem tudom, hogy csak szerencséje volt, vagy valóban nincs akkora jelentősége a fajtának.
Valamelyik topiktársunk írta, hogy ő is maga neveli, de olyan batátából, amit maga termesztett megrendelt ásotthalmi palántából.
Javaslom, keressél rá neten a batáta témára, mielőtt én is belevágtam a kísérletbe találtam néhány honlapot, ahol a téma bőven ki volt vesézve, és volt sok hozzászóló is tapasztalatokkal, de nem őriztem meg ezeket...
A mienk nagy szoba és csak 3 fala van, az egyik oldala nyitott és egy légtérben van egy másik szobával, a konyhával, a lépcsőházzal és az egész felső emelettel.
A meleg viszont csak a lépcsőházig jut el, az emeletre már nem. Így az emeleten már csak 13-16 fok van kinti hőmérséklettől függően.
De egy ekkora kályhával nem lehet 120 nm-t felfűteni.
Én kipróbáltam volna egy 3. verziót is, Florasca Vegasca-t magában, kókuszrost és Volldünger nélkül, mivel én a palántákhoz ilyesmit használok, csak nem Vegascát, hanem sima B típusú virágföldet. Tápot csak a nagyobb palántáknak adok, ilyen kis növényeknek még nem.
Magáról a szekrényről korábban már raktam fel képeket. Fűtetlen helységben van a cucc, ahol ha kint mínusz van akkor bent a helységben is. A buktatót a magas hőmérsékletben látom, ha csukva vannak a szekrény ajtók, akkor a világítás akár 30 fok fölé is melegíti a levegőt és megfőnek a saláták. Ha beépítek szellőztető ventillátort, akkor meg a túl hideg llevegőtől megfáznak. Ki kell majd találni valamit, de már nem nagyon szeretnék költeni rá.
A kérdésre is válaszoljak, ezek a növények nem lesznek kiültetve, itt töltik le az életüket.
Egyenlőre nem látszik különbség.... igaz eddig a gyökérzet fejlesztése volt a feladat hisz amig az nincs addig nem tudja felvenni a tápanyagot s majd innen meglátjuk, hogyan tovább. Figyelemmel kísérem a törekvésed. Melyik a tápoldatos?
Valószínűleg igen, télálló növény. De nem kel túl gyorsan, szerintem majd csak tavasszal fog kikelni.Legjobb nyár végén, kora ősszel ültetni, akkor ilyenkor lehet enni, nálunk is szép nagy rózsái vannak már (relatív persze a nagy, a fejes salátához képest kicsi, de a kicsi friss zöld is jó ilyenkor). Ha késik a tavasz, mire rendesen megnőne, lehet, hogy felmagzik, és olyankor már jobb, kiadósabb a saláta. A galambbegy saláta legnagyobb előnye a télállósága, ezt csak őszi vetéssel lehet kihasználni.
Még tavaly, a mínusz huszonvalahány fokokban sem fagyott ki, csak sérültek a levelei, de tavaszra magához tért.
Nem lesz nehéz egyben kiütni a földlabdát a keskeny szájú dobozokból?
A saláta bírja ugyan a csupasz gyökerű ültetést is, de ha már egyenként neveled, csak praktikusabb lenne, ha az előnyeit ki tudnád használni, és ép földlabdával tudnád kiültetni. Szerintem jobb a fölfelé szélesedő edény.
Camino-nak hívják a kandallódat, keress rá, a neten mindent megtalálsz hozzá.
Nekem ugyanilyen van, csak nem üvegajtós.
Ha csak egy szobát fűt fel 20-23 fokra, akkor ott valamit nagyon nem jól csinálsz, csináltok.
Ugyan én fával - tavalyi beszerzésű bükk - fűtök, de egy begyújtással, ami apróra vágott bükköt, gyújtókockát, meg két-három akkora hasábot jelent, ami keresztben elfér benne, kb 25-27 fokra emeli fel a hőmérsékletet, nagyjából egy, másfél óráig ég. Ha este hat körül érünk haza, ennyi pont elég is. Hétvégén, ha korábban begyújtunk, akkor kb óránként egy hasáb, aztán annyi. De szauna van olyankor :D
Begyújtáskor az alsó ajtón a huzatszabályzó teljesen nyitva, meg az ajtó sem becsukva, aztán ha rendesen begyúlt, akkor az ajtó teljesen visszazár, huzatszabályzó állítgat. Akkor már nem kell zúgnia, lobognia. Időnként ránézünk, hogy nem-e állt le. Ha meleg van odakinn, akkor nem húz eléggé a kémény, és akkor több levegő kell = alsó ajtó nyit picit, míg újra erőre kap a tűz.
Ha jól látom a képen, kb így kell üzemelnie, ahogy most mutatod. Ha már nem akarunk rá többet tenni, akkor zárjuk le teljesen, és csak abban az esetben, ha már csak parázs van benne.
Igaz, nekem viszonylag kis szobában áll, de ha túlmelegszik, kinyitom az ajtót :D Már gondolkodtam rajta, hogy lecserélem egy kisebb hatásfokúra, ez 8 KW-os, nálam túl sok.
Nincs mindig fojtogatva, mert én ki szoktam nyitni:) 1 szobát tud rendesen befűteni 20-23 fokra. A többi szobában fázunk. Illetve most nem annyira, mert tavaszi idő van.
Nincs már meg a papírja, de tuti rakható szénnel. De nem offolok tovább!
Mivel még nem nagyon lehet kertészkedni, ezért kisérletbe fogtam, hogy azonos körülmények között, milyen különbséget mutat a tápoldatban és földben nevelt saláta.
Elnézést, én csak a hölgy kérdésére próbáltam válaszolni, csupán a két kandallóm tapasztalatából, nem tudományosan.
Olvastam már néhány dolgot ezzel kapcsolatban, kazángépész (nem kazánfűtő :D) minősítéssel is rendelkezem.
Jelenleg is az osztályomhoz tartozik, egy nagy vízterű 1,7 tonnás gőzkazán üzemeltetése (2000 m3 gáz naponta), mindez a verseny szférában egy Belga cégcsoportnál, ahol minden, nem megfelelő működésből kiadott euroért felelni kell.
A kémény kilépő füstgáz-hőmérséklete olyan 110 fok környéki ideális esetben, akkor minden bent maradó hasznosul, és a kémény sem károsodik.
Ha ekkor még nagy tűztérhőmérséklet van, az az igazi, mert akkor az összes éghető anyag elgázosodik és elég. Nem megy ki a kéményen a füstgázzal, vagy nem marad a salakban.
Nem kíméled más pénztárcáját. Szerinted milyen hatásfokkal fog működni az a kályha, vagy vizteres kazán? Tehát minnél magasabb a kéményen kilépő füstgáz hőmérséklete annál hatékonyabb a fűtés. Sok levegő=nagy huzat=nagy áramlási sebesség=annál kevesebb idő jut a hő leadására. Ezért raknak a vegyes tüzelésű kazánokba füstgáz fordítókat, de ott sem azt tanácsolják, hogy nyitott huzatszabályzóval kell üzemeltetni. Ha nagy huzattal üzemeltetünk egy vegyes tüzelésű berendezést, okkor nem képződik parázs, ami a hölgy esetében fontos a hatékonyabb fűtés miatt.
És jól ki tudja fűteni a helyiséget fojtogatva is?
Meg kell találni az egyensúlyt a kályha meg a huzata és a belepakolt tüzelőanyag mennyisége között is...
A szénhez (meg a fához is..) kell x fok tűztérhőmérséklet, hogy kályhai körülmények között "tökéletesen" elégjen. Ha ez alá megy, mert kevés az égési levegő, akkor nem ég ki... pocsékolsz. Ha túl gyorsan égeted el, akkor meg sok hő távozik a kéményen... pocsékolsz.
Szóval valami olyan aranyközépút, amit a kályha, a kémény és a tüzelőanyag meg az elvárások megengednek.
pl.: ha a kémény igénye alá fojtod vissza, akkor hideg marad a kémény teteje és elkezd kátrányosodni...
ha gyorsan, nagy lánggal égeted, hamar leadja a meleget, de sűrűn kell újrarakni, esetleg túl meleg is lesz...
stb..
(egyébként ez a kályha a papírja szerint rakható szénnel?)
Bocs az off-ért!
Vannak egyébként ilyen topicok is, hogy kályhák, kandallók, kémény... stb ott is lehet kérdezni.
Ha mindkét esetben igen a válasz, akkor nyugodtan lehet sok levegővel, hamar eltüzelni az anyagot. Ekkor tökéletesebb az égés. Minden elég, aminek el kell, a hő pedig el lesz tárolva a tartályba. Fojtva alacsonyabb marad az égéstér hőmérséklete, és sok, még egyébként éghető gáz megy ki a kéményen. Ráadásul, mint a példa is mutatja el sem ég a közepe.
Meg is válaszoltad a kérdést. Ahogy a férjed elzárja a levegőt (tökéletes) a belső részhez már nem jut elég oxigén és ezért nem ég el. Az én feleségem is szereti a levegőt adni a kandallóknak (ha itthon vagyunk mindig azzal fűtünk), igaz szép ahogy lángol, csak az a baj, hogy a meleg a kéményen át távozik. Ilyenkor jövök én és zárom el a huzatot, szerinte "ez fog az agyamra menni".
A füge -15-ot még kibírja.. Hidegebbnél elfagy .Én már a bokromat kétszer kellett a föld színéig kifűrészelnem - 5 felső karvastagságut - mert áprilisban se mutatta hajtás jeleit viszont tőből már jöttek volna a sarjak. De mindig hamar regenerálódik. Volt év amikor 54 kilót termet az egy bokrom. Összegyűjtöttem 2-3 kilonként ledaráltam és ment a fagyasztóba. Mikor vége lett a gyűjtésnek kiolvasztottam , becefrésztem és lepároltam. Jellegzetes a fügepálinka .
Nekünk sem a salátára, sem a hagymára nincs panaszunk, de a fügével megijesztettél. Elég nehéz tudomásul venni, hogy az egyik éven még füge bornak is jut (bizony, finom volt!!), máskor meg csak szemelgetjük és nem is valami jó minőségben.
A tavalyi évben is győztem az elfagyott részeket lemetszeni.
Én is szórakozok mindig valami újdonsággal, de aztán váltok. A bohócsapkát szeretem, szépen terem, s jó savanyítva. Kicsit későn érik, de zölden is jó.
Különösebben nem ragaszkodok, csak úgy gondoltam, kipróbálom. Vettem egy tasak magot. És azt tervezem néhány tövet kinevelek. Tavaly savanyítottam bohócsapkát, millió volt 1 szálon vödörben. Most óriás cserkóval is tennék egy próbát.
Ha körbevágod a szárához közel és óvatosan veszed ki a csumáját, akkor az erek a paprika belső falán ottmaradnak, csípős lesz. Miért ragaszkodsz az óriás cseresznyepaprikához? Egy érdekesség, de semmi több. Ne a farok csóválja a kutyát...!
Túl nagy és vastag húsú. Szobában próbáltam szárítani, de nem győztem kivárni; összeaszott, de nem akart teljesen kiszáradni. Nem is olyan erős, mint a normál cseresznyepaprika, így nehéz tartani hozzá a főzésnél.
1-2 centisek a kikelt saláta magoncok.... Már ez is öröm. Meg látom a sorát a dughagymának. Viszont a füge ágak csúcsai is zöldek és elindultak, 2-3 milisek a kis virágok aztán jön egy kemény fagy és az véget vet a koraiságnak. Ennek nem lesz jó vége sajnos már ismerjük.
Ráadásul a szénsalak nem egy egyszerű hamu, hanem összeolvadt 'kőzet'-szemcsék tömkelege. A kerted talajának mechanikai szerkezetét kb. úgy fogja 'javítani', mintha kavicsos sódert szórnál szét. (Semmiképpen nem ajánlom. Sajnos van tapasztalatom, mert a telkem egy részén okos elődöm használta, aztán 30 cm föld került rá - én meg szívok vele.)
Köszi! De a salak miért árt a talajnak? A barnaszén és feketeszén természetes anyag, elhalt fákból keletkezett. Az ember azt hinné, hogy elégetésükkel hasznos hamu keletkezik.
Nálam tavaly volt, de csalódtam benne. Amit a csarnokban veszek az roppanós, könnyen rágható. Nálam meg erősen rostos lett, ezért nem szerettem. Így jártam a bublis zöldhagymával is. nagy boldogan elduggattam a kapott kis bulbilliket, gyorsan nőttek, szépek lettek, de sokkal keményebb a rostja mint a megszokott zöldhagymának. Nem lett a kedvencem, de hagytam azért belőle.
Jó nagy hagymácskái lehetnek a fokhagymádnak, hogy érdemes arról szaporítani. Nálunk a legtöbbnek aprók a bulbillijei, elültetve első évben csak egy nem túl nagy gömböt növesztenek. Amelyik gerezdesedik, annak a gerezdjei pedig nagyon aprók, úgyhogy mindig a betakarított fejek legnagyobb gerezdjeiről szaporítom a fokhagymát. Van bőven, úgyhogy jut ültetésre, szebb lesz a termés, és kényelmesebb is ültetni. A bulbillik csak díszek, fiatalon, míg nincs kemény héjuk, salátába is morzsolom, de nem szoktam elültetni, csak akkor, ha új fajta, és más szaporítóanyag nem áll rendelkezésre.
Nekünk van hideg, de fagymentes tárolóhelyünk, de a legtöbb fajtánk korán elkezd romlani vagy hajtani. Egy van, amelyik sokáig tárolható, ennek nincsenek bulbuillijei, akitől származik, nem is ősszel ültetni. A fajtától is függ a tárolhatóság, nemcsak a tárolóhelytől.
Szerintem nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot, ha leszarják a levelét, csak gusztustalan. A fertőző betegségeink nem közösek a macskával, csak az élősködőket szedhetjük össze. Ezeket viszont hámozással, mosással el lehet távolítani. Egy szendvics elfogyasztása pl. a buszkapaszkodó megfogása vagy pénz átvétele után, vagy egy kézfogás egy ismeretlennel nagyobb kockázat, de ennek is ritkán vannak következményei.
Próbálkoztam már több különleges zöldség meghonosításával a kertünkben, a változatosabb étrend miatt, ne csak a megszokott zöldségfélék kerüljenek az asztalra, volt ami nem ízlett, nem nyerte el a tetszésünket, ilyen volt a mángold, de volt olyan ami viszont nagyon jól bevált, és jut az asztalra is belőle, ilyen a fekete gyökér, a gumós édeskömény, ez utóbbi nagy kedvenc lett!
A kertben most is virítanak az édeskömények, átlagos teleken jól bírják a klímát, szépen áttelelnek, a kertünkben több helyen ki is keltek, az egyik édeskömény, amelyről már levágtam a gumót és elfogyasztottuk, további növésre engedve, hogy a következőt is kinevelje:
van póréhagyma is a kertbe, azt is szeretjük, ilyenkor a jó, mert nem férgesedik le, kora tavaszig fogyasztjuk, késő tavasszal már belemegy a hagymalégy lárvája, akkor a snidlingre szokunk át!
Mivel nincs pincénk, és nincs fagymentes tároló helyünk(a ház meg túl meleg ilyen célra), a felszedett hagymák kint vannak fedett, de télen fagyos helyen, van egy kicsi romlás, de elenyésző, tavasszal mi is a fokhagymát zöldhagyma ként is fogyasztjuk, nagyon finom úgy is!
Meg szoktam előzni a bulbilik kihullását, mert első évben ezt csinálta, és mindenhol előjött következő évben. Le szoktam vágni mielőtt kiperegne, amikor szétnyílik a magszár végig megyek metszőollóval és betakarítom a következő évi dughagymákat. Még az ősszel a szamóca közé is tettem(már néhány éve szoktam telepíteni oda, a szamóca szürke penészedésének a megelőzésére), a macskák, mivel laza komposzt lett oda terítve, oda szoktak piszkolni mostanság, pedig van a saját cicának is alom, volt amelyik rá tojt a kinövő fokhagyma levelére(tegnap takarítottam fel), nagyon bosszant a dolog, hogy így beszennyezik a leendő termést, mennyi ideig jelent egészségügy kockázatot egy ilyen fokhagyma? Igazából gusztusom sincs így hozzá :(
Nekünk is zömmel bulbillis fajtáink vannak. Még a gyepben is fokhagyma nő. Nem bánom, mert a fölszedett gerezdes hagymák elég rosszul tárolhatók, de mire azok tönkremennek, lehet bőven kihúzni a szanaszét növőkből (az ágyásokból nem húzgálok ki, azokat egyszerre szedem föl, és félreteszem a legszebbeket ültetni). Újhagymának is szoktam szedni, nem kell vele spórolni, kifogyhatatlan. Én jobban szeretem, mint az új vöröshagymát.
Jobban tetszenek ezek a fajták, mint a fonható szárúak. Jópofa, mikor spirálokat alkotva kezdenek nőni a virágzatok, később pedig jól mutatnak a bulbilli gömböcskék.
Nem szedted fel esetleg túl korán, amikor még nem volt teljesen megérve? Vagy még arra gondolok, hogy amikor felszedted, szeptember végén, elég nyirkos esős idő volt, talán nem tudott rendesen megszikkadni? (Bár akkor talán inkább rohadna, és nem csírázna.)
Bulbilis fokhagymánk van, tehát felül hozza a dughagymákat, az egész alsó részt elfogyaszthatjuk a tél folyamán, ha nem szednénk fel akkor sem lenne baj, mert évelőként minden ősszel előjönne, és úgy telelne át, igaz kisebb hagymákat növesztve. Érdemes ősszel eldugni a kis hagymákat, de ha tavaszra marad az sem gond, az ősszel eltettek előrébb vannak időben, de ha februárban van egy két szép fagymentes nap és a talaj is engedi akkor is el lehet ültetni. Ősszel már egy részük el lett dugva, a többi majd minél előbb, ahogy az idő enged.
A sárgarépa tárolásával akadtak gondok korábban, mivel se pincénk, se kamránk, így nehéz volt eltárolni úgy, hogy ne rothadjon el tél közepéig vagy tavaszig, utóbbi néhány évben a kertben hagyom a helyén, ahova vetve lett, avarral takarva olyan minőségben tartató, mint nyári időszakban szednénk fel, mert meg sem fonnyad, a felszedett az néhány hét alatt fonnyadhat is. Jó esetben mindig van egy két fagymentes nap a felszedéshez, az avar alatt nem fagy át olyan nagyon a talaj sem.
Meg szoktam várni, hogy elszáradjon, csak utána szedem fel. Pár hétig még az ólban tartom, ott is sötét van, utána hordom le a pincébe.
Azt nem figyeltem meg, van-e hatása a fénynek a csírázás időpontjára, mert mindenképpen sötétben kell tárolni, hogy ne zöldüljön meg. Az ültetésre szánt gumókat szoktam csak felhozni tavasszal világos helyre, hogy szép, tömzsi csírái legyenek.
Az én tapasztalatom, hogy ha elég éretten lett felszedve és a tárolásnál elég hideg van akkor nem csírázik ki. Mondjuk nálunk is sötét pincében volt, de én a fénynek nem tulajdonítottam jelentőséget.
Mi sötét, párás pincében tartjuk, a padlója nincs kibetonozva, csak a homokos talaj. A pincénknek nincs ablaka. Nálunk is hónapokig eláll, szinte a következőig. Addig biztos, mint mikor Te el szoktad kezdeni szedni. A végén persze már kezd fonnyadni, meg csírázik, de tavasszal még tökéletes.
5 fok van a tárolóba a burgonyánál de van 3 ablak ami elég világosságot ad. Kb csak a két rekesz felét takarja a fekete fólia lazán. Őseink hogy a csudába tartották el hónapokig?
Burgonya tárolás. Ma le kellett csírátlanítani a krumplikat. Borítottam rá fekete fóliát félig meddig hogy kevesebb fényt kapjon. Jó ez? Földpincékben szinte teljesen sötétben tartották nem??
Egyenként újságpapírba, hűvösre, sötétbe. Ha egészséges volt, nagyon sokáig eláll, legfeljebb megfonnyad, de sütni akkor is jó. Ami beteg (fertőzött, hibás) volt az így is megrohad előbb-utóbb.
Persze. Sötét helyen kell tárolni. Ebben az esetben nem számít a tasi. Nálunk egy részét érte fény na az romlott meg. Jövőre ha nem tudjuk sötétben tartani akkor jön a nem átlátszó zacsi. Persze a hűvös elengedhetetlen.
Régebben a melléképületben tartottam, ott hidegebb van (de nem fagy) és sokkal párásabb. Ott egyáltalán nem fonnyadtak, de elég sok elrothadt, összességében jobban bevált a szárazabb kamra.
Nekem is a szabadon tárolás ládában 5-10 fok között vált be,még mindig van 5-10 db. Korábban egyenként becsomagoltam papírba és úgy raktam ládába, nem hozott jobb eredményt.
Nálunk még sok paprika van elraktározva bár sok romlottat is kidobtunk. Az a tapasztalat ( lehet tévedek) azok állnak el tovább amelyeket nem átlátszó nylon zacskóba szatyorba raktam. Jövőre ennek megfelelően járunk el. Azaz nem használunk átlátszó tasit.
Elég ha megnézed milyen gyomnövények növekednek a legjobban...az mindent elárul a talaj állapotáról.PL: az aprószulák /folyondár/ a talaj magas nitrogén tartalmánál diszlik..!
A talaj ph megváltozása rengeteg mindentől függ, magától a víztől (lehet hogy alig van benne kalcium magnézium v. nátrium- karbonát mert olyan vízrétegből jön), magától a talajtól pl a kötöttebb talajok jobban megtartják ezeket a sókat mint egy homokos talaj amiből kimosódik nagyon gyorsan minden, meg attól is függ mennyi a talaj szervesanyag-tartalma, mert az ph pufferként működik, ill. magától a talaj kiinduló ph-jától, a atalajt alkotó alapkőzettől, a normál csapadék mennyiségtől mert az kimoshatja vagyis a mélyebb talajrétegek felé mossa a különböző sókat ha szabadföldön termelsz, meg a déli széltől ill. a római pápa reggeli imájától... na jó az utóbbi kettőtől talán nem annyira. :-)
Ezért érdemes otthon is ph mérést ill talaj EC mérést végezni, ebből már sok mindent meg lehet tudni a talaj sótartalmáról és ph-járól. Nem olyan ördöngősség és egy egyszeri kisebb beruházás után nem kerül semmibe.
Nyugodtan kiszórhatod, még akkor is ha kötött talajod van,. A kertembe évente kiszórok acca 75q fahamuját és úgy7..9 q kemence hamut.---csak jót tesz a növényeknek!
Ez talajfüggő is. Anyukámnál a kályhából kiszedett fahamut folyamatosan a paradicsomok helyére szórjuk, tavaszra szépen be is mosódik és a paradicsomok nagyon szeretik azt a helyet. Gázzal fűt, és csak néha segítünk rá a fatüzeléssel, így nem egy hatalmas mennyiség kerül ki.
Idén kísérletezek egyet paradicsommal kalcium témában, ugyanabból a fajtából mondjuk 5 bokor kap fahamut ültetéskor a talajba keverve 5 pedig kalcium nitrátot. Kiválasztok valami olyan fajtát, ami érzékeny a kalciumhiányra mondjuk sm nano-t vagy roma VF-et, azokon jól lehet mérni a kalciumhiányt. Kíváncsi vagyok. Azért gyorssegélynek ott lesz a calbit C vagy más lombtrágya bár ha megjelennek a tünetek akkor már a paradicsomoknak mind1 de a következőket már meg lehet menteni.
Akkor biztosan nem fog ártani az epernek. A különböző sók a vízzel ugyan mozognak felfelé is, de annál sokkal erősebb hatás az öntözés és eső miatti kimosódás lefelé.
A tyúkokat tápozzák vele, hogy erősebb legyen a tojáshéj. A földre szórt futort az eső (mert az savas kémhatású) lassan azért feloldja de a csapvíz az nem vagy csak tényleg nagyon lassan. De mi a gond? 1 kiló kálciumnitrát nincs 400 forint és elég egy évre 100 m2-re is.
Az eper nem szereti a lúgos talajt, így gondolom ha közvetlenül rászórod biztosan nem tesz neki jót. De ha csak közelében van szerintem nem árt neki valószínűleg a paradicsom felveszi a talajból a javát. Túlzásba nem szabad vinni.
Jajj de jo, hogy mondod... en is fogom gyujteni. Mi van akkor ha mar most, ahogy van hamum, kiszorom oda ahol paradicsomot tervezek ultetni? Az eper kozel van hozza... zavarja?
Ez ugye azért jó mert vizben jól oldódik. A tövek alatt az öntözéskor fokozatosan veszi fel a tő és félidőben kézzel elszorva a tő körül is jó a kannás öntözéssal. Szoktam olyant is, hogy 60 literes hordóba vízbe teszem a szert, fúrószárral elkeverem és kannával kiöntözöm vagy szivattyút engedek bele és kinyomatom azzal slaggal.. Tehát többféle módszer van .
Én szórok ki fahamut a kályhánkból de az az érzésem az nagyon kevés volt. Csináltam talaj EC mérést és átlag 220 uS/cm az érték ami nagyon alacsonynak számít. Sokat sosem mertem kiszórni mert féltem hogy szikesedhet miatta a talaj, de 220 uS/cm értékkel inkább kilúgozott talajom van, de semmiképpen sem szikes.... Teszek el tavaszra egy nagyobb vödörben vagy zsákban hátha
A marmande befőzéskor problémás mert egyrészt nagy a kocsány másrészt az alja is talpasodik ezekért sokat kell faragni rajta. Befőzni a formásakat szeretem , kettévágom és kész.
A maramde nem hibrid nyugodtan szedheted a magját ugyanolyan lesz. Aszalni nem aszaltam marmandet csak sm nanot ill. roma vf-t, azok -szerintem -, jobbak aszalni. A marmandenál az is lehet a probléma hogy a gerezdessége miatt nehéz kikanalazni a mag körüli zselés részt. De ahogy a kalandor szakácsok mondják: a puding próbája az evés
Veszek 1 tasakkal rábeszéltél. Aszalni szeretném, ezért vágyom húsosabbra. A kifejezetten erre a célra ajánlottak nem ízlenek. Ezért a paprika alakút aszalom. Nagyon ízlik, de én hiába pótolom ezerrel a Ca-t, mégis mutatja a szemek 70%-a a hiányt.
Még egy kérdés: A majdani megszedett magjából ugyanolyan lesz mint az eredeti? Elég egyszer megvenni?
Annyi hátránya van hogy a szár sokszor hosszan folytatódik a paradicsomban, azt kikell vágni, de ezért kárpótol az íze nálunk minden évben van legalább 6 tő, vagy több.
A marmande inkább húsos mint leves jó vastaghúsú akár befőzni is jó bár én arra inkább roma vf ill sm nano parikat használok. A marmandet mi enni szeretjük de nagyon.
Idén az utolsó marmande paradicsomokat mi is magról kelt paradicsomról szedtük ill. ettük nem volt szívem kihúzni amikor már észrevettem legalább 20 cm-s volt.
Soknak tűnik, de nálunk is van minden évben kb 40 üveg lecsó meg meg 20 liter paradicsomlé plusz a szósz, azonkívül amikor paradicsom van akkor paradicsomot eszünk paradicsommal ill paprikával ill salátában reggelire ebédre vacsorára, ja és lecsónak frissen :-DD
Mindenhez vagy csak úgy magában.
Szeretjük ez van
Nagyjából nálunk is elfogy 100 kg paradicsom egy szezonban, de lehet hogy több
Akkor paradicsomot eszel paradicsommal! Nékem 8 tő lugas és 22 tő karós paradicsomom volt. Kecsap sűrűségűre befőztem vagy 20 litert és még el ajándékoztam vagy 60 kg-t...és egy csomó tönkre ment a tövén..)))
Üveg alá elkészítettem egy ágyást. Felét bevetettem karós, a másik felét lugas paradicsom maggal---majd kora tavasszal /márc, vége/ teszek rá üveget és kelhet a paradicsom.---amúgy én is a túlérett bogyókat vetettem!
Az nem gond ha lottyadtra érett paradicsomból szeded a magot. Sőt! A legjobb.
Én is mindig kicsit túlérlelem a magnak szánt szemeket, és mind kikel. Mikor annyi koktél érik hogy nem győzzük megenni és eltenni sincs kedvem, túléretten lepotyog. És mikor szedem fel a szárat akkor is. Tavasszal úgy kelnek ki mint a pázsit, pedig ásással rendesen le is forgatom. :)
Tavalyi paradicsommag még bőven csírázóképes, bár lehet hogy profi kertészetben erről másképp vélekednének. Idén én is kicsit elhanyagoltam a magszedést eléggé meglottyadtak a paradicsomok mire kiszedtem belőle a magokat, nem is lett túl sok, remélem azért kicsíráznak. Valamikor csinálok próbacsíráztatást, és reménykedek :-)
Nekem is egy fürtös szilva alakú a kedvencem, szintén név nélkül, de nem maradhat ki. Kicsit nagyobb szemű mint a sárga körte, nem túl leves, nem túl kásás, nem is túl édes, nem is savas. Mivel idén nem fogtam magot, remélem jó lesz amit tavaly szedtem. Vagy szedjek abból ami most érik ládában? Jó lehet?
Hát én is a sárga koktélt tudom ajánlani ill. 2 éve kértem a nödikből egy fürtös szilva alakú koktélt abból mindig fogok magot nagy kedvencünk nagyon finom (nevétnemtudomparadicsom..)
De azért biztos van annyi helyed a kertben, hogy a saját részedre ültethetsz legalább 1 szál sárga körtét. Nálam is mindig van. Én sem szívelem a pirostól eltérő színű parikat, de ez a fajta kivétel. Finom, pici, és igen dekoratív tálon a többi között.
Az enyémek nincsenek elkényeztetve, mikor a bolti után megesszük az első kertit az lehet akármilyen mindig legalább két nagyságrenddel jobb mint a legjobb bolti.
Nekem az első kertészkedős évemben mondták a gyerekek, hogy ez a paradicsom nem jó. Kérdeztem, mi a baj? Szerintük túl édes! :-)))) Azért hozzá tudtak szokni. ;-)
Nálam 6-8 szemesek voltak a fürtök és ping-pong labda nagyságúak a szemek, nem repedősek és finomak , folyton növő fajta szabad földön is jó, 2-3 szálasan lehet vezetni. (kalcium nitrát egy teáskanállal a gyökérzet alá kiültetéskor meg ha van starter műtrágya abból is )
Cherolla nálam is nagyon hamar kirepedt pedig nekem ízlett. A jövő évi paradicsomfajtákat átgondolom bár pár örök darab mindig van, lehet teszek még egy próbát elánnal is. Nektek mi a kedvenc paradicsomfajtátok?
A K3 F1 (szubjektív vélemény!) átlagos ízű paradicsom legalábbis szabadföldön, nálam fóliában nem jött be ott egy 2 méter magas dzsumbuj lett vizizű paradicsomokkal... Korainak korai mano-t is leelőzi kb az elánnal egy időben terem (talán az elán még pár nappal korábban). Szabadföldön ha fejlett a palánta és jó idő van akkor már június legvégén szedhető az első pár szem.
Ez a determinált kifejezés egyre inkább szálka a szememben, mindenre ráírják hogy determinált aztán a 30 centis mano is determinált meg egy akár két méterre megnövő marmande is determinált. Miért nem azt írják rá az ismertetőkre hogy 50 cm bokor vagy méteres vagy minimum betonkerítésoszlop kell neki mert determinált létére addig nő amíg el nem viszi a fagy? :-DDD
Első pillanatban csak azokat gondoltam koktélnak amik nálam név nélkül teremnek, finomak és aprók. Persze hogy a Cerolla is koktél. :))
Én is kérdezhetném hogy mi az hogy kireped? Legfeljebb nagy ritkán 1 szem. :)
Nem azt írtam hogy a Cerolla a legrosszabb paradicsom, de mivel én ettem nála finomabbat is, nem írhattam hogy ez ízlik a legjobban. :) Viszont nem tudtam hogy le fogja előzni az összes többit, ez nálam nagy előny.
A K3 F1 nem fóliában volt véletlenül? 3 éve oda tattem két tövet valami brutális méretű lett. Lehet hogy determinált, de valami bizonyos körülmények között arra determinálja a K3-at, hogy elefánt méretű bokrot neveljen. :-) Szabadföldön más de ott is kemény és hosszú szárakat nevelt de ott sem volt olyan kisméretű bokor mint egy manó, felkötözve is lehet egy méter magas.
Mi az, hogy a koktélok előtt ? A cherrola is koktél és nekem a legjobban izlik. Csak bármilyen visszafogottan öntözöm akkor is kireped és megtámadják a muslincák ő is felejtős lesz 4 év után beláttam, hogy így kell tennem.
Köszi! Nálam is azokon érik be egy-egy szem, olyankor reggel-este nézem a töveket.:-) Olyan fajtát nem tudtok ami nagyobb fajta és korai? Vagy maradok manonál az elég korai bár nem az hűdemicsodaízvilág
A Cherolla F1 ami tavaly volt először, a koktélok előtt már termett. Nem a legfantasztikusabb ízű, de nem is rossz. Főleg ha ki vagy éhezve már a friss paradicsomra. Szép fürtökben terem, fürtönként 17-18 szem is volt. Ami meglepett, a télire ládába szedett zöld és félérett paradicsomok közül, ez bírja a legjobban. Többi is elég jól szerepel, de ebből a fajtából még nem romlott meg egy szem sem.
Talán ezért is nem próbálkoztam vilmával, nálunk nincs terasz csak szabadföldön termesztek, egyenlőre.
Idén volt valakinél elán f1? tavaly ill. tavalyelőtt jól termett tényleg korán stb de idén egy katasztrófa volt. A későbbi paradicsomok előbb beértek mint az elán ráadásul elkapta mindenféle betegség amíg a többi paradicsomom makkegészséges volt... ennyit a hibrid csodákról...
A kúp és a cső is tele legyen vízzel az indításkor. /Emeld fel a poharat és úgy zárd le a kúpot./ A földbe dugva átszivárog rajta a víz és utána töltődik.
Ismeri valaki ezt az "automata" csöpögtetős öntöző segédeszközt? Én rendeltem belőle, de nem akar csöpögni. A "csőpőgtető kúp" alja zárt, nem tudom, hogy ki kéne csiszolni, hogy lukyas legyen (kiégetett agyagnak tűnik, mint a cser;p), vagy jó így zártan gyárilag és át kéne rajta szivárognia, mert ezt nekem nem akarja. Köszi!
Na éppen a muskátli földet akartam említeni. Ismerősöm 1 zsák muskátli földet tett a teraszra, és abban nevelte a paradicsomot. A plafonhoz rögzített kötöző zsinóron eresztette fel. Nagyra nőtt, egészséges maradt őszig, és rengeteget termett.
Paprikát tavaly Florimo virágfölddel töltött vödrökben neveltem sikerrel. Rengeteget termett, egyet ki is teleltetek. A Florimo nagyon jó egész biztos paradicsomnak is.
A kapható földfélék közül a "muskátlis" felel meg a paprika és paradicsomok palántázásához. És a kérdezőnek: ízetlen paradicsomokkal ne vesződj........
Ha tűző napra kerül cserepes növény, ott a cserepét érdemes (!!! muszáj) árnyékolni, főleg, ha az sötét színű és nem porózus agyag. Vagy lefesteni fehérre, vagy elé tenni valamit, ami megfogja a napfényt...
Jobb a vízgazdálkodása. És van egy talajhőmérséklet, amin túl károsodnak a hajszálgyökerek. Akkor viszont annyi a növénynek.
Lehet, hogy a paradicsom jobban bírja pár fokkal, de pl a citrustartók közül volt, akinek komoly vesztesége volt ebből, mert nem gondolt rá.
A Bajaja íze nálunk sem aratott sikert, bármilyen mutatós is a ládában. A Vilma finomabb nála, és az is elég kicsi, neki is elég volna a virágláda, de valamilyen tápanyag utánpótlással. A Manó ezeknél nagyobb tövet növeszt, azt tenném a cserépbe.
Magvetéshez érdemes palántaföldet venni. Nálam nagyon bevált a Florimo palántaföld. Ennek a márkának a virágföldje is elég jó a végleges kiültetéshez.
A Vilma igazi balkonparadicsom, nagyon pici, nagyon sűrű, rövid ízközökkel. Egy kisebb balkonláda is elég neki. Átlagos íze van, nem rossz, de étkezési szempontból elhanyagolható, ami azon az apró növényen terem. Nálunk erősen atkásodik.
Még biztosan másotól is kapsz, majd ötletet ill. tanácsot, leszek én az első fecske.
CSerépből minél nagyobb annál jobb, több vizet tud tárolni kevésbé szárad ki olyan hamar stb. Balkonon főleg ha nyáron nagyon tűzi a nap gyorsan át tud melegedni a talaj.
Manot szoktam ültetni szabadföldön már csak a hagyomány kedvéért 2 tövet, azzal könnyű dolgod lesz még ha nem is a legfinomabb paradicsom bár elég korai. Karózni nem muszáj de ha gondolod egy 50 cm-es karót ledughatsz mellé és felkötözheted.
Bajajával egyszer próbálkoztam sokat termett, de ilyen ízetlen paradicsomot életemben nem ettem.
Vilmát nem ismerem.
A palántázáshoz még csak palántaföldet használtam eddig virágföldet nem ill a saját kertiföldemet így virágföldről nem tudok nyilatkozni.
Jövőre balkonon megpróbálnám a paradicsomot. Van egy 40m2-es napos teraszom, tehát hely van. 3 féle magot vettem, Bajaját, Manot és Vilmát. 25-30-35-ös átmérőjű műanyag cserepeket vettem, mielőtt megkérdeztelek volna titeket, de most javítván hibám kérdezném, melyiknek milyet ajánlotok, melyiknek elég a kicsi, melyiknek kell a nagyobb, illetve 60cm-es hosszú kb. 10-15 cm magasságú és kb 10 cm szélességű balkonládát tervezek venni, jó lehet az valamelyiknek, vagy ne vegyem? Melyiket fog kelleni karózni? Köszönöm segítségetek előre is!
Másik kérdésem, hogy palántázáshoz tejfölös pohár+virágföld, vagy van az vízzel megdagadó valami kókuszrost, vagy micsoda?
A kertész ismerősöm is február elején 10 körül veti az elsőket. Neki egy félig földbe vájt sátortetős keltetője van aminek üveglap a teteje és 27-28 fok meleget tart benne. És, ha eljön az április 15-20 körüli idő akkor mennek a csilli-villi bazi nagy sátrakba mint egy fél focipálya és tök automata ablakok-függönyök stb. öröm nézni.....
Judithnak: eddig február 26 körül vetettem a paprikát most majd koraiakat rakok kb február 5-10 körül . És igen nem a kikelés a gond hanem, hogy rögtön ne nyúljanak meg ..... ezért a legvilágosabb keleti ablakba mennek amint megemelkedik a föld. Én nem fogok lámpázgatni, ezt tudom.
Én mindig átültetem a paprikapalántákat a kezdeti egy decis pohárból félliteresbe. Ilyenkor a sziklevélig beültetem. Nem viseli meg, és a kicsit mélyebbre ültetést is szereti, hoz plusz gyökereket a sziklevél alatt. Ennél mélyebbre viszont nem érdemes, följebb már nem hoz gyökeret.
Arra gondoltam néhány koraibb paprika magot a szokottnál két-három héttel korábban vetnék és az első virágkezdemény megjelenésekor vagy előtte átültetném egy kétszer nagyobb pohárba . Mire április 20-25 körül kiültethethető lesz addigra kis paprikák lesznek rajta. Aztán lehet, hogy megviseli őket az átültetés.... meglátjuk.
Sajnos nem tudom, miféle paprikából van, mert nem is attól van, akitől a port kaptam. De még csak nem is piros, valami sárgás-okkeros színe van, de jóval erősebb mint az én csilim.
Mindenesetre érdekes, amit a cikk ír, főleg az lepett meg, hogy jót tesz a gyomornak is, gyógyítja a gyomor- és bélfekélyt.
Ez teljesen ellentétben áll a közvélekedéssel, hányszor hallottam már, hogy az erős paprika kedvelőinek kikészül a gyomra.
Igaz, én ilyesmit soha nem tapasztaltam.
De nem is érzem magam szélsőséges erőspaprika fogyasztónak. Erre akkor jöttem rá, mikor egyszer egy indiai étteremben voltam, ahol a rendelésnél meg kellett adni, hogy a 0-8-as skálán milyen erősre készítsék az ételt. Én óvatosan 4-est adtam meg, és igen melegem lett, mire megettem, ezek szerint csak középmezőnybe tartozom a csilikedvelők között. :-)
Így eszem én is. Az idén jól sikerültek a cseresznye paprikáim, majdnem mind erős. 2,5..3kg halhoz már elég 8..10 drb.....így jut minden tányérba 1 drb..))
Nekem meg azért szimpatikusak a nagyon erős paprikák, mert igen takarékosak.
Az a baj, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható, ún. erős őrölt paprikák, és esszenciák olyan gyengék, hogy igen nagy mennyiségben kell őket adagolni annak, aki szereti az erőset.
A közismert Erős Pista nekem olyan gyenge, hogy ha a húslevest meg akarom ízesíteni, akkor annyit kell adagolni, hogy már paradicsomlevesnek néz ki, ráadásul el is sózza.
Persze így többet lehet eladni belőle...
Én az utóbbi időben saját termesztésű csiliből csináltam port, ez végre jó, elég egy mokkáskanál hegyével beletenni az ételbe, és jóízű lesz.
De most kaptam ajándékba valami igen erős anyagot, amelyből egy késhegynyi mennyiség után is ütős íze lesz.
Ez lenne a nekem való, mert így elég lenne néhány bokor ebből a paprikából, és ez is biztosítaná az éves mennyiséget, nem foglalja feleslegesen a termőterületet a tömegnövényektől.
Alma paprika nekem is nagyon ízlik, de még mindig csak a csarnokban vettem. De annyira jó ízű savanyúság receptet találtam amit hőkezelni sem kell, hogy itthon szeretnék ez után pár üvegnyit megtermelni. A Jalapenót is nagyon szeretem.
Nem emberi fogysztásra fejlesztették ki hanem orvosi célokra.
Vagy inkább azért, hogy az övé legyen a "leg". A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket. :) Elő tudnak állítani tiszta kapszaicint, ezért felesleges újabb fajtákat kialakítani...
Cseresznyepaprikát nem szoktam, csak csilit. De az almapaprikát a többi normál paprikával február végén, de inkább, ha kibírom addig, március elején vetem. Így is sakkozni kell a kiültetés előtt, hogy ne nyúljanak nagyon meg.
Nálam is van halálfejes, jó az néha:) A többit pedig felszaporítom kápiával, abból csilizselé hegyek készülnek (piros és sárga), az nem annyira brutális.
Igen. 2,48 millió SHU az erőssége. Magasan világelső ezzel az értékkel. Májusban nyilatkozott a termesztője. Nem emberi fogysztásra fejlesztették ki hanem orvosi célokra. A srác megkóstolta és 10 mp után kiköpte annyira erős.
De amikor ott van tizen-tő sárga csili, amiről egy ládányit leszedtem, plusz vettem hozzá sárga kápiát, és felszerelkezve gumikesztyűvel-gázálarccal nekilátnék a csilizselé készítésének, elég mellbevágó, hogy MIND édes! Még jó, hogy Apával megkóstoltattam, mennyire csípős?:)
Akkor pár tő erősre érdemes volna valami takarást tenni:) Én megpróbálok valami levehető búrát fabrikálni szúnyoghálóból, és azzal borítani a csiliket.
Akkor ajánlanám a dragon's breath nevű csilit (így carolina reaper elveszti a világelsőséget) most tesztelik ill. hitelesítik de olyan 2,5 millió scoville-skála erősséget mutat :-DDDD
Én minden paprikát bolti magból vetek, nem kockáztatom az átporzást... Kivétel volt a jalapeno, mert azt még Zsebitől kaptam pár éve, nagyon jó fajta, olyat nem is látok a kínálatban, kicsi, tömzsi, de hegyes, és nem ez a parásodó. De sajnos pár év után az is átporzódott, ezért rendeltem újat. Most lehet, hogy előveszem az anno abból szedett magokat, az legalább csípős lesz. És majd néhány tövet betakarok ezzel a szúnyoghálós módszerrel. Ahogy olvastam, nem olyan nagy macera, annyi, hogy párszor reggel vagy este, amikor nem járnak a bogarak kitakarva megrázogatom - egy próbát megér.
Nincsen, egyik sem, kezdetben az irodában elfér, aztán ahogy nőnek viszem a téli kertembe, nincs fűtés, de vannak nagy ablakok, ez az év jó volt nekik így remélem amost következő is hasonlóan jó lesz.
Valahol olvastam, hogy a csiliknek hosszú a tenyészidejük, ezért igyekszem már most vele.
Az elmúlt szezonban egy bevitt cserépben volt egy fejlődés elején lévő paprika palánta, nem tudtam, hogy milyen mag kerülhetett bele, sikerült áttelelteni, bohócsapka volt, azon már a nyár közepén volt szedhető paprika, míg a többi bohócsapka csak nyár végére, sőt olyan is ami csak őszre adott rendes termést.
Készítettem belőle paprikakrémet is, az üvegre illik kis halálfejes cimkét ragasztani. Feldolgozáskor gumikesztyű és védőszemöveg.
Ill. ha valami igazán csípősre vágyom pl. szendvicshez akkor kis vékony szeletkéket eszek. Sokat tényleg nem érdemes ültetni ha valaki csak magának vagy családnak ülteti mert tényleg nagyon erős fajta. Ja és kiválóan lehet vele megtréfálni vállalkozó kedvű hencegő ("Én bírom az erőset!") kollégákat, családtagokat :-DDD
Ennyire erős paprikákat még soha nem vetettem, mert félek tőlük. ha nagyon erős lesz egy étel nem is érzem az ízét csak a fájdalmat, a paprika marását. Ti hogy vagytok ezzel? Mibe használjátok pl. a Habanerót?
Én egy nödik-ből kért maggal jártam így, nagyon szeretem mert olyan enyhén pikánsan csípős paprika volt, kis fűszeres ízzel ,de már szinte teljesen édes lett ráadásul az íze sem olyan... lehet jövőre ültetek mert magot fogtam belőle és beporzom valami chilivel... :-) lehet hogy az meg valami óborzalom lesz a keresztezésekkel sosem tudni
Hasznos kis olvasnivaló, el is mentettem, de nem biztos, hogy mindent be tudok tartani, én nagyon szeretek egyféle növényből is több fajtát termeszteni, ezért is gondolkodtam már ebben az évben, hogy minden magot vásárolni kellene, de mint alább irtad, az sem mindig megbízható
A tapasztalaitok alapján kicsit félve ajánlok magot, de nekem tavaly a budapesti kertimagos csilik beváltak bár igaz hogy nem jalapenot hanem habanerot ültettem abból is a chocolate fajtát, na az mint a méreg, viszont igazi finom chili íze van.
Itt találtam neten bár én az obiban vettem, két hete jártam ott most is voltak csili magok.
Jövőre megint ültetek, de idén a főnököm (feleségem :-) ) letiltott, mert a tavalyi erőspaprikák szépen beporozták az étkezési paprikákat.... Most jó messze onnan kb 40-50 méterre van egy kis fűszerkert oda szánok egy tövet vagy kettőt. Többet nem mert ha jóltartják a csilibokrok annyit teremnek ami egy hadseregnek elég főleg habeneroból.
Nekem nincs sok tapasztalatom, mert kb. négy-öz éve szerelmesedtem bele a kertészkedésbe, de azért az nagyon meglep, hogy a vásárolt mag nem olyan, mint amilyennek lennie kellene.
Én minden évben sok magot veszek, és a tetszetős, finom paprikából, paradicsomból igyekszem fogni is magot,
mindig megjelöltem a poharakat, hogy mit vetettem bele, ennek ellenére sokszor mire "szüretelhettem" már nem tudtam a pontos fajtát, mert az írás valahogy eltűnt..... de ez nem igazán zavar, az is hogy csipős vagy édes volt, hogy csak kóstoláskor derült ki.
idén volt olyan paprikám, ami eddig még nem, és fogalmam nincs, hogy vett vagy fogott mag volt, de nagyon szép tetszetős és nagyon ízlett, kicsi, húsos, jó erős, szedtem is magot belőle, de hogy milyen lesz belőle jövőre, ki tudja? de azért próbálkozom.... :)
Most kapcsolok, a szomszédban mindig van 2 sor édes paprika az én kertemtől kb. 10m-re. Az uralkodó szélirány pedig arról erre van. Akkor mégsincs biztonság.
Jövőre csak csípős paprikám lesz, így édesre egyik sem változhat szerintem. Az meg hogy nem pont olyan lesz mint az eredeti, nem zavar. Csak legyen ereje. :)
Semmi baj Zsóka. Így tanulunk. Ha nem most ért volna csalódás, ért volna jövőre. Ugyanis a Jalapenók közelében édes paprikát is ültettem, ami a mostani magot befolyásolta. Ezzel a tanulsággal nyertem egy évet, jövőre más lesz a módszerem. :)
Szedett magból is éppen elég bosszantó, de ott benne van a pakliban, hogy elfajzik (elfajozhat?). Én is küldözgettem itt korábban szedett Jalapeno magot, de aztán elkezdett változni, mondjuk a csípőssége megmaradt, de a formája változott. Pont ezért rendeltem az új magot "jó" helyről, és nálam az lett édes, mind.
Juditkám, én küldtem neked jalapeno magokat, nagyon sajnálom, hogy így jártál.
Nem gondoltam, hogy a paprikamag elfajzik... nekem lettek csípős és nem csipős jalapenók is.
Egyébként azt vettem észre, hogy a csípős jalapenóban 3 ér volt, a nem csípősben pedig csak kettő, hogy ez mindig így van-e azt nem tudom, ez csak az őszi megfigyelés volt, nem tudom másnak van-e hasonló tapasztalata?
Köszi Judit, valahogy elkerülte a figyelmemet a válaszod, bocs. Ha szerzek Jalapenot, küldök majd pár szemet belőle. Remélem sikerül normálisat szerezni, mert elég pofára esés volt édes Jalapenot szüretelni.
Bár már mindenki válaszolt azért megtezsem én is, most ősszel rendeltem kisérletképpen 50 palántát így jövőre biztosabbat tudok mondani. idén próbáltam gyökereztetni gyökér nőtt rajta, de hajtás nem majd elrothadt így maradok a palántánál. kíváncsi leszek ...
Üdv mindenkinek! Nem tudom volt-e a fajtákról szó, de amit ajánlani tudok az a fehér és a sárga húsú. A lila húsú és a lila héjú nagyon felejtős. Ez a család véleménye, de mint tudjuk kinek a pap,... nekem a lánya!:) Sokszor kapok ajándékba több fajtát Ásotthalomról, ezért merek véleményt mondani. Fajta nevet ne kérdezzetek, csak a szín alapján ismerem őket, de április-májusig azt is megkérdezem a Váraljaitól.
És még egy videó, a Gasztroangyal egyik epizódját éppen Mórahalmon forgatták a batátáról, mégpedig az általam is említett Váraljai Dénes közreműködésével. Sok érdekes dolgot elmond a batátáról, szerintem jó időtöltés megnézni ebben a kerti holtszezonban...
Én két éve kísérleteztem vele, de nem magam neveltem palántát, hanem úgy rendeltem Mórahalomból, egy Váraljai Dénes nevű úriembertől. Szerintem ez ugyanaz a cég, amit Mariska néni is írt, Bivalyos tanya néven, már fiai viszik a vállalkozást.
Azért nem mertem magam palántát nevelni, mert a szakirodalom szerint ennek is rengeteg fajtája van, és félőnek tartottam, hogy a boltban megvett gumó esetleg valami meleg éghajlatú országból származik, és melegigényes a magyar klímához képest. A mórahalmiak viszont állítólag már helyi nemesítésű, klímatűrő fajtákat termesztenek.
Ennek ellenére nem lett egy átütő siker, jó, ha az önköltség kijött a terméssel. De ez tényleg melegigényes növény, Magyarország már a termesztés északi határa, és nem véletlen, hogy Mórahalmon lett sikeres, ez az ország egyik legmelegebb vidéke. Én meg Észak-Dunántúlon lakom, lehet, hogy ez is probléma.
Viszont az egyik kertszomszédom bátrabb volt idén, ő saját hajtatású palántát nevelt bolti batátából, igaz, csak néhány tövet, de ősszel büszkén mutatta, szép termése volt. De hát ez évjárattól is függhet, a batáta trópusi, szubtrópusi klímában érzi igazán otthon magát.
A palántanevelésről és termesztésről rengeteg videó van a neten, de főleg angol nyelvűek, de általában jól követhetőek. De azért találtam magyar nyelvűt is a palánta előállításáról:
Mindent szeretnék tudni az édesburgonyáról. Bár most a tescóba 490 ft a csomagolt 1 kilós ára ( a válogatható meg majd 700 ft) de gyanús feketés foltok vannak rajta nem tudom milyen agyon faragások lennének. Na tehát létezik édes burgonya vetőmag ? Ha van link amit lehet tanulmányozni akkor ne fogjátok magatokat vissza. Jövőre szeretnék kilószámra szüretelni batátát. Mariskánál emlékszem volt róla szó. De ezt darabonként kell vagy hogyan ? Minden tudományt előre is köszönök.
Jókor keresel. A gazdaboltban van piros, de drága, ezért a tegnapi rendelésemben alma és cseresznye paprikát vettem. Ha tudtam volna hogy kell neked, megfelezhettünk volna egy zacskót mert nekem csak 1-2 szem kellett volna. :(
Én tavaly kaptam valakitől Jalapeno magot, de édes lett. pedig zölden szedtem le, mikor a repedések megjelentek rajta.
Sziasztok! Jó kis Jalapeno mag lelőhelyet tud valaki? Sárga és piros kellene. (Az eddigi beszállítónak felmondtam, mert édes "csilit" babusgattam egész nyáron, de főképp azért, mert a reklamációmra még csak nem is válaszolt.)
Néhány hete szereztem egy süteményes pultot, eléggé lelakott állapotban, kibelezve. Megtisztítottam és az étkezőben az egyik sarokba beraktam, ideiglenesen. Persze a feleségem haja az égnek állt az új, ideiglenesen behozott kacat miatt, amitől majd évekig nem szabadul. Terv volt, hogy borhűtő, madárház, emeletes nyúlrezidencia, esetleg ázsiai táncoslánynak kabin...
Mariska néni. Nyáron ilyet vásároltam egy fórumtársunknak a javaslatára. (Egy másik társ fórumon váltottunk róla szót.) Néhányszor kipróbáltam nyár óta. Teszi a dolgát, meg vagyok vele elégedve. Persze háztartási mennyiségekkel, ahogy te is írtad.
2014. októberében meghalt. Az utolsó félévben sokat betegeskedett, gond volt a pajzsmirigyével, ki kellett húzni a fogait, és végül valószínűleg béldaganata lett. Mikor az ultrahang kimutatta, hogy van ott valami, 3 nap múlva meg is halt. A mintavétel nem mutatott ki rosszindulatú sejteket, de csak tűvel vették, így picivel odébb akár lehettek rosszindulatúak is, biztosat nem tudunk. Nem volt még igazán öreg, 12 és fél éves volt.
Az új rezidenciát szerette. Szépen berendeztem neki, és úgy tűnt, értékelte is, amiket kapott.
Annak idején Il egy képzeletbeli füzetbe strigulázta a gaztetteit... Volt bőven... Lemonkát, a mostani macskát nagyon szeretjük, de VHO pótolhatatlan.
Csak körben a széleken van rögzítve a vasakhoz zöld színű (ezért nem látszik) spárgával és vezeték kötegelővel. Nem kell jobban lekötözni, nyáron a viharokban meg sem mozdult.
Te már nem ismerhetted... A régiek még tudják, Versegi H. Oszkár a macskám volt. Sokáig szobamacskaként élt. Mindig le kellett takarítanom ezt-azt, de azután lett kiköltöztetve az ólba, hogy egyik reggel a férjem a konyhában az étkező asztalon lehugyozva találta a laptopját.
Csak úgy kirakni a kertbe nem mertem, közvetlenül a vasút mellett lakunk, ütötte már el macskánkat a vonat. Külön kertrész lett neki kialakítva az ól körül.
Nagyon profi! A hálót hogyan rögzíted? Nézem a fényképet, de nem jövök rá egészen. Azt látom, hogy a T-tartók felett megy azokon a hosszanti drót-gömbvas-huzal nemtommiken :-) arra van rákötözve? Hogyan nem csúszik el?
Mondjuk a fűtőventillátor amúgysem árt ha van egy állandó, esetleg kisebb teljesítményű, de gazdaságosabb fűtés mellett, viszont pár ezer forintért lehet venni, ami megint nem megvetendő dolog.
Én egyenlőre nem egész éves termesztésre szánom az üvegházat, persze jó lenne minél jobban kitolni a zöldségtermesztés határait időben.
Jó dolog a napelem, de akárhogy nézzük egyenlőre nem kis összeg egy komplett rendszer beruházási költsége... mondjuk lakáskasszákat erre is lehet fordítani ami nem rossz.
Igen, először csak az a "T" volt meg 40x40x2-es zártszelvényből, majd idén tavasszal bővítettem 35x35x2-es zártszelvényből, toltam bele. Nem volt elég stabil, ezért alá kellett még támasztani. Azóta, még az út felé meghosszabbítottam redőny vassal 80 cm-t az árnyékoló háló miatt.
A paprikát 33 cm-re ültetem, de a folytonnövő paradicsomot 66 cm-re, mert összenőnek. Ebben az esetben, minden üres csepegtető pontra ültetek egy zellert. Néhány kép ahogy telt az idő.
Lehet sűrűbben is ültetni, de akkor hosszabb ideig kell a csepegtetőt működtetni. Nekem 2 l/óra teljesítményű a perforáció (lehet kapni 4 l/óra is) és száraz időben naponta fél órát megy. Látszik is, hogy nem érnek üssze a vízes területek. Mivel az oszlop adott volt, így ültettem oda karós babot, amit külön locsoltam. Pontosan ahogy írod, júliustól már fel került a háló a tetejére.
Nekem a fűtőventilátor a földön szokott állni egy padlólapra téve. Szerintem jó, de elég sokat fogyaszt, úgyhogy tartósan nem éri meg, csak míg egy-egy éjszaka kell vele fűteni. Mikor szeptember végén, október elején jön egy erős fagy, aztán decemberig jó idő van, olyankor tényleg megéri. Tettem a tető alá buborékfóliát, ez valamennyit szigetel, de akkor se érdemes túl hosszan használni.
Napelemen mi is gondolkodunk, a házunknak nagy felületű délre néző teteje van. Lehet, hogy összességében lassan térül meg, de most még telne rá, hogy megcsináltassuk, és majd nyugdíjasként jól jönne, hogy nincs villanyszámla.
Az infrafűtésen gondolkodom még, állítólag jó hatásfokú, és egy kisebb egység nem olyan drága, hogy ne lehetne kipróbálni, mondjuk először az ólban. Az most, hogy drága Hugyosom már nem lakja, növényteleltetőként üzemel.
Még egy kérdés aztán befejeztem :-) Az igaz hogy a 33 cm osztáspont az már szinte folyamatos sor öntözést jelent? Arra gondolok hogy a föld alatt nagyobb területet nedvesít át mint amennyi a föld felett látszik mint öntözött terület.
Nagyon profi az állványrendszered :-) Jól látom hogy a középső T-állvány felső szárába bele lehet tolni a két oldalsó felső T szárát? Milyen méretű zártszelvényből készült?
Akkor ha jól számolom a tőtáv paprikánál 66 cm-re jön ki paradicsomnál ugyanúgy?
Én is agyalok már a fűtésen egy ideje és szintén arra jutottam hogy a föld felszínén szeretnék fűtést. Fűtőkábel nem rossz ötlet, erre még nem gondoltam. A betonpadlót akkor le fogod szigetelni alulról? Igazából akkor van értelme padlófűtésnek, különben lefelé nagyon sok meleg elmegy... ha készen van a koncepcióm akkor feldobom ide a fórumra. Az az igazság hogy az alternativ energiaforrásokat is be szeretném vonni (napelem kisméretű szélerőmű tudom valsz soha nem jön visza az ára... :-)
Csak gyönyörködök itt:) Jól gondolom, hogy ez meg is határozza a tőszámot? Vagy lehet azért sűrűbben ültetni? A középső sorban az oszlopok mellé kerülő növényt külön öntözöd? És a tetejére simán felrakható a háló is UV veszély esetén - nagyon profi:)
Ha van lehetőséged rá, akkor a föld alá vagy a föld szintjén legyen a fűtőtest. Ez a legjobb megoldás növénynek, pénztárcának. Én is most rakosgatok össze egy kicsi melegházat, nekem betonos lesz a padló, elektromos fűtőkábel lesz benne. Ezekben az esetekben ott a meleg, ahol arra szükség van a növény szinten. Más fűtéseknél 6-8 fokkal magasab a hőmérséklet azon a szinten, ahol nincs rá szükség (helység felső harmada).
Mint már azt a topiktársunk is írta a 33-as perforációs, 16mm-es merevfalú csepegtető a legjobb hobbi célra. A könnyezős tömlő elé, komoly szűrőket kell beépíteni. A képen látható csepegtető hat soros, összesen közel 100 méter hosszú és 3 óra alatt összedobtam.
Hétfőn. Fóliában voltak, éjszakára vészfűtéssel. Eddig nem kellett sokat fűteni, de a várható időjárás mellett már nem érné meg.
Általában ilyenkor szoktam leszedni és karácsonyig ki szokott tartani. Az utóbbi hetekben már nem locsoltam a fóliában, így jobb állapotban vannak a paprikák. Régebben ilyenkorra már elkezdtek penészedni a hajtások és jobban romlott a termés, most szárazabb volt a levegő, ez jót tett. Miután kipucoltam, a bent maradt növényeket megöntöztem, ez jó hosszú időre elég lesz.
Köszönöm. Ez előtt együtt daráltam és elég fakó volt a színe. Most így gyönyörű vörös lett a paprika, nem akartam kidobni a magot és ilyen szép narancs színű lett, meg rettenetesen erős.
Ezeket a paprikákat tettem el friss fogyasztásra, és kb. egy ilyen kis rekesznyit fölaprítva betettem a mélyhűtőbe.
Idén a Kurtovszka kápia elég szépen termett, és jól bírta a hűvös időt. Most abból tudtam a legtöbbet leszedni. Nem olyan finom, mint a paradicsompaprika, de azért nem is rossz.
A fóliában már csak valamennyi magától kelt galambbegy saláta és téli porcsin van, és fűcsomók a macskám számára, és bedugdostam a csírázó hagymákat újhagymának.
Valószínűleg ez lehet jó megoldás, többen írták, hogy a kávédarálóval őrlik, de a mákhoz hasonlóan állítólag ki kell nyomni a magból az olajat is, erre jó lehet a mozsár. Sajnos nekem nincs, de megpróbálok kölcsön kérni valakitől. Addig is szorgalmasan szárítom a paprikákat
Én ezt használom. Mondjuk nem nyomom nagyban, csak kiskerti mennyiségem van. Idén az őrlemény 4 kg-nyi lett összesen (édes és csípős). Ezt a gépet pár éve kimondottan a paprikához vettem, akkor 7-8 ezer körüli volt az ára.
....akkor a legjobb ha vásárolsz egy maszek gyártott gépet / Kalocsa, Bátya, Fajsz, Dusnok Sükösd térségéből vegyél/..mert az bizonyos hogy a kiöregedett gazdáik már eleget használták. Az enyémet is eladják majd az utódok..(((
A felépítése hasonló de az anyaga már nem /vajon mi az a víz a csöveken/? Az örlő tömbön nincs csatlakozó hüvely, nincs a nagy kapcsoló szekrény stb. Amit linkeltem az valószinű, hogy maszek gyártmány...így olcsóbb!
Nézd csak ez egy jó gép../bár elég kicsi a telesítménye--de évi 20..25 kg /200...250 kg nyers paprika/ őrölt paprika gyártására elég.https://www.youtube.com/watch?v=tgz0YkLKe4c
Az enyém az itt látható 80 000 Ft-hez hasonló--csak masszívabb 3 fázisú motorral. A 105 ezerrel hirdetetten fűrészlap kalapácsok vannak--gondolom a teljesítménye sem oly nagy.
Az már komoly mennyiség. De mivel lehet kisebb mennyiséget darálni? A kávédaráló is megégeti mert magas a fordulatszáma, vagy nem? Sokszor hírdetnek házi készítésű darálókat kuktából készítik egyéb okosságokból átalakítva, de azoknak síncs hűtése. A profi masinák meg nagyon drágák, 200-300e-nél kezdődnek.
..az már igaz, 5 éve nem termelek. Amikor volt 1 hold /6000 m2/ fűszerpaprikám, szárítottam, évi 150...200 kg daráltam /ennyire volt piacom/..egy 3 fázisú 3 KW-os 11 000 ford/min. darálóval--2 féle kalapáccsal és kétféle rostával..négyszeri átengedés..közben az "árú" hűtése, mert ha megég keserűvé válik.
találtam egy érdekes videót, akinek van kedve és ideje nézze meg, a paprika termesztésről szól, el sem akartam hinni, hogy akár 200 tonna paprikát lehet leszüretelni 1 hektárnyi területről, a Misina F1 paprikáról ( is) van szó
Én nem bírom tavaszig, tegnap megkezdtem az ültetést. Retek, hagyma és két fajta saláta. Megpróbálok mesterséges fénnyel kihozni belőlük valamit.Retek és a hagyma a végleges helyén a nagyobb poharakban. A saláta át lesz ültetve cserepekbe.
Az én dughagymáim már 10 centisek is megvannak. Nem fognak elfagyni, mindig sikerül elég korán duggatni ahhoz hogy korán legyen szép zöldhagymám tavasszal.
A fokhagyma is a legtöbb kibújt. Salátát azért nem szoktam vetni, mert télen vagy kora tavasszal a verebek leeszik.
Alszik a kert, de már a magvetésen filózgatok bent az ablakban. :)
Mano-t tudnám ajánlani, kb. 50-60 cm magasra nőtt meg, szépen bebokrosodott, és nagyon sok volt rajta...Ízre kellemes, koktélnál nagyobbak a szemek. Kellemesen csalódtam benne, sokkal kevesebbet vártam tőle! Ami még meglepően sokat termett, az a Róma volt, az kissé magasabb és lucullus jellegű, de azon is rengeteg volt.
Már a tavaszra készülvén érdeklődnék teraszra (egész nap éri a nap 40m2) kb 30-35L-es űrtartalmű műanyag "balkonládákban" milyen típusú paradicsomot lenne érdemes 5-10 db-ot, ami 1-1,5m-nél nem nő nagyobbra? A lugas a kedvencem, de az 2-2,5m-re nőtt meg szabadföldben. A karózást is a cserépnek és a földnek kéne megtartani, ezért korlátozom a magasságot, de a termés nagyság mint a lugasnál picit legyen nagyobb a koktélnál, de nem kéne túl nagy. Mini lugas kéne, de ilyet nem ismerek. :) Köszi!
Korábban említettem, hogy mindenből teszünk több helyre is a biztonság okán.
Nos, a karalábé mindenhol virított, minden darabja élvezetes volt.
A karfiollal már nem ez volt a helyzet, de mi is túléltük.
A kerti munkák 99 %-on vannak, 100 sohasem lesz, nem lehet a készültség.
Mi két komposztálót használunk, hogy tudjon érlelődni az anyag.
Megy bele minden, csak az ágak nem.
Képtelen vagyok egy kézi szecskázót felhajtani.
(villanyunk nincs)
Amúgy megy bele minden és a végén csodálatos, apró szemcsés anyag jön ki.
Még rostálni sem kell!!!
Természetesen földet is rétegezünk bele és a régi komposzttal "oltjuk be".
(a konyhában is van fedeles gyűjtőedény, megy bele minden a kávézaccig bezárólag - ha megtelik, megy ki a kinti komposzthalomra - semmi sem vész kárba!)
Amit most komposztálok azt általában május elején átforgatom a szomszédos előzőleg kiürített helyre és a következő év májusában kirostálva használom fel. Folyamatosan javítja a félig anyagos-vályogos földemet.
Minden növényi maradványt felaprítasz a komposztba? Paradicsom, paprikaszár esetleg kukoricaszár is?
Én is egyre több mindent beleteszek a komposztba, olyasmit is, amit régebben elégettem, vagy kihordtam a kertből, de időnként bizonytalan vagyok, hol a határ...
Most megint elámulok a precizitásodon, hogy a paradicsomszárat is képes vagy felszecskázni:))) Ha már bedobálod a karfiolt a hordósba, ajánlom, hogy vegyél még hozzá pár fejet, legalábbis nálunk ölre mennek érte.
Az utolsó munkálatok. Komposztálás. Sajnos a karfiolokat későn vetettem és most citrom nagyságuak lettek csak a rózsák . De beledobom őket a savanyító hordóba.
Behoztam pár retket, ezek most tényleg megérdemlik a JÉGCSAPretek elnevezést.... ha két héttel korábban elültettem volna őket egész szépek lennének, de idén mindennel késésben voltam, már tavasztól kezdve...
Kinnt a kertben ma reggel -2 fok volt a szabadföldi reteknek vajon annyi? MEgyek megnézem elemlámpával, hátha mégis maradt valami... Jövőre lesz egy üvegházunk feleségem már leadta a megrendelést (nálam :-) )
Óh a kutyusok kiváló segédkertészek, nálunk amíg az előkert nem volt bekerítve, ahol a fűszernövények vannak )ill. egy részük múlt idő) az egyik kutyusom rendszeresen bejárt a fűszerkertbe és a kakukkfű valamint citromfű bokrocskákat megkapargatta majd belefeküdt. Gondolom aromaterápiás kezelést vett Tappancs módra. :-)
Sajnos a fűszernövények annyira nem kultiválták így mind kakukkfüvet mind pedig citromfüvet újra kellett telepítenem idén...
Nálunk ha éppen nem önti el a kis kutyaagyukat a vörös köd valami másik kutya ugatása vagy cica vagy egyéb ok miatt akkor tiszteletben tartják a konyhakertet, de ha rohanni kell akkor rohanni kell. De nagy kárt nem teszenk.
Ez nagyon szép a körülményekhez képest. Hát még ha rendes időben tudott volna kikelni/nevelkedni szegényke, ideális körülmények között (hőmérséklet, tápanyag, NAPFÉNY)?
Beérett a Laura paradicsom, aminek a magjából küldtem.
Mikor megjelent a száron az első csokor virág, hagytam még hogy nőjön ki 2 levél, és felette el is vágtam ne nőjön tovább. Abban bíztam hátha így beérleli a termést. Mostanra sikerült, de így levágva tálcán, mert elszáradtak a levelei már 1 hónapja.
Nem olyan finom, nem is fogok vetni belőle tavasszal. Az első csokor virág is nagyon magasan jelenik meg a száron. Nem jön be. :)
Nyáron, amikor elutaztunk valahova 1-2 hétre, akkor szoktam vinni magunkkal frissen szedett étkezési paprikát is a kertünkből. Egyenként újságpapírba csomagoltam, s úgy a hűtőtáskába, a szállásunkon pedig be a hűtőszekrénybe. Két hétig olyan maradt, mint újkorában. Azóta itthon is teszek el ősszel az utolsókból, amit már a fagy miatt kellett leszedni, de túl szép volt a lecsóhoz, vagy a sült-paprikához. Nem muszáj hűtőszekrénybe, egyéb hideg hely is jó, garázs, vagy nálunk pl. a nyári konyha. Most is ezt esszük a reggelihez, s két hét után olyan, mint a friss. Az újságpapír nagyon bevált, s nem kell vele spórolni, több rétegben érdemes a paprikákat (egy paprika, egy újságoldal) beletekerni. Én le is gumizom befőttes-gumival, hogy ne nyíljon szét.
Imádom a sült paprikát, de tojással. Egész nyáron járom körbe a paprikákat, mert mindig van elmaradt, görcsös, kicsit hibás, s hasonló. Ezeket leszedem, s másnap ez a reggelim sütve tojással. Őszre, amikor végleg betakarítjuk, az összes "romos" és apró megy sült paprikaként kis dobozokban a fagyasztóba.
azért kérdeztem, mert azt vettem észre, hogy a hűtőben lévő paprikák nagyon szépen elálltak bezacskózva, ellentétben azokkal amik nem voltak zacskózva, ezen felbuzdulva a leszedett paprikák egy részét bezacskóztuk önzárós tasakba, amennyire tudtuk kiszívtuk a levegőt is...
kb. 8-10 fok van a garázsban( amiben nem férne el egy kis Polski sem a termények miatt), az elég hűvös
az eredmény pedig még nem ismert, majd kiderül meddig bírják
Valahogyan csak le kellene keríteni a kertet. Nem kell oda erődítmény, néhány kis oszloppal egy 140-es drótkerítés is megteszi.
Ismerem én a kutyatermészetet. Most már csak leírom, ha nem voltam itthon néha láttam lábnyomokat a kertben. Szomszéd mondta, hogy bejárta néha a kertet, mindent megszagolt, és úgy ment ki belőle. Szerintem macskát érzett. :) Nálunk nem volt kártétel szerencsére, pedig 13 évet élt a kis drágám. Nagyon okos volt, mert betegség miatt már itthon voltam és mindig beszéltem hozzá. :)
Én a sajátomat születésétől fogva arra tanítottam, hogy csak az úton megyünk. Tudta is.
Nagyobb kutyusnál is eredményes lehet a tanítás egy idő után, de a legjobb megoldás ha van egy kerítés a kert és a kutya között. Másik alternatíva: vagy kert, vagy kutya. :)
off a téma, de íme a segédkertész, eddig 2-szer pisilte ki a lestányt, jövőre újra próbálkozunk, és sajnos több tő paradicsom és paprika bánta amikor a kutyus vágtázott egyet az ágyásokon keresztül, és persze imád szüretelni is
A hagyományosakból két lapos rekesszel lett, főzési szokásaimat figyelembe véve tulajdonképpen önmagában is elég. A méretük optimális, a legtöbb egyben főzhető, 4-5 túlméretes is van.
A sárga héjú marharépaszerűségből ugyanakkora soron (8m) lett két dugig rakott 30, és egy 20 cm magas rekesszel. Kár, hogy nincsenek tyúkjaink. Volt néhány olyan példány, amelyik csak hosszában fért be a rekeszbe. Ennyit ketten akkor se ennénk meg, ha kifogástalan lenne.
Eggyel ki kellene próbálni, mi van, ha egyben kuktában puhára főzöm, és átpasszírozom. Hátha a rostok fenn maradnának a szitán.
Kár, hogy nem nagyon rajongunk a pürékért... Bár, ha beválna, lepényeket is lehetne sütni belőle.
Látványnak mindenesetre nagyszerű, akár dicsekedni is lehetne vele, ha elhallgatom a hiányosságokat.
Most van -5,7°C a ház előtt, lent a kertben nyilván valamivel hidegebb (a patak felé lejt a kert), és valószínűleg még hűlni fog pár tizedet. Minden csupa dér.
Tegnap sikerült a fóliában a tető alá fölrakni a buborékfóliát, talán segít bent tartani a meleget. Lenne az az oldalára is, de arra már nem maradt idő, és túl nagy munka arra az átmeneti időre, míg a paprika még bent van. A tetőre nagyon gyorsan föl lehet tenni, és a hátsó ajtó elé is sikerült rakni egy darabot.
Tökéletesre nem is érdemes törekedni, ha bőven elég a családnak, az pont jó.
Tintusnak: amikor a fóliában más gyengélkedett, a kígyó uborka akkor is produkálta magát.
Amúgy fogalmam sincs arról, hogy miért.
Eltenni a szabadföldit szoktuk. Mindig sokkal többet, mint amennyi elfogy.
Tegnap este is arról folyt a diskurzus, hogy milyen ételeket kéne gyakrabban főzni, hogy fogyjon az ubi. Én a parasztos (amúgy igénytelen) ízlésemmel gyakrabban ennék paprikás krumplit!
A paradicsom is. Azt hiszem írtam arról, hogy a zöld paradicsom sem ment veszendőbe, valami miskulanciába főzték az enyémek (sokat dolgoztunk ma is, fáradt vagyok, eszembe nem jut a neve, valami keleti kotyvalék) :D
Összességében jó évet zártunk, egyedül én vagyok a gyenge láncszem.
Már a második éven, amikor a jegenyefenyőt telepítettük, akkora tavaszi fagy volt, hogy az összes csemete szíve kifagyott (még a fűzfa levele is, ami azért nem általános jelenség!).
Én azért szedtem ki az összeset, mert most már ritkábban megyünk ki, de az egész termés nem több 10 kilónál. Most ezzel a cékla krémlevessel jól magamra szabadítottam a családot, mire mindenkinek (felmenő és leszármazottak) készítek egy-egy adagot, alig fog maradni a kedvenc joghurtos céklasalátámhoz:)
Biztos jó a répa is bele. De most, hogy kérdezed, jut eszembe, hogy én is tettem bele pár kocka krumplit is. Én egyszerre készítek "ipari" mennyiségű alaplevet, a konyhásban leírtam.
Hú, ezt én is kipróbálom! Alaplé helyett szárított zöldségkeveréket fogok használni. Mint a zöldségleves. de nem is írtad hogy hús alaplére vagy zöldségre gondolsz. nekem a zöldség szimpatikusabb. :)
Pár fok fagyot elvisel, de ilyenkor már célszerű betakarni.
Nálunk már -4-re módosult a holnap hajnalra vonatkozó előrejelzés, úgyhogy a fóliaalagúton belül pluszban rájuk fogok dobni egy fátyolfóliát. A vázon van két réteg, így bízom benne, hogy ki fogják bírni azt a 6-7-8 fok mínuszt, ami várható. Ha nem, az pech, én nem szedem föl. De így betakargatva december előtt még nem fagyott meg, ebben bízom.
A fóliát befűtöm, most nincs időm leszedni a paprikát. És hátha még húzza egy darabig, sok van még rajtuk. Ha lesz rá időm, beteszem a tetőre a buborékfóliát. De lehet, hogy nem lesz.
Mi már hetekkel ezelőtt felszedtük a céklát. Bár ezt már korábban is írtam...céklaleves nagy kedvenc nálunk ahogy elnézem mi más recept szerint készítjük mint Mariska. A lényeg hogy finom legyen. A borscs is finom mindenképpen főzök csak nagyon macerás. A többit "savanyítottuk" bevált receptünk alapján. Nagyon finom.
Én is kiszedtem múlt héten a céklát. Mivel nálunk a piacon a vecsésiek nagyon jót árulnak, így a savanyítással nem foglalkozom. A hét végén isteni finom és szép céklaleves készült nagyon egyszerű módon, a sütőtök krémleves mintájára. Olajban dinsztelt hagyma-fokhagyma, sok felkockázott cékla bőven őrölt köménnyel, felöntve alaplével (de lehet kocka is). Ronggyá főzés után botmixer, kis joghurt. Szerintem nem fogjuk megunni:)
Nálam ilyen volt a Kurtovszka, hatalmas példányok, vastaghusú, édes.
És a tövek is baromi erősek voltak, kiszedéskor az ásóval sem lehetett őket összevágni. Ennek a tövéről nincs képen, de ugyanilyen erős volt a Gigant F1, erről is csak a napégés bemutatására készült felvételt találtam most, de jól látszik az erős ágrendszer és hogy fürtben lógnak rajta a paprikák. Mindkét fajta szabad földön hozta ezeket a terméseket.
A lugas paradicsommal nem voltam megelégedve hamar megadta magát még a fóliában is helyette mást kell keresnem ami kettős célzatú, folytonérő, formás enni és eltevésre is jó. SPENCER paradicsom az biztos lesz ez koktél de kétszer akkora szemekkel mind a másikak. AZ ökörszív se volt jó mert olyan rózsaszines és a kocsánynél nem szinesedik-az igaz, viszont, hogy bőtermő volt. ELAN F1 Korainak írták de semmivel se lehetett előbb szedni róla mint a másikakról.El kell hagyjam a cherrolát is.... igaz, hogy nagyon finom de még a mérsékelt öntözésnél is repedt sajnos. A birikinó koktél még ma is teremne de sajnos ezt csak kertésztől tudom beszerezni.
Harmadik éve próbálkozok a kurtovszkajával, de nem olyan szépen ad mind az alább feltett képeken a másikak. Mariskánál meg szépek. Az ízekben én nem tudok különbséget tenni nem kifinomultak a bimbóim nekem mindegyik finom.
Köszi Tintus. Jövőre ahogy említettem Kapturt ültetek és eetlegéh egy másik fajta kápiát. Bárkinek van javaslata szívesen meghallgatom a fajtaválasztást illetően. Ezen kívül Joker, Frida, Ariadni és Garam fajták lesznek. Ezt éppen vasárnap egyeztettem a "palántásommal".☺
Paradicsom esetében nyitott a kérdés ha nincs más Lugas F1 lesz és még 1 fajta. Koktél paradicsom ötleteket is szívesen meghallgatok. Uborka az Perez, Mohikán vagy Promissa lesz.
Kb. ez a terv + pár tő padlizsán és cukkini. Nagyon kicsire redukáltuk a megművelt területet mert sok más elfoglaltság mellett kevés idő jut a növényekre is.
Ráadásul a segédkertész is csak a gondot okozza...😅 mármint a kutyus...
Én ma kiszedem a céklát. Holnapra ide -3 fokot írnak. Derült éjszaka várható, akkor itt a völgyben -6 is lehet ebből. Lehet, hogy nem lenne baja, de nőni már úgyse fog, és a kinti munka is egyre kellemetlenebb lesz a közeljövőben. Úgyhogy most fölkerül egy plusz fólia a retekre, rakok lombot a karórépákra és behordom a Black Pearl cserepeket a teleltetőbe. Nem akarom átteleltetni (egy már a fürdőszobában van, azt megtartom), de hétvége előtt nem tudom a paprikákat elajándékozni, addig nem akarom levagdosni. Mi nem bírjuk enni, legföljebb egy-egy éretlen szemet, úgy nem annyira erős. Egy közelben lakó ismerős eszi, őt ellátja a fürdőszobai tő.
Mennyiben volt jobb, mint mondjuk a Kurtovszka kápia? És hol vetted? Az ismerős boltokban még nem láttam, most a neten a Peti-Kert webáruházat találtam, ott min. 1400 Ft a szállítás.
Ott azt írják, hajtatásra és szabadföldi termesztésre egyaránt jó.
Idén április 25-én ültettem ki gondolván, hogy talaj menti fagy esetén duplán letakarom fátyolfóliával de nem volt rá szükség.Az első teljesen pirost július 18-án szedtem. Persze előbb is lehetett volna de megvártam a teljes beszíneződést mert tudtam más TV paprikát szedni ami korábbi. Két száron összesen 10-12 termés biztosan betakarítható az tövenként átlag 2-2,5 kiló. Ilyenkor még 15 dekás zöldeket is leszedek amikből reggeliket csinálok sütve ezzel-azzal . Az ennél kisebbek nem ehetők.
Az biztos, hogy ilyen erős , masszív ágrendszerű paprikával még nem találkoztam, szabadföldön kb. 35*35 ös ikersorokba kellene ültetni vagy még nagyobb sortávval.
Ez folytonérő.....de nem szabadföldön. Szóval nem tudom mit bokorként mire lesz képes. Általánosságban minden kiültetéskor a palánták alá dobok kiültetéskor egy jó teáskanál starter műtrágyát +kalcium nitrát keverékét s erre ültetek. A parikat kicsit fektetve . Más tudomány nincs. Esetleg ha mégis lesz fóliád akkor a csipkedésre ott a videóm.
Tintus. Jövőre a jelek szerint nálam lesz Kaptur. Ha megoldható kérek szépen bővebb infót róla. Természetesen a saját tapasztalatokra gondolok. Köszike.
KAPTURGOGOREZ (Duna-mag ) NAPOCA (Agrosel) Általában 24 dekásak. Sajnos nem tudtak tovább fejlődni , életük véget ért ma. Az utolsó koktélokat is leszedtem A koktélok birták legjobban.
Teljesen logikus a megoldásod, de sajnos nálam nem alkalmazható, mert a váz nálam nem csőből van, teljesen egyedi megoldás.
Igazi sufnimegoldás a 80-as évekből, amikor a cégemtől szereztem be leselejtezett csillepálya tartókötelet, ami sima külső felületű, 28 mm átmérőjű sodronykötél, igazi nehézsúlyú megoldás az örökkévalóságnak. Akkoriban mindenki abból főzött, amije ingyen volt, a kertészkedő karbantartóknak mind ebből volt a fóliája :-)
Olyan nagy a merevsége, hogy a kétméteres sugarú körbe meghajtva, végeket a földbe fél méterre ledugva teljesen öntartó ívet ad. De ha éppen ki van szedve a földből, ezt biztos nem hurcolja odébb a kisunoka. :-)
Ezért gondoltam arra a megoldásra, hogy egy alkalmas átmérőjű csőbe tenni a végét, miután ezt a csövet leütöm a földbe. De ennek az a hátulütője, hogy az ív és a cső találkozásánál sérülhet a fólia, ha nincs ügyesen kipárnázva az átmenet.
És jogos a célzásod a fóliaszélességre, én 8 méterest használtam. A 4 méter széles váz ívének kerülete 4*PI/2, azaz 628 cm, tehát maradt 172 cm a széleken a megfeszítéshez, ami bőven sok, ebből lehet még bőven áldozni a magasság növelésére.
De nem tudom, mennyi lehet az a minimális szegély, ami még biztosan megtartja a fólia szélét a föld alatt. Nálad ez mennyi?
A régebbi fóliám váza még a hagyományos 6 méter hosszú műanyag vázas volt. Egy szálat elvágtam dekopirral 50-60 centis darabokra ezt szúrtam le a földbe és ebbe került egy kemény fából esztergályozott fa rúd aminek a közepén egy centi vastagabb maradt k (b.40 centi hosszú volt az egész ) és ezzel toldottam a hosszú csövet. Így a teljes 6 méter kihasználható volt. A ráfeszült fólia miatt nem mozgott. Ha még hosszabbat vágsz akkor a magasságot még növelheted persze meg kell nézni, hogy milyen széles fólia kapható.
Mai fejjel már én is valami ilyen geometriát terveznék, de amikor én csináltam a fóliát, abszolút tapasztalatlan voltam.
Pedig hasonlóak a paramétereink, az enyém 4 méter széles és 2 méter magas, csak nekem az nem jutott eszembe, hogy a váz ívét nem függőlegessel kellene indítani a földből, hanem szögben kifelé. És akkor egy kicsit hosszabb ívet kellett volna vágatnom, így a belmagasság is megnövekedett volna, meg az oldalfal megközelíthetősége is jobb lett volna.
De gondolkodom rajta, hogy ez talán még csövekkel megoldható, és akkor nem az ív egy szakasza kerül föld alá, hanem csak a cső, amibe beültetem az ívet.
Hogy marha ronda és könnyen elfújja a szél. Minden lapra kellene tenni egy követ. Az újságpapír nagyon hamar tönkre is megy. Volt, hogy nagy melegben takartam vele friss céklavetést, mire kikelt a cékla, már törékeny volt a papír.
Napokon belül betöltöm a 62 évet , s miután egy cseresznyefáról történt esés következtében majdnem végem lett , 2 gerinccsont jó része szétporladt a közöttük levő porckoronggal együtt pluszba a csuklómat azóta platina tartja össze...... örülök, ha nem kell sokat ásóznom. Ennek ellenére akkor 2 hónapra rá nyaktól a hátsóm aljáig érő kemény műanyag fűzőbe ástam ki a krumplit de előre nem tudtam hajolni a lányok szedték össze :))))) Örülök, hogy élek és már nem a csajok fürdetnek :)))). Ennek már 7 éve.
Igen a fóliába is. 4.1 m széles, 9 m hosszú 2,35 m magas 7 méteresek a hegesztett ívek és az ajtók tulajdonképpen szintén ívek amit egy mozdulattal ilyenkor kiemelünk és arrább teszünk és a kistraktor be tud menni. Attól függ merre forgat onnan egy ásónyomnyi az elmarad de tavasszal úgy is rotáló szerkentyűt raknak rá és meg is rotálják.
A rotációs kapa az más, annál mindenki maga dönti el, mikor használja. De biztos, hogy nem szántatnám, nem pucolnám ki belőle a még ehető termést csak azért, mert akkor lehet éppen szántatni.
Bár nekem egyébként sem lenne való a szántott kert, úgy nem oldható meg a téli ellátás friss zöldséggel. Most is 4 ágyás tele van, másik kettőbe meg el van ültetve a fokhagyma. A fóliából pedig még esszük a paprikát, és kikelt magától némi madársaláta, az jó lesz télen.
A pezsmatok tenyleg nem porzodik a cukkinivel, en azt hittem igen, de utanaolvastam most. Bar fajok is tudnak keresztezodni, de ez esetben akkor ennek nincs jelentosege. Az orange tipusu sutotok tudtommal nem F1 hibrid, igy talan erdemes a magfogassal foglalkozni.