Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Éheslónak, ha még él egyáltalán, most felmehet a vérnyomása, ha olvassa, hogy rám akarod húzni az ő dicsőséges fedőnevét. Régen járt erre az idiótája, jól kilehetett akasztani.
A vilaggazdasag merete +84000, 540 milliard $ volt 2020-ban..
A SIPRI szerint (sved fegyvereladasokkal foglalkozo ceg) megallapitasa szerint 2020-ban (COVID ev) a nagyvilagban 531 milliard $-ert adtak el fegyvereket (beszerzesek összege). Ez a 100 legnagyobb fegyvergyarto forgalmanak összege.
Keversz kiskoma az éhesló az már régen megdöglött. Különben pontosan tudom hol a Hős utca. A bibi azzal van, hogy a kifogásolt kollégium a Hős uca, és a Róbert Károly krt. által határolt Zrínyi Miklós laktanyában van, tehát nem kell a Hős utcába bemenni, ahol különben a TEK is lakozik, de mellettük közvetlenül ott a készenléti rendőrség is. A lövészet zaja lehet hogy felhallatszik, mert ezek a rendőrök szeretnek délelőttönként lövöldözni az objektumukban.
Lehet hogy talán prioritásoknak megfelelően kellene a pénz szórni. Talán először normális körülményeket teremteni a katonáknak, aztán utána hadsereget fejleszteni.
"A szakszervezet azt írta eredeti közleményében, hogy a Balatonfüredről és Hévízről Budapestre rendelt húsz szakápolót (néhányan a szakszervezet tagjai) egy olyan honvédségi kollégiumban helyezték el a Hős utcában, amely mellett lőgyakorlatokat tartanak."
Ez különösen kedves, remélem aki kitalálta, az kórházba kerül, és majd a kedves szakápolók fogják ellátni, biztos top-on lesznek.
Elszakították szegényeket? Pénzért mentek Pestre dolgozni. Sok katona lakik hasonló szálláson, mégsem hőbörögnek. Azon a kampuszon van még pár száz mindenféle hallgató, azok sem sivalkodnak. Ezek az egészségügyi dolgozók (akik közül lehet nem egy katona) meg kiakadnak , mert a szobában nincs internet, WC, meg zuhanyzó. Én megfordultam egy pár katonai szálláson, de eddig nem találkoztam csak közös zuhanyzóval, és WC-vel, ami különben minden munkásszállón megtalálható.
Hévizet meg elég jól ismerem, életem egy időszakában elég gyakori vendég voltam ott, mondhatom, hogy főleg ilyenkor egy fos, kihalt település. Sőt az ottani szanatórium nővérszállóját is volt alkalmam megtekinteni fénykorában.
Mondd, te normális vagy, hogy ezt le mered ebben a stílusban írni? Hévíz, meg Balatonfüred szerinted tanya? Merhogy onnan jöttek. Otthon te is a folyosó végére jársz sz*rni és zuhanyozni a közös budira? Merthogy ők nem kollégisták, hanem felnőtt, dolgozó emberek, akiket elszakítottak az otthonuktól és a családjuktól a Covid miatt.
Apjuk faszát azoknak az ápolóknak. Nincs tv, meg internet, meg zuhanyzó-vécé a szobákban. Istenem ki kell menni a folyosóra! Ezt a skandalumot. Miért a munkahelyén külön zuhanyzója, WC-je van mindegyik nővérkének? Ez kollégiumi szállás, nem pedig szálloda. Nagykegyesen feljöttek egy kis időre a tanyáról, ahol semmivel sem jobbak a körülmények,és mos csinálják a műbalhét.
A tüzér által említett sávos csökkentés emlékeim szerint nem volt része a szolgálati nyugdíj számításának.
De bizony. Körbe konzultáltam a fél világgal, és az azévben előttem elmenőknél is így számolták. A járulékplafonról meg csak álmodhattam. Nagyon magasan volt fölöttem.
Pusztán a havi átlag megállapításához szükséges időben (nálunk egy év) volt különbség a civil szabályokhoz képest.
A nyugdíjszámítási szabályok többször változtak, és nem könnyű utólag lekövetni. Ha az adott időszakban éppen volt járulékfizetési plafon, akkor bizony rosszul járt, aki akkoriban ment nyugdíjba.
(A tüzér által említett sávos csökkentés emlékeim szerint nem volt része a szolgálati nyugdíj számításának. Ebben nem vagyok biztos, de a befogadási határ feletti részt egyszerűen nem vették figyelembe.)
"(2) Az (1) bekezdésben meghatározott összeg kiszámításánál alkalmazni kell a társadalombiztosítási jogszabályokban az öregségi nyugdíj megállapításánál előírt korlátozásokat."
Te valamit nagyon összekeversz. Nem létezik semmiféle 18 hónap. Direkt elővettem az akkor érvényes HJT-t. Abban az áll, hogy az utolsó 12 hónap alatt kapott összes juttatás jövedelemadóval csökkentett havi átlaga, és a szolgálati évek alapján számolták ki a szolgálati nyugdíjat. Ez 30 év után a havi átlagkereset 72%-a volt akkor. Semmiféle civil egyenlő katona nem szerepel a rád vonatkozó szabályok között.
Úgy látszik, mégse láttál mindent. Nem írtam ilyasmit,18 havi bérem nyugdíjalap lett volna. Azt írtam, hogy abból számolták. Valóban (11,6+1+5)/12 hónapról volt szó. De az akkori szabályok szerint (civil=katona) a havi átlag (ha jól emlékszem, adó nélküli) sávosan számított a nyugdíjalapba.
Hogy ezt is lásd, ne csak amit akarsz, ha tehát kijött havi 500k (sajnos nem) akkor:
100k-ig 100%=100k
100-200k-ig 60%=60k
200-300K-ig 40%=40k
300-400k-ig 20%=20k
400-500k-ig 10%=10k
Ergo a nyugdíjalap 230k, namost ezt szorozták a szolg idő utáni %-al, pl. 63%, a nyögdíj tehát 144900 rhénusi forintok lesznek.
Természetesen a bemutatott számok NEM VALÓSAK, CSAK PÉLDÁUL SZOLGÁLNAK.
De nem ezért. Valószínűleg a 40 év alatt hasonlóan, vagy jobban fizetett (nem nominálisan, hanem viszonylagosan) munkát végzett. Esetlegesen a múltban még a jobban fizetettek közé tartozott, míg jelenlegi fizetése már kevésbé volt versenyképes.
12 havi illetmény, 20 nap ki nem vett szabadság (~1 hónap), harminc éves jubileumi jutalom (3 hónap), 150 óra túlszolgálat (~1hónap), jutalom (1 hónap) ez 18 havi jövedelemilletményösszegével megegyező járulékköteles jövedelem
A feleségem a nők 40-el ment nyugdíjba. Előtte megkapta a 40 éves közszolgálati jubileumi pénzét, meg kapott némi jutalmat, így 20.000 forinntal lett több a nyugdíja, mint a fizetése volt.
Nincs ilyen hogy 18 havi munkabér mint nyugdíjalap. Az utolső 12 hónap alatt alatt kapott összes jövedelem egy hónapra eső része a nyugdíjalap. Ha a nyugdíjazás évében volt 13. havi, jubileumi jutalom, túlóra, vagy hasonló plusz pénz, akkor a nyugdíj többre jöhetett ki mint az illetmény. Ha nem volt semmi, csak az illetmény, akkor persze a nyugdíj kisebb lett mint az illetmény.
Micsoda? Neked 2004-ben 12 hónap alatt 18 havi illetményt sikerült összeszedned a Bólyain? Ezt hogy csináltad? És ráadásul neked ebből kevesebb nyugdíjat számoltak ki, minha csak a 12 havi illetményt kaptad volna? Ez már nekem mese kategória.
12 havi illetmény, 20 nap ki nem vett szabadság (~1 hónap), harminc éves jubileumi jutalom (3 hónap), 150 óra túlszolgálat (~1hónap), jutalom (1 hónap) ez 18 havi jövedelem.
18*0.68=12.24
12.24/12=1.04 amire a következő napon már jön a januári emelés
Valahogy így jött ki a matek neki. Ez egy 100%-os helyettesítési rátájú nyugdíj.
Mi volt az oka, hogy neked az utolsó 18 hónapot számolták, és nem az utolsó 12 hónapot? Mert a törvény szerint katonáknál az utolsó 12 hónap összes keresetét vették figyelembe a nyugdíjszámításnál.
Hát nem. Én 18 hónap átlagával mentem el és december végén (aki ugyanennyivel ment el de év közben, az csúnyán ráb@szott), és a nyögdíj csak köv. év januárjában közelítette - emelés után - a volt nettómat.
Nejem - cirka az én nettóm 2/3-a gázsival - valorizálás, stb. után azonnal megkapta majdnem a teljes nettóját. Arányait tekintve sokkal jobban járt.
A probléma ott volt, hogy a civil számítás a munkával töltött évtizedek jelenértékre hozott (volarizált) jövedelmének százalékát jelentették. Ellenben a szolgálati nyugdíjnál az utolsó tizenkét hónap járulékköteles jövedelmének százalékát vették alapul, a nyugdíjplafon eltörlését követően teljes összegben.
Stimmel, mert a Hszt.-ben nem 63, hanem 65 % volt 25 év után. Illetve annak a fele, ha valaki önként kérte 50/52 alatt a nyugállományba helyezését, és nem felmentéssel szűnt meg a szolgálati viszonya. Ennyit a "csillagászati" szolgálati nyugdíjakról. Még jó, hogy a 15 %-os sarckor azért húztak egy vonalat a minimálbér másfélszeresénél, mert kiderült, hogy bizony nagyon sokakat érint.
Felesleges ezt mondani a kormánynak, pontosan tudja, hogy ez rendőri feladat. Most is csak rendőrök lennének a határon, ha lenne annyi rendőr. Bár azért elég sok nyugállományú rendőr (bv-s, tűzoltó, pénzügyőr) járt arra mostanában, katonának "álcázva".
Azt azért tegyük hozzá, hogy a "teljes nyugdíj" 25 év után nem valami nagy összeg, hanem a nyugdíjalap lenti táblázati százaléka, aki pedig saját elhatározásból ment nyugdíjba 52. éve betöltése előtt, az pont a táblázati érték felét kapta:
Még annyit ezekről a szolgálati nyugdíjakról, hgy Magyarországon megy a sipákolás a korán nyugállományba elment egyenruhásokról, és a hatalmas nyugdíjukról. Már írtam, hogy régebben volt a csökkentett nyugdíj, most meg semmilyen szolgálati nyugdíj nincs. Kitekintve külföldre, általában 15-25 év szolgálat után el lehet menni nyugállományba, van ahol résznyugdíjjal. De azt vegyük figyelembe, hogy a hadseregek jobban fizetnek mint az átlag civil foglalkoztató. Például a románok, és a lengyelek itt keleten nagyon jó meg vannak fizetve. Ha ezektől valaki résznyugdíjjal megy is el, az akkor is igen szép nyugdíj a civilekhez képest. El is mennek, aminek van egy olyan pozitív hatása, hogy nem rohadnak ott a végtelenségig majdnem használhatalanul, hanem felszabadítják a helyet a következő fiatal hadrafogható katonák számára, magyarul nem dugózzák be az előrelépés lehetőségét. Ők maguk pedig viszonylag fiatalon munkát is vállalhatnak a civil világban, de élhetik az életüket nem hullajelöltként is.
Tudják ők azt nélkülem is. Néha elgondolkodok, hogy én milyen szar bakter lennék a határon, mert az én fejemben a legjobb rendfenntartó eszköz az nem a könnygáz, hanem a hosszú sorozat géppuskából. Szóval nem lennék jó rendfenntartó.
Csak érintőlegesen, ezt azért mondhatnád a kormánynak is, amikor a volt BM határőrség helyett katonákat vezényel a határra. Tipikus rendőri feladat lenne.
Én valamit nagyon hiányolok ezekből a szép részletes leírásokból. Az akkori törvények szerint, ha valaki saját kérelmére ment el nyugállományba 25 év után, akkor az 52. életévének betöltéséig csökkentett nyugdíjat kapott. Ez alól volt kivétel a honvédségnél az átszervezés. Ha átszervezés időszakában nem tudtak más beosztást biztosítani, akkor teljes nyugdíjjal küldték el az illetőt 25 év szolgálati viszony megléte esetén.
Tizenöt évesen kezdi a szakmunkásképzőt 93'-ban (beszámított idő). Már a 96'-os Hszt. hatálya alatt tizennyolc évesen felszerel rendőrnek, járőr kettő évig. Gyúrós gyerek, beveszik az említett beavatkozó alosztály állományába, annak tagjaként leszolgál tíz évet(kettes szorzó).
Így 2008-ban 30 éves, rendelkezik 25 év szolgálati idővel.
Már nem alkalmas kommandósnak (eredeti beosztására alkalmatlan a FÜV minősítés), felajánlanak neki valami mást. Nem fogadja el, (mivel a nyugdíjszámítás törvényi anomáliája miatt így több a havi bejövő) ezért felmentés, nyugállomány.
Nem az állomány volt hülye, hanem aki ilyen jogszabályi környezetet teremtett.
Jól hangzott a parlamentben, amikor az éppen kormánypártot lehetett szidni. ("El a kezekkel a hivatásosok járandóságaitól!" felkiáltással nem engedni módosítani a kétharmados Hszt.-t)
Jegyzem meg, nem érdekelte a politikát a "kisrendőr" (katona, tűzoltó) ilyen jellegű "jóljárása", költségvetési szempontból nem volt jelentős a hatás, politikailag meg nem volt igazán hozadéka beleállni mondjuk a tűzoltókba. Az állampolgár elfogadta, mi több természetesnek vette, hogy nem ugyanakkor mennek nyugdíjba, amikor ő. Ezen a "élősködnek rajtatok a fiatalon nyugdíjazott egyenruhások" kormányzati propaganda sem nagyon tudott változtatni.
Ellenben amikor azzal szembesültek, hogy nem tudnak hatalmat gyakorolni a rendvédelem vezetése felett, mert vagy szívességből (elvtársiságból,haverságból, közös érdekből) megteszi a politika által meghatározottakat, vagy beint és nyugdíjba megy, még a "Bohóctüntetés"-t is bevállalták.
A szolgálati nyugdíj évtizedes szabályainak felrúgásával a politika igazi célja a rend és honvédelmi vezetők (mindegyik) feletti hatalom visszaszerzése volt.
Nem tudok furcsa szorzóról, a Hszt.-ben ugyanúgy működtek a szorzók valamennyi szervezetre vonatkozóan. A Hszt. előtt, az 1971. évi 10. tvr. alapján valamennyi munkavégzésre irányuló jogviszony beszámításra került, így egy szakmunkás végzettség esetében indulhatott 14 évesen a szolgálati viszony, és 31 éves korra összejöhetett 17 év. Ebből kiindulva már reális lehet 2-es szorzós beosztásban, a plusz nyolc év megszerzése.
Ezek extrém esetek, a baj az volt, hogy a kormányzati propaganda az ilyen eseteket általánosította, és úgy adták elő, mintha ez lenne a jellemző, és mindenki pilóta meg "kommandós" lett volna.
A rendőröknél volt valami furcsa szorzó alkalmazás, amikor kitört a botrány a járadékossá degradálással, akkor találtak egy rendőrt, aki 31 évesen ment korkedvezményes nyugdíjba.
A csapatszorzó jól jött mindenkinek. Pláne, ha volt a tiszthelyettesnek 3-4 külszolgálata (2-es szorzó). A legfiatalabb tiszthelyettesem (K. Béla zls) 37 évesen ment nyugdíjba, miután kiszervezték alólunk az önálló harckocsi zászlóaljat. Én 41 éves voltam. Soha nem bántam meg. Ráadásul a katonai kollégiumi időm a számítási alapot még megdobta 4 évvel.
"felkészítés a polgári életre" címszóval fut jobb helyeken.
Juhász, Havril, Krizbai idején "rekonverziós program"-ot hirdettek meg. A tüzérdandár 2004-es felszámolásakor(vagyis a fent említett éra csúcs időszaka) a már nyá. Póka ddtbk-ra és rám maradt a MEB működtetése. Ha nincs a megyei munkaügyi központnak egy találomra beadott pályázata, amin nyertek sok milliót és ez találkozott a mi csoportos leépítésünkkel, meg ha nem lett volna a 2000-es átszervezés kapcsán kialakított bizalmi tőke, akkor mi, ha csak a HM támogatására számíthattunk volna, semmit nem tudtunk volna végezni a munka nélkül maradt katona és civil kollégák érdekében. Így viszont a szokásos "targoncavezetői tanfolyam" helyett minőséget tudtunk nyújtani, 300 ezer forintos gyógymasszázs tanfolyam mondjuk a testnevelő tisztnek, vagy ugyancsak 300 ezer forintos pedikűr tanfolyam pénzügyes kolleginánknak. Ja és mindezt lezavarhattuk a felmentési idő alatt, a HM támogatások a nyá.-ba helyezés, elbocsátás bekövetkezte után kezdődhettek volna szerényebb kínálattal.
Ha mi komoly hadsereg lennénk, és a humán úgy működne ahogy kell, akkor senki nem lepődne meg azon, hogy a negyvenes évei felé járó katona polgári életben is hasznosítható végzettséget szerez úgy, hogy őt az már nyugállományúként fogja szolgálni. Ezt a "felkészítés a polgári életre" címszóval fut jobb helyeken. A lengyel hadseregben 20 év a szolgálati idő jelenleg, a briteknél azt hiszem 10 év kell a résznyugdíjhoz, a szlovák rendőrségnél is 20 év volt nem rég a nyugdíjszerző idő. És nálunk? A magyar katonatiszt 43 év szolgálat után, 65 éves korában mehet a honvédségtől öregségi nyugdíjba.
...de ez mellett a kettőezres évek elejére generálta a harmincas éveik közepére nyugdíjjogosultságot szerzők generációját.
Feleségem másoddiplomázni készült. Első összevonásuk után meséli, hogy padtársa a suli után már nyugdíjba fog menni, igazán nem is kell neki ez a diploma.
Gondoltam magamba, jó helyen ülsz, asszony.
Másnap jön, hogy a padtársa tegnap bulizott, egész nap szenvedett a macskajajtól...
Kérdezem; Mi van? A tata bulizni ment?
Erre közli, nem tata, fiatalabb nálad még csak harminckettő. Valami beavatkozó alosztályos, harmincöt évesen tervezi a nyugdíjbamenetelt. Így is történt, neki "kettesszorzós" volt a hivatásos pályafutása.
Igen, az érdekes jelenség, hogy egy átszervezésnél, vagy önkéntes lelépésnél a tiszthelyettes nem esik kétségbe a jövőt illetően. Én azért találkoztam nem egy főtiszttel, aki teljesen kétségbe volt esve a jövőjét illetően. Ennek a nyitja az volt, hogy a tiszthelyettesek nagy része kétkezi munkát végzett, gyakorlatilag csak abban különbözött a civil melóstól, hogy egyenruha volt rajta. Sokuk eredetileg is tanult valami kétkezi szakmát, esetleg dolgozott is már a honvédség előtt. Volt olyan, aki azt mondta nekem egy leépítésnél, hogy nem nagy ügy, a jövő héttől ő már Németországban fog dolgozni kőművesként. A tisztek közül meg soknak csak sima gimnáziuma volt, gyakorlati szakmája semmi, a katonaival meg kitörölhette. Ők be voltak fosva, hogy úristen, holnap már nem vagyok alezredes, mit fogok én csinálni civilként? Ezért azután jó alapanyag lett belőlük valamelyik őrző-védő cégnél. Igen érdekes volt bemenni reggel a munkahelyre úgy, hogy a kapuban a biztonsági őr előtte egy évvel még az egyik ezred parancsnok helyettese volt.
Három zászlóalj "Laca"-jának javasoltuk, hogy ha tudja holnap reggel hova indul és az nem a kocsma, menjen. Na, ők azóta is megismernek és nem félek ettől.
Így aki maradni akart - mert életkora, képzett(len)sége miatt esélye sem lett volna a 90"-es évek közepének civil munkaerő piacán - annak jutott beosztás arra pár évre, amíg meglett a huszonöt.
Természetesen nem így történt.
A beosztás felajánlás alapja a képzettségek, képességek alapos mérlegelésén alapuló, a megalakításra tervezett honvédségi szervezet által támasztott igényeknek legmagasabb szinten megfelelő személyi állomány kiválasztása volt.
97-ben tüzérdandárból vegyes tüzérdandár lettünk. Elrendelték, hogy mindenkivel el kell beszélgetni. Velem kezdték, hogy sajnos neked nem tudunk. Talán pont Benkő Tibinek kellett volna a helyem. Mondtam Papp Gyulával példálózva, hogy vicceltek. Leszálltak rólam. Én vezettem a MEB-et. (munkába helyezést elősegítő bizottság) rengeteg (30+) tiszthelyettesünk élt a lehetőséggel és nem fogadta el azt a beosztást, amit eddig betöltött. Mentek korkedvezményesbe, vagy simán leléptek. Egy év múlva rámatattunk a 30+ tiszthelyettes állapotára. Mindegyiknek több volt a jövedelme, mint a dandárparancsnoké.
Én sok emberrel találkoztam, akik leépítés miatt kikerültek főleg a honvédségtől, de nem csak onnan. Aki mondjuk nyugállományba tudott kerülni, és ezért volt egy biztos pénzügyi háttere, az egyértelműen kisimult, megnyugodott, és pozitívan szemlélte a világot. Aki önként távozott idő előtt, azok az első időben nehézségekkel küzdöttek, de amikor talált magának megfelelő munkát, akkor azok is helyre rázódtak. Volt egy tiszthelyettes kollégám, akitől szívesen megszabadult a közös főnökünk, olyan gondolatokkal, hogy milyen szívás lesz Lacának a civil életben talpon maradnia. Laca, aki már a honvédség előtt is dolgozott a civil életben vendéglátósként, egy év után már a saját vállakozásában dolgozott, szemmel láthatóan jó kedéllyel, és nem éppen csóró szinten élt akkoriban a 90-es években. Azután beszélhetnénk azokról, akik kapásból nyugatra távoztak dolgozni.
Megérdemelte ez a rendőr amit kapott. Mi a fenének játszotta az okostolyást? Ja, mert meg kellett mutatni a luvnyáknak, hogy ő mekkora kan? Emberéletet veszélyeztetett, megsértette a fegyverkezelés szabályait. Jogosan kapta, amit kapott.
Valóban barakkban /léghondicionált/ voltak a már leírt vaságyak, a WC és a fürdő a barakktól elkülönítve konrénerben volt, villanyboylerekkel és napkollektoros rásegítéssel állandó hideg-meleg vízzel.
Az tény, hogy 1978-ban sorkatonaként a kiképzés után jobb körülmények között voltam egy vadonatúj épületben, de a kinti tapasztalataim szerint se jobb, se rosszabb körülmények nem voltak mint itthon.
Ha lenne időm, és megtalálnám azt a videót, amin izraeli újoncok kiképzése látható, akkor megmutatnám. Azon valami barakszerűség volt, kopasz vaskeretes ágyakkal, amire a katona leterítette a hálózsákját. A vizesblokk valami egycsapos mosdókagyló volt, amit többen használtak egyszerre. Az egész különben rettentő koszos, és szemmel láthatóan takarítatlan volt.
Ezt azért cáfolnám. Saját tapasztalataim szerint ugyanaz a felszerelés mint a filmben látható. Vaságy, szivacsmatrac, lepedő, pokróc paplanhuzatban. A sziavacs fejék helyett ott apró szivaccsal töltött párna. Na meg amit otthonról hoznak, mert ott ez nem probléma.
Emlékeztetlek, hogy a kiképző tábor az nem szálloda. A világ legjobb hadseregének tartott izraeli hadsereg katonája elsírná magát örömében, ha a kiképzésen ennyi fektető anyagot kapna. Ott ugyanis kopasz vaságy, a saját hálózsákja, és a kulacsában tárolt víz a felszerelése.
Ja és még felhívnám a figyelmet az álomtitkár úr mögött pár másodpercre megjelenő emeletes vaságyakra, szakadt matrac, pokróc, ágynemű minek? Ez kell az olimpikonoknak!
Nekem a cikk címében lévő "is"-sel van csak gondom. Szerbia a megrendelésekkel dúsan ellátott Airbustól rendelt, mi meg a csődközeli állapotban lévő brazil cégtől. Származhat az "is" onnét is, hogy a szerző keveri az utasszállítót és a rámpás katonai szállítót, arról nem is beszélve, hogy a "nem kormánygépeke"t nem az Airbustól vettük, hanem egy befuccsolt légitársaságtól 9 évesen használtan. https://honvedelem.hu/hirek/szerbia-is-az-airbus-katonai-szallitogepet-valasztja.html
Ahogy szokták mondani, mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Az ezredes úr úgy járt, mert nagyon kapaszkodott a székébe. Tüzér kollégád biztosan eltudja mondani azt, miért is jó időben lelépni a színről.
Az előteres zászlós, pöcsös titkárnő fészkelődik:- Főnök, van ez az átszervezés én mennék. -Józsi te hülye vagy, előttünk s fényes jövő! -Főnök én mégis mennék! -Mennyé, ha ilyen hülye vagy! Jubileumi, meg minden, a zászlós a plafonnal megy dec 31-én. Jan elsején a szocik emelnek rajta 20%-ot. Április végén jön a bizottság, ezredes úr sztantye pazsalujszta! Az ezredes is megy ugyanazzal a plafonnal,mint a zászlós, csak azon a Fidesz nem emel semmit.
Bocsánat, kérdőjel akart lenni a mondat végén, mert nem tudom, hogy pontosan mikor törölték el. Az akkori kerületi határőr igazgató pont előtte vonult nyugállományba, neki valamikor 2010 körül lépte csak át a 200 ezret a nyugdíja, azt is úgy, hogy közben dolgozott velünk, és kapta a fél százalékokat.
Még valami eszembe jutott a nyugdíjaddal kapcsolatosan. Ha érdekel, akkor az eddig kapott járadékodat emeld meg 15%-kal, majd az így kapott összeg, és az újonnan megállapított nyugdíjad közötti különbséget vizsgáld meg. Ha akkor is nagy a különbség, akkor megérte dolgoznod.
Hát ha mondjuk húsz éve mentél nyugállományba, akkor lehet hogy a fizetésed több volt mint az eredeti nyugdíjad, ezért soknak tűnik az újraszámolt nyugdíjad. Aki viszont tíz éve ment nyugállományba, és a járadéka valahol 250-300000 Ft- között van, annak nem biztos, hogy megéri minimálbér 18 szorosáért dolgozni.
Tavaly szeptembertől újra teljesjogú nyugdíjas lettem a járadékosság után.
Hallottam, hogy a nyuggerként-járadékosként legolgozott idő alapján újra lehet számoltatni a nyugdgíjat, és mivel az első nyugdíjba vonulásom óta végig dolgoztam, beadtam az újraszámolási igényemet, és csak a járadékos időre vonatkozó munkáltatói papírokat kellet beadnom.
Több mint egy évig ültek rajta, de hétfőn megjött az új nyugdíjmegállapító határozat.
Leesett az állam annyival emelték a nyugdíjamat, ráadásul visszamenőleg tavaly szeptembertől, így jut bőven szaloncukorra.
Szóval akit érint adja be az igényét, még be se kell menni, én ügyfélkapun keresztül indítottam az eljárást.
Talán ebben az írásban van a nyitja, hogy miért nem csökken a honvédség létszáma, hanem növekedik. Ha nem engedek senkit távozni a honvédségtől, akkor persze hogy nő a létszám, viszont nagy a veszélye, hogy beleszarnak a távozni nem tudók a levesbe. Szenes nyilatkozott. A belengetett 6 havi fegyverpénz sem olyan önzetlen, mert plusz három évet kellene érte szolgálni.
Ó dehogyisnem ismerlek. Hosszú éveken keresztül volt alkalmam találkozni veled. Pontosan azt tetted akkor is, amit most ebben az írásodban. Kioktató stílusban osztottad az észt mindenkinek. Nagyon helyesen tette a főtörzs, hogy leckét adott, mert sokan gondolták úgy, hogy ha tegeződnek, akkor többet engedhetnek meg maguknak a másikkal szemben. Én nagyon kevés emberrel tegeződök, volt olyan elöljáróm, aki felajánlotta a tegeződést, és én visszautasítottam. Én katonák között-tábori tüzérek között nőttem fel, és sok mindent megtanultam közöttük. Én nem tudom melyik szakma terén sértettem meg itt valakit, az biztos, hogy tüzéreket szakmai oldalról nem sértegettem itt, mert én nem vagyok tanult tüzér. Pedig rátok férne. Arról biztosíthatlak, hogy engem nem küld senki-sehova karakter gyílkolászni, mert nem létezik a földön olyan ember, aki erre engem utasíthatna.
Na, most már biztos, hogy nem ismersz, csak vagdalkozol, mint azok a kőfejű talpas nehéztisztek, akik azt is képtelenek voltak megérteni, hogy a roham terepszakaszán hiába akar megállni pontosítani, úgysem fog látni semmit.
1975 kora telén ajánlottam föl a tegeződést egy kollegámnak - főtörzs volt, olyan leckét kaptam abból, ahogy elfogadta, hogy egész életemben kerültem a tegeződést, ha nem volt/lehetett kölcsönös. Csendőrpertuban soha az életben nem voltam senkivel, ha azonnal nem váltott valaki tegezésre, megkértem rá, vagy visszaváltottam önözésre.
A stílus maga az ember - és hát a stílusod magáért beszél. Amúgy is érdekes a kétpólusú hozzáállásod a topikhoz. Ismerős módszer szakmai kérdésekben személyeket sértegetni. Lehet, hogy most ideküldtek egy kicsit karaktergyilkolászni?
Ezzel a személyeskedést magam részéről befejeztem, persze - ha akarod - te folytathatod.
Isten mentsen engem attól tüzér, hogy én veled egyenlő fél legyek. A hideg is kirázott attól a beképzeltségtől, ami körüllengett aktív korodban is. Úgy tegeződtél akkoriban, amit régen csendőrpertunak hívtak.
Itt kicsit meg lehet (indirekt modon) taksalni, hogy milyen veszelyforrasok leselkedhetnek az MH-ra ...
Az MI6 vezetője első nyilvános beszédében kijelentette, hogy Kína, Oroszország, Irán és a nemzetközi terrorizmus jelenti a négy legnagyobb biztonsági problémát az Egyesült Királyság számára.
...
Az Egyesült Királyság külföldi hírszerzésének főnöke arra figyelmeztet, hogy Kína és Oroszország arra hajt, hogy olyan mesterséges intelligenciát fejlesszen ki, amely újraformálja a kémkedést és a geopolitikát a következő 10 évben.
A jó előbb nézegettem pár írást erről a fon lófütyitől, de valahogy most nem használja ez a von Jásdi nevet. Lehet hogy sokan kiröhögték ezt a cipészt, aki azt állítja magáról, hogy iparművész. Egyik írásában dicsekszik azzal, hogy 2011-óta a minisztériumban közalkalmazotti státuszban van. Érted, egy évtizede az adófizetők pénzéből jól megfizetve bohóckodik ez a faszi.
Ja persze itt csak nagyon fedetten lehet valakit megszólítani. A nyugger sok nyugdíjasnak nem tetszik, a tata meg az öreg muksóknál veri ki a biztosítékot. A legegyszerűbb valakit a nevén szólítani, főleg ha ez nem is szenzitív adat részéről. A te fedőneved is milyen fantáziatlan. Csak egyszerűen "tüzér". Múltkor is meg lettem szólva, mert valami fasz tüzér írt egy levelet, és téged gondoltalak szerzőnek, amit te hárítottál. Szegény AVH meg azt sem tudja melyik tüzér fedőnevűt figyelje a tüzér fedőnevűek közül.
Ezt a Blasius Hautzinger von Jásd nevű figurát 145000 környékén alaposan kiveséztük, Éhesló rendelte ki magát védőjének. Ha pasi a velikaja oktrabszkaja idején létezett volna, akkor ő sütötte volna el az Avróra halyóágyulyát
Amikor a Krizbai-Sipos tandem megalakította a MH Kulturális Szolgáltató Kht.-t és a HEMO-k fennhatóságuk alá kerültek, mentem az igazgatónőhöz, hogy Gabriella, mint 85 óta minden évben, most is jönnénk december 4 környékén a Szent Borbála bálra, beszéljük meg a részleteket. Egy pillanat alezredes úr, nézem a naptáramat: dec 4 Comenius oktató Kft.-nek foglalt, dec. 5 Tena Lady termékbemutató, stb., stb, .... ... alezredes úr mit szólna a január 14-hez? -Gabriella, semmit! Attól kezdve városi éttermeket béreltünk ki.
A ZMKA-n voltunk osztálytársak Póka Ferivel. Osztályfőnökünk Fekete József alezredes volt. Amikor Fekete ezredes a KLKF tüzér tanszék vezetője lett, talált Szentendrén egy Szent Borbála (NATO kompatibilisen St. Barbara) szobrot, rendbe rakatta a környékét és valahol a 80-as évek elején a tüzér tanszékkel, hallgatóikkal megrendezte az első Borbála napi megemlékezést. Kapott a pofájára rendesen a KLKF KISZ bizottsága részéről, hogy a klérus uszályába került. Ferivel mi 85-ben szövetkeztünk a tü ezred vezetésére. Első akcióink egyike volt, hogy Fekete Jóska példáján lelkesülve megrendeztük az első Szent Borbála bált. Néhány év után megalapítottam a Szent Borbála helyőrségi szociálpolitikai alapítványt, attól kezdve az alapítvány volt a bálok rendezője. Amikor minden alakulat megszűnt kénytelen voltam az alapítványt felszámolni. A maradvány pénzünket, 3,5 millió forintot, az MH Szociálpolitikai Alapítványnak utaltam át, arra nem méltattak, hogy megköszönjék.
Az erőmű csarnoka nem jó megoldás. Közel a lakótelep és a 8-as főút. Fűzfőn az összes olyan létesítményt tönkre tették, eldózerolták ami alkalmas lehetne. Peremartonban a volt Ipari Robbanó területe alkalmas lehetne de azt megvette egy magán cég. De nem is a terület a nagy gond szerintem, hanem a munkaerő. Nagyon kevés szakember van aki robbanóanyag gyártó üzemet közelről látott. Lelkes amatőrök alkalmazásával pedig borítékolható a rendkívüli esemény.
A Nike-Fiocchi utolsó igazgatója gimnáziumi osztálytársam. A három évvel ezelőtti osztálytalálkozón beszéltem vele utoljára. Volt szellemi kapacitásuk, beszállhattak volna a Z2026-ba, de nem voltak eléggé fideszközeliek.
Fűzfő gyártelep szét van cincálva már évtizedetek óta. A területén mindenféle cégecskék működnek. Ha ott lőszer, és robbanóanyag gyárat akarnak, először a maradványokat tisztára kéne gyalulni, és nulláról kellene felépíteni több üzemet is. A várpalotaiak meg nem véletlenül idegesek, mert a kertek aljába akarják a katonai tábort Orbánék, és most még ezt a robbanóanyag gyárat is a nyakukba akarják rakni. Ezzel a két beruházással lakhatatlanná válik a környék.
Aszongya Várpalotára. Szerintem fűzfő ott áll kihasználatlanul. A november 7 erőmű csarnoka ott áll kihasználatlanul. Nem tudom ki, hogy használja a volt alumínium kohót. Remélem nem zöldmezős beruházást akarnak.
Az, hogy az Orbán kormány hová akar robbanóanyag gyárat építeni, az sok mindentől függ. Meg kell érniük, nyerniük kellene kétharmaddal a következő választáson, illetve pénzt kellene szerezniük valahonnan. Egyelőre azonban Orbán írásban könyörög az EU illetékeseinek, hogy adjanak neki pénzt. Az EU azonban behúzta a féket, és intett egy nagyot, így viszont nincs miből lenyúlni.
Ez arra emlékeztet, amikor elmentem a civilek a Zengőért mozgalom lakossági fórumára, szót kértem, és elkezdem magyarázni, hogy a radar jól fókuszált sugara nem megy a horizont alá, a radar az eget kémleli. A CZM vezetője, egy patológus azonnal megvonta tőlem a szót, a mikrofont kicsavarta a kezemből. Később is eljártam ilyen rendezvényekre, többször kerültem lincs közeli helyzetbe.
De az aktuális esetnél az ürge már nem a honvédség tagja, mert szolgálati viszonya időközben megszűnt. Ismerjük ezt, rendőréknél szokás, hogy ha valaki disznóságot csinál, akkor megkérik, hogy villámgyorsan szereljen le. Így nem lehet azt mondani, hogy a testület tagja van eljárás alatt.
Persze tudom, a jövőben bármi megtörténhet, a pillanatnyi jelenről írtam. Sokkal figyelemreméltóbbnak tartom a szerbek előrelátását, ami itt a meccsekre való felkészülésben nyilvánul meg.
Megjelent a hír, miszerint a magyar tábornoki kar, és a szerb tábornoki kar összecsapott a szokásos kispályás focimeccsen. Ebből én a következőket vontam le: A szerbek nem igazán akarnak megtámadni minket. A szerb tábornokok tudatosan, és rendszeresen edzenek ezekre a meccsekre, a magyar tábornokok meg edzés nélkül nekifutásból akarnak győzni. És végül a képek alapján az látszik, hogy mindkét csapat tagjai beteg emberek, mert szinte mindegyiknek be van fáslizva, vagy kötve a lába, némelyiknek még a képen is szépen látszik a szar viszere.
Bocsánat mondta az újonc észbekapva. Nem ismerem még a rangjelzéseket. És megemelte a sapkáját. Alázatos tiszteletem Nevem Van Nevem van, de ez nem fontos
A századparancsnok úgy nézte, mint aki kísértetet lát. Talán ez volt a világtörténelemben az első eset, hogy egy katona megemelte a sapkáját köszönésképpen."
Mondjuk azt nem értem, hogy az '56-os OSE miért nem számít magyar győzelemnek.:-) Az is egy jó kis magyar-magyar összecsapás volt, magyar sikerrel a végén. A külföldi csapatok segítsége meg sok más esetben sem volt kizáró ok.
Magyarország a katonai kihívások, az instabil államokból érkező fenyegetések középpontjában áll mondta Benkő Tibor egy keddi várpalotai lakossági fórumon. Szerinte a biztonsági környezet gyors változása miatt, nagy jelentősége van a 2017-ben indított haderőfejlesztési programnak. Visszafelé mutogatva azt is állította, hogy Magyarország NATO-csatlakozásának időszakában túlértékelve és félreértelmezve a szövetség által nyújtott védelmet, biztonságot , úgy vélték, csökkenteni lehet a honvédségre fordított pénzt.
Óriási tévedés, a költségvetését a haderőnek az Orbán kormány csökkentette 2012-ben 42%-kal és tartotta ezen a szinten 2017-ig
Aki dolgozott már nagyemberek keze alá, az pontosan tudja, hogy típusszövegek vannak-mostanság szöveg paneleknek mondják, amit csak át kell pofozni az aktuális helyzetre. Senki sem ellensége magának, hogy mindig nulláról agyaljon ki valami új felolvasni valót. Az előadók meg szeretnek olyan szövegeket előadni többször is, ami kedvező fogadtatásra talál a publikumnál.
Lehet, hogy ez a szarházi nem a legutolsó szerződéses katona volt, és tartani lehetett a fenyegetőzésétől? Különben ki kell neki osztani egy műanyag lakatot a börtönben.
Én arra azért mernék fogadni, hogy nem sajátkezűleg nyálazta össze ezt a fényes listát. Kiadták valamelyik jólfizetett senkinek a feladatot, az meg hazafelé a metrón az okostelefonján kiguglizta Benkőnek.
A száraz törvény volt érvényben a leningrádi akadémián is. A magyar csoport vezetője elment a külföldi tanfolyamok parancsnokához, hogy a két végén lesz a magyar tüzérség napja, amely annak állít emléket, hogy 1523-ban a nógrádverőczei csatában a szénaboglyák mögé bújtatott tucatnyi magyar ágyú kartács tűzével meglepte a rohamozó török lovasságot, olyan mennyiségű döglött ló és döglött török maradt a csatatéren, hogy a további rohamtól elálltak. Ez olyan jelentőségű esemény volt, hogy erre inni kellett. A csapat hazajött, ment ki a következő váltás. Az ezredes viszont beírta a naplójába a magyar tüzérség napját és amikor eljött az ideje, rákérdezett az új csoport parancsnokára, hogy idén hogy tervezik az ünnepséget, az meg csak nézett ki a fejéből. Lehet, hogy a miniszter ezt a csatát is beszámolta?
Ugye vannak veszelyes(ebb) szakmak is. Ilyenek a tetöfedö, toronyhaz-vasszerelö, villanyszerelö, valamint a katona (is, akik allandoan fegyverekkel babralnak, söt, ha gebac van, akkor egymasnak meg fegyverekkel artani is kivannak) ... Ezen szakmakban az aldozatokat külön rubrikaban is vezetik ... ök ezt valasztottak hivatasnak ... ezt vallaljak ...
Pedig minden evben kiadnak a a fönökeik a vedelmükre, az egeszsegük megörzesere (vilagmeretben) többszaz milliard $-t (azt az ~1900-2000 kiadott katonai milliardbol ... ami a vilag GDP-jenek kb. a ~2%-a) ...
Nem igaz amit mond, mert általánosít, mindenkire ráhúzza az elképzelését. Én személyes sértésnek vehetem amit mond, mert én egyáltalán nem iszom alkoholt, de az apám aki hívatásos katona volt, az sem ivott soha sem a laktanyában, sem más katonai elfoglaltság közben. Sőt az kell mondanom, meglepően kevés iszákos hivatásossal találkoztam a honvédségnél. Különben jó lessz, ha kussban lessz ő is, mert elég csak ránézni a képére. Egri katonai kollégista volt, nekem pedig több kollégám is odajárt, és olyan történeteket meséltek ivás, és bulizás, meg randalírozás fronton, hogy ihaly. Tudok olyanról, aki részegen kiesett a katonai kollégium ablakából, a virágágyásra. Nem a honvédségnél tanultak meg inni. Én aki a polgári életből kerültem hajdanában a katonai főiskolára, nagyon csodálkoztam, hogy a velem egykorúak, akik a katonai kollégiumokből érkeztek, milyen züllött alakok voltak.
Különben tessék már elgondolkodni azon, hogy a Néphadsereg tudta volna nyújtani azt a teljesítményt, ha hülye alkoholisták vezetik. Ne felejtsük, hogy akkoriban a katonák rengeteg gyakorlatra, éleslövészetekre, és más olyan elfoglaltságokra jártak, ahol a részegség emberéletbe került volna. Jártak árvízvédelemre, építettek lakásokat, vasutat, résztvettek mindenféle akkoriban szokásos népgazdasági munkán. Kopasz hadnagyként az első osztályparancsnokom antialkoholista volt, aki még az ezredbálon is üdítőt ivott, tűzzel vassal irtotta az ivás minden formályát, és kibaszottul odavágott annak a katonának akiről kiderült, hogy ivott. Később még volt több ilyen főnököm, és kollégám is. Éppen ezért Ruszin hülyeségeket beszél. Nem mellékesen a saját volt tanárait, oktatóit degradálja le, akiknek köszönheti, hogy szakmát adtak a kezébe, és megfutatták, hogy előrébb jusson. Én még emlékszem, amikor a Ruszin végzett, és előjött, hogy ki mondja a tiszti esküt a Kossúth téren. Mondták a Ruszin a Kossúthról. Néztünk egymásra, hogy ki a faszom az a Ruszin? Volt más jelölt is, de felülről mondták, hogy neki "kell" előmondani az esküt. Na hirtelen enyit erről a faszról.
A nagyvilagban van (jelenleg) ~8-10 millio aktiv katona (attol függ, hogy kit es hogyan szamolunk aktiv katonanak). Ha abbol meghal evente (harci cselekmenyek következteben, aminek nagy resze lüvöldözes) ~180 000, akkor az ~0,2 %. Ennek nagy valoszinüseggel meghal evente ennel joval TÖBB katona betegsegekben (esetleg mentalis betegsegekben) ... valszeg a tetöfedök baleseti aranyai is ennel magasabbak ...
Na jó, de ezt korábban leírtuk, hogy az alkoholizmus komoly probléma volt nem csak a honvédségben, hanem az egész társadalomban (sőt, most is az), tehát amit mondott, az így tárgyilagosan igaz.
Életműdíjat kapott Borsits tábornok, volt vezérkari főnök-Ruszin tábornok meglátása szerint alkoholista tiszt, aki a régi, és az új rendszerben is szolgált. És Ruszinnak volt bőr a képén odaállni e mellé a nyugállományú tábornok mellé, aki akkoriban nagyjából 150000 főnek parancsolt, míg Ruszin jó ha 15000 főnek parancsol.
"A SzBESz-nál egyes dolgok értelmezése-értékelése ilyesféle módon működött. "
Az lehet, telejesen rendben van, mi meg komplexen próbáltuk oktatni, az Rtv.-től a jogesetek elemzéséig.
A fegyverhasználatok elemzését anno, elég sűrűn kiadták, ez része volt a tiszthelyettesi, később a szakközépiskolai tananyagnak. ma nem tudom, hogy mi a helyzet.
Ha már nyelvészkedünk, akkor amúgy a BM rendelet bizony csupa kisbetűvel írja, és az a jogforrás.:-)
De parancsolj, hagyomány tiszteletből itt van a 77-es és a 85-ös csupa nagybetűvel, széles a választék.:-)
Hogy ennek a helyzetnek messzebbre vezető okai vannak (alulfinanszírozott a rendőrség is, mint az oktatás vagy az eü), az nyilvánvaló.
Az viszont nem igaz, hogy "szennyest pedig sehol nem teregetik ki, mert előnytelen következtetéseket lehetne/kellene levonni".
Ha nem is megyünk messzebbre mint addig az esetig, aminek az apropóján ez a téma előkerült: a polgári repülésben minden, személyi sérüléssel járó eseményt kivizsgálnak és a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák.
Egy fegyveres szervnél -- érthető okokból -- nem kell minden részletet nyilvánosságra hozni, de a végső következtetéseket, tanulságokat és a következményeket igen.
A rendőrségen is a rendelkezésre álló erőkből gazdálkodnak.
Különféle okok miatt kimaradt az állományból egy generáció. Korábban volt olyan nézet, hogy 3-4 évnél kevesebb szolg. idővel rendelkező csak járőrtárs lehet.
Napjainkban -kényszerből- kevés élet- és szolgálati tapasztalattal rendelkező fiatalok intézkednek önállóan. Nem véletlen a létszámhiány és fluktuáció sem.
A szennyest pedig sehol nem teregetik ki, mert előnytelen következtetéseket lehetne/kellene levonni.
Valóban nem igazán... a Rendőrség Szolgálati Szabályzata (így nagy betűvel, mivel ez a mű címe; a szolg.szab. kis betűvel írandó) hivatkozási alapként került szóba!
A vele kapcsolatos utasítás, irányelv, intézkedés, rendelet, stb. ebben a kontextusban nem igazán nélkülözhetetlen - bár lehetne még sorolni a jogszabályi hierarchia egyéb összetevőit, szükségtelenül.
A hsz. némi súlypont eltolódást eredményezett, ui. én az intézkedésről, annak következményeiről és zárt körű szakmai értékeléséről elmélkedtem és nem annyira a jogszabályi hátteret firtattam.
Egy történet jut eszembe: A New Yorki Metropolitanban a Bolsoj bemutatta Csajkovszkij Hattyúk tava c. balettjét. Az előadás utáni sajtótájékoztatón egy firkász megkérdezte, hogy a szerző tényleg bxzi volt? A direktor válasza: igen, de nem erre vagyunk büszkék - tehát a súypont tologatása...
A SzBESz-nál egyes dolgok értelmezése-értékelése ilyesféle módon működött.
"A rendkívüli események értékelése alkalmával általában felszínre kerülnek mulasztások, szabályszegések. A hivatkozott esetben is ez történt."
Viszont ha nem csak a rendkívüli eseményeket értékelnék, hanem a napi működést, akkor valószínűleg az derülne ki, hogy ha minden szabályt betartanak, akkor nem küldhet ki járőrt az utcára vagy intézkedni.
Jobb híján kiküldeni, és reménykedik, hogy nem lesz belőle nagy baj (általában nem szokott).
Cserébe ilyenkor meg eltussolják az ügyet, mert különben ez az egész kiderülne.
Nem az a gond, hogy "az értékelők csak észrevételeznek-javasolnak, de a továbbiak már a különféle szintű és érdekeltségű parancsnoki körben realizálódnak", hanem hogy ez mindenféle nyilvánosság teljes kizárásával zajlik.
Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy az észrevételek-javaslatok elsikkadjanak.
Egy ilyen busz menetrendből derült ki, hogy 1994-ben (94!! rendszerváltás után négy évvel), hogy naponta egy tucat nehéztiszt utazik Budapestről Pusztavacsra, ők a VSZ rendszeresítési bizottságának magyar szekciója.
Nem igazán, a Szolg. Szab. inkább keretszabály e tekintetben. A részletszabályokat ORFK utasítások tartalmazzák, pl. őr- járőr szabályzat, intézkedéstaktikai utasítás. A gyakorlati képzés is a 18/2008. ORFK ut. alapján megy. (Úgy tudom, hogy nincs újabb.)
A Rendőrség Szolgálati Szabályzata /+módosítások/ tulajdonképpen stratégiai-taktikai rendszerezés, ami az intézkedési protokollt is tartalmazza.
Vonatkozik a parancsnoki és a végrehajtói állományra, benne foglaltatik többek között a szolgálatba lépés előtti eligazítás, felszerelés ellenőrzése, stb.
Parancsnoki/ügyeletesi mérlegelést igényel, hogy az aktuális intézkedés az adott állománnyal -felkészültség,felszereltség- végrehajható, befejezhető-e?
A rendkívüli események értékelése alkalmával általában felszínre kerülnek mulasztások, szabályszegések. A hivatkozott esetben is ez történt.
A miniszter egyszerűen hazudik. A haderő részletes létszámát az országgyűlés határozza meg. 25/2018(X.31) részletezte az állománykategóriákat, és a végösszeg 37650. Ezt hatályon kívül helyezte a 24/2019(VII.2) amely annyira "részletes", hogy csak a végeredményt írja le:37650 fő. Pár hónapra rá jött az 1671/2019(XII.4) ami már fékezett habzású:ti 5000, alt 9000, legs 8900, ti jelölt 800, alti jelölt 250, honv alk 5900, össz 29850. Jelenleg ez van érvényben, de ez csak vágyálomként, ha egyszer véget érnek majd a kínjaink és mi leszünk a térség... akkor lesz ennyi. A 2020-as zárszámadás indoklásában van két szám: 2019 26621, 2020 27483. A költségvetésben évek óta 28001 szerepel. 2020-ban a miniszterelnők számba vette a pandémiában bevethető katona létszámot: katona 23950, tartalékos 9381, 5 éven belül leszerelt katona 10649. A 23950 valószínűleg a tárca valódi létszáma honvédségi alkalmazottakkal együtt. A lényeg, ha létszámról van szó a HM akkor is hazudik, ha kérdez.https://honvedelem.hu/hirek/ujabb-negyszaz-katonat-vezenyeltek-a-korhazakba.html
Ilyen körülmenyek között ugy tünik van az emberisegnek mas feladata is, mint a ("katonai)hösök", esetleg (aldozatok) generalasa a tarsadalmi szimpatia erdekeben) ...
Ebböl (szerintem) az derül kifele :-), hogy nem a haborukon van mar JELENLEG a fö hangsuly (a beke pedig nem csak "atmeneti szünet a haborusdikban, (mint a törtenelem soran altalanos volt)"), hanem az lett az "alapallapot", a konfliktusok pedig (inkabb) kivetelnek szamitanak (azok is csak a vilag legelhagyatottabb flekkjein, hiszen mar nem csak 1-2, hanem ~8 milliard ember nez ki a fejeböl (sokan tanacstalanul) ... Vagyis ezen a területen is (az utobbi nehany evtizedben), radikalis valtozasok törtentek ...
Megint előkerült ez az idegenlégiós közelharc kazetta téma:)
Egyszer már el lett mondva hogy nincs ilyen specifikus közelharc, miért nincs és kik a felelősek a francia hadseregben a közelharc témában, milyen hagyományokhoz nyúltak vissza, miként változtatták időnként a kiképzést.
Kicsit offtopic, de személyes véleményem az, hogy amikor már a csávó elővette a kést, onnantól a rendőrnek sok esélye nem volt, csoda, hogy egyáltalán sikerült lelőni. Hogy hogyan kerültek olyan helyzetbe, hogy idáig eljuthasson, nos, az egy másik kérdés, ezt biztos széjjel elemezték, de életszerűen kezelve az ilyen helyzeteket (hangoskodás a folyosón kategória), háááát, nagyon mást nem igazán tehettek volna.
"Kettős könyvelés" működik! Szakemberek elemezték, értékelték a rendőrök elleni késes támadás körülményeit és mulasztások, hibák sorozatát tárták föl. Sajátos jelenség, hogy az értékelők csak észrevételeznek-javasolnak, de a továbbiak már a különféle szintű és érdekeltségű parancsnoki körben realizálódnak (?) és onnan származnak a publikus közlemények.
Kifelé áldozatokat és hősöket kell produkálni részben a mundér védelme, részben a társadalmi szimpátia elérése érdekében.
Hasonló panel megoldások működtek szinte minden katonai, rendőri, stb. rendkívüli esemény alkalmával.
Na azt hiszem megvan a nyitja miért aggódott annyira a fotósnő a tatai libák miatt, és miért fenyegetőztek feljelentéssel a helikopter miatt. Egy másik elvakult társaság ugyanis-nevezhetem bulinak, rendezvényt tart a tónál, amihez szüksége van a több tízezer libára. Ha nincsenek ott a libák, akkor befuccsol a rendezvény.
Az honvédség egész története tele van eszetlenségekkel, egészen az 1867-es megalakulásától. A frissen bekerülők egy ideig kapkodják a fejüket, az agilisabbak harcolnak ellene, egy idő után azonban a nagy többség azt mondja, szarok rá, csak legyen már vége a napi munkaidőnek, a másik része meg veszi a kalapját, és idő előtt távozik a cégtől. Könyveket lehetne írni arról, hogy nálunk mindent túl akarnak teljesíteni, még a józan ész ellenére is. Természetesen csak azokat, ami az állománynak szar, és megnyomorítja őket fizikai, és pszichikai értelemben is. Soha nem vette át a honvédség vezetése más hadseregektől azokat a jogszabályokat, ellátási metódusokat, kiképzési eljárásokat, szociális gondoskodást, ami jobbá, esetleg logikusabbá tenné a katonai szolgálatot, hanem valami torz-lehetőleg felesleges plusz energiát igénylő, de "magyaros" megoldásokat eszeltek ki mindig is. Nagyon egyszerű példát mondok erre. A magyar katona a gyakorló zubbonyát mindig betürte a nadrágba, méf 40 fog melegben is. Egészen a legutóbbi évekig kellett várni, hogy már nem kell betűrni a zubbonyt, így kényelmesebb, és jobban szellőző lett az öltözet. Vagy egy picit régebbi kedvencem, a kinzóeszköznek sem utolsó nyakig begombolt gyakorló ingen viselt nyakkendő a gyakorló öltözetnél. Tudjátok milyen prímán lehetett abban kúszni terepen? Soha nem értettem mi a célja a nyakkendős gyakorló öltözetnek.
A beteges titkolózás nem csak a fegyveres szervezetek sajátja ezen az égövön, hanem úgy általában az államigazgatásé.
Pedig az okos ember a más kárából hibájából tanul, csak ennek nincs (sincs) kultúrája.
A magánszférában, még a profithajhász üzleti világban is van kultúrája a hibázásnak (és az abból való tanulásnak), vannak fuckup rendezvények, általában iparági bontásban, ahol a résztvevők (cégvezetők) nyilvánosan beszélnek egy-egy komoly elbaszarintásról és főleg a tanulságokról.
Most képzeld el, hogy a rendőri vezetés kiáll ezzel a késes üggyel és elmondja, hogy mi is volt itt a probléma. Hogy mondjuk nincsenek rendesen felkészítve a járőrök egy ilyen helyzetre, mert nem megfelelő a kiképzési tematika. Vagy megfelelő, de nem oktatják rendesen. Vagy oktatják rendesen, de nincs alkalmuk rendszeresen gyakorolni, vagy stb.
A honvédségi késharcversenyről szerintem már írtam korábban, ha nem, akkor a lényeg az volt, hogy ott civil nem győzhetett (csak nekem erről nem szóltak időben), akkor is, ha hülyére lettek verve, inkább idő előtt lezárták a versenyt. Lövész versenyen ismerőseim pont ugyanezt mesélték, csak más eszközzel. Innentől kezdve mondjuk úgy, mérsékelten motivált az ember, hogy ennek a kontraszelektált bandának bármit is segítsen.
Igen, alapvetően én is egy több összetevőből álló sajátos mentalitás kifejeződését látom benne. Nem tudom mennyire sajátosan magyar például, hogy összerakunk sokszor önmagukban is problémás részeket, majd ezt nyakon öntjük agyatlan erőlködéssel (Ők lenyomtak száz fekvőtámaszt? Mi nyomjunk ötszázat! Vagy: rakjunk össze valami pofán verős, földhöz b.szós izét, az utóbbit lehetőleg köves talajon gyakoroltassuk, mert az a kemény, aki ezt csinálja). Aztán a másik, hogyha valami gebasz történik, akkor hallgassunk, amíg el nem felejtődik, majd lélegezzünk fel, hogy ezen is túl vagyunk. Pl. a tavaly decemberi újpesti késes támadásról, amikor a rendőrnő lelőtte a támadót alig lehet valami szakszerű elemzést találni. Pedig akár egy katona, aki épületharcba keveredik, vagy akár egy érdeklődő civil is rengeteg tanulságot vonhatna le belőle. Ki, merre, hogyan mozgott vagy mozoghatott volna, hogyan és mit csinált vagy csinálhatott volna (pl. az általad említett kés elleni védekezés), miért kellett annyit lőni, miért nem hal meg mindenki rögtön egy (kettő, három, n számú) lövéstől. Lehetne rajzokat, animációkat csinálni, akár színészekkel eljátszatni (erre egy csomó példa van az USa-ból), de ugye a felfogás az, hogy a civilnek ehhez semmi köze, berken belül meg majd megoldjuk valahogy. És nem tanítjuk meg a hivatásos állományt védekezni, meg ölni, mert az veszélyes:).
Jöttek haza tisztjeink Szolnokról súlyos sérülésekkel. Szentendrén egy Furkó alól szabadult rambo tartott kiképzést tiszt, tiszthelyettes hölgyeknek, szintén nyolc napon túl gyógyult. A legkirívóbb eset volt, hogy az akadálypályán az ablak után volt egy gerenda, amin végig kellett futni, a végén ott várt egy aluminium rúd, azzal onnét a magasból kellett a következő árkot át rúdugrani. Ezt már valamikor tisztiiskolás koromban kiiktatták a sok baleset miatt. Ez a rambo valahonnét előszedte az alu rudat, a százados asszonyt ugratta, ő természetesen a homokkal feltöltött árok beton peremére esett, hónapokig járt a kórházba amíg rendbe jött.
Alapvetően semmit, sőt, ahhoz képest, hogy a srác ebben a küzdés formában képzetlen volt, földre vitte és gyakorlatilag befejezte a karate mestert. Innen már csak a sértett egó dolgozik, hogy csak azért is belekényszerítem egy olyan szabályrendszerbe, amibe megverem. Ez is egy nagyon komoly probléma az egész magyar mentalitással. Az edzőnek, oktatónak nem az a feladata hogy leüsse a tanítványát, hanem az, hogy kiképezze. Lehet sparringolni, de mindenkivel a saját szintjén.
Elég érdekes felfogásban oktathatott. Abból mit lehet tanulni, ha az erősebb, képzettebb csak azért is leüti a kezdőt? És ezt egy barátja írta:
"Abban az időben talán mi, a mélységi felderítők töltöttük a legtöbb időt táborokban, akkori kifejezéssel élve kihelyezéseken, hiszen szinte minden kiképzést (búvár, ejtőernyős, hegyi, speciális távírász, téli, túlélési, vízi) összevontan, tábori körülmények között hajtottunk végre. Kivétel talán a közelharckiképzés volt, amely Furkó Kálmán főhadnagy aktív közreműködésével történt. A sorkatonák kiképzése a tisztek és tiszthelyettesek feladata volt, kivéve néhány speciális tudást igénylő szakterületet, mint például az ejtőernyős-kiképzés, a közelharckiképzésésa búvárkiképzés. Ebben az időben a sorkatonai szolgálat 3×8 hónapos kiképzési időszakot foglalt magában, és a kiképzést az időszakokhoz tartozó alegységek, jelen esetben a négy MFCS (kb. 40 fő) együtt hajtotta végre. Itt Ambrus János őrmesterrel, Gál István alhadnaggyal és Juhász Sándor törzsőrmesterrel aki a műszaki mélységi csoportot vezette szolgáltam együtt. Én egy második időszakos katonákból álló mélységi felderítőcsoportot kaptam, ami azt jelentette, hogy ebben a kiképzési ciklusban került sor a Furkó főhadnagy által vezetett közelharckiképzésre is, amely ugyan a kiképzési program szerint összesen 30 órát jelentett volna, de azt kéthetes összevonás keretében hajtottuk végre, az ejtőernyős szárítóhelyiségben kialakított küzdőtéren. Furkó főhadnagynak azvolt a szokása, hogy minden reggel, a kiképzés kezdetén kiszólított egy katonát,és az illetőnek vele kellett megküzdenie, ami enyhén szólva nem kis kihívást jelentett. Egyik reggel rám, az időszak rangidős tisztjére is sor került. Nem tehettem mást, felálltam a tatamiról, kihúztam magam és közöltem vele, hogy ha meg akarja veretni magát, akkor itt az alkalom. Közben arra gondoltam, hogyan fogok majd a katonáim szemébe nézni, ha én is úgy járok, mint a korábbi áldozatok! Akkor, 24évesen, frissen elvégezve a katonai főiskolát, nagyon gyors és hajlékony voltam, bár nem jártam karatézni. Ez a küzdelem elején a segítségemre is volt, mivel az első összecsapáskor a fejemre mért rúgást sikerült elkerülnöm, sőt kirántottam ellenfelem másik lábát, és a tanultak szerint már a torkát fogtam. Furkó főhadnagy valószínűleg nem volt elégedett teljesítményemmel, mert folytatni kívánta a küzdelmet, amelynek során már nem sikerült elhajolnom a következő rúgása elől. Arra eszméltem, hogy fogja az álcaruhám nyakát, és megpróbál életre pofozni. Amikor látta, hogy már magamnál vagyok, akkor vigasztalásként annyit mondott: na,végre van valamilyen formája a fejednek! A fél arcomról hiányzott a bőr, a szememen pedig éppencsak kiláttam. Innen indult az igazi barátság közöttünk!"
(Az én felderítő történetem című kötetben Dr. Boda József)
Már többször elgondolkodtam azon, hogy vajon miért nem tanitották meg a magyar átlagkatonákat hosszú évtizedeken keresztül embert ölni. Szerintem a legtöbb mai katona is zavarba jönne, ha megkérdeznék tőle, hogy hol és hogyan kell fejbelőni az embert, hogy azonnal meghaljon. Az öléssel kapcsolatos kiképzés nagyjából ott áll meg, hogy ha valahol eltalálod az ellenséget jelképező lemezcélt, akkor már hatástalanítottad is. Hiába volt rendszeresítve szurony a gépkarabélyhoz, azokat szigorúan elzárva valamelyik raktár mélyén őrizték. Ezekhez az új cseh csodákhoz is tartozik szurony, de én még katonán nem láttam.
Különben elmélkedéseim során legtöbbször arra jutottam, hogy a mindenkori politikai hatalom nem akart katonaként emberölésre kiképzett civilek tömegét az országban.
Valaki egyszer azt írta, hogy Furkó volt, aki a legtöbbett ártott a katonák kiképzésének, mert olyat erőltetett, aminek nem sok értelme van harc közben. Nem tudom mi az igazság, de a Furkó módszert valamiért a komoly hadseregek nem alkalmazzák.
Nálunk a pécsi tüzérdandárnál lakott egy felderítő zászlóalj. Néztem a törzsfőnöknél egy kazettát: Az idegenlégió közelharca. Kérdezem a zászlóalj parancsnoktól, ha van ez a kazettátok, miért nem ezt tanítjátok, semmi kézlóbálás, téglatörés, egyszerű gyilkolás térddel, könyökkel, homlokkal. Nem lehet, nekünk Furkó stílus a kötelező.
Mexikóban jól működtek/működnek a civil önvédelmi erők, volt egy nagyon jó documentary erről, hogy ahogy a politikai belenyúlt, hogy csesztek szét dolgokat. Nyilván ilyenkor nem találom, de innen el lehet indulni:
Matt Larsen által írt Modern Army Combatives: Battle-Proven Techniques and Training Methods című könyvet tudom javasolni elolvasásra, ő nagyon szépen leírja, hogy miért erre vitték a programot, mik voltak a tapasztalataik, hogyan történt az átalakítás, és miért.
Azt gondolom, hogy azokat a célokat, amiket kitűztek, és azokat a feladatokat, amikre megoldás kell, ez a rendszer sokkal jobban teljesíti, mint a régi.
Merrefelé nem élnek tirpákok? Sokfelé élnek, a Nyírségben, Szlovákiában, de talán még Budapesten is. Amikor a többek között Békés megyei szlovákok (tirpákok) megalapították Nyíregyházát, azzal egy időben tanyavilágot is létrehoztak, amit bokortanyáknak hívnak. Tudod hogy hívják az egyik bokortanyát-segitek, Benkő tanyának. Nem ismerős a név valahonnan?
A legnagyobb probléma szerintem: olyan emberekre van bízva egy rendszer összerakása, aki mondjuk ki, nem alkalmasak arra, hogy rendszereket rakjanak össze,
mert nem igazán tudnak rendszerben gondolkodni.
Minden egyes technikának, mozdulatnak, lépésnek, testtartásnak, stb. egyetlen konzisztens rendszert kell(ene) alkotnia, no, én ezt baromira látom. Logikus, iteratív, folyamatosan fejlődő
rendszerre lenne igény. Hogy szükség van-e rá, azt szerintem a topic címe eléggé megmondja.
Onnan indulnék ki, hogy mi is a célja a katonai közelharcnak, mennyi idő van gyakorolni, az ott felszedett tudás mekkora részét tudja majd a katona a harctéren alkalmazni, illetve hogyan fogja ezt a tudást karbantartani, rendszeresen gyakorolni.
Nézzük először a célokat. A közelharc gyakorlásának sok célja lehet, az egyik a sport célú gyakorlás, a másik a "harctéri" gyakorlás. A sport célú gyakorlás növeli a bátorságot, erőt, ügyességet, lehetőséget ad a katonákra, hogy sportszerű körülmények között tudjanak rendszeresen gyakorolni. A judó alapítójának is az volt az ötlete fogta a sérülésveszélyes technikákat, kivette az anyagból, és helyette azokat a mozgásokat gyakoroltatta, amelyeket bátran, teljesen sebességgel és ellenállás mellett is lehet gyakorolni. Hasonló gondolat vezette az amerikaikat, akik BJJ-re álltak át az alapképzés részeként, mert az a gondolat, hogy ha valamifajta közelharcra kerül a sor, akkor az úgyis dulakodásba fog fordulni, jó eséllyel a földre is esnek, aminél az, hogy az alapvető jujitsu vagy akár catch birkózás mozgásanyagot ismerje a katona, az igencsak sokat segít. A másik ok, hogy amikor éppen edzenek, akkor van egy olyan mozgásforma, amit bátran tudnak gyakorolni, anélkül, hogy felesleges sérülés lenne belőle, ami azért is fontos, mert pl. feldagadt/bevérzett szemmel azért nehéz lesz lőni, ha esetleg másnap kellene. Tehát összefoglalva, egy dinamikus, kompetitív, sérülésmentes rendszert akartak, amit a földharc hibátlanul teljesít. Mivel a szabályrendszer egyszerű: kényszerítsd feladásra a másikat, ezért nem (feltétlenül) fognak olyan dolgokat begyakorolni, ami egy valós küzdelemben önveszélyes lenne, lásd még a birkózók hason fekvése és az ellen küzdés, nehogy a hátukra kerüljenek. Ettől még az olimpiai birkózás egy nagyon szép sport, csak abban a formában véleményem szerint itt nincs helye.
Az, hogy ebből a mozgásanyagból mit kellene tanítani, azt az FM-ekben szerintem elég jól lehet látni, a személyes véleményem az, hogy egy kicsit azért túltolták, ennél kevesebb földharc anyag valószínűleg bőven elegendő lenne.
Ha ezt tudja a katona, akkor nézzük is, hogy mit nyertünk: van egy rendszer, amit bármikor tudnak sérülés mentesen gyakorolni, teljes erőbedobással, feladásig. Megtanulják a testüket használni. Megtanulják, hogy egy jó erőkar mindig erősebb, mint a puszta izom, tehát egy kisebb emberként is van esélyük egy fizikailag erősebb ellenféllel szemben. Nem pánikolnak be, ha az ellenhez közel kerülnek, hiszen már ezerszer gyakorolták ezt a társaikkal, pontosan tudják, hogy mi történhet. Nagyon jó erőnlétet, energia felhasználást tanulnak, mert aki nem gyakorlott azt földharcba víve nagyon hamar be lehet fejezni és semmit nem fut tudni tenni ellene.
Ez szerintem ilyen V1-es modulnak tökéletesen megfelelő, erre már lehet tovább építeni. A következő lépés (vagy ezzel párhuzamos, vagy ezt megelőző) a rendvédelmi feladatok kérdése. Itt alapvetően arról van szó, hogy sokszor kell a katonáknak rendvédelmi feladatokat ellátni, jönnek a migráncsok, tiltakozók, ellenőrző pontokon kell személyi okmányokat vizsgálni, ésatöbbi. Ilyenkor ugye fegyver van náluk, amit meg kell tudni tartani, nehogy elszedjék tőlük. Erre való a weapon retention megoldások, amiket dinamikusan, különböző helyzetekből, különböző intenzitással kellene gyakorolni. A mass drill jellegű dolgok aranyosak voltak egy tömeghadseregben, de lépjünk túl rajta, mert most olyan dolgot akarunk megtanulni, amit aztán majd élesben kell használni, és a katona nem fogyóeszköz manapság. Ide jön még a hogyan igazoltassunk, mit csináljunk amikor a civil hírtelen huss előkap egy kést, és megpróbál leszurkodni, mi van, ha nem akar kiszállni a kocsiból, hogyan szedjük ki, ésatöbbi. Ezeket ugyanúgy be kell gyakorolni.
Én a magam részéről gyakoroltatnék késharcot/késvívást (esetleg átvenném a gurkha/bolo/stb. hidegfegyvereket), csak azért, hogy sikeresen ki lehessen b...ni az összes fantázia technikát amivel bizonyos emberek házalnak, de egy valódi sebességű késtámadás ellen pontosan semmit nem érnek, és ezt ők is tudják, csak ciki lenne beismerni.
Ez így kb. a 80%, a maradék 20%-ban meg lehet combosokat rugdosni, attól úgy is mindenki keménynek érzi magát :D
Van egyébént egy alapszintű katonai közelharc program, ami kemény 6 órás "kiképzést" jelent. Gondolhatjuk, hogy ez mire elég. Van egy négy hetes emelt szintű kiképzés is. Valóságban meg, igazából tök mindegy.
Sziasztok! A katonai közelharccal kapcsolatban érdekelne a véleményetek. Hogyan kellene felépülnie, mire kellene helyezni a hangsúlyt, illetve most mi a helyzete a Honvédségen belül? Köszönöm!
A menüben is érdemes egyébként körülnézni, hihetetlen mennyiségű rendszerezett információt lehet találni, egészen olyan extrém témákban, mint pl. az úszómedence karbantartása :D
Én a közelharc/kézitusás részt nézegetem mindig hogy hova fejlesztik, azt is elég szépen átírták. A régi FM 21-150 még bőven hordozta magában a bajonett harctól kezdve a késharcon át, a piszkos trükkökig mindent, míg az FM 3-25.150 inkább a modern környezetnek megfelelő sérülés nélkül gyakorolható földharcot, a fegyver megtartását, igazoltatást, autóból kiszedést, stb. gyakorolják.
Az operational terms és a military symbols nekem még egy kötetben van meg, ráadásul 1985-ös. A fire support 1996-os verzióját ismertem, a 2020-ast át fogom futni, hogy érzékeljem a változásokat.
Jellemző hogy te ebből a mondatból a VSZ ismeretekre-re utaló részt emelted ki. Természetesen ebben igazad van.
"A tüzér képzésről meg annyit, hogy lassan oktató sincs, nem hogy VSZ ismereteket oktatók."
Holott a lényege inkább az volt, hogy már lassan tüzér oktató sincs.
Az hogy vörös csillagos pecsét van rajta vagy koronás, vagy akármilyen, az a tartalma szempontjából ez lényegtelen. Ha a Fidesz a narancsot tette volna meg országcímernek, akkor most valószínűleg az lenne rajta. És egy hirtelen átmenetnél tök egyértelmű hogy egyszerre nem adnak ki új könyveket, jelen esetben szabályzatot, hanem amikor változott az országcímer, akkor a következő éven azt nyomták a borítóra/fejlécre, akárhova. Sőt, ha ugyanaz az eszköz maradt hadrendben (mert az maradt), akkor december 31-ről január 1-re a hozzá kapcsolódó utasításokban tényleg a legnagyobb változás a borító és a címe, pecsétje lehetett. Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy egyik-napról a másikra nem adtak ki új szabályzatokat, mégse állt meg az élet.
És amíg a varsói szerződés tagjai voltunk, addig és ha abban a hivatalos nyel az orosz volt, akkor oroszul is kiadták ezeket a szabályzatokat. Most a NATO tagjai vagyunk, ha angolul kell írni, akkor írják úgy.
A szakmabeliek ironikus hozzászólása is kb. erre irányult, csak írásban nem mindig megy át az irónia, ha valaki nem akarja észrevenni, akkor nem megy át.
Tűzvezetési elvekről, azok szakmai részéről meg szakmabeliek tudnak beszélgetni, én nem vagyok az és amennyire tudom te sem. A többiek közt akad, pl. tuzer olvtárs.
Hatan biztosan nem polmunkások voltak. Gépjárműves, hadtápos, légvédelmi rakétás, pct. tüzér, és lövész. Többen közülük most a helyi nyugálományúak klubját vezetik.
Érdekes lenne megszámolni, hogy a tablóképen hány volt polmunkás szerepel. Ha sikeresek voltak a szocialista hazafiságra nevelésben, akkor sikerre vannak kárhoztatva a jelző nélküli hazafiságra nevelésben is. Nekem ez az egész olyan Uri Gelleres ráolvasásnak tűnik: mukodj!
Ruszin olyan embereknek mondta ezt, akik résztvettek, és részesei voltak haditechnikai eszközök teljes cserélyének. Például ilyen volt, amikor a csöves légvédelmet lecserélték rakétákra, vagy amikor a légcsavaros repülőket lecserélték a MIG-ekre, de lehetne mondani azt is, amikor a vontatott tüzérség mellé megjelent az önjáró tüzérség. Szegény öregek, milyen fegyelmezetten hallgatták végig ezt a nullkilóméteres kezdőt.
Te halucinálsz? Azt mondja a társadalom alakított ki negatív képet az akkori hadseregről. Ő meg kapásból átvette, és hangoztatta. A 70-es árvíznél apámék fent voltak a nyírségben, ahol éppen egy falut kellett megvédeni az áradástól. A sorkatonák, de a fater is éjjel nappal dolgoztak, rakták a zsákokat. Fater tiszamellékiként tudta, hogy mi lessz ha a Tisza betör a faluba. A falusi férfiak közül sokan csak ácsorogtak, nem dolgoztak. Fater szólt az egyiknek, hogy jönni kéne dolgozni, mert a faluját lassan elönti a víz. Azt mondta az a tirpák faszi apámnak, hogy nem az ő dolga megvédeni a faluját. Apám a péklapát kezével úgy pofánverte az ürgét, hogy a fal adta a másikat. Lehet, hogy ennek a másik tirpáknak is ez kellene, hogy helyre rázodjon a buksija, és ne beszéljen baromságokat.
Különben amiről Ruszin ábrándozik, az majd az elkövetkezendő pár évtized alatt valósulhat meg. Ennek egyik előfeltétele, hogy jelenlegi kormányzó hatalom még évtizedekig a helyén maradjon, és ne legyen közben államcsőd.
Aztán megnézhetjük majd - ha a fentit rendeztük - , hogy mi a különbség a HARCÁSZATI tűzvezetési elvek között. Ha van.
Hat, annyi különbseg biztosan van a kettö között, hogy a NATO verzion nincsenek se vörös csillagok, se vörös csillagos pecsetek ... nomeg valszeg nem oroszul vannak ledokumentalva (ill. a hivatkozasok se orosz nyelvüek) ...
Ekkora hülyeséget. A fotósnál volt magasságmérő, amivel megmérte a helikopter repülési magasságát? Egyáltalán a tó felett haladt a gép? A libákat megkérdezték arról, hogy mi okból emelkedtek egyszerre fel annyian? Valahol nekem oktatgatták, hogy a libák is naponta legalább kétszer kihúznak csapatostól a vízről általában táplálkozni. A telelőhely nem azt jelenti, hogy a liba egész télen a vízen fog ringani unalmában. Különben is vadászati idény van libára, helyes ha felszállnak a vízről, mert vízen úszva tilos őket kilőni.
Akkor most dilettánsként hagy kérdezzem meg, hogy elég ha a falból kihúzom a tüzérek konnektorát, és hip-hop már nem is tudnak lőni, mert nincs feszko? És mi a helyzet a csöves, és a rakéta páncéltörőkkel, őnekik is kell a hálózati feszkó? Vagy ők csak úgy hagyományosan 220 nélkül is, durr bele a közepébe alapon működnek?
Azért érdekes, hogy Pécsről - mint a magyar inelligencia és kezdeményezőképesség egyetlen zárványából kikerült és a többi gyíkember irigysége mián dugába dőlt tüzér és minden egyéb fellegvárból, mely korát messze megelőzte minden téren a defetista korszellem dacára - megmaradt egyetlen hős képtelen vagy az imamalmodon kívül mással is törődeni.
Ezerszer tísztáztuk, hogy a harc- és lőszabályzatoknak semmi köze a STANAGOKhoz, LEGFELJEBB némelyik a lőszabályzat kiegészítése lehet. Hovatovább ezt egyszer még itt a fórumon te magad is elismerted.
Szintén nem megy a fejedbe, hogy a STANAGok által előírt célmegjelölési és helyesbítési módszereket - Dacára a parancs hiányának - Szabó Tibiék oktatták és - amíg lehetett - lőtték is élessel.
A kis fakultációbról csak példának:
A TÜZÉRSÉG HARCI ALKALMAZÁSÁNAK ALAPJAI A NATO-BAN
EGYETEMI Jegyzet
Budapest, 1999
Szerző: Dr. Varga Béla alezredes, egyetemi adjunktus
Lektorálta: Dr. Szendy István alezredes, egyetemi docens
Kiadja: Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Felelős kiadó: Dr. Szabó Miklós, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora Tervezőszerkesztő: dr. Erdélyi Sándor Készült a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem nyomdájában, 100 példányban Felelős vezető: Kardos István
3. Általános támogatás........................................................................................... 19
4. Általános támogatás megerősítés................................................................. 19
5. Nem szabványos harcászati feladatok........................................................ 19
IV. fejezet Az összfegyvernemi harc tűztámogatása................ 23
1. A tűztámogatás fogalma, tartalma.............................................................. 23
2. A tűztámogatás rendszere................................................................................. 24
3. A tűztámogatás tervező és koordináló szervezetek........................... 26
3.1. A század tűztámogató csoport........................................................................... 26
3.2. A zászlóalj tűztámogató részleg........................................................................ 28
3.3. A dandár tűztámogató részleg........................................................................... 29
3.4. A hadosztály, hadtest tűztámogató részleg..................................................... 31
4. A tűztámogatás tervezése és koordinálása.............................................. 32
4.1. A tűztámogatás tervezése.................................................................................... 32
4.1.1. A tűztámogatás tervezésének kategóriái (módszerei)........................................ 33
4.1.2. A céltervezés.................................................................................................... 35
4.1.3. A célpontokkal kapcsolatos alapfogalmak, a célpontok jelölése, számozási rendszere................................................................................................... 36
A célpontokkal kapcsolatos alapfogalmak........................................................... 36
A célpontok (célok) csoportosítása, jelölése........................................................ 37
A célok számozási rendszere............................................................................... 40
4.2. A tűztámogatás koordinálása............................................................................ 42
4.2.1. A tűztámogatást koordináló rendszabályok...................................................... 43
V. fejezet A tábori tüzérség szerepe és feladatai a tűztámogatásban................................................................................................... 47
1. A tábori tüzérség szerepe a tűztámogatásban........................................ 47
2. A tüzérségi tűz veszteségokozásának tartalma, mértéke................. 48
3. A tábori tüzérség általános feladatai az ellenség tűzzel való pusztításában 50
3.1. A tüzérség feladatai támadásban..................................................................... 50
3.2. A tüzérség feladatai védelemben...................................................................... 52
VI. fejezet A tüzérség harcrendje, tüzelőállás-körletei, manőverei............................................................... 57
1. A tüzérség harcrendje........................................................................................... 57
2. A tüzérség tüzelőállás-körletei, tüzelőállásai................................... 58
3. A tüzérség manőverei, állásváltásai........................................................... 62
A VSZ ismeretekre mi szükseg lenne? Az az idö mar ~31 eve lejart ...
Lassan elmagyarázhatná valaki hozzáértő, hogy mi a különbség a NATO és a VSZ TECHNIKAI tűzvezetési elvei között. Ha van.
Aztán megnézhetjük majd - ha a fentit rendeztük - , hogy mi a különbség a HARCÁSZATI tűzvezetési elvek között. Ha van.
Mindazonáltal qrva kiváncsi vagyok, hogy mindazok az országok, amelyek soha nem voltak egyik bandában sem - mivel nyilván nem ismerik egyik elveit sem - miféle elvek alaoján lődöznek szerte a világban.
Benkő megint megpendítette, hogy laktanyákat fognak építeni zászlóaljaknak. Erről az jutott eszembe, hogy ehhez nekik hatalmon kell maradniuk jövőre, és el kell kerülniük az államcsődöt. Az is előjött, hogy ez megint micsoda hatalmas bevétel lenne a kedvenc oligarchájuknak, a szuperokos csőszerelő Mészárosnak. Különben ez az egész engem nagyon emlékeztet a Horthy időszak kedvenc katonai szervezetére a keretzászlóaljra, ami csak háborúban növekedett ezreddé. Ezzel viszont a kedvenced a gyakorlótér mellé települt alakulatok, és bázisok azt hiszem nem fog megvalósulni. Milyen szép is lesz, amikor minden faluban lesz egy zászlóalj. Vezetési, és logisztikai rémálom lesz, mert a dandárparancsnok nem látja napi szinten az alárendelteket (cincognak az egerek) és ezeket a szétszórt alegységeket ellátni, laktanyákat működtetni pedig megint csak problémás.
A tanszéken Für Lajos idejében az eredeti orosz szabályzatok koppintásából született falymagyar(attól falymagyar, hogy az eredeti pirosból a megyarosch bordóba kötötték) szabályzatokból tanítanak ma is. Miért is oktatnának mást? Senki nem rendelte el a NATO stanagok oktatásba vonását. Van egy kis NATO fakultáció 1984-es amerikai FM-ek rossz fordításai alapján.A Vértes 98-as gyakorlaton mi, pécsiek 1996-97-es amerikai FM-ek precíz fordításai alapján ho tűzkoordinációs részleget működtettünk, az okmányok zöme angolul is rendelkezésre állt Ruszin Romulusz főhadnagy angol tudásának köszönhetően.
Sőt Berci még a német tüzér kiképző iskola parancsnoka is itt volt Magyarországon. Különben kössz, hogy elakarod magyarázni ezt a gyakorlatot, és a célját nekem-már nem hülyén halok meg.
A video lenyege az volt, hogy az Operpfalz-bol (Weiden, egy resze Bajororszagnak) lejött ~120-130 katona, ~15-20 jarmüvel Magyarorszagra, ... ott lüvöldöztek kicsit ... es közben felfrissitettek a kapcsolatokat (a mar korabban megismert több magyar katonat, akiket "elökikepeztek") ... abbol a celbol, hogy a 2022-ben szallitando PzH2000-eket kezelni tudjak ... az erre a celra elökeszitett gyakorlat volt a "Breakthrough 2021".
"nyomták nekik a tömény szakmai anyagot, olyan embereknek, akik között nagyon kevés volt az érettségizett, ennek ellenére rohadt magas színvonalon ment az oktatás."
Az ETI-n Raubinek alezredes, Ludovikát végzett tüzér tiszt volt a tanszékvezető. Helyettese Dr. Ábrahám alezredes, jogász doktor. Róna Jenő őrnagy lövéstan tanár háborút megjárt lovastüzér, volt karpaszományos, aki hazajött a Dontól katonaszökevényként.
Nagyon nagy adagban nyomod az anyagot! Nézzük először Benkő újabb reklám rendezvényét. Úgy látom meghívta a nyugdíjas klubokat, még a régi helyettese is a Romvári Frici is ott volt, aki különben annak idején nem különösebben szívelte. Annyira tenni akar a Benkő a nyugdíjasokért, és annyira számít a tudásukra, akkor talán a kisemmizett szolgálati járadékosoknak vissza kéne adni a szolgálati nyugdíjat, és a nyugdíjas jogállásukat! Erről ennyit.
A tüzér képzésről meg annyit, hogy lassan oktató sincs, nem hogy VSZ ismereteket oktatók. A vontató sofőr hiány nem akadály, a tüzérek szerény tapasztalatom szerint szívesen tologatják a lövegeiket a laktanyában kézzel, mankókeréken is.
Kicsit visszamenve a történelembe, apám a legsötétebb Rákosi korszakban tanulta a tüzér szakmát, de sohasem beszélt politikai agytágítókról, hanem annál többet arról, hogy ébresztőtől a másnapi ébresztőig nyomták nekik a tömény szakmai anyagot, olyan embereknek, akik között nagyon kevés volt az érettségizett, ennek ellenére rohadt magas színvonalon ment az oktatás. Megvannak apám hallgatói füzetei, amik olyan precízen, és pedánsan vannak megírva, hogy egy mai tüzér is símán tudna belőle tanulni. Nem is tudom hogy volt idejük ezeket így megírni, mert e mellett például az öregem az üteg ruházati raktárosa is volt. Természetesen e mellett a különböző gyakorlótereket gyakrabban látogatták, mint a szülőfalujukat. A fater mesélgeti a szalmával felterített sátrakat télen, ahol majdnem megfagytak, vagy például beszél ezred össztűzről, ahol a megmaradt összes tüzérségi gránátot el kellett lőniük.
És ők lettek később, akik évtizedekig működtették a magyar tüzérséget, vagy okítottak téged Kovács a szakmára. Ruszin gyerek szerint viszont alkoholista tisztek voltak.
Benkő Tibi szerint én tudom legjobban, hogyan kell pályára orientálni a fiatalabb generációt. Tegyünk egy próbát, tételezzük fel, hogy őszintén orientálok.
Mennyé gyerek a NKE-re, tüzér szakra! El fogsz baszni két és fél évet mindenféle faszságokkal pl. Ludovika délutánok, mire először fogsz látni egy 1950-es konstrukciójú löveget zömében a laktanya udvaron, mert nem lesz a vontatónak sofőrje amivel kivihetnék a gyakorlótérre. Szárazon gyakorolhatsz rajta, lövésben ne reménykedj, mert az első lövéskor leesik a cső a bölcsőről a folyadékfék és a léghelyretoló elégtelen működése miatt. A tanszéken viszont bőséges elméleti ismeretekkel fognak traktálni, mindent megtanulhatsz amit a tüzérségről a VSZ-ben illett tudni.
Mennyé gyerek a zaltisztire tüzérnek! Pár hónap Szentendrei alapkiképzés után máris Tatán találhatod magad szakkiképzésen. (a továbbiakban ugyanaz vonatkozik mint a tiszteknél)
Mennyé gyerek szerződéses tüzérnek! Tatára fogsz bevonulni alapkiképzésre. Lehet, hogy az alapkiképzést még be sem fejezted máris a határon lesz rád szükség Könnyű laza séta friss levegőn -25-+50C-ig napi 15-16 órában. nem mindennap, csak minden másnap. Busásan fogják neked a túlmunkát fizetni négy órát elszámolva. az elszámolást nem kapkodják el, hogy kint voltál nov 1-től dec 31-ig, azt legkésőbb februárig elszámolják neked. Ha lenyomtál egy-két határesetet, akkor tüzér képzést is kapni fogsz, mert az elengedhetetlen hgy Koszovóba, vagy Maliba menj misszióba. Ne aggódj, Mali után a HM életük végéig fog gondoskodni özvegyedről és árváidról.
A BKK térképén valós időben követheted, hogy a forgalomban résztvevő bármelyik járművük éppen hol van Budapesten. Mobiltelefonon is működik, állsz a megállóban, és tudod hol a járgányod, hány perc múlva ér oda.
Semmi különös, csak lövöldözgettek egy kicsit a német tüzérek. Egyedül a szláv származású (cseh, vagy lengyel) női önjárólöveg parancsnok az érdekes. A német hadseregben óriási a munkaerő hiány.
Egy flottakövető rendszerben a GPS a vevő, a hozzá kapcsolt mobil telefon továbbítja a vevőből kinyert adatokat a központba. A GPS-nél két adóról beszélhetünk, magukról a műholdakról, meg adók vannak a földi központokban amelyek nyomon követik a GPS holdakat és pontosítják a pályájukat. 1993-ban a katonai térképészeti intézetben vettem részt először flottakövető bemutatón. Az egyik bemutatott az óriásdarús cég volt, lehetett látni, ahogy Siófokon az óriásdaruk mennek a Balatonban a parttól mintegy 500 méterre. A GPS ugye UTM-re szolgáltat adatokat, a digitalizált térkép viszont EOTR vetületű volt. A másik bemutatott rendszer Vajthó Gábor ezredes (volt tapolcai rakétás kollégám) által vezetett Bp.-i rendőrkapitányság járőrkocsijainak nyomkövetése volt, ott már rendesen az utakon mentek a járőr autók, mert Gáborra anno Tapolcán némi térinformatika is ragadt.
Hülye britek a Földközi tenger keleti felén, lényegében az oroszok orra előtt játszották az agyukat a szupertitkos lopakodó repülőjükkel, ami belepottyant a tengerbe, és most be vannak fosva, hogy az oroszok hamarabb kihalásszák onnan mint ők.
A szokásos buli. A nyugat lényegében totojázik, és nem mer keményebben fellépni, ezért nem is ér el semmilyen eredményt. A rutinosabb megszálló franciák meg már a lelépésen gondolkodnak. Az oroszok a helyiek által meg lettek híva a buliba, mert náluk nem okoz gondot pár ezer ember likvidálása. Erre a nyugatiak elkezdtek sipákolni, hogy növekszik az orosz befolyás. A hülye nyugat azt hiszi, hogy ott véráldozat nélkül rendet tud tenni, de ez ott nem megy. A magyar katona meg odamegy, nem tud tenni semmi komolyat, egy páruknak szétlövik a helyiek a seggét, majd hazajönnek egy kis poszttraumás betegséggel. Szóval értelmetlen erőfitogtatás a cég részéről.
"A magyar katonák hamarosan a világ egyik legpokolibb helyén, a Mali, Niger és Burkina Faso határánál található Liptako-régióban fognak szolgálatot teljesíteni. A régió lakosságát állandó rettegésben tartják a különböző iszlamista csoportok, szinte mindennaposak a fegyveres összetűzések és az ártatlan civilek életét követelő támadások."
Komment nélkül: A mai GPS nyomkövető rendszerek különböző módokon működhetnek. A kereskedelmi forgalomban kapható GPS nyomkövetőket legtöbbször arra használják, hogy rögzítsék egy jármű helyzetét. Vannak rendszerek melyek az adatokat magában a GPS készülékben tárolják (passzív követés) és sok pedig az adatait egy külső adatbázisba továbbítja, tehát az ilyen egységek nem csak vevő hanem egyben adókészülékek is (aktív követés).
Amiről írok, annak semmi köze a büntetőeljárási törvényhez. A megvádoltnak sok mindenhez joga van van ugyan, de arra is volt már precedens hogy ilyen esetben vállalta az elkövető a felelősséget...
Mert múltkor Kövér Laca a parlamentben rendreutasította az egyik képviselőt, aki Orbánt nem "miniszterelnök úr"-nak szólította. Ő már csak tudja, hogy egy urat miről lehet megismerni. Kövér elvtárs lehet hogy 40 évvel ezelőtt kikérte volna magának ha őt, egy vöröskatona leszármazottját, és ifjúkommunistát úrnak szólította volna valaki a pártközpontban.
Oké, arra is van törvényi tényállás a Btk.-ban, de nyugodj meg, neked is jogod lenne megtagadni a vallomástételt, és panaszt nyújthatnál be a gyanúsítással szemben.:-)
A büntetőeljárás jelenleg nem úgy működik, hogy megnézünk egy videót, és kész az ítélet, bár akár előfordulhat egyszerűbb esetekben, ha a külön feltételek fennállnak (Be. 723., 724. szakasz). Ez nem az az eset.
Én azért javaslom a 2017. évi XC. törvény tanulmányozását, mert úgy látom minimális ismereteid sincsenek a büntetőeljárásról.
Azért ne olyan hevesen. A katona parancsot teljesít. Ha nem teljesíti maradéktalanul akkor felelősségre vonják. Még nem tudni, ki adta ki a parancsot, és mit tartalmazott az a parancs. Egy kutatási parancs kiadását, és egy ilyen komoly gép kirendelését nem egy őrmester szokta elrendelni. Azért láttunk már olyat, hogy miniszteri szintig izzottak a telefon vonalak egy engedély ügyében. Kiderülhetnek még érdekes dolgok, főleg ha a már folyó mentésre kéretlenül rászervezték a helikopteres mentést. Mert tudjuk, úgy kell egy pozitív hír a honvédség áldozatos munkájáról, mint egy falat kenyér.
"Arra szolgál a büntetőeljárás, hogy a körülményeket tisztázza, és eldöntse, hogy kiből lesz vádlott. ,Parancsot adóból, végrehajtóból, mindkettőből, vagy egyikből sem, ez a választék."
Igen, erre céloztam én is.
Hogy a végrehajtó ezt most megússza, arra -- az ügy médiából ismerhető részletei alapján -- nem láttam esélyt, az érdekes kérdés itt szerintem az, hogy egyedül őt fogják-e majd a végén elmarasztalni.
"A gyanúsítás közlése, nem egy soha vissza nem térő alkalom, bármikor lehet az eljárás során."
"tanúkból lesznek a legjobb gyanúsítottak"
Ezekre is csak azt tudom mondani, hogy jómagam sem fogalmazhattam volna pontosabban.
A tanú, amíg tanú, köteles válaszolni és ráadásul igazmondási kötelezettsége van (lásd: hamis tanúzás).
Abban a körben tagadhatja meg a vallomást, amivel magát (vagy családtagját) bűncselekménnyel vádolná.
A gyanúsított/vádlott ellenben nem köteles sem vallomást tenni, illetve ha tesz, nem köteles igazat mondani; nincs szankciója annak, ha hazugsággal védi magát (kivéve ha mást hamisan vádol meg bűncselekménnyel).
Szóval igen, sokszor ezért szeretik először tanúként kihallgatni azt is, akire egyébként mint gyanúsítottra is számítanak.
De ettől még semmilyen életszerű indoka nincs annak, hogy konkrétan ebben az ügyben másfél évig ne történjen gyanúsítás.
Egyszer kezdő koromban vinnem kellett egy katonát a katonai ügyészségre kihallgatásra, és mivel a vizsgáló katonai ügyész első pillanatban nem volt tisztában a szereposztással, majdnem gyanúsított lettem.
A siklóernyős a teflonjával a FB-on kommunikált, leírta hogy szar a helyzet, de amúgy jól érzi magát, várja a kollégái már bevált földi segítségét, erre ráront egy minyóc. Ez arra emlékeztet, amikor volt beosztottamnak karrierje egy ívén ajánlottam személyes közbenjárásomat. - Gyula bácsi csak azt ne, mert akkor nekem végem!
Ember, mondom, hogy erre szolgál a nyomozás. Gondolom, ha rajtad múlik, akkor már a helyszínen tarkón lövöd. ("Bocsánat Virág elvtárs, ez már az ítélet.")
A gyanúsítás közlése, nem egy soha vissza nem térő alkalom, bármikor lehet az eljárás során. Még kezdő koromban mondta az egyik parancsnokom, hogy "tanúkból lesznek a legjobb gyanúsítottak". Később nekem is mondta a "legendás" Dr. B. Géza r. őrnagy, Kaposvári Katonai Ügyészség, belügyi osztályvezető.:-)
Az pont, hogy nem mindegy. Ld. a Btk. katonákra vonatkozó rendelkezései, büntethetőséget kizáró okok.
"Amúgy próbáltak szólni neki hogy nem kéne... "
Arra szolgál a büntetőeljárás, hogy a körülményeket tisztázza, és eldöntse, hogy kiből lesz vádlott. ,Parancsot adóból, végrehajtóból, mindkettőből, vagy egyikből sem, ez a választék.
Az ő felelősségét megszüntetni egy esetleges ilyen kifejezett parancs sem fogja, ebben egyetértünk.
A kérdés annyiban érdekes, hogy egyedül őt gyanúsították meg, a parancsnokát nem, tehát a dolog jelenlegi állása szerint egyedül fog ülni a vádlottal padján.
Nem kell egymásra találniuk, mert eddig is kapcsolatban voltak. A Ruag eddig is szállított lőszert a magyar államnak, ráadásul MFS márkanév alatt. Nemrég volt a kezemben 2011-ben a BM részére gyártott lőszer a dobozával együtt, nagy betűkkel rajta van a fehér dobozon az MFS márkajelzés. A másik az, hogy a Norma, és a Geco az felsőfokú minőséget jelent, amit bizony meg kell fizetni, viszont az MFS az jó minőséget jelentett mindig is, de olcsóbban lehet adni a piacon. Még sokan emlékeznek a világon az MFS-re, és gondolom ebből a jó minőségű, de olcsóbb lőszerből nagyobb tételt is szívesebben vásárolnának.
Főleg ha belekap a siklóernyőbe, ami a vádirat szerint történt.
Tehát azt tudta, hogy egy siklóernyős ül a fán és az ernyője is ott van még, akkor botanikai ismeretek nélküli is hagynia kellett volna picsába az egészet.
Itt lényegében egyetlen kérdés van: kifejezett parancsba kapta-e, hogy az ismert kockázatok ellenére is hajtsa végre a manővert, vagy ő maga döntött így.
Meg még vagy ezer kérdés, ami felmerülhet egy vizsgálatnál, pl felismerte e a parancsnok azt a fafajtát amin a mentett ül és tudatában volt e annak szélállóságáról?
1. Tehat azt kell(ene) eldönteni, hogy egy ~60 meteres kötel lelogatasa megfelelö eszköz volt-e a menteshez?
2, Volt-e parancsnoknak ilyen (mentes)jellegü kikepzese (esetleg gyakorlata)?
(Ami egyuttal azt is jelenti, hogy a helikopter ~50 meter magassagban kellett, hogy "lebegjen", hiszen a kötel böven el kellett, hogy erje a földet. Monnyuk ezen mar tul lehetett volna jutni, nem kell hozza ~1,5 ev.)
(A terv az volt, hogy a fedélzeten tartózkodó ejtőernyősök egy 60 méter hosszú alpinkötelet engednek le neki, amelynek segítségével saját erejéből a felszínre ereszkedhet.)
Bocs öregem, de én nem a holdról jöttem, tehát nagyon jól emlékszem a Havril féle fórumra. A kifogásolt járgányokról meg csak annyit, hogy elég sok hadseregben szolgálatban van valamelyik változata, több szerepkörben, felfegyverezve toronyfegyverrel is.
Mi a rendszerhiba ebben a visszavont kiírásban? Még a legnagyobb hadseregeknél is előfordul, hogy visszavonnak egy kiírást. Olyan is előfordul, hogy majdnem száz éve rendszerben lévő géppuska modernizálására írnak ki tendert, vagy több évtizede szolgálatban lévő repülőgépekre-legalább 50 éve szolgáló B-52 bombázóra például.
Nem tudom ismered-e e fórum történetét kellően. Juhász minisztersége, Havril VKF-sége idején indult Afganisztán. Virult Krizbai "szervezeti kultúra" agyrémje:visszacsatolás elvtársak, visszacsatolás! A HM működtetett egy internetes fórumot mindaddig, amíg Farkas Roland százados Afganisztánból meg nem kifogásolta a totálisan védtelen Mercedeseket, azt, hogy egy sodrony vágót nem engedtek felszerelni rá, hogy lejárt érvényességű idejű naptejet küldtek ki, stb. A HM megszüntette a saját fórumát, ennek ellensúlyozására indította Tomcat ezt a fórumot. Pikáns, hogy napjainkban a HM még mindig a Farkas Roland által kifogásolt nyitott Mercedesekkel baszkolódik.
Dehogyisnem öregem, sok mindent el lehetett sikálni a régi rendszerben is. Különben olyan ügyről gondolod, hogy el van sikálva, amiről hangyafingnyi valós információd nincs.
Kovács kezdem azt hinni, hogy a célod állandóan belemarni a mai honvédségbe. Mielőtt leírsz valamit jó lenne tájékozódni! A forgó koszorús toronyra ugyanis a kiírást november 12-én visszavonták.
Elképesztő ocsmányság. Ruszin Romulusz kiböfögte azt az ocsmányságot a "részeges" tisztekről múlkoriban. A parlamentben megkérdezték a zsírdisznó Szilárdot erről, az a tahó napközis tanító meg úgy reagált, hogy kiáll Ruszin mellett, meg különben is az ellenzék mondta ezt.
Akkor tehát például a honvédség régi vezetői mint Lőrincz Kálmán, vagy Fodor Lajos "kihízott alkoholista" vezetők voltak? Bravó faszfejek, így kell ellenséget termzeni. Hallottam egy történetet nemrég egy részegség miatt hazaszállított tisztről-majd alkalomadtán nevesítem is.
Nem kell. Sem rendőrségi, sem katonai vonalon, sőt, amennyiben civil nem érintett, úgy az eljárás/vizsgálat végeredményéről sem kötelesek tájékoztatást adni.
A hosszadalmat magyarázhatja az is, hogy elsőre a baleset helyszíne szerinti illetékes katonai szervezet kezdi meg az adatgyűjtést, utána viszont a átkerülhet a szolgálati hely szerinti illetékességbe.
Mivel sokaknak nem tetszik az írásom és minuszolgatnak szorgalmasan, én szívesen várom tőlük azokat a jogszabályokat, amikben az van leírva, hogy egy balesettel, vagy bűncselekménnyel kapcsolatos eljárás során azt aki nem érintett, nem jogi képviselő, vagy a vizsgálatban részvevő szakember, tájékoztatni kell az eljárás cselekményeiről, vagy betekintést kell számára engedni a keletkezett iratokba!
Mi a kötekedés abban, amit leírtam? Úgy kifogásolsz valamit, hogy fikarcnyi információd nincs róla. Lehet, hogy már rég lezárták a vizsgálatot, és megszületett a végeredmény. Ha kétségeid vannak, tegyed meg az észrevételeidet az illetékes szervek felé!
Leírtam, hogy mit nehezményezek: hogy egy kriminalisztikai szempontból egyszerű ügyben (a tényállás pár napon belül minden részletre kiterjedően tisztázva volt, minden szereplő személyazonossága ismert, minden kommunikáció rögzítve, szemtanúk tucatjai stb) másfél év után még mindig nincs gyanúsított
Nem volt bonyolult mondat, mindenki pontosan megértette.
Még te is megérthetted volna, csak megint nem tudsz uralkodni magadon és kötekedni próbálsz.
Mit nehezményezel, azt hogy nem lehettél ott a helyszínelésen, vagy a hatósági kihallgatásokon? Kétlem, hogy a vizsgálati szakaszban az ügyvéden kívül bárki kívülállót tájékoztatni kell. Sőt, egy lezárult ügy eredményét sem köteles senki közhírré tenni.
Miből gondolod, hogy ez az ügy elsikkadt, nincs lezárva, vagy nincs folyamatban? Azért mert naponta nem tesznek közzé jelentést az ügyről? Te is nagyon jól tudod, hogy sem téged, sem más az ügyben nem érintett személyt nem kell tájékoztatni az ügy állásáról. Ha valakit nagyon érdekel, tegye fel a kérdéseit az illetékes elvtársnak!
Ugyanúgy nincs hír az M7-esen bekövetkezett halálos baleset kivizsgálásáról. Egy vásárhelyi szedett-vedett oszlop ment a BHKK valószínűleg 0 ponti bázisa felé murva hadműveletre. Az egyik kocsi ráfutott az előtte haladó billencsre a puttony behatolt a fülkébe a sofőr meghalt. Benkő kivizsgálást ígért. Azóta se tudjuk volt-e menetparancs, meghatározták-e a követési távolságot, volt-e felvezető autó, végrehajtották-e a sofőrök az adott járművel a vezetési gyakorlatot, volt-e beiktatva rövid pihenő, stb., stb.?
A hivatkzott cikkben ki van fejtve szinte minden ...
"Interjú dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal"
Pontokba szedve pedig kb. erröl van/lett_volna szo:
1. A raforditott eröforrasok tul nagyok voltak.
2. Az adott gazdasagok NEM TUDTAK ezeket az eröforrasokat "kiizzadni".
3. Ha a tömeghadsereg igenyeit NEM TUDTAK KIIZZADNI, akkor "utana" nem tudtak volna az eluralt területek lakossagat ellatni (meg a semleges Ausztriaban se, ahol ~4-5 millio embert erintett volna az orszag deli reszen es kb. hasonlo mennyiseget Bécs környeken (amelyet jelentös mertekben atomfegyverekkel semmisitettek volna meg ... es az atomtamadas utani gondok merültek volna fel ...).
4. A katonai technologiak NEM kerültek at a civil gazdasagba, igy ezen fejlesztesek csupan öncel lehettek ...
5. Ha az orszag jelenleg elzarkozasi politikat folytat, akkor mi lett volna egy szetrombolt területen, ahol EU meretben ~10, esetleg ~100 millio lakost kellett volna a "gyözelem" utan ellatni ...?
6. Nincs kizarva, hogy a többezer elinditott hk. közül nehanyszaz esetleg meglatta volna a La Manche csatornat (bar a Rajna-n törtenö atkeles nem lett volna babazsur ... es akkor meg ott lett volna teljes Franciaorszag is ... nomeg Anglia is ... vizzel elvalasztva), de mi lett volna utana ... 1 honappal ... 1 evvel ... 5 evvel, 10 evvel?
A hivatkozott cikkböl (ugye ~1990 elött jött letre az a technologiai "alap", amit azota se sikerült behozni):
Talán érdemes lenne egyszer kivesézni, hogy pontosan mi is történt 1990 előtt a hidegháborús időszakban, amikor két teljesen ellentétes katonai stratégia állt egymással szemben. Az egyik az iparfejlesztésen keresztül próbált kisebb létszámú, de magas technológiájú eszközökkel egyensúlyt elérni ez volt a nyugati elképzelés. Ezzel szemben volt a keleti elképzelés, amelynek nem voltak rossz katonai megoldásai, de egy sokkal nem harcászati, hanem felhasználói szempontból butítottabb technológiát használt és számosságával akarta elérni az erőfölényt.
Amit nem tud a mi generációnk az az, hogy valójában a második stratégia felülmúlta az elsőt. Egy valós fegyveres konfliktusnál ami nem áll meg csak a hidegháború szintjén a keleti blokk országai 5-6 napon belül az európai hadszíntéren dűlőre tudták volna vinni ezt a konfliktust. Nagyon érdekes, hogy mi történt abban a 30-40 évben. Mivel nekik sokkal nagyobb erőforrásokat kellett e katonai koncepció mögé tenniük, felégették saját gazdasági hátországukat. Tehát valójában úgy nyerte meg a nyugat egy puskalövés nélkül a hidegháborút, hogy a keleti oldal elszámolta saját katonai stratégiája gazdasági erőforrásait.
(A kerdes most nyilvan az (2021), hogy a "butitottabb" hadsereget hogyan lehet "masmilyenne" konvertalni? Eddig eltelt több, mint 30 ev ... es a technologiai orientalodas (igenye) csak mostanaban kezd igazandibol "kidomborodni".)
Egyről beszélünk, Magyarországon én először hoztam létre DGPS rendszert. Az első verzió az volt, hogy Dr. Balla János térképész alezredes a MH műhold követő obszervatóriumának parancsnoka küldött a saját méréseik alapján DGPS adatokat a csipogóinkra, mert akkor mobil telefon még nem volt.. Kiderült, hogy a piszkéstetői adatok Pécsett használhatatlanok. Áttértünk arra, hogy a dandár bemérő tiszt mérte helyben a DGPS eltéréseket és azt továbbította a az osztályok bemérő rajainak. A méréseink azonnal +- 5 méterre javultak. Azt tapasztaltam, hogy a hadügyben a digitalizáció terjedése folyamatosan könnyítette a munkánkat úgy az alkalmazói mint a kiképzői szektorban. Tapasztaltam ellenkezőjét is, ld. APEH, NAV: három diplomás hat diplomával mered a képernyőre, hogy a picsába nem tudjuk elküldeni egy társasház nemleges adóbevallását a céghez? Azt akarom megértetni veled, hogy a felhasználó szempontjából a komplex rendszer black box. A felhasználók egyenként a komplex rendszer 1-2%-át használják és az elég saját funkciójuk teljesítéséhez. Írok egy 2000 előtti példát. Golan fennsík. Műszer a felszínen. Éjjel-nappali teodolit szerű műszer, automatikusan pásztázza a kijelölt zónát. A kezelők a műszer alatti 3-4 méter mély bunkerben vannak. Az egyik monitorral be tudnak avatkozni a műszer mozgatásába, pl zoomolni tudnak. A másik monitor az aktuális képet közvetíti. A monitoron képelemző szoftver fut, a katonák akár alhatnak is a program összehasonlítja az előző pásztázás képét az aktuálissal, ha eltérést tapasztal, riaszt. Van még egy alakfelismerő szoftver is, nagyon gyenge felbontású képből is meghatározza, hogy mi jelent meg a területen. Tehát snapszerezik a két kolléga (ne engedjük el fantáziánkat abba az irányba, hogy az IDF koedukált!) a műszer csipog, mutatja hol az újonság, ráviszik a szálkeresztet, megnyomnak egy gombot, aminek következtében tűzvezető központokon keresztül megjelenik a készenlétben lévő csöves, vagy sorozatvető indikátorán a célra vonatkozó tűzparancs , 10 mp-el az észlelés után megy a lőszer ládástul.
... én egy ívet írtam le a logaritmus táblázattal történő 8 hónapos szenvedéstől a GPS 1 perces kiképzési igényéig.
Akkor nekifutok megegyszer ... ezt kerted ... (lehet, hogy különbözö dolgokra gondolunk) ... leci ird ide (jelöld meg), hogy melyik NEM tartozik 2xxx-ben (utolso ~20 ev) ahhoz a környezethez, ami NEM 1 perces kikepzes eredmenye es (megiscsak) a tüzerparancsnok hataskörebe (is) tartozik (hiszen a hianyuk igen komolya gondokat okozhat):
- Internet környezet (esetleg satellites letrehozasa ... katonai minösegben).
- Konvencionalis (vadaszrepülök elleni elharitas ... (nomeg a specialis, onnan inditott intelligens
rakettak "elfogasa"...)
- Ezen "központok" koordinalasa, kiertekelese, aktualis hibak elharitasa ...
Ez eddig (legalabb) 10 feladvany. Ezek nagy reszebnek automatikusan kell lefutnia, mert nincs eleg idö az "emberi gondolkodasra", a kezivezerlesre.
Ki ezekert a komponensekert felelös (ha nem az aktualis löveszet parancsnoka, ha löveszetröl van szo)? Es mi a következmenye, ha valamelyik komponens hianya/meghibasodasa/zavarasa miatt (éles környezetben) oltari bukta a végeredmény ... (pl. olyasmi, mint Kelet-Ukrajnaban egy elit hadosztaly kitörlese nehany ora alatt ... es pl. jelen esetben nem a tulerö miatt törtenne mindez, hanem a hianyos vedelmi környezet/koncepcio következteben)? Nem hinnem, hogy ilyen környezetben csupan a dölesszög meg az oldalszög lenne az egyetlen (illetve kettö) problema ...
Nem a kérdésemre válaszolsz? Arra kértem választ tőled, hogy szerinted mivel is égtem be. Te meg írogatsz itt az állítólagos műveletlenségemről, meg arroganciámról. Tényleg, ezeket az általad megállapított ismérveimet ismeretlenül, nagyjából 5 mondatomból megtudod állapítani?
Mi a szánalmas abban, ha a 60-as évek elején, azt hiszem a "tisztek könyvtára" sorozatban megjelent irodalmi művel kapcsolatosan leírom, hogy zöld kötésben adták ki? A tartalma ma már inkább történelmi művé változott, a hozzáértők szerint legalább ötven éve háttérbe szorult. Én sem találkoztam vele hivatalosan a tanulmányaim során, viszont valaha általános iskolás koromban elolvastam.
Szerinted igy ez a mondat igaz?
"A háború is a politika folytatása más eszközökkel."
Gratulálok, sikerült egy kicsit bővebb mondatot leírnod. Kiderült belőle, hogy csak mocskolódni akarsz, lehetőleg egy katonával. Most már csak azt kéne érthetően megfogalmazva leírnod, hogy mivel is égtem be! Előtte vedd be szépen a nyugtatódat, mert a vörös köd szemmel láthatóan elborította kicsiny agyadat!
Az amerikai hadsereggel kapcsolatosan nem teljesen helytálló, és nem általánosítható az írásod. Vannak olyan beosztások, ahol a körülmények miatt (gépjármű vezetők esetében a gép bonyolultsága, helyszíni javíthatósága, a rendelkezésre álló javító szerszámok) nem célszerű ha a kezelő áll neki javítani, mert lehet hogy többet árt mint használ, ezért ezt a megfelelően felszerelt szakemberek végzik el. Nagyon régen hallottam kártérítési perekről a katonák buherálásából kifolyólag. Jól felfogott érdekében ezért a katona nem áll neki javítgatni, hanem megvárja a szakembereket.
Viszont rengeteg beosztásban a katonának tudnia kell átvenni, és végrehajtani a társai feladatait, ezek például lehetnek a fegyverek kezelői beosztásai, vagy rajban-szakaszban a különböző feladatokat. Az egyszerű lövész katonának tudni kell az egyéni fegyverénél a hibák elhárítását, vagy a meghatározott alkatrészek kicserélését a fegyverében.
Viszont az első olyan eset után, amikor egy hűvös reggeli "nem indulás" miatt szervizbe viszik a HMMWV-t, felismerik az eljárás hibáját, korrigálják és a következő oktatáson már _mindenki_ tudni fogja, hogy legközelebb mit tegyen.
A teljes szervezet ezért tud sokkal hatékonyabb lenni és gyorsabban tanulni és alkalmazkodni.
Az oktatással foglalkozók nagyon jól tudják, hogy a berögzüléseket, és tapasztalatokat nagyon nehéz megváltoztatni, de nem lehetetlen. Ez a nyugatnémet alezredes vagy tényleg ezzel találkozott, vagy csak fétékeny volt a keletnémet kollégái tudására, ezért mondta azt, amit mondott. Én a saját szakterületemen azt tudom mondani, hogy semmiféle problémát nem okozott-okoz, a másfajta eljárások megtanulása, alkalmazása. Rengeteg szakmában kell különböző eljárásokat, vagy technológiákat alkalmazni, ami egy jó szakembernek nem okoz gondot.
Szoktam itt példálózni az USA hadseregével. Sok helyen elmondják-leírják, hogy az amerikai katonának jár a magasszintű, és korszerű orvosi ellátás, és hogy ezzel is mennyi katonájuk életét mentették meg a különböző harccselekmények során. Múltkor ülök a Honvéd Kórház fogorvosi székében, és megtekintve a fogorvosi lámpát, az jutott eszembe, hogy úristen ez a lámpabúra jobban össze van karistolva, mint az én több évtizedes autóm lámpabúrája. Vagy egy másik alkalommal, közli a fogorvosom ugyanott, hogy húzni akarja a fogamat. Mondom neki, hogy én abban gondolkodok, hogy húzás esetén azonnal egy gyökér inplantátumot rakatnék be a fogam helyére a szájsebészeten sok pénzért. Olyan lebeszélő szóáradatot régen kaptam, mint akkor. Igen, a fogam még mindig megvan, nincs kihúzva, és valahogy orvost kéne cserélnem. Ez a mai honvéd orvoslás szintje.
És akkor lehetne beszélgetni hk. szd, fedett tüzelőállásból mért csapása, toronyszögmérő állás, szintező libella, meg a cél. Nem olyan komoly, mint a tüzérség. Szakács Laciék, valamikor éjszakai lövészeten lőttek nekünk sávhatárt, meg fő lő irányt. Ez valamikor 1992-ben volt. Századéleseket lőttünk nappal, és éjszaka. Nagyon szép volt.
Az alezredes panaszkodott, hogy az utcáról bejött embert könnyebb volt kiképezni mint a volt NVA-sokat, mert azok fejéből szinte lehetetlen volt kiirtani a VSZ-ben tanultakat.
Ezek a térinformatikára alapozott technológiák természetesen a magyar magán fogászati klinikákon terjedtek el, az ő pácienseik képesek állni a megnövekedett költségeket. Lányom panaszkodott vagy 10 éve:-Képzeld apa, milyen önuralomra volt szükségem a világszínvonalból érkezve, amalgám tömésnél leragadt volt professzoraim előtt szakvizsgáznom.
Kérdezd csak meg a lányodat arról, hogy vajon hány helyen alkalmazzák ma is azt a technológiát amit 20 évvel ezelőtt! Na jó nem gipszbe, hanem valamiféle műanyagba harap a páciens de a módszer a régi. Például tudod hol? A Honvéd Kórházban. Ennyit a modern technológiáról. Saját tapasztalat.
Múltkor láttam egy német dokumentumfilmet arról, hogy a nyugatnémetek hogyan számolták fel a DDR hadseregét, és mi történt eközben a keletnémet hivatásos katonákkal. A filmben többször is elmondták, és a kicsengése is az volt, hogy a nyugatnémetek aljasul átverték a kelet németeket, mert nem arról volt szó erdetileg, hogy nyom nélkül eltüntetik a keletnémet hadsereget. Az átvett hivatásosokat hitegették, és 3-4 év után kirúgták, vagy egy pár tisztet akik eredetileg például őrnagyok voltak, altisztként foglalkoztattak tovább. A film egész mondanivalója az volt, hogy a nyugatnémet hadsereg nagyon jól járt, mert megszabadult a riválisától, és sok nyugatnémet tisztnek előrelépési lehetőséget hozott.
Vegyünk lányom (fogorvos, fogtechnikus) munkájának változását analógnak. 20 éve gipszbe harapott a beteg, ennek alapján a fémes kiöntötte a hidat, rá szobrászta a a kerámiát, többször szájban próbáltak, mire beragasztották, időben is több hét, több hónap. Ma, bejön a beteg, megművelik a hidat tartó fogakat, vagy implantátumokat ültetnek be. A kialakult státuszt lézerrel szkennelik, a digitális modell alapján számítógép tervezi a hidat. A tervezett hidat vagy kimarja egy 3D-s maró, vagy kinyomtatja egy 3D nyomtató és máris ragasztják, csavarozzák be a betegnek, mehet ebédelni, ha marad rá pénze a milliós számla kifizetése után. A szekszárdi magánklinika pácienseinek általában marad. Ma márnincs szükség arra, hogy a fogtechnikus egyben szobrászművész is legyen. A gipszbe haraptatás is egy külön művészet volt anno. Ma a komoly szellemi kapacitást igénylő feladatokat számítógépek végzik, hibátlanul.
Hogy kettőnk közül ki a hülyébb azon lehetne elmélkedni. Ha tanultál volna valamit iskolás korodban, akkor tudnád, hogy Engels átvette ezt a meghatározást Clausewitztől, és évtizedekig oktatták Magyarországon is a marxizmus tárgykörében. Neked gugliznod kellett, hogy tudjál valamit róla, nekem nem. Jeles műve a családi könyvtáramban zöld kötésben-a Magyar Néphadsereg tisztjeinek ajánlott olvasmányaként, 1962-óta megtalálható magyar nyelven.
Fuss neki még egyszer, én egy ívet írtam le a logaritmus táblázattal történő 8 hónapos szenvedéstől a GPS 1 perces kiképzési igényéig. 1998-ban az amerikai Paladinnál és MLRS.nél integráltabb rendszer nem volt. Beűltem a járműbe, előttem a kombinált irányzó berendezés GPS.sel, elektronikus busszollal lőelem számolóval, digitális hircsatornával összekötve a tűzvezető központtal, a ho tűzkoordinációs részleggel, ha kell az Orális irodával. Nekem, mint irányzónak megjelenik két szám a kijelzőn: a lőtávolságnak megfelelő irányzék és e cél helyének megfelelő oldalállás. Ez a tűzparancs, ezt kell végrehajtanom. A két szám alatt megjelenik a lövegcső pillanatnyi állása irányzékban oldalban. Baromi bonyolult a munkám, két potméterrel elkezdem a saját értékeimet a a tűzparancsban megjelent értékekhez közelíteni. Ahogy nyomom a potmétereket, úgy forog a torony, emelkedik a cső. Ráadásul amikor a tűzparancsban előírt és a saját forgatott értékek egyeznek, sípszó figyelmeztet és nem is hajthatom tovább, a lövegcső a célon van. Beültem, egyszer megcsináltam, azóta tudom. Másnap a MLRS egy fokozattal bonyolultabb volt.Ott először a behajtási irány jelent meg. Az irányzó szerkezet szinte azonos volt a Paladinéval. Behajtottam a tüzelőállásba addig forogva amíg a behajtási irányom meg nem egyezett a parancsban kijelölttel. Utána megjelent az irányzék és az oldal, a feladat ugyanaz volt mint a Paladinnál, számok egyeztetése, majd ezt követte a rakéták ellenőrzése, programozása. Paladin irányzására kiképzés 10 perc, MLRS-re fél óra. A Paladin irányzását hamarabb meg lehet tanítani, mint 1962-ben a 122 mm-es tarack irányzását mert a Paladin irányzása a kezelő szempontjából egyszerűbb mint a 122-esé volt anno. Az, hogy ezt a rendszert létrehozza, az a DARPA gyártó és még sokan mások baromi bonyolult feladata volt. Ennek a feladATNAK EGYIK LEGFONTOSABB KÖVETELMÉNYE VOLT, HOGY BONYOLULTSÁGÁT A FELHASZNÁLÓ NE ÉRZÉKELJE SŐT, A LEHETŐ LEGJOBBAN EGYSZERŰSÍTSÜK LE A MUNKÁJÁT. (KURVA CAPS LOOK) Ezeket hívjuk felhasználó barát rendszereknek. Magyarul, ne ijesztgess bennünket itt a "komplexitással" azt létrehozza a gyártó. raj szakasz század zászlóalj, ezred szinten a feladat végrehajtás egyszerűsödik, pon a kapott rendszer komplexitása következtében.
Ha 1966 es 1994 között (az kb. ~30 ev) az egvilagon semmi se valtozott meg a kikepzesi tananyagban (akkor a hasznalat, gyakorlat is nagyjabol az maradt, amilyen 1966-ban volt), hat akkor nem sok fejlödesröl lehetett szo. Mivel az ÚJ (specialis) rendszerek komplexitasa legalabb 2 (esetleg 3) nagysagrendet nött közben (pl. dronok hasznalata, specialis radarok, guided municio ... ami teljesen mas hozzaallast jelent), ezert annak az "oktatasahoz" mar nyilvan egeszen mas eszközök, berendezesek, segedeszközök ... kellenenek.
Ha ugyanaz az "anyag" marad, akkor egyre "egyszerübb lesz a kezeles ... de, ha a komplexitas folyamatosan növekszik (ezzel parhuzamosan a lehetösegek növekednek, raadasul nem is linearisan), akkor meg egyre bonyolultabb. Remelem nem szeretned a tüzerseget olyan eszközökkel müködtetni, ami mar 1966-ban is "hasznalatos es begyakorlott" volt ... (vagy, ha igen, akkor nagyon nem illik "elesben" hadakozni ...).
(Ami 1966-ban "menö" volt, az ~50-60 evvel kesöbb mar nagyon nem az ... az kb. (közel) a II. vh. szintje.)
Ahogy bonyolódik a technika, úgy nehezedik a képzés. 1966-ban Tapolcán bemérő tisztként kezdtem. 8 hónap megfeszített munka volt hogy az előírt bemérő eljárásokat megtanítsam a katonáimnak logaritmus könyves módszerrel. Állandó vitában álltam szakmai elöljárómmal, hagyjuk a fenébe a logaritmus táblázatot, legyen két tekerős gépünk, a kettő együtt nem romlik el. A számológépekkel 4 hónap alatt tudtam kiképezni a katonákat. 85 után Pécsett elkezdtem programozható zsebszámítógépeket beszerezni. Ezekkel a kiképzés egy-két hetet vett igénybe. 94-ben először szereztem be GPS-t. Ezzel a gombbal bekapcsolod, a NAV gomb megnyomása után itt olvasod le a koordinátát. Örkény féle egy perces kiképzés.
Az egyesítés után a Bundeswehr kiterjesztette fennhatóságát a keleti területekre. A német tüzér iskolából egy 50 fős mentor csoport utazott keletre. Az első dolguk az volt, hogy a laktanyában és a lakótelepen elvégezték a nyugati szabványokat megvalósító átalakításokat. Átválogatták a keleti tüzérezred hivatásos állományát. Meghoztak egy komplett tüzér osztályt. Bevonultattak újoncokat, feltöltötték a tüzér osztályt, megkezdték a kiképzést, 2 hónap után éleslövészet. Bevonultattak még egy osztályt ezred közvetleneket, két hónap múlva két osztállyal lövészet, már működő ezred közvetlen elemekkel. Feltöltötték a teljes ezredet két hónap múlva az ezred rendszerbeállító lövészete ment. Másfél évbe került egy, a nyugatiakkal egyenértékű ezrednek a létrehozása. A mentorok egy része beolvadt az ezredbe, de a zöme visszament nyugatra. A német tüzér iskola alezredese aki ezt végrehajtotta, elmondta, hogy ezt nálatok Magyarországon is meg tudnánk csinálni, sőt egy M109 G osztályt fel is ajánlunk ingyen felújítva, teljes lőszerkészlettel a NATO cascading program keretében, amely felszabadul a Pzh 2000-re váltás következtében. Elöljáróink elborzadtak, hogy ezek pécsiek már megint önállóskodnak, német nagykövettel, katonai attaséval, Wachsler Tamással tárgyalnak, nehogy már a farok csóválja a kutyát! Így nem lett nekünk önjáró tüzér osztályunk
A pécsi tüzérdandár már a koszovói balhé idején április 27-én kapta meg az újoncait a tapolcai bázisról úgy, hogy csak általános alapkiképzésen estek át. Bölcs elöljáróink május 5-re két osztálynak éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot rendeltek el. A laktanya melletti gyakorlótéren tudtunk néhány napos harcszolgálati képzést tartani az újoncoknak. Megalakítottuk az első osztályt öregekből. Lábon kimentek a lőtérre, elfoglalták a tüzelőállást. Az újoncokat buszokkal vitettük ki a tetthelyre. Angol mintára minden öreg mögé beállt egy újonc. Mentek a tűzfeladatok. Ebéd után már legtöbb beosztásban újonc dolgozott. Másnap a teljes egészében újoncokkal feltöltött második osztály lőtt zömében kiváló és jó értékeléssel. Gödöllőről jött a felháborodott telefon, hogy az első osztály frekvenciáin nem illik a második osztály fedőneveit használni.
Az októberben kezdődő kubai válság miatt a második évüket letöltött sorkatonák nem szerelhettek le. Én 1962 november 29-én vonultam be leendő tiszti iskolásként a ceglédi tüzérezred 122-es tarackokkal felszerelt második ütegéhez. Első nap általános katonai kiképzés folyt, második napon a telephelyen tűzszolgálat a löveggel, a harmadik napon a 4-es gyakorlótéren terepi gyakorlás, menet, tüzelőállás elfoglalása, tűzkészség elérése, tüzelőállás elhagyása. A negyedik napon már harckészültségi gyakorlás, a csemői körlet elfoglalása. December 5-én vasúti rakodás, Várpalotán kirakodás, 6-án közvetlen irányzású lövészet a lőtértoronynál. Először lőszert adogattam, majd töltöttem. A 6 kezelőből négyen újoncok voltunk, de ez nem akadályozta az eredményes tevékenységet. Délután már 2-es kezelő voltam az irányzóval közösen irányoztuk meg a célt, ő állította az oldalt, én meg az irányzékot. A következő napokon a megosztott irányzású feladatoknál már az irányzást is gyakoroltam. Karácsony előtt volt eskü. A februári lövészeten már kidolgozó voltam.
Specializáción (funkcionális munkamegosztáson) alapuló, ezért gyorsan alkalmazkodó társadalom/hadsereg. A specialista követi saját szakterületének változásait, azokat hamar megismeri, elsajátítja, hatékonyan alkalmazza.
Viszont; minél kisebb szervezeti egységet - végső soron az egyént - vizsgáljuk, annál kevésbé képes a megszokott környezetéből kiesve átvenni mások feladatát, döntést hozni nem szakterületéhez tartozó kérdésben.
(A gépjárművezető nem akarta hogy hidegindítóval kezeljük a HMMWV egy hűvös reggelen. Mivel nem indul, ez már javítási feladat, hívjunk hozzá az autómentőt, műhelybe kell vinni...)
Angliában a 90-es években egy addig 105 mm-es lövegekkel felszerelt tartalékos tüzér osztályt átfegyvereztek FH70-es 155 mm-es lövegre. Az aktív állomány kiment a lőtérre az FH 70-esekkel. Buszokkal oda szállították a tartalékosokat. Beindult az éleslövészettel egybekötött gyakorlat. Minden aktív katona mellett ott állt egy tartalékos. Az aktív csinálta a feladatát, ezzel oktatta a tartalékost. Amikor úgy érezte az aktív, hogy a tartalékos is meg tudja csinálni, átadta a beosztását, de ott maradt mellette. A nap végére az összes beosztásban tartalékos dolgozott. Másnap a tartalékos állomány délelőtt végrehajtotta a rendszerbeállításhoz szükséges mennyiségű tűzfeladatát. Ebéd után a tartalékos osztály parancsnoka nagy bulit rendezett a két résztvevő állomány részére. Estére a tartalékosok már otthon voltak. Az opk este a tisztek részére tartott fogadást saját háza kertjében. Mi németországban megkezdtük mindkét katonánk kiképzését Leora:https://honvedelem.hu/hirek/leopard-2a7-szakfelkeszites-nemetorszagban.html?fbclid=IwAR2DChACzPNUJwy35jFcXq2E3E2zf1Og9GyM4fTorRjN26vgxN-omD2K_2o
Már 12 éves korában elhagyta a szülői házat és 1792-ben beállt katonának őrvezetőként. Részt vett az 179394-es rajnai hadjáratban Franciaország ellen az első koalíciós háborúban Mainz ostrománál. Katonai tanulmányait a berlini hadiiskolán folytatta, ahonnan 1805-ben hadnagyi rangban távozott.
A napóleoni háborúk idején 18061815-ig a porosz hadseregben szolgált. A porosz katonai akadémiára került (Kriegsakademie). Itt tanított Immanuel Kant és elnyerte Gerhard von Scharnhorst tábornok (a jövendő katonai vezérkari főnökének) elismerését. A jénai hadjáratban szolgált, August Ferdinand porosz herceget adjutánsként látta el tanácsokkal. Amikor 1806-ban Napóleon megtámadta Poroszországot, a kisebbségben maradt szászporosz sereg, amit Karl Wilhelm Ferdinand, BraunschweigLüneburg hercege irányított, fogságba esett Prenzlaunál. (A herceg halálos sebet kapott a jéna-auerstedti csatában.) Clausewitz 25000 katonatársával együtt fogságba került, a porosz hadsereg felbomlott. 18071808-ig tartózkodott fogolyként Franciaországban, hazatérése után részt vett a hadsereg és az állam reformjában. Ekkor nősült meg, feleségül vette az előkelő, prominens személynek számító Marie von Brühl grófnőt, ezzel bekerült a berlini irodalmi-intellektuális elitbe. 1812-ig mint őrnagy a táborban és Scharnhorst alatt a hadügyminisztériumban működött.
Amikor Napóleon ráerőszakolta a szövetséget Poroszországra, elhagyta a porosz hadsereget és beállt az orosz hadseregbe. Részt vett orosz oldalon az 1812-1813-as csatákban, mint sok hozzá hasonló Oroszországban élő porosz tiszt csatlakozott az OroszNémet Légióhoz. Az Orosz Birodalom szolgálatában Clausewitz segített a Napóleon elleni szövetség létrehozásában (Tauragė in Litauen-i konvenció). Az 1813-as hadjáratban mint a Wallmodenféle hadtest táborkarának főnöke vett részt s a fegyverszünet alatt irta: Übersicht des Feldzugs von 1813 (Leipzig 1814) c. munkáját.
1815-ben az OroszNémet Légiót beolvasztották a porosz hadseregbe és Clausewitz visszatért a porosz katonai szolgálatba. Hamarosan Johann von Thielmann III. hadseregének vezérkarába került. Részt vett ligny-i csatában, ami a waterloo-i csatához vezetett, 1815-ben.
Életének utolsó három évtizedében a berlini hadiiskola igazgatója volt. 1830-ban nevezték ki a tüzérség főfelügyelőjévé és azután Gneisenau tábornagy táborkari főnökévé.
Ha egy tarsadalom elfogadja, hogy a valtozasok sebessege növekszik (gyorsulnak), akkor tudomasul kell vennie, hogy egyre gyorsabb "tempora" van szükseg (ami a XX. szazad folyaman egy ~7-es faktorral növekedett ... bar ez egy eleg nehez szam ... de, ha elfogadjuk, akkor jelenleg (202x) mar a ~12-13-szoros tempo a realitas). Egyelöre azert nem sokkal gyorsabb, mert a "realis" (technologiai) fejlödes (sebessege) jelenleg ezt teszi lehetöve. Majd fog ez meg gyorsulni ... de akkor ember legyen a talpan, aki a valtozasokkal lepest tud majd tartani ...
A mű szerzője sok minden adatot összehányt egy kupacba, amihez hozzáfért. Tényként kezelt elképzeléseket, lehet hogy meg sem valósult változtatásokat. Sajnálatos módon 2017-ben azt írta, hogy "2016-ban kezdőthet" egy projekt. Mi van, 2017-ben nem tudta, hogy 2016-ban elkezdődött-e az a projekt? Ha neked 30 nap sok egy dandár teljes feltöltéséhez, és bevetéséhez, akkor te nagyon dilettáns vagy ezen a téren. A legtöbb ország hadereje nincs teljesen feltöltve, és az azonnal bevethető alakulataikon kívül mindenkinek ott vannak a keretalakulatai, aminek a feltöltéséhez idő kell. A magyar haderő nem hogy 30 nap alatt, hanem 30 év alatt sem tudja feltölteni az alakulatait hadrafogható szintre.
Nem mellékes, hogy 2017 régen volt, azóta sokminden változott.
Te vagy az elsö, aki azt a nezetet vallja, hogy evente ~750 milliard kiadott US $ ellenere (amelynek a ~harmadat minden evben uj technologiai eszközök beszerzesere forditjak) az USA hadseregenek az ütöereje folyamatosan csökken. Ha tenyleg ezt hiszed, akkor hidd ... a hit/nézet (legalabb) mindenkinek a sajatja. :-(
Amit kérdésként leírtam, annak mi köze van, a marxizmus, vagy tudományos szocializmus dogmájához, miszerint a háború a politika folytatása más eszközökkel? Melyik felvetésem totálisan értelmetlen, és miért?
Engem az amerikai haderő tanulóképessége lepett meg. Rendelkeztek kézikönyvekkel a VSZ ellen. Amikor az un. "béketámogató" művelet keretében átlépték Taszáron keresztül a Szávát Bosznia felé, egy 6 hónapos ciklus alatt sikerült az "újratervezés"-ük. Az intenzívről pillanatok alatt átálltak az aszimmetrikusra.
"A hadsereg jelenlegi 58 dandárjából csak 3 van teljesen feltöltve, felszerelve és bevetésre készen, a többinek legalább 30 nap szükséges ennek elérésére."
De ebből még nem következik, hogy háborúban ne tudna lenyomni bárhol, bárkit.
Ami valójában változik és ez a trend a belátható időn belül nem fog megfordulni, hogy egyre nagyobb árat kellene ezért fizetnie. Egyrészt halott katonákban, másrészt akár a saját területét elérő válaszcsapásban, harmadrészt gazdaságilag.
Az meg, hogy a katonailag megnyert konfliktusokkal politikailag nem tudott mit kezdeni, nem jelenti azt, hogy azokban katonailag eredménytelen lett volna.
"A hadsereg jelenlegi 58 dandárjából csak 3 van teljesen feltöltve, felszerelve és bevetésre készen, a többinek legalább 30 nap szükséges ennek elérésére."
"A haditengerészet repülőinek 53%-a alkalmatlan az azonnali bevetésre vagy a repülőfeladatok végrehajtására, a légierőnél 723 pilóta hiányzik a rendszerből, míg a tengerészgyalogság szerint további 3000 bőrnyakúra lenne azonnali szükség."
Nagy valoszinüseggel az USA hadseregenek az ütöereje az utobbi ~10 evben (~2010 ota) evente ~20-30%-t növekedett (uj technologiak beerese, raketak, hatokör-növeles, szervezeti javulas, intelligens eszközök ...).
Ez ugye ~3 evenkenti duplazodast jelent. Egy evtizedbe belefer jo ~3 duplazodas (az ~8-szorozodas).
Ennyivel javultak a lehetösegek. Hogy abbol mi lesz, mit lehet a gyakorlatba atvinni? Hat, az a politika feladata (nomeg a kivitelezö katonake ... ugye a "nagy aldozatok" idöszaka mar kiment a divatbol). De elvileg az ütöereje közel egy nagysagrendet javult ... a folyamat pedig nem allt meg, hanem hasonlo tempoban folytatodik (pl. egy anyahajorol felszallo robotrepülö kepes automatikusan feltankolni az F-18-at ... ami azt jelenti, hogy annak a hatotavja ~duplazodik ... ez pedig igen komolya strategiai elöny ...).
Irányadónak mondjuk a britek vs. USA a második iraki háborúban.
Vagy a hasonló erőviszonyok mellett vívott orosz grúz háború.
Lényeg a lényeg.
Az USA sokszoros anyagi ráfordításokkal tart fent haderőt mint a világ többi országa, ehhez képest katonailag is eredménytelen minden a koreai háború óta vívott háborújában.
Az ámerikai mentalitás szerint békében vannak az önálló fegyvetrnemi zászlóaljak, meg jó néhány alárendelt nélküli dd. törzs. Namost amikor kitör a bmeg, egy adott törzs alá rendelik a szükséges(-nek vélt) erőt, mőgé égig érő tűztámogatást.
Ez nagy rugalmasságot és hatékonyságot ad, de ha fogy a pénz, vagy nagy háború közelg akkor az alárendeltek korlátok közé kerülnek, és nagyhirtelen kapnak egy ho.Pk-t a nyakuk közé, aki összehangol és letöri a túlzó ambíciót, vmint elosztja a fogytán lévő javakat.
A "szigoru(bb)" szervezetekben sok az "athidalo" idö, tevekenyseg ... amikor nem annyira lehet tudni, hogy "ki mit es miert is csinal" (pl. az MH utobbi ~30 eve ... atszervezesek, megszüntetesek ...). Ilyen körülmenyek valszeg kedveznek az alkoholfogyasztasra ...
Az a "modernebb", ha összevalogatott alapfunkciokbol allitanak össze egy operativ (kivitelezö) egyseget ... (leven a feladatok nagy resze "valahol" kivitelezendö, tehat sok szallitas is kell) ... nem pedig egy adott "összetett" egyseggel valositanak meg minden (elkepzelhetö) feladatot ... "jo ez mindenre" alapon.
Ha ez valtozik, akkor (valszeg) nagyobb egysegekben (es nagyobb feladatokban/konfliktusokban) gondolkodnak ... Bevetes elött (manapsag) szokasos, hogy lemodellezik a varhato esemenyeket is ...
"Többek közt azért is írtam, hogy a civilek sem különbek"
Ezt írtam én is, csak fordított alapállásban: a hadsereg sem jobb/rosszabb, mint a társadalom, amelyikben létezik.
Csak míg a civil életben egyszerűen felmondasz (ha ez nem tetszik), addig a seregben nincs ilyen választásod. Ha felülről nem tesznek rendet, akkor így jártál.
Utolsó információim szerint egy USA dandár pont akkora, mint a neki szánt feladat.
Ergo ha vissza akarnak térni a ho. szervezetre, az azt jelenti, hogy fogy az erő és eszköz (a pénz), és ezért kevesebb lesz az egységpk-k szabadságfoka.
Anno az Eurocorpsban volt 18 ezres US dandár. A tagok dd-t küldhettek, US Army nem divisiont küldött, hanem brigádot, vagyis a protokoll miatt annak nevezte.
38 év alatt sok helyőrségben jártam. Lehet, hogy szerencsés voltam, de nem találkoztam alaprendeltetést akadályozó alkoholizálási szinttel. Cegléden 1962-63-ban 8 hónapig voltam sorkatona, nem emlékszem olyan estre, amikor részeg tisztet láttam volna. ETI idején sem a növendékek, sem a tanarak közt nem emlékszem részegeskedésre. Tapolcán a teljes munkaidő alatt nyitva volt a tiszti kantin, tudtam, hogy vannak kevesen akik felessel kezdik a napot, és kész, nem többet. Várpalotán az ezredes és helyettesei ittak munkaidőben, egy évértékelő pártértekezleten felszólaltam, mennyi ideig kell tűrnünk ezredesünk alkoholizálását? Hétfőn már nem kellett bejönnie az ezredesnek. Az új parancsnok volt tapolcai lett, én előléptem parancsnokhelyettessé, módszeresen visszaszorítottuk az alkoholizálást. Pécsett rendszeres volt az italozás, kártyázás munkaidőben. Első panaszosom egy tiszthelyettes feleség volt, akinek férjétől az osztályparancsnoka elnyerte a fizetését. Póka Ferivel rendet vágtunk a témában. Akit részegen láttam pécsi időm alatt az a kaposvári hadosztályparancsnok helyettes volt. A szigetvári Zrínyi napok rendezvényen feleségestül berúgott, nagyon. Később Sárbogárdon egy katonánk felmászott a vasúti szerelvényre, áthúzott a magasfeszültség. A vizsgáló bizottságba ugyanez a pkh érkezett, járdányi ereje nem volt. A hadosztály jogász támogatta, ahelyett, hogy kivonta volna a forgalomból. Végül a Bp.-i katonai ügyész parancsára vitte haza Kaposvárra. Az "olajezredesek" 22-ed rendű vádlottja volt. Lövész, tankos berkekben nem vagyok járatos.
Én kedveltem ezeket a kreatív csempészési dolgokat, mert tényleg nagyon kreatívak voltak. Kisbaba cumisüvege feltöltve töménnyel, lányok pár számmal nagyobb melltartója mint rejtekhely, kabátba vart belső zsebek stb. Volt olyan tiszthelyettes, aki kimondottan látogatáskor szeretett kapusszolgálatban lenni, mert szorgalmasan tudta gyűjtögetni a bűnjeleket, közben megjegyzéseket fűzve a "fantáziátlan" megoldásokhoz. Égette rendesen a látogatókat. Szolgálat után mindig megmutatta az aktuális gyűjteményét. Különben antialkoholista volt, és egy katonája sem ivott.
Egyszer az egyik századnál sok, egy vidékről való katona volt, de a szd.pk. is odavalósi volt. A katonák persze provokálták az ivással, ezért a parancsnokot meghívták a kocsmába egy csapaterősítő tréningre, azzal a céllal, hogy berugatják. Az lett a vége, hogy a parancsnok lekörözte a katonáit az ivásban, és onnantól fogva ezek a bakák a legnagyobb tisztelettel beszéltek róla. Persze őfeléjük az ital bírása, az egyfajta értékmérő volt.
Érdekes, hogy a 18 évesen bevonult sorkatona otthon nem ivott rendszeresen. Diszkóba egy két sör, vadász, aztán a lányok. Amikor bevonult, a szülei/nagyszülei már a felnőtt férfit látták benne. És a kedves utódnak látogatáskor csempészték be az italt. De hogyan? Meggybefőttről leöntve a lé, feltöltve rummal. A barack, dinnye teleinjekciózva konyakkal. Kólásüvegben fele bor. És még megannyi trükk, amit ÜTI szolgálatom alatt végig éltem a 80-as évek végén. A BMP koktél télen, és lehetne folytatni a sort. Szegény katona, aki bevonult viszonylag normálisan, leszereléskor már nagyivó volt. Mert ez volt a sikk. Persze voltak kivételek.
Nyilván sehol sem dicsekszenek vele, hány alkalmazottat rúgtak ki italozás miatt. Többek közt azért is írtam, hogy a civilek sem különbek, mert nálunk a vasgyárban is szúrópróbaszerű szondázás van és mégis vannak, akik lebuknak. Még annak ellenére is, hogy a kapusok megkérik, hogy jobban tenné, ha inkább nem akarna bemenni, de vannak, olyan mata részegek, akik leállnak vitatkozni, így aztán kiharcolják maguknak a kirúgatást.
Egy pár gondolat erről az alkoholizáló tisztek dologról. Legényke koromban dolgoztam az iparban, és abban a gyárban ahol voltam, reggel 6-7-ig kótyagosra itta magát a fél gyár, mondjuk 200 ember. Sokan már kezdésre mólésan érkeztek. Sokszor maga a kapuban a rendész is az volt. Meló után természetes volt, hogy hazafelé útba ejtettek egy-két kocsmát. Az ország nagy része piázott minden szinten, és mindenhol, ezen belül is kiemelkedtek egyes vidékek, ahol a férfi lét velejárója volt az ivás. Nem véletlenül próbálták valamikor a 80-as években bevezetni a 9-órai iváskezdést.
Már a honvédségnél jöttek olyan újoncok, akik ital nélkül nem tudták elképzelni a napjukat, sohasem felejtem el azt a nyírségi 18-éves katonát, akinek az újonckiképzésen alkohol elvonási tünetei lettek, emiatt úgy remegett mint a kocsonya, és beszélni is alig tudott. A laktanyában szigorúan tiltva volt az italozás, fenyítés terhe mellett. Nagyon sok katona hulla részegre itta magát kimaradáskor, volt olyan osztályparancsnok, aki nem a részegen való bejövetelért, hanem azért fenyítette a katonáit, mert a többi részeget otthagyták az árokban, ahelyett, hogy behozták volna azokat is. Nekem is volt olyan katonám, aki úgy berúgott, hogy egy egész rajnak azon kellett dolgoznia, hogy reggelre elfogadható állapotba kerüljön. Különben nem mi, a hivatásos katonák tanítottuk meg őket alkoholizálni, vagy már otthonról hozták a tudást, vagy villámgyorsan megtanulták a többiektől.
A laktanyákban azt hiszem a hetvenes évekig lehetett sört kapni a kantinban, de később ezt megszüntették-tehát az akkori állam sem volt ellenére az ivásnak. Persze sok tiszt, és tiszthelyettes is szerette az italt, de nem a laktanyákban ittak igazán, hanem a helyi búfelejtőkben, vagy a tiszti klubokban, ahol olcsóbb volt a sör. Érdekes módon én a laktanyákban nem találkoztam italozó hivatásosokkal. Valamikor a 90-es évek elején volt valami intézkedés fentről az alkoholizálás visszaszorítása érdekében, emiatt sok hivatásost eltávolítottak akiknél nyilvánvaló volt az italozás. Volt akit nyugállományba küldtek, volt akit eü. alkalmatlansággal küldtek el. Pár évig szondáztattak a laktanya kapunál bejövetelkor, néha kifelé menet is. Volt aki lebukott, neki ez volt az ürügy, hogy leszereljék.
Ezt szépen kitaláltad, de mivel valamiféle statisztikából vezeted le, ami maga is feltételezés, ezért ez az egész komolytalan. Összesen 13000 katonáról állapítottad meg, hogy a kelleténél többet iszik, mindezt objektív mérés nélkül. Gratulálok hozzá.
Régen is dugig voltak a kocsmák és nem volt mindeni katonatiszt. Ma csak azért vannak kevesebben a kocsmákban, mert drága a pia. Úgy tűnik menő dolog lealkoholistázni a katonatiszteket, pedig szerintem ugyanolyan az arány, mint az egész társadalomban.
Ahogy nézem, statisztikai alapon minden tizedik ember alkoholista, ha a "nagyivókat" is belevesszük, akkor minden negyedik. Ha a honvédség leköveti a magyar társadalmat, akkor van mondjuk
~3-000 alkoholista benne, és ~9-10.000 nagyivó. Ez így azért nem annyira nyugtat meg.
A masszív alkoholizmus (ami nyilván nem azt jelenti, hogy minden egyes katona alkoholista) nem csak a néphadseregben/honvédségben volt jelen, hanem sok más helyen is. Ha más nem hozza fel, pont a MÁV-ot én is mondtam volna példának, onnan is vannak sztorijaim.
Ebből a szempontból bármely ország katonasága (vasútja, stb.) nem tud alapvetően más lenni, mint a társadalom, amiben működik. Lehet kicsi jobb vagy rosszabb, de nagyon más nem.
Az más kérdés, hogy az egyenruhás felsőbbrendűség, ami mind a katonák, mind mondjuk a vasutasok egy részében erőteljesen jelen van, nehezen tud megbirkózni azzal, hogy a "cég" egésze, testületileg alapvetően nem különb a lenézett civileknél.
És szintén nem elhanyagolható, hogy hol mit kezdenek az alkeszekkel, kiben vagy miben milyen kárt tesznek.
Egyik közeli családtagom egykori főnöke, egy full civil munkahelyen volt masszív alkesz. Ő hétfőn reggel szinte mindig "rosszul volt", nem jött be, vagy csak délután. Egy katona(tiszt) ezt nem tudja megtenni, ő bemegy, aztán majd lesz valami.
Ez a Kalamár Dezső már őrmester korában is olyan okostolyáska volt. Néha még a főnökeinél is "okosabb". Később ő lett a győriek vezénylő zászlósa. Azt hittem már régen kihullott a rostán, de úgy látszik jól helyezkedett.
Figyelj Kovács! Szerinte az "Acélkocka" teljesen rendben van, mert a nyugati altisztképzés is ilyen.
Na mesélj! A reprezentatív felmérésed szerint a honvédség állományának hány százaléka alkoholista? Az informátoraid jelenleg tagjai a honvédségnek, ők maguk alkeszok-e? Engem is fel kéne mérni, mert én nem iszok alkoholt, és nem is bagózok.
Egy Szovjetúnóban történt éleslövészetre vagoníroztunk Uzsán. Másfél óra alatt (cirka 10,00-ig) bepakoltunk egy SCUD-B osztályt úgy, hogy két pőrevagonos és egy személykocsi-marhavagonos rész készen állt arra, hogy összeakasztás (középen a személykocsis résszel) után elindulhassunk.
Mire ezt elértük, berúgott az összes vasutas (mozdonyvezetővel együtt), és órákon keresztül tologatták a vagonokat addig, míg az egész teljesen összekavarodott. Közben még beszélni sem lehetett velük, olyan bandzsák voltak. Végül hosszas telefonálás és lázadozás jött egy teljesen más társaság (az előzőeket eltüntették) és késő estére sikerült helyreállítani az indulási készséget. Az isteni csoda az volt, hogy sem személyi, sem technikai sérülés nem volt. Nem hallomásból tudom, ott voltam.
Ergo az egész MÁV, vezérigazgatóval kezdve bakterig bezárólag alkoholistákból áll.
No, tegnap beszélgettem egy kicsit katonaság+alkohol témában. A lényeg a lényeg: nagyjából mindenki megerősítette a masszív alkoholizmust a honvédségben.
Nyilván anekdotális történetek, de ettől még valószínűleg igaz.
Meghallgattam a Romulus féle interjút is, civilként számomra szimpatikus irányt vázolt fel, bár volt pár rész, aminél egy kicsit felhúztam a szemöldököm, de hát
ilyen a politika. Nem gondolnám, hogy alkalmatlanabb lenne, mint bármelyik másik elődje volt.
Te most beakarod nekem mutatni a várpalotai lőteret. Vettem én ott részt olyan összevont harcászati gyakorlaton, ahol több fegyvernem alakulata vett részt, és én mondhatni páholyból néztem végig, amikor a magyar mindenféle repülők rakétázták, és gépágyúzták a lőteret. Voltam olyan részein, amit akkor még a szovjetek őriztek, és az áthaladásunkat szovjet katonák irányították. De voltam ott tábori tüzérekkel megosztott irányzású lövészeten, de voltam páncéltörő tüzérekkel is lövészeten ott. Egy hideg téli lövészeten a fagyott hó tetején találtunk olyan kilőtt 152 mm-es malacokat, amik valószínűleg felpattanó lövés után ottmaradtak egyben a fagyott földön. Szóval valamit azért sejtek arról a lőtérről.
Nem fogod elhinni. 73-85-ig a Tüzér kiképző Központnál szolgáltam, annak egyik alosztálya volt a lőtér parancsnokság, annak volt egy tűzszerész raja, semmi köze nem volt az akkori tűzszerész zászlóaljhoz. Az én időmben a hajmáskéri Alexandrov ezredes saját maga intézte a saját lőterei mentesítését. Ha kinéztem a konyhaablakon láthattam, hogy a Mi 24-ek gépágyúznak, vagy Falangával lőnek, a Szu 22-esek a megbeszélésünk ellenére megint jobb fordulóval, tehát Várpalota fölé emelkednek ki a földi csapás után. Ezen lövészetek utáni mentesítés minden esetben a lőtér tűzszerész raj feladata volt.Még egy. Várpalotán se bomba, se lőszer, se rakéta nem tudott a földbe hatolni, nem kellett a homokban, mocsárban fémkeresővel keresni.
Figyelj csak Kovács! Próbáld értelmezni a következő szövegrészletet!
"Akik hazánk területét, az egykori bombázó lőtereket"
Ez van az emlékművön. Ezt értsd úgy, hogy Magyarország területét, és a bombázó lőtereket menetesítették. Volt jó pár lőtér, és több bombavető tér az országban, amit gyakorlatokon használtak, és mentesíteni kellett. Tüzérségi lőtér volt például Bugacpusztán, vagy az alföldi Akasztó község mellet is, Kecskemét környékén szovjet harckocsi lőtér volt, illetve Hajmáskéren is volt bombázó lőtér, nemcsak Hortobágyon.
Ilyen az, amikor mindenáron homogén (nemzet)államokat akarnak csinálni.
A korábbi közös állam miatt az egyes népek területi alapon már nem szétválaszthatók: akárhol lesz a határ, mindig jelentős arányban lesznek kisebbségek, akiket az ottani többség persze szívat ahol tud.
Ráadásul egy egyesület adományát fogadta el a HM:Kovács József nyugállományú alezredes, a Szabolcsi Honvéd Műszaki Hagyományőrző Bajtársi Egyesület elnöke adományozta az emlékművet
"Köszönjük a haza iránti szolgálatát annak a több száz műszaki tűzszerész katonának, akik hazánk területét az egykori bombázó lőtereket életük kockáztatásával i mentesítették a gyakorlatok során hátrahagyott gyilkos robbanószerektől."
Ha ez egy általános tűzszerész emlékmű, akkor több ezer katonától kellene emlékeznie. "gyakorlatok során hátrahagyott gyilkos robbanószerek"-re konkretizál, nem a második világháborús maradványokra, vagy missziókban semlegesített IED-ekre.
Hatalomban vannak még a vétkesek, kényszeredetten pótcselekszenek valamit, ahelyett, hogy a helyszínen állítanának emlékművet, ahogy mi tüzérek tettük az aknavető robbanás után a Csörlő-háznál.
Ki emlékszik még arra, amikor Farkas Berci diplomata korában az USA-ban részegen duhajkodott (részegen vezetett talán), és villámgyorsan haza kellett hozni? Most meg megpróbálják sztárolni, de elnézve az érdeklődést, nem igazán menő már.
Ha megint elkezdenék a balkániak a kedvenc szórakozásukat, az egymás leölését, én hagynám őket, és nem avatkoznék be, de hermetikusan lezárnám a lehetőségét annak, hogy menekült címszóval bejöjjenek az Unióba. Irtsák egymást, ha már ilyen barmok.
Az említett országok nekem balkániak. A délszláv háborúk is 20-30 éve voltak, és mint írtam már, azóta nagyot változott a világ. Az ukrán-orosz perpatvar pedig nem hadseregek közötti háború, hanem nagyobb részt mindenféle szabadcsapatok közötti alacsony intenzitású villongás. A fenti konfliktusokban nem igazán vett részt a honvédség, tehát nem nagyon találni azokban edzett magyar katonákat.
Tegnapi hír volt, hogy Orbánék 2030-ig elképesztő mennyiségű katonai kollégiumot akarnak beüzemelni. Ebbe belefér, hogy a régi épületeket újra használatba akarják venni. Gondolom ebből is az lesz, mint a lőterekből. Ha rosszindulatú vagyok, akkor azt mondom, hogy a haveroknak most keresnek építőipari munkát sok pénzért.
Ha felrakod a jobbik szemüvegedet, és lassabban olvasol, akkor mindjárt érthető lesz az emlékmű, és az elhelyezése. A szöveg a következő: "Hazánk területét, Az egykori bombázó lőtereket"
Tehát minden tűzszerész munkáról szól, beleértve a hortobágyit is. Ez nem hortobágyi emlékmű, tehát jó helyen van ott, ahol most felállították. Ráadásul magán kezdeményezésből.
Nem nagyon értem én ezt az emlékművet. Ha kinagyítod a képet, olvashatod, arról a több száz katonáról szól akik mentesítették a hortobágyi bombázó lőteret. Miért nincs ott a négy áldozat neve? Miért Pákozdon állították, miért nem a Hortobágyon?https://honvedelem.hu/hirek/hosok-akikre-emlekeznunk-kell.html
Ha jól belegondolok, akkor egy európai hadseregnek sincs harci tapasztalata. Az elmúlt harminc évben nem volt egy európai hadsereg sem, amit teljes terjedelmében bevetettek volna valódi háborúban. Bizonyos részei részt vettek harci cselekményekben. Vannak olyanok, akik részt vettek ezekben a harci cselekményekben, de természetszerűleg egyre kevesebben vannak szolgálatban. A több évtizeddel ezelőtti harcokban tanultak nagy hányada elavulttá vált, amit nem volt hol felfrissíteni. Például vajon a dán, vagy a finn hadsereg mikor vett részt háborúban?
Nem hiszem, hogy a jelenlegi, magyaros, mi mindent is jobban tudunk (azoknál is akiknek valós, releváns, 21. századi harci tapasztalataik vannak) hozzáállással bármikor
Gondolkodjunk el még azon, hogy Ruszin nem csak a mezei nyugállományú katonát bántotta meg, hanem a kormányzó párthoz közelálló, a szolgálatuk nagy részét a régi rendszerben töltő, ma már nyugállományú felsővezető tiszteket, tábornokokat, volt vezérkari főnököket is. És ugye sokan közülük tanácsadói is a hatalomnak. Ki tudja milyen tanácsot adnak ezek után?
Ruszin mint honvédelmi miniszter? Több okból sem hiszem. Nem látok benne politikusi vénát-az önteltség, és az elbizakodottság az nem az. Most védve van, de ha a mentora távozik, vagy megváltozik a kormányzó erő, én nem sok jövőt jósolok neki. Percek alatt ízekre szednék a politikusok. Éppen most szerzett a kijelentésével jó sok ellenséget, akik szívesen alá raknának.
Különben tetszik hogy párszor meg lettem szólva azért, mert többek pályafutásánál felhánytorgattam bizonyos hiányosságokat, és most a levél írója áttekintve a fővezér szakmai pályafutását, azt feszegeti burkoltan, hogy te gyerek, hogyan is kerültél feljebb, és feljebb.
Különben tragikus, hogy miközben Benkő körbe-körbe jár az országban, és ezeknek a régi rendszerben is szolgált "elhízott-alkoholista" volt tiszteknek, tiszthelyetteseknek nyomja a rózsaszín propagandát, addig a védence olyannak minősíti őket
Na és el ne felejtsük, hogy magát őszentségét, Benkőt is minősíti. Minden idők legfiatalabb honvédelmi miniszter várományosával állunk szemben?
Jó hosszú írás. Egy biztos, nem fog rá reagálni a címzett. Csak bizonyította azt a tételt, hogy a tirpákok sötét bunkók. Mindenki aki benne volt-van a honvédségben, az sejti, hogy ez a fickó hogyan került erre a magas polcra. Hagyjuk már az értelmi képességet, meg az intelligenciát! Inkább kontraszelekció, és törtetés. Sosem biztos, hogy végigszolgálja a beosztását. Ha nem lenne olyan sötét, akkor tudná, hogy például Magyarországon Horthyék vettek át a magyar Vörös Hadseregből tiszteket, később Rákosiék is vettek át Horthy tiszteket, tiszthelyetteseket, de így mint ő, sohasem minősítették az előző rendszer tisztjeit.
Nem régen nézegetve régi fényképeket apám volt alakulatának egyik újonc esküjéről, és azon szerepel egy morcos tekintetű főtörzsőrmester zászlóvívő. Gyerekkoromból halványan emlékszem rá, ezért rákérdeztem apámnál, hogy ki is az pontosan. Mondta, hogy valamelyik osztálynál szolgálatvezető volt, de már a Horthy hadseregben is tiszthelyettes volt. Vajon ki becsüli meg a katonáit, a mostaniak, vagy az előző rendszerek?
Különben tragikus, hogy miközben Benkő körbe-körbe jár az országban, és ezeknek a régi rendszerben is szolgált "elhízott-alkoholista" volt tiszteknek, tiszthelyetteseknek nyomja a rózsaszín propagandát, addig a védence olyannak minősíti őket (akiknek a hátán különben felkapaszkodott), hogy azért a szülőföldjén szétverték volna a fejét a legutolsó kocsmában is.
Nyelvészkedhetsz, de a törvényben nem az van, hogy megtilthatja az adatai kezelését, hanem tiltakozhat a felhasználása ellen. Ha az érintett tiltakozik valamelyik adata megismeréséhez, egyből jöhet a gyanú, hogy számára kellemetlen dolgot akar eltitkolni, ami erőteljesebb kutakodásra ösztönzi a szerveket. Azt már leírtam, hogy ennek mi lehet a következménye. Ha veszed a fáradságot, és végigolvasod az egész törvényt, szépen benne van, hogy a honvédség eü. szervei ha akarnak, minden adathoz hozzáférnek. Sőt tárolhatja is, némelyiket 30 évig. Nem csak pillanatnyi betegségekről lehet szó, hanem munkahelyi balesetekről, munkáltatói kártérítésekről, rokkantosításról, és lehetne még sorolni. A honvédségnek nem kell jogot sérteni ezen a téren, mert törvényes joga van az adatok megismerésére.
A katona döntően a civil egészségügyi szakellátással kerül kapcsolatba ha gyógykezelésre van szüksége. Ezért onnan szerzi dokumentumait. Elektronikusan. Még a receptet is a pisire...
(a Covid oltást a csapatorvos adta be? Ja, nem...)
(Természetesen rutinos minden munkáltató ha zsarolásról, fenyegetésről ha ilyen-olyan vélt vagy valós érdekeiről van szó. De ha már jogot sértünk, lentebb olvasott jutalmazásos módszer a szimpatikusabb.)
Ha véletlenül el lennél tévedve, ez nagyrészt katonákkal foglalkozó fórum, és most is katonák egészségügyi adatkezeléséről van szó. Tehát civilek nem érdekelnek.
Az általam beidézett jogszabály jelenleg hatályos, és alkalmazandó a katonák adataira. Nem nagyon érdekel, hogy milyen rendű jogszabály, és az is mellékes, hogy mit ír az EU az adatvédelemről.
Ha értelmezve olvasod a jogszabályt, akkor láthatod, hogy a katona nem tilthatja meg az adatainak a kezelését, csak bizonyos adatok közvetlen elektronikus hozzáférése ellen írásban tiltakozhat. A tiltakozás, és a tiltás két különböző dolog.
(3) A 16. melléklet 1. pont f) alpont fb) alpontja szerinti adatokhoz elektronikus úton közvetlenül hozzáférhet az alkalmasság vizsgálatában, minősítésében és ellenőrzésében részt vevő orvos, illetve bizottság, kivéve, ha ez ellen az érintett írásban kifejezetten tiltakozik. Az érintettet tájékoztatni kell a tiltakozás lehetőségéről.
Fentiek értelmében ha a delikvens tiltakozik az elektronikus közvetlen hozzáférés miatt, akkor majd papíron hozzáférnek. Különben a fenti tiltakozást ha akarják figyelembe veszik, ha akarják nem. Természetesen ha megtiltja az adatai kezelését, akkor a honvédség nem fogja alkalmazni őt a továbbiakban.
Az általad idézett jogforrás alacsonyabb rendű, mint amit én idéztem. Ezért nem is foglalkozik az általános (civil orvosi rendeléseken, szakvizsgálatokon keletkezett) különleges személyes adatok tiltásának lehetőségével.
Áttételesen igen, amikor kötelezettséget határoz meg - felhívásra - adatközlésre. - 8.§, 2) bekezdés
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott személyes adatokat, továbbá az ezeket tartalmazó dokumentációt - a feladatellátáshoz szükséges mértékben - az alkalmasság vizsgálatában, minősítésében és ellenőrzésében részt vevő orvos, pszichológus, ergonómus, egészségügyi szakdolgozó, illetve bizottság kezeli. Az adatkezelők felhívására az érintett köteles adatainak átadására.
De még ebben a jogforrásban is megjelenik a tiltás lehetősége, a honvédség által keletkeztetett adatok vonatkozásában, alkalmazva az alapjog főszabályát.
(16. melléklet 1. fb) a Honvédség egészségügyi szervezeteinél folytatott gyógykezelés (ellátás) adatai,)
(3) A 16. melléklet 1. pont f) alpont fb) alpontja szerinti adatokhoz elektronikus úton közvetlenül hozzáférhet az alkalmasság vizsgálatában, minősítésében és ellenőrzésében részt vevő orvos, illetve bizottság, kivéve, ha ez ellen az érintett írásban kifejezetten tiltakozik. Az érintettet tájékoztatni kell a tiltakozás lehetőségéről.
Szóval ahogy írtam, az alapellátó orvos nem látja az állampolgár EESZT-ben lévő, de tiltás alatti adatait. Még a ÁEK-ét sem, ha az állománytag így rendelkezett.
8. § * (1) * Az egészségügyi adatkezelést végző honvédelmi szervezet a szolgálati viszony létesítéséhez, fenntartásához, módosításához, megszüntetéséhez, a honvédségi ösztöndíjszerződés megkötéséhez, valamint a katonai szolgálatot önként vállaló honvédelmi alkalmazottaknak a hadkötelezettség bevezetését követő katonai szolgálatteljesítéséhez kapcsolódóan az egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasság vizsgálata, minősítése és ellenőrzése céljából kezeli
a) a hivatásos állományú katonának, a szerződéses állományú katonának, a honvéd tisztjelöltnek, a honvéd altiszt-jelöltnek, az önkéntes tartalékos katonának és a honvédségi ösztöndíjas hallgatónak jelentkezők, valamint
b) * a hivatásos állományú katona, a szerződéses állományú katona, a honvéd tisztjelölt, a honvéd altisztjelölt, az önkéntes tartalékos katona és a katonai szolgálatot önként vállaló honvédelmi alkalmazott
16. melléklet 1. pontja szerinti adatait.
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott személyes adatokat, továbbá az ezeket tartalmazó dokumentációt - a feladatellátáshoz szükséges mértékben - az alkalmasság vizsgálatában, minősítésében és ellenőrzésében részt vevő orvos, pszichológus, ergonómus, egészségügyi szakdolgozó, illetve bizottság kezeli. Az adatkezelők felhívására az érintett köteles adatainak átadására.
(4) A vizsgálatot kérő szervezet részére kizárólag a 16. melléklet 1. pont j) alpontja szerinti adat továbbítható. Az állományilletékes parancsnok továbbá jogosult kezelni a 16. melléklet 1. pont i) alpontja szerinti adatot, valamint az alkalmasság vizsgálatának, ellenőrzésének kezdeményezését megelőzően jogszerűen tudomására jutott egészségügyi adatot.
(5) Az alkalmasság vizsgálata, minősítése és ellenőrzése során felhasznált, illetve keletkezett egészségügyi dokumentációt az adatfelvételtől számított 30 évig kell megőrizni. Az egyéb dokumentációban szereplő adatok a szolgálati viszony megszűnéséig vagy megszüntetéséig kezelhetők. A (1) bekezdés a) pontjában meghatározott személyek esetében - a szolgálati viszony létrejötte hiányában - a végleges alkalmatlanság tényét tartalmazó minősítést az egészségügyi dokumentáció megőrzési idejével megegyező ideig kell kezelni. Minden további adat a jelentkező hozzájárulása alapján, az abban meghatározott ideig kezelhető.
8/A. § * (1) Az egészségügyi adatkezelést végző honvédelmi szervezet a szolgálati viszony fenntartásához, módosításához, megszüntetéséhez kapcsolódóan a felülvizsgálati eljárás lefolytatása, a betegség katonai kötelmekkel való összefüggésének véleményezése, valamint az egészségügyi szabadság és felmentések engedélyezése céljából kezeli a 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott személyek 16. melléklet 2. pontja szerinti adatait.
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott személyes adatokat, továbbá az ezeket tartalmazó dokumentációt - a feladatellátáshoz szükséges mértékben - a felülvizsgálati, engedélyezési és véleményezési tevékenységben részt vevő orvos, pszichológus, ergonómus, egészségügyi szakdolgozó, illetve bizottság kezeli. Az adatkezelők felhívására az érintett köteles adatainak átadására.
(3) A 16. melléklet 2. pont e) alpontja szerinti adatokhoz elektronikus úton közvetlenül hozzáférhet a felülvizsgálati, engedélyezési és véleményezési tevékenység során eljáró orvos, illetve bizottság, kivéve, ha ez ellen az érintett írásban kifejezetten tiltakozik. Az érintettet tájékoztatni kell a tiltakozás lehetőségéről.
(4) * Az állományilletékes parancsnok és személyügyi szerv részére kizárólag a 16. melléklet 2. pont i) alpontja szerinti adat továbbítható. Az állományilletékes parancsnok jogosult kezelni a felülvizsgálati eljárás kezdeményezését megelőzően jogszerűen tudomására jutott egészségügyi adatot. A Honvédség központi pénzügyi és számviteli feladatát ellátó honvédelmi szervezetének a 16. melléklet 2. pont a)-c), db), gc), továbbá h)-i) alpontjaihoz tartozó adatokat át kell adni.
(5) A betegség katonai kötelmekkel való összefüggésének véleményezése esetén a Honvédség közegészségügyi és járványügyi szolgálata részére a 16. melléklet 2. pont i) alpont szerinti adatot az érintettre vonatkozó teljes adatállománnyal együtt kell továbbítani.
(6) Az egészségkárosodás mértékéről szóló szakvélemény beszerzése céljából a rehabilitációs szakértői szerv részére a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényben felsorolt személyes adatok továbbíthatók.
(7) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátása során felhasznált, illetve keletkezett egészségügyi dokumentációt az adatfelvételtől számított 30 évig kell megőrizni. Az egyéb dokumentációban szereplő adatok a szolgálati viszony megszűnéséig vagy megszüntetéséig kezelhetők. Ha a szolgálati viszony egészségi vagy pszichikai alkalmatlanság alapján szűnt meg, az alkalmasság minősítésére vonatkozó adatot az egészségügyi dokumentáció megőrzési idejével megegyező ideig kell kezelni.
8/B. § * (1) A 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott személyekre vonatkozó - a 16. melléklet 1. és 2. pontjában meghatározott - személyes adatokhoz közvetlenül hozzáférhet, valamint az adatokat tartalmazó dokumentációba betekinthet az utaltsági rend szerinti alapellátást végző honvéd-egészségügyi szolgálat.
(2) Az alkalmassági minősítés érvényessége alatt folytatott gyógykezelés esetén az érintett köteles átadni a gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatait. A minősítést érdemben befolyásoló betegségre vonatkozó egészségügyi dokumentációt az alapellátást végző honvéd-egészségügyi szolgálat - az érintett tájékoztatását követően - továbbítja a minősítésre jogosult bizottságnak.
8/C. § * A 8. § (5) bekezdése és a 8/A. § (7) bekezdése alkalmazásában egészségügyi dokumentáció:
a) a gyógykezelés során keletkezett egészségügyi dokumentáció, valamint
b) orvos és pszichológus által, nem gyógykezelési célból végzett vizsgálatról készült dokumentáció.
8/D. § * (1) A Honvédség az egészség megőrzésének és javításának előmozdításához kapcsolódóan az egyéni és az állományra vonatkozó egészségi állapot nyomon követése, valamint a Honvéd Testalkati Program megvalósítása céljából kezeli a 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott személyek 16. melléklet 3. pontja szerinti adatait.
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott személyes adatokat, továbbá az ezeket tartalmazó dokumentációt - a feladatellátáshoz szükséges mértékben - a Honvédség központi egészségügyi szervezetének egészségfejlesztésért felelős szerve kezeli.
(3) A 16. melléklet 3. pont e), fa)-fd) alpontjában foglalt adatoknak az érintett részéről történő szolgáltatása önkéntes.
(4) Az érintettre vonatkozó személyes adatokhoz közvetlenül hozzáférhet, valamint az adatokat tartalmazó dokumentációba betekinthet az alapellátást végző honvéd-egészségügyi szolgálat, valamint az alkalmasság vizsgálatában, minősítésében és ellenőrzésében részt vevő állomány.
(5) Az (1) bekezdésben meghatározott adatok a szolgálati viszony megszűnéséig vagy megszüntetéséig kezelhetők.
8/E. § * (1) A honvédelmi szervezet a szolgálatteljesítésre, illetve munkavégzésre képes állapot ellenőrzését, továbbá a katonai fegyelem és biztonság fenntartását és fokozását szolgáló szűrővizsgálatok végrehajtása céljából kezeli a Honvédség személyi állománya tagjának 16. melléklet 4. pontja szerinti adatait.
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott személyes adatokat, továbbá az ezeket tartalmazó dokumentációt - a feladatellátáshoz szükséges mértékben - a vonatkozó miniszteri utasításokban meghatározott, a szűrővizsgálat kezdeményezésére, elrendelésére és végrehajtására jogosult személyek kezelik.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott adatokat tartalmazó dokumentációt az adatfelvételtől számított 5 évig kell megőrizni.
8/F. § * (1) A Honvédség a központi egészségügyi szervezetének szolgáltatásaira való igényjogosultság nyilvántartása, ellenőrzése, az igényjogosulti létszám meghatározása és aktualizálása céljából kezeli a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott személyi állomány 16. melléklet 5. pontja szerinti adatait.
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott személyes adatokat, továbbá az ezeket tartalmazó dokumentációt - a feladatellátáshoz szükséges mértékben - a Honvédség központi egészségügyi szervezetének az igényjogosulti állomány adatainak nyilvántartásáért felelős személyi állománya kezeli.
(3) A 16. melléklet 5. pont a)-b) és e)-g) alpontjaiban foglalt adatokhoz közvetlenül hozzáférhetnek a Honvédség központi egészségügyi szervezetének betegellátói.
(4) Az érintettre vonatkozó adatok az (1) bekezdés szerinti célból az igényjogosultság megszűnéséig kezelhetők.
8/G. § * (1) A Honvédség a hazai és nemzetközi gyakorlatok, kiképzések, országvédelmi, katasztrófavédelmi feladatok, a Hvt. 36. § (1) bekezdés h) pontja és a (2) bekezdés a) pontja szerinti feladatok, valamint a külszolgálatok egészségügyi biztosításának támogatása, az egészségügyi repatriálás, sebesültszállítás és mentés megszervezése céljából kezeli a 8. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott személyek 16. melléklet 6. pontja szerinti adatait.
(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott személyes adatokat, továbbá az ezeket tartalmazó dokumentációt - az (1) bekezdés szerinti feladatellátáshoz szükséges mértékben - a Magyar Honvédség egészségügyi koordinációért felelős szerve kezeli.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott adatokat tartalmazó dokumentációt az adatfelvételtől számított 5 évig kell megőrizni.
8/H. § * A 8. és 8/A. §-okban, foglaltakon felül egészségügyi ellátóhálózaton kívüli adattovábbításnak minősül
a) büntetőügyben a bíróság, az ügyészség, a nyomozó hatóság, az előkészítő eljárást folytató szerv, az igazságügyi szakértő, polgári peres és nemperes, valamint közigazgatási hatósági ügyben a bíróság, az ügyészség, a közigazgatási hatóság, az igazságügyi szakértő adatkérésének teljesítése,
b) szabálysértési eljárás során az eljárást lefolytató szervek adatkérésének teljesítése,
c) a nemzetbiztonsági szolgálatok részére, törvényben meghatározott feladataik ellátása érdekében történő adatátadás,
d) a légi-, vasúti és víziközlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatát végző közlekedésbiztonsági szerv adatkérésének teljesítése,
e) a Magyar Honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szerve részére, törvényben meghatározott feladata ellátása érdekében történő adatátadás,
f) a honvédelmi szervezetek jogi képviseletét ellátó szervezete részére, polgári peres ügyben történő adatátadás, valamint
g) a Magyar Honvédség parancsnoka részére, a fegyelmi információs rendszer működtetése céljából történő adatátadás.
8/I. § * (1) A honvédelmi egészségkárosodási ellátást és a baleseti járadékot megállapító szerv a honvédelmi egészségkárosodási ellátással kapcsolatos jogosultság és a baleseti járadékra való jogosultság elbírálása, valamint a honvédelmi egészségkárosodási ellátással és a baleseti járadékkal kapcsolatos feladatok ellátása céljából kezeli a honvédelmi egészségkárosodási ellátásban és a baleseti járadékban részesülő személy 15. melléklet szerinti adatait. Ezeket az adatokat fellebbezés esetén a fellebbezés elbírálására jogosult honvédelmi szervezet is kezeli.
(2) A honvédelmi egészségkárosodási ellátással, valamint a baleseti járadékkal kapcsolatos nyilvántartásba betekinthetnek a honvédelmi egészségkárosodási ellátással és a baleseti járadékkal kapcsolatos döntés előkészítése, meghozatala, végrehajtása, ellenőrzési, felügyeleti jogaik gyakorlása és vizsgálatok lefolytatása céljából:
a) * a miniszter, a miniszter által vezetett minisztérium államtitkárai, közigazgatási államtitkára, helyettes államtitkárai, valamint a Magyar Honvédség parancsnoka,
b) a Honvédség központi személyügyi és pénzügyi szerve,
c) a miniszter által vezetett minisztérium személyügyi szerve,
d) a honvédelmi szervezet saját állománya vonatkozásában a honvédelmi szervezet személyügyi szerve,
e) a miniszter törvényességi felügyeleti jogkörében ellenőrzést végző személy,
f) a honvédelmi szervezetek jogi képviseletét ellátó szervezet,
g) a honvédelmi szervezetnél az érintett illetmény számfejtését végző szerv.
(3) Az adatkezelés
a) a jogosultság megállapítása esetén a honvédelmi egészségkárosodási ellátásra, valamint a baleseti járadékra való jogosultság megszűnését követő ötödik év december 31-ig,
b) abban az esetben, ha a jogosultság megállapítására nem kerül sor, az erről hozott döntés elleni, a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 186. § (1) bekezdése szerinti keresetindításra nyitva álló határidő leteltét követő harminc napig, keresetindítás esetén a bíróság döntésének jogerőre emelkedéséig
tart.
(4) A honvédelmi egészségkárosodási ellátás megállapításakor, valamint megszűnésekor a honvédelmi egészségkárosodási ellátást megállapító szerv köteles ennek tényéről a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait folyósító szervet, valamint a baleseti ellátást folyósító szerveket és a nyugdíjigazgatási szerveket tizenöt napon belül tájékoztatni.
Nem egészen. Én győr-moson-sopron megyei vagyok, de vas megye sincs messze tőlem. Amikor én regisztráltam oltásra, akkor abban az időpontban sem pfizer, sem moderna, sem johnson nem volt elérhető győr-moson-sopron és vas megyében! Csak a sinopharm, a szputnyik és az astrazeneca. Mivel külföldre készültem így a kínai és az orosz vakcina nem jó nekem, Astra-val meg nem akartam beoltatni magamat (egyik családtagomnak okozott vérrögöt, pedig nem volt sem idős, sem visszeres, sem magas vérnyomású, krónikus betegsége sem volt...stb.).
Nekem tatabányára kellett elutaznom hogy kapjak modernát. Ennyit arról, hogy mindig mindenhol van mindenféle vakcina. :)
"Mindenki maga rendelkezhet arról, hogy egyes egészségügyi adatait mely kezelőorvosai érhetik el. Ezt Ön vagy személyesen a Kormányablakoknál, vagy elektronikusan az interneten, a Lakossági Portálon tudja megtenni. Kérjük, a Lakossági Portálon történő önrendelkezéshez látogasson el a https://www.eeszt.gov.hu/hu/onrendelkezes oldalra, ahol ügyfélkapus azonosítója és TAJ száma megadását követően megtekintheti és szerkesztheti a hozzáférési beállításokat."
A sereg alapellátó orvosa pont olyan orvos ebből a szempontból, mint bármelyik másik. Ha ki van tiltva, nézegetheti az évek során összehordott eü. dokumentációdat, de nem látja a tegnapi vérképedet, akkor sem ha a csípő pisi miatt látogattál el az urológiára.
Nálunk simán megkérdezték. Pedig végső soron állami cég. Először telefonon hívtak, akkor elhajtottam őket hogy "mi köze hozzá", ahogy hallottam nemis tetszett a nagyfőnöknek. Következőre meg a kártya száma is kellett nekik asszem, mert nem tudtam megmondani és úgy küldtem el.
A MÁV ezt ügyesen megoldotta. Azt ugyan nem kérdezhette meg, hogy ki oltatta be magát, azonban az oltottak kaptak 2 nap plusz szabadságot. Ehhez be kellett mutatnunk a munkáltatónak az oltási igazolást, aki azt ugyan nem másolhatta le, és nem tarthatja nyilván, az viszont bekerült az SAP-be, hogy kinek van ez miatt plusz szabadsága. Javasold, hogy az oltottak kapjanak plusz szabit, és máris tudni fogod, hogy ki kapott oltást.:-)
A honvéd kórházakból a dd T irodára érkeztek a levelek a betegek állapotáról. A referálás meg úgy történt, hogy a T irodás felbontva hozta fel a küldeményeket a parancsnokhoz, kivéve azokat amelyiken rajta volt a "pk sk felbontásra" felirat. Ez az eü levelezésről hiányzott. Új vezo-nk lett egy nagyon szimpatikus fiatal doktornő személyében. Első akciója az volt, hogy az egészségi állapotra vonatkozó küldeményeket ő bonthassa, majd ő eldönti, hogy kell-e a parancsnokhoz vinni. Főnököm a doktornőnek adott igazat.
Ide figyelj nekem sem időm, sem energiám, hogy dilettánsokkal hadakozzak. Az adatvédelem, és az adatkezelés az két különböző dolog. A honvédség az állományának az egészségügyi adatait a jog által meghatározottak szerint védi, de a feljogosított szerveinek teljes körű joga van az egészségügyi adatokat kezelni, azokat megismerni. Ha komolyan venném, amit leírsz az EU jogról (illetve nem írsz semmit), akkor a honvédségnél símán eléldegélnének például a fertőző betegek, a a mentális, és pszichés betegek, a műtéteken, komolyabb gyógykezelésen átesettek, de azoknál sem derülne ki a probléma, akik menet közben lesznek betegek, vagy szolgálatra alkalmatlanok. A hadsereg alkalmasságának alapja a tagjainak egészségügyi állapota-még a honvédségnél is.
Aha ex katedra kijelented, hogy a honvédség eü. szolgálatánál ha a helyzet úgy kívánja, akkor a katona egészségügyi anyagába nem tekinthetnek bele. Ezt valami konkrétummal kéne alátámasztanod! A honvédség megfelelő szervei mindig is beletekinthettek a katona egészségügyi anyagába, és ez most is így van. Egy katonának nincs joga eltitkolni az egészségügyi állapotát, vagy betegségét az arra illetékesek előtt, mert azzal veszélyeztetheti a szolgálat ellátását, és akár kollégái életét is.
Én nem tudom, hogy Borsodban milyen oltóanyag van jelenleg. A hivatalos oldal szerint az országban általánosan elérhető a Pfízer. A nyugatiak közül pedig az Astra Zeneca is. Miért kellene a lakhelyén kívül másutt regisztrálnia? Amikor én kértem az oltást, akkor felajánlott egy csómó helyet az országban, ahol a kért oltást megkaphattam volna. Én sem a lakóhelyemen kaptam meg.
Ha az orvos pénzért intézné az oltást, akkor miért nem kattant már a csuklóján a bilincs?
A honvédség illetékeseinek joguk volt eddig is kezelni a katonák bármelyik egészségügyi adatát, így az oltottságát is. Tehát nem élt vissza a honvédség az adatokkal.
Sok millió embert beoltottak már a földön, akiknek egy alig kimutatható töredéke-alapbetegségekkel küzdve, az oltás után elhalálozott. Sokuknál azt sem tudták kimutatni, hogy az oltás magában volt halálos náluk, vagy csak rátett egy lapáttal, és ez már sok volt nekik. Ezek miatt rinyálnak ki tudja milyen értelmi szinten álló emberkék az oltás ellen. Én azt mondom, ezeket az oltástagadókat, és az oltást nem felvevőket korlátozni kell jogaikban, mint a többségre veszélyes személyeket, és betegségük esetén hagyni kell őket meghalni. Nekem most megint azért kell azt a rohadt maszkot hordanom, hogy az ilyen hülyéket nehogy megfertőzzem.
Honnan tudja egyáltalán a (bármely) munkáltató mekkora a dolgozói átoltottsága, ha csak a most megjelent jogszabály hatalmazza fel arra, hogy ezt megkérdezze. Talán csak nem törvénytelenül kezelte eddig ezt a különleges személyes adatot?
Bátor magyar katonák fosnak a tűtől, vagy éppenséggel azon a szellemi szinten vannak sokan közülük, ahol az ország nagy része van, ezért hamarabb elhiszik a nem alátámasztott hülyeségeket, mint azt, hogy az életüket mentheti meg az oltás. Ugye azért az öregebbek emlékeznek rá, hogy se bevonuláskor, sem később egy katonát sem kérdeztek meg, hogy akarja e a lószérumot, vagy bármilyen oltást? Benyomták a delikvensnek azt annyi. Különben hős katonai vezetőink jó példával járhatnának elől, és a médiában jól dokumentálva beoltathatnák magukat! Mielőtt valaki megszól, én már a harmadik oltásomat tervezem.
A Facebook-nal elindult egy projekt ... "Metaverse"-nek hivjak (elsösorban NEM katonai terület, bar meg oda is fejlödhet) ... es CSAK EUROBABAN ~10 000 programozot keresnek ... (es majd talan az evtized masodik felere lesz belöle valami). Vagyis "belekennek" (legalabb) vagy ~50-60 000 emberevnyi munkat (es ilyen, vagy hasonlo kaliberü projekteket valszeg indit mindegyik "nagy" (Google, Facebook, Apple, Microsoft, Netflix ... es szamtalan külsös "beszallito"). Gondolom, a katonai terület se marad el az evtized folyaman ...
Igy net ki az USA katonai beszerzese (a jo ~700 milliard $-bol a beszerzesre ~243 milliardot forditanak ... ez az összkiadas ~1/3-a.
Hat igy kapasbol a C4I (11 milliard $), plussz a Space Based Systems (15 milliard $), ami az IT- infrastruktura kategoriaja. Az eddig 26 milliard $. Mivel szinte MINDEN eszköz manapsag intelligens, vezerelhetö, ezert a "beepitett" infrastruktura (adatvonalak, zavarvedelem, cybervedelem ... legyen minden eszközben ~20%, ami tovabbi ~40 milliard $) ... az mar olyan ~60-70 milliard $ ...
Vagyis az össz katonai kiadas, (legyen) ~10%-a, ami ebbe a kategoriaba tartozik ...
Akkor lehetne (talan) a "terseg meghatarozo hatalmarol" egyaltalan beszelni. Ha nagyon nagy területek maradnak "lukacsosak", akkor ...
Magyarorszagra vonatkoztatva (az aranyokat kb. megtartva):
Ha ez (nagyjabol) igy van/lenne, akkor ez evente, ~100 milliard Ft körüli ertek ... De meg van behoznivalo is, ~10 ev ~2030-ig, a magyar GDP is növekszik, lesznek meg technologiai attöresek is (amikbe feltetlenül be kell szallni) ... vagyis ugy ~1000 milliard Ft körüli összeget kellene az "ÚJ" rendszerekbe, azok vedelmebe, biztonsagaba, uj software-ekbe ... invesztalni ~2030-ig
Van egy ilyen fogalom, hogy "hálózati alapú hadviselés". Egy velem majdnem egyidős kolléga legalább 30 éve küzd a "csapatvezetés automatizálása" témában, manapság a HM EI Zrt. keretében. Minden tiszteletem az övé, de ha 30 év alatt nem jött át semmi, miért pont most jönne át?
Igazából nem kellene sokat költeni IT-re, az egyéb költésekhez arányítva. Elvégre egy nagy IT céghez képest ezreléknyi igényt sem kell kezelni.
Magának a Honvédségnek az informatikai felszerelése, és ennek a felszerelésnek az üzemeltetése minimális költség lenne még a kézifegyverekhez képest is.
Viszont.
Amíg az állami bürokrácia képtelen elengedni a hatáskörök túlterjeszkedését, amíg az egyes irányító rendszerekben a létszám jelenti az elsőbbséget, amíg "levél sem hullhat le a fákról" papírozás és legalább 15 szakhatóság belepofázása nélkül, addig az állami informatikai rendszerek szánalmasan elavultak, és védtelenek lesznek.
És az MH. ezekkel a rendszerekkel van admin jogokkal összekötve.
Egy csak a kétezres évek színvonalán álló állami informatikai rendszer a bürokráciában dolgozók legalább a felét feleslegessé tenné. Márpedig ma ezek az emberek képezik a legfőbb lobbierőt mint munkavállalók, és egyben döntési helyzetben lévők.
Kétségtelen, hogy sokat kellene költeni az információs technológiákra, de pont tegnap láttam egy filmet, amelyben az USA által IT-re elköltött pénz nagyságrendjéről volt szó. Nem azt mondom, hogy fölösleges pénzkidobás, de szinte felderíthetetlen, hogy mikor és honnan éri támadás az infrastruktúrákat. Vagyis először tanácsot kellene kérni, nem szégyellni, hogy nem tudjuk, honnan kezdjük. Az infrastruktúrák elleni hekkertámodásokra csak úgy lehet felkészülni, ha vannak tartalék rendszerek és nagyon sok jól képzett, ilyen célokra felkészített informatikus mérnök és nekik magas fizetés. A filmben is taglalták, hogy Oroszország sem tankokkal támadta meg tette működésképtelenné Litvániát, hanem IT támadásokkal. Litvánia is felkészületlen volt, sosem gondolták, hogy ezt a régi jó barát megteszi.
Nem csak "költeni kell ra", hanem (legalabb) ~20 evet be is kell hozni. Az eredmeny pedig azert is szamit (illetve döntö), mert attol függ, hogy mire lesznek kepesek ... (ugyanis a XXI. szazad 3. evtizederöl beszelünk).
Hajmáskéren Alexandrov ezredes minden reggel együtt futott a tisztekkel, tiszthelyettesekkel- Kimmit ezredes 1 pc ho tü dd pk minden reggel együtt csinálta a Coopert a katonáival.
Eddig 100 milliárdok szálltak el a semmibe, napjainkban ezer milliárdok!
(Ezeket a ~100, vagy ~1000 milliardokat az idö folyaman valakinek be is kell fizetnie. Ez ugye a kedves adofizetök feladata volt. Annyi penzt kellett elvonni, hogy minden totojazas lehetseges legyen.)
Csak eppen az ezer milliardok elköltese manapsag (amire lehetöseg nyilik) is nagyot valtozott, hiszen nem csak az "eszköztarat" (uj fegyverek, fegyverrendszerek) kell beszerezni/letrehozni, hanem meg fel kellene epiteni egy uj, draga, igenyes, megbizhato (katonai szintü, minösegü) IT-infrastrukturat is (annak az összes uj hardware, meg meg szamosabb software komponenseivel együtt).
Beleöntik a világ összes pénzét most, és játsszák az évtizedes átszervezős játékot ...
Mondjuk ez azert nem megy a vegtelensegig (söt, kb. a jelenlegi kiindulo helyzetböl se), mert nagyon felgyorsult az elet, a valtozasok dinamikaja az IT eluralkodasa miatt ... a szervezesi erö olyan sebesseggel valtozik, növekszik, hogy aki a vegtelensegig csak "pöszmötöl", az lemarad, mint a borravalo ...
Vagyis a "normalis es dinamikus tevekenyseg (lenne) a közös fejlödes zaloga", ...hogy valaki ne maradjon le tulzottan a konkurrenciajaval szemben.
Ha ez nincs meg, akkor idövel a bukas garantalt ... (mar nincsenek evtizedek kiserletezgetesre, mert az evtized vegen senki nem fog raismerni arra a vilagra, amiben elünk ... hiszen ~10 ev alatt annyi minden valtozik majd, mint korabban ~100 ev alatt.
Nem múltidőben kell beszélni a nehéz helyzetben lévők toborzásáról. Ma is bevett gyakorlat, hogy a valamiért kiszolgáltatott társadalmi rétegből toborozzák mindenféle ígéretekkel a katonának valót. Orvosi ellátás, nyugdíj biztosítás, továbbtanulás, szakmaszerzés, szállás biztosítás, ingyen étkezés, hogy csak az ismertebbeket írjam. A honvédség is vastagon próbálkozik a szegény vidékekről, hátrányos helyzetű embereket toborozni.
Persze öregem, a jól fizetett civil munkahelyeiket hagyták ott, hogy minimálbérért szerződéses katonák legyenek. Pontosan 1998-2000 között zárták be a pécsi bányákat, a munkalehetőség minimálisra esett vissza. Sok szerződésessel beszéltem arról, miért is jöttek katonának. Nem meglepő módon az utolsó volt a katonai szolgálat szépsége. Túlélésre játszottak, és egy jobb munkalehetőségre vártak a legtöbben. Amikor beléptünk az EU-ba szépen le is léptek nyugatra.
Nem a munkanélküliek jöttek, hanem a volt katonáink. A honvédség szinte a hadkötelezettség felfüggesztése óta rendre a munkaerő piac veszteseit célozza meg kampányaival. Nem nyerő.
Egy nagyon érdekes -- és az itt forgó fegyverzet korszerűsítési témákhoz is érdekes adalékokat tartalmazó -- életút interjú dr Muha Lajos ezredessel, aki eredetileg tábori tüzér volt, még csapattisztként is szolgált e minőségében, mielőtt beszippantotta az informatika, majd az informatikai biztonság világa.
Beleöntik a világ összes pénzét most, és játsszák az évtizedes átszervezős játékot: ami eddig külön volt, az összevonják; ami együtt volt, azt szétválasztják. Ami centralizált volt, azt decentralizálják; ami szerte-széjjel volt, azt összevonják.
A lényeg, hogy az átmeneti időszakban senki ne várjon eredményeket, azok majd később, az aktuális átszervezés gyümölcseként fognak jelentkezni, 3-5 éves távlatban. Addigra meg már senki nem lesz ott, aki az éppen aktuális szép új világot slide-okon bemutatta.
Ott a pont. És nem csak Baranyában. Konkrétan 2000-ben, tizenkétszeres túljelentkezés volt a szegedi rendészeti szakközépiskolában (elsősorban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád volt a vonzáskörzet), heteken át felvételiztettünk, nem kellett toborozni. De amúgy a pécsi tüzérdandárnak nem volt rossz híre, később voltak az ottani sorállományból kikerült beosztottaim, most is van ilyen munkatársam, általában jó emlékeik voltak.
Meg is ragadnám az alkalmat, hogy Gyula bátyánknak átadjam K. Szabolcs üdvözletét.:-)
Ja mert a pécsi tüzérdandár kiválósága miatt mentek oda szerződésesnek. Én inkább azt mondom, hogy a kétezres évek elején akkora volt a munkanélküliségi ráta Baranya megyében, hogy végszükségben elmentek még szerződéses katonának is a munkanélküliek.
Az aktív komponenst kellene először rendbe tenni, egy vonzó szervezeti kultúrát kialakítani benne.
De, ha ~3 evtized nem volt elegendö erre az "új szervezeti kultura" kialakitasara, akkor mi a garancia arra, hogy a 4., vagy az 5. evtizedben ez megtörtenik (mert ha nem törtenik meg, akkor ~20 ev mulva is csak azon lehet keseregni, hogy "ki kellene mar valamilyen szervezeti kulturat alakitani", ... közben eltelt ~20 ev, kicserelödött a "tiszti csapat" ...)?
Azt is nyilatkozta Ruszin, hogy a honvédség minden területén túlzott a bürokratizmus, sok az ellenőrzés. Én ezt úgy fordítom le, hogy Ruszin mint dilettáns azt hitte, hogy beül a főnöki székbe, és mindenben szabadon garázdálkodhat. Szerencsére vannak a honvédségnél jól bevált szabályok, amiket még neki is be kell tartani. Gondolom a szakemberek szembesítették azzal, hogy még neki sem szabad a gazda. Most ezeket a fékeket próbálja eltüntetni, gondolom vannak súgó emberek, akik saját érdekből látják el jó tanácsokkal. Aki volt hivatásos, az gondoljon csak bele, mit össze szemétkedtek az elöljárók egy átszervezésnél, vagy más személyügyi kérdésnél, és mekkora gondban voltak, mert a jog nem adott nekik szabad kezet. Lehet hogy Ruszinnak is ez a gondja.
Nem akarnak jönni a bakák, sőt mennek. OV szerint 2015-2020 között évi 2130 fő. Amíg az aktív komponens azt mondja magáról, amit a tűzszerész mondott a tények műsorában a hortobágyi robbanás után, hogy szarrá hajtottak bennünket, addig a kilépő haraggal lép ki, akkor lássam a haderőt, amikor a hátam közepét! Az aktív komponenst kellene először rendbe tenni, egy vonzó szervezeti kultúrát kialakítani benne. Amikor engedélyezték, hogy a pécsi sv osztály teljes egészében szerződésesekkel töltse fel magát, a baranyai kieg 2 hónap alatt befejezte a feltöltést különösebb toborzó kampány nélkül. Szájról szájra járt a hír a volt sorkatonák között, hogy lehet visszajönni, jöttek mert már sorkatona korukban is tetszett nekik az ahogy a tüzérdandár működött.
Ruszin, ez az elhízott, alkohollal már közelebbi ismeretséget kötött tábornok beszél elhízott részeges tisztekről. Azt pedig, hogy kikre gondol, amikor kiszolgálókat emleget, jó lenne ha pontosan megtudná fogalmazni. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy kiszolgálók nélkül nem működik a honvédség. Ha pedig nem lenne ilyen fiatal takony, akkor tudná, hogy a civil munkavállaló rettentő nyűgös tud lenni, akinek jogai vannak, és nem biztos, hogy megcsinálja azt a munkát, amit az egyenruhás kiszolgáló. Persze ha más szemszögből nézem a dolgot, és az állami szintre emelt lopást helyezem előtérbe, akkor hatalmas buli lenne kiszervezni a logisztikát, és civil vállalkozóként sarcolni az állami költségvetést, ami akkor is hatalmas bevételt jelentene az uraknak, ha jövőre kipenderítenék őket a honvédség kötelékéből.
Húsz évvel ezelőtt beöltöztették katonának a civil munkavállalókat, most meg levennék róluk az egyenruhát.