Az infláció jogos érv. Az már most is csak papíron 3%, amúgy közelebb van a 10-hez. A hitel sajnos nálam nem játszik, nincs állandó jövedelmem. Az elektromos autó jó gondolat, de egyelőre nem látom, hogy mikorra lesz reális ára, még mindig az early adopterek lehúzása folyik.
Viszont a szaldó megszűnése esetén a te helyzeted is változna, mert fizetheted a hitelt ÉS a téli áramdíjat egyszerre.
Pontosabban 5% mínusz infláció, lesz az államkötvényed hozama.
Én 0%-os Eu-s hitelből telepítettem a rendszert tavaly. 20 éves futamidővel vettem fel, amit két év után kell kezdeni törleszteni. A 10% önrészt kb. bő egy 1 alatt megtermelte a rendszer. Mikor elkezdem törleszteni, akkor kb. pont annyi havi törlesztőt fogok fizetni 18 évig, mint amennyi volt eddig az áramszámlánk, de a rendszer kb. 50-60%-kal többet termel, mint eddig, amit jelenleg fűtéskiegészítésre használok fel klímás fűtéssel, később meg majd elektromos autó töltésére tervezem elhasználni. Röviden, a befektetett pénzem az első két évben bőven megtérül(t), utána meg nem papíron 2-2,5%-ot (inflációtól függően), hanem kb. +50%-ot termel a rendszer a havi szinten kifizetendő törlesztőrészlethez képest. Ez az én konkrét példámnál maradva az jelenti, hogy kb. 6500Ft-ot fogok törleszteni és kb. 11000Ft-nyi áramot termelnek átlagosan havonta a napelemek.
Kb. 1.5 millióba került a rendszer kb. 150000 Ft önrésszel.
Mivel az Eu finanszírozza a hitelt, ezért ez legalább annyira kőbe van vésve a lejáratig, mint egy magyar állampapír.
Az sem 100%, de ott már olyan nemzetközi következményei vannak a nem fizetésnek, amit nem nagyon mer egyetlen kormány se bevállalni. De az biztos, hogy kevesebb inverter hibával kell számolni az állampapírnál. :)
Már engem is azzal rémisztget a falusi villanyszerelő, aki szokott napelemezni is, hogy már nem érdemes telepíteni, mert három hónap múlva megszűnik a szaldó és havi elszámolás lesz. Nem nagyon hiszek az ilyen forrásmegjelölés nélküli falusi pletykákban, de kellemetlen lenne, ha kidobnék majd 2 milliót napelemre, ami 3 hónap múlva szinte teljesen értéktelenné válik.
Nálam ugyan csak 10cm a szigetelés, de 100mm tiplivel lett felrakva, lyukat kifúrta, tiplit simán beütötte a szigetelésen keresztül, hogy a pereme felakadjon a téglafalon, 300mm -es állványcsavart meg már lehet venni, nem nagy ügy.
22 kilós inverter felszerelése 20 centis hungarocellel burkolt téglafalra lehetséges? A csigatipli szerintem nem bírja el. Még kétféle dolgot találtam, de az egyik rövid és egyiknél se beszélnek teherbírásról, bár az, hogy a kamerát és a lámpát nevezik nehéz tárgynak, sokat elmond.
Eddig, csak olvasgattam a hozzászólásokat, hogy nálad minden jobban megy, de most már nekem is sok egy kicsit, hogy nálad mindig minden flottul megy, és működik, már bánom, hogy a véletlenül sem a legolcsóbb ajánlatot amit küldtél választottuk(ja mert nem a legolcsóbb volt), mennyivel szerencsésebb is lett volna az életünk, ha a tied választjuk, kezdem átérezni
Ezzel az általánosítással csak az a baj, hogy éppenséggel múlt csütörtökön telepítettünk készre egy OTP-s rendszert.
Amihez Július 2.-án lett leadva az OTP-nél az MFB pakk ... és 07.19.-én már meg is volt a jóváhagyó döntés is.
Azaz 17 nap alatt cakkumpakk letudta az OTP a feladatát. (ezzel a 2. helyezett... jelenleg az eddigi praxisban)
Sajnos minden banknál akadnak gyors és lassú ügymenetek is a tapasztalatok szerint. Mégpedig nagy szórással, miközben az MFB maga a döntéssel nem szokott extrém lassú lenni.
Inkább a bank-MFB-bank és főleg a bank-ügyfél útvonal kommunikációja szokott belassulni (elfekszik a bankban az MFB irat).
------
Egyébként milyen dátumok vannak az MFB jóváhagyó döntésről szóló iratban konkrétan?
Ezen pl. Április 8. >> Május 23. azaz 55 nap kellett hozzá...
Az ügyfél kiértestése laza 3 hétig tartott és az is csak erőteljes panasz hatására, pedig már OTT VOLT a döntés a bankban régóta :-( Így a bank 98 napig ügyintézett összesen és nem az OTP volt az, hanem az MKB ebben az esetben.
De tudnék mesélni a B3 takarék esetén is gyors és naggggyon lassú ügymenetről, ráadásul ugyanannál az ügyintézőnél.
Szóval, az MFB kölcsön ügyintézési ideje... Finom szólva is "megsaccolhatatlan" ami eléggé gáz az MFB pont bankokra nézve! vagy inkább szégyen.
Szia.
Hasonló tapasztalataim vannak a B3 takarékkal.
- Addig ültek a beadott papírokon míg az 1 hónapig érvényesek lejártak, majd én potolhattam mindent az ő nemtörődömségük/leszaromságuk miatt.
- Sikerült egy buta/nagyképű /olvasni alig tudó (csak nyökögött, sokszor ki kellett javítanom) közjegyzőt választaniuk.
- Az előzőleg a közjegyzővel lebeszélt díjat, a fizetéskor átárazták. Ez sem két forint volt, +30 ezret hozzáadtak még.
- Egy... Ismétlem 1 db ügyintéző volt, aki az MFB-vel foglalkozott a bankban. A felújítások befejeződtek, a Project lezárásához a papírokat és a végzelszámoló számlákat is hiába vittem be hozzájuk ( 12 órás éjjeles szolgálat után 2 órát vártam a bank nyitására.), mivel az MFB-s ügyintéző 3 hetes szabadságát kezdte meg aznap. A vállalkozó is boldog volt, hogy a pénzét nem 1-2 hét, hanem 5-6 hét múlva kapja meg. Nem pár százezres tételről volt szó, hanem milliósról.
Ez csak pár apróság, amivel próbára tettek. Még úgy is örülök, hogy mindennel végeztem, hogy az én idegeim kötélből vannak.
07.05 jött a levél, hogy központba küldve, tehát itt helyi illetékesség szerint minden rendben volt
MFB eljárási rend alapján 20 nap formai ellenőrzés, majd 60 nap, mindkettő naptári nap áll rendelkezésükre az elbírálásra, 09.23-án panaszt tettem az OTP-nél, hogy semmi jelzést nem kaptam, azt is papíron tudtam megtenni, mert aki a panaszokkal foglalkozik, nem dolgozott, nekem melóban van helyettesem, banki szférában ez úgy látszik nem így működik, de lényegtelen jelen helyzetben, miután panaszt tettem, semmi visszajelzés, majd 09.27 megkérdeztem, hogy mi van akkor ha visszakérek mindent és leadom olyan banknál ahol érdemben foglalkoznak velem.
09.30 hívtak, hogy elfogadta a bank a pályázatot, MFB-nek 5 napja van, hogy elfogadja, majd mehetek szerződést kötni.
Jelen tervek szerint 10.07 megyek közjegyzőhöz
De ezek alapján OTP-t senkinek nem ajánlom, még ha adna kedvezményt akkor sem, ekkora cigány bandát, pofátlanság netovábbja, elképesztő.
Most várom, hogy mikor fogok tudni menni szerződést kötni
Várom a kivitelezőt stb, de kezd látszódni a fény az alagút végén, eddig az OTP bedöntötte az alagutat, hányingerem van tőlük :(
Újabb év zárult októbertől októberig, 5672 kWh / 4,6 = 1233 kWh/kWp lett az éves termelés. Ha a január és a május nem lett volna gyenge, akár 5900 kWh-nál is több lett volna (5 éves átlag alapján), ami nagyon csúnya rekordot hozott volna.