Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2011.01.07 0 0 4220

Valószínűleg lesz hibaüzenet, ha nem az ikonra kattintva indítod, hanem egy terminálablakból, amilyen az xterm (programnév+Enter)

Előzmény: Laci4444 (4219)
Laci4444 Creative Commons License 2011.01.07 0 0 4219

Sziasztok!

Remélem jó helyre írok. Ubuntu 10.4 op rendszert használok és nem vagyok nagyon jártas a linux világában. Feltelepítettem az openshot nevű videószerkesztőt, próbáltam vele importálni, mikor eltünt a program. Ezután megnyitásra csak a tálcán villan fel egy pillanatra, aztán semmi nem történik. Már próbáltam ujratelepíteni is, de ugyanúgy nem indul. Hibaüzenetet nem ír, és látszatra fel is van telepítve. Kérdésem, hogy hogyan lehetne kijavítani a hibát, vagy ha törölni kell, honnan és hogyan lehet, ill. nem sérül e meg a rendszer utána.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Laci

KissMe Creative Commons License 2010.12.28 0 0 4218

Sziasztok!

Remélem, mindenkinek jól teltek az ünnepek, és a hasak is teltek. :) Kaptam már nagyon jó segítséget itt a topikon, köszönöm!

Így év végére van még egy kérdésem, mielőtt mindenki belemerül a szilveszterezésbe.

Ubuntu oprendszert használok, és a minap bekapcsoláskor még a bejelentkezés előtt, fekete képernyőn fehér szöveggel egy lista jelenik meg, ami gyorsan el is tűnik, így nem tudom soha rendesen elolvasni, de valami "sector 0" van a végén, és többször ugyanazt a sort írja ki. Múltkor a Lemezkezelő menüpontban megnéztem, a merevlemezemen a SMART állapot: a lemez hibás szektorokat tartalmaz. Lefuttattam az öntesztet, négy hibás szektort talált. A "fájlrendszer ellenőrzése és javítása" parancsot viszont nem tudom futtatni, mert azt írja ki, hogy a kötet foglalt.

Kérdésem, amit még a Súgóban sem találtam: hogyan lehet a hibás szektorokat kijavítani?

Thomas Creative Commons License 2010.12.23 0 0 4217

Hajaj, danke....

Előzmény: Törölt nick (4216)
Thomas Creative Commons License 2010.12.19 0 0 4215

a boot/grub/grub.cfg ban van a kovetkezo reszlet

function load_video {
  insmod vbe
  insmod vga
}

insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set 18f53808-71b8-4ef5-8eac-e8a55f5cb3e7
if loadfont /usr/share/grub/unicode.pf2 ; then
  set gfxmode=640x480
  load_video
  insmod gfxterm

De sehol nincs olyan ebben a cfg fileban ahol a 600x800 lenne megadva.

Előzmény: Törölt nick (4212)
Thomas Creative Commons License 2010.12.19 0 0 4214

Kösz, de nincs ilyen file, hogy menu.lst, asszem volt korabban emlitve, hogy valtozott a Grub, megprobalom megtalalni mi lehet ahol ezek a beallitasok szerepelnek.

Előzmény: Törölt nick (4212)
renegade Creative Commons License 2010.12.19 0 0 4213

Adott egy USB-n csatolható külső merevlemez, ext3 fájlrendszerrel, ami eddig egy Asus routerre dugva hálózati merevlemezként funkcionált, vagyis windózos kliensek írkáltak rá. A router tönkrement, az újon nincs USB port, tehát vettem egy NAS-t, arra kellene átmásolnom az USB-s merevlemez tartalmát. Rádugtam egy PC-re, de az Ubuntu zavarba jött az ékezetes karakterektől a fájlnevekben. Ikonon jobb klikk, Tulajdonságok, Volume fül, Beállítások, beírtam a codepage, iocharset beállításokat, de a végén ütöttem egy Entert, és újramountolásnál adott egy hibajelzést, hogy van benne egy newline karakter, ami nem megengedett. Azóta nem hajlandó mountolni, de az ikont se rakja ki, így nem tudok hozzájutni a Tulajdonságok/Volume fülhöz. Sakk, matt. Az fstab-ban nyoma sincs bejegyzésnek. Hol tudnék kézzel belenyúlni, hová tárolta el azt, amit beírtam a Volume fülön? Mert valahol eltárolta, azért nem mountolja a partíciót...

Thomas Creative Commons License 2010.12.18 0 0 4211

bocs, megfogtál... mielőtt hülyeséget csinálnék... hova (hogy) irjam be a kernel sorba?

köszi,

a sudo lshw -C display parancsra a következőket adta ki:

*-display UNCLAIMED
       description: VGA compatible controller
       product: Rage Mobility M3 AGP 2x
       vendor: ATI Technologies Inc
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: 02
       width: 32 bits
       clock: 66MHz
       capabilities: agp agp-2.0 pm vga_controller bus_master cap_list
       configuration: latency=66 mingnt=8
       resources: memory:f8000000-fbffffff ioport:5000(size=256) memory:f0100000-f0103fff memory:f0120000-f013ffff

Előzmény: Törölt nick (4210)
Thomas Creative Commons License 2010.12.16 0 0 4209

Igen, már megint én, van egz Portocom laptop amin annak idején )vagy 8- 9 éve futott a suse, azota inkabb csak halódott, mert a wifi-t nem kzelte.

Most a Xubuntu 10.10 simán felment felismeri a wifi fütyit, szuper.

De még finomitani kellene, pl jo lenne ha felismerné a másik felét a winchesternek amin az adatok vannak fat 32 alatt. Illetve monitor felbontását 800x600 nál nagyobbra kellene tenni, hogy beferjenek a dolgok a kepernyore, de fel se kinal. Pedig regen ment nagyobb felbontasban. Ötleteket köszönök :-)

Thomas Creative Commons License 2010.12.12 0 0 4208

Bocs, megint.

Szeretnem a Hp 3970 scanner telepiteni, van is egy progi: http://sourceforge.net/projects/hp3900-series/files/hp3900-series/0.12/hp3900-series_0.12.tar.gz/download

le is töltöttem de megakadtam, mert nem tudom hogy telepitsem, mintha valami hianyozna. Regebben mintha lett volna menüpont, hogy szoftware telepités stb. Most meg pl a synapticban nem talalok lehetőséget letöltött csomag telepitésére.

Pedig olyan jó lenne diát scennelni....

Péter az állat Creative Commons License 2010.12.02 0 0 4207

Már csak egy kérdésem van. A linkben szereplő programot hogy telepítem fel? A mellékelt szövegből nem derül ki semmi, tekintve hogy angolul van.

Hja kérem, nem könnyű a segítő szándékú emberek élete! :-)

Előzmény: InvitelGuide (4204)
Péter az állat Creative Commons License 2010.12.02 0 0 4206

"Csupán a Network Manager Applet-et kell elindítani és beállítani az Inviteles profilt és az Inviteles APN-t (invitel.mobilnet)."

Igen, de  senki nem tudta elmondani, hogy hová mit kell bepötyögni. Pedig sejtettem, hogy a megfelelő info birtokában nem lehet az annyira nagy durranás.

Előzmény: InvitelGuide (4204)
Wic Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4205

tedd fel a system-config-samba vagy a gadmin-samba csomagot.

esetleg mindkettőt.

ezekkel grafikus felületed tudod konfigurálni a samba kiszolgálót.

esetleg a swat csomagot. ez egy webes samba konfiguráló felület.  ezt a http://localhost:901 címen éred el a gépeden.

Nézd meg őket, hátha valamelyik tetszik, és könnyebben tudod vele a samba beállításait elvégezni.

Előzmény: simourscagnetti (4196)
InvitelGuide Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4204

Szia Péter!

Olvastam a bejegyzésed, és szeretnék segíteni. A linux verziót feltettük az invitel honlapra az alábbi linkről letölthető:

http://www.invitel.hu/Root/Invitel_Uj_2009/helpdesk/NetandGoHelpdesk/Eszkozok/ZTEMF637/ZTE_MF637_linux.tgz

(A readme-t érdemes elolvasni telepítés előtt!)

Egyébként a 9.4 ubuntu verziótól a most feltett progitól függetlenül is működnie kell, mert a driverek az alapverzióban is fent vannak.  Csupán a Network Manager Applet-et kell elindítani és beállítani az Inviteles profilt és az Inviteles APN-t (invitel.mobilnet).

Üdvözlettel

Invitel Guide

Előzmény: Péter az állat (4193)
simourscagnetti Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4203

Azzal az infóval találkoztam, hogy ezek oktális értékek, de ez kicsit hiányos, ha nincs mellé írva, hogy pl a 7-es érték rwx-et jelent és a három számjegy egyenként tulajdonos/csoport/egyéb -t jelent.

Mindenesetre köszi a segítséget.

Előzmény: locsemege (4202)
locsemege Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4202
Azért a 0-tól 7-ig lévő egész számokat nem túl nehéz elképzelni binárisan. ;)
Előzmény: simourscagnetti (4201)
simourscagnetti Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4201

Fantasztikus, hogy én ezt mennyit kerestem, de nem találtam sehol. Köszi.

Előzmény: locsemege (4200)
locsemege Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4200
0: ---
1: --x
2: -w-
3: -wx
4: r--
5: r-x
6: rw-
7: rwx

locsemege Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4199
Jól tippelek, ha azt gondolom, hogy az 5-ös a csak olvasás?

Nem jól gondolod. Az 5 így áll elő 3 bitből:

5 = 1 * 22 + 0 * 21 + 1 * 20, tehát binárisan 101, azaz itt konkrétan r-x.

Persze, ha arra utalsz, hogy alkönyvtárba be is kellene tudni menni, nem elég az, hogy kilistázzuk a tartalmát, akkor valóban jól gondolod, nem tudom, így értetted-e. Ha szigorúan a csak olvasást nézzük, annak értéke 4, azaz r--.

Szerintem Samba szerver esetén külön van a crate mask, és a directory mask. Tehát külön paraméterrel adhatod meg, hogyan jöjjenek létre a file-ok, s hogyan az alkönyvtárak.
Előzmény: simourscagnetti (4198)
simourscagnetti Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4198

Kedes Locsemege! Köszönöm az infót, erre gondoltam. A 7-es érték ezek szerint az olvasás/írás/végrehajtás, a 6-os az olvasás/írás. Jól tippelek, ha azt gondolom, hogy az 5-ös a csak olvasás?

Egyébkét ha a megosztáshoz a create mask = 0777 -et beírom, akkor automatikusan az újonnan készített file-ok -ra is érvényes lesz?

Köszi.

Előzmény: locsemege (4197)
locsemege Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4197
A jogosultsági maszkot oktálisan adják meg 3 bites csoportokban. Az első - akarom mondani, jobbról a harmadik - a tulajdonos jogai, a második a csoport jogai, a harmadik mindenki másé. A 3 bit sorrendje: read, write, execute vagy alkönyvtárak esetében exchange. Ez utóbbi tehát file-oknál futtatás, könyvtáraknál "belemenési" jog. Tehát ha nagyon laza akarsz lenni, mindenkinek mindent szabadjon egy alkönyvtáttal, a joga legyen 0777, a file-oké pedig 0666.

Nem néztem utána a Samba doksinak, szerintem az értelmezés a fenti, de vannak olyan esetek - umask például -, amelyekben a mask negáltjával képeznek logikai ÉS kapcsolatot, tehát ahol a maszkban 1-es van, éppen azon bitek kerülnek tiltásra. Én a bevezető 0-t mindenképpen kiírom, ugyanis egyes implementációk olyanok, hogy ha 0-val kezdődik a szám, akkor oktálisan értelmeződik, nem 0 kezdet esetén viszont decimálisan. Egyszer emiatt majdnem kitéptem az összes hajam, azóta mindig 0-val kezdem a jogok írását.

Tehát directory esetén:

0777: drwxrwxrwx

File-oknál:

0666: -rw-rw-rw-

Ha nem ez volt a kérdés, vagy ezt tudtad, akkor bocs, én nem értettem meg.
Előzmény: simourscagnetti (4196)
simourscagnetti Creative Commons License 2010.11.29 0 0 4196

Üdv!

Ubuntu 10.10 -en használok egy samba kiszolgálót, a megosztásokba a kliens gépekről is mentek/létrehozok fileokat, könyvtárakat. A létrehozott elemek az adott gép (létrehozó)  tulajdonaként jelennek meg és a másik két gépről nem tudok menteni/módosítani ezeken az elemeken.
Hogy tudnám az így mentett file-okat minden kliensről írhatóvá tenni automatikusan (anélkül, hogy a szerveren ne kelljen mindig külön külön a tulajdonságokat frissíteni)?

Illetve leírásokban találkoztam a directory mask opcióval, de a hozzá tartozó számértékek jelentéséről nem találtam semmilyen leírást.
Remélem érthető a kérdésem.
Köszi

Péter az állat Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4195

Csodálkoztam is, mert eddig mindig az automatikus frissítésnél ajánlotta föl, hogy nem akarsz véletlenül az új verzióra frissíteni? Dehogynem, mondtam, és frissített. Persze eddig sem x hó elsején, úgyhogy nem is hiányoltam annyira. :-)

A tippet köszönöm megpróbálok megbirkózni vele. :-)

Előzmény: locsemege (4194)
locsemege Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4194
Vagy esetleg várjam meg a 10.10-es kiadást

Öööö... lehet, Neked nem szóltak, de már november van, így 2010. októbere elmúlt, tehát a 10.10-es Ubuntu már létezik. ;)

Én ugyan nem ismerem az Ubuntut, nyilván van erre kulturált megoldás, ugyanakkor van egy mindent elintéző script, amelyet én eredményesen használtam Absolute Linuxon egy igen öreg gépen. Tudom, írtad, nem tudsz angolul, mégis arra kérlek, próbálj önálló lenni, hiszen én sem tudok, aztán mégis sikerült, meg az időm is véges. Azért ha valahol elakadsz, néha visszanézek még...

Sakis3G
Előzmény: Péter az állat (4193)
Péter az állat Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4193

Üdv az itt lakóknak.!

Utolsó reményként kérnék segítséget.

A drága jó szolgáltatóm (Invitel) rám sózott egy mobil internetes elérhetőséget biztosító net&go csomagot, és a hozzá való ZTE talán MF637 eszközt (amit a Windows alapból felismer), és az üzletkötő váltig állította, hogy ez az izé megy linux alatt is. Az ügyfélszolgálat is mondja, hogy igen megy linux alatt, csak lövésük nincs róla, hogy hogyan, azaz, hogy honnan mit töltsek le hozzá.

Az egyik ügyfél szolgálatos ajánlotta ezt http://ubuntu.hu/node/16529 az oldalt, de ahogy elnézem ez valami t-mobilos mobilnet beállításokat tartalmazó izé, a másik meg ezt az oldalt http://support.mobilx.hu/index.php javasolta, a harmadik meg, hogy ugyanitt keressek egy mobilink3 nevű programot, ami van is de a fül alatt lévő felsorolásban nincs benne ez a ZTE izé, a negyedik, meg egyszerűen lepattintott.

A kérdésem az, hogy van-e valakinek valami ötlete, hogy ezt a bigyót hogy lehetne működésre bírni, és elmondani nekem valami nagyon egyszerű módon minden szlenget mellőzve, mint türelmes atya, a stupid gyermekének, mivel sík hülye vagyok mindenhez, amit nem legalább két kilós kalapáccsal javítanak, ráadásul, mily meglepetés, angolul sem tudok. :-)

(Vagy esetleg várjam meg a 10.10-es kiadást, végül is lassan esedékes lenne egy szép napon arra frissülnie, hátha van benne valami felismerő csoda ami műküdteti ezt a bigyót is?)

Előre is köszönöm!

Wic Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4192

próbáld meg a wicd programmal.

wicd: wired and wireless network manager - metapackage

Előzmény: stellaz2 (4190)
locsemege Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4191
Ha a nyílt hálózatra tud csatlakozni, akkor ott már valószínűleg nem lesz nagy gond. Aminek utána kell olvassál, az a wpa_supplicant.
Előzmény: stellaz2 (4190)
stellaz2 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 4190

Sziasztok!

Próbálgatom az ubuntu 10.10 változatát, egyelőre csak cd módban. Minden jól ment rajta, az összes drivert telpítette, de a wi-fivel van egy kis gond.

Az egyik nyílt hálózatra tud csatlakozni, de a saját, védett hálózatomra nem. Egy ideig szüttyög vele, majd egyszerűen nem csatlakozik.

Erre tud valaki megoldást?

locsemege Creative Commons License 2010.10.20 0 0 4189
Terminálon indítva szerintem látod a hibaüzenetből, hogy mi a gond.
Előzmény: zsoltikj (4188)
zsoltikj Creative Commons License 2010.10.20 0 0 4188
Na, ez a következő állomás...
dina
Előzmény: Wic (4185)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!