Tegnap este, amikor papírforma szerint elvonult a vihar, gondoltam egy merészet, otthagytam a kikötő közel védett helyet, és kimentem a Dühös-laposra. Nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. Enyhe szélnél is iszonyatosan tud hullámzani ... A vélt vagy valós gigaharcsákkal teli tutiszimpatikus helyet megtaláltam, ezért horgony le... a leszúró karókig már nem jutottam el, mert másodpercek alatt viharos széllökéssel jöttek egyből a tarajos hullámok is. Lakóhajónál ez nem szerencsés duó...
Persze, hogy horgonnyal együtt nulláról százra gyorsulási rekordot akart felállítani. :) De azért elértem a kb 7-800 méterre lévő apró nádszigetet. Vagy fél órányi kínlódással... Ott már nyugis volt, mert szélárnyékba tudtam állni. Ahányszor neki akartam indulni éjjel a nyílt víz felé, mindig jött a szél... Reménykedtem abban, hogy azért hajnalra ki tudok evickélni a kikötőhöz, mert reggel 8-ra a Fehérvári úti SZTK-ban kellett lennem,... vérvétel ...
Kb hajnali három-fél négyre enyhült a szél, úgyhogy összepakoltam a cuccokat, a szerelékek kiúzásakor szomorúan láttattam azt, hogy a kagylókat a horgon nem vegzálta egy hal sem. SőőőT, ha nem lettek volna döglöttek, akkor azt is írhattam volna, hogy egészségesebbnek látszódtak kihúzáskor, mint feltűzéskor. :) Szóval gyors összepakolást követően iszkiri ki a kikötőbe. A kikötés után pár perccel jött a szél, és az újabb beborulás ... Hazafelé néha enyhén ködös volt az autópálya. Tiszta őszi feeleng... Aztán Budapesten már esett ... és most is esik...
Jah, az hogy idén mindenki sír-rí, hogy nem eszik a harcsa, az nem vigasztal engem abban, hogy egy szebb harcsát sem tudtam fogni az elmúlt három napban...Kész, idén ez lesz a módi végig? Mert akkor az év hátralévő részében csak keszegezni fogok spiccbottal meg pickerrel, no meg bojlizni pontyra. :)) Tényleg ... vagy kitanulom a busázás csínját-bínját ... :)
Miért hurcolna meg, vagy ugarana bárki is reád? :)) Attól, hogy mindannyian különböző édesanyától születtünk, emberek vagyunk. Sokfélék. Máshogyan látunk sok mindent, mást tartunk fontosnak, más anyagi lehetősegeink vannak, na és persze van aki szereti a spenótot (én), s van aki ki nem álhatja ... és így tovább.
Ez igy van jól.
A klíma energiafogyasztása sokismeretlenes egyenlet. A modern, inverteres klímák jóval kevesebbet fogyasztanak, mint pl 15 évvelezelőttiek. Sok múlik a hőszigetelésen, a nyílászárókon, meg egyebeken...
Elalvás előtt 10 percet járatod. Egy picikét meghűti a levegőt. A falak, bútorok, benti tárgyak, bármik.... meg ugye 40 fokosak. Így kevesebb mint 10 perc alatt visszafűtik a levegőt. Kicsi befektetés, nulla haszonnal. Ez az igazi pénzkidobás.
Nem felsz, hogy kigyulladhatnak? Nalunk is van 5db felszerelve, ketto allandoan megy nyaron. Kicsit felosebb lettem, par honapja kigyulladt este a mosokonyhank, epphogy el tudtam oltani a langokat egy 6kg-os poroltoval, mire a tuzoltok kiertek. Egy ***I-s paramentesito kompresszora gyulladt ki, a plafonig csaptak a langok, eleg durva volt a helyzet, es szerencsere otthon voltunk. Bekapcsolva nem hagyunk mar semmit sem, a split klimakon kivul, nade ugye itt is van kompresszor. Ha kigyulladna, felgyujtana a tetot is, ha a tuzben ki tudna torni a klimagaz, mint ahogy az megtortent a mosokonyhaban is.
Nem is kell mindenütt befűjni, a jó hab "betágul" a résekbe.
Hajó: persze, hogy van rá igény, egy kis nyálcsorgatás nem árt.
Az elősztoridhoz: mi autóval jártunk úgy vagy 15-20 éve, hogy nem indult, bevontattuk a szervízbe, elé (hét végén) hétfőn betolták a fiuk a csrnokba, beült, és beindította, (Ford Focus)
Habja válogatja. Nekem sikerült. Igen szépen küldte be a cuccost jó mélyen a lamellákhoz és a jarokerekhez, jogy öröm volt nézni. De az is igaz, hogy nem véletlenül hasznaltam a Rotit is. Az komolyabb nyomással dolgozott.
A vízsugaras mosáshoz több mindent is kipróbáltam, a pumpás permetező tudta a legerősebb vízsugarat betolni. Lett volna magasnyomású is... de szerintem ilyesmi károkozásra nem fizetne a biztosító... :))
ON.
Történelmi pillanat! :)))
Ma a dögmelegben, a Sarudi medencében horgonyt vetve, megfogtam az első, darabos busáimat. Szabályos akadással!
Jó lett volna maradni ott a nyílt vizen harcsázni is, de a változékony időjárás miatt inkább vedettebb helyet kerestem.
2017 óta van fenn a 6 db klíma, azóta némi gyakorlatot szereztünk a használatával. Már akkor is elenyésző volt az áramfogyasztásuk, amikor még nem volt napelem
Szerintem semmi értelme nincsen nyári kánikulában kikapcsolgatni, majd aztán be. A klímaknak igen jó vezérlésük, szabályzásuk van. Ha nincs szükség hűtésre, nem fognak a beállitott hőmérseklet alá túlhűteni, visszaállnak egy ippeg-hűző :) üzemmódra. Ha jól emlékszem, alap-temperáló üzemmódban valami 3-400 wattot vesz csak fel. Ez lófütty. Főleg akkor, ha szinte egész nyaron így el tud ketyegni.
Gondold végig. Ha egyenletes hőmérséklet van egy házban, akkor azt a hőmérsekletet atveszik a falak, a berendezési tárgyak. Minden. Ha ki és bekapcsolgatod, akkor ezek hőmerséklete is ingadozni, változni fog. S bekapcsoladkor hiába lesz hűs a levegő, a termodinamika akárhanyadik törvénye alapján is meg lehet jósolni azt, hogy hamar megindul a hőkiegyenlítődés. :)
Ha a szomszédod háza alacsony hőveszteségel bír, akkor keveset fogyaszt, ha magas a hővesztesége, akkor sziszegni fog.
Évekig a Rothenberger nem hab hanem valamiféle illatosított fertőlenítős klimatisztítóját használtam. Bevalt. Most volt az, hogy a sokat használtnál kellett hab is. No meg a vízsugaras mosás. A végén a tiszta klímát azért befújtam a Rotival is, tutiamiziher. :)
Ahogyan a klímát, úgy a gázpedált is szükség szerint használjuk. Helyzettől függ, hogy tövig nyomjuk vagy motorfékkel haladunk. Egyébként a hőveszteség (hideg veszteség ;) ) azonos fizikai paraméterek (pl. hőszigetelő képesség) mellett kizárólag a hőmérséklet különbségen múlik, értelmetlen hosszabb távollét alatt is fenntartani. Elmész horgászni, kikapcsolod, hazainduláskor Wi-Fi-n bekapcsolod és kellemes hűvös lakás vár.
Nem teljesen tudok egyetérteni. Itt nem állandó sebességgel akarunk menni, változó a hőigényünk is.
Nálam napi 2-3 órát megy, azt is akkor amikor nem vagyunk ott (nem szeretjük a szelet)
Egy nagy helységben van, így is simán tartom a 25 fokot. Az alatt meg ugye, már egészségtelen is.
Szomszédom elfogadta az elméletet, tavaly egész nyáron zörgött a klímája. (persze lehet, hogy csökkentett teljesítménnyel), de korán reggel is ment, meg este 10 kor is.
Megkaphatta a villanyszámlát, mert idén nem berregteti. (ugye a többség átalányt fizet)
Azért írtam, hogy mond el nékik az autós példát. Valszeg ezt fogják mástól is hallani.
Amúgy meg úgyis Te vagy a számlák befizetője, ezért helyetted behogymááá spórolni aksrjansk 😀
ON.
Kijöttem az élőre, imádom a Tiszát, de vazze... olyan hajóforgalom volt délután, mint az M7 esen. Jah, hétvége... szombat... eszembe juthatott volna, akkor estig megálltam volna balinozni a Sarudi medencében.
Az első helyen még a keszeg sem jött, a kagylót sem cincálta semmi, így éjszakára inkább helyet váltottam.
Itt vicces történet kerekedett abból, amikor a bedobott szerelékemtől pár méterre elcsorgó kuttyogtató kolléga munkálkodásának köszönhetően (talán, de jól hangzik) jó húzós kapásom volt. Pár másodpercig meg is volt a harcsa koma, de a horog nem jól akadt... Meg is kértem, hogy ugyan már, maradjon még egy kicsit, úgyis ráér... :) De nem maradt. :)
Amúgy azóta semmi. Egy bot kagylóval, egy meg pellettel van bent. Nincsen még friss bojlim, majd a jövő héten lesz rá időm, hogy készítsek. Ha este 11 körülre a pellet leoldódott, a tavalyi bojliból még van pár szem, igaz, a Duna partján a kavicsok puhábbak, de legalább jól tart a hajszálelőkén... :)
Sokan végletekben gondolkodnak a klímát illetően is. Pedig jóval alacsonyabb energiafogyasztással, és keszülékterheléssel jár egy adott hőmérsékletet fentartani, mint szakaszosan üzemeltetni.
Mond el nékik az autós példát. Egyenletes alacsony tempót tartva hosszabb az élettartama, kevesebbet is fogyaszt, mint állandóan megindulva-felpörgetve, majd megállva, hogy aztán újra nyomni kelljen neki x tempó elérésehez.