Az a furi, hogy minden csapatban vannak hangoskodó, hisztis emberek, ahogy írták is a fórumon. De amikor egy meccsel kapcsolatban a sokadik olyan hozzászólás érkezik, hogy igenis belenyúlt a bíró a meccsbe... Azon illene elgondolkodnia az embereknek, és nem annyival elointézni, hogy nem tud egy csapat veszíteni. Ha jól tudom az SZPK máskor is kikapott már, mégsem volt ekkora visszhang. Akkor most mi is van?
Pontosan a mérkőzések RÉSZE és nem a főszereplője!!!! Kelemen és Vörös játékvezetők szinte minden mérkőzésük főszereplője akar lenni!!!(és lesz is sajnos)
Gondolom ez abból alakult ki náluk, hogy játékosként nem igazán sikerült nekik szerepet játszani egy meccsen - bár abban a néhány másodpercben amit pályán töltöttek ez nehéz lett volna.
Így gondolták vezetnek meccseket (még pénzt is kapnak), ott ugyis a pályán lehetnek (végig) és beleszólhatnak az eredmény alakulásába is (ami játékosként ugye nem jött nekik össze)...... Gratulálok nekik!!!
Játékosként előfordul hogy nálam is elgurul a gyógyszer (biztos semmi köze a kor/gyorsaság/fittség hoz hoz hez), de csapatvezetőként nem befolyásolva a tettektől TUDOM, hogy csak és egy szemlélet jó.
Függetlenül egy bírói ítélet helyességétől:
-játékosként adot szituáció helyes megítélve, a csapatom PILLANATNYI érdekeit szem előtt tartva, cselekedni.
A többi felesleges energia pazarlás.
Szolnokon erre törekszünk sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig akkor lehet, hogy gazdagabbak lennénk a Neumann győzelem pontjával.
Ez nehéz és profi szemléletmód, de aki ezt tudja valódi sportember (és nem utolsó szempontként valószínűbb az is hogy GYŐZTES).
És egy utolsó nagy igazság:
A mérkőzést játszó csapatok 100%-ban felelősek egy mérkőzés alakulásáért.
-Miért olyan emberek tudják jobban a szabályokat, akik a pályán ha felmennek ( no commment!)?
Amúgy jelzem, azért vezet szinte állandóan, Komáromban a triumvirátus, mert ők még vannak olyan hülyék, hogy elmennek és vállalják, hogy levezetik a meccset! És ha valamit ítélnek, azt sajnos el kell fogadni, a játékvezető a pályán megpróbálja a tudásának legjobban levezetni a mérkőzést. És ha az V1, V2, ill V3-al jár, annak viselni kell a következményeit, és minden meccs más. az , hogy mit fújt a múlt héten, senkit nem érdekel. Egy másik héten teljesen más meccs van.
Érdekes, ha egy csapat csak a játékra koncentrál és nem őrli fel az erejét a játékvezetőkkel való foglalkozással, akkor sokkal előrébb jutnánk!
De az a baj, hogy itt mindenki jobban tudja, hogy mikor mit kéne ítélni.
Az van amit a bíró lefúj, van úgy , hogy sajnos éppen azt a pillanatot nem látja, amiből következik valami, de könyörgöm, emberből vannak és az hibázik aki dolgozik is. Az meg egyszerűen felháborító, hogy valakit csalással, vagy akármi másfajta eredmény befolyásolással gyanusítanak.
Várom a sok választ, illetve a kommenteket!
"Egy köcsög mocskos csaló, aki azért jött ide, hogy elfújja a meccset!!"
Az általad felsorolt kollégák egyike sem volt a legutóbbi bíró képzésen. Ettől még kiváló játékvezetők, de egy közös eszmecserére eljöhettek volna. tudunk tanulni egymástól. Látod milyen érdekes ez? TT-t például te jó bírónak tartod (én is), egy másik csapatezető szerint pedig meg nem az. Most kinek adjunk igazat? Ki dönti el hitelesen a fórumozók és a csapatvezetők számára, hogy ki a jó bíró és ki nem az?
A negyedik vonalban vannak külsős és újonc bírók! Kettő már fújt és várható március 20-án az ismétlésük!
Isti!
Remélem épségben megérkeztetek Veszprémbe!
Olvasva soraidat örömmel nyugtáztam, hogy a buszon megtaláltátok a mai vereségetek valós szakmai okait.
Igaz az első harmadban a pályán sem voltatok (kaptatok ötöt). A második harmadtól kezdtetek el úgy játszani, ahogyan valójában tudtok. Meg is leptétek a Neumannt, majd kihagytatok egy zsák helyzetet. Emberelőnyben sem tudtatok igazán dominálni, amíg többen közületek egyénileg próbálkoztak és rátekeredtek a labdára, addig az ellenfeletek - kis túlzással - még a gólvonalon is passzolni akart. A Neumann a második harmad elején és a harmadik harmadban sem játszott jól, nektek ezt meg kellett volna lovagolni és a sok, pontos passz végén góllal befejezni az akciókat. Mint tudod, nem ez történt.
Mindezek ellenére "csak azért" nem sikerült ikszre hoznotok a meccset, mert "ami az egyik oldalon kiállítás volt, az a másik oldalon nem" és megadtunk egy olyan gólt, amit ti lábnak láttatok, mi pedig nem.
Ha már ilyen menő bírózni akkor én is leírom, hogy a hathatós bírói közreműködésnek köszönhetően nem sikerült kiegyenlítenie a Lizardsnak. (rúgott neu gól, ami kiállítás az egyik oldalon az a másikon nem, stb)
Igaz az 5-0ás első harmad is közrejátszott.
Nagyon élvezetes meccs lett volna, ha...de inkább nem folytatom:)
Egy biztos...áprilisban vízválasztóhoz érkezik sportágunk...
Már most kérnék minden egyesületi vezetőt, hogy jelenjenek meg a közgyűlésen! A döntés mindenki kezében ott lesz!
Most szándékosan nem szólok hozzá a történésekhez, mert a hátralévő egy hónapban én a floorball jövőképében gondolkodom és cselekszem! Áprilisban talán utoljára ajánlom fel segítségemet ennek a sportágnak...
Szerintem nem akar senki magyarázkodni, de a félinformációk vagy rossz következtetések miatt néha nehéz nem azt tenni, különben gyakran az a (potenciálisan) helytelen következtetés adódik, hogy a megállapítás helyes volt.
Vagyis ha magyarázkodik valaki, akkor azért van valami, ha nem magyarázkodik, akkor meg nem tagadja.
Azt gondolom, hogy a játékvezetőküldésnél sokkal nagyobb gond volt az SZPK-PHOENIX női meccs egyik játékvezetőjével. KG etikailag tökéletesen leszerepelt. Neki ezt a meccset nem kellett volna elvállalnia. Arra hivatkozva, hogy edzőként összetűzésbe keveredett az SZPK edzőjével és nem akarja tovább élezni a feszültséget. Ez lett volna a sportág érdeke. Ám mint kiderült ő igenis fokozni akarta a bajt: elvállalta és V3-al kiállította azt az edzőt, aki ellen fegyelmit kezdeményezett.
Ha valaki azt gondolja, hogy ez jó ennek a sportágnak, akkor sajnálom őt. Ha valaki azt gondolja, hogy etikus olyan edző csapatának vezetni, aki ellen pár napja fegyelmit kezdeményeztem, akkor itt tényleg nagy baj van.
KG vonja le a konzekvenciákat és távozzon a sportág vezetéséből. Ez a minimum. Aki vezetőként nem a konfliktus megoldására törekszik, hanem generálására, annak nincs helye a pozíciójában.
A férfimeccs játék(el)vezetőiről a vélményem még 24 óra után sem bírja a nyomdafestéket.
Teljesen egyetértek veled ha valaki ír valamiről akkor olvassa el amire válaszolni akar senki nem anyázta, és nem csalózta le a CH csapat tagjait. Az a furcsa mindenkinek, hogy mindig minden probléma a CH körül van. Az meg, hogy milyen jó bírók nemzetközi szinten senki nem vitatja, de ha akar bármikor belenyúlhat egy meccsbe! Egyébként ha valaki ennyit magyarázkodik mint a CH akkor ott valami valóban van. A szabályra hivatkozni a Debrecennel kapcsolatban felesleges mert ha korrektek lettek volna akkor lejétszák a meccset. Nem a játék a lényeg??? Gondoljatok bele mit érezhetnek a Debreceni játékosok ? Nektek nem menne el a kedvetek ettől a sporttól? Mindenki játszik a bajnokságba Ők meg befejezték a szezon legfontosabb szakaszában, és jön egy CH aki eléri, hogy a kupából is kizárják a csapatot.....
"Szerinted miért van az, hogy a Vörös, Kovács, Kelemen nevek kerülnek elő ilyen jellegű meccsekkel és csalással kapcsolatban? Mert nekem fogalmam sincs... de sejtésem van. (És nem állítok semmit, de kicsit gyanús.)"
Csak azért, mert az elitligában rendszeresen fújó bírók körülbelül 50% - át adja ez a három név:)
Megint csak ismételni tudom magamat: NEM CSALÓZTAM SENKIT! Semmi közöm a CH-hoz, nem játszottam ellenetek soha, magáról a csapatról nem tudok túl sokat, csak amit hallok innen-onnan. Nem a csapatotokkal van bajom, de vannak érdekes esetek. Persze, biztos véletlenek közjátéka az egész, de akkor mond már meg nekem: mi oka lenne itt bárkinek is nekiesni a csapatotoknak? Annyira szerintem nem vagytok nagy egyesület, hogy valaki ebből túl sokat profitáljon.
- Példátlan módon 50ezer forintos büntetést kellett befizetnie a CH csapatának minden egyes végleges kiállításért 3-4 szezonnal ezelőtt.
- A Debrecen elit ligából való kizárásánál mikor jöttünk ki jól, illetve miért?
- A kupából való kizárás megítélésem szerint szabályszerű volt, ami valóban nekünk kedvezett. (Arról, hogy ez van benne a szabályzatban nem mi tehetünk, hogy a betartása nekünk volt jó szintén)
Egyéb konkrétumokra kiváncsi vagyok, mert nem emlékszem, kérlek osszad meg mindenkivel.
Miért mindig ugyanazok az emberek vádolják meg csalással/ részlehajlással őket egy vesztes mérkőzés után?
Nyilván a többször megítélt kiállításokkal képesek csalni egy mérkőzésen. Miért szenved el ennyi kiállítást az a 2-3 csapat? Nem lehetséges, hogy esetleg valóban sok durva szabálytalanságot követnek el ezek a csapatok? (a meccs hevében, vagy szándékosan ezt nem is tisztem és nem is tudom megítélni)
Utolsó bekezdésednél természetesen semmi problémám azzal, ha egy csapat unszimpatikus (esetedben a miénk). Mindenkinek joga van hozzá. Azonban alaptalan vádakkal mocskolódni, gyanúsítgatni nem éppen korrekt dolog. Lehet nem szeretni, vagy utálni, mert nem tetszik a csapat játéka, összetétele, morálja... Csalással dobálózni nyilvános fórumon, jól alátámasztott érvelés nélkül nem szerencsés.
Én nem csalóztam senkit, és nem kurvaanyáztam senkit... már bocs, de tanulj meg olvasni!
Szerinted miért van az, hogy a Vörös, Kovács, Kelemen nevek kerülnek elő ilyen jellegű meccsekkel és csalással kapcsolatban? Mert nekem fogalmam sincs... de sejtésem van. (És nem állítok semmit, de kicsit gyanús.)
Aki meg állított valamit, az sem azt mondta, hogy nem értenének a dolgokhoz, hanem azt, hogy elfogultak néhány meccsen. Ezt azzal akarod cáfolni, hogy elsimert nemzetközi bírók? Lehetnek nagyon tehetségesek, de ugyanakkor szándékosan belenyúlhatnak egyes meccsekbe is. Hogy mi okuk van erre? Honnan tudjam?! De gyanús ez a sok vád...
Mindenki szegény kis mesehősök ellen... nagyon szomorú. Érdekes, hogy eddig minden nagy port kavart eset (kizárások) a CH-nak kedveztek. Na ez a nem mindegy.
Liebe Gyuri kommentjét csak alá tudom támasztani. Egy kemény mérkőzésen egy számomra bíróként még nem ismert RIVÁLIS csapat tagja fújt Vígh Lacival. Hibák voltak a meccsrutin hiánya miatt, ám ezek igen csak apróságok (inkább a mérkőzés hevében vannak túlértékelve ezek a szituációk). A megítélt kiállítások, illetve büntető korrekt módon történt, mindegyik megadható volt.
A sok nagy tudású alexcs, alexzszs és barátai:
Egyszer nem ártana elolvasni a szabálykönyvet. Sőt akár értelmezni is. Mindenkit kurvaanyázni egy fórumon (ráadásul név nélkül) sokkal egyszerűbb.
Biztos azért van 3 nemzetközi bíró a CH csapatán belül, mert egy mocskos, csaló, köcsög banda, akik a nemzetközi ellenőrökhöz IS behízelegték magukat. Biztosan ezért kapnak pozitív visszajelzést, illetve hívják őket újabb tornákra. Bár felmerül a kérdés, hogy a fórumon fellelhető szaktekintélyek véleménye nem mérvadóbb-e.. (mielőtt bárki beleélné magát: NEM) Arra nem gondolt esetleg a fentebb megnevezett nagyérdemű, hogy miért mindig csak nekik van problémájuk a játékvezetőkkel? A tervek szépek, hogy más sportágból képezzünk át bírókat, de ennek a megvalósulási valószínűsége a 0hoz közelít. A floorballosok közül kell több bíró. Amíg nem jelölnek a csapatok új bírókat, addig mindig ugyanazok az emberek fognak fújni/csalni. A magyar "bírómaffia" és ügyleteit (csak a haverjuk fúj) meg felejtsük már el. Színvonalasan (a szabályok betartásával, következetesen) elit ligás mérkőzést levezetni 5-6 ember képes. Vannak még ígéretes bírók/bírópárok, akiknek azonban még tapasztalatot kell szerezniük ahhoz, hogy a rájátszás mérkőzéseit le tudják vezetni. Abba az 5-6 névbe el kell szomorítanom a pocskondiázókat, de benne van a 3 CH-s neve, és természetesen kizárólag azért, mert jómagam a haverjuk és korrupt cimborájuk vagyok, mi más lehetnék.
Tegyük fel, hogy való igaz amit állítasz és utálni kell a Kovácstól Kelemenig az összes bírót (nem hinném, hogy igazad van), akkor is csökkent értelmi képességre vall, hogy egy csapatként azonosítod őket. Talán 4 éves lehettem (szerencsére még az élet nagyobb része előttem van, de azért ez igen régen történt), amikor megértettem ezt az igen egyszerű halmazelméleti különbséget (CH, mint csapat, bírók a CH-ból), ha jól emlékszem a rovar meg a bogár porblémakör feloldása hozta meg számomra a megvilágosodást.
Summa summarum:
Minden hangosan üvöltő előbb tanulja meg a szabályokat, majd hozzon működő alternatívát a szerinte rosszul teljesítő bírók helyett. (Írni marhára nem elég) Aemnnyiben nincs jobb alternatíva, akkor lehet kiritkával élni, hiszen az jó. Csak van egy olyan formája, ami ezen a fórumon meglehetősen divatjamúlt.. ÉPÍTŐ kritika. Segítek: "a mocskos csaló anyád, megdöglesz, ha meglátunk még1x" a másik kategóriába tartozik. Ha rossz egy játékvezető fel lehet hívni rá a figyelmét, hogy hol hibázott, milyen játékszituációnál használta rosszul az egyértelmű szabályokat.
Tartok tőle, hogy a terjedelmesre sikerült hozzászólásom lényege nem fog eljutni a célszemélyekhez. Ez esetben szíves örömest várom a verbális és non-verbális inzultálást a fórumon/a pályán/ akárhol.
Könnyű mindent kihegyezni a CH csapatára, de abba nem gondolunk bele, hogy jelen pillanatban kisebb bajuk is nagyobb annál, hogy egy Elitligás mérkőzést "elcsaljanak"?
Bírókérdésben abba nem gondol bele a tisztelt hozzászólók többsége, hogy miért utál a bírópáros fújni egy/két csapatnak, vagy miért nem fúj Nekik szívesen? Amíg olyan csapatvezetők ülnek a kispadon, akik műanyag flakonokat dobálnak, kiabálnak, ordítoznak a bírókkal, addig egy bírónak sem lesz kedve "átigazolni" a sportágunkba.
Miért akarná bárki aki a sportághoz kicsit is kötődik akadályozni annak fejlődését? Szerintem mindannyiunk érdeke, hogy ne az ilyen megnyílvánulásoktól legyen hangos ez a sport, hanem olyanoktól, mint a Phoenix - Kroki kupameccsről.
Az elmúlt fél évre visszamenőleg és ennek a bajnokság végégig ez a véleményem, mint VÍGH LÁSZLÓ (magánszemély), hogy
HÜLYESÉG AZ EGÉSZ, AMI ITT MEGY!
Ha valakinek valami gondja van valakivel, hívja fel, írjon neki e-mailt, smst, mms-t, közösségi portálokon vagy beszéljen vele személyesen, de ne itt az isten szerelmére.... Miért nem tudunk kicsit előrébb tekinteni a jövőbe? Sokan mondják, hogy reklám meg média megjelenés... Hát ami itt megy az tényleg sokat segít, igaza van mindenkinek...
Itt nem fogok reagálni senkinek semmire itt, hanem az említett utakon mindenki megtalál, ha akar. Ott hajlandó vagyok erről beszélni, pont úgy ahogy eddig is tettem!
Üdvözlettel mindenkinek,
Vígh László
u.i.: ha valaki úgy "esik" nekem most itt, hogy én bíró vagyok, vagy vb tag vagy aresos akkor neki csak azt tudom mondani, hogy szövegértelmezés. Köszönöm.