Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1349
Gyönyörű kis fácska, mennyi idős?
Előzmény: mandarin123 (1346)
csabaje Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1348
Én erről a kis fácskáról még nem nyírnék le a helyedben. Szerintem a hajtásai még túl zsengék, nem gyökeresednének meg.
Előzmény: mandarin123 (1346)
csabaje Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1347

Egyik sem az igazi. Tőzegben, vagy tőzeg és perlit keverékében érdemes. A perlit nehezebben beszerezhető, de tőzeget bármelyik virágboltban vagy hypermarketben is vehetsz. A víz azért nem jó, mert a citrusdugványok speciális gyökereztetőpor nélkül nagyon lassan gyökeresednek, kb. egy év kell hozzá. (A tavaly tavasszal lemetszett citromhajtásaim most fejlesztettek gyökeret és új hajtást.) Sok türelmet és sikert!

Előzmény: mandarin123 (1345)
mandarin123 Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1346

Ez a mandarinom

mandarin123 Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1345

sziasztok valaki meg birja mondani hogy a mandarin dugvány vizben vagy földbe gyökeresedik jobban

trachycarpus Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1344
Nálam most érik. :-) Illetve már besárgultak a gyümölcsök teljesen, de nem tudom, leszedjem-e... A tavalyi termést is kb. ilyenkor "szüreteltem", de meg sem kóstoltam. :-) Most meg fogom, ha mindenhol azt írják, magában eszik...
Előzmény: Arth_ur (1343)
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1343

Ahogy nézem, keverem a grapefruit-tal, de az a pomelo hibridje a naranccsal, nem fordítva.

Enyhítő körülmény, hogy sokfelé keverik. A francia is mindkettőt pamplemousse-nak hívja...

A C. maxima és C. grandis neveket is teljesen vegyesen találom.

POMELO

A Malájföld különleges gyümölcse ma is a Távol-Kelet egyik érdekessége. Ritkábban kerül az európai piacokra, mint a jól ismert citrusfélék, de évről évre ismertebbé válik.
A rutafélék családjához tartozik. Óriási gyümölcseivel meglepő látványt nyújtanak sűrű koronájú fái.
A pomelo nevet gyakran használják a grapefruit megnevezésére, kisebb példányai összetéveszthetők vele. Ma főleg Indiában és Dél-Kínában termesztik,de a trópusi övben is lassan elterjed.
Fájának jól kifejlett példányai elérik az 5-6 m-es magasságot. Sűrűn elágazó, szabálytalan koronát fejleszt.
Termései a citrusfélék között a legnagyobb méretűek. Elérhetik a 40 cm-t és 6-8 kg-ot. A különböző típusok és fajták sokban különböznek egymástól. A vékony vagy vastag héjú formák édesek vagy savanyúak lehetnek. A termésrekeszeket, a gerezdeket vastag szivacsos rész borítja. Ezt a kemény, bőrszerű réteget leszedik a lédús gerezdekről és a megmaradó, tömlőkből álló húst fogyasztják. A húsban nagy mennyiségű C-vitamin található. Héjában sok illóolaj és pektin képződik, ezt az ipar is felhasználja. Az olaja étvágygerjesztő hatású gyógyszer, emellett az illatszeripar is nagyra becsüli.
Távol-Keleten a Holdújévi ünnepek kísérője, ahol nemcsak csemege, hanem kultikus gyümölcsféle is. Igazi különlegesség. Általában magában fogyasztják.

Előzmény: aiol19 (1340)
kikke Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1342
A Rappai honlapot én is néztem, létezik, hogy ennyire régi? 1998
Előzmény: aiol19 (1339)
kikke Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1341
Köszönöm a gyors választ, akkor sietek elültetni a magokat. Az Oázisban jártam délután, vettem citrus tápot Agro cs special, azt mondták nagyon jó. Nem is volt annyira drága, remélem beválik. Azt a tanácsot is kaptam, hogy használjam a kikelt magoncokra is, mostantól kezdve adagolhatom a tavaszi indulásnak megfelelően. Annyira gyönyörű virágok voltak, természetesen elcsábultam még egy jó 1,5 méteres babér bokorra is.  
Előzmény: aiol19 (1340)
aiol19 Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1340

Bocs, a Terebesskert honlapja:

"

Óriás narancs, pomeló

Citrus maxima (Berm.) Merr. (C. grandis [L.] Osbeck)
Család: Rutaceae (rutafélék)
A: shaddock, pummelo;
F: pamplemousse;
S: toronja, pomelo;
P: toranja;
N: Pomelo, Pampelmuse, Riesenorange

Az óriás narancs legfeljebb 15 m magas, alacsonyan és terebélyesen elágazó, örökzöld fa. Ágai tövisesek vagy tövis nélküliek, fiatal hajtásai szögletesek és szőrösek. A levélnyél legfeljebb 7 cm szélesen, szív alakúan szárnyas. A bőrnemű levéllemez mérete 20 x 12 cm-ig, tojásdad agy elliptikus, ép vagy gyengén csipkés szélű, tompa csúcsú, a válla lekerekített; színén fénytelen zöld, fonákján finoman szőrös. Nagy virágai egyesével vagy legfeljebb 10 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljban és a hajtásvégeken; kocsányuk és csészéjük szőrös, a 4-5 keskeny, sárgásfehér szirom hossza elérheti a 3,5 cm-t.
Termése: valamennyi Citrus faj közül az óriás narancs fejleszti a legnagyobb terméseket, átmérője akár 50 cm, súlya 1 kg is lehet. A bogyója gömbölyded vagy kissé lapított körte alakú és zöldessárga színű, héja 1,5-4 cm vastag. A gyakran csak mérsékelten leves terméshús 11-18 gerezdre tagolódik, amelyek hártyás válaszfala könnyen lehúzható. Az igen nagy, vöröses vagy sárga színű, nedvvel telt szőrök a gerezdekben viszonylag lazán kötődnek egymáshoz édes vagy savanyú, mérsékelten zamatos ízűek, és a rokon grépfrúttól eltérően nem vagy alig keserűek. A termés kevés, szögletes, sárgás magot tartalmaz.
Felhasználása: rendszerint frissen, gyümölcsként eszik, úgy, hogy a termést meghámozzák, gerezdjeit szétválasztják, hártyás válaszfalát lehúzzák. A terméseket ritkábban grépfrút módjára fogyasztják. A terméshús leve becses ital. Délkelet-Ázsiában a levelekből, virágokból és a kéregből készült főzetet epilepszia, kolera, duzzanatok és ekcéma ellen alkalmazzák.
Elterjedése: valószínűleg Délkelet-Ázsiában honos, és a trópusokon, valamint a szubtrópusokon világszerte termesztik; legészakabbra Floridában és Izraelben.
Termesztése és betakarítása: a legtöbb más Citrus fajtól eltérően az óriás narancs a trópusi síkvidéki klímában, magas hőmérsékleten, csapadékban bővelkedő tájakon tenyészik legjobban; legkedvezőbb helynek Thaiföldet tartják. A fa a talajban nem válogat, kertekben, ültetvényeken termesztik. Magról szaporítják, a magoncok oltást nem igényelnek. A nagyszámú fajta a termés alakjában, méretében, ízében és színében különbözik egymástól. A fák a klímától függően egész évben hozzák termésüket, amelyet kézzel szednek; hetekig tárolható. "

http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/tropus1.html#60

aiol19 Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1339
Ha esetleg segíthetek ezzel, a pomeloról azt írja a Rappai kertészet honlapja, hogy nem kell dugványozni, magról is terem, ráadásul gyorsan, én is nemrég ültettem el néhány magot. Valamint nem új kereszteződés, nagyon megoszlanak a vélemények, hogy vajon egy ősi citrusféléről, van szó, vagy egy keresztezésről.
Előzmény: Arth_ur (1338)
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1338

Ha azt szeretnéd, hogy teremjen is, és garantált minőségű fajtát, akkor feltétlenül be kell oltani azzal. Viszont az nem csak pomelo lehet, hanem gyakorlatilag bármilyen citrusféle.

(A pomeló ráadásul egy eléggé új keresztezés, gyanítom, hogy a magjából nagyon eltérő utódok nőhetnek ki.)

Előzmény: kikke (1336)
kikke Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1337
A közeljöőben az oázis kertészetbe készülök, milyen tápot (név?) vegyek a virágzó  mandarin bokromnak (és általában citrusoknak, kikelt magoncoknak)? A mandarinon van 2 sárga termés, 4 pici zöld bogyó és most készülődik 3 virág kibontakozni. Az lehetséges, hogy a virágok nagyon-nagyon lassan fejlődnek? (hetek alatt nőttek icipicit) Mi hiányzik nekik?
kikke Creative Commons License 2006.02.15 0 0 1336

Sziasztok!

Végigolvasva a topikot lenne egy kérdésem. Ha jól vettem ki "szavaitokból" a pomelo elültetett magjából kelt növényt nem kell beoltani és teremni fog? Vagy ugyanúgy oltani kell, vagy termő növényről dugványozni?

Segítsetek, mert van itthon magom, tudni szeretném elültessem-e. (mondjuk mindenképp elültetem, nagyon szeretek a citrus magokkal kísérletezni. Vagyis meg szeretném tanulni az oltás művészetét)

köszike, Kriszti

Arth_ur Creative Commons License 2006.02.14 0 0 1335

Az ideig-óráig még hónapokat jelenthet még, azalatt bőven jöhetnek a sarjak, csak éppen megújulni, visszaszépülni nem fog már.

Az öreg levelek elszáradt részeit vágd csak le, hogy ne csúfoskodjanak, de a még élő, sárguló leveleket hagyd meg, azokból egy csomó tápanyagot szed vissza a tő a levél elszáradása előtt.

Előzmény: dzgaux (1334)
dzgaux Creative Commons License 2006.02.13 0 0 1334
Azért reménykedek, hogy ideig-óráig még kihúzza, és talán hoz még egy-két sarjat. Jó lenne...
Előzmény: Arth_ur (1333)
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.12 0 0 1333

Semmi baja, csak befejezte.

Talán néhány másik sarjat is hoz még, aztán visszaszárad, elpusztul. Ez a normális, és vissza nem fordítható fejlődésmenete a banántöveknek. A tápsózás az új sarjaknak természetesen segíthet, de az öreg hajtásnak már mindegy.

Előzmény: dzgaux (1332)
dzgaux Creative Commons License 2006.02.12 0 0 1332

Na ezt is sikerült feltölteni:) Ha vki tudja, mi baja lehet, légyszi írjon, mert sorban száradnak el a levelei, és sárgul is... Pedig tényleg minden megvan neki, ami eddig is volt, vagyis meleg, napfény meg víz. Tegnap meg lett locsolva tápsóval, remélem az segít neki... Az új levél pedig, amit hozott, nagyon vékony, szinte áttetsző, és amiért nem tudta teljesen kibontani, el is szakadt... Lehet ez már az elszáradás jele?

dzgaux Creative Commons License 2006.02.12 0 0 1331

Na ő lenne a picike, és végre sikerült a feltöltés!!!! :) Mellette a nagy, róla is megpróbálok képet betenni, mert vmiért nem szimpatikus, ahogy mostanság kinéz, bár lehet, csak a pici vette el az erejét...

Előzmény: Arth_ur (1330)
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.12 0 0 1330

Ha megnyomtad a "Feltölt"-öt, a kép kicsiben megjelenik a "Tallózás" mező alatt, a képtől balra pedig megtalálod a "beszúrás" és "törlés" opciókat aláhúzva.

Választás értelem szerint!  ;-)  Első esetben megjelenik a kép a levélmezőben is, na akkor már nyomhatod a "Mehet" gombot!

Előzmény: dzgaux (1329)
dzgaux Creative Commons License 2006.02.12 0 0 1329

Addig rendben van, hogy tallóz meg feltölt, de hol van a beszúr gomb?!

Előzmény: Arth_ur (1328)
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1328

"Képet is tennék be róla, de vmiért nem sikerül...:( "

Ahogy Rágica írta nemrég:

tallóz
feltölt
beszúr

Menni fog, ne add fel! :-)

Előzmény: dzgaux (1327)
dzgaux Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1327
Goldenpalmnak hála úgy tűnik, sikeres lett a kis banánfa átültetése :) Legalábbis már pár napja nem látok olyan jelet, ami "pusztulásra" vezetne...Képet is tennék be róla, de vmiért nem sikerül...:( Na mindegy, köszi még egyszer az átültetési és elválasztási javaslatokat, sokat segítettek, magamtól nem ment volna!
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.11 0 0 1326

Ültesd át!

Egyrészt nagyon tápanyagigényes, lehet ez a megrekedés oka, másrészt meglátod, hogy ép-e a gyökérzete (kirohadás pangó víz miatt), illetve nekiállt-e sarjakat hozni, amikor az öreg hajtás már természetes pusztulásnak indul, és a sarjakba nyomja a tápanyagot.

Egyébként simán bírja a központi fűtést, csak fényt és vizet kapjon eleget.

Előzmény: FAPATA (1325)
FAPATA Creative Commons License 2006.02.09 0 0 1325
Helló mindenki! Bár biztos volt róla szó régebben , de most nincs időm végigolvasni a topicot. Mit csináljak a banánfámmal ,hogy megmaradjon? Most már több levele szárad le mint amennyit hoz . Lakás központifűtéses.Segítségeket előre is köszönöm.
PeciMaci Creative Commons License 2006.02.08 0 0 1324
Nekem egyszer volt licsim. Vizes vattában vajkrémesdobozban, radiátor szélén 2 hét alatt kicsírázott.
Előzmény: Luji (1323)
Luji Creative Commons License 2006.02.07 0 0 1323
Köszönöm szépen a választ.
Ha egy kicsit bővebben tudnál szólni róla, hogy hogyan gyökereztessem, azt megköszönném. Fölben kell gyökereztetni vagy dobjam vízbe, és úgy fog gyökerezni?
Köszi a gyors segítséget

Laci
Előzmény: Metallica 88 (1322)
Metallica 88 Creative Commons License 2006.02.07 0 0 1322

Helló Luji nos a licsiről csak annyit, hogy ha gyorsabban akarod, hogy kicsírázzon akkor meg kell fosztani a magburoktól. A mag 3-4 hét alatt kicsírázik. Nyáron félárnyékos helyen legyen, télen 10 fok körül teltessük. Virágzásra 5-7 éves korától várható, de lehet hajtással is szaporítani így érdemesebb.

Sok szerencsét!

Előzmény: Luji (1321)
Luji Creative Commons License 2006.02.07 0 0 1321

Helló Mindenki!

Rég írtam már az avokádóimról, mert sikerült egy régi álmom, és sikerült kijutnom hajóra dolgozni.

Most azonban itthon vagyok, és tudom szépen ápolni őket.

Azonban most egy kérdésem lenne, és ha valaki tud, légyszi segítsen.

Kaptam licsi magot, de még nem tudom mit tegyek vele, hogy kicsírázzon, illetve hogyan ültessem el, hogy legyen belőle valami. HA valakinek van tapasztalata a licsivel, akkor kérem jelezze, mert nagyon érdekel ez a gyümölcs.

Segítségeteket köszönöm.

Nemsokára visszatérek, és írok néhány szót gyönyörű 2,5 méteres avokádóimról és kicsiny citromfáimról. Sőt talán még képet is tudok felrakni.

Légyszi segítsetek!

Köszi szépen

Laci

inasbb Creative Commons License 2006.02.06 0 0 1320

Bizony, Elekről, Kisnyéken viszont még nem voltam, csak elmentem mellette párszor. Viszont ez nem topiktéma...Bocs!

Előzmény: Metallica 88 (1318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!