Keresés

Részletes keresés

agyarka Creative Commons License 2019.10.12 0 0 67830
Az időszakosan szüneteltetett szolgáltatású tarifák vezérlése használható a hálózati egyensúly fenntartásában.
Nem érdeke a szolgáltatónak a megszüntetésük, mert ugyan drágábban adhatnák az áramot, de a fogyasztás előb- utóbb követi az árváltozást.
Előzmény: kivi000 (67829)
kivi000 Creative Commons License 2019.10.11 0 0 67829

2. Mondjuk a H tarifa megszüntetése is annyiból áll mint a szaldóé... 1 tollvonás, kérdés kinek mi épp az érdeke.

Előzmény: agyarka (67828)
agyarka Creative Commons License 2019.10.11 0 2 67828
Valóban, tuti jó üzlet. Neked. Pénz a zsebben, amíg megy a buli addig a szekér is négy, utána meg váltás lesz vmi másra. Te mindenképp jól jársz
1. Alacsony kamatkörnyezet.
Állampapír elég jól hoz, és kevésbé rizikós.

2. A mostani 50+ osoknak semmi garancia nincs a a munka utáni alacsony rezsire, talán a helybeni fogyasztás amivel nagyon nagy valószínűséggel csökkenhet.
Sajnos a nyári termelést egyáltalán nem biztos, hogy olcsón elteheti téli fűtésre. A H tarifa olcsóbb és jó sok évszlája jön ki egy PV.

3. A zöldség attól függ, hogy a termelési völgyidőszakokat mivel pótolják. A németeknél még pár lapát szénnel, de remélhetőleg ez mindenhol jó irányba fog változni.
Előzmény: Törölt nick (67826)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.10.11 -2 0 67827

bennfentes forrásból

Éberség elvtársak: a pártnál nincs bennfentes információ, minden átlátható és világos mindenki számára:(

Előzmény: Avarsavala (67824)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.11 -2 3 67826

Ezt kéne megérteni, hogy tökmindegy, hogy van-e lesz-e szaldó...

Mert a napelem attól függetlenül is jó beruházás.

Legfeljebb a pénzügyi lefutás és a nyereség mértéke változik.

----

A napelemet telepítők három fő csoportba sorolhatók.

1.

A többség azok akik a mostani (és még várhatóan jó ideig tartó) alacsony kamatkörnyezetben jó megtérülést látnak benne.

Akkor nyereséges a történet nekik, ha teljesen ki tudják váltani a saját fogyasztásukat a következő 25-30 évben.

Akkor járnak jól, ha legalább a megtérülés idejére, ami 8-11 év (tipikusan 9-10 év) vagy annak nagy részében maradnak a jó feltételek.

Akkor kaszálnak nagyot, ha a megtérülés ideje után is minél tovább maradnak a jó feltételek.
Náluk fontos, de csak másodlagos szempont a zöld tudat.
Ők azok akiket sürget az idő, hisz minden eltelt év-hónap-nap nettó tiszta haszon és kockázat csökkenés nekik.

2.

Sok a nyugdíjas vagy nyugdíjközeli is az 55-65 éves korosztályból.
Akik passzív korukra szeretnék a rezsikiadást minimalizálni.
Nekik most van befektethető pénzük.

Ami a gyengécske kamat és nyugdíj hozam valamint a gyors reálbér növekedés miatt rohamosan!!!  elértéktelendik.
Gyakorlatilag a mai 1 milliójuk pár év múlva kb. semmit nem ér majd, hiába örizgetik a bankban/nyögdíjpénztárban.
Ők arra játszanak, hogy az áram viszont a jövőben is áram lesz, nem értéktelenedik el :-)
Remélik, hogy nem kell majd fizetniük a megtermelt napáramért vagy csak jóval kevesebbet mint a vett áram ára.
Náluk a zöld tudat nem nagyon játszik és a megtérülés sem érdemi szempont, lehet hogy meg sem érik alapon.

3.

Egy spéci csoport a menőző-yuppie-zöldtudatos beruházok.
Ezen belül is  fősodor a zöldtudatosoké, akik tényleg fontosnak tartják, hogy hozzájáruljanak a környezetvédelemhez, és ehhez a pénzük is megvan.
A megtérülés nem fontos szempont náluk, mert a zöld értékek mentén döntenek.
Gyakran a vállalkozásukat is zöldítik, mert büszkék rá, hogy a tesznek a Foldért és az Emberekért.

------

A többiek meg az örök fanyalgók, vacillálók, negatív hullám keltők.

Akik majd utólag siránkoznak, jó eséllel, hogy ők ebből is kimaradtak...
Ilyenkor jön a tipikus önmentegető duma, hogy "mert nem voltunk csókosok" vagy "nagyok a jövőeni kockázatuk" vagy "nem éri meg", vagy stb. stb.
Van kismillió kifogás, csak más legyen a hibás, amiért őmaga döntésképtelen.

Pedig nekik is MOST van lehetőségük beszállni a buliba, ahogy mások teszik is!
Nem kell hozzá csókosnak lenni, bárki telepíthet napelemet, ha úgy dönt.

Pont ugyanaz megy mint a hőszigetelésnél is ....
Éveket kúrnak el a vacillálással és szívnak a magas fűtésköltséggel és/vagy a szar komforttal.

Ami alatt már meg is térült volna a befektetésük, de mindenképpen élveznék az előnyét.
Közben csak non-stop siránkoznak látván azok előnyét akik léptek már.
Könnyű nekik... mondják, pedig ugyanolyan könnyű lehetne nekik is.
Ha nem csak álmodoznának évekig-örökké.

dokeee Creative Commons License 2019.10.11 -1 1 67825

Ne stresszeld magad, hagyd a fenébe.

Avarsavala Creative Commons License 2019.10.11 -1 2 67824

Trükkös kérdés: ha ma bennfentes forrásból tudomást szereznél arról, hogy 3 hónap múlva megszűnik a szaldó, közölnéd ezt a tőled árajánlatot kérőkkel? :)

Nincs megbízható információforrás. Aki tudhatná, anyagilag érdekelt abban, hogy ne árulja el.

Előzmény: Törölt nick (67822)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67823

Naja, nekem van FRONIUS szerviz certificate-om, de még egy fillért sem hozott a vissza az árából.

Nem véletlen, hogy elsődlegesen a FRONIUS invertert ajánlom.
Moduláris és elág jól szerelhető, tehát könnyen javítható is ...lenne.

Előzmény: erbe (67821)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67822

Évek óta olvasom ezt a topikot, mert tényleg szeretnék napelemet

...és ezeknek az éveknek a hozadéka így hát el is maradt, végleg.
Miközben a megtérülési évek is jócskán fogytak volna már eddigre.

---

Meglepő. de napelemet nem mellesleg nem csak a megtérülés/hozam szempont alapján vesznek ez emberek.

Hanem a környezet- és ember védelem okán is.

Legalábbis a zöm számára ez is fontos szempont.

Ők azok akik tesznek is pl. ezzel is a jelenért-jövőért és nem csak tét nélkül társalognak-ábrándoznak az ökö/bio/tiszta jobb világról.
Nem másoktól várják a megoldást, hanem döntenek és beleállnak az ügyekbe egy picinyke kockázatot is vállalva ezzel.

Merthát a realitások világában maradva olyan matekot itt sem tudott eddig kiagyalni még a legdurvább rémeket vizionáló sem, ami alapján ne futna ki nullára legalább a napelem.

Ahhoz kell valami extrém feltétel is.
Ami azért eléggé kicsi eséllyel játszik a való világban.

Előzmény: Törölt nick (67819)
erbe Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67821

Valamikor réges-régen. mikor felraktam a napelemeimet, beneveztem az osztrákoknál egy gyorstalpaló internetes tréningre. Utána kezdtem tárgyalni velük, hogy szeretnék minősített szerelőjük lenni. Közben kifaggattam az egyik helyi cég mérnökét. Neki már megvan ez a minősítése, de még eddig soha nem javított Fronius Solar invertert. Igaz, mást se. Így aztán hagytam ezt a jól fizető üzletágat. :-(

Előzmény: MZ/Y (67803)
kiggyo Creative Commons License 2019.10.10 0 1 67820
A tisztán látás, józan gondolkozás többet segít mint a lila köd ha az ember befektet/vállalkozik.
És igen, még így is megérheti a napelem, érdemes belevágni. Sosem állítottam az ellenkezőjét. Csak nem árt tisztán látni.
Előzmény: Törölt nick (67818)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 0 2 67819

Én nem irigykedek más sikerére, tényleg őszintén kívánom hogy örökké tartson a szaldó, sose romoljanak el az inverterek, vagy olcsó legyen javítani, és mindenki gazdagodjon meg napelemekből.

De komolyan, nekem nem fáj.

Viszont pontosan ez a fajta általad vacilálásnak hívott előrelátás óvott meg attól, hogy belevágjak pár biztosnak látszó, de mégiscsak bebukó befektetésbe.

Lehet hogy emiatt lemaradok életem üzletéről, de nem kell mennem tüntetni hogy bedőlt a frankhitelem/brókercégem/trafikom és most már kajára se futja.

Illetve egyszer egy csaj rádumált egy unitlinked befektetésre, azon azért buktam úgy 200ezret.

Hiába: a halnak is van feje, mégis a farka dönti el merre menjen.

Évek óta olvasom ezt a topikot, mert tényleg szeretnék napelemet, de akárhogy számolom, újra és újra arra jutok hogy nekem ez most nem jó biznisz.

Alacsony a fogyasztásom, van vezérelt áramom, nem hiszek abban hogy 10 év múlva is ilyen lesz a jogi környezet.

Ettől még másnak lehet hogy bejön, sok sikert hozzá.

Előzmény: Törölt nick (67818)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -3 1 67818

Az "okos" kisember pedig IDŐBEN becsatlakozik a fősodorba és kilép belőle amikor kell.
Mivel az áramlást valóban nem ő irányítja...

De legalább élvezi a morzsákat mégha ott van is kockázat, hogy egyszercsak vége a bulinak és felsöprik a padlót.

Már évek óta, jelenleg is az és még várhatóan évekig jó buli lesz a napelem.

A későn eszmélő vacilláló viszont tuti kimarad végül a jóból.
Miközben csak irigykedik másokra, akik mertek lépni (minimálisat kockáztatva) időben.

Az külön tetszik, amikor olyanok ontják itt a negatív hullámokat akiknek egyébként már van napelemük!

----

A jó magyaros "a szar is szar lesz úgyis" alapállást meg végképp nem értem.
Aki így áll hozzá az élethez/dolgokhoz annak az is lesz!
Ez az önsors rontás...

Aki pozitívan áll az élethez/dolgokhoz annak pedig tipikusan be is jönnek az elképzelései :-)

Mert a sorsát mindenki maga szabja meg nagyjából a SAJÁT hozzáállásával, jelen- és jövőképével.
Az ember gondolatai programozzák az életét is....

Még akkor is, ha a vis major történesek belerondítanak olykor a történetbe.

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 2 67817

Volt egy barátom aki azt hitte hogy nyerőgépet üzemeltetni tuti biznisz, vette is a gépeket serényen, visszaforgatta a nyereséget ahogy tanítják, aztán egyszercsak mégis Endy-é lett az egész üzletág.

Más trafikot vett, hogy az mégse olyan, hogy csak úgy holnapután elveszik tőlük az engedélyt, de az is megtetszett valakinek odafönt.

És még sorolhatnám.

Őszintén nem tudom meddig lesz szaldó, de ezt nem az eus vállalások, vagy környezetvédelmi,  gazdasági, esetleg elektromos rendszerirányítási megfontolások, vagy akár lakosság boldogsága miatt fogják fenntartani vagy eltörölni, hanem annak függvényében hogy épp mi a jó az öltönyös rablóknak.

Akkor is ha mindenki más beledöglik.

Előzmény: kiggyo (67816)
kiggyo Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67816
Gondolom beszéltél már befektetési tanácsadóval, ők is optimisták a pénzpiac jövőbeni alakulásával kapcsolatban. Hiszen másképp nem adnának el semmit. Sokan még vakon hisznek is abban amit árulnak, ők a legsikeresebbek.
Viszont ha bármi bukta is van ők már nem buknak, pénz a zsebben. Ilyen világ ez :-)
Előzmény: MZ/Y (67813)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67815

Az autóra, repülőre/számítógépre/mobilra/internetre/digitálsiTV/stb.-re is a hasonlókat mondtak...
Az éppen ügyletes pesszimista és hitetelenkedő negatív hullám sugárzók.

Azonban mindig téves-félrevezető eljárás a jelenből kiindulni a jövőt illetően.

Előzmény: MZ/Y (67813)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67814

Mindenki fizeti.... az alapdíjat, ami sok-sok éve létezik már.
Azaz nem a napelem miatt van.

150 Ft/hó a nappali mérő havi díja.
 50 Ft/hó az éjszakai mérő havi díja.

Előzmény: Yellow73 (67811)
MZ/Y Creative Commons License 2019.10.10 -1 2 67813

Még alig van napelem és már probléma sok helyen a feszültség. Ha nem elég a potit tekergetni, az zsebbe nyúlós az üzemeltetőnek. Aki nálunk Lölő lesz, nem egy hülye német, aki "így járt".

Mondom, majd meglátjuk. Nem állítom, hogy megszűnik a szaldó, de a Te full optimizmusodat sem osztom.

Előzmény: Törölt nick (67810)
MZ/Y Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67812

Alapdíj lesz az.

Előzmény: Yellow73 (67811)
Yellow73 Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67811

Haveromnál, akinek májusban telepítették a 3 kW-os egyfázisú rendszerét, most volt az éves leolvasás, és azt mondta kb 600 Ft rendszerhasználati díjat kért tőle a szolgáltató (Pákozd; E.On)

Ez valami új dolog? Vagy eddig is volt?

Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67810

a villamos hálózat felől nézve sokkal egyszerűbb lenne néhány nagy telep kezelése, mint a sok kicsié.

Ebben nem vagyok biztos... 
Inkább csak a régi/mai elavult megoldásokra igaz.

A jövő tutira az AUTOMATIZÁLT ELOSZTTOTT rendszereké. 

Szoftver alapú virtuális erőműként és az "okos fogyasztó"-kat bevetve.
Az internet alapú informáűciós kapcsolat már alakul is ehhez...

A villanydrótnak meg mindegy merre futkároznak benne éppen az elektronok :-)
Csak lehetőleg ne túl messzire.

Előzmény: MZ/Y (67809)
MZ/Y Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67809

Értem én, mit akarsz mondani, egyet is értek, de a törvény/szabályalkotók felől kell közelíteni, amikor az a kérdés, lesz-e változás. Szerinted ott is azt mondják, ne Lölő meg a török gazdagodjon? :)

És ettől függetlenül, be kell látni, hogy a villamos hálózat felől nézve sokkal egyszerűbb lenne néhány nagy telep kezelése, mint a sok kicsié.

Előzmény: jeriko2 (67808)
jeriko2 Creative Commons License 2019.10.10 0 1 67808

"Lölő, a török meg a jó ég tudja még kik telepítik a hatalmas parkokat, szerintem tudnak ők többet is, ha kell, nem szorulnak ránk."

Szerintem meg SOKKAL hasznosabb, ha a lakosság telepít minél több HMKE-t:

- Ne a török, meg Lölö számára hajtson hasznot, hanem a magyar embereknek.

- Egy szétosztott rendszer (mindenki megtermeli magának) sokkal logikusabb, mert nem kell az áramot utána szállítani, helyben el lehet használni (beleértve a szomszédokat). 

- Elosztott rendszerre később lehet akkupackokat telepíteni, amivel a rendszer akár sziget üzemű is lehet (ez még nagyon a jövő zenéje, van előnye és hátránya is).

- Háztetőkre telepítve a rendszert nem foglal el zöld felületeket, tartószerkezet egyszerűbb.

- A lakossági rendszerek elterjedése egységes szabályozást kényszerít ki (talán tovább marad fent a szaldó).  Ipari rendszerekkel könnyen lehet jogilag trükközni (támogatás, átvétel, egyedi szerződések).

- Elosztott rendszer kiegyenlítettebben termel (nem kerül egyszerre az egész egy felhő alá).

Hátránya, hogy nehezebben tartható karban, egyedi megoldásokkal telepíthető. 

Előzmény: MZ/Y (67797)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67807

az a.) pontot választva nem kell jövedelemigazolás

Ez a rész nem erről szól, itt a BIZTOSÍTÉK nyújtás a téma.
(a nem fizetés esetére)

A törlesztő képességet biztosító jövedelem (és a JTM mutató) az egy másik rész a történetben.

Előzmény: Avarsavala (67805)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -1 0 67806

5 millió alatta azért nem, mert akkor ugye egyáltalán NEM KELL biztosítékot adni ... 
(csak a JTM-nak kell megfelelni)

A semmin pedig már nem iagzán lehet tovább lazítani :-)

Előzmény: Avarsavala (67805)
Avarsavala Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67805

Van ebben egy érdekes rész, persze csak 5 milliós kölcsön felett játszik, de elgondolkodtam, hogy alatta vajon miért nem. https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191001/napelem-szigeteles-ablakcsere-meg-konnyebben-kaphatsz-penzt-402597

Ha szó szerint értelmezem, akkor az a.) pontot választva nem kell jövedelemigazolás.

Lazítottak a biztosítéknyújtási szabályokon

Természetes személyeknél az 5 millió Ft-ot elérő vagy meghaladó kölcsönösszeg esetén biztosítéki könnyítések az alábbiak szerint

• a.) a teljes tőkekitettség legalább 50%-ára kell fedezetet biztosítani ingatlan és/vagy természetes személy által elhelyezett óvadék formájában; VAGY
  • b.) az 5 millió Ft-ot meghaladó tőkekitettség legalább 50%-ára kell fedezetet biztosítani ingatlan és/vagy természetes személy által elhelyezett óvadék formájában; VAGY
  • c.) olyan Adóstárs bevonása, akinek a havi nettó jövedelme, az Adós személyéhez hasonlóan, önállóan is megfelel a JTM rendeletben szereplő mutatóknak.

Fontos kitétel, hogy a fenti b.) vagy a c.) pontok választása esetén az alábbi feltételeknek szükséges továbbá megfelelni:

• Az Adós havi nettó jövedelme el kell, hogy érje a 250 ezer Ft-ot [a c.) pont választása esetén az Adóstárs nettó jövedelme is el kell, hogy érje a 250 ezer Ft-ot];
  • Az Adós munkaviszony esetén nem állhat próbaidő alatt [a c) pont választása esetén az Adóstárs nem állhat próbaidő alatt munkaviszony esetén];
Előzmény: Törölt nick (67801)
Avarsavala Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67804

Kíváncsiságból kiszámoltam a megtérülést a saját fogyasztásunkra egy nekünk nagyon kedvező elképzelt havi szaldóra, ahol átveszik a túltermelést 9 Ft-ért számla nélkül (nincs adózás és könyvelési költség). 11-ről 17 évre nőtt a 4 kWp-s rendszer megtérülése. Ha nem veszik át az áramot nyáron, akkor 24 év.

MZ/Y Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67803

Mivel az inverter kevesebb, mint a fele az összes költségnek, nyilván vennél új invertert. Még mindig az lenne a kisebb bukó.

Bízok benne, hogy javítható (csak jó szerelőt találjon az ember), amire van kereslet, előbb-utóbb lesz kínálat is.

Előzmény: Avarsavala (67798)
almacsiga Creative Commons License 2019.10.10 0 0 67802

Csak egy-két kiegészítés:

1. A 10% önerőbe minden adminisztratív költség, amiket írtál beleszámítható (100-150ezer), csak át kell kicsit gondolni. Én így tettem.

2. Nekem a 2,75 kWp-s rendszerre is bőven megéri az MFB-s konstrukció, ahogy korábban is leírtam. De természetesen a nagyobb rendszerek mindig költséghatékonyabbak.

Előzmény: Törölt nick (67801)
Törölt nick Creative Commons License 2019.10.10 -2 0 67801

Az MFB kamatmentes kölcsön ügymenet tájképe.

Az igénylő pakk akár egy hét alatt összerakható és beadható ... 
Nem kell, hozzá pályázat író, díjtalanul segítünk összerakni.

Utána a bankon múlik az elbírálási idő, ha elsőre minden oké akkor 3-6 hét, bár néha elhúzódik jobban is.
(ha hiánypótlás is kell, akkor az körönként újabb 20-30 nap)

A jóváhagyott kölcsönre a kölcsön szerződés megkötése a bankkal és a közjegyzőzés 2-4 hét.

De e közben már mehet a megvalósítás!
Hisz a bank elkötelezte magát a kölcsön már biztos :-)

Költségek:

energetika 40-60 eFt  (tipikusan 50 eFt szokott lenni)
tulajdoni lap 3600 Ft
közjegyző 60-80 eFt saccra (a kölcsön összegétől is függ) elektronikus eljárásban

-------

Az MFB pakkban van...

Van egy kölcsönkérelem nyomtatvány.

Kell mellé néhány igazolás (2018-as adóiagzolás, adótartozás mentesség igazolás, jövedelemek igazolása,  közüzemi, munkáltatói) ami a kérelembe írtakat alátámasztja.
(a NAV igazolások online kérhetők az ügyfékapuval beküldve)

---

Van egy xls irat csomag is, ami az energetika és az árajánlat alapján készre kitölthető.

Kell mellé az energetika+nyilatkozat és a feltételes vállalkozói szerződés+ajánlat+nyilatkozat, ami az xls-be írtakat alátámasztja.

Fontos, hogy: A napelem kWp és az inverter kW között max 20% eltérés lehetséges.

(a zárónyilatkozat rész egyelőre nem érdekes az excelből, csak az első 5 fül)

---

Van egy "mindenféléről" nyilatkozó nyilatkozat csomag is.

---

Ez egész pakk néhány óra alatt kitölthető, ha az alátámasztó iratok már megvannak.

Tudnivalók:
Eljarasi_rend_lakossagi_energetika
Termekleiras

------------

Az alátámasztó iratok.

1.
Energetikai tanúsítványok >> készen adja az energetikus.
(egy hitelest a meglévő és egy nem hitelest a majdani állapotról)

2.
Jövedelem igazolás a munkáltatótól, ha van bérjövedelem.
Munkáltatóinak CSAK azt fogadják el ami az MFB csomagban van.

3.
Jövedelem igazolás a NAV-tól (2018-ról) nyomtatványkitöltővel+ügyfélkapuval on-line 1-2 nap, papír alapon is lehet, de akkor be kell menni és sorba állni.

4.
Adótartozás mentesség igazolás a NAV-tól on-line 1-2 nap, papír alapon is lehet, de akkor be kell menni és sorba állni.
Vagy a KÖMA listára fel kell iartkozni és akkor nem kell az igazolás.

5. 
Közüzemi számlák (víz/gáz/villany) utolsó számla+befizetésigazolása megvan otthon, vagy a szolgáltatóktól kérhető.
Nem lehet hátralék rajtuk.

6.
Tulajdoni lap, ügyfélkapuval online azonnal (3600 Ft) vagy papír alapon 6250 Ft (ezt jobban szeretik a bankok)

http://www.foldhivatal.hu/content/view/172/163/

----

>> Eddig el lehet jutni önállóan is.... de innen már kell a telepítő is.

7.
Telepítési szerződés+árajánlat >> készen adja a napelemes rendszert szállító.

---------------

Ez egész pakk kitöltve-kinyomtatva és szépen összerakva, aláírva+2tanúzva beviendő a kiválasztott MFB Pont bankba.

Aztán ül rajta hetekig a bank és mond rá valamit, remélhetőleg OKÉ-t.

Az energetika díja  és a földhivatali illeték a SAJÁT kockázatok első körben.

Ezeket zsebből előre kell kifizetni és aztán kiderül , hogy kidobott pénz lett-e, mert nem jött össze az MFB  kölcsön.
(ha a feltételekne megfelel a beadot pakk akkor öszejön! tutira)

A közjegyzőt is előre kell fizetni, de az már nem kockázatos, mivel csak akkor kell fizetni, ha megvan a kölcsön.

A 10% önerőből fennmaradó részt is előre kell fizetni a telepítőnek.
Ez sem kockázatos már, mert ezt is CSAK a hitel megkapása után kell kifizetni.

Vagyis úgy 50-60 eFt az amit rossz esetben ellehet(ne) bukni egy esetleg sikertelen MFB kölcsön kérelemmel valami extrém okból.

https://forum.index.hu/User/UserDescription?u=1785216

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!