Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.07.17 0 0 92480

Szerencsére mindegy, hogy mit szeretnél, az időjárást nem befolyásolja. ;)

Előzmény: Belohin (92477)
CBNora Creative Commons License 2024.07.17 0 0 92479

Gondolom, a tetőcsere árához képest elhanyagolható az a pár napi öntözővíz.

Előzmény: zsorsz (92478)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.17 0 0 92478

A józan ész azt mondja, a tető az első, a kert addig locsolással( az esővel nem ér fel, meg drága is) átvészeli.

Előzmény: Belohin (92477)
Belohin Creative Commons License 2024.07.17 0 0 92477

Nekem most tudathasadásom van. A kertészkedő felem könyörögne az esőért, de közben cserélik a tetőt a fejünk fölött, oda meg nagyon nem hiányzik...

Előzmény: zsorsz (92476)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.17 0 0 92476

Hatalmas zuhi volt itt, még most is dörög villámlik csepereg, jég nem volt.

Előzmény: zsorsz (92475)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.16 0 0 92475

Van égzengés rendesen. És elkezdett az eső  cseperészni, de mintha mindegy volna el is állt, a végén egy jó kis locsolás összejött.

55judit Creative Commons License 2024.07.16 0 0 92474

Nem! 23-24 fok van bent.

Előzmény: 55judit (92473)
55judit Creative Commons License 2024.07.16 0 0 92473

Olvasgattam az Aszpirin alkalmazási módjairól. Sehol nem írnak termésnövelő hatásról, uborkánál csupán lisztharmat ellen lehet hatásos.

Most nálam is nőnek a pici ubik a másodvetés Joker F1-en de kevés a nőivarú virág, sok a hím. Támrendszer mellett kb. fél méteresek a növények, kevés termésre van kilátás. csak a vizet hordom rendületlenűl.

A dinnye gondozását a mai nappal feladtam. Tönkrementek a termések. A babnak is vége, a másodvetés pedig ki se kelt.

Saját magból tépősaláta van dobozba vetve, és Cyllindra cékla. 33-34 fokban hűsölnek a magok idebent.

Előzmény: vinik táltos (92442)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92472

Judit, Táltos, minden szavatok aranyat ér! 

vinik táltos Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92471

Esik rendesen. Dörög, villámlik, már egy órája szakad, a kert már egy halastó.

Délután akartam a paradicsomok és az új szőlőknek a tövére a napokban vásárolt marhatrágyát rárakni, de olyan meleg volt, hogy alig lehetett levegőt venni.

Gondoltam, reggel korán elintézem,  de persze elkéstem vele, mégis jobb lett volna ma elszórni.

A mozgásokra és tornára rátérve én is elég nehezen keltem fel, ha gyomláláshoz  letérdepeltem,  mindíg mellém fektettem az ásót, arra támaszkodtam.

Az orvosom felírta nekem a "Nutridrink" nevű tápszert. Kétdecis dobozkában van, 6 féle ízben.

Én a vaniliát iddogálom, néha habot fújok rá, olyan mint a madártej. Föl lehet íratni, receptre olcsóbb, de recept nélkül is kapható, kizárólag gyógyszertárban.

Amikor a marhatrágyát vettem, viszonylag könnyen beemeltem a kocsiba, elég jó erőre kaptam. Ez két hónappal ezelőtt még nem sikerült.

Kedves Zsorsz!

Szeretném felhívni a figyelmed a Táltos 6066-ra, mint alanyra. Nem tudom, hogy mekkora termésed van, mennyi vessződ lesz tavasszal. Minél több vesszőt dugj le Márciusban, s Május végén lehet zöldbe-zőld ékoltást készíteni más fajtákkal. Az én lugasom elmúlt 20 éves, soha nem volt permetezve, nem betegszik meg, ebben az évben is hajtott 6-7 méteres szálvesszőket, végig lógnak a fürtök. Erre az évre terveztem, hogy hajtatok legalább 200 vesszőt, de közbejött az epekő és kórház, ez most elmaradt.

Semmi gödörásás, minden szaporításom a betonvas módszerével történt. Egyszerűen leverek egy félméteres huszas betonvasat, csak locsolni kell.

Bocs, hogy hosszú voltam.  Üdv.

Előzmény: zsorsz (92469)
55judit Creative Commons License 2024.07.14 0 4 92470

Az egészséghez ragaszkodunk, az pedig nem jár alanyi jogon. Hidd el, a betegen fekvést jobban unnád mint a tornát, amit most még választhatsz.

A tornába csak belefogni nehéz. De  ha elég erős a motivációd, meg tudod csinálni.  Ha sikerülne 1 hétig rákényszeríteni magadat, aztán hidd el, nagyon hiányozna ha ki kéne hagynod egy napot. Kicsiben kell kezdeni. Így is napokon belül éreznéd a fejlődést és élveznéd. Iszonyat fontos! Nem tudom ki mennyire érzi ezt, de én a 70 évemmel nagyon. Rendkívül erősen ragaszkodok a mozgásképességem megtartásához. Rávettem magamat az erősítésre, mert kb. 60 éves koromtól rohamosan csökkent  az izomzatom. Ez így nem mehetett tovább. Azt mondogatom magamnak mikor gyalogolok esténként ( most a hőségben nem), hogy egészséges vagyok, és az is maradok! Mióta ezt mantrázom, sorban jönnek elém a lehetőségek, amiket megtehetek az ügy érdekében. Csak észre kell venni. És meg is teszem akár étkezésről, akár mozgásról legyen szó. Így jött velem szembe a csikung is. És elég gyakran elém kerül olyan cikk, ami a javamat szolgálja. Neked is egészséget kívánok! Mozogjál mert mint tudjuk, a guruló kő nem mohosodik!😀

Jól elvittük a témát, de hát most a kert úgyis pihen. - Piheg - liheg. 

Előzmény: zsorsz (92468)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92469

Most néztem a műholdast, Hatvan térségében van nagyon durva felhő. Remélem Táltos átvészeli!

Előzmény: 55judit (92462)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92468

A mozgás nagyon fontos lenne, de amit a kertben nagy kényelmesen teszek veszek, az kevés, de tornához, sétához, stb meg annyira nincs affinitásom, megunom. Próbáltam már többféle mozgást, de nincs kitartásom.

A kertben a locsoláson, szilva szüreten kívül mást most nemigen lehet csinálni. Az tuti hogy a kert, a saját termést azt nagyon nehéz feladni, ameddig lehet muszáj csinálni.

Előzmény: 55judit (92466)
piro para Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92467

Nem tudom mi vár ránk, de, hogy nem pont pénztárcabarát ősznek-télnek nézünk elébe, az már borítékolható.

A jég viszi a terméseket, az aszály viszi a kukoricát, innentől borul a bili! A tojás, baromfi, disznó, marha ára az egekbe fog ismét szökni.

Tegnap tarját akartam venni,a coopba akciós volt a csont nélküli 2300-ért, de nagyon nem tetszős színe volt, így elmentem a közelben lévő henteshez,

ahol azt gondoltam átesek a fejemen amikor közölte az eladó, hogy 3300 felett a csont nélküli, és 2800 a csontos.

Oké, hogy grill szezon van, és általában a tarja a legkeresettebb ilyenkor, na de 2800-3300,-ft egy kiló tarjáért most,

akkor mennyibe fog kerülni ez ha az aszályos kukorica ár beköszönt?

De ha a másik végletet nézem, vegaként sem könnyű étkezni,

ha nem akciós a történet, 600 ft egy kiló s.répa, 1400 ft egy kiló karfiol.

A piacon tojást szerettem volna venni, közölte az eladó, hogy 100-110 ft tojása van, kérdeztem olcsóbbat nem árul?

Azt mondta nem, mert így is veszteséges!

Akkor mi lesz vele ha ősszel meg kell venni az egekbe emelt kukoricát, mert a pipik főként azt fogyasztanak.

Már többször megfordult a fejembe, hogy egy 4-5 db tyúknak való helyet kellene kialakítanom, mert bár mint ahogyan az eladó mondta, tudom, hogy pici mennyiség esetében nem éri meg vele foglalkozni, de mivel jó pár évig foglalkoztam baromfival, és tudom mi munka van vele, nem szeretem ha túláraznak egy terméket,

pláne amikor vegyes méretbe adnak egy tálca tojást a bolti ár másfélszereséért, csak mert azt mondja házi.

55judit Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92466

Én is beszállhatok a derekas klubba. Nekem sem hajlik a derekam, mert csigolyák össze vannak meszesedve. Mire ellenszert találtam a bajaimra, ennél már késő volt. Ezért csípőből hajlok. Folyamatosan erősítem a comb, far és a gerinc melletti mélyizmokat hogy ez legalább menjen. A reggeleket tornával és csikunggal kezdem hogy szinten tartsam magamat.

Locsolok szakadatlan. Fontolgatom hogy befüvesítem a kertet, de szeretem csinálni, és fiam ma is megdicsérte a reggeli bundáskenyér melletti nagy adag salátát. Hát most hogy hagyjam abba?

Most vetettem dobozba céklát. Kint nem mertem elvetni, mert a másodvetés bab is megfőtt a földben. Hátha ez sikerül. :)

Előzmény: zsorsz (92465)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92465

Térdeplés?...akkor te még jól bírod. Amit egyenes derékkal lehet csinálni, azok mennek, a hajolást háromszor is meggondolom, úgyhogy ez a csipesz nagy segítség.,

Előzmény: eeddie (92463)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92464

Elég durvának mutatkozott ott a műhold felvételen, gondoltam is hogy nem egyszerű zuhi.

Előzmény: 55judit (92462)
eeddie Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92463

Ilyennel szedem a hollott körtét, almát. Hasznos eszköz a lakásban is. A legtöbb kerti munkát térdeplőszékről végzem, a palántázást is. Könnyű felállni, nagyon jó kapaszkodója van. Amúgy ha simán a földre térdelve dolgoznék akkor mászhatnék négykézláb addig míg nem találok valamit amibe kappaszkodhatnék. 

Előzmény: zsorsz (92448)
55judit Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92462

Utólag örülök hogy szétoszlott a felhő mire ide ért. Az a felhőtömb amiről jelezted hogy a Balaton nyugati részénén már esik, Becsehelyet előtte már szétverte. Ott pedig van egy fügeliget is, biztos tönkretette azt is.

https://acnews.hu/jegviharral-kisert-szupercella-verte-szet-zala-varmegyet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=jegviharral-kisert-szupercella-verte-szet-zala-varmegyet

Előzmény: zsorsz (92451)
55judit Creative Commons License 2024.07.14 0 0 92461

Volt hogy nekem se sikerült, nem lett gyökeres a kacs. Most azon gondolkodom,  Ha lemegy a hőség légbujtást teszek egy csúcshajtásra.

Előzmény: bbfeco (92460)
bbfeco Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92460

Paradicsom kacsot, a foliába gondoltam, mert ott az idén nem sikerül megtartani öszig.

Előzmény: CBNora (92456)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92459

Megfigyeltem, hogy a nagy, 8-10 kilós, ovális görögdinnyék a finomak, édesek. A kisméretű kerekek még teljesen éretten is csak közepesek.

Jól gondolom?

Balage-81 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92458

A bazsalikomszárat akkor is lehet vízben gyökereztetni, amikor már elkezd barnulni, fásodni a szára?

Balage-81 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92457

16 órakor az ajtóm előtt. Asszem akkor még sütött a nap, de aztán elborult.

Előzmény: 55judit (92450)
CBNora Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92456

Paradicsomot, vagy milyen kacsot?

Előzmény: bbfeco (92455)
bbfeco Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92455

Nekem is elrohadt, a meleget nem birják. Ma raktam el kacsot homokos földbe gyökeresztetövel,sztem 20% az esély.

Előzmény: piro para (92452)
55judit Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92454

Világos pedig csak egy felhőfoszlány éri el.

Előzmény: zsorsz (92451)
piro para Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92453

Nekem is van hasonló, de csak a lakásban használom. Ültetésnél a kétbotos technika jött be:)

Előzmény: zsorsz (92448)
piro para Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92452

Most nagyon sajnálom, hogy a "fotó-aparát" még mindig nem jó, mert a mai nap egy csoda:)

Reggel óta pont a duplájára nőt az uborka és a tök szára, holott délig a napon volt, utána került egy napernyő árnyéka alá,

és kapott vizet, majd most, hogy kimentem mintha nem is az Én általam otthagyott palánták lennének.

Ennyit tesz a meleg, és a víz:)

Ó uram arra kérlek tartsd meg nékem ezeket a növényeket, mert kíváncsi vagyok ha ez ebben az ütemben tudna nőni, mikor lehetne az első szüret?

Egyébként eszembe jutott, hogy rápillantsak a föld tetejére szórt (Balázs után szabadon:)  de villával enyhén "elgereblyézett" cserepes bazsalikomra,

amit talán szintén hétfőn ültettem, és meglepődve tapasztaltam, hogy mára már az is kb 1 centis.

Tehát ez a földre vetés nem rossz ötlet, köszi Balázs! :)

A vízbe való bazsalikom szár gyökereztetésnél, viszont még semmi sem látszik.

Apropó a héten kacsoltam, és pár erős kacsot vízbe tettem, valamiért rohadni kezdett pár szár, mi lehet ennek az oka?

Minden nap cserélni kellene alatta a vizet?

zsorsz Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92451

A Balcsi ny-i végén már esik.

Előzmény: 55judit (92450)
55judit Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92450

Árnyékban, vagy napon?

Nálunk most 18:30-kor 32 fok van, és felhős.

Előzmény: Balage-81 (92449)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92449

46 fok van a kertben, igazán remek...

zsorsz Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92448

Előzmény: piro para (92446)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92447

Én nyeles csipeszt használok pl szilva szedéshez.

Előzmény: piro para (92446)
piro para Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92446

Én is mindig pohárba nevelem az elsőket, de csak akkor ültetem ki, amikor már bírja a "pofáraesést" írd-és mond szó szerint értsd, mert nem tudom a palántát gödörbe tenni, mivel a gerincem nem engedi a hajlást, így masszív gyökérnek kell lenni, hogy a landolást egybe túlélje:)

Amikor valaki először látja, hogy ültetek palántát, szó szerint elszörnyed, és megjegyzi ebből se lesz semmi, de az élet engem igazol, mivel eddig még egy növényem sem "halt meg" az ültetés technikám kapcsán!

Ami nem mellesleg szuper egyedi:) 

Visszatérve a tavaszi ültetésnél a fény-meleg viszonyok miatt megszoktam, hogy nyúlik, de most? A másodvetést, már a földbe szoktam abszolválni, ezért csodálkozom, de most nem mertem, mert tuti nem kelt volna ki. A hétfőn ültetett cukkinik is hasonló cipellőbe szögdelnek! Ők majdnem 2 nappal később keltek, de egy nap alatt szó szerint utolérték az ubikat! Ezért gondoltam a cserepes ültetésre, mert ha a cserép alját teljesen levágnám, és úgy landoltatnám valahogyan, akkor talán a friss még nem gyökeres föld is megmaradna?

Előzmény: 55judit (92445)
55judit Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92445

Én mindig pohárban kezdem az ubi nevelését. Megnyúlik. A sziklevelek alatt lesz egy nagy szárrész. Mikor megjelenik az első pár lomblevél, ki lehet ültetni oly módon, hogy sziklevélig leteszed a földbe. Sziklevél a földön fekszik, alatta a szár gyökeret ereszt. Az eredeti gyökér beöntözött gödörbe jó mélyre kerül. Szuper életképes ubid lesz.

Előzmény: piro para (92444)
piro para Creative Commons License 2024.07.13 0 0 92444

Tanácstalan vagyok, segítséget szeretnék kérni!

Ültettem uborkát hétfőn cserépbe, szerda reggel ki volt kelve, de még ilyet nem tapasztaltam, hogy úgy elkezdett nyúlni a szára, holott a reggeli napot telibe kapta az üvegfal mögött. Csütörtökön kivittem a szabadba, de tovább nyúlik a szára.

Arra gondoltam, hogy ki kellene ültetnem, de mivel gyenge, mi lenne ha a cserép alját kivágnám, és úgy tenném a földbe, a gyökere úgy is lefele menne, vagy tévesen gondolkodom?

Valaki követett már el ilyen gaztettet?:))

vinik táltos Creative Commons License 2024.07.12 0 0 92443

Tegnap nem vettem észre, mert az öreg körtefa a kert másik oldalán van::

ebből is letörött egy nagyobb ág, pont a legfinomabb, a Hardy

Ez az a körte, amiben négy féle körte terem: korai Alexander (mi kormos körtének hívjuk), később érő Bosch kobak, Hardy vaj és pár éve ide is beoltottam a tóparton talált csodakörtét.

Előzmény: zsorsz (92439)
vinik táltos Creative Commons License 2024.07.12 0 0 92442

Szia Földim. 

Az aszpirines kezelés előtt ez a tő talán három uborkát adott összesen, pedig már  túl van a két méteren.

Sok vegyes virágot hozott, tolta a kis háromcentis ubikat, majd besárgult és lepotyogott. Az uborkák szörnyen tüskések, kesztyűben lehet leszedni. A korábbiak is, az a néhány ilye tüskés volt. Folyóvíz alatt dörzsi szivaccsal azonnal lejönnek az ubiról. Nem tudom a fajtáját, kedvenc öreg nénémtől vettem a piacon

négy tő paprikát és két uborkát. A másik ubi nem kapott aszpirint, az is túl van a két méteren, és összesen két ubi van rajta.

Tegnap vettem a Tecsóban  50 literes marhatrágyát, A szabadföldi Tolek és St. Pierr (6-6 tő) nem töri magát azok tövére akartam szórni, de közbejött a zivatar, mára maradt.

Az almám szeptember végi érésű, most még nem lehet cefrézni a letört és lehullott gyümiket.

Előzmény: 55judit (92441)
55judit Creative Commons License 2024.07.11 0 0 92441

Földim az uborkád szép, de azt nem tudtuk meg hogy mi történt vele az aszpirin kezelés után. Ha látsz rajta változást, az biztosan aszpirin hatására történt? Ahhoz képest szebb aszpirinnel, mint amilyen ugyanilyen körülmények között szokott lenni aszpirin nélkül?

Errefelé nem volt eső, itt hőguta van. Minden tönkremegy, megfőtt az árnyékolt babvetésem, 3 szem kelt ki.

Vettem Cylindra cékla magot, de hogy vessem el a forró földbe?

Előzmény: vinik táltos (92438)
bbfeco Creative Commons License 2024.07.11 0 0 92440

Jo lett volna egy elötte-utána kép az ubirol.

zsorsz Creative Commons License 2024.07.11 0 0 92439

A műholdon a hatvanit azt néztem, nem sok helyen volt, Kecskemét környékén volt még eső. 

vinik táltos Creative Commons License 2024.07.11 0 0 92438

Itt is volt Hatvanban.  Jó kis eső volt, kár, hogy komoly széllel jött, okozott némi kárt. Két jó ágat letört a jonagoldomból, sok almával.

Egy képet tettem fel arról, hogy mi történt az uborkámmal az aszpirin kezelés után. Múltkor kérdeztem, használt valaki aszpirines kezelést az uborkáknál? Választ nem kaptam, ezért megpróbáltam.

Előzmény: zsorsz (92437)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.11 0 0 92437

Volt egy kis eső, felért egy kisebb locsolással.

piro para Creative Commons License 2024.07.11 0 0 92436

El ne ajándékozd ezt a derága kincset! :)

Nyiss egy porcsin pesztós "befőzdét", és tuti gyarapíthatod a nyugdíjszámládat.

Kis tormás üvegekbe, egy kis vidéki dizájnnal karöltve jó kis lét lehetne akasztani belőle.

Főleg ha van a közelbe őstermelői piac, ott mindent el lehet adni :)

Előzmény: TINTUS (92420)
piro para Creative Commons License 2024.07.11 0 0 92435

Nekem se klímám, se ventilátorom :) Sőt tegnap este már az ablakot sem nyitottam ki, mert este 8-9 között melegebb volt kint, mint bent.

Ha úgy érzem meleg van, akkor csak kilépek a teraszra, ott megcsap a 40 fok, és amikor bejövök mintha klimatizált helységbe lépnék:D

A 4 ventilátor nem dobja meg a villanyszámlát?

Mi a hűtést hajnali huzatolással oldjuk meg, habár ma már 4-5 között sem volt hajmeresztően hűvös a kinti levegő, ezért 7-kor már ajtó-ablak zárás volt!

A hét elejéig este 7-kor kezdtem locsolni, de már ezt is eltoltam egy órával. De csak nadrágba, és hosszú ujjú felsőbe lehet kilépni,

mert bár Mi takarunk minden vizes hordót, de mégis szép számmal akad szúnyog.

Gondolom a szomszéd csobogós dísztava tökéletes rajzóhely számukra:(

Előzmény: Balage-81 (92433)
55judit Creative Commons License 2024.07.10 0 0 92434

23 körül. Én se tudtam volna klímát beszereltetni, fiam intézte.  Akkor még ő is itt lakott.  A ventillátor is jó annyiból, hogy mozgatja a levegőt.

Kint még most is pokol van, félbe hagytam az öntözést.

Előzmény: Balage-81 (92433)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.10 0 0 92433

Nekem csak ventillátorra van pénzem, abból van 4 db. Amúgy meg vizes ruhákat veszek fel.

Nálad hány fok van a lakásban?

Előzmény: 55judit (92432)
55judit Creative Commons License 2024.07.10 0 0 92432

Nagyon nehéz lehet klíma nélkül. Mi 5 éve használjuk. Egy áldás. Előtte évben már úgy éreztem, komolyan nem fogom túlélni a következő nyarat. de ilyen pusztító hőség itt még soha nem volt, és az előre jelzésben talán egy bő hét múlva látszik némi változás.

Van amit este öntözök, van amit reggel. De ilyenkor már csont száraz a föld. Az a 10 bokornyi másodvetés babom most biztos megfő, hiába takarom.

Pici tavam is felforrósodik. A jégkockának óriási sikere volt az aranyhalaknál, holnaptól többet is kapnak. Játszanak vele, csak gyorsan elolvad. :)

Előzmény: Balage-81 (92431)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.10 0 1 92431

Nálam 44 fok van a kertben, 28-30 fok a házban (szobánként változó). Nincs klímám sajnos.

Tegnap este 8-kor nem tudtam kimenni locsolni, mert még 35 fok volt. 8:45-kor meg már sötétedett és rengeteg szúnyog volt.

Egyedül reggel lehet kimenni, 6 és 9 óra közt.

Előzmény: 55judit (92429)
alfi13 Creative Commons License 2024.07.10 0 0 92430

Ha a Fésüs kertészetbe vetted akkor az Philovita F1 es lehet. Ez szerintem az eddig kipróbált koktél paradicsomokot minden tekintetben a legjobb. Nem reped betegségeknek ellenál még a phitoptorának is tavalyi évben bizonyította is.. Étkezésre aszalásra nagyon jó.

https://www.kertabc.hu/zoldsegmagok/paradicsom/kokt%C3%A9l-paradicsom/kokt%C3%A9lparadicsom-philovita-f1-detail

Előzmény: TINTUS (92408)
55judit Creative Commons License 2024.07.10 0 0 92429

Most 37,6 fok van árnyékban. Őrület, és délutánig még melegszik. Én meg pont paradicsomot főzök be.

55judit Creative Commons License 2024.07.10 0 0 92427

Első vetés bab rosszul sikerült, de azért van, a másodvetés most kél. Reggel  tettem felé raschel hálót, hátha nem égeti szét a nap.

Ásni kéne a retek helyét, a föld olyan mint a szikla, levegő mint a pokol. 8-kor úgy jöttem be hogy szakadt rólam a víz és remegtek a lábaim. Úgy tűnik, lassítani kéne. :) Locsolóval hordom a konyhából a vizet tavasz óta. Idén nem nyitom ki a kerti csapot mert az aknában szét van rohadva az öreg vezeték, erősen csepeg is, újra kéne csináltatni.

Dobozban kél a cékla, saját szedésű mag, de szerintem nekem kései fajtám van, nem ültetem ki, amit 1 bő hónapja vetettem, az se megy semmire. A tavaszi, az a kevés, jó. Már néztem olyan magot ami másodvetésre is alkalmas. A Cylindra. Majd jövőre.

Jól jártam a korán vetett paradicsommal, a hőség beállta előtt sok kötés képződött. A pari rengeteg. Most nem köt, csak nőnek a kopasz hajtások felfelé. Ősszel még lehet valami. :)

Az Amazontól hatalmasat nő minden, viszont betegség megelőzésre és terméskötődés javításra nem alkalmas. Úgy gondolom, ezt az eredményt csalánlével is el lehet érni. Ingyen!

zsorsz Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92426

Napra most nem tenném a hagymát, ahogy mondod árnyékban kell szárítani.

Előzmény: Belohin (92425)
Belohin Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92425

Ment már tönkre úgy fokhagymám, hogy napozott. Nagyszüleim még kint hagyták néhány napra, de akkoriban még ekkora hőségek nem voltak. Most egy fa árnyékába teregettem szikkadni, aztán beviszem valahova. Ha nincs vastag rétegben, lehet jó a gyümölcsös láda.

Előzmény: TINTUS (92421)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92424

Nálunk az utóbbi időben eltűnt, de a tyúkhúr, papsajt is. Most a seprence iszonyat terjed, nem győzzük irtani.

Előzmény: TINTUS (92420)
55judit Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92423

Ha jár a levegő a garázsban, akkor a legjobb helye lesz ott. tegnap kint maradt a napon a felszedett lila és sonka hagyma. ma felhoztam a teraszra, meg akartam tisztítani miután hazaértem vásárlásból, de olyan pokoli hőség van hogy had várjon. 🙂

CBNora Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92422

Én nem szoktam napra tenni. Zöldséges rekeszben szárítom a melléképületben. Szóval ahogy tervezed, úgy szerintem jó.

TINTUS Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92421

Vissza a hagymára. A kiszedettet a napra teszítek  vagy a tűző nap nem tesz jót neki??  Esetleg gyümölcsös ládába rakjam ebbe szellőzik is és a garázsba száradjon??

TINTUS Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92420

Gyere hozzám ... símán egy kisebb utánfutónyi porcsint szedhetsz :)))

Előzmény: piro para (92419)
piro para Creative Commons License 2024.07.09 0 0 92419

Találtam egy videót, ami arról szól, hogy ha letörsz egy ágat a meglévő bazsalikomról, azt vízbe ki lehet gyökereztetni,

és utána csak el kell ültetni. Úgy döntöttem, hogy ma azt is kipróbálom.

A csigák esetében nem lehet, hogy a szárazság okán nem mászkálnak mostanság?

A pesztódról irigykedve olvastam, nekem idén alig van porcsin, pedig szerettem volna kipróbálni. Salátának már tavaly próbáltam,

jó volt. Kíváncsi leszek hogyan sikerül a savanyítás, majd írd meg :)

Előzmény: szentimrei.agnes (92418)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.07.08 0 0 92418

Nálam is a takart kelt, mint pp-nél. Ami ottfelejtődve elszáradt és magot szórt(tehát fényre csírázhatott), sem akkor, sem a következő évben nem kelt abból semmi. Amit vetettem, mind takartam, palántának bent pár mm-es szórást kapott, ez hiányosan, de kelt. Kint egyszerűen húztam egy sort kapával, erre több centi föld is mehetett, mégis közel 80% kelt.

Aztán ami mindkettőt jórészt -dehogy jórészt, szinte mindet- tönkretette, az a csiga. Alig maradt pár, azok is satnyák... bár néhány tőben még reménykedem, kap zaccot, tojáshéjat...

Onnan van bő bazsalikomtermésem, hogy májusban bazsalikoméhségemben vettem egy cserepes Lidlt, ez evés után szálanként szét lett kint ültetve, most mindegyik egy nagy bokor. Én sem örülök hogy nem saját nevelés, és nem tudom mi az oka hogy ezt nem zabálják a csigák(talán valami vegyszerrel kezelik már vetéskor?), de legalább van.

Előzmény: Balage-81 (92416)
piro para Creative Commons License 2024.07.08 0 0 92417

Érdekes amit írsz, legalábbis számomra, a többieknek nem tudom mi ezzel kapcsolatban a tapasztalata, de nekem eddig kikelt, és mindig földbe, takarással vetettem!

Pont ma akartam cserépbe ültetni minit, így ki is fogom próbálni, hogy mi van akkor ha a föld tetejére szórom.

A magfogással kapcsolatban felemás a tapasztalatom. Én a lilát szeretem, de a fogott mag nem mindig lilán kell ki, általában második évben már inkább zöldes-lila, és nem mindig jó a kelésarány, pedig a szárán várom meg míg beszárad a mag, és csak akkor veszem le, amikor már elkezd potyogni.

Előzmény: Balage-81 (92416)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92416

Nekem sosem kelt ki a magja. Nemrég olvastam csak, hogy fényre csírázik és nem kell betemetni.

Előzmény: eeddie (92415)
eeddie Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92415

A bazsalikom magszára elszárad ha kész. Én nem szoktam elvetni csak a következő évben. Nem kényes, valamelyik évben kint felejtettem a ki sem morzsolt bazsalikom magokat a teraszon egy tálban, simán kikelt. 

Előzmény: Balage-81 (92405)
TINTUS Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92414

Ez tetszik. )))

Előzmény: trakisbandi (92411)
TINTUS Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92413

A sherolla a fóliában is repedt---amikor volt.  Ez a mostani nem az de most már megkeresem a zacskóját.

Előzmény: Gildikó21 (92412)
Gildikó21 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92412

Igen, én is így értettem, hogy a Spencer kisebb fürtök, de nagyobb gyümölcs. Fóliában is reped a Cherrola? Azt gondoltam, csak akkor, ha sok csapadékot kap.

Előzmény: TINTUS (92409)
trakisbandi Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92411

Köszönöm az infókat.

Az én bab farmom, a paulistával kezdődik, aztán vágnivaló.

Van egy kis terület borsó volt rajta, ide gondoltam másodvetés babot.

Előzmény: 55judit (92410)
55judit Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92410

Én is évek óta a Paulistát vetem. Közben tesztelek néha mást is, jövőre pl. ezt fogom: https://lelkeskertes.hu/Bokorbab-Sargahuvelyu-Orinoco mert ismerősöm tavaly adott egy főzetet és ízlett. De nekem eddig a Paulista a legjobb.

Másodvetésre mindenből a rövid tenyészidejűt ajánlják. Szerintem a zöldbabnak való bab minden fajtája korán szedhető.

Este elvetettem a paulistát, tűzi a nap a takaróját, az előbb alá nyúltam, nincs forróság a talajon. Remélem nem fő meg.

Előzmény: trakisbandi (92406)
TINTUS Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92409

A spencer nagyobb mint a sherolla kb másfélszer  ping-pong labda nagyságú ezért szeretem mert se nem kicsi se nem nagy.

Előzmény: Gildikó21 (92402)
TINTUS Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92408

nem sherolla mert az már repedne. kertésztől vettem. Nem tudom a fajtáját de nem kemény hélyú , eddig nem repedős.

TINTUS Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92407

6.19-én vetettem mentát, ugye tudom, hogy fényre csírázik. 10 nap után láttam a pici csírákat, de nagyon lessen fejlődik.

trakisbandi Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92406

A másodvetés babnak van "ajánlott fajta " vagy teljesen mindegy ?

Egyszer ajánlottátok a paulista babot az nekem nagyon bejött, minden évben vetünk.

Előzmény: 55judit (92393)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92405

A bazsalikomom felmagzott, honnan lehet tudni, hogy beértek a magok? Azonnal el lehet vetni őket utána?

bbfeco Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92404

Kösz, akkor jol láttam, hogy valami bibi van. Az uborka nálam kapott egy rezes +kénes permetet,az alsobb fertözött leveleket levágtam, a hajtás vége kb50-80 cm egészséges.Habár ki is huzhatnám, mert már tultermette magát és böven elég amennyit elraktunk.

Gildikó21 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92403

Nálam az idei fólia nem egy sikertörténet. Tavaly nem volt kaprom kinn a kertben, ezért benn a fóliában vetettem. Jó sűrűn ki is kelt. Majd be is molyosodott. Mire rájöttem, h. baj van, már a paprikák is megkapták. A tejes permet nem használt semmit. Most én is a mospilánnal mentem a menthetőt. Az uborkák gomba fertőzöttek lettek, már ki is húztam őket. Most próbálom megmenteni a sárgadinnyét. Szóval, mint mondtam, még soha nem küzdöttem ennyi betegséggel a fóliában, mint idén.

Gildikó21 Creative Commons License 2024.07.07 0 0 92402

Szerintem Tintus fóliájában az a szép, hosszú fürtű paradicsom a Cherrola. A Spencer valóban kisebb, lazább fürtű, de nagyobb, kemény paradicsomokat ad.

Előzmény: bbfeco (92399)
CBNora Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92401

Az őszi fokhagymát már kiszedtem, a vörös hagymát még nem.

Előzmény: TINTUS (92396)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92400

Tele lett a vetemény kövér porcsinnal, itthon is meg a munkahelyemen (Down-otthon) is. Folyamatosan gyártom a pestot, hol magában, hol bazsalikommal/petrezselyemmel/rukkolával keverve, de most olvastam, hogy savanyítva eltenni is lehet. Fermentálni ajánlják (ez nekem semminél sem vált be, olyan szottyos lett minden), esetleg kovászolni lehet? Vagy a szokványos cukor-só-ecet savanyúságlé?

Olvasom a neten fellelhető recepteket, "superfood"-nak tartják a mindenféle gyógyhatása miatt... nem tudom ez mennyire humbug, mindenesetre itt van ingyen, és finom, ez a lényeg.

Van valakinek kipróbált receptje?

bbfeco Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92399

Kiszedtem mindkettöt, a fokhagyma helyén már kel a fekete retek + a cékla. Viszont az én spencerem nem olyan tömött fürtü. Amitöl megmenekültem az elözö 3 évben, az most mind letámadott.Lisztecskék, levéltetvek,paradicsom vész,  a szabadföldin még nem látszik. Pedig volt csalán, tejes, szodabikarbonás permet egymás után,+ ráolvasás, a végén mospillán, ez talán levadássza öket.

Belohin Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92398

Én is most szedem. Az őszi fokhagyma egészen szép, a tavaszi és a vörös átlagos.

eeddie Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92397

Én kiszedtem mert elfeküdt. Most szárad. Igaz nekem nem sok van, nem kell hogy elálljon sokáig. Szerintem max augustus végéig elég. A helyére zöldbab került. 

TINTUS Creative Commons License 2024.07.06 0 1 92396

A paprikákkal jól lemaradtam. Az uborkát kezdhetem betakarítani.

A hagymát már kiszedte valaki??

CBNora Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92395

Kelésig akkor már inkább újságpapír, aztán kelés után rögtön levenni. A szalma alól nem valószínű, hogy ki tud bújni.

Más íze van, mint a tarlórépának. A levele is jobb, nem szőrös és ízesebb, mint a leveles kel, puhábbra meg is fő.

A répa nyersen kemény, de hamar puhára fő.

Nálunk a tarlórépa nem telelt át, ez az átlagos teleket kibírja.

Előzmény: Belohin (92394)
Belohin Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92394

Nekem a skótok 'haggis with tatties and neeps' fogása piszkálja a fantáziámat. Márpedig a neeps a karórépa. A tarlórépát már kóstoltam, úgy ítéltem, nem éri meg a vesződséget. Hátha ez más.

A mi kertünk földje a vízáteresztés témájában a homokhoz áll közel. Ha ilyen 3x ( x>5 ) fokos nyárban vetek valamit, akkor min. napi háromszori locsolás. Jó lenne letakarni, de csak durva szalmám van, az alól már kétséges a kelése. Elég apró magok.

Előzmény: CBNora (92392)
55judit Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92393

Reggel megástam a zöldbab helyét, belocsoltam, letakartam. A babot mindjárt beáztatom. Este felkapálom a helyét és vetem. Kelésig letakarom,  majd felé rakom az alagútfólia vázát, és amikor erősen tűz a nap, ráterítek valamit. A céklamagom gyanús, de azért mellé vetek 1 sort, próba-szerencse.

Ezeken a télálló zöldségeken gondolkodom, tényleg nem nagyon van semmi. Esetleg cékla, és retek ha sikerül.

Jó lenne nekem is üvegszálas szúnyogháló, a gyenge fajta már feslik, de ez lesz.  Most nem tudok üvegszálasat venni. meg semmilyet. :))

Nóra annak a külföldi galambbegy salátádnak nem szoktál magját szedni? Ami itthon kapható túl apró, ezért nem vetek. Vagy ha van esetleg + tasakkal átvenném, és küldök neki borítékot is.

Vetnék még tépősalátát is, de annak nincs sok értelme. :) Mit lehetne még?

Előzmény: CBNora (92392)
CBNora Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92392

Öntözni kell, anélkül nyilván nem kel ki. Nem kell nagy felületen termeszteni, a két 6 méteres sor napi kb. 2 kanna vízzel már kikel, és később is kell neki víz, különben nem megy semmire. Szerintem megéri, télen jól jön, kevés a télálló zöldség, amit a kertből lehet szedni.

Tavasszal nekem megy, akkor annyi kártevő (poloskák, csigák, tetvek, ormányosbogarak) szokta ellepni, hogy tönkremegy. Ilyenkor már nem, az átlagos mennyiségű bolha rágását ki szokták heverni, levéldarazsak jönnek még, de azok se okoznak végzetes károkat.

Előzmény: Belohin (92391)
Belohin Creative Commons License 2024.07.06 0 0 92391

Szerintem megnő, ha rá tudod venni, hogy kikeljen. Én is tanakodom, hogy Nóra júliusra ajánlotta a karórépa vetését, de olyan száraz a föld, mint Cromwell Olivér puskapora.

Előzmény: 55judit (92390)
55judit Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92390

Nekem még nem sikerült elvetni a babot, a helyét is kéne ásni, megcsúsztam most mindennel. :)

A cékla meg fog még nőni? Lehet hogy én is vetnék ha őszig megnő. A bab mellett elférne egy sor.

Előzmény: TINTUS (92389)
TINTUS Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92389

Én is tegnap vetettem zőldbabot meg céklát.

Előzmény: 55judit (92376)
CBNora Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92388

Most persze, hogy szívesebben eszed. De a leveles kel inkább téli zöldség, mikor más már nincs, akkor jó lehet. A fodrosak télállók, a pálmakáposzta nem igazán.

Előzmény: 55judit (92387)
55judit Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92387

Aranyos vagy, de köszönöm nem kérek. Olyan leveles kelem van mint a blogodban a portugál káposzta mellett jobbról. Elég az. Szívesebben eszem a paradicsomot, paprikát, uborkát.

Előzmény: CBNora (92386)
CBNora Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92386

Én se eszem ám a gazokat, mikor már van jobb. A leveles kelt csak télen, még ki sincs ültetve, növögetnek a palánták.

De most pont tervezem, hogy csinálok egy vegyes salátát és teszek bele porcsint is. Az finom.

Hoztak magot a fodros keljeim, készülök megszedni. Annyi bizonytalanság lesz vele, hogy lila és zöld volt vegyesen, nem lehet tudni, milyen lesz az utód.

Volt portugál káposztám is, ez nem fodros, hanem nagyon magas. Ezt már megszedtem.

Azt nem tudom, hogy a fodros és a portugál fog-e keveredni. Egymástól távoli tövekről szedem a magot, de a rovarok nagyon szeretik a káposztaféléket, átporozhatják. Mindenesetre nem pálmakáposzta lesz belőle, azt biztos. Ha így megfelel, küldhetek.

Előzmény: 55judit (92385)
55judit Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92385

Milyen igaz! Újabban rengeteg cukkinit eszek karikázva, pici olíván serpenyőben megpirítva. Aztán tetejére sajtot olvasztok. (Vagy nem.) Ezentúl megy mellé paprika is. Sőt, sütök néhányat olíván, kap botmixert, kenyér kencének vagy sült krumlira jó lesz.

Már több a pari mint amit meg tudunk enni. Leturmixolom, abban főzöm fel a paprikát, így szoktam lecsónak is eltenni. Majd most pici üvegekbe is rakok el, ételbe így jobban szeretem mint fagyasztva. De ha sok lesz nagyon, fagyasztok is egy kicsit. (Vagy megeszem sütve, ehhez meghoztad a kedvem. )

Már 2 évben turmixlolva tettem el a paradicsomot. Benne a magja és a héja is. Nem olyan sima italú mint a paszírozott de nekem megfelel, így is szeretem, és azt olvastam a héjában, magjában  sokkal több a hasznos anyag mint a levében. Nem csak rostok, flavonoidok és ásványianyagok is. Szerintem vétek kidobni.

Irigykedve olvasom mindig hogy megeszed a kertből azt a sok zöld gezemicét. Próbálom én is, igyekszem, de végképp nem tudom megszeretni. Pedig tudom hogy fontos lenne. A saláta rám vénül, ismét van leveles kelem, de ritkán eszem azt is. Nem az a nagyon fodros, mert azt nem kapok sose csak a tasakján fodros a kép, hanem az a haragos zöld hullámos levelű.

Tavaly a csarnokban 3.000ft volt a levél kilója. Én meg ehetném itthon zabálásig, és nem megy.

Előzmény: CBNora (92384)
CBNora Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92384

Egy levesbe belefőzni vagy étel tetejére szórni és rásütni szerintem mindegy, csak adalék, de jó ízt ad.

Én meg nem pepecselnék sütögetéssel, összevágva lefagyasztani gyorsabb, és nem avasodhat meg benne az olaj, mert nincs benne.

Egyébként ilyenkor sült paprikaként is megeheted (serpenyőben kis olajon), az is nagyon finom. Tojással kiadósabb, de anélkül is lehet. Sok paprikát felvesz.

Előzmény: 55judit (92383)
55judit Creative Commons License 2024.07.05 0 0 92383

Fagyasztóba nem szeretek zöldséget tenni legfeljebb bolti gyorsfagyasztott zöldborsót és mexikói keveréket max. nekem a saját fagyasztású zöldség elveszíti az ízét, nem finom. Talán ha kicsit megsütöm/párolom serpenyőben és kicsi üvegekben tárolom úgy jó lehet. de így is kevés kell. Szívás volt ennyit ültetni csak a vizet hordhatom rá. Egyébként finom, és isteni illata van. 2 szem mag egyszerre elég lenne.

Előzmény: CBNora (92351)
Balage-81 Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92382

Vannak törzses és bokros rezisztens egreseim (Invicta, Hinnomaki). Érdekes, hogy az Aranyribiszkére oltott törzseseknek gyönyörű haragoszöld leveleik vanak, a bokrosaknak viszont fakó halványzöld, pedig ugyanazok a fajták. Ettől függetlenül a bokrosok is teljesen egészségesek.

Mi okozza ezt?

Talán az Aranyribiszke gyökere jobban felszívja a tápanyagokat? Vagy jobban bírja a vizet? Ugyanúgy öntözöm őket, de lehet, hogy a bokrosoknak kevesebbet kéne adni?

zsorsz Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92381

A fahamu nálunk is bevált, elég csak a növény alá a földre szórni, a bolhák utálják.

Előzmény: piro para (92380)
piro para Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92380

Pont tegnap kezdett el nálam rajzani a karalábén, és gyorsan leszórtam (fa) hamuval.

Nálam a hamu a bolha esetében már évek óta bevált, ha lemossa az eső akkor újraszórom, és így a bolha tovatűnik. Reteknél még nem próbáltam, de lehet annál is beválna:) 

Előzmény: 55judit (92379)
55judit Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92379

Köszi. én semmit nem vethetek amit a bolha szeret, mert nem értem honnan jön elő, de azonnal csutáig lezabál mindent. Tönkretette a karórépádat is, majdnem megsirattam, annyira szerettem volna. Pedig egyfolytában vizesen tartottam a földjét, a leveleket meg spriccelgettem. Mizunát se vethetek se tavasszal se ősszel, még ha előnevelem lakásban, akkor se marad meg.

A retket úgy merem vetni, hogy aug. Vége előtt ne keljen ki. Tavalyelőtt gyönyörű volt  a retkem, tavaly nem annyira. Idén hátha jobb lesz. Neked is sok sikert!

Előzmény: CBNora (92378)
CBNora Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92378

A Müncheni sört júliusban szoktam, egyszer csúszott a bolhák miatt.

A fokhagymát már kiszedtem, de a várható nagy meleg miatt még várok a vetéssel.

A magnak meghagyott tavalyi fodros keleken vannak bolhák, a kertben máshol nem látok. Még várok egy kicsit, ha nem szaporodnak tovább a bolhák akkor még júliusban elvetem. A Húsvéti rózsát majd csak augusztus 20 körül.

Előzmény: 55judit (92375)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92377

Nagyon sok lepotyogott, még jó, különben meszakadt volna. Van még  jojo, stanley, besztercei, nemtudom,azokon is rengeteg szilva van, bár a besztercei általában lepotyog.

Előzmény: eeddie (92374)
55judit Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92376

Eszembe jutott hogy megnézzem a blogodban. Júliusban azért nem veted mert a bolhák akkor még letarolják. Pont bolha ügyileg és forróság ügyileg érdekelt a dolog. Augusztusban tervezem a vetést 20.-a körül mikor jön az a kis hidegfront. Tavaly a Müncheni sör nem nőtt meg, tavalyelőtt viszont hatalmasra így augusztusi vetéssel.

Felszedtem a főzőhagymát, megásom a helyét, és vetek oda babot.

Előzmény: 55judit (92375)
55judit Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92375

Nóra! Júliusban szoktál retket vetni?

eeddie Creative Commons License 2024.07.04 0 0 92374

No mi pont fordítva. Évek óta az egyetlen szilvafáról főzök lekvárt, esszük, még vagy 30 liter cefre is került. Idén az egész fán nincs 10 szem. 

Előzmény: zsorsz (92373)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.03 0 0 92373

Ez a lepotika ahogy tavaly egy szemet sem termett, idén elszabadult, nem győzöm támogatni

55judit Creative Commons License 2024.06.28 0 0 92372

Kivághatod. Az már fásodott.  Ami most virágos és teremni fog őszig, zöld, azt kell meghagyni akkor is ha leérik. Majd tavasszal látod hol kezd kihajtani, addig visszavágod. Ezzel el lesz távolítva az idén letermett termő része.

Előzmény: Balage-81 (92371)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.28 0 0 92371

Többféle folytontermő málnám van és mostanra letermettek a tavalyi vesszők. Ezeket már ki lehet vágni?  Vagy teremhetnek még?

piro para Creative Commons License 2024.06.28 0 0 92370

Még annyi sem kell!

A testvérem mesélte, hogy állt a nappali ajtajában, és ragyogott rá a nap, de a kerti tó ami onnan kb 20-30 méterre van, pont az eső áztatta :)

Előzmény: Belohin (92368)
piro para Creative Commons License 2024.06.28 0 0 92369

Csak halkan merem írni, de most esik, bár felhő nem volt, és csak 3o%-ban volt előrejelezve, de ripsz ropsz kialakult felettünk egy felhő, és már úgy esik, mintha locsolnánk. Mondjuk ha reggelig ebben a tempóban esne, akkor mondhatnám, hogy elért a gyökerekig, de ez is jobb mint a semmi! :)

Néztem a radart, de felétek nem látok felhőt :( de lehet nálatok is kialakul egy ilyen kis felhőcske:)

Előzmény: vinik táltos (92367)
Belohin Creative Commons License 2024.06.28 0 0 92368

Igen, a nyári zivatarok hátránya, hogy nagyon szeszélyesen adnak vizet. Van, hogy néhány 100 méter is számít.

Nálunk tegnap esett 3 mm, de az sajnos, le se ér a gyökérzónáig.

Előzmény: vinik táltos (92367)
vinik táltos Creative Commons License 2024.06.28 0 0 92367

Helyesbítek:

Reggel bementem a belvárosba a festékboltba.

Alig volt hely, ahol kiszálhattam a kocsiból. Ott tegnap estefelé nagy felhőszakadás volt apró jéggel.

Víztócsák, iszap a parkolóban. Ezek szerint még Hort előtt elkezdte a locsolkodást.

Bocs a bejegyzésért, de a paradicsomjaim meg kókadoznak. 

Előzmény: vinik táltos (92366)
vinik táltos Creative Commons License 2024.06.28 0 0 92366

Sajnos nem esett, pedig nagyon kellene. Biztatóan jött Jászfényszaru felől, de mire ideért volna,  a Mátra kétfelé tolta, így Hort és Aszód járt jól, én meg nem.

Az összes paradicsomon van bőven termés, de hiába trágyás a föld, egy jó eső kellene, nem igazán fejlődnek.

piro para Creative Commons License 2024.06.27 0 0 92365

Akkor Ti sem kaptatok esőt? Engem bezavart a vihar szele, azért vagyok most kényszer pihin,

de már lépek is, mert 6 szem volt csak, még a port sem verte el, kezdhetek locsolni :(

És sajna idén már másodszor töltök meg 10 hordót, hogy esténként tudjak locsolni!

Kíváncsi leszek majd a szeptemberi vízszámlára.

Előzmény: vinik táltos (92363)
55judit Creative Commons License 2024.06.27 0 0 92364

Szia! Éjjel jó eső volt, és ebéd után is esett egy kevés.

Szedegetem a paradicsomról a barnuló-foltosodó leveleket. Amit ajándékba kaptam a vásárolt mellé, az a legérzékenyebb. Már levél nélkül, kopasz száron lógnak a fürtjei. legszívesebben kihúznám azt a 2 tövet, de olyan sok van rajtuk, hogy sajnálom.

Előzmény: vinik táltos (92363)
vinik táltos Creative Commons License 2024.06.27 0 0 92363

Szia földim!

Csak érdeklődöm, hogy milyen az idő nálatok?

Itt dörög, villámlik, de nem esik. Eshetne, mert üresek a hordóim, slagról locsolok.

gss Creative Commons License 2024.06.27 0 0 92362

Ilyen is van nálam. Rezes permetezés lehet hogy jó lenne neki.

Előzmény: CBNora (92356)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.27 0 0 92361

Csak a gazdanövénnyel együtt pusztítható.

Előzmény: homerx (92360)
homerx Creative Commons License 2024.06.27 0 0 92360

az lesz az, koszonom. most megprobaltam megszabaditani azt a 3 bazsalikomot es oreganot tole. lejott egy nagy marekkal, de maradtak erosen ratekeredett darabkak is. azok tovabb eloskodnek? mintha ilyesmit olvastam volna. de letekerni oket a lagy szarrol keptelenseg.

Előzmény: Belohin (92359)
Belohin Creative Commons License 2024.06.26 0 1 92359

Sejtésem szerint odapottyant valami aranka magja.

Előzmény: homerx (92358)
homerx Creative Commons License 2024.06.26 0 0 92358

az erkelyen tartok nehany fuszernovenyt. van 3 bazsalikomom, amin nemreg ilyen cernametelt vekonysagu indak jelentek meg, amik mindent "megtamadnak". ilyet meg nem lattam, pedig vagy 15 eve vannak ilyen fuszereim. ez normalis? a szomszed oreganot mar majdnem megfojtottak.

TINTUS Creative Commons License 2024.06.26 0 0 92357

Sajnos ez ilyen fajta. Az enyém több éves, vírusos-e is fajta jelleg a mag foltos a gyümölcs is. Néhány nap és kivágjuk.

Előzmény: 1realista (92354)
CBNora Creative Commons License 2024.06.26 0 0 92356

Nálunk a porcsin nem tetves, de minden évben megjelenik rajta egy betegség, ez:

https://bladmineerders.nl/parasites/chromista/oomycota/oomycetes/peronosporales/peronosporaceae/wilsoniana/wilsoniana-portulacae/

Az idősebb töveken már most is ott van, keresgélni kell az egészségeseket, ha szedni akarok.

Előzmény: gss (92353)
beetee Creative Commons License 2024.06.26 0 0 92355

Lehet, hogy fajtajelleg. Az enyém is ilyen lett. Vagy a vírus. Sajna már az első éves termésem is fertőzött volt, bár ehető, úgyhogy hagytam, de most lehet, inkább lecserélem egy kevésbé érzékenyre.

Sajnos nem jók már ezek a régi magyar fajták. Túl nagy a vírusnyomás. 

Előzmény: 1realista (92354)
1realista Creative Commons License 2024.06.26 0 0 92354

Van magyar kajszi a kertben. 

Most termett először. 

1 probléma van vele több van

vele több van földön mint

amit a fán. 

Mi baja lehet. 

gss Creative Commons License 2024.06.26 0 0 92353

Bab nálam is kezdett kornyadozni, jobban megnéztrm: levéltetű

Tegnap este kapott egy kis mosószappan-csalánlé kombót, ma már láthatóan élénkebb.

Rohadt tetvek még kövér porcsinomat is eleszik előlem. (nagyon finom salátának)

Paprika- paradicsom-akác is tele van velük, de érdekes módon a szilva- alma most nem annyira.

Előzmény: piro para (92331)
55judit Creative Commons License 2024.06.25 0 0 92352

Köszi.

Arra még nem jöttem rá hogy lehet vastag húsú paprikát termelni. Ha néha ültetek, kis méretű, csupa bőr paprikáim vannak. Most hogy Amazonozok nagyobbra nőnek, lombjuk is van, de majdnem olyan vékonyhúsú most is mint szokott. megy a marhatrágyaázalékos öntözés és lombtrágya is. Naponta öntözöm. Nem tudom mit lehetne még bevetni.

Előzmény: CBNora (92351)
CBNora Creative Commons License 2024.06.25 0 0 92351

Nekünk sokkal több tő van, de a termés zömét megesszük frissen. Van egy ismerős a közelben, időnként ő is segít enni.

Ősszel szoktam összevagdosni és betenni a mélyhűtőbe a hibásakat az összes fajtából, levesbe nagyon jó, meg bármilyen főtt ételbe.

Nyáron ha főzök levest, vagy sütök vegyes zöldségeket, akkor persze teszek bele paprikát is. De nincs semmi spéci receptem. Sütőben sült kaják tetejére aprítva, a sajtrétegre rásütve nagyon finom minden paprika, főleg a pirosak. Legjobbak persze a vastag húsúak, de mindig azt használom, amiből éppen sok van.

Előzmény: 55judit (92350)
55judit Creative Commons License 2024.06.25 0 0 92350

És valahogyan fel szoktad dolgozni? Vagy te Nóra!

4 tő lett az 5 magból, de ez is túl sok lesz nekem frissen megenni.

Előzmény: TINTUS (92349)
TINTUS Creative Commons License 2024.06.25 0 0 92349

pirosan.

Előzmény: 55judit (92347)
CBNora Creative Commons License 2024.06.23 0 0 92348

Nyersen eszem bepirosodva, édes. Zölden nem kóstoltam, minden paprikát jobban szeretek pirosan, ha már van elég paprika, mindegyiknél megvárom, hogy megérjen. A sárgák nem mind lesznek elég ízletesek, a sötétzöldből érők igen.

Persze a Delicadot is ugyanúgy meg lehet főzni, mint a többit, csak a húsa nem vastag.

Előzmény: 55judit (92347)
55judit Creative Commons License 2024.06.23 0 0 92347

Delicado paprikát érdemes-e zölden enni, vagy meg kell várni hogy piros legyen?

Mit szoktatok belőle készíteni?

55judit Creative Commons License 2024.06.22 0 0 92346

Én nem vitatom. Helyén van a kép, és a macska is.😀

Belohin Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92345

Nem, nem én kreáltam. A képet a lányom küldte. De kerttel kapcsolatos!

Előzmény: 55judit (92344)
55judit Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92344

Mit akarsz? Tökéletes pihenő helyet kreáltál. Nézd azokat az elégedett fejeket!👏😄

Előzmény: Belohin (92343)
Belohin Creative Commons License 2024.06.21 0 1 92343

Attól tartok, a módszer a Stardenburdenhardenbart-ok távoltartására fejlesztésre szorul...

:-)

zsorsz Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92342

Mindennek nekiugrani ész nélkül, nálunk fecskét nem látni, a rovarirtással ez is összefügghet, a büdösbogarat, levéltetűt, azt bezzeg nem tudják kiirtani. 75-ben Vácon voltam katona, éjszakai szoliban egy szúnyog megcsípett és csodálkoztam, mert akkortájt nagyon eltűntek, gondolom a Duna közelsége miatt valamennyi megmaradt.

Előzmény: 55judit (92341)
55judit Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92341

A szúnyogirtó szerek is rendkívül károsak.

Rövid összefoglaló a mai szúnyogirtásról szóló, Balatonalmádiban tartott szakmai konferenciáról:https://facebook.com/events/s/tobbet-art-mint-irt-ismeretter/1172456154201809/

A természetvédelmi szakmai álláspont és kutatások alapján a kémiai szúnyogirtás hatásfoka borzalmasan alacsony. Valójában csak pár napig használ, akkor is elenyésző mértékben csökkenti a szúnyogok egyedszámát, ugyanis a szúnyogok folyamatosan szaporodnak. Mondhatni semmi másra nem jó, mint a társadalomi felháborodás megnyugtatására, egyfajta látványos cirkusz a népnek. Ezzel szemben sokkal nagyobb károkat okoz, egy sor hasznos élőlényt pusztít el. Az MTA kutatása szerint 1000 elhullott rovarból mindössze 1db a szúnyog (lásd a cikket a posztom végén).

Előzmény: zsorsz (92339)
hanga25 Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92340

Tanácsaitokat kérem:

Vagy 200 tő, különféle paradicsomot termesztek, eddig semmi féle betegség nem volt a kertemben, de idénre  vettem egy francia termesztőtől ritka fajtájú paradicsom magokat, és kizárólag az ezekből nőtt növények szárán (a szár egyik felén barna csík kezdett el végig futni, a szár fele bebarnult, azon a részen a levelek is megfonnyadtak, bebarnultak, ami levél a másik növényhez ért, azt is megfertőzte. (képet nem nem készítettem)

Behoztam volna ezekkel a magokkal a fitoftórát??? Nagyon szomorú vagyok.

Ha mégis fitoftórásak, menthető a többi növény? Mi a teendő azon kívül, hogy kiírtom a beteg növényeket?

Köszönöm a tanácsaitokat?

zsorsz Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92339

Erről a beporzásról jut eszembe hogy a ddt-t állítólag Kínában még használják, közben szinte minden rovart kiirtottak, aztán most a körtefákat( amikből családok éltek generációkon át) ők porozzák be. Kici kínaiak zacskóval, ecsettel másznak a körtefákra. Tanulságos lehet a permetszerek ésszerű használatával kapcsolatban.

Előzmény: 55judit (92338)
55judit Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92338

Köszönöm. 

Kaptam egy itteni nyaralóstól Arvalint. Búza szemek bevonva valamivel. Abból tettem 3-3 szemet lyukanként, és megszűntek a pockok. 

Ma is beporoztam 2 szütőtököt, ami bevan 13.-a óta, már gyerek fej nagyságú. 

Időnként látok méheket, de csak a lóherén. E miatt csak estefelé szoktam füvet nyírni.

Csigák, poloskák, kullancsok, hangyák köszönik jól vannak, és egyre többen.

Előzmény: zsorsz (92337)
zsorsz Creative Commons License 2024.06.21 0 0 92337

Örülök a sikereidnek. Pockokkal mi a helyzet?

Előzmény: 55judit (92336)
55judit Creative Commons License 2024.06.21 0 2 92336

A mai reggelinkhez levettem a paprikát. Nem volt vastag a húsa, de illatos volt és finom. Levettem a 2 első paradicsomot is, volt melléjük friss fokhagyma és uborka. Isteni volt.

Nagyon-nagyon-nagyon vigyáznom kell az egészségemre és az erőnlétemre, hogy tudjak sokáig kertészkedni, mert ami itthon megterem, az megfizethetetlen!

Imádom a kis kertemet. Már napok óta eszem a fügét is, 2 féle érik most.

Nektek is jó egészséget és derűs napokat kívánok! 🙂

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.20 0 1 92335

A föld feletti rész zöldül a fény miatt. Pont, mint a krumpli vagy a sárgarépa.

Előzmény: Balage-81 (92333)
55judit Creative Commons License 2024.06.20 0 1 92334

Földön kívüli. 🙂

Előzmény: Balage-81 (92333)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.20 0 0 92333

A zeller amit a boltban, piacon árulnak mostanában majdnem mindig zöld, mármint az egyik fele. Ez mitől van?

55judit Creative Commons License 2024.06.20 0 0 92332

Ránéztem, köszönöm, de csak a zöldet veszem.

Előzmény: Belohin (92330)
piro para Creative Commons License 2024.06.20 0 0 92331

Pár éve belemerültem a vetőmagok vásárlásába, így mára majd minden fajtám van, de neveket ne kérdez, névügyileg csak a Tintus féle Black... maradt meg, de van sárga, sötét zöld, világos zöld, és csíkos, sőt idén már világos zöld gömb is van, amiről már hetek óta szedegetek, mert Őt ültettem el elsőként. A lidlibe vettem sárga patisszon magot, arról is levettem már kettőt, de most megállt a fejlődésbe, csak virágokat hoz. A Terráról kaptam fehér patisszont, azt ültettem ki korán, de azon eddig egy termet csak. Virágok között van, és lehet nagyon beárnyékolnak neki.

Nálam pár éve alig van cukkini, holott mindig sokat, és sokfélét ültetek. Most a sok eső, meg az utána jövő fülledt meleg nem kedvez neki, de a babom is tegnap kezdte megadni magát, mert tele terméssel, de már szárad le az alsó levele. A kertész egy érdeklődőnek azt mondta, aki babot szeretett volna termelni, és ehhez kért tanácsot, hogy azt inkább ne tegye, mert a bab igen kényes, a sok esőre, a nagy melegre, és sajnos a szélsőségek uralják az elmúlt pár évünket. Idén próbaként ültettem egy sort, de többet nem teszem, tavaly is a másodvetés jött be. Őszre  hűl a levegő, a babnak az jobb idő.

Előzmény: 55judit (92329)
Belohin Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92330

Nekem az Agrosel-es Summer Ace már több évben is bizonyított. Ha tudsz szerezni, ajánlom.

Előzmény: 55judit (92329)
55judit Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92329

Milyen cukkinit érdemes vetni?

Előzmény: 55judit (92328)
55judit Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92328

Elég baj van nálad is.

Azt nem írtam, hogy a cukkinit ugyanabból a tasakból vetettem mint tavaly. Akkor özön termett, vitte boldog-boldogtalan. Most meg teke van hímivarú virággal a két tő, egyikem van egy hitvány cukkini. Ja, és ezek is lisztharmatosak lettek. Amazont mindenre szórom, betegséget nem előz meg, az tuti.

Előzmény: piro para (92327)
piro para Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92327

Szép a paprikád! :)

Nálam még ilyen rossz nem volt!

2 sor tavasszal duggatott hagymasor közé ültettem április végén pár darab paprikát, na az kb 2 centit nőt azóta, fogalmam sincs mi lehet a gond,

(holott a növénytársításban azt írják, hogy jó haverok, de Én ezt ezek után megkérdőjelezem!). A mögötte lévő sorokba fokhagyma volt (amit már kiszedtem), és a közé ültetett paprikák szépen nőnek, de csak virág van, termést, csak az előkertben a chiliken látok.

Nálam bár szellősnek mondható udvar van, mégis most a meleg megreked, és tegnap már a krumpli is meg volt fonnyadva napközben, a tökökről már nem is szólva!

Lassan kezdem feladni, és fejem a falba verni, mert megint annyit dolgoztam a palántákkal, de a meleg ha így halad visz mindent!

A cukkiniket karóztam, mert a lisztharmat, meg valamilyen sárga tetű, amit még eddig nem láttam sosem rajta, tönkreteszi azt is.

A beteg leveleket leszedtem, a földre most nem ér semmi, fűvel beterítettem az alját, és várom a csodát:)

Előzmény: 55judit (92323)
55judit Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92326

Nincsen egekbe magasztalás! Amit látok, azt írom. Lehet ráfogni nem az Amazon miatt van, nekem mindegy.

A körömvirág tiszta merő lisztharmat, mint szokott. Mérgemben ki is húzgáltam. Ma fedeztem fel az uborkán 1 lisztharmatos levelet, pedig soha nem volt olyan. Némelyik paradicsom aljáról vettem le levelet, mert foltosodik. Tehát megállapíthatom, hogy betegség megelőzésre nálam egyáltalán nem vált be az Amazon.

A paprikám mindig semmit érő, most úgy tűnik lesz normál méretű termése is. A paradicsom rendkívüli módon nő, és erős szárakat, nagy húsos leveleket hoz. Termés is van rengeteg. Sárgadinnye sokkal több lenne mint szokott, de 2 napja erősen fonnyad, pedig locsolom, takarom. 1 tövet már fel is húztam. Sütőtök nagyon szépen fejlődik az előzőekhez képest. Mivel rovar nincs, én porozom be a tököket. Már 4 db. Nagydobosi megvan.

Amazont a paradicsom túl erős növekedése miatt be akartam fejezni, látván fertőzés ellen nem is jó, de még megnézném, a pokoli hőségben milyen lesz a terméskötődés Amazonnal. Ugyanis nélküle semmilyen.

Előzmény: beetee (92325)
beetee Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92325

Azért óvatosan ezzel az Amazon egekbe magasztalásával. 

Majd esetleg 3 év múlva, átlagot húzva, kijöhet valami.

Elég extrém évünk van, a fene tudja mit dobott rajta a baci használata.

Én is használom a tavasz közepétől (így sajna a tafrina és a virágmonília ellen még nem kezdtem időben). 

Szerintem leglátványosabb különbség a paradicsomon van, de megint mondom extrém tavaszunk volt.

Viszont annak ellenére, hogy a szőlőn időben kezdtem, abba például belekapott a lisztharmat. 

Lehet Amazon nélkül nem is hagyott volna termést.. ezt se tudjuk.

Érdekes, hogy pont a lisztharmat ellen a birsen meg elég jó, pedig azt akkor mostam le vele, mikor már előjött a leveleken, de az új növekményeken mintha nem tudott volna fertőzni.

A tavaszi tafrina és monília elleni fordulók után nem fújtam vegyszert gombára, csak az Amazont. Illetve de, a szőlőt lekéneztem a lisztharmat miatt pár napja, de a héten le is fogom bacizni újra.

Paradicsomnál majd a nyár közepe lesz a vízválasztó. Akkor nálam elő szokott fordulni szeptória. Ha azt visszaveri, annak nagyon örülnék (igaz ez sem azonos feltételek mellett lesz, idénre jóval vastagabb talajtakarást kaptak a tövek). Vagy másodlagos hatásként kevésbé tudnak betelepülni atkák... az is jó pont lenne.

Előzmény: 55judit (92322)
beetee Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92324

Kocsánya besüllyedt a termésbe, vagy a termés nőtt a kocsány fölé... mindegy... eléggé kinőtte már magát ilyenkor. 

Szerintem méretre már nem fog nagyobb lenni. Az érési foka meg csak saccolható. 

Mit veszthetsz? Vedd le, és kóstold meg.

A másik páron még kísérletezhetsz a tövöntartással. 

Előzmény: 55judit (92323)
55judit Creative Commons License 2024.06.19 0 0 92323

Ilyen a Baklava 1 tövön. A többi el van maradva, nagyon lassú, vontatott volt a kelés. A kérdésem, mikor lehet levenni? Nőni fog még? Vagy jobban sárgás lesz ha levehető? A hossza 14 cm, a válla 4.5 cm. A nagynak.

55judit Creative Commons License 2024.06.16 0 2 92322

Újabb Amazon tapasztalat:

A terméskötődést valóban segíti. Eddig az volt a problémám hogy nincs sárgadinnyém, most meg azon töprengek hogy ritkítsam a termést vagy ne. Tudom ha ritkítom nagyobb dinnyék lennének, de nekem 1 evésre öklömnyi dinnye is elég, főleg ha naponta ehetem. Most van 1 teniszlabda méretű, több ami kicsit kisebb a pingponglabdánál, és sok meggymag nagyságú.

A sütőtök most kezd kötni, így ennél később számolok be a terméskötődésről. Paradicsomot is akkor figyelhetem meg ha bejön a kánikula, akkor nem szokott kötni. Eddig szép és sok a termés.

A levélzet minden fajnál gigaméretű.

taormina001 Creative Commons License 2024.06.15 -3 3 92321

Szájon át? Vagy permetezve?

Előzmény: vinik táltos (92319)
zsorsz Creative Commons License 2024.06.15 0 0 92320

http://vazsonyikft.hu/index4.html a tonna úgy 33 zsákra lebontva kb 380 ft-ra jön ki.

Hogy tud ez több mint 7ezerre felrúgni?

https://talajjavitoasvanyok.hu/alginit-orolt-30-kg-538

Előzmény: zsorsz (92318)
vinik táltos Creative Commons License 2024.06.15 0 0 92319

Üdv!

Olvasgatok a neten, közben mindenféle felugró lapok jelennek meg a képernyő jobb oldalán. A reklámblokkoló állandóan bekapcsolt állapotban van.

Tegnap az egyik linken uborkáról bolt szó.

Azt írja, hogy tegyünk 10 liter vízbe egy tabletta aszpirint és csodákat tesz az uborkával...

Valaki próbálta már?

zsorsz Creative Commons License 2024.06.15 0 0 92318

Az ömlesztettből(akkor még volt durva nem rostált) bezsákoltunk 50 valahány zsákkal.

Előzmény: 55judit (92315)
piro para Creative Commons License 2024.06.15 0 0 92317

Újra feltenném a kérdést,

"Valaki vásárolt már akkus búvárt?

Tapasztalat érdekelne, mert a régi csőbúvárt nem tudom használni az esővíz áthelyezésében, így egy kisebb búvárra lenne szükségem,

de jó lenne a sok méter vezetéket mellőzni."

talán valaki tud segíteni, mert mostanság egy élelmiszer lánc is értékesített akkus búvárt, és talán valaki vásárolt, így van valakinek friss tapasztalat?

piro para Creative Commons License 2024.06.15 0 0 92316

Tavaly költöztem, a területen több mint húsz éve nem volt semmi sem termesztve, így az előző évhez tudok viszonyítani.

A hagyma, paradicsom, retek látványos fejlődést produkál!

Minden egyes krumplibokor is kapott egy bő kanállal, de nem evőkanál volt, hanem egy kis házilag gyártott palántázó vaskanál,

vagy inkább mini lapát. A krumpli most kezd virágozni, a föld feletti része nagyon szép, de, hogy termésügyileg mit fog produkálni,

arra külön kíváncsi leszek, mert félig a diófa lombja alatt van, és az a terület nem pont krumplibarát.

A leander kiültettem a szabadba, és az alá is tettem, de annál nem vettem észre, hogy bolondgomba mód nőne.

Habár lehet rosszat tettem, de majdnem tövig vágtam (kiültetés előtt), most kb 40 centis.

Előzmény: eeddie (92312)
55judit Creative Commons License 2024.06.14 0 0 92315

Az tényleg olcsó, feltéve ha felraktak a kocsira annyit.

Előzmény: zsorsz (92313)
taormina001 Creative Commons License 2024.06.14 0 0 92314

Köszönöm a konstruktiv észrevételeket!

Előzmény: taormina001 (92301)
zsorsz Creative Commons License 2024.06.13 0 1 92313

A legjobb, legolcsóbb trágya. Nagyvázsonyból 3 éve hoztunk 1,6 m3-t, egy 30 kilós zsák 800 ft-ra jött ki a fuvarral együtt.

Előzmény: piro para (92311)
eeddie Creative Commons License 2024.06.13 0 0 92312

Annyi alginitet én is tettem minden alá. Én nem látok látv@nyos különbséget, de itt a jég nagyon bezavart. Idén átültettem mind a 70 leandert (már mind óriás), azok alá tettem minden cserépbe. Rengeteg virág van. Amikor kész lettem azt mondtam ez volt életem utolsó leanderátültetési kampánya. 

Előzmény: piro para (92311)
piro para Creative Commons License 2024.06.13 0 0 92311

Nálam az alginit művelt most csodát a növények fejlődésében!

Pár hete a kertész azt mondta, hogy 6 évig nem kell újra a földet kezelni vele, mert annyi idő a lebomlása, mondjuk nekem ez kissé hihetetlen, de úgy legyen:)

Még sosem nőt ilyen ütemben a paradicsom, a retek még ekkora termést nem produkált a töltőhomokban, úgy, hogy 2-3 alkalommal locsoltam, mert mire odaértem volna, már nem bírtam több vizet cipelni! 

Egyébként a homokos talajnak kifejezetten jót tesz, a kertész csak annak ajánlotta, de a mi földünk agyagos, és a kertész azt mondta annak nem jó, mert megköti az alga a vizet, és berohadhat a növény gyökérzete, de ellent kell mondanom, mert a sok eső hatására is a növények mindenhol szépen fejlődnek, a fokhagymát már kiszedtem az is sokkal nagyobb lett mint általában, holott őt ősszel ültettem, és csak tavasszal kapott a tövéhez egy kevés hamut, és alginitet.

Egyébként lassan már kezdem a szakemberek tankönyvi tudását megkérdőjelezni, mert egy ismert hazai kertészmérnököt kérdeztem, hogy a januárban kapott virágos hortenziávál mit tegyek, erre azt mondta virágzás után tönkre fog menni, ki kell dobni! Nem szabad ilyenkor venni.

Igaz egy picit megviselte a körülmény változás (üvegházból lakásba), de elvirágzás után picit megcsipkedtem, és a fagyok múltával kiültetve már új leveleket hoz. Egyébként a hunyornál is azt tanácsolták, hogy csak ősszel lehet átültetni, ezzel szembe tavaly januárba hoztam ki, és akkor tavasszal, és most is virágzott.

Sajnos minden változik, a klímánk is, így már úgy fest, hogy nem mindenre érvényes a szigorú szakkönyvi leírás sem?

Az alginitet bátran merem ajánlani, a Tescoba kis zacskóba lehet kapni, egy próbát tegyetek vele, Én amikor már 2 kis zacskóval szétszórtam, úgy döntöttem, a gazdaboltba veszek egy 3o kg kiszerelést, és azzal folytatom a talajjavítást, most már a második zsák fogy, de a fele megvan még, és szerintem az már marad jövőre, mert lassan egy talpalatnyi szabad területem nem lesz. Egyébként egy-egy palánta alá egy kanálnyi alginitet dobtam, amitől a kertész "rosszul lett", mondván az túl nagy mennyiség, de a növényeim nem így vélekednek :)

Előzmény: 55judit (92304)
piro para Creative Commons License 2024.06.13 0 0 92310

Valaki vásárolt már akkus búvárt?

Tapasztalat érdekelne, mert a régi csőbúvárt nem tudom használni az esővíz áthelyezésében, így egy kisebb búvárra lenne szükségem,

de jó lenne a sok méter vezetéket mellőzni.

TINTUS Creative Commons License 2024.06.12 0 0 92309

Nem a keléssel van a bajom... hanem a zivatarokkal meg már kétszer volt jég.

Előzmény: alfi13 (92308)
alfi13 Creative Commons License 2024.06.12 0 0 92308

Már második éve nem készítek uborka palántákat hanem szabadföldbe helyre vetem a magokat nagyon szépen fejlődnek már némelyik virágzik. Van két fajta amit érdemes megnézned mindkettő Moravoseed márkájú az egyik az Ameli Fi szerintem az eddig kipróbált uborkák közül számomra a legfinomabb és a másik a Tvigy F1 ez utóbi kelése 100% volt az izét nem tudom megmondani mert idén vetettük először. 

Előzmény: TINTUS (92303)
55judit Creative Commons License 2024.06.12 0 0 92307

Igen, tudok róla. :)

Első körben leszedtem a lisztharmatos leveleket. Abban bízom, hátha ezzel megoldottam a problémát.😉

Előzmény: Balage-81 (92306)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.12 0 1 92306

A Thiovit 100 évig is eláll, szimpla kén, nincs benne semmi, ami megromolhat.

Előzmény: 55judit (92305)
55judit Creative Commons License 2024.06.12 0 0 92305

A Mihikán ubi levelén és a cukkinin lisztharmatot találtam. Vagy nagyon agresszíven támad most a lisztharmat, vagy erre nem hatásos az Amazon.  Körömvirágot egy öllel húzgáltam fel, mert liszharmatosak lettek. A sütőtök még tiszta.

Ha nagy lesz a baj, van itthon évek óta lejárt Thiovit (még fiamtól örököltem meg mikor eladta a házat), azzal meg fogok szórni mindent.

55judit Creative Commons License 2024.06.12 0 0 92304

Amazon hatására egyenlőre csak a növények fejlődéséről van tapasztalatom, illetve nem látok még semmi betegséget, de ez lehet Amazon nélkül se lenne.

Minden sokkal erőteljesebben fejlődik mint e nélkül. Főleg a paradicsomnál és a sütőtöknél látványos a különbség a tavalyihoz képest. De szebb az uborka, paprika és a dinnye is. Barátnőm kertjével összevetve is az enyém lényegesen szebb, pedig ez fordítva szokott lenni.

A sütőtök, dinnye cukkini van itt ami hajlamos a lisztharmatra, egyenlőre tiszta minden levél.

Az uborkám 3 napra kikelt poharakban. 2-3 lombleveles állapotban ültethetem ki, akkor már nem bántja a csiga.

Az első menet uborkát már 2 hete esszük. Nálam fel van futtatva.

Előzmény: piro para (92302)
TINTUS Creative Commons License 2024.06.12 0 0 92303

Kezdhetem előről a szabadföldi uborkát.... újra vetni kell. Mire az időjárás miatt kimertem rakni a 25 palántát addigra megnyúltak az ablak mögött  a következő napokon meg 2 nagy zápor kinyírta őket.  Még jó, hogy a fóliába is van 5 tő.

piro para Creative Commons License 2024.06.11 0 0 92302

Köszi! :)

Holnapra nem ír esőt, kipróbálom mert ez a sok eső jó táptalaj a lisztnek...

Olvastam az amazonról, lehet jövőre palántanevelés kezdetén veszek egy kis csomaggal.

Előzmény: 55judit (92297)
taormina001 Creative Commons License 2024.06.11 0 2 92301

Idönként megpróbálok beszámolni a talajtakarással szerzett tapasztalataimról, abban a reményben, hogy közben talán mégis akad valaki új vagy régi topictárs, aki kipróbálta.

Nos, elég biztos vagyok benne, hogy az évelöágyásoknak jót tett: a málnával valóságos csodát tett az ásás elmaradása. Amivel nagyon bizonytalan vagyok, az a veteményes. Sajnos a lbomlási folyamat olyan lassú, hogy alatta a talaj jóformán használhatatlan. Lehet, hogy okasabban tettem volna, ha a kezdés elött még utoljára egyszer mégis fölásom? A takarás alatt a talaj kökemény, jóformán lehetetlen müvelni. Arra gondoltam, hogy esetleg elölröl kezdem és idén összel mégis fölásom.

A másik gondom a takarás pótlása. Ez mikor és mivel történik? Csak egyszer egyévben, összel, vagy folyamatosan? És hogyan? A régi fölsö réteg tetejére egyszerüen újabbakat teszek? Mit és milyen sorrendben? Sajnos Gyulai Iván terjedelmes videoin kívül semmi egyszerü és érthetö leírást nem találok.

55judit Creative Commons License 2024.06.10 0 0 92300

Köszönöm.

Előzmény: CBNora (92299)
CBNora Creative Commons License 2024.06.10 0 0 92299

Nem tudom megnézni, bejelentkezést kér.

A leírás alapján persze nem lehet tudni.

Viszont ha nem tudja eldönteni, el tudom képzelni, hogy a kép se olyan, amin a részletek látszanak.

Ezt még nézze meg, hátha ráismer valamelyikre.

https://mttmuzeum.blog.hu/2015/04/02/a_bogarak_mar_a_spajzban_vannak

Előzmény: 55judit (92298)
55judit Creative Commons License 2024.06.10 0 0 92298

Nóra! Légy szíves nézd már meg az adatlapon látható képeket. nagyítsd fel. Remélem tagságon kívül is láthatod. A bogár nevét szeretnénk megtudni. https://www.hoxa.hu/adatlap-584461

Ha nem tudnád megnézni: 

"Mostanában sűrűn találok kis barna bogarakat a hálószoba plafonján és padlóján. Amiket a padlón találtam nem éltek, de amiket a plafonon azok igen. Interneten keresgéltem, kiadott lisztbogarat, kenyérbogarat, kopogóbogarat de nem tudom eldönteni vajon melyik lehet. Nem találtam se a lisztben, se más élelmiszerben ilyen bogarat, pedig azt olvastam abban élnek. Hogy kerülhetett a hálószoba plafonjára? És mi lehet?" Ezt írta fórumtárs.

55judit Creative Commons License 2024.06.10 0 0 92297

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/lisztharmat_problemak

Ebben a cikkben van néhány praktika. Az Amazonról is azt írják, jó a gombák ellen: https://parasztplaza.hu/amazon-100g

Én ezt fújom idén mindenre, hát majd látjuk mire képes.

Előzmény: piro para (92296)
piro para Creative Commons License 2024.06.10 0 0 92296

Ti hogyan védekeztek házi módszerrel (nem vegyszer), a cukkini lisztharmatosodása ellen?

TINTUS Creative Commons License 2024.06.09 0 0 92295

Én az elektromos makitát is hátsó kidobással használom ha nem akarom gyűjteni a füvet.

Előzmény: s51es (92294)
s51es Creative Commons License 2024.06.08 0 1 92294

Nem néz ki rossznak, ha váltok megfontolom...

Egyelőre a régi RK2 kapagép adapterét hajtom egy 80-as évekbeli számítógép winchester meghaajtó motorjával, 44 centis késsel. Nem akar elromlani, a vezetéket pedig módszeresen tudom kezelni, hogy sohasem akad, gubancolódik.

Újabban, nagyobbra hagyom nőni (10-15 centi) lustaságból kifolyólag a zöldet és előbb kézi kaszával rendezem le a nagyját. Azt hagyom jól megszikkadni, száradni és mulcsnak félreteszem. Letakarítás után jön az elektromos. Gyorsabb, könnyebb az egész,kevesebbszer kell cipelni a megtelt, nehéz puttonyt. Azért nem csak ilyen sima részek vannak. Nopersze a kézi kaszálást se adják ingyen. Bele kell tanulni, és csak jó kaszanyéllel, éles pengével nem "bosszúság". 

Előzmény: TINTUS (92292)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.08 0 0 92293

A sóska első évben hoz magszárakat?

TINTUS Creative Commons License 2024.06.08 0 0 92292

Ezt  jóval könnyebb odas-vissza huzigálni mind egy önjáró benzinest az is volt nekem. Vélemények : az obi oldalán kettőszázötven valahány vélemény közül 99 %-ban elégedettek voltak. szerintem nem kamu beírások. Én is beírtam a véleményemet.

Előzmény: bbfeco (92286)
bbfeco Creative Commons License 2024.06.08 0 0 92291

Na jaa, igazad lehet, 7x körül az  a(bármilyen)ujratöltés is energiába kerül :)

Előzmény: homerx (92290)
homerx Creative Commons License 2024.06.08 0 0 92290

nem a tologatas volt faraszto gondolom, hanem az ujratoltes. ket funyiras koze be kell iktatni egy pajinkat, aztan ujratolteni :)

Előzmény: bbfeco (92286)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.06.08 0 0 92288

Bátran ajánlom megvételre.

Néhány év használat után...

Előzmény: TINTUS (92285)
beetee Creative Commons License 2024.06.08 0 0 92287

Nem károgni akarok, de kollégámnak pont ilyen LUX-Toolsos 20V rendszerhez tartozó kézi körfűrésze volt. Garancia utáni meghibásodás esetén nem javította senki.

Bár ezek az OBI sajátmárkás (más márka átmatricázva) cuccai, a szervize nem hogy kívánni valót hagy maga után... inkább nincs.

bbfeco Creative Commons License 2024.06.08 0 0 92286

Nem rossz, nem rossz, de ha önjáro lenne elég lenne a fél ora pihenés :)))

Gratula , joo választás.

TINTUS Creative Commons License 2024.06.07 0 0 92285

Hosszas , hetekig tartó keresgélés után ezer véleményt videót stb. végignézve megvettem :

https://www.obi.hu/akkus-funyiro/lux-40v-1-powersystem-a-rm-2x-20-37-akkumulatoros-funyiro-keszlet-2x-20v-akku/p/4292090

Meg volt a próba, nagyon jó választás volt számtalan okból mert az ár tartalmazta a két 4 akkus áramforrást és a dupla töltőt. Mellesleg dizájnos szép. Három féle módon használtam :

mulcsozva

fűgyűjtő kosárral

kosár nélkül hátra kidobva.

egy feltöltéssel  a dupla aksival , 10-15 centis füvet - nem síma gyep - 300 m2 bírt vágni . Ez nekem megfelelő. Pihentem 1,5 órát és mehetett tovább.

Végre nem kellett a vezetéket rángatni.

Bátran ajánlom megvételre.

Mindjárt rendeltem is hozzá tartalék kést is nem horror áron.

eeddie Creative Commons License 2024.06.07 0 0 92284

Nem tudom a nevét. Évekkel ezelőtt tavasszal vettem főzni. Áprilisban duggattam belőle, akkor még nem lett ilyen szép nagy. Mivel többnyire ősszel duggatok hamar kiderült hogy őszi fajta. Azóta őrzöm. 

Előzmény: Balage-81 (92283)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.07 0 0 92283

De szép ez a fokhagyma!  Mi a fajtaneve?

Előzmény: eeddie (92279)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.07 0 0 92282

A sóska első évben hoz magszárakat?

Tavaly tavasszal vetettem, de már elfelejtettem milyen volt tavaly:)

55judit Creative Commons License 2024.06.07 0 0 92281

Sikerült Joker F1 ubi magot vennem. Olcsó volt, 26 végéig jó, és júliusig vethető. Így aztán bizakodó vagyok, hogy ősszel lesz ubim. :)

A paradicsomom eddig nagyon szép, és hatalmas fokhagymáim vannak. Őszi. Az előző évi mindig kitart eddig, 1 hete a frisset esszük. Jaj de finom! Van még a régiből, de már nem olyan jó. Ubit is eszünk jó 2 hete napi 2 szemet.

CBNora Creative Commons License 2024.06.05 0 0 92280

Nálad valószínűleg melegebb is van, lehet, hogy nálunk az se telelne zölden.

A mi őszi fokhagymáink se tárolhatók. Februárnál azért talán tovább is jó, sok fajtánk van, az újig ki tudjuk húzni ezekkel is.

A kert tele van szanaszét növő fokhagymákkal, mikor a régi már hajt és apad, tudok kiszedni frisset. Az ágyásokból egyszerre szedem föl, hogy minden fajtából ki tudjam a legszebbet válogatni a következő ültetéshez.

A mieink a Te őszidnél valószínűleg kisebbek. 

Előzmény: eeddie (92279)
eeddie Creative Commons License 2024.06.05 0 0 92279

Ez a fajta zölden telel. Hátránya hogy kb februárig jó, utána kihajt vagy elapad.

Mellette a befőttesüveg kupakon egy normál tavaszi fokhagyma, tavalyi. Az még most is tökéletes állapotban van. 

Előzmény: CBNora (92278)
CBNora Creative Commons License 2024.06.05 0 0 92278

Nálam is takarni kell a hagymát.

A fokhagymába is belemegy a hagymalégy, de eddig a hagymák túlélték, csak az újhagymának kiszedett növényekben láttam. Abban a részben voltak a nyüvek, ami később szár lesz, ki szokták nőni.

De nálam az ősszel ültetettek csak tavasszal szoktak kihajtani. Csak az telel zölden, ami nem lett fölszedve, de ezek se szoktak a legyek miatt tönkremenni. A vöröshagyma az igen.

A fokhagymánkon nincs fóliaalagút, nem is férnének alá, vannak magas fajtáim.

Előzmény: 55judit (92277)
55judit Creative Commons License 2024.06.05 0 0 92277

Elég rossz a helyzet nálad. Az én pici kertemben az is elég ha köv. évben a szomszédos ágyásba kerül a hagyma. Nálam csak a retek igényli az alagút fóliát.

Előzmény: eeddie (92276)
eeddie Creative Commons License 2024.06.05 0 0 92276

Sajnos egy 200 négyzetméteres kertben semmi sincs elég messze a hagymalégynek. Ráadásul mostanában olvastam hogy fokhagymalegy is van. A hagymákat már évek óta takarom úgyhogy azok nem kukacosak, van hozzá kis fóliaalagutam. Eddig a fokhagymát nem kellett takarni, idén is csak az őszi fajtákat bántotta. Gondolom azért mert a tavaszi fajták később bújnak elő mint amikor a légy aktív. Mindkét fajtát elduggatom még ősszel de csak az ősziek telelnek zölden. 

Előzmény: 55judit (92271)
TINTUS Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92275

JÓKER !    évek óta bevált, bőven terem.

Előzmény: 55judit (92263)
55judit Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92274

Veszek Jokert.

Én Mohikánt szoktam vetni, meg is tartom, mert én szoktam fermentálni, és az apró uborkát szeretjük. Savanyúságot is teszek el, annak is aprót szeretek. De salátát is csinálok belőle, ezt meghámozni se kell, viszont jobb lenne egy kicsit nagyobbra növő fajta.

Előzmény: CBNora (92273)
CBNora Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92273

Joker egyszer nekem is volt, eddig az volt a legjobb salátauborkám.

Most már nem vetek, mert az üvegházban nyáron kígyóuborka szokott lenni, 4-5 tő fedezi az uborkaszükségletünket. Savanyúságot nem teszek el, salátát meg abból is lehet csinálni. Tavaly Saladin volt (Kiepenkerl), kitartott a fagyokig. Idén is azt ültettem.

Előzmény: eeddie (92267)
55judit Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92272

keresek Joker magot. Késeinek szánom, mire lehűl az idő, biztos terem még ősszel. Köszi.

Az atkás leveleket le szoktam alúlról szedni. Sőt, most meg se várom az atkát, ha látok néhány pettyet a levélen már eltávolítom. Ott már úgysincs uborka. 2 hete esszük, naponta 2-3 szemet veszek le a reggelihez.

Előzmény: eeddie (92269)
55judit Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92271

Nálam csak őszi van, és még szépen áll, 80%-ban zöldek a levelek. ma vettem fel az első fejet, mert a tavalyi már nem olyan finom.

Úgy tudom, a hagymalegyek a talajba rakják a petéjüket, onnan jutnak a kukacok a hagymába. Ezért nem szabad legalább 3 évig ugyanarra a helyre tenni a hagymát. Én mikor kiásom az öreg szamóca ágyást, oda duggatom az őszi fokhagymát mindig. A vörös hagymát, a lilát és a sonka hagymát is mindig máshova teszem, így sosincs kukac a hagymákban.

Fátyolfólia alagutat a reteknek szoktam állítani tavasszal. Az őszi vetésűt először rovarhálóval, majd amikor hűl a levegő fátyolfóliával takarom. Ritkán előfordul 1-1 kukacos retek, lehet hogy öntözéskor sokáig marad felemelve a fólia és betalál a légy. Nórától tanultam a módszert, e nélkül egyáltalán nem lehet itt retket tartani.

Előzmény: eeddie (92270)
eeddie Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92270

Felszedtem ami elfeküdt és megállapítottam, hogy egyszerűen hamarabb érik vagy 3 héttel a szokásosnál. Csak az bosszant hogy a kishagymák(magok)  nem fejlődtek ki.

Amit megrágtak a hagymalegyek az elég furcsa, sok kis gerezd szinte szétesve. Gondolom ami eltűnt az majd jövőre kihajt nekem. Nem akarom nagyon feldúlni a hel, et mert közel van a paprika, 2 fokhagymasor közt. 

Előzmény: eeddie (92266)
eeddie Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92269

Uborkát rendszerint nem permetezek. Volt év hogy atkás lett,, meg szoktak beteg levelek lenni de alapvetően jól bírják. A Joker finom, sokáig zsenge, jól terem. Évek óta mindig ebből vetek salátauborkát. Tavaly volt valami más is, de meg se jegyeztem a nevét, idén nem tettem belőle. 

Előzmény: 55judit (92268)
55judit Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92268

Olvastam róla, toleráns a fertőzésekkel szemben. Mi a tapasztalatod? Szoktad permetezni? mert olyat keresek, amit nem kell. A berakó ubimat is csak az atka támadja, de sokáig szedhető így is.

Előzmény: eeddie (92267)
eeddie Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92267

Salátauborkából csakis Joker. Nem a legkorábbi, de még nem vagy elkésve. 

eeddie Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92266

Elfeküdt es sárgul az őszi fokhagymám. Nem fogja tudni beérlelni a bulbilliket, még nincsenek kifejlődve, de nem is nőnek már hetek óta. Egyet kivettem, el van halva a gyökérzet fele, sérült pár gerezd, talán rágott. Van rajta rozsda is. A fele már korábban eltűnt, az egyértelműen hagymaléggyel volt fertőzött, de reméltem hogy kinövi.

Azt hiszem ma kiszedem ami még van, mentem ami menthető.

A tavasziak egyelőre állnak.

Jövőre a fokhagyma is kap fátyolfóliát, hátha megmenekül. Azt hittem idén lesz egy évre való fokhagymám.. Lehet hogy vetni való gerezdem se marad, pedig ez a fajta pár eve szép nagy fejeket ad. 

55judit Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92265

Köszi, majd szétnézek, meglátom mit kapok.

Előzmény: Belohin (92264)
Belohin Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92264

Korábbi évben volt Marketmore, múlt szezonban Joker F1. Utóbbinak a minőségével elégedettebb voltam. Középkorai minősítésű.

Szerintem bármelyiket fel lehet futtatni.

55judit Creative Commons License 2024.06.04 0 0 92263

Mindig berakó uborkát veszek, ezért a kérdés: A saláta uborkát is fel lehet futtatni? Ugyanis hely szűkében vagyok, de még vetnék pár szem saláta ubit hogy ősszel is legyen. A Marketmore ubira gondoltam. ha tudtok ennél jobbat ami rövid tenyész idejű, kérem szépen a nevét.

Balage-81 Creative Commons License 2024.06.02 0 0 92262

Köszi.

Előzmény: kobold62 (92261)
kobold62 Creative Commons License 2024.06.01 0 0 92261

Én levertem 4 karót köré és körbehúztam dróttal. Mint egy kalitka. Az első kb. 15-20 cm-en van, a többi 30-35  cm.-enként.

Így nem lóg le. Csak ne lenne rajta annyi tüske. 😒🤣

Előzmény: Balage-81 (92260)
Balage-81 Creative Commons License 2024.06.01 0 0 92260

Van a kertben bokros és törzses egres is. A bokros nekem szimpatikusabb, mert többet terem, ellenállóbb és hosszabb életű, de azt nem szeretem benne, hogy az ágak egy része lelóg a földre. Gazolásnál nagyon zavaró, a termések is sérülhetnek/rohadhatnak a földdel érintkezve.

Hogy lenne érdemes felkötözni a lelógó ágait? Minden bokor köré tehetnék egy fém henger alakú valamit, vagy talán bokronkánt 3-4 karó is elég lenne és arra kötözném fel az ágakat?

55judit Creative Commons License 2024.06.01 0 0 92259

Nagyon kicsit adagoltam, mivel nagyon büdös, gondoltam éretlen és égetni fog. Tudom hogy a növényeket nem zavarja a szaga, engem is csak mert e miatt kételkedtem a minőségében. A maradékot úgy tervezem elhasználni, hogy egy maréknyit beáztatok 1 vödör vízbe, és úgy juttatom ki a sütőtökökhöz. Valahogy el kell érjem a sok termést, mert nekem ez kincset ér. :)

Előzmény: CBNora (92258)
CBNora Creative Commons License 2024.06.01 0 0 92258

Zsákos komposztált marhatrágyát egyszer vettünk, az nem ért semmit.

A granulátumot nem próbáltam, de több helyről hallottam, hogy az jó. A növényeket nem fogja zavarni a szaga, és egy idő után nyilván elmegy. Az adagolását nem tudom, de a csomagolásra rá szokták írni.

Előzmény: 55judit (92257)
55judit Creative Commons License 2024.06.01 0 0 92257

Lemaradt előbb, hogy a gazdaboltot nézegettem. ha az ingyenes szállítási napon lesznek olyan trágyák mint most, venni fogok.

Marhát szoktam, azt hiszem Marha - jó volt a neve, de azzal magjártam, nagyon büdös. A baromfi trágya jobb? Nem éget?

Előzmény: vinik táltos (92255)
55judit Creative Commons License 2024.06.01 0 0 92256

Vissza kell költözni Tiszaföldvárra! 😀

Idén már semmit nem veszek a növényeimnek, elég drága volt az Amazon is. Eddig csak a paradicsomon látom hatását, őrületesen nőnek a tavalyi évhez képest mikor semmit nem kaptak. Akkor volt ilyen brutál növekedés mikor csalánlével öntöztem őket, most ugyanaz történik, csak a nitrogént a levegőből veszik fel. Lehet, ritkábban permetezem ki ezt, nem gondoltam ilyen eredményre. Bár csak a termésnél is ilyen látványos változást látnék majd!

Előzmény: vinik táltos (92255)
vinik táltos Creative Commons License 2024.06.01 0 0 92255

Ezt én sem tudom. A Tescoban szoktam vanni, 20 kilós zsákokban. Megfigyeltem a növényeimen, hogy a minősége változó, még pedig nem kicsit. Pár éve vettem olyat, amiben szerintem alig volt trágya, semmit nem ért. Azt hiszem, akkoriban írtam is erről. Többféle gyártó forgalmazza, amit ősszel vettem, az meglepően jó. Nem magyar, import és 20 kilós zsákokban van.

Az Osmocotét a citromjaimnak vettem, de adtam minden mediterrán gyanús növénynek, még az olasz származású szőlőimnek is.

Van még egy fél zsák tyúktrágyám, meg szintén fél zsák lótrágya, a szabadföldi (igaz, idén csak paradicsom, meg pár tő uborka, amihez már elkészítettem a kovászt) növények tövére rakok egy-egy kis lapát keveréket.

Igazán nem is lehet általánosságban senkinek tanácsot adni, minden talaj más és más.

Itt már 20 éve lakunk, nekem így vált be, ráadásul két évvel ezelőtt még "kutyafülét" is termeltem, szinte majdnem mindent.

Komolyan irígylem azokat, akik homok (!) talajon kertészkednek, minden sokkal könnyebb.

Előzmény: 55judit (92254)
55judit Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92254

Az már a korral jár! 😀

Én még sose mertem növény alá így trágyát tenni, pedig sütőtöknél is ajánlják. Én csak keveset merek, azt is földdel összekeverve. Ez a marha trágya granulátum amit most használok, illetve nem, mert már évek óta csak megvan, kimondhatatlan büdös. Az érett trágya nem büdös. nem tudom ezt miből csinálták. Milyen zsákos trágyát érdemes venni?

Előzmény: vinik táltos (92253)
vinik táltos Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92253

A műanyag cserép az 25 cm magas, konténeres szőlő volt benne. Az alsó harmad marhatrágya, középen tőzeg, felül bio virágföld. Erre tettem a magokat. Amikor már virágzott, kapott Osmocote mditerrán műtrágyát, az fél évig folyamatosan. biztosítja a tápanyagot.

Ugyanígy jártam el a paradicsommal. Az is három tő, most egy db 80%-ig érett van rajta. Szerdán levertem véletlenül a polcról, a legnagyobb letörött, de nagyobb baj nem történt. A letörött pari itt van az ablakpárkányon, félérett.

Előzmény: 55judit (92252)
55judit Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92252

Sok tápanyag kellhet 3 tőnek azon a kis helyen. Mivel tápozod?

Előzmény: vinik táltos (92251)
vinik táltos Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92251

Három. Olyan sokáig volt az ablakpárkányon, hogy már nem mertem kiültetni, a fóliában és a cserépben jól érzi magát.

Előzmény: 55judit (92250)
55judit Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92250

Hány tő van abban a cserépben?

Előzmény: vinik táltos (92247)
carlos puyol Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92249

Ez igen!

55judit Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92248

Csodaszép!

vinik táltos Creative Commons License 2024.05.31 0 1 92247

Itt a kép a kápiámról:

Pár napja tette fel képet, akkor nem vettem észre a hátsó oldalán a pirosat.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92246

Én semmi jónak nem vagyok elrontója. ;)

Előzmény: homerx (92245)
homerx Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92245

vagy ha atfer, akkor vagjuk mar le:)

Előzmény: öreg_néne_b (92244)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92244

Jó, hogy olvastál a bambuszról, mielőtt ültetted volna. 
Egyszerűen egy sűrűbb kerítés kell, amin nem fér át a birka feje.

Előzmény: neszt76 (92242)
Belohin Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92243

Ha olyan kell, amit a birka nem legel, akkor csakis nagyon szúrós, vagy mérgező növény jöhet szóba...

Előzmény: neszt76 (92242)
neszt76 Creative Commons License 2024.05.31 0 0 92242

Sziasztok!

Veteményest védő 80cm magas kerítésre szeretnék valamilyen plusz védő növényt. Szerintetek mit lenne érdemes?

Sima vadászkerítéssel raktam körbe a veteményest, hogy:
- legyen szép
- valamennyit védjen a szél ellen
- védjen a birkák ellen

Valójában kiderült, hogy nem véd eleget a szél ellen, ugye egy ilyen ollós kerítésben vannak kb. 15x20 cm-es lyukak, amin még a birkák feje is befér, ezért most ideiglenesen ilyen csúnya zöld hálót rögzítettem rá, ami amúgy elég hatékony, de nem akarom így hagyni. Továbbá a birkák is előszeretettel legelésznek, ameddig csak elérnek, nem akarok a kerítésen belül még fél méteres távolságot hagyni, ki szeretném használni a területet.

Mindig is szerettem volna bambuszt, az jól be tud sűrűsödni, de aztán most elkezdtem utánaolvasni és látom, hogy az aztán ha nekiindul, akkor nehéz lesz kiírtani, a gyökere megy mindenfelé, leginkább betonnal védett területre ajánlják, úgyhogy erről lemondtam. Amúgy tökjó lenne olyan növény, aminek van finom bogyós termése, pl. ribizli, de az talán nem védene eleget, nem nő elég magasra, nekem akár 2 méteres magasság is jó lenne. Lehet, hogy végére odajutok, hogy miért nem vettem másfajta a kerítést, ami jobban véd.

55judit Creative Commons License 2024.05.30 0 0 92241

Én se tudom mikor célszerű. Kb 1 hónapja vetettem dobozba, és fa alatt nevelődik. Ott nem tűzi a nap, és nem kell naponta öntözni se. Már ki kéne palántálni, lehet ma este sort kerítek rá. Én is dughagymát tervezek belőle, de lesz ami lesz, megeszem. :)

Előzmény: 1realista (92239)
Belohin Creative Commons License 2024.05.30 0 0 92240

Én úgy tapasztaltam, hogy a hagyma magról nagyon nyűgös kelő. És pont az olyan tavaszi viszonyokat szereti leginkább, amiket a klímaváltozás elvett tőlünk. Ha ezután vetnéd, naponta többször locsolhatod, és még úgy is kétséges az eredmény. A hagyományos termesztésben márciusban vetik, és nyár közepén szedik föl, amikor a száraz időszakban visszahúzódik.

Előzmény: 1realista (92239)
1realista Creative Commons License 2024.05.29 0 0 92239

Dughagymát szeretnék magról. 

Kérdésem mikor célszerű a magot elvetni. 

Tavaszi duggatást szeretnék belőle. 

Köszönöm 

55judit Creative Commons License 2024.05.29 -1 0 92238

Amikor kész az "elixír", már nem büdös. Előtte se olyan kibírhatatlan. Le kell az edényt takarni valamivel és kevésbé terjed a szag.

Előzmény: öreg_néne_b (92236)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.29 0 0 92237

Gázálarcot azért nem vennék fel a kertben : ) 

Előzmény: öreg_néne_b (92236)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.29 0 0 92236

Még szájmaszkban is az.

A maszk nem gázálarc, semmilyen szagot sem szűr ki.

Előzmény: kígyószisz (92235)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92235

Én inkább összevágom a nadályt, mert nem bírom elviselni, hogy ha ázik, mennyire büdös. Borzalmas. Még szájmaszkban is az. 

Kicsire felvágva is hatásos, lehet a növények tövéhez tenni, majd szépen elbomlik. Ugyanaz a hatása. 

A cickafark is hasonló, merthogy ugyanúgy használható komposzt bomlasztására is, mint a nadály, úgyhogy gondolom, hasonló kémiai folyamatokra alkalmas. 

De tény, hogy a növények nagyon szeretik ezeket, úgy nőnek tőle, mint a gomba.  

Előzmény: piro para (92232)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92234

Ezek a legjobb fagyik, adalékmentesek. 

Előzmény: piro para (92231)
CBNora Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92233

Jaj, nehogy hozz!

Csináltam már ilyen löttyöt, a patakparton szedtem nadálytövet, párszor öntöztem is vele. 

Korábban láttam erről pár videót, ott szó volt a hígításról is, de már nem emlékszem. Ha fontos, meg tudom keresni. De nem csináltam nagy ügyet belőle, mertem 2-3 bögre löttyöt egy nagy kanna vízbe, és ártani nem ártott. A hasznát nem tudtam lemérni, mert nem használtam rendszeresen.

Nem hallgattam Péter előadását, de gondolom, többféle növényhez is használja azt a vegyes levet. A tiszta nadálytő akkor jó, ha a növénynek a termését hasznosítjuk, akkor kell a viszonylag sok kálium. Mondjuk salátához, káposztákhoz inkább csalán vagy vegyes.

Előzmény: piro para (92232)
piro para Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92232

Talán Péternek hívják azt a fiút aki az előadásokat szokta tartani, azt mondta, hogy Ő mindent beledobál a lébe. Legutoljára pitypangot rakott bele, meg még egy valamit mondott, talán cickafarkat? De az alap lötyi 3-4 éves, vagy még régebbi, már nem emlékszem pontosan. De szerintem Te is tudsz csinálni, hiszen nem kell hozzá sok cucc, csak egy kilónyi, 10 liter vízhez.

Én azt amit adtál teljesen tarra vágtam, és egy 30-40 literes műanyag hordóba raktam, és felöntöttem esővízzel, már kezd illatozni:)) Mérni nem mértem, úgy is azt mondta, hogy nekünk kell kitapasztalni a hígítási arányt, na már most, ha kevés a cucc, sok a víz, akkor max kisebb lesz a hígítási arány. De ha gondolod szívesen viszek egy műanyag üvegbe ilyen lötyit, ha kiakarod próbálni. Én csak a nadályt tettem bele. 

Előzmény: CBNora (92207)
piro para Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92231

Mi is nagyon szeretjük, de ma már csak simán semmi nélkül mixelődik össze, és úgy is jó. Banán a la nature:))

Régen tejszínt, fahájat meg volt amikor olvasztott csokit, vagy csak simán kakaót vegyítettem a fagyos banánnal.

Előzmény: kígyószisz (92219)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92230

Kisebb/közepes méretű cseresznyefákat érdemes madárhálóval takarni. Különben képesek lezabálni akár a termés 90%-át is. Főleg a korai fajtákat. A későbbieket (pl. germerdorfi) már nem bántják annyira.

Előzmény: Belohin (92229)
Belohin Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92229

Milyen szép az a gyümölcs a fán a maga természetes módján! Nálunk ez így nem maradna meg, a rigók csutkára rágnák. Abból tudtunk enni, amit a párom begöngyölt fátyolfóliába.

Előzmény: vinik táltos (92226)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92228

Nálunk van benne banán is, és eper is. Vagy eper helyett valami más. Pl. áfonya. 

Ha a joghurthoz zselatint is tennék - néha előfordul -, akkor még szeletelhető jéghideg finomságot is kaphatnék, esetleg próbáld ki egyszer.  

Előzmény: 55judit (92225)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92227

Vajon honnan veszed megint ezeket a bődületes marhaságokat? már megint fantáziálgattál valamit másokról? További kellemes képzelődést, de azért én orvoshoz fordulnék a helyedben.  

Előzmény: kígyóbőr_cipellő (92222)
vinik táltos Creative Commons License 2024.05.28 0 1 92226

Megúsztuk a tegnapi zivatart jég nélkül, de a város keleti részén az özönvíz mellett cseresznye nagyságú potyogott.

Készítettem pár képet a kertből:

1                                                              2                                                              3    

4                                                                5                                                        6   

1. kép: A parit  kivittem  a fóliába. Az első négyet még az ablakban kis ecsettel porozgattam, kinn már végzik a rovarok.

2. kép: A kurkovszki kápiát is kivittem, már színesedik a termés,  Öt nagy, és azóta van hét kicsi.

3. kép: Húsz nappal korábban érett a fekete szomorú eprem. Az első óvatos rázással  négy kiló.

4. kép: Két éve kaptam kétéves oltványként, tavaly pár szemmel megmutatta magát, most rengeteg van rajta.

5. kép: Az egyik ága, tavaly jóval nagyobb szemű volt.  Déli oldal.

6. kép: Másik ág, észak-nyugati oldal.  A háttérben egy másik fa, együtt kaptam az előzővel, tegnap leszedtük, nagyszemű.      

55judit Creative Commons License 2024.05.28 0 1 92225

Én is a fagyi miatt veszem ilyenkor a banánt, és fiam kedvéért, mert most itthon van vendégségben. :) Héja a komposztálón landol.

Amíg földieper volt, abból készült. Aztán eper kiegészítve banánnal, a mostani pedig már csak banános. Én tejfölt teszek bele, ezt régebben epres desszertnek Nórától tanultam. Édesítésnek mézet használok. A gyümölcs több mint a tejföl.

Előzmény: kígyószisz (92216)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2024.05.28 0 0 92222

Nem teszi mellé hogy ezek tipikusan egy balkonkertész álmodozásai. Még cseresznyefát is képes cserépbe ültetni :)

(A kukaclegyet meg flitteres tescos légycsapóval irtani.)

Előzmény: öreg_néne_b (92221)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.27 0 0 92221

Én nem pepecselek ilyesmivel, a banánhéj is megy a többivel a komposztra, a komposzt meg a palánták alá.

kígyószisz Creative Commons License 2024.05.27 0 0 92220

Most a napon szárítom a banánhéjakat (a fagyi miatt vettem banánt), a napon teljesen megszárad és megfeketedik, azt le lehet darálni kávédarálóval (kis darabokra vágtam eleve), és az is egy "műtrágya". 

Előzmény: CBNora (92218)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.27 0 1 92219

Már leírtam, ennyi csak :) 

Fagyasztott banán aprítógépen összetörve apróra, hozzá joghurt, más gyümölcs (ezt is lehet az aprítóban összetörni), menta, citromfű, citromhéj, citromlé, vanilia. Ezeket lehet jól összeforgatni az aprítógépben, amíg jó krémes nem lesz. 

Esetleg még vissza lehet tenni a frigóba egy rövid időre, de ezt sem muszáj, azonnal ehető. 

Ugyanezt meg lehet csinálni még szárított levendulavirággal és áfonyával is. De ahhoz is kell banán, mert különben nem lesz krémes.  

Előzmény: Balage-81 (92217)
CBNora Creative Commons License 2024.05.27 0 0 92218

Finom lehet.

Én kicsit tartalmasabb desszertet szoktam villával összetört földieperből vagy málnából, hozzá méz és tejföl. Olyan, mint a gyümölcsjoghurt. Ha spórolni akarok, a méz egy része helyett cukor, de illatos mézzel az igazi. Ez nem hideg, de azért üdítő.

Eper és málna van lefagyasztva.

Sok eprünk van, tegnapelőtt lemértem, kb. 2,5 kilót szedtem össze. Kétnaponta szedem, nem mindig ilyen sok, de mostanában mindig több fagylaltos doboz tele van, 2 kg meg szokott lenni. Ketten nem esszük meg egyszerre mindet. Málnánk is sok van, szóval kell a hely ezeknek a fagyasztóban.

Balage-81 Creative Commons License 2024.05.27 0 0 92217

Leírod a receptjét?

kígyószisz Creative Commons License 2024.05.27 0 0 92216

Én fagyihoz használom fel, és mindig van a mélyhűtőben fagyasztva is, ugyanezen célból. Isteni joghurtos fagyit lehet készíteni részben banánból, részben más gyümölcsből. 

Ha így le van fagyasztva, akkor csak össze kell törni aprítógépben, bele más gyümölcs (azt is lehet aprítani), joghurt, édesítő (nálunk cukor helyett), vanilia, fűszernövények, mindenkinek ajánlom. Ezt már nem kell visszafagyasztani, ehető. 

A banán kell hozzá, hogy jó krémes legyen.  

Előzmény: CBNora (92215)
CBNora Creative Commons License 2024.05.27 0 0 92215

Igen, csak ilyenkor már nem veszünk banánt. Jó sok földieper van már, kezd érni a málna és a fehér eper és később is lesz mindig valami a kertben.

Télen szoktunk venni, de nem gyűjtögetem külön a héját, megy a komposztra.

Előzmény: kígyószisz (92214)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.27 0 0 92214

Banánhéj. Amit be is lehet áztatni és azzal öntözni, meg banánhéjdarabokat a földbe tenni. 

Előzmény: CBNora (92210)
TINTUS Creative Commons License 2024.05.26 0 0 92213

Jó nagy zivatart éltünk át ma délután sajnos borsónyi jég is volt. Szép a cseresznye végre de most majd elkezd repedezni. Tegnap tettem ki a dinnyepalántákat ... viseletesek lettek. Rosszul vetettem az első adag kukoricát mely mélyre sikerült .... a második menet 3 centi mélyre ment és az már szépen kikelt.

TINTUS Creative Commons License 2024.05.26 0 0 92212

párát kapott.

Előzmény: Balage-81 (92211)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.26 0 0 92211

Tavaly csináltam csiliszószt eritrittel. Nem szoktam eritritet használni, mert nem szeretem az ízét, de régebbről volt kimaradva és úgy voltam vele, hogy fogyjon el végre. Most felbontottam egy üveggel és össze volt állva benne az eritrit nagy darabokban. Mitől van ez? Készítésnél a forró csilipépbe tettem és úgy tűnt felolvadt. Tehát kihűlés után állt össze valamikor.

CBNora Creative Commons License 2024.05.26 0 0 92210

Persze, sok más is van benne, csak ha a káliumot akarjuk pótolni, akkor ez a legjobb.

Előzmény: kígyószisz (92209)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.26 0 0 92209

Évek óta használom és tényleg jó. Én még virágzás előtt is, igaz, többnyire úgy, hogy összevágott nadálytő levelekkel mulcsolok. Az is pont annyira jó, szépen elkomposztálódik. 

A nadálytőben valóban a kálium a leginkább ismert, de van benne más is, pl. nitrogén is.  

55judit Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92208

Csalánlével van tapasztalatom. Erőteljesen növekedő vastag szárak, nagy húsos levelek, eleinte azt gondoltam nem is fognak teremni csak lombjuk lesz. Elég nagy távolságok voltak a fürtök között. Nadálytőt eddig csak képen láttam pedig tetszik, jó lenne kis tó mellé egyet beszerezni.

Most az Amazon hatására vesz fel sok nitrogént a paradicsom, állítólag a levegőből. Erősek, nagyok, egészségesek egyenlőre. Azt írja, a termésmennyiséget is növeli. Egyenlőre szép fürtök alakulnak.

CBNora Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92207

A nadálytőben sok a kálium, a csalánban a nitrogén. Tehát attól is függ, mit használunk, hogy milyen növényre kell és a növény milyen állapotában.

Úgy tudom, hogy pl. paradicsomra virágzásig csalán, utána nadálytő.

Tapasztalatom nincs, mert lusta vagyok az erjesztett levekkel vacakolni, a saját nadálytő kevés is lenne ehhez. A patakparton tudnék szedni, a paradicsomnál érdemes is lenne kipróbálni.

Előzmény: piro para (92202)
55judit Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92206

Akkor időszerű a magszár. A java levélzetet leszeded, a többit magszárral együtt levágod tövig. Ez ilyen.

Előzmény: Balage-81 (92204)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92205

Már nem emlékszem milyen fajta, de valószínűleg Pallagi nagylevelű.

Előzmény: piro para (92201)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92204

Tavaly tavasszal vetettem, tehát most második éves. 3 sor van, egyenként talán 4 méter hosszúak. Több száz magszár van rajta mindig.

Előzmény: 55judit (92203)
55judit Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92203

A sóska tudtommal a második évtől magzik fel. nekem szedés közben nem probléma kitördelni a magszárakat. Kb. 20 tövecske van, ezekről rengeteg levél lejön, sosem vágom csak leszedem.

Előzmény: piro para (92202)
piro para Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92202

Amiért leültem, és írásra szántam magam, az nem más mint a ma frissen szerzett infó megosztása.

A börzén a kertészt kérdeztem, hogy van.e tapasztalata a fekete nadálytő öntözővízzel kapcsolatban,

mert a héten bár a neten leveleket ír, de Én egy az egybe, a száras, virágos növény áztattam be,

és azt szeretném megtudni, hogy ez így jó, vagy csak valóban leveleket kellett volna beáztatni,

majd az érlelt lével permetezni? És kell hozzá csalánt is keverni, mert a neten ilyen infó is volt.

Azt mondta Ő 3-4 éve egy hordót félig megpakolt nadállyal, majd felengedte vízzel, és a tetejére komposztot rakott, 

azóta is ezt használja, illetve mindenféle gyógyfüvet ebbe az elég szagos löttyibe rak folyamatosan, többek között csalánt, pitypangot stb..

Kérdeztem, hogy milyen hígítási arányban alkalmazza, azt mondta ez egyedi. ki kell kísérletezni!

Pl a paradicsomnak ha elkezd sárgulni a levele, le kell fújni ezzel a hígított lével, és 3-4 napon belül újra kizöldül.

Tehát ha valakink van otthon fekete nadálytöve, akkor érdemes kipróbálni, és ha valaki esetleg rendszeresen használja, írjon már róla,

hogy miként teszi? Milyen gyakorisággal, milyen arányba hígítva stb.

"Permetlé készítése

1 kg levélhez 10 liter esővizet adjunk. A levet mindig tiszta fahordóban, fakádban (növényvédő szeres nem alkalmas!) vagy zománcozott edényben készítsük el. Ha a lé kezd nyálkás tapintású lenni, többször keverjük meg. Öt-hatnapos erjesztés után a levet háromszoros, illetve ötszörös hígításban használhatjuk. Ha áprilisban készítjük, a léhez mindig tegyünk kevés gyökeret is.
Az erjesztett lével permetezhetjük a növényeinket, vagy be is locsolhatjuk a talajt. A hatása még jobb, ha ekkor erjesztett csalán lével keverjük össze. A kiáztatott nadálytőleveleket se dobjuk el, kiváló talajtakaró, de beletehetjük a komposzt halomba is, csak arra ügylejünk, hogy ne kerüljön egy helyre sok belőle. Frissen vágva se tegyük komposztba, hanem csak 2-3 napos fonnyasztás után . A leveleket talajtakarásra, zöldtrágyának is használhatjuk."

piro para Creative Commons License 2024.05.25 0 0 92201

Akkor dobd ki:)

Ma egy kertészeti börzén voltam, és amikor megláttam a sóska sort eszembe jutottál, rákérdeztem a sóska folyamatos felmagzására.

Azt mondta a kertészfiú, hogy vannak olyan fajták amik folyamatosan felmagzanak, de ha szeded, illetve visszavágod akkor ez elviekben nem jelent problémát.

Én most amit áttelepítettem (jó öreg már, de sikerrel vette a költözést), kipótoltam frissen ültetettel, és a friss nem magzik, az öreg minden héten magba indul,

de régen otthon is ez volt, hogy mindig lekaszáltam, és újból magba ment. Kíváncsi leszek a frissen ültetett milyen lesz.

A Tiéd idén ültetett, vagy több éves már?

Nem lehet ez is jobban szereti ha minden évben frissen van ültetve, olyan esetleg mint a petrus, és a mángold?

Sajnos a mángoldot, amiről télen, és tavasszal csemegéztem, kivágtam, így nem tudom, hogy hány évig lehetne szedni, vagy ha másodikba magszárat nevel azzal tönkre is megy?  Vagy esetleg ha nem engedjük magba menni, akkor tovább terem? Az idei mángold ültetésem majdnem mind tetves lett, pont az előbb metéltem a leveleket le róla, csak az eső bezavart.

Előzmény: Balage-81 (92195)
55judit Creative Commons License 2024.05.24 0 0 92200

Nekem 2 féle van, mindkettő finomabb mint a roma, de most hely szűke és újak kipróbálása miatt egyiket se vetettem.

Előzmény: eeddie (92199)
eeddie Creative Commons License 2024.05.24 0 0 92199

A San Marzano egy nagy család. Én ugyan finomat meg nem találtam köztük, nem is tartom már évek óta. Mind ugyanolyan ízű es állagú mint a Roma csak nagyobb. 

Előzmény: 55judit (92198)
55judit Creative Commons License 2024.05.24 0 0 92198

Én aszalni is a finomat szeretem. A roma nem ízlik. Van egy San Marsano típusú pari, azt szoktam, de most nem vetettem, mert a 10 ujjúban reménykedek. Azt ígérik, finomabb a SM-nál.

Előzmény: eeddie (92197)
eeddie Creative Commons License 2024.05.24 0 0 92197

Én mindig tartok 2 tő Roma paradicsomot. Enni nem finom, de aszalni tökeletes, keményhúsú kevés lével. És többnyire elég sokat terem, bár voltak évek amikor valami nem jött össze és más fajtákat kellett aszalni. 

Előzmény: öreg_néne_b (92189)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.24 0 0 92195

Nagyon elegem van már a sóskából. Ahogy levágom a felmagzott szárakat, rögtön elkezdenek nőni újra. Most akkor minden évben az lesz, hogy áprilistól októberig vághatom le az 500 felmagzott szárat kéthetente? Nincs valami módszer, amivel csökkenthető a felmagzás? Még csak nem is locsolom gyakran, de rögtön felmagzik újra.

kígyószisz Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92192

Bocs, a Manóval kevertem. Mindkettő volt már, egyik sem volt az igazi, ezért kísérletezek még.  

Előzmény: CBNora (92191)
CBNora Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92191

Valakivel keversz, nekem még nem volt Roma, úgy még nem is kóstoltam, hogy tudtam, hogy azt eszem.

Előzmény: kígyószisz (92190)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92190

Nem igazán finom. Nekem nem ízlett (azaz nekem sem, mint Nórának sem).

Amúgy köszi a tanácsokat, még morfondírozom, mit tegyek ezzel a virulens paradicsommal, azóta is nőtt vagy 10 centit :) 

Előzmény: öreg_néne_b (92189)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92189

Romát nem vennék többet én se

Miért, mi a baj vele?

Előzmény: kígyószisz (92186)
55judit Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92188

Kedves vagy, de nem szükséges. Idén kaptam ígéretes fajtákat és vettem is, ez már engem kiszolgál.

Előzmény: kígyószisz (92187)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92187

Nem volt tasak. Olasz termelőtől vásároltam, és csomagolva volt. Semmi bolti. Az Etsy.com-on kistermelőktől is lehet venni, ezek nem zacskósak.  

Ha megmondod, hogy kell magot fogni ebből, akkor küldök majd szívesen. 

Előzmény: 55judit (92183)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92186

Igen, köszi, de én nem akarok olyat, az a helyzet. Novemberben elültettem a Rajnai törpét, februárra az sem törpe volt, mert már 70-80 cm-nél tartott (a föld felett mérve), kénytelen voltam neki kihúzni egy rácsot, de nagyon ronda volt, nekem nem tetszett. 

Most egy 150-es karó van a pari mellett, meglátjuk, mire elég. 

Az említetteket ismerem, Romát nem vennék többet én se (azért vettem a mini San Marzanot, ehelyett, de ez nem mini, ahogy elnézem, vagy nálam nő minden túl, hiába, jó sok komposzt van a magaságyásban), de azért van most nekem több másik bokorparim is: Vilma, Snegirjok és Blaue Zimmer is. 

Előzmény: CBNora (92184)
CBNora Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92184

Nem lecsüngetésre gondoltam, hanem a szár alsó részét lehet megrogyasztani kicsit.

Nekünk az összes fajtánk magas, ezek ízlenek, beváltak.

Egyszer volt Manó, az nekünk túl savanyú. Volt Vilma is, az balkonparadicsom, pici tömzsi, de csak átlagos ízű, jelképes mennyiségű paradicsom terem rajta és borzasztóan atkásodott.

Determinált már csak díszparadicsom van,Fuzzy Wuzzy, az csak nemrég kelt ki a tavalyi növény cserepében. Az egészen alacsony, nagyon bokros és fehéren bundás, szép, csíkos, csúcsos termésekkel. A neten mindenütt finomnak írják, de a valóságban teljesen ízetlen, szóval az nálunk csak dísznövény, tavaly egy bogyót se ettünk meg róla. 

Azt még megpróbálhatod, hogy távolabb leszúrsz még egy karót, a két karó közé zsineget kötsz és azon vezeted tovább vízszintesen.

Előzmény: kígyószisz (92181)
55judit Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92183

Ha mini volt a tasakon a nevéhez írva, akkor a termése lesz mini, maga a növény folyton növő. Én kerestem 1-2 éve ezt a fajtát, de nem kaptam. helyette találtam a 10 ujjút. nem mini a termése, de nagyon tetszik az alakja, és hogy kifejezetten jó ízűnek írják. Állítólag finomabb mint a San Marsano.

Előzmény: kígyószisz (92182)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92182

Igen, van mellette karó most is, még nem nőtte ki, de láthatóan szeretné majd, mert a kiültetés óta annyit nőtt, hogy úgy néz ki, hogy nagyon magas akar lenni. Méghogy "mini". 

Most 60 cm magas, és 2 hete van kint a magaságyásban. 

Nem tudom, hogy determinált-e. Fogalmam sincs, azt nem írták ott, ahol a magot vettem.  

Előzmény: 55judit (92171)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92181

Nem akarok kétméteres karót, az is túl nagy, én kisebb paradicsomokat szeretnék, de ez itt megbolondult és úgy tűnik, hogy nagyra akar nőni. Ezért kérdezem, hogy mi van, ha letetejezem. 

Még sose volt ilyen paradicsomom, én kis bokorparadicsomokat szoktam termeszteni. Egyszer, anno, még nagyon kezdő voltam, vettem egy koktélparadicsomot és nem tudtam, hogy az is sok méter magasra képes nőni. Leszúrtam mellé egy karót, amit aztán kinőtt, és lehajlott a szára, egészen a földig lógott, de annyi édes paradicsomot soha nem ettem, pedig nem csíptem le a hónalj-hajtásokat (nem is tudtam, hogy kell), és csak néha kapott vizet. 

De most nem szeretnék ilyet, bár az is egy lehetőség, hogy ha túlnövi a karót, akkor lecsüng egy darabig.  

Előzmény: CBNora (92172)
55judit Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92179

Oh! Azt hittem, idei képek.😀

Előzmény: CBNora (92177)
CBNora Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92177

A padlizsán még ki sincs ültetve, a képen láthatónak a fele sincs.

Előzmény: 55judit (92174)
CBNora Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92176

Nálunk ez abból adódott, hogy az üvegház alapjának kiásásakor keletkezett egy hatalmas földkupac, amit nem volt kedvem széttalicskázni a kertben. Így tudtuk kulturált formára hozni a kupacot.

Szóval ez nem valami spéci dombágyás mindenféle rétegekkel, hanem az egyébként is ott lévő föld lett belelapátolva. Aztán ugyanúgy kezelem, trágyázom, mint a többi rendes ágyást.

Egyébként kényelmesebb művelni és kevesebb csiga találja ott meg a növényeket, ez mindenképpen előnye. Öntözni viszont többet kell, mint a többi ágyást. A paradicsomokat a szezon nagy részében a földön állva is elérem, csak néhány extrém nagyra növő fajtáért kell nyár végétől kepeszteni.

Előzmény: öreg_néne_b (92173)
CBNora Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92175

Ez tavalyi kép, csak a karózás miatt raktam be. Most még sokkal kisebbek.

Előzmény: 55judit (92174)
55judit Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92174

Gyönyörű a paradicsomod, nálam nincs ekkora. A padlizsánom a tied fele.

Látom jól bevált a magaságyásod. A te megoldásoddal tényleg stabil a karózás, nem viszi el a paradicsomot a vihar se. :)

Előzmény: CBNora (92172)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92173

Nem értem én ezt a magaságyás divatot. Miért jó létráról szedni a paradicsomot? :o

CBNora Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92172

Az egekig nem tudod, de egy kétméteres karóval azért elég magasra nőhet.

Nekünk is vannak magaságyásban folytonnövő fajták, és egész jól elvannak. Az egyik ágyáshoz a férjem csinált acélból jó magas támrendszert, az tartja a zsinegeket, amire a szárat tekerem, de a másikban csak karó van, és jó pár fürt úgy is ráfér a paradicsomokra. Mondjuk én aztán tovább tudom vezetni egy zsinegen a másik ágyás felé, de a legtöbb fajta anélkül is elfér a karó mellett.

Nagy fóliákban le szokták engedni a paradicsom szárát. Ahol már nincs levél, azt a részt óvatosan lejjebb lehet engedni.

Nálunk ilyen:

Előzmény: kígyószisz (92169)
55judit Creative Commons License 2024.05.23 0 0 92171

Amennyi virágot látsz a visszacsípésig, annyi termés lesz. Mivel visszacsíped egy bizonyos magasságban, nem tud több virágfürtöt hozni. Úgy gondolom, még nem érdemes visszacsípni. Amilyen mély a magaságyásod, olyan mélyre nyomjál le kis karót. A magassága elgondolásod szerint, milyen magas paradicsomot képes megtartani. Ha úgy látod később hogy nem tartaná meg, ellentétes irányba is teszel majd karót, hogy a 2 között legyen a pari.

Ha determinált fajta, akkor az oldalhajtásait meghagyod, így terebélyesebb lehet mint a folyton növő fajták amiket csak 2 szálon nevelünk.

Előzmény: kígyószisz (92170)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92170

Ha visszacsípem, lesz azért rajta paradicsom? 

Előzmény: 55judit (92166)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92169

Jövőre kipróbálom, köszi. Ezt a magot Olaszországból vettem az Etsy.com-on, ki is csírázott, szépen nő is, csak nem annyira mini, és nekem magaságyásban van, így nem tudom az egekig növeszteni.  

Előzmény: 55judit (92166)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92168

A nagy leopárd volt? Nekem anno, évekkel ezelőtt voltak a vízórában lent, onnan jártak felfelé, de aztán leszórtam az egészet mészporral és megszűntek. Évről évre újra leszórom. 

Én is undorodom tőlük, egyedül az éticsigát merem megfogni, azt is a házánál fogva. Olyankor a csiga behúzódik a házba, és csak a dobozban ébred fel, majd kikerül az erdőbe. 

Előzmény: 55judit (92167)
55judit Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92167

Még mindig nem szóram ki a korpát, mert éjszakánként esdő van. Reggel láttam egy félelmetesen óriási csigát. A hideg kiráz tőlük. Egyedüli élőlény amitől irtózom.

Előzmény: kígyószisz (92164)
55judit Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92166

Visszacsípheted a hegyeit, így tudod a termésmennyiséget is szabályozni. Csökkenteni.

Én is kiváncsi voltam egy időben a mini-San Marzanora, de nem tudtam beszerezni. Most viszont vettem egy olyan fajtát, ami állítólag felülmúlja azt ízben. Ez a "10 Fingers of Naples". Már nőnek rajta a paradicsomok, izgatottan várom az érést.

Majd megmutatom, és mutasd meg te is a tied ha érik.

Előzmény: kígyószisz (92165)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92165

Tanácsot szeretnék kérni, azért is jöttem most: vettem mini-San Marzano magokat, és nagyon jól fejlődik a növény, kicsit túl jól is, túl fogja nőni azt a magasságot, amit én szeretnék. 

Le lehet majd vágni? 

kígyószisz Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92164

Általában egy fadarabra, deszkára szórják ki a korpát, és arra gyűlnek rá a spanyolcsigák, legalábbis a közzétett képek szerint, nagy számban. 

Előzmény: 55judit (92157)
kígyószisz Creative Commons License 2024.05.22 0 0 92163

Mostanság nagyon menő ez a FB-on, sokan csinálják és azt mondják, nagyon eredményes. 

Két haszna van állítólag: 1. odagyűlnek és könnyű őket felszedni (bár én nem nyúlnék hozzájuk, még eszközzel sem, brrr), 2. állítólag feldagadnak tőle, mert nem tudják megemészteni és így pusztulnak el. 

Akármelyik eset következik be, az tiszta haszon. 

Szerencsére nálunk nincs spanyolcsiga, ami csigám volt, azt már évek alatt szépen, lépésről lépésre eltávolítottam, most már csak éticsigák vannak, ami védett, és azokat elég könnyű összeszedni, a házuknál fogva, bele egy dobozba és ki az erdőbe.   

Előzmény: CBNora (92156)
zoli1122 Creative Commons License 2024.05.20 0 1 92162

Nálunk nincsenek sünök, akinél meg vannak, annak a Ferrimaxot ajánlatos használni, az nem veszélyezteti a sünöket sem.

Előzmény: CBNora (92161)
CBNora Creative Commons License 2024.05.20 -1 0 92161

A sünök viszont esznek csigát.

Előzmény: zoli1122 (92160)
zoli1122 Creative Commons License 2024.05.20 0 0 92160

Nekünk nincs kutya, viszont 3 szomszéd macska jár hozzánk rendszeresen, semmi bajuk, pedig már 3-4 éve használom, a csigákat nem szeretik, de ha lótetűt dobok ki az üvegházból, az 1 órán belül eltűnik, azt azonnal megeszik. Akinek kutyája van, akkor inkább Ferrimax ajánlatos, ezt nem eszik meg a kutyák, a csiga pedig étkezés után elbújik a földbe és ott pusztul el.

Előzmény: CBNora (92159)
CBNora Creative Commons License 2024.05.20 -1 0 92159

Ez metaldehid hatóanyagú, ami veszélyes az emlősállatokra. Ha van a kertben kutya, macska vagy sün, nem használnám.

https://portal.nebih.gov.hu/-/szigorodik-a-csigaolo-szerek-hasznalata

Előzmény: zoli1122 (92158)
zoli1122 Creative Commons License 2024.05.20 0 1 92158

Én Metarex-et használok, ez eddig nekem bevált, ha éjjel támadnak a csigák, ezt részesítik előnyben és nem a zöldségekre mennek, reggelre már nem tudnak elbújni, estig pedig a nap is kiszárítja, úgyhogy még összegyűjteni sem szükséges. Régebben egyik alkalommal volt hogy több mint 500 lett a napi fogás. A granula esőálló, nem olvad szét, megmarad az eső után is a földön.

Előzmény: zsorsz (92155)
55judit Creative Commons License 2024.05.19 0 0 92157

Elfelejtettem kitenni a korpát, de jobb is mert esett az éjjel. Ma este ki akarom tenni oda ahol a búvó helyet nem tudom megszüntetni. Pont most jutott eszembe, hogy mégis. A rést be fogom tömni szivaccsal. Először a korpát tesztelem ott, mert a legforgalmasabb hely.

Előzmény: CBNora (92156)
CBNora Creative Commons License 2024.05.19 -1 0 92156

Hát erre kíváncsi vagyok.

Azt el tudom képzelni, hogy összegyűlnek rajta, de hogy kiszárítja őket, azt nehéz elhinni. Persze ha tapasztalat...

Én a gumikesztyűre és a vödörre esküszöm. Reggelente vagy este és eső után összeszedem őket és mennyiségtől függően elviszem őket a vasút melletti mezőre vagy átdobálom a beton kerítésünk túloldalán lévő patakpartra. Éjjel fejlámpával nyilván hatékonyabb lenne, de ahhoz nincs kedvem, így is elég sokat számít. A spanyolok szerencsére már világosban előbújnak és reggel is kint vannak egy darabig. A leopárdmintás nagy meztelencsigák nem, de őket nem is akarom likvidálni.

Mondjuk mi szerencsés helyzetben vagyunk, hogy közel a mező és a patakpart.

Előzmény: 55judit (92154)
zsorsz Creative Commons License 2024.05.19 0 0 92155

Fu Judit, ha ez beválik, iszonyat mit pusztítanak a rohadékok, a karalábé kezdett fejesedni, a fahamu valamennyit védett, aztán a leveleket csak kicsipkézték. Bosszúm nagy! HALÁL A MEZTELEN CSIGÁKRA!!!!!

Előzmény: 55judit (92154)
55judit Creative Commons License 2024.05.18 0 0 92154

Csigák ellen búzakorpával - a cikk végén: https://agroforum.hu/szakcikkek/hazikert/igy-haboruzhat-sikerrel-a-meztelencsigak-ellen/

Tönköly korpa van itthon, éjjelre teszek ki kóstolót.

TINTUS Creative Commons License 2024.05.18 0 0 92153

Ezek itt is megvannak, magyar véleményekkel. Megvárom a parkside  közép nagy gépét.

Előzmény: bbfeco (92152)
bbfeco Creative Commons License 2024.05.17 0 0 92152

https://www.welt.de/vergleich/akku-rasenmaeher/ Igaz német oldal, de talán hihetöek az értékelésük. A másik megoldás, hogy emeled a tétet 150-ig.

Szalagcsiszoloval jártam igy most, 20 körül nézegettem, végül skil lett 30 -ért.

Előzmény: TINTUS (92151)
TINTUS Creative Commons License 2024.05.17 0 0 92151

Bosszankodom, órák óta keresgélek akkumlátoros fűnyírót százezer forintig vagyok jó de mindegyikkel van valami gebasz. Hol gyenge a kés, hol nem csapágyas a kerék, törik a kerekek tengelye gyenge anyagok, nem jól vágja a füvet stb.  Metabó, bosch, makita és mások mindegyiknél van zűr. ,  talán a parkside  még ér valamit.

55judit Creative Commons License 2024.05.16 0 1 92150

Szerintem szabályozni kell mint a fügénél. Ha túlságosan elsűrűsödik a bokor, a belsejébe nem jut elég napfény. Ez csökkenti a termésmennyiséget, minőséget.

Előzmény: Balage-81 (92149)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.15 0 0 92149

De ha túl sok a hajtás, nem lesz esetleg kevesebb a termés?

Előzmény: 55judit (92148)
55judit Creative Commons License 2024.05.15 0 0 92148

ha kivágod a tőhajtásokat fává neveled. Ha meghagyod a hajtásokat, bokor lesz.

Előzmény: Balage-81 (92147)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.15 0 0 92147

Mogyoró bokornál miért kell kivágni a tőből növő hajtásokat? Azok nem fognak teremni?

1realista Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92146

Avola borsót vetett e valaki októberben 

Ha igen túlélte e a telet

Magfogás miatt kérdem

CBNora Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92145

Már nem tudom, évekkel ezelőtt volt. Már biztos nem annyi.

Előzmény: Balage-81 (92144)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92144

A postaköltség nagyságrendileg mennyibe került?

Előzmény: CBNora (92143)
CBNora Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92143

Innen:

https://www.manfredhans.de/epages/63701025.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/63701025/Products/Ribes-02

Eredetileg porzópartnert kerestem egy csak termős szamócához, aztán erre is elcsábultam.

A porzós szamóca végül nem vált be, de ez a bokor igen. Vettem akkor még egy földiepret is, az is nagyon finom, bár nem többször termő, mint ahogy árulták.

Úgy látom, szamócáik már nincsenek.

Előzmény: Balage-81 (92142)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92142

https://en.wikipedia.org/wiki/Ribes_divaricatum

Ezt hol vetted? Mert Magyarországon nem kapható, legalábbis rákerestem és nem jött ki találat.

Előzmény: CBNora (92140)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92141

Csak mondjuk érdemes kivárni, hogy leteremjenek, hogy ne vesszen kárba pár szem gyümölcs se.

Előzmény: Belohin (92139)
CBNora Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92140

Az egres, josta, piros ribizli ugyanúgy legyökeresedik, ha leér a földre. Én se szándékosan bujtattam, nálunk elég árnyékos helyen vannak, hajlanak a nap felé, így a termés még könnyebben lehúzza.

Ezek annyi nedvességet kaptak, amennyit a bokrok, előbb vagy utóbb legyökeresednek, ha stabilan leérnek. A ribizliféléket nem szoktam külön locsolni, csak azt, amelyiket Schwarze Honigbeere néven vettem (ez Ribes divaricatum), ezt nagyobb becsben tartom, mint a többit. Nem túl savas és bőven terem, de ha nem kap elég vizet, elszáradhat. Ez is nagyon könnyen legyökeresedik.

Előzmény: Belohin (92139)
Belohin Creative Commons License 2024.05.13 0 0 92139

Bujtani szerintem bármikor lehet. Olyat mondjuk feketeribizkénél láttam, hogy lehúzta a friss növekmény, meg a termés, aztán legyökeresedett. De nedvesség kell hozzá. Nálunk az eddigi májusi eredmény 1, azaz egy mm :-(

Előzmény: Balage-81 (92138)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.12 0 0 92138

És bújtani lehet még az egrest? Tavaszt írnak, most az van még, de már a vége fele jár, ráadásul 3 héttel előrébb tart az időjárás, így olyan, mintha már június eleje lenne.

Előzmény: Belohin (92137)
Belohin Creative Commons License 2024.05.11 0 0 92137

Nem tudom, zölden megered-e az egres. De a leírtaknál többet aligha tehetsz érte. Meglátod.

A száraz, meleg idő nem kedvez a laboda zsengeségének. Ha hűvös, nedves idő jön, amikor újranő, akkor talán használható lesz.

Előzmény: Balage-81 (92136)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.11 0 0 92136

Tegnap letört az egyik egres bokorról egy 10 centis zöld hajtás, nem fás még. Ezt el lehet dugványozni?

Elültettem egy cserépbe, neljonzacsót húztam rá, de nem tudom megered-e.

Ha a Labodát visszametszem felére, akkor zsengébbek lesznek a levelei? Vagy nem ezen múlik?

Belohin Creative Commons License 2024.05.11 0 0 92135

Növények esetében fajok között is előfordul hibridizáció. Hogy erre a sütőtök és a cukkini mennyire hajlamos, azt nem tudom. Azt viszont sajnos tapasztaltam, hogy a takarmánytök átporozta a sütőtököt. És egyáltalán nem volt előnyös. Bár a takarmánytök valószínűleg maxima.

piro para Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92134

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/elelmiszeripar/nyersanyagok-feldolgozasa-az-elelmiszeriparban/az-ecet-eloallitasa/ecetsav-ecetfajtak

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/hogyan_keszul_es_mi_van_az_ecetben

Bocsánat, hogy csak most reagálok, de nem nagyon vagyok mostanság gépközelben.

Már nem tudom melyikből másoltam be, de ezt a két oldalt mentettem le a témával kapcsolatban.

Előzmény: öreg_néne_b (92088)
55judit Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92133

Na most nyugtattál meg! Az nem gond ha a sütőtökök átporozzák egymást, mert mindegyik nagyon finom. Az alak vagy íz változás nem zavar.

Előzmény: CBNora (92132)
CBNora Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92132

A cukkini egyiket sem. A Provance és a sonka átporozhatja egymást.

Előzmény: 55judit (92130)
55judit Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92131

Csak a Provencét nem tudom már, a többit leírtad köszi.

Előzmény: 55judit (92130)
55judit Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92130

Van vetve Nagydobosi, sonka tök, és kerek nagy barázdás Provence. Ezeket szerinted átporozhatja-e a cukkini?

Előzmény: 55judit (92129)
55judit Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92129

Azt mond meg légyszi, hogy a sütőtökök ha most virágoznak és a cukkini is, ezek porzódhatnak-e össze-vissza? Azt tudom hogy a mostani magokból mi lesz, csak azt nem, hogy az idén szedett sütőtök magokból ugyanaz lesz-e jövőre, vagy a cukkini miatt lehet más is.

Előzmény: CBNora (92128)
CBNora Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92128

A Halloween tök pl. átporzódhat, mert az Cucurbita pepo. A legtöbb sütőtök más faj (a sonka alakú C. moschata,  Nagydobosi C. maxima, de pl. a dísztöknek árult, de ehető turbántök is), ezek nem fognak a cukkinivel összeporzódni. A főzőtök igen.

Említi, hogy Úgynevezett hibrid magok keletkeznek, melyekből sokféle fajta (Nem faj! Fajta.) növény lesz a következő vetés után. A sütőtök és a cukkini más-más faj.

Ez meg szerintem nem így van:

Ha fémzárolt vetőmagot veszünk, akkor a legtöbb esetben az első évben, amikor még vetünk, akkor azt kapjuk, amit eredetileg akartunk. Tököt, cukkinit, uborkát, sütőtököt vagy épp dísztököt.

Bár ez nem teljesen igaz, mert sok olyan gyakorlati tapasztalat van, hogy átporzódnak így is a vegyes ültetéseknél a vetőmagok, ha nincs meg az elegendő védőtávolság, és még nekem is sikerült fémzárolt mag esetében is sütőtök-dísztökfélét alkotni, vagy cukkini külsejű sütőtököt. Pedig nem is visszafogott mag volt, csak hiányoztak a védőtávolságok. Ugyanezt tapasztaltuk már chilifajták esetében is.

Ebben az esetben a vetőmaggal lehetett gond. Én még sose jártam úgy, hogy az egymás mellé ültetett cukkininek vett magból sütőtök mellett valami más termett volna. A sütőtök is sütőtök lett más tökfélék mellett is, a fajták is ugyanolyat termettek, mint kellett, ha nem fogott mag volt.

De vettem már olyan cukkinimagot, amiből ahány bokor, annyiféle termés lett rajta. De semmi köze nem volt a sütőtökhöz, a mag nem volt fajtaazonos. A bolti se mindig tökéletes.

Előzmény: 55judit (92127)
55judit Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92127
Előzmény: CBNora (92126)
CBNora Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92126

Szerintem nem.

Hol olvastad?

Előzmény: 55judit (92125)
55judit Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92125

Már megtaláltam, sajnos átporzódhat.

Előzmény: 55judit (92124)
55judit Creative Commons License 2024.05.10 -1 0 92124

Nóra a cukkiniről átoltódhat a sütőtök?

55judit Creative Commons License 2024.05.10 0 0 92123

Nőnek a kis uborkák és a kis paradicsomok!!!

55judit Creative Commons License 2024.05.09 0 0 92122

Nem tudod lemosni róla. Beteg leveleket ne egyél.

Előzmény: Kata403 (92121)
Kata403 Creative Commons License 2024.05.09 0 0 92121

Sziasztok! Segítséget kèrnèk. 

A spenót a kertben valószínűleg lisztharmatos. Így mèg mosás után fogyasztható vagy már használhatatlan?

Köszönöm ha válaszol valaki!

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.08 0 0 92120

Én is.

Előzmény: d_feco (92119)
d_feco Creative Commons License 2024.05.08 0 0 92119

Én személy szerint egérragasztót használok ezen célra...

Előzmény: gss (92118)
gss Creative Commons License 2024.05.08 0 2 92118

Szimbiózisban vannak a tetvekkel.

Szerintem a ragacs ha időben(!!!)   kikerül többet ér mint egy permetezés vmi durva szerrel

+ha repedezett a fa kérge a ragacs alá kevés sziloplasztot nyomok egy vékony csíkban hogy ne tudjanak átmenni a hangyák

https://www.agroinform.hu/hazikert/figyeld-a-hangyat-hogy-megleld-a-leveltetvet-48836-001

Előzmény: Balage-81 (92115)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92117

Nálam a kajszit is zabálják, de érdekes módon csak az egyik fán szoktak nagy kárt okozni, a többin nem.

Előzmény: Belohin (92116)
Belohin Creative Commons License 2024.05.07 0 1 92116

Ott a válasz a hozzászólásban: védik a levéltetveket a természetes ellenségeikkel szemben.

Előzmény: Balage-81 (92115)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92115

Mi bajt okoznak a hangyák a fán?

Előzmény: gss (92114)
gss Creative Commons License 2024.05.07 0 1 92114

Tetvekre nekem a káliszappan(kenőszappan) nagyon bevált. Festékboltba vettem egy kilót párszáz ft-ért jó pár éve, és még a negyede se fogyott el pedig használom.

...bár mióta a fákra nem engedem felmenni a hangyákat (törzsre ragasztott kétoldalas ragasztószalagon nem tudnak átmenni) azóta már kevesebb fogy, mert a katicákat nem zavarják el a hangyák

https://www.anda.hu/Kiegeszito-anyagok/Kenoszappan-1-Kg-gyantas-zacskos-Klorid--05600-p7443.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwouexBhAuEiwAtW_Zx6iYKil4CO6HKKUko2v4yWvXyczuD2016BxWmJHzBZDkWIleP_jj1RoCODgQAvD_BwE

55judit Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92113

Pont e miatt vagyok belezavarodva az ajánlásokba.

Tudom hogy jól írtad ezt. De akkor akik ajánlás szerint használják a narancsolajat, azok tízszeresét alkalmazzák?

ha 10 l-hez 50 milit adnak, akkor 1 l-hez 5 milit kéne.

ha tényleg igaz hogy 0.3%-nál nem szabad többet használni, akkor 10 l-hez 3 milit kellene adni nem? A tájékoztatókon 0.4-0.8%-ot javasolnak.

Előzmény: CBNora (92112)
CBNora Creative Commons License 2024.05.07 0 2 92112

1 liter = 1000 ml. 1 literhez 1 ml az 0,1 %-os hígítás. 

Előzmény: 55judit (92110)
1realista Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92111

Avola borsót vetett e valaki október elején. 

Ha igen mi tapasztalata

Köszönöm 

A

55judit Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92110

Azt írja, hogy 0,1-0,3% - nál nem szabad többet alkalmazni. Ezek szerint literenként max. 0.3 ml-t szabad.

A gazigazító szerint  permetszerként 0,1 - 0,3%-os koncentrációban használhatjuk fel, vagyis, a 10 liter vízhez 30 mililitert adagolunk. Szerinte így 1 l-hez 3 ml kell. https://gazigazito.hu/narancsolaj-1192125

A biokiskert is 30 milit ír 10 l vízhez. https://biokiskert.hu/bio/wetcit/#tab-additional_information

A csodakertész 20-50 ml/10 liter víz  https://www.csodakertesz.hu/boroil-lombtragya-1-l

Akkor hogy legyen? Mint írtam nekem is van  narancs olajam.  

Belekavarodtam, kérlek hogy segítsetek, most akkor mennyit kell?

Előzmény: Balage-81 (92104)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92109

Tetű ellen ezt javasolják egy külföldi oldalon. A fordítás gépi, nem tökéletes.

"A levéltetvek telepe kiszívja a sóskából a levet, amitől a zöldek elhervadnak, a gyökerek meggyengülnek, a tenyészet pedig elpusztul. A kis fekete vagy zöld poloskák eltávolításához elég egyszer vagy többször bepermetezni a területet valamelyik főzettel:

• dohány;
  • hagymahéj;
  • fokhagyma;
  • paradicsomos felsők;
  • bojtorján;
  • pitypang.

A sóskaágyakat dohányporral vagy fahamuval lehet leporolni. Hatékony rovarölő szer a hamu infúziója oldott mosószappan forgácsával (72%) kombinálva: 1-2 kezelés ezzel a kompozícióval hosszú időre megszabadítja a kertet a levéltetvektől."

Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92108
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92107

Nekem minden évben kukacos a sóskám. Mitől van ez? Felhólyagzik a levél egy részen és alatta egy kis fehér, fél centis kukac van.

CBNora Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92106

1 l vízben, az kifelejtettem.

Előzmény: CBNora (92105)
CBNora Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92105

0,1 térfogat % az 1 ml.

Előzmény: Balage-81 (92104)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92104

Szóval 0,5 ml literenként. Köszönöm!

Előzmény: CBNora (92103)
CBNora Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92103

Ha fecskendővel adagolod, látod a skálán a mennyiséget.

Vagy ha a macskád kapott már Vetri DMG-t, akkor annak a csepegetőjét nagyon jól lehet ilyesmire használni. Ki tudod vele mérni, hogy pl. 0,5 ml hány csepp azzal a cseppentővel.

Előzmény: Balage-81 (92102)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92102

''Nem szabad a javasolt dózist (0,1-0,3%) túllépni."

Kíváncsi vagyok ez hány cseppet jelent literenként? (Kettes voltam matekból...)

Előzmény: CBNora (92100)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92101

Ha már borsó, megfigyeltem, hogy az utóbbi években egyre korábban kell vetni a borsót a korai tavasz/meleg/szárazság miatt. Régebben március elejét javasoltak, aztán február közepét, mostanában meg szinte január végén el kell vetni. Mondjuk nem nehéz, mert szinte sosem fagyos a talaj egész télen. Max. pár napra fagy meg. Hó sincs mifelénk évek óta.

Előzmény: 1realista (92091)
CBNora Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92100
Előzmény: Balage-81 (92098)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92099

Vagy akár többféle olaj keverékét. Mondjuk fél liter vízhez 3-3 cseppet mindegyik fajtából. A teafaolaj és az eukaliptusz elég büdösek, azokban bízom a legjobban. Ezeknek fertőtlenítő/gombaölő hatásuk is van, úgyhogy el tudom képzelni, hogy akár gomba/korompenész ellen is érhetnek valamit.

Balage-81 Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92098

Valami illóolajat nem lenne érdemes kipróbálni tetvekre? Teafaolaj, eukaliptusz, narancs, rozmaring stb.

55judit Creative Commons License 2024.05.07 0 0 92097

Tegnap 4 dl vízhez adtam 2 csepp mosogatószert. Nem hatott. Viszont tartottam attól hogy felszívja a növény a vegyszert ugyanúgy mint a tápoldatot. Akkor meg csak annyival vagyok előrébb hogy sokkal olcsóbban védekeztem mint az elfogadott vegyszeres védekezés. A hatás rám nézve hasonló.

Bajban vagyok, már vastagon áll a fekete tetű mindenen. Nem tudom mennyi mosogatószer kéne a vízbe hogy hasson.

Ma estefelé ha enyhül a szél, megpróbálom a tejes permetet, de hasznos tanácsot szívesen fogadok továbbra is.

Előzmény: krnemarika (92096)
krnemarika Creative Commons License 2024.05.06 0 0 92096

Örömmel. Évek óta így "harcolok" a levéltetvek ellen.(Bevallom, én több mosogatószert adok hozzá.)

Előzmény: 55judit (92093)
CBNora Creative Commons License 2024.05.06 0 0 92095

Nálam helybe vetve nem megy a saláta, lerágják a csigák.

Régebben volt áttelelőm (Nansen), hol tényleg áttelelt, hol nem. Jobban bevált a korai palántanevelés, és ez a mostani fajta finomabb is. A következő saláta már római lesz, legjobban azt szeretjük.

Előzmény: eeddie (92094)
eeddie Creative Commons License 2024.05.06 0 0 92094

Én áttelelő salátát szoktam vetni ősszel. Szabadba es üvegházba is, csak úgy elszórom. A mag eredetileg magcseréből való, azóta szedem. Az üvegházi már 2 hete kifogyott, amit meghagytam az már hozza a magszárat, a szabadföldi is szép fejes ahol nem sűrű. Az egyik helyről tegnap ki is szedtem mert oda paprika megy. A külső leveleket erről le kell venni, nem elég zsengék. De szép nagyok a fejek ha van helyük. 

Előzmény: CBNora (92092)
55judit Creative Commons License 2024.05.06 0 0 92093

Köszönöm Marika, utána is néztem: https://www.csodakertesz.hu/blog/mosogatoszer-leveltetupusztitas-bionovenyvedelem

Elég 1-2 csepp mosogatószer a vízbe.

Máris csinálom.

Előzmény: krnemarika (92089)
CBNora Creative Commons License 2024.05.06 0 0 92092

Januárban Kobak salátát szoktam vetni ládába, márciusban ültetem ki a fóliába.

Idén nem kaptunk Kobakot, a zacskón olvasható leírás alapján a Moravoseed-féle Apollo fajta megfelelőnek tűnt a korai fűtetlen fóliás termesztésre.

Már esszük, most már fejeket is szedek, nem csak alsó leveleket. Minden szempontból jobb, mint a Kobak. Finomabb, az alsó levelek is zsengék, egész törékenyek. Úgy tűnik, a fóliáról rácsepegő víztől kevésbé rohad, mint a Kobak, az erre elég kényes. Most már ezt a fajtát fogom keresni, ha nem kapok, jövőre megpróbálok magot fogni. Az idei magból még maradt, elvileg 2026-ig jó.

1realista Creative Commons License 2024.05.06 0 0 92091

Vetettem avola borsót tavasszal. 

Igen korai fajta. 

Az lenne a kérdésem vetett e valaki októberben.

Mi a tapasztalata 

55judit Creative Commons License 2024.05.06 0 0 92090

Tegnap elmaradt az akció, ma pótolnám.

Marika! Ecet nélkül, vagy csak ecettel és a mosogatószer elég?💖

Előzmény: krnemarika (92089)
krnemarika Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92089

Ecet nélkül.Csak víz és mosogatószer. Az ecet éget.

Előzmény: 55judit (92083)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92088

"étkezési ecet: faecet (gyors ecetgyártás) és szintetikus ecet keveréke"

Nem tudom, ezt hol találtad, de nem gyártanak faecetet.

Előzmény: piro para (92087)
piro para Creative Commons License 2024.05.05 -2 0 92087

Ha Te így tudod, akkor fogyaszd a boltit nyugodtan természetes szerként (mert igazad van:)  az IS van benne!

"étkezési ecet: faecet (gyors ecetgyártás) és szintetikus ecet keveréke"

Nem vagyok túluntul iskolázott, de számomra a szintetikus szó, nem pont természetes előállítást jelent:

(szintetikus: Mesterségesen előállított; a természetben nem előforduló (anyag, vegyület))

És az otthonok nagy részében szerintem nem foglalkoznak házi úton előállított ecet gyártással,

megveszik a boltban kaphatót. Ma már Én is azt használom, habár még mindig van 2 üveg saját készítésű almaecetem,

mert több éven át készítettem saját almaecetet, mivel az állatoknak azt adtam.

A nyári almafa nem volt permetezve, és rengeteg alma volt rajta mindig.

Sőt málna ecetet is készítettem 1x, na az mindent vitt, eszméletlen finom volt.

Előzmény: öreg_néne_b (92081)
55judit Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92086

Az 1:6 arány azt jelenti hogy 1 rész tej és 6 rész víz?

Előzmény: 55judit (92085)
55judit Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92085

Valóban kockázatosabb. Én a 10%-ossal próbálnám meg. ha nem hat, van 20%-osom is. 

Először a tejesre gondoltam, de csak 2.8-as tejem van, nem tudom elég zsíros-e. Persze, nem fél literre, hanem annak felével dolgoznék. Lehet inkább elsőre a tejet próbálom ki. Még ma, amint megöntöztem az epret. 1 nap elteltével gondolom látszik a hatás.

Néhány éve kaptam egy kevés narancsolajat. Még mindig isteni illata van, de még nem próbáltam ki. Kellene. A nyár folyamán, talán a zöldbabnál ezt is bevetem. Így azt is tesztelhetem hogy lejárati időn túl is hatásos-e, mert ha venni kell túl drága, de ha évekig hatásos mint a rezes permetszer, akkor talán megéri.

Előzmény: CBNora (92084)
CBNora Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92084

Nem írja, hány százalékos az a két evőkanál ecet. Nem mindegy.

Nekem ezek közül a tejes szimpatikusabb. Tejről gyomirtóként még nem olvastam, ecetről igen, így az kockázatosabbnak tűnik.

Előzmény: 55judit (92083)
55judit Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92083

3 egyszerűen kivitelezhető megoldás levéltetvekre: 

https://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/3-termeszetes-permetszer-leveltetu-ellen/7147/?utm_source=related&utm_medium=www.edenkert.hu&utm_campaign=widget-7117293

Ha bármelyiket alkalmazzátok, örülnék a tapasztalatoknak.

Nálam fekete tetű jelent meg szedren, sütőtökön, bodzán. Már nem győzöm kézzel ledörzsölgetni.

Az ecet-cukor-mosogatószer kombót próbálom ki.

d_feco Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92082

5%-os oldatban elég jó gyomirtó képességgel rendelkezik... Pontosabban elég szépen elpusztul tőle a lepermetezett növény föld feletti része.

Előzmény: öreg_néne_b (92081)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92081

Az ecet is természetes szer.

Előzmény: piro para (92080)
piro para Creative Commons License 2024.05.05 0 0 92080

Biztos igazad van, nem vagyok vegyész,

de nekem a hígított, otthon felelhető ecetből készült salátalé sokkal "savasabbnak" tűnik,

mint egy tejből készült természetes szer, ami hígítás nélkül az emberi szervezetre (is) jótékonyan hat.

Így elnézést kérek az ecet degradálásáért, hiszen annak is számos jótékony hatása van:)

Mellesleg csak azért írtam, mert a savóval van tapasztalatom, és bevált,

de az ecettel nem mernék kísérletezni, pont a hígítási arány ismerete hiányában,

mivel az idén már 3x égett meg a palántám.

Ezért részemről maradok a már (most) bevált (tetűk elleni), savó fürdő mellett.

Apropó:

tegnap egy társaságban feljött, hogy mennyit küzdöttem a paprikán megjelenő tetűkkel,

mire valaki azt mondta, hogy pont a héten erről beszélt nekik egy 78 éves néni,

aki azt mondta, Ő a chili főzet hígított levével védekezik,

sajnos nem tudták megmondani, hogy milyen hígítási arányban használja :( 

Előzmény: beetee (92075)
kobold62 Creative Commons License 2024.05.04 0 0 92079

Mire vagy kiváncsi?

Egy darabig jó, majd foszlik. A gyomokat megöli, arra jó. Én szalmára szavazok.

Előzmény: kormos* (92076)
beetee Creative Commons License 2024.05.03 0 0 92078

Én rendszeresen savasítom a locsolóvizet ecettel, pár savanyú talajt igénylő cserepes növényemnél. Szeretik, pedig a gyökér érzékenyebb, mint a levelek felülete.

Mondjuk olyan 5-5,5 körülre viszem le a pH-ját, tehát nem durván savas. 

lehet, a rovarok kiröhögik.

Azt hiszem az esővíz is olyan 5,5-6 körül van a szénsav miatt. De amint bekerül a tartályba, elkezd lúgosodni. Ha jól emlékszem mértem egy jó hetes esővíznél 8-at is. 

Balage-81 Creative Commons License 2024.05.03 0 0 92077

Még nem próbáltam ki az ecetes oldatot, csak felvetettem ötletként. A hígítást ki kell tapasztalni. Fajonként eltérő lehet.

Előzmény: beetee (92075)
kormos* Creative Commons License 2024.05.03 0 0 92076

Kiskertben, geotextil fóliával van valakinek tapasztalata?

beetee Creative Commons License 2024.05.03 0 0 92075

Miért? A savóban meg tejsav van... tömény savó savasabb tud lenni, mint egy híg ecetes oldat

Előzmény: piro para (92071)
TINTUS Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92074

fóliában felvezethetők de szabadföldön csak bokorban lehet.

Előzmény: 55judit (92063)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92073

Én kb. 1 hete szedtem le több száz magszárat a sóskáról, de már megint kezdenek kinőni....

Előzmény: Belohin (92070)
eeddie Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92072

Spenót akkor sikerül ha nagyon korán van vetve. Én pl novemberben vetettem, rengeteg óriás levél lejött róla, de már mostanra kezd felmagzani. Ki is szedtem tegnap a felét. Így a tetveket is megelőzi. 

Előzmény: Belohin (92070)
piro para Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92071

Az ecet egy sav, ami szerintem még hígítva is lehet kárt okozna ezeknek a gyenge palántáknak, de a tej, illetve savó majdnem minden háztartásban fellelhető, és gond nélkül használható.

Előzmény: Balage-81 (92060)
Belohin Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92070

Zsengén teljesen használható spenótként. És olyankor van, amikor más nincs. Nekem a valódi spenót termesztése sose sikerült; vagy felmagzott, vagy ellepték a tetvek. Utóbbi sajnos a labodát is sújtja, de egyes években nem annyira.

Előzmény: Balage-81 (92069)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92069

De tavasszal. amikor zsenge, a laboda se rosszabb a többi spenótnál? Főztem már belőle spenótot és nem tűnt fel jelentős ízkülönbség.

Előzmény: Belohin (92066)
55judit Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92068

Szuper köszönöm.  

Mindkét fajtából 1-1 szem nem kelt ki. Nagyon vontatottan keltek. Van ami már nem akart pohárban maradni azt kiültettem, de még van néhány nagyon kicsi is.

Előzmény: CBNora (92067)
CBNora Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92067

Nekem kb. derékig ért a növény, és be is kell verni. Szerintem 1,20.

Előzmény: 55judit (92065)
Belohin Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92066

Amíg anyós piacozott, új-zélandit árult. Labodát tudtommal nem. De ha a zember ismeri mind a hármat, a levélről is lehet tudni, melyik.

Előzmény: Balage-81 (92059)
55judit Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92065

Köszönöm. Méteres, vagy 1,5 m-es karót tegyek?

Előzmény: CBNora (92064)
CBNora Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92064

Nem determináltak.

A Baklava közepes magasságú, a Delicado magas. Pontos méretet nem tudok írni, csak a többi fajtához viszonyítom, tavaly a Delicado volt nálam a legmagasabb, de kezelhető, nem túl terebélyes, metszetlenül is jól elfért. Már ismertem a méretét, így a fólia középső ágyásába ültettem, ahol több a hely fölfele.

Én sose metszem a paprikát, így nem tudom, kellene-e. A Bronco volt olyan, amit biztosan kellett volna, az irdatlan sok helyet foglalt, vaskos volt, terebélyes, de az egyébként se vált be.

Előzmény: 55judit (92063)
55judit Creative Commons License 2024.05.02 0 0 92063

A Baklava éa Delicado paprikák determináltak vagy folyton növők?  Milyen magasra nőnek, kell-e metszeni?

Balage-81 Creative Commons License 2024.05.01 0 0 92062

Nálunk a Bodrogi talán 300 méterre van a Tescótól és ott csak 990 ft az 50l.

Trágyát azt teherautóval szoktam hozatni, mert úgy olcsóbban jön ki.

Előzmény: Imperator23 (92061)
Imperator23 Creative Commons License 2024.05.01 0 0 92061

Ez a Sandis a Tescoban is szokott lenni, 50l 1500-2000 Ft körül, marhatrágya is hasonló árban.

Minősége átlagos, elfogadható szokott lenni, évek óta veszem.

Előzmény: Balage-81 (92054)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.01 0 0 92060

Ecetes vízzel nem érdemes próbálkozni? Mondjuk a vízbe literenként 1 evőkanál 20%-os ecet. Plusz esetleg pár csepp mosogatószer.

Előzmény: piro para (92058)
Balage-81 Creative Commons License 2024.05.01 0 0 92059

És a piacon szoktak labodát árulni spenótként? Mert én vettem már spenótként méretben/formában rendkívül eltérő leveleket a helyi piacon. Azt nem tudom melyik milyen fajta volt, de az ára a szokásos volt, 1500-2000 ft kilója.

Előzmény: Belohin (92055)
piro para Creative Commons License 2024.05.01 0 0 92058

Csak halkan jegyzem meg, mert nem szeretném elkiabálni, de pár napja a paprikán nem aktívak a tetűk,

úgy tűnik, hogy a túrókészítéskor visszamaradt savó tökéletesen működik! :)

és ez talán amellett, hogy tápanyagban gazdag, még bio vegyszer is.

Tehát itt a 2:1-ben bio megoldás a tetvek ellen!

Most találtam egy cikket, ami visszaigazolást ad.

https://www.agraroldal.hu/tej-felhasznalasa-kertben_img-2.html

"7. Levéltetvek és más apró kártevők távoltartása

A tej segít kordában tartani a levéltetveket, rojtosszárnyúak (tripszek) és a takácsatkaféléket is – állítja az indiai Punjab University. A nyilvános bejelentés szerint az 50%-os, vagy sűrűbb tejes oldat káros a levéltetvek egészségére. A tejjel permetezett leveleket kevésbé valószínű, hogy megcélozzák ezek az apró kártevők.

55judit Creative Commons License 2024.04.30 0 0 92057

A Húsvéti rózsa nálam most kezdett magszárat hozni, gyorsan felszedtem a maradékot. Állítólag a Jánosnapi nyári retek, a Húsvéti után kell vetni. Tehát most. én csak azért nem vetek, mert mire ehetőre nő, már uborka és paradicsom is lesz. 

Előzmény: zsorsz (92056)
zsorsz Creative Commons License 2024.04.30 0 0 92056

Vettem ilyen retket, érdemes még vetni?

Belohin Creative Commons License 2024.04.30 0 0 92055

Jó kérdés. Most még biztosan zsenge. A nyári meleg, száraz időben szokott megszívósodni. Olyankor a mixer teletekeredik az erek rostjaival. De ez a kisebb probléma. A nagyobb, hogy csípős-kesernyés beütés lesz az ízében.

Előzmény: Balage-81 (92053)
Balage-81 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 92054

A Bodrogiban van egy nagyon olcsó virágföld, ami teljesen korrekt minőségű. Elégedett vagyok vele. Nincs benne szemét. Nem tisztán használom, hanem homokkal keverem. Így palántaföldnek is jó, meg virágföldnek is. Utóbbi esetben érett trágya is mehet hozzá.

Sandis általános virágföld 50L (ujhazbodrogi.hu)

Előzmény: piro para (92050)
Balage-81 Creative Commons License 2024.04.30 0 0 92053

A laboda levelei meddig számítanak zsengének?

eeddie Creative Commons License 2024.04.28 0 0 92052

Nálunk valami miatt alig lesz gyümölcs,nem kötött a cseresznye, meggy, szilva. Itt-ott látni rajta termést. Az egyik almán virág se volt csak pár darab, most nő mint a bolond. Körte talán lesz, azt folyékony formában tároljuk többnyire (gyümölcslé és pálinka). A szőlő lefagyott. Biztos, hogy a szokásos mennyiségnek csak kis hányada lesz. Amúgy is elég rosszul néz ki. Sajnos én évek óta nem tudok már felmászni a létrára, idén a kezem se bírta a metszőollót úgyhogy nem én metszem. Meglátszik.

Holnap paradicsomot palántázok. A paprika, padlizsán még várhat. A cukkiniket kitettem de nem tudom hogy meg tudom-e védeni a csigáktól. A kikelt uborkákat lelegelték, tegnap újra vetettem. Van egy tök palántám is de nem tudom hová tenni. Már csak árnyékos hely van.

Kiültettem valamennyi póréhagymát de még sok van a ládában. Itt is helyhiány a gond. A római salátát még a hideg előtt kipalántáztam, nagyrészt meg is vannak . Van egy piros fejesedő salátám, azokat viszont kiették a csigák. Az áttelelő saláták szépen fejesedtek, enni kell gyorsan mert lassan kezd felmagzani. A spenót is túl van a csúcson, jönnek a virágszárak de még azért van benne 1-2 szedés. Aztán ki kell szedni, kell a hely a paprikáknak.

Idén csak futó zöldbabot fogok vetni, ezzel felszabadul a bokorbab helye. De lesz lila édesburgonya. Próbáltam sárgát is csíráztatni, de meg se mozdult a gumó pedig január végén vízbe tettem. Illetve előbb cserépben próbáltam, később tettem át vízbe de hiába.

piro para Creative Commons License 2024.04.28 0 0 92051

Nem, csak az Én környékemen nincs, időm meg most nem volt elmenni keresgetni :(

Előzmény: vinik táltos (92045)
piro para Creative Commons License 2024.04.28 0 0 92050

Én az ismerősöm javaslatára vettem auchan saját márkás palántaföldet, és valóban jó,

fele annyi szemét nincs benne mint a florimóba, és most még akciós is!

Előzmény: TINTUS (92049)
TINTUS Creative Commons License 2024.04.27 0 0 92049

Én tegnap és ma telepítettem ki a fóliába a paradicsom és paprika palántákat, holnap következik a karalábé meg a maradék saláta palánta. Sajnos viseletes lett a szőlő a 2 nappal ezelötti fagyos hajnaltól.  Ha a jég nem ver el újra akkor rengeteg gyümölcs lesz.  Ma felrotáltam a csemege kukorica helyét, holnap bevetem. A florimós földbe a dinnye és uborka vetés sem sikerült, helybe vetés lesz. Fel kell állítanom a hálókat, csepegtetőket. Azután megint kezdhetem az utált fűnyírást.... viszont a mulcs megy a hagyma ágyásba így nem kell kapálni a betakarításig. Legalább is tavaly így volt. A szomszéd macskák 4 nap alatt 2 vakondot kiterítettek... már nem zavarom el őket.

zsorsz Creative Commons License 2024.04.27 0 0 92048

Jó büdi:)

55judit Creative Commons License 2024.04.27 0 0 92047

A veszprémi csarnokban 1.200 ft az újkrumpli kilója. A nagyon apró meg 1.000 ft.

kobold62 Creative Commons License 2024.04.27 0 0 92046

Nem. Nekekmmár ázik. Feldúsítva feketenadálytővel. 😁

vinik táltos Creative Commons License 2024.04.27 0 0 92045

Kezdjük elfelejteni a CSALÁNLEVELET?

piro para Creative Commons License 2024.04.27 0 0 92044

Pont tegnap savóval fújtam le a palántákat, mert túró készült, és eszembe jutott, hogy szeretik a paprikák a savófürdőt, remélem a tetűk már kevésbé.

Előzmény: CBNora (92042)
beetee Creative Commons License 2024.04.26 0 0 92043

A hamuzást piro para is űzi, tehát szerinte nem vegyszer.

Meg egyébként is "ezeréves" módszer. 

A tiszta fahamu az szinte bio. 

Ha az is vegyszer lenne, akkor tulajdonképpen a tiszta desztilált víz is az...;)

Régen szoktak hamuval porozni is. Nem csak a talajra szórni. Azt nem tudom mi ellen. Valószínű a felületen megtelepedő gombák nem túlságosan szerethetik. De hogy a tetvek mennyire utálják, az más kérdés.

Egyébként meg a földre szórt fahamu is attól működik pl csigák ellen, hogy amint rámásznak, a váladékukban lévő víz + a fahamu hamulúggá alakul (elég gyorsan), és biztos megoldja kicsit a bőrizomtömlőjüket. Azt meg nem szeretik.

Ott sem a száraz hamu állaga, szaga, vagy színe a taszító a csiguszoknak.

Előzmény: CBNora (92042)
CBNora Creative Commons License 2024.04.26 0 0 92042

Azért kérdés, hogy ez tényleg nem vegyszer-e?

Mondjuk egy tejes permetezés egyértelműen nem, de a lúgnál azért ez szerintem nem olyan biztos. Inkább csak bizonytalan összetételű vegyszer, ami a háztartásban keletkezik.

Előzmény: beetee (92041)
beetee Creative Commons License 2024.04.26 0 0 92041

Esetleg a felvizezett, majd szűrt, és permetezett hamu(lúg)?

Sosem próbáltam, ahogy a hamuszórást sem, pont a lúgosítás miatt.

Kontakt szerként működhet, mert hamar széteshet, és lemosódhat szerintem. 

Kérdés mennyire utálják a tetvek, és mennyire tolerálják a növények....

Meg persze a töménységet kell megsaccolni.

Belohin Creative Commons License 2024.04.26 0 0 92040

A hamu jó, csak az a baj vele, hogy körülményes oda juttatni, ahol a tetvek jellemzően tartózkodnak (levél fonáka).

Előzmény: piro para (92039)
piro para Creative Commons License 2024.04.26 0 0 92039

Köszi, de én valami egyszerűbb megoldásra gondoltam, amit nem vegyszer, de mégis hat, pl. hamu?

Mert a hamu nekem a földibolha esetében tökéletesen bevált, nem tudom a tetű esetében ezeknek a gyenge növényeknek jó lenne.e, ezért kérdeztem,

hogy hátha van valakinek valamilyen "házi csodaszere", ami segítene.

Előzmény: eeddie (92038)
eeddie Creative Commons License 2024.04.25 0 0 92038

Én a palántákra a háztartásban használatos Biokill vagy Envira sprayt szoktam fújni. Idén pár üvegházi  paradicsomon volt piros tetű, ket hete megfújtam azt a néhány tövet, azóta nem láttam rajta. 

Előzmény: piro para (92037)
piro para Creative Commons License 2024.04.25 0 0 92037

Nincs valakinek valamilyen házi praktikája a paprikán lévő tetűk ellen?

Nem akarok vegyszert venni, de pár paprikán 2-3 naponként felbukkan pár tetű, és már unom minden nap átnézni az összeset,

és leszedni, vagy fürdetni őket.

TINTUS Creative Commons License 2024.04.25 0 0 92036

reggel kimentem permetezni a gyümölcsfákat meg a szőlőt. sajnos fagy volt ami a szőlőt megviselte 70-80 centi magasságban. Viszont a krumplit nem.

CBNora Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92035

Valószínűleg összetévesztette a salátaboglárkával, az a virágzás vége felé lehet kesernyés és enyhén mérgező. A medvehagyma nem.

Előzmény: Balage-81 (92029)
Belohin Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92034

Nem tudom, mi lelhette, kimondottan strapabíró növény.

Ami az íz eltérő megítélését illeti, lehet, hogy öröklött érzékenységen múlik. Konkrétan a fenil-tiokarbamidról, meg a koffeinról tudom, hogy van, aki keserűnek érzi, van, aki nem. De lehetnek más anyagok - akár a spenótként használatos növényekben  is - amelyeket eltérően érzékelünk. https://foodandwine.hu/2016/09/03/izerzekeles-mindenki-ugyanugy-erzi-az-izeket/

Előzmény: Balage-81 (92030)
beetee Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92033

Nekem meg az Új-Zélandi nem jön be valamiért. 

Pár év alatt sikerült is kiirtani. :)

beetee Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92032

Szerintem laboda és laboda között van különbség. 

Nekem volt egy fajta sok évvel ezelőtt. Szerettük. Nagyra nőtt. Fagyasztva is jó íze volt. 

Aztán pár évig hanyagoltuk, és hiába volt fogva belőle mag, az maximum 1-2 évig csíraképes, elvesztettük azt a fajtát.

Próbálkoztam bolti magokkal talán kétszer. Nem volt ugyanaz.

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92031

Nemcsak, hogy nincs rossz íze, igazából semmilyen íze nincs, én legalábbis nem érzek semmit. De a semleges íz előny is lehet, mert mindenki úgy ízesíti, ahogy akarja.

Előzmény: Belohin (92026)
Balage-81 Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92030

Tavaly nyáron a laboda levelei elkezdtek sárgulni, aztán kipusztultak a tövek, fogalmam sincs miért. Tűző napon voltak és naponta-kétnaponta locsoltam őket.

Előzmény: Belohin (92026)
Balage-81 Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92029

Egyik rokonom azt mondta, hogy virágzás után már mérgező  levele, de szerintem ez nem igaz, sehol se olvastam ilyet.

Előzmény: öreg_néne_b (92028)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92028

Ehető, persze, de ilyenkor már kevésbé aromás (ez lehet előny is, nem csíp) és durvák a rostjai.

Előzmény: Balage-81 (92024)
CBNora Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92027

Mi addig esszük a medvehagymát, míg nem kezd sárgulni a levele. Míg ízlik, addig ehető, csak az a lényeg, hogy ne kopasszuk meg túlságosan a növényeket, hogy ne gyengüljenek le.

A virágot és a zsenge termést is meg lehet enni, csak akkor persze annyival kevesebb mag szóródik szét.

Előzmény: Balage-81 (92024)
Belohin Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92026

Zsenge állapotában szerintem sincs rossz íze a labodának. Tavasszal korán indul, május körül szoktam szedni, olyankor az új-zélandi még éppen csak kikel. Nyáron viszont már nem szeretem, és fagyasztva sem.

piro para Creative Commons License 2024.04.22 0 0 92025

A labodát azért szeretem mert az egyik legkorábbi leveles zöld, a fólia alatt még korábbi.

Salátának, spenótként, tojással összesütve, palacsinta tésztába, galuskába keverve stb, számtalan formában fogyasztható friss vitaminforrás, és Én nem érzek semmilyen mellékízt, szerintem egy semleges ízű növény, főleg zsengén fogyasztom, mert mire elindul nőni, már megy is ki a fóliából, mert megy a helyére más. Fagyasztva is jobban szeretem mint a spenótot, és úgy sem éreztem még mellékízt.

A szabadba sem tartom meg ha már méteres, mivel addigra már más zöld is fogyasztható, és előszeretettel bogarasodik!

Ezért írtam saját tapasztalatom, hogy méteresre is megnő, egész nap tűzte a nap, agyagos talaj, és nem locsoltam (tehát nem voltak jó körülmények!).

Új-zélandi spenót.

Ha egyszer ültettél utána kiirthatatlan, ha csak nem kapálod ki, mert szétszórja a magját, és mindenhol kikel, amikor már az idő melegre fordul.

Nálam rendszeresen szántottak, és széthordta a traktor a magját, így csak irtanom kellett. De mivel nehéz volt az agyagos talajt locsolni, így csak a diófa alatt tartottam meg, ahol a természet gondoskodott a vízellátássáról, illetve a belső udvarba, ahol 2 kósza mag nőt ki, és mint írtam kb 1 négyszetmétert is befolyt 1 bokor, de fut, és nem felfele nő mint ahogyan a cikk írja, mivel a levelek nehezek, a szára nem annyira kemény, így esélye sincs méter magasra nőni:) max csak széltében.

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92024

Ja és tettem a salátába egy kevés medvehagymát is, habár már jócskán virágzik, lehet, hogy ilyenkor már nem szabad megenni a levelét?

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92023

Köszönöm, akkor ezek szerint ez a laboda. Eddig még nem is hallottam róla. Mármint nem tudtam, hogy így hívják. Időközben eszembe jutott, hogy nem is vettem a magját, hanem egy rokonomtól kaptam tavaly tavasszal.

Ma spenótfőzeléket főztem belőle, de csináltam belőle salátát is.

Nincs semmi rossz íze, igazából elég íztelen önmagában. A salátára öntöttem méz, balzsamecet, extra szűz olívaolaj, citromlé, só keveréket, a végén szórtam rá pirított szezámmagot és így nagyon finom volt! Szezámmag nélkül is nagyon jó, de a mag sokat dob rajta, főleg, ha meg van pirítva.

eeddie Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92022

Ez nem új zélandi. 

Előzmény: Balage-81 (92010)
Belohin Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92021

Ez egyértelműen laboda. Nekem is van ilyen.

Gildikó21 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92020

Találtam egy jó leírást, fotóval.

Előzmény: Gildikó21 (92018)
55judit Creative Commons License 2024.04.21 0 1 92019

Tényleg a laboda lehet, megnéztem az újzélandit, annak nem olyan fűrészes a levéléle mint a labodának.

Előzmény: Gildikó21 (92018)
Gildikó21 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92018

Szerintem ez nem az újzélandi, hanem a laboda. Nekem is van ilyen évek óta, már ki is kelt idén is, bár nem ekkora még. Én azt hittem róla, h. ez az újzélandi, de nem. Most utána olvastam, és azt írják, az újzélandi sokkal késeibb, mert melegkedvelő. A laboda valóban embermagasság fölé nő, míg az újzélandi majd nyár második felében éri el az 1-1,2 métert. Lágyszárú, és ezért meg tud dőlni.

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92017

100 gramm nyers Új Zélandi spenót vitamin/ásványianyag tartalma:

1realista Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92016

Tavaly krumpli volt vetve egy darab földbe. 

Kérdésem hogy mit ültethetek erre helyre.

Köszönöm a tippeket. 

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92015

Hogy érdemes fagyasztani a spenótot? Régeben fagyasztottam egyszer (a simát, nem az Új Zélandit) de a mélyhűtőből kivéve elég íztelen volt. El lehet ezt kerülni valahogy?

Az alábbi linken azt írják, hogy fagyasztás előtt érdemes blansírozni.

https://spenotinfo.hu/spenot-fagyasztasa/

Befőttes üvegben nem lehet eltenni? Olajban dinsztelve, mint a lecsót. Mert a mélyhűtőben mindig kevés a hely, nálam mindig színültig van.

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92014

Fut, hever? Itt azt írják, hogy 1-1,2 méter magasra is megnő, mint nálam is tette.

https://www.agroinform.hu/hazikert/zoldseg-spenot-kert-uj-zelandi-spenot-kerteszet-49433-001

Előzmény: szentimrei.agnes (91990)
Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92013

Nem én vetettem, magától kelt ki a tavaly elhullajtott magokból!

Előzmény: 55judit (92011)
CBNora Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92012

Inkább hajlíts le egy ágat. A bokor oldalágakat hoz, nem tősarjakat, nincs mit leválasztani. Legföljebb ha föltöltöd a bokrot, és úgy legyökeresednek az alsó ágak, akkor szét tudod szedni. De szerintem ez ebben az esetben hülyeség, sérülhet az eredeti bokor mikor kipiszkálod a tövéből a gyökeres ágat.

Nálam az egres magától lehajlott és sok helyen legyökeresedett, a ribizlik és a josta is. Nem kell a tövét bolygatni.

Előzmény: Balage-81 (92009)
55judit Creative Commons License 2024.04.21 0 1 92011

Szerintem ez az újzélandi spenót. Nem túl sűrű? Ebből 1 családnak 3 szál is elég bőven.

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92010

Na, ez a spenótom. Nem találom a zacskóját. Milyen fajta lehet? Erős, vastag szára van, szép egyenesen áll és 100 - 150 cm magasra is megnő! Jó nagy levelei vannak.

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92009

Egyszerű dugványozni, de egy gyökeres tősarj hamarabb fog teremni gondolom. Majd november környékén megpróbálom leválasztani. Ez a sarj gyökérből nőtt, szóval ha dugványozással lett szaporítva, akkor a tősarj is fajtaazonos lesz elvileg. Csak a kapálás veszélyes, mert volt már, hogy a gazzal együtt véletlen kikapáltam a tősarjat is.

Előzmény: Belohin (92007)
Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92008

Ez bokros egres, szerintem is dugványozással szaporítják.

Előzmény: Belohin (92006)
Belohin Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92007

Az egrest nagyon egyszerű dugványozni. Előnyös neki a "kalapácsos" dugvány, amikor az azévi vessző tövéhez vágunk néhány cm-t a régebbiből.

Előzmény: Balage-81 (92004)
Belohin Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92006

Szerintem az egrest nem oltják, hanem dugványozzák. Kivétel a magastörzsű, azt arany ribiszkére szokták oltani.

Előzmény: 55judit (92005)
55judit Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92005

Ha az oltás helye alatt nőtt ki, gyökérről, akkor az alannyal lesz azonos. Ha az oltás fölött nőtt ki, akkor fajtaazonos.

Előzmény: Balage-81 (92004)
Balage-81 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92004

2 éve vettem rezisztens egres bokrokat (Invicta, Hinnomaki). Némelyik tövéből kinőtt valami oldalhajtás/sarj féleség. Ez fajtaazonos lesz? Le lehet választani az anyatőről? Szaporítás céljából.

55judit Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92003

Én a labodát nem erőltetem. Annál sokkal finomabb zöldségeket is lehet enni.

Előzmény: Belohin (92002)
Belohin Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92002

Az 1 m-es laboda elég ványadtnak számít. Ha jók a körülmények, inkább 2 - 3 m magasra nő. Két baj van vele: a cikkben is említett fekete levéltetű, ami imádja, és az íze. Csak frissen és fiatalon jó. Hiába lehet róla később is szedni, akkor már van egy csípős-kesernyés beütése. És ez a mellékíz fagyasztva akkor is előjön, ha optimális korában lett szedve. Úgyhogy a fagyasztásáról leszoktam.

Előzmény: piro para (92000)
piro para Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92001

Én régen amikor simán ültettem a krumplit, amikor 15-2o centis volt a növény, akkor kezdtem el tölteni, de már jó pár éve ültetéskor töltöm,

mert az agyag pár esővel nagyon betömörödik. Nem tudom ez milyen gyorsan nőt ekkorára, lehet, csak fényhiány miatt nyúlik,

de már szerintem rég felkellet volna tölteni.

https://ripost.hu/eletmodi/2022/06/ekkor-kell-felszedni-a-kertbe-ultetett-krumplit-mutatjuk-a-jeleket

Előzmény: szentimrei.agnes (91986)
piro para Creative Commons License 2024.04.21 0 0 92000

Nem laboda volt?

Az lazán nő 1 méteresre is, van zöld, és bordó változata, és a nagyobb levelek 2x 3x akkorák mint a zélandié.

A zélandi terül, 1 tő 1 négyzetmétert is befuthat.

https://kertlap.hu/laboda/

Előzmény: Balage-81 (91987)
piro para Creative Commons License 2024.04.21 0 0 91999

Van egy borsókaszám, azzal szoktam lekaszálni, úgy, hogy egy levél sem marad a sóskán, és újra nő a levél, majd utána a magszár is:)

Előzmény: Balage-81 (91960)
kobold62 Creative Commons License 2024.04.20 0 1 91998

Belváros közeli kert és szomszédság.

Nem ellensége a zöldnek a szomszédaim. 😁

Néhány sárgabarack. (lesz lekvár, vagy pálesz) Attól függ!😁🤣

Szalmatakarás, kiwi, szomszédkerités, csak sövény.

És kertlátkép.

kobold62 Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91997

Oda lóerő, no meg anyag kell. Ez nem valami botcsinálta cucc.

Előzmény: Belohin (91977)
eeddie Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91996

Így estére m@r látszik hogy a szőlőhajtások sok helyen lefagytak. Pedig a ház mögött plusz fok volt.

Kint felejtettem a virágpalántás ládát, a büdöskék meg a bazsalikomok is megfagytak. Az üvegházban a sárgadinnyék kicsit megrogytak de mostanra helyrejöttek. Az uborkák bírták. A kinti cukkinik is bár mióta hideg van nem fejlődnek. 

eeddie Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91995

Új zélandit én csak azért nem írtom ki mert jó talajtakaró. Nem szeretjük az ízét pedig nagy spenótkedvelők vagyunk. De ha egyszer volt a kertben nehezen tűnik el. Most is látom hogy sok helyen keleget. 

55judit Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91994

csak most látom, te is azt írtad amit én. Akkor biztos így van. :))

Előzmény: Belohin (91991)
55judit Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91993

Nagynak tűnik a sziklevél, nagy volt a mag. Ebből gondolom hogy nem uborka. Cukkini, tök, sütőtök, majd kiderül mikor terem. :)

Előzmény: szentimrei.agnes (91988)
Belohin Creative Commons License 2024.04.20 0 1 91992

Én az ízét jobban szeretem, mint a valódi spenótét. De a fiatal hajtásvégekről le kell szedni a terméskezdeményeket, mert azok hamar keményednek.

Előzmény: szentimrei.agnes (91990)
Belohin Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91991

Biztos, hogy tök, nem uborka. Elég nagyok a sziklevelek, talán inkább a főzőtök.

Előzmény: szentimrei.agnes (91988)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91990

Újzélandi fut, hever, de biztos nem áll. Pár évig kísérleteztem vele, előnye hogy hosszabb tenyészidejű volt, de van egy kövecses íze.

zsorsz Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91989

Egy változat szerint nem egyszerre szüret, ahogy fogy lepréselni egy adagot a nagyhűtőbe lehet tényleg elállna minden tartósítás nélkül. Van egy öreg bokrom, sokáig legelem, nem potyog, madarak nem bántják, több hónapot is kibír .

Előzmény: zsorsz (91985)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91988

még valami, ez is a komposzttal jött. Pár nap alatt nőtt ki a kiültetett, komposzttal takart leander alatt. Tökféle? Uborka? Tökből főző és kanadai kerülhetett a komposztra, ubiból kígyó és nagyméretű fürtös. Mi lehet? Az elmúlt napok 2-3 fokát kibírta. Mikor ültessem át innen?

Balage-81 Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91987

Az Új Zélandi spenót elheverő? Nálam tavaly volt először és 1 méter magasra nőtt, szilárdan állt a szárán. Az viszont lehet, hogy másfajta spenót. Már nem emlékszem mi volt a zacskóra írva. De az biztos, hogy valamilyen spenót. Majd lefotózom.

Előzmény: Belohin (91971)
szentimrei.agnes Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91986

Átjöttem ide a "milyen növény"-ből a véletlen krumplik ügyében.

Végül a virágágyásban nőttet nem fogom megtartani, félek túl nagy lesz. De amik a komposzt mellett jelentek meg, ott elférnek. Szeretném kérdezni, mikor, mennyire töltögessem? csak kis újkrumplikat szeretnék szedni alóla, az kb. mikorra várható, kb. mennyi? Fajtáját nem tudom, kétféle lehet, sárga vagy rózsaszín héjú, nem hosszúkás, Tescos. A nagyobb most kb. térdig ér.

zsorsz Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91985

Arra még rá kell jönni, ami levek kaphatók nagyon drágák és 100% gyümölcslé és tartósítószer és mniden adaléktól mentes, mert olyan antibakteriális hatású hogy sokáig eláll. No, hát ezt ki kell tapasztalni, mert örülnék neki ha nem kellene cukrozni, hőkezelni, nabenzoát stb.

Előzmény: 55judit (91984)
55judit Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91984

Persze finom az! Hogy tartósítod?

Előzmény: zsorsz (91983)
zsorsz Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91983

Nekem kell a prés, idén ültettünk 27 tő már termő feketeberkenyét, a lére rámennék.

Előzmény: 55judit (91982)
55judit Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91982

Ismerem, de e miatt nem fogok venni. Magamba tömöm ami belém fér frissen, a többi meg ott lesz a madarak örömére.

Datolyaszilvát is hagytam már a fa hegyébe télire a rigóknak. Nem lehetett elérni, de az ablakból öröm volt nézni a lakomát. Ez volt a karácsonyi ajándékom nekek. https://static.hoxa.hu/pic/felhasz_kepek/425001-426000/425077.jpg

Előzmény: zsorsz (91981)
zsorsz Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91981

Nekem van ilyen 6 l-es gyümiprés https://www.hegesztok-bolt.hu/44453-gyumolcspres-op-m

meg szőlődarálóm, a leveket ezzel oldom meg.

Előzmény: 55judit (91980)
55judit Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91980

Nem tudom mennyit kell várni a termőre forduláshoz, és hogy az enyém mennyi idős volt. Martin nevezetű, nagy termésű.  Már megvan? mekkora? Tavasszal nagyon viseld gondját, mert csak tavasszal nő. Termést az előző évi hajtásokon hoz.  Ránéztem a beszerzési forrásra ahonnan vettem, most nincs náluk.

Áfonyával össze se lehet hasonlítani, lényegesen zamatosabb. Egy ízbomba. Rendkívül finom, de engem zavar  a termések alján lévő elszáradt csészelevél ha szeretném majd feldolgozni. nem tudom hogy lehetne passzírozni, lehet hogy macerás. Centrifugálni nem lehet a magok miatt. Erre még megoldást kell találni.

Előzmény: zsorsz (91979)
zsorsz Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91979

Akkor ezek szerint hamar termőre fordulnak, így 70- en túl nem mindegy, van egy kivink 5. éves és még nem mutatkozott be. És ízre tényleg tiszta áfonya? Köszi!

Előzmény: 55judit (91974)
Belohin Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91978
Előzmény: Belohin (91977)
Belohin Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91977

Kicsit visszakanyarodva az aprítós témához: forgott a fejemben olyan ötlet, hogy a húsdaráló csigájához hasonló elven lehetne egyszerű, de stramm vágót készíteni. Aztán ma ajánlott be nekem a YouTube példát, hogy már ilyet is alkotott valaki. Ez nagyobb léptékű, egész fatörzseket rág szét (nem tudom, mire jó a termék), de lehetne hasonló kisebb a szokásos kerti ágak méretére. Csak éppen kéne hozzá egy lakatosműhely, meg némi gyakorlat se ártana. Egy másik videóban egy orosz elkövető be is mutatja, hogyan hozta össze.

55judit Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91976

Nálam is dugig vannak a fél literes poharak gyökérrel, a lakásban se férek tőlük. De úgy lett időzítve a vetés, hogy ilyenkor már ki vannak ültetve évek óta csak most nem lehet. Még egy hét és talán fellélegezhetünk.

Előzmény: Belohin (91975)
Belohin Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91975

Fellélegeztem kicsit, ma hajnalra lett egy kis felhőréteg, így megúsztuk a fagyot. Tegnap volt, de csak mozaikos, és a haszonnövényeken nem láttam károsodást.

A paradicsomot már jó lenne kiültetni, mert kezdik kinőni a poharat a palánták. Csak hát még április van; nekem már máj. 29-én is fagytak le növényeim, igaz, még a Bakonyban.

55judit Creative Commons License 2024.04.20 0 0 91974

A mézalmácska május végén, június elején érik. Hogy mikor terem amit ültetsz, a fejlettségétől függ. Nekem másfél métereseket küldtek, már akkor tele voltak terméssel, az 5 fáról kb. fél kilónyit szedtem 1 hónap múlva. Nem tudtam lemérni mert az érése elhúzódó.

Nálam sajnos nem tetszett nekik az árnyékos hely, a talaj is tömör, nedves. Szomszédot takarni se felel meg, ott nem akarnak nőni. A közüket most beültettem orgonával hogy legyen mielőbb bozót, és 1 mézalmácskát tavaly átültettem jó helyre hogy örömöm is legyen. Sok termés van rajta, és nőtt is.

Előzmény: zsorsz (91972)
zsorsz Creative Commons License 2024.04.19 0 0 91973

Bocs, ezt a Juditnak szántam.

Előzmény: zsorsz (91972)
zsorsz Creative Commons License 2024.04.19 0 0 91972

A mézalmácska érdekel,ha most ültetek mikor terem?

Előzmény: Belohin (91971)
Belohin Creative Commons License 2024.04.19 0 0 91971

Szerintem azt nincs értelme mélyebbre ültetni, mert úgyis elheverő növény. Én ásóheggyel szoktam kiszúrni, hogy legyen vele föld is, úgy kevésbé viseli meg az átültetés.

Előzmény: Balage-81 (91970)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!