Róma-szenvedély topik mellékleteként nyitottam ezt a topikot, hogy minden, ami reptérről bejutás, buszjegy és RomaPass, szállás és hasonlók itt legyen. Az összes infó részletesen megtalálható a http://roma-szenvedely.eu/ oldalon is. Az "őstopik" így remélhetőleg megmarad azon témáknak, melyek Róma történelméről, felbecsülhetetlen kincseiről és a Róma iránti szenvedélyről szólnak. Ha itt megtudtál minden gyakorlati tanácsot, nézz be oda is, hogy megtudd, más mit szeret Rómában.
Olyan kérdésem lenn, mivel látom, hogy nem csak Róma témában megy az üzengetés, hogy október végén lenne 1 hetem, így szeretnék elutazni valahová, nem 100%-ban a fürdés a cél, hanem új élmények felfedezése. Így voltam már Rómában és Lisszabonba, mindenhol isteni volt az idő.
Most Nápoly, Szicília, Bologna, stb jött szóba, de minden tanácsot szívesen veszek.
Olaszokat imádom, bármi jó tanács jöhet ki mit javasolna, és miért????
valamennyi víz a tóból is kerül a római vízvezetékbe. Most az alacson vízállás miatt a tartományi elnök megtiltotta a vízvételt. Erre a vízművek tiltakozott, mondván nem ettől apad a tó, a napi vízkivétel jóval kisebb, mint a nyári napi párolgás.
Köszönöm, ez megnyugtató. Akkor lehet, hogy tudunk spórolni Puglia partjainál egy kis vadkempingezéssel és nem kell feltétlenül campingbe, lakóautó parkolóba mennünk.
Igen, úgy tervezzük, hogy a Caremarral megyünk Caprira, majd a Beata Solitudoban szállunk meg és túrázunk a Sentiero degli deien. Aztán Puglia. De nem részletezem, mert ez egy Római utazási topic, nem akarok eltérni a témától.
Vízzel kapcsolatban elég ellentmondásosak a hírek. Igaz, hogy a Bracciano tó apad, de napi 1,5 mm-t olvastam, a tó meg 146 m mély. Parti sáv vegetációját veszélyezteti, de a vízellátást?
A nasonék elzárását a vizes szakemberek nem tartják túl jó ötletnek, mivel ezek egyben légtelenítőként is funkcionálnak (légtelenítés nélkül nagyobb a korrodált cső lyukadásának esélye is, levegős cső kevesebb vizet szállít, nyomás vesztesség miatt nem fog felmenni a víz a magasabb emeletekre). Tényleg az az egyik fő baj, hogy a víz harmada elszivárog a sok lyukas szakaszon. Ehhez képest nulla spórolás, ha elzárják a kutakat:(
Köszönöm a segítséged! Egyébként alapból nem vagyunk félősök. Tavaly Szardíniát jártuk be lakóval, az előtt meg egy 8000 km-es utat tettünk meg Ausztria-Olaszország-Franciaország-Spanyolország útvonalon, le Gibraltárig.
Ami miatt kérdeztem a helyzetet az az, hogy a médiában elég feketén írják le Rómát.Egyébként Róma után még Nápoly,Vezúv,Pompei, Sorrento, Capri és egy kis tengerpart Pugliában is benne van a tervben.3800 km,remélem semmi baj nem lesz!
Annyira nem vészes a helyzet. oleandro mindenkinek ezt írja aki be van tojva a migránsoktól, erre ne adj. Az olasz cigányok is lakóautókkal járják az országot! Ne GPS kordinátákat add meg hanem a Googl térképen mutasd meg a helyet illetve a címet. Nem ártana ha érkezéskor egy kandelláber alá álnál ha félted az autót.
Ugyan nem tudom hol vannak ezek a parkolási lehetőségek, de ez Róma, Itália, a kultúra bölcsője, egyik legfejlettebb európai ország. Nem leszel veszélyben, csak annyira mint bármely európai nagyvárosban. Buszon, metrón zsebesek előfordulhatnak, értékekre vigyázni kell kb úgy mint a 6-os villamoson.
Elég komoly vízhiány van Rómában. A üzek mellett ez a fő hír jelenleg. A Bracciano-tó vízszintje olyan extrém alacsony, hogy nemcsak a turizmust, de az ökoszitsztémát is felboríthatja. A városban is vízkorlátozások vannak, kezdetként napi nyolc órára elzárják a nasonéket. Persze a dolog azért különösen súlyos, mert a hálózat maga is annyira ramaty állapotban van, hogy a víz fele simán elfolyik, mire a fogyasztókhoz kerülne.
Rómába ( és Nápolyba is ) szeretnénk utazni lakóautóval. A lakóautó parkolók a külvárosi részeken vannak elhelyezve. Onnan tömegközlekedéssel tudjuk megközelíteni a belvárost. Pl. metróval.
A kérdésem az lenne, hogy hol vannak a migránsok elszállásolva, mely városrészekben? Van-e probléma az éjszakai biztonsággal ezeken a területeken? A helyzet az, hogy már sötétben mennénk vissza a lakónkhoz, mert szeretnénk az esti Angyalvárat és a Pincio-dombot megnézni.
A milyen szokott lenni az idő kérdésre, ITT találod a választ.
Át lehet váltani éves nézetre is, abból annyi az érdekes, hogy november a legcsapadékosabb hónap Róma környékén, ez nagyjából megfelel nálunk a május csapadékosságának. "Májusi eső, aranyat ér!" - tartja a népi mondás, nem véletlenül, mert az a legcsapadékosabb időszak nálunk.
Abban az esetben, ha csak szigorúan a számokat nézzük, azt jelenthetné, hogy minden 3-ik nap esik az eső novemberben, de az időjárás nem így működik, csak a statisztika.
Indulás előtt nézz meg pár előrejelzést, átlagold azokat, és akkor már pontosabban tudhatod milyen idő várható.
(Nézd meg a budapesti előrejelzést is, mert lehet mire hazaérsz gyökeres változás lesz az időben, ne érjen meglepetésként, hogy pl. kellemes, őszi időben indultál és havazásban érsz haza!)
72 órában inkább Rómát fedezném fel, esetleg a leghíhíresebb "romkertet" nézzétek meg. Egy 15€ körüli kombinált jeggyel a Palatino-Foro Romano és a Colosseo megnézhető. Novemberben korábban zárnak, ezért 2 1/2 nap elmegy rá. Érdeklődési kőr teherbirás, és kint töltött idő függvényében dönts további múzumokról úgy hogy utánanézel mit rejt pl. a Musei Capitolini, a Castel St. Angelo, vagy a Galleria Borghese, esetleg a 4 helyszínes Nemzeti Múzeumok együttese. Lehet hogy napi 2-3 közlekedési jegy is elég lenne, de ahhoz átgondolt utvonal-és prgterv kellene. Ha mégis RP mellett döntesz, kint ráérsz megvenni.
Bármilyen idő lehet,voltam már kellemes napos időben, és szemerkélő esős novemberben is. Keresőszavakkal itt a fórumon, neten mindent megtalálsz, youtube és google is a barátod. Jó készülődést!
Általában a legdrágább belépőkre szokták felhasználni az RP "ingyenes" belépőit, úgy mint Angyalvár, Borghese, Palatino-Forum-Colosseo hármas. Szerintem nem kell itthon megvenni. Többször voltam novemberben, mindig kellemes, napsütéses idő volt nappal 20 fok körüli hőmérséklettel, de azért eső lehetséges.
Lehet elcsépelt a kérdés, viszont könnyen megválaszolható. Szerintetek ár-érték és természetesen élmény arányban melyik két múzeumra érdemes "ellőni" a két ingyenes múzeumbelépőt a Roma pass 72 birtokában?
Magyarországon is meg lehet vásárolni a kártyát, ha jól látom. Érdemes ezzel itthon foglalkozni, vagy a Termini melletti szállásunkhoz legközelebb eső trafikosnál vegyem inkább meg?
November közepén kb. milyen időjárásra készüljünk fel?
Szeptember 14 től 19 ig Rómában leszünk ! Ryan airrel érkezünk.
Szállást valszeg bookingon fogunk keresni de ha van tippetek akár airbnb vagy kanapészörfre arra is vevő vagyok.Szállással kapcsolatban a legnagyobb elvárásunk hogy a szobához saját fürdő wc járjon .
A sok érdekes látni való mellett ha lenne mód kimennénk egy foci meccsre vagy legalább a stadionokat megnézni. hol lehet utánna nézni hogy lesz adott időben hazai meccs ?
Na közben megjártuk, borzalmas bérelt csotrogányokon, a Róma-Ostia Antica távot oda-vissza. Ostia Antica jegypénztárbódéja melletti bódé mellett van ingyenes biciklitároló :)
Tegnap megjöttünk. Catella tényleg nagyon meleg volt. Nem sikerült találkoznunk, "kicsit" váratott magára a gép indulása. Bár az utolsók között szálltunk fel férjemmel, a helyed még üres volt. Később meg bealudt az egész sor, nem volt szívem felkelteni őket ahhoz, hogy én kijöjjek az ablaktól.De ami késik nem múlik, megyünk mi még Rómába. Írok majd a szenvedélyesre egy összefoglalót, a lényeg a tervek borultak ilyen-olyan indokok miatt, meleg és buszjárat. De Róma csodás volt ami kimaradt helyette kaptunk mást, nincs hiányérzetem, azt láttam amit látnom kellett.