Ha valakit erdekel, van 4 literes flakonos Castrol GTX Magnatec olajam 8000 Ft-ert.
Jelenleg 10 flakon van, a kesobbiekben is lehet szamitani ra ilyen aron.
Annyival nem mehet jobban, mint amennyivel szörnyebb lehet a hangja :))
Engem mikor csak a hátsó dob tövénél átlukadt (tipikusan itt indul a kipuffogó szétrohadása), már az a plusz brummogó hang is nagyon idegesített.
Mondjuk én lehet hogy abnormálisan érzékeny vagyok erre a zajra, a pár LE-t adó (sztem ez SEMMI), de baromi hangos ún. "sport" kipuffogókat sem tudom megérteni és tolerálni, pláne ha a kis gyökér az ablakom alatt túráztatja a fostalicskáját este 11-kor. De ez már más történet és az én egyéni problémám... :(
Szia Géza tudom,hogy ez már lefututt de eddig vizsgáltam a kérdést és nekem a hőfokmérő kb 2 km után beáll a két jelzés (Cold;Hot )kőzé és onnan nem mozdul.hát ha tudtam segíteni akkor ennyi.ja az én kicsikém meg 1 kicsit számomra darabossan jár nemtom a gyertyák mióta használodnak,de a fent említett BPR6ES akkor megfelelő viasz bele???
Japan autoba japan gyertyat, az NGK teljesen jo lesz bele, nekem volt BPR6E, most BPR6ES van. A kabel meg gyari. Cserelni akkor kell ha atut vagy kirepedezett.
Szasztok!Véleményeket várok azzal kapcsolatban,hogy milyen típusú gyertyát érdemes,és szabad berakni a szuziba!Valaki az NGK-ra,valaki a 600 pólusú Boschra esküszik.Jelenleg NGK BPR-6ES típusú van bent.De korábban kicseréltem BP-6ES típusúra,és sokkal sz@rabbul ment.Ezért visszakerültek a régi-új gyertyák.Ki milyet használ?Az egyébként tényleg komoly,hogy a gyújtáskábelt 80E km után ki kell cseréni?Mert akkor 6000ft-tal szegényebb leszek rövidesen.(jó drága)
próbálj meg lazítani 1 kicsit. :-)
ez még itt lazán elmegy szerintem és nem baj, ha egy kicsit offtopik. gondolj ilyenekre ilyenkor mint pl. közösségi szellem. ha nem megy, akkor PgDn és kész.
De jó nekünk :-)))
A magyar állam meg ba..a meg a magas adótartamát
a benzinnek amiből az utakat kellene csinálnia, helyette kerülgethetjük a kátyúkat!!! :-(((
Nem szólnak érte, de gyakrabban meg fognak állítani a rend?rök. Nekem a forgalmival volt így, 3 hónapra ideiglenest kapott az autó, és fennmaradt a régi matrica. Bpesten kétnaponta megállítottak a motorosrend?rök, mert hátul látták, hogy le van járva a forgalmi, aztán lobogtattam nekik az ideiglenest.
Nem egy nagy durranás: A szlovákok sűrűn előfordulnak a különböző helyeken a városban vásárlási céllal, és gyakran fogy el "idő előtt" a koronájuk. Több ismerősöm van, aki kereskedő/szolgáltató céget visz és elfogadja tőlük a koronát 5 Ft-ért. Én pedig ha tankolni megyek (havonta 1-2 ízben) előtte felkeresem ezeket a kedves ismerősöket és 0 Ft felárral veszek egy keveset, ami elég 1 tankhoz.
Köszi. Nekem túlKomárom esik a legközelebb (kapunktól 31 km.) Kb.6 éve voltam utoljára még a Wartburggal. Anno megérte, mert km elszámolásra kaptam a költségtérítést és senki nem kérdezte, hogy hol tankolok, ugyanis hivatali célra használtam a gépet.. Úgy emlékszem akkor kb 30 Ft-al volt olcsóbb a nafta, igaz vittem olajat mert a MOL mintaboltja útbaesett.
Mi van olyankor, ha a rendszámtábláról lekopott a zöldkártyához tartozó matrica nagy része a magasnyomású mosó miatt? Pótolják azt ha kérem, vagy nem szólnak érte ha elmesélem, hogy 2 hónap alatt lekopott? :)
Tlantos:
Nyertél, aszonták, vigyem be a zöldkártyát, és akkor korrigálják. Ja, és beírják a helyes rendszámot is. Merthogy még a régin fut...
Azon még gondóxom, hogy a Jimny papírjait úgy, ahogy van visszaküldöm, hogy nekem nincs SUZUKI JIMMY típusú autóm.
:-)
Az se biztos, hogy jó, ha éjszaka, tök' kihalt határátkelőn próbálkozik az egyszerű halandó, mer' a "Miaf@sztzaklacccminketilyenkoralvásközbebammeee!"-gondolattól vezérelve pikk-pakk szétkapják a kocsiját, meg a motyóit:( Át nem éltem, de láttam már ilyen gaztettet...
Anno a roman hatarorok sasoltak ezerrel a duplafordulast, ezert valtas elott es utan jart 1-1 kort a csempeszbanda. Lehet h itt is be kell vezetni, h ejfel elott es ejfel utan kell egy kort menni. Akkor legalabb nincsenek sokan a hataron. ;)
Összegezve:
- legutóbb (múlt hétvége) 31,4 SKK/liter volt a 95-ös (legrosszabb esetben is 191,5.-Ft/liter;
- lehetőleg Slovnaft kút, de sokat jártam (régebben, máshol, más autóval) más Sk kutakhoz is, de sohasem volt a benzinnel probléma;
- a legggazdaságosabb a bankkártya használata, utána a SKK itthon v. a határon váltva, de határmentén elfogadják a forintot is, csak pofátlanul váltják...
- Suzival 1 tankon ~2eFt fogható, azaz minden 4. tank - az itthoni áron számolva - ingyen van.
- 1 nap egyszer lehet - kizárólag az üa-tartályban! - benzint behozni a vám megfizetése nélkül; korábban (most?) figyelték a vámosok, és napi 2. alkalom v. kanna -> vámfizetés vagy go back.
üdv.
Hellau! Ne legyé' má' offtopic itten a benzinnel!!!!!!!!!!!!
OFF (tessék): Ha legközelebb látom, megnézem a MOL-logós tartálykocsi honosságát, miközben az üa-t fejt le a Slovnaft kúton - én meg idegesen pettingelek a sorban:(
Ja még annyit (azt' utána ON:), hogy többen "Az a titka szlovák benzinnek, hogy 98-ast kell tankolni, mer' az felel meg az itteni 95-ös minőségű (oktánszámú) benzinnek!" hiedelemben hisznek és vallják, szvsz marhaság.
ON: A Suziban vó't, kiválló állapotú/tulajdonságú ugyanakkor bagóért elvihető, előbb reklámozott rádiósmagnómra nincs jelentkező?!
Jobb helyen ingyen csinálják. Kérdezd meg a Hollóst. Léptetőmotoros (ISC) rendszerű szabályozás a későbbi kiadásokban van, általában úgy lehet megismerni, hogy szürke a szelepfedél.
Ahham, köszi. Tesztelést még nem próbáltam de megkérdeztem és a top autonál 6+fa-ért dugják föl gépre... :-/ és akkor még hozzá sem nyúltak. Tehát azt mondod, hogy az alapjáratvezérlő motor nem lehet hibás?
Nálam nem volt olyan súlyos, max. 7,6 volt akkor télen a fogyasztásom. Nyáron 5 körülire ment le, persze akkor nem is volt ilyen pörgés. Hollósék azt mondták, hogy "kb. 5-6 mp-ig természetes, ha 1500-1600-on marad a fordulat gázlevétel után. Így van megépítve a Suzuki és más autó is. Célja a rángatásmentes átmenet." Persze ez a váltást is megnehezíti, mert nagyobb a különbség a hajtó és a hajtott fogaskerék ford.száma között. Szóval, konkrét tanácsot nem tudok adni. Azért nem ártana elvinned egy tesztelésre márkaszervizbe.
Ha jól tudom akkor a hazai kutak jórésze Szlovák finomitóktól veszi a benzint csak mindenki maga adagolja.
Kivételek vannak pl: Shell V-Power Racing az németektől jön, az OMV összes benzinje pedig Schwehátról.
A MOL nem csak a Slovnaft kútjait vette meg, hanem a finomítóit is. Pl. Pozsony mellett van egy nagy Slovnaft finomító, ahol volt alkalmam már járni. Ez mondjuk nem zárja azt ki, hogy a határ menti kutak magyar benzint kapjanak, de azt sem, hogy a Slovnaft finomítójából a Slovnaft kútra MOL feliratú tartálykocsi hordja az üzemanyagot.
"A mol megvette a slovnaftot, es az osszes kutat sargara festettek." -> Pontosan így van +adalék: a mai napig MOLos tartálykocsik horják oda az anyagot. Szóval szvsz nem rosszabb az anyag, mint a magyar MOLos.
Nekem is jelentkezett hasonló probléma, de csak időnként. Leírom, amit tudok. A '95-ösben még nem léptetőmotoros az alapjárat szabályzás. Kb. 5 mp után vissza kell állni a normál alapjárati fordulatnak. A szerviz nem talált semmit (tec-1-gyel). Azóta vajúdik a megoldás, mert csak ritkán jelentkezik ez a probléma, ezért kíváncsi vagyok mások véleményére.
Tegnap megkérdezte egy barátom, hogy ha egy néhány éves használt autót kellene vennie olyan egy év időtartamra, akkor az Opelt, vagy a Suzukit ajánlanám. A Suzukit ajánlottam...
Sziasztok!
Kérdésem lenne hozzátok: kb egy hónapja iszonyatosan sokat fogyaszt a zöld sárkányom (95-ös Swift 1.3 glx). Kb tudom is hogy mi lehet a baja, de a véleményetekre nagyon kiváncsi vagyok. Szóval az alapjárat indokolatlanul magas főleg a piroslámpáknál érzékelhető ez, mert szinte üvölt a motor. Amikor talán kicsit melegebb volt (pár fok pluszban) akkor nem csinálta, de most megint nagyon. Most 8-9 liter eszik, ami nagyon sok! Úgy hallottam, hogy ez az un.: alapjárat állító motor hibája lehet. Ti tudtok erről valamit? Hol lehet ezt megcsináltatni rövid időn belül? Köszi mindenkinek!
Kíváncsiságból megnéztem a MOL honlapján, hogy a MOL-os tankolókártyám használható-e Szlovákiában:
"Használja a MOL Arany és Ezüst Kártyákat a szlovákiai Slovnaft teljes hálózatában! A romániai MOL-hálózattal együtt már több mint 700 töltőállomáson használhatók kártyáink a régióban."
Sz'asztok! Tegnap nem voltam, de visszaolvastam és...
ugyörgy: A Suzimba korábban én sem tankoltam Sk benzint, de miután elérte a 7e km-t (addig szigorúan, kizárólag magyar MOL), gondoltam, hogy "már nem olyan nyers a motor és nem árthat". Ez különben egy saját magam által kitalált baromság, mert a hozzánk közeli Sk kút MOL benzint forgalmaz, így szerintem nem lehet különösebb minőségi különbség. Ezt alátámasztja az is, hogy nem egy ismerősöm szinte 0 km óta kijár tankolni a gépével és smmi gondja. Vannak viszont olyanok, akik azon a véleményen vannak, hogy gyengébb a Sk benzin, mert többet eszik a kocsi. Nem t'om, lehet hogy így van, de én még nem tudtam ezt lemérni. Amit viszont Cs Géza írt a bankártyás vásárlásról, az szóról-szóra igaz. legutóbb 5,70.-Ft volt így 1 korona (Persze aki javarészt 5,00-ért szerzi (én:), annak ez nem "játszik").
@Agi521: A poliformos burkolás, persze csak annyiban burkolás, hogy a magnótest alja alá tettem (plusz a két szélen 2-2 cm-t felhajlott). Korábban is az volt és azóta is kicsit meleg a magnó műa. előlapja. ...ja, Ózd meg az anyós... most ő jön:( Ha hegy nem megy Mohamedhez...
Tényleg, nem érdekel vkit egy újszerű állapotú, alig használt Philips RC169-es rádiómagnó mélyen áron alul?
Cs Géza: Nem, határozottan nem "esik" a hőfokmutató, az általad vázolt szituban.
És végül - igaz így is kibi' hosszúra "nyúltam" -, DE -> középső szellőzőrostély kiszedés? Senki többet harmadszor?!
Ja még annyi, hogy van van 4 db eladó vadi új, NGK BPR6ES gyertyám, mert potyára vettem meg őket. Nekem egy ideig nem kell, tehát kedvezményes árért elvihető. Ha valakit érdekel szóljon.
Ezt mar en is bebuktam 1x. Kb egy hetig erzodott a szaga. Tippem szerint valamelyik bevkpban az auto ala fujta a szel a reklamszatyrot, aztan a meg forro kipufogocsohoz hozzatapadt, innen egyenes ut vezet a raegeshez.
Érdekes dolog történt velem. Leírom ide, hátha valaki egyszer így jár.
Napok oda, ha több, mint 10 percet mentem az autóval egyfajta égett gumi/műanyag szag csapta meg az orromat. Már bent az utastérben is, de kiszálláskor még erőteljesen érezhetően.
Kicsit megijedtem, hogy mi is lehet. Gumi? Valamelyik kábel ég? De akárhogy szaglásztam körbe az autót nem tudtam lokalizálni hogy honnan jöhet ...
Tegnap végre sikerült eljutnom egy helyre, ahol rá tudtam állni egy aknára, hogy alulról is megnézhessem a dolgot. 2-3 percnyi vizsgálódás után rájöttem a megoldásra.
Egy nylon zacskó ragatt a kipufogóra és az égett el szépen lassan, és ez adta a bűzt. Nem tehettem mást, mint szépen levagdostam a még kilógó részeket, a többi meg majd leég magától.
Be kell valljam megkönnyebbültem rendesen. És ami a vicces beszélgetve egy másik Suzukissal erről kiderült, hogy Ő is járt már hasonlóan. Talán ez valami "tipushiba" lehet ...
Tudom hogy a téma (fűtés) lefutott de gondoltam leírom az én tapasztalatomat is.
Röviden ugyan az a helyzet mint a tiednél.
De szerintem ez nem hiba!!!
El is felejtettem emliteni :
van egy garnitura sportules + hozza valo hatso ulesek. Hasznalt, de hibatlan, a fapad uleseknel sokkal jobb. Arfolyama 50000 Ft. Igeny eseten 4 ajtokarpit +7000 Ft (a muanyag reszei fekete szinuek, 99-es gyartasu autobol szarmazik)
Tipp : s Swiftet bevettek a szabalyozatlan katalizatorral ellatott kalapba, igy nem jar kedvezmeny. A Jimnyre meg ban.
Reklamalni, mert a Swift szabalyozott katalizatorral van ellatva 7500 a zoldkartya, es nem 5500.
Ja, es dugjak meg, mert a 6 ev vagy folotti autokra mar csak 1 evre adjak, es ezt evjaratra szamoljak (vagyis a 2002 dec 30-an atvett auto 2003 jan 1-en mar 1 eves)
Köszi szépen. Lehet, hogy én is közreműködök majd a műtétben (majd ha az idő jobbra fordul), úgyhogy majd akkor is kérdeznélek ha netán megakadnánk valamiben.
Meg tudjátok mondani, mi az oka, hogy a '98-as 1,3-as Swift súlyadója (elenyészően, de) magasabb, mint a nála 100-150 kilóval nehezebb '99-es Jimny-é?
Az eredeti gyari kabelkotegben benne van, ui a vezerlo computer egyik inputja a fordulatszam. Ugyanazt a 3 csatlakozot kell visszatenni az uj muszerfalba amiket a regibol kihuzol.
Cs_Géza!
Kösz a segítséget. A fordulatszámmérő elektromos ugye? Nem tudod, hogy ki van-e építve? Ha kivan, milyen csatlakozót kell keresni (hogy néz ki)?
Krajczi76 válasz erre | adatok | e-mail 2003-02-19 16:29:29 (1880)
Sziasztok!
Bár ez nem tartozik szorosan a fórum témájához, de ha már szóbahoztátok, leírom, amit ma olvastam a frissen megjelent Autópiacban.
3.o.: Kémfotó e Swift-utódról. Nagyon hasonlít az Ignishez, de "...azért néhány változást végrehajtanak a kocsin: nagyobb lesz a hátsó túlnyúlás, s ezzel párhuzamosan nagyobb hátsó oldalablak kerül a karosszériába, valamint megváltozik a hátsó lámpák és a lökhárítók formája is... A 3,62 m hosszú eredetihez képest 15 cm-rel hosszabb lesz" De a cikk szerint ez lesz az Opel Agila utódja is... Ez érdekes.
(AP 03/5.)
Nem kavartal, a CRX amihez eddig szerencsem volt futes javitasilag, az mindkettot csinalta, azaz terelo+csap. Ennek ott van ertelme, h ha hirtelen atvaltunk forrorol hidegre akkor ne csak szep lassan valtozzon a kifujt hofok. A suzukiban csap biztos h van, latvanyos a kulonbseg a nyitott es a zart allapot kozt pl. a bemelegedesi idok kozt.
Hali. Halkan megjegyzem, legjobb tudomásom szerint a Szuziban és a többi új autóban is a "fűtéscsap" tekergetésekor már nem egy valódi csapot nyitunk, ill.zárunk, a víz állandóan keresztül áramlik a fűtőradiátoron. De, van egy terelő lamella, amit mozgatunk, hogy jön a meleg, vagy nem jön, ezzel tudjuk szabályozni. A régi autókon ( Dália, Wartburg, stb., még valóban ha hirtelen kinyitottuk a fűtést, akkor visszahülhetett a víz és a mutató lejjebb mehetett látványosan, a mostaniakban a menetszél vagy a venti növelheti a hőelvonást.)
Az okoskodás próbája: ha menet közben hirtelen letekerjük, vagy lehúzzuk a fűtéskart, egy pillanat hideg levegő jön. Vagy fordítva is igaz és ugye a hőátadás (radiátor felmelegedés és kihülés) ilyen gyorsan fizikailag nem megy végbe.
Az okoskodásom forrása: Bratincsák György az Autóklub főmérnőke.
elnézést, nem akartam kavarni. üdv.Gyuri
Valtozo, attol fugg, mennyire melegszik at az auto belseje mire odaerek. De mindket esetben produkalja magat. Egyebkent hajlamos vagyok en is a hidegre fogni, viszont most nem lenne jo egy termosztathibaba belefutni. (1x halt meg a futes a CRXben, 70 km alatt total osszefagytam pedig csak november volt)
Úgy értettem, hogy addig is tökig rá van-e adva a fűtés, amíg odaérsz, és így kezd lehűlni a víz alapjáraton, vagy csak megállás után húzod rá teljesen.
A termosztát érdekes jószág. Én azt vettem észre, hogy a motorom később melegszik fel, mint tavaly. Ez így elég szubjektív, ezért összehasonlítást végeztem a kollégám új autóját is bevonva, hideg motorral indulva, egymás mögött menve az ő hőfokjelzője magasabb hőm.-t mutatott egy bizonyos út után. Pedig amikor ősszel a hűtőfolyadékot cseréltem, megfigyeltem, hogy egy darabig tök hideg volt a hűtőben levő víz, azaz a termosztát jól zárt. Lehet, hogy csak a gyártási szórás okozza az eltérést.
Jol tudod, tenyleg a belso vizkorben van.
A fek melegedesehez: nyugodtan megallhat fekezessel, ha baj van, ugyis olyan forro, h azt nem befolyasolja egy fekezes, ha meg nincs komoly gond, akkor sem jelentos az 1 fekezes holeadasa. Viszont nem direktben a tarcsat/dobot kellene simogatni (az tenyleg forro lehet egy fekezes utan is) hanem a felnit.
Geza!
Kérdés, hogy csak akkor adod rá a teljes fűtést, amikor áll a kocsi és alapjáraton megy a motor? Ha igen, akkor egy kicsit visszahűlhet a víz, mert átadja a hőt a radiátornak.
Lehet, hogy tavaly nem ilyen hideg volt a külső levegő, amit állás közben keresztülpumpálsz a fűtőradiátoron, ezért nem tűnt fel a fűtés okozta hűtés.
Én úgy tudom, hogy a fűtőrendszer a termosztáton "belül" van, tehát a motorblokktól közvetlenül jön a víz a fűtésbe. Ha nem így lenne, csak a termosztát nyitása után tudna melegíteni a fűtés, pedig tud kevéssé langyos levegőt is fújni.
Szóval szerintem ez így természetes.
Fék melegedésének ellenőrzése:
Jó próba a hosszú futás utáni leállás, majd a féktárcsák/dobok tapintása, csak egyet felejtettetek ki: Fékezés nélkül kell megállni.
Motorfékkel lassítás, majd kigurulás, esetleg igen lassú tempóról fékezés.
A termosztat kinyit, meg be is zar, normalis ido alatt bemelegszik az auto, ha megyek a kocsival, akkor nem hul ki, autopalyan sem, csakis akkor, ha a minusz jonehanyban erosen megy a futes + alapjaraton jar a motor es allok. Ket dolog lehet: vagy visszahutom az eros futessel, vagy tul lassan (keson) zar a termosztat. Emlekeim szerint tavaly nem csinalt ilyet, azaz inkabb fogom a termosztatra, de nem vagyok biztos benne.
Geza!
nekunk ha bemelegedett all mint a covek kozepen!
multkor kapcsolgattam a klimat is, akkor sem valtozott. *persze tudom sok koze nincs , csak ugy mondom*
az Astran latszott (2 hete eladtam) felmelegedes uzemben, hogy mikor nyit a termosztat.olyankor picit lejjebb ment a mutato, aztan vissza kozepre. ilyenkor aramlot be a hutobol a hidegviz -ha jol sejtem.
termosztatod jo, szerintem allo helyzetben , ha nincs menetszel mitol hul vissza? inkabb melegedni kellne, nem levegos? csorgedezest nem hallassz? *asszus eleg okitos lett a hangvetel, pedig Te sokkal szakibb vagy mint barmelyikunk :-)
Sziasztok!
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni Tőletek! Autókereskedések átvizsgálásával foglalkozom, az értékesítés és a szervíz területén. Megpróbáljuk javítani a kiszolgálás és a javítás minőségét. A vizsgálatainkból a tulajdonos és az ügyfél egyaránt profitál.
Arra kérnélek Benneteket, hogy küldjetek egy 10 pontos listát, ami a Ti szempontrendszereteket tartalmazza. Írjátok le címszavakban, hogy mi a legfontosabb Nektek egy javítás/autóvásárlás során, melyek azok a tényezők, amelyek a legjobban befolyásolják a véleményeteket. Ha csak öt jön össze, az se baj!
Az email cím:info@propert.hu
Most en kerdezek: Nektek is visszahul a motor, ha alapjaraton jar es kozben a futes nagy teljesitmenyen megy? Mostanaban eleg sokat, szinte naponta-ketnaponta kell varnom 5-10 percet a kocsiban, es ennyi ido alatt siman kihul az auto ha nem jar a motor, ha jar, es futok, akkor viszont a viz hofoka szepen elkezd lefele vandorolni. Mintha regebben nem csinalta volna, vagy csak nem emlexem?
Valoszinuleg nem. Viszont arra szamithatsz, h jobb nem lesz, ellenben rosszabb igen. Figyelj ra oda!
(az a baj ezekkel a leiras alapjan diagnozisokkal, h a nagy tapasztalattal rendelkezok sem mindig talalnak ra a helyes okra, aki meg olyan "szakbarbar" mint en, leginkabb a sajat tapasztalatabol tud segiteni. Ezert erdemes alkalomadtan elmenni a szerelohoz, aki ranez, 20 perc alatt megcsinalja, vagy hangosan obegat, ha megis nagy bajt talal. En is ugy vagyok vele, h megcsinalom amihez biztosan ertek, amihez nem, ott megprobalom behatarolni a hibat, aztan viszem a szerelohoz, neki is konnyebb, hogy sejti, mi varhato, nekem is konnyebb ellenorizni a munkajat. Ha meg mindenki maga javitana az autojat, mit csinalna az a sok allastalan autoszerelo? ;) )
nem biztos am, hogy a szerkezet melegedese miatt ez celszeru. pl. a blauk elegge melegszenek!
megkozkaztatom picit meg tuzveszelyes is lehet nyaron. Ozdon brutal meleg szokott lenni :-)
Nem biztos, kisebb fekszorulas nem okoz akkora hohatast h gond legyen, nagyobb fekszorulas okozhat komoly dob/tarcsa kopast, betet (esetleg csak 1 betet) eroteljes kopasat, gumikopast, de akar csapagyszorulast is, valamint megno a felkolaj felforrasanak, ezaltal a fekhatas megszunesenek veszelye. Ezt eszre lehet venni a teljesitmenycsokkenesen, fogyasztasnovekedesen es a felni eroteljes melegedesen is.
Erdemes megnezetni, mert ha a fektarcsat/dobot a szorulas miatt szabalyozni kell, az eleg sokat levesz az elettartamabol.
Krisztian! Egyet meg tudsz nezni te is konnyeden: megy par km-en vagy par tiz km-en at folyamatosan (nem a varosi araszolassal), aztan megallsz, es megnezed a felnik homersekletet (ovatosan hozzaersz). Ha forro, es a kezed nem tudod rajta tartani, akkor baj van, sos szerelohoz vele, ha csak epp langyos vagy hideg, akkor folyamatos fekszorulasod nincs (idozits egy szerelolatogatast hamarosan, de nem eletveszelyes). A ket hatso kerek biztosan hidegebb mint a ket elso, de paronkent kb. egyformanak kellene lennie.
Mindenkinek! Feket, kormanyt csak szakember javithat! Vegszukseg eseten (ejszaka az ut szelen, stb) megbontani, kipucolni hazilag is lehet (ha megvan hozza az alapveto ismeretanyag es gyakorlat), de nagyon odafigyelni az osszerakasnal, es fokozott ovatossaggal eljutni az elso szereloig!
Mindenkit hazavarnak...
Ha ez az oka, akkor néhány kilométer után a keréktárcsád fékezés nélkül is melegszik. Szintén fékjavítás a megoldás. (Nekem egy alkalommal az off Uno-n sikerült a dísztárcsát meglágyítani ilyen hibával.)
Elofordul, de akkor alapvetoen mindig kellene visitania (feluvegesedik) vagy mely hangu, surolo jellegu hangjanak lennie.
Fekbetet cserekor meg szoktak takaritani es meg szoktak jaratni a munkahengereket es a fekszerkezet mozgo reszeit, mert az uj betet vastagabb, es a dugattyu, valamint a feknyereg nem ott jar, ahol eddig. Ha ez elmarad, abbol adodhat kisebb-nagyobb fekszorulas, aminek aztan valtozatos jelei tudnak lenni, a betet es a dob/tarcsa allapotatol, valamint ezer mas tenyezotol fuggoen. Szvsz ha nem reg volt cserelve a feked, vidd vissza, nezzek meg, ennyit egy lelkiismeretes szerelo vagy korrekt szerviz meg kell h tegyen ingyen, garanciaban, az altala javitott reszre vonatkozoan.
A csikorgás inkább fémes jellegű, én is arra gondoltam hogy a fékpofák nem mennek vissza a helyükre és hozzá érnek a tárcsához.
Lehet ennek valóságalapja?
Igyexik az ember, meg aztan ragad ez, mint a kosz. ;)
Milyen jellegu a csikorgas? Fek? Gumi? Szinten a "latni kellene" kategoria, akar szorulhat a feked egy picit es attol van, ha gumi jellegu, akkor vajon jol allitottak-e be? Esetleg padkazas, katyuba hajtas nem deformalta-e a futomuvet, es ugyan az osszetartas jo, de a kerekek nem a helyukon vannak.
Btw, feltengely gumiharangjaid rendben vannak?
Hozzád fordulok mert mint látom jártas vagy.
A kocsimon volt első fékbetét csere, a javítás után kanyarban halk csikorgás hallatszik.
Elvittem a futóművet megnézzetni és ott a kerék összetartáson állitottak egy keveset. Azóta is fen áll a probléma.
Valami ötlet?
Kis segítséget, vagy inkább ötleteket szeretnék kérni. Fékezésnél nagyon halkan mintha sípolna a gépsárkány kb. 2 hete. Viszont nem mindig csinálja, és elég halk is (szóval nem az a durva fék sípolás), de úgy vettem észre, hogy a fékezéssel van összefüggésben. Az irányát nem igazán tudtam megállapítani. :( 4 éves, de csak 13k van benne. Gondolom ennyi km után nem kopott még el a betét :) Szerintetek mik lehetnek hibaforrások? Thx előre is!
Nagyjabol es egeszeben igen. A bankkartyadat kibocsato banknal kerdezz ra h a kulfoldi vasarlasokat milyen arfolyamon szamitjak at, az enyemnel deviza kozepen. A kuton mindig (2x probaltam) veteli arfolyamon valtottak, 6 korul, a bankkartyas vasarlasokat 5.8 korul szamlazta a bank.
Meg egy aprosag: ha bankkartyaval fizetsz kulfoldon, az atvaltasi arfolyam a banki kozeparfolyam, ez valahol 5.8ft/sk korul van. Ez a kulfoldi bankautomatas keszpenzfelvetelre nem igaz, ott par szaz ft kezelesi koltseget vonnak le!!!
El kell ballagni egy bontoba, venni 10kert egy fordulatszammeros muszerfalat, jo hozza a fiatalabb peldanye is, ezt beletenni es orommel hasznalni. Ja, vasarlaskor kerni hozza a 3 db zold kotonos muszerfalvilagito izzot + foglalatot is, a nem fordulatszammerosben ui. csak ket darab van! (ha mar csere van, erdemes az osszes izzot ujra cserelni, ne kelljen emiatt esetleg ujra megbontani par honap mulva)
Tudom hogy nem tőlem kérdezted de...
A 95-ös benzin 29.20-29.80 korona között mozog.
Lehet koronában és forintba is fizetni.
A koronát mindig máshogy váltják kb.5.80-6.10 között mozog.
Szia hazard !
Melyik SK kúthoz érdemes menni, van-e 95-ös náluk, mennyi az ára, mivel lehet fizetni (korona Ft, euró, bankkártya , a kinti MOL olcsóbb-e, mint itthon ??? Ha lennél szíves tájékoztatni. Nekem is hasonló embléma van a hűtőrácsomon, de eddig csak MOL benzint tettem bele és csak 95-öst. köszi és üdv. Gyuri
Egy ismerősöm nevében írok.
8 éves, 4 ajtós (lépcsőshátű) Swiftjük van (1.3), és nincs benne FORDulatszámmérő. Létezik ennek a kocsinak fordulatszámmérős változata? Úgy tudom igen. Ha igen, különösebb gond nélkül be lehetne tenni a fentebb említet autóba egy fordulatsz.mérős műszerfalat?
Esetleg csinált már valaki hasonló műtétet? Egy komplett műszerfal kb. mennyibe kerül bontottan?
Én egyszer tisztességesen végignéztem a műszerfal alját, az oldalsó burkolatokat, valamint a középkonzolt. Beraktam egy marék patentot meg csavart, és a zörgések egycsapásra megszűntek:)
Csak az. ...meg a magnó, ami nem is csoda, mert nincs lerögzítve hátulról, csak be toltam (egy vékonyabb poliformszerű lappal burkolva) a keretbe, de a keret sem illeszkedik pontosan:(
Szóval csak a jobboldali középső rostély zörög, de az is lehet, hogy csak azért mert arra tettem rá azt a nagyon büdinger Ambi-pour tekerős illatosítót. Du. ki is vágom a kocsiból, hátha túl "súlyos" teher a "nagyon masszív" rostély számára:(
A zörgések szinte mindegyike orvosolható egy jól felaprított fürdőszivaccsal. További kellékek: 1 jó fül meg egy közepes méretű csillagcsavarhúzó:)
komolyan csak az zörög ? nekem minden zörög... az egész középkonzol és hidegben még több helyen a műszerfal... valamint a hátsó ajtó. Egy zörgést sikerült csak csillapítanom és az a hifi keretéből jött, amit úgy oldottam meg hogy betömtem a cdjátszó fölé egy jó nagy fürdőszivacsot (rá a hűtőbordára :) de még nem okozott bajt, valszeg nem is fog mert nyáron 35 fokban próbáltam ki). Szóval ha van valakinek ötlete ilyen zörgések csillapítására az megoszthatná velem is :)
Replay: "...előjött egy aprócska, ám annál idegesítőbb zörgés a műszerfalból:( Lokalizáltam, és arra következtetésre jutottam, hogy a középen elhelyezett, bal oldali szellőző-rostélyból jön a zörgés. Mit lehet tenni? Volt már vkinek ilyen tipusú zörgése? Hogy lehet a rostélyt (ki)szerelni, a zörgést megszüntetni?
Thnx!"
Semmi?
"Közel lakok a határhoz..." -> 22-25 km, így már érthető a pancsolás.
Egyébként - ugye - minden relatív -> lakástól az Sk kútig 3, azaz három kilométert kell autóznom:)
Az igazi poen az, hogy a magyar MOL és Shell kutak is 1-1 km-rel messzebb lennének:)
Ez (és ez az összes) előnye, ha vki vmelyik északi határvárosban gályázik:(
Közel lakok a határhoz, az egyik kút 22 a másik 25km-re van a lakásomtól. A vámosok még nem vették észre a kannákat. Legalább is a 20 litereset, a kicsiért meg nem szóltak. Remélem ez a továbbiakban is így lesz!!!
Ja, ahogy alább Géza írta, a román határszakaszon manapság is ugyanúgy "működik" a dolog -> pl. újságcikkban olvastam, hogy volt olyan 1200-es Lada, ami 600 (!) liter benyát hozott be egy fordulóban.... kész időzített bomba...
Én is az Sk-ba járok, de errefelé a genya határőrök meg vámosok (éppen ki a keménylegény a vámon) mindig ellenőrzik a kocsikat és visszafordítanak a kannával, vagy fizess (nem kevés) vámot utána:(
Amúgy, ha közel laksz a határhoz, szvsz nem érdemes kannázni...
Epp ezen toprengtem.... (HT, hozzad is szol...) Vajjon nem lehetne-e egy tavaszi gyarlatogatast szervezni, es ugy idoziteni, h mar az uj modellbol is lathassunk parat, esetleg ((dupla zarojelben irom, annyira titkos vagy)) kis is probalhatnank..... Nincs veletlenul valakinek jo ismerose a gyarban, aki ezt el tudna intezni?
Fateromnak az 1.3-as 5 ajtósba van beépítve a gáz, komolyan mondom: a geppája esetében semmilyen menetdinamikai különbséget nem lehet felfedezni a benzin- és a gázüzem között -> természetesen beállítás kérdése!
Igaz, a csomagtartóba egy sporttáska is csak szűken fér el:)
Az adagoló beállításról csak annyit: egyik kollégám 1.4-es Astrája pl. benzinnel 185-öt "bír", gázzal meg 200-t...
Nekem 1.0-ás a kicsike, ha lemegy E-re ( 0-ra )
akkor még szoktam menni 60km-t, és utána még van benne 2-3 liter benzin. Úgyhogy E-nél még 6liter körűl van benne.
Én a Szlovákoknál tankolok, kb. 62-65 litert és ezzel kb. 1000-1100 km-t szoktam autózni (télen).
Atompyka, nekem kezdetektől fogva sz@r a 3-mas szinkronja. Főleg "visszafelé". Állandóan megreccsen amikor gyorsabban megyek a kelleténél. :) Igaz, normál menetben nem csinálja, csak néha. Ha hajtok, akkor oda kell figyelni, hogy rá ne engedjem a kuplungot a váltásra! :))
barci 2 dologban tevedsz... nem lesz 1.0 hanem 1.3 (93 pacis) es 1.5 os motor lesz illetve 1.3 as diesel lesz az 1.3 as motorok 4x2 hajtaslanccal lesznek az 1.5 os lesz 4x2 es 4x4 hajtasu is ebbol kitalalhato kb mit is jelent a rancfelvarrot family X :)
Ezt találtam ma!
http://www.globalsuzuki.com/concept-s/
A hazai autógyártás történetének valaha élt legsikeresebb modelljének, a Swiftnek története hamarosan véget ér. Az itthon nagy népszerűségnek örvendő modell háromajtós változatának gyártását november végén állították le, s hamarosan sor kerül az ötajtós ferdehátú és a négyajtós Sedan sorozatgyártásának beszüntetésére is. A magas építésű Wagon R+ továbbra is marad a palettán, de a közeljövőben két új modell is készül majd mellette. Az egyik a már idén megjelenő Family X, melyből 2003-ban 25 ezret, 2004-től ötvenezret terveznek gyártani. A Family 1.0, 1.3 és 1.5 literes benzines, valamint 1,5 literes dízelmotorral készül majd. A gyár másik újdonsága az a 2004-ben bemutatkozó, egyelőre csak YN2 kódnéven futó sportos modell lesz, melynek koncepció változatát Concept S néven múlt ősszel Párizsban állították ki.
Az esztergomi Suzuki gyárban tavaly összesen 82 ezer autó készült. Az új modellek előkészületeivel párhuzamosan elkezdték az üzem kapacitásának bővítését is, 2004-ben már kétszázezerre emelkedhet a termelés.
Jó szórakozást az autóhoz!
Először a szélvédő tövében lévő műszerfalrögzítő csavarokat nézd meg!
(Nekem a Swiften most a 3. szinkronja nem pipec, nem a 2. Azt ui. már cserélték...)
Gratulálok az autóhoz, sok boldog, balesetmentes kilométert!
Így első hallásra jó üzletnek tűnik.
Én tavaly áprilisban 600-ért vettem az én 1,3-as GLX-emet lejárt műszakival. Szintén öt ajtós, fehér, 94 márciusi. Majd ha már lesz tapasztalatod a fogyasztással kapcsolatban kicserélhetnénk a tapasztalatokat.
Nekem a műszerfal szerencsére nem zörög, úgyhogy ezügyben nem tudok tanácsot adni.
Fékbetét állapota?
hát sikerült találnom 1 94.05 havi metállszürke GLX 1.3 5 ajtós kivitelt.104.000 km van benne úgy látom ez fedi a valóságot de lehet a végén kiderül valami.az ára 670.000 HUF volt magánszemélytől vettem.4 új téli gumi szép a fényezés ami biztos,hogy a vezető oldali ajtó fujva volt de komolyabb törést nem látok rajta.A belseje is egész egyben van sajna a műszerfal igen erősen mozog valahol kieshetett a csavar (ha tudtok segíteni szívessen hallgatom tapasztalt felhasználok véleményét)Kb ennyi később igérem mindenről beszámolok részletessen és remélem tagja lehetek(ünk) a mi autónk családjának.
Az enyém egészen sportos lett, akusztikai tuningot kapott. :) Rohadt kipufogó... a hátsó dobnál szelel. Remélem nem komoly. Össze kéne heftelni. Gondolom nem olcsó egy új dob, főleg, ha az előtte lévő cső is kell. Nem is tudom hogy néz ki ez a kipufogó szétszerelve...
Talán ez a veszély nem fenyeget, mert időnként megpörgetem a gépet. Nemegyszer kipörgetem a motort 4-5 ezerig minden fokozatban, főleg ha kimegyek az autópályára. A fogyasztás ekkor sem emelkedik nagyon, valóban csak 0,5-1 dl-rel. Ha majd elolvad a hó, akkor többet fogok majd vidéki utakra menni, és ki fog tisztulni a motor. Ez a sok városi menet elősegíti a koromképződést. Most a hétvégén is mentem vele, ritkán vezettem 100 km/h alatt. 105-110 km/h körül mentem. Érezhetően jobb most a motor, mikor elindultam hazulról tegnap dél után.
Ne haragudj meg E.Ny., de pont' rád gondoltam az ominózus cikk olvasása közben annál a résznél, amikor az öreguras vezetésről, meg a motor időszakos kitisztásáról esett szó:)
Akkor most vagy bevállalod az időszakos motor-szétszedést, koromtalanítást; vagy felpörgeted az üzemanyag-takarékos geppádat és emelkedik a fogyid 0,5, max. 1 dl-lel:)
Pedig van, csak nincs benne izzo es nincs bekabelezve sem. Le lehet zabaltatni az autot, akar az E betu kozepso szaraig is, de akkor mar tenyleg benzingozzel jarsz! ;) (nincs ertelme, egy esetleges dugulas sokkal nagyobb szivas mint 1 nappal hamarabb tankolni menni)
Elegge "egyedi" mindegyik muszer, nekem a nem fordulatszammeros es a fordulatszammeros muszerfal altal mutatott benzinszint-ertekek gyenge hasonlosagot mutatnak.
Ha a mutató az "alsó" vonalon áll még 6 liter van a tankomban.
Elég furcsa, mer' ha kattanásig tankolok, akkor meg 1 mm-rel a max. jelölésen túl áll meg a mutató...
Kérdésem is lenne: az üzemanyagszint-jelzőn melyik az a tartomány, amikor már ildomos tankolni? Mert vészlámpát nem látok, saccra meg nem szívesen repülnék...:-))
Hétvégén belenyomtam vagy 500 km-t a gépbe, kicsit "megtisztítottam" a motort a 'pályán... meg lakott területen kívül is:) ...gondolom, azért nem fogok szerepelni az "állatfaj" topicban ("Buzi buzukis... országúton 150-nel..." stb).
Sajnos az út során előjött egy aprócska, ám annál idegesítőbb zörgés a műszerfalból:( Lokalizáltam, és arra következtetésre jutottam, hogy a középen elhelyezett, bal oldali szellőző-rostélyból jön a zörgés. Mit lehet tenni? Volt már vkinek ilyen tipusú zörgése? Hogy lehet a rostélyt (ki)szerelni, a zörgést megszüntetni?
Thnx!
Ha jól olvastam a cikkben, akkor a nagypapázás elsősorban a 16 szelepeseknek nem tesz jót. A hengerenként kétszelepes állítólag ennyire nem érzékeny. Az 1 literes is észreveszi ha egy tanknyit városban megy, de az autópálya, és az indőnkénti huzatás kiégeti valamelyest.
Megerositem. Az enyem 4 evig volt "nagyapas", utana alig birt 100 felett menni. Par Pest-Debrecen kor alatt felvette az uj ritmust, azota is ezzel jar. ;)
Ennyi kilométerrel még bőven jó. Nekem 150.000 után sincs semmi komoly problémám. Igaz csak '97-es a vas.
Egyébként jó az A5 cikkben, hogy nem érdemes nagypapásan közlekedni a szuzukival mert csupa korom lesz a HF. Ezzel nagyon egyet értek, édsapám párnapos használata után iszonyat lomha az autó aztán némi autópályázás után helyrejön.
Sok sikert az autóvásárláshoz!
Anno én is ilyen korú autót vettem. Karosszéria alapos átnézése javallott.
Ha sikerül a bolt, akkor tarthatnál egy beszámolót. Ha publikus, akkor árral kiegészitve.
Szivesen. Az A5on epp most volt egy cikk a suzukikrol, asszem ide is belinkeltem penteken, olvasd el azt is. Btw, te is, mint barki mas, tegezzetek nyugodtan, nem vagyok meg "annyira" oreg (legalabbis remelem)...
Lokharito tartovas, kerekivek, esetlegesen a serult elemek es illesztesek rozsdalhatnak, ha mar rohad, ott gond van, keress masikat. Fogyasztasa lab- es varosfuggo, nyari 5.5-6tol teli 7-8(-9 hatareset!) lehet. Alapvetoen strapabiro, eleg sokat elviselo masinak, motorikusan semmi baja nem szabad h legyen, valto (2-es szinkron), futomu atnezendo, feltengelyre figyelni!
néhány ezerrel ezelőtt valaki már ajánlott egy jó szerelőt a Suzuki Rómainál, ezért merek újólag rákérdezni up to date problémáimból kifolyólag, hogy kivel érdemes ott kaontaktálnom, ha éppen.
Fekete Wagon Speciálom van, még nincs benne 5k km, de adódódott néhány zrí.
A járgányt a fentebb említett dílernél vettem. Nem mintha ennek bármi jelentősége lenne abban, hogy a környékünkön kialakult változatos domborzatú jégmezőkön (alighanem parkolásnál) letolattam a hátsó alsó spojlert.
Szerintetek érdemes ilyesmivel a márkaszervizhez fordulni, vagy keressek fű alatt valami elismert szakbarbárt? (Maga a szoknya nem tört el, csak a rögzítő biszb@aszok némelyike hagyta el magát).
De nem is emiatt mennék szervizbe, van más is.
Illene már műsoron kívül olajat cserélnem -- eddig nem tettem --, a jobb első féltengely felől kuplungfelengedéskor valami koppanást hallok, a jobb tükrömben ideiglenes, hagyományos síktükör van egy korábbi incidens miatt, a bal hátsó (szerencsére a téli szetthez adott lemez-) felnimre rá kék kúrni kalapáccsal egy jól irányzottat az egyengetés végett, kátyúlátta futóművet kényszerülnék vizsgáltatni-állítatni meg ilyenek.
Van több suszukis is a közvetlen családomban (atya, öcs, após stb.), de szerintem mindet ott kúrják át, ahol lehet, illetve ahová viszik a kocsijukat (egyik sem a Rómaihoz).
Na akkor foglaljuk össze, mert az eddigiekben kevés volt a kohézió, most, hogy így visszanéztem.
Mi a véleményetek a S. Római szervizéről, illetve kit érdemes ott keresnem?
Spoilersérülést érdemes-e márkaszervizben gyógyíttatni? Ha nem, tudtok alternatívát?
Ha az itt felsorolt nehézségek némelyikét vagy egészét az általunk favorizált, illetve használt márka javítóbázisán kívül eső szakikkal győzetem le, érinti az a garanciát?
Ma jött meg a pépör, 1.3-as Buzukira 2003-ban 5760,- pénzt kér a budaörsi önkormányzat.
Sajna itt is csak 20% már a kedvezmény, csak tavaly volt 50%.
Ezt a papír nem írja, csak kiszámolható: a teljes díj megkezdett 100 kg-onként 800 Ft, így 7200 Ft lenne (825 kg.), és ennek az 5760 Ft a 80%-a.
Kár, hogy a környezet védelme kevésbé fontos már - úgy tűnik országosan :(
szia! elbandi007 vagyok. nálunk fehérváron megemelték a súlyadót.1.3-as az autóm,tavaly fizettem rá kb.5000 körül,most meg 7200/év.az 50% kedvezményt lecsökkentették 20%-ra. kicsit mérges vagyok,mert mindig az autósokat húzzák le.helló :elbandi007
Hi!
EGR:kipufogógáz visszavezető.
Lehet többletfogyi,mert ha az öndiagnosztikai rendszer valahol hibát észlel,akkor "úgynevezett szükségüzem funkció lép működésbe,ami a hibás jeladót kiiktatja,és helyette egy előre beprogramozott középértékkel működteti a befecskendező rendszert.Ezzel a funkcióval egy nem optimális,de időleges továbbhaladásra még alkalmas motorműködés jön létre."
Kérdés: a G13BA1-es motorszámot ma puskáztam egy igencsak japán eredetűnek kinéző Swift mocijáról. A verda 1.3-as, de abszolút máshogy nézett ki a motortér + a kocsi belső része is (ülések, műszerfal), mint a magyar Suzukik.
Mit tudtok a szám alapján a kocsiról (illetve a motorjáról)? Ez az első kiadású volt, kb. '89-es, volt benne fordulatszámmérő is.
Sziasztok! Enyém a motorteres kép.
Még az lenne a kérdésem, hogy ennek az EGR-nek az eltömődése okozhat irreális fogyasztást?
Mert elvileg ezért is vittem el szervizbe.
Az ominózus szervizt eddig korrektnek ismertem, csak pozitív dolgokat hallottam róla. Állítólag 2-3 olaj közül lehet választani náluk, és az említett Castrol is rajta van a listán, tehát kérhető; persze az ÁR egyátalán nem mindegy:(
FVF felé lehet, hogy - legalább infó szintig - elmozdulok! Köszi a tanácsot!
Szvsz a kovetkezo ket eset lehetseges:
- felnek az idegen dobozos cuccoktol, mert mar megegettek a szajukat valamivel,
- lehet h a fonok adta ki parancsba h ezzel ijesztegessek a kuncsaftokat es a ceg (persze meregdraga) olajat el tudjak adni.
Meg kellene kerdezni a FVF velemenyet az ugyrol, mert lehuzas szaga van.
ha jól tudom a súlyadót minden év _elején_ küldik ki és fizeti a júzer, tehát nem utólag, év végén.
Én pl azért nem kaptam tavaly súlyadós papírt, mert tavaly vettem az autót, és azt még az előző cég fizette.
Persze lehet, hogy állampolgári kötelességem lett volna a helyi önkormányzatnál bejelenteni a vételt...
Apropó, olaj! Cs_geza! Képzeld, milyen infót kaptam! Vidéki Suzuki Szerviz által kérdéseimre telefonon közölt válasz, a 15e Km-es szervizzel, pontosabban az olajcserével kapcsolatban: "Ügyfél által vitt olajat (ami egyébként a már agyonemlegetett Castrol Magnatec GTX 10W-40-es lett volna) az ügyfél külön kérésére beletöltjük a motorba, DE ennek tényét, vmint, hogy a motor - esetlegesen a motorolajra visszavezethető(?) - meghibásodására a garancia a továbbiakban nem érvényes(!), a szervizkönyvbe bejegyezzük!" Majd később: "...persze, ismerjük ezt az olajat, mi is használjuk, ha az ügyfél ezt kéri, ezt teszünk bele." Mostakkor ua. olaj akkor jó, ha az övék és - mitt'omén - 14 eFt a 4 liter; de akkor már nem ha én viszem, original, de csak 8 eFT/ 4 liter? Hallottál, v. hallottatok már ilyenről? Tényleg ez a gyakorlat?
A 307-et eladtam, mert építkezni fogunk. Kellett a pénz a telek megvételéhez, autó viszont kell... Így vettem egy megbízható forrásból származó Suzit. Egyelőre nem sokat tudok róla, 2 napja van meg, és azóta egy korty időm nem volt.
Vitazni nem fogok rajta, valoban azt kellett volna irnom, h a 10w vagy 15w eleg jo bele. Termeszetesen az 5w vagy 0w is belerakhato, de nem igenyel ilyen extra "tudasu" olajat.
AUE, nyugodtan beletoltheted az 5ws olajat, 4l alatti mennyiseg kell belole (~3.75 megy bele). Fekek: hat, ezek bizony ilyenek, a 307 utan (allitolag brutal jo fekje van!) szokni kell (en egy 4 tarcsas sportkupebol ultem at, szokni kellett). A tied 1.3as, szelephezag? BTW mi tortent a 307tel?
Általában sajnos így működik a hivatali börokrácia mindenhol... Fő a bevétel! Előbb kivetjük a maximumot, és ha van vmilyen kedvezményi lehetőséged, akkor azt igazold!, ha jogos az igényed majd enyhítünk...
Sok ember hiszékeny, tudatlan, öreg stb. és nem néz utána, nem érdekli stb. és fizet az első felszólításra -> és nem is kevés az így elért "nem tervezett" állami bevétel:( Ki van ez találva, kérem...
Nem szeretnék ismételten vitatkozni a csere periodusokon. De nem csak a 10W ill. 15W-s olaj jó. Ezeknek az ára biztosan elfogadhatób mint az
5W vagy a 0W. Beszurtam egy web cimet ahol autó tipustól, évjárattól stb. alapján ajánlanak olajat az autóhoz.( ARAL )
Itt a Suzukihoz 0W-15W-ig ajánlottak.
Szerény véleményem szerint ha magasabb teljesitményű és viszkozitású olajat rax bele az
csak a motor elönyére vállhat ( ártani nem árt az biztos).
http://www.schmierstoff-basics.de/forschung/schmierstoffe/allgemeines/00.html
Köszi a segítséget.
Igazából leginkább a fékekkel nem tudok kibékülni, roppant gyengének érzem a fékhatást és a nyomáspont is marha sokára érezhető, ez normális? (307-esből ültem át és nem igazán tudom, mit kéne a féknek tudnia.) Megáll az autó, csak hátha lehetne ez jobb is.
Olaj terén: a 307-es után maradt még 5w50-es Mobil olajom, azt beletehetem? Vagy vegek 10w40-est?
Kellene egy aránylag korrekt szervíz is, ahol átnézethetném. Az se baj, ha nem márkaszervíz...:-) De pl. a Suzuki Hollósról elég jókat hallottam, a cég oda viszi szervizeltetni a Suzukijait.
Áttételszámokkal kapcsolatosan nincs esetleg valakinek infója? Mivel nincs fordulatszámmérő, én meg szeretem tudni, mikor mennyit pörög a motor, ki kellene számolnom az egyes fordulatszámoknál a sebességet.
Én tavaly kaptam egy felszólítást az önkormányzattól, miszerint szabályozott kat. van a kocsiban, de nincs róla papírjuk, így vagy személyesen, vagy FAXON küldjem be a forgalmi és a zöldkártya fénymásolatát.
Fogtam magát az adatkérő levelet, úgy ahogy van visszatettem a faxba, mellémásoltam a forgalmit és a zöldkártyát, és beküldtem nekik, jócakát :)
Tedd te is ezt, nézd meg a levél fejlécén ott a faxszám, faxon is visszaküldheted.
Súlyadókedvezményt 2003-tól csak szabályozott katalizátoros autóra kapsz.
A 100ekm-nel vezszij csere volt? Vess egy pillantast a feltengely harangokra es a fekbetetekre/tarcsara is. A kerekbe 2-2,2 kozt, de lenyeg h a jobb/bal oldai egyforma legyen. Olajcsere vita most ment epp, szvsz inkabb 10-enkent, valami jo minosegu 10w vagy 15w olajjal.
Tegnap megjött a #>#<@#&{@{@#& önkormányzattól a súlyadóra felszólító határozat + csekkek, amelyben okosan megállapították, hogy az autómon nem szabályozott katalizátor van (hogy honnan vették??), és ez alapján számolták a díjat.
Megnéztem a zöldkártyámat, amin pedig szerepel, hogy szabályozott a katalizátor, így kedvezményes a súlyadó, "csak" be kell menni az önkormányzathoz, sorbaállni, lefénymásolni a forgalmit, zöldkártyát, megint sorbaállni, kérni új határozatot, új csekkeket. Még nem tudom mennyivel olcsóbb így.
Szerintem szomorú, hogy eleve magasabb díjról állítanak ki csekket, és ha nem tetszik, menj be, mutasd be, és akkor kapsz kedvezményt?
Ha olvastad az elöző hozzászolásokat akkor látos, hogy elég sokat vitatkoztunk rajta hogy mikor kell cserélni olajat. Régebben 10ekm mostanában 15ekm a csere periodus.
Ha a 100ekm-es szerviz meg volt (gyözödjél meg róla hogy tény meg csinálták!!!, nem elég hogy a szervizkönyvben be van írva)
A keréknyomás függ hogy mekkora terhelésel ( csomag+ személyek száma), de az ajánlott 1.9-2.1 bar
- 1.3-as Swift Sedan (97-es) váltóáttételezési arányszámai, végáttétel (nem találom a gépkönyvben! Csak én vagyok béna, vagy tényleg lehet, hogy kihagytak ilyen alapvető dolgot?)
- A 155/70 13-as kerék esetén mekkora légnyomás szükséges valami emberi mértékegységben (tehát amit a légkúton mutatnia kell a műszernek)? Ezt írja ugyan a gépkönyv, de számomra sajna nem világos mértékegységekben.
- Milyen időközönként érdemes olajat cserélni, átvizsgáltatni? 100 ezer km-t futott, a 100 ezres szervíz megvolt.
Az EGR szelep ahogy itten irva vagyon, a kipufogó gázt vezeti vissza. Ennek megfelelően, főleg, ha egy kicsit jobban eszi a motor az olajat, elszennyeződhet. Mivel a vezérlés számol evvel is, és ha az eltömődés miatt nem működik rendesen, akkor a motor nem úgy működik, ahogy az elektronika vezérelné, emiatt nem tudja a szerinte ideális körülményeket beállítani.
Ez általában egy léptetőmotor, amivel szabályozzák, hogy mennyi gáz kerüljön vissza. Hogy a Suzukinál mi, azt nem tudom, az Opeleknél tutira léptetőmotor. (Az Opel ECOTEC motoroknál ennek az eltömődése miatt pl. rángat a motor.)
Ha jól veszem ki a könyvből,ez valami EGR modulátor szelep nevezetű szerkentyű.
"A kipufogógáz részleges,szabályozott visszavezetésének célja a nitrogénoxid kibocsátás további csökkentése az égési hőmérséklet korlátozása révén."
Ha ezzel valami gond van,járó motornál világít a CHEK ENGINE.Diagnosztikai hibakódszáma:51.
Ha nap közben nem derülne ki pontosabban,hogy mit és hogyan csinálja,este utánanézek.Most go arbeiten.
Az injektor halalan kivul az enyemnek is csak "sztenderd", kopasos bajai voltak (fekbetet, vezszij, stb), igaz meg "csak" 7.5 eves. Nalam bizonyitott, voltak ketsegeim, de amit kibirt, es bir a mai napig, az alapjan megfelelonek talaltatott (meg igy, egy injektorhibaval is).
Üdvözletem!
Tény, hogy én is azért maradtam Suzuki Switnél mert 0 hiba, 0 javítás, 0 szerelő 9 év alatt. Modták, hogy "csak egy Szuzukid van Öregem?!".
Ez a topic és a lakóhelyem alkatrészkeresgedői (akiknek tele van a tö.... a Suzukival, mert csak az olajszűrő, légszűrő, gyertya és fékbetét fogy, és tönkremennekhamindenladaskodatrabanthelyettsuzukilesz.) adták az utolsó lökést az 1.3 16V-hez.
Tényleg, tud valaki olyan emberről aki kétségbe van esve, mert igazán rossz, javíthatalan a Swiftje?
Helló Topika1! Nem lepett el a hó, csak nem a Suzuki oldalakat látogattam. A hóból is megártott a sok, ezért kiástam az autót, miután elállt. A hó önmagában nem akadály, csak kellemetlen. Pesten csak néhány napig okozott gondot. A főutak már másnap majdnem szárazak voltak.
Természetesen érdekel még a veszprémi huzatos cím. Köszönöm segítséged.
Itt azért említettem meg a régi 120-as Skodát, mert annál már az új fejlesztés is nagyságrendekkel jobb. Nekem kevés gondom volt a régivel, de tizede se lenne az újjal. Elvileg a mai technológiával rossz autó nem készül. Itt csak az ár, és a forma a döntő elvileg.
Lya, akinek van pénze, az tud válogatni, ... meg ajánlani. (Csak vicc volt.) Hi E. Ny., már azt hittem, felétek 198 cm-es hó esett és elnyelt. Ha érdekel még, hétfőn küldöm a huzatos veszprémi címet.
A folkszvagen gruppe es az adam opel ag ugy altalaban nem gyere be, foleg a fiatalabb modelljeik. Lehetnek barmilyen szepek, jok, okosak, lopjak mint a fene, meg dragak mint a veszedelem, egy halom presztizst kell kifizetni bennuk, ami helyett inkabb kenyelmet es/vagy minusz km-eket vennek. ;) Amugy valami japan fog jatszani asszem. Vagy egy utolso sorozatu swift ha lesz valami egetrengetoen jo ajanlat a vege fele, es akkor veszek melle jovore egy regebbi kabriot barkacsolni meg hobbiautonak.
azért szvsz ne hasonlítsuk össze a 120-as Skodát a mostani VW-s skodákkal.
pontosabban ajánlani kellene a skodát, pont hogy a régi járgányokat kell(ene) elfelejteni. Nem kevés pénzt áldozott épp erre a marketingjük szvsz...
"valamivel nagyobb autót..."
-> Skoda Octavia RS 1.8T Combi; tágas, kényelmes, megbízható, mellesleg 180 lovas...
Potom 6,7 miller, de megéri:)
...de nem az E.Ny. által vázoltak miatt:)
"Teny, h nincs veluk sok gond. Epp emiatt vagyok gondban: lassan le kellene cserelni vagy venni melle egy masik, valamivel nagyobb autot, de nem t'om eldonteni, mit. Megbiz6osagbol a kis swift eleg magasra tette a lecet. ;)"
Ajánlom a Skoda Fabiát. 10 évig volt birtokomban egy Skoda 120L, amiről jó tapasztalataim voltak. Viszonylag kevés baj volt vele, amíg nálam volt. Sajnos a rozsda volt az, ami gondot okozott, és emiatt kellett megválnom tőle. A Suzuki volt az egyetlen, amelyik jó áron beszámította, ezért lett Skoda Fabia helyett Suzuki Swiftem. Így utólag visszagondolva nem bántam meg, főleg a fogyasztás tekintetében.
Naja. Azert azt se felejtsuk el, h a magyar suzukik max tizevesek, legtobbje viszont nehany eves itt a topicon. Teny, h nincs veluk sok gond. Epp emiatt vagyok gondban: lassan le kellene cserelni vagy venni melle egy masik, valamivel nagyobb autot, de nem t'om eldonteni, mit. Megbiz6osagbol a kis swift eleg magasra tette a lecet. ;)
Láccik, hogy a Suzuki milyen jó autó. Olajcseréről, különféle tisztogatásokról, korábban a téligumikról van csak szó naphosszat. Nézzetek bele egy másik topicba!
"Eddig a CASTROL GTX 10W-40-t 5-ezer kilométerenként cseréltük az 1,3-as szuziban."
Igaz, hogy "...attól is függ az ember h jár az autóval", de szvsz ez a csereperiódus nagyon rövid, azaz felesleges pénzkidobás. Én igyekszem/igyekeztem kímélni a kocsim motorját, és ilyen dolgokra, mint pl. motorolaj sohasem sajnálom a zs-t, de a fenti tipusú olajjal exrtém használattal is min. 10e Km-t mentem két csere között. Hidd el, bírja... Szintetikussal meg pláne fogja...
Van valami aktívszenes nyavalya, a katalizátor-rendszer része, most nem ugrik be a neve. Azt hiszem 80ekm-enként ellenőrizni kell. Nem ezt puceválhatták?
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de annál feljebb van. A motor jobb felső sarka felett van. Egy tárcsaszerű valami. Valszeg valami szűrő lehet.
Több cső is beletorkollik, illetve ki.
Sorry, de ennél jobban nem tudom körbeirni.
Nekem az evenkenti 2xi csere jatszik (~ 20k km/ev), egyebkent igaz amit irsz. Azert azt az euroakarmi olajat nem t'om valasztanam-e, inkabb vinnek sajatot.
Jelenleg epp tippem sincs mit pucovalhattak a kocsin, de a motor jobb oldalan a gyujtaseloszto van. Hogy megjavult-e, az majd kiderul.
No es szegeny olajnak van meg par parametere, ami eldonti h meddig, es milyen terhelest kepes elviselni. Nekem a gyakorlati tapasztalatom az, h az eloirt, vagy annal valamivel jobb olajjal, az eloirt vagy annal gyakoribb (figyelni az allapotot!) olajcsere hosszu tavon olcsobb es valoszinuleg a motornak is kevesbe art. (bar azt en mar valszeg nem fogom latni, de ki tudja, mindenesetre a csoda - szamomra - elmaradt.)
az új szuperkocsiknál nem azért ritkítják annyira a szervizeket (30.000km stb) mert annyira fasza a motor, hanem mert a konkurenciaharc rákényszeríti őket
Te mit vennel szivesebben: egy hasznalt, 61e km-t futott 2 eves valamit, amin 2x volt olaj cserelve, vagy egy olyat, amin mar 4x? Az enyemen 15e km-kent kell cserelni, bejaratas utan nem kotelezo, de en megtettem, mondjuk eladaskor nem szamit, a kereskedot nem erdekli, de az uj tulaj biztos orulni fog neki ;-)
Ugyanakkor milyen jol mutat, hogy "bezzeg a mi autonk (sic! ;-) ) csak 30e km-kent kell szervizbe jarjon" szoveg eleg hatasos egy atlagos sporolos olcsojanosnak. Viva la R.Thalia! :o) Jovanna, vicceltem! :-)
Most momentan nincs elottem h mi van ott, de ha budos volt akkor benzinszuro. ;) Bar a "nagy" szuroje nem ott van. Csinalj egy fotot a motorterrol, linkeld be ide es rogton megmondjuk mi az!
cs_geza:
Olajcsere: egyetértek azzal amit írtál, kiegészítve, hogy minden tavasszal célszerű cserélni, ha valaki nem megy annyit, ami a két csereciklus közti gyárilag előírt út.
Az előírt olajminőség a szervizkönyv előírásai szerint nem változott (azt hiszem min. SE, kb. 20-30 éve kifejlesztett minőség, a viszkozitással kapcsolatban meg csak egy vonaldiagram van benne, ill. annyi, hogy az 1,6-oshoz legalább 10W-30-as kell). Pl. a kollégámnak márkaszervizben először Castrol 15W-40-est tettek be, aztán már általam ismeretlen (valami Euro...) 15W-40-est. Igaz, ingyenesen szervizelik a kocsiját reklámszerződés alapján.
... tényleg, mit tisztíthattak neki, amitől megjavult?
Mint tudod (gondolom)az olajokhoz rengeteg adalékanyagot raknak. Ezek közül az egyik talán a legfontosabb az úgynevezet DD adalék.
A DD mozaik szó a Diszpergens - Detergens szavakra utal.
A diszpergen annyit tesz hogy lebegésben tartja a szennyeződéseket, a detergens pedig nem engedi összeállni a szennyezödéseket.
Minél jobb olajat használsz ( nem csak a legdrágább) annál több ilyen DD adalék van benne.
És igy annál tovább látja el az olaj a kenési feladatokat!!!
A minél többet ne úgy ércsed hogy a végtelenségig lehet növelni a DD adalék mennyiségét.
Tegnap megnéztem Tesco-ban a Castrol Magnatec GTX 10W-40 aktuális árát -> 10.339.-Ft/4 liter.
Tud vki olcsóbban Mo-n?
Tudom: Auchan, Tesco stb. nagyáruházakban akcióban 9eFt körül is meg lehet venni, de a kérdésemmel kapcsolatban nem erre gondoltam....
Azóta nem világit.
A szerelő arra a kérdésemre, hogy jelzett-e valamit a gép határozott nemmel válaszolt.
Az akksit saruját egy másodpercre se vettem le róla.
Hali!
Kövezzetek meg a kijelentésemért, de szerintem csak a szervízkönyvön módosítottak amikor előírták a 15 ezres ciklust.
Tudok olyan illetőről, aki a Ladában sem cserélt olajat és a Suziban sem, csak utántöltött. Néha a szűrőt cserélte. 150 ezerig használta és ment.
Rokon a Suzuki Samurait már 5. éve használja. Ukrán benzin, olajcsere nélkül 50.000 Km. Összeségében 150.000, vagy 250.000 lehet benne.
Az 1000 ccm rendszeresen húz maga után 800-1000 Kg utánfutót terepen. És megy a gép pedig már nagykorú (18 elmúlt).
1. Az olajcsere periodus elnyujtasa mind a kenoanyagok javulasa, mind a marketing kenyszer maitt van.
2. A korabbi automban 10e-s olajcsereperiodus mellett normal elhasznalodasu, sotetbarna olaj jott ki, az egyetlen alkalommal, amikor +2e-t maradt benne az olaj, rogton feltunoen sotetebb, csaknem fekete olaj jott ki belole, egyertelmuen a tulhasznalat miatt (annak ellenere h dragabb, jobb minosegu olajjal tortent). Marha egyszeru a magyarazata: az olaj egy ideig kepes felvenni a motor szennyezodeset, azt megkotni es nem engedni lerakodni, mikozben a viszkozitasat megtartja. Ha barmely tulajdonsaga csokken, akkor elhasznalodott, ki kell cserelni. Ha mindenaron 15e-nkent akarod cserelni az amugy 10ekm-es csereperiodusu motorban az olajat, akkor tedd, de figyelj oda, es ha megsem birja az olaj, csereld ki! Nekem a swiftben ~10k-t bir ki, sokat araszolva, dugoban acsorogva (ilyen szempontbol a teli-tavaszi idoszak a rosszabb, a nyar-osz valamivel jobb) hamarabb kipurcan, ezert 9-10k kozt cserelek mar evek ota.
Hogy mikor kell cserélni olajat az le van írva a gépkönyvben, régebben a Suzukikban 10ekm volt mostanában pedig 15ekm. Ez a +5ekm nem hiszem hogy abból adodott, hogy a motoron változtattak.
Inkább valószinűbb hogy más olajat használnak illetve olajszürőt.
(gondolok itt: régen 15W-40, most 5W-40 vagy 10W-40)
Az az eljárás hogy az olajat a nivópálcán megnézzve döntöd el hogy el van e használodva vagy semm az nem valami meggyöző.
Korábbi autódban 12ekm után ami kijött az nem írható az 5W-40-es olaj számlájára.
Inkább a felhasználási körülményekre illetve az autó tipusára.
Naszoval: most vilagit a check engine? Rogton indulas utan vagy csak kesobb? (az eltarolt hibakodot tudod torolni azzal, h az aksirol leveszed a sarukat egy ejszakara)
Na megvolt a szervizlátogatás.
A Tech 1 nem mondott semmi okosat állitolag.
A srác kipucolt tárcsa alakú szűrőt a motor jobb felső sarka felett. Fogalmam sincs mi lehetett az. Volt benne anyag rendesen. Azt mondta, hogy ettől valszeg helyreáll a fogyasztás. hát kiváncsi leszek. De majd erről csak akkor tudok nyilatkozni, ha mentem legalább 1000 km-t.
Olajat akkor cserelj ha mar elhasznalodott! 10k utan 500-1000km-enkent vedd ki az olajpalcat es nezd meg az olaj szinet! Ha mar eleg sotetbarna, dobd ki, mert "tele van". En 1x hagytam benne 5ws olajat az elozo automban 12 ekm-ig, de ami akkor abbol kijott, hat nem kivanom senki masnak.
Ez azert eleg furcsa, ui. magaban a muszeregysegben minimalis elektronika van, nagy reszuk a kulonbozo izzokhoz vezet stb. Majd megnezem 7vgn, van e a check engine-hez valami mas is, illetve azt tudom, h a sebessegjelado is a muszeregysegben van (ennek hianya szinten tud check engine-t produkalni).
Én is így voltam vele, ártani nam árthat.
Régebben Aral 15W-40-est raktam bele, azt 10ekm-nél cseréltem. Ezt kb.15.km-nél fogom cserélni.
A flakonra rá volt írva, hogy üzemanyag takarékos.
A tiednél a fogysztásban észrevettél valami változást?
nekunk a "ceges" suziban a random felvillano es elalvo Check Engine lampa hibajat a komplett(!) muszerfal csere orvosolta.(holloseknal)azota duplan konyvelunk -brrruuuhh
Én is viszonylag friss Suzukisnak számitok.
Tavaly áprilisban vettem egy fehér szinű '94-es Swift 1,3 GLX-et. Ez életem első saját autója.
A topikot már régebb óta olvasgatom. Sok hasznos tippet kaptam már tőletek.
Tudom, hogy itt a nagy többségnek az enyémnél újabb járgánya van, de biztos vagyok benne, hogy akad olyan is, akinek ilyen jutott.
Az autóval egyébként meg vagyok elégedve, szerintem első autónak tökéletes.
Sajnos az utóbbi időben nem volt túl sok szerencsém szegénnyel. Nemrégiben feltörték, jobb hátsó defekt, a múlt héten meg a bal tükrömet törte össze valamelyik autóstársunk. Persze cetlit azt nem hagyott.
Amiért irásra határoztam el magam az az, hogy ma viszem este szervizbe (Suzuki Top), ha valakit érdekel szivesen megosztom majd az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat. Az ok, a Check Engine lámpa világitása, na meg a 9 liter feletti literes fogyasztás. Remélem valamennyire orvosolni tudják a dolgot. Tudom a fogyasztás itt lerágott csont, de azért szerintem ez nem normális egy 96 elötti Suzitól. Még a mostani hideget figyelembe véve se.
Elnézést a hosszúra nyúlt hozzászólásért.
Remélem befogadtok:
Hosszabb szervizciklust úgy is el lehet érni, hogy más olajszürőt raknak fel.
Pl. az Audikon kétszer nagyobb olajszürő van mint az átlag. Ezért is hosszabb a szervizciklus.
gombfoci:
tényleg jól nyomhatod neki, ha 7,3-at eszik az 1.0-od. :-)
Ez úgy jött össze, hogy dec. 31 és jan 19 között 120 km autópálya és 350 km város, minusz 10-15 fok és rövid utak. Októberban még jó időben sok országut, kevés város 5,3 is volt.
cs_géza:
mert bar szuper kis autok ezek, de a biztonsaguk nem kimondottan az erosseguk. De hat ki akar karambolozni? ;)
Kösszi szépen, tudom, tudom. Van ám azért gyakorlatom, 22 évig oktató voltam, elmélet + gyakorlat, no meg a rengeteg saját km. Egyébbként inkább "csak" dinamikusan vezetek, nem szeretnék akadályozni senkit.
hazard:
Én úgy vagyok az olajcsere kérdéssel, hogy egy új autónak nem árthat egy olajcsere ugy kb. a bejátási km után. Ezért cseréltem 2500-nál, ez az olaj már kibirja szerintem 15.-ig.
A szervízciklus időszakokkal kapcsolatban az jut eszembe hogy nemrég dumáltam egy szervizessel (nem suzuki) és ő mondta hogy az új szuperkocsiknál nem azért ritkítják annyira a szervizeket (30.000km stb) mert annyira fasza a motor, hanem mert a konkurenciaharc rákényszeríti őket. Tehát ritka szervízelésű autót könnyebb eladni, persze jobb ha nem várjuk meg a kötelező vizitet, olajcserét stb. Most nem suzukiról beszéltem.
Tehát az 1 éves Skoda Fabia Combi 1.4 MPI-t (jól emlékszem?) mennyiért is vették be, ha nem vagyok "windisgrécz"? Konkrétan, számszakilag:)
És mennyibe fáj az új (milyen is?)?
A hasznalt stimmel, comfort felszereltseggel. Az uj nem lesz kombi, de Elegance. Mindketto 1.4MPi / 68LE
Szamszakilag majd ha mar nalam lesz a gepsarkany :-)
Raktári autó alatt azokat a kocsikat kell érteni ami éppen a márkakereskedő telephelyén, szalonjában áll? Tehát amit nem kell már megrendelni a gyártól?
Konkretan. Elonye, hogy bele is ulhetsz, baratkozhatsz vele, aztan ha rabolintottal, nem 2-3 honap, hanem csak 1-2 het nyugtalansag kovetkezik! :-)
Igy a teli idoszakban ez teljesen normalis fogyasztasnak mond6o, nyaron visszaesik majd, valahova 6 korulre, de a 0 fok feletti idoszakban is csokken mar. Amugy minimalis torodes mellett ilyen "kulcs fordul, indul" is marad sokaig, az enyem 7.5 evesen allt meg 1x, az is egy nemet alkatesz hibajabol. :(
Sok sikert, jo egeszseget hozza, es vigyazz magadra, mert bar szuper kis autok ezek, de a biztonsaguk nem kimondottan az erosseguk. De hat ki akar karambolozni? ;)
Üdvözletem a topic minden lakójának! Nagyon tetszik a fórum, a sok Suzukis lap közül ez a legjobb.
Vettem magamnak a fáradságot és végigolvastam.
Nekem egy 1.0 GS Swiftem van szeptember végétől. Már van elég tapasztalatom ahhoz, hogy véleményt mondjak. Nagyon megvagyok elégedve a kis autóval, pedig van összehasonlítási alapom. Én már közel az 5x-hez nagyon sok tipussal bírtam, igaz mind használt volt, 4-12 éves. Nem volt egyszerü a döntés mikor az új Suzuki mellett voksoltam. Nem bántam meg, jól döntöttem! Ketten használjuk, tehát a 3 ajtó bőven elég, az ülések kényelmesek és jól tartanak (pedig szeretek dinamikusan menni!!!) Ezüst szinü, ami szerintem a legszebb, nekem elég sportos is, meglepően jól megy a kis motor ellenére.
Az első pár száz km után már nyomtam neki, megy is rendesen. Ennek megfelelőn képes is megenni 6,8 - 7,3 között vegyes város és autópálya viszonylatban.(város -vidék, de hideg motor 4-6 km és ez naponta 3-4 szer, M1 130 és néha több..) Használtam minden nap, csillag garázsból, de mindig csak egyszer kellett a kulcsot elforditani és már járt is a motor. Semmi trükközés, beülök_gyujtás_kuplunk kinyom_kulcs fordul_motor jár.
A topicban olvasottak tanácsára Castrol Magnatec 10W-40 olajat tettem bele, tényleg csúcs. Ahogy leírtátok, halkabb lett, szerintem jobban húz kis fordulatról, még könnyebben indul és rögtön van olajnyomás.
Bocs hogy kissé hosszúra nyultam.
Nálunk már megint esik a hó.
Üdv_dics
Igen, de "észen kell lenni", mert pontosan eme topicon (vagy az "állatfaj"-on?) írta vki, hogy megtört, használt gépet újként adtak el, mint "készleten lévőt". Különben ehhez eléggé gyík vevőnek kell lenni...
Való igaz, mostanság nem nagyon van készleten megfelelő autó, bár igaz: kinek mi a megfelelő autó? Ált. pl. 1.0 és 1.3 5 ajtós GL-ek szoktak lenni, vagy az sem mindenhol?
Raktári autó alatt azokat a kocsikat kell érteni ami éppen a márkakereskedő telephelyén, szalonjában áll? Tehát amit nem kell már megrendelni a gyártól?
Ja, kérem: Komárno, az Komárno, nem határszéli falucska... Még Esztergom-Párkány is jó lenne e tekintetben, de nekem az is messze van. Bár határszéli vagyok, sajnos autóznom kellene egy keveset, hogy nagyobb SK városhoz érjek... De felkutattam egy SK kapcsolatot és már folyamatban van az infószerzés olajár- és beszerzési forrás-ügyben:)
Tehát az 1 éves Skoda Fabia Combi 1.4 MPI-t (jól emlékszem?) mennyiért is vették be, ha nem vagyok "windisgrécz"? Konkrétan, számszakilag:)
És mennyibe fáj az új (milyen is?)?
Tehát 10% körül lehet alkudni az új autó árából.
Mennyi az alap 1.0 szuzi listaára most? 1750000?
Ha jól értem 1.6milla alatt kihozható egy zsír járgány? Azért ez nem hangzik rosszul.
Különben nem t'om a %-okat, csak gondolom, hogy jól jártál. Mondjuk t= 10% és n= 5%, nos?
Az uj arabol 10.5%-ot engedtek, a regit alapban 9.5%-al tobbert vettek volna be, de akcio van, "beszamitasi orokzold" vagy mia turo, igy +14.3% az EuroTax vetelihez kepest.
:)
:))))
A tótoknál hol érdemes oilt venni? Gondolom határszéli benzinkúton annyira nem éri meg, még ha lenne is az igényeim szerinti.
De. En Komarnoban szoktam venni OMV 0w40-est, cca 10e ft / 4 liter.
A guminal a keresztbe mozgasnal egy eles targy (kemenyre fagyott jegdarab) es a hirtelen szaraz aszfaltra erkezes okoz nagyobb igenybevetelt, okozhat serulest. A kopast emlitve: letaposott, kemeny hoban csaknem ugyanugy kopik a teli gumi mintha aszfalton menne.
Kösz a gyors választ.
A gumi igénybevétele alatt a kopást érted vagy a keresztbe mozgás károsíthatja valahogy?
Kopás nem hiszem hogy komoly, jégen és havon szerintem nem nagyon kophat. A kaszni ügyben nem aggódom, bízom a reflexeimben. :-)
A parkoló amúgy szerintem tök biztonságos, esetleg hórakásba fejelhetek bele, mert padka sincs.
Leginkabb a kasznit viseli meg, ha elmered a dolgokat! ;) Amugy a csokkent tapadas miatt nem igazan visel meg semmit, persze nem kell felorakig tiltason porgetve asni ki az autot a hobol. A legnagyobb veszelynek a gumik vannak kiteve.
Szakmai kérdéssel fordulok az írástudókhoz.
Napokban kimentünk egy elhagyott parkolóba csapatni. Letaposott havon (gyak. tükörjég), gyakolgattuk haverral a kézifékes fordulókat, keresztbemenést. A gépsárkány 1.3-as háromajtós, matador téligumikkal. Kifejezettem suzukisok véleménye érdekelne hogy a fenti tevékenység mennyire viseli meg a Mi autónkat. Gyakorlatilag: mennyi tartós darab a kézifék, kuplung stb?
Mit vesz még igénybe a csapatás? gömbfejeket talán? Előre is buono gracia (vagy mi) :-)
Nekem ugrált az 1.0nél, én is voltam márkaszervíz, rárakták a mütyürt, hát nem jó a lambdaszonda. Kicseréltem, de ugyanolyan volt. Majd összes gyertyasor csere (1800ft.) és lőn elmúlt az ugrálás. Próbáld ki, hátha segít.
:)))
Ismerős a dolog... Mármint ami a készletről történő vásárlásban rejlő anyagi lehetőségeket illeti! Így vettem én is Suzit - készletről, full-engedménnyel:)
Különben nem t'om a %-okat, csak gondolom, hogy jól jártál. Mondjuk t= 10% és n= 5%, nos?
Más! Oil-thema. A tótoknál hol érdemes oilt venni? Gondolom határszéli benzinkúton annyira nem éri meg, még ha lenne is az igényeim szerinti. Feljebb kell menni, nagyobb városba? Esetleg slovakian Tesco, Metro? Mesélj, mert eléggé felkeltette az érdelkődésemet, annál is inkább mer' csak egy ugrás (köpés:) lenne!
Igen, kis utánajárás és érdeklődés után én is ezt (Castrol Magnatec GTX 10W-40 félszintetikus) tartom a lehető legoptimálisabb "megoldásnak" a Suzihoz!
Korábbi autóimba is Castrolt tettem, és elégedett voltam.
Köszi a tapasztalatokat, ilyesmire voltam kíváncsi!
Breakes törlés - epilógus: CSN! Örök hála és köszönet! Tanácsod szerint (mivel amúgy a törlőgumi kopásmentes volt) egyszerűen csak megfordítottam a gumit még csütörtökön. Azután nem használtam (meg el is felejtettem:), de hétvégén bekapcsoltam a szakaszos törlést, és lám: Csoda történt! Olyan simán, hangtalanul, breakmentesen! töröl még 1-2 pötty vizet is, hogy öröm nézni! Korábban ilyet csak min. Opelekben tapasztaltam! Óriási élmény a korábbi mérgelődések után!!! Mindenkinek ajánlom, akinek szakaszos üzemmódban hasonló, breakelő ablaktörlője van!
A többieknek is köszönöm a "törődést"!
Nekem is Suzi-m van, nálam is ez a probléma, hogy brékesen töröl.
Régebben volt Barkasom, az is ezt csinálta. Ott vettem rá egy karambol miatt új kart,új lapátot. Megszűnt a brekelés. Aztán Barkas mégegy véve.
Azon ismét breakes törlés. Lapát csere, break törlés továbbra is. Karokat megvizsgálva, kiderült, hogy az előző autóra vásárolt új karok sokkal merevebbek, nem hajlanak egy picit sem.
Na az új autón a lapátok egy kis hegesztéssel dupla falúra lettek javítva, aztán a brekes törlés megszűnt. Néztem a Suzit is, ennek is sokkal hajlékonyabb a karja, mint kellene. Valszeg itt is segítene egy kis merevségi tuning (viagra), csak ez egy ilyen autónál nem túl esztétikus.
Az is sokat ront a helyzeten, amikor a lapát és a kar találkozásánál lévő csukló már kopott, nagyon lóg. Nameg a lapáton lévő "ízek" csuklói is kikopnak. Engem is nagyon i8degesít ez a dolog, gondoltam is arra, hogy a haverék Opeljén mennyire szépen megy néhány csepp víznél is. Aztán ma reggel láttam egy lerobbant Opelt, nameg a haveréké is döglődött már párszor, pl az önindítója, másfél évvel a háta mögött, meg kb 15000 km-el, megnyugodtam. A Suzimban 70000 van semmi gond nem volt eddig.
Mellesleg állítólag, ha kezeljük a szélvédő felületét valami vízlepergető anyaggal, akkor állítólag az ablaktörlő is brek mentesen töröl, csúszik rajta. De nehogy valaki szilikonnal befújja, mert az katasztrofális esős időben.
Hi minden Suzukisnak.Látom rendesen pörög a topic:)Minap voltam szerelőnél,abból kifolyólag,hogy az alapjárat kicsit billeg.A szerelő hibakód alapján keresett,+rárakta a motordiagnosztikai kütyüjét is,akkor derült ki hogy valahol áthúz a szikra.Namost a fószer kiderítette,hogy az elosztófedél meg van repedve+a rotort is ki kell cserélni.Kicserélte.Ugyanolyan szar,mint amilyen volt.Megnéztem a kicserélt elosztófedelet,és csakugyan találtam benne 3 repedést azoknál a kis fém peckeknél.Tehát nem hibázott a szerelő.Viszont akkor nem tudom a hiba okát.Esetleg a szelephézag?Segítsetek!
Hali!
Elsején volt 2 éves a sedanom,ma voltam szervízben.
20600 km-nél a következőket tették a masinával:
- 8 db új szelephézag, :)
- motorolaj csere,
- olajszűrő csere,
- légszűrőbetét tisztítás,
- folyadékszintek ell. és feltöltése,
- gumiharangok átvizsgálása,
- szokásos kenések és sprayfújkálások.
- fékbetétek,világítás,abroncsnyomás ellenőrzése.
Ez kb. 2 órát vett igénybe,végig az autó mellett álltam a szervízben.
Az olajat vittem magammal,Castrol Magnatec 10W-40-et,garanciavesztésről nem volt szó.
A szervízben 6100- + ÁFA-t fizettem (+jatt),az olajat előtte 9500- pénzért vettem.
Ezután go haza,melegvízzel kézimosás.Most bent szárad a fűtött garázsban.
Öcsém sedanja napra pontosan 2 évvel idősebb az enyémnél,szervízben is együtt voltunk.
4 év /39600 km-nél:motorolaj csere,olajszűrő csere,légszűrő csere,első fékbetét csere,továbbá a szokásos kenések,feltöltések.
Másfél óra alatt kész volt vele a srác,24 ezerbe
volt az öcsinek,de ő nem vitt olajat.
Nekem a cserenel Esso GX 80W90 (premium gear oil, a cimke szrint) kerult bele. De az a csere 45-nel volt osszel, zorogni meg most kezdett a hidegekben.
Amugy a GA nem automatat, hanem full fapadot jelent (azokban volt a kalaptarto is extra)
Persze ez csak nalunk van igy, mert amerokaban a ket valasztek a GA es a GL mostansag.
GL = GA + klima + radio
Szoval ott azert van kalaptarto is :)))
Nem csattan, szvsz rendesen kiemel.A váltóolaj minőségéről nem tudok nyilatkozni mert sajna pont kimentem cigizni mikor azt cserélték a 45k szervízkor:(
Viszont előtte soha nem keményedett fel benne az olaj még a legnagyobb hidegben sem.
Nem Alto-t fognak gyártani!
Az új Swift a WR+ és az Ignis alapjaira épül rá, az Ignisnél állítólag 10 centivel hosszabb lesz. Állítólag lesz benne Fiat eredetű dízelmotor is.
Váltóolaj: ha végigolvasod a totalcar-on a dokit, akkor igencsak elkeseredsz, biztos hogy jó minőségű olajat cseréltek benne, megfelel a gyári követelményeknek?
Jó példa rá az automatámba ugye Dextron II kell. Hollósék tettek bele Dextron III-at, ami ugye újabb, jobb összetételű, az új automatákat ezzel hozza ki a gyár.
Már a főútról visszafordultam vele, olaj ki (szivattyúval ugye), utána Dextron II bele, azóta semmi baj.
Nem kicsit paráztam be, egy automata váltó súlyos 100e-kbe kerül, de szvsz a manuál váltók sem olcsók.
Szerintem tipikus sz*r váltóolaj probléma, főleg ha csere után jött elő a dolog.
Megkérdezném hogy az 1.0 GA-k nem mind automaták? Mert annál ugye kicsit nehézkesebb kuplung dolgok után kutatni...
A másik olaj téma. Az enyémben az első olajcseréig Shell Helix volt benne, mert a gyár azt tette bele.
Elvittem Hollósékhoz, lévén garis autó, olajcsere stb.
SZÓ NÉLKÜL Castrol GTX-et tettek bele...
Majd frászt kaptam mikor rákérdeztem, de az volt a válasz, hogy hozott olajokkal nem foglalkoznak, és garanciavesztéssel nem jár.
DE CSAK AKKOR HA SZAKSZERVIZ teszi bele. Ha te házilag, ugrik a gari.
Azóta egy körön volt benne Castrol SLX 0w30... És azzal voltam a legnagyobb nyárban Görögországban... Szeeeeeeegény autó.
Azóta most félszint castrol gtx magnatec 10w40 van benne, ha végigrágjátok az olajos topicot is, nagyon jó véleménnyel vannak róla. Én is.
Még megy a vita hogy a magnatec félszint vagy szint, biztos hogy folyékonyabb mint a szimpla gtx, mert nekem a teknőtömítést cserélni kellett a kocsiban, mert csepegett (kb. 1 csepp / nap sebességgel, de észrevettem)
Azóta viszont nagyon húz a verda, az 1.0-s 993 ccm-re jelentősen rádobott. A végsebesség a saját órája szerint kb 10km/h-val több, és már az első kanyarban érzed hogy "könnyen" húz a motor, nem hideg.
Az is igaz, hogy ki kell fogni, nem egy olcsó olaj, 4 L akciósan 9990 szokott lenni bevásárlóközpontban.
Én a saját olajcsere előtt motormosót öntöttem a régihez, és mentem vele 5 km-t, majd utána cseréltem olajat 50e km-nél. Ne tudjátok meg mi minden olajsarat hozott ki a mociból.
2000. 03 1.0 GLS, 51k-val. A helyzet tokugyanez nalam is. Plusz meg a kettes szinkron is rendetlenkedik, ugyhogy megprobalok kitalpalni egy vadiuj valtot gariban. Meg van belole 1 honap :)
Viszont most, hogy ilyen meleg van, nem hallom. Ez abbol a szempontbol gazos, hogy igy nehez lesz eloadni, hogy mi a gond.
Sziasztok!
Végre sikerült átolvasnom az egész topikot/ négy este/ és sajnos nem találtam választ az én problémámra!
A gondom a következő:a mostani nagy hidegek során alapjáratnál erős "zörgés" hallatszik a motortérből pontosabban a váltóból, ami a kuplingpedál benyomásával megszűnik.A szervízben az okosok a hideget jelölték meg hibaforrásnak.
Az előző '93 as 1.0 GA nak is ilyen problémái voltak télen igaz csak 150k km megtétele után.Akkor a kinyomócsapágyat emlegették a szerelők.A mostani 2001 08 as 1.3 GC 46k val.
Találkozott már valaki közzületek hasonló problémával?
PS: HNMswiftnek: nekem is január nyolcadikán hajnalban született meg a kisfiam és a Swift volt a mentőautó:)))
...és term. ha vmi tanulságost tapasztalsz a kocsi leadás és az új átvétele körül, ami bárki számára tanulságos lehet -> osztd meg!
Elso szamu szabaly: listaaron autot venni, khm, na jo, aki megis, bocsi, de szoval amatorseg ;-)
Masodik szamu szabaly: en, en, azaz _EN_ vagyok a vevo. Minden egyes fillerert tessek megdolgozni t. sales reprezentative nyakkendos dealer.
Kiegeszites / magyarazat: nincs kihagyhatatlan ajanlat, csak max. eddig ilyet sehol nem tapasztalt merteku kedvezo ar. Persze a kompromisszumkeszseg fontos dolog, mindket fel reszerol. Tudd, hogy mit akarsz elerni. Nekem volt 2 celom:
1. klimas auto kell nyarra
2. ha nem beszereltetem, masikat veszek.
Koltsegek:
1. cca. 350e ft, marad ugyanez a kombi, garancia lejar lassan, kozeleg a 40e km.
2. Huuu, nagy bukas, 1 evesen eladni, huuuuuujeeeee!!!!!!
Alapban.
;-)
Mint emlitettem volt, alkudni, arcatlanul.
Ismeritek Euro Tax bacsit? Van neki 2 oldala, ar ugyben, a veteli meg az eladasi. A ketto kozott meg cca. 10% difi. Tippeljetek, hogy mennyiert szamittattam be (EuroTax veteli v. Eladaasi arahoz kepest, t%-ban)
Aztan ott van a listaar. Alapban meg BP-en is engednek meg akcios ingyenklimasbol is 2%-ot. Na de videken... :) Listaar + egy csomo aprosag, ami meg a szalonban raagathato. Mind _nagyon_ :)fontos dolog. Ebbol vontjatok le megtippelendo n%-ot ;-) es a vegen kijon, hogy azert, mert hajlando vagyok "kissebbre" cserelni, es megfelel az az auto (raktari a dragam) anyagilag meg jol is jarok. Marmint lenyegesebben kevesebb dolgot kell kifizetnem, mint amit kapok. Tobbek kozott a szerintem nem is nagyon szamszerusitheto 2 ev garanciat.
Valahol 3.5 ev es 65 ekm korul jarok vele, azota 10w40, elotte meg amit a szalonban az oregem belerakatott. Semmi problema, olajfogyasnak, fustolesnek, motorproblemanak nyoma sincs, az olajcsereket idejeben, 9-10 ekm-enkent megkapja es megy. Reszemrol ennyi a tapasztalat.
Erdemes atnezni a totokhoz olajert is. Pl. OMV FullSynth 0w40 2600 ft/l es nem 4600, mint nalunk. 15e km-kent csak az olajon 8e ft. De anno a farosba Cartol GTX3 ment, 5400 ft / 4 liter aron.
Gratulálok! Használd egészséggel!:)
...és term. ha vmi tanulságost tapasztalsz a kocsi leadás és az új átvétele körül, ami bárki számára tanulságos lehet -> osztd meg!
A geppát használom rendesen (igénybe van véve) és változatosan - sok rövid út (1-2-3 km nagy hidegben) lassan; hosszú (100-200 km) autóút és autópálya erős iramban húzatva/pörgetve, űzve/hajtva.
Gondoltam majdan megadom a motornak ami jár, hogy cserébe bírja "kiképzést" és legyen tartós. Nem ódzkodom a költségektől, ha az 5W-40 full synth. megéri az árát és a motornak is jó, akkor "hadd szóljon". De ha ez felesleges bele, mer' mondjuk a 10W-40-es fél synth. is megfelelő, akkor legyen az.
Sommázva: Kap tőlem a geppa a szájára rendesen, de gondos gazda lévén szeretném neki megadni ami jár. A kölségek - kivételesen - másodlagosak. A kezelési leírást olvastam, én inkább a véleményekre és a tapasztalatokra lennék kíváncsi.
körbenéztem a világ Suzuki weblapjain, hogy mely autó esélyes arra, hogy a mi kis Swift-ünk helyébe lépjen, és gyártsák Esztergomban. A Suzuki Alto-t találtam, amely az egyetlen, nálunk nem ismert Suzuki. 2002 közepén jelentették be külföldön, kb. a Wagon R+ alapjaira épül, de lényegesen alacsonyabb, és szebb (szvsz). Odakint 1.1 literes motorral árusítják, és keveset fogyaszt. Egy kép, ha sikerül:
Nem "bukó" biznisz az alig 1 éves Fabiát lecserélni?
De, minden auto bukas. Bar attol fugg. Amivel kevesebb, hogy ez nem kombi lesz, viszont boven karpotol az egyel magasabb felszereltsegi szint. Na meg az arctalan alkudozas sokat csorbitott a bukas elen. ;-)
Hogyé adják a "zsir uj Fabia Elegance.:-)"-t? És milyen motorral?
Ez meg skoda mocis (68LE / 1397ccm) raktarrol, mar nem gyartanak ilyet. Listaara 3043 meg az "apro" ;-)
Felszintetikus eleg jo neki, az 5w szerintem penzugyileg is tulzas, es nincs ra szukseg sem, nem annyira kihegyezett motor. Egyebkent nyisd ki a hasznalati utasitast (az enyemet anyam valahova elrejtette par eve) es ott van feketen-feheren.
"tesco gazdaságos" szóba sem jöhet.
- fél synth. v. synth?
- az 5W-40-es nem is megfelelő a Suzinak?
- gyárilag milyen olajjal van feltöltve a motor? (15e-s szervizciklusos a gép)
Barmilyen 15w40 vagy 10w40 olajat hasznalhatsz, a motor a 15w40et igenyli. A tesco gazdasagosat nem javasolnam, de mind a shell mind a castrol megfelelo minosegu.
En pl valvoline 10w40nel jarok mar egy jo ideje, elotte castrol volt, azelott shell. Feltuno kulonbseg nincs, mind szep fekete, amikor kifolyik 9-10k km utan.
Lehet, hogy vmit félreértettem de nekem korábban az jött le, hogy nem a Fabia helyett, hanem amellé akarod.
Ez így viszont tisztán karcol, érthető.
Jol ertetted, a Fabia maradt volna otthon, a csaladnak, nekem meg meloba jarni valami klimas, pl. egy 1.6-os sedan. De valahogy nem jott be. 12,5 honapja meg megvettem volna. Aztan 12 honapja alairtam egy papirost. 2 het mulva meg Happy Birthday lesz a Fabianknak, ha erted ;-) bar mar valszeg az uj tulajnal.
Biztosan számtalanszor kitárgyaltátok már itt a topicon, de sohasem lehet tudni, mindig van új a nap alatt... Tehát: Motorolaj-téma.
Anno HNMswift kolléga azt írta "azt az infót adták, hogy csak a Castrol GTX3 és a Shell Hélix olajat fogadja el a Suzuki gyár a garancia megtartásához..."
Szeretném magam kiválasztani az olajat a csere előtt. Árban nem vmi nagyon brutálra gondoltam, de azért hajlandó lennék a jó minőségért anyagi áldozatot hozni.
- Áll ez a dolog a Castrollal és a Shelllel?
- Fél synth., vagy full synth?
- Ki mit ajánl? Kinek mi jött be?
Tudom, hogy van egy erre "szakosodott" topic, de én elsősorban a suzukisokban bízom, illetve a Suzuki oldaláról, márkacentrikusan közelíteném meg a kérdést, mint az általános motorolaj-szakember szemszögéből.
Itt volt téma. Csupán azért dobtam be, mert gyártó ugye 100.000 Km-re vállal garanciát. Ez 1000 X 100 Km, azaz 1000 X 6 liter benya. Ha gyár azt írja hogy a 6000 liter 91-es üzemanyag elfogyasztása mellett is vállalom a garanciát, akkor miért kell azt kitalálni hogy TÖNKREMEGY ha nem 95-öst használok.
És még valami. Ha a katalizátor is a 91-es égési tulajdonságaihoz lett méretezve akkor érdemes-e mást használni ?
Ha szabad untatni régi történettel akkir íme:
Még a régi szép időkben, amikor Skoda 120L boldog tulajdonosa voltam, 60.000 Km-nél 6 évesen átégett a hengerfej tömítés egy Regensbur-Bécs autópálya menet után. Szerelő szerelő után jött. Midegyik esküdözött, hogy ki ha Ő nem. Ez már a 200. gép amit rendbe fog rakni. Gondoltam, legyen. Elegem akkor lett, amikor a hengerfej csavarokat nyomatékkulcs nélkül akarták meghúzni egy erőkarnövelő csődarab segítségével.
Gondoltam, ennél rosszabb már úgy sem lehet, vettem egy könyvet ami a Skodák szervizelésével foglakozott és még egy nyomatékkulcsot.
Mondanom sem kell, hogy a tömítés kiválasztása, a hengerfej, a blokk és a hüvelyek felületének előkészítése, összeszerelés és csavarok meghúzása pontosan a leírtak szerit történt a saját két kezemmel. Eredmény: még 70.000 meghibásodás mentes kilóméter 7 év alatt. Akkor adtam el mert lett pénz Suzukira. A vásárló ismerős volt, még 3 év múlva is használta. Tanulság: A kocsihoz adnak egy kézikönyvet, amit nem árt elolvasni.
Ja, amit elfelejtettem emliteni.
Lesznek Swift legzsakok is (2zsak + indito).
Kedvezs legzsakhianyos topictarsak. Ti mennyire ugranatok ra egy legzsak beszerelesre.
Gondolkozom rajta, ha mar lesz, csak valahogy visszatart a varosban / 3km-re nem kotom be magam mentalitasom, aztan ha meg a pofamba durran, szivtam.
benzintema :
A multkoriban irta valaki, hogy 91-est szokott tankolni. Vettem a faradsagot, es eloastam a konyvecsket, amit az autohoz adtak.
Azt irja, hogy legalabb 85-os, ha pedig szukitett csovu (katalizatorosoknal ugye, tehat minden Swift), akkor legalabb 91-es kell bele.
Ha 95-ost igenyel, akkor arra kulon cimke figyelmeztet a tankajton. Esetleg a GTi-ken lehetett ilyen. Tehat valoszinuleg tokeletesen megfelel a Swifteknek (de a G10A es a G13BA motoroknak biztos)
bye
TLantos
:ps : ha esetleg nem itt volt tema, szoljatok ram, akkor megkeresem, hova irjam :)
Remélem, bár itt még soha nem irtam, segiteni fogtok!
Swift motorleirásokra lenne szükségem, egy kis barkácsolás céljábol.
Kellene régi (68PS) 1,3-asé, a régi GTI-é (10x PS), ami elvileg ugyanez, csak 16V, és az 1.6 16V motoré.
Főként az érdekelne, hogy mi mibe passzent, pl 16V hengerfej, furat/löket méretek, stb.
Nagyon megköszönném, ha segitenétek, akár egy link formájában is!!
vala egy 1.0 GA full fapad NULL extra.
Ezután
- ködlámpák
- riasztó
- centrálzár
- elektromos napfénytető
- elektromos antenna
- rejtett kapcsoló
- villanyablak előre
- hátsó csomagtér világítás
soroljam...?
Ismeros, meg anno a 120-asba a tetoablakon kivul nekem is volt benne az itt felsorolt osszes! :-)) A riasztot szereltettem, a tobbit sajat kezuleg :-)
...az skordi vó't, azé'! Még nem érted a Suzik nyelvét!:)
Mikor vettem az enyémet, még én sem értettem, de biztos "ő" is ajnározott engem:)
2 evig cegautokent nyuzhattam egy 1.3-ast. Franko volt, semmit nem kellett fizetni, aki kapta, juldte neki es megis birta, szoval strapabironak strapabiro, de magamnak, a Fabia utan, nem tudom elkepzelni. Megprobaltam, de nem megy. Ez van.
Nem igazan tudod ilyenkor kinyirni a kuplungot, mert nem tudsz nagy nyomatekot atvinni az utra. Ha meg porog, az inkabb a guminak art, nem a kuplungnak. Egy auto kuplungjat leegetni gyakori (allando) hibas kuplungkezelessel lehet, azaz indokolatlanul magas fordulaton csusztatott kuplunggal valo elindulni probalkozas (ideertve a gumifustoltetest is!). En mar igen regota szokok csuszkalni, semmi baja a kuplungnak.
kuplungos kerdes: szerinted mennyire gazos ez hoban valo kerekporges, csusztatgatas kuplung oldalrol? amig nincs ferodol szag birja vagy lehet hogy annyit kopik ilyenkor, mintha 10k mennel egyebkent.
gondolj arra, hogy nem csak Te vezeted a kocsit...
Te mint vevő nem, OK, de tudod milyen vevők vannak? Félelmetes... mesélhetnék, bár csak 2 autómat adtam el.
Szvsz semmi esetre sem vesztesz ha megpróbálod, tuti. Tedd ki 1.1-ért, csak úgy próbaképp, ha optikailag jó a gép simán van esélye, hogy elvigyék, "így" (1/A) is!
Idelye befelyezni!
Ez csak vicc volt, azért van a fórum, hogy mindenki írja le, amit akar. Bár ha az ember belép az index-be, az van írva, hogy vitafórum. Úgyhogy vitatkozzunk azon, hogy szabad-e még Swiftet venni, vagy azon, hogy mennyi kedvezmény kell még ahhoz, hogy érdemes legyen Swiftet venni. Vagy mégse' viatakozzunk, mert attól nem lesz több pénzünk, és rájövünk hogy ennyi pénzért csak Swiftet tudunk venni (topika1 utolsó mondata).
Hazard!
Kösz'! Ha én lennék a vevő, az 1A szerint nem vennék a bizonyta- és bizalmatlanság(om) miatt.
Most már befejezem a szocilyális problémályim ecsetelését.
Ui.: Azért jó lenne kihasználni febr. 28-ig a 125eFt kedvezményt, mert később "ilyen" autót "ennyiért" már biztosan nem lehet venni.
Még egy kis kiegészítés:
1. Nehogy azt hidd, hogy bonyolultabb, mert nincs teljesen kifizetve - csak nem nagyon látják át az emberek a dolgot.
A., Meghírdeted -> megegyeztek az árban -> kipengeti -> kifizeted a tartozásod -> tiszta lappal jöhet az új geppa (bank tájékoztatása, törzskönyv bírtokbavétele stb.-re nem térnék ki)
B., Meghírdeted -> megegyeztek az árban -> beviszitek keresdekésbe és részlet-átvállalással (ha megbízható a vevő a lízingcég szerint) mehet a bó't.
2. Több kereskedést is fel kell keresni, mert nagy (10-20-50, de akár 100e Ft) különbözet lehet akínált ár között! Megéri egy kicsit szambázni.
Tökéletesen igazad van. Én relatíve abból indultam ki, hogy aki használt 1 l-es SUZUKIt akar venni, annak korrekt ajánlat.
Pl. én is - bár meglehetősen ismerős, jártas vagyok használt autó behozatal ügyben, illetve körökben - anno, kimondottan Suzukit akartam venni, igaz és 1.3-ast és 5 ajtóst.
A fékbetéteket és a külső gumiharangokat már írtam, ezenkívül a szokásos motorolaj és szűrő, és amiket 80e-nél b.tak megcsinálni: hajtóműolaj, gyertyakábel, akkor már gyertya is. Gyútáselosztó O-gyűrű (könnyez), ha már fék akkor a fékfolyadék is, ezenkívül szelephézag ell., műszerfalizzók. Különben az ismerősöknél kb. 5 éves autóknál javítani kellett a hátsó k.dobot. A vezérműszíj és görgő 90e-nél megvolt. Háztól bonyolult eladni, mert még nincs teljesen kifizetve.
Persze, persze; ezért mondom kereskedésekre, hogy cigányok...
Arra még nem gondoltál, hogy meghírdeted, vagy piacon eladod? (Sőt, még az is lehet, hogy a vevő nem tudja letenni a zs-t egyben és "beviszitek lízingre a kereskedésbe". Szerintem így sokkal jobban járnál.)
Amikor a geppát vettem, az ügyintéző csajszi (a lízing-papírok ügyintézése után még majdnem lett vmi, de a kocsi átvételkor meg sem akart ismerni:() azt magyarázta nagy bőszen, hogy 1-2 éves korig érdemes beszámíttatni, de 3-4 évesnél vagy a fölött már nagyon "levesznek", mert nagyobb a kockázat is, hogy sokáig a nyakukon marad(hat) a kocsi.
köszi az infót, az autót tulképp a mamámnak szánnám, de én nem szeretnék nagyon 5 évesnél idősebb autót. Ettől függetlenül megkérdezem az illetékest majd.
<>hazard
Személy szerint én, a cs_geza által kínált geppa ár/érték arányát nagyon korrektnek tartom. az lehet, hogy ár/érték arányban korrektbnek tartod, de látnod kell azt is, hogy jan. 1-ig még hoztak be az országba többezer használt nyugati autót (ugye pont 7 év körülieket) és ezért a piacon eléggé lemennek az árak. Más kérdés az, hogy mi mennyit ér és hogy mennyiért lehet eladni...
Egyébként meg ha új autót akarnék, akkor én is "háztól adnám el" a régit, még jelentős engedménnyel is jobban megéri, mint kereskedésben beszámíttatni.
Kuplung: hasznalattol fugg, de boven szazezer fole siman lehet menni egy kuplunggal, a telok ugyszinten birjak (az enyemek a hazkereses-epitkezes miatt kezdtek kimulni 80 korul, de meg siman elment volna 15-20k-t csak alkalmi aron jott az uj), a kipu is birja (az enyem 7.5 eves...) Btw mi kerul a 100e szervizen 70kba???
(szvsz ha valtani akarsz, add el haztol)
Viszont az Opel éppen ellenkezőleg a népautóként eladható Astra Classicot folyamatosan futtatja (ki) az új verziókkal. Mindenesetre nem valószínű, hogy az eladásokban megőrzi a helyét a Suzuki a Swift leállása után.
Nem a te kocsid értékét akartam lebecsülni, hanem azért írtam, hogy sajnáljatok. Most 70e körül lesz a 100ekm-es szerviz, aztán jöhet még a kuplung, lengéscsillapító, kipufogó dob, esetleg a katalizátor is... Ezért gondolkodom azon, hogy inkább elfogadom a 930e Ft-ot és veszek egy újat, lehet, hogy így kevesebbet vesztenék. Szerintetek?
tlantos: légyszilégyszi nézz már utána annak az átkozott indítómotor-mágneskapcsolónak. A kocsi 1998.01 1.0 GA automata, az indítómotoron lévő lila címke tartalma:
31100-82GA 1 (ez a sor inverzzel írva lila alapon fehér betűkkel)
228000-5480
T2V
Denso made in Japan
Persze nem kell indítómotor csak mágneskapcsoló egység, lehet az is bontott. Végül is valszeg én baltáztam el szegény kapcsolót, mikor szereltem be a Tatut, és kicsúszott a kezemből két kábel és persze rittig összeért...
Bontott alkatresz van rohadasig. Es tovabbra is lesz, mert ugye azert az autokat szoktak torni az emberek rendesen. De ha ugyanannyiert van vadi uj, mint bontott, akkor inkabb azt veszik az emberek. En is igy tennem. Ezert aztan amig lehet, hozatok a gyarbol cuccokat.
Az h a kereskedes mit mennyiert szamit be es utana mennyiert teszi ki, egy kulon mesedelutant meger, de egy autokereskedo ma mar nem all meg 30-40% alatt foleg kis erteku autoknal. A lenti peldaban a 930ks sedan is legalabb 1.2-1.3 ha eladosorba kerul!
OFF
Megbecsülni! Nagy áldás az ilyen! Sajnos az enyémet - bár az is ózdi - már keményebb fából faragták:( ...mármint "nyakasabb jószág", de azért az 5 éve renbdszeres havi "kurzus", amit fakultatíve részére indítottam, lassan "termőre fordul":)
ON
Ablaktörlő-gumik megfordítva!, majd du. letesztelem; ha bejön, hálám örökké űldözni fog "csn"!
Ha sokat all nedves kornyezetben, akkor a rozsda+fekpor es a kezifekkotel megszorulasa is hasonlo produkciokra kepes, foleg a dobokban, ahonnan nehezebben urul ki a fekpor.
Kösz'! Az összes betétcsere be van ütemezve tavaszra. A 9ekm-rel ezelőtti szervizen volt féktisztítás, akkor mondták (+gumiharang). /Gondolkodom is, hogy kéne egy új Swiftet venni, de a közbenső hozzászólások az alkatrészbeszerzési módokkal kapcsolatban nem sok jóval biztatnak./ A befogást a befagyáson kívül még mi okozhatta, mert nem tegnap volt, hanem akkor egy kicsivel nulla fok fölött volt.
Ha megfordítod a gumit, az ugyan az(vagy legalábbis majdnem), mintha új lapátot tennél fel.
Csak nem bírja olyan sokáig. :)
Olyan nehéz ezt megérteni? :) Tökmindegy, hogy fordítgatom-e a gumit, vagy csak kicserélem a lapátot, majdhogynme ugyan ott vagyok, honnan elindultam. Csak a megfordított lapát hamarabb megy tönkre.
Ez a befogas sem egeszseges, nem artana atnezetni es kitisztitani a fekeket. A tegnapi bajod valamelyik fek (alt. a dob szokott) befagyasabol adodik. Velem is elofordul neha, h ha nagyon hideg van, akkor a lecsapodo viz megfagy es osszefogja a dobot a betettel. Tavasszal majd elmulik! ;)
"a 3 ajtost mar nem gyarjak szeptember ota. Van, ahol kapni sem lehet mar. Hamarosan a Sedan is erre a sorsra jut, azzal is lealltak mar.
Az 5 ajtost meg marciusik csinaljak.
Alkatresz lesz hozza, most is van. En is probalom a leheto legjobban felduzzasztani a keszleteket, amig meg lehet. Ha lehet, mostanaban ne torjetek ossze fenyszorot, mert csak egy szem jobos maradt, es nem akar jonni utanpotlas."
Na, erről beszéltem: "... és nem akar jönni az utánpótlás."
És majd jönnek az élelmes Suzuki tolvajok, viszik majd a H-s és I-s rendszámú Suzukikat, hogy kielégítsék a gyári, csaknem új alkatrészek iránti igényt.
Jól végiggondolta ezt a Suzuki???? Ha nem lesz a Swift, oda a magyarországi értékesítésük nagyrésze. és még mindig nem látni, mi lesz helyette. Én azért inkább úgy csinálnám, hogy elkezdem adni az új árut, és vele párhuzamosan futtatom ki a régit. Nem úgy, hogy hát, most leállok ezzel, most azzal, és új modellnek nyoma sincs... Mert ha mondjuk tudnám, hogy a Lianát kezdik el gyártani Esztergomban, és nyomott áron (mondjuk 2.5 millióért) fogják adni, akkor azt mondanám, rendben. De így???
Ha nincs elég nedvesség, a jó lapát is röcög kicsit szerintem.
Nekem viszont valamiért akkor is darabosan törölt (nem csíkosan!!), amikor elég nedves volt az ablak. Néztem a leszorító erőt, OK. Néztem a gumit, minden OK csak épp a félrehajlott törlőél tűnt fel, gondoltam egy próbát megért, megfordítottam. ÉS LŐN....
Szóval nem csodaszer, de nekem muxik egyelőre, ősz eleje óta - vagyis tartósan.
Egy próbát megér. Ha ez sem segít, akkor csere.
Ja, azt nem mondtam, hogy - ez lapát hülye! - ez nyáron is break-el!
Na, mindegy! DarkSide és kedves többiek! Théma lezárva, megfordítom a gumit, ha nem segít -> csere. Mindenesetre köszi a "törődést":)
OFF
Anyós néha, nagyon ritkán, nagyon-nagyon elvétve (a vonatkozó szakirodalom szerint az élethelyzetek töredékében:) jó szolgálatot tehet... pláne, ha ici-pici unoka van a háznál. ...nincs ideje zsörtődni, meg szívesen segít, amúgy általában szívósak és jól terhelhetőek, így egyéb munkára is befoghatók (pl. hóhányás):)
Sziasztok! felvetnék egy problémát, hátha sokat gépközelben vagytok ebben a jó időben.
Volt már tegnap szó a fékek "berohadásáról" (CSGÉZA). Nekem eddig párás időben kb. 4-5 fékezésig bekaptak a hátsó fékek, amit a dob felületi rozsdásodásának tulajdonítottam. Legutóbb viszont - az autó nem állt behúzott kézifékkel - indulás előtt csak addig fékeztem a kézi- vagy a lábfékkel, már nem emléxem, amíg a többiek beszálltak, ennek hatására befogott és úgy is maradt, úgyhogy ki kellett szállnom a kocsiból megnézni, nem tettek e valamit a kerék mögé, de ez negatív volt, aztán a következő próbálkozásnál egy nagy ropogás, aztán minden rendben, kivéve a kb. 3-4 km-es szokásásos hátsó bekapást. Úgy éreztem különben, hogy az első fékek fogása akadályozta az indulást. Mi lehet a diagnózis?
Nem is tudom! :)
Dobjunk félre mindent, amit tanultunk, s gondolkozzunk józan paraszti ésszel. Négy dolog szükséges(lehet, hogy öt :)) a tökéletes törléshez:
1. jó lapátok,
2. valamennyi nedvesség,
3. megfelelő leszorítóerő,
4. sima felület(+1 az ablak)
Szóval azt mondtad, a leszorítóerő megvan. Ha van víz rendesen az ablakon, akkor nem nyivákol. Kevés víz esetén viszont igen.
Szóval kijelenthetjük, hogy vagy a lapátot kell cserélned, vagy a szélvédőt, mert vagy a simasággal van gond, vagy a lapát nem tartja már magát megfelelően. :)
Nekem is minden tökéletes, csak a legelső fokozatban néha, tehát NÉHA break-el... röcög, remeg, ugrál stb. A gumi jó, a leszorítás jó - szvsz. Valszeg azért csinálja, mert nem elégséges a csapadék mennyisége... ...de még sohasem nyöszörgött:)
Uraim! Minden tiszteletem azoké, akik vmennyire konyítanak az autószereléshez; sajnos nekem csak vmennyi műszaki érzékem van, nagyon kevés javítást/vagy egyéb munkát tudok elvégezni a kocsin, tehát abszolut nem vagyok szaGember, de még ezermester sem, ezért is vettem Suzit, mer' az nem igényli...
...de mégis veszem a bátorságot, és a
"Szóval akkor kijelenthetjük, hogy a lapát a rossz. :)"
Szóval akkor kijelenthetjük, hogy a lapát a rossz. :) Szerintem érdemesebb cserélni, mint fordítgatni a gumit. Azt azért nem hiszem, hogy ezer forint bárkit is hanyattvágna. :)
Amúgy ha leveszed a lapátot és nem domborodik egy kicsit, akkor érdemes cserélni, mert a gumit magát leszórító belső karok(a lapáton belül) nem tartanak már. Az új lapátok domborúak. :) Ezért kezd el a közepe csíkozni először. :)
Amúgy hidd el, hogy minden autón nyikorognak a lapátok. Csak van ahol elöbb hagyják szétfagyni a gumit a szélvédőn és ezután cserélik, mint hogy elkezdene nyikorogni. :)
Az ablaktorlorol jut eszembe : nekek 3 ev/50e km utan meg a gyari lapatok vannak fenn. Jol torolnek, bar most elkezdtek nyoszororgni.
Mazlim van, vagy hogy van ez?
Na, végre vmi!
Mindenképp' kipróbálom!
Tegnap tüzetesen megvizsgáltam a gumikat, tökéletesek, egyátalán nem kopottak. A leszorítóerőt is megfelelőnek találtam (mihez képest?:), de azért finoman hajlítottam a karon. Havas-esőben nagyon jól törölt, azután amikor gyengült a csapadék -> újra előjött a break-es törlés:(
Más márkákat is vizsgáltam (pl. Opel), azoknál kevés csapadék ide v. oda szépen "simán" töröl alacsony fokozatban is -> Agi521 is erről számolt be. ...és engem egyre joban idegesít, hogy az enyém meg "röcögő, darabosan törlő (ugráló) ablaktörlőlapát":(
Akár hogy is, egy ötletnek mindenféle képpen jó a rodrított visszatétel! Thnx!
klima : ahhoz meg nem kell 85 lovas motor, nekem az 1.0-ban (ami ugye 53 paci) is remekul erzi magat. No meg en is, ha nem izzadok bele az ulesbe. Persze a gyorsulasa ilyenkor kicsit gyongul. A 200k-s ajanlat meg el, akit erdekel.
kodlampa : es raadasul olcso helyen kerdezted, 55e-nel altalaban azert tobbe szokott kerulni.
Valaki mondott (igaz Wagonhoz, de tokugyanaz) olyan 80 kornyeki arat. Ettol en is hanyattvagom magam.
A 25 azert kisse baratibb.
a 3 ajtost mar nem gyarjak szeptember ota. Van, ahol kapni sem lehet mar. Hamarosan a Sedan is erre a sorsra jut, azzal is lealltak mar.
Az 5 ajtost meg marciusik csinaljak.
Alkatresz lesz hozza, most is van. En is probalom a leheto legjobban felduzzasztani a keszleteket, amig meg lehet. Ha lehet, mostanaban ne torjetek ossze fenyszorot, mert csak egy szem jobos maradt, es nem akar jonni utanpotlas.
Röcögő, darabosan törlő (ugráló) ablaktörlőlapátok: nekem is csinálta, fogtam a gumikat, kihúztam és FORDÍTVA visszatettem. Azóta tökéletes!
Oka: ahogy állandóan az üveghez van nyomva, a törlő éle egyik irányba tartósan elferdül. Valahogy visszafelé betéve meg jó.
Csak egy próba volt, és bejött. 3 perc munka, 0 Ft költség, és hónapok óta 100%-os siker.
Próbáljátok ki!
Azt az autot mar nem kell a markaszervizbe vinned, nyugodtan viheted kisebb helyre, ismeros autoszerelohoz, ha van. Legtobb vizsgaztatohelyen csinalnak elozetes allapotfelmerest (elovizsgat) amin feltuntetik az esetleges problemat, ha nincs semmi gond, akkor ez mar sikeres muszaki vizsganak szamit. A 6 eves gumi hatareset, meg kell nezni, mennyire repedezett az oldala. Fekekkel (ha nincs berohadva) nem szabadna, h gond legyen, esetleg a kezifekkotel nyulik el. Feltengely gumiharang allapotat erdemes volna megnezni.
en tavasszal csereltem az 5 eves gyari gumikat.
a futofelulet meg megvolt, csak oldalt nagyon sok volt a repedezgetes. bar nem sokat jarunk nyugtalanitott, hogy az asszony jobb allapotu gumival jarjon. most dayton van rajta. egyenlore elegedett vagyok. -igy telen is :-)
Hát na. Munkahely napi 10 kilométer oda-vissza, nyáron adott esetben egy-két balatoni út. Adott esetben munkahelyre jöhetek BKV-val is, pl. most amikor hózik (nincs téli gumi), vagy ha nincs kedvem vezetni, vagy amikor nagyon meleg van (légkondi sincs). Így jött össze a 12 ezer km az 5 és fél év alatt.
Igazad lehet. Én úgy hallottam, hogy városi használat mellett fékbetéteket cserélnek a 6 éves vizsga előtt, és hogy a gumik is elöregednek 6 év alatt, azaz nem a kopás miatt kell cserélni, hanem az anyag öregszik el... de mondom, nem értek hozzá, mindezt ismerősök mondták, gondolom egyedi dolog ez. Eddig nem voltak túl jó tapasztalataim a szervizzel, az első időkben még ott lehettem velük, legalább minimális rálátás arra, hogy tényleg kivesznek valamit, és kicserélik egy másik valamire, de legutóbb amikor szervizeltettem (10 ezernél), már nem lehettem ott az autónál, így nem tudom, hogy valóban megcsinálták-e azt, amit leszámláztak (olaj, olajszűrő csere, váltóban is olajcsere, gyertyacsere).
Tud valaki megbízható suzuki márkaszervízt, ahol megcsinálják a vizsgáztatást is, és nem mennek arra rá, hogy lecseréljék a fél autót akkor is, ha nem kell?
Nem tudom, hogy egy 12000 Km-t futott autón vajon miért kellene fékeket (gondolom csak a kopó alkatrészekre gondolsz) vag gumikat cserélni. Én hallottam olyan Suzukiról is, amelyik 80000 Km-t ment egy fékbetétgarnitúrával. Szóval, hidd el hogy jó esélyed van rá, hogy a vizsgadíjon kívül ne fizess egy garast sem, :) (persze ha nem megbízható a szerviz és mindenféléket kicserél, csak hogy nekik jó legyen, az egy másik eset) Valószínűleg olajat és szűröt cserélnek, hisz évente egyszer nem árt (nem tudom mikor cseréltél utoljára), de ezen felül nehezen tudom elképzelni, hogy a 12000 Km-t futott autódban mást is kéne cserélni.
Függetlenül attól, hogy köpni-nyelni sem tudok témához (1.0+aut), élvezetes volt olvasni a soraidat! Tisztára felcsigázott az aut.váltó, persze nem adnám azért a "habverést":)
Használd egészsséggel még sokáig az autódat! ...és még sok ilyen színvonalas írást:)
köszönöm az összefoglalót. én sohasem vezettem automataváltós kocsit, bár ültem már több ilyenben utasként, és nagyon tetszett, hogy nem kell folyton sebességet váltani, és a jó automata tényleg olyan, mintha fokozatmentes lenne. Alapvetően városban autózom, és rühellem a folytonos kézi kapcsolgatást, előfordul velem, hogy lassítás után nem jól itélem meg, hogy kettesbe vagy hármasba kapcsoljak vissza, ehhez le kell nézzek a sebességmérőre, amire nem mindig van idő, és ha mondjuk 50-nél visszarakom 2-esbe, akkor eléggé elkezd pörögni a motor, meg ránt is egyet a kocsi, gondolom nem tesz jót semminek sem ez.
Úgy tudom, hogy az újabb suzukikban már 4 sebességes az automata, pl. a wagon r+-ban is. Ha valakinek van ilyennel tapasztalata, megírhatná.
tetszik az, hogy 158 volt a vége (az automata váltó miatt leszabályoz), tetszik az hogy sötétben a váltóház PRND2L kijelzése ki van alulról világítva és egy piros izé jelzi hanyasban van a váltó, sirályul néz ki.
És tetszik az hogy akárhány ismerősöm nézi a kocsit, egyik se tudja vezetni, aztán azóta egy-két próba után 5-en akarták már megvenni, de nem adom ám el! :))
Viszont csúcs volt mikor megkaptam a céges Astrát, szégyenszemre alig bírtam hazamenni vele csúcsforgalomban du 4 körül egy botváltós autóval...
1.0 GA, 993 ccm. Automata váltó, 0-20-ig 1-es, 20-40-ig kettes, 40 felett lineáris nincs több fokozat.... Minden autót letolok vele, helyivagánycsávókkal többször gyorsultunk, 1.3-as kocsikat is odavert. Kb. 70-80-ig persze, mert ahol én lassulok ott egy 1.3-as még gyorsul :))
Viccet kivéve.
Ahány embert furikáztam, annyi döbbent meg. Jól karban van tartva a váltó (100e km olajcsereperiódus helyett 2 évente cserélve van az olaj), ennek egyenes tünete az, hogy ő fokozatmentesnek képzeli magát, egyáltalán nem érezni se lökést se semmit, olyan 1/10 mp lehet a váltási idő, maximálisan elégedett vagyok vele.
Hóban sirály, ahogy már sokszor írtam, ha elakadtam, direkt 1-es fokozat, kiszálltam és kitoltam a saját autómat, majd utánasétáltam, beültem és tűz...
Valami elektronika lehet benne, mert ha sportosan vezetsz, egy idő után a legkisebb gázadásra is visszakapcsol egyet a vezetési stílusnak megfelelően, ha meg dugóban araszolok, igencsak oda kell lépni neki ugyanehhez.
Onnan veszem észre ilyenkor hogy automata a kocsi, hogy nem akadok el, ahol más kapar stb, ott az automata eggyel feljebb teszi és simán "2-ben" indul.
Erősebbek az első fékei mint a standard swifteké, nem tudom mennyire vezettél automatát.
Akik nem tapossák a kuplung helyét :) Viccet félretéve lehet közben barátnőt simizni mobilozni stb vezetés közben (sicc), kanyarban is.
Volt hogy a balcsira mentünk le Krisztával úgy hogy fogta a kezem közben végig...
Vezetni? Hmm. Ha nem ismered a "kúszási" tulajdonságát meglepődsz pár dolgon.
Egyrész. Ha csak D-be teszed, és nem adsz gázt, szépen magától elindul kb 10-ig gyorsul és tartja. Ha álló kocsinál taposod a féket és D-ben vagy, csak leveszed a fékről a lábad mikor sárga-zöld, és AZONNAL elindul, ezzel egy gyorsulási versenynél sokat nyerhetsz. Dugóban pedig se fék se gáz, csak kormányzol... Ha lassú a sor néha egy kis fék.
Másrészt. Itt NEM TUDSZ visszacsúszni, nincs kézifékes indulás, mert az automaták centiket sem csúsznak vissza mikor leveszed a lábad a fékről (na jóóó 30%-os emelkedőn biztos, de ott még nem próbáltam). A Budai Várban mindenesetre röhögök a szerencsétlen autósokon.
Sokan mondják hogy a vezetési érzéshez kell a váltó. Alá is írom. Mondjuk hegyi úton. Nade városban, dugóban, bevásárláskor, télen stb. csak kínszenvedés. A mai elektromos világban szvsz szégyen a manuális váltó, és így legalább nem tudom széthajtani a motort sem.
Egyedül az előzést kell megtanulni, de megy egy-két sikeres előzés után, ugyanis egy ilyen kocsinál a visszaváltást a gázpedál bizonyos szintű benyomásával, a magasabb fokozatba kapcsolást gázvisszavétellel (is) tudod szabályozni.
Egy kis "régi idők mozija":
Amikor én az autómat vettem... Verőfényes, forró nyári nap reggelén indulunk ismerősökkel Egerbe -> autónézés (célirányosan - csak a Suzuki! ...csak azt szereti, másra rá se néz:) + strand. Eger előtt megemlíti az ismerős: "Kinézünk egy szép pezsgőmetal Suzukit nektek!".
És lám, az eredeti terv nem jött be (2-3 éves, 5 a-s, 1.3-as GLX), de helyette megláttam Őőőt! Egy 0km-es "limited edition" (Vó't röhögni?!:) beige-metal 1.3-as, 5 a-s GC-t! Ez volt szombaton, hétfőn telefon, kedden már intéztem a papírokat...
Köszönöm a válaszokat. Amikor vettem a mostanit, GL-t akartam, de amikor a kereskedő meghallotta, hogy kp-vel fizetek, valószinűleg tudtom nélkül átírta GC-re a rendelést. Aztán azt mondta, hogy nem azt hozták, amit rendeltünk, és felajánlotta, hogy elfelezzük az árkülönbséget a két modell között. Igy lett GC-m, központi zárral.
Tudom, hogy hiányzik most belőle légkondi, légzsák, ABS, gondolkodom az automata váltón. Ehhez viszont már a 85 lovas 1.3 Euro III-as motor kellene.
Viszont innentől bármilyen más gyártó más tipusa már luxuskategória, iszonyú árakkal. És a Sedan már nem olyan kicsi autó, mint a sima Swift. Egy ilyen felszereltségű Sedan ha megvalósítható műszakilag, olyan 2,5 és 3 millió Ft körül lenne, ami nem annyira zavarna, mert úgy gondolom, hogy más tipusból nem jönne ki a "full extra" 3 millióért.
Én is vártam-vártam, hogy mi lesz Esztergomban, aztán jött a Wagon R+ (nem tetszett), azóta meg a titkolózás...
Asszem a budaörsi Auchanban láttam 1.5 méter hosszú, uniform ablaktörlőgumit (csak a gumi!) amit méretre vághatsz... Volt vmi 300 ft, és pont jól megy a swiftekre..
amikor az én gépemet vettem, egyrészt előző nap még fogalmam nem volt hogy autótulaj leszek másnap
Főleg nem tűzpiros és automata "női" autóé... Tényleg nő, csak úgy visított mikor meglátott hogy tegyünk már vmit...
Fél éves volt, 500 km (!), az is az első hónapban, utána 5 hónapot a belvárosban állt (akksi kivéve), hatalmas mocskos belvárosi tucatparkolóban, közben SOHA nem volt lemosatva, orrán egy 40 centis fémig hatoló vésés (kedves járókelőknek ugye nem tetszett az új fényezés, lakáskulcs...)...
Meg sem akartam venni, de így utólag a márka alapú lízing (-3% reálkamat, szia lízingcég), meg az, hogy 400e Ft kp-ért egy nullos autót tudtam megvenni úgy, hogy az össz havi kimutatott céges bevételem 20e ft volt... (lízingátvállalás).
Végül is az döntötte el a dolgot, hogy a tulaj lemosatta, én meg beleültem, és azóta mindenkit lenézek aki vezetési fílingre hivatkozva holmi kart rángat középen vezetés közben :))))
Nem tudom, lehet-e rugót cserélni külön(nem fizikailag, mert úgy persze, hanem lehet-e kapni külön. Vagy jó bele az ágyrugó is? :))
Sokszor látom azt, hogy egy kicsit meghajlítják a kart magát, amihez a lapát kapcsolódik. Ne mtúl igényes, de hasznos megoldás, ha hirtelen kell.
Az extralista kiválasztása tényleg jó tanács. Már csak a saját példámból kiindulva:
vala egy 1.0 GA full fapad NULL extra.
Ezután
- ködlámpák
- riasztó
- centrálzár
- elektromos napfénytető
- elektromos antenna
- rejtett kapcsoló
- villanyablak előre
- hátsó csomagtér világítás
soroljam...?
Szóval nem volt egyszerű dolog... Utólag nem hogy drágább, hanem sajnos sokkal gányabbul csinálják meg, így több gond is van vele (hála az égnek a napfénytető volt csak szakszervíz nálam)
Abban megnyugod6sz, h alkatresz lesz hozza dogivel, a gyartot kotelezi ha jol emlexem, 8 evig alkatreszellatasra, azon kivul lesz (ill van) utangyartott cucc is hozza dogivel, mivel sok a hazai beszallito is, es sok (egyre tobb) kisipari cucc is van/lesz hozza. Kereslet is lesz ra, nyugodtan megnezheted a legidosebb sorozaot is, semmi komoly bajuk nincs, annak ellenere h mar 10 evesek.
Persze, lesz a swift helyett egy masik kisauto, amit Egomban fognak gyartani, ha visszaolvasol a topicban, linket is talalsz. Egyelore nagy a titkolozas, de hamarosan kiderul.
Egyebkent en is toprengek az autocseren (az enyem mar lassan 7.5 eves!), de meg nem t'om, h egy utolso sorozatu legkondis swift legyen vagy valami mas, varok vele, hatha lesz valami nagyonvonzo (aru) utolso sorozat.
1. Ne _kizarolag_ az ar vezereljen. 2M ft kornyeken 1-200e ft ne legyen donto a fapadosabb kivitel mellett. Banni fogod!
2. Esetleg nezz szet mas markaknal is. Csak hogy legyen osszehasonlitasi alapod. En is korbejartam egy halom masik markat, mire a Fabianal kotottem ki.
Pedig nekem a mostani ott susogta, szegeny, allt a szalonban, alig hallhatoan suttogta, hogy :leci-leci-leci vegyel meg, naaaaa!!!!" Es beleultunk, es mondta, hogy "Jo, mi? Na, visztek?" Es jo volt es vittuk! :-)))
Földimogyoró: Gondolj csak bele, trabihoz vagy dácsiához is kapsz alkatrészt... Ehhez is fox még jó ideig, sőőőőőt most fog majd felvirágozni az utángyártott alkatrészek piaca...
Jó példa rá amikor fékbetéteket cseréltek az enyémen. Határeset volt (automata, így erősebbek az első fékek), kérdezi a szervízes hogy ez már "az új fékes ugye"? Fogalmam nem volt, mondom 98. januári.
Erre elmosolyodik, az volt a válasz: ja akkor jó, mert a 90 körüli gyártmányúakhoz kicsit nehézkesebb alkatrészt szerezni, belekerülhet akár egy napba is, míg a másik fajta van raktáron...
Tudom, tudom, csak az ablaktörlővel kapcsolatban nekem ez (vagyis a saját nyűgöm) ugrott be. A disznómódon nyikorgó, genya ablaktörlőlapátok engem elkerültek eddig:)
Tudod Apám két hónapos Swift-jében az akksi halt meg. Szó nélkül cserélték, csak kellemetlen volt mindenkinek. Én egy év alatt a Swiften 2 pár első és 1 db hátsó lapátot használtam el.
De az R21-esemen ugyan az a probléma állt fennt, mint Neked most. Alig 5 hónapos lapátok(telet nem láttak) kitűnően töröltek, csak ugráltak az alsó tartományban.
Egyébként a leszorítóerő is lehet megoldás. Szóval lehet válogatni. :)
Előszóban annyit, hogy nem olvastam a topikot, szóval ha olyat kérdezek, amiről volt szó, elnézést kérek.
egy 5 és fél éves 1.3-as Swift tulajdonosa vagyok. Kb. 12000 km van benne.
Szeretem a kis autómat, mert elfogadható szolgáltatást kaptam tőle, és az ára sem volt az egekben. Sajnos manapság a legtöbb új autó árának és a valós értékének nem sok köze van egymáshoz, az autó "divatcikk", adott esetben egy feliratot fizetsz meg a csomagtartón, meg egy emblémát elől.
Vissza a kisautómhoz: Ugye nem sokára jön a 6 éves vizsga (májusban), ahol jó eséllyel elég sokmindent kell lecserélni a kisautón, nem értek hozzá, de ha jól tudom, pl. fékeket, gumikat cserélni kell, azaz viszonylag drága lesz a szerviz+vizsga. Ezenkívül hiányolom a kisautómból a légkondit, nyáron meg lehet főni benne, és nincsenek légzsákok sem, ami szintén nem árt adott esetben.
Szóval gondolkodtam, hogy becserélem egy újra, hiszen itt a vizsga 3-4 hónapon belül.
De újabban furcsa híreket hallok mindenfelől, suzukiellenes ismerőseim szóltak, hogy "a Swift gyártásával leállnak, mert nem biztonságos autó", egy újsághírdetésben is láttam, hogy "búcsúzik a Swift". A suzuki hollós honlapján pedig az Ignis magyarországi forgalmazásának leállításáról olvastam. Ugyanitt azt írták, hogy a 3 ajtós GS swift gyártása már meg is szűnt.
Namost kifutó tipust nem jó venni szerintem, mert mi lesz az alkatrészellátással? Előbb utóbb gyaníthatóan lopni kezdik az alkatrészek várható hiánya miatt.
Szóval nem látom a jövőt, mi lesz a Swift után?
Van a Wagon R+, amit egyesek szeretnek, nekem nem tetszik a formája, nálam az autó olyan alakú, mint a legelső autók, amiket annó láttam, kb. a mai Sedan-oknak felel meg. Szóval Wagon R+-t nem szeretnék.
Hallottunk már a Lianáról, ami elég drága, mivel import autó. A többi import Suzuki is drága.
Mit fognak gyártani a magyar Suzuki gyárban ha leállnak a Swift gyártásával? Várható valami új Swift pótló autó a Suzukitól az elkövetkezendő pár hónapban, elfogadható áron? Hallottam valamiféle próbagyártásról, de mintha titok övezné az egészet, semmi hivatalos infót nem találok.
Van valakinek belső információja, meddig marad a Swift és mi lesz utána? Mit tennétek a helyemben, csere egy Swift Sedanra amíg még van?
én nem az "elégtelen vízmennyiség"-nél tapasztalható nyikorgásról írtam. Ez vízmennyiségtől függetlenül nyikorog mint á**at.
egyébként meg épp a múltkor lett elegem azokból a ......ból, akik a lapát alá rakják a szórólapjaikat, ami aztán rögtön szétizéli lapátot ha nem veszem időben észre a lapokat és használni kezdem az ablaktörlőt...
"nem szolitott meg a kocsi, hogy vegyem meg! :-) Igy meg nem kellett."
(:
Az enyém olyan csodálatos, hogy MEGSZÓLAL, de az se mondtott még olyanokat, hogy "Vegyél meg!" v. "Figyu', ide süss, milyen jó vétel vagyok!". Inkább ilyeneket: "KARAJ vagyok, mi?!"; "Jó lenne, ha lemosnál már te kötsög, mer' olyan vagyok, mint egy kubikosfurik!"
-> Előbbit nagyobb parkolókban más Suziknak; utóbbit - elég gyakran - nekem:(
OK. 7 hónpos talicskánál beszélhetünk-e kopott lapátokról? De ez a kérdés értelét veszíti azzal, hogy már néhány napos/hetes korában felfigyeltem a tünetre... Amúgyis: rendesen, szépen törölnek a lapátok:)
Szóval maradhatunk abban: az "elégtelen vízmennyiség" (jaj, de konkrét:) okozza. Majd lejjebb adom, és "elégtelen vízmennyiséget" nem törlök, csak elégségeset:) Thnx!
Hi!
Mi van a Suzi-vásárlással? Újabb "alanyok", paraméterek, stb?
Inkabb csak roviden: maradok a Skodanal.
Kicsit mokasabban: nem engedhetek meg magamnak egy suzukit ;-) marmint olyat amilyet szerettem volna, marmint esetleg, szoval valami nagyon durva casco jott ki ra + nem szolitott meg a kocsi, hogy vegyem meg! :-) Igy meg nem kellett.
Mindenhol. Cserélj lapátot. :) Amúgy az elégtelen vízmennyiség okozhatja még, de csak kopottabb lapátoknál. Ha vödör víz hatására is urgál, akkor túl kopottak a lapátok. :)
Ablaktörlő-témával kapcsolatban: Az a tünet a geppánál, hogy a szakaszos törlés fokozatában (az első) a lapátok "darabosan" vagy pontosabban "remegve" törölnek, ismerős? Arra gondoltam, hogy nincs eléggé meghúzva a törlőlapát karja; meghúztam még jobban, de a tünet nem szűnt meg:(
Esősebb időben, nagyobb fokozaton simán (remegés nélkül) töröl a lapát. Arra is gondoltam, hogy nem eléggé nedves a lapát és le-le tapad a szélvédőre, azért remeg, viszont ezt erősebb fokozaton nem tapsztaltam.
Szóval a kérdéseim: Tapasztalt-e hasonlót vki, illetve mi okozza a jelenséget?
uff. nem tudom, hogy pontosan hol nyöszörög, nekem teljesen úgy tűnt, hogy a gumilapátok az üveggel érintkezve adják a hangot.
de majd megnézem, mielőtt elhozom a szervízből a kocsit és megigazíttatom ha kell.
jut eszembe, Tlantos
megvalósítási szakaszba lépett az első ködlámpa project, mindjárt küldök emailt.
(az utolsó lökést az adta, hogy a szalonban 55 ezerért mérik párját... :-( )
>Neked hol nyöszörög? A lapátnál, vagy a tengelyénél?
Ez jogos kérdés, mert nekem is nyikorgott, és mikor jobban megnéztem, kiderült hogy a szélvédő alját fedő rácsos műanyag elem csúszott kicsit félre, és a lapát tengelyéhez érve reszelte azt, ezért nyikorgott. Szervízben megigazították, már jó.
A cserével kapcsolatban: Szerintem egyszerűen mérd meg a lapát hosszát, és úgy keresd a polcokon:)) Nem különleges méret, lehet kapni!:)
Én spec a kutyaközönséges Tesco-Auchan verzókat használom, nekem bejöttek ezek az olcsó lapátok... valami akcióban mindíg van ilyentájban, és egy pár lapát 250-350 Ft között szokott ilyenkor lenni. Valamikor próbáltam én a márkás társakat is, de akárhogy számolom nekem valahogy mindig sokkal többe kerülne, ha ezeket a "márkás"-okat használnám... Évente max kétszer csere, mind a két oldalon, és így is kijön kb 1000 forintból, míg egy Bosch, vagy Champion 3000 ft körül mozog, és ezt is kell évente cserélni egyszer...Szóval én maradok a "gagyinál".
Neked hol nyöszörög? A lapátnál, vagy a tengelyénél?
Mult heten kerte valamelyikotok, nezzem meg fogyasztok nelkul mit kajol a Fabia, nos: uzemmeleg moci, csak a tompitott megy (se futesventillator, se radio) igy 0.8l/h ami neha-neha rovid idore atmegy 0.7-re, de izibe vissza is megy 0.8-ra.
Gratulálok a gyerkőchöz. A képekkel adós maradtam, tekintve hogy a 30 centis havat elég volt a munkaAstráról lekotorni, szegény swift hó alatt maradt (de ha ma hazaérek róla is letakarítom).
Az az igazság, hiába áll csillaggarázsban, ilyen időben + sós hólében én nem megyek vele sehova, vigyázok rá...
Különben is berágtam. Tegnap este, mikor még nem volt hó, átbumliztam vele Bp-en keresztbe, ismerőshöz. Hát az átokfajzatja látja hogy bekapcsolom a rádiót visszafelé indulva, jön kifelé a hátsó lökösből az elektromos antenna. Aztán megakadt (gondolom lefagyott), erre elkapja, és úgy izomból meghúzta kifelé... Őrült kerregés, szervómotornak mechanikának annyi, szerezhetek másikat. Sajnos nem volt idő közben a jégtelenítésre használt kapcsoló átkapcsolására (ami ki-be mozgatja finoman az antennát ha nagyon le van fagyva).
Most már ez (sem) működik a kocsiban :( Tlantos: kéne az az indítómotor mágneskapcsoló, egyre jobban idegesít a dolog. Hmm? Konkrét típusszámot is írnék, ha tudsz segíteni.
Gratula! (bar a kep innen az irodabol nem latszik) Masodik gyerekules elfer? A multkor vittem anyamat, az unitesomat es a ket csemetejet a PUG309cel, eleg nehezen fertek be 3an hatra a ket gyerekules miatt, pedig a pug relative kenyelmes, nagyobb mint a swift.
Asszem itt még nem mesélte, hogy péntek du. megtörték az autómat. Megint cserére megy a két bal oldali ajtó :-(
Ha most a jobb oldala lenne törve, legalább ott is új ajtók lennének :-) Végül is ez az egyik legjobb korrózióvédelem.... az elemcsere.
Szóval egy durva meredek utcába fordultam be, megfordulási célzattal, s onnan csúszott lefelé farral előre egy KIA Sorento. Nem sok mindenre volt időm, csak annyi, hogy kicsit fére tudtam húzódni (én is jégen álltam, nem lehetett csak úgy félreugrasztani a gépet), így nem az eleje tört, hanem a bal első ajtót kapta derékbe. Kicsit a hátsó ajtó is sérült, sikerült azt is cserére venni.
A kaszni szerencsére nem deformálódott, húzatni nem kell. Cserélik még a B oszlop külső oldalát - nem is tudtam, hogy gyárilag 2 részből áll, bár logikus.
Fickó kicsit hőzöngött, hogy miért álltam épp ott, ahol, de amikor mondtam, hogy OK, hívjuk a rendőrséget, meg elővettem a fényképezőt és körbecsattintgattam a helyszínt és az autókat, nem volt több probléma.
Pár hónapja vettem egy ilyen egyszer használatos, vakus gépet az autóba, épp az ilyen helyzetekre.
Lényeg a lényeg, autó már szervizben, hét végére nagyon ígérik, hogy készen lesz.
Vigyázzatok, csúszik - ma meg pláne, ahogy hallom, Bpen káosz uralkodik
Ja és esedékes rajta egy full mosás a napokban várom, hogy felengedjen az idő, úgyhogy a koszt ne nézzétek rajta. De hehehe van rajta vmennyi védelem legalább...
Oké oké megpróbálom holnapra nem elfelejteni azokat a digitális képeket. Még annyit, hogy az autóm 3 éves volt mikor megcsinálták, most 5 éves. A lyukak szélére vmilyen átlátszó bevonatot vittek fel, de volt olyan lyuk, amire nem...
Végül is ha belegondolok kivéve az említett elemet csak olyan helyeken furkálták szét a karosszériát, ahol nem éri víz, így hamarabb fog atomjaira rozsdálni a kocsi, mint hogy a lyukak széle elkezdjen korrodálni...
Arra meg gondolni sem merek hogy egy kocc eltüntetése. Ha az autó egy alvázsérült kocsi, akkor annak annyi :)) Üregvédelem meg kívülről nem látható az autón, nem látszik semmilyen fényezésen meg sehol...
Mondjuk az emlékezetes elsüllyedt suzukira (nemrég biztos emlékeztek a hülye nő meg a csőtörés) biztos nem vállalnának garanciát...
micsináljak, hogy ne nyikorogjon annyiranagyon szörnyűen? mi a fenétől lehetez a nyikorgás? lekopott már róla valami "lamella"?
és ha szerintetek cserélni kell, akkor milyen méretek is kellenének ?! (merthogyugye előre 2 féle méret való... :-( )
köszi,
gf
egyébként meg most fogják garanciálisan javítani a tetőn a madárvégtermék miatt keletkezett károkat.
"Nyugodtan de ez egy suzukis topic ugye... Én azon az állásponton vagyok, hogy az Astra ugyanolyan tucatautó mint a Swift. Motorikusan nem tartom jobbnak, de a beltér összehasonlításban, komfortérzetben, autóérzésben azért az Astra autószerű, a swift nem :)"
A Suzuki és az Astra az én szememben nem egy kategória, mert nem ugyan arra valók. Ez nem azt jelenti, hogy az egyik jobb, vagy rosszabb, hanem azt, hogy más, amire szánták ezeket a gépeket, és emiatt sokszor az összehasonlításokból baromságok jönnek ki.
Először is. Mindkettő tucatautó. A beépített anyagok minősége, kidolgozottsága kb. egyforma. Csak még a Suzuki egy városi kisautó, addíg az Astra egy családi kocsi. A belvárosba jobb Suzukival menni, de szerintem utazni jobb az Astraval.
Azonkívül ne felejdkezzünk el arról a tényről, hogy az Astrának a nálunk leginkább elterjedt 1.4-es motorral szerelt verziója a választék alja (tudom, van 1.2-es is, de az szerintem az emberiség elleni vétek), a Suzukinál az 1.6-os a max, amit szerelnek, ha jól tudom (és ez nem egy gyakori motor). Emiatt az Astra minden tekintetében erősebb karosszériával, futóművel és fékekkel rendelkezik, mint az Suzuki. Viszont ennek megvan az ára. Az 1.4-es 16 szelepes motor hiába 90 lóerő, ha nyomatékszegény, emiatt az 1.0-ás Suzuki képes legyorsulni. Viszont nekem 180-nál még nincs halálfélelmem, van még egy kis tartalék a motorban, és ha kell, meg is tudok állni (Német autópályákon teszteltem). Ja, és még többet is fogyaszt:)
topika1: Az autó eladáshoz sok minden hozzájárult, kezdjük a két sajáthibás koccanással. Ezáltal persze nem csak az autó károsult hanem a kötelezőm is 40%-al emelkedett, pedig az anyagi kár (amit okoztam), minimális volt. Volt egy kissebb probléma az ablaktörlővel, ugyanis a lapáton lévő gumi valszeg elfáradt és egy 10 centi az elejéből kicsúszott. Sajnos ez akkor következett be amikor szakadó esőben a bátyám maxon nyomatta az ablaktörlőt. Igy a a kiugrott gumi miatt a szélvédőre egy gyönyörű nonfiguratív csíkot húzott a fém. :) Ráadásul olyan helyen lakom, ahol az udvarba eléggé meredek az út, így volt már, hogy a hátsó sárvédő gumi a kerék alatt maradt. Jövőre pedig a kötelező lenne és a szélvédőt több mint valószínű, hogy cserélni kellett volna a karcolás miatt, az aksi is 4 éves, plusz az abroncsok... Szóval nem igazán volt rá vigyázva pláne, hogy az egész család használta. Az újat viszont csak én fogom használni! Hehe :))) Mindenesetre mostmár sokkal jobban odafigyelek az apró dolgokra is, mint egy 3500 Ft-os ablaktörlő lapát. Vagy télen a téli gumi, ugyanis akkor nem csúsztam volna az előttem lévő seggébe. Kis odafigyeléssel és karbantartással az ember lecsökkentheti a kiadásokat.
"Alváz és üregvédelem: info tőlem származik, aki a saját kocsijára csináltatta meg, és a mellékelt átrozsdásodási garancialapon szerepel ez az idő, ha jól emlékszem..." Jól van, OK; félreértettem a dolgot, de így már minden rendi: Elvégeztek egy munkát, amire - illetve, mivel az a korrozióval kapcsolatos, az átrozsdásodásra - 10 év garanciát adtak.
"Tudod hogy néz ki az utólagosan készített alváz és üregvédelem? Láttál már ilyen autót? Egyrészt az alváz koromfekete, beleérve a kerékjáratok belső oldalát." Hát ez az! Pont ezért írtam, hogy 3-4 éves vagy fiatalabb Suzikon még NEM LÁTTAM utólagos alváz és üregvédelmet (azaz mindegyik kerékdobja "kaszniszínű", tehát még gyári volt, azaz nem volt utólag lekezelve. Ez egyébként nekem személy szerint, mint adott esetben potenciális vásárlónak nem egy jó pont, mivel lehet a beavatkozás oka egy karabol javítási munkáinak palástolása is, nem?). Nem gyakori dolog a fiatalabb gépeken, pedig pont ez a lényege: a megelőzés. Egyébként, természetesen már láttam alváz- és üregvédelemmel kezelt gépet, a korábbi autóim ilyenek voltak (még a trabim is:).
Kép viszont kellene, mert ezt "az 5 ajtós swiftnél a két hátsó ajtó kinyitásakor az a felület, ahol a kerék íve hajlik, ami felett kiszállsz, nem tudom másképpen körbeírni. Oda készül egy műanyag dugó...", meg úgy az ajtókat is megnézném! Előre is thnx!
Ha gondoljátok a topic kedvéért szívesen lefényképezem a kocsin a kérdéses pontokat. De csak ha nagyon érdekel, mert nagyon koncentrálnom kell hogy ne felejtsem el az ilyen ígéreteket...
Alváz és üregvédelem: info tőlem származik, aki a saját kocsijára csináltatta meg, és a mellékelt átrozsdásodási garancialapon szerepel ez az idő, ha jól emlékszem...
Üregvédelem nincs benne...
Tudod hogy néz ki az utólagosan készített alváz és üregvédelem? Láttál már ilyen autót? Most nincs nálam a digitális gép, nem tudom megmutatni.
Egyrészt az alváz koromfekete, beleérve a kerékjáratok belső oldalát.
Másrészt az ajtók alján a fekete rész kb. 1 cm-t levesz a fényezett részből is (azaz a legalsó 1 cm is védett külön).
A speciálisan elérhetetlen üregekbe (ilyen pl. az 5 ajtós swiftnél a két hátsó ajtó kinyitásakor az a felület, ahol a kerék íve hajlik, ami felett kiszállsz , nem tudom másképpen körbeírni. Oda készül egy műanyag dugó, amin keresztül bika nagy nyomással valami korróziógátló zsírszerű anyagot fújnak be. Ugyanez az ajtók alsó hátulján (a gyerekzár kapcsolója körül), de pl. jut belőlük az összes (!) gumiszigetelés alá, a gépháztető réseibe, meg kismillió helyre.
Oda, ahol gyárilag csak fényezés, festék stb. van.
Guseppe:
Gratula! Csak azt nem érted, miért váltál meg egy 4 éves autótól? Volt valami bajod vele? Különben én is fontolgatom a cserét, főleg a 125eFt támogatás miatt, de azt hiszem csak ötlet marad, mert a beszámításánál (Eurotax alapján) még így is nagy veszteség érne. Magánforgalomban meg nehezen menne az eladás, mert még nincs kifizetve.
Kölyök:
A sárvédőgumi-garnitúra autósboltban (igaz, nem eredeti) kb. felébe kerül, mint a szalonban.
"Ha egy év alatti autónál csináltatod meg, minél újabbnál annál jobb, akár 10 évre (!!) is emelik az átrozsdásodás elleni garit."
Honnan származik ez az infó? Ez az "akár" azt jelenti, hogy szerviz-függő a dolog? Pl. X szerviznél emeli "z" évvel a garit, Y szerviznél pedig nem emelkedik a garancia, vagy hogy is van ez? A szerizkönyvben ilyesmiről nem olvastam... Ott vmi évenkénti karosszériavizsgálatról hablatyolnak. ...persze a szervizkönyv finoman szólva is eléggé alulszerkesztett:(
"Érdemes utánanézni, ha jól tudom a gyári alvázvédelem az első télig jó max. Üregvédelem meg nincs benne..."
A kérdésem e tekintetben is az lenne: Honna származik az infó? ...azaz mennyire megbízható? Egyébként rengeteg használt Suzit nézegettem már vételi szándékkal, saját, vagy ismerőseim részére, de a 3-4 évesek, vagy ennél fiatalabbak között még nem láttam olyat, aminek ne a gyári "kaszni-színű sárvédődobjai" lettek volna... Hogy is van ez?
Az viszont gáz. Vagy inkább szégyen. De lehet, hogy blama. Csodálkozom, néha mit neveznek nálunk minőségi szolgáltatásnak. Mert ennek elméletileg annak kéne lennie.
Az én autómon eredetileg csak a hosszú gyári (puha) sárfogók voltak hátul, de elegem lett hogy a kényes ízlésem miatt fél évente újra kellett fényezni az alsó, ajtó előtti küszöbelemet, mert az első kerék által felvert kavicsok lepattingatták róla a festéket.
Azóta elöl is van egészen hosszú sárvédő, és azóta egy lepattogzás sincs, sőt a kocsit sem kell mosatni, mert nem "övvonalig" koszos... A mögöttem jövőm meg örülhetnek hogy látnak tőlem.
Ugyanakkor tolatni + útpadka én úgy szoktam, hogy naaaaaaaaaaagyon óvatosan rátolok a padkára, kiszállók, felhajtom az adott sárvédőgumit, és tolatok tovább :)))
Bár Peloponészoszról felkötött hátsó lökössel jöttem haza, mert a kocsi 4 emberrel + motyó olyan telii volt, hogy tolatva sima úton egy 5 centis kis tégladarabra rátoltam (a gumit húzhattam végig egész úton mert leért a földre), és olyan jól szereltem fel előzőleg a sárfogót, hogy nem az szakadt le hanem az egész hátsó lökhárító az egyik oldalt...
Azóta megtanultam secperc alatt visszarakni a hátsó lököst, de mire kitanultam... Nem két perc volt...
Dark: ez tuti mechanikai gond, mert az ablaktábla felső íve más szögben (kicsit megdőlve) megy - menne fel, lefele viszont nem így jön... OLyan mintha a mozgató mechanika nem fogná elég szorosan az ablakot. Zörög is persze.
De a mechanikát x alkalommal utánahúzták, állították.
Kölyök: az év autómon 3 éves korában volt alváz és üregvédelem csinálva. Ha egy év alatti autónál csináltatod meg, minél újabbnál annál jobb, akár 10 évre (!!) is emelik az átrozsdásodás elleni garit.
Érdemes utánanézni, ha jól tudom a gyári alvázvédelem az első télig jó max. Üregvédelem meg nincs benne...
Kb. 15e ft volt ha jól emlékszem, és ilyen hidegben majd' egy hetet várni kellett mire megszáradt, természetesen szakszervíz csinálta garival.
" "szorulnak a hátsó villanyablakok, és nem lehet reteszre zárni már a hátsó csomagtartót Passz, ilyenek sem fordultak elő nálunk."
A dolog azóta is fennáll, lefele megy mint a szél, visszafelé félúton megáll, ha elkezded oda-vissza kapcsolgatni centinként felmegy. A mechanikát már szedték szét de nem jutottak semmire, jövő hónapban mindent cserélnek. "
Az R21-esem jobb egyes ablakánál ugyan ez a helyzet állt elő. Kimérettem, s a kapcsolót hozták ki hibásnak.
Védem egy kicsit az Opel Asztmát, magam is opelos lévén. Válaszok:
"
Használtan került hozzátok? Milyen volt az előélete??? És mi van, ha azért adták el, mert az előző tulaj tönkre vágta már...
"
Céges autó, 0 km-esen lízingelt, szervízt a lízingcég állja, 15e-enként kötelező szervíz, évenként 2x futóműviszsgálat gumi, olajcsere, szűrők stb. kötelezőtől függetlenül.
"Miután a rendszeresen korrektül szervizelt Astra 2x otthagyott bennünket az út mellett (vezérlés meghalt 2x)"
először computerhiba, másodszor is. Mindkétszer computer csere vadiújra.
"
Nem véletlenül akku hiba volt? Ha nem az, megtalálták a hiba okát?
"
Nem találták meg, egy napig mérték és nézték az elektronikát. Ugyanaz az aksi van benne, -20-nál is pöccre indul, nem hiszem hogy aksi hiba volt.
"megvolt az első két lengéscsillapító cseréje"
Szervíz szerint hibás széria volt, 30e km alatt nem megy azért tönkre még a pesti kátyúkon sem. És én sem vagyok az a céges autó, kátyú nem érdekel tipusú vezető...
"egyszer beállt az ablakmosó szivattyú. Ez sem tipikus, ilyen hibával még nem találkoztam..."
Igen, egyszer csak nem ment, csere.
"a klímát után kellett tölteni"
Havonta be volt kapcsolva ahogy illik, fűtött garázsban állt. Hátulja volt csak egy kisebb ráfutással törve (hátsó lökös, jobb hátsó kerék feletti ív csere, más kocc nem volt, sem komolyabb sérülés a kocsin.
"szorulnak a hátsó villanyablakok, és nem lehet reteszre zárni már a hátsó csomagtartót Passz, ilyenek sem fordultak elő nálunk."
A dolog azóta is fennáll, lefele megy mint a szél, visszafelé félúton megáll, ha elkezded oda-vissza kapcsolgatni centinként felmegy. A mechanikát már szedték szét de nem jutottak semmire, jövő hónapban mindent cserélnek.
A hátsó csomagtartónál valami kontakthiba volt, azóta jó.
"már ez is zörög mint a swift"
A magyar utak minden szét tudnak rázni:)
"
Cserébe most nem írom le a tapasztalataimat a Suzukikkal, mert nem akarom fikázni, mint te az Opelt.
"
Nyugodtan de ez egy suzukis topic ugye... Én azon az állásponton vagyok, hogy az Astra ugyanolyan tucatautó mint a Swift. Motorikusan nem tartom jobbnak, de a beltér összehasonlításban, komfortérzetben, autóérzésben azért az Astra autószerű, a swift nem :)
Motorikusan a swift mellett állok, de ha hosszabb útra mennék, az Astrát választanám. Gondoltam én... Míg a fenti dolgok meg nem kezdődtek.
Annak ellenére én sem szeretném az Astrát mint autót fikázni. Tök egyszerű okból. Az enyém is csak egy autó a többmillió közül. Lehet hogy péntek du. munkaidő lejárta előtti utolsó autó volt, azért van ennyi baja... De viccet félretéve egy autó alapján nem lehet általánosítani.
Én csak annyit mondtam, hogy az ÉN saját swiftem stabilabb és strapabíróm az ÉNáltalam vezetett 1 drb. Astránál, de tekintve hogy nem kivételeztem egyikkel sem, az én szempontomból a swift felé dől a mérleg bárki bármit is mond.
De itt ezen a topicon nem fognak érte lefikázni az biztos :)))
Gyari megoldas nincs. Be kell kotni egy kapcsoot valahova. A merev sarfogt nem tudod letoltani, mert egyreszt mert merev :), masreszt mert rovidebb, mint a puha.
Alapbol vagyok lusta. Kb fel percig dolgoztam a keppel, mire ilyen lett. Annak is mar vagy 1 eve.
Holnap le is szedem, ne terhelje az olvasok savszelesseget.
Egyebkent 11xx km volt az autoban, es a haz elott allt a kep keszitesekor. Ha figyelmesen megnezitek, akor font latszik egy kis fu, meg egy villanyoszlop :)
Mosatás csak akkor szükséges, ha "nagyon be van épülve" a geppa, bár mindenképp' előnyösebb (szerelés, hiba-kiszúrás stb), ha tiszta az alja...persze ez nem előírás. Hogy "ők megteszik", ilyenről még nem nagyon hallottam...
Alvázvédelemmel kb. 3 évig nem kell foglalkozni, mert "van rajta".
Egy tanács: Az 1000 km-es szerviz (ami ha ugyanoda viszed, ahol vetted a geppát -> elvileg ingyenes) során szereltess fel előre is és hára is sárfogó gumikat. Kb. 10e a 2 pár, de szvsz nagyon megéri, nem csak optikailag, hanem gyakorlati haszna is van!
Javaslom még, hogy a "kocsi négy sarkára" ragasztass fel gumicsíkokat, kiválóan kivédi a kisebb "húzásokat", ami a fényezett lökhárítóra nézve eléggé veszélyes lehet.
Jó szolgálatot tesz nyáron - persze ha klímás a géped, akkor csak optikai célú - a szél- és esőterelő legalább az első 2 ajtóra.
Én már régebb óta tagnak érzem magam, bár nem igazán írogatok, sajna otthon most nincs Pc-m, most is a munkahelyről írok. Főnököm épp hátat fordított. :) Lényeg a lényegben, hogy eladtam 4 éves Suzukimat és újra cseréltem a hétvégén. Hurrá! :) 1 milláért bevették a régi 98-as Fehér Swift-emet amiben 50.000 Km volt. Az új 0-Km-es Swiftem még bent ficeg a szalonban, de a héten csütörtökön vagy pénteken átvehetem, plusz három évig törlesztek mint a kisangyal. :) Kölyökkel megeggyezően eléggé szépen fosok, nem igazán látom a végét, de majd megszokom. Remélem nem voltam nagyon offtopic, de gondoltam megosztom örömöm.
Zene ügyben felejtsd el a gyári helyeket. Bármit teszel bele, csak zörögni fog, hangot nem fox hallani. Egy megerősített kalaptartó kell bele, meg a két első ajtóba hangszóró, oda 16-os is befér. A gyári helyekre asszem 10esek mennek.
további kérdések:
Az 1k-s szervizre tanácsos-e megmos(at)ni az autót (alul-felül) vagy megteszik ők?
Mekkora méretű hangszórók mehetnek be a gyári helyekre és hol vannak ezek?
Van-e az autón gyárilag alváz-, üregvédelem vagy csináltassak én?
Tudom, hogy lökött kérdéseknek tűnnek, van is némi műszaki vénám, de olyan sz@r az idő mostanság, hogy nincs hangulatom a mínuszokban az autót stírölni.
Szerintem is korrekt a kép, mert magam készítettem. :)
1.3, 5. fokozat, 140.000km a motorban. Lehet hogy ment volna még kicsit feljebb, de nem szeretem gyilkolni az autót :)
Én 4200-as fordulathoz 162km/h-s sebességet számoltam (155/70-es gumival).
Sz'asztok! Rég vó'tam...
Áttanulmányoztam a távoltöltött 1 hét anyagát, és igazából csak 1 észervételem lenne:
1000 km-es szervizen valóban "csak" átnézik a kocsit (kívül-belül-alul) + szilikonozzák a tömítőgumikat + az ajtók zsanírjait befújják + amit jelzel hibaként megnézik, a plusz igényelt dolgokat be/felszerelik + KÖTELEZŐ a szelephézag elllenőrzés, szükség esetén utánállítás (1.3-ról van szó). Azért írom, mert nekem az 1000-res szervizen nem csinálták meg, de nem tettszett a hangja és elvittem egy másik szervizbe a geppát kb. 1700 km-rel, ahol díjmentesen elvégezték az utánállítást, sőt felvilágosítottak, hogy 1000-resen kötelező lett volna az ellenőrzése, szükség esetén utánállítása!
És még egy: 1000 km-es szervizen "alapból" nem cserélnek olajat. Az utóbbi szervizben megkérdeztem ezt is (mert megbízhatónak & korrektnek tartottam őket a "szerviz szervize" után).
Bárki készítette a képet, szerintem korrekt. A fordulat és a sebesség egy 1,3 5. fokozatának megfelelő. Szerintem még egy kicsit lehetett volna feljebb küzdeni. A gyár szerint 4500 fordulat lenne a vége 173-nál.
Igaz én nem merném ennyire megküldeni, mert drága a jogsi.
6000-es motorfordulatot megszorzod a váltó áttételével, a differenciálmű áttételével, valamint a kerék kerületével (pi*(keréktárcsa átmérője+2*gumi első két adata pl 155/70-nél 155*0,7)), és megszorzod 60-al (min->h), valamint elosztod annyival, hogy km-ben jöjjön ki (ez attól függ, a kerék átmérőjét miben számoltad), és megvan a tényleges sebesség...
sajna nekem nincs Swift-gépkönyvem, csak Mercis, az meg itt nem segít... :-)))))
Ne aggódj, az enyém most lesz 3 éves 70 ezer van benne, eddig egy állandóan kilazuló csavaron kívül semmi nem volt vele. Ez a csavar a csomagtartót nyitó karnál van, az ülés oldalát takaró szürke műa lemezt tartja. De ezt is megoldottam, egy kis ragasztóval, egy éve nincs panasz erre sem...
Az biztos, hogy nem nézik sokra ezt a tipust, de csak azok, akik nem ismerik...
( a tiéd motorteljesítménye meg fog hökkenteni néhány "felsőbbrendűt" )
A gumiszőnyegről jutott eszembe: a hátsólámpa-szerelésnél a kábelköteg keresése közben kivettem a gumiszőnyeget is a vezetőülés elől. Hát, igencsak tocsog alatta a vízben minden, úgyhogy vissza sem raktam, hadd száradjon.
Szépen lefolyik a víz a gumiról alá, de száradni már nem nagyon tud...
Azert ha megnezed a kep felso reszet, meg a vizhofok mutatojat, akkor szerintem megvan a megfejtes :)
Ez az auto meg lejton, orkanereju hatszelben sem fogja megkozeliteni a 200-at. Szegeny motor szarraforogna magat.
Így nem egészen pontos.A fapad editionban valóban nincs fejpúp.De az én (glx-c)Szuzimban van,pedig 1995-ös a kocsi.Ráadásul igen jó minőségű gyári textil van rajta,kopásnak nyoma sincs.Mennyiért lehet szuziba klímát venni,szereltetni?Tudom hogy téma volt korábban,de érdekelne,hogy mennyibe kerül"hivatalosan"?Ja és gratula az új kocsidhoz Kölyök!
Védem egy kicsit az Opel Asztmát, magam is opelos lévén. Több, mint 7 éve Astrak nálunk a vállalati kocsik, és mivel nagy a cég, elég sok is van belőle. Éves futásteljesítményük 25-40 ekm között mozog. A topicba meg a feleségem Swiftje miatt járok, és a családban több Suzuki is van. Előitéletem nincs, ugyanis magamnak egyiket sem venném:)
"mostanság lassan egy éve lett egy egész új 1.4-es céges Astránk (az aktuális 2 év körüli, 30e km, klíma stb.)"
Használtan került hozzátok? Milyen volt az előélete??? És mi van, ha azért adták el, mert az előző tulaj tönkre vágta már...
"Miután a rendszeresen korrektül szervizelt Astra 2x otthagyott bennünket az út mellett (vezérlés meghalt 2x)"
Board comp hiba? Mechanikus? Beállt az injektor? Vezérműszíj szakadás? Injektor állt be nálunk pancsolt benzin miatt, az 1.4 16V Ecotec motoroknak meg volt egy szériája, amelyik szaggatta a vezérműszíjat, ez is előfordult. A szíjszakadásokat egyébként a szervíz minden esetben garanciában javította, pedig nem olcsó mulatság. Más hiba nálunk legalábbis, nem volt.
"1x 1 óra alatt bekapcsolt fogyasztó nélkül csak úgy lemerült az aksi"
Nem véletlenül akku hiba volt? Ha nem az, megtalálták a hiba okát?
"megvolt az első két lengéscsillapító cseréje"
Nálunk még egyet sem cseréltek, pedig adtunk le már gépet 180 ekm-rel is. Gyanús, hogy valaki tönkrevágta, bár lehetett hibás lengéscsillapító sorozat is...
"egyszer beállt az ablakmosó szivattyú"
Ez sem tipikus, ilyen hibával még nem találkoztam...
"a klímát után kellett tölteni"
A klímának van egy kezelési utasítása. Ha sokáig nem használják, ez előfordulhat. Vagy már valamikor megbolygatták a rendszert, és rosszul javították? Volt törve az eleje? De ez meg minden klímára igaz...
"szorulnak a hátsó villanyablakok, és nem lehet reteszre zárni már a hátsó csomagtartót"
Passz, ilyenek sem fordultak elő nálunk.
"már ez is zörög mint a swift"
A magyar utak minden szét tudnak rázni:)
Cserébe most nem írom le a tapasztalataimat a Suzukikkal, mert nem akarom fikázni, mint te az Opelt.
Sz*ros suzuki téma. Ugye én régebbi suzukis topiclakó vagyok itt (alias zordon), és mostanság lassan egy éve lett egy egész új 1.4-es céges Astránk (az aktuális 2 év körüli, 30e km, klíma stb.). Na én az egy évből három hónapon át hallgattam barátosnémat hogy látod milyen simán megy az Astra, nem ugrál, látod milyen jól gyorsul stb stb. Persze 1.0-s swifttel összehasonlítani (75e km).
Mára megváltozott a helyzet. Miután a rendszeresen korrektül szervizelt Astra 2x otthagyott bennünket az út mellett (vezérlés meghalt 2x), 1x 1 óra alatt bekapcsolt fogyasztó nélkül csak úgy lemerült az aksi, megvolt az első két lengéscsillapító cseréje, egyszer beállt az ablakmosó szivattyú, a klímát után kellett tölteni, szorulnak a hátsó villanyablakok, és nem lehet reteszre zárni már a hátsó csomagtartót (azaz távirányítóval nem zár csak kulccsal)..., és már ez is zörög mint a swift :)))
Na ezek után a jó kis swifttel semmi bajunk sem volt azóta sem, pedig megjárta Peloponészoszt, Horvátországot, Rómát.... Lassan visszaszokunk szívem csücskére, azóta meg barátosné kiröhög mindenkit, akinek Astrája van....
Pedig azért valljuk be nem azonos árkategória.
Hajtunk egy maxima qx-et is (2500 ccm, automata), na AZ azért nem összehasonlítható egy swift feelinggel :)
Nem, a régebbi 1996 előtti évjáratoknál nem volt a hátsó üléseken fejtámlapúp. Azok sima feles ülések voltak. A régihez lehet kapni sokféle huzatot kapni, de ehhez a púpos ülésekhez nem igazán kapható. Pedig az összes bevásárló központban, és jópár autósboltban megnéztem.
Marhara nem, az enyemben pl. olyan, ami az akkoriakban elegge ritka. Kivittem az autot az uleshuzatoshoz, ranezett es mondta h melyik szabasminta kell hozza, valasztottam anyagot es par nap mulva ertementem.
További kérdés:
amikor elérkezik az olajcsere ideje, csak az általuk (el)adott olajat használhatom a garancia miatt, vagy beöntik az általam vittet (persze az olaj megkívánt minőségét betartva).
Önrész a 300k-ba beszámított 12 éves "mindenbajavan" Yugo-nk volt. Az összes többi lizing. A forgalombahelyezésre kértek 70k-t. Kaptunk egy magnót, amit most nem tudtak beszerelni, majd az 1000 szervizen + egy vonóhorgot. A magnó miatt adtak egy gumiszőnyegkészletet (ez igen jól jött ebben a takony időben, amúgy is vettünk volna), meg egy kormányvédőt (ezt a "zasszony" akarta, kicsit húzta az orrát, mikor felküzdötte én meg 3 km után levettem, talán megpróbálom megszokni, ne legyen bánatos). Üléshuzatuk még pénzért sem volt.
Izzókészletet szerencsére nem vettem ott, autósboltban feleannyiból lett.
Mindenkinek köszi az üléshuzattal kapcsolatos válaszokat, sajna én a keleti végen lakom (végülis nem titok, Mátészalka), valószínűleg varratva lesz.
Gratulálok! Nem a kocsitól kell félned, hanem az előítéletektől. A szomszédom 1 éve cserélte le a 19 éves Trabantját egy 7 éves 1.0-ra. Az apja 6 hónapig nem beszélt vele, mer "CSAK egy sz..-os Suzukit" vettek. Azóta a szomszédom rájött, mégis jól döntött. Már az apja is beszél vele, megbékélt miután ült a gépben.
"Az első ülésekre trikóhuzatot használok, a hátsót egy fehér lepedővel takartam le."
Szep lehet.... Akkor mar inkabb hasznald az eredetit (nem kopik ki, ezeket eleg strapabiro anyagbol csinaljak), vagy menj el egy huzatoshoz, 10k-ert olyan anyagbol csinalja amilyet valasztasz, jobb helyeken eled tesznek 100-fele huzatot aztan valogass. Ugyanezek gyartjak a szalonok 20-25k-s uleshuzatait is.
"Az 1k-s szervizen nem lesz olajcsere? Szervizkönyv szerint nem kell."
Az 1000 km-es szervíznél nem csinálnak tulajdonképpen mást, mint átnézik az autót. Meghúzzák a meglazult csavarokat, ellenőrzik a folyadékokat, ha kell utántöltik. Megnézik a guminyomást, és ha nincs panaszoz, akkor gyakorlatilag nem csinálnak mást az autón.
Viszont javaslom, hogy a dísztárcsákat (ha van hozzá gyárilag) rögzítsd a felnihez, hogy el ne vesszen menet közben. Rögzítésre megfelel az elektromos vezetékekhez használt vékony műanyag kábelrögzítő szalag.
"Üléshuzat kapható hozzá ? "
Az első ülésekre trikóhuzatot használok, a hátsót egy fehér lepedővel takartam le. Nehéz beszerezni hozzá, mert a hátsó fejtámlapúpok miatt kevés készül hozzá. Egy kevésbé érzékeny anyagból készült huzatra én is vevő lennék
Csn:
Le hát. Ugyanazt csinálja, mint a hátsó (ha van).
Szóval a lényeg, hogy egy U alakú rúddal össze van kötve a kasztni és a futó lengő része.
Ha billen a kasztni, ennek a rúdnak csavarodni kell, hogy engedje a billenést, így mintegy maga után húzza a kirugózó kereket. Ezzel csökkenti a kasztni billenését, adott súlynál minél vastagabb ez a rúd, annál jobban. A Jimny-n elég vastag, jól terheli a polcot. Merthogy ott a helye. :-)
A WR+-on van még egy funkciója, ez tartja hosszirányban a futót és a kereket, mivel ott nem 3szög lengőkar van, mint a Swiftben, hanem "sima rúd".
4WD:
OK, így tiszta!
Más:
4 órámba került, hogy visszacsináljam a hátsó világítást a Jimny-n.
Kapják be a japcsik (már bocs...)!
1. Az ülés alatt kimegy a kocsi aljára a kábelköteg, és ott megy hátra. Ez eddig még elmegy, csak sérülékeny. De ráadásul (hogy a lökhárító könnyen leszedhető legyen) tettek egy csatit nem sokkal a hátsó lámpa elé. Egy könnyen sározódó, de nehezen száradó üregbe, ráadásul nem vizhatlan csatit. Ha ez még nem lenne elég, jól be is bugyolálták. Szivacsba... Naná, hogy kirohadt.
2. Az összes hátsó világítás (két helyzetjelző, két frszlámpa) 1 db marha vékony dróton megy hátra. Ha kimegy a bizti, vagy szakad valahol a drót, semmi fény nincs hátul.
Kapja be, aki a vonóhorgot feltette.
A fenti csati arra szolgál, hogy annak, és 11 csavarnak az oldásával kb. 5 perc alatt lekapható a hátsó lökhárító. Erre az a vadbarom, aki nem tudom ki volt, úgy kötötte be a horgot, hogy a lámpákból vitte ki a drótot, nem a - sokkal hozzáférhetőbb - csatlakozóból, olyan rövid vezetékkel, hogy csak pár centit lehet elhúzni a lököst a kasztnitól. Nemá gondókoggyunk!
Jelen allas szerint addigra sikerul szerezni. Mellesleg marciusban ugye leallas. Utana nem lesz mit kihozni.
Amugy mostansag nagyon docogosen lehet barmihez is hozzajutni. Az, hogy most sikerult klimat szerezni, kb. a csodaval hataros.
En meg jol kivitelezett uleshuzatot nem lattam a Swift sportulesein, de ettol meg elofordulhat.
Mondjuk aki a mostani karpitokat tervezte, az egy nagy brahner volt. Ennel mar csak a Manager IV. huzata volt szarabb.
A regi (3-4 evel ezelotti, meg a Sport III-IV-V-VI=(GLX extra illetve manager VI)) huzata viszont remek. Azokon nem latszik a kosz :))))
Amugy a velemenyt osztom, a sportules jol el van talalva.
Errol jut eszembe : a nagyeskut nem tennem le a dologra, de tavasz tajekan van nemi valoszinusege, hogy lesz egy zsir uj komplett 3 ajtos belso karpit+ules garnitura.
Aki ilyenben tori a fejet, gondolkozzon, es jelentkezzen elore.
Már látom! Sportülések. Nem lesz egyszerű szerintem. De ha nem tud senki jobbat, megkérdezhetem Apámat, ő hol csináltatta(Neki a Baleno ülései vannak, mint minden maiban) az üléshuzatot. Nem volt drága, nagyjából egy árban van a kapható cuccokkal. Pesti a cím, ez biztos, ha ez nem gond Neked.
Gratulálok az új autóhoz!
Nincs mitől tartanod, hidd el, nem döntöttél rosszul. Az autó ki fogja szolgálni igényeidet. Az első 1000-1500 km-nél he hajtsd nagyon. Bevallom őszintén, hogy én is így voltam vele eleinte, de a mindennapi használat során magam tapasztalom, hogy alaptalan minden előítélet. Viszont ügyelj arra, hogy ne törd össze.