Az a barinpmet mit jelent? Azt sejtem, hogy egy ember...
Megkérdezted Tőle, hogy miért remeg a keze, és mit érez?
Amúgy van egy olyan jelenség, amit lépéspotenciálnak (vagy hasonlónak) hívnak.
Két ember között, vagy egy nagy lépésnél feszültségpotenciál keletkezik, amit az érintett áramütésként érzékel, abban az esetben, ha a földbe áramot vezetnek.
Ezért leszakadt, nagyfeszültségű, áram alatt levő vezetéket csak apró lépésekkel közelíthetnek meg a szerelők, ha az a földdel, vagy az oszloppal érintkezik.
Talán elképzelhető, hogy egy közeletekben lévő rosszul szigetelt, vagy földelt nagyfeszültségű vezeték "tréfált" meg Téged, és "barinpmet"-et.
Hülyeség InterCity és más érdekességek 500+-os jeggyel
A Budapest-Nyugati pályaudvarról 6.05-kor 60 főnyi utassal indult útjára a Hülyeség InterCity. Az utasok 10%-a a vonattal legalább Szegedig utazott. Hatvan előtt ténfergés, mert toltuk magunk előtt a személyt, majd Miskolc előtt andalogtunk egy tehervonat mögött, amit ráadásul meg is fogtak a bejáraton… Füzesabonyban 6 fő le és ugyanennyi fel.
Az útitársak jegyeinek áttekintése után 3 féle pótjegykoncepció volt! Az egyik szerint Bp-Miskolc 220, aztán Szegedig díjmentes, majd egy Szeged – Bp 220-ért. Volt azonban aki 3*220-at fizetett (ennek kiadása 25 perc volt, és a fél Keletis Gizi állományt igényelte!), és volt, aki a Füzesabony – Szeged – Budapest útvonalra mindössze 220-at!
Tehát volt, akit átvágtak a (Keletis) Gizik, és volt olyan Gizi is, aki megkárosította a vasutat. Mondjuk ennek eredője 0. Csakhogy ezt nem lehet így nézni!
Miskolcon 8-an le 45-50-en fel. Szerencsen indulóban 73 utas volt a két egységben! Debrecenbe 65 fővel érkeztünk, ez Szegedig 50-re csökkent.
A vonaton a háromnyelvű utastájékoztatás tetszett. A vonat kiírása az állomásokon viszont nem, mert nagyjából ki sem volt sehol írva! Márpedig a miskolci, nyíregyházi kijelzők nem épp régiek… Csakhogy ügyes MÁV munkavállalók utastájékoztató-rendszer helyett úgy tűnik e-szemetet vettek…
Ami viszont nagyon nem tetszett, hogy a jegyvizsgálók szisztematikusan „helyjegyesnek” hazudták a vonatot, mikor erre bárki rákérdezett! A csúcs az a kaller volt, aki – Szolnok után – kérte a helyjegyem (!), továbbá az IC pótjegyet sem ismerte fel…
Szegedről a vonat – nélkülem – kb. 70 utassal indult Budapestre. Volt olyan utas, aki az Elvira tájékoztatása alapján ment ki az állomásra, és kifogásolta, hogy mi az hogy IC! Szerintem ezért alapvetően a MÁVINFORMATIKA Kft a felelős, mivel a „Tanácsadási és Alkalmazásfejlesztési Divízió Alkalmazás-fejlesztési és Rendszerintegrációs Iroda Területi Szolgáltató Központ Szeged” nevű egységük (élén Nógrádi Ernővel és csapatában Tova Szilárddal) nem tüntette fel az Elvira nyitólapján és menetrendi adatainál, hogy:
„Az Elvira adatbázisa csupán tájékoztató jellegű. A valósággal való egyezés csak a véletlen műve. Az adatok pontosságáért a MÁV ZRt és a MÁVINFORMATIKA Kft semmilyen felelősséget nem vállal!”
Az tetszett, hogy a konténer egyik szegletében három „mobil” jegykiadó dolgozott. Ketten űrjegyet, egyikük a jegyvizsgálók gépéből nyomtatott jegyet. Az nem tetszett, hogy a Hülyeség IC menetrendje csupán egyetlen helyen volt kitűzve. Nem tetszett, hogy olyan tájékoztatók voltak kitéve nagy számban a falakra (a Siemens helyett Simens felirattal) és voltak „kicsiben” elvihetők melyből NEM derült ki, hogy mikor megy az a vonat pontosan, áttekinthetetlen a viszonylat, nem derül ki hol áll meg a vonat stb. Ami nem tetszett, hogy a nemzetközi menetjegyek váltásának lehetőségét nem biztosítják, márpedig a 136-os számú Szeged-Röszke vonal utasainak 99,5%-a nemzetközi forgalomban utazik! Továbbá Romániába is indul vonat, melyre szintén nem lehet jegyet venni a csongrádi megyeszékhely vasútállomásán! Egy eldugott fecni szerint az egyik pénztárban Szabadka felé mégis adnak ki jegyet, legfeljebb egy órával indulás előtt…
A 14.20-as gyorsra az utasok már 13.30 tájban elkezdtek gyülekezni. A vonaton a fűtés csak 14.20, azaz indulás után kezdett érezhetővé válni. A vonat a 10 kocsinak hála nem volt talponállós, Szegedről 70% körüli kihasználtsággal indult… Az egy szem kaller leány Félegyházáig a 10-ből 7 kocsit lekezelt. Igaz, nem állt le jegyet és kedvezményre jogosultságot ellenőrizni, beérte – helyesen – a menetjegyek érvényesítésével…
Kiskunfélegyháza állomásról a csatlakozó személy Szentesre Bz+mellék 4 utassal… A váróteremben szembetűnő helyen a Hülyeség IC menetrendje! Kár, hogy ott meg sem áll… Kár, hogy akkora számban volt kitűzve Kiskunfélegyházán a menetrend, mint a Nyugatiban és Szegeden együttvéve (azaz egy darab volt kitéve).
A vonat Kiskunhalasra a Kecskemét felőli gyorsról átszállók nélkül 4-5, velük együtt kb. 80 fővel indult. A napi egyetlen vonatról Kővágóéren leszállt egy – távolsági – utas. Galamboson 3 fő le, egy vasutas fel. Aztán Halasig leszálltak „egyenletesen” az utasok… Azért Kiskunhalasig, mert Kőbánya-Kispestről Félegyházán át 14.00 helyett 14.19-kor indul a vonat és 4 perccel hamarabb lehet odaérni. Kiskunhalason teltház. Foglaltra jártunk. Az átmenőn az Avala IC Belgrád felé, a gép és az első – birodalmi – kocsi között 5 méter hézag. A kettő között a mentők „dolgoztak”… Egy fogyatékos férfi a megálló vonat elé ugrott annak megállása előtt 20 méterrel. A mozdonyvezető épp csak látta a fejét, mikor elélépett. A fékhatás növelésének hála „csak” a mozdony okozott sérüléseket. A sérült még élt, mikor a mentőbe rakták. A mozdonyvezetőt gyorsan leváltották (15 méterrel arrébb talán egyébként is megtették volna…), a helyszínelők 10 perc alatt végeztek. És ment is tovább az addigi géppel az Avala IC 75 perc késéssel, tele utassal (!). Közben a kelebiai személy megelőzte Halason az Avalát. Ebből sejthető, hogy szerbek tértek haza az ünnepekre, annak szólt a teltház…
Kiskunhalason még kint díszeleg a papír, hogy nemzetközi menetjegyváltás 24 órával a vonat indulása előtt! Vonatkozik ez a Szabadkán át Szegedre utazókra is. Rákérdezve azonban elmondták, hogy vonat indulása előtt is kiállítják a jegyet – bizonyosan dörmögve – de inkább vegyék meg elővételben… Mintha akkora meló lenne kitölteni a jegyet!
Egyébként a Kiskunhalas–Szeged vonat Szerbián át roppant versenyképes, 3 órás a menettartama az egy óra 20 perces buszokhoz képest. Utóbbiból meg van egy tucat ráadásul, és aligha kerül 1075 forintba „kedvezményesen”…
Közben láttam a Szesza nyereség orientált vonatüzemeltetésre egy szép példát: Baja felől M41+Bx+Bx+Btx+M41-es összeállításban jött a vonat, ebből ment a 2 Csörgőben és a Btx-ben is a motor… Három motor három kocsihoz. Értékelte is a vonat 20 utasa nagyon…
A Kelebia – Kőbány-Kispest az Avalának hála 10 perccel késéssel indult Kiskunhalasról, ami Pestig 18-ra nőtt… Mondjuk az Elvira javasolta, hogy Kiskunfélegyháza felé gyorsabb volna… A vonaton nem volt tömeg. Igaz egyes vagonokba fűtés se nagyon… Továbbá fújt a „szél” a kocsiban, pedig zárva volt minden nyílászáró… Legalábbis úgy tűnt… Amelyik kocsiban meg melegebb volt, ott meg a világítás volt menetközben halovány…
"Örömmel láttam, hogy a Cég honlapján elindult valami, ami már-már azt az érzetet kelti, hogy igazi vasúttársasággal van dolgunk. Az új évre csak azt tudom kívánni, hogy az ilyen motívumok legyenek többségben, a szokásos kretén húzásokkal szemben."
Dizájn és utasbarát szándék már szerintem is tükröződik. Bár az aktuális infóba nem biztos, hogy a nemzetközi kerékpárszállítás így Karácsonykor valóban aktuális, főleg az elmúlt menetrendi adatokkal.
Azért egyszer talán még azt is megérjük, hogy a rovatoknak valóban lesz felelőse, és azt találjuk az adott információban, ami tényleg friss.
Valóban össze kell hasonlítani, de a döntést nem érzelmi (szerelmi vagy mániás) okokból kell meghozni, hanem racionális gondolkodással. Szempontok a kényelem, a biztonság, az eljutási idő, a költségvonzatok, és még sorolhatnám.
Annál is inkább, hogy a vasúti közlekedés enyhén szólva hiányos és körülményes, Kolozsvár szinte olyan, mintha másik bolygó lenne, a mikrobuszok/buszok pedig hatékonyan tömködik a román menetrendi struktúra kiadós lyukait. (Mielőtt kárörvendenénk, lesz még itt is hasonló menetrend, csak még szét kell vágni pár száz kocsit. :)))
Boldog Karácsonyt, és sikeres, vonatokban gazdag Új Esztendőt kívánok minden kedves topictársnak!
Örömmel láttam, hogy a Cég honlapján elindult valami, ami már-már azt az érzetet kelti, hogy igazi vasúttársasággal van dolgunk. Az új évre csak azt tudom kívánni, hogy az ilyen motívumok legyenek többségben, a szokásos kretén húzásokkal szemben.
Egyébirányú elfoglaltságok miatt sajnos nem tudom a tekintélyes topic-termést olvasni, de e-mailben elérhető vagyok, úgyhogy ha (főleg Debrecen környékén) valami megmozdulás van, ne feledkezzetek meg rólam! :))
Végül egy tegnapi szösszenet, szintén azzal a célzattal, hogy jövőre okuljanak a talán olvasó illetékesek. IC623 +20-al érkezett Nyíregyházára. Én pedig 14.16-kor értem ki az állomásra. Látom kiírva 623-at, de késés nincs mellé írva, vonat első blikkre sehol, na, gondoltam, kint maradt. Aztán mondják be, hogy jön. Jó. Megyek a pénztárhoz, mondom, kellene egy helyjegy Db-ig, ha még akad. Pénztáros pötyög, majd a gép jelezte, hogy az indulási idő már elmúlt, és nem tudja kiadni a jegyet. Miiiii?????? Benéztem az üvegen, és amit nem olvasott fel a képernyőről, az így szólt: "Kiadható a helyjegy? (1=Igen)"
Kértem szépen, legyen olyan jó, bökjön rá az 1-es gombra, de tényleg csak az én kedvemért, meg a közelgő Karácsony örömére. Megtette, tág szemekkel. (Igaz is, a T. Utas miért üti bele az orrát a nagyok dolgába? :))
Láss csodát, jön a jegy a gépből. Pénztáros innentől kezdve kissé morcosan csapkodja a visszajárót, arca ecetesen savanyú.
Semmi elnézést, vagy ja, tényleg, észre se vettem, vagy efféle. Tehát ha nem vagyok elég rutinos és dörzsölt, hanem átlagsugarú Utas vagyok, akkor lemaradok egy késett IC-ről azért, mert a pénztárosokat az előttük lév gép kezelésére sem képesek rendesen kiképezni. Nyíregyháza személyi állománya egyébként is meglehetősen vegyes (nemi cselekedetre felszólító ügyeletes "tisztek" (?), Csapra közelekedő személyvonatokról nem tudó információsok, stb.), de ez a játék már Db.-ben is előfordult egyszer.
Az ünnepi Desiroval Nyíregy bejáraton találkoztunk, 14:24-kor, mit mondjak, furcsa érzés volt látni... Jó lenne egyszer napi rendszerességgel látni Db.-ben is. :)
Én is Kívánok Kellemes Karácsonyi Ünnepeket minden vasútbarátnak, és főleg minden vasúton dolgozónak, hogy idén is elviselték vasút iránti rajongásomból esetleg előforduló kellemetlenségeket.
Szuper, köszönöm, emlékszel a múltkor ezt kerestem, hogy kiszámolhassam, hogy mennyi lesz az út a Miskolc-Bánréve-Fülek-Hatvan úton, és láss csodát már felkerűlt a MÁV oldalára is, így kell ezt csinálni, mármint ebből is látni, hogy szemlézik a topikot, és egy kérést is tudnak teljesíteni.
Az elmúlt két hétben láttam őket a Hatvan - Fülek - Miskolc viszonylaton, mégpedig Rimaszécs (Rimavska Seč) előtt. A felállás: Egy szlovák Búvár, utána egy magyar M41 -es, majd 3 elővárosi kocsi.
Micsoda? Ez posta Bhv-s, ez nekem is érdekes, hogy miért is. Az meg külön fúrcsa, hogy a Búvár miért volt az elején, amikor ez végig csörgős vonat.
De most vágányzár is volt, és a hirdetmény szerint csak Hatvan-Fülek, és Bánréve-Miskolc között járt a vonat 21-ig, Feled és Rimaszécs között vonatpótlózás volt.
Az utasok - helyi tarifával - bármely településéről a MÁVDIREKT-en keresztül rendelhetik meg InterCity hely- és menetjegyüket, amelyek a vasút által meghirdetett állomásokon vehetők át.
A telefonos InterCity helyjegyrendelés korábban országosan elszórtan, 41 különböző állomáson keresztül működött. Ezt a széttagoltságot is kiváltja a hívásközpont egy központi, egyesített információs rendszerrel. Augusztus elejétől az utasok - helyi tarifával - Magyarország bármely településéről a MÁV DIREKT-en keresztül rendelhetik meg InterCity hely- és menetjegyüket, amelyek a vasút hálózatán bárhol átvehetők.
Bár már kezdi aktualitását veszteni, honlapomon készült egy képsorozat a FLIRT járműbemutatóról. Van néhány olyan kép, ami különlegessé teszi a beszámolót...
Ja, és nagyon kellemes ünepeket minden ittlévőnek!
Az esetleges választ szívesebben venném e-mailen (ld. a honlapon). http://markpage.fw.hu
Csakhogy az előreváltás egyúttal vonathoz kötést is jelent, ami viszont rugalmatlanságot eredményez. (Egy nagyobb távolságú útnál, főleg repülővel még működhte ez, de vonatra nem tartom túl szerencsésnek.) Ha rajtam múlna, akkor ezt nem konkrét vonathoz kötném, hanem lennének kedvezményes időszakok, és akkor bármely vonaton érvényes lenne.
Azért ez így is mérföldes (előre)lépés a közérdekű adatok nyilvánossága terén, hiszen ezek (részben) azok az eddig - joggal - hiányolt adatok.
Az igaz, hogy az átlagutasok számára készített érthető szöveges összefoglalókat ezek a táblázatok önmagukban nem pótolják, az viszont már utastájékoztatás kategória.
Ilyen összefoglalókra nagyon szép példa a cseh és szlovák személyszállító vasút honlapja. Utóbbi például részletesen kifejti, ajánlja, hogy hogyan utazzon olcsón Magyarországra a 65 éven felüli szlovák állampolgár: Belföldi kedvezményes jeggyel Sturovoig, onnan Sturovo-Szob kishatárjeggyel, ott szálljon le és a következő vonattal ingyen utazhat Budapestre.
"Pedig Németországban az előre tervezett utazásért 25-50% kedvezményt is adnak."
Igen, csak nálunk a MÁV a mostani karácsonyi akciót kivéve nem jutalmazza a jegyet előre megváltókat, megrendelőket, csak a telefonos jegyrendelés szabályai szigorodtak, úgy, hogy nálunk nincs meg az a lehetőség, mint a németeknél, hogy az aznap induló vonatra az interneten megveszed és kinyomtatod a jegyed.