Keresés

Részletes keresés

mandarin123 Creative Commons License 2006.03.04 0 0 1379
Szia freddy56 meg kaptam az üzenetedet és küldtem vissza meg birod mondani mikor van a szegedi virág kiállitás.
Tkali Creative Commons License 2006.03.03 0 0 1378
Van rajta termés, csak még mindegyik zöld, ez nem befolyásolja a keménységét? Megtapogattam, szerintem elég kemény, nem rugalmas, úgy hogy felhagyok az öntözéssel. Köszi
Előzmény: bombaba (1376)
inasbb Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1377
Igen, pontosan így tanultam. A biosztanárom megúszta... :-)
Előzmény: Arth_ur (1375)
bombaba Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1376
Inkább a sokra tippelnék.
Ha van rajta termés, tapogasd meg, és ha benyomható, akkor kevés a viz. Ha nem rugalmas, hanem kemény, akkor nem kell öntözni. Az öntözés gyakoriságát nem a naptártól, hanem a növény 'működésétől' függően kell megejteni.
Előzmény: Tkali (1364)
Arth_ur Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1375

Amit genetikailag manipulálnak, az kizárólag a közvélemény... (a génkezelés, mint kifejezés szintúgy legalább ennyire ökörség). Amire ezt a rossz szót használni szokták, az a génmódosítás, ill. génmódosított (GM) növény, de a banán esetében erről szó sincs.

Banánból teljesen hagyományos nemesítéssel hoztak létre triploid hibrideket.

Ezeknek gyakorlatilag soha nincs magja.

Az "XXY" kromoszómakombinációra annyiban hasonlítanak, hogy minden kromoszómából három van nekik, de a szexhez semmi köze, mint az embernél. Az egyik vad banánfajnak 11 kromoszómapárja volt (diploid) a másiknak 11 kromoszóma-négyese (tetraploid), a hidbrid így örökölt egyet innen, kettőt onnan, és lett három mindenből (3x11=33 kromoszóma), amiből nem nagyon tudnak életképes ivarsejtek keletkezni, de meddő, magtalan termést azért még hoz, ezért termesztjük ezeket.

Hgayományosan, régen csak sarjakkal szaporították, de ma már főleg szövettenyészetben mikroszaporítással teszik. És valóban genetikai értelemben mindkettő ugyanaz, mint az állatoknál az utóbbi időben kidolgozott klónozás.

Előzmény: rewqasd (1368)
rewqasd Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1374

Köszönöm válaszodat!

Akkor maradok a jól bevált gyümölcsöknél.Apropó a mandarinból létezik tüske nélküli változat?

Előzmény: Freddy56 (1373)
Freddy56 Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1373

Már nem emléxem pontosan, de több, mint egy éve, amikor kaptam a "fámat" - hülyeség, mert a banánfa nem fa - fejest ugrottam a Google keresőbe, a banánfákról. Itt derült ki, hogy egy esetleges banánfa elleni betegség szinte az egész világon kivinné a banánfákat, szinte mindenegyik "rokona" a másiknak.

Ugyanitt olvastam, hogy vannak vad fajták is, bár ezek termése nem igazán jelent fogyasztási élvezetet.

Szóval az "ős" valami mutáció?, kiválasztás?, keresztezés? során jöhetett létre. Ebben nem vagyok hozzáértő.

Előzmény: rewqasd (1372)
rewqasd Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1372
és akkor az "ős" hogy termett meg?
Előzmény: Freddy56 (1369)
rewqasd Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1371
kezdő "kertész legény" vagyok
Előzmény: rewqasd (1370)
rewqasd Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1370

Akkor más módja nincs mint beszerezzek egy fiatal hajtást?

hm.

Legalább a datolyám mandarinom és citromom sikerült::))

Előzmény: Freddy56 (1369)
Freddy56 Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1369

Szia!

Azt nem tudom, hogy hogyan van eleresztve a banán a kromoszómákkal, és milyenekkel, de egy tuti: szaporítása az "öreg" tő körül kibújt fiatal hajtások leválasztásával történik. (Ezt nevezik mostanában klónozásnak? az is valami hasonló eljárás, az utód egy másolata az ősének).

A magvetésről történő szaporítást a banánnál felejtsd el!!

Üdv: Freddy

Előzmény: inasbb (1367)
rewqasd Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1368

akkor kell hozá egy genetikailag teljesen manipulációmentes banán hogy magról szaporodjon?

amugy meg ezt nem tudtam de jobb későn mint soha

Előzmény: inasbb (1367)
inasbb Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1367

Ha nem vágtak át biológiából, a banán nem szaporítható magról, ugyanis XXY kromoszómái vannak, nem csak XY. Amolyan "szupernő", azaz génhibás. A magjai, vagy magkezdeményei teljesen sterilek, terméketlenek. Bár nem tudom biztosan, de azt hiszem nem kell megprozódjanak a virágok ahhoz, hogy teremjenek, mint pl. az uborkánál, ezért nincsenek magjai, csak kezdeményei.

Ha tévedtem és kicsírázik a mag, szólj légyszi, mert akkor elmegyek megverni a biosztanáromat... :-))))

Előzmény: rewqasd (1365)
rewqasd Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1366

Ha esetleg van valakinek dokumentácója róla az irjon a yahel@freemail.hu címre

üdv.:
Gábor

rewqasd Creative Commons License 2006.03.02 0 0 1365

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni.

Szeretnék banánfát csinálni, de nincs semmim csak egy banán :))) hogy álljak neki?

Datolyát már sikerült csinálnom, az én módszerem a következő volt:

Cukrozott fóliázott datolyát használtam, melyeket vízbe raktam és közel a konvektorhoz.

Ennek már 3-4 hónapja hogy vízbe kerültek.Ezután mindegyiken szinte látszódott a szem, majd virágföldbe raktam és láss csodát! Egy cserépben sikerült 5 darabot megüdültetnem.Most olyan 5 centisek.

Szóval a banán érdekelne még hogy hogy álljak neki. Belső magokkal kell csinálni?

üdv:

Gábor

Tkali Creative Commons License 2006.03.01 0 0 1364
Hetente 1szer, kevés?
Előzmény: bombaba (1363)
bombaba Creative Commons License 2006.02.28 0 0 1363
Mennyit öntözted?
Előzmény: Tkali (1353)
csabaje Creative Commons License 2006.02.28 0 0 1362

Szia TRACHY!

Nyitottam egy külön topicot is neki, bár nem lett túl sikeres. Nem takartam semmivel, mert 3 m magas, így elég nehezen kivitelezhető lett volna, na meg elég ronda is. Egyébként bíztatóan néz ki, bár lehet, hogy egyszerűen csak "le van fagyasztva", aztán mikor felenged, kiderül, hogy halott. A múlt héten persze +5 is volt pár napig, ennek ellenére nem váltak szárazzá a levelei, de nem merek előre örülni, pár hét és kiderül.

Csodálkozom egyébként, hogy ilyen kevés tapasztalat van ezzel a növénnyel. A kertészeti vásárokon ezerszám árulják. Én is egy ilyenen vásároltam az enyém 2003. májusában. Akkor még kis "borsópalántának" nézte mindenki. Akitől vettem, váltig állította, hogy télálló. (Persze a babérra is ugyanezt mondta...) Múlt télen már kicsit edzettem, decemberben kinn volt -8-ig, idén -16-ot kellett (volna?) elviselnie. Majd beszámolok róla később az Eucalyptus topicban. Egyből ugyanakkor nem lehet általánosítani, magról szaporítják, így az egyedek ellenállóképessége között nagy lehet a különbség.

Előzmény: trachycarpus (1361)
trachycarpus Creative Commons License 2006.02.28 0 0 1361
OFF Csabaje, mi a helyzet az Eucalyptusoddal? Hogy bírja a telet, takartad? A pálmák-KERTBEN topicban beszámolhatnál róla, esetleg képet is rakhatnál be! :-) Üdv 0N
Előzmény: csabaje (1360)
csabaje Creative Commons License 2006.02.28 0 0 1360
Szia! Így képről egészségesnek tűnik, egxszerűen csak több fényre van szüksége szerintem. Ha megszűnnek a fagyok tedd ki a teraszra/kertbe! Lehetőleg lágyvízzel/esővízzel locsold, esetleg adj a földjéhez tőzeget, de ezekről sok infót találsz a korábbi hozzászólásokban. Sok sikert!
Előzmény: mandarin123 (1359)
mandarin123 Creative Commons License 2006.02.27 0 0 1359

Sziasztok van 2 citrom fám de az egyik nagyon vézna valaki tud segiteni mi lehet a baja már hozott 2 bimbót is de mind 2 leesettez a szebb

mandarin123 Creative Commons License 2006.02.26 0 0 1358
 Sziasztok valaki tudja mikor van a Szegedi virágkiállitás elöre is köszi ha valaki tudja.
Encsi84 Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1357

Ez a kis citromom,amit télen ültettem. Ez maradt meg szépen a magok közül.

Nem tudom,hogy adjak e neki valamit. Mármint majd valami virágosoknak való tápos vizet, vagy ilyesmit. Egyenlőre sima vizet iszik, és a radiátoron van,amikor csak lehet.

Nincsen rajta semmi zacsi, csak így simán nőddögél.

Titeket is meg szeretnélek kérni,hogy ha valaki hall növénykiállításról,akkor tegye közkinccsé a helyét és időpontját!

KÖSZI ELŐRE IS!

kikke Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1356

INCIT-K -ban NES 0,8% + IVS 0,5%

Előzmény: Arth_ur (1355)
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1355

Kapásból nem tudom.

A sima Incit 4 és 8-ban 0,4% ill. 0,8% Naftilecetsav (NES) van, ami szintetikus auxin-analóg vegyület, és auxin-hatása révén elősegíti a gyökerezést.

Túl magas koncentrációban viszont az auxin már gátol, növényfaja, fajtája válogatja, hogy melyik, jó nekik.

A hibiszkusz (szobai) könnyen gyökerezik, ahhoz biztosan alacsony hormonkoncentrációt próbálnék csak.

Az Incit-K-ban mi van?

Előzmény: kikke (1354)
kikke Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1354
Nekem az oázisban a citrom és mandarin, meg a hibiscus gyökereztetéséhez Incit-K gyökereztető port adtak. Mi a különbség?
Előzmény: Arth_ur (1350)
Tkali Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1353
Képek
Tkali Creative Commons License 2006.02.25 0 0 1352
Szisztok!

Van egy nagyon szép citromfám, egy 8-10C világos helységben teleltetem, január végéig semmi problémám nem volt, de utána elkezdte hullatni a leveleit. Először a levél csúcsa szárad el, majd lehullik. A levél felülete olyan mintha poros, vagy vízköves lenne, készítetem pár képet a levélről, nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni. Előre is köszi!!!

mandarin123 Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1351
 Köszönöm a tippeket tegnap vettem szegeden és sajnos nem tudom mennyi idős.
Arth_ur Creative Commons License 2006.02.24 0 0 1350

Viszonylag magas hormontartalmú gyökereztető porral (pl. Incit 4 és Incit 8) lenne érdemes próbálkoznod szerintem, de a mandarin sokkal nehezebben gyökeresedik, mint a citrom. A perlit vagy tőzeg jó, esetleg mosott folyami (durva) homokban próbálhatod még meg. Vízben nagyon nagy a rothadás veszélye is, semmiképp sem ajánlanám.

Egyébként tényleg szép kis fa, a kora mellett az is érdelekelne, hogy ebből mióta neveled te.

Előzmény: mandarin123 (1345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!