Nos, nem tudom, valószínűleg különbözőek a cefréink.
Nekem pl. ha nem nyomkodom a szilvám, akkor 1 nap után kérgesedik a teteje és a második nap már száraz legalább 2-3 cm-es rész.
Lehet, hogy beidegződés és a modern szakmai körök nem teszik, de szerintem jobban kioldódik abból a száraz részből is a cukor és segítek alkohollá alakítani a lenyomással.
Nem szárad ki, nedves, lucskos állagú a 4. hét végén a fejélesztő nélkül erjesztett is. Amit én láttam hogy kiszáradt, az 30 fokos helységben volt 4 hete lazán zárva, irsai, teljesen össze száradt a törköly a tetején keményre, semmi hasonlót nem tapasztaltam soha. Ez a nyomkodás egy régi beidegződés, semmi nem indokolja, viszont a nyitogatás, levegőztetés egyértelműen negatív irányba viszi a dolgot.
Persze vannak az átlagtól eltérő erjedések, azoknál eseti módon lehet reagálni. Ugyanakkor hozzáteszem, nem törvényszerű a bundaromlás még akkor sem, ha tovább van tárolva a kierjedt cefre, mint az ideális lenne.
A bunda nyomkodással kapcsolatban: sokféle módon lehet, a szakmai álláspont jelenleg, hogy az elején egyszer, főerjedés alatt legyen alaposan átkeverni, aztán lezárni és békén hagyni, eddig egyszer sem nyomkodtam bundát. Én a hordót zajos erjedés alatt nem zárom le, csak utána, kezdetben annyi gáz fejlődik, ami biztosan védi, viszont ha megindul felfelé, akkor eltömi a kotyogót és eldurranhat a hordó. Zajos erjedés után nyugodtan zárható. Ha a szabadban tartod, a reggeli felmelegedés becsaphat, mert a táguló gáz elindítja a kotyogót akkor is, ha az erjedés már befejeződött.
Csak akkor látod,hogy dolgozik, amíg még látványosan dolgozik. A vége felé már nagyon jó valamilyen visszajelzés. Akár kotyogó, akár fólia. Márpedig kotyogó esetén fontos, hogy biztos legyél a hordó tömítettségében.
Más. Nem is baj, ha nincs időd mindennap nyomkodni a bundát, hiszen csak a főerjedés alatt érdemes. Utána már inkább rizikó a bevitt levegő miatt.
Köszönöm , én kajszival 60 literes hordóba volt 45 liter tekerős fedelű hordó lazán rajta , estére meg szép tócsa körülötte és kb 10 liter cefrével kevesebb :o( , most a terv hogy 120 as hordóban 70-75 liter cefre lesz és slusz ez miatt vettem több hordót , meg a főzőbe is ennyi fér majd elvileg , jövő héten jön meg a drágaságom .
Én sem használok kotyogót, de a kezdők tipikus reakciója, hogy nem azt keresik, hol szökik a gáz, hanem, hogy hogyan kell újraindítani a megakadt erjedést.
Gyári gumi tömítés bár külön kellet hozzá megvenni , ha a cefre dolgozik azt azért látom rajta , még ha a kotyogó nem is bugyog . Azt viszont biztos hogy sok kérdésem lesz még . :o)
Én sem használok kotyogót, csak simán a fedél rá leszorítás nélkül, amíg van gázképződés így az el tud szökni a felesleg! Ha kész akkor meg le lehet csattintani, vagy irány a főző!
Én tömítéssel ellátott hordót használok erjesztésre, ami légmentesen képes zárni. A kotyogót egy átvezető gumin keresztül dugom az átfúrt tetőbe. A furat inkább legyen szűkebb, mint laza a gumi számára. Én autós boltban kaptam ilyen gumikat. A fúráshoz a leggagyibb kínai lépcsősfúró is kiváló. Óvatosan, alacsony fordulaton, nehogy "megszaladjon". A hordóba töltött cefre mennyiségével óvatosan! Az erjedés elején néhány gyümölcs nagyon hajlamos "megszaporodni". Ilyenkor a kotyogó eltömődik, a hordó gömbölyű lesz, és valami történni fog. Én egy almával már jártam rosszul. Nem mutat jól a falon az a freskó. :)
Értem , az én hordóim bilincsesek ahhoz meg jó ha van kotyogó mert nélküle lenyomja a tetőt . A munkahelyemen meg rendszeresen előfordul hogy műszak végén benyomják hogy még 1 fél műszakot le kéne tolni , így a minden napi bunda lenyomkodás hát valószínűtlen , minden másnap az viszont tuti.
Fúrd a kotyogó átmérője alá 0.5mm-rel (általában 9.5mm-es fúró kell), a furat helyére tudsz tenni egy M8-as KO csavart fejjel befelé - anya kifelé, az lezárja. A furatba simán be tudod tűzni a kotyogót, a sorjáját, ha van, el kell távolítani.