Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159885
Két félelem közül kell választani: bundaromlás vagy az oxigén bevitel. Szerintem a második nyert. Tőle jobban tartok. :)
Előzmény: Jocó0423 (159879)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159884

Nos, nem tudom, valószínűleg különbözőek a cefréink.

Nekem pl. ha nem nyomkodom a szilvám, akkor 1 nap után kérgesedik a teteje és a második nap már száraz legalább 2-3 cm-es rész.

Lehet, hogy beidegződés és a modern szakmai körök nem teszik, de szerintem jobban kioldódik abból a száraz részből is a cukor és segítek alkohollá alakítani a lenyomással.

Előzmény: endrepp (159881)
Bárk_i Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159883

Ha már mindenképp kell az cirka 1 cent pálinka. Mert nem hiszem, hogy akár aroma, akár alkohol sok maradna benne ha nincs nyomkkdva. Endrepp jól írta. 

Előzmény: Bárk_i (159882)
Bárk_i Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159882

Lezárt hordót megmozgatom. Pl. Simán kap a bunda is levét mégsem lép kapcsolat az oxigénnel. Esetleges bundában levő cukor így ki tud erjedni. 

Előzmény: Jocó0423 (159876)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159881

Nem szárad ki, nedves, lucskos állagú a 4. hét végén a fejélesztő nélkül erjesztett is. Amit én láttam hogy kiszáradt, az 30 fokos helységben volt 4 hete lazán zárva, irsai, teljesen össze száradt a törköly a tetején keményre, semmi hasonlót nem tapasztaltam soha. Ez a nyomkodás egy régi beidegződés, semmi nem indokolja, viszont a nyitogatás, levegőztetés egyértelműen negatív irányba viszi a dolgot.

Előzmény: Jocó0423 (159876)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159880

Ha a főerjedés után nincs nyitogatva és egyenletesen hűvös helyen van, akkor meglehetősen sokáig megmarad a CO2 réteg, ami véd a romlástól.

Előzmény: Figyelget (159878)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159879

Természetesen nem törvényszerü, de jobb félni mint megijedni :)

Előzmény: Figyelget (159878)
Figyelget Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159878
Persze vannak az átlagtól eltérő erjedések, azoknál eseti módon lehet reagálni. Ugyanakkor hozzáteszem, nem törvényszerű a bundaromlás még akkor sem, ha tovább van tárolva a kierjedt cefre, mint az ideális lenne.
Előzmény: Jocó0423 (159870)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159877

Én a pincém előterében erjesztek, nyáron kánikulában sincs 22-24 foknál nagyobb hőmérséklet.

Előzmény: adrian6 (159873)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159876

Csak egy kérdés: Ha fennhagyod a bundát, vagy kalapot, ki hogy hívja, akkor az abban lévő kiszáradt szilárd anyagban lévő cukrok hogyan oldódnak ki?

Előzmény: endrepp (159871)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159875

Van helységem a föld alatt, 17-19 fok van nyáron, lecipelni, aztán fel azt annyira nem szeretem. :)

Előzmény: adrian6 (159873)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159874

A meleg erjedés pálinka hibát okoz, a felmelegedett alkohol, aromák meg elillannak a szén-dioxiddal a kotyogón keresztül is.

Előzmény: adrian6 (159873)
adrian6 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159873

Ha teheted szerintem törekedj arra hogy állandó hőmérsékletű helyen tartsd a cefréd, a naptól meg óvd mert túlmelegszik és "bele döglik" a gomba :)

Sok helyen látom hogy kint vannak a hordók a ház mellett a napon, Istenem mondom minő pazarlás abból jó pálinka nem lesz!

Mikor meg mondom nekik azt mondják "az a jó, csak úgy forr" jah az elején. A téli időszak más akkor jó a napocska neki csak este fagy bele minden XD!

Szóval szerintem fontos az állandó hőmérséklet!

Előzmény: endrepp (159871)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159872

A nem lezárás úgy értendő hogy a hordóra rákerül a fedő bilincs nélkül.

Előzmény: endrepp (159871)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 2 159871

A bunda nyomkodással kapcsolatban: sokféle módon lehet, a szakmai álláspont jelenleg, hogy az elején egyszer, főerjedés alatt legyen alaposan átkeverni, aztán lezárni és békén hagyni, eddig egyszer sem nyomkodtam bundát. Én a hordót zajos erjedés alatt nem zárom le, csak utána, kezdetben annyi gáz fejlődik, ami biztosan védi, viszont ha megindul felfelé, akkor eltömi a kotyogót és eldurranhat a hordó. Zajos erjedés után nyugodtan zárható. Ha a szabadban tartod, a reggeli felmelegedés becsaphat, mert a táguló gáz elindítja a kotyogót akkor is, ha az erjedés már befejeződött.

Előzmény: Antal986 (159860)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.29 -3 0 159870

Ez így nem mindig igaz :)

Volt olyan cefrém, ami 3 nap alatt robbanva kierjedt, majd utána még 10 napig csak pötyögött.

A kalap rajta maradt szépen és ha nem nyomkodom akkor penészedett volna.

Előzmény: Figyelget (159869)
Figyelget Creative Commons License 2019.05.29 0 1 159869
Főerjedés után már nincs olyan, hogy "sokáig" .:)
Előzmény: Jocó0423 (159867)
Figyelget Creative Commons License 2019.05.29 0 2 159868
Kotyogónál fontos. Nem dolgozik a kotyogó, azt hiszi az ember,hogy nem indult el. Pedig csak a tömítés rossz sokszor.
Előzmény: Jocó0423 (159866)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.29 -2 0 159867

Ha sokáig fent hagyod a bundát akkor az hajlamos a romlásra.

Előzmény: Figyelget (159865)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159866

Ezt a gázszökést nem értem :) Hadd szökjön a felesleg, ez a dolga, a maradék meg szépen elterül a cefre tetején.

3/4-nél jobban megtölteni meg hiba a hordót sztem.

Előzmény: öreg_néne_b (159863)
Figyelget Creative Commons License 2019.05.29 0 2 159865
Csak akkor látod,hogy dolgozik, amíg még látványosan dolgozik. A vége felé már nagyon jó valamilyen visszajelzés. Akár kotyogó, akár fólia. Márpedig kotyogó esetén fontos, hogy biztos legyél a hordó tömítettségében.
Más. Nem is baj, ha nincs időd mindennap nyomkodni a bundát, hiszen csak a főerjedés alatt érdemes. Utána már inkább rizikó a bevitt levegő miatt.
Előzmény: Antal986 (159862)
Antal986 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159864

Köszönöm , én kajszival 60 literes hordóba volt  45 liter  tekerős fedelű hordó lazán rajta , estére meg szép tócsa körülötte és kb 10 liter cefrével kevesebb :o(  , most a terv hogy 120 as hordóban 70-75 liter cefre lesz és slusz ez miatt vettem több hordót , meg a főzőbe is ennyi fér majd elvileg , jövő héten jön meg a drágaságom  . 

Előzmény: Dezső1959 (159859)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.05.29 0 1 159863

Én sem használok kotyogót, de a kezdők tipikus reakciója, hogy nem azt keresik, hol szökik a gáz, hanem, hogy hogyan kell újraindítani a megakadt erjedést.

Előzmény: adrian6 (159861)
Antal986 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159862

Gyári gumi tömítés bár külön kellet hozzá megvenni , ha a cefre dolgozik azt azért  látom rajta  , még ha a kotyogó nem is bugyog . Azt viszont biztos hogy sok kérdésem lesz még . :o)

Előzmény: öreg_néne_b (159857)
adrian6 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159861

Hali!

Én sem használok kotyogót, csak simán a fedél rá leszorítás nélkül, amíg van gázképződés így az el tud szökni a felesleg! Ha kész akkor meg le lehet csattintani, vagy irány a főző!

Előzmény: Antal986 (159854)
Antal986 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159860

Áh  hálás a haza , köszönöm így lesz . :o)

Előzmény: endrepp (159856)
Dezső1959 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159859

Üdv a klubban! 

Én tömítéssel ellátott hordót használok erjesztésre, ami légmentesen képes zárni. A kotyogót egy átvezető gumin keresztül dugom az átfúrt tetőbe. A furat inkább legyen szűkebb, mint laza a gumi számára. Én autós boltban kaptam ilyen gumikat. A fúráshoz a leggagyibb kínai lépcsősfúró is kiváló. Óvatosan, alacsony fordulaton, nehogy "megszaladjon".  A hordóba töltött cefre mennyiségével óvatosan! Az erjedés elején néhány gyümölcs nagyon hajlamos "megszaporodni". Ilyenkor a kotyogó eltömődik, a hordó gömbölyű lesz, és valami történni fog. Én egy almával már jártam rosszul. Nem mutat jól a falon az a freskó. :)

Előzmény: Antal986 (159854)
Antal986 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159858

Értem , az én hordóim bilincsesek  ahhoz meg jó ha van  kotyogó  mert  nélküle lenyomja   a tetőt  .  A munkahelyemen  meg rendszeresen előfordul hogy műszak végén benyomják hogy még 1 fél műszakot le kéne tolni , így a minden napi bunda lenyomkodás hát valószínűtlen ,  minden másnap az viszont tuti. 

Előzmény: Jocó0423 (159855)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.05.29 0 1 159857

Milyen tömítés van a hordó fedele alatt?
A következő kérdésed az lesz, hogy mit csinálj, megakadt az erjedés. Pedig csak szökik a gáz a fedél alatt. 

Előzmény: Antal986 (159854)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159856

Fúrd a kotyogó átmérője alá 0.5mm-rel (általában 9.5mm-es fúró kell), a furat helyére tudsz tenni egy M8-as KO csavart fejjel befelé - anya kifelé, az lezárja. A furatba simán be tudod tűzni a kotyogót, a sorjáját, ha van, el kell távolítani.

Előzmény: Antal986 (159854)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!