A Maestral ma közel másfél órás késéssel érkezett meg a Keletibe! A keszthelyi rész Balatonszentgyörgyön "csak" 1 órát állt,bár 15 perces késéssel indult Keszthelyről!
Mi történt? A Horvátok a honlapjuk szerint +30 alatt engedték ki.
A keszthelyi rész miért késett? 852 keszthelyi részének kocsijai nem tudtak időben "fordulni"?
Még szerencse, hogy Keszthelyen áll gép, és van fűtése a keszthelyi résznek.
"Az "eddigi" fővizsgát egészítsék még ki kocsinként 2-3 millió forint tartalommal (nyílászárók cseréje, új szigetelés, világítás, padló, termosztát stb.)"
Hát, 2-3 M-ból tényleg lehet szép és látványos dolgokat csinálni, de a fenti tartalom egy kicsit többe lenne.
Tegnap rokonlátogatásra mentünk Pestre autóval. Visszafelé Paksnál menet közben tudtam gyönyörködni egy Bz szerelvényben. A Bzmot két mellékocsit vontatott
~50Km/h sebességgel Paks megálló felé. Megdöbbentő volt, hogy a két mellékocsi tele volt mázolva graffitivel. Ilyett Baranyában bizony nem láttam...
A motorvonat mellékocsijaiban a jobb oldalon nem láttam utast, csak a Bzmot-on
egyet. Bár elég párásak voltak az ablakok... ;-)
Tudna valaki mesélni a 42-es vonalon ingázó vonatok kihasználtságáról?
"Igaz, hogy jelenleg feleslegesnek tűnik, de ha ezt támogatják anyagilag, akkor miért ne épüljön? Aki gyorsvasútra adna pénzt, annak hiába mondod, hogy inkább buszra adjon, mert arra nem fog! Majd csak megleljük a funkcióját később ennek is, még ha most nem is sok értelmét találjuk."
Vagyis gombhoz a kabátot. Bárcsak a Taurusok, és Desirok vásárlásánál lett volna ez a szemlélet. Az említett beruházások nem egy bérlő, hanem az adófizetők számára létesült. A Ferihegyi reptér bérbeadásával az idetartozó fejlesztések nem tartoznak
az állami feladatok közé... Talán ezért is adták bérbe a létesítményt...
Azonban úgy látszik, hogy egyesek egy üzleti ebéd két fogása között igéretet tettek az adófizetők háta mögött, hogy hozomány is jár a szépséges mennyasszony mellé... Ez magyarisztánban így működik.
A GySEV-nek bérbeadott 21-es vonalat is a bérlő újítja fel, és villamosítja... Ez így korrekt.
A reptérből befolyt összeget pedig a közösségi közlekedés fejlesztésére kellene fordítani, és nem a sztrádaépítési mániára felvett hitelek kis részének törlesztésére...
A Maestral ma közel másfél órás késéssel érkezett meg a Keletibe! A keszthelyi rész Balatonszentgyörgyön "csak" 1 órát állt,bár 15 perces késéssel indult Keszthelyről!
Nem tudom, ki a felelős a mávnál az ic/ec vonatok iránytábláinak elkészítéséért, de egy jó nagyot kéne rúgni a seggébe. Ma elsétáltam az induló VeneZia EN vonat mellett a keletiben, épp mutattam a haveromnak, hogy milyen szép, új iránytáblák készültek, vonatszámmal, és névvel. Aztán nézem tüzetesebben: EN 240 Venecia. C-vel. Az összes táblán. Gratula MÁV!!! Szép volt. Jövőre a Wiener Walzer is vínervalcernek lesz írva?
"...a politika sokszor ellentmond a józan észnek."
kisséOFF A józan ésszel ellentmondónak ítéled meg, amikor mondjuk tudsz az ügyről három tényezőt. Aztán megismersz még hármat, és máris teljesen logikusnak fog tűnni.
(Persze nincs kizárva, hogy további három tényező hatására megint összekuszálódsz, de sebaj, ez azt mutatja, hogy még mindig van három tényező. Vagy hat. Vagy... ;) ) kisséON
Felkerült a gyökérkönyvtárba a Piaci Ár Katalógus elérési lehetősége, mely Európa globáldíjas vonatainak nagy részének árait tartalmazza. Ebből tudható meg, hogy milyen felárat kell fizetni FIP, ED, IR jegyünk mellé.
A katalógushoz csak a beavatottak férhetnek hozzá, loginnév és jelszó védi azt. Szerencsére a MÁV ZRt az InterRail díjszabásban közzé tette azt néhány évvel ezelőtt! :)))
A 90-es évek elején a helyi polgármester az égegyadta világon mindenre pályázott, és mivel akkoriban nem igen volt elterjedve a pályázati rendszer használata, sokszor nyert is. Ez idáig rendben is volt, de ami miatt pl. én is rendszeresen támadtam, az az volt hogy így sokszor olyan dolgok is felépültek, megvalósultak, amire akkor első látásra nem igazán volt nagy szükség. Egy hülye példa: uj vetítőgép a moziba, miközben az épület majdnem összedől, Tanyai központ építése, miközben a tanyai utak járhatatlanok stb. Végül egy későbbi időpontban volt pályázat mozifelujításra is, és a központhoz vezető utak is megujultak egy másik pályázat eredményeképpen. De akkor egy életre megtanultam, hogy a politika sokszor ellentmond a józan észnek. Mert végül is miért ne valósulna meg olyan beruházás, amire éppen akkor adnak pénzt? Majd később az infrastrukturát is kiépítjük hozzá, de ha valakiknek éppen más a heppjük, akkor tőle nyuljunk már le annyi pénzösszeget, amennyit csak lehet!!
Most úgylátszik egyeseknek a reptéri gyorsvasút a heppje. Igaz, hogy jelenleg feleslegesnek tűnik, de ha ezt támogatják anyagilag, akkor miért ne épüljön? Aki gyorsvasútra adna pénzt, annak hiába mondod, hogy inkább buszra adjon, mert arra nem fog! Majd csak megleljük a funkcióját később ennek is, még ha most nem is sok értelmét találjuk.
Holnap kimegyek a Keletibe, kinézek egy indulóban 10 percet késő vonatot, és erre való hivatkozással lemondok a "kuponos akció" kapcsán vett 5 darab 90%-os 500+-os menettérti jegyekkel való utazásról! Akkor tényleg 0 forintért adtak 1200 forint értékű kupont. De még a kuponok számán is megy a vita. Mert 0 forintért 3000 forintnyi kupon is járhatott volna, ha szó szerint értelmezzük a (titkos) rendelkezést és egy 1401 km-es úthoz 15 kupont kell kiadni egy útra! :)))
Számításaim szerint az eddigi 84 mellé még jár nekem 100 kupon, és a késés miatt 3900 forint visszatérítés... :)))
A "visszaváltás" során a MÁV Üzletszabályzat lesz előkapva, mint vitás kérdésben egyedül mérvadót. Abban pedig nem is szerepel a "kupon" szó, pláne nem a visszaváltással összefüggésben! :)
A MÁV meg választhat, hogy pereskedik, leég ország-világ előtt és fizet, vagy fizet! :)
Félek a MÁV nem fogja hagyni, hogy bírósági szakba kerüljön a kuponos akció távirati szabályozásának kérdése. Pedig szívesen meghallgatnám, amint a bíró úr/asszony felhomályosítja a Szesza dicső dolgozóit, hogy mit csináljanak a TITKOS parancskönyvükkel! :)))
Ha a bérlőnek szüksége van rá, akkor megépíti, és üzemelteti. Pont.
A vidékről, vonattal a Ferihegyi reptérre utazók száma nem olyan nagy, hogy szükség lenne "gyorsvasút" építésére. Erre a vidékről induló kisbuszok elégnek bizonyulnak.
A vonal mentén sem él, annyi pesti, akik igényelnének ilyen beruházást. A Ferihegyi reptér európai mércével nem nagy. Így nem szükséges olyan kötöttpályás megközelíthetőség, mint amivel a Párizsi, Londoni, vagy Frankfurti nemzetközi repterek rendelkeznek.
Ebből a mintegy negyvenmilliárd forintból talán okosabb lenne ~120 darab Z2-es kocsit venni az IC forgalom számára. Erre égető szükség lenne...
Végül egy bérlőnek tálcán nyújtott, adófizetők pénzéből épített beruházás a polidilibe való gondolatokat vet fel bennem...
Az európai vasutak "közös titkát", a globáldíjas vonatok árait tartalmazó dokumentumok kerültek fel a dijszabas.uw.hu spanyol és francia könyvtárába!
A spanyol nagytávolságú közlekedést tartalmazó xls alig 42.000 soros... Képzelhetitek mennyire áttekinthető.
Eddig abban a tudatban voltam, hogy másodosztályú ülőhelyre mindig 6 euró a felár. A díjszabás azonban ismer olyan viszonlatokat, ahol 12! És akkor még a "preferente", azaz 1. osztály körüli anomáliákról nem is beszéltem...
Az AVE/Talgo200 xls tartalma elég éltszerűtlen, de az UIC honlap keresőjével sem lett áttekinthetőbb... Szóval ha valaki tudná "dekódolni" belőle az InterRail/EuroDomino felérakat azt nagyon megköszönném!
A francia file-ok közül a TGV-s lista érdekes. Ennek tanulsága szerint duplájára nőtt a felár a TGV vonatokon! Kapják be!
Szóval az új moka szerint 3 euró a felár, ha nem nagysebességű szakaszon utazunk TGV-n ED jeggyel és 6 euró ha olyan szakaszon is!
A gyökérkönyvtárban vagy egy kódtáblázat, mely a globáláras katalógusban szereplő számokat "oldja fel".
A Magyar Államvasutak Rt. (MÁV) igazgatósága elfogadta, hogy a belváros és a ferihegyi repülőtér közötti vasúti összeköttetés kiépítését előkészítő szakértői csoport a Keleti pályaudvarról induló vonal megvalósításának lehetőségét vizsgálja a továbbiakban.
Kozák Tamás, a MÁV stratégiai vezérigazgató-helyettese december 19-én az MTI-nek elmondta: az eddigi szakértői vizsgálatok szerint ez a megoldás jelentené a legkisebb ráfordítást az infrastruktúra fejlesztésére. A beruházás nagyságrendje - függően a fogadó és induló állomások fejlesztésétől - mai árakon számolva mintegy 35-45 milliárd forintba kerül és a megvalósítás 2,5-3 évet vesz igénybe. A közel 20 kilométer hosszú kötött pályás összeköttetés - a szakértői vélemény alapján - a Keleti pályaudvar-Kőbánya-Kispest nyomvonalon haladna a Ferihegy kettes terminálig. A szakértők javaslata szerint a négyes úttól a terminálig felszín alatt fut a vasút. Az öt éve folyó előkészületek következő fázisa a Budapest Airport Rt. új tulajdonosával, a BAA International Ltd.-vel való egyeztetés. A vasútüzemeltetés üzleti modellje várhatóan olyan vonzó lesz, hogy a magántőke is élénk érdeklődést mutat iránta. A ferihegyi vasútberuházást összehangolják a Keleti pályaudvar ingatlanfejlesztési projektjével is, melynek előkészületei 2006-ban várhatóan befejeződnek és a munkákat azt követően megkezdhetik.
"Ha a prágai, bécsi, stb. mintát követné a budapesti metró, busszá válna."
Konkrétan mire gondolsz? (Egy nagyváros kellős közepén még sűrű közlekedés mellett is termelődik mindig annyi utas, hogy azt a mennyiséget busszal gázos elvinni. Kivéve persze, ha már mindenkit sikerült autóba kényszeríteni, és ezt valami véletlen folytán még a város belső részeinek úthálózata, parkolóhelyei stb. is képesek elviselni.)
"Én például a TELJES területi Szesza szintet törölhetőnek tartom... A Lengyel félékre semmi szükség nincsen!"
Közlekedési szolgáltatóként lehet, hogy törölhető, és hogy nincs rájuk szükség. Ámde az egyebek folytán nyilván más a helyzet.
A gyermekmegőrző, mosoda, átmeneti szállás, satöbbi jelleg (illetve annak álcázó elemei, közvetett hatásai) megkívánja a szintet is, meg a féléket is. Már csak abból az okoskodásból kiindulva, hogy ha nem kívánná meg, akkor rövid úton eltűnnének. (Ebből az következik, hogy ha mégis eltűnnek, akkor megváltoztak mögöttük a körülmények - például a tulajdonos úgy döntött, hogy most már túl rizikós az a mosoda és gyermekmegőrző.)
ha egy vonat rákényszerül arra, hogy minél sűrűbben közlekedjen, és ennek megfelelően, egyre kevesebb utast szállítson el (mert rövidebb idő alatt kevesebben jönnek össze), akkor egyszercsak azt veszi észre, hogy busszá vált
Most értettem meg a BKV-t. Ha a prágai, bécsi, stb. mintát követné a budapesti metró, busszá válna.
Az alap fővizsgát fizessék abból, és úgy, ahogy eddig. Az "eddigi" fővizsgát egészítsék még ki kocsinként 2-3 millió forint tartalommal (nyílászárók cseréje, új szigetelés, világítás, padló, termosztát stb.)!
2-3 millióból kocsinként azért hasznos és látványos belső átalakítás végezhető, ugye Csabi?