Hát a T. MÁV ZRt személyszállítási Mekk mesterei tehetnének egy szivességet az utazóközönségnek. Szép munka a babkapálás!
A 85 000 forintnál OLCSÓBB 3-3 napos ÖBB (91 euró), DB (152), SNCB (44) EuroDomió jegy! És ezen jegyek mindegyike egy-egy nap utazást tesz lehetővé tetszőleges viszonylaton, távolságon minhárom országban. Belgiumban egy további nap 8 euró... Tehát 4 és 8 nap között 2000 forint egy "napijegy" a belga vasúthálózatra... Az azért nem rossz!
InterRail jeggyel 316,8 euró a jegy. Ezzel 22 napig oda utazol ahova akarsz a Benelux államokban, Franciaországban, Svájban, Dániában és persze Németországban és Ausztriában. Ez az ajánlat 79200. Ha "beugrotok" egy napra Zürichbe, vagy Párizsba hazafelé, már megéri!
Szóval miért kell ezt a 85 000 forintos árat ismertetni? Marketing ez Marketing Főosztály, ugye? :(((
Bár az Ady IC kapcsán már láttuk, hogy a MÁV akkor is képtelen utastájékoztatni, ha "véletlenül" megoldódott a probléma...
Valóban nagy hiányossága a Műszaki Egyetemnek, hogy nem mennek kellően bele a "gazdasági" vonulatába a dolgoknak!
Ha T. SZÜ fontosnak érezné, hogy a jövő vasúti mérnökei ilyen téren is képbe legyenek, akkor tartsanak egy-két előadást a témában! Biztos tudnának neki örömmel helyet szakítani!
Van olyan SZAKág, akik komoly szerepet vállalnak az oktatásban (gondolok itt a biztberesek nagyjaira), és van olyan üzletág akinek ez szinte egyáltalán nem fontos (ilyen a Személyszállítási Üzletág)... Na jó, a 70-es vonal menetrendjéről volt egy előadás, de azt is egy doktorandusz tartotta félig (és nem is értem rá elmenni... :( )
Szóva Gedeonbácsika, mikor érsz rá előadást tartani a "szakterületed" fontos, és tanulságos oldaláról?
Teljes mértékben!! :-)) Életemben egyszer láttam Szergejes személyvonatot a 80c-n, akkor is csak azért, mert kellett a csöri a vasárnapi Lehár EC-re. Tehervonattal is nagyon ritka!
Tegnap 7 centis hó esett Zalában (esik most is) kihasználtam az alkalmat, és fényképeztem pár képet Zalaszentivánon. Elég jól sikerültek, minden szergej barát számára kötelező anyag :-)
Nem tudom, hogy tényleg mi ez az erölködés a nemzetközi utasokkal, de vonattal tényleg csak FIP-el érdemes utazni nagyobb távolságra, vagy megszállott vasútbarátnak. Nézegetem a Bp-Brüsszel oda-vissza árakat, a MÁV szerint ez van vagy 85000 Ft körüli (26 év felett nézve), volánbusszal 38.000, de ez 23.000-re is levihető, MALÉV géppel mindennel cakom pakkom 60.000-re jön ki, a fapadosokat meg sem néztem.
Bár repülésnél azért a helyi közlekedést is fizetni kell, ami pesten megoldott, van BKV, kint nem tudom, hogy van-e helyi közlekedés, de majd akkor megnézem.
Ezek után nagy valószínűséggel nem vonattal fogok menni, főleg, hogy nem is egyedűl megyek.
Azt tudom, hogy régebben vasárnaponként volt Szergejes vonat, mert az egyik gyors csak vasárnaponként járt és nem jutott rá Csörgő, mert az IC-re kellett klíma miatt, emiatt a Szergej vitte a gyorsvonatot.
De ez nyáron volt, télen szinte kizárt, mert úgy tudom Miskolcnak nincsen rezsója, és Vfk. nélkül egy picit hűvös a Szergejes téli vonatozás. :-)))
A mai Dunántúli Napló olvasói rovatában (nem találtam linket) egy utas panaszkodott
a Szigetvár-Szentlőrinc-Pécs (60-as) közötti vonatok zsúfoltságára, és állapotára.
Elmondása szerint a vonaton rendszeresen állnia kell, havi 8000 Ft-os havibérlet mellett.
Nem tudom, hogy a viszonylaton közlekedő MD-k kihasználtsága milyen, ebben FOMA tudna információval szolgálni, de nincs jogom a zsúfoltságot megkérdőjelezni, vagyis
nem csak Pest környékén jelent gondot az elővárosi szerelvények zsúfoltsága.
Kíváncsi leszek, hogy ezen, és az utazás kultúráltságán mikor enyhítenek Desirok beállításával. Attól tartok ez nem szerepel a MÁV terveiben... :-(