Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159976

Szia Gombászok...most dicsekszel, vagy panaszkodsz, mert nem mindegy...:):):)...

Előzmény: gombászok (159974)
Olligazda Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159975

Az Aliette is be lett tiltva már az sem kapható Magyarországon. 

Előzmény: gombászok (159967)
gombászok Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159974

Tudom, sőt én is jártam egy időben Szlovákiába, de én végzett szakember vagyok, tudtam, milyen hatóanyagú szert vegyek, hogyan kell használni.

Sajnos a piacra termelők érdekei azt kívánják, hogy piacképes árut csináljanak, ennek az anyagi érdeknek alávetnek minden más szempontot, emiatt hacsak tehetjük, nem veszünk "bótit", piacit, amit és amikor lehet, megtermeljük a családnak, tartósítjuk, persze csak fagyasztással vagy hőkezeléssel.

Szezonon kívül meg csak módjával veszünk zöldséget, gyümölcsöt.

Ennek ára többek között, hogy másfél-kétszeres a villanyszámlánk az 1000 literes fagyasztókapacitás miatt, van kb. 1000 db. különböző befőttes-ivóleves üvegünk, amit megtöltünk, aztán megesszük, van 1000 m2-s kertünk, benne 100 m2 fólia, képzelheted, mennyi munkánk van benne, de ki nem sz..ja le.

 

Előzmény: Green Corner (159968)
gombászok Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159973

De, érdekes, na, vajon miért??

Lehet tippelni:

1. A "leszarom" szemlélettől,

2. ha ő, akkor én is,

3. az én "buxám" a nagyobb,

............................................van még pár ötletem, de hagyjuk, a modi-nál már-remélem nem csak én-, de húzzuk a gyufát.

 

Előzmény: Jocó0423 (159972)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159972

Éppen most olvastam, hogy a Duna meg tele van antibiotikumokkal. Érdekes, nem? :(

Előzmény: endrepp (159971)
endrepp Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159971

Egyeseknél. A buxa pedig kacsolódik neurotikus zavarokhoz. Egyeseknél. :)

Előzmény: Green Corner (159970)
Green Corner Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159970

A bölcsesség szorosan kapcsolódik a buxához!:(

Előzmény: endrepp (159969)
endrepp Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159969

Nyilván komoly bölcsességen alapul a döntésük, nem csak egy gazdasági év sikeres lezárása a cél, a rezisztens fertőzés meg megy világgá.

Előzmény: Green Corner (159968)
Green Corner Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159968

Te is tudod, egy termelő azt szert fogja használni, amivel hatékonyan tud védekezni, főleg, hogy a szomszéd nem uniós országban nincs tiltva.

Előzmény: gombászok (159967)
gombászok Creative Commons License 2019.05.30 0 2 159967

Na, hamar megjelent a "fekete technológia"!

Mikor először jelent meg a betegség, és még karanténnak számított, akkor is csak egyedi engedéllyel lehetett-hivatalosan-antibiotikummal védekezni, tudomásom szerint ma már nem.

Van egy új szer, baktériumkészítmény, kiskerteknek még nem elérhető. Nincs más, mint a réz és az Aliette.

Aztán még ott van a szőlő, a burgonya, a hagyma, a paradicsom, a szamóca, a csonthéjasok, a málna.............hja, nem könnyű manapság a kertész élete!

Előzmény: Green Corner (159966)
Green Corner Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159966

Streptomicint használnak a nagy termelők, de hallottam már a kakasos porrol is,Neotesol. Az adagolását nem ismerem.

Előzmény: gombászok (159965)
gombászok Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159965

Nem pálinkafőzés, de van köze hozzá, almatermésű kertek gazdáinak ajánlom figyelmébe a növényvédelmi topikban írt hozzászólásomat, tűzelhalás veszély(is) van: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151502333&t=9020473

Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159964

Borászbarátaimnál mindenhol mossák. Így az esetleges szermaradványoktól és nem odavaló gombatörzsek nagy részétől is megszabadulnak. Fajélesztővel dolgoznak.

Kivétel Szentesi Józsi, aki spontán erjeszt, Ő nem is mossa.

Előzmény: endrepp (159963)
endrepp Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159963

Úgy tudom ahol van erre technológia a bogarakat szokták kirázni belőle, de nem mossák vagy mossák is?

Előzmény: Jocó0423 (159961)
vandox4 Creative Commons License 2019.05.30 0 1 159962

Jó a Calsitra meg a kőzetgyapot is. Kasírozott nem porlik annyira. Üveggyapot nyílt lángnál nem jó.

Előzmény: zugfőzde (159958)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159961

500 kg kék szőlő és 500 kg Irsai szokott jönni. Az Irsai egy részéből pálinka lesz :)

Előzmény: Jocó0423 (159960)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159960

Kézi szedés az összes :)

Előzmény: Green Corner (159957)
endrepp Creative Commons License 2019.05.30 0 1 159959

Az egy extra, ha van rá lehetőség, akkor jó dolog, de simán lehet nélküle is létezni. Én belülre pakoltam 5cm alu kasírozott k.gyapotot.
http://www.kalyhasbolt.hu/Calsitra-MAT-1250-bio-keramia-szalas-paplan-128kg

Rákkeltő, testnedvekben lebomlik, hát nem tudom.. A kőzetgyapot hőálló, a gyártásához használt gyanta az első felfűtés során némi büdös formájában "kiég", arra kell figyelni, hogy zárt helyen legyen, mert kiégés után porzik, 150-200 fok van az üstházban legfeljebb.

Pl. ez, 3cm teljesen jó : https://joszigeteles.hu/termek/99/rockwool-larock-40-als-kozetgyapot-lamell-3-cm-vastag

 

Előzmény: zugfőzde (159958)
zugfőzde Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159958

Sziasztok! Áprilisban kérdeztem 100l des főző fűtését. Megérkezett :) Endrepp mester írtad az üstházat. Le kellene szigetelni? Néztem neten:Calsitra mat hőszigetelő paplan. Jó lehet? Vannak tapasztalatok üstház szigetelésével? 

Előzmény: endrepp (158501)
Green Corner Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159957

Ügyes!:) Ezek szerint nem kombájn alól veszed!

Előzmény: Jocó0423 (159956)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.05.30 0 0 159956

Bizony megmosom :)

Húsos ládákban érkezik a szőlő és minden ládát elárasztok slaggal, hogy semmi felesleges ne kerüljön a zúzó bogyózó gépbe.

Előzmény: Green Corner (159955)
Green Corner Creative Commons License 2019.05.30 0 1 159955

Te a szőlőt meg szoktad mosni, darálás előtt? Pedig azt jobban illene, ott nem desztinációval állítasz elő végterméket!:)

Előzmény: Jocó0423 (159946)
sogi01 Creative Commons License 2019.05.30 0 2 159954

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (159851)
vandox4 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159953

Nincs gond, vizet lehet inni utólag is, kísérőnek:)!

Én meg megyek oszt erre iszok:)! Persze nem vizet...

Előzmény: endrepp (159952)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159952

Jajj persze több, ez meg strong. :)

Előzmény: vandox4 (159951)
vandox4 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159951

Nem az, a kevesebb néha több. Ha előbb említed, hoztam volna "vizet" próbának. Talán az okozná a legkissebb kárt.

Kajszi hálás dolog, ha kicsit odafigyelünk, borzasztó finom tud lenni. És minden fajta ízlik:)!

Előzmény: endrepp (159949)
Jolida Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159950

96-os orvosi? :-)

Anno narancslével felütve nagyon ment. :-ppp

Előzmény: endrepp (159949)
endrepp Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159949

A 65-ös kajszi az perverz? Olyan aroma tócsa, hogy nincs szívem vízzel ütni. Szeretem az ilyen kalandokat. :)

Előzmény: vandox4 (159948)
vandox4 Creative Commons License 2019.05.29 0 0 159948

52? Az jó, visszaidézi a régi szép időket:)! 

Előzmény: endrepp (159944)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2019.05.29 -2 0 159947

Én azt tapasztaltam, hogy a kézzel szedett gyümölcsnél jobb nincs, legyen az meggy, cseresznye, barack stb...

Sokkal kevesebb az én munkám vele (pl: nem kell válogatni stb...). :)

Előzmény: endrepp (159943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!