A leggyakrabban használt napelemekhez való P300/350/370 optimalizálók simán rakhatók 1 stringre.
Kompatibilitási táblázat:
https://www.solaredge.com/sites/default/files/application_note_intercompatibility_se_power_optimizers.pdf
Azt nem értem, hogy már többször is láttam hogy azért is jó az SE mert eltérő panelek is mehetnek akár utólag is.
De volt itt olyan írás is, hogy az eleve SE rendszerét nem tudja bővíteni, mert csak egyforma optimalizálók lehetnek.
Vagy ilyesmi, most hadd ne keressem vissza a konkrét hozzászólást.
Nem ezzel van a gond, hanem a következőkkel. Remélem érthető?
Belinkelt egy olyan fórum hozzászólásomat, aminek a nickem más, mint itt.
Honnan tudta? Leírtam. Aztán ahogy a második levél jött, ami nekem (!!!) már sok és tolakodó, aki elviseli az ilyet, az az ő dolga, de én ha egyszer azt mondtam, hogy nem, akkor mit kell még nyomozgatni?
Mindegy. Leírtam, nem akarok senkit pro/kontra befolyásolni, pont letojom ki és honnan veszi meg, amíg nem én fizetek helyette.
Nem akartam vele többet foglalkozni, mint amit ért az ügylet. Nem mondtam volna semmit rá, ha nem kezd el zaklatni, mint azok a szektás majmok.
Szerintem akinél már jártak biztosítósok, szektások, pontosan tudják miről beszélek. Egyszer elmegy, másodjára "bicska nyílik a zsebben"
Szia! Utólag is be lehet rakni. Kell venni hozzá komplett egységet + MC4 csatlakozókat. Villanyszerelő gyorsan berakja. Minősített egységcsomag esetén nem kell hozzá ÉV felülvizsgálat.
Túlgondoláson azt érted, hogy rendben van, hogy egy napelemes vállalkozó lenyomozza a megrendelést lemondó ügyfelet vagy azt, hogy többedszerre általa tudottan könnyen cáfolható kijelentéseket tesz, esetleg a hozzászólásai stítusa (ráadásul vállalkozóként!) megfelelő?
Abban igazad van, hogy nem kell rá több szót vesztegetni, kiállította a bizonyítványt.
Olvasom itt a történéseket és azért az elmúlt pár napban rendesen osztjatok egymást.
Nem célom Barcomp mellé állni, de amit most küldtél e-maileket, én abban semmilyen zaklatás nem látok. Egy egyszerű kérdést tett fel, amiben semmi sincs. Normálisan érdeklődött, ami az általa készített felmérés és ajánlattétel ellenében teljesen rendben van. Ő ebbe belerakott x energiát és cserébe pár mondatot várt. Szerintem az sem lett volna gáz, ha csak leirod "Mástól jobb ajánlatot kaptam.". Ennyi. Ez is egy válasz és kész.
Szerintem nagyon túl van ez gondolva.
Ha nem került DC oldali védelem kiépítésre, mire számíthatok?
Utólag ha összerakom beépítem, tudom, hogy saját költség, de mivel jár ha nincs, nem volt tételesen felsorolva az ajánlatban, kiépített védelem kapcsán nekem egyértelmű volt a DC-AC oldal, hát nekik nem, pech, így jártam, de érdekelne, hogy mit jelent ha nincs, mekkora gáz lehet belőle, illetve utólag ha berakom akkor az mit okoz, mivel jár?
A topictárstól azért kértem elnézést, mert felkavartam. Tőled nincs miért elnézést kérnem. Megvádoltál, tételesen cáfoltam.
Sajnálom, hogy fel sem merült bennem, hogy Te hibáztál.
Legalább most már mindenki tisztában van azzal, hogy üzletfélként Nálad mire számíthat.
Nem volt csak egyetlen rövidke (olvashattad itt is) email, az érdeklődő. Aminek a melléklete volt a rendszeréről szóló fórum bejegyzés. Nyilván egyszerűen az apropó okán...
Arról, hogy ki mikor és mi miatt sértődik meg aligha tehetek, ha az okot magába zárva csak dúl-fúl.
Honnan kellett volna tudnom pl. azt, hogy speciel pont utálja azokat akik nekem referenciám.
Ez a dolog alighanem már ekkor az elején eldölt .... csak hagyott még futni egy kört. Aztán zokon vette azt is, hogy ez ki is derült.
Szerintem ennyi az egész, nincs itt látnivaló.
---
Nem sok értelme van ezen (is) rágódni a fórumban. Csakhát agyarka mester előrángatta itt is a témát... némi barcomp rugdosási céllal. Bár köze hozzá ugye semmi! csak muszáj volt baszakodnia egyet, ismét.
Mondjuk legalább már elnézést kért érte az egyik féltől. Gondolom megteszi ezt a barcomp felé is, belátva a hibáját.
Úgy tűnt, hogy már az első email is zaklatásnak minősült (lehet, nem a Te hsz-od volt), csak azért írtam, hogy az - szerintem - még teljesen rendben van, ha nem lehet számonkérésnek értelmezi.
Ezt olvasva örülök, hogy nem engem választottál... jobban járunk mindketten. Mert nagyon nem vagyunk kompatibilesek. Én pozitív világképpel élem az életem amihez nem passzolnak a negatív hullám generátorok.
Nem vagyok barcomp-fan, a szitut nyilván nem ismerem, de önmagában egy normális érdeklődő email (úgy látom, nem rám esett a választás, semmi probléma, de szeretnék jobb lenni/fejlődni, ezért érdekelne, mi miatt döntött más mellett) szerintem nem gáz.
A többi az, de itt felmerült, hogy már ez is "zaklatás", szerintem nem.
Az pedig, hogy akkor nem voltál tag a prohardveren, amikor az egyik hozzászólásomat fogtad és képernyőmentéssel lementetted, majd betetted a következő emailbe amit ismét küldtél azok után, hogy megírtam, NEM aktuális, azt mutatja, hogy keresgéltél utánam. Az email címem az ottani nick nevem, nem volt nehéz feladat. Mondjam, hogy nyomoztál? Maj miután ezt szóvá tettem elég sokára a ph-n, beregeltél és ott magyarázkodtál. Megmondtam mi a probléma kaptál egy világos visszajelzést, de ahogy agyarka is leírta, nem sokat tudsz belőle hasznosítani. Ez a stílus folyik napi szinten a médiából, amitől hányingerem van és még sok millió embernek. Ez a baj. Az sem szerencsés, hogy 1 terméked van összesen. Ha az ember elmegy vásárolni, van két üzlet, ahol az egyikben van egy vizes kifli, ami olcsó, és van egy másik, ahol van 4 féle kifli, odamegy be a 90% és onnan választ. Lehet, hogy ott is a vizes kiflit viszi a 70%, de a sokból majd kiválasztja. Nálam ezen bukott meg több cég is. Pl. a szlovák számlás cég is, nem a szlovák számla miatt.
Tudod sokat ügynökösködtem az életemben - nem, nem fogom területi képviselőnek, termék managernek és még franc tudja milyen szépen csengőnek nevezni azt a munkát - szerettem csinálni, de hát nem vagyok már fiatal hozzá, baromi jól is kerestem vele, sok-sok terméket, szolgáltatást eladtam, még olyat is, amire sokan nem lennének ma büszkék, de én igen, amikor pedig sokan elmondják 5-10 év után hogy köszönik, hogy elmondtam az összes termékről amit kellett, tudtak dönteni és azt is, hogy kicsit a jó irány felé tereltem őket - akkor még nem tűnt annak egy 2%-os hitellel szembeni 6%-os - az jelent valamit. Az országot átjártam, szinte minden szegletét, de eszembe se jutott, hogy amikor visszatértem egy településre, és ott virított más cég redőnye a tulaj házán, pedig előtte elmentem 200km-t ingyen, és adtam az ajánlatot, felmérve, tájékoztatva, nekiálljak "érdeklődni", hogy miért nem engem választott? Így döntött, az ő döntése. Mentem tovább és dolgoztam, kerestem azt, aki tőlem vásárolt.
Ennyit magamról, csak azért, lásd milyen is vagyok úgy általában, milyen a hozzáállásom, amit elvárok másról, az csak az, amit magamtól is. A lehetőséged adva volt. Talán még az 1 kiflit is megveszem, de nem minden a pénzről szól, az értékarányról.
Az pedig, akit felhoztál nekem "referenciaként" Kecelen.. Nos, azokra én nem lennék büszke, borzasztó sok rosszat tettek a családommal. Ezt nem tudhattad, nem is mondtam akkor erről semmit inkább. De pl. ezt a fajtát már elzavartam a házam elől - az ottaninál, amikor még ott éltünk - amikor nézegették, és megkérdeztem mit nézegetnek az utcán szinte az összes új háznál? Hát azt nézik, majd melyikbe költöznek amikor jön a világvége és ők lesznek a kiválasztottak, ők maradnak és most keresgélik a jövőbeli házukat! Mondtam nekik ha nem takarodtok innen férgek, soha nem élitek meg a világ végét, mert az most jön el a fajtátoknak!
Szóval kedves József!
Nem adok tanácsot, hogyan csináld, mit csinálj! De ez amit itt és a Ph-n is csinálsz, arra jó, hogy lejárasd magad. Szerezhetsz 1-2 ügyfelet, de baromi sokat vesztettél, privátok tömkelegében írták a Ph-n is olyanok, akik csak olvasva tájékozódnak, hogy visszataszító volt számukra a viselkedésed.
Az, ahogyan az ottani topicgazda válaszolt egy kérdésre, vagy agyarka és még ezek után replikázol, ugyanazt.. Ugye érted?
Tőlem elférsz bárhol, van annyi munkám, annyi problémám, hogy az leköt. Nem is vagyok szakember ebben a témában, bár sok ragadt rám, de ez csak annyi, hogy nem vagyok megvezethető és nekem ez elég.
ÉV szakember: bármilyen hihetetlen kettő embert is megkérdeztem, de köszönték szépen, nem kértek belőle.
Mondanám, hogy hallgass másokra és foglalkozz a szakmai dolgokkal, fejezd be ezeket a mocskolódó személyeskedő írásaid, de szerintem úgysem tennéd.
Az pedig, hogy reklámozod magad.... Hidd el, hogy informatív honlap, egy FB oldal, ezerszer több érdeklődőt hozna, én tudom. De az amid most van, nem hoz, hanem elriaszt. Ma egy kereskedelmi cégnél kötelező ez: Referenciáink. Ettől még lehet gázos, de a google sok dolgot felszínre hoz, jót-rosszat is. De a semmi, az semmi, az még rossznál is gázosabb.
Nem drágább az sokkal, kb 10%. Nyilván sokan belátják, hogy a hozama nem ideális helyeken jobb, mint a többinek. Volt már olyan ügyfél is, akinek szimplán csak tetszett ez a megoldás, de a helyszín nem indokolta. Az egy fázis-5kW meg erősen lehúzza az átlagot, van 35 db, ami 10kW, vagy nagyobb.
Még szimpatiks lehet benne az is, főleg az egyfázisúaknál, hogy az inverter eléggé kicsi, és csendes, mivel a jelentős része a panelek alatt van.
Volt idén egy olyan eset, amikor meglévő Fronius rendszer lett átalakítva, mert a tető jobb kihasználtsága érdekében kerültek 400W-os panelek is elhelyezésre, a 290-esek mellé, bővítésként. De egy tetősík volt így is. Az előző heti és a telepítés utáni adatokból látszott, hogy a névleges teljesítményhez viszonyítva több a hozama...