Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Mivel én is csak a jövöben leszek müködö HMKE tulaj , így csak elméletben van meg hogy hogyan és mit .
Nálad egy pillanatnyi teljesítménycsökkenés és túlterhelés esetén , gondolom az inverter leáll bizonyos idöre ( percekre ) . Kiváncsiságból bekapcsoltam a rendszert és közel 12 perc telt el a rendszer felállásáig . Ezért írtam , hogy asszimetrikus hibrid inverter volna számodra a jó és egy kis akkumulátorpakk , valamint nagyon odafigyelni , hogy mivel terheled , hogy ne álljon le . Viszont ez egy elég komoly összeget igényel és közben meg öregszik is.:-(
A két rendszer ára között hatalmas volt a különbség. viszont az akkupakk is csak ideig-óráig szolgálná ki az energiaigényt .
Én is egy ilyen hibriden gondolkodtam , de a végén inkább megmaradtam a dízelaggregátor mellett , az télen-nyáron készenlétben áll és termel , ha kell .
Nekem is már fent van a tetön a rendszer , csak a villanyóracserére várok . Viszont a generátor már készenlétben az áramkimaradás esetére , mert nem csak veröfényes napsütésben lehet áramkimaradás .:-)
Több dolgot is szem elött kellene tartani !
Áramszünet esetén a pillanatnyi rendelkezésre álló energiát melyik fogyasztók ellátására szánod ? Mert csúcstermelésnél is csak 1300Wattod jutna 1 fázisra . Ezért szerintem olyan inverterre kellene átállnod , amelyik tud hálózatkiesés után is energiát szolgáltatni és a terheléstöl függöen a kiválasztott fogyasztót ellátni elsödlegesen az 1 fázisra esö maximális teljesítményig ( 1300Watt ) . Magyarul , neked egy hibrid asszimetrikus inverter tudná ezt nyújtani . A termelés esetleges hullámzását kisimítani plusz akkumulátor segíthetné , az inverter tudja kezelni azt is .
Sziasztok, 4kW 3F napelem rendszerem van Huaw inverterrel. Azon gondolkodtam, hogyha megszűnne az áramszolgáltatás akkor ugye az en inverterrm is lekapcsol. Ha viszont be tudnám csapni azzal, hogy egy jelgenerátorbol 3* 240V AC t kapcsolok a betáp helyére 120 fokkal eltolva akkor el tudna indulni az inverter. Ebben az esetben persze levalasztanam a hálózatot az én rendszeremrol, egyrészt hogy ne razzon meg senkit aki hibat hárít el, másrészt az összes fogyaszto a környéken az en rendszeremre lenne kapcsolva ennyit nyilvan nem bir az inverter.
Szerintetek ez működhetne igy? Lehet e venni ilyesmit?
Egyszer egy előadáson elmondták a szakik, hogy elég nehezen sikerült meggyőzniük a szolgáltatót arról, hogy egy user két fázison csatlakozzon a hálózatra, merthogy az ugyanaz, mintha egy az egyikre, egy másik meg egy másikra cuppanna rá.
1 fázisra eddig sem engedhettek volna 5 kW-nál többet, ezért feltételeztem, hogy a jelenlegi két invertered külön fázisokon van. Ha simán át tudod variálni fizikailag úgy a fázisokat, hogy minden inverter külön fázist kapjon, akkor az áramszolgáltató simán meg fogja engedni a három egy fázisú invertert három külön fázison, amíg a legkisebb és legnagyobb teljesítményű közt maximum 2,5 kW teljesítménykülönbség van.
Az üres fázisra fel kell tenni a plusz egy fázisú rendszert, ez a legolcsóbb és legtisztább megoldás. A szolgáltató is szeretni fogja, mert csökkented a fázis aszimmetriát.
Itthon van két rendszerem két inverterrel egy 3kw és egy 3,5kw-os egy fázison , de van 380-is, most szeretném 10kw-ra ki bővíteni , egyáltalán nem tudom hogyan lehetne , a 3,5kw az a lakás tetőn van a 3kw rendszer a mellék végében ahová tervezem a bővítést , lehetséges úgy hogy a lakáson maradjon egy fázison, a másik mellé tennék egy 3,5kw új rendszert ami összekötve a 3kw rendszerrel menne a 3 fázisra ? szerintetek ?
Esetleg nem lehet , hogy a megtermeltböl csak a hálózatratermeltet mutatja a villanyóra ? Viszont amit helyben fogyasztasz és a hálózatratermeltet egyben meg a telefonodon megjelenö adat ?
Nincs pl. a jelek szerint GMPP képessége, ami az átmeneti árnyék teszten jól látható termelés kiesést okoz. A 10 év garancia is érdekes kérdés egy frissen piacra lépőnél, aki ha nem fut fel a forgalom, akár lazán faképnél hagyja a piacot.
Az "occó kínai" inverter piacon a solplanet egyelőre "egy kis pénz, kis foci" ajánlat, szerintem.
Az egy vagy két síkból álló tutira árnyékmentes tetőre/helyszínre, egyszerű alap cuccként elmegy. Talán a 10 évet ki is bírja, HA árnyékos-hűvös helyre!!! kerül.
Az ára tükrözi a fentieket.
A képességei alighanem javulnak még... majd. De egyelőre nem kerül az árlistámba, nem szeretek kockáztatni.
---
Az "occo kínai"-ak közül a SAJ SUNGROW SOLAX lehetne elgondolkodás tárgya sztring inverterből mostanság.
A "jó vétel"-t adó felsőközép kategóriában a HUAWEI-t nehéz lenyomni ár/érték arányban jelenleg.
(a felső kategórában pedig az új GEN24 FRONIUS-okat)
A nettó árfeltüntetésért jól p***án kéne rúgni őket.
De amúgy ha egy ekkora Fronius kb 510e, egy Huawei 460-470e, ez meg 270e, akkor mit várunk tőle? Én bottal nem nyúlnék hozzá szerintem. Utólag lesznek ezek majd drágák szerintem, de bátraké a szerencse.