Ez nem valami bíztató :) de majd rá fogok kérdezni hogy körülbelül mennyi időt kell várni mert itt nekünk azt mondták ha jól értettem ( mert ugye nekem még a megértéssel is bajok vannak) hogy ha minden rendben akkor 15 napot kell várni de gondolom amíg lakást találnak az a sok idő nem az elfoglalása....Ami még érdekel hogy az a bizonyos felmondási idő hogyan is működik? Mert elvileg 1-3 hónap és addig itt és ott is kell lakbért fizetni ami azért 1 fizetéssel igen húzós lenne..!Nagyon sajnálom hogy ennyit kell várnod :( remélem azért csak akad valami.. :)
Köszönöm szépen a kimerítő választ:) nagyon sokat segít!Az assuranse maladie-sok mondták hogy kell 15 nap... akkor ezt nem értem..!Kitöltöttem egy nyomtatványt a terhességemmel kapcsolatban CERFA ( daclaration de grosses) ez a neve remélem jól írtam :) és remélem hogy ez az a sage-femme segített ebben aki a PMI-től jött.A páromnak van mutuelle-e szóval ez már egy jó pont amin elvileeeg mi is rajta vagyunk:)A CAF-nek vannak érdekes kérdései.. de igyekszem rá jól válaszolni de ha gond lesz bemegyek és az asztalra csapok...Nem vagyok én sem az a várom hogy a sűlt galamb a számba repüljön típus...A lakással nem lesz gond de itt is mint minden elvileg... mert a helyi önkormányzat talált nekünk lakást csak ugye az a fránya adóbevvallás kell amit már várunk mert elküldték.!A bérbeadónk nagyon rendes még kauciót sem kért azzal a feltétellel hogy a párom rendben tartja a hatalmas kertet nos nem nagy erőfeszítés egy ilyen gesztusért....!Szóval kiváncsi vagyok erre az APL-re.Nagyon szépen köszönöm a linkeket és ha sikerűlt valami mindenképpen megírom!
Neked pedig sok sikert a CAF-hez :) örülök hogy nálatok már majdnem minden simán megy :)
Az hogy mennyi idô mulva utalnak ki egy HLM lakàst, a vàros nagysàgàtòl is függ. Minél nagyobb a vàros (Pàrizs, Lyon..) annàl tovàbb kell vàrni. Persze ha tul kicsi a település, az sem ideàlis, mert akkor meg nincs elég ilyen fajta lakàsépités.
Nekem pl. 2011-ben alig 6 honapos kérelmemre kiutaltak volna egy lakàst Rennes-ben, de mivel tul korai volt a szàmomra, nem tudtam akkor elköltözni, nem fogadhattam el. (Elutasitàs esetén 3 honap bünti.) Majd ujra kiutaltak egy màsikat, de addigra màr nem is akartam Rennes-be költözni. Ugyanez a kérelmem Lyonban màr 1 éves és egyenlôre semmi hir kiutalàsròl. Azt mondtàk kell legalàbb 2 év. :(
A Caf ügyintézésével is hasonlò a helyzet. Itt ahol most lakom (71), elég gyorsan halad az ügyintézés, de emlékszem, hogy Pàrizs környékén (77) szörnyû hosszadalmas, utànajàròs, helyszinen oràkat vàrakozòs volt az egész.
Hát igen, valahogy itt kevés pénzből is jobban lehet élni, mint Magyarországon.
Hát miért is nyavajogjak. Ezt mi választottuk és a nehézségek ellenére sem bántuk meg a döntést. Azért vagyok ember, hogy a nehézségeket megoldjam. Hát én ezen vagyok. Persze morgolódok a CAF miatt, de ezen is túl leszünk, hiszen ha kell megkeresem azt az ügyintézőt aki tudja a dolgát. A végtelenségig nem szórakozhatnak az emberrel. Ráadásul minden papír leadva, igazolás Magyarországról náluk, ennél többet ők sem akarhatnak. Csak tudod vicces, hogy tudok olyan emberről akitől igazolást sem kértem és 14 nap alatt a kezében volt a papír a CAF-ról. Ügyintézője válogatja itt is meg Magyarországon is. Ott annyival volt csak könnyebb az ügyintézés, hogy magyarul beszéltem. Máskülönben úgy veszem észre itt ha valakin látják, hogy tudja a jogait kevésbé rázzák le. Hát ennyi!
Hát mi 3 hónapja küzdünk a CAF-val, de ha 1 héten belül nem történik semmi bemegyek és ráborítom az édes íróasztalát az ügyintézőre, aki azzal sincs tisztában, hogy Magyarország az unión belül van, akkor honnan tudná milyen dokumentumok kellenek egy igényléshez. Mi már beadtunk minden papírt, állítólag most jó lesz, na de hiszem ha látom!
A szociális lakásról írnék Neked!
Lehet igényelni de hogy mikor kapod meg arra nem tudok válaszolni. Itt amikor bementünk a város erre kijelölt irodájába örült az ügyintéző, hogy végre olyan szeretne lakást aki legalább dolgozik! Ki kell tölteni egy halom papírt és azt elküldeni a körzet összes szociális lakásokkal foglalkozó irodájának. A többi jószerencse kérdése szerintem. Keresd meg a környékeden levő nagyváros ezzel foglalkozó irodáját, ők tovább segítenek a megoldásben!
AZ APL az lakhatási támogatás. Ha Te bérelsz egy lakást jó esetben tudsz rá kérni ilyen támogatást. Ez függ a bérbeadótól! Mi irodán keresztűl béreltük most a lakásunkat, ők kitöltve a kezembe adták a papírt, amire csak a saját adatainkat kellett ráírni. Leadtam a CAF-nak, most várunk. Számításba veszik a család összetételét, azt hogy ki mennyit keres illetve mennyi volt a jövedelme az előző évben(években).
Azt nem értem, ha a férjed CDI-vel dolgozik miért is 15 nap múlva él a biztosításod. Az azonnal él, hiszen a férjed révén jogosult vagy itt a biztosításra. Kérd a férjed munkaadóját segítsen ebben, ha nem akar akkor irány a helyi Assurance Maladie iroda. Mivel kis városban, faluban éltek nézd meg neten hová tartoztok. Ha nem mész intézkedni senki nem intézi helyetted. Csak akkor tudnak igazolást, majd vitale kártyát kiállítani ha hozzácsatolnak a férjedhez mint biztosítottat. Addig csak lógsz a levegőben és a gyerek is. Az eddigi számláidat amint megvan az igazolásod a biztosításról benyújthatod és kifizetik(2 évre visszamenőleg). Persze nem teljesen, de ha van kiegészítő mutuelle a férjednek és felvett Titeket a biztosítási körbe elég nagy részét viszontláthatod a pénzednek. Ez nagyon fontos lépés ebben az országban, úgyhogy mihamarabb járj a végére. Ebben az országban érdemes kiegészítő mutuelle-t csinálni, ha nincs neten utána tudsz nézni, nagyon sok biztosító foglalkozik ezzel. Alap esetben ha a munkáltató nem speciális az egészségbiztosítás mindig a lakóhelyhez kötött, ami azt jelenti hogy körzetesítve van. Alap esetben nem hosszú az ügyintézés! Azt hiszem nekünk anyakönyvi kivonat kellett és útlevél másolat, de nálunk nem a körzeti illetékes az assurance maladie hanem máshová tartozunk, ezért volt a huza-vona. Az orvosi számláimat viszont kifizették visszamenőleg gond nélkül és már intézem a saját kártyámat is. Most a férjemét használom, de azon mindenki látszik(a gyerekek is és én is).
A lakásról. Alap esetben a bérleti díj 3szorosát kell felmutatni nettó fizetésben, ami egy 500 euros lakásnál 1500 euro nettót jelent. Ha szerencsétek van és találtok magánúton lakást akkor eltekinthet ettől a tulaj, de ez sem jellemző. Az irodától bérelt lakás esetében viszont ez KÖTELEZŐ! Leírom, még mielőtt valaki nagy tapasztalattal az ellenkezőjét állítja én az itteni helyzetet írom, ahol mi lakunk. Az elmúlt hónapokban végigjártam ezt a kálváriát. Sok iroda még a CAF-ot sem veszi figyelembe. De nem szabad csüggendni, ha kell 1000 hírdetést felhívni és 1000 irodába bemenni. Azt nem tudom, hogy szociális lakás esetében mit kér az iroda, ezt ők megmondják.
Ha esetleg akad még valami kérdésed, írj nyugodtan. Ha tudok válaszolok!
http://www.service-public.fr/ ez egy nagyon jó oldal, sok infóval, adatlapokkal, tök jó keresője van, ha annyit beírsz pl:HLM kihoz minden infót
AMit javaslok még! Nézd meg a hozzád legközelebb eső nagyváros honlapját, ott fent vannak általában a szociális lakásokkal foglalkozó irodák, de ha nem jutsz előrébb a városházán is segítenek!
Még egy fontos dolog! A CAF felé jelezd a terhességedet. Erről egy nyomtatványt kell nekik leadni, amit az orvos állít ki. Csak így leszel jogosult a szülési támogatásra. Ennek utána tudsz nézni pontosan a www.service-public. fr oldalon. Érdemes ezzel foglalkozni!!!!
Közvetítő cégről egyáltalán nem tudok, viszont ha vendéglátós szakmád van akkor dunai hajókat megpróbálhatod, van egy -de talán több is- francia cég akiknek Pesten is van irodájuk. A CroisiEurope-nak több hajója is jár Pesten is, ha más nem a személyzetnél biztos tudsz érdeklődni. Francia bejelentett meló, de akár havonta többször is járhatsz otthon, legalább egynapos kimenő szinte mindig van.
Szisztok tud valaki segiteni abban hogy franciáknál szeretnék dolgozni. szükségem lenne egy megbizható közvetitö cégre amely szállást és munkát tud biztositani. tudtok segiteni elöre is kösszönöm.sziasztok
Én teljesen új vagyok itt csak nemrég találtam erre a kedves kis fórumra.Először is szeretném röviden leírni hogy mi Bretagne részen élünk Morbihan-ban.A párom 2 éve dolgozik itt már kint és megmondom őszintén nagyon elegünk lett abból hogy az akkor még 2 éves kisfiammal 2,5 havonta látjuk vagy skype on ha éppen nem olyan helyre költöztek Acterimerként ahol nem volt térerő..Így úgy döntöttünk hosszas megbeszélés után hogy kiköltözünk.. előszőr csak egy kis szobában voltunk mert az Acterimereknek nem szívesen adtak ki lakást..!Ez év júliustól átvették CDI-re a cégénél ahol eddig is dolgozott csak mint Acterimer és végre elérhetővé vált számunkra a lakás.Nagyon szép helyen van... nyugodt kis környék itt mindenki kedves egy a baj hogy nagyon elszigetelt és 20 perc a séta a buszig egy reggel illetve este megvilágítatlan úton..Itt lenne az első kérdésem hogy valaki jutott-e már innen szociális lakáshoz mert mi most azt próbáljuk intézni mert akkor mi csak jobb hely érdekében segítséggel gyorsan költöztünk de most sajnos nem a legjobb mert én várom a második babát sajnos gerinc sérvem van és nem nagyon bírom a hosszú sétákat..(jogsim nincs) azért lenne jó tudni hogy sikerül-e magyaroknak a szociális lakás itt kint mert amikor még Acterimer volt a férjem azt mondták keressen privátot mert túl sok a fizetése mióta CDI-s 500 euroval kevesebbet keres és sajnos én dolgozni így még nem tudok én csak most tanulom a nyelvet :)Mi az HLM-nél igényeljük a lakást biztos ismeritek, végre sikerült kikönyörögni a párom adóbevallását így elérhetővé vált számunkra is a lakás lehetősége..de vajon ez mennyi idő...?Azért pannaszofi hozzászólására válaszolnék mert mi is 6 hónapja küzdünk a CAF-el oda is kellett az adó bevallás stb megint küldtek egy kitöltendő kérdőívet nekem és a páromnak a kisfiunknak csak az anyakönyvi másolata kell...és nem tudom hogy még lesz-e papír vagy végre jutunk is valamire...Azt szeretném megkérdezni tőled mi az az APL?A betegbiztosításunk elvileg 15 nap múlva élni fog ami nem lenne rossz mert elvileg a vérvételért is fizetni kellene amit nekem havonta csinálnak mivel babát várok...Szeretném elmondani hogy a nehézségek ellenére nagyon nagyon szeretünk itt kint lenni és nagyon közvetlenek velünk az emberek és segítenek ahol tudnak!Azt mondják nekem milyen szépen beszélem a nyelvet amivel nincsen addig baj amíg nem valami komolyabb téma merűl fel :)Mi a kisfiammal 7 hónapja vagyunk itt kint végre együtt a család és az ovit is elintéztük ha nincs baj éppen a mandulájával ( ez örökletes) akkor megy oviba és imádja mint a francia közösséget mint a francia ételeket!
Nagyon örülök hogy rátok találtam mert kicsit néha elveszve érzi magát az ember és ez a fórum igazi mankó számunkra hogy igenis tartsunk össze!
Mi 2 eve Samoëns-ban voltunk sielni. Si, szanko szempontbol idealis. Miutan kisieled magad a helyi palyakon minden tovabbi nelkul atcsuszhatsz a szomszed varosok palyaira, mert ingyenes buszok jarnak a varosok kozott. Ha jol remlik osszesen kb 250 km palya all a rendelkezesetekre. Pont ezekkel az ingyenes buszokkal csatangolhattok a kornyeken ha nem sielni akartok
Igen, itt éltûnk sokàig, itt hàzasodtunk, gyermekeim itt születtek (Korzikàn)....
Lezàrult egy fejezet, el kellett döntenem, hogy hogyan tovàbb.... Magyarorszàgot vàlasztottuk, a jo iskola, az olcsobb élet, a jo kaja miatt, ugyhogy iràny haza.....
Epitettünk egy szép nagy hàzat Pest megyében, gyermekeinket beirattuk az isibe, és minden happy.... 11 honapig kerestem munkàt, mindenféle àt-tovàbbképzés, etc... Még a felsôfoku komplex francia nyelvvizsgàt is letettem, hogy legyen papirom.... de hiàba... Kôzépvezetôi munkàért ajànlottak 120 - 160 000 Ft-ot, amiböl a havi kôltségem (még ha a t¨megkôzlekedést is vàlasztottam volna, több volt, mint 60 - 80 000 Ft.....)
Szoval visszajôttem franciàba dolgozni, a kiccsalàd otthon, hogy a gyermekeink ne legyenek nagyon "ràngatva"....
Ma màr anya is azt mondja, hogy elcsesztük ezt a nagy hazatérést..... és hogy 10 évvel ezelôtt Korzika szigetén ami ugye egy ûdûlôhely - nyaraloknak szànt àrakkal) joban éltünk, mint most otthon magyarban !!!!!!
Szoval, jôvôre lyànyom 9.-es, beiratkozik francia nyelvi elöképzöre, addig a fiam is kijàrja a hetediket, és iràny vissza ide franciàba !
Igaz, még el kell dôntenem, hogy mit csinàljak az otthoni eladhatatlan hàzammal (nincs ingatlanpiac mostansàg, csak a kis ingatlanok mennek még valamennyire, de a miénk egy kicsit nagyra sikeredett, ugyhogy semmit nem ér)...
De az biztos, hogy sokkal rozsàsabbnak làtom a helyzetemet(tünket) itt kint, mint otthon....
Lehet, hogy kis szerencsével a gyermekeinknek màr jobb lesz, és egy napon "haza" kôltözhetnek, de egyenlôre semmi kilàtàs nincs erre !!!!!!
Hàt volt köztünk egy nagyon rokonszenves olvtàrs az Alpokbòl, sajnos kitiltottàk, azota sem értem miért. Soha senkit nem bàntott.
Hàt ô valahol Grenoble környékén lakik egy bàjos falucskàban, ahol szànkòzni is lehet, nemcsak sielni. S ugy tudom napok ota zuhog a hò arrafelé. Persze szeretni kell a havat, s az ezzel jàrò mindenféle közlekedési nehézséget tudni kell elviselni.
A jövô héten lesz a Fények ünnepe Lyonban. Viszont ilyenkor ott szàllàst talàlni màr lehetetlenség. Hm... sajnos nincs semmi ötletem szàmodra. (Különben is dec. 22-én "vilàgvége", fölösleges Karàcsonyra bàrmit is tervezni... :)
Szòval Te is hazaköltöztél 1X ? Nem egészen értem: talàn most is Mo-n vagy ? (Màr nem emlékszem a pàr évvel ezelôtti hsz.-aidra, de ugy tûnik, hogy tavaj még Pàrizsba laktàl, vagy tévedek ?...)
En 17 év utàn fölpakoltam az összes gyereket, kutyàt, macskàt és iràny haza. De aztàn pànikba estem (egyedül, egy "tàvolkeleti" kis faluban; a kisebb gyerekeim ugyan rögtön beilleszkedtek, de a nagy - akkor 16 éves - nem akart semmit csinàlni, iskolàba jàrni, stb.; meg egyéb màs okok miatt), ezért 2 és fél honap utàn ugy döntöttem, hogy visszajövünk.
DE ! Tovàbbra is fönntartom a hazatelepedési tervemet, ezuttal màr gyerekek nélkül. Nem akarok itt meghalni. Nekem 30 év itt- tartozkodàs utàn is Mo. az "otthon", igaz itt is van egy létem, ez az "itthon". Viszont ha majd ujra Mo-n élek, az lesz az otthonom is meg az itthon is. :)
ki hogy 's mint? làtom, hol porog a téma, hol meg mindenki punnyad ;-) ahogy ez màr csak lenni szokott. èn sem mostanàban jàrtam erre felè, pontosabban, rendszeresen olvaslak benneteket, csak a hozzàszolàsaim maradnak el, jopàrak oromère ;-)))
na de miért verem a klaviaturàt...? gondolom, remèlem, vannak itt jopàran, akik a francia ALPOK vidékén laknak, jol ismerik a hegyvidék vàrosait, falvait, siterepeit .
arra gondoltam, hogy talàn a segitségemre lehetnètek, mert karàcsonyi "ajàndèkhegyek" a fa alatt helyett, szeretnènk inkàbb elutazni a hegyek kozé. inkàbb vmi vàroska lenne az uticèl, ahol a szabadido eltoltésének tobb modja lehetséges: vàrosnèzés, kiràndulàs, esetleg uszoda, na de persze kellemes kozelsègben vmelyik siterep.
tapasztalat, hasznos info kellene, mert a kèrdés kicsit osszetett. vàzolom: nem kifejezetten pàlyaszàllàsban gondolkodunk, mert nem mindenki tud sielni, pontosabban, egyenlore csak èn tudok. tervben van, hogy a csalàd tobbi tagja is megtanul, de mi van ha kicsit sincs inyukre eme sport. tobbek kozott ezért sem olyan helyben gondolkodunk, ami kifejezetten a sielèsre, sielokre alapoz, és nincs màs csak apartmanhàzak a felvonok korul. lehetne az uticèl egy nagyobb vàros(ka), vagy kisebb, és tekintettel a sielni nem tudo tobbsègre :-( nem lenne baj, ha vàroskozponti szàllàst talàlnànk.
szoval otletborzére hivlak, kèrlek benneteket ;-) ajànljatok nekem, nekunk olyan helyet, vàrost, ami kinàl elèg làtnivalot, érdekeséget a kornyèkèn, és èn, a sielès szerelmese is èlvezhetem kicsit a telet.
pl. felmerult Annecy városa, vagy a to kornyèke... ki ismeros arrafelè? jo uticèl lehet, hogy mindenki ki tudjon kapcsolodni, ha màr ilyen "semmi kozos hobbi" csalàd vagyunk?
ha esetleg szàllàsban tudtok segiteni, az plusz pont :-)) inkàbb jol felszerelt lakàst, apartmant bèrelnènk, ahol kellemesebben eltolthetok a hosszu téli estèk.
Kôzel 10 éve hazakôltöztem, 16 év francia orszàg utàn, ugyanis a jobb oktatàs gyermekeimnek (akik ugyan itt születtek), a nagy kényelmes hàz, a jo magyar kajàk, és egy esetleges jo munkahely......
A munkahelyen kivül minden màs bejôtt....
Viszont,
Ahoz, hogy fenn tudjam tartani a nehezen kivivott létszinvonalamat, amihez hozzà vagyok szokva, sokkal több kell, mint havi 80 - 100 ezer 3 müszakban.......
Màs dolog az, hogy az "otthon" fogalma màr annyira tàvol àll tölem (màr ha magyarorszàgrol van szo), hogy az csak na ! Nem akarom hangsuyozni (màr elégszer elhangzott) hogy mennyire megvàltoztak otthon az emberek (és nem jo irànyban), hogy mennyire megy a farokméregetés, és hogy csak az szàmit, hogy kinek a kije vagy, és hogy kit ismersz !
Na jo nem akarok vitàba elegyedni senkivel, de az biztos, hogy ha visszakôltôzünk ide jövöre, akkor többet nem teszem b kisorszàgunkba a làbam, majd esetleg csak akkor, ha gyökeresen megvàltozik minden !
Szàmomra az ilyen a jò hir, hogy pl. egy magyar ismerôsöm francia férjével és 2 éves kislànyukkal hazaköltöztek. Timea talàlt otthon egy jò munkàt és szeretik Magyarorszàgot (ô felvidéki szàrmazàsù); a férjének sincs semmi kifogàsa ez ellen (ugy tûnik nem egoista, sem nem sovén), pàr évig Franciaorszàgban éltek, mostantol pedig Mo-n. Szerencsére ilyen is akad. :)
Régen nem írtam, de jó pár tapasztalattal bölcsebb vagyok.
Túl vagyunk egy költözésen, komoly hercehurca után sikerült végre egy 90 nm-es lakásba átmenni Libourne belvárosába, ahol végre kényelmesen elférünk és jóval olcsóbb, mint az eddigi lakásunk, ami fele ekkora volt. Nem utolsó sorban tudunk rá kérni APL-t, ami elég komoly segítség.
A CAF még mindig vacakol velünk, szeptember eleje óta megy a huzavona. Túl vagyunk már azon is, hogy Magyarország nem az unió tagja, meg azon is, hogy fordítassuk le a születési anyakönyvi kivonatokat franciára(tudjátok, hogy nálunk 3 nyelven készül a születési és a házassági anyakönyvi kivonat is magyarul, angolul és franciául:-) de talán most végre egyenesbe vagyunk. Igaz az utolsó szösszenetük az volt, hogy az E411-es nyomtatvány nem nekik kell, henem a securite sociale-nak meg sajna angolul küldte el az ügyintéző a Magyar Államkincstárból, de már ezt is orvosoltam! Megkértem az ügyintézőmet, hogy töltsön ki egy francia nyelvű adatlapot(Ja! Azt tudni kell, hogy ez a papír több nyelven készült el és tükörfordítása egymásnak). A magyar ügyintéző elküldte a francia nyelvű papírt, ráírta a 2 mondatot amit az előzőre ráírt angolul, immár franciául és most már csak várni kell. Mert itt a CAF-nál a posta feldolgozására van 1 hónapjuk. A faxot hamarabb felrakják a gépre és el is fogadják, úgyhogy faxon is megkapták a franciák az igazolást.
Van munkám is! Takarítok 3 lakást, hivatalosan CESU-vel. Ezért is tudtunk lakást bérelni, mert elfogadták az attestationt, amit a munkaadóim írtak. Szóval ezzel is egyenesben vagyunk.
A lányok oviba járnak, sokszor van, hogy egymás között franciául beszélnek. Szerintem ők is rendben lesznek szépen lassan.
Az Assurance Maladie-t is sikerült nagy nehezen elintézni, de mivel a férjem hajón dolgozik, ezért nem itt a városban van a biztosításunk, hanem maradt ROUEN-ben. Ezt 2 hónap alatt sikerült kideríteni, de legalább ez is megvan. Mostmár tudunk nyugodtan orvoshoz is menni. Sőt a fiamnak is van itt biztosítása, mert őt is felvetettük a körbe. Ezeket leírni olyan egyszerű most, de elintézni....hát az nem volt semmi!
Tényleg vannak hivatalok, ahol nagyon nehéz boldogulni az ügyintéző hozzá nem értése vagy érdektelensége miatt. Na de hát ilyen mindenhol van, még Magyarországon is. Igaz?
Amúgy minden tök jó, nagyon jól érezzük magunkat. Szeretem és elfogadom a francia szokásokat és a konyhát is. Csak a füstölt kolbász hiányzik, de majd hoz a fiam ha jön decemberben:-) Vicces ez:-)
Az ovival meg vagyok elégedve egy két apróságot leszámítva, de így már 3 ovis hónap elteltével igazából fel sem tűnik ami nem tetszik. A lányok is jól érzik itt magukat. Szeretik az ovit és nem okoz már nekik akkora problémát a nyelvi nehézség. És ez idővel még jobb lesz!
Én is megyek mindenhová és ügyintézek. Megértetem magam franciául, többek között rá is vagyok kényszerűlve, na meg segítőkészek a franciák ha hallják, hogy próbálsz velük a saját nyelvükön kommunikálni. Már azért tudok határozottan kérni franciául és ez nagy segítség az ügyintézésben. Láttam már hasznát például a CAF-nál.
Lehet hogy a tanácsháza ülfélfogadásán esetleg továbbküldik belső postával és ugyanott át lehet venni?
Majd megkérdezem ha arra járok. Bár most már kissé túlhaladottá vált a dolog, mert ma beszéltem a magyar bűnügyi nyilvántartóval. 3700 Ft -ba kerül + 1700 Ft az azonnali ügyintézés, úgyhogy azonnal kiadják.
Ahova kérték ez is megteszi.
Már ha valakit érdekel, Budapest 9. ker Vaskapu u-ban vannak.
fenti oldal infoi szerint ha szemelyesen akarod kerni akkor el kell utaznod Nantes szep varosaba... Ha nincs kedved odamenni akkormarad a Billy altal javasolt netes verzio , vagy faxolhatsz illetve irhatsz levelet a 2 utobbi esetben a francia szemelyi igazolvanyod masolatat is kuldened kell., legalabbis en igy ertelmeztem.
Ha esetleg van más tanács is akkor várom. Régi mortoros vagyok, sok minden történt már velem, nem egyszer ráfáztam már mert nem voltam elég alapos, úgyhogy szeretem körbe járni a dolgokat.
Franciaországban lakom papíron de ritkán fordulok meg ott.
Most egy német vagy osztrák cég venne fel dolgozni, de olyat kértek amit eddig még senki.
Erkölcsi bizonyítványt kértek és én azt még soha nem kértem Franciaországban.
francia állampolgár vagyok.
Tud valaki erről valamit? Ez valami Eu-s valami vagy teljesen francia. Mennyibe kerül hol kell kérni illetve mennyi idő alatt és hogyan adják ki? Személyesen átvehető vagy címre küldik mint a gépkocsi forgalmi papírját?
Mivel magyar útlevelem is van, adnak nekem ilyet Magyarországon is? Vagy csak ott ahová be vagyok jelentkezve, és ez Párizs? Vagy Srtrassburgban is kérhetem?
Köszi..köszi..Tudod a remény hal meg utoljára! Itt gyárról sem tudok, de vállalnám még a Lyonba bejárást is. Járok heti 2x 3 órát suliba, de nehéz mert azon kívűl sehol sem tudok napi szinten beszélni". De tovább keresek...