Ja, Zürichből - amúgy igazad van, a vonat alapvetően marha drága lenne, csak ennél a cégnél van egy olyan dolgozói juttatás, hogy egy-egy hétvégére lehet igényelni ilyen vasúti bérletet, amivel totál ingyen van :)
Az egyik kollega most úgy akarja csinálni, hogy levonatozik Bergamoba, aztán onnan repül - hát kíváncsi vagyok, ez mennyi idő... lehet, hogy ha egyszer hosszabb időre megyünk haza, majd kipróbálom én is.
A swiss teljesen meg van vadulva. De tehetik, mert nincs konkurenciajuk. Na, ezert nem jarok en veluk.
Mondjuk, nekem mas a munkaidobeosztasom, mint a "normalis" embereknek, es en kepes vagyok Milanobol repulni a wizzel fillerekert. Igaz, odaig el kell autoznom. Ha nincs hasznalhato repjegy, vagy telen, mikor nem kockaztatom meg a hegyeken valo atkelest, akkor marad a vonat.
Tudom, akinek a normal hetvegi szabadideje van, annak ezek a variaciok nem nagyon jarhatoak.
Ilyet én is tudok akár Mo-ról is, 5 évvel ezelőttről, beszámlázó sapkás bőven misi felett, nője meg biomérnők vagy mi, 5k nettó környékén. Nekik is jól ment. De szerintem nem jellemző Mo-ra.
Mivel mindent leírtatok már a témában, nem akartam tovább ragozni, de a gyerek kérdés tényleg kardinális. Magyar ismerősök 1x éves gyereke tulajdonképpen kompletten rámegy éppen az itt élésre. Másfél éve vannak itt, németül nagyjából jól beszél a gyerek, svájcit már kevésbé. Az iskolából kitették egy év után, mert megúnták a hiányzásokat, betegségeket, meg hogy nem tud felzárkózni. Teljesen átlagos gyerek, nem hülye/lusta, gondolom svájcival nem csinálnák. Elég rossz nézni.
Őőőő, ezt a két szülő 20.000 frankot hogyan gondoltad? Jó, írhattad volna 50-nek is, ha mindkettő érsebész, de gondolom azért a realitások talaján akarunk maradni. Szerintem, ha a két szülőnek van együtt 15 bruttója, az már nagyon szép fizetés, pl. az apa tanár, az anya meg valami HR-es munkát csinál, mindketten 100%.
Szivem szerint én is kétszer mennék... csak annyira elszálltak a repülőjegyek árai, hogy az már túl sok lenne. Röhejes, múltkor volt olyan, hogy egy bp-i jegy árának duplájából el lehetett volna menni Ausztráliába.
Van gyerek, úgyhogy tudom, miről beszélsz, most lép be abba a korba, amikor már nem lesz neki ingyen a szálloda. :) Még idén tudunk úgy menni nyaralni, hogy csak a repjegy meg illeték amit fizetünk, jövőre már neki is kell a szobáért.
Amúgy meg 800*4 = 3200 szóval még mindig van 2000 CHF :)
Persze, ki lehet hozni dolgokat ennyiből, sőt, nem erről beszélek, hanem arról, hogy az egykeresős 10k és kétkeresős 18k az kb ugyanannyi. Nem tudom, hogy van-e gyereked, de a gyerekes lét az nagyon durván legatyásít, pl. elrepülni 1 7végére az nem 400 frank, hanem 800, kétágyas szoba megvan mondjuk 70 chf-ből, négyszobás 130-150, és még sorolhatnám.
Van az a vicc, hogy az Isten megteremti a svájcit, és mondja, hogy van három kívánsága, a svájci gondolkodik egy napig, majd mondja, hogy szeretne hegyeket. Majd mégtovább gondolkodik, egy hétig, és a szép zöld hegyi legelőkre kér teheneket is. Első nap után meg is feji, úgy, ahogy kell. Nézi Isten, hogy milyen jól néz ki ez a tej, leszól, hogy te, svájci, nem adnál nekem egy pohárral? A paraszt ad neki, Isten lehajtja, megtöröli a száját, és megkérdi, hogy na te svájci, mit szeretnél még? Két frank ötven rappent a tejért, vágja rá a svájci azonnal.
Azért 9700 CHF lakásra meg kajára elkölteni egy hónapban qrvajó pénz. Gyakorlatilag minden héten elrepülhetsz valahová EU-n belül. Kaját 2 rugóból kihozod. És akkor nem mondasz le semmiről. 7700 CHF, lakás legyen 2500. 5200 CHF marad bármire. Basszus, ismerek olyan embereket, akiknek egymaguknak nincs ekkora fizuja, és ebből tartja el itt a családot, hogy a felesége nem dolgozik, és ebből fizet ki mindent.
Hat azert nekem ugy tunik, hogy az atlagos svajciak meglehetosen "koltseghatekony" eletvitelt folytatnak, szerintem a skotok is johetnenek ide lecket venni par esetben, ugyhogy ez a hozzaallas szerintem pont, hogy a swiccesedes fele vezeto egyik lepcsofok :D