Keresés

Részletes keresés

igria Creative Commons License 2010.11.19 0 0 595

Hát még én!:-) Egyelőre még nincs válasz.

Előzmény: MidiTom (590)
igria Creative Commons License 2010.11.19 0 0 594

A napokban  jártam egy zongoraszalonban ahol digitális zongorák mellett sok akusztikus zongora meg pianinó volt, és én is azt kérdeztem ott meghökkenten, hogy hogy lehet hogy ilyen olcsók -hát persze minden relatív , én most a 300 ezres CLP-mhez viszonyítottam, és kb. ilyen árban, sőt kevesebbért is voltak ott- a pianinók? Hát persze az eladó nem mondta, hogy mert gagyik, bár én nem éreztem őt átverősnek. Hangra szépen szóltak, no és persze nem zúgott egyik sem:-)


Azt mondta, a digitálisok már rég szétesnek, amikor egy akusztikus hangszer még mindig OK.

Én mondjuk nem értek hozzá, mindenesetre egy kicsit igazságtalan voltam azzal, aki akusztikus hangszert ajánlagatott nekem, mert árban megoldható lenne, /ha csak nem derülne ki egy ilyen olcsóbbról néhány hónap múlva valami kellemetlenség/ de a helyigénye azért még a pianinónak is nagyobb.
Arról viszont sajnos megbizonyosodtam, hogy a fővárosi üzletekben valóban nem lehet megállapítani, zúg-e egy zongora, volt ott a CLP 320 is, de az utcazaj mellett lehetetlen volt tisztába jönni vele ilyen szempontból.
Úgyhogy marad ez a külső táp-belső táp, mint táppont / :na ez jól összejött;-) és azt latolgatom, hogy egy YDP 141- esre váltok talán, ez külső tápos. /kár hogy ebben nincs ez a szép meleg cseresznyeszín mint a CLP 320asnál/. Aztán majd ha úgy alakul, egy igazi panínó lenne a következő fejezet valamikor.

Előzmény: MidiTom (593)
MidiTom Creative Commons License 2010.11.19 0 0 593

Tulajdonképpen nagy zongorát, jó állapotút is, olcsón lehet venni használtan. Abból túlkínálat van a használt piacon. Az emberek többsége viszont használt pianínót keresne, mert azt tudják csak elhelyezni. Természetesen megfelelő állapotút szeretnének venni, azonban ezeket nem lehet nagyon olcsón megkapni. Sok gagyi, rossz állapotú pianínó pedig tényleg már csak virágtartónak alkalmas. Ilyenből tudok több darabot ingyen is. A tulaj örül, ha valaki eltakarítja.

Lex Icon Creative Commons License 2010.11.19 0 0 592

Mert azok a zongorák, amit "gombokért" megkapsz, legfeljebb virágtartónak jók. ;)

Olcsó zongorát szakember nélkül megvenni nem szabad, mert nagy bukta lehet belőle.

Előzmény: krezidiesel (591)
krezidiesel Creative Commons License 2010.11.18 0 0 591

Sziasztok!

Nézegetem a zongora, pianinó árakat, a lányom zongorázni tanul.

Miért van, hogy "igazi" zongorákat adnak szinte gombokért, szép pianinókat lehet venni 100-200 között, elektromos zongorákat meg sokkal drágábban.

 

MidiTom Creative Commons License 2010.11.15 0 0 590

Jogos :)

Kíváncsi vagyok, hogy a Yamaha miként fog a dologra reagálni.

Előzmény: igria (588)
MidiTom Creative Commons License 2010.11.15 0 0 589

Igen, ahol az előfok és a végfok között van potméter, ott a hangszóróból jövő zaj azért nem érdekes, mert csak jól föltekert hangerőszabályzónál hallatszik valemennyire. A zongoránál a szabályozatlanul bekevert külső bemenet egy kicsit mindig zajt hoz magával.

Előzmény: Törölt nick (585)
igria Creative Commons License 2010.11.15 0 0 588

Igen, Tv-k, rádiók, stb. szeretnek sisteregni, én ezt se szeretem, semmiféle ilyen elektromos gépzajt, csak a zongoránál már megálljt parancsolnék:-( :-)

Előzmény: MidiTom (584)
igria Creative Commons License 2010.11.15 0 0 587

Mint többször említettem, amiről én írok/panaszolkodok, annak semmi köze a hangszóróhoz, ill. az onnan jövő zörejtől. A hangszóró alul van, közel hajolva hozzá, onnan erős sistergést hallni- ami független a hangerősítő gomb állásától- de ez fentről nem hallatszik.

 

Hogy a korábbi külső tápos Casióm hangszórójának volt-e alapzaja nem tudom, nem hallgatóztam oda, de emlékem nincs semmiféle zavaró zajról.

Előzmény: Törölt nick (585)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.15 0 0 586

ja, és a zaj fehér jellegű, azaz sziszegős...

Előzmény: Törölt nick (585)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.15 0 0 585

Nekem egy "low end" Hemingway DP-201-em (is) van, eddig nem figyeltem, de odahajolva a hangszórókhoz tényleg hallani egy egyenletes zajt, ami a hangerő növelésével kicsit erősödik - 0 hangerőnél is van egy alap. Van rajta vonali bemenet, amúgy külső tápos.

 

Ellenpélda, van egy olcsó Yamaha erősítőm Pioneer hangfalakkal, abból viszont csak akkor hallani valami alapzajt, ha már olyan hangosra van felvéve, hogy ha jönne jel, letépné a fejem...

Előzmény: MidiTom (584)
MidiTom Creative Commons License 2010.11.15 0 0 584

"Voltaképp érdekelt volna, hogy kinek mik a saját tapasztalatai, és ki tud olyan zongoráról, ami nem zúg egyáltalán."

 

Az általam leírt zúgások, zajok valamilyen csekély mértékben minden digitális zongorán fellelhetők, de általában annyira csekély az intenzitásuk, hogy nem zavar senkit. A legtöbb tévé készülék, hifi, stb. szintén produkál ilyeneket. A kérdés pusztán az, hogy ami zavaró zajt kiad magából az a bizonyos darab, az egy adott akusztikai környezet háttérzajából kiemelkedik-e, és persze, hogy van-e valaki, akit ez zavar.

 

Engem például pár éve még zavart a tévémből standby állapotban kiszűrődő halk sistergés, ma már csak akkor hallom meg, ha közelről fülelek :) 

Előzmény: igria (582)
igria Creative Commons License 2010.11.15 0 0 583

Egyébként ez is elgondolkodtató, hiszen tudtommal nagyjából ugyanaz a konstrukció mint a 320-as; vagy mi lehet vajon a különbség ami miatt...

 

>Eddig egy 340-es került említésre,

Előzmény: igria (582)
igria Creative Commons License 2010.11.15 0 0 582

Kösz. A bőség zavara:-)

Hát ezeket amikről írsz, én nem tudom megítélni.

A zúgás amiről szó van, nem magas hang, /aki szereti az ilyet;-) nevezhetné akár duruzsolásnak is:-)/ nincs semmilyen "időszakos változás", teljesen egyenletes, és valóban "csak csöndben hallható", de épp erről van szó, hogy én szeretem a csöndet és nem akarok benne zúgást hallgatni, különösen nem zongorázáskor.

Most épp ott tartunk amit a végén írsz.

Voltaképp érdekelt volna, hogy kinek mik a saját tapasztalatai, és ki tud olyan zongoráról, ami nem zúg egyáltalán. Eddig egy 340-es került említésre, /sajna az nekem kicsit már árra borsos/

Előzmény: MidiTom (581)
MidiTom Creative Commons License 2010.11.14 0 0 581

A konkrét hangszert ugyan nem ismerem, de elmondom, hogy ilyen jellegű zúgásokat mi szokott okozni.

Szó volt ugye a tarfóról.

Amennyiben ez egy hagyományos trafó, vagyis disszipatív tápegység van a hangszerben, akkor az 50 Hz-es búgást lehet esetleg hallani. Ha az áramellátó hálózat nem igazán tökéletes, akkor előfordul, hogy 230 V helyett 240, 242V vagy még nagyobb feszültség jön be. Néha ilyenkor túlgerjednek a trafók, és csúnyább, erősebben hallható búgást, illetve ráépülve halk kerregő hangot hallhatunk. Illik persze a gyártónak a trafót annyira túlméretezni, hogy ez ne okozhasson problémát.

A mai hangszerek nagy részében kapcsolóüzemű tápegység van, ennek a lelke egy viszonylag kicsi, többnyire sárga színű impulzustrafó. Időnként ez, és a környezetében levő alkatrészek, diódák, FET-ek, illetve az őket tartó hűtőbordák mechanikusan berezegnek a működési frekvencián, vagy annak tört részén. Ez kellemetlen magas, ciripelő hangot kelt. Némelyik számítógép tápegységből is ilyesmit lehet hallani.

Szintén kellemetlen magas hang forrása lehet az LCD kijelző háttérvilágítását intéző feszültségkonverter, illetve néha a hang magából a kijelzőből is jön. (Ha van kijelző). Sokszor persze nehéz lokalizálni a hang forrását, mert a doboz és az alkatrészek megvezetik a hangot. Egy fényes prospektusból formált tölcsérrel szoktuk behatárolni, hogy valójában miből is jön a zizi :)

 

Vannak aztán a hangszóróból üresjárat esetén is hallható zajok. Némelyik zongorán az okozza ezt, hogy van rajta egy sztereó bemenet külső hangforrásnak, ami "üres" állapotában a hangerőszabályzó állásától függetlenül egy kis zajt visz be. Aztán van a szokásos kis félvezető zaj, ami a végfok áramkörben képződik. Ezek valamilyen mértékben minden hangszernél megvannak, de gondos tervezés és kivitelezés esetén nagyon gyengék, csak csendben hallhatók, ha az ember odahajol.

 

Ha a zajban sercegés, ropogás, időszakos változás lép fel, akkor biztos, hogy valami rossz.

 

Ja, és még valami. Furcsa zajokat okozhatnak közeli mobil átjátszók,fénycsövek, energiatakarékos izzók és egyéb nagyfrekvenciás zavarforrások. Ez az a helyzet, amikor persze a szervizben nem tudják, hogy mi is volt a baj.

 

Amint láttam, itt a szervizben elfogadták és  kezelték a hibát. Ilyen esetben az a gyakorlat, hogy a gyártónak kellene állást foglalnia abban, hogy a konkrét készülék hibás, vagy ez egy "ilyen" konstrukció, és ajánlani valamiféle megoldást.

igria Creative Commons License 2010.11.14 0 0 580

Arra viszont nem válaszoltál, hogy mi köze a hangszórónak az egészhez?

Előzmény: szimizso1 (578)
igria Creative Commons License 2010.11.14 0 0 579

Nagy ész vagy, már megbocsáss. Gondolod, hogyha volna rá helyem és pénzem, megvenni, meg hangoltatgatni, akkor nem akusztikus hangszerem lenne?

Én nem cseztetek senkit. Ha figyelmesen olvasnál, láthattad volna, hogy nem azon vagyok, hogy mindenáron hibásnak fogadtassam el a hangszert, hanem hogy kiderítsem, mi okozza az engem zavaró zúgást, és hogyan kerülhessem ezt el egy csere esetén.

 

Ezzel együtt a forgalmazó, látom ezt sem olvastad, jóval belátóbban áll hozzá, mint ahogy te elképzeled. Én az igényes gyártó, saját hosszútávú érdekét is szem előtt tartó nagyvonalúságban és méltányosságában reménykedem, ami/aki fontosnak tartja a vásárlói elégedetteségét.

 

Te most azt mondod, 300 ezerért mit várok.. ugyanakkor a szevizes ember meg azt mondta, éppen az olcsóbb zongik külső táposak, pl. az én Casió CDP -mnek valóban  semmi zaja nem volt, pedig ugyebár nem millás hangszer. Egy másik hozzászóló pedig a Yamaha CLP 340-eséről írta, hogy teljesen zajtalan, pedig az se nem alapzongi, se nem millás, és se nem külső tápos.

Tehát igazából még mindig nem sierült fényt deríteni rá, hogy mi okozza a zúgást, ill. hogy mire figyeljek ha egy abszolút zúgásmentes hangszerhez akarok jutni.

Előzmény: szimizso1 (578)
szimizso1 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 578

Nos! Nem volt célom sértegetni! Ezt azok az emberek mondják majd, ha igaztalanul -mert ez egy ennyit tudó hangszer- cseszteted őket ezzel a zajjal. Ez a hangszer egy alsó középkategóriás darab. Nem rossz, de még közel sem a csúcs. Ezt sem sértésnek kell felfogni! De beláthatod, hogy 300ezerért nem a legjobb, és legcsendesebb alkatrészeket fogják beletenni, amikor még az egy millás hangszernek is van alapzaja. Ha ennyire zavar ez a zaj. Nem gondolkodtál el egy rendes húros hangszeren?  Annak a billentése is tuti, és garantáltan zajmentes....

Előzmény: igria (572)
Thas Creative Commons License 2010.11.14 0 0 577

Nem, semmit, sőt azon a hangerőn amin használni szoktam még a hangszórók is teljesen zajtalanok.

Előzmény: igria (576)
igria Creative Commons License 2010.11.14 0 0 576

És  ha a billentyűk fölé hajolsz semmit nem hallasz?

Előzmény: Thas (575)
Thas Creative Commons License 2010.11.13 0 0 575

A 340-ben kétutas hangszóró van, a basszus hangok alulról jönnek, viszont a magasak a billentyűzet feletti szövettel takart sáv mögül szólnak.

Előzmény: igria (574)
igria Creative Commons License 2010.11.13 0 0 574

Nahát ez megint egy érdekes dolog: ugyanis nálam ennek a zúgásnak a hangerőhöz semmi köze, úgy értem, hogy akár nullán van a hangerő, akár a legnagyobbra csavarom, a zúgás teljesen változatlanul ugyanaz. A hangszóróból pedig teljesen másfajta hang /ill. zaj/  jön , mint valahol alább írtam is, az egy sustorgó, amit fent a billenytyűk felől nem is lehet hallani. A 340-esnak is alul van a hangszórója?

 

 

Előzmény: Thas (573)
Thas Creative Commons License 2010.11.13 0 0 573

Csak hogy belekotyogjak én is, szerintem semiképp ne hagyd magad. Nekem 340-esem van és egyértelműen nem búg. Ha koppanásig felveszem a hangerőt akkor a hangszóróhoz közelhajolva valóban lehet hallani egy kis "erősítőhangot", de normál hangerő mellett persze semmi ilyen nincs.

Előzmény: igria (572)
igria Creative Commons License 2010.11.13 0 0 572

Ezt hogy érted, hogy : "gyarapítod a "Kedves hülye vevők" sorát.."

Én nem készülök együttélni valamivel, ami zavar engem..

Hogy "sziszegő" vagy "búgó",  ezt így szavakkal nem tudom közvetíteni.. mint pl. a számítógépé, csak nem olyan erős.. egyáltalán mint az árammal működő készülékeknél általában többé kevésbé..csakhát egy hangszernél szerintem nem illik, még ha digitálisról van is szó..

Írod, hogy a fejhallgató mivel kikapcsolja a hangszórót.. no de mi köze az egésznek a hangszóróhoz? És /akkor/ miért van, hogy most már a fejhallgatóval sem teljesen tűnik el..

 

És melyik árkategóriában találhatok szerinted zajmentes hangszert? és ott ezt akkor hogyan oldják meg?

Üdv.I.

Előzmény: szimizso1 (571)
szimizso1 Creative Commons License 2010.11.13 0 0 571

 

Szia!

 

Olvasgattam a problémádra a válaszokat. Egy biztosnak látszik nagy valószínűséggel, hogy nem táphiba okozza a zajt. Attól 50Hz-es brummja lenne töbnyire. Mostmár mindenhol az EU-ban szabványos a 230V feszültség. Az 50 vagy 60Hz-es hálózati frekvencia nem sokat változtatna a szekunder oldal feszültségén, de a túláramot biztosan "megetetnék" egy stabilizátorral. Az általad hallot zaj, gondolom inkább sziszegő, mint búgó. Ha sziszegő, az az erősítőből jön sajnos, és ezzel az alapzajjal együtt kell élned. A tranzisztorokat IC-ket alap állapotban is egy kis feszültséggel kell táplálni, hogy ne nulláról kelljen elindulniuk. Ettől van a zaj. Írtad, hogy a fejhallgató csatlakoztatása után/idejére megszünt ez a zaj. Persze, mert a fejhallgató dugója kikapcsolja a zongora hangszóróit.

Véleményem szerint nem találsz teljesen zajtalan elektromos hangszert, illetve nem ebben az árkategóriában!

Vagy belepihensz ebbe, vagy Te is gyarapítod a "Kedves hülye vevők" sorát......

 

Üdv. M.

Előzmény: igria (569)
balages Creative Commons License 2010.11.13 0 0 570

Fatar SL 880-nal fogom meghajtani, az tud 4 zónát, a leírás szerint split-et is, így tehát működnie kell :-)

köszi!

Előzmény: Törölt nick (563)
igria Creative Commons License 2010.11.12 0 0 569

Sziasztok,
Először is köszönöm a törődést a témával.

Nos, feszültségválasztó nincs a hangszeren, az adatlapján 220V szerepel, ill. hol 220, hol 220-230V egyazon lapon. A tápkábelen viszont 250V; nem tudom ennek van-e jelentősége; egy hullámvonal van a szám után, az adatlapon is, és a tápkábelen is. Annakidején, mikor beüzemeltem a zongorát / !és nem szintit!/ szóval egy ismerősömet kérdezgettem ezügyben, ő azt mondta akkor, hogy 220V vagy 230 V nem számít, ez nem ekkora eltérés  Hogy jól tudta-e nem tudom, viszont a szerviz embere, gondolom foglalkozott volna ezzel, ha számíthat, és ő nem nézett ilyesmit.

Ugyanakkor ő tett egy rezgéscsillapítót a trafó alá /igaz kiderült, hogy nem jó méretet /nagyobbat/ hozott, és valahogy hajlítva tette alá/, viszont mint írtam, a csere után némileg erősebb is lett a zúgás, pedig az eredeti trafó alatt nem volt semmi. De nekem különben is furcsa ez, mert nem egy mechanikus zörgésnek érzem ezt a zúgást, hanem ez az a fajta, ami -sajna- majd mindenféle elektromos eszköznek sajátja. /Pl. nemrég vettem egy asztali rádiót, minden OK lenne vele, digitális keresője van,
programozható, elalváskapcsoló, stb. de kikapcsolva vagy az automatikus kikapcsolódása után ez is zúg, amíg a konnektorban van; úgyhogy elalvás előtti rádióhallgatás kiesve; nekem ne zúgjon éjjel a fülembe./  Persze lehet hogy mechanikus rezgéstől van, ahogy mondjátok, ehhez nem értek.

Hát, hogy a cserélt trafó új-e, ez bizami kérdés, én nem figyeltem erre; ő állítólag a gyártótól rendelte /sőt. áll a gyártó írta elő a problémára a trafó cserét/. Egy Yamaha azért talán ad annyit magára, hogy olyasmi nem fordulhat elő, hogy a szervizese egy új trefót /mert új a zongora/ kiszed és egy régit tesz bele.  Elvben persze minden lehetséges, de az új is zúgott, hiszen ezzel indult az egész. H
a csak nem volt régi a trafó az új zongorában.

Igen ezt én sem értem, hogy a fejhallgató csatlakoztatása mit okoz, ami miatt eltűnik a zúgás.  /Legalábbis korábban eltűnt, most már nem egészen./

A szerkezetbe valóban nem nyúlhatok bele, se más a szervizen kívűl.. Azt én is kérdeztem a szervizestől, hogy nem lehetne-e átalakítani, azaz  külsővé tenni a  tápját, de persze nem lehet.

Azóta van annyi biztató fejlemény, hogy reagáltak a forgalmazótól az emailemre; azt írja az illető, hogy megkérdezi a Yamaha képviseletet itthon, hogy lehetőség van -e a zongora visszavásárlására. Persze ez még nem biztos, vagyis az is lehet, hogy elzárkóznak ettől. Meglátjuk.
(Ha viszont visszaveszik, jön a kérdést, hogy milyln másik zongorát válasszak helyette.)

Előzmény: OsCaR (568)
OsCaR Creative Commons License 2010.11.12 0 0 568

"A feszültségválasztót is meg kellene nézni, hátha 220V-on van 240 helyett"

 

... merthogy nálunk egy ideje 230V a hivatalos feszültség.

Előzmény: OsCaR (567)
OsCaR Creative Commons License 2010.11.12 0 0 567

Erre én is gondoltam, hogy a trafót vagy annak rögzítését kellene valahogyan rezgésmentesíteni, ausztikailag elszigetelni a háztól. Pl. gumialátét, ilyesmi.

Megérne még egy kört az is, hogy az "új" trafó, amit beletettek, mennyire új. Ha ki van száradva egy tekercs szigetelése egy trafóban, az is okozhat ilyen rezgés-felerősödést, rezonálást.

A feszültségválasztót is meg kellene nézni, hátha 220V-on van 240 helyett (alul van a hálózati kábel bemeneténél), bár nem hinném, hogy ez lenne a baj...

De nekem az is gyanús, hogy előszörre a fejhallgató csatlakoztatása megszüntette a zajt...

 

Persze igria kollegánál a probléma ott van, hogy ő elvileg ki sem nyithatja a hangszert, mert ugrik a gari, úgyhogy csak a kereskedőnél kellene erőltetni tovább ezt a dolgot, hogy a szervíz megint szálljon ki megnézni, és ezeket megcsinálni ...

Előzmény: Törölt nick (565)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.11 0 0 566

Ja,a problémát okozhatja az,hogy az ami tápok 60Hz-esek,az eu-sok meg 50Hz-esek.

Vagyis a gép lehet hogy amiknál nem zúg....

Előzmény: igria (561)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!