a felülre tett páraáteresztőnek itt az lenne az előnye, hoyg fentről nem koszolódik el a gyapot, ill a padlástérben mozgó levegőtől védve jobb lesz a hőszigetelés értéke.
padlásfödémből felálló kémény/pillér oldalát is tekerd körbe az alsó részén.
Nálunk sem volt soha penész, pedig 1970 óta áll a ház, tavaly a gázáremelés hatására két fokkal lejjebb vettük a hőmérsékletet, és mindjárt megjelent a külső falak alján a penész. Lekezeltem Szavóval, meg gyorsan visszaemeltem egy fokkal magasabbra fűtést, eltűnt, és azóta sem jött elő.
az ásványi szigetelésnek rá kellene takarnia a talp szelepenre (ha ez a neve, amiből a menetes szár kiáll; a hungarocell a külső szigetelesbol van felengedve idáig)?
A plafonon és a fal találkozásánál megjelent pár apró folt....
Köszönöm szépen! Megvettem az anyagot, páraáteresztő fóliát, meg egy bazi nagy kést. Jövő héten kiszállítják, aztán, ha csitul a forróság nekilátok a munkának. Udvaron tárolhatom addig a zsugorfóliázott táblákat?
A járda szinttől 50 cm-re van a beton alap teteje, nagyméretű tégla a fal.
Most, hogy már régen esett az eső 50% körül van a páratartalom, viszont télen (februárban költöztünk be) és amikor esik az eső akkor 70% felett van a páratartalom. Szárítógép van, nem főzünk. Naponta legalább kétszer szellőztetünk. Amióta nincs fűtés a fürdőszobában folyamatosan nyitva az ablak.
5 évvel ezelőtt csináltak padló és radiátoros fűtést.
Jól gondolom, hogy amennyiben nem lenne a padlónál víz szigetelés és az alapnál rossz lenne a víz szigetelés, akkor salétromos lenne a fal? A talajvíz magas, mert a víz óra aknában folyamatosan van víz az alján.
A tégla ennyire bevezeti a kinti páratartalmat?
Nincs más ötletem, hogy miért lehet magas a páratartalom. Szerintetek?
Szeptemberben akarjuk eps-el szigeteltetni, szerintetek, hogyan fog változni ennek hatására, a benti páratartalom?
mindegy, a táblás is hajlik egy kicsit, ha nem lépésálló, de tudsz belőle szép teraszosan egymásra építeni. A tekercsest meg csak ráborítod, mint egy paplant, aztán kicsit kézzel hozzáhúzod.
bármivel tekerheted, ami tartja, ott marad és nem rohad el.
Fafödém van, rajta salakbetonnal. Mégsem látok oldalt gerendákat, csak azokat, amik már a tetőhöz tartoznak, de azok meg alacsonyabban kezdődnek, mint a födém teteje.
Ahol gerendán keresztül kell továbbhaladnom a szigeteléssel, oda vegyek inkább felgöngyölt gyapotot, vagy menni fog a táblással is? Nem járható lapokat készülök venni, de nem tudom mennyire merev az ilyen. A kémény oldalára bármivel körbeköthetem, vagy kell valami spéci rögzítés?
ha monolit vasbeton a födém, akkor egyáltalán nem kellett koszorú, mert a födém önmagában is ellátja a feladatot. én a fa talpgerendára gondoltam, h azt is burkold be felülről egészen a külső falsíkig
a klasszikus téglakémények/pillérek csinálnak nagy hőhidat, a modern/szerelt/hőszigetelt kémények sokkal kevésbé, de azért érdemes felhúzni raá 50-60cm magasan (amekkora a hőszig. táblád).
papírdoboz.. hát, amit akarsz: ha kibírt 7 évet, akkor kibír még 7et :) azért javaslom felülre, mert ha újra kell, akkor nem kell megbontanod a párazáró fóliát.
kötésben rakás: ne essen pont egymás fölé az illesztések vonala (min 20cm eltolás mindkét irányba, de inkább a táblafél a jó). persze pontszerű egybeesés lesz a kereszteknél. oldalról összetolod, hogy kicsit szoruljon és kész is. egyszerű az. ahogy mondják: nem egy agysebészet, bár az is egyszerű, ha értesz hozzá :)
Nézegettem a padlást, létezik, hogy nekünk nincs kiálló talpgerendánk? Az egész födém egy szintben van, mintha egyben le lenne betonozva minden. Apukám anno mondta, hogy valami betonkoszorút tettek rá, hogy bármikor rá lehessen építeni emeletet. Lehet, hogy azért nem látok a szélén gerendát? Akkor így elég, ha a beton széléig tesszük a gyapotot?
ha Ytong a házfal, vagy Ytong megszakítóval épül a házfal alja, akkor lehet h elég a 30cm... de akkor is jobb a mélyebb, mert nem fagy át a házfal alja.
vagyis külső terepszint ( =nálad a terasz járószint) alatt min 50cm, de méginkább 80-100cm-ig érdemes hőszigetelni.
(de mindezt úgy mondom, h nem láttam a háztervedet)
terepszint alatt kívülről csak XPS használható (zártcellás = nem vesz fel vizet a hőszigetelés)
Köszönöm a választ! A porszívózás után akkor mehet a gyapot és erre a páraáteresztő fólia. Gyakorlatom nincs, a kötésben lerakást elméletben értem és remélem, hogy a kivitelezés sikerül. Egy kémény van, kondenzációs kazánnal fűtünk, tehát elvileg hideg. Akkor azt "becsomagolom". A dobozok laprahajtva, fóliával letakarva vannak ott 7 éve, semmi bajuk. És bár nem terveztem költözni, kisebb nyűg lenne otthagyni a padláson. Ha kész a gyapot lerakása esetleg azon szét lehetne rakni(mondjuk még a fólia alá), vagy inkább távolítsam el onnan?