Ma dutan vettem at a verdat 1.a LX Best, de sajnos az oromhos urom vegyult,ugyanis a legbefuvoknal gondok vannak. A szemben levokon gyengen jon a labnal viszont minden pozicioban fujja.
Mondom, túl röviden fogalmaztam,így ,mert nem tettem hozzá , hogy a ceed gumijairól írom, miről is írnám ezen a topikon?arra meg igaz minden megállapításom.
Nincs elírva, ezek a ceed különböző felszereltségi szinten lévő gyári kerékméretei.
És bár eltérő átmérők, mindegyik lehetséges váltóméret, mert a százalékos tűrésküszöbön belül van az eltérés. Máskülönben hogyan is szerelhetnék azonos autókra?
Sokat beszélünk itt a téli gumikról és szerintem van valami, ami ilyenkor felvetődik (bár itt még szó nem esett róla), méghozzá a tárolás. Tudom a legtöbben meg tudják oldani a nyári gumik tárolását télen és fordítva nyáron, de vannak - köztük én is - akik már nem annyira. Láttam 1-2 helyen, ahol hírdetik ezen gumik megörzését valamilyen tárolási díj ellenében. Van e valakinek ezzel tapasztalata vagy tud e olyan megbízható helyet, ahol nagy valószínűséggel ugyan azt a gumit kapom vissza, mint amit beraktam tárolásra és olyan állapotban is?
Az első kettő nyilván nem váltóméret hiszen egyforma, csak a szélesség más. A másiknál pedig szerintem csak elírtad a 16-ost 15 re. Én csak azt írtam, hogy szélességgel nem változik a sebesség, illetve akkor sem, ha váltóméretet használsz.
Rosszul fogalmaztam. A "vékonyabb"-on keskenyebbet értettem.
Viszont fékezésnél meg a szélesebb abroncs a jobb, persze száraz úton.
Egyébként jött már valakinek 1.6 dízel 185-ös gumikkal )LX+ ? Régebben ez tudtommal 195-össel jött (az LX+ is), csak október 15-től változtattak pár dolgon a felszereltségen.
De ha úgy gondolkozunk, hogy ötödikben tövig nyomott gázpedállal eléred a motor végső teljesítményét, egy kisebb átmérőjű kisebb kerékkel, amelyiknek emiatt a kerülete is kisebb, egységnyi idő alatt kevesebb utat tesz meg, ennélfogva kevesebb a végsebesség .Nem?
Sziasztok! Nagyon régen nem szóltam hozzá a témához, mert nem tudtam belépni és nem törtem magam, hogy újraregisztráljak, most megtettem. Az autónk 1.6 EX benzines. Jelenleg olyan 8000 km-rel. A téli gumikat viszont már megvettük. A választás során a Good Year UG7+ és a Michelin Alpin A3 volt versenyben, de szóba jött még a Continental WinterContact TS810 és a Dunlop SP Wintersport 3D. Én az elejétől fogva a Michelin fele hajlottam, maximum az árával nem voltam kibékülve. A gumissal való beszélgetések és árajánlatok során hagytam is magam rábeszélni a Michelin Alpin A3-ra (nem a legjobb téligumi, de tapasztalatok szerint is jó és nagyobb a futásteljesítménye, mint a többinek). A gumi méretei: 195/65R15. Mivel a 16"-os felni van jelenleg az autón (EX tartozék), ezért lemezfelnit is vettünk. Ez a kis akció szereléssel együtt 122 000 Ft-ba került. A felni darabja 13 000 Ft volt. A gumi pedig 17 500 Ft szerelve. Természetesen netet böngészve láttam olcsóbban is, hiszen folyamatosan vannak akciók és változnak az árak, de mire felszerelik és leszállítják szinte sehol sem jöttem volna ki olcsóbban és ez helyben volt.
Egy percig nem vitattam, hogy keskenyebb jobban gyorsul, hisz ez is szimpla fizika, kisebb a gördülési ellenállás... a fogyasztásra is jótékony hatással van a keskenyebb... (az ideális guminyomást persze feltételezzük)...
Látom elindtottam egy érdekes vitát. De azért ne vesszetek össze!
Az én konkrét tapasztalatom: téli gumi méret volt autómon (Hyundai Accent): 175/70-R13. Nyári méretem 195/50-R15. Ezek ugye váltóméretei egymásnak és a kerékátmérőben is minimális a különbség. A téli vékonyabb gumival érezhetően jobban (könnyebben) gyorsult a verda.
Másik példa: bicikli. Minél vékonyabb a gumi, annál könnyeb tekerni...
Ezzel vitatkoznék viszont... a kis átmérő olyan, mintha csökkentenéd a végáttételt... adott motor karakterisztikájától függően ez a végsebességre még ellentétesen is hathat, feltéve, ha eredeti állapotban nem tudtad leszabályzásig forgatni...
kétlem, hogy kisebb lenne a végsebesség. Biztosan nem forog el a motor 5-ben leszabályozásig. AZt próbálta már valaki, hogy negyedikben vagy ötödikben magasabb-e a végsebesség?